Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2021 04:56 - НЯКОЛКО ИСТИНИ ЗА ТЮРКИТЕ, КОИТО НЕ СА НИКАК ДРАГИ НА КАЗИОННИТЕ ПСЕВДОИСТОРИЦИ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 6846 Коментари: 54 Гласове:
76

Последна промяна: 12.01.2022 02:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
НЯКОЛКО ИСТИНИ ЗА ТЮРКИТЕ, КОИТО НЕ СА НИКАК ДРАГИ НА КАЗИОННИТЕ ПСЕВДОИСТОРИЦИ


   За древните тюрки съм изчел много,а всичко научено мога да споделя само в няколко пасажа (кликни върху изображенията,за да ги увеличиш):

1. Първите тюрки се появяват на бял свят в 552 г.- до тогава такива НИКОГА историята не е зафиксирала. Документи за Българите сочат обаче,че ние сме с векове и дори с хилядолетия по-стар народ! Изводът е прост и ще го приравня към пример от Балканите: няма как съвременната Псевдомакедония да е по-древна от антична Македония!

      image


2. Най-древните тюрки и татари са били чисти европеиди,много по-руси от днешните расисти лъжемакедонци!
      image
      image
      image


      image

  Това означава че Българите,ако са били "тюрки" или най-налкото "прототюрки" са били много по-руси и светлооки от това което са днес,и очевидно са "помургавели" в резултат на близките си контакти с "византийци" и "македонци"!

3. Първите надписи на тюркски език се появяват чак в началото на VIII век (716 г.)- ако тюрките са оставили един-два надписа преди това,те са били на согдийски език (индоевропейски!). Самите "тюркски" руни са всъщност модифицирани согдийски,а първите надписи с Български руни от Източна Европа са датирани през II-III век: далеч преди появата на тюрките като народ!

      image
4. Преди днешния си тюркски език тюрките са имали друг по-стар език,който е бил индоевропейски.

5. Сред тях НИКОГА не е имало племена,носещи имената хуан-хуан, жуан-жуан, жужани, хуни, пугури, булгури, булгари, ксионг-ну, хунну и пр.!
      image


6. Изпитали са силно китайско влияние за разлика от Българите: най-старата следа от китайско "влияние" у нас е една китайска паница от XIII-XIV век,която дедите ни са купили от някой генуезки или еврейски търговец,посетил татарските тържища в днешните Украйна и Русия.      

7. Почти всички "тюркски" думи в Българския език,включително в най-древните му варианти са всъщност индоевропейски (Български, персийски, арийски, келтски, тракийски, "славянски" и пр.)

8. "Тюркския" календар се появява в началото на VIII век,скоро след появата на писмеността (тюркските руни),а тюрките го взимат от Памирските согдийци. "Китайския" календар е още по-нов: Китай го взима от тюрки и согдийци в началото на VIII век за разлика от нас,които имаме няколко доста по-стари дати,зафиксирани с Българския календар:

а) Първа година от Новата ера (начало на Новото Българско летоброене)
б) 415 г. (раждането на Атила)
в) 453 г. (смъртта на Атила)
г) 625 г. (възцаряването на Гостун)
д) 629 г. (възцаряването на Кубрат)
е) 695 г. (смъртта на Аспарух).

9. Монголските езици не са тюркски и никога не са били!
      image

10. Монголоиди сред пратюрките почти не е имало- те се появяват едва през VII век,далеч след отсядането на Българите в Европа!

  Тези истини се дискутират отдавна на Запад но у нас са "персона нон грата",понеже объркват сметките на македонистите и разобличават лъжите на техните приятели тюрколози. Интересът ми към тюрките е слаб,но се принудих да ги опозная по-добре заради приписвания на Българите фантазиен тюркизъм. Оказа се че съм бил прав: Българската история е много фалшифицирана но тази на тюрките- също!



Гласувай:
76


Вълнообразно


1. nedovolen - То на казионните историци коя ли ...
15.12.2021 07:47
То на казионните историци коя ли истина им харесва...
:)))
цитирай
2. anonimen65 - vinagi me glojdi vapros
15.12.2021 09:38
zashto grobat na chingis han e neprikosnoven/dali pak i toi ne e bial rus maj ili chervenokos
цитирай
3. mt46 - ...
15.12.2021 12:27
"Тюркските народи са северно и централноевразийски народи, които говорят езици, принадлежащи към тюркското езиково семейство, и които имат (в различни степени) определени общи културни и исторически черти.
Първоначално формирането на тюрките и техния език става в обширна територия обхващаща Средна Азия и Южен Сибир. Този ареал се формира исторически в течение на над две хилядолетия. Етническата история на пратюркския субстрат включва синтез на две групи население:

- формираното в областта на запад от Волга през 3-то и 2-ро хилядолетие пр.н.е.
индоевропейско население, мигрирало впоследствие далеч на изток.
- зародилото се първото хилядолетие пр.н.е. в степите на изток от Енисей население с източноазиатски произход, говорещо на пратюркски и носещо белезите на монголоидната раса."
Нали не намекваш, че най-видните български историци, езиковеди и археолози са били малоумници и фалшификатори!?... Или си убеден, че са такива?...
цитирай
4. dobrodan - Точка 7 е доста спорна. Освен ако нямаш предвид турските заемки?
15.12.2021 12:27
Точка 4. Този стар тюркски език може да бъде наречен европейски единствено по географски признак.

С останалото съм НАПЪЛНО СЪГЛАСЕН.
цитирай
5. dobrodan - Марине? В цитата, който показваш, са допуснати неточности.
15.12.2021 14:54
Извинявам се, но следи от пратюркски език има в цяла Евразия и това съвсем не е шега.
Общотюркски е следващото стъпало. Там някъде сме ние. Древнотюркски е този, който е определен като южносибирски и източноазиатски.
Просто припомням.
цитирай
6. notfun - хайде и от мен..Тухличкаа @ ))) да не пиша..пости...нямам спонсор, като теб! и НЕ желая, да имам
15.12.2021 16:15

Принадлежността на кан Атила към владетелската династия Дуло е убедително доказана в трудовете на Гейза Фехер, Петер Юхас, Де Гроот.

В последните години все по-често се изказва тезата, че кан Атила е бил християнин. В Хунорската империя, както и в повечето държави, съставени на федеративен принцип, е имало толерантност към религиите на отделните народи. В миналото вярата и религията са били от изключителна важност, тъй като хората са имали нужда да разчитат на покровителството на боговете, които почитат, дори е било унижение и обида да си “неверник”. Въпреки че не съществуват преки данни за вярата на Атила, има вероятност той наистина да е бил християнин. Неслучайно, когато през 452 г. стигнал до вратите на Рим, след разговора, който провел с пап Лъв І, уважил неговата молба и не разрушил Светия град.

Участието на български родове и племена в Хунорската империя е дало повод за разпространената през ХХ век теза, че българите по произход са тюрко-алтайски народ от района на Западен Сибир и Приуралието, който се смесил с хуните и се придвижил към Европа през ІV – V век. Редица данни от съвременни изследвания в сферата на антропологията, археологията, етнографията, лингвистиката и генетиката убедително сочат, че прародината на българите е в района на планините Памир и Хиндукуш.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
15.12.2021 22:24
Поздравления за постинга и за огромния труд, който си положил за написването му!

Понеже изкуствено се разделя народът ни на Българи и славяни и ЗА ДА СЕ ПОДЧЕРТАЕ ТАЗИ РАЗЛИКА някои Български историци, езиковеди, а защо не и археолози, изкарват Българите с тюркски произход и респективно с такъв език ?
Не се наемам да разследвам ,дали грешат или лъжат? Но едно е сигурно, удобно е за тезата им относно различието, което изтъкват! Оттам- всякакви спекулации са възможни

Турският език е смесица от персийски и арабски думи Наскоро един ирански по произход лекар показа ,че кюфте и кебапче са не турски , а персийски думи!
Възможно е и много Български думи да са навлезли в турския- все пак ние сме книжовен народ, с традиции в тази област, за разлика отт тях Те са номади в 11- ти век, когато масово навлизат в ИРИ
Например, пара била турска дума? Но в средновековието съществува думата парица в езика ни!
Има я и в италианския- капара- предплата Тя май с пари се прави, нали?

Но за мен е явна фалшификация подмяната на словени със славяни Нищо не може да ме убеди ,че слова и слава са били едно и също в Ранното Средновековие - Казвал съм го, уместно е да го повторя - за неискащите да го разберат!
На витража на Мадридската катезрала, вече на 600 години, трета по големина в света, е изписана на всички езици с азбука тогава една дума Да, дума е, тухлата в строежа на езика Тя е изписана и на Български и е "СЛОВО"
Затова става пределно ясно за какви Словени става дума в Първия препис на " О писменехь" ,датиран от 12- ти век!

Всичко най- добро приятелю!

П.П. Някой би ли ми обяснил, какво печелим от това изкуствено разделяне на Българи и славяни?
По скоро въпросът е друг Българи ли са славяните?
цитирай
8. get - До 3. mt46 - 5. dobrodan - 6. notfun - ОПРОВЕРГАВАЩИ Щапаров - а на практика ... ?
16.12.2021 12:50
... "опровергавайки" - трупат опортюнисични, глупост върхи глупост ДА РЕКНА?

1-во
Хуните НЕ СА ТЮРКИ ... а са наричани поне от трима известни ми антични автори с имената "царски скити" и "маса-гети".
2-ро
Според свети Иероним + Кекавмен същите са и ХРИСТИЯНИ.
3-то
Са и ФЕДЕРАТИ на Източната римска империя ... Това В РЕЗЮМЕ по отношение на така наричаните ХУНИ, те и българи отнесено КЪМТО, ЧЕТВЪРТО - ПЕТО СТОЛЕТИЕ?

II - ро ВЕЧЕ СЪОТНЕСЕНО, къмто ШЕСТО - СЕДМО СТОЛЕТИЕ?
1. Как обяснява, ЕТНОСНАТА ОБАГРЕНОСТ ... на тези наследници на по-старите ХУНИ ... което е равнозначна на ЮНИОН = СЪЮЗени?
Цитат по Григорий Писидийски(живял около 620-670 години)?

"От старо време РАЗБУНТУВАНИ, СЪБРАХА СЕ:
Словенин с Хун и Скит с Българин,
Мизиец със Скит едно мислеха,
ЕДИН ЕЗИК и едно място имаха.
Бидейки обособени и ОТДАВНА СЪЕДИНЕНИ
Една война срещу нас водеха."

От което ВЪПРОСИ - ДВА?
А// От кога, ВРЕМЕТО(датировка) - е КОГАТО тези четири етнографски-определени хора//народи - Когато НАЧЕВАТ ВОЙНАТА срещу ИРИ?
Б// Някъде освен етно-определящите - изреждам: а) склавин б)хун в) скит б) мизиец и последното Българин - ДА СЕ СПОМЕНАВА ... да четем ТЮРК ?!

Как така АВТОРА СЕ Е ОБЪРКА(л) та твърди, за РАЗЛИКА ОТ КАЗИОННИТЕ ИСТОРИЦИ?

"едно(ЕДНАКВО - п.м.) мислеха,
ЕДИН ЕЗИК и ЕДНО място имаха.
Бидейки обособени и ОТДАВНА СЪЕДИНЕНИ
Една война срещу нас водеха.

На това ВИЕ ТРИМАТА("mt46", "dobrodan", "notfun") СЛЕДОВНИЦИ на Школата "Златарски" - допълнена с тази на ЦИОНИСТА Арминиус Вамбери ... продължител на който е Геза Фехер - Как ще отговорите ?!
цитирай
9. shtaparov - То на казионните историци коя ли ...
16.12.2021 12:53
nedovolen написа:
То на казионните историци коя ли истина им харесва...
:)))

Прав си- почти няма такава! :)
цитирай
10. shtaparov - zashto grobat na chingis han e ne...
16.12.2021 12:54
anonimen65 написа:
zashto grobat na chingis han e neprikosnoven/dali pak i toi ne e bial rus maj ili chervenokos

Защото не е монголоид и няма нищо общо с днешните "монголци"!
цитирай
11. shtaparov - "Тюркските народи са северно ...
16.12.2021 13:02
mt46 написа:
"Тюркските народи са северно и централноевразийски народи, които говорят езици, принадлежащи към тюркското езиково семейство, и които имат (в различни степени) определени общи културни и исторически черти.
Първоначално формирането на тюрките и техния език става в обширна територия обхващаща Средна Азия и Южен Сибир. Този ареал се формира исторически в течение на над две хилядолетия. Етническата история на пратюркския субстрат включва синтез на две групи население:

- формираното в областта на запад от Волга през 3-то и 2-ро хилядолетие пр.н.е.
индоевропейско население, мигрирало впоследствие далеч на изток.
- зародилото се първото хилядолетие пр.н.е. в степите на изток от Енисей население с източноазиатски произход, говорещо на пратюркски и носещо белезите на монголоидната раса."
Нали не намекваш, че най-видните български историци, езиковеди и археолози са били малоумници и фалшификатори!?... Или си убеден, че са такива?...

Това твърдение не е плод на научни заключения на нашите историци,а на източноевропейските и най-вече на руските: нашите само преписват от тях! Те са внесени най-масово у нас по време на съветския строй и са повлияни силно от тогавашната политическа конюнктура,което е известно на руснаците и те затова също правят опити да редактират поне част от лъжите,които им набута Онази система. Ти знаеш ли какво означава "марксистко-ленинска историческа наука",защо досега не написа и една дума срещу нея??? Ако не знаеш,аз ще ти кажа- за тази псевдонаука не са важни онези истини,които не харесват на великия й вождец а са валидни всички лъжи,които той е съчинил или харесал!!!
цитирай
12. panazea - Тюркската идея ,каквато и да е истината ,
16.12.2021 13:17
налива вода в мелницата на султан Ер Доган.
Зад привидно научния интерес на тюрколозите прозира политическия интерес на Османската империя.
Затова ние Българите трябва да сме бдителни .
цитирай
13. shtaparov - Точка 4. Този стар тюркски език може ...
16.12.2021 13:17
dobrodan написа:
Точка 4. Този стар тюркски език може да бъде наречен европейски единствено по географски признак.

С останалото съм НАПЪЛНО СЪГЛАСЕН.

Точка 7 изобщо не е спорна и съм написал специална статия,в която съм го доказал!
цитирай
14. get - До mt46 - Тачков, преди да препечаташ тази ВЪПИЮЩА ПОРАДИ ЛИПСА НА ЛОГИКА - руска ... ?
16.12.2021 13:18
mt46 написа:
...
Първоначално формирането на тюрките и техния език става в обширна територия обхващаща Средна Азия и Южен Сибир. Този ареал се формира исторически в течение на над две хилядолетия. Етническата история на пратюркския субстрат включва синтез на две групи население:

- формираното в областта на запад от Волга през 3-то и 2-ро хилядолетие пр.н.е.
индоевропейско население, мигрирало впоследствие далеч на изток.
- зародилото се първото хилядолетие пр.н.е. в степите на изток от Енисей население с източноазиатски произход, говорещо на пратюркски и носещо белезите на монголоидната раса."
Нали не намекваш, че най-видните български историци, езиковеди и археолози са били малоумници и фалшификатори!?... Или си убеден, че са такива?...


Руска и преведена в българската уикипедия ... ГЛУПОСТ ?

Та преди да я препечаташ КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВО: Генезис на тюрките - даде ли си поне труда да я прочетеш ... а след това и осмислиш?!

Значи ОТ ВТОРО ХИЛЯДОЛЕТИЕ преди Христа ... Тюрките, като ЕЗИК + ЕТНОС = ФОРМИРАН?
И второто АБСУРДНО ПО СЪЩНОСТТА СИ ... В генезиса им участвали ФОРМИРАЛИТЕ зад(западно) от Волга ПРОТОЕВРОПЕЙЦИ ?!

Това като контра-опровержение И ОБРАЗЕЦ ЗА ИСТОРИЗЪМ - наспроти нашият "конспиративизъм" ли го противопоставяш ?
цитирай
15. shtaparov - Извинявам се, но следи от пратюр...
16.12.2021 13:21
dobrodan написа:
Извинявам се, но следи от пратюркски език има в цяла Евразия и това съвсем не е шега.
Общотюркски е следващото стъпало. Там някъде сме ние. Древнотюркски е този, който е определен като южносибирски и източноазиатски.
Просто припомням.

Ти също допускаш неточност и то фундаментална. Не може да наричаш въпросния език "тюркски" при положение,че той "съществува"(??) от 2000 години а първите тюрки се явяват на бял свят в 552 г.- това е все едно да наричаш езика на ацтеките "испански", а езика на древните египтяни- "арабски"!
цитирай
16. panazea - Дойдохме ли си на думата !
16.12.2021 14:27
Слагат етикет тюркски на огромна площ с много племена и различни езици .
Върху тази основа градят тюркската си теория.
Колос на глинени крака.
Защото основата е невярна.
цитирай
17. shtaparov - Поздравления за постинга и за ог...
16.12.2021 16:13
leonleonovpom2 написа:
Поздравления за постинга и за огромния труд, който си положил за написването му!

Понеже изкуствено се разделя народът ни на Българи и славяни и ЗА ДА СЕ ПОДЧЕРТАЕ ТАЗИ РАЗЛИКА някои Български историци, езиковеди, а защо не и археолози, изкарват Българите с тюркски произход и респективно с такъв език ?
Не се наемам да разследвам ,дали грешат или лъжат? Но едно е сигурно, удобно е за тезата им относно различието, което изтъкват! Оттам- всякакви спекулации са възможни

Турският език е смесица от персийски и арабски думи Наскоро един ирански по произход лекар показа ,че кюфте и кебапче са не турски , а персийски думи!
Възможно е и много Български думи да са навлезли в турския- все пак ние сме книжовен народ, с традиции в тази област, за разлика отт тях Те са номади в 11- ти век, когато масово навлизат в ИРИ
Например, пара била турска дума? Но в средновековието съществува думата парица в езика ни!
Има я и в италианския- капара- предплата Тя май с пари се прави, нали?

Но за мен е явна фалшификация подмяната на словени със славяни Нищо не може да ме убеди ,че слова и слава са били едно и също в Ранното Средновековие - Казвал съм го, уместно е да го повторя - за неискащите да го разберат!
На витража на Мадридската катезрала, вече на 600 години, трета по големина в света, е изписана на всички езици с азбука тогава една дума Да, дума е, тухлата в строежа на езика Тя е изписана и на Български и е "СЛОВО"
Затова става пределно ясно за какви Словени става дума в Първия препис на " О писменехь" ,датиран от 12- ти век!

Всичко най- добро приятелю!

П.П. Някой би ли ми обяснил, какво печелим от това изкуствено разделяне на Българи и славяни?
По скоро въпросът е друг Българи ли са славяните?

Крадците-панслависти печелят от изкуственото разделение, понеже по този начин изхвърлят от "славянството" неговите истински бащи и водачи, а после набутват на нашето място някакви фалшивци и ментаци!...
цитирай
18. shtaparov - (Тюркската идея ,каквато и да е истината ,)
16.12.2021 16:16
panazea написа:
налива вода в мелницата на султан Ер Доган.
Зад привидно научния интерес на тюрколозите прозира политическия интерес на Османската империя.
Затова ние Българите трябва да сме бдителни .

Точно така Тони- Перко Доганов е истинския печеливш във всички случаи,не Сталин или Путин!
цитирай
19. shtaparov - . . . Първоначално формирането на ...
16.12.2021 16:18
get написа:
mt46 написа:
...
Първоначално формирането на тюрките и техния език става в обширна територия обхващаща Средна Азия и Южен Сибир. Този ареал се формира исторически в течение на над две хилядолетия. Етническата история на пратюркския субстрат включва синтез на две групи население:

- формираното в областта на запад от Волга през 3-то и 2-ро хилядолетие пр.н.е.
индоевропейско население, мигрирало впоследствие далеч на изток.
- зародилото се първото хилядолетие пр.н.е. в степите на изток от Енисей население с източноазиатски произход, говорещо на пратюркски и носещо белезите на монголоидната раса."
Нали не намекваш, че най-видните български историци, езиковеди и археолози са били малоумници и фалшификатори!?... Или си убеден, че са такива?...


Руска и преведена в българската уикипедия ... ГЛУПОСТ ?

Та преди да я препечаташ КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВО: Генезис на тюрките - даде ли си поне труда да я прочетеш ... а след това и осмислиш?!

Значи ОТ ВТОРО ХИЛЯДОЛЕТИЕ преди Христа ... Тюрките, като ЕЗИК + ЕТНОС = ФОРМИРАН?
И второто АБСУРДНО ПО СЪЩНОСТТА СИ ... В генезиса им участвали ФОРМИРАЛИТЕ зад(западно) от Волга ПРОТОЕВРОПЕЙЦИ ?!

Това като контра-опровержение И ОБРАЗЕЦ ЗА ИСТОРИЗЪМ - наспроти нашият "конспиративизъм" ли го противопоставяш ?

Марин е чудесен поет и литератор приятелю но трудно ще опонира на теб или на мен,понеже поддържа отречени от истинските учени наукообразни лъжи и хипотези.
цитирай
20. leonleonovpom2 - Тюрската хипотеза за произхода на ...
16.12.2021 18:06
Тюрската хипотеза за произхода на Българите , както и славянската, но паралелна на Българската , наливат най- вече вода в мелницата на македонстващите!
Вие ,Българите сте татари, а ние сме славяни! Не сме Българи!
Така ли е?
Сигурно може да се напише хубаво стихотворение на тази тема, но тя е в областта на елементарната математика, не в поезията!
Аз не съм получил отговор на въпроса, с каква цел, се делят Българите на Българи и славяни-сега Ето едно елементарно уравнение на тази база
Днешните Българи са сбор от Българи и славяни Да го напишем, за нагледност:

Българи = Българи +славяни
Отляво са днешните Българи, вдясно са тези, създали държавата ни! Според разните учени
Е?
Утре могат и други да скочат, освен македонстващите ?
Докато съществува България, поданиците и са ...Българи И от момента на създаването й- също! Който е тръгнал да се отделя от нея, първата му работа ще е ,да си измисли етнос Славянски, например!
Азбуката, първа ползвана от България, била славянска? Това е фалшификация- в най- важния документ за тази азбука, " О писменехь", защото е в нейна защита пише- СЛОВЕНИ, хора на словото!
Изводът е само един-славяните са Българи, както и ние, днешните Българи , сме приели ,че сме славяни!
цитирай
21. dobrodan - Щапаров, не мога да измисля нова терминология :).
16.12.2021 19:13
shtaparov написа:
dobrodan написа:
Извинявам се, но следи от пратюркски език има в цяла Евразия и това съвсем не е шега.
Общотюркски е следващото стъпало. Там някъде сме ние. Древнотюркски е този, който е определен като южносибирски и източноазиатски.
Просто припомням.

Ти също допускаш неточност и то фундаментална. Не може да наричаш въпросния език "тюркски" при положение,че той "съществува"(??) от 2000 години а първите тюрки се явяват на бял свят в 552 г.- това е все едно да наричаш езика на ацтеките "испански", а езика на древните египтяни- "арабски"!


Ако нарека този език протобългарски, ще възразиш по съвсем същия начин.
Нека не приемаме прекалено лично утвърдената класификация.
Разбира се, че тюрките като етнос се формират хиляди години по-късно.
Да. Откак е възникнала Атаманията, всеки интерес към историята налива вода в нейната мелница. Моля ви всички, абстрахирайте се от "кой печели и кой губи", не сме в телевизионно предаване.
Или искаме да знаем, или искаме да пропагандираме.
Избрал съм първото.
цитирай
22. dobrodan - Гете, отговорил си сам на себе си.
16.12.2021 19:21
От което ВЪПРОСИ - ДВА?
А// От кога, ВРЕМЕТО(датировка) - е КОГАТО тези четири етнографски-определени хора//народи - Когато НАЧЕВАТ ВОЙНАТА срещу ИРИ?
Б// Някъде освен етно-определящите - изреждам: а) склавин б)хун в) скит б) мизиец и последното Българин - ДА СЕ СПОМЕНАВА ... да четем ТЮРК ?!

Как така АВТОРА СЕ Е ОБЪРКА(л) та твърди, за РАЗЛИКА ОТ КАЗИОННИТЕ ИСТОРИЦИ?

"едно(ЕДНАКВО - п.м.) мислеха,
ЕДИН ЕЗИК и ЕДНО място имаха.
Бидейки обособени и ОТДАВНА СЪЕДИНЕНИ
Една война срещу нас водеха.

Склавите са ославянени доста по-късно.
Като набутваш религията в пейзажа:), бъди така добър да прочетеш пак ето тук

https://dobrodan.blog.bg/history/2021/01/26/polezno-e-za-veruiushtite-da-znaiat-niakoi-neshta-bez-znache.1746252

и пак ми кажи на кой универсален език са говорели изброените етноси и НА КОЙ ЕЗИК Е ПРОПОВЯДВАНО НА ПЪРВИТЕ ХРИСТИЯНИ?

Какво означава да превеждаш Библията на езика на Исус Христос чрез ТЪЛМАЧ?!
цитирай
23. get - До 22. dobrodan - Твърде неуместно и бездоказателствена аргументираност - присъщо за "тюрко-татаризма" ?
17.12.2021 14:07
dobrodan написа:
От което ВЪПРОСИ - ДВА?
А// От кога, ВРЕМЕТО(датировка) - е КОГАТО тези четири етнографски-определени хора//народи - Когато НАЧЕВАТ ВОЙНАТА срещу ИРИ?
Б// Някъде освен етно-определящите - изреждам: а) склавин б)хун в) скит б) мизиец и последното Българин - ДА СЕ СПОМЕНАВА ... да четем ТЮРК ?!

Как така АВТОРА СЕ Е ОБЪРКА(л) та твърди, за РАЗЛИКА ОТ КАЗИОННИТЕ ИСТОРИЦИ?

"едно(ЕДНАКВО - п.м.) мислеха,
ЕДИН ЕЗИК и ЕДНО място имаха.
Бидейки обособени и ОТДАВНА СЪЕДИНЕНИ
Една война срещу нас водеха.

Склавите са ославянени доста по-късно.
Като набутваш религията в пейзажа:), бъди така добър да прочетеш пак ето тук

https://dobrodan.blog/history/2021/01/26/polezno-e-za-veruiushtite-da-znaiat-niakoi-neshta-bez-znache.1746252

и пак ми кажи на кой универсален език са говорели изброените етноси и НА КОЙ ЕЗИК Е ПРОПОВЯДВАНО НА ПЪРВИТЕ ХРИСТИЯНИ?

Какво означава да превеждаш Библията на езика на Исус Христос чрез ТЪЛМАЧ?!


И поради ПРИСТРАСТНОСТ - не се даваш, не труда да изкоментираш а дори и да осмислиш - ПИТАНЕ-ВЪПРОСА МИ ?
Авто-цитат:
"Някъде освен етно-определящите - изреждам: а) склавин б)хун в) скит г) мизиец и последното Българин - ДА СЕ СПОМЕНАВА ... да четем ТЮРК ?!

Къде четем//се упоменава ЕТНОНИМА "ТЮРК" ?

Библията са я превеждали ... чрез "тълмач" на ТЮРКО-ТАТАРИТЕ от Казанското ханство.
Което има претенции НЕОСНОВАТЕЛНИ ДА УЗУРПИРА - история и име на БЪЛГАРИЯ от ВОЛГА ... при това ОСНОВНИЯ ЕЗИК на БЪЛГАРИЯ: Народ държава от ВОЛГА - поне до идване на тюрко-татарите НЕ Е БИЛ ТЮРКСКИ !!
Вече съм ЦИТИРАЛ ТРИМА АВТОРИ/ИЗТОЧНИКА в ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА ПРЕЖДЕ-КАЗАНОТО ... Поради това НЕ ВИЖДАМ СМИСЪЛ ДА СЕ пре-ПОВТАРЯМ - предвид СЪЗНАТЕЛНОТО, ОТ ТВОЯ СТРАНА, тяхно игнориране!

В поста си зад линка, който си постнал НИЩО НЕ СИ КАЗАЛ ... От което ВЪПРОСА СТОИ ОТКРИТ: Какъв е бил ЕЗИКА НА ТЕЗИ ХОРА - Които от Втори век отивайки на Волга и създавайки там държава ... са говорели ?!
- Определено СА НЯМАЛИ НИЩО ОБЩО С ТЮРКИТЕ а са били ... ?
цитирай
24. dobrodan - В поста зад линка съм пуснал един цял раздел
17.12.2021 15:33
от Ю. Н. Дроздов. Повече от ясно става от кой тип език са взети едва ли не всички термини, свързани с ежедневната работа на Светата църква. Също доживяхме да разберем какво означават :):):).
Гете, моля те, аз не съм виновен, че старият ни език е причислен към пратюркската група. За поне 50-ти път :) пиша, че българите НЕ СА ТЮРКИ!

"Учитесь, господа, учитесь, и вы узнаете еще много-много о булгарах, ибо они БЫЛИ ВЕЗДЕ" Н.Я.Марр (това го монтирах в заглавната си страница току-що).

Кое игнорирам, тоест, кого?
Сарматите? :):):):) Сарматите или савроматите, последно?
Словените, те и бъдещи славяни?

Езикът на хората, СЪЗДАЛИ И ОРГАНИЗИРАЛИ ДЪРЖАВАТА НА ВОЛГА И НЕ САМО, а не просто населявали я, НИТО Е ИРАНСКИ, НИТО Е СЛАВЯНСКИ.
Уморително е да обяснявам през няма и месец едни и същи неща.
Относно царските ти скити......знаеш къде да прочетеш. Впрочем.....каза, че си го чел?

Най-доброто и многобройно племе на скитите в Причерноморието Херодот нарича на гръцки "басилиди", а на скитски - сколоти. (В руския превод на гръцкия текст на Херодот вместо думата "басилиди" се привежда абсолютно неадекватното словосъчетание "царски скити". От гледна точка на руския език царските скити следва да са скити, принадлежали на някакъв цар).
Семантиката на това племенно название вече я разгледахме.

Като съпоставяме семантиката на всички тези етнотермини, наблюдаваме следното.
Етнотерминът "асаколыоба" (ас-сакалиба) е много близък по формата си до изходната
тюркоезична форма на названието на херодотовите сколоти - "асаколыты", "племето на светлите старши аси", "племето на почтените светли аси". Разликата е само във формата на родовоплеменния маркер, което не се явява принципно важно при оценката на тяхната синонимност. Работата е там, че "асаколыты" можем да преведем и като "род на светлите почтени аси". Това означава, че херодотовите сколоти и ас-сакалибите представляват един и същ тюркоезичен скитски народ.

НИКОЙ ОЩЕ НЕ Е ОПРОВЕРГАЛ ДРОЗДОВ. Опитай, успех!
цитирай
25. panazea - Сега, тюрките , като славяните , византийците , татарите , гърците са една измислица!
17.12.2021 15:44
Няма как огромна територия да се населява от някакво племе!
В Китай има 200 племена и 200 езика.
Така че , трябва да се изучава племе по племе с неговия бит и култура.
Такова обобщение като тюрки е невярно.
Както е невярно обобщението Европейци , Азиатци , Африканци.
Кои Европейци? Французите , Германците , Българите или настанилите се турци , араби , сенегалци , цигани.
Колко народности живеят в САЩ и ги пишат американци?
Всички обобщения водят до грешки. Затова трябва да се разглежда малка територия , за малък период от време , каква Култура притежава .
Бяхме свидетели на Мегали Идея , когато гърците искаха да пишат всички изтъкнати Българи за гърци.
Когато османците са се опитвали да направят всички народности мюсюлмани.
Сега се опитват да ги пишат тюрки . Те така си се наричат тюрки. Техният вожд е АтаТюрк, бащата на тюрките. Аз не го признавам за мой баща.
Имаше славянска идея . Франкофони ! Славяногласни елини !
Ще видим ние Българите докога ще издевателстват над нас и ще променят етногенезиса ни!
цитирай
26. mt46 - Не знам, но
17.12.2021 17:35
предполагам, че и тюрките, както всички народи, си имат предистория. Т.е. не са се появили от Нищото през 6 в.
ПП: Не съм привърженик на тюркската теория за произхода на прабългарите. Най-близка ми е теорията на Рашо Рашев...
цитирай
27. shtaparov - предполагам, че и тюрките, както ...
19.12.2021 23:58
mt46 написа:
предполагам, че и тюрките, както всички народи, си имат предистория. Т.е. не са се появили от Нищото през 6 в.
ПП: Не съм привърженик на тюркската теория за произхода на прабългарите. Най-близка ми е теорията на Рашо Рашев...

Да- те са се появили от бивши Скитски роби на рураните,които пък са бивши тохари с китайски влияния.
цитирай
28. shtaparov - Няма как огромна територия да се ...
20.12.2021 00:01
panazea написа:
Няма как огромна територия да се населява от някакво племе!
В Китай има 200 племена и 200 езика.
Така че , трябва да се изучава племе по племе с неговия бит и култура.
Такова обобщение като тюрки е невярно.
Както е невярно обобщението Европейци , Азиатци , Африканци.
Кои Европейци? Французите , Германците , Българите или настанилите се турци , араби , сенегалци , цигани.
Колко народности живеят в САЩ и ги пишат американци?
Всички обобщения водят до грешки. Затова трябва да се разглежда малка територия , за малък период от време , каква Култура притежава .
Бяхме свидетели на Мегали Идея , когато гърците искаха да пишат всички изтъкнати Българи за гърци.
Когато османците са се опитвали да направят всички народности мюсюлмани.
Сега се опитват да ги пишат тюрки . Те така си се наричат тюрки. Техният вожд е АтаТюрк, бащата на тюрките. Аз не го признавам за мой баща.
Имаше славянска идея . Франкофони ! Славяногласни елини !
Ще видим ние Българите докога ще издевателстват над нас и ще променят етногенезиса ни!

Нас постоянно ни имат за жертва- ужас е,но с твърдост и постоянство ще преборим тази тенденция!
цитирай
29. shtaparov - от Ю. Н. Дроздов. Повече от ясно с...
20.12.2021 00:07
dobrodan написа:
от Ю. Н. Дроздов. Повече от ясно става от кой тип език са взети едва ли не всички термини, свързани с ежедневната работа на Светата църква. Също доживяхме да разберем какво означават :):):).
Гете, моля те, аз не съм виновен, че старият ни език е причислен към пратюркската група. За поне 50-ти път :) пиша, че българите НЕ СА ТЮРКИ!

"Учитесь, господа, учитесь, и вы узнаете еще много-много о булгарах, ибо они БЫЛИ ВЕЗДЕ" Н.Я.Марр (това го монтирах в заглавната си страница току-що).

Кое игнорирам, тоест, кого?
Сарматите? :):):):) Сарматите или савроматите, последно?
Словените, те и бъдещи славяни?

Езикът на хората, СЪЗДАЛИ И ОРГАНИЗИРАЛИ ДЪРЖАВАТА НА ВОЛГА И НЕ САМО, а не просто населявали я, НИТО Е ИРАНСКИ, НИТО Е СЛАВЯНСКИ.
Уморително е да обяснявам през няма и месец едни и същи неща.
Относно царските ти скити......знаеш къде да прочетеш. Впрочем.....каза, че си го чел?

Най-доброто и многобройно племе на скитите в Причерноморието Херодот нарича на гръцки "басилиди", а на скитски - сколоти. (В руския превод на гръцкия текст на Херодот вместо думата "басилиди" се привежда абсолютно неадекватното словосъчетание "царски скити". От гледна точка на руския език царските скити следва да са скити, принадлежали на някакъв цар).
Семантиката на това племенно название вече я разгледахме.

Като съпоставяме семантиката на всички тези етнотермини, наблюдаваме следното.
Етнотерминът "асаколыоба" (ас-сакалиба) е много близък по формата си до изходната
тюркоезична форма на названието на херодотовите сколоти - "асаколыты", "племето на светлите старши аси", "племето на почтените светли аси". Разликата е само във формата на родовоплеменния маркер, което не се явява принципно важно при оценката на тяхната синонимност. Работата е там, че "асаколыты" можем да преведем и като "род на светлите почтени аси". Това означава, че херодотовите сколоти и ас-сакалибите представляват един и същ тюркоезичен скитски народ.

НИКОЙ ОЩЕ НЕ Е ОПРОВЕРГАЛ ДРОЗДОВ. Опитай, успех!

Да наричаш Скитите "тюркоезичен народ" е все едно да кажеш,че англичаните са аляскоезични а хетите са пратурци :)
цитирай
30. shtaparov - От което ВЪПРОСИ - ДВА? А// От к...
20.12.2021 00:17
get написа:
dobrodan написа:
От което ВЪПРОСИ - ДВА?
А// От кога, ВРЕМЕТО(датировка) - е КОГАТО тези четири етнографски-определени хора//народи - Когато НАЧЕВАТ ВОЙНАТА срещу ИРИ?
Б// Някъде освен етно-определящите - изреждам: а) склавин б)хун в) скит б) мизиец и последното Българин - ДА СЕ СПОМЕНАВА ... да четем ТЮРК ?!

Как така АВТОРА СЕ Е ОБЪРКА(л) та твърди, за РАЗЛИКА ОТ КАЗИОННИТЕ ИСТОРИЦИ?

"едно(ЕДНАКВО - п.м.) мислеха,
ЕДИН ЕЗИК и ЕДНО място имаха.
Бидейки обособени и ОТДАВНА СЪЕДИНЕНИ
Една война срещу нас водеха.

Склавите са ославянени доста по-късно.
Като набутваш религията в пейзажа:), бъди така добър да прочетеш пак ето тук

https://dobrodan/history/2021/01/26/polezno-e-za-veruiushtite-da-znaiat-niakoi-neshta-bez-znache.1746252

и пак ми кажи на кой универсален език са говорели изброените етноси и НА КОЙ ЕЗИК Е ПРОПОВЯДВАНО НА ПЪРВИТЕ ХРИСТИЯНИ?

Какво означава да превеждаш Библията на езика на Исус Христос чрез ТЪЛМАЧ?!


И поради ПРИСТРАСТНОСТ - не се даваш, не труда да изкоментираш а дори и да осмислиш - ПИТАНЕ-ВЪПРОСА МИ ?
Авто-цитат:
"Някъде освен етно-определящите - изреждам: а) склавин б)хун в) скит г) мизиец и последното Българин - ДА СЕ СПОМЕНАВА ... да четем ТЮРК ?!

Къде четем//се упоменава ЕТНОНИМА "ТЮРК" ?

Библията са я превеждали ... чрез "тълмач" на ТЮРКО-ТАТАРИТЕ от Казанското ханство.
Което има претенции НЕОСНОВАТЕЛНИ ДА УЗУРПИРА - история и име на БЪЛГАРИЯ от ВОЛГА ... при това ОСНОВНИЯ ЕЗИК на БЪЛГАРИЯ: Народ държава от ВОЛГА - поне до идване на тюрко-татарите НЕ Е БИЛ ТЮРКСКИ !!
Вече съм ЦИТИРАЛ ТРИМА АВТОРИ/ИЗТОЧНИКА в ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА ПРЕЖДЕ-КАЗАНОТО ... Поради това НЕ ВИЖДАМ СМИСЪЛ ДА СЕ пре-ПОВТАРЯМ - предвид СЪЗНАТЕЛНОТО, ОТ ТВОЯ СТРАНА, тяхно игнориране!

В поста си зад линка, който си постнал НИЩО НЕ СИ КАЗАЛ ... От което ВЪПРОСА СТОИ ОТКРИТ: Какъв е бил ЕЗИКА НА ТЕЗИ ХОРА - Които от Втори век отивайки на Волга и създавайки там държава ... са говорели ?!
- Определено СА НЯМАЛИ НИЩО ОБЩО С ТЮРКИТЕ а са били ... ?

Много полезно наблюдение- в това сведение с изредени древни народи никъде не пише за никакви тюрки!
цитирай
31. shtaparov - От което ВЪПРОСИ - ДВА? А// От к...
20.12.2021 00:22
dobrodan написа:
От което ВЪПРОСИ - ДВА?
А// От кога, ВРЕМЕТО(датировка) - е КОГАТО тези четири етнографски-определени хора//народи - Когато НАЧЕВАТ ВОЙНАТА срещу ИРИ?
Б// Някъде освен етно-определящите - изреждам: а) склавин б)хун в) скит б) мизиец и последното Българин - ДА СЕ СПОМЕНАВА ... да четем ТЮРК ?!

Как така АВТОРА СЕ Е ОБЪРКА(л) та твърди, за РАЗЛИКА ОТ КАЗИОННИТЕ ИСТОРИЦИ?

"едно(ЕДНАКВО - п.м.) мислеха,
ЕДИН ЕЗИК и ЕДНО място имаха.
Бидейки обособени и ОТДАВНА СЪЕДИНЕНИ
Една война срещу нас водеха.

Склавите са ославянени доста по-късно.
Като набутваш религията в пейзажа:), бъди така добър да прочетеш пак ето тук

https://dobrodan.blog/history/2021/01/26/polezno-e-za-veruiushtite-da-znaiat-niakoi-neshta-bez-znache.1746252

и пак ми кажи на кой универсален език са говорели изброените етноси и НА КОЙ ЕЗИК Е ПРОПОВЯДВАНО НА ПЪРВИТЕ ХРИСТИЯНИ?

Какво означава да превеждаш Библията на езика на Исус Христос чрез ТЪЛМАЧ?!

ТЪЛМАЧ е диалектно опростена форма на двусъставната дума ТЪЛКМАЖ (ТЪЛКУВАТЕЛ) несъмнено.
цитирай
32. shtaparov - Извинявам се, но следи от пратюр...
20.12.2021 00:27
dobrodan написа:
shtaparov написа:
dobrodan написа:
Извинявам се, но следи от пратюркски език има в цяла Евразия и това съвсем не е шега.
Общотюркски е следващото стъпало. Там някъде сме ние. Древнотюркски е този, който е определен като южносибирски и източноазиатски.
Просто припомням.

Ти също допускаш неточност и то фундаментална. Не може да наричаш въпросния език "тюркски" при положение,че той "съществува"(??) от 2000 години а първите тюрки се явяват на бял свят в 552 г.- това е все едно да наричаш езика на ацтеките "испански", а езика на древните египтяни- "арабски"!


Ако нарека този език протобългарски, ще възразиш по съвсем същия начин.
Нека не приемаме прекалено лично утвърдената класификация.
Разбира се, че тюрките като етнос се формират хиляди години по-късно.
Да. Откак е възникнала Атаманията, всеки интерес към историята налива вода в нейната мелница. Моля ви всички, абстрахирайте се от "кой печели и кой губи", не сме в телевизионно предаване.
Или искаме да знаем, или искаме да пропагандираме.
Избрал съм първото.

Аз мога да нарека езика на предтюркските племена късен Рурански и късен лувийски ако щеш но няма никакви доказателства,че древните Българи са говорели именно него- АБСОЛЮТНО НИКАКВИ!!!
цитирай
33. shtaparov - Тюрската хипотеза за произхода на ...
20.12.2021 00:36
leonleonovpom2 написа:
Тюрската хипотеза за произхода на Българите , както и славянската, но паралелна на Българската , наливат най- вече вода в мелницата на македонстващите!
Вие ,Българите сте татари, а ние сме славяни! Не сме Българи!
Така ли е?
Сигурно може да се напише хубаво стихотворение на тази тема, но тя е в областта на елементарната математика, не в поезията!
Аз не съм получил отговор на въпроса, с каква цел, се делят Българите на Българи и славяни-сега Ето едно елементарно уравнение на тази база
Днешните Българи са сбор от Българи и славяни Да го напишем, за нагледност:

Българи = Българи +славяни
Отляво са днешните Българи, вдясно са тези, създали държавата ни! Според разните учени
Е?
Утре могат и други да скочат, освен македонстващите ?
Докато съществува България, поданиците и са ...Българи И от момента на създаването й- също! Който е тръгнал да се отделя от нея, първата му работа ще е ,да си измисли етнос Славянски, например!
Азбуката, първа ползвана от България, била славянска? Това е фалшификация- в най- важния документ за тази азбука, " О писменехь", защото е в нейна защита пише- СЛОВЕНИ, хора на словото!
Изводът е само един-славяните са Българи, както и ние, днешните Българи , сме приели ,че сме славяни!

Прав си абсолютно приятелю- без тюркската лъжа и без "славянската" с македонизма е свършено но макар да са боклучиви и двете, те си имат силни защитници в лицето на Турция, Русия, Гърция (подмолно), Сърбия, Чехия, Беларус и дори страдащата от същите глупости Украйна!... Но ако СЛОВЕНИТЕ бяха "славяни",два новопрекръстени народа нямаше да се наричат СЛОВЕНЦИ и СЛОВАЦИ,а щяха да се наричат СЛАВЯНЦИ и СЛАВЯЦИ! :)
цитирай
34. shtaparov - Слагат етикет тюркски на огромна ...
20.12.2021 00:40
panazea написа:
Слагат етикет тюркски на огромна площ с много племена и различни езици .
Върху тази основа градят тюркската си теория.
Колос на глинени крака.
Защото основата е невярна.

Колосът наистина е на глинени крака и без Османската империя на никой европеец нямаше да му хрумне да нарече тези езици "тюркски" :)
цитирай
35. shtaparov - . . . "опровергавайки" - ...
20.12.2021 00:58
get написа:
... "опровергавайки" - трупат опортюнисични, глупост върхи глупост ДА РЕКНА?

1-во
Хуните НЕ СА ТЮРКИ ... а са наричани поне от трима известни ми антични автори с имената "царски скити" и "маса-гети".
2-ро
Според свети Иероним + Кекавмен същите са и ХРИСТИЯНИ.
3-то
Са и ФЕДЕРАТИ на Източната римска империя ... Това В РЕЗЮМЕ по отношение на така наричаните ХУНИ, те и българи отнесено КЪМТО, ЧЕТВЪРТО - ПЕТО СТОЛЕТИЕ?

II - ро ВЕЧЕ СЪОТНЕСЕНО, къмто ШЕСТО - СЕДМО СТОЛЕТИЕ?
1. Как обяснява, ЕТНОСНАТА ОБАГРЕНОСТ ... на тези наследници на по-старите ХУНИ ... което е равнозначна на ЮНИОН = СЪЮЗени?
Цитат по Григорий Писидийски(живял около 620-670 години)?

"От старо време РАЗБУНТУВАНИ, СЪБРАХА СЕ:
Словенин с Хун и Скит с Българин,
Мизиец със Скит едно мислеха,
ЕДИН ЕЗИК и едно място имаха.
Бидейки обособени и ОТДАВНА СЪЕДИНЕНИ
Една война срещу нас водеха."

От което ВЪПРОСИ - ДВА?
А// От кога, ВРЕМЕТО(датировка) - е КОГАТО тези четири етнографски-определени хора//народи - Когато НАЧЕВАТ ВОЙНАТА срещу ИРИ?
Б// Някъде освен етно-определящите - изреждам: а) склавин б)хун в) скит б) мизиец и последното Българин - ДА СЕ СПОМЕНАВА ... да четем ТЮРК ?!

Как така АВТОРА СЕ Е ОБЪРКА(л) та твърди, за РАЗЛИКА ОТ КАЗИОННИТЕ ИСТОРИЦИ?

"едно(ЕДНАКВО - п.м.) мислеха,
ЕДИН ЕЗИК и ЕДНО място имаха.
Бидейки обособени и ОТДАВНА СЪЕДИНЕНИ
Една война срещу нас водеха.

На това ВИЕ ТРИМАТА("mt46", "dobrodan", "notfun") СЛЕДОВНИЦИ на Школата "Златарски" - допълнена с тази на ЦИОНИСТА Арминиус Вамбери ... продължител на който е Геза Фехер - Как ще отговорите ?!

Хуните определено не са тюрки нито азиатци и това го установих преди максимум 2 години,когато стигнах точно до твоя извод приятелю и дори съм учуден,че ти пък си стигнал до моя! Радвам се много,че това си точно ти и е нормално щом аз съм се сетил,друг също да се сети а съответната статия,която подготвям от юли все ми се вижда сложна за довършване,макар да не е точно така... :)
цитирай
36. shtaparov - Принадлежността на ...
20.12.2021 01:29
notfun написа:

Принадлежността на кан Атила към владетелската династия Дуло е убедително доказана в трудовете на Гейза Фехер, Петер Юхас, Де Гроот.

В последните години все по-често се изказва тезата, че кан Атила е бил християнин. В Хунорската империя, както и в повечето държави, съставени на федеративен принцип, е имало толерантност към религиите на отделните народи. В миналото вярата и религията са били от изключителна важност, тъй като хората са имали нужда да разчитат на покровителството на боговете, които почитат, дори е било унижение и обида да си “неверник”. Въпреки че не съществуват преки данни за вярата на Атила, има вероятност той наистина да е бил християнин. Неслучайно, когато през 452 г. стигнал до вратите на Рим, след разговора, който провел с пап Лъв І, уважил неговата молба и не разрушил Светия град.

Участието на български родове и племена в Хунорската империя е дало повод за разпространената през ХХ век теза, че българите по произход са тюрко-алтайски народ от района на Западен Сибир и Приуралието, който се смесил с хуните и се придвижил към Европа през ІV – V век. Редица данни от съвременни изследвания в сферата на антропологията, археологията, етнографията, лингвистиката и генетиката убедително сочат, че прародината на българите е в района на планините Памир и Хиндукуш.

Това с Памир и Хиндукуш е непреднамерена заблуда: истината за Българите е доста по-комплексна и наистина се оказва,че на много учени изобщо не им е било по силите да я проумеят. По тази причина те още се заблуждават с турската титла "кан" и с татарската "хан",които са две диалектни варваризирани форми на Българската дума КЪНЯЗ (КАНАЗ),отнесена в Средна Азия от манихейци и зороастрийци по пътя на коприната или от воините на Александър.
цитирай
37. get - @ 31. shtaparov - ТЛЪК- В старо-българския, съзнателно некоректно наричан Церковно-славянский Е ОЗНАЧАВАЛА ТЪЛКУВАМ !
20.12.2021 20:23
shtaparov написа:
dobrodan написа:
От което ВЪПРОСИ - ДВА?
А// От кога, ВРЕМЕТО(датировка) - е КОГАТО тези четири етнографски-определени хора//народи - Когато НАЧЕВАТ ВОЙНАТА срещу ИРИ?
Б// Някъде освен етно-определящите - изреждам: а) склавин б)хун в) скит б) мизиец и последното Българин - ДА СЕ СПОМЕНАВА ... да четем ТЮРК ?!

Как така АВТОРА СЕ Е ОБЪРКА(л) та твърди, за РАЗЛИКА ОТ КАЗИОННИТЕ ИСТОРИЦИ?

"едно(ЕДНАКВО - п.м.) мислеха,
ЕДИН ЕЗИК и ЕДНО място имаха.
Бидейки обособени и ОТДАВНА СЪЕДИНЕНИ
Една война срещу нас водеха.

Склавите са ославянени доста по-късно.
Като набутваш религията в пейзажа:), бъди така добър да прочетеш пак ето тук
...
и пак ми кажи на кой универсален език са говорели изброените етноси и НА КОЙ ЕЗИК Е ПРОПОВЯДВАНО НА ПЪРВИТЕ ХРИСТИЯНИ?

Какво означава да превеждаш Библията на езика на Исус Христос чрез ТЪЛМАЧ?!

ТЪЛМАЧ е диалектно опростена форма на двусъставната дума ТЪЛКМАЖ (ТЪЛКУВАТЕЛ) несъмнено.


Същата с подобен смисъл имаме в семейството на
А/балтийските(славянски) езици?
а) литовски tulkas - преводач, обясняващ;
б) латишкото tullьks - подобно на първото;
Б/ в семейството на старо-немските:
а) стар-ср.германски - tolk
б) старо-скандинавски - tulkr
в) фризийски - tulkr
В/ Санскрит и производни:
а) tarkas - предпол//агам/ожение;
б) tarkаyati - предполагам, обмислям ... Само колко са били прави Басанович и Дуриданов + Трубачов! ОБЯСНЯВАЙКИ за изключително голямата близост между ... тракийски и старите балтийски езици
В същият смисъл ни говори и Наполский - за ХОРАТА ОСНОВАЛИ България на Волга?!
Езика на които той определя - като пред ... пара-славянски, тоест с белези като тези при славянското езиково семейство - Но от време ПРЕДИ НЕГОВО ФОРМИРАНЕ ... или поне както ни се обяснява, че се формирало ... на стика между Белорус<->Киевска-рус<->Полша.
На подобен ПРЕД-славянски, са говорели хората населявали от Карпати - поне до Каспийско море, преди Римската инвазия, на Балкани + Северно-черноморие !?
цитирай
38. shtaparov - Здравей приятелю!
21.12.2021 18:43
get написа:
shtaparov написа:
dobrodan написа:
От което ВЪПРОСИ - ДВА?
А// От кога, ВРЕМЕТО(датировка) - е КОГАТО тези четири етнографски-определени хора//народи - Когато НАЧЕВАТ ВОЙНАТА срещу ИРИ?
Б// Някъде освен етно-определящите - изреждам: а) склавин б)хун в) скит б) мизиец и последното Българин - ДА СЕ СПОМЕНАВА ... да четем ТЮРК ?!

Как така АВТОРА СЕ Е ОБЪРКА(л) та твърди, за РАЗЛИКА ОТ КАЗИОННИТЕ ИСТОРИЦИ?

"едно(ЕДНАКВО - п.м.) мислеха,
ЕДИН ЕЗИК и ЕДНО място имаха.
Бидейки обособени и ОТДАВНА СЪЕДИНЕНИ
Една война срещу нас водеха.

Склавите са ославянени доста по-късно.
Като набутваш религията в пейзажа:), бъди така добър да прочетеш пак ето тук
...
и пак ми кажи на кой универсален език са говорели изброените етноси и НА КОЙ ЕЗИК Е ПРОПОВЯДВАНО НА ПЪРВИТЕ ХРИСТИЯНИ?

Какво означава да превеждаш Библията на езика на Исус Христос чрез ТЪЛМАЧ?!

ТЪЛМАЧ е диалектно опростена форма на двусъставната дума ТЪЛКМАЖ (ТЪЛКУВАТЕЛ) несъмнено.


Същата с подобен смисъл имаме в семейството на
А/балтийските(славянски) езици?
а) литовски tulkas - преводач, обясняващ;
б) латишкото tullьks - подобно на първото;
Б/ в семейството на старо-немските:
а) стар-ср.германски - tolk
б) старо-скандинавски - tulkr
в) фризийски - tulkr
В/ Санскрит и производни:
а) tarkas - предпол//агам/ожение;
б) tarkаyati - предполагам, обмислям ... Само колко са били прави Басанович и Дуриданов + Трубачов! ОБЯСНЯВАЙКИ за изключително голямата близост между ... тракийски и старите балтийски езици
В същият смисъл ни говори и Наполский - за ХОРАТА ОСНОВАЛИ България на Волга?!
Езика на които той определя - като пред ... пара-славянски, тоест с белези като тези при славянското езиково семейство - Но от време ПРЕДИ НЕГОВО ФОРМИРАНЕ ... или поне както ни се обяснява, че се формирало ... на стика между Белорус<->Киевска-рус<->Полша.
На подобен ПРЕД-славянски, са говорели хората населявали от Карпати - поне до Каспийско море, преди Римската инвазия, на Балкани + Северно-черноморие !?

Ето го произхода и на думата ТАРКАН- той прозира от примерите,които си ни дал!
цитирай
39. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
22.12.2021 08:43
Е и какво излиза от всичко това? Както в по-горното уравнение, което бях написал Да го припомня:

Българи = Българи + славяни
От което лесно може да се изчисли броят на славяните в етноса ни днес

Или по разбираемо- славяните са произлезли от Българите!
цитирай
40. shtaparov - Е и какво излиза от всичко това?...
24.12.2021 00:04
leonleonovpom2 написа:
Е и какво излиза от всичко това? Както в по-горното уравнение, което бях написал Да го припомня:

Българи = Българи + славяни
От което лесно може да се изчисли броят на славяните в етноса ни днес

Или по разбираемо- славяните са произлезли от Българите!

Сиреч,в България "славяни" няма- има фантазьори и Българи! :)
цитирай
41. dobrodan - Ха, бях забравил да намина :).
24.12.2021 16:31
Гете.........

"Същата с подобен смисъл имаме в семейството на
А/балтийските(славянски) езици?
а) литовски tulkas - преводач, обясняващ;
б) латишкото tullьks - подобно на първото;
Б/ в семейството на старо-немските:
а) стар-ср.германски - tolk
б) старо-скандинавски - tulkr
в) фризийски - tulkr
В/ Санскрит и производни:
а) tarkas - предпол//агам/ожение;
б) tarkаyati - предполагам, обмислям ... "

То хубаво, ама?

" СЪДЪРЖАНИЕ

ПРЕДИСЛОВИЕ.................................................................................................................
Глава I. СКИТИТЕ...............................................................................................................
1. Племената от Северното Причерноморие и съседите им...............................................
2. Племена, упоменати от Страбон.......................................................................................
3. Племена , упоменати от Плиний Стари...........................................................................
4. Племената, описани от Птолемей.....................................................................................
5. Готи......................................................................................................................................
6. Хуни....................................................................................................................................
7. Авари..................................................................................................................................
Глава II. ЕНЕТИ. ВЕНЕТИ...............................................................................................
ГЛАВА III. СКЛАВЕНИ. АНТИ. ВАНДАЛИ................................................................
1. Склавени............................................................................................................................
2. Анти...........................
3. Вандали..............................................................................................................................
Глава IV. СКАНДИНАВСКА ЕТНОТЕРИТОРИЯ........................................................
Глава V. ИЗТОЧНО-ПРИБАЛТИЙСКИЯТ РЕГИОН.....................................................
Глава VI. ГЕРМАНЦИ......................................................................................................
Глава VII. ФРАНКИ.................................................................................
Глава VIII. ГАЛИЯ............................................................................................................
Глава IX. БРИТАНИЯ......................................................................................................
Глава X. ИТАЛИАНСКА ЕТНОТЕРИТОРИЯ...............................................................
Глава XI. ЕТНОНИМИТЕ "ЕЛИНИ", "ГЪРЦИ", "РОМЕИ"........................................
Глава XII. НАРОДИТЕ НА ПРИКАМИЕТО И ПОВОЛЖИЕТО.................................
1. Руси.....................................................................................................................................
2. Магари...............................................................................................................................
3. Ас-сакалиба.......................................................................................................................
4. Черемиси (чирмиши)........................................................................................................
5. Чуваши...............................................................................................................................
6. Булгари..............................................................................................................................
7. Буртаси..............................................................................................................................
8. Хазари................................................................................................................................
Глава XIII. РУСКАТА ЕТНОТЕРИТОРИЯ....................................................................
1. Данни от античните източници......................................................................................
2. Данни от старите скандинавски източници...................................................................
3. Данни от руските летописи..............................................................................................
4. Московия............................................................................................................................
5. Топонимика........................................................................................................................
Глава XIV. ЗА ХРИСТИЯНСТВОТО.............................................................................
ПРЕПРАТКИ КЪМ ИЗТОЧНИЦИТЕ.............."

Това е раздел "съдържание" от превода ми по Дроздов.

Случайно или не, тази дума е попаднала в тези езици........през предславянски или не?
Да вадиш точно термина тълмач като индоевропейски е предваритрелно обречена кауза......
От хора, които наричат германците "немци", тоест неми, да имат дума, така сходна с тълмач, тоест преводач от и на тюркски език :):):) как се получава така?
Индо-арската връзка можем да разглеждаме отделно :).
Литовците дължат предславянския си език :):):) на ГЪРЦИТЕ. Боя се, че същото в голяма степен е валидно и за славянските езици по същество.
цитирай
42. zaw12929 - честита Коледа!
25.12.2021 10:38
вярвам: начало на края ба пандемията
честита Коледа!
цитирай
43. get - До 41. dobrodan - Ха, бях забравил да намина :).
25.12.2021 13:32
- Ха добрЯ си дошъл и честито Рождество + Коледа!

И понеже съм настроен благодушно-по-християнски!

Отново да си го рекна?
Престани да ни ангажираш с твоите мераци, да ИЗКАРВАШ ЕЗИКА НА БЪЛГАРИТЕ - Тюркски.
1.
Трябва ли отново да ти давам цитати по живелите през 9-ти и 10-ти век Ал'Бакри и ал'Истрахри ... В които те едно към едно ОПРЕВЕРГАВАТ ТВЪРДЯНОТО от тюрко-татарина Дроздов!

"Езика на Българи и Хазари е РАЗЛИЧЕН ОТ ЕЗИКА на Русите и Тюрките." - край на цитата ?!
2.
Да цитирам ли мнението на ЧУВАША-ЕЗИКОВЕД Наполски, който говори, че в чувашкия има лексикални реликти ... които наглед са "славянски" - но са от език, ПРЕДИ СЛАВЯНИТЕ !
3.
Да цитирам ли мнението на археолога и историк Г. Андреева че ... Първото население създало България на Волга - е със специфични, бит и материална култура различаваща го от местното, местното мерянско и тюркско - население?
4.
Да цитирам, ли езиковеда Трубачов - Какво казва, в опита си да докаже, че ПРОТОЦЕНТЪРА НА ПОЯВА НА ИНДО-ЕВРОПЕЙСКИЯ, е от Ареала на северно причерноморие ... При него, даже се прецизира Приазовие?

Хайде да се спра дотук с аргументацията си ... защото в Тези светли ХРИСТИЯНСКИ, и същестгвуващи при НАС БЪЛГАРИТЕ от ПРЕД-ХРИСТИЯНСКО ВРЕМЕ, ПРАЗНИЦИ ... Не е редно да наскърбявам ближните си ... дори те същите да извеждат произхода си, от тюрките а религията си от Пророка на Ал'Ильяху :))) ?!
цитирай
44. dobrodan - Мхм, да смятам, че заехме R-езика от чувашите?!
25.12.2021 18:50
Само че пак според Дроздов:) по едни други места чувашите не говорят език от тюркската група :).
Русите също са говорили свой диалект на тюркски език.
Обаче ние :):):):) не, та - не?
Дай Андреева да я видим. Извинявай, ама ИНДО-Европейски от Северно Причерноморие?!
Не е ли станало обратното - индуси да са наминавали натам?
цитирай
45. get - До 44. dobrodan - Мхм, ... R или Z-етацизъм - това е все за един и същ, ТЮРКСКИ ЕЗИК и специфики в произношение !!
25.12.2021 23:31
dobrodan написа:
Само че пак според Дроздов:) по едни други места чувашите не говорят език от тюркската група :).
Русите също са говорили свой диалект на тюркски език.
Обаче ние :):):):) не, та - не?
Дай Андреева да я видим. Извинявай, ама ИНДО-Европейски от Северно Причерноморие?!
Не е ли станало обратното - индуси да са наминавали натам?


Ние не говорим ЗА ЕЗИК СЪС СПЕЦИФИКА ВЪВ ФОНЕТИКА - А?
А говорим, че БЪЛГАРСКИЯ НЕ Е ОТ СЕМЕЙСТВОТО НА ТЮРКСКИТЕ ЕЗИЦИ - анадънму?

Русите на какъв турски-диалект, не представлява интерес за мен и проячванията ми. Или ако трябва да кажа СПЕЦИФИКАТА ПРИ РУСИТЕ като ЕТНОГЕНЕЗИС и ЕЗИК?
Преобдаващи при тях са ПЕРМСКИТЕ ЕЗИЦИ - те явяващи се дял на ФИНСКО-УГЪРСКИТЕ ТАКИВА ! Същото и по отношение на етносъставящите им като ГЕНЕЗИС=НАРОД?

И пак питам ти или руският цар Иван Четвърти наричан Грозни е сбъркал та е написал РАЗГРАНИЧАВАЙКИ В ТИТУЛАТУРАТА СИ ... тюрко-татарското КАЗАНСКО ХАНСТВО ... и ... Волжска България!

Ето изписването му на ОФИЦИАЛНАТА И ПОД КОЯТО ТОЙ СЕ Е ПОДПИСВАЛ ТИТУЛАТУРА ... Чети официалната титулатура !!

"«…Сего убо бога нашего, в троице славимого, милостию и хотением удрьжахом скипетр Российского царствия мы, великий государь, царь и великий князь Иван Васильевич всея Русии самодержец, владимерский, московский, новгородский,
>>ЦАРЬ КАЗАНСКИЙ<<
царь астраханский, государь псковский и ВЕЛИКИЙ КНЯЗЬ смоленский, тверский, югорский, пермьский, вятцкий,
>>БОЛГАРСКИЙ<< ???>>
и иных, государь и великий князь Новгорода Низовские земли, черниговский, резанский, полотцкий, ростовский, ярославский, белоозерский, удорский, обдорский, кондинский, и всея Сибирские земли и Северные страны повелитель, и государь отчинный земли Лифлянские и иных многих земель государь»
"

- Значи НЕ ТИ или ДРОЗДОВ - а руският цар Е БЪРКАЛ, обявявайки се за ЦАР КАЗАНСКИ и отделно ВЕЛИК КНЯЗ БОЛГАРСКИЙ ... Ай стига бе Добродан-ефенди :)))
цитирай
46. dobrodan - Гете, най-малко от всичко пиша за Казан,
26.12.2021 10:54
а ти най-често опираш точно до него :).
Езикът болгарски се говори САМО И ЕДИНСТВЕНО В БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ :).
Нямам друго обяснение за това освен църквата.
Неведнъж съм подчертавал, че има прекалено много езикови сходства с езика на сърби, хървати, черногорци, украинци.
Да бъдем реалисти, предлагам.
цитирай
47. shtaparov - "Същата с подобен смисъл ...
27.12.2021 19:59
dobrodan написа:
Гете.........

"Същата с подобен смисъл имаме в семейството на
А/балтийските(славянски) езици?
а) литовски tulkas - преводач, обясняващ;
б) латишкото tullьks - подобно на първото;
Б/ в семейството на старо-немските:
а) стар-ср.германски - tolk
б) старо-скандинавски - tulkr
в) фризийски - tulkr
В/ Санскрит и производни:
а) tarkas - предпол//агам/ожение;
б) tarkаyati - предполагам, обмислям ... "

То хубаво, ама?

" СЪДЪРЖАНИЕ

ПРЕДИСЛОВИЕ.................................................................................................................
Глава I. СКИТИТЕ...............................................................................................................
1. Племената от Северното Причерноморие и съседите им...............................................
2. Племена, упоменати от Страбон.......................................................................................
3. Племена , упоменати от Плиний Стари...........................................................................
4. Племената, описани от Птолемей.....................................................................................
5. Готи......................................................................................................................................
6. Хуни....................................................................................................................................
7. Авари..................................................................................................................................
Глава II. ЕНЕТИ. ВЕНЕТИ...............................................................................................
ГЛАВА III. СКЛАВЕНИ. АНТИ. ВАНДАЛИ................................................................
1. Склавени............................................................................................................................
2. Анти...........................
3. Вандали..............................................................................................................................
Глава IV. СКАНДИНАВСКА ЕТНОТЕРИТОРИЯ........................................................
Глава V. ИЗТОЧНО-ПРИБАЛТИЙСКИЯТ РЕГИОН.....................................................
Глава VI. ГЕРМАНЦИ......................................................................................................
Глава VII. ФРАНКИ.................................................................................
Глава VIII. ГАЛИЯ............................................................................................................
Глава IX. БРИТАНИЯ......................................................................................................
Глава X. ИТАЛИАНСКА ЕТНОТЕРИТОРИЯ...............................................................
Глава XI. ЕТНОНИМИТЕ "ЕЛИНИ", "ГЪРЦИ", "РОМЕИ"........................................
Глава XII. НАРОДИТЕ НА ПРИКАМИЕТО И ПОВОЛЖИЕТО.................................
1. Руси.....................................................................................................................................
2. Магари...............................................................................................................................
3. Ас-сакалиба.......................................................................................................................
4. Черемиси (чирмиши)........................................................................................................
5. Чуваши...............................................................................................................................
6. Булгари..............................................................................................................................
7. Буртаси..............................................................................................................................
8. Хазари................................................................................................................................
Глава XIII. РУСКАТА ЕТНОТЕРИТОРИЯ....................................................................
1. Данни от античните източници......................................................................................
2. Данни от старите скандинавски източници...................................................................
3. Данни от руските летописи..............................................................................................
4. Московия............................................................................................................................
5. Топонимика........................................................................................................................
Глава XIV. ЗА ХРИСТИЯНСТВОТО.............................................................................
ПРЕПРАТКИ КЪМ ИЗТОЧНИЦИТЕ.............."

Това е раздел "съдържание" от превода ми по Дроздов.

Случайно или не, тази дума е попаднала в тези езици........през предславянски или не?
Да вадиш точно термина тълмач като индоевропейски е предваритрелно обречена кауза......
От хора, които наричат германците "немци", тоест неми, да имат дума, така сходна с тълмач, тоест преводач от и на тюркски език :):):) как се получава така?
Индо-арската връзка можем да разглеждаме отделно :).
Литовците дължат предславянския си език :):):) на ГЪРЦИТЕ. Боя се, че същото в голяма степен е валидно и за славянските езици по същество.

Думата НЕМЦИ по-скоро означава НЕМЯЦИ (НЕМАЩИ) и НЕМОЦИ (НЕМОЩИ) т.е.- Бедни и Слаби (през тогавашното време).
цитирай
48. shtaparov - вярвам: начало на ...
28.12.2021 13:46
zaw12929 написа:
вярвам: начало на края ба пандемията
честита Коледа!

Честита Коледа уважаема- много здраве и късмет!
цитирай
49. shtaparov - - Ха добрЯ си дошъл и честито Рождество...
28.12.2021 13:50
get написа:
- Ха добрЯ си дошъл и честито Рождество + Коледа!

И понеже съм настроен благодушно-по-християнски!

Отново да си го рекна?
Престани да ни ангажираш с твоите мераци, да ИЗКАРВАШ ЕЗИКА НА БЪЛГАРИТЕ - Тюркски.
1.
Трябва ли отново да ти давам цитати по живелите през 9-ти и 10-ти век Ал'Бакри и ал'Истрахри ... В които те едно към едно ОПРЕВЕРГАВАТ ТВЪРДЯНОТО от тюрко-татарина Дроздов!

"Езика на Българи и Хазари е РАЗЛИЧЕН ОТ ЕЗИКА на Русите и Тюрките." - край на цитата ?!
2.
Да цитирам ли мнението на ЧУВАША-ЕЗИКОВЕД Наполски, който говори, че в чувашкия има лексикални реликти ... които наглед са "славянски" - но са от език, ПРЕДИ СЛАВЯНИТЕ !
3.
Да цитирам ли мнението на археолога и историк Г. Андреева че ... Първото население създало България на Волга - е със специфични, бит и материална култура различаваща го от местното, местното мерянско и тюркско - население?
4.
Да цитирам, ли езиковеда Трубачов - Какво казва, в опита си да докаже, че ПРОТОЦЕНТЪРА НА ПОЯВА НА ИНДО-ЕВРОПЕЙСКИЯ, е от Ареала на северно причерноморие ... При него, даже се прецизира Приазовие?

Хайде да се спра дотук с аргументацията си ... защото в Тези светли ХРИСТИЯНСКИ, и същестгвуващи при НАС БЪЛГАРИТЕ от ПРЕД-ХРИСТИЯНСКО ВРЕМЕ, ПРАЗНИЦИ ... Не е редно да наскърбявам ближните си ... дори те същите да извеждат произхода си, от тюрките а религията си от Пророка на Ал'Ильяху :))) ?!

Това твърдение на старите извори в Русия го тълкуват като знак,че нашия език не е "славянски",понеже руският бил априори такъв! :) :) Аз обаче твърдя че е вярно нашето тълкувание,което и ти го споделяш приятелю: нашият древен език бил различен от руския,понеже ние сме говорели от край време старо-Български а руснаците- тюркски!
цитирай
50. shtaparov - Само че пак според Дроздов:) по едни ...
28.12.2021 13:55
dobrodan написа:
Само че пак според Дроздов:) по едни други места чувашите не говорят език от тюркската група :).
Русите също са говорили свой диалект на тюркски език.
Обаче ние :):):):) не, та - не?
Дай Андреева да я видим. Извинявай, ама ИНДО-Европейски от Северно Причерноморие?!
Не е ли станало обратното - индуси да са наминавали натам?

Не е лошо да ми посочиш поне 10 Български думи които доказват,че езика на "пра"-Българите е бил тюркски! Аз пък ще ти посоча 10 които доказват,че езикът им е бил старо-Български (прекръстен в Русия на "славянски"!
цитирай
51. shtaparov - Само че пак според Дроздов:) по едни ...
28.12.2021 14:01
get написа:
dobrodan написа:
Само че пак според Дроздов:) по едни други места чувашите не говорят език от тюркската група :).
Русите също са говорили свой диалект на тюркски език.
Обаче ние :):):):) не, та - не?
Дай Андреева да я видим. Извинявай, ама ИНДО-Европейски от Северно Причерноморие?!
Не е ли станало обратното - индуси да са наминавали натам?


Ние не говорим ЗА ЕЗИК СЪС СПЕЦИФИКА ВЪВ ФОНЕТИКА - А?
А говорим, че БЪЛГАРСКИЯ НЕ Е ОТ СЕМЕЙСТВОТО НА ТЮРКСКИТЕ ЕЗИЦИ - анадънму?

Русите на какъв турски-диалект, не представлява интерес за мен и проячванията ми. Или ако трябва да кажа СПЕЦИФИКАТА ПРИ РУСИТЕ като ЕТНОГЕНЕЗИС и ЕЗИК?
Преобдаващи при тях са ПЕРМСКИТЕ ЕЗИЦИ - те явяващи се дял на ФИНСКО-УГЪРСКИТЕ ТАКИВА ! Същото и по отношение на етносъставящите им като ГЕНЕЗИС=НАРОД?

И пак питам ти или руският цар Иван Четвърти наричан Грозни е сбъркал та е написал РАЗГРАНИЧАВАЙКИ В ТИТУЛАТУРАТА СИ ... тюрко-татарското КАЗАНСКО ХАНСТВО ... и ... Волжска България!

Ето изписването му на ОФИЦИАЛНАТА И ПОД КОЯТО ТОЙ СЕ Е ПОДПИСВАЛ ТИТУЛАТУРА ... Чети официалната титулатура !!

"«…Сего убо бога нашего, в троице славимого, милостию и хотением удрьжахом скипетр Российского царствия мы, великий государь, царь и великий князь Иван Васильевич всея Русии самодержец, владимерский, московский, новгородский,
>>ЦАРЬ КАЗАНСКИЙ<<
царь астраханский, государь псковский и ВЕЛИКИЙ КНЯЗЬ смоленский, тверский, югорский, пермьский, вятцкий,
>>БОЛГАРСКИЙ<< ???>>
и иных, государь и великий князь Новгорода Низовские земли, черниговский, резанский, полотцкий, ростовский, ярославский, белоозерский, удорский, обдорский, кондинский, и всея Сибирские земли и Северные страны повелитель, и государь отчинный земли Лифлянские и иных многих земель государь»
"

- Значи НЕ ТИ или ДРОЗДОВ - а руският цар Е БЪРКАЛ, обявявайки се за ЦАР КАЗАНСКИ и отделно ВЕЛИК КНЯЗ БОЛГАРСКИЙ ... Ай стига бе Добродан-ефенди :)))

Аз неслучайно намерих средновековна карта от 15-16 век (публикувана в моя статия преди няколко години но недолюбвана и днес от тюрколозите),в която държавата на Казанските татари е представена съвсем отделно от Българското емирство,което се намирало на юг от тях но било превзето и унищожено 1487 г. от руснаците.
цитирай
52. shtaparov - а ти най-често опираш точно до него ...
28.12.2021 14:03
dobrodan написа:
а ти най-често опираш точно до него :).
Езикът болгарски се говори САМО И ЕДИНСТВЕНО В БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ :).
Нямам друго обяснение за това освен църквата.
Неведнъж съм подчертавал, че има прекалено много езикови сходства с езика на сърби, хървати, черногорци, украинци.
Да бъдем реалисти, предлагам.

Съгласен съм- нека бъдем,за това настоявам отдавна и аз!
цитирай
53. blagovesteliseev - Българите не са славяни, отделни народи са
20.01.2022 13:16
НО българската нация обединява българи и славяни. Два народа формират нещо прекрасно.
leonleonovpom2 написа:
Поздравления за постинга и за огромния труд, който си положил за написването му!

Понеже изкуствено се разделя народът ни на Българи и славяни и ЗА ДА СЕ ПОДЧЕРТАЕ ТАЗИ РАЗЛИКА някои Български историци, езиковеди, а защо не и археолози, изкарват Българите с тюркски произход и респективно с такъв език ?
Не се наемам да разследвам ,дали грешат или лъжат? Но едно е сигурно, удобно е за тезата им относно различието, което изтъкват! Оттам- всякакви спекулации са възможни

Турският език е смесица от персийски и арабски думи Наскоро един ирански по произход лекар показа ,че кюфте и кебапче са не турски , а персийски думи!
Възможно е и много Български думи да са навлезли в турския- все пак ние сме книжовен народ, с традиции в тази област, за разлика отт тях Те са номади в 11- ти век, когато масово навлизат в ИРИ
Например, пара била турска дума? Но в средновековието съществува думата парица в езика ни!
Има я и в италианския- капара- предплата Тя май с пари се прави, нали?

Но за мен е явна фалшификация подмяната на словени със славяни Нищо не може да ме убеди ,че слова и слава са били едно и също в Ранното Средновековие - Казвал съм го, уместно е да го повторя - за неискащите да го разберат!
На витража на Мадридската катезрала, вече на 600 години, трета по големина в света, е изписана на всички езици с азбука тогава една дума Да, дума е, тухлата в строежа на езика Тя е изписана и на Български и е "СЛОВО"
Затова става пределно ясно за какви Словени става дума в Първия препис на " О писменехь" ,датиран от 12- ти век!

Всичко най- добро приятелю!

П.П. Някой би ли ми обяснил, какво печелим от това изкуствено разделяне на Българи и славяни?
По скоро въпросът е друг Българи ли са славяните?

цитирай
54. shtaparov - (Българите не са славяни, отделни народи са)
21.01.2022 03:40
blagovesteliseev написа:
НО българската нация обединява българи и славяни. Два народа формират нещо прекрасно.
leonleonovpom2 написа:
Поздравления за постинга и за огромния труд, който си положил за написването му!

Понеже изкуствено се разделя народът ни на Българи и славяни и ЗА ДА СЕ ПОДЧЕРТАЕ ТАЗИ РАЗЛИКА някои Български историци, езиковеди, а защо не и археолози, изкарват Българите с тюркски произход и респективно с такъв език ?
Не се наемам да разследвам ,дали грешат или лъжат? Но едно е сигурно, удобно е за тезата им относно различието, което изтъкват! Оттам- всякакви спекулации са възможни

Турският език е смесица от персийски и арабски думи Наскоро един ирански по произход лекар показа ,че кюфте и кебапче са не турски , а персийски думи!
Възможно е и много Български думи да са навлезли в турския- все пак ние сме книжовен народ, с традиции в тази област, за разлика отт тях Те са номади в 11- ти век, когато масово навлизат в ИРИ
Например, пара била турска дума? Но в средновековието съществува думата парица в езика ни!
Има я и в италианския- капара- предплата Тя май с пари се прави, нали?

Но за мен е явна фалшификация подмяната на словени със славяни Нищо не може да ме убеди ,че слова и слава са били едно и също в Ранното Средновековие - Казвал съм го, уместно е да го повторя - за неискащите да го разберат!
На витража на Мадридската катезрала, вече на 600 години, трета по големина в света, е изписана на всички езици с азбука тогава една дума Да, дума е, тухлата в строежа на езика Тя е изписана и на Български и е "СЛОВО"
Затова става пределно ясно за какви Словени става дума в Първия препис на " О писменехь" ,датиран от 12- ти век!

Всичко най- добро приятелю!

П.П. Някой би ли ми обяснил, какво печелим от това изкуствено разделяне на Българи и славяни?
По скоро въпросът е друг Българи ли са славяните?


Най-точният научно издържан израз,на който държа много приятелю е:

ВСИЧКИ БЪЛГАРИ НЕ СА "СЛАВЯНИ",НО ВСИЧКИ "СЛАВЯНИ" СА БЪЛГАРИ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815248
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи