Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2023 11:02 - ПРОИЗХОД И ОБЯСНЕНИЕ НА ДУМИТЕ АБРАКАДАБРА, СГАН И БИБЕРОН
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 8097 Коментари: 16 Гласове:
66

Последна промяна: 22.01.2023 03:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                    ПРОИЗХОД И ОБЯСНЕНИЕ НА ДУМИТЕ АБРАКАДАБРА, СГАН И БИБЕРОН


   Думите Абракадабра, Сган и Биберон изглеждат странни и трудно обясними,но имат безспорен Български произход или присъстват осезаемо в езици,които произлизат от Българския. Те имат отлични тълкувания на Български,както ще видим в приложеното проучване а обясненията понякога изкарват наяве аспекти които указват,че дадена дума не е "славянска" или просто индоевропейска,а собствено Българска.

1. АБРАКАДАБРА. Колкото по-дълга е една непозната дума,толкова по-трудно е нейното разтълкуване а намери ли се нещо в даден език което безпроблемно да я обясни,то ще е единствено вярното. Аз не ползвам съмнителните методи на тюрколозите,които с кратки тюркски думи ще ти "обяснят" дори езика на магаретата и овцете,а се прицелвам в по-дългите странни думи и когато намеря нашенско обяснение се радвам,понеже то твърде трудно може да бъде сгрешено или объркано.

  Терминът АБРАКАДАБРА е ползван в старо време от врачове,гадатели и магьосници за изразяване на момента,в който изкарват наяве някоя скрита тайна или когато се мъчат да я разкрият. Съгласно с това,тази дума има собствено Български произход и е образувана от нашенския израз АБРЯ КЪДЯ БРЯ. Той се произнася така на Източно-Български диалект,а в Западно-Българския звучи като АБРЕ КЪДЕ БРЕ,т.е. КЪДЕ СИ БЕ за да покаже че човекът,който го ползва е от религията на маговете,т.е. Българин и с него настойчиво пита своите богове как да разкрие загадката,след което по своите методи най-често я наистина разкрива.

                                 image

   Днешните учени смятат,че са открили аналог на термина АБРАКАДАБРА,датиращ поне от II-и век,но просто се заблуждават: "думата" е много по-стара и няма добри обяснения в гръцкия,латинския и еврейския език.

image

  АБРАКАДАБРА в своя цялостен вид не е засвидетествана в латинския език,макар да е обявена за "латинска". Открити са накъсани нейни подобия но те не гарантират,че се касае за същата дума понеже обясняват една част от нея,а другата й част остава необяснена. Думата не е и тюркска разбира се,нито китайска или индуска а каква е точно ще разберем от правилното й произнасяне,което е АБРАКАДАБРА а не АБРАКСАС или АБРАКА,и между тия две думи не може да се постави знак за равенство понеже имат различни значения,а учените не са взели предвид Българското тълкувание което е толкова сполучливо и пълно,че няма как да бъде сгрешено или оборено!

  С помощта на тази дума древни лечители изглежда са търсели загадката на болестта и на нейното лечение,което невинаги им е убягвало- били са и жреци разбира се,в Тракия на АСКЛЕПИЙ (ВЪЗКРЕПИЙ)- Укрепващия здравето, Укрепителя и може би по-късно са наречени ВЕЩЕРИ (ВЕНЩЕРИ, ВЕНЕРИ)- Жреци на Венера,лекуващи с любов и любовни отвари.

2. СГАН. Значението на тази дума,която служи за обозначаване на човешка сбирщина или тумба народ го бях извел отдавна,но бях провокиран да го изнеса тук от изказването на някакъв цигански "лидер",според когото Българите били сган.
       image

  Стана ми смешно понеже знаех истинското значение на думата но се възмутих от невъздържаните думи на "ромския лидер" който не си дава сметка,че е гост в страната на Българите,която го е приютила по нашата добра воля. Той не знае значението на думата която използва срещу нас,но не пропуска да ни обижда понеже не е научен да уважава нашия труд,чрез който изхранваме него и децата му. Обяснението на тази дума става ясно,когато възстановим пропусната гласна между двете съгласни "С" и "Г". Единствената смислена дума,която получаваме тогава е сигАн т.е.- ЦИГАН!

                                  image

  Какво обаче означава "цигАн" и откъде произтича тая дума? В науката има различни версии но най-популярна е гръкоманската,според която думата ЦИГАНИ означавала АТИНГАНИ т.е. "Недосегаеми",което обозначава най-низшата каста в индоарийското общество. Това обяснение оначе е с много слаби точки- не казва къде изчезва отрицателната частица "А",без която се променя изкорен смисъла на думата,не казва и откъде европейските гърци са имали такива задълбочени познания върху индуското общество освен ако самите те не са индуски пришълци,понеже връзките между Европейска Гърция и Гръко-Бактрийското царство в северозападна Индия са прекъснати преди повече от 2200 години. Това е прекалено дълъг срок от време,през който човешката памет не може да се справи без наличието на писмени източници по този въпрос,каквито обаче липсват напълно. Затова обяснението вероятно е друго но учените са предпочели това,понеже не са могли нищо по-смислено да предложат.

  В такива случаи Ангеловият анализ си казва думата разбира се,стига да има кой да я чуе и да вникне в същината,а не да се задоволява с повърхностните версии на лаиците. Според него думата ЦИГАН е свързана с Българската дума ЦИКАН (Човек,чийто говор или музика прилича на цикане а в преносен смисъл- Вечно оплакващ се човек). Тя е свързана и с Българския израз ЦИГУ-МИГУ,обозначаващ крива свирня с цигулка и мандолина но също и с нашенския израз ЦИНГА-МАНГА,известен от детските фолклорни стихчета "Цинга-Манга-фук, Пуни гащи с лук".

  В тези обяснения и изрази не е вложен никакъв расизъм разбира се- Българите никога не са били расисти а хора на реда,които поставяли всяко нещо на мястото му и затова държавата им процъфтявала,докато в нея не проникнали "византийските" модни влияния. Моят стремеж в случая не е да обиждам ромската общност,сред която имам и някои приятели,а да открия пътя към истината и да го покажа на Българите,за да не се случва друг път да бъдем обиждани от някакви прости лаици. Според това,ЦИНГА-МАНГА е означавало и ЦИКА-МЪНКА т.е.- Използва развален мънкащ говор. Връзката с музиката е очевидна и се отнася за хора,имащи пристрастие към музиката и ковачеството а не към другите видове работа,което според мен е очевиден факт (кликни за да учеличиш):

      image

  Това тълкувание се подкрепя от научното обяснение на думата РОМА,която е самоназвание на повечето цигани. Според него тя произлиза от индоарийската дума ДОМ(Б)А,която означавала Музикант от низша каста:

       image

  Въпросната индоарийска дума обаче също си има Български корен: тя произлиза от нашенския израз ДУМБА-ЛУМБА с диалектна форма ТУМБА-ЛУМБА,който е своеобразен синоним на израза ЦИГУ-МИГУ и обозначава човек,който обича да вдига безсмислен шум с барабани и тъпани. Пак от там са думите "тупАн" (Който го тупаш за да "свири"), ТЪПАН и гръцката назализирана форма ТИМПАН,която означава същото- ТЪМПАН.

  Сега вече можем да разтълкуваме алтернативната дума МАНГАЛ,използвана за обозначаване на циганите. Тя не е обидна както се мисли някъде,а означава на Български МЪНКАЛ (Човек,който мънка неразбрано) но също и МАНДАЛ (Човек с мандолина). От нея без съмнение произлиза етнонимът МОНГОЛ,използван от Източните Скити за обозначаване на народи с трудно разбираеми езици,които в случая са Угрофини и монголоиди. Същия произход имат етнонимите МАНДЖУРИ (МАНГУРИ, МАНГАРИ: с преход Л-Р) и МАНДЖАРИ (МАДЖАРИ),обозначаващи народи с неразбран език.

  Дума мангЕ има и в циганския език,който е развалена извадка от индоарийския. Там тя означава Искам,при което етнонимите МАНГАЛ и МОНГОЛ са обозначавали ВЕЧНО ПРОСЕЩИ БЕДНЯЦИ които мислят,че Имащият постоянно им е длъжен. В такъв случай думата отново е Българска,понеже е донесена в Индия от Арийски пришълци,тръгнали от нашите земи. Циганската дума МАНГЕ,оправдаваща ползването на формата МАНГАЛ в такъв случай е означавала МАНГО и МАНКО (МАЛКО) т.е. Човек,който постоянно се върти около теб и иска да му дадеш "Манко". "Манкото" обаче е Малко,когато е дадено инцидентно- не когато ти го искат постоянно,което превръща вечния й ползувател в лъжец който те заблуждава,че ще иска само малко. От такова "малко" някои хора са ставали милионери а други са се разорявали,както сочи световния опит.

  От названието "цигАн" произлиза и думата ЦИГУЛКА (музикален инструмент на част от циганите) която,съдейки по израза ЦИГУ-МИГУ е с неоспорим Български произход. Думата МАНГАЛ,с която означавали приспособление за поддържане на огъня също е свързана с циганите,които произвеждали такива приспособления но също и секири,копия,казани и тигани ("цигАни"). Доколко тази дума е ностратическа,съдейки по Перуанския топоним ЧИНКА (~ЦИНГА),носещ името на древно племе (вероятно ИНКА?) и личното име ЧИНГАЧГУК (ЦИНГА ЧАГУК) е друг въпрос,на който няма да се спирам.

  Тук си струва да споменем и думата ЦИГАРА (в Зап.Европа СИГАРА),която означава на Български ЗАГАРА и ЗИ-ГАРА (ИЗ-ГАРЯ). ЦИГАР и ЦИГАН имат очевидна връзка тогава за да покажат,че повечето цигани са хора със Загоряла кожа. Във връзка с нея може да се намира и Българския календарен термин ШЕГОР,чието алтернативно тълкувание ЗЕГОР (ЗАГАР) и ЖЕГАР (виж думата ЖЕГА) може да е служело за обозначаване на някакъв белег,с който са жигосвани професионалните Марсови (Ариеви) воини. Така думите СГАН и ЦИГАН,означаващи един и същ древен етноним получават такова задълбочено обяснение,каквото никога досега в науката не е правено!

3. БИБЕРОН. Тази наглед странно сложна дума е всъщност двусъставна и се обяснява елементарно с Българските думи БЕБЕ-РАН (БЕБЕ-ХРАН, Приспособление за хранене на бебето).

                              image

  Това проучване дава нагледен пример как странни думи с "неизвестен" произход си имат отлични обяснения с Българския език,а изразът "неизвестен" произход е станал модерен заместител на Българския,който най-често се умишлено пренебрегва или омаловажава от световната гръкоманска наука,свикнала да разтръбява "гръцките" постижения и да укрива Българските,за да не засенчат травеститската слава на нейния езически кумир. Ние обаче ще променим това и ще се борим истината да възтържествува,за да върви светът по Божията воля,а не по волята на гръкоманските измамници.



Гласувай:
66


Вълнообразно


1. notfun - ....бай ангеле, а беее, малко..срама, немаш ли..
02.01.2023 11:14
празници ,са...
стига с тези тъпи снимки и шотове, на килограм...
тцъ тцъ тцъ...голем съклет, голенмаа мъка, и злоба, бее..уйчо..

ще те докладвам, вече..това е скандален рецидив...
сам , Бог е казал, че ще 'пази'' ссиганите..нали ?!!

бъди здрав...за мн години..
цитирай
2. leonleonovpom2 - Честита Нова година, Ангеле!
02.01.2023 14:05
Поздравления и за труда ти, вложен в написването на постинга!

Ще взема отношение относно биберон Това са серия от думи с еднакъв корен като бебе ,биберон, дори и бира Произходът и е латински, но това не одначава ,че няма връзка с древен език, като тракийския, предвид на това , че фригите са живели с траките и самите те са считани за траки! Римският глагол за пия е бибере Оттам идва и подигравателното прозвище на Тиберий- Биберий- пияница
И напитка на италиански- бибита
Пия на италиански е БЕРЕ и се вижда, какво означава бирата - пиво, както е и популяррно името й и при нас!
Бебе е сукалче, а биберон- средство за сучене!
Международни думи са, но идват от нашите, тракийски земи!

Хубава, здрава и успешна и в творческо отношение година ти пожелавам!
цитирай
3. emelika - Истино , Абра къдя бря!
02.01.2023 14:44
Също мисля, че произходът на АБРАКАДАБРА е по-древен от II -ри век. Фактът, че тогава излиза на сцената не значи, че не го е имало скътано задкулисно в по-древните гънки на историческите завеси. Популяризаторът му Самоник е характеризиран като „типичния интелектуалец, творящ във века на архаизацията“ и като притежател на най-голямата антикварна библиотека с множество свитъци от цял свят, навярно се е докоснал до тайните знания на много народи, което го е провокирало да напише петтомника „За загадъчните неща“. Бидейки лекар е нямало как да не свърже тези загадъчни неща с медицината. И тъй като е държал на изисканата писана реч ,магическата дума влиза в трактата му за перцепционната медицина, тоест медицината на усещанията. В древността лекарите са лекували много заболявания по асоциативност. Нашите колобъри също. Като висши жреци са били и лечители. Само един ясен пример тръгнал от нашите земи, впоследствие дал идеята на бащата на медицината, превърнала се в правило, че подобното се лекува с подобно – кората на чинара се лющи, следователно стритата кора, смесена с мазнина лекува псориазис /олющването на кожата/.Такова лечение дава резултат и днес. И връщайки се към АБРАКАДАБРА ми звучи тъй-нашенско, като наричане, което се усеща. Словото задвижва перпецпията, което всъщност се доближава до „Ангеловият анализ“ по мое скромно, непрофесионално разбиране. Абракадабра е започнала с лекуването на сенната хрема - излъчените цветни, растителни съставки комуникират с вибрациите на звуците, изчиствайки алергизиращото действие. Защо не?
цитирай
4. tonsun - празници, са. . . стига с тези тъпи ...
02.01.2023 19:11
notfun написа:
празници ,са...
стига с тези тъпи снимки и шотове, на килограм...
тцъ тцъ тцъ...голем съклет, голенмаа мъка, и злоба, бее..уйчо..

ще те докладвам, вече..това е скандален рецидив...
сам , Бог е казал, че ще 'пази'' ссиганите..нали ?!!

бъди здрав...за мн години..


Цвък! Цвък! Цвък!
Явно от годинките е! Не задържаш дриснята.
Абе тук админи няма ли, да сложат на място тоя развилнял се Трол?!?
цитирай
5. tonsun - За Много Години, shtaparov! Ч...
02.01.2023 19:13
За Много Години, shtaparov!
Човек при теб винаги може да научи нещо ново, интересно, полезно..
Благодаря! :)
цитирай
6. kvg55 - shtaparov,
02.01.2023 22:58
Интересно и полезно четиво.
"Абракадабра" е латинска дума, а "биберон" – френска.
цитирай
7. shtaparov - Благодаря- за много години!
03.01.2023 04:16
notfun написа:
празници ,са...
стига с тези тъпи снимки и шотове, на килограм...
тцъ тцъ тцъ...голем съклет, голенмаа мъка, и злоба, бее..уйчо..

ще те докладвам, вече..това е скандален рецидив...
сам , Бог е казал, че ще 'пази'' ссиганите..нали ?!!
бъди здрав...за мн години..

Не каза само какъв рецидив сънуваш- такъв материал досега не е пускан,а статията очевидно не си я прочела докрай :)
цитирай
8. shtaparov - Благодаря приятелю!
03.01.2023 04:27
leonleonovpom2 написа:
Поздравления и за труда ти, вложен в написването на постинга!

Ще взема отношение относно биберон Това са серия от думи с еднакъв корен като бебе ,биберон, дори и бира Произходът и е латински, но това не одначава ,че няма връзка с древен език, като тракийския, предвид на това , че фригите са живели с траките и самите те са считани за траки! Римският глагол за пия е бибере Оттам идва и подигравателното прозвище на Тиберий- Биберий- пияница
И напитка на италиански- бибита
Пия на италиански е БЕРЕ и се вижда, какво означава бирата - пиво, както е и популяррно името й и при нас!
Бебе е сукалче, а биберон- средство за сучене!
Международни думи са, но идват от нашите, тракийски земи!

Хубава, здрава и успешна и в творческо отношение година ти пожелавам!

Италианската дума БЕРЕ е много показателна,понеже означава ВЕРЕ (ВИРА)- Потапям се във вира т.е.- Намокрям се до капата :) Думата БИБЕРЕ пък означава ПИВЕРЕ (ПИВАРЕ), а връзката й с пиенето е очевидна. Тя е получена от логичните за древността преходи Б-П, П-Б и В-Б, Б-В (виж Булгари- Вулгари, Болгар- Полгар и пр.). Благодаря за подкрепата- няма да разисквам подробностите,предпочитам изложеното тук обяснение но приемам и твоето допълнение,което ни развеселява с прякора на Тиберий- инак много сериозен и мощен владетел с огромни за времето си възможности.
цитирай
9. shtaparov - Също мисля, че произходът на ...
03.01.2023 04:38
emelika написа:
Също мисля, че произходът на АБРАКАДАБРА е по-древен от II -ри век. Фактът, че тогава излиза на сцената не значи, че не го е имало скътано задкулисно в по-древните гънки на историческите завеси. Популяризаторът му Самоник е характеризиран като „типичния интелектуалец, творящ във века на архаизацията“ и като притежател на най-голямата антикварна библиотека с множество свитъци от цял свят, навярно се е докоснал до тайните знания на много народи, което го е провокирало да напише петтомника „За загадъчните неща“. Бидейки лекар е нямало как да не свърже тези загадъчни неща с медицината. И тъй като е държал на изисканата писана реч ,магическата дума влиза в трактата му за перцепционната медицина, тоест медицината на усещанията. В древността лекарите са лекували много заболявания по асоциативност. Нашите колобъри също. Като висши жреци са били и лечители. Само един ясен пример тръгнал от нашите земи, впоследствие дал идеята на бащата на медицината, превърнала се в правило, че подобното се лекува с подобно – кората на чинара се лющи, следователно стритата кора, смесена с мазнина лекува псориазис /олющването на кожата/.Такова лечение дава резултат и днес. И връщайки се към АБРАКАДАБРА ми звучи тъй-нашенско, като наричане, което се усеща. Словото задвижва перпецпията, което всъщност се доближава до „Ангеловият анализ“ по мое скромно, непрофесионално разбиране. Абракадабра е започнала с лекуването на сенната хрема - излъчените цветни, растителни съставки комуникират с вибрациите на звуците, изчиствайки алергизиращото действие. Защо не?

Отлично си го схванала и даже доразвила- голяма похвала за което! Явно с тази дума древни лечители са търсели загадката на болестта и на нейното лечение,което невинаги им е убягвало- били са жреци разбира се,в Тракия на АСКЛЕПИЙ (ВЪЗКРЕПИЙ)- Който укрепва здравето, Укрепителя а по-късно ВЕЩЕРИ (ВЕНЩЕРИ, ВЕНЕРИ)- Жреци на Венера,лекуващи с любов :)
цитирай
10. shtaparov - празници, са. . . стига с тези тъпи ...
03.01.2023 04:46
tonsun написа:
notfun написа:
празници ,са...
стига с тези тъпи снимки и шотове, на килограм...
тцъ тцъ тцъ...голем съклет, голенмаа мъка, и злоба, бее..уйчо..

ще те докладвам, вече..това е скандален рецидив...
сам , Бог е казал, че ще 'пази'' ссиганите..нали ?!!

бъди здрав...за мн години..


Цвък! Цвък! Цвък!
Явно от годинките е! Не задържаш дриснята.
Абе тук админи няма ли, да сложат на място тоя развилнял се Трол?!?

Годинките й зрели,
комай си натежават,
но черни гологани
таквиз фира не дават :)
цитирай
11. shtaparov - Живи и здрави,за много години!
03.01.2023 04:47
tonsun написа:
За Много Години, shtaparov!
Човек при теб винаги може да научи нещо ново, интересно, полезно..
Благодаря! :)

Благодаря ти и аз!
цитирай
12. shtaparov - Благодаря!
03.01.2023 04:59
kvg55 написа:
Интересно и полезно четиво.
"Абракадабра" е латинска дума, а "биберон" – френска.

АБРАКАДАБРА в своя цялостен вид не е засвидетествана в латинския език- открити са накъсани нейни подобия но те не гарантират,че се касае за същата дума понеже обясняват една част от нея,а другата й част остава необяснена :)
цитирай
13. mt46 - ...
10.01.2023 19:50
Имам по-оригинално и смешно тълкуване: "Абре къде бля". Или "Абре къде бра"... :)
цитирай
14. shtaparov - Имам по-оригинално и смешно тъл...
11.01.2023 02:33
mt46 написа:
Имам по-оригинално и смешно тълкуване: "Абре къде бля". Или "Абре къде бра"... :)

Не е проблем да е смешно стига да е вярно,но в случая не е
цитирай
15. zaw12929 - ВИНАГИ ГРАВО ЗА ИНТЕРЕСНОТО ЧЕТ...
21.01.2023 09:13
ВИНАГИ ГРАВО ЗА ИНТЕРЕСНОТО ЧЕТИВО
Какво обаче означава "цигАн" и откъде произтича тая дума? В науката има различни версии но най-популярна е гръкоманската,според която думата ЦИГАНИ означавала АТИНГАНИ т.е. "Недосегаеми",което обозначава най-низшата каста в индоарийското общество. Това обяснение оначе е с много слаби точки- не казва къде отива отрицателната частица "А",с което се променя изкорен смисъла на думата,не казва и откъде европейските гърци са имали такива задълбочени поизнания върху индуското общество освен ако самите те не са индуски пришълци,понеже връзките между Европейска Гърция и Гръко-Бактрийското царство в северозападна Индия са прекъснати преди повече от 2200 години. Това е прекалено дълъг срок от време,през което човешката памет не може да се справи без наличието на писмени източници по този проблем,каквито обаче липсват напълно. Затова обяснението вероятно е друго но учените са предпочели това,понеже не са могли нищо по-смислено да предложат.
цитирай
16. shtaparov - ВИНАГИ ГРАВО ЗА ИНТЕРЕСНОТО ЧЕТ...
22.01.2023 03:06
zaw12929 написа:
ВИНАГИ ГРАВО ЗА ИНТЕРЕСНОТО ЧЕТИВО
Какво обаче означава "цигАн" и откъде произтича тая дума? В науката има различни версии но най-популярна е гръкоманската,според която думата ЦИГАНИ означавала АТИНГАНИ т.е. "Недосегаеми",което обозначава най-низшата каста в индоарийското общество. Това обяснение оначе е с много слаби точки- не казва къде отива отрицателната частица "А",с което се променя изкорен смисъла на думата,не казва и откъде европейските гърци са имали такива задълбочени поизнания върху индуското общество освен ако самите те не са индуски пришълци,понеже връзките между Европейска Гърция и Гръко-Бактрийското царство в северозападна Индия са прекъснати преди повече от 2200 години. Това е прекалено дълъг срок от време,през което човешката памет не може да се справи без наличието на писмени източници по този проблем,каквито обаче липсват напълно. Затова обяснението вероятно е друго но учените са предпочели това,понеже не са могли нищо по-смислено да предложат.

Конструктивните мнения са ми винаги драги- Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815062
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136732
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи