Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2022 21:39 - ИСТИНСКОТО ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО "БЪЛГАРИ" НАЙ-ПОСЛЕ Е УСТАНОВЕНО С ПРЕЦИЗНА ТОЧНОСТ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 5799 Коментари: 49 Гласове:
74

Последна промяна: 17:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ИСТИНСКОТО ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО "БЪЛГАРИ" НАЙ-ПОСЛЕ Е УСТАНОВЕНО С ПРЕЦИЗНА ТОЧНОСТ


   В по-ранни проучвания на името БЪЛГАРИ стигнах до изводи,които няма да бъдат опровергани тук. Тогава установих,че БУГАРИ означава БОГАРИ (БОГ-АРИ, БОГ-ОРА, БОЖИИТЕ ХОРА, ХОРАТА НА БОГА, СИНОВЕТЕ БОЖИИ),които са също и БАКХ-АРИ (Хората на Дионис). Останаха обаче доста неясноти,понеже Дионис е имал четири лица и така предложеното тълкувание не можа да покаже за кое от четирите му лица иде реч и кой конкретен езически бог е означаван с думата БАГА (БАКХА) т.е. БОГА. Тогава приех,че БОЛГ е разширена форма на думата БОГ,но не можах да открия за кой важен бог от възможните осем тя се отнася.

  На 7-ми ноември (преди 16 дни) обаче разработих една нова идея,която отговаря на всички въпроси и не оставя никоя думичка необяснена което следва да означава,че тя е единствено вярна. Нещата станаха по заобиколен път и съвсем ненадейно за мен за да покажат,че човек никога не знае от коя трънка ще изскочи заек. Един ден преди Архангеловден се сетих,че преди няколко дни бях открил добро тълкувание на думата СЛАДКО,която случайно ми се наложи да употребя и реших да го запиша. Както се случва и друг път,записването доведе до размисляне и доразвиване на идеята,което доведе до ненадейно проглеждане. Въпросното тълкувание се оказа неочаквано ценно и тъй добре пасва на всичко установено досега,че никое друго не може да му устои! Нишката,която ме отведе до верния отговор е следната:

СЛАДКО= СОЛАТКО (Слънчево, Което ти дава слънчево настроение)- виж думите СОЛ (SOL INVICTUS, римски Слънчев бог) и СОЛЪНЦЕ (СОЛНЦЕ, СОНЦЕ- с отпадане на "Л"). От тук идват също Българските думи СОЛ (вид хранителна добавка) т.е. Слънце (Бяло на цвят), СОЛЕНО, САЛАТКА, САЛАТА (Солята, Осолена), СОЛУН (Слънчев град край солени блата,каквито е имало на запад от него) и пр.

  Щом направих тези тълкувания,отчетох и друг факт- думата СЛАДКО си има синоним който също трябва да бъде разтълкуван,за да бъде изследването пълно. Този синоним е думата БЛАГО,от чието тълкувание получаваме само три резултата:

1. БЛЪГО (БЪЛГО, БОЛГО, БЕЛГО),т.е.- БЪЛГАРСКО.
2. БАГО т.е. Божествено. Тя е основният корен на думата БЛАГО и се получава чрез премахване на добавеното "Л". Разтълкуването на думата БЛАГО го бях извел отдавна,но не бях дошъл до идея да го съпоставя с думата СЛАДКО,която позволява да разберем кой езически бог е обозначаван с нея,а бялото в някои случаи е било свещен цвят на Луната и Юпитер (Зевс). Фактът,че БАГО (БАГА) е основа на думата БЛАГО се потвърждава от индоарийските думи БХАГА и БАГХА (БАКХУС),които се отнасят за БАГА (БОГА) и Дионис,но са получени чрез добавянето на "Х" вместо "Л".
3. БЕЛЯКО (БЯЛО) и ВЕЛИКО,т.е. (по новото разбиране)- СЛЪНЧЕВО.

  Почти веднага доразвих идеята и установих,че според всичко това формите БЛЪГО, БОЛГО и БЪЛГО,които са успоредици на думата БЛАГО трябва да означават същото т.е. НАРОД, КОЙТО СЕ КЛАНЯ НА СЛЪНЧЕВИЯ БОГ! В този порядък е и думата ЗЛАТО (СОЛАТО т.е. Слънчево, Металът на Слънчевия бог),който е също метал и на Хермес. Съответно на това, Българската дума СОЛ означава СУЛ (СУР т.е. Бял). Затова СУРО ЯГНЕ = БЯЛО АГНЕ а СУР ЕЛЕН = БЯЛ (СЛЪНЧЕВ) ЕЛЕН което не е чудно когато напомним,че Еленът и Агнето (Багне, Багине) са свещени животни на Слънчевия бог. Сега е ред да посочим,че според по-ранни изследователи думата БЪЛГАРИ означава СВЕТЛИ, БЕЛИ, СЛЪНЧЕВИ което сега става ясно,че всъщност е абсолютно вярно но това обяснение е непълно понеже не уточнява,че тези епитети са получени от слънцепоклонството на древните Българи,а не само от външния им вид и от техния характер.

      image

  БАГА едновременно с това е ВАГА (ВАЖА): НАЙ-ВАЖНИЯ БОГ и за някои народи може да е значела ЗЕВС (ЮПИТЕР),но за дедите ни определено е означавала СЛЪНЧЕВ БОГ. От нея произлизат:

1. думата ПАГАНИ (БАГАНИ) т.е. Езичници (изповядващи вярата в Слънцето).
2. личното Българско име ПАГАН (БОГАН, БОГИН),което очевидно означавало Роден в Годината на Слънчевия бог,който е дневно лице на Дионис.
3. втората част на титлата КАНАС У БИГИ (Канас-у-Виги)

  Диалектната форма БИГА (ВИГА) е близка до думата ВИША (ВИШЕН, ВСЕВИШЕН, ВСЕВИШНИ- оттам и арийския бог ВИШНУ),а ВАЖА означава и ВИЖА (ВИЖДА, ВИЗА- виж ВИЗИЯ) т.е. Който се Вижда,а това е Дионисов епитет на Четириликия Свентовит,чието Тракийско име е СЕЙТОВИНТУС.

  Западноевропейската дума ФОЛК (Народ) и източноевропейската ПОЛК (оттам- ОПЪЛЧЕНИЕ) също може да бъдат обяснени вече- те са означавали БОЛГ (Поклонници на Слънцето) навярно за да покажат,че Патрициите са поклонници на ПАТЕР (Бога Баща Зевс-Юпитер), Конниците- на бога КОН (КРОН, Сатурн) а професионалните Воини- на бога ВОИН (Боин, Боен),който естествено е Марс. Така по волята Божия направената по-горе констатация е блестящо потвърдена със синоними на думата БЛАГО,а истинското значение на етнонима БЪЛГАРИ (БЛЪГАРИ)- окончателно установено!



Гласувай:
74


Вълнообразно


1. mt46 - Здравей, Ангеле!
23.11.2022 23:01
Не ми се вярва това да е точно, сигурно и окончателно... :)
цитирай
2. shtaparov - Здравей Марине!
23.11.2022 23:11
mt46 написа:
Не ми се вярва това да е точно, сигурно и окончателно... :)

В литературата несъмнено е така и неверието е твое право приятелю,но щом можеш да прецениш че тези тълкувания не са верни,значи можеш да ни кажеш и кои са всъщност верните! Затова бъди така добър,в духа на конструктивната критика да дадеш по-добро тълкувание в което с аргументи да ни убедиш,че твоето обяснение е по-добро от моето :)
цитирай
3. gardener - Здрасти,
23.11.2022 23:27
Точно в 10-тката, ето ти линка към нещо, което можеш да сложиш като снимка към твоята публикация и да напишеш още две изречения. Статията е Държавен герб от Иван III до първите Романови. Пусни изречението на търсачката и там е описано всичко. "Манифест Павла I о полном гербе Всероссийской империи"

https://miro.medium/max/1100/1*_jS-P0MB5jZUc7IlyjcEKQ

Идеята за Великата държавна емблема, както я познаваме днес, първоначално е предложена от Павел I (1754-1801), син на Екатерина II. През 1800 г. той публикува манифест за "Пълния държавен герб на Всеруската империя" с подробно описание на всички части на герба. По-специално, това пише той..." Според мен, това не е точно за тукашните българи, а за българите в Русия. Темата е като великоруската идея за още по-голяма империя, включваща всичко включително и България и цяла Византия, Рим и т.н.
Звучи така текстът: НА ЗЕЛЕНО ПОЛЕ ИМА (НАРИСУВАНО Е) БЯЛО АГНЕ СЪС ЗЛАТНО СИЯНИЕ ОКОЛО ГЛАВАТА СИ (КАТО НИМБ ИЛИ СЛЪНЦЕ) В ПРЕДНАТА СИ ДЯСНА "ЛАПА" ДЪРЖИ ХРИСТИЯНСКО ЗНАМЕ"
и още един линк http://the.heraldry/images/014.jpg
Щото не обичам малко свършени неща.
цитирай
4. shtaparov - Точно в 10-тката, ето ти линка към ...
23.11.2022 23:46
gardener написа:
Точно в 10-тката, ето ти линка към нещо, което можеш да сложиш като снимка към твоята публикация и да напишеш още две изречения. https://kerchtt/bg/gosudarstvennyi-gerb-ot-ivana-iii-do-pervyh-romanovyh-vozmozhnye-varianty/ Това е Павел първи - 15 раздел - България.

Много добре приятелю и ти благодаря,но не се отваря нещо
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
24.11.2022 00:39
Разбирасе че името ни е свързано със Слънцето!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Доказва го името Райко, с което го ...
24.11.2022 00:50
Доказва го името Райко , с което го наричат! То съдъжаРа, богът на Слънцето! И още РАЙ - Слънчево МЯСТО!
Французите ни наричат богРИ-хора на бог РА!
Лека нощ!
цитирай
7. zaw12929 - БЪЛГАРИ СА НЕ САМО ПЕВЦИТЕ НА СВЕТА, ...
24.11.2022 05:02
БЪЛГАРИ СА НЕ САМО ПЕВЦИТЕ НА СВЕТА, А И УМНИТЕ ГЛАВИ С ПРИЛОЖИМИ ИДЕИ ЗА НАПРЕДЪКА

ПОЗДРАВИ ЛИЧНО ЗА ВАС- СТОЖЕР НА БЪЛГАРЩИНАТА
цитирай
8. shtaparov - БЪЛГАРИ СА НЕ САМО ...
24.11.2022 07:34
zaw12929 написа:
БЪЛГАРИ СА НЕ САМО ПЕВЦИТЕ НА СВЕТА, А И УМНИТЕ ГЛАВИ С ПРИЛОЖИМИ ИДЕИ ЗА НАПРЕДЪКА

ПОЗДРАВИ ЛИЧНО ЗА ВАС- СТОЖЕР НА БЪЛГАРЩИНАТА

Благодаря- много здраве и късмет!
цитирай
9. shtaparov - Здравей приятелю!
24.11.2022 07:37
leonleonovpom2 написа:
Разбирасе че името ни е свързано със Слънцето!

Да наистина- хубаво е да го знаем и да имаме добри аргументи в негова подкрепа,а не да даваме поле за спекулации на тюрколози и всякакви други псевдолози :)
цитирай
10. shtaparov - Доказва го името Райко, с което го ...
24.11.2022 07:41
leonleonovpom2 написа:
Доказва го името Райко , с което го наричат! То съдъжаРа, богът на Слънцето! И още РАЙ - Слънчево МЯСТО!
Французите ни наричат богРИ-хора на бог РА!
Лека нощ!

За връзката между Рая и Слънчевите места съм си мислил много пъти,а французите знаят как да ни наричат- народът БЕЛГИ им е дал основата,да не ми се правят на интересни :)
цитирай
11. kvg55 - shtaparov,
24.11.2022 23:47
Така е, така е.
Периодично изгряваме и залязваме.
цитирай
12. shtaparov - Така е, така е. Периодично изгря...
25.11.2022 04:14
kvg55 написа:
Така е, така е.
Периодично изгряваме и залязваме.

Като се размисли човек,то си е точно така...
цитирай
13. marana69 - БолгРи..блЪгери, Балги, Белки, Пелазги..болгАрии..Вулгари..
25.11.2022 13:13
то, цялата Азбука, не ми стигнаа...

мисля че този път, кгв55, е прав, и лаконичен..

ето, и аз съм справедлива,шом се..налага )

Приказките, край, нямат..
и аз съм ги заФанала, от 10год..въззраст..
хайде, да гледаме..маалкоо ,по надалеч, от НОСА си @

хубави дни, ангеле, мерсим.за ''труда'' ти...
цитирай
14. radostinalassa - Каква професия имаш, ако не е тайна...
25.11.2022 21:33
Историк? Едва ли.
цитирай
15. radostinalassa - Чакай, още малко и ще схванеш, че си...
26.11.2022 14:51
просто комунистка. Но няма да може да ни наложат неомарксизма. Това е лудост в действие.
цитирай
16. vitalian4v - Здравей приятелю,
26.11.2022 17:42
Поздравления за труда. Ще използвам източниците на информацията ти за бъдещи мои трудове, разбира се ако си така добър да спомогнеш. :)
Аз имам една лично моя,все още непотвърдена, но вероятна (по е в моя ум)теория за името българи. Може би някога богари? Та тъй, към същността: имайки предвид,че българите никога,дори в езическия си период не са използвали определено име за Бог, или бога на когото служат,поне според писаните хроники,артефакти и останки, както и според запазения спомен във фолклора ни, то аз предполагам,че името българи, в днешната му форма,е развита разновидност на древно наименование идващо от Бог, Бога, може би със значение - народ,хора, или пък служители на Бога!?
Поздрави.
цитирай
17. radostinalassa - Българите не са служители на Бога...
27.11.2022 09:35
или роби на Бога. Те са деца на Бога, кътворени по негов образ и подобие. Така пише в Библията.
цитирай
18. shtaparov - то, цялата Азбука, не ми стигнаа. . . ...
28.11.2022 02:15
marana69 написа:
то, цялата Азбука, не ми стигнаа...

мисля че този път, кгв55, е прав, и лаконичен..

ето, и аз съм справедлива,шом се..налага )

Приказките, край, нямат..
и аз съм ги заФанала, от 10год..въззраст..
хайде, да гледаме..маалкоо ,по надалеч, от НОСА си @

хубави дни, ангеле, мерсим.за ''труда'' ти...

Благодаря- мерсим ти за появата,справям се без очила :)
цитирай
19. shtaparov - Историк? Ед...
28.11.2022 02:16
radostinalassa написа:
Историк? Едва ли.

Защо пък точно на теб да казвам??? Тайна е,но съм Експерт по Розетата от Плиска,праисторическо минало на "пра"-Българите и Българския календар! :)
цитирай
20. shtaparov - просто комунистка. Но няма да може ...
28.11.2022 02:23
radostinalassa написа:
просто комунистка. Но няма да може да ни наложат неомарксизма. Това е лудост в действие.

Не я имаме за такава :)
цитирай
21. shtaparov - Поздравления за труда. Ще изпол...
28.11.2022 02:24
vitalian4v написа:
Поздравления за труда. Ще използвам източниците на информацията ти за бъдещи мои трудове, разбира се ако си така добър да спомогнеш. :)
Аз имам една лично моя,все още непотвърдена, но вероятна (по е в моя ум)теория за името българи. Може би някога богари? Та тъй, към същността: имайки предвид,че българите никога,дори в езическия си период не са използвали определено име за Бог, или бога на когото служат,поне според писаните хроники,артефакти и останки, както и според запазения спомен във фолклора ни, то аз предполагам,че името българи, в днешната му форма,е развита разновидност на древно наименование идващо от Бог, Бога, може би със значение - народ,хора, или пък служители на Бога!?
Поздрави.

Да разбира се- ще помогна приятелю ако се налага!
цитирай
22. shtaparov - или роби на Бога. Те са деца на Бога, ...
28.11.2022 02:28
radostinalassa написа:
или роби на Бога. Те са деца на Бога, сътворени по негов образ и подобие. Така пише в Библията.


Служителите на Бога също са Негови деца та,да не са му бащи или чичовци
цитирай
23. mt46 - ===
28.11.2022 13:08
Това са типичните за превдолингвистите упражнения...:)
По какъв езиков закон отпада Л от БОЛГ?...
Защо в старобългарския език имаме БЛЪГАРИ, а не БОГАРИ /както би трябвало да е според твоята "теория"?... :)
цитирай
24. radostinalassa - Ти си атеист?
28.11.2022 15:11
Това е нещо ново. И неразумно.
цитирай
25. shtaparov - Това е нещо ново. И неразумно. Кр...
01.12.2022 04:27
radostinalassa написа:
Това е нещо ново. И неразумно.

Крайно време е да спреш да ме поучаваш кое е разумно и кое не е: аз не съм атеист,макар да ме учеха на атеизъм твоите хора а редовно защитавам Бог от нападките,които глупави атеисти отправят към Него! Ти обаче не си ме чела в тези случаи,затова не го знаеш- теб ли да те мисля за атеист тогава?
цитирай
26. shtaparov - Явно са ти слаби познанията- жалко!
01.12.2022 04:51
mt46 написа:
Това са типичните за превдолингвистите упражнения...:)
По какъв езиков закон отпада Л от БОЛГ?...
Защо в старобългарския език имаме БЛЪГАРИ, а не БОГАРИ /както би трябвало да е според твоята "теория"?... :)

Не е интересен законът а езиковите примери,които доказват моето твърдение- как така ти,който уж си учил тия неща не познаваш множеството примери,които реално съществуват??? От къде дойдоха тия примери- от Марс ли паднаха или аз съм ги измислил? Ха-ха-ха! Аз не съм казионен псевдоучен,за да боравя с измишльотини и да ги представям за чиста монета- вземи погледни си примерите от живота и тогава разправяй,че Българския език е "псевдолингвистично упражнение"! Ако не умееш да намериш примерите обаче,кажи и ще ти помогна- те са Законът! Думата БУГАРИ е Българска,не е сръбска или анголска- запомни го добре,а ако не помниш си го запиши! Въз основа на кой езиков закон БЛЪГАРИ стана БУГАРИ, БОЛГАРИ и БУРГАРИ- аз ли ги измислям тия думи?!! Как БОЛГИТЕ станаха БЕЛГИ и БОЛГАРИ,ЧУК-ът стана ЧОК а КУДОШ стана КОДОШ- в някой казионен кабинет ли ??!! :)
цитирай
27. leonleonovpom2 - Ангеле, с твое разрешение, ще об...
01.12.2022 08:31
Ангеле, с твое разрешение,ще обясня на Марин,каква е и откъде идва разликата между Българи ...Блъгари?
Въпреки, че съм го правил многократно!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
28. emelika - Всяко сърцато търсене е път
01.12.2022 12:10
И ти достойно го вървиш. Дори и пътищата за различни дестинации, понякога се срещат. За мен е радост да повървя по твойте стъпки, макар за кратко. Оставям се на вятъра различен - мислите ми да разроши. Защо ли чувствам го познат? Захващам се за нишка от слъчевия лъч, пътят ти огряващ и се залюлявам като дете във люлка, доверило се в засилката.
цитирай
29. radostinalassa - Крайно време е да спреш да ме поучаваш кое е разумно и кое не е: аз не съм атеист,макар да ме учеха на атеизъм твоите хора
01.12.2022 14:24
Та кои са моите хора? Комунистите? Те са евреи и никак не са мои.
Осъзнай се. Те докараха чумата и др. болести. Ще познаеш защо, ако ме четеш. Пускал си ми смешни алогични коментари, да.
цитирай
30. shtaparov - (... с твое разрешение, ще обясня на Марин ...)
01.12.2022 18:37
leonleonovpom2 написа:
Ангеле, с твое разрешение,ще обясня на Марин,каква е и откъде идва разликата между Българи ...Блъгари?
Въпреки, че съм го правил многократно!

Хубав ден, приятелю!

На него много неща трябва да му се обясняват но кое ще запомни или забрави- това е вече загадка :)
цитирай
31. shtaparov - :)
01.12.2022 18:40
radostinalassa написа:
Та кои са моите хора? Комунистите? Те са евреи и никак не са мои.
Осъзнай се. Те докараха чумата и др. болести. Ще познаеш защо, ако ме четеш. Пускал си ми смешни алогични коментари, да.

Ако си християнка това е добре- радва ме даже!
цитирай
32. shtaparov - :)
01.12.2022 18:45
emelika написа:
И ти достойно го вървиш. Дори и пътищата за различни дестинации, понякога се срещат. За мен е радост да повървя по твойте стъпки, макар за кратко. Оставям се на вятъра различен - мислите ми да разроши. Защо ли чувствам го познат? Захващам се за нишка от слъчевия лъч, пътят ти огряващ и се залюлявам като дете във люлка, доверило се в засилката.

Инерцията ти ще взема,
към смях и радост ще поема-
импулсът ще ни тонизира,
да нарисуваме Всемира!...
цитирай
33. mt46 - Това са типичните за превдолинг...
01.12.2022 18:50
shtaparov написа:
mt46 написа:
Това са типичните за превдолингвистите упражнения...:)
По какъв езиков закон отпада Л от БОЛГ?...
Защо в старобългарския език имаме БЛЪГАРИ, а не БОГАРИ /както би трябвало да е според твоята "теория"?... :)

Не е интересен законът а езиковите примери,които доказват моето твърдение- как така ти,който уж си учил тия неща не познаваш множеството примери,които реално съществуват??? От къде дойдоха тия примери- от Марс ли паднаха или аз съм ги измислил? Ха-ха-ха! Аз не съм казионен псевдоучен,за да боравя с измишльотини и да ги представям за чиста монета- вземи погледни си примерите от живота и тогава разправяй,че Българския език е "псевдолингвистично упражнение"! Ако не умееш да намериш примерите обаче,кажи и ще ти помогна- те са Законът! Думата БУГАРИ е Българска,не е сръбска или анголска- запомни го добре,а ако не помниш си го запиши! Въз основа на кой езиков закон БЛЪГАРИ стана БУГАРИ, БОЛГАРИ и БУРГАРИ- аз ли ги измислям тия думи?!! Как БОЛГИТЕ станаха БЕЛГИ и БОЛГАРИ,ЧУК-ът стана ЧОК а КУДОШ стана КОДОШ- в някой казионен кабинет ли ??!! :)

Аз ти казвам, че ако думата "българи" имаше връзка с "Бог", тя щеше да се пише "БОГари", а ти ми дрънкаш тинтири-минтири!... Думата "Бог" има друга етимология и няма нищо общо с вариантите "българи", "болгари" и тем подобни! Но явно, че от дума не разбираш, нито пък от езикознание, а уйдурдисваш думите, както ти уйдисва!... :)
цитирай
34. radostinalassa - Значи не ме четеш...
01.12.2022 19:11
но си решил , че съм комунистка или пък християнка. Преди години отидох в църква, взех светена вода и ръсих с нея. Тогава умря мой близък човек и вече заобикалям църквите.Но животът не може да се е зародил сам, без външна помощ. Но човек може да се моли и в къщи.
цитирай
35. shtaparov - но си решил, че съм комунистка или ...
02.12.2022 02:01
radostinalassa написа:
но си решил , че съм комунистка или пък християнка. Преди години отидох в църква, взех светена вода и ръсих с нея. Тогава умря мой близък човек и вече заобикалям църквите.Но животът не може да се е зародил сам, без външна помощ. Но човек може да се моли и в къщи.

Светената вода е за вярващи- не е за атеисти така,както книгата е за грамотни хора а не за беснеещи варвари.
цитирай
36. shtaparov - Това са типичните за ...
02.12.2022 02:12
mt46 написа:
shtaparov написа:
mt46 написа:
Това са типичните за превдолингвистите упражнения...:)
По какъв езиков закон отпада Л от БОЛГ?...
Защо в старобългарския език имаме БЛЪГАРИ, а не БОГАРИ /както би трябвало да е според твоята "теория"?... :)

Не е интересен законът а езиковите примери,които доказват моето твърдение- как така ти,който уж си учил тия неща не познаваш множеството примери,които реално съществуват??? От къде дойдоха тия примери- от Марс ли паднаха или аз съм ги измислил? Ха-ха-ха! Аз не съм казионен псевдоучен,за да боравя с измишльотини и да ги представям за чиста монета- вземи погледни си примерите от живота и тогава разправяй,че Българския език е "псевдолингвистично упражнение"! Ако не умееш да намериш примерите обаче,кажи и ще ти помогна- те са Законът! Думата БУГАРИ е Българска,не е сръбска или анголска- запомни го добре,а ако не помниш си го запиши! Въз основа на кой езиков закон БЛЪГАРИ стана БУГАРИ, БОЛГАРИ и БУРГАРИ- аз ли ги измислям тия думи?!! Как БОЛГИТЕ станаха БЕЛГИ и БОЛГАРИ,ЧУК-ът стана ЧОК а КУДОШ стана КОДОШ- в някой казионен кабинет ли ??!! :)

Аз ти казвам, че ако думата "българи" имаше връзка с "Бог", тя щеше да се пише "БОГари", а ти ми дрънкаш тинтири-минтири!... Думата "Бог" има друга етимология и няма нищо общо с вариантите "българи", "болгари" и тем подобни! Но явно, че от дума не разбираш, нито пък от езикознание, а уйдурдисваш думите, както ти уйдисва!... :)

Ето,че и твоето ниво падна до първоиндианска терминология- отдавна виждах че не си добър в науката,но не съм очаквал да стигнеш до такова падение с използването на хулигански жаргони и дрънканици- жалко!... Вземи се в ръце човече- нервите ли ти изневериха?? Това,което приказваш не струва нищо и веднага ще ти го докажа с аналогични примери,изведени с твоята логика:

1. Ако думата АМЕРИКА имаше връзка с Америго Веспучи,щеше да се пише АМЕРИГА или поне АМЕРИКО.
2. Ако думата РИМ имаше връзка с РОМА,щеше да се пише РОМ или поне РИМА.
3. Ако КИТАЙ имаше връзка с ЧАЙНА,щеше да го пишем ЧАЙНА или поне КИНА.
4. Ако ГОШО имаше връзка с ГЕОРГИ,нямаше да го наричаме ЖОРО :)
5. Ако ЦИГАНИТЕ бяха РОМИ,нямаше да им викаме МАНГАСАРИ!

Има ли нужда да продължавам- разбра ли вече къде ти е грешката? Пиле в кълчища си брат- оправяй се сега,сам си ги заплете! :)
цитирай
37. get - Of 33. mt46 + of 36. shtaparov - BAGA, an Old Iranian term for “god,” sometimes designating a specific god.
02.12.2022 10:56
mt46 написа:
shtaparov написа:
[quote=mt46]Това са типичните за превдолингвистите упражнения...:)
По какъв езиков закон отпада Л от БОЛГ?...
Защо в старобългарския език имаме БЛЪГАРИ, а не БОГАРИ /както би трябвало да е според твоята "теория"?... :)

Не е интересен законът а езиковите примери,които доказват моето твърдение- как така ти,който уж си учил тия неща не познаваш множеството примери,които реално съществуват???
...
Аз ти казвам, че ако думата "българи" имаше връзка с "Бог", тя щеше да се пише "БОГари", а ти ми дрънкаш тинтири-минтири!... Думата "Бог" има друга етимология и няма нищо общо с вариантите "българи", "болгари" и тем подобни! Но явно, че от дума не разбираш, нито пък от езикознание, а уйдурдисваш думите, както ти уйдисва!... :)


Това можете на прочетете(плюс разширените обяснителни-обосновки) на Адрес:

https://iranicaonline.org/articles/baga-an-old-iranian-term-for-god-sometimes-designating-a-specific-god

Електронния адрес, на Енциклопедия ираника ?!

П.П.
А за Ксеркс при войната му с "Гърция" - Херодот упоменава интересни факти:
Според написаното от "бащата на историята".
Той е считал част от населението - на древна Гърция, за родствено не на атиняни, а по-скоро, на него иранеца? ... "но защо е така - кой ще ми каже?" ... както се пее в една песен !!! :)))
цитирай
38. radostinalassa - Толкова си може човека, неслучайно е поет..
02.12.2022 17:16
Да не ме наричаш варварка? Ти си доста фриволен. Нищо не чаткаш от генетика, но се произнасяш по въпроса.
Става дума за това , че Твореца или Бог е ноосферата.
Този случай , който описах беше просто съвпадение на факти, нали така? Но попа размята кадилница с дим в тясно пространство и това не ми харесва. Дори да е тамян мирише на дим.
цитирай
39. shtaparov - Да не ме наричаш варварка? Ти си д...
02.12.2022 21:01
radostinalassa написа:
Да не ме наричаш варварка? Ти си доста фриволен. Нищо не чаткаш от генетика, но се произнасяш по въпроса.
Става дума за това , че Твореца или Бог е ноосферата.
Този случай , който описах беше просто съвпадение на факти, нали така? Но попа размята кадилница с дим в тясно пространство и това не ми харесва. Дори да е тамян мирише на дим.

Не,теб няма да те наричам,добра жена си все пак- алергията ще ти мине сред природа,а настроението ще се оправи сред веселяци :)
цитирай
40. radostinalassa - Алергия е много общо казано..
03.12.2022 10:26
Аз съм стигнала далече по - надълбоко в проблема.
Затова трябва да признаеш, че си пишман генетик. Необходимо е .
цитирай
41. shtaparov - Това са типичните за превдолинг...
03.12.2022 13:17
get написа:
mt46 написа:
shtaparov написа:
[quote=mt46]Това са типичните за превдолингвистите упражнения...:)
По какъв езиков закон отпада Л от БОЛГ?...
Защо в старобългарския език имаме БЛЪГАРИ, а не БОГАРИ /както би трябвало да е според твоята "теория"?... :)

Не е интересен законът а езиковите примери,които доказват моето твърдение- как така ти,който уж си учил тия неща не познаваш множеството примери,които реално съществуват???
...
Аз ти казвам, че ако думата "българи" имаше връзка с "Бог", тя щеше да се пише "БОГари", а ти ми дрънкаш тинтири-минтири!... Думата "Бог" има друга етимология и няма нищо общо с вариантите "българи", "болгари" и тем подобни! Но явно, че от дума не разбираш, нито пък от езикознание, а уйдурдисваш думите, както ти уйдисва!... :)


Това можете на прочетете(плюс разширените обяснителни-обосновки) на Адрес:

https://iranicaonline/articles/baga-an-old-iranian-term-for-god-sometimes-designating-a-specific-god

Електронния адрес, на Енциклопедия ираника ?!

П.П.
А за Ксеркс при войната му с "Гърция" - Херодот упоменава интересни факти:
Според написаното от "бащата на историята".
Той е считал част от населението - на древна Гърция, за родствено не на атиняни, а по-скоро, на него иранеца? ... "но защо е така - кой ще ми каже?" ... както се пее в една песен !!! :)))

Ксеркс е имал право разбира се- негови роднини в тогавашна семитска "Гърция" са били индоевропейските народи т.е. БЕЛДЖИТЕ-БЕЛАДЖИ,или така наречените от гърците ПЕЛАЗГИ,които са именно древните Българи.
цитирай
42. shtaparov - Генетик
03.12.2022 13:21
radostinalassa написа:
Аз съм стигнала далече по - надълбоко в проблема.
Затова трябва да признаеш, че си пишман генетик. Необходимо е .

Никой не ти оспорва,най-малко пък аз- не е необходимо да признавам но за да ти стане по-добре ще го направя: не съм специализирал генетика и не претендирам да съм генетичен специалист. Аз съм специалист по Българския календар, Розетата от Плиска,праисторическо минало на древните Българи и още няколко други важни неща,за които не е нужно сега да говоря. Генетиката съм оставил на други но това не означава,че не виждам техните грешки- напротив,виждам ги и понякога реагирам,а други път си трая :)
цитирай
43. krumbelosvet - Не е ли общоприето
08.12.2022 00:00
Не е ли общоприето, че в Стара Велика България съставящите племена са говорили поне два езика. ТЮРКСКИ, като Волжките бълтари и СЛАВЯНСКИ (ПОСТ-ТРАКИЙСКИ), като Дунавските и Вардарските?
цитирай
44. shtaparov - Не е ли общоприето, че в Стара Велика ...
08.12.2022 02:15
krumbelosvet написа:
Не е ли общоприето, че в Стара Велика България съставящите племена са говорили поне два езика. ТЮРКСКИ, като Волжките бълтари и СЛАВЯНСКИ (ПОСТ-ТРАКИЙСКИ), като Дунавските и Вардарските?

Според най-нови проучвания това е абсолютно вярно,но за жалост не е общоприето- отричат го и тюрколози,и панслависти по политически причини. До Х век всички Българи са говорели Български,прекръстен в днешно време на "славянски",а сърби и руснаци до 7-ми век са говорели тюркски,понеже са азиатски племена от Манджурия и източна Монголия. Когато дедите ни отблъснали тюркското нашествие срещу Европа,те подчинили тези две племена и им предали езика си,след което в нашите земи се говорел само Български макар и диалектен. В средата на Х-ти век обаче част от "Волжките" Българи доброволно сменили езика си и въвели в употреба някаква смесица от Български и тюркски понеже се поддали на чуждото влияние,което им позволявало да търгуват успешно с племената в Средна Азия. След татарските нашествия езикът на изток от Волга окончателно станал предимно тюркски,а Българите на запад от нея запазили езика си такъв,какъвто е бил от хиляди години сиреч чист (макар и диалектен или отчасти русифициран) Български,напълно разбираем с нашия днешен.
цитирай
45. antonich - А дали не е възможно...
07.02.2023 19:18
...етнонимът Българи да се раздели не на Бълг/Ари, а на Бъл/Гари, където *bhel значи;
1-бял, бляскав, светъл, сияещ, просветен
2-голям, набъбнал, разширен
3-разцъфнал
, а Гари(хора) би могло да идва от гърло, гърля, хоратя, хортувам или от *ger- сбор, сборувам-говоря?
цитирай
46. shtaparov - (А дали не е възможно...)
07.02.2023 19:26
antonich написа:
...етнонимът Българи да се раздели не на Бълг/Ари, а на Бъл/Гари, където *bhel значи;
1-бял, бляскав, светъл, сияещ, просветен
2-голям, набъбнал, разширен
3-разцъфнал
, а Гари(хора) би могло да идва от гърло, гърля, хоратя, хортувам или от *ger- сбор, сборувам-говоря?

Да- възможно е,но значението ще бъде същото: "Бял, Бляскав, Светъл и Сияещ" са епитети на Слънчевия бог,а ГУРИ е "Гъкаща" форма на "Хъкащата" дума Хури,която означава Хора. Крайното значение тогава ще бъде същото: Хората на Слънчевия бог.
цитирай
47. antonich - ....
07.02.2023 19:30
Тогава няма да има Бог и Богари в етнонима.
цитирай
48. shtaparov - Тогава няма да има Бог и Богари в е...
08.02.2023 00:39
antonich написа:
Тогава няма да има Бог и Богари в етнонима.

Както личи по приведените в текста аргументи,Българската дума БОГ се отнасяла конкретно за Слънчевия бог и е синономно или диалектно название на Слънцето.
цитирай
49. xlameee - Значението на името българи
27.03 04:13
Това е истинското значение на името БЪЛГАРИ според 49 буквената ни азбука

"Б" боги (буки)
"Ъ" Еръ (Естествения Творец)
"Л" Людие (хора)
"Г" Глаголи (Прави)
"А" Азъ (Съзнание)
"Р" Ръце (Връзка Духовна, Душевна и Материална)
"И" Иже (Който, Която, Което)

или

Богът Творец Хората направи, Съзнанието, с които свърза!
цитирай
50. shtaparov - Това е истинското ...
17:24
xlameee написа:
Това е истинското значение на името БЪЛГАРИ според 49 буквената ни азбука

"Б" боги (буки)
"Ъ" Еръ (Естествения Творец)
"Л" Людие (хора)
"Г" Глаголи (Прави)
"А" Азъ (Съзнание)
"Р" Ръце (Връзка Духовна, Душевна и Материална)
"И" Иже (Който, Която, Което)

или

Богът Творец Хората направи, Съзнанието, с които свърза!

Да- според азбуката е така,а според етимологията е както горе съм го написал и кое от двете ще изберем, това е вече въпрос на вкус :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816931
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136743
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи