Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2022 19:09 - МИТЪТ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА КОНЕН НАРОД ИМА ЗА ЦЕЛ ДА НИ БЕТОНИРА В НОМАДСКОТО БЛАТО И ДА РАЗПАЛВА БЕСА НА МАКЕДОНИЗМА
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 5556 Коментари: 24 Гласове:
75

Последна промяна: 03.05.2022 20:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
МИТЪТ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА КОНЕН НАРОД ИМА ЗА ЦЕЛ ДА НИ БЕТОНИРА В НОМАДСКОТО БЛАТО И ДА РАЗПАЛВА БЕСА НА МАКЕДОНИЗМА


   Казионните лъжи по наш адрес са безброй,а основната им цел е да поддържат статуквото- Българите да си останат АЗИАТСКИ номади,за каквито ги обявиха източноеврояпейските псевдоисторици преди повече от век и половина. Истината е много различна от това,което ще срещнем в казионните учебници- Хуните не са азиатски пришълци, хазарите и аварите не са "тюркомонголи" а чисти европеиди, нашите деди не са конен народ нито номади и никога не са сменявали езика си,а техният циклов календар не е дванайсетгодишен и не е взет от тюркските народи понеже те научили за него едва в началото на VIII в.,когато Българи вече се разпореждали на Балканите!

  За всяко от тези твърдения си имам доказателства разбира се но сега ще се занимая с мита,че Българите са били "народ на коне". Ако проучи внимателно древните извори и потърси доказателства в подкрепа на този мит,любознателния читател ще остане шокиран от голямото разминаване на техните текстове с онова,което пишат за нас тюрколозите. От древните текстове,които съм срещал досега не съм срещнал ни един който да казва,че Българите са народ на коне. Ето какво пише за нас в казионните учебници- това е материалът,който учат студенти и ученици (кликни за да увеличиш):
       image

  За да бъде историята наука а не фантасмагория,тези "данни" трябва да се откриват в древните извори лесно и без никаква мъка. Ето какво пише обаче за тях Теофилакт Симоката през VI век (цитат от "Българите през V-VII век" в научния сборник на историка Петър Георгиев,стр.120):
       image

  Ето отново въпросния текст който в ГИБИ е преведен така,както би го превел някой озлобен срещу България македонист- с натаманявания и пропуснати възлови фрази (кликни за да увеличиш):
       image

  От приложените текстове узнаваме,че Българите са воювали в построения от тесни редици и те били най-характерния боен строй за тях от което следва,че твърде рядко са воювали на коне. Няма номадски народ,който да воюва в тесни редици и това е сигурен белег,че Българите не са прекарвали живота си на коня,както фантазират тюрколозите!

  Ако някой реши да оспорва летописите на Симоката,те не са единствени. В "Арабски извори за Българската история" (2000 г.) на Райна Заимова,стр.36 има цитат от книгата на арабския летописец Ал Масуди "Златните ливади и източниците на бисери", писана през Х век:
       image

  Тук няма как да обвиним летописеца че е преписвал от Симоката,понеже той внася нови щрихи в опровержение на заблудата,че Българите са били "конен народ". Той потвърждава,че бойният строй на Българите е бил в редици а не в безразборно препускащи конни части,но казва и още няколко твърде важни неща:

1. Зад редиците с лъкове се намират децата и (предположително) жените което било гаранция,че мъжете им ще воюват до край и НИКОГА няма да се предадат!

2. Тези деца не може да са яздели коне,нито да са тичали пешком след конницата- те са били пешаци като своите бащи!

3. В мирно време Българите не са имали право да яздят кон и са убивали всеки,който реши да го яхне без специална заповед от княза.

  Сега ще запитам казионите- какъв е тоя "народ на коне",който не дава на хората да яхат коне в обикновени житейски условия,а им дава да ги яздят само във война??? Отговор от онези мошеници не чакам,затова ще отговоря лично: Българите не са били никакви номади,щом са имали право да яздят кон само във война! Няма вечно воюващи народи- не правят изключение и Българите. Представете си как по време на сключвани от дедите ни 30- и 40-годишни мирни договори те са ходели пеш стотици километри от пасище на пасище в степите на Евразия,за да опазят "номадския" си бит,и до никъде няма да стигнете! Аз по-скоро си представям друго: как след 40-годишен мирен договор Българите забравят своите "конни" навици дотам,че се налага да взимат уроци от някой степен народ като маджарите и куманите,за да се научат отново да яздят!

  Ако на някой и това не му стига,ще дам друг пример. В битката при Ахелой (917 г.) е имало конници наистина но гледката на Българска конница била толкова непривична и изненадваща,че ромеите силно се учудили когато такава се появила:

image

  Ако дедите ни бяха конен народ,ромеите щяха да се учудят къде ни е конницата и отде се пръкнаха в боя тия многобройни Български пешаци! Те обаче се чудели именно на нея,което показва колко е "конен" народът ни и колко ни лъжат дори днес тюрколозите! Това ме накара да напиша в статия на приятеля Иван Симеонов (https://leonleonovpom2.blog.bg) следния важен коментар: (кликни за да увеличиш):

       image

  В заключение ще кажа,че няма изворови данни Българите да са били народ на коне,който прекарвал стотици и хиляди километри на седлото! Точно обратно на това данните говорят,че нашите предци от край време са воювали пешком и доста по-рядко: на кон. Конят винаги е бил скъпо животно и не е имало как да осигуриш коне за цял един народ - коне са имали най-вече благородниците и много по-рядко: обикновените хора. От това следва простичкия извод,че Българите не са имали нищо общо с онези кривокраки изроди,които ни описват казионните "учебници" понеже не са прекарвали живота си на конете,както ни се внушаваше досега. Ползването на маджарска,а по-късно и на куманска конница от дедите ни показва съвсем същото- те не са били конен народ и им се налагало да влизат в съюз с някои източни конни народи,за да си осигурят тъй необходимата им в някои случаи конница!

  Конят наистина бил почитан от дедите ни като тяхно свещено животно,свързано с Крон (Сатурн) но това не значи,че те са имали условия да отглеждат десетки и стотици хиляди коне. Това животно е уязвимо към силни студове и не може да поддържа добра популация в условията на тежкия сибирски климат,към който ни присламчват тюрколозите. Фактът,че някои Българи са пиели кобилешко мляко не ги превръща в конен народ- такова мляко са пиели доста Тракийски и Скитски племена,но никому през ум не е минало да ги потурчи по силата на този аргумент!

  Конската опашка също не променя нищо- тя е посочена в изворите като ВОЕННО ЗНАМЕ на Българите което означава,че те са имали и отделни цивилни знамена,много по-различни от нея. Конски опашки в боя са ползвали много европейци- Траки, Скити, Ахейци и дори македони от което следва,че тя не може да докаже "номадски" бит на хората,които я използват. Затова тюркономадските митове за "конния народ" на Българите трябва час по-скоро да бъдат забравени и да отидат на бунището където им е мястото,за да отстъпят под напора на истината: Българите съгласно историческите извори са били уседнал народ от земеделци, скотовъди, занаятчии и търговци,които само в погребалните си обичаи и в тежки военни условия са ползвали услугата на известен брой коне!



Гласувай:
75


Вълнообразно


1. 1997 - Проблемът ще остане
19.04.2022 19:37
Проблемът ще остане, докато не се изясни защо тюркски народи от степта се наричат и искат да бъдат признавани като българи.
цитирай
2. shtaparov - Проблемът ще остане, докато не се ...
19.04.2022 19:45
1997 написа:
Проблемът ще остане, докато не се изясни защо тюркски народи от степта се наричат и искат да бъдат признавани като българи.

Проблемът не може да остане,защото няма такива народи! Татарите например са потомци на древен месопотамски народ,който е потурчен 4 века след стъпването на Аспарух в Балканските земи. В днешно време татарски историци указват ясно защо някои татари,и то подавляващо малцинство (!!!) гръмогласно настояват да бъдат наричани "Българи" и какви ли не още,но само да не са татари. Те твърдят категорично,че в очите на всички евразийци татарите са обременени с много тежък исторически образ и тежко минало,което вреди на техния имидж и им пречи да се развиват. По тази причина- казват те- за нас е изгодно да приемем някакво друго по-цивилизовано име,за да не бъдем смятани за примитивни диваци и да бъде променен онзи исторически образ,който сме имали досега пред света.
цитирай
3. 1997 - Отричането не решава проблема
19.04.2022 20:31
shtaparov написа:
1997 написа:
Проблемът ще остане, докато не се изясни защо тюркски народи от степта се наричат и искат да бъдат признавани като българи.

няма такива народи!

балкарци, башкирци, гагаузи, карачаевци, татари, ногайци, чуваши.
цитирай
4. dobrodan - Щапаров, защо смяташ, че всички тюркски народи са били
19.04.2022 21:10
непременно номади и не са слизали от конете? :):):):):)
Погледни това:

"В друга група гробове в некрополите, за които си говорим, има и погребан кон, заедно с мъртвия. Нека си отбележим, че тези гробове са както с инхумация, така и с кремация, и определено са отдават на българите. Логично се интерпретират като гробове на войни, често и с оръжия. Ще си позволя цялата история, разказана от Ибн Фадлан – арабски писател от първата половина на X век. През 921 г. той участва в една експедиция от Багдад във Волжка България и оставя един великолепен пътепис с много етнографски описания. Ето какво ни разказва Ибн Фадлан:



В случай че умре някой свободен от тях, освен всички останали практики, в зависимост от броя на конете му, те убиват 100 или 200 от тях, „или пък само един от тях и изяждат месото, като оставят главата, краката, кожата и опашката, опъват ги на пръти и започват да нареждат: Това са неговите коне, които ще го отнесат в рая“. Ако пропуснат да жертват кон в деня на погребението, идва старец и казва: „Видиш ли, моите другари ме изпревариха, изпотрошиха ми се краката, за да ги настигна, но не мога. Останах сам.“ Тогава роднините жертват кон, разпъват чучелото му на гроба и старецът отново идва, за да им каже: „Видях еди-кой си и еди-кой си да казва: Съобщи на домашните и на приятелите ми, че вече ги настигнах. Догоних тези, които бяха преди мен, че се успокоих от умората“. Освен всичко друго, този текст дава добра представа за мисления път между двата свята, който изисква специално отношение и е свързан с движение и усилия. Свободният мъж го преминава на кон."

и това:

"Бихте ли коментирали тюркизацията сред прабългарите, тя мит ли е или реалност? В тази връзка не бива да се спестяват резултатите от антропологията, отнасящи се за погребаните в прабългарските некрополи. Ще Ви цитирам: „Разпознати са европейски типове със слабо изразени монголоидни черти (Бдинци); европидни и контактни типове между европидната и монголоидната раси, българи с алански или тюркски корен (Кюлевча); българи, смесени с алано-сармати (низината на Девня); българи с монголоидни белези, тюрско-монголска расова група (Балчик).“

И това, разбира се.

"Този въпрос изисква специални познания, извън археологията или историята. Във всеки случай не мисля, че тюркизацията е мит. Езикът, запазен в някои от каменните надписи, както и голяма част от споменатите титли, макар и изписани с гръцки букви, са тюркски. Също така вярвам на антропологическите анализи, затова и съм ги цитирала."

Ето и тук.
"Пак с пътя е свързана и една практика, позната от Сибир. В детски гробове погребвали и кучета, откривани и в Североизточна България: както кучето безпогрешно познава пътя до дома, така и ще помогне на душата да стигне Отвъд."

Нали пояснявах неведнъж, че не сме тюрки? :):):)

Относно татарите:). Такъв народ няма и никога не е имало. Липсват каквито и да било свидетелства за татари преди Чингизхановото нашествие.

Така че нашите македонски братя да правят като вятъра на дъното на басейна, за да не вдигат излишно прах.
Напълно възможно е втората част от името на Александър Македонски - Искандер ЗУЛКАРНАИН - да означава "лаком търбух".
Това не е шега. Ще поразгледам още, разбира се.
Кажи им да преименуват Куманово на Филибарево. Вардар (от Орда) - на Гардривър (по случай приемането им в ЕС). Частта от корена "орда" остава, но звучи някак така по-американски, нали...

цитирай
5. shtaparov - Проблемът ще ...
20.04.2022 03:43
1997 написа:
shtaparov написа:
1997 написа:
Проблемът ще остане, докато не се изясни защо тюркски народи от степта се наричат и искат да бъдат признавани като българи.

няма такива народи!

балкарци, башкирци, гагаузи, карачаевци, татари, ногайци, чуваши.


1. Народ "балкарци" няма- самоназванието на "балкарите" е МАЛКАРЛЪ! Думата "балкар" е руска а не "балкарска",но освен това тя е и нова- старото руско название на татарското племе МАЛКАРЛЪ е ПЛАНИНСКИ ТАТАРИ.
2. За башкирите още от Х век се знае,че са тюрки а не Българи- те били победени и подчинени от Българите, съответно включени в техните владения,но си останали диви азиатски примитиви коренно различни от Българите и като такива са описани още от от Ибн Фадлан. Техни отделни интелектуалци,но в никакъв случай целия народ могат да претендират за названието БУЛГАР дотолкова,доколкото суданските негри имат право да претендират,че са всъщност чисти римляни (бивши жители на Римската империя)! Чукчите и алеутите имат същото право да претендират че са руси (бивши или настоящи руски граждани) и ако Русия бе по-силна икономика от американската,това щеше вече да се е случило!

3. "Гагаузите" са друга ракия- те са двуезични Българи (говорещи Български и турски),които по начало са си чисти Българи-индоевропейци и говорели двата езика,понеже няколко века принудително са живели в чисто турска среда. През 19-ти век обаче те са отвлечени в Русия,където Българския език и типичните Български имена са им забранени след "революцията",при което им останал само турският. "Тяхното" название "гагаузи" също е руско и им е наложено през 19-ти век: до тогава то е било съвършено непознато за тях и за народа ни!

4. Карачаевците са типично кавказко та дори черкезко племе,което приело исляма при което се сближило с турците и както всички изредени от теб,народът им НИКОГА не е претендирал че е Български! Отделни техни интелектуалци- може би да щото са хранели илюзия,че Турция ще защити "своите" "тюрко-Българи". Тя обаче не желае да се скара с Русия и затова не го прави,а авантюристичните инициативи на интелектуалците постерпенно биват забравени.

5. Татари- положението е както с карачаевците и башкирите- самият народ не ще и да чуе да бъде прекръщаван на "Българи" но отделни интелектуалци,които са подавляващо малцинство в страната го настояват гръмогласно а "наши" наивници им пригласят,за да наливат вода в мелницата на македонизма и да разлайват кучетата около Вардар.

6. Народ "ногайци" няма- това е руско название на едно от татарските племена,което от край време се е самонаричало ТАТАРИ! Татарите органически не желаят да стават Българи така,както ние не желаем да ставаме "македонци" и римляни!

7. За чувашите съм написал и коментирал доста,но явно не си го прочел- те са бивши угрофини,преминали през опит за потатарчване и порусначване. Насилията и експериментите с тях са размътили главите на някои техни интелектуалци дотолкова,че вече не знаят кои са и какви са. Затова те (а не народът им!) се поддават на онези отродителни пропаганди,с които ги денационализира политиката на руско-съветската империя,за да ги откъсне от истинските им корени и да ги порусначи. Както показват статистиките,тази имперска политика е успешна- принципът "Разделяй и владей" е довел до там,че оригиналните етнически чуваши постепенно изчезват и биват заменяни от руснаци.

На нас ни бе прилагана същата имперска политика- размътваха се главите на наивниците,че ние сме "тюрки", "татари",. "гагаузи", "шопи", "македонци" и "славяни",та дори етиопи и цигани,след което по принципа "Разделяй и владей" милиони Българи бяха превърнати в гърци, сърби, "румънци", руснаци и "македонци"!

Новите международни условия,в които бе поставена България след 2004 г. говорят,че вменявания от теб (и от влюбените в в Путин травестити) "проблем" няма как да остане а неизбежно ще изчезва- "славянската" лъжа постепенно ще отмира, "туркотатарската" и "македонската" също,а заблудите и лъжите около татарите и чувашите постепенно ще отстъпват място на автентичната историческа истина!
цитирай
6. shtaparov - непременно номади и не са слизали от ...
20.04.2022 04:42
dobrodan написа:
непременно номади и не са слизали от конете? :):):):):)
Погледни това:

"В друга група гробове в некрополите, за които си говорим, има и погребан кон, заедно с мъртвия. Нека си отбележим, че тези гробове са както с инхумация, така и с кремация, и определено са отдават на българите. Логично се интерпретират като гробове на войни, често и с оръжия. Ще си позволя цялата история, разказана от Ибн Фадлан – арабски писател от първата половина на X век. През 921 г. той участва в една експедиция от Багдад във Волжка България и оставя един великолепен пътепис с много етнографски описания. Ето какво ни разказва Ибн Фадлан:



В случай че умре някой свободен от тях, освен всички останали практики, в зависимост от броя на конете му, те убиват 100 или 200 от тях, „или пък само един от тях и изяждат месото, като оставят главата, краката, кожата и опашката, опъват ги на пръти и започват да нареждат: Това са неговите коне, които ще го отнесат в рая“. Ако пропуснат да жертват кон в деня на погребението, идва старец и казва: „Видиш ли, моите другари ме изпревариха, изпотрошиха ми се краката, за да ги настигна, но не мога. Останах сам.“ Тогава роднините жертват кон, разпъват чучелото му на гроба и старецът отново идва, за да им каже: „Видях еди-кой си и еди-кой си да казва: Съобщи на домашните и на приятелите ми, че вече ги настигнах. Догоних тези, които бяха преди мен, че се успокоих от умората“. Освен всичко друго, този текст дава добра представа за мисления път между двата свята, който изисква специално отношение и е свързан с движение и усилия. Свободният мъж го преминава на кон."

и това:

"Бихте ли коментирали тюркизацията сред прабългарите, тя мит ли е или реалност? В тази връзка не бива да се спестяват резултатите от антропологията, отнасящи се за погребаните в прабългарските некрополи. Ще Ви цитирам: „Разпознати са европейски типове със слабо изразени монголоидни черти (Бдинци); европидни и контактни типове между европидната и монголоидната раси, българи с алански или тюркски корен (Кюлевча); българи, смесени с алано-сармати (низината на Девня); българи с монголоидни белези, тюрско-монголска расова група (Балчик).“

И това, разбира се.

"Този въпрос изисква специални познания, извън археологията или историята. Във всеки случай не мисля, че тюркизацията е мит. Езикът, запазен в някои от каменните надписи, както и голяма част от споменатите титли, макар и изписани с гръцки букви, са тюркски. Също така вярвам на антропологическите анализи, затова и съм ги цитирала."

Ето и тук.
"Пак с пътя е свързана и една практика, позната от Сибир. В детски гробове погребвали и кучета, откривани и в Североизточна България: както кучето безпогрешно познава пътя до дома, така и ще помогне на душата да стигне Отвъд."

Нали пояснявах неведнъж, че не сме тюрки? :):):)

Относно татарите:). Такъв народ няма и никога не е имало. Липсват каквито и да било свидетелства за татари преди Чингизхановото нашествие.

Така че нашите македонски братя да правят като вятъра на дъното на басейна, за да не вдигат излишно прах.
Напълно възможно е втората част от името на Александър Македонски - Искандер ЗУЛКАРНАИН - да означава "лаком търбух".
Това не е шега. Ще поразгледам още, разбира се.
Кажи им да преименуват Куманово на Филибарево. Вардар (от Орда) - на Гардривър (по случай приемането им в ЕС). Частта от корена "орда" остава, но звучи някак така по-американски, нали...


Дай ми пример за древен тюркски народ,който не е бил номадски- е няма такъв и това е основния "аргумент" на тюрколозите,с който ни превръщат в монголо-азиатски номади! С погребалната жертва на кон нищо не доказваш- такава са правели Траките и Скитите,от които са я заимствали тюрките след своя късно проведен етногенезис. Келтите също са имали подобен и всичко идва от простата причина,че в древните келтоскитски поверия конят отвеждал душите на мъртвите в подземното царство. Затова твоите примери с коня са свързани САМО с погребалните обичаи а не с обикновените житейски: Българите (респ. Келтите и Скитите,а по-късно и произлезли от тях тюрки) са жертвали КОН в чест на КРОН (Сатурн),за да може да отнесе душата на починалия в подземното царство.

Тук ще добавя,че Българи с монголоидни белези НЯМА и НИКОГА не е имало! Онези хора с такива белези,за които ти говориш просто не са Българи- те са маджари, печенеги, узи или татари но Българи- определено НЕ! Сибирската практика в детските гробове от североизтонча България е същата- тя е оставена от печенеги, узи (т.е. ТОРКИ/ТУРКИ!), кумани или татари и в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не е Българска!

Ще ти кажа и за името ЗУЛКАРНАЙН- то означава ДВУРОГИЯТ и е прозвище на Александър,което се появило в завладения от арабите римски Египет заради съпоставянето на Александър с египетския бог АМОН,който носел овнешки рога. А думата "орда" не можеш да я дириш навсякъде- потърси я в думите ОРДЕР, ОРДЕН, ОРДИНАРЕЦ и в изрази като "ГОРДА БЪЛГАРКА" И "БОРДА НА ДИРЕКТОРИТЕ",от което сам ще се убедиш!
цитирай
7. 1997 - Още две неясноти
20.04.2022 07:39
shtaparov написа:
Татари- положението е както с карачаевците и башкирите- самият народ не ще и да чуе да бъде прекръщаван на "Българи" но отделни интелектуалци,които са подавляващо малцинство в страната го настояват гръмогласно а "наши" наивници им пригласят,за да наливат вода в мелницата на македонизма и да разлайват кучетата около Вардар.

Все пак, възгледите за принадлежност към българите се появява измежду равностойни ви интелектуалци и са плод на все някакви научни постижения. Т.е. застават дума срещу дума и не е редно да се доверим само на нашата, защото ни е родна. А това за "подавляващото (превъзхождащо) малцинство" е доста противоречиво.

Другото е, особената ви позиция, че някаква научна истина би наляла вода в нечия мелница. Това е по- скоро политически критерий. Противопоставяне на някой научен факт (не става дума за татарския произход- това не е факт, а оспорвани тези) само защото някой щял да го ползва против нас е определено ненаучно.

Съжалявам, че стигате до агресия в ранен етап на дискусията. Пишете "Новите международни условия,в които бе поставена България след 2004 г. говорят,че вменявания от теб (и от влюбените в в Путин травестити) "проблем" и т.н."
Знайте, Новите международни условия :) защитават травеститите. Президенти и посланици се нареждат под многоцветните им знамена. Е, само от някои държави, но значими за нас.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
20.04.2022 09:29
Истината е някъде по средата Българите не са били като хуните/ маджарите също претендират, че са хуни/, да не слизат от конете! Но коне са ползвали и конницата им е била страшна Мисля че съм давал цитат за Българите ,които с конницата си са ужасили света!
Навася тсветкавичен удар и изчезват! Така са побеждавали ромеите Така е направил и Симеон Велика Придърпал е с отстъплението на пехотата/ организирано/ ромеите към хълмовете където стояля прикрита конницата, начело с него И тя ги е ударила така, че почва сеч Конят на царя е убит, но той не напуска биткатата Водят му нов и продължава да се бие!
Конете са любимо животно на траките Те доказват връзката ни с тях!
И кушиите! Които идват от Кушанската империя, от Българите дошли оттам Говорили сме на тази тема Те са чужденци, не са оттам, едно от тълкуванията на името ни на местен език е" чужденец" Куш на местен език е кон
Предвид огромните разстояние, които трябва да преодоляват, Българите не могат без коне
Но те не са номади! Изчислили са ,че през годините на завръщането към родните земи, по пътя си са създали седем държави Строят градове Това не е номадско занимание Основните градове в Украйна и Русия , дори за Москва и Киев се твърди че са дело на Българи!
Служат си успешно с конницата! Бойните им умения с нея са наследени от казаците Те по същия начин нанасят удар и както са се появили изчезват Това е Българската тактика при воюване с конница Така са унищожили армията на Наполеон при отстъплението ву
Казаците са нашите родственице,те са по поречието на Дон Тях Българите чакат на днешния ден- Априлското въстание Те са дядо Иван! Те първи се притичат на помощ на Шипка! Как, само при появата им, опълченците намират сили с мощно "ура" да объркат османлиите!

Благодаря ти ,че даваш твой коментар за мой постинт, положителен! Това ,че не е утвърден още е случайно, явно не съм бил на линия
В заключение, не сме сраснали с конете, но чрез тях получаваме доказателства за връзката ни с траките, с Кушанската империя и с ...казаците!

Хубав ден, приятелю!

цитирай
9. dobrodan - Отзад напред, че е по-лесно:).
20.04.2022 09:30
За Зулкарнаин ще проверя при ногаите по-обстойно.
Българи с монголоидни белези има и сега, особено сред българките.
Конят знаеш ли къде е одомашнен и кога:):):)? Направи си справка и помисли от кои народи ще да е станало това :).
Дунавските българи сме различен народ, много стара смесица от европейски, индийски, фински, праславянски, прототюркски (командирите и държавна и военна администрация), ирански, кавказки, ако щеш и арабски примес има :). Вече кой кога се е заселил тук преди нас, с нас и след Аспарух, се опитвам да издиря. В това няма нищо лошо:):):).
Че не сме тюрки в днешния смисъл го доказват и погребенията - курганните погребения (много типични за тюркските късни народи, идват още от Шумер) не са присъщи за нас, макар тракийските могили да преставляват просто луксозни кургани:):), има сериозни разлики. Отсъстват огромният брой мъниста и погребения заедно с жените (която практика е типично източна, от Индия до Сибир).
Келтите в началото на разселването си определено са били тюркоезични, впоследствие се смесват с други народи и променят езика си, нормална практика. Когато за едно и също понятие имаш няколко съвсем различни думи, какво следва да означава това?
Траките на юг :):):), не тези, които слизат от североизток, също са курганници:).
Егати заемките в културата, на възраст 5000 години:)?
Номади са и скитите:).
Уседнал тюркоезичен народ ли искаш? Уседнал, но по кое време?
Защото римляните, германите, скандинавските народи, дори уйгурите също усядат, но това изобщо не им пречи да са дънили стари тюркски езици :).
Българите са случай, който не се вписва в познатите категории :):):) и ако македонците:):):) не могат да го проумеят, толкова по-зле за тях.
Номади, а?
Не. Държавници! Участници в империи и създатели на империи!
Ме-е-е-е-стното население на Македония няма нищо общо с античките македони:):):). Они си знаят:):):).
цитирай
10. mt46 - ...
20.04.2022 13:38
1. Няма нищо нередно или срамно, ако древните българи са били "конен народ"!
2. В посочения от теб текст за бурджан ясно пише, че те имат ездитни коне, които използват при война. Но за кой век става въпрос? ... Пет века по-рано може да са използвали конете и за придвижване в мирно време...
3. Нелогично е да не правиш разлика между един етнос през 9-ти век и този етнос през 3-4 или пети век, смятайки, че етносите не се развиват, не променят начина си на живот...
цитирай
11. radostinalassa - Не може един арменец или тюрк по - скоро...
20.04.2022 19:10
да казва ние българите. Не говорим за поданство.
И отново: когато българите дошли до Индия и някои започнали да се смесват с циганите там, видели, че от тези деца не става нищо. И въвели кастите , по нашему соевете. Само смесеняк може да твърди горното.




цитирай
12. shtaparov - Здравей!
21.04.2022 18:04
mt46 написа:
1. Няма нищо нередно или срамно, ако древните българи са били "конен народ"!
2. В посочения от теб текст за бурджан ясно пише, че те имат ездитни коне, които използват при война. Но за кой век става въпрос? ... Пет века по-рано може да са използвали конете и за придвижване в мирно време...
3. Нелогично е да не правиш разлика между един етнос през 9-ти век и този етнос през 3-4 или пети век, смятайки, че етносите не се развиват, не променят начина си на живот...

Прав си,че няма нищо нередно или срамно и няма пречка да го запишем в историята си,ако това беше вярно. То обаче не е вярно и няма как по научен път да се докаже,че Българите са били народ на коне. Това дето казваш,че пет века по-рано може да са използвали конете и за придвижване в мирно време е предположение- може да са ги използвали,може и да не са. Същото се отнася и за древните "славяни" (СКЛАВИ!) например- в VI век те не са били самоеди (човекоядци),но 3 века по-рано може и да са били. По силата на третата ти точка етносите се развиват- значи и "славяните" се са се развили през цитираните 3 века т.е.- може спокойно да са били примитивни човекоядци,намиращи се още в каменната ера по време,в което Българите отдавна са си имали държава и царе!
цитирай
13. shtaparov - да казва ние българите. Не говорим ...
21.04.2022 18:08
radostinalassa написа:
да казва ние българите. Не говорим за поданство.
И отново: когато българите дошли до Индия и някои започнали да се смесват с циганите там, видели, че от тези деца не става нищо. И въвели кастите , по нашему соевете. Само смесеняк може да твърди горното.

Може и да имаш право,но личното му име Красимир и фамилията Добрев са прекалено нашенски- затова се съмнявам че може да е така.
цитирай
14. shtaparov - Татари- положението е както с ка...
21.04.2022 18:19
1997 написа:
shtaparov написа:
Татари- положението е както с карачаевците и башкирите- самият народ не ще и да чуе да бъде прекръщаван на "Българи" но отделни интелектуалци,които са подавляващо малцинство в страната го настояват гръмогласно а "наши" наивници им пригласят,за да наливат вода в мелницата на македонизма и да разлайват кучетата около Вардар.

Все пак, възгледите за принадлежност към българите се появява измежду равностойни ви интелектуалци и са плод на все някакви научни постижения. Т.е. застават дума срещу дума и не е редно да се доверим само на нашата, защото ни е родна. А това за "подавляващото (превъзхождащо) малцинство" е доста противоречиво.

Другото е, особената ви позиция, че някаква научна истина би наляла вода в нечия мелница. Това е по- скоро политически критерий. Противопоставяне на някой научен факт (не става дума за татарския произход- това не е факт, а оспорвани тези) само защото някой щял да го ползва против нас е определено ненаучно.

Съжалявам, че стигате до агресия в ранен етап на дискусията. Пишете "Новите международни условия,в които бе поставена България след 2004 г. говорят,че вменявания от теб (и от влюбените в в Путин травестити) "проблем" и т.н."
Знайте, Новите международни условия :) защитават травеститите. Президенти и посланици се нареждат под многоцветните им знамена. Е, само от някои държави, но значими за нас.

Уважавам твоето мнение за травеститите и го ценя високо,понеже го споделям напълно! Моята позиция не касае научните истини- тя е насочена САМО срещу наукообразните неистини,които ни се представят за чиста монета. Изчел съм за татари и чуваши толкова много важни неща,че и проф.Ив.Добрев не е изчел толкоз но да не забравяме: никой тюрколог,колко и объркани да са неговите версии не подкрепя псевдонаучната компилация Джагфар тарихи,в която истини са смесени с лъжи. С добър и сериозен коментатор като теб аз не споря без нужда а по-скоро намирам общи виждания,които могат да сближат мненията ни без проблем. Затова мога да кажа кои са най-важните прилики между Българи и татари (респ.Българи и чуваши) още сега:

1. И едните и другите имат глави.
2. И едните и другите имат уши.
3. И едните и другите имат крака.
4. И едните и другите могат да говорят членоразделно.

Има и други подобни прилики но засега ще спра с тия,за да не ставам досаден :) Политическия критерий обаче,за който споменаваш тук е изключително важен и съществува в Българската история от близо век и половина. Ти допускаш,че аз използвам такъв критерий- а не допускаш ли на свой ред,че великите и не толкоз великите сили около нас не ползват същия този критерий,за да натаманят нашта история по своя си вкус? Само аз ли знам да ползвам тоя критерий- нима те никак не са се сетили да го използват,за да разделят народа ни на "славяни", "македонци", шопи, тракийци и пр.? Аз съм убеден и дори имам документални аргументи,че те са се сетили за това нещо далеч преди нас или най-малко 2 века преди нашето време!...
цитирай
15. radostinalassa - Българите не са пратюрки или как е по твоему. Циганите също имат наши имена. Това е наивно.
21.04.2022 18:42
shtaparov написа:
radostinalassa написа:
да казва ние българите. Не говорим за поданство.
И отново: когато българите дошли до Индия и някои започнали да се смесват с циганите там, видели, че от тези деца не става нищо. И въвели кастите , по нашему соевете. Само смесеняк може да твърди горното.

Може и да имаш право,но личното му име Красимир и фамилията Добрев са прекалено нашенски- затова се съмнявам че може да е така.

цитирай
16. radostinalassa - Показателите са доста
21.04.2022 18:44
Генетика, антропология, религия, език, бит, обичаи, шевици по дрехите и покривките, погребения.





цитирай
17. shtaparov - Здравей приятелю!
21.04.2022 18:54
leonleonovpom2 написа:
Истината е някъде по средата Българите не са били като хуните/ маджарите също претендират, че са хуни/, да не слизат от конете! Но коне са ползвали и конницата им е била страшна Мисля че съм давал цитат за Българите ,които с конницата си са ужасили света!
Навася тсветкавичен удар и изчезват! Така са побеждавали ромеите Така е направил и Симеон Велика Придърпал е с отстъплението на пехотата/ организирано/ ромеите към хълмовете където стояля прикрита конницата, начело с него И тя ги е ударила така, че почва сеч Конят на царя е убит, но той не напуска биткатата Водят му нов и продължава да се бие!
Конете са любимо животно на траките Те доказват връзката ни с тях!
И кушиите! Които идват от Кушанската империя, от Българите дошли оттам Говорили сме на тази тема Те са чужденци, не са оттам, едно от тълкуванията на името ни на местен език е" чужденец" Куш на местен език е кон
Предвид огромните разстояние, които трябва да преодоляват, Българите не могат без коне
Но те не са номади! Изчислили са ,че през годините на завръщането към родните земи, по пътя си са създали седем държави Строят градове Това не е номадско занимание Основните градове в Украйна и Русия , дори за Москва и Киев се твърди че са дело на Българи!
Служат си успешно с конницата! Бойните им умения с нея са наследени от казаците Те по същия начин нанасят удар и както са се появили изчезват Това е Българската тактика при воюване с конница Така са унищожили армията на Наполеон при отстъплението ву
Казаците са нашите родственице,те са по поречието на Дон Тях Българите чакат на днешния ден- Априлското въстание Те са дядо Иван! Те първи се притичат на помощ на Шипка! Как, само при появата им, опълченците намират сили с мощно "ура" да объркат османлиите!

Благодаря ти ,че даваш твой коментар за мой постинт, положителен! Това ,че не е утвърден още е случайно, явно не съм бил на линия
В заключение, не сме сраснали с конете, но чрез тях получаваме доказателства за връзката ни с траките, с Кушанската империя и с ...казаците!

Хубав ден, приятелю!


Българите най-често не са имали нужда да изчезват след нанесения удар- те не са татари или печенеги и не са се бояли от съответния контраудар,затова много често се изправяли лице в лице с противника,както личи от цитираните примери.

И за казаците имам какво да добавя. Те са индоевропеизирано кавказко племе- това е установено вече от руската наука. Тяхното самоназвание е КАЗАКИ и тъкмо то дава яснота,че се касае за древното племе КАСОГИ,което много отдавна живяло южно от Дон. Това го забелязах лично в един момент,реших че съм направил малко откритие и се впуснах да търся повече данни за казаците,за да напиша статия за тях. За мое разочарование обаче се оказа,че това е било установено не много скоро,а аз само съм препотвърдил "откритието" на някой друг :)
цитирай
18. shtaparov - (Българите не са пратюрки или как е по твоему. Циганите също имат наши имена. Това е наивно.)
21.04.2022 18:56
radostinalassa написа:
shtaparov написа:
radostinalassa написа:
да казва ние българите. Не говорим за поданство.
И отново: когато българите дошли до Индия и някои започнали да се смесват с циганите там, видели, че от тези деца не става нищо. И въвели кастите , по нашему соевете. Само смесеняк може да твърди горното.

Може и да имаш право,но личното му име Красимир и фамилията Добрев са прекалено нашенски- затова се съмнявам че може да е така.


Да,това е вярно- приемам го!
цитирай
19. shtaparov - Генетика, антропология, религия, ...
21.04.2022 18:58
radostinalassa написа:
Генетика, антропология, религия, език, бит, обичаи, шевици по дрехите и покривките, погребения.

Показателите говорят единодушно: ядрото на Болгарите и Келтското племе БОЛГИ са едно и също нещо!
цитирай
20. shtaparov - Здравей Красимире!
21.04.2022 19:07
dobrodan написа:
За Зулкарнаин ще проверя при ногаите по-обстойно.
Българи с монголоидни белези има и сега, особено сред българките.
Конят знаеш ли къде е одомашнен и кога:):):)? Направи си справка и помисли от кои народи ще да е станало това :).
Дунавските българи сме различен народ, много стара смесица от европейски, индийски, фински, праславянски, прототюркски (командирите и държавна и военна администрация), ирански, кавказки, ако щеш и арабски примес има :). Вече кой кога се е заселил тук преди нас, с нас и след Аспарух, се опитвам да издиря. В това няма нищо лошо:):):).
Че не сме тюрки в днешния смисъл го доказват и погребенията - курганните погребения (много типични за тюркските късни народи, идват още от Шумер) не са присъщи за нас, макар тракийските могили да преставляват просто луксозни кургани:):), има сериозни разлики. Отсъстват огромният брой мъниста и погребения заедно с жените (която практика е типично източна, от Индия до Сибир).
Келтите в началото на разселването си определено са били тюркоезични, впоследствие се смесват с други народи и променят езика си, нормална практика. Когато за едно и също понятие имаш няколко съвсем различни думи, какво следва да означава това?
Траките на юг :):):), не тези, които слизат от североизток, също са курганници:).
Егати заемките в културата, на възраст 5000 години:)?
Номади са и скитите:).
Уседнал тюркоезичен народ ли искаш? Уседнал, но по кое време?
Защото римляните, германите, скандинавските народи, дори уйгурите също усядат, но това изобщо не им пречи да са дънили стари тюркски езици :).
Българите са случай, който не се вписва в познатите категории :):):) и ако македонците:):):) не могат да го проумеят, толкова по-зле за тях.
Номади, а?
Не. Държавници! Участници в империи и създатели на империи!
Ме-е-е-е-стното население на Македония няма нищо общо с античките македони:):):). Они си знаят:):):).

В думите ти има верни неща,но има и неверни. Много е важно да научиш например,че до VI век тюркски език няма- има доиндоевропейски форми на евразийските езици,които са в същината си кавказки (иберийски) и лувийски. Затова мога да приема още една част от твоите твърдения,ако спреш да наричаш тези езици "тюркски"- те просто не са такива! Наричай ги КАВКАЗКО-ЛУВИЙСКИ например: това би бил най-точният термин! Не може да наричаш кавказко-лувийските езици "тюркски" така,както не може да наричаш "славянските" езици БЛАТНЕНСКИ или СМОЛИЧАНСКИ- разбираш ме,нали??!!
цитирай
21. sekirata - Иисус воскресе!
24.04.2022 17:47
Светъл Великден!
цитирай
22. shtaparov - (Иисус воскресе!)
25.04.2022 11:35
sekirata написа:
Светъл Великден!

Во Истина възкресе- светъл празник и на теб!
цитирай
23. nedovolen - Научих доста неща от статията. Като ...
27.04.2022 16:59
Научих доста неща от статията.
Като гледам коментарите, клонят в твоята везна.
Христос възкръсна!
По-Български не мога да го кажа. Въпреки, че това не е за майтап.
:)))
цитирай
24. shtaparov - Христос възкресе!
27.04.2022 17:52
nedovolen написа:
Научих доста неща от статията.
Като гледам коментарите, клонят в твоята везна.
Христос възкръсна!
По-Български не мога да го кажа. Въпреки, че това не е за майтап.
:)))

Както и да го кажеш приятелю,отзива ти е много положителен и го харесвам- благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816004
Постинги: 267
Коментари: 9064
Гласове: 136734
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи