Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06 19:42 - КАК СЕ ПРАВИ НАУЧЕН АНАЛИЗ НА ИСТОРИЧЕСКИ ИЗВОР
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 1866 Коментари: 61 Гласове:
37

Последна промяна: 13.06 23:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                    КАК СЕ ПРАВИ НАУЧЕН АНАЛИЗ НА ИСТОРИЧЕСКИ ИЗВОР


   Както се оказва напоследък,много от нашите титуловани историци не знаят как се прави научен анализ на древен исторически извор,поради което искам да ги науча,като им дам ясен пример за това. В конкретния случай ще разгледам най-прочутото историческо съчинение,оцеляло до днес от Сведновековна България- съчинението "За буквите" на обичания от панславистите Черноризец Храбър (кликни върху изображенията,които искаш да увеличиш):

           image

          image

  Ето и текста на съчинението,адаптиран към съвременния Български език:

„ЗА БУКВИТЕ“

Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки. Когато се кръстиха, бяха принудени [да пишат] славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение. Но как може да се пише добре с гръцки букви: БОГЪ или ЖИВОТЪ, или ДЗѢЛО, или ЦРЬКꙐ, или ЧАꙖНЬѤ, или ШИРОТА, или ꙖДЪ, или ѪДОУ или ЮНОСТЬ, или ѨЗꙐКЪ и други тям подобни. И така беше много години.

След това човеколюбецът бог, който урежда всичко и който не оставя човешкия род без разум, но всички привежда към разум и спасение, смили се над човешкия род, изпрати му свети Константин Философа, наречен Кирил, праведен и истинолюбив мъж, и той им състави 38 букви: едни по образец на гръцките букви, а други пък според славянската реч. Изпърво започна по гръцки: те прочее казват „алфа“, а той — „аз“. От „а“ започват и двете азбуки. И както гърците съставиха своите букви по образец на еврейските, така и той — по гръцките. Първата буква у евреите е „алеф“, което ще рече „учение“. Като се завежда отначало детето на училище, казва му се: „Учи се“ — това е алеф. И гърците, подражавайки на това, казваха „алфа“. И така се пригоди този еврейски израз към гръцкия език, че казват на детето „алфа“, което значи на гръцки „търси“ вместо „търси учение“. Подобно на това и св. Кирил създаде буква „аз“. Но като първа буква и дадена от бога на славянския род за развързване устата на онези, които чрез азбуката се учат на разум, „аз“ се изговаря с широко отваряне на устата, а другите букви се изговарят и произнасят със слабо разтваряне на устата.

Тези са славянските букви и така трябва да се пишат и произнасят: а, б, в, г…

Някои казват: „Защо е създал 38 букви, когато може да се пише и с по-малко, както гърците пишат с 24 букви?“ Но те не знаят с колко пишат гърците. Наистина те имат 24 букви, но не изпълват с тях книгите си, та са прибавили 11 двугласни и три за числата: 6, 90, 900. И като се съберат — 38. Подобно на това и по същия начин св. Кирил създаде 38 букви.

Други пък казват: „Защо са славянските книги? Тях нито бог ги е създал, нито ангелите, нито пък са изначални като еврейските, римските и гръцките, които са още отначало и са приети от бога.“

А други пък казват, че бог ни е създал буквите. И не знаят, окаяните, какво говорят и мислят, като смятат, че бог е заповядал да се пишат книги на три езика, както пише в Евангелието: „И имаше дъска, написана на еврейски, римски и елински.“ А славянски там нямаше. Затова славянските книги не са от бога.

На това какво да кажем или що да речем на такива безумци? Но нека да им отговорим, както сме се научили от светите книги, че всичко поред идва от Бога, а не от другиго. Бог не е създал най-напред нито еврейския, нито елинския език, а сирийския, на който е говорил Адам, и от Адама до потопа, и от потопа, докато бог раздели езиците при стълпотворението, както пише: „Размесени бяха езиците.“ И както се размесиха езиците, така и нравите, и обичаите, и наредбите, и законите, и изкуствата според народите: на египтяните се падна земемеренето, на персите, халдеите и асирийците — звездоброенето, гадаенето, врачуването, магьосничеството и всички човешки изкуства; на евреите пък — светите книги, в които е писано, че бог сътвори небето и земята и всичко, което е на нея, и човека, и всичко поред, както пише; на елините пък даде граматиката, риториката и философията.

Но преди това елините нямаха букви на своя език, а пишеха своята реч с финикийски букви. И така беше много години. После, като дойде Паламид, започна от алфа и вита и състави на елините само 16 букви. Към тях Кадъм Милиски прибави още 3 букви. С тези 19 букви пишеха дълго време. После Симонид изнамери и прибави две букви, а писателят Епихарий изнамери 3 букви. И събраха се 24. След много години Дионисий Граматик изнамери 6 двугласни, после друг — 5 и друг — 3 за числата. И така мнозина за много години едва събраха 38 букви. После пък, като минаха много години, намериха се по божие повеление 70 мъже, които преведоха от еврейски на гръцки език [библията]. А славянските книги сам св. Константин, наречен Кирил, ги преведе и буквите създаде за малко години: онези мнозина, 7 души, и за много години създадоха техните букви, а 70 — превода. Затова славянските букви са по-свети и по за почит, защото свят мъж ги е създал, а гръцките — елини езичници.

Ако ли пък някой рече, че не ги е нагласил добре, понеже и сега още се нагласяват, ще дадем този отговор: и гръцките също така много пъти са били нагласявани от Акила и Симах, а после и от мнозина други. Защото по-лесно е да се нагласи отпосле, отколкото да се създаде за пръв път.

Ако запиташ гръцките книжовници, като речеш: „Кой ви е създал буквите и превел книгите, или в кое време?“, то рядко измежду тях знаят. Обаче ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: „Кой ви е създал азбуката или превел книгите?“, всички знаят и в отговор ще рекат: „Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий.“ И ако попиташ в кое време, то всички знаят и ще рекат, че през времето на гръцкия цар Михаил и на Бориса българския княз, и на Растица моравския княз, и на Коцел блатенския княз, в годината 6363 от създаването на света. Има и други отговори, които другаде ще кажем, а сега няма време. Така, братя, бог е дал разум на славяните, комуто слава и чест, и власт, и поклонение сега и винаги в безкрайните векове, амин.

Черноризец Храбър


  Тук веднага се набива в очи,че дума "славяни" в оригиналните текстове няма- там има СЛОВЕНИ което означава,че авторът не е написал нито една дума за "славяните". Той през цялото време пише за СЛОВЕНИ и няма сериозна причина да заменяме оригиналната Българска дума с някаква различна,създадена през XVI век за удобство на руснаците и хърватите. Удобствата на околните народи не са наш приоритет така,както нашите удобства не са техен приоритет а когато се касае до наука,смяната на оригиналните термини с някакви парвенюшки може да ни изиграе лоша шега така,както се случи с Визиготите и Остроготите в Германия.

  За да няма такива неща,трябва първо да отбележим наличните факти от ръкописа,които обясняват важни аспекти от Българската и световната история и да си направим изводи от тях.

1. В оригинала няма "славяни"- има СЛОВЕНИ а това е Българска дума,която до XIX век не е използвана от никой друг народ освен от Българския! Няма древен руски, сръбски, влашки, полски, чешки, "словенски", "македонски" или хърватски ръкопис,в който да се намери тази дума- тя се намира САМО в Български ръкописи или в техните по-късни преписи,правени най-вече в Русия! Днес няма сериозна причина освен кефа на руснаците,която да ни кара да сменим правилната Българска дума СЛОВЕНИ с фалшивото руско "славяни",понеже такава подмяна може да изопачи нашите заключения и да ни доведе до цяла редица неправилни изводи.

2. Там е указано,че Словените първо са пишели на гръцки,а после са почнали да пишат на новата азбука.

3. В ръкописа е отбрлязано,че свети Кирил е дал азбука на Словените- не на руснаците, сърбите, "македонците", чехите или хърватите! Кои може да са тези словени лесно можем да разберем,като направим следната историческа справка:

а) Съчинението "За буквите" е писано в края на IX-ти или началото на Х-ти век и в него се твърди,че Словените вече са почнали да ползват новата азбука.
б) Точно по това време Русия и Сърбия още не пишат на Кирилица- значи руснаците и сърбите не са Словени!
в) По същото време държавата на Великоморавците вече е унищожена (894-896 г.) а оцелелите й жители бягат в България,вместо да идат в някоя "славянска" страна като Сърбия, Русия, Каринтия ("Словения") или Хърватска което означава,че Кирилицата не може да е правена за тях!
г) От другите народи,обявени за "славянски",само Българи по това време пишат на Кирилица което означава,че Словените са единствено Българи и никакви други!
д) Ако в IX-X век е имало "македонци",които да пишат на Кирилица,това е станало по заповед на Българския цар и на Българската държава,а не защото азбуката е правена за тях!

4. В ръкописа е записано че "словените" първо са се кръстили,а после са получили новата си азбука. Българите отлично отговарят на това определение- те са пъкръстени първо от Тервел в 703 г. и после от Борис "Първи" в 866 г.,а Кирилица са почнали да ползват едва към 893 г. т.е.- 190 години след "първото" покръстване и 27 години след "второто". Русите са покръстени в 988 г. и веднага са получили Кирилица- значи те не са Словени и е обяснимо защо ръкописът не обелва нито една думичка за тях.

5. В ръкописа е отбелязано,че "Словените" първо са четяли и гадаели с ЧЕРТИ И РЕЗКИ,а след много време са приели новата азбука. Казано другояче,те са ползвали Българско "руническо" сричково-йероглифно писмо,което не е било азбука. Ако то беше азбука като тюркските руни,нямаше пречка да бъде разчетено лесно и да остане за ползване в непроменен вид,при което нямаше да има нужда специален свят човек да им прави нова азбука,съобразена със старите им писмени знаци. Любимите на казионната псевдоистория "славяни",които са прекръстените Склави не са имали никакво "руническо" писмо,т.е. черти и резки което означава,че съчинението на Черноризеца не се е отнасяло за тях!

6. Друг важен факт отбелязва,че Словените първо са пишели на гръцки и едва след появата на новата азбука са се отказали от гръцкия.

7. Пак там е отбелязано,че част от буквите в новата азбука са създадени по образец на гръцките т.е.: Черноризец Храбър говори за Кирилицата а не за глаголицата.

8. Пак там е записано че сирийският език,който е говорен от Христос и е наричан още АРАМЕЙСКИ е по-стар от езика на гърците и евреите.

9. Друго важно сведение,непознато на широката публика е това,че гръцката азбука  по начало е имала само 16 букви,които с течение на времето са станали 24.

10. Годината,в която светите братя създават новата писменост също е спомената: 6363-та год.от Сътворението по Българо-византийската ера,което отговаря на 855 г. от Рождеството на Христос.

11. Едно от най-важните сведения за новата писменост се намира в неговия край където е записано,че новата азбука е създадена "през времето на гръцкия цар Михаил и на Бориса българския княз, и на Растица моравския княз, и на Коцел блатенския княз, в годината 6363 от създаването на света." Тук правят впечатление следните няколко неща:

а) Новата азбука е датирана чрез царуването на "гръцкия цар",т.е. на римския император.
б) Тя е датирана и с царуването на Българския княз.
в) Датирана е и с управлението на още двама князе,чиито държави Моравия и Блатна вече са изчезнали.

  От последното изключително сведение можем да направим следните знаменателни изводи:

1. Най-важни европейски владетели по времето на Черноризец Храбър са били византийския император Михаил и Българския княз Борис.

2. За единствени "славянски" (СЛОВЕНСКИ!) държави в Европа и света авторът представя само България, Моравия и Блатна.

3. В съчинението не е отронена нито дума за сърби, руснаци и "македонци" което означава,че те или не са имали НИКАКВО отношение към делото на Кирил и Методий понеже ги е нямало тогава,или не са били "славяни" т.е.- новата азбука не е била създадена за тях!

4. В съчинението няма и намек за някакви князе на Русия, Чехия, Сърбия, Полша и Хърватска което означава,че те или са били незначителни дребни владетели подчинени на Българския княз,или техните държави още не са били създадени тогава т.е.- новата азбука не е била измислена за тях!

5. От всички европейски народи има само един,който първо е пишел на гръцки а после на Кирилица- Българския. Няма друг европейски народ освен нашия,който да отговаря на това описание на Черноризеца- историческата фактология не познава древни руски, сръбски, хърватски, чешки, полски или моравски надписи,които да са писани на гръцки преди Кирилицата,но отлично познава голям брой точно такива Български надписи!

6. Името на Българския княз Борис е споменато преди имената на "славянските" князе Растица и Коцел,което по средновековната етикеция означава че той е старшият измежду тях,а те изглежда са били негови подчинени.

7. Държавата на Растица се е наричала Моравия,а не Великоморавия.

8. Българският княз е споменат с рожденото си ("пра")-Българско име БОРИС,а не с християнското Михаил,което отговаря на реалностите в годината 855-та,когато е създадена новата писменост.

9. Пак там изрично е посочено че в същата 855-та година,когато Българският владетел още се наричал Борис а не Михаил,той е носел титлата КНЯЗ и не е бил никакъв "хан" нито "кан" което означава,че от зората на времето до 913 г. Българите НИКОГА не са сменявали владетелската си титла!

                                             image

  Ето това e начина,по който се прави научен анализ на древен исторически извор и това са правилните изводи до които трябва да стигне всеки историк,решил да прави научен анализ на съчинението "ЗА БУКВИТЕ". Затова всички днешни глупости,които се пишат в панславистките учебници трябва да се върнат на боклука,от който са изпълзели и където им е мястото,като отстъпят пред историческата истина и се преклонят пред величието на древната Българска култура!Гласувай:
37


Вълнообразно


1. samvoin - https://radostinalassa. blog...
13.06 19:59
https://radostinalassa.blog/history/2024/06/12/deroni-sa-bili-silno-pleme-zaemashto-iujnata-centralna-chast.1913542#last_comment
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
13.06 21:31
Поздравления за постинга!
И мен ме е учудвала липсата на логика в твърдението , че Българският владетел е направил необходимото славяните да имат азбука, а е подминал Българите
После видях, че в оригинал става дума за словени
Все пак, това са различни думи
Подминах, тогава, с какво пишели словените
И да си призная, прозрях нещата в катедралата в Мадрид, преди осем години!
На витража На витража беше изписана една дума, свещена, на всички езици имащи азбука- пароль, палабра, парола...
И на Български- СЛОВО!
това е направено през шестнадесети век
Да се върнем на словени Какво са пишели СЛОВЕНИТЕ с чертички? Думите, естествено, СЛОВАТА! Словата са свещени според църквата, пишещите ги словени са специална категория хора, а не етнос
За тях е съставена азбуката!
Нормално е, да са Българи, нали?

Хубава вечер, приятелю!

П. П.- В случая, според мен, куца и логическото им мислене!
След умуване реших една загадка за мен Защо някои колеги, с по- висок успех , нямат моите практически резултати?
Не е редно!
Не беше кой знае колко трудно да го разбера Научени да наизустяват, те имат проблем с творческото мислене! Търсят решение, но поднесено на тепсия! Няма ли го, няма и решение
И дадеш ли им различно от това на тепсията, скачат да го защитават?
цитирай
3. kvg55 - shtaparov,
13.06 23:07
За Черноризец Храбър съм написал постинга «31.12.2022 07:01 – © Руски агент и невежа ли е Черноризец Храбър?».
цитирай
4. dobrodan - Щапаров, князът ти Борис
14.06 10:20
е хан Богур най-напред, после Михаил каган, има си документи, стига изкривява истините!
цитирай
5. mt46 - Ангеле небесен,
14.06 20:48
по тези въпроси е изписана тонове научна литература...
Ти кога, къде, от кого си изучавал история и българска филология, та се смяташ за компетентен относно научния анализ на текст? За да поучаваш, трябва преди това да си учил, нали?...
цитирай
6. enigma123 - Доколкото разбрах това е тактичен коментар ...:)
15.06 06:56
Няма да кажем, че „глупакът е глупак“, а просто ще му намекнем „за да не се излага повече“ . Много мило от ваша страна Щапаров. Оценявам го. :)
Твърдите, че датата на приемането на кирилицата е точно тази – 855. Нека още веднъж да погледнем този исторически документ. Първо никъде не видяхме оригинала на документа и записаната цифра, в днешно време всичко трябва да се ревизира. Второ откъде знаете за коя година от Сътворението на света иде реч, може да е според евреите, има около 200 на брой теории и тогава сметките са други. Както времето за приемането на християнството така и създаването на кирилицата е под въпрос. Е да, прав сте за оня сайт там смятат годината от Сътворението 5505 г. , не е 5508 –ма, както твърдят учените. Така, че тук може да греша за точната цифра на година...но със сигурност годината е на змията. Но пък е интересно как като сбор на буквите з и м излиза същото, т. е. Провидението се е погрижило за това. Но там е работата, че никой не вярва в него. Все пак тук са само сериозни хора, занимаващи се с факти. :)
Но и вие може да грешите за 855. Зависи от сметките. И ...трябва да се види оригинала. А и кой този Черноризец Храбър, можем ли напълно да му вярваме? Трябва да се засекат и с други документи, за да твърдим за точната дата.
Аз все още съм убедена, че в надписа на онова орелче става дума за време...сега даже мисля, че може да е за Крум или Омуртаг, умира 814 година според Уикипедия. Цар става Омуртаг или Мортагон. Остава само да се докаже. Имаше някакво р в надписа.
Та, благодаря за невидимия коментар (ако е било така де). :)
Но аз ще продължавам да се „излагам“ , просто такъв ми е натурела :)
цитирай
7. enigma123 - ако приемем, че Сътворението е според блаж. Августин
15.06 09:03
5551 година, тогава 6363 съответства на 812 година :)
цитирай
8. mt46 - Ето някои безспорни научни факти:
15.06 13:20
Глаголицата е азбука, създадена от византийските духовници Кирил и Методий в периода между 855 и 862 година. Предназначена за превод на богослужебна литература за християнската църква във Великоморавия, тя става и първата азбука, специално адаптирана за писане на славянски езици.

На глаголица са били написани първите преводи на църковна литература, с които св. Кирил и св. Методий и техните ученици са разпространявали християнството във Великоморавия и Панония през IX век.

На глаголица са били написани и първите български оригинални произведения. Този ранен период се отразява например от Киевските листове, в които се откриват фонетични промени и думи, характерни за езика на западните славяни.

През 863 г. Константин-Кирил Философ и брат му Методий са изпратени от византийския император Михаил III да покръстят западните славяни и да организират богослужение във Великоморавия. Това е станало по молба на великоморавския княз Ростислав. За тази цел Константин-Кирил Философ създал една нова азбука – глаголицата. Тя е била използвана за държавни и религиозни документи и книги, а също и в създадената от Кирил Великоморавска академия (Великоморавско училище), където са били обучавани учениците на Константин Философ и Методий.

През септември 885 г. папа Стефан VI издава була, с която забранява богослужението на славянски език. От друга страна княз Святополк защитава интересите на Франкската империя и така през 886 г. и учениците на Константин-Кирил Философ и Методий са били принудени да избягат в България. С тяхното идване глаголицата е получила широко разпространение там. С глаголица и кирилица (създадена в Преславската книжовна школа в края на IX век) са пишели старобългарските книжовници от IX, X и XI в. В Североизточна България са открити и многобройни надписи, писани с глаголица.

Някои от учениците са посетили Хърватско и Далмация, където възникнал ъглестият вариант на глаголицата и останал в употреба доста дълго време. Други отишли в Бохемия, където използването й е частично възстановено през X и XI век.

В продължение на няколко века глаголицата и кирилицата се употребяват заедно, като постепенно кирилицата измества глаголицата през Средновековието. Отделни откъси или думи, писани с глаголица, се откриват в кирилски ръкописи до XIV век.

С глаголица са писали и в Русия, но доста рядко. В Хърватско глаголицата в т.нар. ъглест или илирийски вариант се запазва най-дълго – до средата на XVII в., но дори в края на XIX в. там излиза от печат богослужебна книга на нея.

От IX век нататък, в зависимост от предназначението на текста, се развиват различни типове писмо – устав, полуустав, попгерасимово писмо, под силно влияние на гръцкия минускул (бързопис).

Усъвършенства се и начинът на оформяне на ръкописната книга. Под влияние на украсата във византийските ръкописи през XIII – XIV век в славянските книги се налагат три стила:

заставки – украсени композиции преди началото на блок;
инициали – украсена начална буква;
концовки – завършителни орнаментални мотиви, оформящи края на текста.
Появяват се илюстративни цикли в царските кодекси – като Томичовия псалтир около 1360 г., Лондонското евангелие от 1356 г., Манасиевата летопис от 1344-45 г., Мюнхенския сръбски псалтир от края на XIV век, Киевския псалтир от 1397 г. Първата буква се украсява и оцветява в червен, син или зелен цвят или се изписва със злато.

През 1483 г. във Венеция е отпечатана първата книга с глаголица, като печатната глаголица в голяма степен имитира ръкописната.

В Далмация глаголицата се използва широко, главно в религиозни текстове на местните католици, до началото на XIX век.[2] В сегашни дни тя се използва само като локално писмо на католическата епархия Крижевци в Хърватия.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей Енигма, сто двадесет и трета!
15.06 14:28
Доколкото разбирам, искаш паспорт и ЕГН на Черноризец Храбър
Според мен , не са нужни С написаното в няколко страници, той е казал достатъчно за себе си
Не е обикновен монах- преписвач, човек с богата култура и знания е, владее перфектно латински,гръцки и със сигурност- еврейски и арамейски, езикът на ХРИСТОС!
Това е само във възможностите на човек, учил в Магнаурската школа! Такива в България са само цар Симеон и чичо му Докс
Книгата е датирана , според текста, в първата четвърт на десети век Докс е много възрастен И нещата е ясно, до кого опират!
цитирай
10. enigma123 - и сега на втори поглед...пак откривам друго несъответствие
15.06 22:08
И това е само повърхностно, а кой знае колко ще се открият, ако учените историци се разровят сериозно :) Понеже времето в този документ е дефинирано не само с цифрата на годината, а и с царете по това време, реших да погледна за моравския цар, кой е бил през примерно някъде 813 година. Разбира се няма такъв Растица, по това време е бил първият княз на Моравското княжество - Моймир. Ето какво пише в руската уики за него: За да разпространи християнството в Моравия, баварският крал Луи II Немски през 829 г. прехвърля земите на моравците под юрисдикцията на епископството на Пасау . Княз Моймир подкрепя християнските мисионери, насърчавайки разпространението на християнството . През 831 г. епископ Регинар от Пасау покръства Моймир I и „ всички моравци “ [2] .

Нали Кирил и Методий бяха първо минали през България и тогава в Моравия, и то след 864?
И това е само на пръв поглед...колко ли още може да се открие :)
цитирай
11. shtaparov - https://radostinalassa/hist...
17.06 00:35
samvoin написа:
https://radostinalassa/history/2024/06/12/deroni-sa-bili-silno-pleme-zaemashto-iujnata-centralna-chast.1913542#last_comment

За дероните винаги ми е било интересно да чета,а знанията за тях не ни достигат...
цитирай
12. shtaparov - Поздрав приятелю!
17.06 00:40
leonleonovpom2 написа:
Поздравления за постинга!
И мен ме е учудвала липсата на логика в твърдението , че Българският владетел е направил необходимото славяните да имат азбука, а е подминал Българите
После видях, че в оригинал става дума за словени
Все пак, това са различни думи
Подминах, тогава, с какво пишели словените
И да си призная, прозрях нещата в катедралата в Мадрид, преди осем години!
На витража На витража беше изписана една дума, свещена, на всички езици имащи азбука- пароль, палабра, парола...
И на Български- СЛОВО!
това е направено през шестнадесети век
Да се върнем на словени Какво са пишели СЛОВЕНИТЕ с чертички? Думите, естествено, СЛОВАТА! Словата са свещени според църквата, пишещите ги словени са специална категория хора, а не етнос
За тях е съставена азбуката!
Нормално е, да са Българи, нали?

Хубава вечер, приятелю!

П. П.- В случая, според мен, куца и логическото им мислене!
След умуване реших една загадка за мен Защо някои колеги, с по- висок успех , нямат моите практически резултати?
Не е редно!
Не беше кой знае колко трудно да го разбера Научени да наизустяват, те имат проблем с творческото мислене! Търсят решение, но поднесено на тепсия! Няма ли го, няма и решение
И дадеш ли им различно от това на тепсията, скачат да го защитават?

Механичното наизустяване,по друг начин казано- зазубряне винаги ми е било проблем. Затова изпитите за висше съм ги взимал с мислене- не с папагалщина и копиране,а това се оценяваше високо от екзаминаторите!
цитирай
13. shtaparov - Много правилно приятелю
17.06 00:42
kvg55 написа:
За Черноризец Храбър съм написал постинга «31.12.2022 07:01 – © Руски агент и невежа ли е Черноризец Храбър?».

Отговорът е Нито Едното,понеже съвременните адаптатори на текста са го фалшифицирали!...
цитирай
14. shtaparov - е хан Богур най-напред, после Ми...
17.06 00:45
dobrodan написа:
е хан Богур най-напред, после Михаил каган, има си документи, стига изкривява истините!

Михаил каган е от 11-ти век и не е единосъщен с княз Борис,а за "хан Богур" забрави: той е измислен в края на 20-ти век,за да вкарва чивии в наивните глави на слабомислещите...
цитирай
15. shtaparov - по тези въпроси е изписана тонове ...
17.06 00:48
mt46 написа:
по тези въпроси е изписана тонове научна литература...
Ти кога, къде, от кого си изучавал история и българска филология, та се смяташ за компетентен относно научния анализ на текст? За да поучаваш, трябва преди това да си учил, нали?...

Българска история изучавам от дете Малине,а ти не я смесвай с филологията!
цитирай
16. shtaparov - Няма да кажем, че „глупакът е глу...
17.06 00:53
enigma123 написа:
Няма да кажем, че „глупакът е глупак“, а просто ще му намекнем „за да не се излага повече“ . Много мило от ваша страна Щапаров. Оценявам го. :)
Твърдите, че датата на приемането на кирилицата е точно тази – 855. Нека още веднъж да погледнем този исторически документ. Първо никъде не видяхме оригинала на документа и записаната цифра, в днешно време всичко трябва да се ревизира. Второ откъде знаете за коя година от Сътворението на света иде реч, може да е според евреите, има около 200 на брой теории и тогава сметките са други. Както времето за приемането на християнството така и създаването на кирилицата е под въпрос. Е да, прав сте за оня сайт там смятат годината от Сътворението 5505 г. , не е 5508 –ма, както твърдят учените. Така, че тук може да греша за точната цифра на година...но със сигурност годината е на змията. Но пък е интересно как като сбор на буквите з и м излиза същото, т. е. Провидението се е погрижило за това. Но там е работата, че никой не вярва в него. Все пак тук са само сериозни хора, занимаващи се с факти. :)
Но и вие може да грешите за 855. Зависи от сметките. И ...трябва да се види оригинала. А и кой този Черноризец Храбър, можем ли напълно да му вярваме? Трябва да се засекат и с други документи, за да твърдим за точната дата.
Аз все още съм убедена, че в надписа на онова орелче става дума за време...сега даже мисля, че може да е за Крум или Омуртаг, умира 814 година според Уикипедия. Цар става Омуртаг или Мортагон. Остава само да се докаже. Имаше някакво р в надписа.
Та, благодаря за невидимия коментар (ако е било така де). :)
Но аз ще продължавам да се „излагам“ , просто такъв ми е натурела :)

Не съм те обидил драга Енигма- против теб нищо лично,а датата 855-та не съм посочил аз- Черноризецът я посочва! Тя не е дата и на Кирилицата понеже се счита,че последната е създадена между 893 и 904 г.,а в 855 г. е създадена само глаголицата.
цитирай
17. shtaparov - (ако приемем, че Сътворението е според блаж. Августин)
17.06 01:02
enigma123 написа:
5551 година, тогава 6363 съответства на 812 година :)

Не можем да приемем това,понеже всички датировки на древно-Български надписи са правени по Българо-византийската ера,която приема 5508 г. преди Христа за начало на Сътворението. Пример- Битолския надпис на цар Иван Владислав и надписите от времето на Муртаг! Ако решим да ги датираме с някоя друга "ера",та дори с версията 5505 г. пр.Хр.като начало на сътворението,веднага излизаме от техния хронологичен перипд и отиваме във времето на някой от предишните или следващи царе,или в някой друг индикт а не в този,който е посочен в самия надпис за съпоставка...
цитирай
18. shtaparov - И това е само повърхностно, а кой ...
17.06 01:18
enigma123 написа:
И това е само повърхностно, а кой знае колко ще се открият, ако учените историци се разровят сериозно :) Понеже времето в този документ е дефинирано не само с цифрата на годината, а и с царете по това време, реших да погледна за моравския цар, кой е бил през примерно някъде 813 година. Разбира се няма такъв Растица, по това време е бил първият княз на Моравското княжество - Моймир. Ето какво пише в руската уики за него: За да разпространи християнството в Моравия, баварският крал Луи II Немски през 829 г. прехвърля земите на моравците под юрисдикцията на епископството на Пасау . Княз Моймир подкрепя християнските мисионери, насърчавайки разпространението на християнството . През 831 г. епископ Регинар от Пасау покръства Моймир I и „ всички моравци “ [2] .

Нали Кирил и Методий бяха първо минали през България и тогава в Моравия, и то след 864?
И това е само на пръв поглед...колко ли още може да се открие :)

Растица несъмнено е другото име на Моймир така,както Крум е другото име на Каран а Кормисош- другото име на Кормесий. Българите са знаели много повече за Моравия,понеже тя е била Българска област- ето пример с прочутата Солунска легенда,писана за свети Кирил през 11-ти век:

".... Чуха и българите за мене. И Десимир княз Моравски, Радивой, княз Преславски [4], и другите български князе се събраха около Солун и воюваха срещу него три години, проливайки много кръв. И говореха: “Дайте ни човека, когото бог ни е изпратил!” Тогава ме дадоха.

Българите ме взеха с голяма радост и ме заведоха в град Равен [5] на река Брегалница. Аз им създадох 32 [6] букви. Аз ги учих малко, те сами много постигнаха. Те, каза господ, ще предадат на бога православната вяра и християнството."

Днес не можем да кажем кой е моравския княз Десимир и кой- преславския княз Радивой,но не можем да се съмняваме в едно: те са били Български князе,не чешки или "славянски"!... Казано другояче, Моравия е била част от България- не от Сърбия или "Славяния".
цитирай
19. shtaparov - Поздрави отново!
17.06 01:34
leonleonovpom2 написа:
Доколкото разбирам, искаш паспорт и ЕГН на Черноризец Храбър
Според мен , не са нужни С написаното в няколко страници, той е казал достатъчно за себе си
Не е обикновен монах- преписвач, човек с богата култура и знания е, владее перфектно латински,гръцки и със сигурност- еврейски и арамейски, езикът на ХРИСТОС!
Това е само във възможностите на човек, учил в Магнаурската школа! Такива в България са само цар Симеон и чичо му Докс
Книгата е датирана , според текста, в първата четвърт на десети век Докс е много възрастен И нещата е ясно, до кого опират!

Към тези двама бих добавил и Йоан Екзарх: огромен ерудит за времето си,чиято истинска биография е неизвестна което не означава,че не е минал най-малко през Магнаура...
цитирай
20. mt46 - Растица е великоморавският княз, естествено...
17.06 13:07
Ростислав (на словашки: Rastislav; на чешки: Rostislav; на латински: Rastiz) (починал след 870), е вторият княз на Великоморавия между 846 и 870 година. Ростислав развива управлението си и успява да отбие франкско нападение през 855. Благодарение на инициативата на Ростислав, Кирил и Методий, изпратени от византийския император Михаил III през 863 г., превеждат най-значимите християнски литургични книги на църковнославянски език.
цитирай
21. samvoin - https://radostinalassa/hist...
17.06 14:33
shtaparov написа:
samvoin написа:
https://radostinalassa/history/2024/06/12/deroni-sa-bili-silno-pleme-zaemashto-iujnata-centralna-chast.1913542#last_comment

За дероните винаги ми е било интересно да чета,а знанията за тях не ни достигат...
"Блоговците" са направили нещо да не се отварят линковете, които слагам, но като видите сайта и долу-горе за какво иде на реч ще се оправите смятам да намерите информацията и статията.
Едва ли ще ни стигне един земен живот да разберем цялата истина за нашия род, народ, скрито и преиначено от всички страни минало и особено необозримата ни древност.
Откога е тук нашия народ, безспорно установено, че е пръв и в Европа... Откога съществува... Колко империи и култури е оставил зад себе си, някои изчезнали "безследно"...
А и да научим, почти всичко, едва ли ще има вече някакво значение, щом днес се топим неумолимо, като "ланския сняг"... Едва ли в тази или една друга даже световна реалност на повече Правда ще имаме елит, който да се възползва от тези факти и знания, даже да излезнат, даже да се признаят и извън пределите на нашата страна от почтени учени в самите страни-победителки в световните войни или излизащите нови сили на хоризонта, които пък никога не са отричали повечето от тези факти за разлика от старите. И какво от това?
И вече ми е много трудно да търся виновници извън нас, което ми се ще за това, че се топим, че изчезваме и че нямаме никаква колективна воля да направим нещо да е ИНАЧЕ...
Май на тази Българска държава тук е време да приемем факта, че сами сложихме необратимо "Кръст", а друга надали ще се появи и при най-щастливо стечение на световните обстоятелства и при край на сегашното и установено след ВСВ, статукво в света...
Вече не вярвам, а Бог ни дава шансове.
Изглежда сме станали негодни да родим своя естествен спасителен елит от будители и водачи, особено в духовен аспект, който е най-важния...А все повече нямаме и идно наше здраво, нормално и грамотно поколение с воля да запази корена и съзнанието.
цитирай
22. samvoin - Хахахаха. . . "ЕГН"? ...
17.06 14:39
Хахахаха... "ЕГН"? Наистина ме разсмя това...
цитирай
23. enigma123 - Ама много сте сериозни тук, разбира се, че не сте ме обидили...
17.06 22:10
Не съм те обидил драга Енигма- против теб нищо лично,а датата 855-та не съм посочил аз- Черноризецът я посочва! Тя не е дата и на Кирилицата понеже се счита,че последната е създадена между 893 и 904 г.,а в 855 г. е създадена само глаголицата.[/quote]

Ааа вие говорите как е по официалному. И аз не вярвам, че Кирил е направил глаголица, после превел християнските книги на този сложен език и 9 години по-късно българите приемат християнството. Защото тази азбука е много лесна за учене.
цитирай
24. enigma123 - Никой не казва нищо за другите надписи...
17.06 22:12
shtaparov написа:
enigma123 написа:
5551 година, тогава 6363 съответства на 812 година :)

Не можем да приемем това,понеже всички датировки на древно-Български надписи са правени по Българо-византийската ера,която приема 5508 г. преди Христа за начало на Сътворението. Пример- Битолския надпис на цар Иван Владислав и надписите от времето на Муртаг! Ако решим да ги датираме с някоя друга "ера",та дори с версията 5505 г. пр.Хр.като начало на сътворението,веднага излизаме от техния хронологичен перипд и отиваме във времето на някой от предишните или следващи царе,или в някой друг индикт а не в този,който е посочен в самия надпис за съпоставка...

Затова е важно да се знае кой е Черноризец Храбър.
цитирай
25. enigma123 - Ами ето значи имаме основание да се съмняваме в годината на покръстването :)
17.06 22:22

Нали Кирил и Методий бяха първо минали през България и тогава в Моравия, и то след 864?
И това е само на пръв поглед...колко ли още може да се открие :)[/quote]
Днес не можем да кажем кой е моравския княз Десимир и кой- преславския княз Радивой,но не можем да се съмняваме в едно: те са били Български князе,не чешки или "славянски"!... Казано другояче, Моравия е била част от България- не от Сърбия или "Славяния".


А и вече знаем и, че при реда на царете от Крум до Симеон има нещо объркано, къде времето, къде царя. Виж не претендирам, че съм историк, нямам много знания. Аз просто обичам загадки и виждам да кажем така "нещата по друг ъгъл" :) Но за всяко опровержение на някаква теория трябват контрааргументи. А това, че щяло да се обърка хронологията, която вече е подредена...това не е такъв контрааргумент.
цитирай
26. enigma123 - Здравейте ЛеонЛеонов брой втори!
17.06 22:34
leonleonovpom2 написа:
Доколкото разбирам, искаш паспорт и ЕГН на Черноризец Храбър
Според мен , не са нужни С написаното в няколко страници, той е казал достатъчно за себе си
Не е обикновен монах- преписвач, човек с богата култура и знания е, владее перфектно латински,гръцки и със сигурност- еврейски и арамейски, езикът на ХРИСТОС!
Това е само във възможностите на човек, учил в Магнаурската школа! Такива в България са само цар Симеон и чичо му Докс
Книгата е датирана , според текста, в първата четвърт на десети век Докс е много възрастен И нещата е ясно, до кого опират!


Вие да не сте адвокат на Черноризеца? :)
Моля ви не бъдете толкова сериозни. И не се засягайте.
Но все пак признайте, че може в Магнаурската школа да са смятали времето от Сътворението според св. Августин, може елита да е имал друга датировка. Възможно е нали?
Може макар и малка възможност, той - Черноризеца да не от Магнаурската школа, може още неща...между другото всичко води към "времето на св. Августин", поне аз все попадам на такива източници, не ви ли е съмнително?
Възможно е датировката на предмети да е грешна. Бях гледала такъв филм. Например плащеницата на Исус има толкова много датировки има за нея...
цитирай
27. enigma123 - Сетих се нещо за Черноризеца :)
18.06 05:44
ако обърнем на обратно името излиза Нрч Цзр или "наречен Цезар".
За Храбър може да се пробва пак гематрията...но едва ли ще се получи нещо.
Реших да го споделя. Не можах да спя, много комари.:)
цитирай
28. enigma123 - Реших да разгледам по-обстойно този документ на Черноризец Храбър,
20.06 10:54
защото предният ми поглед бе прикован към азбуките. И се разсеях. Сега реших да направя и аз анализ, Щапаров (ама и вие имате едно странно име ), ако ми позволите, ще пиша какво аз виждам в този документ.
Първо, още в началото на четенето му разбираме, че славяните са били кръстени по-рано, в смисъл, още преди да са имали азбука. Или покръстването е било по-рано от времето на Кирил и Методий, тогава са ползвали гръцки език и са го превеждали кой както сметне за добре.
Второто, което и вие Щапаров сте забелязали, че става дума за кирилицата т. е. св. Кирил Философ създава кирилицата, а не глаголицата, за по-лесно усвояване на светите книги. Другото, което ми направи впечатление, че в първата част, без последния абзац, не е споменат Методий. Нещо повече пише цитирам: „...А славянските книги сам св. Константин, наречен Кирил, ги преведе и буквите създаде за малко години: онези мнозина, 7 души, и за много години създадоха техните букви, а 70 — превода. Затова славянските букви са по-свети и по за почит, защото свят мъж ги е създал, а гръцките — елини езичници.“ Сам ги е създал св. Кирил.
И изведнъж във втория абзац се появява името Методий, сякаш е добавено: ето ще цитирам „Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий.“Не знам на вас, но на мен ми направи впечатление.
А щях да забравя още нещо. Накрая, Черноризеца се обръща към читателите с обръщението „братя“. И още нещо, вижте това – "Има и други отговори, които другаде ще кажем, а сега няма време.“ Изглежда е бързал, използвал е множествено число, явно се смята причислен към някаква общност. Писал го е сякаш скришом. Защо да е нямал време? А е имал време да измисли това име "Черноризец Храбър". :) Хитрец.

Така, че - да, важно е да се знае кой го е писал и кога го е писал, и също трябва да се види оригинала дали в последният абзац, в шрифта, няма нещо по-особено, което да навява мисълта, че е добавен после. Анонимните източници трябва да се проверяват винаги.
Всъщност сетих се, не е общност, това е бил св. Методий най-вероятно. Не е искал да пише името си, а после е размислил, или някой друг го е добавил. :)
цитирай
29. leonleonovpom2 - Здравейте Енигма и Ангеле!
21.06 09:00
Прочети труда на проф. Д. Петканова за Черноризец Храбэр
В него се пише за словени Книгата, според текста е датирана в първа четвърт на десети век Някои от учениците на братята са още живи, има такъв текст
Въппреки, че се отрича авторството на Симеон, следите водят към него!
Псевдонимът е превод на името на немски свещеник, оспорил правото на Българската азбука да е свещена!
Той е нисък ранг за цар Симеон , за да води диспут с него , затова ползва псевдоним
И от текста проличава, че притежава огромни знания, не е обикновен монах- преписвач!
Идея на на този документ не е да напише история на азбуката ни, а да защити правото и да е една от четирите свещени азбуки
Азбуката се ползва от пишещите- словени Затова няма дума за Българи Пишещите!
; словените; те самите са Българи!
цитирай
30. enigma123 - Здравейте ЛеонЛеонов2!
21.06 20:18
Трудно ще намеря книгата. Знаете ли как е името на този немски свещеник?

А защо тук толкова се вълнувате дали азбуката е българска, или славянска. Словени или славяни? Това толкова ли е важно? Извинете ме, не съм запозната с тази тема. :)
Аз все още си мисля, че Черноризеца е Методий - защото отначало говори като присъстващ на тези събития, но някак отстрани. После говори в множествено число, т. е. от името и на брат си, и че двамата имат много неща да споделят с "братята", които според мен са славяните, или словените. Тези, от който род са те.
Въпросът е защо крие името си? Кой е св. Методий, някъде май пишеше, че е от царски род (не знам, поправете ме, ако греша). А "нямали са време", защото са заети с разпространението и превода на свещените книги. Трябвало е всичко да се случи бързо. :) Тази теория си я бива.
Не съм убедена, че е цар Симеон.
Доколкото разбирам вие не смятате, че този документ е към всички славяни, а само към противниците на кирилицата. Защото обръщението "братя" не навежда на мисълта, че тук става въпрос за диспут.
цитирай
31. leonleonovpom2 - Здравей, Енигма!
22.06 18:29
Имам няколко постинга на тази тема
Един от тях е : Кой е Черноризец Храбър?
Немският монах е Храбан Мавър! Вижда се приликата с Черноризец Храбър
Кой е Черноризец Храбър? Само в един показател не отговаря да е цар Симеон Казва, че още са живи хора, виждали живи учениците на братята Не слага себе си между тях, категорично! Но и може от скромност да го прави, за да не бъде разпознат! Нали това е идеята му!
цитирай
32. enigma123 - Благодаря Леонски!
23.06 05:30
leonleonovpom2 написа:
Имам няколко постинга на тази тема
Един от тях е : Кой е Черноризец Храбър?
Немският монах е Храбан Мавър! Вижда се приликата с Черноризец Храбър
Кой е Черноризец Храбър? Само в един показател не отговаря да е цар Симеон Казва, че още са живи хора, виждали живи учениците на братята Не слага себе си между тях, категорично! Но и може от скромност да го прави, за да не бъде разпознат! Нали това е идеята му!

тук търсачката не работи. Не съм искала да пиша, щом вече е коментирано и явно сте стигнали до някакъв извод. Благодаря за информацията. Ще търся чрез гугъл.
цитирай
33. shtaparov - Глаголицата е азбука, създадена от ...
23.06 10:45
mt46 написа:
Глаголицата е азбука, създадена от византийските духовници Кирил и Методий в периода между 855 и 862 година. Предназначена за превод на богослужебна литература за християнската църква във Великоморавия, тя става и първата азбука, специално адаптирана за писане на славянски езици.

На глаголица са били написани първите преводи на църковна литература, с които св. Кирил и св. Методий и техните ученици са разпространявали християнството във Великоморавия и Панония през IX век.

На глаголица са били написани и първите български оригинални произведения. Този ранен период се отразява например от Киевските листове, в които се откриват фонетични промени и думи, характерни за езика на западните славяни.

През 863 г. Константин-Кирил Философ и брат му Методий са изпратени от византийския император Михаил III да покръстят западните славяни и да организират богослужение във Великоморавия. Това е станало по молба на великоморавския княз Ростислав. За тази цел Константин-Кирил Философ създал една нова азбука – глаголицата. Тя е била използвана за държавни и религиозни документи и книги, а също и в създадената от Кирил Великоморавска академия (Великоморавско училище), където са били обучавани учениците на Константин Философ и Методий.

През септември 885 г. папа Стефан VI издава була, с която забранява богослужението на славянски език. От друга страна княз Святополк защитава интересите на Франкската империя и така през 886 г. и учениците на Константин-Кирил Философ и Методий са били принудени да избягат в България. С тяхното идване глаголицата е получила широко разпространение там. С глаголица и кирилица (създадена в Преславската книжовна школа в края на IX век) са пишели старобългарските книжовници от IX, X и XI в. В Североизточна България са открити и многобройни надписи, писани с глаголица.

Някои от учениците са посетили Хърватско и Далмация, където възникнал ъглестият вариант на глаголицата и останал в употреба доста дълго време. Други отишли в Бохемия, където използването й е частично възстановено през X и XI век.

В продължение на няколко века глаголицата и кирилицата се употребяват заедно, като постепенно кирилицата измества глаголицата през Средновековието. Отделни откъси или думи, писани с глаголица, се откриват в кирилски ръкописи до XIV век.

С глаголица са писали и в Русия, но доста рядко. В Хърватско глаголицата в т.нар. ъглест или илирийски вариант се запазва най-дълго – до средата на XVII в., но дори в края на XIX в. там излиза от печат богослужебна книга на нея.

От IX век нататък, в зависимост от предназначението на текста, се развиват различни типове писмо – устав, полуустав, попгерасимово писмо, под силно влияние на гръцкия минускул (бързопис).

Усъвършенства се и начинът на оформяне на ръкописната книга. Под влияние на украсата във византийските ръкописи през XIII – XIV век в славянските книги се налагат три стила:

заставки – украсени композиции преди началото на блок;
инициали – украсена начална буква;
концовки – завършителни орнаментални мотиви, оформящи края на текста.
Появяват се илюстративни цикли в царските кодекси – като Томичовия псалтир около 1360 г., Лондонското евангелие от 1356 г., Манасиевата летопис от 1344-45 г., Мюнхенския сръбски псалтир от края на XIV век, Киевския псалтир от 1397 г. Първата буква се украсява и оцветява в червен, син или зелен цвят или се изписва със злато.

През 1483 г. във Венеция е отпечатана първата книга с глаголица, като печатната глаголица в голяма степен имитира ръкописната.

В Далмация глаголицата се използва широко, главно в религиозни текстове на местните католици, до началото на XIX век.[2] В сегашни дни тя се използва само като локално писмо на католическата епархия Крижевци в Хърватия.

Безспорните научни данни са малко по-други:

1. Кирил и Меодий са Българи на византийска служба
2. Те действали в тайно съглашение с Борис- първо да опитат християнизация на периферните му земи а после- в центъра на държавата.
3. Държава "Великоморавия" никога не е имало- имало е МОРАВИЯ.
4. Новата азбука е създадена за Българите- не за фантазните "славяни"!
5. Моравия е била част от Българската империя и нейният княз е съгласувал делата си с Борис.
6. Папата забтанявал богослуженията на Български език- не на "славянски".
7. В онова време "славяни" не е имало- те са създадени през 16 век и наложени в литературата през 19-ти.
цитирай
34. shtaparov - И това е само повърхностно, а кой ...
23.06 10:50
enigma123 написа:
И това е само повърхностно, а кой знае колко ще се открият, ако учените историци се разровят сериозно :) Понеже времето в този документ е дефинирано не само с цифрата на годината, а и с царете по това време, реших да погледна за моравския цар, кой е бил през примерно някъде 813 година. Разбира се няма такъв Растица, по това време е бил първият княз на Моравското княжество - Моймир. Ето какво пише в руската уики за него: За да разпространи християнството в Моравия, баварският крал Луи II Немски през 829 г. прехвърля земите на моравците под юрисдикцията на епископството на Пасау . Княз Моймир подкрепя християнските мисионери, насърчавайки разпространението на християнството . През 831 г. епископ Регинар от Пасау покръства Моймир I и „ всички моравци “ [2] .

Нали Кирил и Методий бяха първо минали през България и тогава в Моравия, и то след 864?
И това е само на пръв поглед...колко ли още може да се открие :)

Щом древен Български ръкопис твърди,че първата им мисия е в Брегалница т.е.- при ("пра")-Българите в гр. Равен,ние нямаме право да го оспорваме!
цитирай
35. shtaparov - Имам няколко постинга на тази те...
23.06 10:52
leonleonovpom2 написа:
Имам няколко постинга на тази тема
Един от тях е : Кой е Черноризец Храбър?
Немският монах е Храбан Мавър! Вижда се приликата с Черноризец Храбър
Кой е Черноризец Храбър? Само в един показател не отговаря да е цар Симеон Казва, че още са живи хора, виждали живи учениците на братята Не слага себе си между тях, категорично! Но и може от скромност да го прави, за да не бъде разпознат! Нали това е идеята му!

Отдавна щях да го напиша приятелю,но исках първо да намеря време да отговоря на огромния коментар,който ми бе написал Марин.
цитирай
36. enigma123 - между другото...всъщност май взех много да се обаждам сред знаещите :) ако искате трийте, ако ви се види глупаво
23.06 12:46
та що се отнася за тази Солунска легенда, си мислех, че може би не става дума за онази Велико Моравия, а за селище в България – има такова село Морава (област Велико Търново) Ето какво пише за него: Предполага се, че Морава е старо селище. Помнят се останки от стари заселвания южно и северозападно от съществуващото село. Направени разкопки от полски археолози през 1958 г. говорят за съществуването първо на римско, а след това на славянско селище.
Тогава тези български князе, които са споменати може да са князе на съответните райони.
цитирай
37. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
23.06 13:36
Тезата, че братята са ломейски агенти е напълно несъстоятелна!
Ромейският император има интерес моравците да пишат само на гръцки, никакъв друг!
Не бива да се забравя, че братята са били в Българска Морава, така се нарича реката и днес, а земите около нея са откраднати от нас от сърбите!
Земите до Чешка Моравия са били Български! Цар Симеон още не е дал земите на Онгурия( днешна Унгария) срещу съюзнически договор на унгарците! Какъв интерес в тях може да има ромейският император?
Освен ако отречем това , че съществува династична връзка на ромейския императорски двор с Българския!
цитирай
38. shtaparov - Не,никак не е глупаво!
25.06 23:35
enigma123 написа:
та що се отнася за тази Солунска легенда, си мислех, че може би не става дума за онази Велико Моравия, а за селище в България – има такова село Морава (област Велико Търново) Ето какво пише за него: Предполага се, че Морава е старо селище. Помнят се останки от стари заселвания южно и северозападно от съществуващото село. Направени разкопки от полски археолози през 1958 г. говорят за съществуването първо на римско, а след това на славянско селище.
Тогава тези български князе, които са споменати може да са князе на съответните райони.

В Български апокриф от същото време пише как моравците били застигнати от Божие наказание0 нашествието на унгарците,задето прогонили светците... Тогава онези от тях,които не били заробени или убити избягали в... България,като пътьом подминали "славянските" държави Русия,Сърбия и Хърватска,което потвърждава че са Българи. Тогава те дали името на река Морава,а може да са основали и селище с името Морава но да не забравяме: в Българския език думата МОРАВА има две значения,едното от които е ПОЛЯНА а за конкретната област- Страна сред ливади.
цитирай
39. shtaparov - Поздрав приятелю!
25.06 23:38
leonleonovpom2 написа:
Тезата, че братята са ломейски агенти е напълно несъстоятелна!
Ромейският император има интерес моравците да пишат само на гръцки, никакъв друг!
Не бива да се забравя, че братята са били в Българска Морава, така се нарича реката и днес, а земите около нея са откраднати от нас от сърбите!
Земите до Чешка Моравия са били Български! Цар Симеон още не е дал земите на Онгурия( днешна Унгария) срещу съюзнически договор на унгарците! Какъв интерес в тях може да има ромейският император?
Освен ако отречем това , че съществува династична връзка на ромейския императорски двор с Българския!

Много точна добавка- императорът е искал да учи моравците на гръцки,не е искал да ги учи на Български,за да умножава влиянието и силата на България!
цитирай
40. shtaparov - Имам няколко постинга на тази те...
25.06 23:46
enigma123 написа:
leonleonovpom2 написа:
Имам няколко постинга на тази тема
Един от тях е : Кой е Черноризец Храбър?
Немският монах е Храбан Мавър! Вижда се приликата с Черноризец Храбър
Кой е Черноризец Храбър? Само в един показател не отговаря да е цар Симеон Казва, че още са живи хора, виждали живи учениците на братята Не слага себе си между тях, категорично! Но и може от скромност да го прави, за да не бъде разпознат! Нали това е идеята му!

тук търсачката не работи. Не съм искала да пиша, щом вече е коментирано и явно сте стигнали до някакъв извод. Благодаря за информацията. Ще търся чрез гугъл.

За Храбан Мавър има много малко информация у нас- панславистите я крият щото не им изнася да се знае,че той е първообраза на нашия Черноризец и е написал почти същото,което е написал нашия но 60 години по-рано и 20 год.преди Кирил и Методий да създадат нашата азбука.. Преди близо 2 години упорито търсих информация за него на Български език след като имах чуждестранна,но почти нищо не намерих а това не може да е случайност,нали?
цитирай
41. shtaparov - Имам няколко постинга на тази те...
25.06 23:59
leonleonovpom2 написа:
Имам няколко постинга на тази тема
Един от тях е : Кой е Черноризец Храбър?
Немският монах е Храбан Мавър! Вижда се приликата с Черноризец Храбър
Кой е Черноризец Храбър? Само в един показател не отговаря да е цар Симеон Казва, че още са живи хора, виждали живи учениците на братята Не слага себе си между тях, категорично! Но и може от скромност да го прави, за да не бъде разпознат! Нали това е идеята му!

Тук даже не можем да сме сигурни дали не е имал и себе си предвид като един от тези хора но принципно си прав- името Черноризец Храбър може би е литературен псевдоним на самия Симеон Велики,избрал да повтори защитата на новата писменост,която е направил Храбан Мавър (Храбан Черния). Затова аз мисля,че "нова" (новопреоткрита) писменост по времето на Храбан Мавър е била Глаголицата с автор УРВИЛА (ПЕРВОЛА),а Кирил и Методий са създали конкретно някаква ранна форма на Кирилицата с много ("пра")-Български "руни" в нея като онази от Мурфатлар,която е поизменена по-късно в Преслав по заповед на Симеон,при което броят на "руните" е намален.
цитирай
42. shtaparov - Ростислав (на словашки: Rastis...
26.06 00:06
mt46 написа:
Ростислав (на словашки: Rastislav; на чешки: Rostislav; на латински: Rastiz) (починал след 870), е вторият княз на Великоморавия между 846 и 870 година. Ростислав развива управлението си и успява да отбие франкско нападение през 855. Благодарение на инициативата на Ростислав, Кирил и Методий, изпратени от византийския император Михаил III през 863 г., превеждат най-значимите християнски литургични книги на църковнославянски език.

Много правилно и логично е това,само че езикът по онова време не е "черовнославянски"- Български е, БЪЛГАРСКИ!
цитирай
43. shtaparov - https://radostinalassa/hist...
26.06 00:09
samvoin написа:
shtaparov написа:
samvoin написа:
https://radostinalassa/history/2024/06/12/deroni-sa-bili-silno-pleme-zaemashto-iujnata-centralna-chast.1913542#last_comment

За дероните винаги ми е било интересно да чета,а знанията за тях не ни достигат...
"Блоговците" са направили нещо да не се отварят линковете, които слагам, но като видите сайта и долу-горе за какво иде на реч ще се оправите смятам да намерите информацията и статията.
Едва ли ще ни стигне един земен живот да разберем цялата истина за нашия род, народ, скрито и преиначено от всички страни минало и особено необозримата ни древност.
Откога е тук нашия народ, безспорно установено, че е пръв и в Европа... Откога съществува... Колко империи и култури е оставил зад себе си, някои изчезнали "безследно"...
А и да научим, почти всичко, едва ли ще има вече някакво значение, щом днес се топим неумолимо, като "ланския сняг"... Едва ли в тази или една друга даже световна реалност на повече Правда ще имаме елит, който да се възползва от тези факти и знания, даже да излезнат, даже да се признаят и извън пределите на нашата страна от почтени учени в самите страни-победителки в световните войни или излизащите нови сили на хоризонта, които пък никога не са отричали повечето от тези факти за разлика от старите. И какво от това?
И вече ми е много трудно да търся виновници извън нас, което ми се ще за това, че се топим, че изчезваме и че нямаме никаква колективна воля да направим нещо да е ИНАЧЕ...
Май на тази Българска държава тук е време да приемем факта, че сами сложихме необратимо "Кръст", а друга надали ще се появи и при най-щастливо стечение на световните обстоятелства и при край на сегашното и установено след ВСВ, статукво в света...
Вече не вярвам, а Бог ни дава шансове.
Изглежда сме станали негодни да родим своя естествен спасителен елит от будители и водачи, особено в духовен аспект, който е най-важния...А все повече нямаме и идно наше здраво, нормално и грамотно поколение с воля да запази корена и съзнанието.

За отварянето на линка не се безспокой приятелю- аз намерих начин и го отворих! :)
цитирай
44. shtaparov - :)
26.06 00:11
samvoin написа:
Хахахаха... "ЕГН"? Наистина ме разсмя това...

Добрият хумор е присъщ на добрите специалисти както знаеш.
цитирай
45. shtaparov - (Ама много сте сериозни тук, разбира се, че не сте ме обидили...)
26.06 00:15
enigma123 написа:
Не съм те обидил драга Енигма- против теб нищо лично,а датата 855-та не съм посочил аз- Черноризецът я посочва! Тя не е дата и на Кирилицата понеже се счита,че последната е създадена между 893 и 904 г.,а в 855 г. е създадена само глаголицата.


Ааа вие говорите как е по официалному. И аз не вярвам, че Кирил е направил глаголица, после превел християнските книги на този сложен език и 9 години по-късно българите приемат християнството. Защото тази азбука е много лесна за учене.[/quote]

Много се радвам тогава- поздравления!
цитирай
46. shtaparov - 5551 година, тогава 6363 съотве...
26.06 00:19
enigma123 написа:
shtaparov написа:
enigma123 написа:
5551 година, тогава 6363 съответства на 812 година :)

Не можем да приемем това,понеже всички датировки на древно-Български надписи са правени по Българо-византийската ера,която приема 5508 г. преди Христа за начало на Сътворението. Пример- Битолския надпис на цар Иван Владислав и надписите от времето на Муртаг! Ако решим да ги датираме с някоя друга "ера",та дори с версията 5505 г. пр.Хр.като начало на сътворението,веднага излизаме от техния хронологичен перипд и отиваме във времето на някой от предишните или следващи царе,или в някой друг индикт а не в този,който е посочен в самия надпис за съпоставка...

Затова е важно да се знае кой е Черноризец Храбър.

Нямаме ясни доказателства понеже Симеоновия сборник,от който можеше да вземем повече информация е накъсан на парчета от руснаците,като част от парчетата са фалшифицирани а други- направо унищожени!...
цитирай
47. shtaparov - (Ами ето значи имаме основание да се съмняваме в годината на покръстването :) )
26.06 00:27
enigma123 написа:

Нали Кирил и Методий бяха първо минали през България и тогава в Моравия, и то след 864?
И това е само на пръв поглед...колко ли още може да се открие :)

Днес не можем да кажем кой е моравския княз Десимир и кой- преславския княз Радивой,но не можем да се съмняваме в едно: те са били Български князе,не чешки или "славянски"!... Казано другояче, Моравия е била част от България- не от Сърбия или "Славяния".


А и вече знаем и, че при реда на царете от Крум до Симеон има нещо объркано, къде времето, къде царя. Виж не претендирам, че съм историк, нямам много знания. Аз просто обичам загадки и виждам да кажем така "нещата по друг ъгъл" :) Но за всяко опровержение на някаква теория трябват контрааргументи. А това, че щяло да се обърка хронологията, която вече е подредена...това не е такъв контрааргумент. [/quote]
В годината на покръстването аз не се съмнявам- тя е посочена в надписа от Балши по "византийската" ера и в приписката на Тудор Доксов с годината ЕТХ БЕХТИ(М),която по Българския календар отговаря точно на 866 г.
цитирай
48. shtaparov - Доколкото разбирам, искаш паспорт ...
26.06 00:44
enigma123 написа:
leonleonovpom2 написа:
Доколкото разбирам, искаш паспорт и ЕГН на Черноризец Храбър
Според мен , не са нужни С написаното в няколко страници, той е казал достатъчно за себе си
Не е обикновен монах- преписвач, човек с богата култура и знания е, владее перфектно латински,гръцки и със сигурност- еврейски и арамейски, езикът на ХРИСТОС!
Това е само във възможностите на човек, учил в Магнаурската школа! Такива в България са само цар Симеон и чичо му Докс
Книгата е датирана , според текста, в първата четвърт на десети век Докс е много възрастен И нещата е ясно, до кого опират!


Вие да не сте адвокат на Черноризеца? :)
Моля ви не бъдете толкова сериозни. И не се засягайте.
Но все пак признайте, че може в Магнаурската школа да са смятали времето от Сътворението според св. Августин, може елита да е имал друга датировка. Възможно е нали?
Може макар и малка възможност, той - Черноризеца да не от Магнаурската школа, може още неща...между другото всичко води към "времето на св. Августин", поне аз все попадам на такива източници, не ви ли е съмнително?
Възможно е датировката на предмети да е грешна. Бях гледала такъв филм. Например плащеницата на Исус има толкова много датировки има за нея...

Не намирам за възможно елитът да е имал други датировки: в ония времена никой друг освен елита не е можел да чете книги най-малко пък да ги купува,а датировките навсякъде са правени по едно и също летоброене
цитирай
49. shtaparov - ако обърнем на обратно името излиза ...
26.06 00:48
enigma123 написа:
ако обърнем на обратно името излиза Нрч Цзр или "наречен Цезар".
За Храбър може да се пробва пак гематрията...но едва ли ще се получи нещо.
Реших да го споделя. Не можах да спя, много комари.:)

Не съм убеден,че е възможно да е било така но ако твоето разчитане е вярно,значи се касае единствено за Симеон!
цитирай
50. shtaparov - Отново поздрав приятелю
26.06 03:24
leonleonovpom2 написа:
Прочети труда на проф. Д. Петканова за Черноризец Храбэр
В него се пише за словени Книгата, според текста е датирана в първа четвърт на десети век Някои от учениците на братята са още живи, има такъв текст
Въппреки, че се отрича авторството на Симеон, следите водят към него!
Псевдонимът е превод на името на немски свещеник, оспорил правото на Българската азбука да е свещена!
Той е нисък ранг за цар Симеон , за да води диспут с него , затова ползва псевдоним
И от текста проличава, че притежава огромни знания, не е обикновен монах- преписвач!
Идея на на този документ не е да напише история на азбуката ни, а да защити правото и да е една от четирите свещени азбуки
Азбуката се ползва от пишещите- словени Затова няма дума за Българи Пишещите!
; словените; те самите са Българи!


Самия текст съдържа достатъчно ясни доказателства,че Словени и Българи са едно и също- затова е грях на панславистите,че ги разделят и проривопоставят чрез уродливите си деца- македонистите. Аргументът,заради който Симеон пише чрез псевдоним ти е много силен и навежда на мисълта да си задам въпроса: колко ли още текстове са написани от царе и императори със или без псевдоними,понякога и без име на автор? Напълно възможно да е така: идеята ти е много стойностна и трудно може да се обори!
цитирай
51. shtaparov - Трудно ще ...
26.06 03:41
enigma123 написа:
Трудно ще намеря книгата. Знаете ли как е името на този немски свещеник?

А защо тук толкова се вълнувате дали азбуката е българска, или славянска. Словени или славяни? Това толкова ли е важно? Извинете ме, не съм запозната с тази тема. :)
Аз все още си мисля, че Черноризеца е Методий - защото отначало говори като присъстващ на тези събития, но някак отстрани. После говори в множествено число, т. е. от името и на брат си, и че двамата имат много неща да споделят с "братята", които според мен са славяните, или словените. Тези, от който род са те.
Въпросът е защо крие името си? Кой е св. Методий, някъде май пишеше, че е от царски род (не знам, поправете ме, ако греша). А "нямали са време", защото са заети с разпространението и превода на свещените книги. Трябвало е всичко да се случи бързо. :) Тази теория си я бива.
Не съм убедена, че е цар Симеон.
Доколкото разбирам вие не смятате, че този документ е към всички славяни, а само към противниците на кирилицата. Защото обръщението "братя" не навежда на мисълта, че тук става въпрос за диспут.

Изключително важно е всеки да знае че азбуката е Българска,понеже расистите-панслависти системно ни унижават с лъжата,че Българската култура се състояла само от смърдящи юрти,неграмотни хайдуци и конска тор,а всичко добро у нас било "славянско"! Ако се чудиш къде го пише това,влез във Фейсбука и погледни в групи като Сакам да кажам, Булгария-Македония, Здраво Македониjo и прочее какво пишат за нас най-озверелите македонисти,които до един са и руски агенти! Тези полунеграмотни отрепки не се интересуват от научната истина: на тях им се плаща да учат скопския псевдонародец,че Българите са прости и неграмотни монголски овчари,които довтасали в земите на "македонците" и им откраднали азбуката, културата, земята, народа и дори езика! Тия македонацисти преди няколко дни ми писаха коментар,в който ме поканиха да си направя ДНК-тест с арогантно расисткото твърдение (с което обучават и децата си), че ако съм генетичен монголец значи съм Българин а ако съм генетичен европеец,значи съм "македонец" и нямам нищо общо с Българите!

Аз обаче не падам по гръб и поканих автора на титофреничния коментар да си направи психиатрична експертиза като му заявих: "Ако се окажеш психично здрав- значи си Българин а ако се окажеш мръднал ненормалник- значи си "македонец"! Затова е важно да се знае кои са авторите на азбуката: тюркската лъжа служи не на научната истина,а само на озверели македонисти за да ни закопават в земята,и ние трябва да сме последни глупци за да се утраем като гузния,дето негонен бяга от диспута,разпален от сталинистите-панслависти,чиято крайна цел е никога и никъде Българи да не останат!... Тяхното обаче НЯМА ДА БЪДЕ- ще изгорим лъжите им ако трябва и с огън ще прочистим земята от сатанинските изчадия,изпълзели от Ада по време на сръбската окупация в нашия Вардарски край,които са тръгнали да ликвидират България с масирани удари отвътре и отвън!!!
цитирай
52. shtaparov - защото предният ми поглед бе при...
26.06 04:28
enigma123 написа:
защото предният ми поглед бе прикован към азбуките. И се разсеях. Сега реших да направя и аз анализ, Щапаров (ама и вие имате едно странно име ), ако ми позволите, ще пиша какво аз виждам в този документ.
Първо, още в началото на четенето му разбираме, че славяните са били кръстени по-рано, в смисъл, още преди да са имали азбука. Или покръстването е било по-рано от времето на Кирил и Методий, тогава са ползвали гръцки език и са го превеждали кой както сметне за добре.
Второто, което и вие Щапаров сте забелязали, че става дума за кирилицата т. е. св. Кирил Философ създава кирилицата, а не глаголицата, за по-лесно усвояване на светите книги. Другото, което ми направи впечатление, че в първата част, без последния абзац, не е споменат Методий. Нещо повече пише цитирам: „...А славянските книги сам св. Константин, наречен Кирил, ги преведе и буквите създаде за малко години: онези мнозина, 7 души, и за много години създадоха техните букви, а 70 — превода. Затова славянските букви са по-свети и по за почит, защото свят мъж ги е създал, а гръцките — елини езичници.“ Сам ги е създал св. Кирил.
И изведнъж във втория абзац се появява името Методий, сякаш е добавено: ето ще цитирам „Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий.“Не знам на вас, но на мен ми направи впечатление.
А щях да забравя още нещо. Накрая, Черноризеца се обръща към читателите с обръщението „братя“. И още нещо, вижте това – "Има и други отговори, които другаде ще кажем, а сега няма време.“ Изглежда е бързал, използвал е множествено число, явно се смята причислен към някаква общност. Писал го е сякаш скришом. Защо да е нямал време? А е имал време да измисли това име "Черноризец Храбър". :) Хитрец.

Така, че - да, важно е да се знае кой го е писал и кога го е писал, и също трябва да се види оригинала дали в последният абзац, в шрифта, няма нещо по-особено, което да навява мисълта, че е добавен после. Анонимните източници трябва да се проверяват винаги.
Всъщност сетих се, не е общност, това е бил св. Методий най-вероятно. Не е искал да пише името си, а после е размислил, или някой друг го е добавил. :)

"Странната" ми фамилия ЩАПАРОВ впрочем е ("пра")- Българска: доказват го аналогичните фамилии ЩАПАР и ЩАПАРЕНКО,които се срещат оскъдно единствено в Украйна и никъде другаде в "славянския" и тюркския свят което означава,че те не са нито турски ни "славянски",а може да са единствено Български! Затова пък само в Западна България и никъде другаде има сходни на нея фамилии: ШАПАРОВИ, ЧАПАРОВИ, ТАПАРОВИ и прочее варианти включително САПАРЕВИ,навеждащи на мисълта че всички те принадлежат на хора,чиито деди са тук от неолита и са обслужвали култа към Нощното проявление на Дионис,наричано още КАБИР (САБИР), КУБЕР, КУВЕР и КАВАР.

Забелязаното от теб за начина,по който е добавен свети Методий и факта,че той също е канонизиран за светец заедно с брат си говори ясно: Кирилицата е основна заслуга на св. Кирил,но е създадена с активното участие на св. Методий и повечето преводи на Библейски книги,както става ясно от текста са правени именно от него! Затова Черноризецът може да е както цар Симеон,така и свети Наум или свети Климент т.е.- авторът на названието КИРИЛИЦА е написал вид прослава и защита на свети Кирил,но не е забравил и заслугите на брат му като изрично подчертал,че те са свЕти хора а не обикновени книжовници.
цитирай
53. enigma123 - Още надписи :) ще ги погледна, ако има нещо после ще коментирам
27.06 20:25

В годината на покръстването аз не се съмнявам- тя е посочена в надписа от Балши по "византийската" ера и в приписката на Тудор Доксов с годината ЕТХ БЕХТИ(М),която по Българския календар отговаря точно на 866 г.[/quote]

Всъщност Вие твърдите на 100%, че вярвате , че 866 е годината на покръстването, а как бихте обяснили онова покръстване в Моравия 831 година в уикипедия. Излиза, че подминавате едни източници, а други приемате на вяра. Това не е научен подход :) Надявам се, че не ви обиждам , но си е така погледнато отстрани. :) Тези, които не съответстват е редно да бъдат обяснени защо не ги приемате за верни.
цитирай
54. shtaparov - Просто искам да отбележа нещо и да ...
29.06 17:43
enigma123 написа:
Просто искам да отбележа нещо и да поясня (то май стана ясно), че аз не съм запозната с тези исторически материали и съм пълен аматьор. Сега реших да почета малко за този документ "За буквите" на Черноризеца и какво ми направи впечатление. Първо няма оригинал, а само преписи. Не може да се провери дали е добавено "и брат му Методий" по-късно. Но намерих това в сърбо-хърв. уики . Там ясно си личи, че е добавен и то на нов ред. И другото няма онзи знак, който определя хилядите в годината образуване чрез трансформиране на кирилските букви. Когато числото е над хиляда отпред трябва да има този знак ҂ , а тук го няма.
Ако се окаже, че годината е друга, всичките ваши теории за това, кой е Черноризеца, рухват. :)
Сега имам друг заподозрян, но от друго време - това е Варда, регент на император Михаил 3-ти - Цезар от 862 година, начетен, ерудиран, Ето какво пише: През 849 г. имперският регент Варда официално провъзгласява Магнаурската школа за университет. През 858 г. участва в изпращането на Кирил и Методий за Великоморавия. Варда участва в християнизацията на България.
Освен това името му - Βάρδας, ако го обърнеш на обратно на гръцки е ςαδράΒ, ако махнеш B остава ςαδρά;, което от гръцки означава "твърд".
А някъде четох, че имало някакъв , момент да видя - да, Bar Hebraeus, той обаче е живял по-късно, но името му пише, че е: " е препратка към неговия еврейски произход".


Не мога да го редактирам, явно на гръцки не се появява. :)
Знакът пред кирилските цифри за годината, когато е над хиляда прилича на диез, а го няма в надписа :)

Аз не си градя големи теории за него понеже знам,че първообразът му е франкския монах и предполагаем хърватин Храбан Мавър. Неговата датировка не може да промени значително нашите възгледи,нито датировката на "За буквите",поради което не се трогвам особено от нея. А кога Магнаурската школа е станала университет е много относително и несигурно,понеже зависи от гледната точка но аз съм на мнение,че за своето време тя сама по себе си е била най-големия и най-стария университет в Европа.
цитирай
55. shtaparov - В годината на покръстването аз не ...
29.06 17:52
enigma123 написа:

В годината на покръстването аз не се съмнявам- тя е посочена в надписа от Балши по "византийската" ера и в приписката на Тудор Доксов с годината ЕТХ БЕХТИ(М),която по Българския календар отговаря точно на 866 г.


Всъщност Вие твърдите на 100%, че вярвате , че 866 е годината на покръстването, а как бихте обяснили онова покръстване в Моравия 831 година в уикипедия. Излиза, че подминавате едни източници, а други приемате на вяра. Това не е научен подход :) Надявам се, че не ви обиждам , но си е така погледнато отстрани. :) Тези, които не съответстват е редно да бъдат обяснени защо не ги приемате за верни.[/quote]
Това в Моравия си го приемам,но дори и с него България пак е покръстена преди "славяните",понеже Тервел я похристиянчва още в 703 г. а в 781 г. Кардам,наречен по тази причина "Навуходоносор",връща обратно езичеството и то царува у нас до пролетта на 866 г.
цитирай
56. enigma123 - Значи всичко е ясно. Само аз тук всявам някакъв смут :)
29.06 17:58
Аз не си градя големи теории за него понеже знам,че първообразът му е франкския монах и предполагаем хърватин Храбан Мавър. Неговата датировка не може да промени значително нашите възгледи,нито датировката на "За буквите",поради което не се трогвам особено от нея. А кога Магнаурската школа е станала университет.

Благодаря, че уважихте моите писания. :)
цитирай
57. shtaparov - ами и там цифрата за годината може да ...
29.06 17:59
enigma123 написа:
ами и там цифрата за годината може да не е тази. Прието е , че е YTOD, но забележи Y е на обратно и чертите отгоре на буквите са прекъснати тоест буквите са по двойки. Поправете ме, ако греша, а може така да са се изписвали. Мисля, че трябва да е една черта отгоре, която да бележи, че става въпрос за една цифра. Нали така беше в текста от Черноризеца.
Това , че кръстът пречи и затова е на обратно не е отговор. Има достатъчно място да си е изправена. А и защо решиха, че е 6? Виж, погледни в гръцката азбука. Ако е Y и са я обърнали заради кръста трябва да е 400. Ако е пък от новите букви, онези трите, спомняш си от "За буквите", които са въвели по-късно, за да означат - 6, 90 и 900. Погледни тази, която е за 6 - Диагма ( нещо като F), която съответства на финикийската Y. Дори да приемем, че става въпрос за финикийската буква (това ще е странно, нали си имат нова буква), тя пак не е наобратно.
А и още нещо ми привлече вниманието - Името Борис на гръцки, гугъла го превежда Север.
Първата цифра може да е гама (малката ) на обратно. Тя е 3.
Трябва ни специалист да ни обясни, защо е така. :)
А и вие сте един хитрец Щапаров. Видяли сте го. :) Но не сте посмели да го оспорвате. Още от предния път го забелязах. Сега се повтаря. :)

Датата,в която е създадена Българската азбука е ясна и не може да я оспорим,защото въпросния документ има над 100 древни преписа,в които тази дата може да бъде проверена. А квалификацията "хитрец" дори ме ласкае- приемам я като Ваша шеговита задявка и характеристика на умен човек,макар че аз познавам и глупави хитреци :)
цитирай
58. shtaparov - (Значи всичко е ясно. Само аз тук всявам някакъв смут :) )
29.06 18:06
enigma123 написа:
Аз не си градя големи теории за него понеже знам,че първообразът му е франкския монах и предполагаем хърватин Храбан Мавър. Неговата датировка не може да промени значително нашите възгледи,нито датировката на "За буквите",поради което не се трогвам особено от нея. А кога Магнаурската школа е станала университет.

Благодаря, че уважихте моите писания. :)

Е как няма да ги уважа- те са толкова приятелски и добронамерени,че няма шанс да не ги уважа! Смут не всяваш,убеден съм в това: по-скоро ме караш да си размърдам мозъчните клетки сиреч- помагаш да си тренирам мисленето и да поддържам формата,за което съм ти много благодарен!
цитирай
59. enigma123 - Чакайте малко, вие за Навуходоносор от Библията ли говорите, че са един и същ с Кардам ...
29.06 18:50
shtaparov написа:
enigma123 написа:

В годината на покръстването аз не се съмнявам- тя е посочена в надписа от Балши по "византийската" ера и в приписката на Тудор Доксов с годината ЕТХ БЕХТИ(М),която по Българския календар отговаря точно на 866 г.


Всъщност Вие твърдите на 100%, че вярвате , че 866 е годината на покръстването, а как бихте обяснили онова покръстване в Моравия 831 година в уикипедия. Излиза, че подминавате едни източници, а други приемате на вяра. Това не е научен подход :) Надявам се, че не ви обиждам , но си е така погледнато отстрани. :) Тези, които не съответстват е редно да бъдат обяснени защо не ги приемате за верни.


Това в Моравия си го приемам,но дори и с него България пак е покръстена преди "славяните",понеже Тервел я похристиянчва още в 703 г. а в 781 г. Кардам,наречен по тази причина "Навуходоносор",връща обратно езичеството и то царува у нас до пролетта на 866 г.[/quote]

или за това, че името му значи от акадски - цитирам „Бог Наву, закриляй моя първороден син“?
цитирай
60. enigma123 - Вие не можете да оспорите. Затова
29.06 18:59
shtaparov написа:
enigma123 написа:
ами и там цифрата за годината може да не е тази. Прието е , че е YTOD, но забележи Y е на обратно и чертите отгоре на буквите са прекъснати тоест буквите са по двойки. Поправете ме, ако греша, а може така да са се изписвали. Мисля, че трябва да е една черта отгоре, която да бележи, че става въпрос за една цифра. Нали така беше в текста от Черноризеца.
Това , че кръстът пречи и затова е на обратно не е отговор. Има достатъчно място да си е изправена. А и защо решиха, че е 6? Виж, погледни в гръцката азбука. Ако е Y и са я обърнали заради кръста трябва да е 400. Ако е пък от новите букви, онези трите, спомняш си от "За буквите", които са въвели по-късно, за да означат - 6, 90 и 900. Погледни тази, която е за 6 - Диагма ( нещо като F), която съответства на финикийската Y. Дори да приемем, че става въпрос за финикийската буква (това ще е странно, нали си имат нова буква), тя пак не е наобратно.
А и още нещо ми привлече вниманието - Името Борис на гръцки, гугъла го превежда Север.
Първата цифра може да е гама (малката ) на обратно. Тя е 3.
Трябва ни специалист да ни обясни, защо е така. :)
А и вие сте един хитрец Щапаров. Видяли сте го. :) Но не сте посмели да го оспорвате. Още от предния път го забелязах. Сега се повтаря. :)

Датата,в която е създадена Българската азбука е ясна и не може да я оспорим,защото въпросния документ има над 100 древни преписа,в които тази дата може да бъде проверена. А квалификацията "хитрец" дори ме ласкае- приемам я като Ваша шеговита задявка и характеристика на умен човек,макар че аз познавам и глупави хитреци :)


прехвърляте към мен. Всъщност не се получи никакво обсъждане. Трудно би се провело такова, ако всички са твърдо убедени в правотата си. Не биваше да коментирам. :)
цитирай
61. shtaparov - Чакайте малко, вие за Навуходоносор от Библията ли говорите, че са един и същ с Кардам ...
06.07 05:13
enigma123 написа:
shtaparov написа:
enigma123 написа:

В годината на покръстването аз не се съмнявам- тя е посочена в надписа от Балши по "византийската" ера и в приписката на Тудор Доксов с годината ЕТХ БЕХТИ(М),която по Българския календар отговаря точно на 866 г.


Всъщност Вие твърдите на 100%, че вярвате , че 866 е годината на покръстването, а как бихте обяснили онова покръстване в Моравия 831 година в уикипедия. Излиза, че подминавате едни източници, а други приемате на вяра. Това не е научен подход :) Надявам се, че не ви обиждам , но си е така погледнато отстрани. :) Тези, които не съответстват е редно да бъдат обяснени защо не ги приемате за верни.


Това в Моравия си го приемам,но дори и с него България пак е покръстена преди "славяните",понеже Тервел я похристиянчва още в 703 г. а в 781 г. Кардам,наречен по тази причина "Навуходоносор",връща обратно езичеството и то царува у нас до пролетта на 866 г.


или за това, че името му значи от акадски - цитирам „Бог Наву, закриляй моя първороден син“? [/quote]


Не драга- говоря за алегорията в текста на "Именника",където Кардам е условно наречен "Навуходоносор",понеже разрушил християнските храмове и върнал пак езичеството,с което спасил България от византийско поробване...
цитирай
62. shtaparov - ами и там цифрата за годината може да ...
06.07 05:17
enigma123 написа:
shtaparov написа:
enigma123 написа:
ами и там цифрата за годината може да не е тази. Прието е , че е YTOD, но забележи Y е на обратно и чертите отгоре на буквите са прекъснати тоест буквите са по двойки. Поправете ме, ако греша, а може така да са се изписвали. Мисля, че трябва да е една черта отгоре, която да бележи, че става въпрос за една цифра. Нали така беше в текста от Черноризеца.
Това , че кръстът пречи и затова е на обратно не е отговор. Има достатъчно място да си е изправена. А и защо решиха, че е 6? Виж, погледни в гръцката азбука. Ако е Y и са я обърнали заради кръста трябва да е 400. Ако е пък от новите букви, онези трите, спомняш си от "За буквите", които са въвели по-късно, за да означат - 6, 90 и 900. Погледни тази, която е за 6 - Диагма ( нещо като F), която съответства на финикийската Y. Дори да приемем, че става въпрос за финикийската буква (това ще е странно, нали си имат нова буква), тя пак не е наобратно.
А и още нещо ми привлече вниманието - Името Борис на гръцки, гугъла го превежда Север.
Първата цифра може да е гама (малката ) на обратно. Тя е 3.
Трябва ни специалист да ни обясни, защо е така. :)
А и вие сте един хитрец Щапаров. Видяли сте го. :) Но не сте посмели да го оспорвате. Още от предния път го забелязах. Сега се повтаря. :)

Датата,в която е създадена Българската азбука е ясна и не може да я оспорим,защото въпросния документ има над 100 древни преписа,в които тази дата може да бъде проверена. А квалификацията "хитрец" дори ме ласкае- приемам я като Ваша шеговита задявка и характеристика на умен човек,макар че аз познавам и глупави хитреци :)


прехвърляте към мен. Всъщност не се получи никакво обсъждане. Трудно би се провело такова, ако всички са твърдо убедени в правотата си. Не биваше да коментирам. :)

С теб нямаме спор така че- коментирай си,въптосите които повдигаш са интересни!...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 5008035
Постинги: 274
Коментари: 9266
Гласове: 140371
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи