Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2022 08:13 - ПРАВИЛАТА, ПО КОИТО ПИШАТ ИСТОРИЯ СВЕТОВНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ СОЧАТ, ЧЕ АЗ СЪМ ПО-ДОБЪР СПЕЦИАЛИСТ ОТ КАЗИОННИТЕ ПРОФЕСОРИ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 8581 Коментари: 31 Гласове:
61

Последна промяна: 08.11.2022 05:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ПРАВИЛАТА, ПО КОИТО ПИШАТ ИСТОРИЯ СВЕТОВНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ СОЧАТ, ЧЕ АЗ СЪМ ПО-ДОБЪР СПЕЦИАЛИСТ ОТ КАЗИОННИТЕ ПРОФЕСОРИ


   Правилата,по които пишат история световните специалисти са прости. За да бъде историята наука а не литературно съчинение,тя се нуждае от факти. Фактите не са измислица на историците,а се намират записани в древни хроники. Работата на Българските историци в такъв случай се свежда само до едно: те трябва да открият онези древни хроники,в които пише нещо за Българите,а после да ги преведат и да покажат текста им на хората. Ако те правят съвестно това и се пазят от изкушението да си измислят несъществуващи "факти" или "събития",за които няма нито един древен извор,значи са добри специалисти. Ако обаче си измислят несъществуващи в изворите "бели полета",а после ги запълват с измислени от тях "факти" и "събития",значи те не са специалисти по история,а романисти и белетристи.
       image

  Най-добрите световни специалисти НИКОГА не си измислят несъществували "събития" и "факти",а винаги се придържат стриктно към изворите. Тяхната задача тогава се свежда само до едно: да разграничат правдоподобните неща от онези,които са очевидно неправдоподобни и да запишат в учебниците само първите,а вторите да ги пропуснат. В древните извори не пише само верни неща- понякога там има нереалистични години на царуване или живот. Тези фрапантности не правят съответния извор автоматически неверен а предупреждават,че се налага да отсеем зърното от плявата и да запишем в учебниците само онези неща,които следва да са верни.

  Тристате години живот на Авитохол в "Именника" например са съвършено нереалистични но не превръщат документа в лъжа или заблуда,понеже са плод на специфичен религиозен възглед за съответния владетел. Българският апокрифен летопис който споменава,че Испор (Исперих) е царувал 172 години а цар Петър е създал градовете Пловдив и Средец не е по тази причина неверен а съдържа редица верни факти,които не може да бъдат отречени като:

1. Испор цар е убит от "измаилтяните" (хазарите).
2. Преди това той издигнал укрепителен вал от Дунав до морето и погубил голямо множество измаилтяни.
3. Испор е имал само един син,който е наречен ИЗОТ по Библейски маниер.
4. Изот (т.е. Тервел) е имал двама сина.
5. Българите на Тервел-Изот са били християни понеже в текста е записано,че "по-рано бяха при Испора царя езичници и безбожни и в голямо нечестие". Това означава че при владетеля,който е царувал след Испор Българите вече не са били езичници и не са живеели в безчестие. Библейското име ИЗОТ (АЗОТ) в такъв случай е още едно доказателство за християнската вяра на Тервел,понеже най-вероятно му е дадено при неговото покръстване,а не е измислено наслуки от автора.

  Това е един елементарен пример как се пише история по древни текстове,които са писани по слухове и са смес от верни и неверни неща. Фактът,че Българите на Тервел са приели римско християнство е записан и в други извори в това число католически,затова не може да бъде отречен. Какво да правим обаче с данните,които са споменати само в един извор? Отговорът е прост- проверяваме дали в древните текстове има данни,които да им противоречат и ако няма такива,тогава ги приемаме на доверие и ги записваме в историята,какъвто е случаят с цар ИВАИЛ (прекръстен от казионите на "Ивайло"). За него има само един извор за разлика от Фружин,който е споменат като цар в поне три извора и от Чака,който не е посочен като цар в нито един извор,но това не пречи на казионите да променят данните за тях избирателно и да записват в историята неща,които са плод на тяхната фантазия.

  Нещата винаги опират до съвестта на историците- от нея зависи как ще пресеят верните данни от неверните,кои извори ще приемат за надеждни и кои факти ще запишат в учебниците по история. Съвестта на "нашите" казиони обаче по правило не е чиста,понеже те са политически обременени с подмолната задача да защитават имперските интереси на една "велика" сила на север от нас. Тази сила им налага да се замесват в непристойни лъжи по наш адрес и да измислят цяла редица несъществуващи "факти",които нямат място в науката. За да постигнат "своята" цел и да изпълнят заръките от чужбина,те прилагат следната мръснишка тактика:

1. Измислят несъществуващи "бели петна" и "загадки" в нашата история,а после ги запълват с измислени от тях и от чуждестранните им ментори "факти". Така бе създадена заблудата,че древните автори не са знаели какъв е произходът на Българите,след което това изкуствено "бяло петно" бе запълнено с приятни за чужденците лъжи.

2. Казионите не пресъздават фактите така,както ги намират в древните извори и археологически находки а така,както на тях им е угодно. По този начин те създадоха никога несъществувалия "цар" Чака,за да обявят Българите за "татари",а после премълчаха данните за царете Константин II Асен (1397-1422 г.) и Фружин (1422-1460 г.),с което скъсиха нашето свободно съществуване в угода на сърбите и удължиха периода на робството в угода на македонистите. По същия начин Българската азбука бе обявена за "славянска" не защото е наистина такава,а защото това е угодно на великата сила на север от нас и на нейните приятели сърби и македонисти.

3. Записват в нашите учебници никога несъществували "събития" като измишльотината,че древните Българи са сменили езика си със "славянски". Фактът,че такова събитие не е записано в никой древен извор не ги спира нито смущава- за тях е достатъчно мнението на техните северни ментори,че това се е "случило" така.

4. Измислят никога несъществували племена и народи като "славяни", "прабългари", "византийци" и пр.,за които няма записана и една дума в никой древен извор.

5. Произволно променят редица дати в нашата история,за да натаманят измислените от тях лъжливи събития към своите лъжи и да изпълнят политическите заръки от чужбина. Така началото на Българската държавност бе поставено в 681 г. и бе укрито от народа,че дедите ни са имали свои владетели,т.е. държавност много векове преди това и точното начало на Българската държава на никой не е известно,понеже е поставено далеч преди рождеството на Христос.

  За да угодят на своите ментори и на техните приятели,казионните псевдоучени "поробиха" България още в 1396 г. макар в изворите да пише,че сме си имали царе и държава още няколко десетилетия след това. По същия порочен начин те слагат измислени от тях възцарявания на владетелите от VIII век,които не се връзват с никой исторически извор освен с илюзията,че Българите са били "тюркски" народ.
       image

  Много любители на историята и днешни изследователи са забелязали тези глупости на казионите и като се възмущават от сърце на техните фрапантни лъжи и несправедливости,започват да пишат свои версии на Българската история. Едни от тези версии са близки до истината,други не чак толкоз но тенденцията като цяло е една: в ощетеното от казионни мошеници Българско общество се създава усещането,че народът е измамен от досегашните "историци" и затова се налага да вземе нещата в свои ръце,като напише историята си сам.

  Всеки обаче не може да пише история,дори и да е дипломиран историк. Писането на история е отразяване на обективните факти от миналото така,както реално са се случили а не така,както на нас или на някой друг му се иска. Затова то е деликатна работа и не може всеки,който познава азбуката и е чел историческите извори да пише Българска история. За да се пише истинска история са нужни много малко неща,но съществени:

1. Да се придържаме стриктно към историческите извори и да пишем историята според тях,а не според игрите на нашето въображение.
2. Да не създаваме изкуствени "бели петна" в нашата история.
3. Да не измисляме неща,които не са доказани с исторически извори или с археологически находки.
4. Да не премълчаваме неудобната информация,а да я съобщаваме най-добросъвестно.
5. Да не лъжем народа си,че произходът му не е известен когато имаме налице десетки хроники и съобщения,указващи неговия произход.
6. Да не въвеждаме в обращение фалшиви датировки на издирените от нас исторически събития а да ги датираме така,както са ги датирали древните очевидци.

  Този,който може да спазва съвсем точно тези шест условия е годен да пише Българска и дори световна история,без значение дали е дипломиран историк или не е! Онзи,който не може да ги спазва не е историк а белетрист,без значение дали е академик или професор по история и без никакво значение какви заслуги има и кой го е подкрепил! Аз по волята Божия съм един от хората,които могат да спазват споменатите условия (и други го могат разбира се),а червените псевдоучени не могат което означава,че аз съм много по-добър историк от Иречек, Златарски, Москов, Ив.Добрев, Д.Овчаров, Гюзелев и прочее "светила" на казионната "наука" взети заедно- нищо че не съм професор като тях! Онези,които не могат да ги спазват са негодници,ментаци или измамници,които нямат място в науката най-малко в нашата история и ако зависеше от мен,веднага бих ги пратил да пишат лъжи за историята на Сърбия, Русия или "Румъния",но в никакъв случай- за нашата!



Гласувай:
61


Вълнообразно


1. barin - Здравей, Щапаров. Интересни факти ...
07.11.2022 08:34
Здравей, Щапаров. Интересни факти посочваш, солидно подплатени, както обикновено. Вторият ми изнесен доклад пред Тракийския ниверситет в Стара Загора еше на тема" Окончателно падане на България под османска власт през 1422 г. при Константин II Асен. В презентацията споменах и за наследилия го Фружин и присъстващите бяха малко изненадани, но приеха всичко, дори ми връчиха грамота. На етирима не им дали грамота, защото не били заслужили. На Ивайло му приписват селски произход, без да си зададат въпроса как един селянин ще разбира от военно дело и ще победи две византийски и една татарска армии. От 1998 г. с една група във Варна празнуваме 26.03.- ( 153/165 г.)- начало на Българската държава и рода Дуло. Питал съм за друга дата или година на много места, но не получих отговор. За християнството при Кубрат и Тервел съм споменавал много пъти.
Поздрави!
цитирай
2. marana69 - по т. 5..? я да видим и чуем,
07.11.2022 09:53

къде са тези Документи за/ автохтонната /твоя/ теория..
за Тракийската ''държава'', народ, и език..
моля? ще ми бъде интересно..)
цитирай
3. dobrodan - Щапаров :):):), първо здравей, второ:
07.11.2022 10:00
свикни с мисълта, че точно българите - ама булгарите, не дунавските българи :):):) - на практика не са си сменяли езика :):):).
Втората Българска държава е с управници хазари :):):) и куманите са тези, на които изобщо я дължим.
Потомци на ногаите живеят в Североизточна България и сега. На печенегите - също.
Днес са двуезични :). Някога не са били.
Като каза Ивайло... Лахана има обяснение през манчжурски език, гърците не могат да го изведат :).
Да бъдем честни. Ако я караш на исторически извори, то поне за тоя период мога да те затрупам със свидетелства.
Народ и управляващи рядко биват от еднакъв произход.
Приятелски съвет: тия професори, които си изброил, не можем им стъпи на малкия пръст тука цялата блогова гилдия заедно :):):).
Умната!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
07.11.2022 10:31
Напълно си прав, приятелю!
Относно азбуката, аз подходих не като казионните историци, а от позициите на науката въобще! И стигнах до единствения логичен извод, че тя е създадена за хората, които пишат и могат да я ползват! За Българите е създадена, а пишещите са словени, хора на словото Те са Българи, не някакви други! Всичко останало е антилогика, антиполитика, антифизика ! Просто няма такъв филм, цар да създаде азбука за подчинен народ, а собственият да остави безписмен! И да приеме неговия език
За да съм по -ясен за неразбиращите зубрачи, това е все едно англичаните да създадат азбука за папуасите и да приемат техния език?
Ало, зубрачи, в час ли сте, знаем ,че сте примерни?!
Слово е свещена дума/ означава дума всъщност/ и затова хората се наричат словени дувата не е етносна , а професионална!
Затова доктор Деленв казва ,че от Българи са създадени 10, разбирай славянски държави Затова немският учен се колебае, дали да признае поляците за славяни, те никога не са ползвали кирилицата?
За царете ,се пропускат и воеводите те означават генерал и са Български военен чин-ГеоргиМмирчо Стари-военен министър на цар Шишман и баща на Влад Дракола-Цепеш Водят ги румънци, тази измислена нация А името на румънците идва от ,внимание-"аромъни"- Неримляни Едновременно са и римляни и не?
Като се оплете лъжецът в лъжите си ,накрая смесва всичко и даже се обявява и срещу лъжата си
Знаеш, писал съм много по тези теми Удар в празно пространство!?
Като една мръхла ,заради която вчера ми изтрлтриха качествен постинг, за какъвто тя няма дарбата да го напише! Само завист Признаха си грешката хората, подведени са, казаха ми да го напиша отново, но аз вече нямам желание Постингите ми са авторски, като ми е убито вдъхновението , какво изкуствено да пиша?
И да ме определя за много прост?
Ало ,ти в ред ли си , ако аз ,докторът на науките съм много прост, ти си просто нула! И то си личи!!
Това във връзка с губенето на време тук, така излиза!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
5. shtaparov - Здравей приятелю!
07.11.2022 16:02
barin написа:
Здравей, Щапаров. Интересни факти посочваш, солидно подплатени, както обикновено. Вторият ми изнесен доклад пред Тракийския ниверситет в Стара Загора еше на тема" Окончателно падане на България под османска власт през 1422 г. при Константин II Асен. В презентацията споменах и за наследилия го Фружин и присъстващите бяха малко изненадани, но приеха всичко, дори ми връчиха грамота. На етирима не им дали грамота, защото не били заслужили. На Ивайло му приписват селски произход, без да си зададат въпроса как един селянин ще разбира от военно дело и ще победи две византийски и една татарска армии. От 1998 г. с една група във Варна празнуваме 26.03.- ( 153/165 г.)- начало на Българската държава и рода Дуло. Питал съм за друга дата или година на много места, но не получих отговор. За християнството при Кубрат и Тервел съм споменавал много пъти.
Поздрави!

Началото на Българската държава не може да се поставя след Рождеството на Христос- няма извори,които позволяват да направим това. За сметка на това имаме Жемайтска хроника която говори,че Князчето Мизийско сиреч Българско е оставено да умре в гората,но е спасено и отгледано от една сърна. В Евразийските митологии има само един случай,който отговаря съвсем точно на това събитие- това е спасяването и отглеждането на Мизийския цар ТЕЛЕФ (т.е. ТЕЛЕЦ- древните гърци не са имали "Ц"!) от една сърна,което е станало не много време преди началото на Троянската война,което вече е датирано съвсем точно. Тази война е започнала в 1188 г. пр. Хр. което означава,че въпросното събитие се е случило ок. 1200 г. пр. Хр.!
цитирай
6. shtaparov - Здравей!
07.11.2022 16:07
marana69 написа:

къде са тези Документи за/ автохтонната /твоя/ теория..
за Тракийската ''държава'', народ, и език..
моля? ще ми бъде интересно..)

Документите са много- не ме карай да ги изброявам понеже цял ден няма да ми стигне,а прочети само ето това: http://www/news?newsid=48094&fb_comment_id=859193934188262_936773863096935 . Не става въпрос за личното мнение на този или онзи съвременен автор а за древните извори,които говорят за това и са споменати на немалко места включително и там. Ако намериш повече време за прочитане на най-важните неща в ГИБИ и ЛИБИ,сама ще ги откриеш. Българите системно биват наричани СКИТИ, МИЗИ, ТРИБАЛИ, ГЕТИ, ГОТИ, ИЛИРИ, ТРАКИ, КИМЕРИ и пр.,а в корена им се крие Палеобалканското племе БЕЛДЖИ (БЕЛГИ, БЕЛАДЖИ),чието име е изопачено от гърците на ПЕЛАЗГИ. Подробностите са толкова много,че е трудно да бъдат изброени и в пет статии но в блога на Спароток са посочени и цитирани почти всички древни извори,които те интересуват. Затова не е нужно за папагалствувам след него- старите неща са отдавна казани и нека говорим само за онова,което още не е казано :)
цитирай
7. radostinalassa - Разбрах, че те интересуват само българските ценности...
07.11.2022 18:15
А тези ценности към коя цивилизация се отнасят - Източната или Западната?
цитирай
8. radostinalassa - О, значи ти като Ватикана...
07.11.2022 18:58
забраняваш книгите за славяните? Сега вече си ми по - ясен. Но като фрисей си измиваш ръцете с панславизма. Но генетиката е царица.
цитирай
9. 1997 - Още в третото изречение и се спънахте в състезанието с историята
07.11.2022 21:08
" Фактите не са измислица на историците,а се намират записани в древни хроники."
За ваше сведение в древните хроники се намират човешки описания на събития.
Примерно Омир описва Троя която съществува. Описва и лотофагите, които не съществуват. Има факти, има и измислици.
Да не говорим, че тогава пишещите хроники са вписвали боговете като двигател, а също, както и сега са зависели от културата и нейното пречупване на фактите.
"Най-добрите световни специалисти НИКОГА не си измислят несъществували "събития" и "факти",а винаги се придържат стриктно към изворите." Толкова идеализирате, че лишавате човешкия ум от правото да се учи в началото, а това е и правото да прави грешки. Вашето твърдение е неистина.
цитирай
10. kvg55 - shtaparov,
07.11.2022 21:56
Историческите артефакти са едно, а тълкуването им е съвсем друго.
цитирай
11. shtaparov - Щяха да си имат неприятности в уч...
07.11.2022 23:06
panazea написа:
Щяха да си имат неприятности в училище , нямаше да могат да завършат и да учат във висше учебно заведение.
След като историците откровено лъжат , независимо под чия диктовка , ние лаиците се опитване да подредим пъзела !
Имаш много хубав постинг с превод на много Български имена , който ако го публикуваш пак , ще го прочета няколко пъти , защото от един път не може да се възприеме толкова информация.
Тони

Напълно си права: аз действам по същия начин понеже и мен ме е страх,че ще им пишат двойки за казани на глас истини при което ги инструктирам да познават истината,но да се примиряват временно с лъжата и да чакат своя час. А кой е постингът за който говориш? Кажи му името или поне "предмета" който се разисква в него,за да видя къде ще го намеря :)
цитирай
12. shtaparov - Здравей Краси!
07.11.2022 23:14
dobrodan написа:
свикни с мисълта, че точно българите - ама булгарите, не дунавските българи :):):) - на практика не са си сменяли езика :):):).
Втората Българска държава е с управници хазари :):):) и куманите са тези, на които изобщо я дължим.
Потомци на ногаите живеят в Североизточна България и сега. На печенегите - също.
Днес са двуезични :). Някога не са били.
Като каза Ивайло... Лахана има обяснение през манчжурски език, гърците не могат да го изведат :).
Да бъдем честни. Ако я караш на исторически извори, то поне за тоя период мога да те затрупам със свидетелства.
Народ и управляващи рядко биват от еднакъв произход.
Приятелски съвет: тия професори, които си изброил, не можем им стъпи на малкия пръст тука цялата блогова гилдия заедно :):):).
Умната!

Българите винаги са били Българи и даже Блъгари- не "Булгари" или "Вулгари",както ги вулгаризират скопените в езика народи :) Не забравяй,че точно в любимата ти Джагфар Тарихи е описано как Българите на Волга са сменили езика си с тюркски,понеже той бил пригоден за исляма а нашият език повече отивал на християни и езичници! :) Не забравяй и друго: ЛАХАНА= ЛЪКАНА (ЛЪКИНА) т.е. Растяща по лъките (лехите) или с други думи- Отглеждана във влажни места около реките! Потомци на печенегите днес живеят в "Румъния" и Молдова а за пишман професорите,които съм изредил няма да има място в бъдещата Българска историческа наука!
цитирай
13. shtaparov - Здравей приятелю!
07.11.2022 23:18
leonleonovpom2 написа:
Напълно си прав, приятелю!
Относно азбуката, аз подходих не като казионните историци, а от позициите на науката въобще! И стигнах до единствения логичен извод, че тя е създадена за хората, които пишат и могат да я ползват! За Българите е създадена, а пишещите са словени, хора на словото Те са Българи, не някакви други! Всичко останало е антилогика, антиполитика, антифизика ! Просто няма такъв филм, цар да създаде азбука за подчинен народ, а собственият да остави безписмен! И да приеме неговия език
За да съм по -ясен за неразбиращите зубрачи, това е все едно англичаните да създадат азбука за папуасите и да приемат техния език?
Ало, зубрачи, в час ли сте, знаем ,че сте примерни?!
Слово е свещена дума/ означава дума всъщност/ и затова хората се наричат словени дувата не е етносна , а професионална!
Затова доктор Деленв казва ,че от Българи са създадени 10, разбирай славянски държави Затова немският учен се колебае, дали да признае поляците за славяни, те никога не са ползвали кирилицата?
За царете ,се пропускат и воеводите те означават генерал и са Български военен чин-ГеоргиМмирчо Стари-военен министър на цар Шишман и баща на Влад Дракола-Цепеш Водят ги румънци, тази измислена нация А името на румънците идва от ,внимание-"аромъни"- Неримляни Едновременно са и римляни и не?
Като се оплете лъжецът в лъжите си ,накрая смесва всичко и даже се обявява и срещу лъжата си
Знаеш, писал съм много по тези теми Удар в празно пространство!?
Като една мръхла ,заради която вчера ми изтрлтриха качествен постинг, за какъвто тя няма дарбата да го напише! Само завист Признаха си грешката хората, подведени са, казаха ми да го напиша отново, но аз вече нямам желание Постингите ми са авторски, като ми е убито вдъхновението , какво изкуствено да пиша?
И да ме определя за много прост?
Ало ,ти в ред ли си , ако аз ,докторът на науките съм много прост, ти си просто нула! И то си личи!!
Това във връзка с губенето на време тук, така излиза!

Хубав ден, приятелю!

Съжалявам за изтрития ти постинг- твоите статии винаги са така качествени,че е грехота да се изтриват! ВОЙВОДА наистина отговаря на ГЕНЕРАЛ,а за власите постепенно си оформих едно много специфично мнение,което е хубаво да го представя някой ден и да се обоснова,но още не знам кога ще смогна :)
цитирай
14. shtaparov - (Разбрах, че те интересуват само българските ценности...)
08.11.2022 13:05
radostinalassa написа:
А тези ценности към коя цивилизация се отнасят - Източната или Западната?

И към трите дядо попе! :)
цитирай
15. mt46 - Това са неверни тълкувания!...
08.11.2022 13:06
"3. Испор е имал само един син,който е наречен ИЗОТ по Библейски маниер.
4. Изот (т.е. Тервел) е имал двама сина.
5. Българите на Тервел-Изот са били християни понеже в текста е записано,че "по-рано бяха при Испора царя езичници и безбожни и в голямо нечестие". Това означава че при владетеля,който е царувал след Испор Българите вече не са били езичници и не са живеели в безчестие. Библейското име ИЗОТ (АЗОТ) в такъв случай е още едно доказателство за християнската вяра на Тервел,понеже най-вероятно му е дадено при неговото покръстване,а не е измислено наслуки от автора."
Цитирам анонимния летопис:
"И след това отново прие българското царство синът на Испора царя — името му бе Изот [6]. И този цар погуби Озий, цар на изток, със своите войски и Голиат, франка помирени. И в годините на българския цар Изот имаше много велики градове. И роди цар Изот две отрочета: едното назова Борис, а другото Симеон. Цар Изот царува 100 години и 3 месеца и в града, наречен Плиска, почина.

5. И след смъртта на царя Изот пак прие българското царство син му Борис, и бе благочестив и много благоверен. И този цар покръсти цялата българска земя и създаде църкви по българската земя и на река Брегалница [7], и там прие царството. На Овчо поле създаде бели църкви и отиде на Добрич и там завърши своя живот. И царува 16 години, без да има грях, ни жена [8]. И бе благословено царството му, и почина с мир в господа."
Ако помислиш логично, сам би видял грешните си твърдения...
цитирай
16. shtaparov - (О, значи ти като Ватикана...)
08.11.2022 13:08
radostinalassa написа:
забраняваш книгите за славяните? Сега вече си ми по - ясен. Но като фрисей си измиваш ръцете с панславизма. Но генетиката е царица.

Ватикана е съвсем наясно,че "славяни" няма и НИКОГА не е имало- имало е но вече няма СКЛАВИ и СЛОВЕНИ (Хора на словото)!
цитирай
17. shtaparov - Здравей!
08.11.2022 13:14
1997 написа:
" Фактите не са измислица на историците,а се намират записани в древни хроники."
За ваше сведение в древните хроники се намират човешки описания на събития.
Примерно Омир описва Троя която съществува. Описва и лотофагите, които не съществуват. Има факти, има и измислици.
Да не говорим, че тогава пишещите хроники са вписвали боговете като двигател, а също, както и сега са зависели от културата и нейното пречупване на фактите.
"Най-добрите световни специалисти НИКОГА не си измислят несъществували "събития" и "факти",а винаги се придържат стриктно към изворите." Толкова идеализирате, че лишавате човешкия ум от правото да се учи в началото, а това е и правото да прави грешки. Вашето твърдение е неистина.

Лотофаги е имало все пак- това са нубийци,либийци и египтяни които ядели цветовете на лотоса,понеже съдържат опиати. Това причинило почти повсеместно изчезване на растението като вид,но днес има тенденция популациите му да бъдат възродени в ограничена египетска среда,понеже го ползват и за направата на парфюми.
цитирай
18. shtaparov - Историческите артефакти са едно, а ...
08.11.2022 13:23
kvg55 написа:
Историческите артефакти са едно, а тълкуването им е съвсем друго.

Вярно е,но по-добре с тях отколкото без тях! :) Ако Българи не направят тълкувания на своите артефакти и думи,други ще го направят но като кучето на нивата! Затова трябва ние да направим верните Български тълкувания,вместо да чакаме чужденец да ги изопачава с непристойни азиатщини!
цитирай
19. shtaparov - кое име от какво произлиза. Разч...
08.11.2022 13:26
panazea написа:
кое име от какво произлиза . Разчитане на имената , различно от това , което намираме по книгите.
Беше много наситен с информация .

Сигурно е от статиите за Розетата- ще го потърся когато имам време! :)
цитирай
20. shtaparov - Здравей Марине!
08.11.2022 13:32
mt46 написа:
"3. Испор е имал само един син,който е наречен ИЗОТ по Библейски маниер.
4. Изот (т.е. Тервел) е имал двама сина.
5. Българите на Тервел-Изот са били християни понеже в текста е записано,че "по-рано бяха при Испора царя езичници и безбожни и в голямо нечестие". Това означава че при владетеля,който е царувал след Испор Българите вече не са били езичници и не са живеели в безчестие. Библейското име ИЗОТ (АЗОТ) в такъв случай е още едно доказателство за християнската вяра на Тервел,понеже най-вероятно му е дадено при неговото покръстване,а не е измислено наслуки от автора."
Цитирам анонимния летопис:
"И след това отново прие българското царство синът на Испора царя — името му бе Изот [6]. И този цар погуби Озий, цар на изток, със своите войски и Голиат, франка помирени. И в годините на българския цар Изот имаше много велики градове. И роди цар Изот две отрочета: едното назова Борис, а другото Симеон. Цар Изот царува 100 години и 3 месеца и в града, наречен Плиска, почина.

5. И след смъртта на царя Изот пак прие българското царство син му Борис, и бе благочестив и много благоверен. И този цар покръсти цялата българска земя и създаде църкви по българската земя и на река Брегалница [7], и там прие царството. На Овчо поле създаде бели църкви и отиде на Добрич и там завърши своя живот. И царува 16 години, без да има грях, ни жена [8]. И бе благословено царството му, и почина с мир в господа."
Ако помислиш логично, сам би видял грешните си твърдения...

Няма грешни твърдения- бащата на Изот е ИСПОР т.е. Исперих- името му не е Пресиян. След това почва разбъркването на фактите допуснато от автора,понеже е писал част от информацията си по слухове и предания,а не по сведенията на преки очевидци. Тервел приел католицизма заедно с цяла България- това никой казионин не може да го отрече а може само да го премълчава,за да принизи нивото на Българската култура! Той подобно на Борис е имал двама сина,което се потвърждава от синтеза между "Именника" и древните летописи но също и от Зографската история,която е писана от християнски монах- не от циганин или червен крадец,за да го обявяваш за лъжа! По тази причина преданията за Тервел са объркани с преданията за Борис "Първи"- понеже историите им са сходни,но не и неразличими! Тервел не е канонизиран по погрешка: той е канонизиран за точно определен християнски (а не езически!) подвиг,който го е извършил и Борис,а неговото канонизиране няма нищо общо с арабите,както им се иска на казионните атеисти!
цитирай
21. nedovolen - Абсолютно си правилен. Другото е ...
08.11.2022 15:06
Абсолютно си правилен. Другото е преварена джибра, изхвърля се, може и в градината.
Честит имен ден!
:)))
цитирай
22. radostinalassa - Ватикана е съвсем наясно,че "славяни" няма и НИКОГА не е имало- имало е но вече няма СКЛАВИ и СЛОВЕНИ (Хора на словото)!
08.11.2022 16:55
Да не си католик като папата?!
цитирай
23. radostinalassa - Да си чувал, че славянин...
08.11.2022 20:22
означава слава на Ин и Ян? Откъде ли?
цитирай
24. panazea - Честит Имен ден , Ангеле !
08.11.2022 20:42
Да си жив и здрав и щастлив !
цитирай
25. shtaparov - (Честит Имен ден , Ангеле !)
09.11.2022 19:12
panazea написа:
Да си жив и здрав и щастлив !

Много мило- благодарност от сърце!
цитирай
26. shtaparov - Абсолютно си правилен. Другото е ...
09.11.2022 19:13
nedovolen написа:
Абсолютно си правилен. Другото е преварена джибра, изхвърля се, може и в градината.
Честит имен ден!
:)))

Благодаря ти- за много години!
цитирай
27. shtaparov - (Да си чувал, че славянин...)
09.11.2022 19:16
radostinalassa написа:
означава слава на Ин и Ян? Откъде ли?

Чувал съм всички възможни нелепици включително и тази- сега виждаш ли какви заблуди възникват,когато сме затворили очите си за истината??!
цитирай
28. shtaparov - Да не си католик като папата?! ...
09.11.2022 19:17
radostinalassa написа:
Да не си католик като папата?!

Не. А ти?? :)
цитирай
29. barin - Честит имен ден, Ангел. Едва сега ...
09.11.2022 20:16
Честит имен ден, Ангел. Едва сега след дежурството отварям блога.
Пожелавам ти лични и творчески успехи. Аз утре ще изнасям 14- тия си доклад
цитирай
30. radostinalassa - Ти си на ход. Славянин означава.....
09.11.2022 20:31
radostinalassa написа:
означава слава на Ин и Ян? Откъде ли?

цитирай
31. zaw12929 - ПОЗДРАВИ! ТАКИВА УЧЕНИ ТРЯБВАТ НА ...
10.01.2023 19:20
ПОЗДРАВИ! за shtaparov
ТАКИВА УЧЕНИ ТРЯБВАТ НА БЪЛКГАРИЯ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815248
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи