Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2022 07:02 - АТИЛА ПЛАШЕЛ РИМЛЯНИТЕ НЕ С ФАНТАЗНА МОНГОЛОИДНОСТ, А С РЕДИЦА ОСОБЕНОСТИ ВЪВ ВЪНШНИЯ СИ ВИД
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 8481 Коментари: 44 Гласове:
66

Последна промяна: 02.06.2022 12:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
АТИЛА ПЛАШЕЛ РИМЛЯНИТЕ НЕ С ФАНТАЗНА МОНГОЛОИДНОСТ,  А С РЕДИЦА ОСОБЕНОСТИ ВЪВ ВЪНШНИЯ СИ ВИД


   Повечето днешни учени и художници представят Атила по най-различни начини,нямащи нищо общо с действителността. Най-популярно е неговото представяне като проскубан и уродлив монголец,но то няма нищо общо с истината разбира се. Големия изследовател на Хуните Менчен Хелфен отдавна е установил,че те нямат нищо общо с онези азиатци,с които ги асоциират източноевропейските историци. Причината е проста- няма научни данни Хуни да са живели някога на изток. В стари хроники са записани съвсем други обитатели на Източните степи,но казионните историци не мирясват и от девет реки вода докарват,за да докажат въображаемата им монголоидност.

  Една от причините да бъдат обявени Атиловите Хуни за монголци е лошото описание,което дават на Атила победените и унизени от него римляни. Да те описва победен от тебе враг обаче не е добра оферта от което следва,че да се вярва на такова описание не е добра идея. Въпреки всичко обаче сега ще докажа,че римляните са имали добро основание да мразят своя победител и да описват онези черти у него,които им се виждали "лоши".

  Бидейки чисти европеиди,Хуните няма как да са ортодоксални азиатци. Те по своята същност са съюз на европейски народи,създаден за борба с Римската империя и ръководен от Българите. Самият Атила е бил от рода Дуло и дедите ни го обозначавали със своето име АВИТОХОЛ,което на старо-Български означава НАВИ-ТОХОЛ (НОВИ ТОХОЛЪ, НОВИЯТ ХЕРМЕС). Готското му (масагетско) име АТИЛА означава съвсем същото: АТА-ИЛА (ТАТА-ИЛА, МАЛКИЯТ БАЩА),което е друго име на Новия Хермес. Големият Баща за древните народи е БОГЪТ-БАЩА Зевс-Юпитер,наричан от Българите ЯНКО и ЯНКУЛ. Малкият Баща съответно е бил Хермес-Меркурий,наричан от дедите ни ТОХЪ и ТОХОЛЪ,а от тюрките и Кавказките народи- ТЕНГРИ и ТОГАРМА (ТОХ-ГЪРМА). Това само по себе си гарантира,че той няма как да е бил монголоид а по-скоро имал Келто-Скитски произход и е бил роднина на Илири, Кимери, Даки, Траки и Гети (Готи).


  Казиони злорадо цитират неговото описание,направено от римския очевидец Приск и твърдят,че външния му вид изобразява типичен монголоид,който плашел римляните с дивия си азиатски вид и "дръпнатите" си очи (кликни върху изображението,за да го увеличиш):
       image

   Този възглед обаче е расистки понеже безпристрастни западни учени,необременени с комплексите на източноевропейските си колеги определено са на мнение,че описанието на Атила не гарантира никаква азиатщина и монголоидност:

image

  Това се отнася и за Хуните като цяло- няма исторически извор който да гарантира,че те са пришълци от дивите степи на Азия и тюркоговорящ народ. Затова немската уикипедия например директно твърди,че връзките им с Азия са напълно спекулативни:
       image

  Древните извори и надеждни в точността си изследвания говорят,че външния вид на Хуните и езикът им са на практика индоевропейски:

       image
       image

  Името АТИЛА го има в Турция и Унгария,но там то е късна възрожденска заемка инспирирана от заблудата,че Хуните са били тюрки или угрофини. У нас няма как да го има- името е готско,а Българската му форма АВИТОХОЛЪ е прозвище- не е лично име,и при това не може да бъде давано на всеки. Това означава,че е време сериозно да преосмислим своите възгледи за Хуните и да приемем,че казионната псевдонаука ги е представяла в умишлено изопачена светлина. Днес е вече пределно ясно,че Атила и неговия род Дуло няма как да са били монголоиди нито азиатци. Значи нещо друго във външния им вид е плашело римляните,а не фантазната им "монголоидност". Тук ще разгледам подробно описанието на Атила и ще коментирам всички особености за да се уверите,че "монголоидните му" черти са всъщност типично европейски.

  Римските извори посочват,че Атила е имал голяма глава. Това изглежда нормално за тези които знаят,че повечето Хуни и 80% от Българите са били с удължени черепи,т.е. с ИЧД (Изкуствена Черепна Деформация). Това не е признак за тюркски произход или някаква монголоидност понеже досега не са открити тюрки,монголи и китайци,които да са удължавали своите черепи и да са практикували ИЧД. Единствените "монголоиди" с удължени черепи са живели в Перуанската област Паракас преди 1500 години но генетичното им изследване показва,че те носят европейски ген от района между Черно и Каспийско море т.е.- от Стара Велика България.

       image

  Малките очи на Атила не гарантират никаква монгоидност- такива очи имат много европейци,които са понапълнели или очите им са подпухнали от злоупотреба с алкохол. Такива очи може да се получат и от практиката на ИЧД,а очите на повечето тюрки и монголоиди не са никак малки. Широките гърди също не са характерен белег за расова принадлежност- с такива са по рождение много днешни Българи,които нямат и 1% азиатски ген или са с хронично белодробно заболяване,което може да е станало причина за ранната смърт на Атила. Широки гърди имат и добре тренирани тежкоатлети без грам азиатска кръв,а Хуните както знаем са били отлично тренирани хора.

  Друга особеност на Атила е ниският му ръст,който обаче е нож с две остриета. Нисък ръст са имали редица европейци от световна величина като Юлий Цезар, Шекспир, Наполеон, Хитлер, Сталин, Мусолини, Байдън та дори и Путин. За да го отбележи Приск изрично може би означава,че ръстът на много от Хуните е бил по начало висок и Атила е бил някакво изключение,което правело впечатление на фона на общото правило. По-късни описания,които представят Хуните като изначално ниски хора са повлияни САМО от описанието на Атила а не от реалната действителност за външния им вид,с която много от късните автори не са били запознати. Антропологични изследвания сочат че Българите,които са гръбнака на Хунския съюз са били всичко друго но не и ниски,а хрониките на арабски очевидци от преди много векове ги описват дори като гиганти,пред които ниския ръст на великия им княз е можел да направи особено силно впечатление!

  Плоският нос на Атила не гарантира че той е монголоид още повече като знаем,че ранните тюрки са били безспорни европеиди с руси коси и сини или зелени очи. "Плоският нос" е по-скоро нос от типа на "гръцкия",който не е чип или гърбав а най-вероятно е получен от практиката на ИЧД,която е ползвана от митаните, сарматите, крито-микенците,някои египетски фараони с митанийски произход и праисторическите жители на днешните Български земи. Мургавата му кожа не е дадена по рождение,а е получена от постоянното излагане на открито при честите военни походи.

  Тук ще отбележа,че милиони монголоиди в Китай и Монголия са много по-светли от мнозина европейци особено от тези,които обитават Средиземноморския регион и днешна "Македония". Ето пример със злостния македонист Мариан Шумански,подвизаващ се и под името Трпе Егеец Македон. Според казионния възглед той стои много по-близо до онези "портрети",които се правеха на Атила досега- има мургава кожа и широки гърди,носът му може да мине за плосък,брадата му не изглежда гъста,лицето му е грозно и почти индуско а главата му може да мине за "голяма":

                               image


  Рядката брада на Атила също чака обяснение,но за голяма жал на казионите тя не гарантира азиатски произход. С редки бради са милиони европейци в това число Александър Велики, Юлий Цезар, Наполеон и Владимир Путин. Рядка брада може да получи вторично и всеки човек,който е практикувал Скитския обичай да си нарязва лицето при смъртта на близък роднина (родител или брат) или други подобни обичаи,при което големи участъци с космени фоликули са били отстранявани с парчета кожа от лицето,а брадата на такива хора не е имало как да стане гъста (Ландолф Сагакс, ЛИБИ- стр. 337, кликни за да учеличиш):

image

  Прошарената брада на Атила също не доказва нищо друго освен това,че на плещите му е паднал твърде огромен товар а животът му не е бил лесен. Фактите сочат,че той не е бил грозен човек а по-скоро красив,понеже го е харесвала римската императрица Хонория,с която навярно е имал любовен романс по време на престоя си в Рим в предишните години. Знатните римлянки не са имали обичай да харесват уродливи азиатски диваци,смърдящи на коч и на юрта което говори че във външния вид на Атила е имало нещо,което е привличало жените а Хуните са имали цивилизация,макар и различна от римската.

  Как е изглеждал Атила тогава- би попитал някой с пълно основание,но аз съм подготвен да отговоря. Хунският цар е бил с удължен череп (ИЧД) и остригана глава както пише в "Именника",на която е бил оставен само един перчем (чембас) отгоре и назад. Носът му ще да е бил прав а косата червена,както на Келтите-Болги и на мистериозните "перуанци" от Паракас. Ушите му ще са били удължени както на знатните полинезийски вождове,чиито предци обитавали завладяната от арийците Индия векове по-рано. Бил е с рядка брада,а тя може да е вече прошарена на 32-годишната възраст,която имал Хунския цар в момента на неговото описание (447 г.). Изглеждал като добре трениран атлет с безжалостен вид,носел торква на врата и имал белези от сражения но определено е бил достатъчно красив,за да го хареса римската императрица Хонория и да го пожелае за съпруг.

              image

  Тази моя възстановка на Атиловото лице е примерна и схематична,но определено е най-близка до истината от всички направени досега и е далеч по-добра от тях,като е лишена от расистките скрупули,които имат досегашните му "възстановки". Тя е съобразена с неговото описание и доказва че всичко,което е показвано досега като "Атила" е сметка без кръчмар,понеже не отразява най-важните му особености- удължения череп с ИЧД, торквата, червеникавата коса, остриганата глава и характерния за Българите (респ.Хуните) чембас. Високите глави на Българите,респ. Хуните доказват че древните автори,които ги представят за потомци на Кимери определено са били прави,понеже това обяснява защо Кимерите винаги са носели високи шапки. Затова азиатската илюзия рано или късно ще отстъпи,за да направи път на Истината- нашите деди са били елитни европейски воини от световна величина,които пречупили мощта на Римската империя и положили основите на Новия Свят!



Гласувай:
66


Вълнообразно


1. dobrodan - Щапаров, че не разбираш от монголи и хуни добре,
25.05.2022 09:27
но ми се струва, че и от жени не разбираш, а това вече не е хубаво:).
По-късно ще пиша пак. Не били тюркоезични хуните :)? Сигурен ли си?
Поразгледай около т. нар. чаша на Дингезих, погледни РУНИТЕ по нея, имат и превод:):):)!
цитирай
2. shtaparov - но ми се струва, че и от ...
25.05.2022 09:36
dobrodan написа:
но ми се струва, че и от жени не разбираш, а това вече не е хубаво:).
По-късно ще пиша пак. Не били тюркоезични хуните :)? Сигурен ли си?
Поразгледай около т. нар. чаша на Дингезих, погледни РУНИТЕ по нея, имат и превод:):):)!

Аз ли не разбирам от Хуни и монголи,аз ли не разбирам от жени???!! :) Ако аз не разбирам какво пък да кажа за казионите и туркоманите,които редовно ми дишат праха??! Руните още разчитане нямат,ти за "превод" ми говориш- "от вратата за краката" сиреч! Прибързано емоционални заключения правиш,а в тях няма нищо научно!
цитирай
3. mt46 - Хипотезите не са нещо сигурно и безспорно!... https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%83%D0%BD%D0%B8
25.05.2022 12:59
"Хуните са група номадски племена, появили се в Европа през 2 век. В средата на 5 век, под водачеството на Атила, те създават голяма държава, чиито армии достигат до Галия и Италия. Според някои автори част от тези племена са и прабългарите.[1][2]

Прокопий Кесарийски (VІ в.) твърди, че утигурите заедно с кутригурите са създателите на хунския съюз, който в края на V в. (според Йорданес и според Приск) владее територии от Кавказ до Рейн.

В по-общ смисъл хуни се използва за всички конни номадски и полуномадски народи, обитавали източна Европа и централна Азия от края на 1 век до средата на 5 век. Връзката между тези групи не е точно установена."
цитирай
4. shtaparov - "Хуните са група ...
25.05.2022 13:32
mt46 написа:
"Хуните са група номадски племена, появили се в Европа през 2 век. В средата на 5 век, под водачеството на Атила, те създават голяма държава, чиито армии достигат до Галия и Италия. Според някои автори част от тези племена са и прабългарите.[1][2]

Прокопий Кесарийски (VІ в.) твърди, че утигурите заедно с кутригурите са създателите на хунския съюз, който в края на V в. (според Йорданес и според Приск) владее територии от Кавказ до Рейн.

В по-общ смисъл хуни се използва за всички конни номадски и полуномадски народи, обитавали източна Европа и централна Азия от края на 1 век до средата на 5 век. Връзката между тези групи не е точно установена."

Добре казано приятелю- това с номадството само им е пресилено,как си представяш номади със своя писменост още в онези векове? :)
цитирай
5. dobrodan - Щапаров, готов ли си ?
25.05.2022 19:30
Имам пусната цяла статия за хуните и хунну :).
С твое позволение пускам по-същественото. Изводите си ги прави сам :).

"Съдейки по писмените сведения, европейските хуни, както и хунну от Централна Азия са се отнасяли към монголоидната раса. Амиан Марцелин съобщава, че отличителен белег на хуните се явява липсата на брада, което те постигали с изрязването на кожата на лицето на младенеца с остро оръжие, за да задържат появата на косми "и по тоя начин те остаряват безбради и лишени от всякаква красота подбно на евнуси". По-нататък Марцелин разказва, че "те се отличават с плътни здрави крайници, дебела задтилна част и с толкова страшен и чудовищен вид, че могат да бъдат взети за животни или да бъдат уподобени на колоните, които се издялват грубо при строежа на мостове" (СК, II, изд.2, стр.337). Обликът на знаменития хунски вожд Атила по описанието на Йордан е близък до този на съплеменниците му: "На външен вид Атила бил нисък на ръст, с чироки гърди, голяма глава и малки очи, с рядка брада, сплескан нос, отвратителен цвят (на кожата), той проявявал всички признаци на своя прозход" (Йордан, 1960, стр.102).
От тези описания на хунската външност, несъмнено преувеличаващи безобразието й, става явно, че обликът на последните бил непривичен за окото на европееца и дори бил плашещ. Неслучайно Атила, като повдигал воинския дух на хуните и им припомнял предишните победи, говорел: "И накрая, кой откри на предците ни пътя към Меотида?... Кой накара въоръжените да остстъпят пред безоръжните? Цялото събрало се множество не можа да понесе гледката на хунските лица".
Присъствието в хунското общество на племена от монголоидната раса се потвърждава и от антропологичните данни, представени макар и само от няколко находки. При това в трите погребения монголоидността на покойниците се съчетава с тюркския погребален обряд - погребване заедно с конска кожа. Заровена кожа от кон е фиксирана в четири случая - два от тях са намерени в Нижното Поволжие в некрополите край село Верхне-Погромное и град Покровск, единият е в източната част на Крим в градището Беляус и още един в Одеска област в урочището (отличаващо се рязко по релеф и строеж място) Кубей. Двете погребения от Нижнето Поволжие са на жени и са извършени в по-древни кургани. Погребението край село Верхне-Погромние се помещава в древен хоризонт, в краката на погребаната лежат конски череп и кости от конски крака. В повторните гробове край Покровск и в урочището Кубей черепите и краката на конете се намират на стъпалата на входната яма. В кримското погребение, спуснато в пода на каменната гробница от I век, костите от конските крака и конският череп лежат на каменна плоча, прикриваща тесен правоъгълен гроб, изкопан в пода на постройката. Там е бил погребан юноша на 14-15 години с явни монголоидни черти и черепна деформация. Погребването заедно с животински кожи е остатък от древен ритуал, свързан с животински жертвоприношения, известен от бронзовата епоха и съществувал при различни народи по различно време и на различни територии.
Най-широко разпространение този обичай получава в къснономадската култура от VIII - IX век във връзка с масовото преселване на тюркските племена орт изток на запад. Подобен обред от това време се наблюдава както в паметниците от Централна Азия и Сибир, така и в "южноруските" степи. Съществуването на обряда на полагане на конска кожа в погребението е потвърдено от писмени източници и етнографски данни. Арабският автор Ибн Фадлан при описанието на погребалния ритуал на гузите пише, че след погребването на починалия взимат конете му в зависимост от броя им и убиват сто или двеста от тях, или пък само един, изяждат месото освен главата, кожата и опашката. Появата обаче на такъв обред в паметниците от източноевропейските степи от края на хунската епоха (края на IV-ти - V век), чужд на предходната кутура на сарматите и аланите, както предполагаме, може да бъде обяснен с проникването в степите на Северното Причерноморие заедно с хуните на някакви племена с тюркски произход.
В тази връзка можем да отбележим, че с хуните от Югоизточна Европа се отъждествява цяла серия от племенни названия с характерни за тюрските народи окончания - "ури", "ири", "ари". Това например са споменатите от Приск и Йордан акацири, алциагири, хуногури, итимари, алпидзури и др. Прокопий Кесарийски и Агатий Миринейски отнасят към хуните утригурите, катригурите и ултидзурите. Всички тези етноними се доближават до племенни имена с определено тюркски произход, такива като савири, уйгури, авари, хазари, болгари.
В другите два етапа от хунската история след нашествието им, продължили малко повече от 70 години, характерът и структурата на хунското общество се променят, както вече споменахме. От писмените източници е достоверно известно, че образуваният хунски племенен съюз се е състоял от разноетнични и разноезични племена и народи. Това са самите хуни, сред които имало и други тюркоезични племена, ираноезичните сармати и алани (информацията на авторката относно езика, говорен от сарматите и аланите е леко остаряла, бел. моя), германските племена готи и гепиди (тези племена стават германски, но това не са Deutch племената, бел. моя). Приск разказва за срещата си с грък в лагера на Атила, който бил облечен във "варварски дрехи" и отбелязва, че дворът на Атила представлява "разноплеменна смес", като подчертава, че "скитите освен варварския език с лекота научават и хунския или готския, също така и авзонския, ако някой от тях има отношения с римляните" (СК, I, изд.3, стр.827). (Отварям скоба и пояснявам, че видимо на различните племена не се е налагало да учат езиците си твърде дълго. Повече от ясно е към кое езиково семейство са принадлежали диалектите им, б. м.). Начело на съюза вече стоял един главен управляващ - хун по произход, като при това властта на този управник била наследствена. Едновременно с това начело на отделните племена, влизащи в обединението, стояли собствени за тях родови вождове, често назначавани от главния управляващ.
Хуните, бидейки номади-скотовъди както завоюваните от тях сармати и алани, се намирали на по-ниска степен в това отношение от тях. Сарматите не само имали определена територия за обикаляне, но и зимни поселища, съсредоточени основно покрай античния град Танаис. Нахлулите в степите на Северното Причерноморие през 370-та година хуни по описанието на Амиан Марцелин са охарактеризирани като племе, превъзхождащо с диващината си всяка мярка. Като отбелязва номадския им начин на живот, той пише, че хуните нямат определено местоживеене, а постоянно скитат "като вечни бегълци с фургоните си, в които минава животът им. Тук жените им тъкат жалките им дрехи, спят с мъжете си, раждат деца и ги хранят докато възмъжеят. Никой не може да отговори на въпроса къде е родината му: заченат е на едно място, роден е далеч оттук, отгледан е още по-далеч" (СК, II, изд.2, стр.339). "Те сякаш са се сраснали с конете си, издръжливи, но безобразни на вид и често, като седят на тях по женски маниер, извършват обичайните си дейности. Денем и нощем те седят върху конете си. Купуват и продават, ядат, пият, като се наведат към мощната конска шия заспиват и спят така дълбооко, че дори сънуват. Когато се налага да се съвещават за сериозни неща, те провеждат съвещанието също без да слизат от конете" (Пак там). Интересно е, че дори в епохата на Атила този обичай бил запазен. Приск пише, че при срещата с римското посолство пратениците на Атила "устроили сбор извън града, като яздели конете си, защото варварите нямат обичай да се спешават за съвещание" (СК, I, изд. 3, стр.811). "

Това са имената на няколко от Атиловите синове.

"А также с тем, что многочисленный клан отвыкших от войны сынов Аттилы, а именно – происходившие от иных матерей, чем Эллак и Денгизик (Дингизих), царевичи Эрнак (Ирна, Эрнек, Ирник), Эмнедзар и Узендур (которого некоторые авторы отождествляют с Эмнедзаром), "

Както и да ги мъчи човек :), не са индоевропейски.
При баща Мондзук/Мунчжук или както там и да звучи - алтайско име, означава украса на шията на коня по Немет и Рашони, а по етимологията на Вамбериу - мунджук/бончук - знаме, тюркска дума.

Относно руните също имам много приличен материал :). Кой те излъга, че не са разчетени :):):)?
Даже си ги определят хората: алански, чувашки, орхонски, скандинавски :), има и български, ама там засега няма добър за четене комплект.
На чашата на Дингизик (мисля, че това е най-верния прочит на името), е разчетено:

Kinkeg Dikkiz ükü kessä
Kiji sax sax saxynil gür Tänrig

https://лъжец.бг/2019/03/03/произход-на-българите-3/


Сега за жените :):):):):)!

Потта на гладиаторите в Древен Рим е много търсен продукт. Богатите жени плащат доста пари за потта и мръсотията от телата на известни гладиатори, използвайки ги като крем за лице или като добавка към парфюми.

Много жени носели бижута, напоени с кръвта на гладиатори, а някои дори смесвали гладиаторската пот, която се смятала за специален афродизиак, в кремове за лице и друга козметика.

Та, казваш, великият Атила трябвало да се къпе с прах за пране, предии да легне при Онория?!

Има жени, които се привличат от некъпани мъже.
Там аз шансове нямам и не искам да имам :):):)!
Видя ли, като ти казвам, че не разбираш от жени?
От хуни комай също? :):):)

Кой реши, че номадите нямат писменост и те излъга така много...
цитирай
6. notfun - ... тези картинки..99x..ги показахме, тук..
25.05.2022 21:00

какво, искаш, да ..кажеш, и докажеш, щапаров..
и, интересно, каква Специализация, имаш ти..
та, тропаш така..упорито, по масата..
каква, къде си учил, какво, си издал
как си го доказал..

аз, па мисля, че сме номади, ощее ,от Берберия - туарегите...
хайде, обори ме...
цитирай
7. shtaparov - какво, искаш, да. . кажеш, и до...
25.05.2022 21:43
notfun написа:

какво, искаш, да ..кажеш, и докажеш, щапаров..
и, интересно, каква Специализация, имаш ти..
та, тропаш така..упорито, по масата..
каква, къде си учил, какво, си издал
как си го доказал..

аз, па мисля, че сме номади, ощее ,от Берберия - туарегите...
хайде, обори ме...

Аз ще оборя тюрколозите- теб няма да те оборвам :)
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
25.05.2022 22:20
Пак си написал цяла студия , което си е похвално! Поздравления за огромния труд, който си положил!
Но е и рисковано тук, да остане неразбран и дори, като гледам коментарите и отхвърлен!?
Това за тюркски произход, прехвърлям се към Добродан-Краси, винаги ще имам особено мнение за него Няма как дядото да е по- млад от внука-същото се отнася и за езика!?
Относно физическата грозота на хуните,също имам особено мнение Да ,наистина считам ,че са сбор от различни племена, обединени по финансови причини от гения на Атила. Фактът ,че се разпада този съюз със смърта му , е доказателство, че е така!
За личността на Атила, освен нас ,претенции ,че им принадлежи, имат и унгарците- магьяри или маджари, това им е истинското име! Приели са нашенското Унгари, защото цар Симеон им отстъпва Онгурия-Северозападна България, да не са в земите около делтата на Дунав, а да са там, където се намират днес! Будапеща и Балатон- блато, са също имена с Български произход!
Унгарските жени, подобно на нашите, минават за едни от най- красивите на света !В мъжете им също няма нищо монголоидно Красив народ са , като нашия Така ,че версията за дръпнатите очи, грозните лица или тюркски произход издиша по този параграф!
Да не забравя, че Атила е ,може би, най- разпространеното мъжко име в Унгария При нас е рядкост! В онези времена със сигурност сме били близки народи!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
9. shtaparov - Здравей Добродане!
25.05.2022 23:15
Допуснал си невероятно много грешки в текст,по-голям от моята статия и пак не си доказал нищо,та цялостното им оборване ще отнеме обем колко еднс нова статия! :) Затова ще дам само няколко примера за местата,в които грешиш:

1. Погребения с монголоидност са открити само три при положение,че стотици хиляди Хуни (да не казвам дори милиони) са се подвизавали в района между Франция, Италия и Волга.
2. Добре бе да се замислиш защо такива са открити САМО в Русия,а навсякъде другаде Хуните са европеиди! Причината е проста- въпросните погребения просто не са Хунски- те са аварски, тюркски или татарски с варианти- печенежки и торкски (на узите)! Няма надежден метод за тяхното датиране естествено,но тюркската лъжа тряябва да се обслужва по някакъв начин- ами това е начина! Атила е наречен в изворите ЦАРСКИ СКИТ- не ЦАРСКИ КИТАЕЦ или ЦАРСКИ ТЮРК! Ако е имало азиатци срех Хуните,това са били някои Сармати и Готи-Масагети: пришълци от Средна Азия,чийто език има успоредици с тюркския и не само с него. Хуби са намирани в Европа още през II век- невероятно как онези от "370-та" год. са пристигнали там без да знаят,че вече са дошли с векове по-рано??!! Уйгурите не са били тюрки- те са вторично тюркизирани подобно на Куманите,които са тюркизирани Кимери и на печенегите (тюркизирани угрофини).Суфиксът –АР изобщо не е тюркски- има го в езици като латинския и "славянския",а суфикеът –ИР го имат не само Илирите. Имената на Хуните изобщо не са тюркски- те си имат индоевропейски обяснения,а сред тях няма никакви бончуци и чибуци,както ти се привижда напоследък! ДЕНГИЗИК е чисто и просто ДАН–КАЗАК (с майка,дадена от Касогите). "Манджук" е чисто и просто МАНЧУК (МАНЧИК)- "славянско" име,а ИРНИК е чисто и просто ИРАНИК (Роден от майка иранка). Да продължавам ли?
цитирай
10. notfun - ..а, тИрак / трак/ идваа, от ТИР, фИНИКИЯ...
26.05.2022 09:48


Имената на Хуните изобщо не са тюркски- те си имат индоевропейски обяснения,а сред тях няма никакви бончуци и чибуци,както ти се привижда напоследък! ДЕНГИЗИК е чисто и просто ДАН–КАЗАК (с майка,дадена от Касогите). "Манджук" е чисто и просто МАНЧУК (МАНЧИК)- "славянско" име,а ИРНИК е чисто и просто ИРАНИК (Роден от майка иранка). Да продължавам ли?
цитирай
11. shtaparov - Здравей приятелю Иване!
26.05.2022 12:31
leonleonovpom2 написа:
Пак си написал цяла студия , което си е похвално! Поздравления за огромния труд, който си положил!
Но е и рисковано тук, да остане неразбран и дори, като гледам коментарите и отхвърлен!?
Това за тюркски произход, прехвърлям се към Добродан-Краси, винаги ще имам особено мнение за него Няма как дядото да е по- млад от внука-същото се отнася и за езика!?
Относно физическата грозота на хуните,също имам особено мнение Да ,наистина считам ,че са сбор от различни племена, обединени по финансови причини от гения на Атила. Фактът ,че се разпада този съюз със смърта му , е доказателство, че е така!
За личността на Атила, освен нас ,претенции ,че им принадлежи, имат и унгарците- магьяри или маджари, това им е истинското име! Приели са нашенското Унгари, защото цар Симеон им отстъпва Онгурия-Северозападна България, да не са в земите около делтата на Дунав, а да са там, където се намират днес! Будапеща и Балатон- блато, са също имена с Български произход!
Унгарските жени, подобно на нашите, минават за едни от най- красивите на света !В мъжете им също няма нищо монголоидно Красив народ са , като нашия Така ,че версията за дръпнатите очи, грозните лица или тюркски произход издиша по този параграф!
Да не забравя, че Атила е ,може би, най- разпространеното мъжко име в Унгария При нас е рядкост! В онези времена със сигурност сме били близки народи!

Хубава вечер, приятелю!

Името АТИЛА го има в Турция и Унгария,но там то е късна възрожденска заемка инспирирана от заблудата,че Хуните са били тюрки или угрофини. У нас няма как да го има- името е готско,а Българската му форма АВИТОХОЛЪ е прозвище- не е лично име,и при това не може да бъде давано на всеки.
цитирай
12. shtaparov - (..а, тИрак / трак/ идваа, от ТИР, фИНИКИЯ...)
26.05.2022 12:36
notfun написа:


Имената на Хуните изобщо не са тюркски- те си имат индоевропейски обяснения,а сред тях няма никакви бончуци и чибуци,както ти се привижда напоследък! ДЕНГИЗИК е чисто и просто ДАН–КАЗАК (с майка,дадена от Касогите). "Манджук" е чисто и просто МАНЧУК (МАНЧИК)- "славянско" име,а ИРНИК е чисто и просто ИРАНИК (Роден от майка иранка). Да продължавам ли?

Думата ТРАК не идва от ТИР а от ТРАКА (старо-Българска дума за кукерски звънец). Точно това доказва,че Българите и Траките имат единен произход а как го доказва,ще трябва да го напиша в някоя нова статия.
цитирай
13. barin - Здравей, Щапаров. Изчетох напи...
26.05.2022 17:38
Здравей, Щапаров. Изчетох написаното за Атила. Наистина името го има в Турция и Унгария, но при моят син имаше в съседната паралелка момче на име Атила. Дори с един баща си правихме майтап "да не би да са го предвидили за военачалник, вожд". Авитохол не е лично име, но Калоян също не е, а го има в България"Хубавия Иван". Мисля, че ако цар Калоян беше слаб безличен владетел, като например Смилец името може би нямаше да го има. Хуни е събирателно название на народи, водещи сред които са били българите.
Поздрави!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Допълнение ,приятелю!
26.05.2022 18:00
Наследници на траките, като етнос, не на земите им, каквито са тюрките в Анадола, са славяните, не те! Никой не говори за тюрки, по времето на траките И за славяни Стават такива чрез Кирил и Методий, азбуката им А официално,с трансформации-от словени-славяни, осем века по- късно!
А днешните славяни очертават ареала на траките- Най- многолюдния народ в света в древността, след индийския Няма как той да се е зародил в блатата на Померания Мит, подобен на този за готите, дошли от остров Готланд или за русите -от шведското племе Рус? Как в Швеция и още по-малко във Финланзия, с население от три до пет пъти по- малко от това на Москва, ще се зароди руския народ?А от другите племена, кои са се зародили? Да продължат-американците- със сигурност, при това положение!

Хубава вечер, приятелю!

Юлке, човек, като чете безкритично, каквато и ще квалификация да има, ей такива митове ще проповядва?

Хубава вечер!
цитирай
15. krumbelosvet - Очаквам
26.05.2022 18:18
Очаквам с нетърпение статия за трако-българската връзка. Която считам и за трако-славянска. Много би му отивало на Атила да е царски скит. Само изключително силен характер с ДЪРЖАВНИЧЕСИ ОПИТ би могъл по онова време да обедини толкова племена, уви, за грабеж, наложен вероятно от промяна на климата и неплодородни години.
Има хора, мъже, със страшни лица. Всъщност НЕ ГРОЗНИ, а именно страшни. За Момчил например преданието е, че е бил толкова страшен, че след смъртта му са се бояли да го доближат. Освен това едва ли е случайно, че на руски "грозен" е "страшен". И бурята е страшна, "гроза", а не некрасива.
Сега се сещам, че такова "страшно" лице имаше неудачният наш боксьор Божко Лозанов, който в Мелбърн беше отказал някакъв противник без бой, но един руснак го наби. Оказа се, че не издържал на болка, може би я е усещал по-силно от другите..
цитирай
16. radostinalassa - Така е, негрите не усещат болката...
26.05.2022 19:52
така силно, както белите хора. Също и арабите и евреите навярно.
Тюрките в блога прокарват теорията си,
че турците били българи. Много им се иска да се изкарат българи. Ердоган и слугите му ухажват упорито помаците, наливат пари. Целта са Родопите, които държат водата на Балканите. Но българите са по - умни от турците, както и от западняците. Анадънмо?










цитирай
17. dobrodan - Господа, длъжен съм да отбележа, че навлязохте в област, в която,
26.05.2022 20:08
съжалявам, познанията ви са най-меко казано повърхностни.
На всичко отгоре отказвате да четете, защото сте решили, че знаете?!
Добре.
Щапаров, приятелю мой Ангеле...
Днес ще получиш подарък. Дума.
Става въпрос за името на кан Ирник, Ернак, Ернах или както там са го записали...

"Силен, здрав" - в тюркски език може да бъде думата "нык". Ир/ер - мъж, човек.
Чувал ли си унгарското име Ирнике? А Ирене? Ирен? ИРИНА?
Днес все още пазим стара диалектна дума, заета от турски език:):):):):), юрнек.

На всички тюркски езици Дингез означава "море, океан". Като пишеш за Дан-Казак, знаеш ли защо казаците са казаци, а казахите - казахи?
Единият етноним е свързан с прическа, а другият - с водоплаваща птица. Познай кой на кого е.

Ман-чик :):):) носи в себе си тюркския умалителен афикс "чьiк".

Стига сте дрънкали тракийски измислици, колко пъти да пиша, че траките не са тези, за които ги смятате? Нищо общо със славяните, чисто географски и езиково. Търсете следите сред днешните албанци :):):), чисто физически са много различни от днешното население на Балканите. Трътлести, тлъстички, лицата им не са често срещани. Не мога ви насмогна:).
Думата страхотия идва точно от думата ас-тарьi-кот, иначе казано ОСТРОГОТ.
Брех?!
И откъде идва думата "тракам" тогава?
В славянския език съществителното предхожда глаголните форми от корена. Следователно - от думата "трак".
Тя откъде произлиза и какво означава?
цитирай
18. shtaparov - Здравей, ...
27.05.2022 15:27
barin написа:
Здравей, Щапаров. Изчетох написаното за Атила. Наистина името го има в Турция и Унгария, но при моят син имаше в съседната паралелка момче на име Атила. Дори с един баща си правихме майтап "да не би да са го предвидили за военачалник, вожд". Авитохол не е лично име, но Калоян също не е, а го има в България"Хубавия Иван". Мисля, че ако цар Калоян беше слаб безличен владетел, като например Смилец името може би нямаше да го има. Хуни е събирателно название на народи, водещи сред които са били българите.
Поздрави!

Здравей Ваньо приятелю- примерът с името АТИЛА в днешна България е добър и иде да покаже,че то не е монопол на никакви тюрки и угрофини,понеже Готите в древността най-често са били смятани за Българи.
цитирай
19. shtaparov - Наследници на траките, като етнос, ...
27.05.2022 15:36
leonleonovpom2 написа:
Наследници на траките, като етнос, не на земите им, каквито са тюрките в Анадола, са славяните, не те! Никой не говори за тюрки, по времето на траките И за славяни Стават такива чрез Кирил и Методий, азбуката им А официално,с трансформации-от словени-славяни, осем века по- късно!
А днешните славяни очертават ареала на траките- Най- многолюдния народ в света в древността, след индийския Няма как той да се е зародил в блатата на Померания Мит, подобен на този за готите, дошли от остров Готланд или за русите -от шведското племе Рус? Как в Швеция и още по-малко във Финланзия, с население от три до пет пъти по- малко от това на Москва, ще се зароди руския народ?А от другите племена, кои са се зародили? Да продължат-американците- със сигурност, при това положение!

Хубава вечер, приятелю!

Юлке, човек, като чете безкритично, каквато и ще квалификация да има, ей такива митове ще проповядва?

Хубава вечер!

Това с о-в Готланд наистина е уникална глупост- според нея това бедно островче е било тъй претъпкано с хора като Сингапур или Хонконг,че те могли да преборят 50-60 милионната Римска империя и да населят първо цялата Украйна,а после цяла Италия и Испания!... :)
цитирай
20. shtaparov - Очаквам с нетърпение статия за ...
27.05.2022 15:48
krumbelosvet написа:
Очаквам с нетърпение статия за трако-българската връзка. Която считам и за трако-славянска. Много би му отивало на Атила да е царски скит. Само изключително силен характер с ДЪРЖАВНИЧЕСИ ОПИТ би могъл по онова време да обедини толкова племена, уви, за грабеж, наложен вероятно от промяна на климата и неплодородни години.
Има хора, мъже, със страшни лица. Всъщност НЕ ГРОЗНИ, а именно страшни. За Момчил например преданието е, че е бил толкова страшен, че след смъртта му са се бояли да го доближат. Освен това едва ли е случайно, че на руски "грозен" е "страшен". И бурята е страшна, "гроза", а не некрасива.
Сега се сещам, че такова "страшно" лице имаше неудачният наш боксьор Божко Лозанов, който в Мелбърн беше отказал някакъв противник без бой, но един руснак го наби. Оказа се, че не издържал на болка, може би я е усещал по-силно от другите..

Атила Е БИЛ Царски Скит- така пишат древните очевидци,а обединението не е било с цел грабеж. Основна цел е била отразяване агресията на Римската империя която поробвала слабите народи,избивала силните и редовно тероризирала онези,които не можела да победи. Друга цел е била отмъщението за милиони избити от римляните невинни хора,които случайно се озовавали на пътя на техните непредизвикани атаки.
цитирай
21. shtaparov - (Така е, негрите не усещат болката...)
27.05.2022 15:56
radostinalassa написа:
така силно, както белите хора. Също и арабите и евреите навярно.
Тюрките в блога прокарват теорията си,
че турците били българи. Много им се иска да се изкарат българи. Ердоган и слугите му ухажват упорито помаците, наливат пари. Целта са Родопите, които държат водата на Балканите. Но българите са по - умни от турците, както и от западняците. Анадънмо?

Негрите не знам,но циганите я усещат далеч по-силно от нормалното- чувал съм циганета да пищят като заклани само като им се каже,че ще трябва леко да ги боцнат :)
цитирай
22. shtaparov - съжалявам, познанията ви са ...
27.05.2022 16:04
dobrodan написа:
съжалявам, познанията ви са най-меко казано повърхностни.
На всичко отгоре отказвате да четете, защото сте решили, че знаете?!
Добре.
Щапаров, приятелю мой Ангеле...
Днес ще получиш подарък. Дума.
Става въпрос за името на кан Ирник, Ернак, Ернах или както там са го записали...

"Силен, здрав" - в тюркски език може да бъде думата "нык". Ир/ер - мъж, човек.
Чувал ли си унгарското име Ирнике? А Ирене? Ирен? ИРИНА?
Днес все още пазим стара диалектна дума, заета от турски език:):):):):), юрнек.

На всички тюркски езици Дингез означава "море, океан". Като пишеш за Дан-Казак, знаеш ли защо казаците са казаци, а казахите - казахи?
Единият етноним е свързан с прическа, а другият - с водоплаваща птица. Познай кой на кого е.

Ман-чик :):):) носи в себе си тюркския умалителен афикс "чьiк".

Стига сте дрънкали тракийски измислици, колко пъти да пиша, че траките не са тези, за които ги смятате? Нищо общо със славяните, чисто географски и езиково. Търсете следите сред днешните албанци :):):), чисто физически са много различни от днешното население на Балканите. Трътлести, тлъстички, лицата им не са често срещани. Не мога ви насмогна:).
Думата страхотия идва точно от думата ас-тарьi-кот, иначе казано ОСТРОГОТ.
Брех?!
И откъде идва думата "тракам" тогава?
В славянския език съществителното предхожда глаголните форми от корена. Следователно - от думата "трак".
Тя откъде произлиза и какво означава?

Грешките ти са безброй и трудно ще им насмогне дори компютърна програма! Първо- Ирник не е кан,нито кана или ханче- той си е княз,както пише в единствения извор за нега! Второ- тълкуването на европейски имена чрез тюркския език е празна работа. ИРНИК, МАНЧУК и пр.са подобни на шотландското СЕЛТИК, римското ПОРТИК и на "славянското" МАЛЧИК,а тълкуването на думата АКАР (вредно паякообразно) по твоята логика би следвало да значи "БЯЛ ЧОВЕК" ??!! :) :) Затова,както съм казвал и другаде,ти не трябва да се хващаш на турската въдица с такива примери на дребно,а да ми преведеш от турски цели изречения и текстове като надписите от Езерово, Кюлевча и Наги сент Миклош! Моля заповядай,пожелавам ти успех! :) :)
цитирай
23. krumbelosvet - Версенжеторикс допусна да го смачка Цезар
27.05.2022 17:31
За разлика от Атила, Версенжеторикс допусна да го смачка Цезар, без да използва милионите гали.
Може Атила наистина да е мислел за ПОСТАВЯНЕ КРАЙ на римския терор, но с тая висша идея дали би увлякъл останалите племена, известни още от ХЕРОДОТ с любовта си към разединение?
Тъй като познавам добре ОТВЪТРЕ и тракийци и мизи, и донякъде македонци (пак траки) си мисля, че те БЕЗКРАЙНО обичат МАЛКИТЕ си територии и общности, а за да воюват за ДЪРЖАВА, за цар не от тяхното племе, тоя цар би трябвало де е ИЗКЛЮЧИТЕЛНА личност.
цитирай
24. shtaparov - За разлика от Атила, Версенжеторикс допусна ...
27.05.2022 19:07
krumbelosvet написа:
За разлика от Атила, Версенжеторикс допусна да го смачка Цезар, без да използва милионите гали.
Може Атила наистина да е мислел за ПОСТАВЯНЕ КРАЙ на римския терор, но с тая висша идея дали би увлякъл останалите племена, известни още от ХЕРОДОТ с любовта си към разединение?
Тъй като познавам добре ОТВЪТРЕ и тракийци и мизи, и донякъде македонци (пак траки) си мисля, че те БЕЗКРАЙНО обичат МАЛКИТЕ си територии и общности, а за да воюват за ДЪРЖАВА, за цар не от тяхното племе, тоя цар би трябвало де е ИЗКЛЮЧИТЕЛНА личност.

Основната цел на Атила и на управляващата върхушка около него,в това число на Българите е точно тази- възпиране на римската агресия и овъзмездяване на поробителя. Колебаещите се племена,а защо не и другите е привличал в Съюза с обещанията за плячка и грабеж,но не можел да ги излъже а после да ги възпре. Затова им давал да вършат обещаното от него за да не се разпадне федеративната му държава,а в същото време преследвал своите си цели като не забравял и друго: намаленото население на Империята му помагало да постига победите си по-лесно.
цитирай
25. dobrodan - Нека предварително да уточним нещо.
27.05.2022 20:52
Когато срещнем надпис с гръцки или латински букви, можем да имаме съмнения относно езика, на който е направен.
Когато срещнем руни, то езикът на надписа е или близък до тюркските езици, или преходен етап към нов тип език.
Селтик - келт-ьi-кьi. Впоследствие някои звуци изпадат. Аналогично с портик; бор-тъ-кьi e базовата дума, "бор" означава "пробивам, правя отвор". От същия корен е и думата "врата", колкото и странно да ти изглежда.
Така че опитите да се разчетат надписите от Над Сент Миклош през европейски език са предварително обречени на неуспех.
Сходна ситуация е тази с с пръстена от Езерово. Там руни няма. Преди време ти писах, че това вероятно е преходна форма на гръко-латински диалект и определено се усеща индоевропейски тип език.
Не ми стига време, работя сам. Не знам дали ще успея да разчета изцяло надписите.
Правя каквото мога.
Отсега давам някои насоки. Преходите Б - П, Т - Д, У - В, както и доста други интересни замествания водят понякога до учудващи резултати.
Ще се опитам да направя и свой труд. Материал има, много :).
Така. Когато преглеждаш фонетичния състав на дадена дума и го съпоставяш с тюркските съставящи корени и афикси, е добре да вземеш под внимание историческото време на поява на тая дума. Разбираш защо, поне тъй си мисля.
Относно княжеската титла :). Вероятно за поне шести път пиша, че СЛАВЯНСКИ ТИТЛИ НА ЦАРСКИ ОСОБИ НЯМА, НЕ Е ИМАЛО, НЯМА И ДА ИМА:).
Княз е тюркоезична конструкция, не се заблуждавайте. Както толкова много други аристократични титли в кой ли не език тя не прави изключение. Има повече от един начин за тълкуването й, но :) винаги опираме до езика на тюрките, иначе просто няма смисъл в нея:).
цитирай
26. notfun - щапаров, ти, майтап ли си правиш,с мен..ТРАК ,идвало, от тракам..
27.05.2022 20:53

я, пак , размисли...полсе, ще те питам и за Ирник.... и ние имаме Гугъл
на село..)

Брех?!
И откъде идва думата "тракам" тогава?
В славянския език съществителното предхожда глаголните форми от корена. Следователно - от думата "трак".
Тя откъде произлиза и какво означава?

18. shtaparov - Здравей, добродане...
15:27
цитирай
27. krumbelosvet - Да, благоденствието и удобствата намаляват раждаемостта.
28.05.2022 08:36
Да, благоденствието и удобствата намаляват раждаемостта. Катастрофално в крайна сметка. Както сега в Европа. У нас е друга боза.
цитирай
28. shtaparov - Да, благоденствието и удобствата ...
28.05.2022 21:51
krumbelosvet написа:
Да, благоденствието и удобствата намаляват раждаемостта. Катастрофално в крайна сметка. Както сега в Европа. У нас е друга боза.

Принципно е така,но това с Европа се оказа доста лъжовно- докато ние се успокоявахме че тяхното население също намалява,гърците от 7 млн.станаха 12 а англичаните от 54- на 62...
цитирай
29. shtaparov - я, пак, размисли. . . полсе, ще те ...
28.05.2022 21:54
notfun написа:

я, пак , размисли...полсе, ще те питам и за Ирник.... и ние имаме Гугъл
на село..)

Брех?!
И откъде идва думата "тракам" тогава?
В славянския език съществителното предхожда глаголните форми от корена. Следователно - от думата "трак".
Тя откъде произлиза и какво означава?

18. shtaparov - Здравей, добродане...
15:27

Права си да питаш точно това- точно то е разковничето на проблема но ще ме извиниш че ще се наложи да запазя отговора,докато намеря време да систематизирам всичко в някоя нова статия а ако я забавя,подсещай ме от време на време все пак :)
цитирай
30. shtaparov - Когато срещнем надпис с гръцки или ...
28.05.2022 22:02
dobrodan написа:
Когато срещнем надпис с гръцки или латински букви, можем да имаме съмнения относно езика, на който е направен.
Когато срещнем руни, то езикът на надписа е или близък до тюркските езици, или преходен етап към нов тип език.
Селтик - келт-ьi-кьi. Впоследствие някои звуци изпадат. Аналогично с портик; бор-тъ-кьi e базовата дума, "бор" означава "пробивам, правя отвор". От същия корен е и думата "врата", колкото и странно да ти изглежда.
Така че опитите да се разчетат надписите от Над Сент Миклош през европейски език са предварително обречени на неуспех.
Сходна ситуация е тази с с пръстена от Езерово. Там руни няма. Преди време ти писах, че това вероятно е преходна форма на гръко-латински диалект и определено се усеща индоевропейски тип език.
Не ми стига време, работя сам. Не знам дали ще успея да разчета изцяло надписите.
Правя каквото мога.
Отсега давам някои насоки. Преходите Б - П, Т - Д, У - В, както и доста други интересни замествания водят понякога до учудващи резултати.
Ще се опитам да направя и свой труд. Материал има, много :).
Така. Когато преглеждаш фонетичния състав на дадена дума и го съпоставяш с тюркските съставящи корени и афикси, е добре да вземеш под внимание историческото време на поява на тая дума. Разбираш защо, поне тъй си мисля.
Относно княжеската титла :). Вероятно за поне шести път пиша, че СЛАВЯНСКИ ТИТЛИ НА ЦАРСКИ ОСОБИ НЯМА, НЕ Е ИМАЛО, НЯМА И ДА ИМА:).
Княз е тюркоезична конструкция, не се заблуждавайте. Както толкова много други аристократични титли в кой ли не език тя не прави изключение. Има повече от един начин за тълкуването й, но :) винаги опираме до езика на тюрките, иначе просто няма смисъл в нея:).

Нови грешки приятелю- думата ВРАТА иде от ВРЪТЯ (ВЪРТЯ, ЗАВЪРТАМ около оста) та даже от ВРАТЯ (ВРЪЩАМ) с което древните искали да кажат,че заключената врата на дадена крепост може да върне много противници в изходната им точка. Надписа от Сент Миклош вече е разчетен чрез индоевропейски,а на тюркските заблуди не разчитай- те няма да те отведат далеч.

С пръстена от Езерово не се и захващай- той е разчетен чрез Български,а титлата КЪНЯЗ не е турска ни "славянска"- Българска е друже! Имало я е още в древна Тракия,а най-древните доиндоевропейски праезици не са тюркски така,както уелско-британските диалекти не са австралийски.
цитирай
31. dobrodan - Щапаров, не се изВЪРТай като ученик на дъската :).
28.05.2022 22:30
Съвсем точно ти указах думата "бор/бур", дала коренова основа на думата "въртя".
Ще разчетеш надписа от Над Сент Миклош през европейски език точно никога. Интересно е, че един художник се хвали, че го е направил с помощта на чувашки, аварски и древнотюркски речници.
Къде я тази древна тракийска титла княз, би ли я показал? Имай предвид, че южните траки :):):) не са езиково индоевропейци, вероятно в по-голямата си част.
Дотук само за корена "лаг" мога със сигурност да твърдя, че е европейски. Лаг, лог - не са тюркски думи, пък ако разбера от кой език идат стартово, ще почерпя.
За езеровския пръстен ти написах всичко, което успях да определя. Да, на европейски тип език е, някаква преходна форма, като че ли гръко-латинска.
Припомням, че Борис-Михаил и Петър Делян са КАГАНИ, писмено потвърдено!

цитирай
32. leonleonovpom2 - На паметната плоча на гроба на Пр...
29.05.2022 23:05
На паметната плоча на гроба на Пресиян Втори, син на Иван Владислав, е записано ,че е кънаzь блъгаром!
В какъв документт пише ,че са кагани? Български ли е?
Защото Дюканж води нашите владетели за крале?
Явно, относно означенията, е важен и произходът на източника Ако е източен, ще ги означи кагани
За да пише на гроба на Български наследник на татлата ,че е къназ, следователно ,това е оригиналното название!
цитирай
33. zaw12929 - ИНТЕРЕСНА ПОДРОБНОСТ:ТИЛА ПЛАШЕЛ РИМЛЯНИТЕ
30.05.2022 12:56
ФЕНОМЕН:Рядка брада може да получи вторично и всеки човек,който е практикувал Скитския обичай да си нарязва лицето при смъртта на близък роднина (родител или брат) или други подобни обичаи,при което големи участъци с космени фоликули са били отстранявани с парчета кожа от лицето,а брадата на такива хора не е имало как да стане гъста
цитирай
34. shtaparov - Здравей приятелю- имаш право!
30.05.2022 13:38
leonleonovpom2 написа:
На паметната плоча на гроба на Пресиян Втори, син на Иван Владислав, е записано ,че е кънаzь блъгаром!
В какъв документт пише ,че са кагани? Български ли е?
Защото Дюканж води нашите владетели за крале?
Явно, относно означенията, е важен и произходът на източника Ако е източен, ще ги означи кагани
За да пише на гроба на Български наследник на татлата ,че е къназ, следователно ,това е оригиналното название!

Българската титла определено е такава,каквато са я записали нашите деди а не такава,каквато ни я пишат днешни панслависти-туркомани!
цитирай
35. shtaparov - (ИНТЕРЕСНА ПОДРОБНОСТ:(А)ТИЛА ПЛАШЕЛ РИМЛЯНИТЕ)
30.05.2022 13:40
zaw12929 написа:
ФЕНОМЕН:Рядка брада може да получи вторично и всеки човек,който е практикувал Скитския обичай да си нарязва лицето при смъртта на близък роднина (родител или брат) или други подобни обичаи,при което големи участъци с космени фоликули са били отстранявани с парчета кожа от лицето,а брадата на такива хора не е имало как да стане гъста

Истина е- плашел ги е,та са се тресяли от страх и римляни и турци (макар че не ги е имало тогава)! :)
цитирай
36. radostinalassa - Бъркаш страхливостта на циганите с чувството за болка
30.05.2022 17:53
Има мъже, които припадат, като видят игла за инжекции. Иначе негрите, циганите имат много добра мускулатура. За сметка на изоставане в други органи.





цитирай
37. radostinalassa - Само лингвистиката не ни е достатъчна
30.05.2022 17:57
Използваме антропологията, генетиката, езика, бита, шевиците.
цитирай
38. kosara2008 - ПРАЗНИК за душата си ми и
31.05.2022 14:38
хубава дружина си събрал при теб, поздрави на всички, малко са "кътчетата" с такъв заряд ...гордея се с вас, понякога си пия кафето и си ви чета, все едно сме ...заедно,

сърдечни поздрави
цитирай
39. shtaparov - Съвсем точно ти указах думата ...
01.06.2022 05:11
dobrodan написа:
Съвсем точно ти указах думата "бор/бур", дала коренова основа на думата "въртя".
Ще разчетеш надписа от Над Сент Миклош през европейски език точно никога. Интересно е, че един художник се хвали, че го е направил с помощта на чувашки, аварски и древнотюркски речници.
Къде я тази древна тракийска титла княз, би ли я показал? Имай предвид, че южните траки :):):) не са езиково индоевропейци, вероятно в по-голямата си част.
Дотук само за корена "лаг" мога със сигурност да твърдя, че е европейски. Лаг, лог - не са тюркски думи, пък ако разбера от кой език идат стартово, ще почерпя.
За езеровския пръстен ти написах всичко, което успях да определя. Да, на европейски тип език е, някаква преходна форма, като че ли гръко-латинска.
Припомням, че Борис-Михаил и Петър Делян са КАГАНИ, писмено потвърдено!


Думата ВЪРТЯ е в едно семантично гнездо с думи като ВЪРВЯ, ВЕРТЕ (в латински) и ВРАТЯ (Връщам се обратно),които имат коренно различни съответствия в тюркските езици от което следва,че не си успял да разтълкуваш въпросната дума чрез турски.

Надписа от Сент Миклош е разчетен точно чрез Българския,а Българското му разчитане има едно огромно предимство пред тюркските тюрлюгювечи,които ни сервират неграмотни казиони- то не е смешно и глупаво като тях а е пределно сериозно,правдоподобно и най-важното: не съществува в пет различни варианта,които взаимно се отричат и осмиват,а го има САМО в един вариант!
цитирай
40. shtaparov - Използваме антропологията, генетиката, езика, ...
01.06.2022 05:19
radostinalassa написа:
Използваме антропологията, генетиката, езика, бита, шевиците.

Използваме ги разбира се но най-вече аз! :)
цитирай
41. shtaparov - (Бъркаш страхливостта на циганите с чувството за болка)
01.06.2022 05:27
radostinalassa написа:
Има мъже, които припадат, като видят игла за инжекции. Иначе негрите, циганите имат много добра мускулатура. За сметка на изоставане в други органи.

Страхът също е вид болка,а от вида на игла и жени припадат също но мъжете по-често,а знаеш ли защо? Повечето мъже имаме фобия към заплахи и сме свикнали да реагираме на тях с агресивност и сила за разлика от тук,където виждаме някаква "заплаха",но нямаме право да реагитаме на нея,а това ни изяжда нервите и много мъже получават алергия от многото адреналин! :)
цитирай
42. shtaparov - (ПРАЗНИК за душата си ми и)
01.06.2022 05:30
kosara2008 написа:
хубава дружина си събрал при теб, поздрави на всички, малко са "кътчетата" с такъв заряд ...гордея се с вас, понякога си пия кафето и си ви чета, все едно сме ...заедно,

сърдечни поздрави

Очарован съм от красивите ти думи и се радвам на идиличната картина която описваш- интернетът и Блог.Бг ни сближават несъмнено,а на положителните заряди можем само да се радваме!
цитирай
43. kossef - Shtaparov...
01.06.2022 17:38
Щапарка, бе, както аз си те зова, радвам се за присъствието ти тук. И няма как да отмина усилието ти /и в този пост/ за българщината, за достойнството - българин. На мен не са ми необходими исторически убеждения, че съм българин. Не славяно-българин, нито пък тюрко-българин "облагороден" от "славяни". Някъде си и някога си в джунглата на историята. Субективно представяна /писана/ изучавана, разчитана, тълкувана... Включвам се не да дебатирам, а да те подкрепя срещу уродливите атаки на тюрКлигювечите и русите филии славянобългари, намазани с московска икра... Не им е за първи, нито ще им е за последен път. Да, де, ама - не. Все по-ярко и по-ярко лъщят голите им дупета от публикации и като твоята. Дерзай, приятелю! Не си никак сам...
цитирай
44. shtaparov - Добре дошъл приятелю!
02.06.2022 12:47
kossef написа:
Щапарка, бе, както аз си те зова, радвам се за присъствието ти тук. И няма как да отмина усилието ти /и в този пост/ за българщината, за достойнството - българин. На мен не са ми необходими исторически убеждения, че съм българин. Не славяно-българин, нито пък тюрко-българин "облагороден" от "славяни". Някъде си и някога си в джунглата на историята. Субективно представяна /писана/ изучавана, разчитана, тълкувана... Включвам се не да дебатирам, а да те подкрепя срещу уродливите атаки на тюрКлигювечите и русите филии славянобългари, намазани с московска икра... Не им е за първи, нито ще им е за последен път. Да, де, ама - не. Все по-ярко и по-ярко лъщят голите им дупета от публикации и като твоята. Дерзай, приятелю! Не си никак сам...

Прав си,че аз например нямам нужда от чужденци,които да ми казват кой съм и какъв съм,понеже знам пределно по-добре от тях отговора на тези въпроси!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815923
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136734
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи