Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2023 10:39 - ЗНАКОВИ "ПРА"-БЪЛГАРСКИ ДУМИ С ОБЯСНЕНИЯ В ДНЕШНИЯ БЪЛГАРСКИ ИЗТЪКВАТ ГЛУПОСТТА НА ТЮРКОЛОЗИ И ПАНСЛАВИСТИ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 1779 Коментари: 10 Гласове:
64

Последна промяна: 31.12.2023 23:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЗНАКОВИ "ПРА"-БЪЛГАРСКИ ДУМИ С ОБЯСНЕНИЯ В ДНЕШНИЯ БЪЛГАРСКИ ИЗТЪКВАТ ГЛУПОСТТА НА ТЮРКОЛОЗИ И ПАНСЛАВИСТИ


   Странните "пра"-български думи, познати от каменни надписи и "византийски", но и от нашите исторически хроники като "Именника на князете" си струва да бъдат детайлно проучвани понеже ще докажат,че дедите ни са били арийски народ и типични индоевропейци,а езикът им не бил коренно различен от нашия. Едни от тези думи като военните им титли са до такава степен архаични,че в тях са запазени особености от времето,в който езикът още не е бил в достатъчна степен индоевропеизиран. За повечето от тях вече е установено, че първо са се срещнали при Келтите (респ. у Белгите- Болги) и дори следващите векове са стигнали до Иран, Памир и Монголия по пътя на Келто-Тракийските миграции.

  Други думи,които се срещат в каменни надписи и късносредновековни преписи на древно-български ръкописи нямат ясно доказуеми азиатски аналози,а келтските им съответствия още не са открити, но това не означава,че са тюркски или монголски. Поради това не трябва да се търси произхода им в Далечния Изток а САМО в Европа и древна Месопотамия,от която преди хиляди години са дошли повечето европейски народи,включително и български. Сред тях са свещените термини в Българския календар, които бяха обяснени в редица мои статии от 2017-2021 г. но също и думи като КАНАРТИКИН И САРАКТ, чийто смисъл е вече разпознат от изследователите. Първата обозначава наследника на Българския престол по времето на Княжеството (XVII / XIII век пр. Хр.- X век сл. Хр.), а втората се отнася към постройка или група постройки, предназначени за обитаване от владетеля т.е.- владетелския дворец .

  Въпросните две думи са странни и непривични за днешния български, но произходът им може да бъде търсен ЕДИНСТВЕНО ТАМ И НИКЪДЕ ДРУГАДЕ, понеже всички пак са нашите родни- не са афгански или монголски. Затова всяка азиатска спекула на нашия гръб е безсмислена- за древните ни думи ние рано или късно откриваме обяснения в днешния български език за да докажем,че глупостта на умствено увредените панслависти и на докараните от тях тюрколози е наистина безгранична! Буквалното значение на тези две думи е вече надеждно установено,както се вижда от обясненията по-долу.

1. КАНАРТИКИН е дълга дума,което означава дву- или три-съставна,а нейните части са КАНАР–ТИК–ИН. КАНАР е диалектна форма на думата КАНАЗ (КНЯЗ), получена чрез известни още в минойски документи преход З-Р (Р-З). ТИК е древна форма на днешната дума ТЕК (Тека,Произтичам) а -ИН е наставка за принадлежност,която се среща във фамилни имена като Софкин, Калфин, Рупкин и пр. но също и в някои думи като ГОСПОДИН, СТОПАНИН, ГОСТЕНИН, ХАЗЯИН и пр.

  Така целият сглобен израз от тези три кратки думи получава значение ПРИНАДЛЕЖАЩ КЪМ КНЯЖЕСКОТО ПОТЕКЛО (Човек от Княжеския род) и се покрива напълно с оновата, която установява досегашните учени за думата КАНАРТИКИН. Особеностите в изписването като КАНАЕРТИКЮИН или други подобни не променят нищо, а само показват,че думата КАНАЗ (КЪНЯЗ) и диалектната й форма КАНАР са имали произношение КАНЕАЗ (КЪНЯЗ) и КАНЯР (КЪНЯР),от което идват днешните думички КНЯЗ и КНЕЗ. От тях са произлезли множество по-късни думи и значения, но избраното им значение следва да е било КОН-ИЗ (Произлизал от Конния бог Зевс-Зиевус) и КОНЯР т.е.- Опитомител на коне като цар Македон а в преносен смисъл- Кентавър и Водач на Конните племена.

  Два типа оловни печати от нашите земи съдържат това заглавие,а надписите са МИХАИЛ БАГАТУР КАНЕРТХТИНОС (МИХАИЛ БАГАТУР КАНАРТИКИН) и ЙОАНИ БАГАТУР КАНАИРТХТЮИНО (НА ЙОАН БАГАТУР КАНАРТИКИНА):

              image

         image

 
 Коректното разчитане на последната дума в тези надписи в случая може да е само КАНЯРТЧИН за да показва.че съставните й части са КАНЯР (КАНЯЗ, КЪНЯЗ т.е. днешното КНЯЗ) И ТИЧИН и дори ТЕЧИН и ТЕКИН,която е свързана с днешните думи ТЕЧНОСТ, ТЕЧА, ТЕКА, ПРОИЗТИЧАМ,а с буквосъчетанието ХТ ("Х" плюс буквата "Тита") дедите ни са опитали да предадат на гръцки звук "Ч",както е предположил достойния учен проф. Иван Йорданов. Начинът,по който е изписана втората гласна (KANAIP и KANAHP) показва че тя не е чисто "А" а нещо близко до него,което може да е само "Я". Така крайният "превод" на надписа придобива вида ЙОАН БАГАТУР СИН НА КНЯЗА а тези печатана Михаил богатур и Йоан богатур, отнесени към времето на цар Симеон се датират в периода 893-913 г. или по-скоро след войната с "Византия",която приключила с наша победа в 896 г.

2. САРАКТ
е по-къса древно-българска дума, която се среща в каменен надпис от времето на княз Крум (802-814 г.) в описанието на събитията от 813 г. Тя е добре обяснена от Павел Серафимов (Спароток) като произлязла от витинската дума САРПОС (ДОМ) и гръцката наставка -ТОН, но аз имам по-добро обяснение. Според мен думата САРАКТ също е двусъставна (САРА-КТ) и означава ЦАРА-КЪТ (Царски кът, Седалище на държавния глава) и САРАЙ КЪТ (Владетелска резиденция). Тук само ще добавите, че Българското заглавие ЦАР е вторично свързано с римската ЦЕЗАР, но произлиза от авестийската дума САР (Глава, респ. Държавен глава), спомена в изследването на Спароток " Значение на старобългарската дума Саракт" (06.11.2017 г.) :

"Фасмер определя името  Саракос  за иранско навярно заради корена  сар , присъстващ в авестийската дума  сара/шара - глава ."

  Начинът,по който е изписана думата в надписа е САРАКТОН,но той се дължи на особеностите в гръцки език. Там звуци като Ж, Ч, Ш, Ъ и пр. липсват поради, които гласни като "Ъ" често биват избягвани или преобразувани в друга гласна (Александър-Александер-Александро), а съгласните биват заменени от буквосъчетания както в примера с титлата КАНЯРТИЧИН ("Канартикин"). Наставката -ТО (-ТОН) е гръцка падежна форма,а думата САРАКТ е в тясна връзка и с персийско-авестийската дума САРАЙ (Дворец),приета от средновековните турци но имаща същите индоевропейски корени като нашата. Така странните думи в "пра"-българския език доказват тясната му близост с днешния български и неразривната му връзка с индоевропейските езици,която никоя тюркска версия не ще може да отрече!



Гласувай:
64


Вълнообразно


1. dobrodan - Почти си ги докарал :):):):).
23.12.2023 11:47
Ангеле, не трябва да се срамуваме от прототюркското у нас.
По-правилно би било да се гордеем с него!
цитирай
2. shtaparov - Ангеле, не трябва да се срамуваме от ...
23.12.2023 14:44
dobrodan написа:
Ангеле, не трябва да се срамуваме от прототюркското у нас.
По-правилно би било да се гордеем с него!

Стига да беше вярно никакъв проблем да не се срамуваме,но аз предпочитам в моите трудове да няма лъжи.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Честита Коледа, приятелю!
25.12.2023 07:51
Трудно ще се убедят визираните, да не кажа, че е невъзможно!
Те не приемат очевадното, че канас е Българска дума, търсят произхода и къде ли не по света, само и само да не е Българска!? Турска, персийска, немска, руска?
Глупост от рода, че Русия е създадена от варангите? От подобно твърдение и самите шведи се отдръпват!?
Много добре знаят, че когато е създадена Русия, шведите нямат държава!
Парадокс, дядото по- млад от внука?
цитирай
4. shtaparov - И на теб приятелю Честито Рождество!
26.12.2023 07:21
leonleonovpom2 написа:
Трудно ще се убедят визираните, да не кажа, че е невъзможно!
Те не приемат очевадното, че канас е Българска дума, търсят произхода и къде ли не по света, само и само да не е Българска!? Турска, персийска, немска, руска?
Глупост от рода, че Русия е създадена от варангите? От подобно твърдение и самите шведи се отдръпват!?
Много добре знаят, че когато е създадена Русия, шведите нямат държава!
Парадокс, дядото по- млад от внука?

КАНАЗ и КНЯЗ е разбира се Българска дума,понеже я носят най-напред Български владетели,а след това "славянски" или руски. Тя се намира първо в Български извори а после във всякакви други,ако не броим нейните аналози в древна Тракия (донесени от Болгите) и в далечния Памир,които са оставени там от наши "келтски" войници,воювали на страната на Александър. За варягите също си прав- те не могли да направят на себе си още държава,но виж на "славяните" смогнали макар исторически данни да сочат,че руски каганат е имало поне 50 години преди варягите. Този каганат преди варягите очевидно е бил тюркски и само това обяснява неистовия стремеж на руснаците да избягат от него,та белки техните прародители от азиатци да "станат" европейци,но бягане от Истината нямаа...
цитирай
5. kvg55 - shtaparov,
28.12.2023 13:56
А английските думи в българския език що ще речат? А турските?
цитирай
6. shtaparov - А английските думи в българския ...
28.12.2023 19:40
kvg55 написа:
А английските думи в българския език що ще речат? А турските?

Чуждиците в нашия език за съжаление са признак,че сме загърбили родното и сме повече склонни да се прекланяме пред чуждото- сиреч не виждаме гредата в окото,а намираме сламки в реката...
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Приятел!
30.12.2023 12:37
Диян Желязков, мой приятел, завършил англииска филология е издал книга, за общите думи в Български и в английски! Но, от древността
Зададе ми въпрос, сещам ли се за някоя? След кратък размисъл, казах - вода?
Той направо подскочи ? Откъде я знам? На шега, казах, че от хетския, разчетен на база една обща дума- уотър! С английския!
Оттам е лесно- уотър- вотър- вода!
- Да, точно- това беше признанието му!

Хубава Нова Година!
цитирай
8. shtaparov - Диян Желязков, мой приятел, зав...
02.01 06:14
leonleonovpom2 написа:
Диян Желязков, мой приятел, завършил англииска филология е издал книга, за общите думи в Български и в английски! Но, от древността
Зададе ми въпрос, сещам ли се за някоя? След кратък размисъл, казах - вода?
Той направо подскочи ? Откъде я знам? На шега, казах, че от хетския, разчетен на база една обща дума- уотър! С английския!
Оттам е лесно- уотър- вотър- вода!
- Да, точно- това беше признанието му!

Хубава Нова Година!

Честита Нова година приятелю!
цитирай
9. malchaniaotnadejda7 - Честита Нова година, Ангеле! :)
03.01 18:07
Сурва година, весела година и догодина със здраве, за много години!
цитирай
10. shtaparov - Сурва година, весела година и до...
03.01 18:34
malchaniaotnadejda7 написа:
Сурва година, весела година и догодина със здраве, за много години!

Сърдечно благодаря- чудесна Нова година и на теб,нека да е здрава и щастлива!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4876239
Постинги: 269
Коментари: 9124
Гласове: 137731
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи