Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2016 17:18 - КАК ТРИМА ЗАДОЧНИ СЪТРУДНИЦИ ПОМОГНАХА ДА ОТКРИЯ НЕВИЖДАНО ТОЧНА ВЕРСИЯ НА "ПРА"-БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР,СЪВПАДАЩА С 96% ОТ НАМЕРЕНИТЕ ДАННИ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 10995 Коментари: 26 Гласове:
38

Последна промяна: 26.08.2018 17:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
КАК ТРИМА ЗАДОЧНИ СЪТРУДНИЦИ ПОМОГНАХА ДА ОТКРИЯ НЕВИЖДАНО ТОЧНА ВЕРСИЯ НА "ПРА"-БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР,СЪВПАДАЩА С 96% ОТ НАМЕРЕНИТЕ ДАННИ

                                             ВТОРА ПРЕВАНТИВНА ВЕРСИЯ

   
   Моите изследвания върху "пра"-Българския циклов календар,почнали преди няколко години не са прекратявани никога,въпреки публикуването на извънредно сполучливата версия от януари тази година (http://shtaparov.blog.bg/politika/2016/01/26/quot-analizyt-quot-otkriva-che-v-stariia-byl
garski-kalendar-.1425128
). Без да забравям нито за миг че придружителните термини,обозначаващи числа вероятно не са номера на месеци а номера на години,продължавах да търся и да опитвам нови и нови варианти с надеждата да открия такъв,който да съвпадне напълно с данните от "Именника".

  Всеки път обаче някъде нещо не съвпадаше и поредния резултат излизаше неточен а поредния вариант- несполучлив. Въпреки изключително добрите индоевропейски аналози,с които сравних загадъчните термини от "Именника" през 2015-2016 г. все още виждах,че има неточни и недостатъчно добре установени неща,които се нуждаеха от допълнително проучване и доуточняване. В основата на моите съмнения бяха две неща:

1. Недостатъчно добро напасване и колеблива колаборация на превантивния вариант с данните от "Именника" и с историческите сведения,почерпени в други извори.
2. Появата на един феноменален,но неточно ситуиран вариант на Българския календар,предложен от Веселин Кандимиров в http://kandimirov.com/stylish/220-prabalgarskiyat-kalendar-opit-za-vazstanovka.html (блогът му е в процес на преработка и материалът временно не се визуализира),който открих буквално 2-3 дни преди публикуването на превантивната ми статия по въпроса.

  Късното откриване на версията,предложена от Кандимиров не позволи да проуча и осмисля в достатъчна степен всички възможни варианти които тя поднася,за да мога да дам ясно и прецизно уточнено становище по въпроса и в дадения момент не ми оставаше нищо друго освен да я спомена бегло в изготвения вече материал.

  Затова в крайна сметка реших да публикувам моята вече почти готова статия,за да има България добри индоевропейски аналози на които да се опре в случай на нужда,а после да се заема с проучване на различните евентуалности около варианта предложен от Кандимиров,нямайки идея колко време ще ми отнеме това.

  Когато се видях достатъчно свободен се захванах здраво за работа с твърдото намерение да разреша поднесения от версията на Кандимиров проблем и веднъж завинаги да изясня дали тя е правилна или погрешна. Времето течеше а положително разрешение не се откриваше,но аз продължавах да опитвам все нови и нови варианти с постоянно засилващо се убеждение,че този подход е правилен и в него е скрит ключа към верния път за окончателното разгадаване на истината.

  Уникална особеност на варианта,предложен от Кандимиров е най-вече това,че той приема спомагателните календарни термини от "Именника" не като номера или имена на месеци,а като определители на годините. Според него всяка Българска година е имала свой собствен номер подобно на китайските,за които някога било характерно същото. Той може да не знае,че "китайския" календар е почти 100-процентово копие на Будистките циклови календари,разпространени в Средна Азия далеч преди появата на Китай като държава (ІІІ век пр.Хр.) но е наясно,че Сакските (Скитските) календари от онова време са много близки негови подобия,което не може да е случайно.

  Ярко доказателство за това,че "китайския" календар е Будистки са обясненията на китайците и на другите азиатски народи за значението,което имали животните от цикловия календар за Будиската религия и за четирите годишни сезона (за краткост представям само два от тях):

image image
  Запазения типично китайски календар няма нищо общо с тук представения- той не е циклов нито животински,а е земеделски и начина,по който е изготвен няма нищо общо с известните календари на дедите ни:

image
  Едно е да сравняваш Българския календар с китайски а съвсем друго- с Будистки,макар те да са напълно идентични помежду си. Частичното знание не е истинско познание и да стигнем до "китайския" календар,без да кажем че той е Будистки е като да пишем за произхода на "славянската" писменост,без да кажем ни дума за Кирил и Методий. Разбирам добре мерака на червените фалшификатори,пишещи Българска история по поръчка на чужди неграмотни политици- те настояват да бъдат сравнявани Българите с китайски,монголски,
калмикски и прочее монголоиди,докато за стриктните учени ние сме идентични с Ведическите индоарии,които имат палеопонтийски произход и са предци на Скитославянските племена.

  Тук обаче няма да задълбавам в това а само ще подчертая,че подходът за номериране на годините в цикловия календар и основата на цялата му система китайците са заели от Будизма сиреч от Саките (Скитите),с които почти всички древни извори отъждествяват дедите ни. Това означава,че китайски календар на практика няма- има китайски вариант на древния Скитски (Български) календар.

  Докато открия истината обаче се наложи да проведа десетки опити с различни видове номериране на годините. Целта ми бе да разбера дали констатирания от Кандимиров начин е най-правилния или има и други,още по-правилни начини. До приемлив резултат обаче не можах да се добера,докато не открих една застаряваща вече книга на великия наш учен Петър Добрев,озаглавена
"История разпъната на кръст" (част първа- Заблудите на XIX век,изд. Славика-РМ, 1998 г.).

  Подобно на всеки трудолюбив учен и той допуска някои грешки,които няма да обсъждам тук. Важното в случая не са грешките,а рационалните зърна в неговите работи и по-точно: изясняване значението на някои основни спомагателни термини от "пра"-Българския календар с помощта на древните езици Авестийски и Санскрит (стр. 43-44 в споменатата книга).

   Почнах да правя проверка на предложените от проф. Добрев цифри,като ги наслагвах в различни мои календарни версии,наредени по метода на Кандимиров докато не установих,че един вариант дава поразително точни съвпадения с данните от "Именника",а разминаванията са минимални. Това ме убеди,че съм на прав път и ако премахна причините,обуславящи тези разминавания ще получа окончателен отговор на големите загадки около "Календара".

  Отне ми дни да разбера,че някои цифри и годишни термини не са на точното си място. Знаех,че това се дължи на една проста причина: Петър Добрев открива санскрито-авестийски аналози на едни термини,а на други не открива. По метода на пробата и грешката чрез много съпоставки и проверки успях да намеря техните правилни места,докато получих невиждано точен вариант на "пра"-Българския календар,строго съобразен с един от циклите на "Розетата от Плиска". Той доказва,че в "Именника на Българските князе" почти всичко написано е дословно вярно ако отчетем,че фрапантни години на царуване като 300,150,60 и 61 са тържествено придавани от жреците на даден велик владетел за това,че той е бил обожествен и асоцииран с един от Седемте основни богове върху "Розетата".

   Допускам,че без задочната издирвателска помощ на ст.н.с. Петър Добрев и без метода на Кандимиров нямаше да открия окончателното разгадаване на календарните ни цифри,които определено не са били повече от десет.
                                                image  
  Те не приличат много на числата които народът използва в говоримия език,а възможните обяснения са две:

1. Това са архаични индоарийски названия на числата,ползвани само от Царското ни племе.
2. Царското племе на Българите е заело тези форми на числата от някое друго наше племе,което обитавало Памир преди много векове (например Аварите). Владетелските родове ги ползвали,за да не разкриват пред несведущи и злонамерени хора своите планове за бъдещето и да държат в пълна тайна всички свои начинания.

   Не бе  никак лесно дори за "Анализа" да открие крайното значение на някои от тези думи,познати само на древните Ведически племена- същите онези,които донесли в Индия езиците Авестийски и Санскрит. Установените правилни отговори обаче улесниха разкриването на загадката и създадоха по-пълно разбиране за това какво може да значат тези названия на числата:


1. АЛЕМ= Адем (Българо-минойски преход Л-Д и Д-Л),а Адем= Адин (Един),което значи Ведин т.е. Марсов. Тази дума има още едно значение- Ален (Пален,Опален,Зачервен) или просто казано Червен,а аленото (червеното) е свещения цвят на бога Марс.

2. ТУТОМ= Тетин (от думата Тета или Тетка,обозначаваща приближена на семейството жена а в конкретния случай Богинята на любовта Венера,чиято цифра в "Розетата" е 2 (две). Може да се тълкува още като Летин (прех. Т-Л) т.е. Ладин (Венерин),Утин (Атин): девствената Атина (Атинъ) е персонификация на Венера. Добър аналог на термина Тутом се открива и в египетското (коптско) название "Тут",с което обозначавали Богинята Луна,а друго негово тълкувание е преходната форма Тулон (с минойския преход Т-Л),означаваща Дулен (Дуален т.е. Двоен). Преходът Т-Б също дава подобен резултат: Тетин= Бебин (Раждаща бебета),което е отличен епитет на Богинята Майка.

3. ЧИТЕМ= Чедин (Раждаща чеда т.е. деца) и Чаден (Очаден,Направен да изглежда черен). Може да значи още Житен (от думата Жит т.е. Живот а оттам- Даряваща живот: епитет на Богинята Майка),Китен (епитети на Богинята Земя,чието число е три) и Дитен (Детин)- Майка на всички деца. Основния цвят на Земята в древните митологии е зелен (оттам идва думата Селена= Зелена,Обрасла с растителност),но нейния цвят след махане на растителността най-често е черен,макар черното да е основен цвят на Сатурн.


4. ТВИРЕМ= Творим (Творин,Бога Творец). Както казахме в друга статия това е Богът Баща (Зевс-Юпитер),чието число е четири. Близък до него аналог има в римското (келтското) Квирин,а също в думите Кварта (Четворка) и Квартет. Друг добър начин за тълкуване на този термин е формата Чтвирем (Четворим,Четворен).

5. БЕХТИ
(с вероятен вариант БЕХТИМ)= Бети (без добавеното "Х") т.е. Пети а Бехтим= Бетин (Петин,Принадлежащ на петте).

6. ШЕХТЕМ= Шестен (с прех. Х-К-С и М-Н),Шестин (Принадлежащ на шестте). Означава разбира се и Шетин (Шетащия),понеже "шест" е числото на Хермес (Шетащия бог).


7. СЕКТЕМ= Сехдем (Седем) и Сетем (Сатин= Сатурнов) с евентуални разновидности Съдъм,Содом и Садем. Този предполагаем термин се вижда в едно старо разчитане на текстовете около Мадарския конник,правено в 1928 г. от Геза Фехер като се знае,че тогава надписите били много по-запазени от сега. Верността на разчитането днес се оспорва,понеже е правено с бинокъл а подробното проучване от петдесетте години не го потвърдило но не го и отхвърлило. Качеството на надписа през 1927-1928 г. обаче било много по-високо от онова през петдесетте години и можем да считаме,че името на термина не е било много различно от така представеното (http://www.proto
bulgarians.com/Statii%20ot%20drugi%20avtori/Rumyana%20Todo
rova%20i%20Andrey%20Kiryakov/The%20main%20inscription%20on%20
the%20Madara%20rider%20monument.htm
).
  image

image
8. ВЕЧЕМ= Вочем (Восем): прех. Ч-К и К-С. В своята книга проф. Добрев прави твърде изкушаваща връзка на термина Вечем с памирските названия Въйжем и Вючем,обозначаващи числото пет. Неговото тълкувание може да се свърже с думата Више (Всевишни),използвана някога за обозначаване на Слънцето (Онова,което се извисява в небето) но начинът на подреждане в Календарната таблица показва,че не е възможно една и съща Българска година да е имала хем четни,хем нечетни номера.

  "ВЕЧЕМ" е в тясна връзка с известната дума Вече (Веке)- поредна следа от Дионисовия култ у дедите ни,единосъщна с думите Паче,Важе,Више и Весе (Въсе) като НАЙ-ВЕЧЕ означава НАЙ-ПАЧЕ,НАЙ-ВИШЕ и НАЙ-ВАЖЕ а ВАЖЕ (ВИШЕ,ВЪСЕ)= ВИШЕН (ВАЖЕН,БОЖИН) и ВЪСЕН (ВЪСИН). Затова Паче,Важе (Важен) и Више (Вишен,Всевишен) са видоизменени варианти на думите Вече (Вечен) и Баже (Боже),понеже старото название на Бога е Бага (Бакха),който е Навъсения бог Марс-Арей. Така получаваме връзката между "Сатем" и "Кентум" формите: Вече (Веке)= Весе (Въсе) след което е нужно само да добавя,че думата Вечен иде от думата Веча: съкратено Българско име на Венера (Вечера),означаващо Веча-Ара ("Онази на Марс,Марсовата").

  Оттам идат и нашите думи за стотица,които са две: Век (Веч) т.е. Вечин (Венерин) и Сто (Исто,с "протеза")= Ищо (Числото на Ищар). Затова Ищар е Вещар (Вещер,Вечер)- Богинята Вечера (Вещера,Ищара) наричана така заради това,че Световния бог я е произвел от плътта на Марс-Арей сиреч Дионис: богът,който бил Важен,Вишен и Вечен.


9. АЛТОМ= Алдин (Ладин) т.е. Венерин (На богинята Лада),чиито числа са Две (Деве) и Девет (Девич). Родее се и с думата Атом (с премахв.на добавеното "Л"),която означава Атин (Атинъ= Атина). Тази известна Пелазгийска богиня (приета и от гърците) била девственица,което я прави типична персонификация на воюващата (амазонстващата) Венера.


10. ЕЛЕМ= Селен (Селена) и Зелен (Зелена),но също Илин (Земен) и Келен (Кален). "Десет" винаги е било число на Богинята Майка (Земята) както установи "Анализът",и макар думата Елем да има много възможни тълкувания,подреждането в Календарната таблица ще покаже,че това е правилното. Неин свещен цвят е зеления а алтернативното й име Селена (Зелена) е добре познато в древността и от него трябва да пропуснем само първата съгласна,за да получим въпросния термин. Пропускането на първата съгласна е често срещано в езици като гръцки,арабски и турски (който е повлиян от първите два),но го има и в някои Български диалекти: Ходим- Одим,Вода- Уда (Ода),Вуйко- Уйко,Пойди- Ойди и пр.

  Тези "нови" видове тълкувания на цифрите (с изключение на Тутом и Читем) ми бяха известни и преди но нямах добре обоснована система,на която да подчиня тяхното подреждане нито сведения за големите съвпадения на някои авестийски числителни имена с Българските. Връзката им с боговете от "Розетата" и в този случай е несъмнена но нейното разясняване би отнело толкова време и обем,че статията би станала непубликуваема в този блог.


  С това не отричам Памирската връзка на древните Българи- тя съществува по един или друг начин понеже цар Дионис,наричан от дедите ни с множество различни имена е завел част от дедите ни там. Памирската връзка обаче не изчерпва всичко- освен Памир наши деди са обитавали също Украйна,Южното поволожие,Северното прикавказие,Мала Азия и прародината ни на Балканите сиреч целия Припонтийски регион и районите,засегнати от преселенията на Дионис.

  Доскоро готвех статия,която да покаже другите възможни индоевропейски тълкувания на календарните ни термини,за да се види колко много пътища към Европа отварят те и колко малко- към Изтока. С това целях да натрия още повече носа на тюрколозите,но след откриване на точните подреждания в Българския календар това стана излишно.


  Окончателно подредените термини в Българския календар имат само две разлики от таблицата,която изготвих през 2015 г. и това прави чест на моите тълкувания,понеже те се оказват в над 90% верни. Не е същото обаче при старите тюрколожки тълкувания на "Именника",които имат само 25% съвпадения и 75% разминавания с истината:
  image
  За повече яснота в изследването реших да наричам календарните цифри не "Определители",а "Номера на годините",понеже това най-добре показва точната им функция. Древните Българи подреждали годините в шейсетгодишни цикли. Всяка отделна година в тези 60 носела свое специфично название,образувано от името на годината плюс нейния номер в таблицата на шейсетгодишния цикъл. Шейсетте години в цикъла били разделени на шест поредни десетици,а всяка година имала свой пореден номер като започнем с едно и щом стигнем до десет,почваме пак от едно,както е представено в приложената таблица. Тя е изготвена по модела на Кандимиров но е усъвършенствана от мен с няколко важни добавки и поправки,позволяващи да стигнем до окончателно разплитане на загадката,без да допуснем нито едно разногласие с "Именника": image   В тази таблица (кликни за да се увеличи) са включени всички шейсет години на Календарния ни цикъл и всяка една година има свое название от рода на Слънце второ ("Пасх" тутом),Хермес девети (Тох алтом) или Марс десети (Дван елем). В нея има пет съкратени 12-годишни цикли и шест 10-годишни,но навлизането в нов голям цикъл става едва след изтичане на шейсетата година. В "Именника" има два ясни признака за това,че календарния цикъл на Българите е шейсетгодишен: 300 години (пет календарни цикъла) след Авитохол пак идва "неговата" година Дилом твирем (Венера четвърта) а 60 години (един календарен цикъл) след Курт отново е годината Шегор вечем (Луна осма),в която започва неговото царуване.

  Не бе никак лесно за "Анализа" да "преведе" някои от тези думи но те били добре познати на ведическите племена,които донесли в Индия езиците Авестийски и Санскрит. Сложените в кавички названия са предполагаеми а останалите- надеждно установени и само за едно название все още нямаме извор,който да укаже какво е било. Съвпадението между ТОХ и ЕТХ отдавна ми се набиваше в очи но миналогодишните изследвания не даваха система,която да позволи да го изтъкна без да бъда голословен.

  Съвпадението между ТЕКУ и ИМЕНШЕГОР е прието отдавна от П.Добрев но аз допусках,че не е възможно в един и същи текст да са употребени две различни названия за едно календарно понятие. Виждах,че Теку= Тека (Тичам),което свързва думата както с началото (потекнуването) на календарния цикъл,така и с тичането на коня (Сатурн). Нямаше как обаче този термин да бъде сложен на две места едновременно затова на онзи етап избрах онова,което тогава изглеждаше по-подходящо.

  Новите проучвания показаха,че двата термина най-вероятно са съвпадали и единият е бил алтернативна форма на другия,понеже Имен Шегор= Димен Шегор (Тъмен [Подземен] Угар т.е. Сатурн) а Теку= Тека (Теча,Тичам),което е основно качество на коня- свещеното животно на Сатурн. Дори и сега обаче не мога напълно да отхвърля версията,че Теку е година на Изгряващото слънце от което точността на "Календара" няма никак да пострада но ще са ми нужни още много време и усилия,за да открия коя от двете версии е окончателно вярната.

  Ако в конкретния случай все пак приемем,че Теку=Именшегор ще може да предположим,че названието на Първата календарна година е било нещо от рода на Мирх или Сурх,понеже:

а) "МИР" е Свят (Световен бог,Родоначалие на боговете) и Слънцебог Дионис,а оттам е и думата Мирх т.е. Мирш (Миш,Мишка),след схващане на Р-то като добавено.
б) Сурх= Сур (Сул,Сол) и Сар,което означава Бял (Слънчев). Сурх означава и Сурв (Сурва,Сува),а Сува е разбира се Сава (Сават,Сабат)- Световния бог,в чиито недра колобрите "навлизали" в началото на съкратения 12-годишен цикъл.

  Сега вече може да правим сверка с данните от историческите документи и каменни надписи за да видим,че на практика няма почти никакви разминавания а "Именникът" е един изключително точен документ. Сега дори можем да допуснем,че неговият първи оригинал е бил изписан на същия стар Български език,с който го намираме в момента и то на "Кирилица" още през VIII век,а после само е преписван. В такъв случай Кирилицата ще се окаже най-старата азбучна писменост на "пра"-Българите,ползвана твърде отдавна като съкратен вариант на йероглифното ни писмо,но заради голямата святост на тези две "езически" писмености те не били достъпни за хора извън средите на управляващата класа и жреците. Правенето на надписи с тях върху траен материал като камък и печена глина по начало не било прието а написаните с тях текстове,оставени върху кожа и дърво отдавна са изтлели или са умишлено унищожени.

  Сверката на този календар с "Именника" изисква някои допълнителни пояснения. Годините,в които царували Атила-Авитохол и сина му Ирник (Ернах),а навярно и онези на Курт (Кубрат) и Аспарух са удължени от жреците за да се подчертае,че тези владетели са обожествени след смъртта си и асоциирани с някой от основните седем богове върху "Розетата". Две години след Дохс (Докс) твирем не попадаме в Шегор вечем (Земя осма),а в стоящата точно под нея Шегор шехтем (Земя шеста) понеже Гостун е наместник на Органа,който не е споменат в "Именника". В този ценен документ по различни причини не са споменати още много владетели- Бледа (Бладилий),Заберган,Крис (Барис) от V-VI в.,Сабин и Паган (царували през VII в. точно преди Умор) и пр.

  Религиозното удължаване на дадено царуване е можело да стане сериозна причина за пропускането на някой считан за по-незначителен владетел в текста на "Именника". Делата на пропуснатия владетел също- ако са го считали за предател подобно на Сабин или за слаб владетел като Паган,дедите ни изтривали спомена за него от своите документи подобно на римляните,които постъпили по този начин в няколко такива случая. Годината на Курт обаче е точна- той почва своето царуване 12 години след оттеглянето на Гостун,а през тези 12 години е царувал неспоменатият в "Именника" Органа,който поел поста от Гостун след своето завръщане от Цариград. Липсващите 12 години не може да бъдат пренебрегнати- от тях нататък нещата не само се напасват идеално,но и доказват реалното властване на един пропуснат в документа,но познат от другите извори владетел.

  Друга такава особеност се крие в това,че 61 години след поемането на властта от Исперих (Аспарух) попадаме не в Теку читем (Сатурн трети),а в предхождащата я Дилом тутом (Венера втора). Това обаче се лесно обяснява с един от следните два варианта:

а) Аспарух е приключил царуването си далеч от дома в годината Дилом тутом,затова избирането на неговия приемник се забавило и станало в следващата година Именшегор (Теку) читем.
б) Властването на Аспарух е обхванало част от годината Теку читем но частта била толкова малка,че не е можело да бъде отброена към неговите години на царуване.

  След Тервел нещата в документа се объркват,понеже имаме споменати година и срок на властване без име на владетел. Това си има своето обяснение както ще видим но по-лесно ще стигнем до него,ако в момента заобиколим проблема и продължим проверката от Тох алтом (годината на княз Севар). Петнайсет години след нея е Шегор твирем на Кормисош а 17 години след това- Именшегор алем на владетеля Винех. Той царува 7 години но Телец поема властта в осмата година (Сомор алтом) по една от двете причини,които споменах по-горе за Аспарух. Царуванията на Сабин и Паган били толкова кратки,че не си е струвало да бъдат споменати в "Именника" или пък са пропуснати умишлено заради принципа,който римляните наричали "Damnatio memoris" (Проклятие на спомена).

  Сега вече можем да разгледаме отблизо неясните редове в "Именника",за да видим какво ще се получи при връщане назад от годините на Севар и Кормисош. Тогава забелязваме,че 28 години преди идването на Кормисош попадаме точно в годината Дван шехтем,спомената преди него като година на някакви особени събития. Дван шехтем е 3 години след възцаряването на Тервел който не оставил властта тогава,а 18 години по-късно. Единствен отговор на загадката ни дава още един пропуснат в "Именника" владетел- Кормесий,който почнал своето царуване в годината Дван шехтем,а сборът от неговите години и 15-те години на Севар,царувал веднага след Кормесий дава цифрата 28,спомената в "Именника" като размирен период,в който се налагало Тервел да споделя властта.

  Този неспоменат в "Именника" владетел е известен от други извори и явно е близък роднина на Тервел- вероятно негов брат или племенник. Затова не е можело да бъде отхвърлен от властта,а някакви неуточнени семейни обстоятелства са накарали Тервел да го направи свой съвладетел и да царуват едновременно така,както Асен царувал с Петър 500 години по-късно и Бледа (Бладилий,Бледул) с Атила- 300 години по-рано. Това обяснява недоумението на учените които намират,че изворите говорят за Тервел през 704 г.,после за Кормесий в 714 г.,пак за Тервел в 716 г. и после отново за Кормесий.

  Ако отброим 21 години от възшествието на Тервел ще видим че царуването му приключва в година с неизвестно име ("Герман","Зиез" ?),имаща номер Твирем. Това е същият Твирем,който е споменат в "Именника" след Тервел а изгубения текст се намирал в най-старите оригинали и вероятно гласял,че царуването на Тервел приключило в годината "Зиез твирем" (респ. "Герман твирем") а проблемния период продължил общо 28 години,след което се наложило да бъде сменен управляващия род. След смъртта на Тервел не идва нов владетел,понеже Кормесий починал 5 години преди него (13 години след своето възшествие) и в годината Тох алтом е наследен от Севар,с когото Тервел продължил да споделя властта още 5 години.

  След смъртта на Тервел съуправника му Севар не пожелал да назначи негов приемник,а започнал да управлява еднолично и след своята смърт е наследен от Кормисош,който е много близък роднина (син или внук) на Кормесий,ако съдим по сходството в имената и близостта на техните царувания. Възможно е през този 28-годишен период да е имало още владетели (един или двама),чиито имена не са споменати в "Именника" по някакви основателни причини,известни на неговия автор и неотчетени от  нас.

  Така обясняваме загадките около неизвестния владетел в "Именника",но една друга версия може да наложи този сценарий да бъде променен. Според нея Кормесий е измислен от историците владетел а срещаното в надписите име Крумесис,свързвано с него е гръцко изписване на името Кормесиш (Кормисош от "Именника").

  Както разбираме от текста,този ценен документ е писан на два или три етапа. Изразът
"тожде и доселѣ",споменат в него говори,че първия етап е по времето на Аспарух. Втори евентуален етап имаме до времето на "Размирния период" от 28 години,започнал в третата година от царуването на Тервел а последният приключва по времето на Умор,към 40-тия ден на неговото царуване. В "Именника" не пише Умор да е отстраняван от престола след тези 40 дни,нито се споменава името на неговия приемник което означава,че оригиналния документ е изготвен във времето на Умор (Умар) през третата четвърт на VIII век,а преписката въз основа на него е правена няколко века след това.

  Не е изключено "Размирния период" в държавата да е причинен от извършено по времето на Тервел съединение между "Аспарухова" и "Куберова" България,което наложило на Тервел да назначи "македонския" велик княз Кормесий за свой съуправник,а после да назначи и Севар- евентуален син или брат на Кормесий- за негов наследник. Князете на Куберова България също били от рода Дуло- днес знаем имената само на Кубер,Мавър (Мавро) и Тарас (~Терес),но може да е имало още и един от тях да е Кормесий.

  Сега вече мога да съобщя имената на тримата задочни сътрудници,които ми помагаха при разплитането на загадката. Първият е Веселин Кандимиров- талантлив Български блогър с развита инженерна мисъл. Вторият е големия учен д.и.н. и старши научен сътрудник Петър Добрев- блестящ патриот с чисти помисли,останал незасегнат от червената поквара въпреки своето нежелание да погледне отвъд Памир и да се запита как се озоваха дедите ни там. Третият разбира се е обичания от Българите Бог,без чиято помощ всички начинания са безполезни и безплодни.

  Ето как се оказа че математически точната система,заложена в основата на Българския календар може да изясни детайли от миналото,неизвестни на науката досега. Напасването на всеки негов детайл към известната до момента хронология няма да е лека работа заради неспоменаването в "Именника" на едни князе и удължените царувания на други. То ще отнеме толкова време и обем че ще трябва да го разяснявам в някоя отделна статия,макар отговорите да са ми вече известни. На този етап обаче и това не е малко- за пръв път нашата наука разполага с доказателства,че
календарните ни термини имат ясен индоевропейски произход а "Именникът на Българските князе" е един твърде точен и надежден документ,на който можем да разчитаме и да се позоваваме в случай на нужда.

(продължението с окончателното разгадаване- в 
http://shtaparov.blog.bg/politika/2016/12/26/
razplitane-poslednite-zagadki-na-bylgarskiia-kalendar.1499076
).

  
Забележка: информацията и календарните данни,поднесени в тази статия са допълнени и поправени в http://shtaparov.blog.bg/politika/2017/10/01/vajen-istoricheski-izvor-izopachen-ot-tiurkolo
zite-vnasia-po.1570194
.
Гласувай:
39
1


Вълнообразно


1. nikikm - Здравей!
30.11.2016 19:55
Нямам думи,благодаря ти за труда и за добрите вести за българската история! Спароток с последния си материал,изказването на високопоставен чиновник от ООН за това,че българите са траки,а гърците си присвояват историята ни,сега и този материал...Напълва ми се душата! Бъди жив и здрав,всички вие,които работите за Българщината!
цитирай
2. shtaparov - Нямам думи, благодаря ти за труда и ...
30.11.2016 20:22
nikikm написа:
Нямам думи,благодаря ти за труда и за добрите вести за българската история! Спароток с последния си материал,изказването на високопоставен чиновник от ООН за това,че българите са траки,а гърците си присвояват историята ни,сега и този материал...Напълва ми се душата! Бъди жив и здрав,всички вие,които работите за Българщината!

Благодаря приятелю,но в твоето копие в блога ти не личи добре кой е автора на публикацията,навярно заради голямата обща дължина на заглавието.
цитирай
3. nikikm - Ами не,
30.11.2016 23:55
просто съм пропуснал,извини ме!
цитирай
4. nikikm - Сега виждам,
30.11.2016 23:57
че нямам пропуск,не е излязло поради дължината на заглавието.Оправям го в основния текст.
цитирай
5. faktifakti - Поклон за труда ти
01.12.2016 00:44
Успя по перфектния начин, както винаги :)
цитирай
6. zemja - Почитания!
01.12.2016 03:38
С интерес и задоволство прочетох, Shtaparov.
Прекланям се пред този колосален труд, пред ерудицията Ви, пред родолюбието
и благородната Ви цел да докажете свети истини за българската история, за духа и величието на българина, за неговия принос в световната култура .

Бъдете благословен!

цитирай
7. barin - Здравей, shtaparov. Прочетох т...
01.12.2016 06:16
Здравей, shtaparov. Прочетох темата, а по-късно отново и по-подробно. И на мен Бехти, Шестем, Сектем и Вечем ми звучат като бройни числа, както сега Септември, Октомври, Ноември и Декември. Септември първо е бил седми месец, а след добавянето на два става девети. Имената на князете от Куберова България ми са неизвестни, за първи път чувам Мавър и Тарас. Между Кормесий и Кормисош има прилика и често ми се налага да обяснявам, че са различни. Поздравления за написаното!
цитирай
8. nadzambunata - Мен пък особено ме занимава причита/транскрипцията
01.12.2016 09:54
Като например: по кое правило АСПАРУХ се прочита, като "аспарух"? А ако е "ИСПА-РЕКС" - крал/цар (или друго върховен)?
цитирай
9. shtaparov - просто с...
01.12.2016 13:43
nikikm написа:
просто съм пропуснал,извини ме!

Знам че не е по твоя вина Ники!
цитирай
10. shtaparov - че нямам пропуск, не е излязло по...
01.12.2016 13:45
nikikm написа:
че нямам пропуск,не е излязло поради дължината на заглавието.Оправям го в основния текст.

Благодаря!
цитирай
11. shtaparov - Успя по перфектния начин, както ...
01.12.2016 13:59
faktifakti написа:
Успя по перфектния начин, както винаги :)

Още изпитвам някои съмнения и ще се наложи допълнително да се потрудя,докато не ги отстраня напълно.
цитирай
12. shtaparov - С интерес и за...
01.12.2016 14:04
zemja написа:
С интерес и задоволство прочетох, Спароток.
Прекланям се пред този колосален труд, пред ерудицията Ви, пред родолюбието
и благородната Ви цел да докажете свети истини за българската история, за духа и величието на българина, за неговия принос в световната култура .

Бъдете благословен!


Благодаря за поздравленията Ели и ме извини ако ти напомня,че съм Щапаров Младши- не Спароток. Виждахме се с нашия общ приятел,но не беше скоро- той изглежда рядко е в България и тук не му остава време за нищо.
цитирай
13. shtaparov - Здравей, shtaparov. Прочетох т...
01.12.2016 14:19
barin написа:
Здравей, shtaparov. Прочетох темата, а по-късно отново и по-подробно. И на мен Бехти, Шестем, Сектем и Вечем ми звучат като бройни числа, както сега Септември, Октомври, Ноември и Декември. Септември първо е бил седми месец, а след добавянето на два става девети. Имената на князете от Куберова България ми са неизвестни, за първи път чувам Мавър и Тарас. Между Кормесий и Кормисош има прилика и често ми се налага да обяснявам, че са различни. Поздравления за написаното!

За Мавър пишат византийски автори че искал да превземе Солун,а е намерен и негов печат на който пише,че той е "архонт" (=Княз). Тарас пък е познат само от един негов печат- тук ще го намериш: http://shtaparov/politika/2016/06/23/paleopontiiski-proizhod-na-imenata-gostun-kuber-i-kubrat.1459811
цитирай
14. shtaparov - Като например: по кое правило АС...
01.12.2016 15:24
nadzambunata написа:
Като например: по кое правило АСПАРУХ се прочита, като "аспарух"? А ако е "ИСПА-РЕКС" - крал/цар (или друго върховен)?

"Аспарух" е една от формите на името и по-точно онази,с която го споменават византийците. На орела му обаче пише Еспор,в "Именника"- Исперих а в наша анон.хроника- Испор. Това означава,че всички форми са верни и може да бъдат изведени една от друга. Византийците го свързват с добре познатото им име Аспар,а от І-ІІ в.на Кавказ е открит пръстен с име Аспарук (~). Преходът А-И (И-А) е типичен Български: Че одим- Ке одам,Мислим- Мисла (Мислам) и пр. П.Добрев приема формата Аспарух като едно цяло и я свързва с индоарийското Ишвара (~Испора),в което няма нищо лошо но аз схващам името Исперих (Аспарух) като двусъставно: Аспар (Испор)- рих (риг) т.е. Испор рекс. Формата Испор (с варианти Еспор,Аспар и пр.) я свързвам повече с думата Наспор (Наспорения,Израсналия на бой),в която първата съгласна е пропусната- у нас има такива диалекти,които го правят.От името Исперих пак според мен произлиза думата Исполин (Испорин= Приличащ на Испор) както и днешната локална нашенска фамилия Испорски (съотв. Испорска махала- Махалата на Испорците),затова считам моето тълкувание за по-точно.
цитирай
15. pvdaskalov - * ! *
02.12.2016 09:31
Привет!
В много ранни години и аз се занимавах с Прабългарския календар, като се опитвах да проумея математико-астрономическите изследвания на геодезиста Рогев. Имам ми тъничкото, но много ценно книжле.
Виждам, че изследванията са напреднали пт лингвистична гледна точка, която не е тъй сигурна, както математическата, но при упорито и добросъвестно отношение към изворите без съмнение води напред, към успех.
Прочитайки следното:
"Установените правилни отговори обаче улесниха разкриването на загадката и създадоха по-пълно разбиране за това какво може да значат тези названия на числата:
1. АЛЕМ= Адем (Българо-минойски преход Л-Д и Д-Л),а Адем= Адин (Един),което значи Ведин т.е. Марсов."
ми мина през ума, че може би има връзка между "АЛЕМ= Адем" и името на първия човек - АДАМ.
Извинявам се за тълкуванието ми на лаик, но по-добре да го кажа, мисля...
Штапаров-младши, моите поздравления за къртовския труд!
П и е р
цитирай
16. shtaparov - Привет!В много ранни години и аз ...
02.12.2016 17:35
pvdaskalov написа:
Привет!
В много ранни години и аз се занимавах с Прабългарския календар, като се опитвах да проумея математико-астрономическите изследвания на геодезиста Рогев. Имам ми тъничкото, но много ценно книжле.
Виждам, че изследванията са напреднали пт лингвистична гледна точка, която не е тъй сигурна, както математическата, но при упорито и добросъвестно отношение към изворите без съмнение води напред, към успех.
Прочитайки следното:
"Установените правилни отговори обаче улесниха разкриването на загадката и създадоха по-пълно разбиране за това какво може да значат тези названия на числата:
1. АЛЕМ= Адем (Българо-минойски преход Л-Д и Д-Л),а Адем= Адин (Един),което значи Ведин т.е. Марсов."
ми мина през ума, че може би има връзка между "АЛЕМ= Адем" и името на първия човек - АДАМ.
Извинявам се за тълкуванието ми на лаик, но по-добре да го кажа, мисля...
Штапаров-младши, моите поздравления за къртовския труд!
П и е р

Точно така приятелю- както съм писал и другаде,Адам (Адем) е Адин (Той Самият) или още Один (Вотан,Водин)- Богът на Ведическите племена,който ги повежда на изток преди хиляди години и ги вдъхновява да завладеят света. В монотеистичните религии той разбира се е "детрониран" в полза на Световния бог,обявен от монотеистите за единствен- затова при тях Адам е само светец.
цитирай
17. zemja - Непростима грешка, Щапаров...
04.12.2016 19:36
Извинете, ако е възможно.
Светли дни и вдъхновение!
цитирай
18. shtaparov - (Непростима...)
05.12.2016 20:54
zemja написа:
Извинете, ако е възможно.
Светли дни и вдъхновение!

Благодаря- желая същото и на теб! Грешката според мен е напълно разбираема и простима,затова си извинена още от самото начало.
цитирай
19. krumbelosvet - Четох с интерес научния текст,
15.12.2016 07:46
докато стигнах до ЕМОЦИОНАЛЕН изблик на анти-ком и ру-фоб. Много жалко. С тия капаци на очите наука не се прави. С извинение, допускам, че имате загинали роднини след 9-ти. Е, много имат избити роднини ПРЕДИ 9-ти. Дай тогава да се мразим навеки, докато изчезнем, както е тръгнало под ръководството на Новия Голям Брат.
цитирай
20. shtaparov - докато стигнах до ЕМОЦИОНАЛЕН и...
15.12.2016 17:03
krumbelosvet написа:
докато стигнах до ЕМОЦИОНАЛЕН изблик на анти-ком и ру-фоб. Много жалко. С тия капаци на очите наука не се прави. С извинение, допускам, че имате загинали роднини след 9-ти. Е, много имат избити роднини ПРЕДИ 9-ти. Дай тогава да се мразим навеки, докато изчезнем, както е тръгнало под ръководството на Новия Голям Брат.

Е-е приятелю- защо все този детайл те интересува: не е ли по-важно да оцениш рационалното зърно в статията? Онова не е писано заради безсмислена омраза- онези хора са го заслужили,а народът ни трябва да знае истината.
цитирай
21. indiram - Здравей, Щапаров!
20.12.2016 20:15
Хвала за идеята и за положения труд, Щапаров! - Много добър материал!
...
За 24-те сезона - снощи пуснах нещо - как китайците са намерили начин да си защитават позициите - измислили и гимнастики.
Ама, нали се каза, че дребноБългарския календар е първият - от което следва, че Китайски и Будистки са производни...
За числата от 1/Алем ... до 10/Елем - окончанията им са интересни и бройката - 7-Ем, 2-Ом (или 2-ТОм), 1-Им. ... Още преди години съм чувала възрастните хора да казват тези думи - мислех си, че са някакви си стари думи и не съм питала. Преди 2-3 години пак ти чух - взех ги за някаква азбука (арабска ли), щото всички азбуки започват с А... мисълта ми е, че тези думи са запазени във високите планини... За 8-Вечем - струва ми се, че е добре да се споменат думите ВЕЧЕ/ВЕКЕ/ВЕЙКЕ - векове/вечност/безкрайност - в математиката - хоризонтална осмица - безкрайност - едва ли е случайност...

Относно надписа на камъка - дето се разчита като ТекУ - за У-то, както е написано - в индийските числа е 4...

Бая пресмятания си направил за да изведеш таблицата с годините/времето на царуване на Българските владетели - Поздравления!
Само, може би, е нужно да ги представиш по хронология, както днес пишем годините (с 3 или 4 знака, ако не е указана точна дата)

Ами, засега, е това... Бързам да го пусна, за да не изчезне като вчера.
Поздрави!
цитирай
22. shtaparov - Хвала за идеята и ...
21.12.2016 23:43
indiram написа:
Хвала за идеята и за положения труд, Щапаров! - Много добър материал!
...
За 24-те сезона - снощи пуснах нещо - как китайците са намерили начин да си защитават позициите - измислили и гимнастики.
Ама, нали се каза, че дребноБългарския календар е първият - от което следва, че Китайски и Будистки са производни...
За числата от 1/Алем ... до 10/Елем - окончанията им са интересни и бройката - 7-Ем, 2-Ом (или 2-ТОм), 1-Им. ... Още преди години съм чувала възрастните хора да казват тези думи - мислех си, че са някакви си стари думи и не съм питала. Преди 2-3 години пак ти чух - взех ги за някаква азбука (арабска ли), щото всички азбуки започват с А... мисълта ми е, че тези думи са запазени във високите планини... За 8-Вечем - струва ми се, че е добре да се споменат думите ВЕЧЕ/ВЕКЕ/ВЕЙКЕ - векове/вечност/безкрайност - в математиката - хоризонтална осмица - безкрайност - едва ли е случайност...

Относно надписа на камъка - дето се разчита като ТекУ - за У-то, както е написано - в индийските числа е 4...

Бая пресмятания си направил за да изведеш таблицата с годините/времето на царуване на Българските владетели - Поздравления!
Само, може би, е нужно да ги представиш по хронология, както днес пишем годините (с 3 или 4 знака, ако не е указана точна дата)

Ами, засега, е това... Бързам да го пусна, за да не изчезне като вчера.
Поздрави!

Хронологията вече я имам а преди 2 дни открих версия,много близка до тази но още по-точна от нея и специално за това ще се наложи да пусна друга статия. Да разнищиш проблемите на Българския календар не е лесна работа- ако бе такава,науката нямаше в продължение на 150 години да опира постоянно на камък.

Думата Вече (Веке) е поредна следа от Дионисовия култ у дедите ни,единосъщна с думите Паче,Важе,Више и Весе (Въсе) като "Най-вече"= "Най-паче,Най-више,Най-важе" а Важе (Више,Въсе)= Вишен (Важен,Божин) и Въсен (Въсин). Затова Паче е видоизменен вариант на думите Важе и Баже (Боже),понеже старото название на Бога някога е било Бага (Бакха)- Навъсения бог т.е. Марс. Приликата между индуската четворка и онова "У" от надписа е преди всичко случайна,но приликата между Вечем и Вече не е и за дописването му в статията бе нужно само време,което ти ми спести.
цитирай
23. balkan1 - ЗА БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР
22.12.2016 13:56
http://balkan1.blog/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831
цитирай
24. shtaparov - http://balkan1/technology/2...
22.12.2016 16:49
balkan1 написа:
http://balkan1/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831

Благодаря приятелю- познавам тази добра статия,понеже съм я чел още преди няколко години.
цитирай
25. goro6 - Гении си Шапаров,
26.08.2018 16:16
ама с тези червени прекаляваш. Не че ми пука, но човек ще си помисли, че фалшификациите започват от някакви хора, които в един исторически момент развели червени знамена. Да знаят истината, казваш. Да, но в името на истината ще изкараш, че Златарски, Иречек и не знам бройката на фалшификаторите, са все червени. Гръцките фалшификатори и те ли са червени. Истината е, че престъпниците нямат цвят, нямат идеологическа принадлежност, а дали имат съвест не знам. Акцента върху част от фалшификаторите мирише на политика, а това не е най добрия атестат. Омръзва да слушаме, когато се говори по исторически и научни въпроси все някой друг да ни е виновен. И стига с тези комунисти, фашисти, демократи, либерали и педерасти. Споменаването им може и да е разтоварващо, но в никакъв случай не е научно. Продължавам да ти се възхищавам, но спри да се правиш на закъснял дисидент.
цитирай
26. shtaparov - ама с тези че...
26.08.2018 17:38
goro6 написа:
ама с тези червени прекаляваш. Не че ми пука, но човек ще си помисли, че фалшификациите започват от някакви хора, които в един исторически момент развели червени знамена. Да знаят истината, казваш. Да, но в името на истината ще изкараш, че Златарски, Иречек и не знам бройката на фалшификаторите, са все червени. Гръцките фалшификатори и те ли са червени. Истината е, че престъпниците нямат цвят, нямат идеологическа принадлежност, а дали имат съвест не знам. Акцента върху част от фалшификаторите мирише на политика, а това не е най добрия атестат. Омръзва да слушаме, когато се говори по исторически и научни въпроси все някой друг да ни е виновен. И стига с тези комунисти, фашисти, демократи, либерали и педерасти. Споменаването им може и да е разтоварващо, но в никакъв случай не е научно. Продължавам да ти се възхищавам, но спри да се правиш на закъснял дисидент.

Приемам твоите забележки с благодарност приятелю,понеже зная че си прав.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 2870909
Постинги: 184
Коментари: 6092
Гласове: 84839
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА,от която са ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи