Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2021 23:01 - МОНАХЪТ СПИРИДОН ГАБРОВСКИ ОТКРИЛ ИНФОРМАЦИЯ, ЧЕ БЪЛГАРИ СА УБИЛИ ДВА ТУРСКИ СУЛТАНА ПРЕЗ XV ВЕК
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 7904 Коментари: 12 Гласове:
78

Последна промяна: 10.06.2021 19:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
МОНАХЪТ СПИРИДОН ГАБРОВСКИ ОТКРИЛ ИНФОРМАЦИЯ, ЧЕ БЪЛГАРИ СА УБИЛИ ДВА ТУРСКИ СУЛТАНА ПРЕЗ XV ВЕК


   Българите убили два турски султана през
XV век- така твърди монахът Спиридон Габровски (Йеросхимонах Спиридон) в 1792 г.:

                       image

  До момента нямаме по-стар извор който да потвърди това,но няма и причина да не вярваме на риломанастирския монах. Той е черпел информация от стари книги в различни манастирски библиотеки и от историите,писани преди него. Монасите в онези времена не били лъжци и съчинители а честни труженици на вярата,които не биха седнали да измислят небивалици. Следвайки примера на Паисий,те употиро
търсели древна информация и я споделяли с народа си,за да разбудят заспалия му дух и да го привдигнат на борба за права и свободи. Всичко това почнало със закриването на последната независима Българска църква в Охрид от турския султан,който получил редица гръцки доноси срещу нея.

  За убиването на турски султани от Българите почти никой до момента не е чувал но това е напълно възможно като знаем,че Видинска България в началото на XV век воювала често срещу турците и постигнала някои важни победи. За тях говори ясно унгарският крал Сигизмунд в 1404 г. в писмо до Бургундския херцог (проф. Пл.Павлов- "Цар Константин II Асен- последният владетел на средновековна България")- кликни за да увеличиш:
image

  Българският цар Константин II Асен (1397-1422 г.) в онова време подкрепял претендента за турския престол Мехмед Челеби,който с помощта на Балканските владетели спечелил борбата за трона срещу по-кръвожадните си братя,а накрая станал султан и сключил мирен договор с България. Смята се,че тогава Видинският цар е освободил обширни земи в районите на Силистра, Ихтиман, София, Кюстендил, Ниш, Враня, Скопие и дори Охрид,където е намерена единствената запазена негова сребърна монета (1402-1404 г.):      
       image

  Като знаем,че нашата армия в 1411 г. помагала на Муса срещу Емир Сюлейман а 2 години по-късно,когато нещата се обърнали помагала на Мехмед Челеби срещу Муса спокойно можем да предположим,че тези два сина на Баязид I са убити именно от Българите които се сражавали на страната на Мехмед,водени от своя владетел. Има и друга вероятност- Българи да са участвали в убийството на някой от по-късните претенденти Дюзме Мустафа и Кючук Мустафа,които се самообявявали за султани. Обстоятелствата около убийството на тези Баязидови наследници не са много ясни и не се знаят преките им екзекутори което позволява да приемем,че това са били именно воините на предпоследния цар на Видинска България. Особено впечатление прави съобщението,че Българският цар е тръгнал срещу турците от Видин- интересен исторически детайл който говори,че става дума за действия на късните Видински владетели.

  Тук ще добавя че Константин II е предпоследен видински цар,понеже така пише в древните извори. Те ясно указват,че след Константин II в България е имало още един реален владетел- Шишмановият син Фружин:

       image

  Както пишат наши духовници през XV век,Фружин идва на власт веднага след Константин II,а след него България вече няма други царе и никой учен няма право да премълчава това известие,нито да го пренебрегва!

                                        image

  Уважаемият проф. Павлов направи невероятно много за България,разкривайки пред науката истината за цар Константин II Асен. Той направи големия пробив в казионните догми и доказа,че Българското царство не свършва с Иван Срацимир,който е свален от трона в 1397-ма,а не в 1396 г. Борбата за истината очевидно е била много тежка,при което не са му останали сили да продължи напред и да каже,че след Константин II е имало още един реален Български владетел- цар Фружин, За него в изворите малко се говори,което се дължи на следните причини:

1. Под властта на Фружин се намирали твърде малко Български територии,намиращи се на юг от Дунав. Влашко в онова време още било Български васал и съдействало на Видинските царе винаги когато се налагало,но не разполагало с голям човешки и военен потенциал.
2. През по-голямата част от своето царуване Фружин е бил васал ту на турците,ту на унгарците,благодарение на което се задържал на трона до смъртта си в 1460 г. а след него няма друг цар,понеже турците не са позволили избора на нов Български владетел.
3. След 1454 г. Фружин се връща във Видинския край и формално приема властта на султана,при което за турците той е автономен княз със реални поземлени владения,но за Българите до последно си остава цар!

  Фактът,че от царуването на Фружин почти не са останали следи не променя другия факт,че той реално управлявал България така,както споменават църковните поменици. За Българите той си бил цар и то напълно реален,столицата му до 1428 г. била във Видин а след превземането на града от турците той вероятно се установява във Влашко,което е негова подопечна територия и новата му столица до момента остава неизвестна. Цар Иваил,прекръстен от казионите на "Ивайло" също е познат от един-единствен извор,но за него знае цяла България! И Римската империя е имала владетели познати само от един извор,но на никой не му минава през ум да ги оспорва!

  При корекциите на този материал обаче успях да открия още един извор,който споменава Фружин като цар. В унгарската грамота за продажба на неговото имение Файдаш в 1443 г. той е споменат като ЦЕЗАР т.е. като ЦАР което не е можело да стане,ако той не е бил реален Български владетел поне до 1428 г.:

      image

   
Царете и пророците на древен Израел (Авраам, Мойсей, Давид, Соломон, Исус Навин и пр.) са преди всичко легендарни,но това не пречи на братята евреи да ги записват в своята история и имат право,понеже изворите за тези царе са техни собствени т.е. домашни,а за царете Константин и Фружин ние освен с домашни извори разполагаме и с чужди! Фактът,че сведенията за тях са малко не ни дава право да ги отричаме така,както не можем да отричаме Ирник, Кубрат и Авитохол!

  Домашните извори на един народ са по презумпция по-важни,понеже знаят истината по-добре от всички чужди извори така,както аз например знам по-добре от всички руски, сръбски, панславистки, татарски и прочее учени че не съм никакъв "македонец" по народност,а съм македонец от Българския род- не от гръцки, турски, сръбски, "славянски", влашки или "македонски"! Никой чужденец няма право да натяква на мен и на народа ми,че ние сме нещо различно от древните Българи и сме по-близки до арогантните спекуланти-панслависти и пантюркисти,отколкото до Кубрат и Аспарух! Никой не може да знае по-добре от нас какви сме ние всъщност и никое младо народче като сърби, турци, руси, татари, власи, цигани, македонисти и "славяни" не може да знае по-добре от нас истината за нашите деди! Затова истината е една: в "Македония" живеят Българи,които условно може да бъдат наречени "македонски",а младите нации около тях (гърци, сърби, власи, албанци и македонисти) са наши гости в нашата земя,които нямат право да я крадат и присвояват!

  Ако се върнем на събитията от XV в.обаче ще видим,че никоя военна сила освен Българската не е убила двама турски султани през цялата Османска история,а светът трябва да свикне с нашата гордост от това,че ние сме оцелели като държава години след Сърбия и "Византия" макар че в казионните дрипи,наречени "учебници" да е написано друго! В тези лъжливи "учебници" може да пише едно,но в старите извори пише друго и именно то е вярно,а не водкаджийските изцепки на този или онзи панславист!

Гласувай:
80


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
06.06.2021 09:43
Българските историци, изключвам споменатия Павлов, направика и нас нихилисти
Те са на другата крайност- Всичко Българско е чуждо!?
България е раздробена на много държавици в този период И именно това е попречило да се възстанови като силно царство ,след смъртта на Баязид Османската империя за поне две десетилетия от смъртта му ,реално я няма Но няма и обединителна сила Българи управляват и воеводствата отвъд Дунава Мирчо Стари, гравнокомандваш войските на Иван Шишман, Влад цепеш, неговия син и редица други Но те се чувстват като самостоятелни владетели ,не гонят обединение Всеки за себе си? Опит прави единствено Влад Цепеш Той дори премества столицата си от Търговище-В Румъния в Свищов Присъединява Мизия
Тази децентрализация на властта, липса на силна централна власт ни изяжда главите
Но Българскат власт реално съществува, във воеводствата/ а да кажат каква латинска дума е тази или турска, съответстваща на генерал/, управлявани от Българи! Това, армията ни да е отвъд Дунава, не много далече от Търново е било и предимство и недостатък! Трябвало да е около Дунав, но в отсамната му страна Това прекрасно са го знаели римляните

Поздравления за постинга!

Хубав ден!
цитирай
2. shtaparov - Българските историци, изключвам ...
06.06.2021 14:39
leonleonovpom2 написа:
Българските историци, изключвам споменатия Павлов, направика и нас нихилисти
Те са на другата крайност- Всичко Българско е чуждо!?
България е раздробена на много държавици в този период И именно това е попречило да се възстанови като силно царство ,след смъртта на Баязид Османската империя за поне две десетилетия от смъртта му ,реално я няма Но няма и обединителна сила Българи управляват и воеводствата отвъд Дунава Мирчо Стари, гравнокомандваш войските на Иван Шишман, Влад цепеш, неговия син и редица други Но те се чувстват като самостоятелни владетели ,не гонят обединение Всеки за себе си? Опит прави единствено Влад Цепеш Той дори премества столицата си от Търговище-В Румъния в Свищов Присъединява Мизия
Тази децентрализация на властта, липса на силна централна власт ни изяжда главите
Но Българскат власт реално съществува, във воеводствата/ а да кажат каква латинска дума е тази или турска, съответстваща на генерал/, управлявани от Българи! Това, армията ни да е отвъд Дунава, не много далече от Търново е било и предимство и недостатък! Трябвало да е около Дунав, но в отсамната му страна Това прекрасно са го знаели римляните

Поздравления за постинга!

Хубав ден!

Точно това разцепление е дало шанс на турците приятелю- ако не беше то,тяхното нашествие щеше да бъде спряно още по времето на Мурад да не говорим за огромните шансове,които са попилени след смъртта на Баязид! Турците в онова време нито са повече от нас,нито са по-силни- единствената разлика е тази,че били далеч по-добре обединени и съответно: по-дисциплинирани! Така една по-малка сила може да завладее по-голяма: примерите със Стогодишната война (Англия- 3 млн., Франция- над 20 млн.),татарското завладяване на Китай и японската инвазия срещу него ясно сочат как една по-малка сила може да ликвидира и дори да заличи далеч по-голяма!
цитирай
3. zaw12929 - БЪЛГАРИТЕ НЕ СА УБИЙЦИ, А СПАСИТЕЛИ ...
06.06.2021 15:10
БЪЛГАРИТЕ НЕ СА УБИЙЦИ, А СПАСИТЕЛИ НА НАРОДА СИ , А СРЕЩУ ТЯХ ИМА ОГРОМНА СИЛА- ДЪРЖАВА, АРМИЯ....
ИЗПУСНАЛИ СВОБОДАТА В КАВГИ ПОДЛОЖИЛИ НАРОДА НА 5 ВЕКОВНО РОБСТВО- ДА ИМАЛИ СА ИМОТИ, КЪЩИ, НИВИ, ДОБИТЪК, НО ВСЕКИ ПЪТ СА ОГРАБВАНИ ВЪВ ФЕОДАЛНАТА ДЪРЖАВА НА СУЛТАНА,

ДА РАЗБЕРЕМ КАК- СЪЗДАДОХМЕ СИ ФЕОДАЛ ВЛАДЕТЕЛ, ГРАБИТЕЛ И ТЪРПИМ- СЕГА СВЕТЪТ Е С НАС ВЪПРЕКИ "ЗАВОЮВАНИТЕ" ОР ГЕРБ ЛИЦА ОТ ЕС, КОИТО СЕ ПРАВЯТ НА ГЛУХИ И СЛЕПИ ЗА СТРАДАНИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ. БОГ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА ЗАБАВЯ, НО НЕ ЗАБРАВЯ!
ГОСПОДИН ВЕБЕР НИ "ПОДАРИ" ОЩЕ ЕДНА ГО.ИНА ГЕРБЕРСКО РОБСТВО - ЗАРАДИ СВОИ ОБЛАГИ"
БЪЛГАРИЯ СЕ ОТПРИЩИ- НЕ ИСКА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС, А ПЪЛНА ПРОМЯНА, ЗАЧИТАНЕ, ЗАКОННОСТ НЕ САМО В КУХИ ДЕКЛАРАЦИИ- А РЕАЛНО. ИСКА ВРЪЩАНЕ НАКРАДЕНОТО И БОЙКО ДА СИ КАЖЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА- КАК СЕ КУПУВАТ ИНДУЛГЕНЦИИ С ПАРИТЕ НА ХОРАТА- НАЙ БЕДНИ, НАЙ БОЛНИ ТОВА ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ И НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД!
цитирай
4. shtaparov - БЪЛГАРИТЕ НЕ СА УБИЙЦИ, А СПАСИТЕЛИ ...
06.06.2021 15:29
zaw12929 написа:
БЪЛГАРИТЕ НЕ СА УБИЙЦИ, А СПАСИТЕЛИ НА НАРОДА СИ , А СРЕЩУ ТЯХ ИМА ОГРОМНА СИЛА- ДЪРЖАВА, АРМИЯ....
ИЗПУСНАЛИ СВОБОДАТА В КАВГИ ПОДЛОЖИЛИ НАРОДА НА 5 ВЕКОВНО РОБСТВО- ДА ИМАЛИ СА ИМОТИ, КЪЩИ, НИВИ, ДОБИТЪК, НО ВСЕКИ ПЪТ СА ОГРАБВАНИ ВЪВ ФЕОДАЛНАТА ДЪРЖАВА НА СУЛТАНА,

ДА РАЗБЕРЕМ КАК- СЪЗДАДОХМЕ СИ ФЕОДАЛ ВЛАДЕТЕЛ, ГРАБИТЕЛ И ТЪРПИМ- СЕГА СВЕТЪТ Е С НАС ВЪПРЕКИ "ЗАВОЮВАНИТЕ" ОР ГЕРБ ЛИЦА ОТ ЕС, КОИТО СЕ ПРАВЯТ НА ГЛУХИ И СЛЕПИ ЗА СТРАДАНИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ. БОГ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА ЗАБАВЯ, НО НЕ ЗАБРАВЯ!
ГОСПОДИН ВЕБЕР НИ "ПОДАРИ" ОЩЕ ЕДНА ГО.ИНА ГЕРБЕРСКО РОБСТВО - ЗАРАДИ СВОИ ОБЛАГИ"
БЪЛГАРИЯ СЕ ОТПРИЩИ- НЕ ИСКА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС, А ПЪЛНА ПРОМЯНА, ЗАЧИТАНЕ, ЗАКОННОСТ НЕ САМО В КУХИ ДЕКЛАРАЦИИ- А РЕАЛНО. ИСКА ВРЪЩАНЕ НАКРАДЕНОТО И БОЙКО ДА СИ КАЖЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА- КАК СЕ КУПУВАТ ИНДУЛГЕНЦИИ С ПАРИТЕ НА ХОРАТА- НАЙ БЕДНИ, НАЙ БОЛНИ ТОВА ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ И НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД!

Да- мафията,която като стоглава ламя ни краде от 77 години и пише фалшиви биографии на Българите трябва най-после да си отиде!
цитирай
5. nedovolen - Както винаги интересни факти, р...
07.06.2021 10:06
Както винаги интересни факти, различни от считаните за "нормални" от научените "учени" историци.
Аз знам, че България е наказана да изтърпи турското робство и последвалите го заради гоненията на Богомилите.
Страданието на Българския народ е благословено от Господ!
Това също няма да го приеме никой Оказион.
:)))
цитирай
6. shtaparov - Както винаги интересни ...
09.06.2021 05:15
nedovolen написа:
Както винаги интересни факти, различни от считаните за "нормални" от научените "учени" историци.
Аз знам, че България е наказана да изтърпи турското робство и последвалите го заради гоненията на Богомилите.
Страданието на Българския народ е благословено от Господ!
Това също няма да го приеме никой Оказион.
:)))

Както сочат наличните данни, Богомилското движение е реформиран опит за оцеляване на древната Българска религия,носеща днес названието Зороастризъм. Тя включвала в себе си елементи на християнство,езичество и будизъм- затова е заклеймена от ортодоксалната църква като ерес. Напълно възможно е обаче самият Христос да е бил неин привърженик,а реформираното от римски последователи негово учение да е прерастнало в днешното християнство и да е станало такова,каквото го познаваме днес.
цитирай
7. radostinalassa - Българите не са избили богомилите, а българският цар
10.06.2021 18:23
Под давлението на христианството. то не може да приеме техните идеи, особено равенството на жената с мъжа и служенето на жени в църквата. Ние не носим вина за това.
цитирай
8. shtaparov - Под давлението на ...
10.06.2021 18:29
radostinalassa написа:
Под давлението на христианството. то не може да приеме техните идеи, особено равенството на жената с мъжа и служенето на жени в църквата. Ние не носим вина за това.

Това може и да е вярно,но християнството изключва жените от богослуженията не защото не ги приема за равни с мъжете,а по стара канонична традиция.
цитирай
9. radostinalassa - Кога и на кой събор църквата е ...
10.06.2021 19:40
признала жената за човек? С 1-2 гласа, представете си.
цитирай
10. shtaparov - (Кога и на кой събор църквата е ...)
10.06.2021 19:47
radostinalassa написа:
признала жената за човек? С 1-2 гласа, представете си.

Този казус не е съществувал за Българите,а само за чужденците. У нас никой никога не се е съмнявал че жените са половината човечество,и то по-добрата половина!
цитирай
11. blagovesteliseev - Важен въпрос
10.06.2021 23:52
Според теб колко точно години е била под турско робство България?
цитирай
12. shtaparov - Колко години е била под турско България?
11.06.2021 00:42
blagovesteliseev написа:
Според теб колко точно години е била под турско робство България?

Здравей приятелю- въпросът наистина е супер важен! Никой стар летописец не може да каже кога всъщност е паднала под турско България което се дължи на особения начин,по който турците завладявали други народи. Ако проследим хронологията обаче можем с относителна точност да кажем,че това е станало в 1516 г. Страната ни загубила последния си цар в 1460 г.,а той може да е бил детрониран още в 1428 г. или никога да не е бил детрониран. След него останали обаче автономните ни зони управлявани от наши боляри,а в тях били поне 30% от предтурските територии на България! Те не били по-малко свободни от автономното сръбско княжество например,създадено от Българина Ичко в 1806 г.,и са унищожени окончателно от злостния престъпник Селим I съгласно Българската хроника,озаглавена "Второто разорение на България"!

Затова казионната лъженаука трябва да признае,че до 1516 г. е имало свободни Български територии носещи името България,които не били завладени окончателно от турците! Така в крайна сметка излиза,че България е била под турско малко повече от три века и половина (1516-1689 г. и 1690-1878 г.) ако не броим епизодите от 1595 и 1686 г.,когато отново си е имала владетел! Тази хронология е валидна само при положение,че си затворим очите за Българските държави носещи имената ВЛАШКО и МОЛДОВА,които били управлявани от наши владетели от Българския царски род чак до 1714 г.,когато султанът по инсинуация на Петър "Велики" ги свалил окончателно и ги заменил с далеч по-послушните му гърци!

Тази информация е добре систематизирана в https://shtaparov/politika/2016/11/01/srednovekovna-bylgariia-bila-mnogo-po-silna-ot-dneshnata-zat.1486431 .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4614022
Постинги: 262
Коментари: 8972
Гласове: 132658
Архив
Календар
«  Декември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи