Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2021 01:04 - ЗАЩО "СЛАВЯНИ", "ВИЗАНТИЙЦИ", "ПРА"-БЪЛГАРИ, "РУМЪНЦИ" И "МАКЕДОНЦИ" ТРЯБВА ДА ГИ ПИШЕМ ВИНАГИ С КАВИЧКИ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 6828 Коментари: 74 Гласове:
76

Последна промяна: 19.12.2021 06:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ДНЕШНАТА ЕПОХА ОБИЧА ДА ВЪВЕЖДА ФАЛШИВИ ЕТНОНИМИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСТАВЯМЕ ВИНАГИ В КАВИЧКИ


   Любителите на истината не трябва да търпят фалшиви исторически понятия,а да се разправят решително с тях и да поставят на мястото му всеки фантазьор и съчинител,който ги измисля и въвежда. Некоректността в науката не е от вчера наистина и сякаш е част от природата на някои групи от "хора",но любовта им към ментетата не трябва да бъде подкрепяна а охлаждана. Днешната епоха е въвела в употреба цяла редица фалшиви етноними които са удобни на силните в момента,но не са удобни на потърпевшите от тях. Едни от тях са понятията "славяни", "византийци", "пра"-Българи, "румънци" и "македонци",които ще разгледаме по-подробно. Извън тях има още много други,но днес тези ни касаят най-много и ще им обърнем повече внимание. Излишно е да казвам,че никой древен народ не се е наричал "славяни", "византийци" и "пра"-Българи,а днешните "македонци" и "румънци" нямат нищо общо с древните македони и римляни.

1. "Славяни". Няма древен исторически извор,който да говори за този новоизмислен "народ". Има извори,споменаващи етноними СКЛАВИ и САКАЛИБИ но също такива,в които се говори за църковно понятие СЛОВЕНИ а най-ранният извор,който споменава думата "славяни" като етноним е от XVII век т.е.- от началото на съвременната епоха (кликни за да увеличиш):

image

2. "Византийци"- фалшиво измислен народ,чието истинско име е РИМЛЯНИ (на гръцки- РОМЕИ). Въведено от един французин през съвременната епоха,това име иде да оправдае вероломното френско нашествие през XIII век срещу Римската империя,като я представи за неримска. То иде да оправдае също гръцките претенции за земите на Римската империя при положение,че самите днешни "гърци" са всъщност смес от погърчени римляни, албанци, араби, Българи, цигани, египтяни и пр.

3. "Пра"-Българи. Коректното име на този фамозен народ е Българи,а името "пра"-Българи е измислено от корумпирани псевдоучени с извратено мислене. Единствения случай,в който Българите може по изключение да бъдат наречени така касае праисторическите Българи т.е. онези,които са живели през неолита и халколита. За по-ранни съществувания на Българи няма научни данни и всеки,който им слага по-ранни дати от неолита е псевдоучен или съчинител като Нурутдинов,който направо е прекалил в това отношение и е смесил истината с лъжата във всичките си романи.

4. "Румънци". Този фалшив народ е измислен през XIX век,а истинското му име е ВЛАСИ. Самите "румънски" власи нямат нищо общо с Гетите, Траките и Даките а произлизат от азиатски пришълци,дошли в Европа през Х-XI век.

5. "Македонци". Този псевдонарод е създаден с безброй окупаторски насилия срещу Кутмичевските Българи към средата на ХХ век,макар че идеи за неговото създаване и теоретизиране по въпроса е имало още през XIX век. Истинския древен народ,чието име си присвояват споменатите славоментаци е носел името МАКЕДОНИ,но е изчезнал реално още в IV-V век,когато и последните етнически македони са превърнати в римляни (ромеи) или са претопени от Българите на Барис (499 г.). Друг е въпроса,че истинските антични македони са живели само в една малка област на югозапад от Солун,която пет века е била невероятно далече от Пирин, Скопие, Охрид и Велес и стига до тях чак в последните 190 години от цялото си съществуване:

                      image

                      image

                      image

  Освен на тези думи трябва да слагаме кавички и на техните производни за да подчертаем,че това са некоректни псевдоисторически понятия,особено в днешното време. Такива менте названия има много и не мога да отделя време за всички,но ще изброя някои от тях:

1. "Славянски", "славянка", "славянин", "Словения", "Словакия", "славянско" и пр.

2. "Византия" (с истинско име Империя Романа т.е. Римска империя), "византийска", "византийски", "византиец" и пр.

3. "Пра"-Българска, "пра"-Български, "пра"-Българин и пр.

4. "Румъния", "румънска", "румънски", "румънец" и пр. Далеч по-правилно ще бъде ако кажем,че тамошния народ е късно европеизирана евразийска смес от узи, печенеги, кумани, татари, Българи, немци, унгарци, цигани, руси, авари и пр.,която в повечето време от своето съществуване носела Българското име ВЛАСИ и била в процес на поБългаряване,когато дошли турците и съсипали всичко.

5. "Македония" (с истинско име Кутмичевица и Вардарска България), "македонско", "македонска" (т.е. Българска), "македонец", "македонски" Българи (т.е. Вардарски или Кутмичевски Българи).

  За обичащия истината читател е важно да знае тези неща.за да не става лесна плячка в ръцете на ловки чуждестранни спекуланти,които прекръщават стари и нови нации с имена на отдавна изчезнали римски провинции като Либия, Сирия, Македония, Испания, Елада, Белгия, "Египет" и пр. Особено тежки прекръщавания и псевдоетнически новообразувания се забелязват в Източна Европа и Централна Азия,където са създадени цяла редица фалшиви нации преди само 100 години,за които някой ден е редно да напиша специална отделна статия. Дадените примери обаче служат за поука която за сетен път доказва,че на казионните псевдоисторици не трябва да се има почти никакво доверие понеже те не пишат нашите учебници според автентичните съобщения на старите автори,а по случайните пиянски хрумвания на този или онзи чуждестранен политик!



Гласувай:
76


Вълнообразно


1. lexparsy - Много благодарим за тези уточнения!
05.12.2021 01:46
И много се кефя как ще скокнат някои съвременни интерпретатори и тълкуватели на историята за да я превърнат в хИстерия на преднамерено невежество което учим в училище...
Да не говорим за други нарочно ОбразУвателни манталитета и съЗнанието ни недоумия и демагогии..., водещи до умишлено невежество..., но и загуба на националното съзнание но и прекачване и загуба политически и духовно националното самочувствие, суверенитет на много народи...
Лекс
цитирай
2. kirk - Бъркаш термините, понятията и...
05.12.2021 02:23
Бъркаш термините, понятията и... искаш да доиш бика!!! Не става дума за народи, а за етноси, народности или националности. По т.2 имам следните разяснения за теб и други несведущи. За първи път квалификацията византиец е дадена в ранните средновековни арменски извори като синоним на римлянин, но също и на грък. Още през VI в. напр. възниква като име на един мистериозен историограф Павстос Бюзант, който днес вече знаем, че никога не е съществувал - така са наречени извадки от римски и елински извори, събрани и подредени от няколко автори. Наричали сме така римляните и главно гърците, които 451 г. организират Халкидонския събор и измислят и налягат нов християнски канон, който ние и католиците не приемаме. Вместо Константинополци започваме да ги наричаме Бюзантийци или Византийци по името на селището Бюзантион или Византион, което е съществувало преди това на същото място!!! Така че нито е въведено от французин, нито е от XIII в. Явно руснаците са го заимствали и през тях едобило по-голямо разпространение, но е вярно, че е кабинетен термин! Не намирам за нужно да се спирам на следващите точки, след като по принцип не разбираш какво пишеш! Това, което се отнася до румънците си го кажи за и българите - няма да сбъркаш! А македонците са от времето на Сандо Виликия и новоизгряли звезди не могат да засенчат Месечинята!!! Както казва льотчикът за Крим, същото важи и за Македония, ама не му достига пипе, че да схване истината!!!
цитирай
3. nedovolen - Трудно мога да се обоснова, но по...
05.12.2021 09:11
Трудно мога да се обоснова, но посочените в кавички думи и казионите някак си интуитивно ги избягвам.
:)))
цитирай
4. dobrodan - Точка 1 и точка 3 се нуждаят от известни доуточнения.
05.12.2021 11:06
Останалото е вярно.
цитирай
5. panazea - Добави още измислени нации.
05.12.2021 12:35
Татари - тези излезли от Тартара.
Турци - смесица от много народности.
цитирай
6. mt46 - ...
05.12.2021 13:17
Не може с лъжи и манипулации да се бориш за истината!...
цитирай
7. leonleonovpom2 - Поздравления, приятелю!
05.12.2021 13:37
Абсолютно точно!

Може би ,по- късно ще посоча, че славяните не идват от нищото, о от......изчезналите траки!
Румънците ,щеше да е смешно, ако не беше жалко!
Когато се решева Северна Добруджа да се предаде на Румъния, кралят на румънците е в затруднение Трябва да обяви това в манифест нов Добруджа никой не знае румънски писмено
И накрая манифестът е написан на Български
Започва с извинение, че не е негово решение, а на Великите сили И той няма как да не му се подчини!
Такъв манифест е трябвало да напише и сръбският крал, за откраднатите от нас земи от Ниш до Пирот и земите на Българска Морава!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Относно смехотворния К2
05.12.2021 15:17
Византийците били наречени така на името на селището Византион, съществувало преди това на същото място! През 451г !?Такива са ,щом арменцитте така са ги нарекли?!
Това е много интересна арменска лакъардия! Да има наистина такъв тракийски град там- Бизантион, погърчен на Византион


Но подобна гимнастика прилича на официално наричане сега на софиянци като сердикийци!? На името на съществувалия преди това на същото място град Сердика!
И кога е станало това преименуване, да го наречем и как е обосновано? По каква причина?През 451 година!?
Константинопол носи името на Константин Велики! Той е искал да се казва Нов Рим, както наричал и Сердика! Но приел предложението да носи неговото име!
И по каква причина гражданите на империята ще носят името на Византион? Един несъществуваш, повтарям, НЕСЪЩЕСТВУВАЩ град? Повтарям, името не е гръцко! Както и на Биза!
Константин Велики го е основал, направил столица, въвел християнството като официална религия Направил изключение за града ,но поданиците му да се наричат ромеи / римляни ,тук промяна няма!Държавата ИРИ, но поданиците и -византийци? Що за дивотия? И ще посмее ли някой нормален човек тогава , да коригира решение на Константин Велики? Освен някои цигани!Без значение какви точно!

Ангеле, не забравяй това зрънце откъде е! Ако някой тях нарече кавказки цигани, той дали ще го приеме?

Този тип трябва да бъде изхвърлен от блога, както двамата с брат му са били изхвъплени отвсякъде!Заради лудите им твърдения!
Той твърдеше при мен, че Самуил бил Арменец, Че Сермон, произлизащ от Сирмиум, римско наименование на града, бил арменски град и владетел, Че Стримон-латинско ноименование на Струма било Арменско?
Че държавата България на Самуил е арменска!
И други престъпления има......
Въпросният автор на коментара е от този тип, мъчещи се , да създават ореол около себе си и непрекъснато говорят за него, но като се вгледаш- само кух, празен и луд виждаш!

Всичко най- добро, приятелю!
цитирай
9. mt46 - За сведение на невежите:
05.12.2021 20:25
"Прабългарите са наричани от ранносредновековните византийски, латински и арменски летописци с различни имена като: българи, кутригури, утигури, скити, мизи, хуни и др. Формата „прабългари“, както и алтернативните „протобългари“, „първобългари“, „древни българи“ и „хуно-българи“, се използват в съвременната историография, за да се разграничи ранносредновековният народ от формиралия се по-късно съвременен български етнос."
цитирай
10. get - До 2. kirk - пишещ: Бъркаш термините, понятията и искаш да доиш бика! - с което ИЗДОИ БИКА :))) !
05.12.2021 21:28
kirk написа:
Бъркаш термините, понятията и... искаш да доиш бика!!! Не става дума за народи, а за етноси, народности или националности. По т.2 имам следните разяснения за теб и други несведущи. За първи път квалификацията византиец е дадена в ранните средновековни арменски извори като синоним на римлянин, но също и на грък. Още през VI в. напр. възниква като име на един мистериозен историограф Павстос Бюзант, който днес вече знаем, че никога не е съществувал - така са наречени извадки от римски и елински извори, събрани и подредени от няколко автори. Наричали сме така римляните и главно гърците, които 451 г. организират Халкидонския събор и измислят и налягат нов християнски канон, който ние и католиците не приемаме. Вместо Константинополци започваме да ги наричаме Бюзантийци или Византийци по името на селището Бюзантион или Византион, което е съществувало преди това на същото място!!! Така че нито е въведено от французин, нито е от XIII в. Явно руснаците са го заимствали и през тях едобило по-голямо разпространение, но е вярно, че е кабинетен термин! Не намирам за нужно да се спирам на следващите точки, след като по принцип не разбираш какво пишеш! Това, което се отнася до румънците си го кажи за и българите - няма да сбъркаш! А македонците са от времето на Сандо Виликия и новоизгряли звезди не могат да засенчат Месечинята!!! Както казва льотчикът за Крим, същото важи и за Македония, ама не му достига пипе, че да схване истината!!!


- Значи чрез/от Фавстос Бюзан (една от 18-ти век арменска компила../шмекерия :))) - Ще ВЗЕМЕШ ДА изкараш, че Е възникнало понятието/НЕКОРЕКТНО Византия за Източна римска империя - А?
- А не както е от "Corpus Historiae Byzantinae"(16 в.) послужил за основа на подобният "Корпус Byzantinae" но вече 17-ти век при Луи XIV-ти.
- С което се цели пропагандно-политическа цел ... че ДЕЙСТВИТЕЛНИЯт наследник/правоприемник/ НА РИМ-ИМПЕРИЯ не е ВИЗАНТИЯ а Свещенната Римска(чети германска) империя :))!

- Уф, бактисало ми е от еврейски и арменски шмекери(и)мушенгии !!! :)))
цитирай
11. get - До 8. mt46 - Великият цензор ... триещ НЕУДОБНИТЕ МУ - МОИ коментари ВЪПРОС?
05.12.2021 21:44
mt46 написа:
"Прабългарите са наричани от ранносредновековните византийски, латински и арменски летописци с различни имена като: българи, кутригури, утигури, скити, мизи, хуни и др. Формата „прабългари“, както и алтернативните „протобългари“, „първобългари“, „древни българи“ и „хуно-българи“, се използват в съвременната историография, за да се разграничи ранносредновековният народ от формиралия се по-късно съвременен български етнос."


Би ли си дал труда без да КОПИ-ПЕЙСТВАЩ СЪМНИТЕЛНИТЕ СИ ПО СВОЯ ХАРАКТЕР ЗНАНИЯ ОТ Уики-то - ДА ОБЯСНИШ само за това?
- Какво да разбираме под понятието ХУНО-БЪЛГАРИ ?! Заложено В СЪЗНАНИЯТА ни от професор Златарски! :))

Втори въпрос:
Трите политонима(правиш разлика с етноним) СКЛАВИ - СЕРВИ - САКАЛИБА ... синонимни ли са на ... за пръв път употребеният в 1619 г. лингво-ним СЛОВЕНСКИЙ от Милетий Смотриский в неговата "Грамматіки славєнския правилноє Сvнтагма" ?

- Чакам С ЛЮБОПИТСТВО вашето РАЗГРОМЯВАЩО ОПРОВЕРЖЕНИЕ - на мен НЕВЕЖАТА :))) !
цитирай
12. leonleonovpom2 - Добре бе, Марине!
05.12.2021 21:55
Как и по какъв начин се разграничават французите в ранното Средновековие в историографията от тези във формиралият се през 16- ти век френски народ!? Ползва ли историографията понятието прафранцузи и ако не го ползва, защо? Обясни, ти знаещият на, на невежите, как стоят нещата с другите пра- , като праангличани, прафранцузи, , праруснаци? Има ли ги, няма ли ги? И защо ние сме "прани", ако другите не са?
Това наша привилегия ли е или подигравка?
цитирай
13. shtaparov - И много се кефя как ще скокнат някои ...
06.12.2021 01:42
lexparsy написа:
И много се кефя как ще скокнат някои съвременни интерпретатори и тълкуватели на историята за да я превърнат в хИстерия на преднамерено невежество което учим в училище...
Да не говорим за други нарочно ОбразУвателни манталитета и съЗнанието ни недоумия и демагогии..., водещи до умишлено невежество..., но и загуба на националното съзнание но и прекачване и загуба политически и духовно националното самочувствие, суверенитет на много народи...
Лекс

Комай си е точно така- глупостите,които министерството ни задължава да усвояваме в училище водят до умишлено невежество,загуба на национално самочувствие и оттам- загуба на суверенитет!...
цитирай
14. shtaparov - Бъркаш термините, понятията и. . . ...
06.12.2021 01:52
kirk написа:
Бъркаш термините, понятията и... искаш да доиш бика!!! Не става дума за народи, а за етноси, народности или националности. По т.2 имам следните разяснения за теб и други несведущи. За първи път квалификацията византиец е дадена в ранните средновековни арменски извори като синоним на римлянин, но също и на грък. Още през VI в. напр. възниква като име на един мистериозен историограф Павстос Бюзант, който днес вече знаем, че никога не е съществувал - така са наречени извадки от римски и елински извори, събрани и подредени от няколко автори. Наричали сме така римляните и главно гърците, които 451 г. организират Халкидонския събор и измислят и налягат нов християнски канон, който ние и католиците не приемаме. Вместо Константинополци започваме да ги наричаме Бюзантийци или Византийци по името на селището Бюзантион или Византион, което е съществувало преди това на същото място!!! Така че нито е въведено от французин, нито е от XIII в. Явно руснаците са го заимствали и през тях едобило по-голямо разпространение, но е вярно, че е кабинетен термин! Не намирам за нужно да се спирам на следващите точки, след като по принцип не разбираш какво пишеш! Това, което се отнася до румънците си го кажи за и българите - няма да сбъркаш! А македонците са от времето на Сандо Виликия и новоизгряли звезди не могат да засенчат Месечинята!!! Както казва льотчикът за Крим, същото важи и за Македония, ама не му достига пипе, че да схване истината!!!

Не е лошо да посочиш конкретно кои точно термини и понятия бъркам,щото това не е като да си бъркаш в носа а после- в устата. "Турчин" с "византиец" ли съм объркал, "змей" със "ромей"?? Не е лошо също да кажеш как различаваш ЕТНОС от НАРОД и НАРОД от НАЦИОНАЛНОСТ- по субективно обърканите методи на Сталин ли? Нее мерси драги- мен не можеш да ме заблудиш с "неговите" наукоподобни фантасмагории!
цитирай
15. shtaparov - Интуиция
06.12.2021 02:02
nedovolen написа:
Трудно мога да се обоснова, но посочените в кавички думи и казионите някак си интуитивно ги избягвам. :)))

Интуицията ти е уникална приятелю- продължавай все така! :)
цитирай
16. shtaparov - (Точка 1 и точка 3 се нуждаят от известни доуточнения.)
06.12.2021 02:20
dobrodan написа:
Останалото е вярно.

Направих доуточненията,които и без туй щях да направя но се радвай,че не съм включил в списъка думата "Тюрк" щото,според някои съвременни мнения точно тази дума в някакъв староеврейски диалект означавала Гад т.е. Човек,занимаващ се с всякакви гадости! :)
цитирай
17. shtaparov - (Добави още измислени нации.)
06.12.2021 02:51
panazea написа:
Татари - тези излезли от Тартара.
Турци - смесица от много народности.

Този списък може да бъде продължен разбира се- "карабахци", "молдавци", "беларуси", "тувинци", "югославяни", "балкари", "черногорци" и пр.,и пр. :) Това не ни решава проблемите за жалост,но поне ще знаем повече от другите народи.
цитирай
18. shtaparov - Не може с лъжи и манипулации да се ...
06.12.2021 02:53
mt46 написа:
Не може с лъжи и манипулации да се бориш за истината!...

Да,и точно затова написах тази статия- за да разоблича лъжите и манипулациите на казионните мошеници!
цитирай
19. kirk - Няма да отговарям на нещастник като теб get
06.12.2021 02:59
Няма да отговарям на нещастник като теб get, защото разчитам на мааааалко по-разумни опоненти и читатели. Не ме интересуват твоите въпроси, - заври си ги знаеш къде!!!
Можи би все пак ще ви бъде от полза да научите мнението на другите за вас и чак после да твърдите, че по нещо ги превъзхождате?! Приведените по-горе „прабългари“ си чисто кабинетен термин, който обаче има важна семантика и функции – служи за диференциране на въпросния азиатски етнос от онзи, който започва да се формира след като княз Борис – архонта Михаил приема християнството, налага славянския език и освобождава учениците на св.св.К. и М, и ги назначава да учат на писмо и четно новите „българи“. Между първите българи, тоест – прабългарите, протобългарите и днешните има колосална пропаст – геномът ви показва следи до 5 % от техните. Между другото от съветските историци и днешните русисти тръгва и друго едно разделение – българи и болгари, при което вторите са населението на Волжска България и техните потомци. Те също имат много малко общо с първите българи, прото- или прабългарите. Аз не мога да схвана едно – с какво си мислите, че въпросният етнос е чак пък толкова велик, та да се правите на негови преки наследници, след като дори не сте!!! Какво може да са донесли в земите под Дунава кривокраките татарчета или прототатарчета на дребните си кончета???
цитирай
20. shtaparov - Здравей Ванка!
06.12.2021 03:02
leonleonovpom2 написа:
Абсолютно точно!

Може би ,по- късно ще посоча, че славяните не идват от нищото, о от......изчезналите траки!
Румънците ,щеше да е смешно, ако не беше жалко!
Когато се решева Северна Добруджа да се предаде на Румъния, кралят на румънците е в затруднение Трябва да обяви това в манифест нов Добруджа никой не знае румънски писмено
И накрая манифестът е написан на Български
Започва с извинение, че не е негово решение, а на Великите сили И той няма как да не му се подчини!
Такъв манифест е трябвало да напише и сръбският крал, за откраднатите от нас земи от Ниш до Пирот и земите на Българска Морава!

Хубав ден, приятелю!

И сръбският крал щеше да го напише манифеста но чужди суфльори го будалкаха,че ние сме заели уж "неговите" земи и сме му вечни "длъжници",та и вечни "окупатори" дори! После същите суфльори внушиха същото и на глупавите "румънци",понеже се оказа че сърбите са прекалено слаби,за да могат да ни се противопоставят сами ...
цитирай
21. kirk - Лъжи и манипулации четем само тук от таквиз кат теб
06.12.2021 03:02
Третата ми поправка се отнася до етноса македонци, който за вас дори не съществува, защото у главуто на таквие като този АФтор кънтят залповете на Аврора!!! Ще отречете ли, че е съществувала Македонска империя, която е владяла почти целия свят?! Създателите й са македонци и етносът им е бил съвсем разпознаваем, отличен от елините! Имат запазени 200-300 думи. Да питам ли къде сте биле вие тогава?! На кучето – у аспуха!!! Въпросната територия на същинска Македония горе-долу съвпада с днешната географска област, разделена между 3 държави, едната от които е т.нар. Северна Македония. В нея преобладава македонската нация и това трябва да ви е пределно ясно, колкото и да не ви се харесва. Македонският език не може да бъде квалифициран като български диалект, защото вие неправомерно наричате български този славянски език, който ползвате! Названието български може и трябва се отнася само и единствено да онзи език, който са говорили прабългарите! Вместо да отправяте подобни непристойни нападки и обиди към македонците, дайте свобода на вашите македонци и права, каквито търсите да има българското малцинство в Македония!!! Иначе няма как да стане вашата тъпа и плоска заебавка с членството им в ЕС.
цитирай
22. shtaparov - Хубав ден и на тебе приятелю!
06.12.2021 03:06
leonleonovpom2 написа:
Византийците били наречени така на името на селището Византион, съществувало преди това на същото място! През 451г !?Такива са ,щом арменцитте така са ги нарекли?!
Това е много интересна арменска лакъардия! Да има наистина такъв тракийски град там- Бизантион, погърчен на Византион


Но подобна гимнастика прилича на официално наричане сега на софиянци като сердикийци!? На името на съществувалия преди това на същото място град Сердика!
И кога е станало това преименуване, да го наречем и как е обосновано? По каква причина?През 451 година!?
Константинопол носи името на Константин Велики! Той е искал да се казва Нов Рим, както наричал и Сердика! Но приел предложението да носи неговото име!
И по каква причина гражданите на империята ще носят името на Византион? Един несъществуваш, повтарям, НЕСЪЩЕСТВУВАЩ град? Повтарям, името не е гръцко! Както и на Биза!
Константин Велики го е основал, направил столица, въвел християнството като официална религия Направил изключение за града ,но поданиците му да се наричат ромеи / римляни ,тук промяна няма!Държавата ИРИ, но поданиците и -византийци? Що за дивотия? И ще посмее ли някой нормален човек тогава , да коригира решение на Константин Велики? Освен някои цигани!Без значение какви точно!

Ангеле, не забравяй това зрънце откъде е! Ако някой тях нарече кавказки цигани, той дали ще го приеме?

Този тип трябва да бъде изхвърлен от блога, както двамата с брат му са били изхвъплени отвсякъде!Заради лудите им твърдения!
Той твърдеше при мен, че Самуил бил Арменец, Че Сермон, произлизащ от Сирмиум, римско наименование на града, бил арменски град и владетел, Че Стримон-латинско ноименование на Струма било Арменско?
Че държавата България на Самуил е арменска!
И други престъпления има......
Въпросният автор на коментара е от този тип, мъчещи се , да създават ореол около себе си и непрекъснато говорят за него, но като се вгледаш- само кух, празен и луд виждаш!

Всичко най- добро, приятелю!

Къркача наистина май е изхвърлен от всякъде- ако бе нормален,още щеше да си е професор у нас но явно не е ставал за слива,та го махнали от катедрите и се принудил да стане мияч на чинии или сменяч на памперси някъде в Америка :)
цитирай
23. shtaparov - "Прабългарите са наричани от ...
06.12.2021 03:14
mt46 написа:
"Прабългарите са наричани от ранносредновековните византийски, латински и арменски летописци с различни имена като: българи, кутригури, утигури, скити, мизи, хуни и др. Формата „прабългари“, както и алтернативните „протобългари“, „първобългари“, „древни българи“ и „хуно-българи“, се използват в съвременната историография, за да се разграничи ранносредновековният народ от формиралия се по-късно съвременен български етнос."

Вместо да обявяваш читателите ни за невежи бе по-добре да добавиш,че Българите са наричани още Готи, Трибали, Мирмидони, Сакалиби, Берсили, Илири, Траки, Сармати, Пеони и пр.по простата причина,че всичките тези племена са били част от Българския род.
цитирай
24. shtaparov - Къркаческото пиле оплетено в кълчища :)
06.12.2021 03:18
get написа:
kirk написа:
Бъркаш термините, понятията и... искаш да доиш бика!!! Не става дума за народи, а за етноси, народности или националности. По т.2 имам следните разяснения за теб и други несведущи. За първи път квалификацията византиец е дадена в ранните средновековни арменски извори като синоним на римлянин, но също и на грък. Още през VI в. напр. възниква като име на един мистериозен историограф Павстос Бюзант, който днес вече знаем, че никога не е съществувал - така са наречени извадки от римски и елински извори, събрани и подредени от няколко автори. Наричали сме така римляните и главно гърците, които 451 г. организират Халкидонския събор и измислят и налягат нов християнски канон, който ние и католиците не приемаме. Вместо Константинополци започваме да ги наричаме Бюзантийци или Византийци по името на селището Бюзантион или Византион, което е съществувало преди това на същото място!!! Така че нито е въведено от французин, нито е от XIII в. Явно руснаците са го заимствали и през тях едобило по-голямо разпространение, но е вярно, че е кабинетен термин! Не намирам за нужно да се спирам на следващите точки, след като по принцип не разбираш какво пишеш! Това, което се отнася до румънците си го кажи за и българите - няма да сбъркаш! А македонците са от времето на Сандо Виликия и новоизгряли звезди не могат да засенчат Месечинята!!! Както казва льотчикът за Крим, същото важи и за Македония, ама не му достига пипе, че да схване истината!!!


- Значи чрез/от Фавстос Бюзан (една от 18-ти век арменска компила../шмекерия :))) - Ще ВЗЕМЕШ ДА изкараш, че Е възникнало понятието/НЕКОРЕКТНО Византия за Източна римска империя - А?
- А не както е от "Corpus Historiae Byzantinae"(16 в.) послужил за основа на подобният "Корпус Byzantinae" но вече 17-ти век при Луи XIV-ти.
- С което се цели пропагандно-политическа цел ... че ДЕЙСТВИТЕЛНИЯт наследник/правоприемник/ НА РИМ-ИМПЕРИЯ не е ВИЗАНТИЯ а Свещенната Римска(чети германска) империя :))!

- Уф, бактисало ми е от еврейски и арменски шмекери(и)мушенгии !!! :)))

Страхотни коментари поставяш приятелю- удоволствие е човек да ги чете!
цитирай
25. shtaparov - (До 8. mt46 - Великият цензор ... триещ НЕУДОБНИТЕ МУ - МОИ коментари ВЪПРОС?)
06.12.2021 03:31
get написа:
mt46 написа:
"Прабългарите са наричани от ранносредновековните византийски, латински и арменски летописци с различни имена като: българи, кутригури, утигури, скити, мизи, хуни и др. Формата „прабългари“, както и алтернативните „протобългари“, „първобългари“, „древни българи“ и „хуно-българи“, се използват в съвременната историография, за да се разграничи ранносредновековният народ от формиралия се по-късно съвременен български етнос."


Би ли си дал труда без да КОПИ-ПЕЙСТВАЩ СЪМНИТЕЛНИТЕ СИ ПО СВОЯ ХАРАКТЕР ЗНАНИЯ ОТ Уики-то - ДА ОБЯСНИШ само за това?
- Какво да разбираме под понятието ХУНО-БЪЛГАРИ ?! Заложено В СЪЗНАНИЯТА ни от професор Златарски! :))

Втори въпрос:
Трите политонима(правиш разлика с етноним) СКЛАВИ - СЕРВИ - САКАЛИБА ... синонимни ли са на ... за пръв път употребеният в 1619 г. лингво-ним СЛОВЕНСКИЙ от Милетий Смотриский в неговата "Грамматіки славєнския правилноє Сvнтагма" ?

- Чакам С ЛЮБОПИТСТВО вашето РАЗГРОМЯВАЩО ОПРОВЕРЖЕНИЕ - на мен НЕВЕЖАТА :))) !

Не допусках,че е възможно Марин да трие чудесни коментари като твоите- защо така Марине,истинската наука не се занимава с триене и премълчаване на неудобните истини,така постъпва само шмекеруващата казионщина,завряла се из нашите катедри от над 100 години,налагаща своя осакатена псевдонаука в нашите учебници и оттам във всички,които преписват от тях ...
цитирай
26. shtaparov - Как и по какъв начин се разграничават ...
06.12.2021 03:36
leonleonovpom2 написа:
Как и по какъв начин се разграничават французите в ранното Средновековие в историографията от тези във формиралият се през 16- ти век френски народ!? Ползва ли историографията понятието прафранцузи и ако не го ползва, защо? Обясни, ти знаещият на, на невежите, как стоят нещата с другите пра- , като праангличани, прафранцузи, , праруснаци? Има ли ги, няма ли ги? И защо ние сме "прани", ако другите не са?
Това наша привилегия ли е или подигравка?

Чудесна забележка приятелю- от днес въвеждам в употреба термина ПРАСЪРБИ и ПРАМАКЕДОНИ, твоя е заслугата!
цитирай
27. shtaparov - Няма да отговарям на ...
06.12.2021 03:48
kirk написа:
Няма да отговарям на нещастник като теб get, защото разчитам на мааааалко по-разумни опоненти и читатели. Не ме интересуват твоите въпроси, - заври си ги знаеш къде!!!
Можи би все пак ще ви бъде от полза да научите мнението на другите за вас и чак после да твърдите, че по нещо ги превъзхождате?! Приведените по-горе „прабългари“ си чисто кабинетен термин, който обаче има важна семантика и функции – служи за диференциране на въпросния азиатски етнос от онзи, който започва да се формира след като княз Борис – архонта Михаил приема християнството, налага славянския език и освобождава учениците на св.св.К. и М, и ги назначава да учат на писмо и четно новите „българи“. Между първите българи, тоест – прабългарите, протобългарите и днешните има колосална пропаст – геномът ви показва следи до 5 % от техните. Между другото от съветските историци и днешните русисти тръгва и друго едно разделение – българи и болгари, при което вторите са населението на Волжска България и техните потомци. Те също имат много малко общо с първите българи, прото- или прабългарите. Аз не мога да схвана едно – с какво си мислите, че въпросният етнос е чак пък толкова велик, та да се правите на негови преки наследници, след като дори не сте!!! Какво може да са донесли в земите под Дунава кривокраките татарчета или прототатарчета на дребните си кончета???

Както виждам,и ти си преписвач на псевдонаучни неистини- какви "азиатски" Българи бълнуваш,какъв "славянски" език на дребни кончета те носи,като най-старото исторически засвидетелствано име на този език е БЪЛГАРСКИ а древните очевидци единодушно твърдят,че Българите са стар европейски народ за разлика от гърци, турци, евреи, арменци и дори македони,които са типични автохтонни афразийци??!!
цитирай
28. shtaparov - Точно Аврора ни докара псевдомакедонците бре,шейтан!
06.12.2021 03:55
kirk написа:
Третата ми поправка се отнася до етноса македонци, който за вас дори не съществува, защото у главуто на таквие като този АФтор кънтят залповете на Аврора!!! Ще отречете ли, че е съществувала Македонска империя, която е владяла почти целия свят?! Създателите й са македонци и етносът им е бил съвсем разпознаваем, отличен от елините! Имат запазени 200-300 думи. Да питам ли къде сте биле вие тогава?! На кучето – у аспуха!!! Въпросната територия на същинска Македония горе-долу съвпада с днешната географска област, разделена между 3 държави, едната от които е т.нар. Северна Македония. В нея преобладава македонската нация и това трябва да ви е пределно ясно, колкото и да не ви се харесва. Македонският език не може да бъде квалифициран като български диалект, защото вие неправомерно наричате български този славянски език, който ползвате! Названието български може и трябва се отнася само и единствено да онзи език, който са говорили прабългарите! Вместо да отправяте подобни непристойни нападки и обиди към македонците, дайте свобода на вашите македонци и права, каквито търсите да има българското малцинство в Македония!!! Иначе няма как да стане вашата тъпа и плоска заебавка с членството им в ЕС.

Ето че показа истинското си лице- лъжеарменски турчин,насъсквач на едни християни срещу други и на ортодоксални Българи срещу "македонски" (КУТМИЧЕВСКИ!) което го правиш,понеже България е най-опасния Балкански противник на турците несъмнено! Но ако бях на местото на нашите власти и на американските,досега да съм почнал да те разследвам по подозрение,че работиш в услуга на турския шпионаж!
цитирай
29. kirk - Ха-ха-ха, истинското си лице показвате
06.12.2021 05:01
Ха-ха-ха, истинското си лице показвате тук една шепа сбъркани текезесари, а аз и брат ми, заедно с други преподаватели 19 години съм учил студентите и става дума за десетина випуска. Иди да им кажеш, че не сме им преподавал истината!!! Ти си продължавай твоите измишльотини, предавай ги и на сина си, после да не съжаляваш като тук и там го спукват от бой, заради дебилизмите у главута му, за които ти си виновен!!! Искате да дискутирам с вас научни въпроси, ама като гледам краснописа и изказа, стила и плоскоумните щуротии - нямате и висше!!!
цитирай
30. barin - Здравей, Щапаров. Добре си подр...
06.12.2021 05:46
Здравей, Щапаров. Добре си подредикл някои историци и държави наоколо. Хем искат да не сме най=старата държава в Европа, а ни пишат пра-българи. Няма пра-гърци, пра-египтени или пра-китайци. Аз поставям в кавички и израза"Велики сили". Дори преди тях добавям"т.н.". При теб темите са на висота и ако трябва да се търси някоя слаба трябва да се завишат няколкократно критериите.
Поздрави!
цитирай
31. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю Щапаров!
06.12.2021 07:04
Напълно подкрепям становището ти срещу жалките опити на разни измислени, казионни манипулатори на историята, целящи да охулят мъдрият, духовен български корен, като подменят Истината с глупави, бездарни измишльотини и бездарни компилации.
Чест и почитания за отстояването на Истината, приятелю!
цитирай
32. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
06.12.2021 09:19
За това вонящо кавказко говедо/ струва ми се ,че лъже и затова, че е арменец, както и за професор/ , единственото решение е , да бъде гонено с кюския То знае, какво означава и само ще избяга!Като я види!
Да си гледа шизофренията, защото тя е единственото му оправдание, да се подвизава нук!
Фантасмагории-бил преподавател? Къде? В частния си университет в Карлеково, със студенти ,като него ли?
Границите на Българска Македония са определени от Ами Буе още , не от него, с добавката ,че тази област е заселена от Българи !Той , поради тенденцията да се късат малки части от турската империя, очертава три географски области- Мизия , Тракия и Македония и подчертава ,че тези евентуално три държави ще са Български! Не арменски!Границите на България са очертани и от Иван Липранди- италианец , генерал на руска служба Тези две карти са ползвани при определянето на границите на Санстефанска България! Не говежди Бълнувания!
Какво е " преподавало" това говедо? Че държавата на Самуил е била арменска, че няма Българска държава, че Стримон и Сермон са арменски имена?
Ако наистина е бил професор/ не е, разбира се/, ректорът , при такива лекции и изцепки, веднага би извикал, които трябва , за да го вържат! И да го закарат където трябва!
Другият вариант е да го въдворят в Зоологическата градина Там ще има много любопитни почитатели Ще му дават и храна!

Аз го трия ,без да го чета От фекалии, какво ще научи човек !?Трябва да е луд като него , за да му вярва !?
Да пише при М.Т., той му е почитател!

Хубав ден, приятелю, въпреки това миризливо зрънце!
Курдисало се непоканено, нагло , на трапезата и без да е донесло дори и глава лук на нея , се разпорежда ?!
цитирай
33. get - До 19. kirk - Тотално ни е известно - Твоето НА АРМЕНСКИ ВЕЛИКОШОВИНИСТ МНЕНИЕ ... ?
06.12.2021 10:07
kirk написа:
Няма да отговарям на нещастник като теб get,
...
Можи би все пак ще ви бъде от полза да научите мнението на другите за вас и чак после да твърдите, че по нещо ги превъзхождате?!


Ясно ни е мнението Ти ... за нас, народът ГОСТОПРИЕМНИК! На таквиз кат теб, паразитиращи учЕни-ПЛЕВЕЛИ ?!

- Но след като НЕ ОТГОВОРИ НА ОСНОВНИЯТ МИ?
ВЪПРОС:
- Фавстос Бюзанд ли е предпоставката/основата послужил(а) за ВИЗАНТИОН-ВИЗАНТИНИСТИКА ... или "Corpus Historiae Byzantinae"(компилация съставена от …(Автора-?) в 16 в.) продължен в подобният "Корпус Byzantinae" но вече 17-ти век при Луи XIV-ти.
- Приемам, че ЗНАНИЯТА ТИ ПО "ВИЗАНТИНИСТИКА" и ВИЗАНТИЙЦИ - са НИЩОЖНИ, ако ли не, НИКАКВИ ?!

П.П.
- Има "западни"/католически данни - НЕ ЗА ПРИЕМАНЕ(покръстване) при Борис-Михаил на Християнството ... а за ПРИПОЗНАВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА - качеството и на АПОСТОЛИЧЕСКА !

- Тоест, че христовият апостол Андрей "Първозванний" е донеслият/поселият, ОЩЕ ОТ ПЪРВИ ВЕК - християнството по нашите земи.
По силата на предходния факт - ЦЪРКВАТА на територията на географско-политическото образувание БЪЛГАРИЯ е АПОСТОЛИЧЕСКА, тоест ИЗНАЧАЛНА и пряко-следваща из’ХРИСТА !!!

- Още едно допълнение и разяснение, като за национал-ШОВИНИСТИ и ерзац-историци ?!
- Следва ДЕБЕЛО ДА (ти) ПОДЧЕРТАЯ – защото не сме самовлюбени-сектанти, като вас "католикоси"(те :)))
... В Християнството/църквата/ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ЕТНОСНА ОБАГРЕНОСТ!!!
- Както ти ТЕНДЕЦИОЗНО представяш нещата - по отношение на Арменската "етносна" църква ... създадена от светията НОСЕЩ показателното НЕарменско име Григор(ис) Фотис/Лусарос ... последното звучащо на "европейският-арменски" Вардапетутюн?

- Писнало ми е от арменско-шовинистични и еврейско-ционистки шашмалогии ... Част от които е да изкарвате родственото на нас БЪЛГАРИТЕ население ХАЗАРИ(акацири-козари) - за тюрко-езични? От което и БЪЛГАРИТЕ да ни изкарвате ТЮРКИ!!!
- Което се опровергава от поне три(известни ми) арабско-езични извора !!

В заключение - оставам с убеждението?
За теб "историка" явно е неизвестно ... ?Историософията в това, което се крие зад обстоятелствата довели до ИЗОБРЕТЯВАНЕ понятието ВИЗАНТИЯ и от там научният предмет ВИЗАНТИНИСТИКА !! - Magister Dixit !
цитирай
34. get - До 21. kirk - Горко и на българската историческа НЕ-ука, щом чужди нам национал-шовинисти я преподават ?
06.12.2021 11:32
kirk написа:
Третата ми поправка се отнася до етноса македонци, който за вас дори не съществува, защото у главуто на таквие като този АФтор кънтят залповете на Аврора!!! Ще отречете ли, че е съществувала Македонска империя, която е владяла почти целия свят?! Създателите й са македонци и етносът им е бил съвсем разпознаваем, отличен от елините! Имат запазени 200-300 думи. ...


- Да питам вас историка"българист" - що значат ето тези МАКЕДОНСКИ ГЛОСИ:
а) (х)оплит
б) фаланга
в) пезо-тейрос
г) лихнида ... а дори и
д) епитета "Лукарис" ... на АРМЕНСКИЯТ СВЕТИЯ основал църквата ви през 4-ти век!? С типичното при арменците име Григор :))) ?

Защото ДОРИ И В МОМЕНТА има. ЕДНАКВО ЗВУЧАЩИ думи-аналози в съвременния БЪЛГАРСКИ - той и НЕ-ТЮРКСКИ и НЕ-СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ?! На тези документирани, като АНТИЧНИ-МАКЕДОНСКИ слова :))) ?!
цитирай
35. mt46 - Обяснението е просто!
06.12.2021 12:11
leonleonovpom2 написа:
Как и по какъв начин се разграничават французите в ранното Средновековие в историографията от тези във формиралият се през 16- ти век френски народ!? Ползва ли историографията понятието прафранцузи и ако не го ползва, защо? Обясни, ти знаещият на, на невежите, как стоят нещата с другите пра- , като праангличани, прафранцузи, , праруснаци? Има ли ги, няма ли ги? И защо ние сме "прани", ако другите не са?
Това наша привилегия ли е или подигравка?

Древните жители на територията на днешна Франция са келтите...
"Към вече присъстващите човешки групи по време на палеолита през първото хилядолетие са се присъединили последователно вълни от населения, съставени от келти, римляни, германски племена, предимно франки. Това, което е днес Франция, по време на римляните е било част от Галия. Римляните отбелязват три големи етно-лингвистични групи в нея: гали, аквитани и белги."
Територията на Англия в античността е била населена от римляни, после от англосаксонци и от англонормани...
Вие да не би да твърдите, че траките, Кубратовите българи, Аспаруховите българи, българите през 9,10, 11, 12 в. и т. н. са едни и същи, хомогенни като етнос!?...
цитирай
36. shtaparov - Ха-ха-ха, истинското си лице по...
06.12.2021 13:31
kirk написа:
Ха-ха-ха, истинското си лице показвате тук една шепа сбъркани текезесари, а аз и брат ми, заедно с други преподаватели 19 години съм учил студентите и става дума за десетина випуска. Иди да им кажеш, че не сме им преподавал истината!!! Ти си продължавай твоите измишльотини, предавай ги и на сина си, после да не съжаляваш като тук и там го спукват от бой, заради дебилизмите у главута му, за които ти си виновен!!! Искате да дискутирам с вас научни въпроси, ама като гледам краснописа и изказа, стила и плоскоумните щуротии - нямате и висше!!!

Ако си им приказвал твоите нелепици за "македонци" и "славяни",значи е точно така- не си им преподавал истината!
цитирай
37. shtaparov - Здравей приятелю!
06.12.2021 14:26
barin написа:
Здравей, Щапаров. Добре си подредикл някои историци и държави наоколо. Хем искат да не сме най=старата държава в Европа, а ни пишат пра-българи. Няма пра-гърци, пра-египтени или пра-китайци. Аз поставям в кавички и израза"Велики сили". Дори преди тях добавям"т.н.". При теб темите са на висота и ако трябва да се търси някоя слаба трябва да се завишат няколкократно критериите.
Поздрави!

А е много по-правилно и по-резонно да се наричат точно прагърци, праегиптяни и прамакедонци понеже,по същата логика която те натрапват на нас,праегиптите и прамакедоните са много различни от днешните особено езиково,а прагърците имат много малко общо с днешните римляни (ромеи),прекръстени на "гърци" и не разбират почти нищо от прагръцкия език!
цитирай
38. shtaparov - Напълно подкрепям становището ти ...
06.12.2021 14:33
batogo написа:
Напълно подкрепям становището ти срещу жалките опити на разни измислени, казионни манипулатори на историята, целящи да охулят мъдрият, духовен български корен, като подменят Истината с глупави, бездарни измишльотини и бездарни компилации.
Чест и почитания за отстояването на Истината, приятелю!

Твоята подкрепа също е безценна- сърдечни благодарности приятелю Огняне!
цитирай
39. shtaparov - За това вонящо кавказко говедо/ ...
06.12.2021 14:40
leonleonovpom2 написа:
За това вонящо кавказко говедо/ струва ми се ,че лъже и затова, че е арменец, както и за професор/ , единственото решение е , да бъде гонено с кюския То знае, какво означава и само ще избяга!Като я види!
Да си гледа шизофренията, защото тя е единственото му оправдание, да се подвизава нук!
Фантасмагории-бил преподавател? Къде? В частния си университет в Карлеково, със студенти ,като него ли?
Границите на Българска Македония са определени от Ами Буе още , не от него, с добавката ,че тази област е заселена от Българи !Той , поради тенденцията да се късат малки части от турската империя, очертава три географски области- Мизия , Тракия и Македония и подчертава ,че тези евентуално три държави ще са Български! Не арменски!Границите на България са очертани и от Иван Липранди- италианец , генерал на руска служба Тези две карти са ползвани при определянето на границите на Санстефанска България! Не говежди Бълнувания!
Какво е " преподавало" това говедо? Че държавата на Самуил е била арменска, че няма Българска държава, че Стримон и Сермон са арменски имена?
Ако наистина е бил професор/ не е, разбира се/, ректорът , при такива лекции и изцепки, веднага би извикал, които трябва , за да го вържат! И да го закарат където трябва!
Другият вариант е да го въдворят в Зоологическата градина Там ще има много любопитни почитатели Ще му дават и храна!

Аз го трия ,без да го чета От фекалии, какво ще научи човек !?Трябва да е луд като него , за да му вярва !?
Да пише при М.Т., той му е почитател!

Хубав ден, приятелю, въпреки това миризливо зрънце!
Курдисало се непоканено, нагло , на трапезата и без да е донесло дори и глава лук на нея , се разпорежда ?!

Напълно си прав и за да съм солидарен с теб,сега ще изтрия двете му лични съобщения пълни с бълвоч,без да отговарям и да ги дочитам! Така изтрих и един негов коментар писан като от развързан луд и пълен с псувни,насочен персонално срещу нашия съмишленик Гет,който не му е казал и една крива дума на практика,а само се е опитал да му помогне!...
цитирай
40. leonleonovpom2 - 35. mt46 - Обяснението е просто!...
06.12.2021 15:09
35. mt46 - Обяснението е просто!
12:11
leonleonovpom2 написа:
Как и по какъв начин се разграничават французите в ранното Средновековие в историографията от тези във формиралият се през 16- ти век френски народ!? Ползва ли историографията понятието прафранцузи и ако не го ползва, защо? Обясни, ти знаещият на, на невежите, как стоят нещата с другите пра- , като праангличани, прафранцузи, , праруснаци? Има ли ги, няма ли ги? И защо ние сме "прани", ако другите не са?
Това наша привилегия ли е или подигравка?

Древните жители на територията на днешна Франция са келтите...
"Към вече присъстващите човешки групи по време на палеолита през първото хилядолетие са се присъединили последователно вълни от населения, съставени от келти, римляни, германски племена, предимно франки. Това, което е днес Франция, по време на римляните е било част от Галия. Римляните отбелязват три големи етно-лингвистични групи в нея: гали, аквитани и белги."
Територията на Англия в античността е била населена от римляни, после от англосаксонци и от англонормани...
Вие да не би да твърдите, че траките, Кубратовите българи, Аспаруховите българи, българите през 9,10, 11, 12 в. и т. н. са едни и същи, хомогенни като етнос!?...
цитирай!

Не разбрах от простото обяснение, историографите използват ли за улеснение прафранцузи или не? И ако е не, защо?
За сведение, френските рицари ,както ги маркираш в коментара си, от времето на Великия Калоян/ фалшификация ли е?/, по съвременните разбирания, не са френски, а Белгийски! Фландрия е в Белгия днес! Ето ти една твоя неточност, не твърдя ,че е фалшификация/
Освен изброените на територията на франция от тебе, има баски, окситанци, испанци, бургундци, бретанци,пикардци италианци и още около деветдесет други, германци да не пропусна!
Като езици и диалекти- сто през 1501 годинаГоворещите френски са само в района на Париж, бившите лузитанци!
Та повтарям- има ли прафранцузи Също и праруснаци?Прагерманци И, ако няма, мотивирай се, защо?
И, ако няма, защо?
цитирай
41. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
06.12.2021 15:21
Подкрепям предложението ти за " прабългари",като може да се даде пояснение, че за улеснени на историографите сме направили и друго предложение - така да се процедира с всички народи от античността до днес-прафранцузи, прагерманци, праруснаци Защото като народи са се оформили доста по- късно от нашия- Французите , реално в средата на 16- ти век, гермаците от средата на 19- ти век Не са били от античността, както и ние, като днешните!
Възмутен съм, за подлостта на това нищожество към Гет
Той не е виждал Гет Няма представа ,че след такива приказки по негов адрес, той ще го направи на сопол! Ако реши!
И още нещо За подобно отношение към Българщината, ако живееше в Средновековието ,щеше да го горят като вещица/ такъв си е мужду другото/ ,на клада!
Без затруднения, мазен е ,ще гори като факел!
При мен няма право на достъп, поне докато не покаже човешки облик
Ти, както решиш!

Хубав празничен ден, приятелю!
цитирай
42. shtaparov - Няма да отговарям на нещастник като ...
06.12.2021 16:18
get написа:
kirk написа:
Няма да отговарям на нещастник като теб get,
...
Можи би все пак ще ви бъде от полза да научите мнението на другите за вас и чак после да твърдите, че по нещо ги превъзхождате?!


Ясно ни е мнението Ти ... за нас, народът ГОСТОПРИЕМНИК! На таквиз кат теб, паразитиращи учЕни-ПЛЕВЕЛИ ?!

- Но след като НЕ ОТГОВОРИ НА ОСНОВНИЯТ МИ?
ВЪПРОС:
- Фавстос Бюзанд ли е предпоставката/основата послужил(а) за ВИЗАНТИОН-ВИЗАНТИНИСТИКА ... или "Corpus Historiae Byzantinae"(компилация съставена от …(Автора-?) в 16 в.) продължен в подобният "Корпус Byzantinae" но вече 17-ти век при Луи XIV-ти.
- Приемам, че ЗНАНИЯТА ТИ ПО "ВИЗАНТИНИСТИКА" и ВИЗАНТИЙЦИ - са НИЩОЖНИ, ако ли не, НИКАКВИ ?!

П.П.
- Има "западни"/католически данни - НЕ ЗА ПРИЕМАНЕ(покръстване) при Борис-Михаил на Християнството ... а за ПРИПОЗНАВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА - качеството и на АПОСТОЛИЧЕСКА !

- Тоест, че христовият апостол Андрей "Първозванний" е донеслият/поселият, ОЩЕ ОТ ПЪРВИ ВЕК - християнството по нашите земи.
По силата на предходния факт - ЦЪРКВАТА на територията на географско-политическото образувание БЪЛГАРИЯ е АПОСТОЛИЧЕСКА, тоест ИЗНАЧАЛНА и пряко-следваща из’ХРИСТА !!!

- Още едно допълнение и разяснение, като за национал-ШОВИНИСТИ и ерзац-историци ?!
- Следва ДЕБЕЛО ДА (ти) ПОДЧЕРТАЯ – защото не сме самовлюбени-сектанти, като вас "католикоси"(те :)))
... В Християнството/църквата/ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ЕТНОСНА ОБАГРЕНОСТ!!!
- Както ти ТЕНДЕЦИОЗНО представяш нещата - по отношение на Арменската "етносна" църква ... създадена от светията НОСЕЩ показателното НЕарменско име Григор(ис) Фотис/Лусарос ... последното звучащо на "европейският-арменски" Вардапетутюн?

- Писнало ми е от арменско-шовинистични и еврейско-ционистки шашмалогии ... Част от които е да изкарвате родственото на нас БЪЛГАРИТЕ население ХАЗАРИ(акацири-козари) - за тюрко-езични? От което и БЪЛГАРИТЕ да ни изкарвате ТЮРКИ!!!
- Което се опровергава от поне три(известни ми) арабско-езични извора !!

В заключение - оставам с убеждението?
За теб "историка" явно е неизвестно ... ?Историософията в това, което се крие зад обстоятелствата довели до ИЗОБРЕТЯВАНЕ понятието ВИЗАНТИЯ и от там научният предмет ВИЗАНТИНИСТИКА !! - Magister Dixit !

Аз дори съм на мнение че фамилията БЮЗАНТ иде от ВИЗАНТ,т.е. Фавстос е прекръстен "византиец" а не обратното, както ни внушава този арменоподобен циник :)
цитирай
43. leonleonovpom2 - Извинявай, Ангеле!
06.12.2021 18:21
"Като езици и диалекти- сто през 1501 годинаГоворещите френски са само в района на Париж, бившите лузитанци!"


Допуснал съм грешка Имах предвид паризите, така се е наричало племето, чието име носи Париж Всъшност градът се е казвал Лутеция де Паризи, Ше рече Лутеция ,но се е съхранило името на паризите
Лузитания има, но то е древно име на Португалия!
цитирай
44. get - До 42. shtaparov - Въпрос "до прочит" ... Бюзан-Визант? Гръчцкият го четат по ДВА НАЧИНА :))
06.12.2021 19:49
leonleonovpom2 написа:

Аз дори съм на мнение че фамилията БЮЗАНТ иде от ВИЗАНТ,т.е. Фавстос е прекръстен "византиец" а не обратното, както ни внушава този арменоподобен циник :)


Но инак самите гърци(или)византийци ... наричат(употребяват) приблизително до 14-ти век понятията//изписване, за Източна римска империя:
А// ''РОМАИКЕ АВТОКРАТОРИА'' - още и ...
Б// ''ВАССИЛИА ТОН РОМЕОН'' !!!

Няма никъде документирано КАКТО Е С АРМЕНСКАТА УЙДУРМА ... упоменаване на ВИЗАНТИЯ(като)ДЪРЖАВА.
Това става вече след 17-ти век, когато МАСОВО Е ВЪЗПРИЕТО В ИСТОРИЧЕСКАТА ГИЛДИЯ - ВИЗАНТИЯ като синонимно за Източна римска империя?

Имаме ли, такова заместване (некоректно употребяване) ВИЗАНТИЯ вместо Източна римска империя - Това говори, че даден документ е НЕАВТЕНТИЧЕН, съответно ОЩЕ по-малко следва да го отнасяме КЪМ ЧЕТВЪРТИ ВЕК!
Както е на практика със сведенията приписвани на живелият в ЧЕТВЪРТИ ВЕК (уж:)) Фавстос Бюзант ... и които на практика СА ПИСАНИ някъде къмто 17-ти//18-ти век.

С термините Византи(йци) е като със Славяни !
Срещнем ли в по-ранен от 17-ти век ИЗПИСВАНЕ "славянин" да знаете, че работата е шита с бели конци, тоест документа е късен фалшификат !!
цитирай
45. nedovolen - Къркача е пра накъркан. Ако е вярно ...
07.12.2021 09:10
Къркача е пра накъркан. Ако е вярно за десетте опитомени випуска, бая накъркани е подготвил за "отрезвителното".
:)))
цитирай
46. kirk - Футболната среща
07.12.2021 13:51
Футболната среща между сборните отбори на Византия:Халифата завършила с победител - България, щот поканили в резервите прабългарина Тервел Дуло, А??? Е, кой има арменска уста??? Ми вие сте предотвратили голяааааамата опасност първият космонавт да стане арабин-ислямист от Европа и кво ли не още, ебаси?!
цитирай
47. panazea - Щом Киркорчо се е развихрил ,
07.12.2021 14:04
значи си на прав път !
Панацея
цитирай
48. get - Ми вие сте предотвратили голя...
08.12.2021 20:43
kirk написа:

Ми вие сте предотвратили голяааааамата опасност първият космонавт да стане арабин-ислямист от Европа и кво ли не още, ебаси?!


Попитали Радио Ереван:
- Защо Армения няма космонавт?

Радиото отговаря:

- Не може и да има, защото целият арменски народ ще умре от гордост, а грузинският - от завист. Да оставим цял Кавказ на азерите - не бива!
цитирай
49. shtaparov - Третата ми поправка се отнася до ...
09.12.2021 00:03
get написа:
kirk написа:
Третата ми поправка се отнася до етноса македонци, който за вас дори не съществува, защото у главуто на таквие като този АФтор кънтят залповете на Аврора!!! Ще отречете ли, че е съществувала Македонска империя, която е владяла почти целия свят?! Създателите й са македонци и етносът им е бил съвсем разпознаваем, отличен от елините! Имат запазени 200-300 думи. ...


- Да питам вас историка"българист" - що значат ето тези МАКЕДОНСКИ ГЛОСИ:
а) (х)оплит
б) фаланга
в) пезо-тейрос
г) лихнида ... а дори и
д) епитета "Лукарис" ... на АРМЕНСКИЯТ СВЕТИЯ основал църквата ви през 4-ти век!? С типичното при арменците име Григор :))) ?

Защото ДОРИ И В МОМЕНТА има. ЕДНАКВО ЗВУЧАЩИ думи-аналози в съвременния БЪЛГАРСКИ - той и НЕ-ТЮРКСКИ и НЕ-СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ?! На тези документирани, като АНТИЧНИ-МАКЕДОНСКИ слова :))) ?!

Не вярвам дрогирания Къркач да успее да отговори на тежките ти въпроси,които са прекалено сложни за него :)
цитирай
50. shtaparov - Здравей Марине
09.12.2021 00:07
mt46 написа:
leonleonovpom2 написа:
Как и по какъв начин се разграничават французите в ранното Средновековие в историографията от тези във формиралият се през 16- ти век френски народ!? Ползва ли историографията понятието прафранцузи и ако не го ползва, защо? Обясни, ти знаещият на, на невежите, как стоят нещата с другите пра- , като праангличани, прафранцузи, , праруснаци? Има ли ги, няма ли ги? И защо ние сме "прани", ако другите не са?
Това наша привилегия ли е или подигравка?

Древните жители на територията на днешна Франция са келтите...
"Към вече присъстващите човешки групи по време на палеолита през първото хилядолетие са се присъединили последователно вълни от населения, съставени от келти, римляни, германски племена, предимно франки. Това, което е днес Франция, по време на римляните е било част от Галия. Римляните отбелязват три големи етно-лингвистични групи в нея: гали, аквитани и белги."
Територията на Англия в античността е била населена от римляни, после от англосаксонци и от англонормани...
Вие да не би да твърдите, че траките, Кубратовите българи, Аспаруховите българи, българите през 9,10, 11, 12 в. и т. н. са едни и същи, хомогенни като етнос!?...

Аз например твърдя че Траките и Българите (днешни или древни) са близки роднини,без да са 100% еднакви помежду си!
цитирай
51. shtaparov - 35. mt46 - Обяснението е просто!...
09.12.2021 00:12
leonleonovpom2 написа:
35. mt46 - Обяснението е просто!
12:11
leonleonovpom2 написа:
Как и по какъв начин се разграничават французите в ранното Средновековие в историографията от тези във формиралият се през 16- ти век френски народ!? Ползва ли историографията понятието прафранцузи и ако не го ползва, защо? Обясни, ти знаещият на, на невежите, как стоят нещата с другите пра- , като праангличани, прафранцузи, , праруснаци? Има ли ги, няма ли ги? И защо ние сме "прани", ако другите не са?
Това наша привилегия ли е или подигравка?

Древните жители на територията на днешна Франция са келтите...
"Към вече присъстващите човешки групи по време на палеолита през първото хилядолетие са се присъединили последователно вълни от населения, съставени от келти, римляни, германски племена, предимно франки. Това, което е днес Франция, по време на римляните е било част от Галия. Римляните отбелязват три големи етно-лингвистични групи в нея: гали, аквитани и белги."
Територията на Англия в античността е била населена от римляни, после от англосаксонци и от англонормани...
Вие да не би да твърдите, че траките, Кубратовите българи, Аспаруховите българи, българите през 9,10, 11, 12 в. и т. н. са едни и същи, хомогенни като етнос!?...
цитирай!

Не разбрах от простото обяснение, историографите използват ли за улеснение прафранцузи или не? И ако е не, защо?
За сведение, френските рицари ,както ги маркираш в коментара си, от времето на Великия Калоян/ фалшификация ли е?/, по съвременните разбирания, не са френски, а Белгийски! Фландрия е в Белгия днес! Ето ти една твоя неточност, не твърдя ,че е фалшификация/
Освен изброените на територията на франция от тебе, има баски, окситанци, испанци, бургундци, бретанци,пикардци италианци и още около деветдесет други, германци да не пропусна!
Като езици и диалекти- сто през 1501 годинаГоворещите френски са само в района на Париж, бившите лузитанци!
Та повтарям- има ли прафранцузи Също и праруснаци?Прагерманци И, ако няма, мотивирай се, защо?
И, ако няма, защо?

Аз съм на мнение че прафранцузи няма,защото техните историци не са били достатъчно продажни или не са се престаравали в службата си на чужди народи
цитирай
52. shtaparov - Здравей Ванка,приятелю!
09.12.2021 00:19
leonleonovpom2 написа:
Подкрепям предложението ти за " прабългари",като може да се даде пояснение, че за улеснени на историографите сме направили и друго предложение - така да се процедира с всички народи от античността до днес-прафранцузи, прагерманци, праруснаци Защото като народи са се оформили доста по- късно от нашия- Французите , реално в средата на 16- ти век, гермаците от средата на 19- ти век Не са били от античността, както и ние, като днешните!
Възмутен съм, за подлостта на това нищожество към Гет
Той не е виждал Гет Няма представа ,че след такива приказки по негов адрес, той ще го направи на сопол! Ако реши!
И още нещо За подобно отношение към Българщината, ако живееше в Средновековието ,щеше да го горят като вещица/ такъв си е мужду другото/ ,на клада!
Без затруднения, мазен е ,ще гори като факел!
При мен няма право на достъп, поне докато не покаже човешки облик
Ти, както решиш!

Хубав празничен ден, приятелю!

Според мен няма шанс този изкрейзляк да покаже човешки облик а за историята най-важни са прамакедонците, прагърците и праегиптяните,които се различават твърде значително от днешните. Кухоглавите казионни "историци" обаче не искат и да чуят за тях- явно от страх да не обидят ромите и съседите :) Ние обаче ще ги снабдим с това безценно знание,което те от глупост са пропуснали- нека не се съмняват в това!
цитирай
53. shtaparov - "Като езици и диалекти- сто ...
09.12.2021 00:25
leonleonovpom2 написа:
"Като езици и диалекти- сто през 1501 годинаГоворещите френски са само в района на Париж, бившите лузитанци!"


Допуснал съм грешка Имах предвид паризите, така се е наричало племето, чието име носи Париж Всъшност градът се е казвал Лутеция де Паризи, Ше рече Лутеция ,но се е съхранило името на паризите
Лузитания има, но то е древно име на Португалия!

Паризите можем да ги отдадем като произлезли от децата на троянеца Парис което не е странно като знаем,че около Троя са живели най-вече МИЗИ т.е. БЪЛГАРИ,а Паризите са едно от племената на БЕЛГИТЕ (БЪЛГИ)
цитирай
54. shtaparov - Аз дори съм на мнение че фамилията ...
09.12.2021 02:50
get написа:
leonleonovpom2 написа:

Аз дори съм на мнение че фамилията БЮЗАНТ иде от ВИЗАНТ,т.е. Фавстос е прекръстен "византиец" а не обратното, както ни внушава този арменоподобен циник :)


Но инак самите гърци(или)византийци ... наричат(употребяват) приблизително до 14-ти век понятията//изписване, за Източна римска империя:
А// ''РОМАИКЕ АВТОКРАТОРИА'' - още и ...
Б// ''ВАССИЛИА ТОН РОМЕОН'' !!!

Няма никъде документирано КАКТО Е С АРМЕНСКАТА УЙДУРМА ... упоменаване на ВИЗАНТИЯ(като)ДЪРЖАВА.
Това става вече след 17-ти век, когато МАСОВО Е ВЪЗПРИЕТО В ИСТОРИЧЕСКАТА ГИЛДИЯ - ВИЗАНТИЯ като синонимно за Източна римска империя?

Имаме ли, такова заместване (некоректно употребяване) ВИЗАНТИЯ вместо Източна римска империя - Това говори, че даден документ е НЕАВТЕНТИЧЕН, съответно ОЩЕ по-малко следва да го отнасяме КЪМ ЧЕТВЪРТИ ВЕК!
Както е на практика със сведенията приписвани на живелият в ЧЕТВЪРТИ ВЕК (уж:)) Фавстос Бюзант ... и които на практика СА ПИСАНИ някъде къмто 17-ти//18-ти век.

С термините Византи(йци) е като със Славяни !
Срещнем ли в по-ранен от 17-ти век ИЗПИСВАНЕ "славянин" да знаете, че работата е шита с бели конци, тоест документа е късен фалшификат !!

Точно като съчинението ЗА БУКВИТЕ приятелю: мекеретата го датират в 9-10 век,а най-ранния му открит екземпляр е от 1348 г. което също е съмнително,понеже всички други са от 15-16 век! ...
цитирай
55. shtaparov - Къркача е пра накъркан. Ако е вярно ...
09.12.2021 02:54
nedovolen написа:
Къркача е пра накъркан. Ако е вярно за десетте опитомени випуска, бая накъркани е подготвил за "отрезвителното". :)))

Дори допускам,че с "учители" като него половината са го намразили още в началото! :)
цитирай
56. shtaparov - Футболната среща между сборните ...
09.12.2021 02:57
kirk написа:
Футболната среща между сборните отбори на Византия:Халифата завършила с победител - България, щот поканили в резервите прабългарина Тервел Дуло, А??? Е, кой има арменска уста??? Ми вие сте предотвратили голяааааамата опасност първият космонавт да стане арабин-ислямист от Европа и кво ли не още, ебаси?!

Ако не беше Тервел,теб друже отдавна да са те надупили в първата срещната джамия! :)
цитирай
57. shtaparov - )Щом Киркорчо се е развихрил ,)
09.12.2021 03:05
panazea написа:
значи си на прав път !
Панацея

Даа,благодаря! Къркор бе избълвал едни отвратителни глупости и за тебе,но аз тъй веднага ги изтрих! :) Тоз борсук не търпи алтернативни мнения- хвърля кал по всичко,което не му харесва и истерично псува всеки,който не споделя фантазните му налудности!...
цитирай
58. shtaparov - Ми вие сте предотвратили голя...
09.12.2021 03:13
get написа:
kirk написа:

Ми вие сте предотвратили голяааааамата опасност първият космонавт да стане арабин-ислямист от Европа и кво ли не още, ебаси?!


Попитали Радио Ереван:
- Защо Армения няма космонавт?

Радиото отговаря:

- Не може и да има, защото целият арменски народ ще умре от гордост, а грузинският - от завист. Да оставим цял Кавказ на азерите - не бива!

Ако първия им космонавт обаче е много Къркан, доста арменци ще го припознаят за свой съратник и в името на коняка ще оцелеят за ужас на грузинците! :)
цитирай
59. shtaparov - За сведение на читателите
10.12.2021 17:39
Наложи се да изтрия няколко коментара на Кърк които бяха толкова непристойни,че и Путин би се изчервил докато ги чете. Те все едно бяха диктувани от неграмотен сръбски миньор,ударен от случаен камък по главата,така че нищо не сте загубили :)
цитирай
60. kirk - И още едно - за сведение на читателите
10.12.2021 21:03
И още едно - за сведение на читателите: Щапаров има грешки още в заглавието: "ЗАЩО "СЛАВЯНИ", "ВИЗАНТИЙЦИ", "ПРА"-БЪЛГАРИ, "РУМЪНЦИ" И "МАКЕДОНЦИ" ТРЯБВА ДА СЕ ПИШАТ ВИНАГИ С КАВИЧКИ"
Прабългари е една дума, а фразата "трябва да се пишат винаги с кавички" е от разговорното просторечие - би трявало "...в кавички"!!! "С кавички" означава, че можеш да поставиш 2 надредни запетаи напр само пред или само след думата, което е тъпизъм! След като не може едно заглавие да изпише без да сгреши, какво да очакваме от такива учЕни?!!! Ето за последната дума е добре да я поставяме В кавички!!!
цитирай
61. shtaparov - И още едно - за сведение на читате...
11.12.2021 18:20
kirk написа:
И още едно - за сведение на читателите: Щапаров има грешки още в заглавието: "ЗАЩО "СЛАВЯНИ", "ВИЗАНТИЙЦИ", "ПРА"-БЪЛГАРИ, "РУМЪНЦИ" И "МАКЕДОНЦИ" ТРЯБВА ДА СЕ ПИШАТ ВИНАГИ С КАВИЧКИ"
Прабългари е една дума, а фразата "трябва да се пишат винаги с кавички" е от разговорното просторечие - би трявало "...в кавички"!!! "С кавички" означава, че можеш да поставиш 2 надредни запетаи напр само пред или само след думата, което е тъпизъм! След като не може едно заглавие да изпише без да сгреши, какво да очакваме от такива учЕни?!!! Ето за последната дума е добре да я поставяме В кавички!!!

Това ти изказване вече е с човешки облик,затова го публикувам. А за другото ще те поправя- щом думата Българи се пише винаги с главна буква,тя не може да се изписва слято с никоя друга,както на теб и на македонистите ви се иска!
цитирай
62. kirk - Точно тя е най-добрият кандидат
12.12.2021 00:20
Точно тя е най-добрият кандидат да бъде изписвана в кави, защото след 9.9.44 г. точно такива като теб пребиваха македонските българи със сопи и ги караха да се записват македонци и създадохте македонската нация! Сега ви е кофти, ама тва е факт - на 2 пъти ги карахте да се отписват от бълг. нация и на 2 пъти ги правеха пак българи. Сега македонската нация има свое национално малцинство в България, честито!!! Второ, но не по важност - от 80-те с идиотското решение на КПСС и БКп за изграждането на единната социалистическа нация и даване на залена улица на експеримента в НРБ-то започна възродителния процес, асимилация и българизация на небългари, няма да уточнявам кои!!! Следователно в момента сте под съмнение и сте по-зле и от аварския каганат, поради което е най-добре етнонимът ви да се поставя в кавички. Българи се изписва с главна буква, само когато е в началото на изречението, тикво-о-о!!!
цитирай
63. shtaparov - Точно тя е най-добрият кандидат да ...
12.12.2021 12:19
kirk написа:
Точно тя е най-добрият кандидат да бъде изписвана в кави, защото след 9.9.44 г. точно такива като теб пребиваха македонските българи със сопи и ги караха да се записват македонци и създадохте македонската нация! Сега ви е кофти, ама тва е факт - на 2 пъти ги карахте да се отписват от бълг. нация и на 2 пъти ги правеха пак българи. Сега македонската нация има свое национално малцинство в България, честито!!! Второ, но не по важност - от 80-те с идиотското решение на КПСС и БКп за изграждането на единната социалистическа нация и даване на залена улица на експеримента в НРБ-то започна възродителния процес, асимилация и българизация на небългари, няма да уточнявам кои!!! Следователно в момента сте под съмнение и сте по-зле и от аварския каганат, поради което е най-добре етнонимът ви да се поставя в кавички. Българи се изписва с главна буква, само когато е в началото на изречението, тикво-о-о!!!

Първо- аз не съм Радев да ми викаш "тикво" но те оправдавам- какво да очаквам от раснал по копторите лумпен? Второ,в македонизацията аз и дедите ми бяхме потърпевши,точно нас ни биеха да се отказваме от Българщината! Трето- благодаря че си на нашата позиция по въпроса и няма никога да те обидя,ако се вземеш у ръце и спреш да си служиш с обиди срещу нас!
цитирай
64. kirk - Когато си прав - прав си
12.12.2021 18:16
Когато си прав - прав си!
Всъщност впечатлението, че си служа с обиди по начало и по принцип е невярно - отговарям с обиди на обиди, защото не се усещате и не съзнавате, че "върти се като обран евреин", "циганска работа" и "отивай при арменски поп" и т.под и мн. други популярни тъпизми са подсъдни обиди на национална основа!!! Гръкът казва: "Ша удряш с нож по масата и ша викаш на баща си пиЦ, цист българин!!!" Значи - правете си сметка как ви възприемат другите!!!
цитирай
65. shtaparov - Когато си прав - прав си! Всъщност ...
12.12.2021 18:50
kirk написа:
Когато си прав - прав си!
Всъщност впечатлението, че си служа с обиди по начало и по принцип е невярно - отговарям с обиди на обиди, защото не се усещате и не съзнавате, че "върти се като обран евреин", "циганска работа" и "отивай при арменски поп" и т.под и мн. други популярни тъпизми са подсъдни обиди на национална основа!!! Гръкът казва: "Ша удряш с нож по масата и ша викаш на баща си пиЦ, цист българин!!!" Значи - правете си сметка как ви възприемат другите!!!

Моето верую открай време е едно: арменци и Българи трябва да бъдат съюзници в борбата срещу агресивните турски планове и ако зависеше от мен,щях да сложа арменската граница на Черно море и на 300-400 км навътре в Анадола,да не говорим за арменски Карабах! Съчувствам на арменците още от миналия век и им симпатизирам,но такъв като тебе още не бях виждал и не съм си представял,че един нормален арменец ще има психологически профил като твоя! Българинът от векове приема арменците за братя-християни и е склонен да заподозре в колаборация с турците всеки,който се опитва да го скара с тях и да развали положителния образ,който са си изградили те в неговите очи!
цитирай
66. get - До 64. kirk - Какъв е историческия и морален контекст в израза: "Оплачи се на арменския поп."?
12.12.2021 19:03
kirk написа:
Когато си прав - прав си!
... "отивай при арменски поп" и т.под и мн. други популярни тъпизми са подсъдни обиди на национална основа!!!
...


- В този израз има дълбок смисъл.
По време на турското робство арменските духовници безкористно са помагали на десетки български заточеници в Диарбекир. Дори Христо Ботев чрез вестник "Знаме" публично благодари на тамошния арменски владика "за добрите му християнски дела".
Има и много писма от български революционери, в които се говори за ролята на арменските духовници в Пловдив, които, използвайки влиянието си в конака, са ги спасили от бесилката.
- Затова е останал израза: "Оплачи се на арменския поп".

- Това го пиша специално за Кърк идещо от Киркор ... поради което й, явяващ ми се адаш на мен звания Григор.
Постъпващ според Яворовото кредо?

"С враг врагувам - мяра според мяра,
с благ благувам - вяра зарад вяра"

Публикувал текста-тълкувание за израза: "Оплачи се на арменския поп"?
Както ми бе обяснено от арменския духовен пастир Кусан Хадавян.

- Бог да го дари с дълъг живот и светли дни! И моята благодарност!
цитирай
67. kirk - Това аз го измислих, тоест - намерих и публикувах
13.12.2021 04:54
Това аз го измислих, тоест - намерих и публикувах за първи път в бълг. печат точно преди 31 години! Моят много добър познат отец Кусан Хадавян, после го разпространи от интервютата, които му взимаха!!! По същото време гл. ред. на "Евр. вести" Самуел Франсес публикува цяла вестникарска страница с критика срещу най-популярните обиди срещу евреите. Като се видяхме, изтича да ми стисне ръката, заради тази статия!!! С промяната на общ-полит. условия, ролята на арменското духовенство като застъпник и за другите християни пред османската власт, вече станала безпредметна и така се е получил изразът по един познат лингвистичен закон: еуфемизмите се превръщат след време в какофонизми. Но не можете сериозно да искате приятелство след като унищожихте всичко, на което се основаваше арменската колония в БГ-то и което го имахме още от османско!!! Точно на нас не ни върнаха нищо, а компенсираха и дадоха дори на каракачаните, които никога не са имали организации. Сега дори и ние не сме същите там при вас - повече от половината са източни арменци от постсъветското пространство и всъщностса са съвсем малобройна общност! По-умните и неоцапани дойдоха в Щатите, Канада... И това със забраната в конституцията на партиите на национална основа е голям тъпизъм: подбуждате ги да стават спящи клетки ли???!!!
цитирай
68. zaw12929 - Не мога да бъда свидетел- непозн...
13.12.2021 20:52
Не мога да бъда свидетел- непознаване как функциониране
цитирай
69. get - До 67. kirk - Явно мина покрай, без да се осмисли от вас КРЕДОТО МИ ?
14.12.2021 10:38
ПостъпваМ според Яворовото кредо? !!!

"С враг врагувам - мяра според мяра,
с благ благувам - вяра зарад вяра"

И тъй като с присъщото ти ПРОДЪЛЖАВАШ ДА КОПАЕШ ДУПКА В ЖИТЕЙСКАТА ТИНА - Чрез това си ?
kirk написа:

Това аз го измислих, тоест - намерих и публикувах за първи път в бълг. печат точно преди 31 години!
Точно на нас не ни върнаха нищо, а компенсираха и дадоха дори на каракачаните, които никога не са имали организации. Сега дори и ние не сме същите там при вас - повече от половината са източни арменци от постсъветското пространство и всъщностса са съвсем малобройна общност! По-умните и неоцапани дойдоха в Щатите, Канада.


Тъй като съм варненец, от което свързан твърде близко с болките и борбите на АРМЕНСКАТА ОБЩНОСТ - Припомням едни ЗНАКОВИ, от време на КРИМИНАЛНАТА приватизация имена на ... мои съграждани от арменски произход?

Като Антраник Шакарян ... и оставила мрачни спомени с РОЛЯТА си по Приватизацията на Корабостроителен завод - Варна, Ванухи Аракелян? Иван костовия ЕКЗЕКУТОР на този значим за варненската промишленост и икономика стопански обект.

Та В ЗАКЛЮЧЕНИЕ ще припомня ОТНОВО кредото МОЕ?

"С враг врагувам - мяра според мяра,
с благ благувам - вяра зарад вяра"
- ТА ДАНО от това, НЕЩО ПРЕМЪРДА в главата ил по-скоро в моралата ти ?
цитирай
70. shtaparov - Когато си прав - прав си!. . . &quo...
15.12.2021 01:44
get написа:
kirk написа:
Когато си прав - прав си!
... "отивай при арменски поп" и т.под и мн. други популярни тъпизми са подсъдни обиди на национална основа!!!
...


- В този израз има дълбок смисъл.
По време на турското робство арменските духовници безкористно са помагали на десетки български заточеници в Диарбекир. Дори Христо Ботев чрез вестник "Знаме" публично благодари на тамошния арменски владика "за добрите му християнски дела".
Има и много писма от български революционери, в които се говори за ролята на арменските духовници в Пловдив, които, използвайки влиянието си в конака, са ги спасили от бесилката.
- Затова е останал израза: "Оплачи се на арменския поп".

- Това го пиша специално за Кърк идещо от Киркор ... поради което й, явяващ ми се адаш на мен звания Григор.
Постъпващ според Яворовото кредо?

"С враг врагувам - мяра според мяра,
с благ благувам - вяра зарад вяра"

Публикувал текста-тълкувание за израза: "Оплачи се на арменския поп"?
Както ми бе обяснено от арменския духовен пастир Кусан Хадавян.

- Бог да го дари с дълъг живот и светли дни! И моята благодарност!

Taзи история е много интересна а събитията- пропити с трагизъм и оптимизъм едновременно
цитирай
71. kirk - Да ви споделя едно наблюдение
15.12.2021 23:55
Да ви споделя едно наблюдение - авторът на статията и неколцина други постоянно кликат върху "цитирай", след което публикуват предългите цитати, което е напълно излишно и добавят по някой ред - умна мисъл или заяждане! Това се прави защото не могат да помнят - очеизвадно!!! Аз защо ли никога не съм цитирал посъщия начин???!!! Факт!!!
цитирай
72. shtaparov - Да ви споделя едно наблюдение - а...
17.12.2021 22:21
kirk написа:
Да ви споделя едно наблюдение - авторът на статията и неколцина други постоянно кликат върху "цитирай", след което публикуват предългите цитати, което е напълно излишно и добавят по някой ред - умна мисъл или заяждане! Това се прави защото не могат да помнят - очеизвадно!!! Аз защо ли никога не съм цитирал посъщия начин???!!! Факт!!!

Забравил си да помислиш за една особеност,която на теб не се е случвала но на мене- редовно. Когато имам 10 поредни читателски коментара,на които искам да дам отговори един по един как ще е по-добре: да цитирам всеки отделен,та неговият автор да знае че отговарям именно на него,или да пусна наслуки един куп отговори пък който се сетил- сетил??!!
цитирай
73. kossef - Късно прегледах публикацията ти...
04.02.2022 15:53
драги ми Щапаров и, сякаш, не си струва да се "развихрям" в тукашния спор. Историята, особено "официалната", оттам и Историята, като наука, не ми лежи... Но е удоволствие да се зареждам от Духа в публикациите ти спрямо Историята, особено българската. Затова, одухотворен, вмествам коментара си, по-скоро, като съвет да не се връзваш на русите филии за славянство без кавички, на добро-итите тюркоЕсторици... и особено на апостолическия крестьянин в шалвари с кирка и лопатата (от Торонто, бе!...). Легитимираш ги в съществувание, а не бива. Одухотворен от поста ти, жив и здрав да си!
цитирай
74. shtaparov - драги ми ...
05.02.2022 20:45
kossef написа:
драги ми Щапаров и, сякаш, не си струва да се "развихрям" в тукашния спор. Историята, особено "официалната", оттам и Историята, като наука, не ми лежи... Но е удоволствие да се зареждам от Духа в публикациите ти спрямо Историята, особено българската. Затова, одухотворен, вмествам коментара си, по-скоро, като съвет да не се връзваш на русите филии за славянство без кавички, на добро-итите тюркоЕсторици... и особено на апостолическия крестьянин в шалвари с кирка и лопатата (от Торонто, бе!...). Легитимираш ги в съществувание, а не бива. Одухотворен от поста ти, жив и здрав да си!

Жив и здрав бъди и ти приятелю!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4814905
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136732
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи