Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2021 04:01 - БАЛКАНСКИТЕ НАРОДИ ОЩЕ СЛЕДВАТ ПРЕДПИСАНИЯТА НА "ПРА"-БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 6657 Коментари: 32 Гласове:
70

Последна промяна: 01.05.2021 15:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        БАЛКАНСКИТЕ НАРОДИ ОЩЕ СЛЕДВАТ ПРЕДПИСАНИЯТА НА "ПРА"-БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР


    Нови проучвания сочат,че балканските народи още следват религиозните предписания на "пра"-Българския календар. Нашият народ и значителни маси от съседните народи (сърби, гърци, власи, албанци, босненци, черногорци,украинци и пр.) дори днес изпълняват част от религиозните указания на Българския месечен календар. Милиони потомци на древни Българи са превърнати в сърби, руснаци, "македонци", черногорци, босненци, украинци, албанци, херцеговци, гърци, "румънци", "словаци" и пр.,но това не им пречи да показват на тюрколози и македонисти,че кръвта вода не става!

   Как може да се следват предписанията на календар,изчезнал преди повече от 1000 години? Оказва се че може- условия за трайно загнездване на голям брой "пра"-Български народни обичаи в съседните ни Балкански народи е имало предоволно. Тези условия са няколко и са твърде важни но за тюрколозите са "тера инкогнита",понеже техните познания за древните Българи бяха сериозно окастрени от казионната историческа школа и част от древните извори,които разобличават нейните лъжи изобщо не бяха показвани у нас,а някои от тях като Дуклянския летопис дори не бяха преведени на Български. Условията,за които иде реч са следните:

1. Древните "пра"-Българи били огромен за времето си народ,който заемал територия от Алпите до Урал и от Балтийско море до Бяло и Адриатическо. Затова над 80% от населението на източна Европа по начало е било Българско,а след време било отчуждено от своята родина и се превърнало в нови народи,част от които са "славянските".
2, Старата Българска държава от 380-та до 660 год. е заемала териториите на изброените народи и времето,необходимо за оставането на голям брой наши народностни традиции сред тях е било достатъчно голямо.
3. Нарежданията на Българските велики князе и царе (императори) през "Първата" Българска държава били изпълнявани безпрекословно и на никой не му минавало през ум да не им се подчини. Така в Русия,Сърбия,Влашко и Полша дошли Кирилица и Православие,така дошли те и в част от земите на Великоморавия,за да останат там до тяхното завзимане от унгарците а в Полша- до нейното насилствено католицизиране,извършено под натиска на викинги,маджари и германи.

  Тези факти са крайно неприятни за казионните историци- затова няма да ги чуете от тях а напротив- те ще ги отричат енергично,с възмущение и "академично" пренебрежение,но няма да променят истината- тя е такава,каквато я съобщих и те могат само да я премълчават,изопачават или укриват! Затова написаното в нашите учебници по история е безподобен фалшификат,с който е унизително въобще да се занимаваме.

  Какви следи от "пра"-Българския календар може да открием в нашето съвремие? Това са елементи от езическите култове на нашите деди,останали в Българските народни обичаи и почитащи боговете или свещените им животни. Както казах и другаде,в "Календара" реално няма животни,а само езически богове. Става дума за основните седем богове,представени върху Розетата от Плиска- Слънце, Луна (Земя), Зевс (Юпитер), Венера, Марс, Хермес и Сатурн. Те си имали свещени дни от седмицата,свещени цветове и цифри,свещени атрибути и свещени животни разбира се,част от които са представени в източните (Согдийски и Будистки) варианти на Българския календар а друга част- в Български древни артефакти и народни обичаи (https://shtaparov.blog.bg/politika/2021/03/26/mesechen-kalendar-na-drevnite-bylgari-vkarva-tiurkolozite-v-.1754931).

  Боговете в Българските древни календари са подредени в строго определена закономерност:

1. Годишен циклов календар- по Халдейския (Вавилонски) цикъл,наричан още Хармоничен или Шести.
2. Месечен календар- по Антихармоничния цикъл,който е огледален на Вавилонския и се нарича още Трети.
3. Седмичен дневен календар (на дните от седмицата)- по Халдейския (Вавилонски) цикъл,наричан още Шести.
4. Седмичен денонощен календар (на дните и нощите в седмицата)- по АнтеБългарския цикъл (огледален на Българския) който може да бъде схващан и като Български,ако следваме боговете в Розетата от Плиска по часовата стрелка. Той е наречен още Четвърти и се явява предходен на прочутия Птолемеев цикъл.

  Всеки Български бог си имал своя определена година,включена в малкия 12-годишен и в големия 60-годишен календарен цикъл. Както обясних в предишната статия обаче,тези богове освен свои години и свещени дни от седмицата си имали и свои месеци,а редът на боговете в месечния календар е точно обратен на реда,който следват боговете в годишния Български календар. Божествата в календарите са нещо нормално като вземем предвид факта,че месеците в римския (латински) календар,приет в днешно време за общочовешки носят имена само на богове или на техни свещени числа:

Януари- бог Янус
Февруари- бог Сатурн (Очистващия)
Март- бог Марс
Април- Афродита (Киприл,Кипърската т.е. Кипрата)
Май- богиня Мая
Юни- богиня Юнона
Юли- Юлий Цезар (обожествен римски водач и диктатор)
Август- Октавиан Август (обожествем римски император)
Септември- Седми месец (старата римска година почвала на 1 март)
Октомври- Осми месец
Ноември- Девети месец
Декември- Десети (месец).

  Не е по-различно положението с различните видове старогръцки месечни календари (в това число македонския),а също с класическия зодиак. Там всяка зодия си има "небесно тяло",но тази формулировка е всъщност погрешна а истината се оказва друга- всеки езически бог си имал свое небесно тяло и съзвездие в класическия зодиак което означава,че всяка зодия представлява точно определен езически бог:

КОЗИРОГ = САТУРН
ВОДОЛЕЙ = САТУРН
РИБИ = МЕРКУРИЙ (ХЕРМЕС) 
ОВЕН = МАРС (АРЕЙ)
ТЕЛЕЦ = ВЕНЕРА
БЛИЗНАЦИ = МЕРКУРИЙ (ХЕРМЕС)
РАК = ЛУНА (ЗЕМЯ)
ЛЪВ = СЛЪНЦЕ
ДЕВА =  ЛУНА (ЗЕМЯ)
ВЕЗНИ = ВЕНЕРА
СКОРПИОН = МАРС (АРЕЙ)
СТРЕЛЕЦ = ЮПИТЕР (ЗЕВС)

  Сериозните проучвания,проведени напоследък показаха,че няма причина нещата у Българите да са били много по-различни. Затова сакралните термини в Българския календар не обозначават никакви животни а езически богове но част от животните,рисувани в досегашните сгрешени варианти на Календара били почитани от Българите като свещени животни на техните богове. Седемте богове имали много свещени животни но някои от тях фигурират в източните варианти на Календара,а други не. По тази причина съм включил имената на най-важните животни в Календарната таблица на Българите,което дава възможност на читателя да забележи връзката между култа към езическите богове в "нашия древен календар и народните обичаи на Българите,а също на преките им съседи- "македонци", сърби, гърци, албанци и "румънци". 

Богове и свещени животни в Големия 60-годишен календарен цикъл (Календарна таблица на Българите):
        image

Свещени животни в малкия 12-годишен календарен цикъл,обозначени според традицията на согдийци и будисти:

        image

  Нашите деди не почитали всичките 12 животни,които са изобразени тук а само някои от тях,но те дават доста добра представа за връзката между малкия 12-годишен цикъл в Българския 60-годишен календар и месеците на "пра"-Българите. Животните символизират точно определени езически богове но маймуни,тигри и барсове у нас определено не е имало! Тe били непознати за повечето Българи- затова е погрешно и порочно да продължим да ги изобразяваме тук. Такива животни не са обитавали земите на древна България,нито нашата прародина а дедите ни вместо маймуна,тигър и дракон си имали други свещени животни- кобила, рис, грифон и кентавър.

  Начинът,по който са подредени боговете и техните животни се оказва решаващ за това дали календарът ще е годишен или месечен,но никой досегашен изследовател не е обърнал внимание на това. Българите почитали тези богове по своя особен си начин и всеки месец изпълнявали ритуали в чест на онова божество,на което той е посветен. Така те показват на тюрколози и панслависти,че "славянски" календар няма- има Български календар!

  Ритуалите,почитащи "пра"-Български богове още се изпълняват на много места у нас и в съседните държави. Вълчите дни в чест на Българския Хермес например ги има в някои части на Сърбия и "Македония",което е твърде логично като знаем,че 3-4 млн. Българи са останали да живеят там,а местните власти са ги прекръстили на "сърби" и на "македонци". В същото време тези ритуали са практически непознати на тюркските народи което означава,че те не са имали почти никакви допирни точки с древните Българи.

  Коледният свинчокол например е жертва на прасе в чест на Зевс-Янкул в началото на неговия месец така,както предписва Българският календар. Той се прави на много места в Сърбия, Влашко, Македония, Гърция и другаде:

           image

        image

  На Петльовден Българският календар предписва да се жертва петел в чест на Марс-Арей а сведения на очевидци сочат,че повечето жители на Сърбия и "Македония" надлежно почитат този древен Български обичай.

  Носенето на мартеници в чест на баба Марта (Българската Богиня Майка) е познато не само на сърби и "македонци",а се практикува и от власите в "Румъния":
       image

  С празника Цветница започва Българският месец на Слънцето,носещ името ЦВЕТЕН. Той е познат на почти всички балкански народи но най-усърдно го празнуват сърби, "македонци" (Вардарски Българи) и "румънци" (власи),а в "Румъния" първото доене за годината се прави на Гергьовден и е строго съобразено именно със слънцето (кликни за да увеличиш):
      image

   В същия период "румънците" имат празник на плуга,съвпадащ с празника на орача у древните Алани- наши роднини от Прикавказието. Агнето пък е свещено животно на Слънчевия бог,заменяно в азиатските циклови календари с коза,овца или овен. Затова то се коли само на Великден или Гергьовден,когато е месецът на Слънцето у древните Българи (април-май),понеже е жертва в чест на Слънчевия бог. Този Български ритуал е твърде обичан от съседните народи особено от власите,"македонците" и сърбите,за което ние горещо им благодарим! Каракачаните,чието самоназвание е ВЛАСИ не са никакво изключение от това (кликни за да увеличиш):

image

  Месецът на Българския Сатурн (Крон,Гост) в древния Български календар се чествал през май-юни и започвал в деня на светците Костадин и Елена,когато излизат нестинарите (Нощин-арите),за да гасят огъня на Слънчевия месец и да го превръщат в тъмнината на Сатурновия. Този обичай е познат в някои райони на северна Гърция (гръцка окупационна зона в Южна България) и тамошните гърци го почитат за което ние също сме им много благодарни,понеже са се превърнали в пазители и следовници на Българските народни обичаи!

  Краят на този Български месец се отбелязва стриктно от власите в "Румъния". На 24-ти юни (Българският Еньовден ~ Коньовден) те празнуват Деня на коня,който е свещено животно на Сатурн (кликни за да увеличиш):
       image

   Пак тогава "римските" "румънци" правят и баене за любов но не от обич към някой римски народен обичай,а понеже след Сатурновия месец на Българите е почвал месецът на Венера (Вечера,Вещера),наричан от дедите ни ИЗОК:
      image

  Повечето жители на другите балкански държави за жалост отдавна не са Българи- затова те не почитат всичките ни календарни обичаи,а само най-важните от тях (кликни за да увеличиш):
      image

  Някои от тези празници менят датите си или се празнуват на съвсем други дати в различните фолклорни области но това се дължи на гръко-римско влияние,което съгласувало честването на съответните богове с римския календар или с някой от старогръцките календари. Въпреки това обаче удивително много народни обичаи,свързани с "пра"-Българския месечен календар са останали у нас и сред нашите съседи,а едно по-подробно проучване ще донесе много повече доказателства за това. Коледният свинчокол, Великденското и Гергьовско агне, вълчите дни, нестинарството, Денят на коня и пр. са ярък пример за това как народите в "Северна Македония", Гърция, "Румъния" и Сърбия още следват предписанията на "пра"-Българския календар,за което ние горещо им благодарим!




Гласувай:
72


Вълнообразно


1. nedovolen - Браво!
28.04.2021 10:22
Много и показателни доводи /не можах да намеря друга дума/. Спестих евалла, да не бъда критикуван. То за следното ще от други, ама ги подминавам.
Ако се разшири периметъра на обследване, ще блесне светкавица, че Българите сме били от Тихия ... до Тихия океан.
:)))
цитирай
2. shtaparov - Много и показателни доводи /не м...
28.04.2021 10:51
nedovolen написа:
Много и показателни доводи /не можах да намеря друга дума/. Спестих евалла, да не бъда критикуван. То за следното ще от други, ама ги подминавам.
Ако се разшири периметъра на обследване, ще блесне светкавица, че Българите сме били от Тихия ... до Тихия океан.
:)))

Здравей приятелю- не вярвам да се открият много такива обичаи в Азия да не говорим за Америка и това ще докаже,че ако сме имали допир до Тихия океан което е напълно възможно,то е било благодарение на някакви конфедеративни отношения с тамошните народи,а не поради реално Българско присъствие там.
цитирай
3. mt46 - Къде са тези нови проучвания?...
28.04.2021 12:58

"Нови проучвания сочат,че балканските народи още следват религиозните предписания на "пра"-Българския календар. Нашият народ и значителни маси от съседните народи (сърби, гърци, власи, албанци, босненци, черногорци,украинци и пр.) дори днес изпълняват част от религиозните указания на Българския календар. Милиони потомци на древни Българи са превърнати в сърби, руснаци, "македонци", черногорци, босненци, украинци, албанци, херцеговци, гърци, "румънци", "словаци" и пр.,но това не им пречи да показват на тюрколози и македонисти,че кръвта вода не става!"
цитирай
4. mt46 - Няма никакви сериозни доказателства за това! Защо са тези крайни националистически изцепки?...
28.04.2021 13:01
"1. Древните "пра"-Българи били огромен за времето си народ,който заемал територия от Алпите до Урал и от Балтийско море до Бяло и Адриатическо. Затова над 80% от населението на източна Европа по начало е било Българско,а след време било отчуждено от своята родина и се превърнало в нови народи,част от които са "славянските".
цитирай
5. shtaparov - (Къде са тези нови проучвания?...)
28.04.2021 18:38
mt46 написа:

"Нови проучвания сочат,че балканските народи още следват религиозните предписания на "пра"-Българския календар. Нашият народ и значителни маси от съседните народи (сърби, гърци, власи, албанци, босненци, черногорци,украинци и пр.) дори днес изпълняват част от религиозните указания на Българския календар. Милиони потомци на древни Българи са превърнати в сърби, руснаци, "македонци", черногорци, босненци, украинци, албанци, херцеговци, гърци, "румънци", "словаци" и пр.,но това не им пречи да показват на тюрколози и македонисти,че кръвта вода не става!"

Ами ето ги, по-горе и в предишната статия: ти не ги ли забеляза??!! Съвпаденията са десетки- случайните съвпадения стигат само до три!
цитирай
6. shtaparov - (Няма никакви сериозни доказателства за това! Защо са тези крайни националистически изцепки?...)
28.04.2021 18:55
mt46 написа:
"1. Древните "пра"-Българи били огромен за времето си народ,който заемал територия от Алпите до Урал и от Балтийско море до Бяло и Адриатическо. Затова над 80% от населението на източна Европа по начало е било Българско,а след време било отчуждено от своята родина и се превърнало в нови народи,част от които са "славянските".

Разбирам твоята болка понеже знам- който не обича своя народ,той обича чужди народи! Не разбирам обаче с какво право наричаш историческите факти "националистически изцепки"??? Нима не забеляза,че така обявяваш за Български националисти следните древни летописци:

1. Баварския географ (немски католически монах)
2. Йосиф (хазарски юдаистки каган)
3. Ибн Фадлан (арабски географ и пътеписец)
4. Дуклянския летописец (хърватски католически монах)
5. Лаоник Халкокондил (източноримски летописец)
6. Йериней Копитар ("словенски" възрожденец)
7. Княз Мортаг- "националист" във време,в което според кухоглавите казиони Българска нация изобщо не е имало??!!

Хайде сега,прочети ги внимателно и кажи- кое ти дава основание да мислиш,че всички тези древни летописци са се объркали,а само казионните водкаджии не са??!!
цитирай
7. zaw12929 - ИСТИНСКИЯ БЪЛГАРСКИ МЪЖ КОЛИ ПР...
28.04.2021 21:23
ИСТИНСКИЯ БЪЛГАРСКИ МЪЖ КОЛИ ПРАСЕ, АГНЕ, ЯРЕ... КАКВОТО СЕ НАЛОЖИ
БЪЛГАРКАТА КОЛИ ПИЛЕ, КОКОШКА, ПЕТЕЛ, ЗАЯК, ПУЙКА, ПАТКА... И ГИ СГОТВЯ ПО НАЙ ВКУСНИЯ НАЧИН НА БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ. МОЕТО СЕМЕЙСВО СТИГАХМЕ ДА ОТГЛЕЖДАМЕ: 30 КОКОШКИ, 22 ПУЪКИ, 35 БРОЙЛЕРА, 8 КОЗИ МАЙКИ С 32 ЛИТРА ДНЕВЕН НАДОЙ КОЗЕ МЛЯКО... КОЙТО ИЗКУПУВАШЕ МЛЯКОТО НЕ НИ ГО ЗАПЛАТИ- КЪМ НАС ДЛЪЖНИК 700 ЛЕВА... ХИТРА ИЗМАМА, ЧРЕЗ ТОРАВАШНИЯ КМЕТ... И НИ ОТКАЗА ОТ КОЗАРСТВОТО.
цитирай
8. shtaparov - ИСТИНСКИЯ БЪЛГАРСКИ МЪЖ КОЛИ ПР...
28.04.2021 23:49
zaw12929 написа:
ИСТИНСКИЯ БЪЛГАРСКИ МЪЖ КОЛИ ПРАСЕ, АГНЕ, ЯРЕ... КАКВОТО СЕ НАЛОЖИ
БЪЛГАРКАТА КОЛИ ПИЛЕ, КОКОШКА, ПЕТЕЛ, ЗАЯК, ПУЙКА, ПАТКА... И ГИ СГОТВЯ ПО НАЙ ВКУСНИЯ НАЧИН НА БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ. МОЕТО СЕМЕЙСВО СТИГАХМЕ ДА ОТГЛЕЖДАМЕ: 30 КОКОШКИ, 22 ПУЪКИ, 35 БРОЙЛЕРА, 8 КОЗИ МАЙКИ С 32 ЛИТРА ДНЕВЕН НАДОЙ КОЗЕ МЛЯКО... КОЙТО ИЗКУПУВАШЕ МЛЯКОТО НЕ НИ ГО ЗАПЛАТИ- КЪМ НАС ДЛЪЖНИК 700 ЛЕВА... ХИТРА ИЗМАМА, ЧРЕЗ ТОРАВАШНИЯ КМЕТ... И НИ ОТКАЗА ОТ КОЗАРСТВОТО.

Да гледаш към 100 единици домашни животни си е подвиг за награда,но вие сте станали жертва на чуждопоклонството и мафиотската му "система",а не е имало кой да защити честния ви труд...
цитирай
9. nedovolen - К2
29.04.2021 07:38
Благодаря! В подкрепа на това, което казах.
В предаванията си, покойния вече проф. Стамен Стаменов описва два случая.
Поканили го на индиански празник в Щатите. Дълго съзерцавал носията на един индианец. Шевиците били досущ като на баба му. Индианецът го попитал, от къде си. От България. Приближил и го прегърнал. Та ние сме братя! Подарил му носия, за жалост по пътя му я откраднали.
Т. Живков за първи път отива в Япония. Императорът станал и го прегърнал. Нашият се уплашил - как, капиталист. Ние сме братовчеди! Тошо попитал културтрегера си какво знае. Нищо не знаел.

Индианците знаят, японците знаят, ние нищо не знаем.
Не е ли от Тихия до Тихия. За междинните трябва да се ровя, но го оставям на историците. Не на научените, а които искат да научат.
:)))
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле
29.04.2021 09:26
Поредният ти силен и обоснован постинг!
Понеже някои коментари слагат на кантар от една страна имперските стремежи, а от друга патриотизмът, трансформиран в национализъм, ще взема отношение в тази насока
Всеизвестен е стремежът на империите да създадат един, хомогенен народ от покорените етноси! Първи е демонстрирал това намерение Александър и в бързината се е сгромолясал !После, следващите са разбрали урока ! Бързат ,но бавно
Този план е в действие сега в САЩ и в Европа-във Франция, най- отчетливо! На създаване на хомогенен народ!?
Но на него пречи патриотизмът За физическо сливане на разните етноси Във физиката, за разтварянето си има закон- подобно се разтваря в подобно Трябва да са близки и да имат нещо много общо
И му лепват етикет, мръсен и компрометиран- национализъм На патриотизма!? Оттам националсоциализъм!
Няма нищо лошо в създаването на хомогенен народ, стига да е възможно Но след като Александър Македонски не е успял, невероятно е днешните нищожества да постигнат това, което той не е могъл да направи!
Добре, всеки с правото и с намеренията си, ако нямаше една гадна подробност Насаждане на националнихилизъм в нарочените за изчезване нации!? Съпроводен с робско поведение и с безропотно подчинение?
Е, ако ще бъде роб, по-добре е човек да е националист!И като има аргументите, както стоят нещата при тебе, какво лошо има в това, да си патриот?
Нали интернационализмът беше вреден?
Какво, пременил се Илия, огледал се, пак в тия, така ли?

Хубав ден, приятелю!
цитирай
11. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%BA%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81
29.04.2021 13:23
shtaparov написа:
mt46 написа:
"1. Древните "пра"-Българи били огромен за времето си народ,който заемал територия от Алпите до Урал и от Балтийско море до Бяло и Адриатическо. Затова над 80% от населението на източна Европа по начало е било Българско,а след време било отчуждено от своята родина и се превърнало в нови народи,част от които са "славянските".

Разбирам твоята болка понеже знам- който не обича своя народ,той обича чужди народи! Не разбирам обаче с какво право наричаш историческите факти "националистически изцепки"??? Нима не забеляза,че така обявяваш за Български националисти следните древни летописци:

1. Баварския географ (немски католически монах)
2. Йосиф (хазарски юдаистки каган)
3. Ибн Фадлан (арабски географ и пътеписец)
4. Дуклянския летописец (хърватски католически монах)
5. Лаоник Халкокондил (източноримски летописец)
6. Йериней Копитар ("словенски" възрожденец)
7. Княз Мортаг- "националист" във време,в което според кухоглавите казиони Българска нация изобщо не е имало??!!

Хайде сега,прочети ги внимателно и кажи- кое ти дава основание да мислиш,че всички тези древни летописци са се объркали,а само казионните водкаджии не са??!!

Дай цитати, които доказват хипотезата ти...
Дуклянската летопис е съхранена в препис на латински език от 17 век. Смята се, че първоначално е съществувал славянски оригинал. В науката съществуват различни мнения за времето на появата на хрониката и тълкуванието на дял от информацията в нея.

Хрониката съдържа данни за южните славяни и готите за периода 5 – 12 век. В съответствие с популярния у средновековната историография възглед, авторът на хрониката разглежда готите и славяните като един народ и започва своето изложение със заселването на готите в бившата римска област Превалис или Превалитания (днешна Черна гора) в края на 5 век. Хрониката съдържа каталог на готско-славянските владетели от края на 5 век до 12 век. Началните части на хрониката са по-скоро легендарни и се разглеждат като съмнителен исторически извор. Сведенията за по-късния период – от средата на 10 до 12 век, особено тези, които засягат държавния живот в областта Дукля, се приемат за по-достоверни и се потвърждават от други източници.

Наред с многобройните легенди и предания авторът на хрониката е използвал и някои изгубени днес извори – „Хрониката на Дукля“ от 10 век, „Епос за Дукля“ и „Житие на Свети Владимир“ от 11 век и други. Самата летопис е използвана от други автори като Мавро Орбини при написването на „Царството на славяните“ (1601).
цитирай
12. shtaparov - Благодаря! В подкрепа на ...
29.04.2021 15:00
nedovolen написа:
Благодаря! В подкрепа на това, което казах.
В предаванията си, покойния вече проф. Стамен Стаменов описва два случая.
Поканили го на индиански празник в Щатите. Дълго съзерцавал носията на един индианец. Шевиците били досущ като на баба му. Индианецът го попитал, от къде си. От България. Приближил и го прегърнал. Та ние сме братя! Подарил му носия, за жалост по пътя му я откраднали.
Т. Живков за първи път отива в Япония. Императорът станал и го прегърнал. Нашият се уплашил - как, капиталист. Ние сме братовчеди! Тошо попитал културтрегера си какво знае. Нищо не знаел.

Индианците знаят, японците знаят, ние нищо не знаем.
Не е ли от Тихия до Тихия. За междинните трябва да се ровя, но го оставям на историците. Не на научените, а които искат да научат.
:)))

Здравей приятелю! Не искам да те разочаровам,но проф.Стаменов не бе учен а уфолог т.е.- специалист по паранормалното. Уфолозите за мен са псевдоучени,а неговите твърдения не излизат от рамките на езотериката и уфологията т.е.- те са чисти фантасмагории,примесени с малка доза истина. По същата причина за тази "информация" нямаме запазен нито един документ,който да я потвърди категорично- тя ми е известна от времето на соца,когато витаеше в обществото под формата на слух. Такива слухове знаеш кой ги пускаше тогава,а липсата на потвърдителни документи и "изгубената" носия потвърждават моето мнение че това не е научен факт,а някакви преднамерено пускани слухове,целящи да дадат рамо на тюркската теория. Затова бъди сигурен в едно- това което ние не знаем за Българите,няма как други да го знаят по-добре от нас!

Кое е истината в тази "информация"? Това е фактът,че Стаменов е ходил при индианците а Живков при японците- всичко друго е менте,което ние няма как да потвърдим и хората,които го разпространяват отлично са знаели това!
цитирай
13. shtaparov - Поредният ти силен и обоснован ...
29.04.2021 16:53
leonleonovpom2 написа:
Поредният ти силен и обоснован постинг!
Понеже някои коментари слагат на кантар от една страна имперските стремежи, а от друга патриотизмът, трансформиран в национализъм, ще взема отношение в тази насока
Всеизвестен е стремежът на империите да създадат един, хомогенен народ от покорените етноси! Първи е демонстрирал това намерение Александър и в бързината се е сгромолясал !После, следващите са разбрали урока ! Бързат ,но бавно
Този план е в действие сега в САЩ и в Европа-във Франция, най- отчетливо! На създаване на хомогенен народ!?
Но на него пречи патриотизмът За физическо сливане на разните етноси Във физиката, за разтварянето си има закон- подобно се разтваря в подобно Трябва да са близки и да имат нещо много общо
И му лепват етикет, мръсен и компрометиран- национализъм На патриотизма!? Оттам националсоциализъм!
Няма нищо лошо в създаването на хомогенен народ, стига да е възможно Но след като Александър Македонски не е успял, невероятно е днешните нищожества да постигнат това, което той не е могъл да направи!
Добре, всеки с правото и с намеренията си, ако нямаше една гадна подробност Насаждане на националнихилизъм в нарочените за изчезване нации!? Съпроводен с робско поведение и с безропотно подчинение?
Е, ако ще бъде роб, по-добре е човек да е националист!И като има аргументите, както стоят нещата при тебе, какво лошо има в това, да си патриот?
Нали интернационализмът беше вреден?
Какво, пременил се Илия, огледал се, пак в тия, така ли?

Хубав ден, приятелю!

Здравей приятелю- патриотизмът е вреден за глобалистите и за големите империи,понеже им пречи да се разширяват за сметка на малките народи. Такава е истината за жалост и всеки,който се обявява против Българския патриотизъм,а после го умишлено прекръщава в "национализъм",за да си търси повод да го обяви за нацизъм е враг на народа и родината! Затова нарочно избягвам думата "национализъм"- за да не правя удоволствие на нацистофилите,които веднага ще я превърнат в "нацизъм"!
цитирай
14. shtaparov - "1. Древните "пра"-Българи ...
29.04.2021 17:17
mt46 написа:
shtaparov написа:
mt46 написа:
"1. Древните "пра"-Българи били огромен за времето си народ,който заемал територия от Алпите до Урал и от Балтийско море до Бяло и Адриатическо. Затова над 80% от населението на източна Европа по начало е било Българско,а след време било отчуждено от своята родина и се превърнало в нови народи,част от които са "славянските".

Разбирам твоята болка понеже знам- който не обича своя народ,той обича чужди народи! Не разбирам обаче с какво право наричаш историческите факти "националистически изцепки"??? Нима не забеляза,че така обявяваш за Български националисти следните древни летописци:

1. Баварския географ (немски католически монах)
2. Йосиф (хазарски юдаистки каган)
3. Ибн Фадлан (арабски географ и пътеписец)
4. Дуклянския летописец (хърватски католически монах)
5. Лаоник Халкокондил (източноримски летописец)
6. Йериней Копитар ("словенски" възрожденец)
7. Княз Мортаг- "националист" във време,в което според кухоглавите казиони Българска нация изобщо не е имало??!!

Хайде сега,прочети ги внимателно и кажи- кое ти дава основание да мислиш,че всички тези древни летописци са се объркали,а само казионните водкаджии не са??!!

Дай цитати, които доказват хипотезата ти...
Дуклянската летопис е съхранена в препис на латински език от 17 век. Смята се, че първоначално е съществувал славянски оригинал. В науката съществуват различни мнения за времето на появата на хрониката и тълкуванието на дял от информацията в нея.

Хрониката съдържа данни за южните славяни и готите за периода 5 – 12 век. В съответствие с популярния у средновековната историография възглед, авторът на хрониката разглежда готите и славяните като един народ и започва своето изложение със заселването на готите в бившата римска област Превалис или Превалитания (днешна Черна гора) в края на 5 век. Хрониката съдържа каталог на готско-славянските владетели от края на 5 век до 12 век. Началните части на хрониката са по-скоро легендарни и се разглеждат като съмнителен исторически извор. Сведенията за по-късния период – от средата на 10 до 12 век, особено тези, които засягат държавния живот в областта Дукля, се приемат за по-достоверни и се потвърждават от други източници.

Наред с многобройните легенди и предания авторът на хрониката е използвал и някои изгубени днес извори – „Хрониката на Дукля“ от 10 век, „Епос за Дукля“ и „Житие на Свети Владимир“ от 11 век и други. Самата летопис е използвана от други автори като Мавро Орбини при написването на „Царството на славяните“ (1601).

Значи решихме казуса с Дуклянския летопис където пише,че Българите били безбройни множества народи (т.е.племена)- сега остава да кажеш нещо и за другите извори които съм цитирал,като не забравяш и друго. Легендарният характер на част от конкретния извор не превръща неговите твърдения в неверни,особено тези за Българите- ако "славяните" са измисляли легенди за себе си,защо е нужно да измислят легенди и за нас и защо други извори също твърдят,че Българите наистина са били необикновено многобройни? Изворите по въпроса са различни- хазарски, хърватски, франко-германски, арабски, "византийски" и Български. Откъде е това единодушие между тях- те всички ли са се объркали,само казионните водкаджии ли не са??!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей, отново, Ангеле!
29.04.2021 22:57
Българите били измислица, легенди, а славяните истина?
Така е, историята е приказка за миналото! Цялата древна история се гради върху две приказки за Троянската война - първата и втората- за поставянето на основите на Рим- фактически
Само ,че, първата приказка е изградена на базата на по- стари приказки на други народи от по- старо време от на гърците и по- велики от тях ,защото са имали велики държави, за разлика от тях и велики постижения, присвоени по-късно от гърците!

Що се отнася до Българите има много сведения за страшната им конница, която е непобедима !И при Тервел , и при Симеон тя е доказала това твърдение! Няма и дума ,че тя е славянска Впрочем и Дюканж- 17- ти век не пише за славяни, този термин се създава тогава ,на база словени, които са Българи реално!
Наивно е да се мисли ,че цар Борис създава срециално, той, Българският цар, азбука за славяни Да се разберем, Българи и славяни са едно и също Славяни са Българите, занимаващи се с писмена дейност!- със слово
Писал съм, на мадридската катедрала, строена в късното Средновековие , на витража на тавана е изписана една дума на различни езици ДУМА именно! На испански е палабра И там се мъдри на Български написана - СЛОВО , точно така, както е написано тук!Да, на староБългарски означава дума!

Да се разберем, прабългари се назовават само Аспаруховите Българи Но те са само един от многобройните Български клонове, дали начало на останалите, наречени славянски държави Славяните Хървати считат ,че коренът и името им идва от Кубратовите Българи!Писано е по тази тема!
Темата е развивана...
Сега, да обърнем внимание ,че Българите са в нашите земи още от началото на Четвърти век, далече, преди така наречените славяни
Че Мизия е в провинция на Рим под името България- в началото на пети век Затова Йоан Малала твърди ,че мизиге сега се наричат Българи/ не славяни/
Че Българите, стотици хиляди, са заселени в Мизия с разрешение на Константин Велики !Посочени различно в различни преписи- сармати и Българи Което означава ,че са едно и също! Повод за размисъл Сарматите се посочват и за родоначалници на славяните Ето още едно доказателство, че славяни и Българи са едно и също!
И най- значимото доказателство Създават лесно обща държава, съществувала още преди 1400 години
Дори военната държава Рим е достигнала само хиляда години
И това е развивано, кои могат да съдадат безпроблемно обща държава Колко неустойчиви са такива обединения на различни народи!
И думите на папа Инокентий Трети / словата/ отправени към унгарския крал Емерих в отказа му за нов кръстоносен поход насочен слещу Калоян- Той е присъединил само земи ,населени с Българи.....
Няма и дума за славяни!

Извинявай, приятелю за дългия текст!

Лека нощ!
цитирай
16. radostinalassa - Само leonleonovpom2 може да ти го обясни
01.05.2021 07:37
Славяните са българите. Няма кой друг да бъде. Оттук излиза, че и русите са българи и славяни. Понеже и не приличат на черно племе , нито на албиносовите скандинавци.
а това, че не го признават е тяхна политика. Не на народа, а на юдеите добрали се до властта .Кръвта вода не става.
цитирай
17. shtaparov - Славяните са българите. Няма кой ...
01.05.2021 15:16
radostinalassa написа:
Славяните са българите. Няма кой друг да бъде. Оттук излиза, че и русите са българи и славяни. Понеже и не приличат на черно племе , нито на албиносовите скандинавци.
а това, че не го признават е тяхна политика. Не на народа, а на юдеите добрали се до властта .Кръвта вода не става.

Русите са като турски еничари- тръгват срещу нас винаги,когато не им играем по гайдата. А с тия юдеи посмали малко- те са много по-слаби отколкото си мислиш,и на тях им трепери душицата за обикновени човешки неща!
цитирай
18. shtaparov - Българите били измислица, леге...
01.05.2021 15:30
leonleonovpom2 написа:
Българите били измислица, легенди, а славяните истина?
Така е, историята е приказка за миналото! Цялата древна история се гради върху две приказки за Троянската война - първата и втората- за поставянето на основите на Рим- фактически
Само ,че, първата приказка е изградена на базата на по- стари приказки на други народи от по- старо време от на гърците и по- велики от тях ,защото са имали велики държави, за разлика от тях и велики постижения, присвоени по-късно от гърците!

Що се отнася до Българите има много сведения за страшната им конница, която е непобедима !И при Тервел , и при Симеон тя е доказала това твърдение! Няма и дума ,че тя е славянска Впрочем и Дюканж- 17- ти век не пише за славяни, този термин се създава тогава ,на база словени, които са Българи реално!
Наивно е да се мисли ,че цар Борис създава срециално, той, Българският цар, азбука за славяни Да се разберем, Българи и славяни са едно и също Славяни са Българите, занимаващи се с писмена дейност!- със слово
Писал съм, на мадридската катедрала, строена в късното Средновековие , на витража на тавана е изписана една дума на различни езици ДУМА именно! На испански е палабра И там се мъдри на Български написана - СЛОВО , точно така, както е написано тук!Да, на староБългарски означава дума!

Да се разберем, прабългари се назовават само Аспаруховите Българи Но те са само един от многобройните Български клонове, дали начало на останалите, наречени славянски държави Славяните Хървати считат ,че коренът и името им идва от Кубратовите Българи!Писано е по тази тема!
Темата е развивана...
Сега, да обърнем внимание ,че Българите са в нашите земи още от началото на Четвърти век, далече, преди така наречените славяни
Че Мизия е в провинция на Рим под името България- в началото на пети век Затова Йоан Малала твърди ,че мизиге сега се наричат Българи/ не славяни/
Че Българите, стотици хиляди, са заселени в Мизия с разрешение на Константин Велики !Посочени различно в различни преписи- сармати и Българи Което означава ,че са едно и също! Повод за размисъл Сарматите се посочват и за родоначалници на славяните Ето още едно доказателство, че славяни и Българи са едно и също!
И най- значимото доказателство Създават лесно обща държава, съществувала още преди 1400 години
Дори военната държава Рим е достигнала само хиляда години
И това е развивано, кои могат да съдадат безпроблемно обща държава Колко неустойчиви са такива обединения на различни народи!
И думите на папа Инокентий Трети / словата/ отправени към унгарския крал Емерих в отказа му за нов кръстоносен поход насочен слещу Калоян- Той е присъединил само земи ,населени с Българи.....
Няма и дума за славяни!

Извинявай, приятелю за дългия текст!

Лека нощ!

Здравей приятелю: в най-стари текстове за Български владетели няма и дума за фантазните "славяни"- затова никой продажен писач на учебници до днес не е написал,че само в Именника са записани 5 (ПЕТ!!!) Български княже преди Аспарух,а в други извори са споменати поне още 10 други! Прав си,че то "славяни" не е имало през IX-ти век а Борис го изкараха пророк,който предвидил че те ще се появят 8 века след него,та се загнал предвидливо да им направи и азбука! :)
цитирай
19. radostinalassa - Имаш предвид русите либерали надявам се. И тук е пълно с такива, както и с евреи.
01.05.2021 17:53
Юдеите били нормални хорица? те имат много анормални гени и маса характерни за тах болести , които били причина за неприемливото им поведение.
цитирай
20. elinka4 - Христос воскресе и честит Великден!
02.05.2021 19:56
:)
цитирай
21. shtaparov - (Христос воскресе и честит Великден!)
03.05.2021 02:53
elinka4 написа:
:)

Во истина возкресе- много здраве и късмет!
цитирай
22. shtaparov - Юдеите били нормални хорица...
03.05.2021 02:55
radostinalassa написа:
Юдеите били нормални хорица? те имат много анормални гени и маса характерни за тах болести , които били причина за неприемливото им поведение.

Ти май искаш да ги изкараш едва ли не гении,с тия особени гени комай??!!
цитирай
23. radostinalassa - Не особени гени, а анормални.
03.05.2021 13:30
Това се дължи на факта, че те са семити. Те са измислили лихварството по отношение на гоите. Както и антисемитизма. А гении не са, просто крадат идеите на гоите. Кастро ги изгони и Куба си отдъхна от гениите.





цитирай
24. shtaparov - (Не особени гени, а анормални.)
04.05.2021 12:41
radostinalassa написа:
Това се дължи на факта, че те са семити. Те са измислили лихварството по отношение на гоите. Както и антисемитизма. А гении не са, просто крадат идеите на гоите. Кастро ги изгони и Куба си отдъхна от гениите.

Не ме поправяй когато не знаеш: анормалните гени са именно особени- не типични,а любимият ти Кастро е един от тях- точно като интимния си приятел Че. Евреите не са твърдо семити: иберийски народ са по-скоро подобно на част от тюрките но се смесили със семитите-араби,когато им дошли на "гости" преди много векове!
цитирай
25. panazea - И в Чили знаят , че сме братя ! Те си имат шамани.
04.05.2021 14:13
И в Иран знаят , че имаме едни и същи шевици. Мисля , че беше жената на последния шахиншах Реза Пахлави.
Но глупавата журналистка или преводачка се опита да го обясни с турското присъствие?
Толкова е глупава. Да не познава Българското наследство .Турците с техните цветни шалвари , ще ги сравнява с Българските шевици.
цитирай
26. panazea - Четирите прегради пред глобалистите.
04.05.2021 14:43
1. Държавата
2.Църквата- Българската църква е изиграла положителна роля за запазване и развитието на Българската култура.
3. Семейството
4.Не си спомням кое беше,
Но всичко е точно.
Ако говорят за отмиране на държавата , този филм сме го гледали преди 100 години. И жените да са общи.
Ако говорят за Икуменизъм , целят да те отслабят.
Ако говорят за защита на жените и децата, целта им е тези да останат без защита от татковците.
Пан
цитирай
27. panazea - Сега пускам един турски сериал ,
04.05.2021 15:08
за да се види колко сме близко по манталитет и облекло ,и как културата ни е еднаква!
Шегувам се , разбира се ! Който гледа началото ще разбере !
Пан
цитирай
28. radostinalassa - Аз не пиша, когато не знам нещо
04.05.2021 20:01
По Клесев евреите и арабите имат еднакъв прародител. Преди 4000 г. са се отделили по религиодни причини.





цитирай
29. shtaparov - И в Иран знаят, че имаме ...
07.05.2021 05:28
panazea написа:
И в Иран знаят , че имаме едни и същи шевици. Мисля , че беше жената на последния шахиншах Реза Пахлави.
Но глупавата журналистка или преводачка се опита да го обясни с турското присъствие?
Толкова е глупава. Да не познава Българското наследство .Турците с техните цветни шалвари , ще ги сравнява с Българските шевици.

Така е а с чилийците е нормално да сме братя,понеже 90% от населението на Чили е европейско!
цитирай
30. shtaparov - (Четирите прегради пред глобалистите.)
07.05.2021 05:32
panazea написа:
1. Държавата
2.Църквата- Българската църква е изиграла положителна роля за запазване и развитието на Българската култура.
3. Семейството
4.Не си спомням кое беше,
Но всичко е точно.
Ако говорят за отмиране на държавата , този филм сме го гледали преди 100 години. И жените да са общи.
Ако говорят за Икуменизъм , целят да те отслабят.
Ако говорят за защита на жените и децата, целта им е тези да останат без защита от татковците.
Пан

Точка 4 трябва да са старите национални обичаи,които оформят конкретния облик на всеки един народ.
цитирай
31. shtaparov - (...евреите и арабите имат ...)
07.05.2021 05:36
radostinalassa написа:
По Клесев евреите и арабите имат еднакъв прародител. Преди 4000 г. са се отделили по религиодни причини.

Правилното име на "Клесев" е Клесьов,а най-древните пра-евреи и пра-араби имат арийски прародител,чиито потомци се смесили с някакъв процент пра-индуси. Ако почнеш да питаш в Русия за "Клесев" а не за Клесьов,ще те гледат като кихнали и ще бъдат потресени от твоето незнание.
цитирай
32. shtaparov - за да се види колко сме близко по м...
07.05.2021 05:42
panazea написа:
за да се види колко сме близко по манталитет и облекло ,и как културата ни е еднаква!
Шегувам се , разбира се ! Който гледа началото ще разбере !
Пан

Права си- облеклото на турци и "македонци" днес е практически еднакво което по македонистката логика означава,че те са близки роднини помежду си и имат общ произход! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816841
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136742
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи