Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2021 01:45 - ВАСИЛ ЗЛАТАРСКИ И ПРОФЕСОР МОСКОВ - ПСЕВДОИСТОРИЦИ И ЖЕРТВИ НА СИСТЕМАТА
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 13565 Коментари: 85 Гласове:
70

Последна промяна: 26.03.2021 11:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           ВАСИЛ ЗЛАТАРСКИ И ПРОФЕСОР МОСКОВ – ПСЕВДОИСТОРИЦИ И ЖЕРТВИ НА СИСТЕМАТА


   Прословутата тюркология не е любима на Българите по начало- няма нормален европеец способен да харесва хипотези,превръщащи дедите му в катранливи цигани,сомалийци и чергари но ако тюркската хипотеза за Българите беше вярна,ние все пак щяхме да я приемем. Няма избягване от истината,каквато и да е тя- Българинът по природа е справедлив и искрен привърженик на правдата а в нашите редици има много хора,които държат тя да възтържествува на всяка цена. Ако тюрколозите бяха прави както мнозина все още претендират,борците за истина щяха да ги защитят- в това число и аз! Има обаче един огромен проблем- тюрколозите не само че не са прави а нещо повече: те са откровени лъжци!

  По воля Божия аз съм от един от хората,които мразят лъжата в науката и не могат да търпят откровени измами,особено по адрес на своите сънародници и на общите ни предци. Да поднасяш невярна информация за Българското минало е все едно да фалшифицираш биографиите на Левски,Делчев и Цар Освободител като почнеш на всеослушание да тръбиш,че те са осъдени за грабеж изнасилвачи и наркотрафиканти,избегнали затвора чрез дебелите си връзки и тлъстите си пачки. Тезите на тюрколозите са дълбоко погрешни и водят до неизбежно редактиране на историческите извори а това е едно възмутително и дразнещо явление,рядко срещано в света на науката (https://shtaparov.blog.bg/
politika/2018/11/04/tiurkolozi-popraviat-pet-letopisa-i-predatirat-shestima-vlad.1633950
).

  По правило истинските учени не се занимават с поправка на исторически извори според своите приумици- с това се занимават само псевдоисториците,наричани понякога параисторици. Характерно за тях е това,че те решително запълват белите петна в историята със свои фантазии,а на места подменят фактите или ги "обогатяват" с плодовете на своето въображение. "Нашите" тюрколози постъпват точно като тях- постоянно поправят исторически извори,за да ги съгласуват със своите фантазии и ги "обогатяват" с въображаеми "факти" а тези,които са набедени от тях за "параисторици" държат на древните извори и постоянно им ги завират в лицата докато казионите се правят,че нищо не са видели нито чули! Ето например какво казват старите летописи за царуванията на Сабин и на Паган (сведенията са събрани от Моско Москов в неговата книга "Именник на българските ханове" 1988 г.,стр.318-319 - кликни за да увеличиш):

                image

   Така от изворите става ясно,че Сабин не могъл да изкара дори месец на трона,след което веднага е бил свален и заменен с Паган. Там ясно е написано,че неговия наследник е поставен на трона от Българите а не лично от Сабин което означава,че Умар няма как да е царувал веднага след него. Три древни хроники (Теофан, Зигеберт и Анастасий Библиотекар) казват,че след Сабин на власт идва Паган а не Умар. Също три хроники (Теофан, Никифор и Анастасий Библиотекар) споменават изрично,че Сабин е царувал много кратко (има-няма един месец). Ето обаче как тюрколозите снабдяват Сабин с години на царуване,каквито никой извор не е споменал и как поставят след него не Паган,а владетеля Умар (Моско Москов, "Именник на българските ханове" 1988 г.,стр.326-327):

                 image

  Това е само един от малкото примери които показват,че "нашите" тюрколози се занимават с редица унизителни неща,съвършено чужди на истинската наука. Когато пишели тези лъжи и окашкали повечето царувания от VIII век те не са вярвали че ще се появи човек,който да им хване лъжите и да разнищи до корен нечистите им игрички. Такъв човек по воля Божия обаче се намери и бе установено,че казионните потурчватели фалшифицират владетелските царувания от VIII век САМО в интерес на тюркската теория,която изисква Умар непременно да се е възцарил в 765 г. (Година на змията по турко-китайския календар). През тази година обаче Копроним провел срещу България не два похода а само един,в резултат на който е свален Токто- не е свален Телец,Сабин или Умар! Затова в 765 г. не е имало ситуация,която да позволи на Сабин да повлияе върху избора на Български владетел- такава ситуация е имало само през втората половина на 763 г.,при срещата на Българската върхушка с Копроним.

  Тюрколозите не искат да се лишат и от азиатската титла "хан" (респ."кан"),която "откриват" в названието на велможата КАМПАГАН (Кампсис Паган или Кампган т.е. Капкан,Кавхан),убит по време на същия поход. За тях енигматичния "Кампаган" може да е само "хан" Паган за който обаче в древните извори пише,че е заел престола в 763 г. веднага след Сабин. Казионите разбира се не можели да приемат,че той е царувал едновременно с Умар и Токто понеже не е споменат от изворите,в които се говори за Умар. Затова безпардонно разместват неговото царуване и го поставят веднага след Токто,но не могат да обяснят как в една и съща година (765-та) са царували последователно петима владетели- Сабин, Умар, Токто, Паган и владетеля след него (респ. Телериг). Не могат да кажат също как в един поход са убити едновременно двама владетели (Токто и "Паган"),в рамките на само 1-2 седмици. Затова измислят несъществуващ поход в 766-767 г. за чието неспоменаване обвиняват летописците,а после разместват владетелските царувания и ги разпределят наслуки така,както му хрумне на всеки отделен "изследовател" а не така,както указват древните извори.

  Веднъж тръгнали по тоя път те не се спират пред нищо,за да "докажат" своите фантазии за древните Българи и да ги обявят за азиатски пришълци. Най-новата им манипулация от 2019 г. внушава,че генетиката е "доказала" азиатския произход на Българите (https://nauka.bg/text-izsledvane-genetici-harvard-arheolozi-naim-proizhoda-balgarite/). Внимателен преглед на целия материал обаче показва.че нищо такова не е доказала генетиката а напротив- някой е избързал да обяви изгодни за неговите приумици "резултати",преди изследването въобще да е започвало. В изследването се обявява,че ще бъдат разгледани генетичните резултати на 500 отделни индивида,а на Българската аудитория се поднася "резултата" от един-единствен подхвърлен отнякъде череп!

  Само въз основа на този дирижиран "резултат" се правят генерални заключения за Българския народ с обещанието,че скоро ще излязат и другите резултати,но 2 години след това съобщение никакви други резултати не са стигнали до нас което означава,че целият шум е само един пропаганден кьорфишек,създаден за да налага лъжите на тюркската теория,пантюркизма и македонизма! Затова честни историци като Андрей Киряков възмутено реагират със следните думи:

  "Преди няколко месеца се запознахме с едни нови генетични изследвания върху произхода на българите и по-точно на прословутите прабългари. Тези последни към днешна дата изследвания са до такава степен пошли и манипулирани, че и изследователи и слушатели изпитват дълбок срам при участие в поредния скалъпен спектакъл. Зад имената на института Харвард, на д-р Д. Райх, на антрополога С. Стамов, на д-р Т. Чобанов и т.н. се крие поредната манипулация и то високо платена, изфабрикувана единствено с цел поредно прикриване и изкривяване на българската история.

    И всичко това е скалъпено до такава степен, че дори и аз като човек, който не вярва във външни заговори и умишлени манипулации, започвам да си задавам някои наистина тревожни въпроси. Дали все пак външни сили не прокарват целенасочена политика във връзка с историческите изследвания, важен елемент от образователното, културно, а и политическо самочувствие на българина?

    На базата на само два изследвани скелета от времето на Първо и Второ българско царство, а всъщност само на един, ни беше поднесена информация и резултати по темата. Хаплогрупата на изследван мъжки скелет от времето на царете Борис I или Симеон Велики произхождала много далеч от България, някъде от района на Байкал. И това не е всичко, понеже от получената на генетично ниво информация става ясно, че тази хаплогрупа има връзка дори с хаплогрупата на индианците от културата Кловис в Северна и Централна Америка. Както се казва, с един изстрел ни изпратиха право при индианците..." 
(https://andorey.blog.bg/history/2021/02/28/edin-cherep-i-edno-dejaviu.1751256).

  Аз също реагирах възмутено на тази фалшива "новина",разпространявана включително и в Blog.bg,а думите ми бяха следните:

  "Изнесените тук данни са твърде едностранчиви и преднамерено режисирани от авторите на материала. Прочетох го внимателно и забелязах ясни признаци,че въпросното "проучване" е правено по специална поръчка,целяща да защити погрешните тюркски съчинителства за Българите и да обърка представите за автохтонистите. Затова съм казвал на много места,ще кажа и тук: много е важно кой поръчва генетичните проучвания, кой ги прави, кой подбира обектите за изследване и кой разчита резултатите! Съобразно с това,резултатите от такива проучвания може да бъдат дирижирани според нуждите на поръчителя! Не вярвате ли? Изчакайте тогава крайните резултати на това изследване: ще ги видите най-вероятно на Куковден!" (https://mt46.blog.bg/technology/2021/02/19/novo-genetichno-izsledvane-na-proizhoda-na-bylgarite.1750059#last_comment).

   Историкът Андрей Киряков като честен учен и добър патриот си е направил труд да се запознае обстойно с гореказаните "изследвания",явно щото познава лъжливия нрав на казионните си "колеги" и с право ги подозира че единствения череп,който дефакто е изследван може да е донесен от чужбина специално за тази цел. Накрая прави категоричното заключение,че генетичните изследвания у нас се манипулират в полза на онази група,която ги поръчва (кликни за да увеличиш):
        image

  Идеята за подхвърляне на кости с цел научна заблуда не е нова- нека си припомним историята за Пилтдаунския човек,чийто череп е сглобен от кости на маймуна и на съвременен човек преди стотина години за да бъде убеден света,че най-древните хора са се появили в Британия. Тези неща се споменават и във филмите- в епизод 18 на телевизионната поредица "Кости",излъчен на 14.03.2021 г. в 09,55 ч. се спомена за умишлено подхвърлени кости с цел заблуда на науката. Затова съм убеден че тюрколозите не биха се поколебали да поднесат фалшиви изследвания или подхвърлени кости,за да защитят безумната си теория и академичните си титли!

  Сега обаче няма да се занимавам с жалките автори на тази поредна измама,тиражирана широко из медиите,а ще подхвана двама от най-прочутите корифеи на кухата казионна "мисъл"- професорите Васил Златарски и Моско Москов. Бидейки добри учени те си остават лоши историци и то толкова слаби,че е срамно да коментирам "историческите" им грешки и провали. Тяхната дейност се превъзнася тук но е ниско оценена в чужбина,затова ще запозная читателите с моето мнение по въпроса.

1. Проф. Васил Златарски е първият "наш" фалшификатор на Българска история,проводник на чуждестранните лъжи по наш адрес. Наложил за изучаване у нас голям брой измами и фантастични съчинения за Българите,нямащи нищо общо с историческата истина. Наукообразния вид на неверните му твърдения не ги превръща в наука,а подробното поднасяне на неговата биография не превръща заблудите му в истини. Почитането му в чужди катедри не означава че е бил добър учен,а че е бил добър слуга на международната политическа конюнктура. "Научните" му заслуги не се състоят в изследването на нови и неизвестни документи за Българите,а в игнорирането на стари извори и в преписването на чужди фантазии за миналото на нашия народ.

В интерес на истината ще кажа и няколко добри думи за него. Бидейки все пак патриот,той направил опит да ни измъкне от блатото на тюркизма,като намери нашенски съответствия на свещените термини в Българския календар. Това обаче за жалост не му се удало понеже не разполагал с богатата информация,с която разполагаме ние. Налагането на голям брой неистини в нашата наука подбива всичките му преподавателски заслуги и постижения и го превръща дефакто в псевдоисторик. Издаването на книги,свързани с Българското минало не превръща заблудите му в наука- инак за "научни" трудове редом с неговите трябваше да се наредят и фантасмагоричните съчинения на романистите Спас Мавров и Владимир Цонев.

2. Високите научни постижения на проф. Моско Москов в областта на езикознанието, индоевропеистиката и балканистиката не го превръщат в добър историк. Това,че един човек е гениален специалист по физика или ботаника не значи че всичко,което той каже за Българското минало е вярно. Москов бе светило на нашето езикознание- светла му памет,но един от малкота му провали бе неговата книга за "Именника" и Българския календар. Подведен от грешките и заблудите на тези преди него включително Златарски,той продължи по техния път и не стигна до никъде. Успя да документира обаче част от глупостите и противоречията,които "наши" тюрколози вкарват за изучаване в катедрите и училищата,с което показа огромните слабости и грешки на турко-"славянската" хипотеза за Българите а това е невероятна негова заслуга,която по никакъв начин не може да се отрече!

  Професорите Златарски и Москов в най-широк смисъл са псевдоисторици но и жертви на системата,която ги принуждаваше и учеше да пишат нелепици за своите деди. Днес обаче,в седмицата на Сирни заговезни предлагам да простим техните грешки и да гледаме напред в бъдещето,да вярваме на древните извори и да простим кражбите на съседните ни държави,ако те признаят своите посегателства към нас и се разкаят.

                    image

   Фактът,че критика към стожери на "Българската" тюркология отправя човек,който не е от техния ранг няма никакво значение- професори и академици също правят грешки и то катастрофални.Нека си припомним учените на Третия райх,които бяха подведени от расовите теории и пишеха научни трудове,непризнати днес за истинска наука. Това ще стане и с "трудовете" на тюрколозите- днес те още са на мода,тях ги цитират всички шемети с анти-Български възгледи особено панслависти и македонисти,но учените на бъдещето без никакво съмнение ще ги отрекат и обявят за псевдонаука!

  Познат житейски факт е,че известни всепризнати учени често пишат и глупости. Глупостите на средновековните професори и академици едва днес се разнищват което значи,че глупостите и грешките на днешните им колеги ще бъдат разнищени утре. В епизод 19 на споменатата по-горе ТВ-поредица "Кости" това е засегнато в коментар на двама разследващи от 14.03.2021 г. в 10,43 ч.,където те казват за едно от научните светила там:

  "Три научни степени,а си остана глупачка!"

  Затова хора с незаслужени титли,окупирали върховете на казионната паранаука не трябва да пречат на хората с ум да търсят истината и да я разкриват,а трябва да се хванат рамо до рамо с тях и да им помагат! Това обаче не чакам скоро да стане,понеже казионната система приучаваше кадрите да си завиждат едни на други,да се шпионират и клеветят.

  Нямам навик да отправям персонални нападки срещу писалите преди мен но напоследък се забелязва,че лъжците се готвят да организират контраудар срещу търсачите на истината,което предизвика моята гневна реакция. Аз имам математически доказателства,че техните хипотези са лъжливи и погрешни но наглостта им взе да прераства в истерия,която не търпи критици на своята глупост!

  Накрая ще добавя че всеки,който представя Българите за диви азиатци играе по гайдата на невменяемите македонисти и налива масло в техния огън! Те едва чакат казионните несретници да изрекат някоя наукообразна глупост,за да я документират и разпространят незабавно из цяла Европа а на нас да натриват носа със злорадото натякване,че щом "ние сами" говорим това за "себе си",значи то обезателно е вярно! Моралът и "логиката" на казиони и македонисти обаче не струват повече от вонливите чалми на онези туркотатари,които унищожиха десетки милиони Българи,а днес най-цинично внушават че ако не били те да ни "спасят",България щяла да изчезне под ударите на своите съседи! Да- тя може да изчезне ако се води по акъла на сърбомани и тюрколози но ако стъпи на правия път и разкаже истината за себе си,светът ще се преклони пред нейното величие и ще разбере,че широко раздухваните гръцки химери са само една световна измама и модерна самозаблуда,а зърното на цивилизацията е покълнало в нашата почва и в нашите дворове!




Гласувай:
72


Вълнообразно


1. zemja - Благодарности!
11.03.2021 08:03
Винаги Ви чета с интерес, Щапаров.
Бъдете здрав!
цитирай
2. kleft - Особено ярка е връзката между от...
11.03.2021 09:53
Особено ярка е връзката между отричането на историческата истина и путинофилията.
Блогъри като тачков и панацея са именно такива..
цитирай
3. dobrodan - Щапаров, преди да дойдат "дивите азиатци",
11.03.2021 10:23
земята ни е била гръко-римска.
Ако ти се усещаш грък или римлянин, то аз съм българин.
С отричане на всичко, което не ти отърва, стигаш до излагация, не знам как по-леко да се изразя.
Има една хубава дума, турска заемка. Тя е "тепегьозлък".
Понеже ревете за титлата "княз", то тя не е славянска по произход.

"В русских летописях титул такого предводителя обозначался словом
‘князь’. Это слово с достоверно неизвестной семантикой и этимологией
в течение сотен лет использовалось в качестве высшего титула русского
дворянства. Слово это, естественно, не выводится ни из славянского и
ни из русского языков, а вот из тюркского – выводится. В летописях
название этого титула встречается в двух формах – князь и кънязь. На
составные части эти слова можно разделить так: кн-язь и кън-язь.
Первая составляющая кн/кън – это, вероятно, безогласовочная форма
слова кан что является фонетическим вариантом слова хан. Вторая
составляющая язь – это, похоже, искаженный древнетюркский этноним
ас. Исходное название титула было канас с буквальным переводом ‘кан
асов’. Но возможна и другая семантика этого титула. Вторая
составляющая могла быть несколько искажённым древнетюркским
словом jazї (язы) ‘степь’. Тогда исходное название было канязы с
семантикой ‘кан степи’. Слово язы кроме того, могло обозначать и
понятие ‘воин’.936 В этом случае семантика этого титула была ‘кан
воинов’.

Опитай сега еквилибристики на тая титла през славянски език.
Професор Москов не бил историк. Професор по бозаджилък ли е?
Извеждал съм титлата "каназ" и по друг начин. Откъдето и да я хванеш, не е славяноезична.
Същото е валидно и за титлата "цар". Кзар, Щапаров, Кзар - Казьi-ар, имащ правата да правосъди останалите. Никакви кесари или кайзери не играят тука.
"И в этой связи представляет интерес сообщение
чешского иезуита Иржи Давида, писавшего в 1690 году: «Несомненно,
что скифы и сарматы, часть которых впоследствии стала называться
татарами, своих правителей, стоявших во главе орды (нечто вроде
трибы), называли не иначе, как «cap», что потом из-за порчи языка
выродилось в «царь». От них и русские заимствовали это имя для
своего правителя, полагая, что в нем скрыто больше важности и достоинства,
чем в слове «князь», а затем это слово вошло в славянский язык».
Йезуитът вероятно не е прав в етимологията на думата, но и през ум не му минава да нарече "цар" праславянска титла.

"Таким образом, слово ‘царь’ в латинском языке имело
транскрипцию czar, чему в русской транскрипции соответствует форма
‘кзар’. (Интересно, что древнерусское слово ‘цсрь’, записанное
латинскими буквами – csr, оказывается по форме близким к латинскому
czar). Семантико-этимологический анализ слова ‘кзар’ даёт основание
полагать, что на составные части оно делится так: кз-ар. Здесь видно,
что второя составляющая в этом слове ар – это тюркскоязычное слово
‘муж, мужчина’. А вот первая составляющая – это, судя по всему,
безогласовочный вариант слова каз. Учитывая значение второй
составляющей, можно предполагать, что основная смысловая нагрузка
ложится на первую составляющую каз, которая должна отражать идею
справедливости («правды») и мира, что ассоциировалось с волей
Божьей при венчании царя. Это наводит на мысль, что первой
составляющей в данном случае, вероятно, было древнетюркское слово
qazï (казы), которое в переводе означает ‘судья’. Отсюда понятно, что
слово казар (казыар) в переводе с тюркского языка означает ‘муж
судья’ или просто ‘судья’. Вот это и есть, видимо, буквальный перевод
слова ‘царь’ на современный русский язык."

Да си беше направил труда да четеш по-рано.
Ако те затруднява руския - не би трябвало, нали ние сме им го дали тоя език на русите:):):) или не сме? - имаш превод на чист български език. Помолих те да четеш. Можеше и да ме послушаш; нямаше сега да си смучеш от пръстите разни медени сладки.
Любопитно ми е ще ли ти стигне един ден да пуснеш коментара? :)
цитирай
4. nedovolen - Тези двамата и подобни активно п...
11.03.2021 10:41
Тези двамата и подобни активно принасят за убиването на Българския дух. Много са малки и жалки.
:)))
цитирай
5. shtaparov - Особено ярка е връзката между ...
11.03.2021 11:50
kleft написа:
Особено ярка е връзката между отричането на историческата истина и путинофилията.
Блогъри като тачков и панацея са именно такива..

Има и такава връзка приятелю,за жалост.
цитирай
6. milady - да сложа и 'моят' Синтез ) 5. nedovolen ,а според теб, сме юдеи, или арамейци!!!! изкривени. Болгарски клонинги
11.03.2021 11:51

-))))..panazeiikee..кога спиш, ма баби ))
11:47
многооо лошо, се представяш..
нямаш си на Идея, от Космология, Езотерика, и Наука за Херметизма
и Любовта..
Душата, няма пол,раса, държавност, Партийна книжка_)
нито професия, нито титла, нито..авторитет..нито профил в блоКето))
ТЯ, е ЕНЕРГИЯ, и Е навсякъде, по ВСЯКО време...

ти си същата РАСистка, като РассаРакетата, Путенскоя....
цитирай
7. shtaparov - Целта на всички предатели и отце...
11.03.2021 11:55
panazea написа:
Целта на всички предатели и отцеругатели е била :
Откъсването ни от нашите корени !
Чрез фалшификации се стремят да ни отчаят и унизят!
Служат на чужди сили , за да ни унищожат !
Няма да успеят!
Успех!
Панацея

Напълно права си Тони- служат на чужди сили,затова лъжат и фалшифицират нашата народна биография!
цитирай
8. shtaparov - Винаги Ви чета с ...
11.03.2021 11:57
zemja написа:
Винаги Ви чета с интерес, Щапаров.
Бъдете здрав!

Благодаря- винаги съм харесвал прекрасното име Елица!
цитирай
9. mt46 - !?
11.03.2021 12:00
Доста политизиран и манипулативен постинг!... Причина за различните тълкувания не е стремежът на професионалните историци и езиковеди да фалшифицират историята! Причината е в оскъдността или противоречивостта на изворите /източниците/ от древността и средновековието...
цитирай
10. mt46 - https://dichodichev1.blog.bg/history/2020/04/02/kan-sabin.1703605
11.03.2021 12:02
Теофан пише: “На 16 юни [763 г.] Императорът [Константин V Копроним] излязъл срещу Тракия, като изпратил и през Понт (Черно море) флота до 800 хеландии, носещи всяка по 12 коня (= 9 600 коня или конници). А Телец, като чул за похода по суша и по море против него (т.е. похода бил с цел да се прогони Телец), взел като съюзници 20 хиляди от съседните племена, поставил ги в укрепленията и се обезопасил. Императорът, като дошъл, разположил се на стан в Анхиалското поле (дн. Поморийското поле, недалеч от крепостта Месемврия или дн. Несебър*).

На 30 юни, първи индикт (1, ІХ, 762 – 31, VІІІ, 763 г.), ден пети (четвъртък), се явил Телец* (759-763). Той дошъл с множество племена и започнал сражение. Те дълго се избивали помежду си. Телец бил обърнат в бяг… Българите, като се разбунтували, убили Телец заедно с неговите войводи и поставили Сабин (Савин*), който бил зет на техният някогашен господар Кормесий …” (ММ*);

Не става ясно на кой Кормесий е зет Сабин – на Кармесий ІІ (727-759, = Севар*) или на Кормесий ІІІ (742/749-759/760). Но от други съпоставки се изяснява, че това е Кормесий ІІІ* (вж), с когото имат еднакви родово-епитетни имена – Вокилъ и Оукилъ (“Именник”, ММ*).

Възкачването на Сабин е отбелязано от Зигеберт:

“762. (761 г.) … Над българите се възцарил Сабин.” (вер. под това цифрово датиране на 6270 г. или 762 г. сл. Хр. се има предвид ХV индикт – започващ от 1 септември 761 г.);

“763. Българинът Сабин сключил договор с ромеите. Заради това той бил изгонен от своите и избягал при Императора, а над българите се възцарил “паганус”…“ (ММ*). Тоест Сабин или Савин бил наследен от някакъв “провинциал, човек (кан) от провинциите” (вж. Паган*), под което може да се крие “областен владетел, губернатор” – управителя на една от 10-те български области. Това сведение, смятано за грешно датирано в 762 г. (ММ*), явно обобщава цялото управление на Сабин или Савин, като включва датата на възкачване, основният дипломатически ход, причините за свалянето му от престола, но и неравностойността на неговия наследник;

По-подробно събитията са описани така от Теофан (кр. на VІІІ – ср. на ІХ в.): “Но когато Сабин (Савин) изпратил веднага пратеници при Императора [Константин V Копроним] (в 763 г. според Зигиберт, но по-скоро 761-62 г., вж. по-горе) и поискал да сключи мир, българите направили Събор и се противопоставили твърдо на Савин, казвайки: чрез тебе България ще бъде поробена от ромеите. Станал бунт, Савин избягал в Месемврия (Несебър*) и преминал към Императора. А българите си поставили друг господар, именуван “Паган”… (ММ*).

Както изглежда на Събора на българите бил избран легитимно за владетел Умор, наложен от Савин или Сабин. След 40 или 60-дневно управление Умор бил отстранен, като най-вероятната причина за това е, че Сабин-Савин не бил в състояние да го поддържа, потърсил убежище за себе си в Месемврия (Несебър*) и поискал помощта на Константин V, с което явно предизвикал нова вълна от негодувание. Едва тогава на сцената излязъл Токту* (765), а след него някой си “Паган” (областния кан ?), който укрепил Балканските проходи срещу Византия.

Сабин (Савин) продължил да играе важна роля за България и от Константинопол. Патриарх Никифор (806-815, †829) пише:

“В третия индикт (от 1 септ. 764 г. до 31 авг. 765 г.; т.е. през юни-юли 765) Константин (V) нахлул в Балгария, понеже българите свалили от властта поставения от Савин техен вожд (кан, rex) Умар и провъзгласили за вожд [кан] Токту, мъж българин, брат на Баян (Боян). … Ония от българите, които избягали (отстъпили навътре в българските земи), се оттеглили в горите при река Дунав (т.е. към Онгъла*), а не малко били убити (в битката с византийците). Между тях загинал и Токту, заедно с брат си Баян (Боян), както и други. …

А друг един (втори, следващ) техен вожд, наричан “кампаган”, избягал в [българската крепост] Варна* и изглежда се бил спасил, но [по-късно] бил убит от собствените си роби (т.е. от подвластните му велможи, които били с него във Варна, и това станало чак през 767 г.).

… През същата година (т.е. в 765 г., но според Никифор през 766 г.) Константин се отправил на поход срещу българите и дошъл с придружаващата го войска съвсем близо до земята на българите и се разположил на стан при така наречения проход Верегана* (т.е. лагерувал на юг от Върбишка планина, където са проходите Върбишки, Ришки и по р. Луда Камчия, а може би останал южно от Айтоска пл., между днешните Айтос и Карнобат). Той водил флота, достигаща до около 2 600 кораба… Изпратил ги да дойдат около градовете Месемврия (дн. Несебър*) и Анхиало (дн. Поморие) и да се доближат до българите. Тогава българите, слисани от това, че видели множество конници и кораби, обърнали се към Императора, за да сключат мир (българите винаги предлагали мир преди сражение, независимо дали били по-силни от неприятеля или с по-малко войска, вж. Крум*, Омуртаг* и пр.)…” (ММ*).

Теофан (кр. на VІІІ – ср. на ІХ в.) уточнява писаното от Никифор (VІІІ в.-†829): “На 21 юни [766 г.], през 4-ти индикт (1, ІХ, 765 – 31, VІІІ, 766 г.), Императорът се вдигнал срещу българите и изпратил към Ахело (р. Ахелой, между Несебър и Поморие) 2 600 хеландии (бойни кораби), като ги снабдил с войски от всички теми (области). А когато тези хвърлили котва при бреговете и задухал севернякът, насмалко щели да се разрушат всички хеландии и се издавили много войници, така че Императорът заповядал да опънат мрежите, за да бъдат събрани мъртавците и да бъдат погребани. И на 17 юли [766 г.] той влязъл безславно в столицата (Константинопол).” (ММ*).

Кан Токту твърде малко управлявал, защото Теофан пише: “През същата [767 г.] година “Паганус”, Господарят на България, изпроводил пратеници при Императора, да моли да се види лично с него. И кото получил отговор, слязъл (? от Мизия в Тракия) при него с боилите си. Императорът седнал, като с него седнал и Савин, приел ги и ги укорил за тяхното безредие и за омразата им срещу Савин и сключили привидно мир.” (ММ*). Явно това станало след смъртта на Токту, която е през 765 година. А под “безредие” видимо се има предвид фактът, че на престол в България стоял “паганус” – тоест, човек без преки права да заема този пост, докато легитимния Савин бил в изгнание.

Никифор, описвайки същото събитие, съобщава: “Между това (т.е. след смъртта на Токту и брат му Боян) българите се разкаяли и сами изпроводили при Императора пратеници да молят мир. А той не приел, но веднага излязал на поход срещу тях. Те пък укрепили мъчнопроходимите места на своята планина (Балканът*, проходите на Източна Стара планина*) и техният Господар (“Паган”, ММ*), след като взел честна дума от Императора, се явил при него с първенците си. Той го приел в присъствието на Савин, укорил ги за безредието и омразата, която проявили спрямо Савин, и се съгласил да сключи мир с тях. Това станало през първи индикт (т.е. от 1 септ. 762 до 31 авг. 763 г.).” (ММ*). Тази датировка на Никифор отговаря на времето, когато Савин-Сабин отишъл при Константин V, и когато на власт бил Телец (юли 760 – юли 763).

Хронологически събитията могат да се възстановят така: След 30-годишният Телец* (760 - 30 юни 763 г.), който “произхождал от кановия род” и бил убит на 33-годишна възраст от въстаналите срещу него българи (аристократи), през 763 или 764 г., явно след Събор, се възкачва Савин или Сабин. Скоро той сключва мир с Византия, заради което е принуден да напусне престола. Това става през 765 г. и при спазване на българските закони, защото С. свиква Събор и успява да наложи за свой заместник на трона Умор* - Савинов родственик от рода Укил или Вокил.

Умор удържа на престола едва 40 или 60 дни, след което е отстранен и заменен с Токту. Последвала бърза реакция от страна на С. и Константин V, които още същата 765 г. нахлули в Загоре* с ромейската войска. В станалото сражение били убити Токту и брат му Баян (Боян). След сражението привържениците на Токту и Боян отстъпили към “горите на Дунав”. Под този образ се крият горските масиви по цялото поречие на Долни Дунав, където с кораби можели да получат помощ или да отплуват нанякъде, но прави впечатление, че тук не се споменават силните крепости като Дръстър*, южната столица Никулицел*, страшния за ромеите Онгъл* (между Прут, Дунав, Днестър и Карпатите, със столица Кашан = днешна Молдавия и град Кишинев) и земите на север от Дунав, където са главните български сили, разположени в района от Седмоградско* (Трансилвания) и Киев*, до Крим*, Дон* и Волга*.

След смъртта на Токту начело застанал “Паган”. През есента и на следващата пролет “Паган” укрепил Балканските проходи. От 21 юни 766 г. Константив V и Савин настъпили в Загоре, но флотата била унищожена край Ахелой (Поморие) и Месемврия (Несебър) от мощна черноморска буря и тази тяхна кампания завършила безславно на 17 юли.

През 767 г. “Паган”, явно застрашен от разклатените си позиции и от факта, че не бил легитимен представител на династичния български род, предприел стъпки за мирни преговори със Савин и Константин V. Обаче не срещнал никакво разбиране. Императорът, който като син на Мария Българска* бил легитимен български принц от династията Дуло, “не приел [предложението], но веднага излязъл на [нов] поход срещу тях (българите на “Паган”). Те пък укрепили мъчно проходимите места на своята планина (Балканът*) и техният господар (“Паган”), след като взел честна дума от Императора, се явил пред него с първенците си. Той ги приел в присъствието на Савин, укорил ги за безредието и омразата, които проявявали спрямо Савин, и се съгласил да сключи мир с тях.” (ММ*, с. 333).”
цитирай
11. shtaparov - Тези двамата и подобни активно ...
11.03.2021 12:21
nedovolen написа:
Тези двамата и подобни активно принасят за убиването на Българския дух. Много са малки и жалки.
:)))

Тези са едни от най-"добрите": има и други като Иван Добрев, Дим.Овчаров, Ив.Божилов и пр.,които са още по-жестоки в това отношение,а за тях още нищо не съм казал ... :)
цитирай
12. mt46 - Ето и пример за манипулативност на постинга ти:
11.03.2021 12:39
" Аз също реагирах възмутено на тази фалшива "новина",разпространявана включително и в Blog,а думите ми бяха следните:

"Изнесените тук данни са твърде едностранчиви и преднамерено режисирани от авторите на материала. Прочетох го внимателно и забелязах ясни признаци,че въпросното "проучване" е правено по специална поръчка,целяща да защити погрешните тюркски съчинителства за Българите и да обърка представите за автохтонистите. Затова съм казвал на много места,ще кажа и тук: много е важно кой поръчва генетичните проучвания, кой ги прави, кой подбира обектите за изследване и кой разчита резултатите! Съобразно с това,резултатите от такива проучвания може да бъдат дирижирани според нуждите на поръчителя! Не вярвате ли? Изчакайте тогава крайните резултати на това изследване: ще ги видите най-вероятно на Куковден!" (https://mt46.Blog/technology/2021/02/19/novo-genetichno-izsledvane-na-proizhoda-na-bylgarite.1750059#last_comment).

Сега обаче няма да се занимавам с жалките автори на тази поредна измама..."

Коректно е казано, че тези данни са само първоначални!... И защо не си цитирал отговора ми на твоя коментар?...
Май манипулаторът вика: "Дръжте манипулаторите!"...
цитирай
13. shtaparov - -))))...
11.03.2021 13:05
milady написа:

-))))..panazeiikee..кога спиш, ма баби ))
11:47
многооо лошо, се представяш..
нямаш си на Идея, от Космология, Езотерика, и Наука за Херметизма
и Любовта..
Душата, няма пол,раса, държавност, Партийна книжка_)
нито професия, нито титла, нито..авторитет..нито профил в блоКето))
ТЯ, е ЕНЕРГИЯ, и Е навсякъде, по ВСЯКО време...

ти си същата РАСистка, като РассаРакетата, Путенскоя....

Недейте прехвърля лични взаимоотношения в блога ми,моля те
цитирай
14. shtaparov - Доста политизиран и ...
11.03.2021 13:10
mt46 написа:
Доста политизиран и манипулативен постинг!... Причина за различните тълкувания не е стремежът на професионалните историци и езиковеди да фалшифицират историята! Причината е в оскъдността или противоречивостта на изворите /източниците/ от древността и средновековието...

Основната причина аз съм я посочил- негодността на тюркската хипотеза да обясни адекватно Българското минало. Другото са само логични последици а информация за поредността,в която са царували Сабин и Паган си има достатъчно- на казионите обаче тя не им харесва и биха предпочели да я няма :) Кое в статията ти се вижда манипулативно- аз не налагам нови лъжи,а само разобличавам старите. Нима е манипулация да покажеш на хората чуждите грешки и заблуди? Цитирал съм включително мой постинг, пълен с доказателства за нефелността на туркославянската хипотеза и с примери за лъжливи и манипулативно поднесени данни от казионните параисторици. Това означава,че те трябва гузно да сведат глави и да кажат защо са лъгали- не да обвиняват откривателя на истината в "манипулации",на които майстори са те самите!
цитирай
15. shtaparov - " Аз също реагирах възмутено ...
11.03.2021 13:28
mt46 написа:
" Аз също реагирах възмутено на тази фалшива "новина",разпространявана включително и в Blog,а думите ми бяха следните:

"Изнесените тук данни са твърде едностранчиви и преднамерено режисирани от авторите на материала. Прочетох го внимателно и забелязах ясни признаци,че въпросното "проучване" е правено по специална поръчка,целяща да защити погрешните тюркски съчинителства за Българите и да обърка представите за автохтонистите. Затова съм казвал на много места,ще кажа и тук: много е важно кой поръчва генетичните проучвания, кой ги прави, кой подбира обектите за изследване и кой разчита резултатите! Съобразно с това,резултатите от такива проучвания може да бъдат дирижирани според нуждите на поръчителя! Не вярвате ли? Изчакайте тогава крайните резултати на това изследване: ще ги видите най-вероятно на Куковден!" (https://mt46/technology/2021/02/19/novo-genetichno-izsledvane-na-proizhoda-na-bylgarite.1750059#last_comment).

Сега обаче няма да се занимавам с жалките автори на тази поредна измама..."

Коректно е казано, че тези данни са само първоначални!... И защо не си цитирал отговора ми на твоя коментар?...
Май манипулаторът вика: "Дръжте манипулаторите!"...


Твоят отговор не го крия:

"Същото може да се каже и за генетичните изследвания на Делев. Но срещу тях ти не възразяваш! Двойни стандарти?..."

Дали обаче забеляза,че за него си имам отличен контраотговор:

"Срещу Делев и ти не възразяваш приятелю- къде е твоята критика на неговите резултати? Няма я и дори допускам,че неговото споменаване тук ще докаже колко съм прав! :)"
цитирай
16. zaw12929 - ВЪПРОСЪТ Е ВЯРВАМ НА ВАС СЛЕД ТОЛ...
11.03.2021 13:35
ВЪПРОСЪТ Е ВЯРВАМ НА ВАС СЛЕД ТОЛКОВА ТУК ИНФОРМАЦИИ
РАЗНИ ХОРА В ЧУЖДА КУХНЯ ГОТВЯТ БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ ВЪВ ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО

ПОЗДРАВИ ЗАВАШАТА УПОРИТОСТ НЕ САМО С ВОЙСКА- ТУК Е БИТКАТА В КОЯТО ВСЕКИ ПОЕМА ОТГОВОРНОСТ!
цитирай
17. radostinalassa - ти си същата РАСистка, като РассаРакетата, Путенскоя....
11.03.2021 14:30
Аз не съм расистка, а ти си доста недоучена. Нека тогава те лекуват, без да отчитат расата си. Това ще е интересна гледка. Каква е темата, какво пишеш, Фуно.
цитирай
18. shtaparov - земята ни е била ...
11.03.2021 15:01
dobrodan написа:
земята ни е била гръко-римска.
Ако ти се усещаш грък или римлянин, то аз съм българин.
С отричане на всичко, което не ти отърва, стигаш до излагация, не знам как по-леко да се изразя.
Има една хубава дума, турска заемка. Тя е "тепегьозлък".
Понеже ревете за титлата "княз", то тя не е славянска по произход.

"В русских летописях титул такого предводителя обозначался словом
‘князь’. Это слово с достоверно неизвестной семантикой и этимологией
в течение сотен лет использовалось в качестве высшего титула русского
дворянства. Слово это, естественно, не выводится ни из славянского и
ни из русского языков, а вот из тюркского – выводится. В летописях
название этого титула встречается в двух формах – князь и кънязь. На
составные части эти слова можно разделить так: кн-язь и кън-язь.
Первая составляющая кн/кън – это, вероятно, безогласовочная форма
слова кан что является фонетическим вариантом слова хан. Вторая
составляющая язь – это, похоже, искаженный древнетюркский этноним
ас. Исходное название титула было канас с буквальным переводом ‘кан
асов’. Но возможна и другая семантика этого титула. Вторая
составляющая могла быть несколько искажённым древнетюркским
словом jazї (язы) ‘степь’. Тогда исходное название было канязы с
семантикой ‘кан степи’. Слово язы кроме того, могло обозначать и
понятие ‘воин’.936 В этом случае семантика этого титула была ‘кан
воинов’.

Опитай сега еквилибристики на тая титла през славянски език.
Професор Москов не бил историк. Професор по бозаджилък ли е?
Извеждал съм титлата "каназ" и по друг начин. Откъдето и да я хванеш, не е славяноезична.
Същото е валидно и за титлата "цар". Кзар, Щапаров, Кзар - Казьi-ар, имащ правата да правосъди останалите. Никакви кесари или кайзери не играят тука.
"И в этой связи представляет интерес сообщение
чешского иезуита Иржи Давида, писавшего в 1690 году: «Несомненно,
что скифы и сарматы, часть которых впоследствии стала называться
татарами, своих правителей, стоявших во главе орды (нечто вроде
трибы), называли не иначе, как «cap», что потом из-за порчи языка
выродилось в «царь». От них и русские заимствовали это имя для
своего правителя, полагая, что в нем скрыто больше важности и достоинства,
чем в слове «князь», а затем это слово вошло в славянский язык».
Йезуитът вероятно не е прав в етимологията на думата, но и през ум не му минава да нарече "цар" праславянска титла.

"Таким образом, слово ‘царь’ в латинском языке имело
транскрипцию czar, чему в русской транскрипции соответствует форма
‘кзар’. (Интересно, что древнерусское слово ‘цсрь’, записанное
латинскими буквами – csr, оказывается по форме близким к латинскому
czar). Семантико-этимологический анализ слова ‘кзар’ даёт основание
полагать, что на составные части оно делится так: кз-ар. Здесь видно,
что второя составляющая в этом слове ар – это тюркскоязычное слово
‘муж, мужчина’. А вот первая составляющая – это, судя по всему,
безогласовочный вариант слова каз. Учитывая значение второй
составляющей, можно предполагать, что основная смысловая нагрузка
ложится на первую составляющую каз, которая должна отражать идею
справедливости («правды») и мира, что ассоциировалось с волей
Божьей при венчании царя. Это наводит на мысль, что первой
составляющей в данном случае, вероятно, было древнетюркское слово
qazï (казы), которое в переводе означает ‘судья’. Отсюда понятно, что
слово казар (казыар) в переводе с тюркского языка означает ‘муж
судья’ или просто ‘судья’. Вот это и есть, видимо, буквальный перевод
слова ‘царь’ на современный русский язык."

Да си беше направил труда да четеш по-рано.
Ако те затруднява руския - не би трябвало, нали ние сме им го дали тоя език на русите:):):) или не сме? - имаш превод на чист български език. Помолих те да четеш. Можеше и да ме послушаш; нямаше сега да си смучеш от пръстите разни медени сладки.
Любопитно ми е ще ли ти стигне един ден да пуснеш коментара? :)

Преди да дойдат дивите азиатци земята ни беше Българска Джамалчо,преди гърците и римляните- също! А тюркските еквилибристики,които ме правиш с едносричковите думи ще ги призная,когато ми разчетеш цели надписи а не отделни думи- забрави ли че вече ти го писах? Разчети ми надписите от Езерово и Кьолмен така,както ние сме ги разчели,па даже и надписите върху каните от Наги сент Миклош,пък тогава парадирай с тези неща- докато не го направиш и не получиш адекватни текстове,изобщо не си прави труда!

А за титлите КЪНЯЗ и ЦАР съм се произнесъл другаде- КЪНЯЗ се е срещала още по времето на Херодот в Европа а после и в Памир- открива се само в планински области и никога в степни!
цитирай
19. shtaparov - Теофан пише: “На 16 юни Тук си и...
11.03.2021 15:14
mt46 написа:
Теофан пише: “На 16 юни [763 г.] Императорът [Константин V Копроним] излязъл срещу Тракия, като изпратил и през Понт (Черно море) флота до 800 хеландии, носещи всяка по 12 коня (= 9 600 коня или конници). А Телец, като чул за похода по суша и по море против него (т.е. похода бил с цел да се прогони Телец), взел като съюзници 20 хиляди от съседните племена, поставил ги в укрепленията и се обезопасил. Императорът, като дошъл, разположил се на стан в Анхиалското поле (дн. Поморийското поле, недалеч от крепостта Месемврия или дн. Несебър*).

На 30 юни, първи индикт (1, ІХ, 762 – 31, VІІІ, 763 г.), ден пети (четвъртък), се явил Телец* (759-763). Той дошъл с множество племена и започнал сражение. Те дълго се избивали помежду си. Телец бил обърнат в бяг… Българите, като се разбунтували, убили Телец заедно с неговите войводи и поставили Сабин (Савин*), който бил зет на техният някогашен господар Кормесий …” (ММ*);

Не става ясно на кой Кормесий е зет Сабин – на Кармесий ІІ (727-759, = Севар*) или на Кормесий ІІІ (742/749-759/760). Но от други съпоставки се изяснява, че това е Кормесий ІІІ* (вж), с когото имат еднакви родово-епитетни имена – Вокилъ и Оукилъ (“Именник”, ММ*).

Възкачването на Сабин е отбелязано от Зигеберт:

“762. (761 г.) … Над българите се възцарил Сабин.” (вер. под това цифрово датиране на 6270 г. или 762 г. сл. Хр. се има предвид ХV индикт – започващ от 1 септември 761 г.);

“763. Българинът Сабин сключил договор с ромеите. Заради това той бил изгонен от своите и избягал при Императора, а над българите се възцарил “паганус”…“ (ММ*). Тоест Сабин или Савин бил наследен от някакъв “провинциал, човек (кан) от провинциите” (вж. Паган*), под което може да се крие “областен владетел, губернатор” – управителя на една от 10-те български области. Това сведение, смятано за грешно датирано в 762 г. (ММ*), явно обобщава цялото управление на Сабин или Савин, като включва датата на възкачване, основният дипломатически ход, причините за свалянето му от престола, но и неравностойността на неговия наследник;

По-подробно събитията са описани така от Теофан (кр. на VІІІ – ср. на ІХ в.): “Но когато Сабин (Савин) изпратил веднага пратеници при Императора [Константин V Копроним] (в 763 г. според Зигиберт, но по-скоро 761-62 г., вж. по-горе) и поискал да сключи мир, българите направили Събор и се противопоставили твърдо на Савин, казвайки: чрез тебе България ще бъде поробена от ромеите. Станал бунт, Савин избягал в Месемврия (Несебър*) и преминал към Императора. А българите си поставили друг господар, именуван “Паган”… (ММ*).

Както изглежда на Събора на българите бил избран легитимно за владетел Умор, наложен от Савин или Сабин. След 40 или 60-дневно управление Умор бил отстранен, като най-вероятната причина за това е, че Сабин-Савин не бил в състояние да го поддържа, потърсил убежище за себе си в Месемврия (Несебър*) и поискал помощта на Константин V, с което явно предизвикал нова вълна от негодувание. Едва тогава на сцената излязъл Токту* (765), а след него някой си “Паган” (областния кан ?), който укрепил Балканските проходи срещу Византия.

Сабин (Савин) продължил да играе важна роля за България и от Константинопол. Патриарх Никифор (806-815, †829) пише:

“В третия индикт (от 1 септ. 764 г. до 31 авг. 765 г.; т.е. през юни-юли 765) Константин (V) нахлул в Балгария, понеже българите свалили от властта поставения от Савин техен вожд (кан, rex) Умар и провъзгласили за вожд [кан] Токту, мъж българин, брат на Баян (Боян). … Ония от българите, които избягали (отстъпили навътре в българските земи), се оттеглили в горите при река Дунав (т.е. към Онгъла*), а не малко били убити (в битката с византийците). Между тях загинал и Токту, заедно с брат си Баян (Боян), както и други. …

А друг един (втори, следващ) техен вожд, наричан “кампаган”, избягал в [българската крепост] Варна* и изглежда се бил спасил, но [по-късно] бил убит от собствените си роби (т.е. от подвластните му велможи, които били с него във Варна, и това станало чак през 767 г.).

… През същата година (т.е. в 765 г., но според Никифор през 766 г.) Константин се отправил на поход срещу българите и дошъл с придружаващата го войска съвсем близо до земята на българите и се разположил на стан при така наречения проход Верегана* (т.е. лагерувал на юг от Върбишка планина, където са проходите Върбишки, Ришки и по р. Луда Камчия, а може би останал южно от Айтоска пл., между днешните Айтос и Карнобат). Той водил флота, достигаща до около 2 600 кораба… Изпратил ги да дойдат около градовете Месемврия (дн. Несебър*) и Анхиало (дн. Поморие) и да се доближат до българите. Тогава българите, слисани от това, че видели множество конници и кораби, обърнали се към Императора, за да сключат мир (българите винаги предлагали мир преди сражение, независимо дали били по-силни от неприятеля или с по-малко войска, вж. Крум*, Омуртаг* и пр.)…” (ММ*).

Теофан (кр. на VІІІ – ср. на ІХ в.) уточнява писаното от Никифор (VІІІ в.-†829): “На 21 юни [766 г.], през 4-ти индикт (1, ІХ, 765 – 31, VІІІ, 766 г.), Императорът се вдигнал срещу българите и изпратил към Ахело (р. Ахелой, между Несебър и Поморие) 2 600 хеландии (бойни кораби), като ги снабдил с войски от всички теми (области). А когато тези хвърлили котва при бреговете и задухал севернякът, насмалко щели да се разрушат всички хеландии и се издавили много войници, така че Императорът заповядал да опънат мрежите, за да бъдат събрани мъртавците и да бъдат погребани. И на 17 юли [766 г.] той влязъл безславно в столицата (Константинопол).” (ММ*).

Кан Токту твърде малко управлявал, защото Теофан пише: “През същата [767 г.] година “Паганус”, Господарят на България, изпроводил пратеници при Императора, да моли да се види лично с него. И кото получил отговор, слязъл (? от Мизия в Тракия) при него с боилите си. Императорът седнал, като с него седнал и Савин, приел ги и ги укорил за тяхното безредие и за омразата им срещу Савин и сключили привидно мир.” (ММ*). Явно това станало след смъртта на Токту, която е през 765 година. А под “безредие” видимо се има предвид фактът, че на престол в България стоял “паганус” – тоест, човек без преки права да заема този пост, докато легитимния Савин бил в изгнание.

Никифор, описвайки същото събитие, съобщава: “Между това (т.е. след смъртта на Токту и брат му Боян) българите се разкаяли и сами изпроводили при Императора пратеници да молят мир. А той не приел, но веднага излязал на поход срещу тях. Те пък укрепили мъчнопроходимите места на своята планина (Балканът*, проходите на Източна Стара планина*) и техният Господар (“Паган”, ММ*), след като взел честна дума от Императора, се явил при него с първенците си. Той го приел в присъствието на Савин, укорил ги за безредието и омразата, която проявили спрямо Савин, и се съгласил да сключи мир с тях. Това станало през първи индикт (т.е. от 1 септ. 762 до 31 авг. 763 г.).” (ММ*). Тази датировка на Никифор отговаря на времето, когато Савин-Сабин отишъл при Константин V, и когато на власт бил Телец (юли 760 – юли 763).

Хронологически събитията могат да се възстановят така: След 30-годишният Телец* (760 - 30 юни 763 г.), който “произхождал от кановия род” и бил убит на 33-годишна възраст от въстаналите срещу него българи (аристократи), през 763 или 764 г., явно след Събор, се възкачва Савин или Сабин. Скоро той сключва мир с Византия, заради което е принуден да напусне престола. Това става през 765 г. и при спазване на българските закони, защото С. свиква Събор и успява да наложи за свой заместник на трона Умор* - Савинов родственик от рода Укил или Вокил.

Умор удържа на престола едва 40 или 60 дни, след което е отстранен и заменен с Токту. Последвала бърза реакция от страна на С. и Константин V, които още същата 765 г. нахлули в Загоре* с ромейската войска. В станалото сражение били убити Токту и брат му Баян (Боян). След сражението привържениците на Токту и Боян отстъпили към “горите на Дунав”. Под този образ се крият горските масиви по цялото поречие на Долни Дунав, където с кораби можели да получат помощ или да отплуват нанякъде, но прави впечатление, че тук не се споменават силните крепости като Дръстър*, южната столица Никулицел*, страшния за ромеите Онгъл* (между Прут, Дунав, Днестър и Карпатите, със столица Кашан = днешна Молдавия и град Кишинев) и земите на север от Дунав, където са главните български сили, разположени в района от Седмоградско* (Трансилвания) и Киев*, до Крим*, Дон* и Волга*.

След смъртта на Токту начело застанал “Паган”. През есента и на следващата пролет “Паган” укрепил Балканските проходи. От 21 юни 766 г. Константив V и Савин настъпили в Загоре, но флотата била унищожена край Ахелой (Поморие) и Месемврия (Несебър) от мощна черноморска буря и тази тяхна кампания завършила безславно на 17 юли.

През 767 г. “Паган”, явно застрашен от разклатените си позиции и от факта, че не бил легитимен представител на династичния български род, предприел стъпки за мирни преговори със Савин и Константин V. Обаче не срещнал никакво разбиране. Императорът, който като син на Мария Българска* бил легитимен български принц от династията Дуло, “не приел [предложението], но веднага излязъл на [нов] поход срещу тях (българите на “Паган”). Те пък укрепили мъчно проходимите места на своята планина (Балканът*) и техният господар (“Паган”), след като взел честна дума от Императора, се явил пред него с първенците си. Той ги приел в присъствието на Савин, укорил ги за безредието и омразата, които проявявали спрямо Савин, и се съгласил да сключи мир с тях.” (ММ*, с. 333).”

Тук си изопачил силно текста- там,където пише "през същата година",текстът се отнася за 763 г.- не за 767-ма! Погледни си внимателно ГИБИ и ЛИБИ,виж също конкретните цитати,чиито факсимилета съм публикувал в https://shtaparov/politika/2018/11/04/tiurkolozi-popraviat-pet-letopisa-i-predatirat-shestima-
vlad.1633950 ! И кажи- не е ли възмутителна лъжа да се поставя Паган след Умор след като три различни извора изрично посочват,че той е седнал на престола веднага след Сабин? Точно тях цитирам по-горе и за тях са ми претенциите- как ще казваш,че тази измама с предатирането на Сабин и Паган се дължала на недостиг на данни,щом точно за него имаме цели три извора,които изрично посочват кого е наследил??!!
цитирай
20. dobrodan - Ти хубаво си се произнесъл, Англьi-e,
11.03.2021 15:30
а би ли посочил къде Херодот определя княз за българска - респективно славянска или тракийска - титла?
Защо трябваше да дойде Аспарух, че земята ни да се нарече България? Къде спа местното население 3000 години :)?
Цели надписи има разчетени през чувашки език, ти колкото Радостина помниш комай? Има-няма седмица?
Оспорвай де, да те видя? Аз не помня да съм отричал наличието на старо индо-ираноезично население в Европа. Никой не може да отрече, че славяните идват от Северна Европа на Балканите - после се разселват обратно из Европа.
За пръстена от Езерово вече ти бях писал. Датират го пети век пр. н. е.
Никой не е успял да прочете целия текст. Спокойно, не е на тюркски език :):):) изцяло :). Ще поработя малко пак върху него, сега имам повече инструменти.
До скоро!
цитирай
21. shtaparov - Аз не съм ...
11.03.2021 17:06
radostinalassa написа:
Аз не съм расистка, а ти си доста недоучена. Нека тогава те лекуват, без да отчитат расата си. Това ще е интересна гледка. Каква е темата, какво пишеш, Фуно.

Нали се разбрахме да няма обиди- какво пак има?
цитирай
22. shtaparov - ВЪПРОСЪТ Е ВЯРВАМ НА ВАС СЛЕД ТОЛКОВА...
11.03.2021 17:10
zaw12929 написа:
ВЪПРОСЪТ Е ВЯРВАМ НА ВАС СЛЕД ТОЛКОВА ТУК ИНФОРМАЦИИ
РАЗНИ ХОРА В ЧУЖДА КУХНЯ ГОТВЯТ БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ ВЪВ ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО

ПОЗДРАВИ ЗАВАШАТА УПОРИТОСТ НЕ САМО С ВОЙСКА- ТУК Е БИТКАТА В КОЯТО ВСЕКИ ПОЕМА ОТГОВОРНОСТ!

Да- това е битка на вътрешния "фронт" която още не е спечелена,понеже много наши взимат страната на враговете ...
цитирай
23. shtaparov - а би ли посочил къде Херодот опре...
11.03.2021 17:16
dobrodan написа:
а би ли посочил къде Херодот определя княз за българска - респективно славянска или тракийска - титла?
Защо трябваше да дойде Аспарух, че земята ни да се нарече България? Къде спа местното население 3000 години :)?
Цели надписи има разчетени през чувашки език, ти колкото Радостина помниш комай? Има-няма седмица?
Оспорвай де, да те видя? Аз не помня да съм отричал наличието на старо индо-ираноезично население в Европа. Никой не може да отрече, че славяните идват от Северна Европа на Балканите - после се разселват обратно из Европа.
За пръстена от Езерово вече ти бях писал. Датират го пети век пр. н. е.
Никой не е успял да прочете целия текст. Спокойно, не е на тюркски език :):):) изцяло :). Ще поработя малко пак върху него, сега имам повече инструменти.
До скоро!

С чувашкия език се четат само някои татарски надписи,но нито един (НИТО ЕДИН!!!) Български! А както си се нагледал на нашите имена и думи,така се нагледай и на руските- изкарай че "руския" език е тюркски,ще ти го призная за заслуга!
цитирай
24. dobrodan - Над 5000 тюркски думи са налични в
11.03.2021 17:25
славянския руски език, а тюркоезичните конструкции изобщо никой не може да изброи. В останалите славянски езици положението не е по-розово :).
Ето ти го "тракийският" език.

Пръстенът от Езерово.


Ар-ольi-ес-тьi-eн Еас Нерен-еа tilte-an-is коа разеа домаинтьi лези пта мине (мой, аз) разилта.

Ольi – почтен, вископоставен.
Ар – мъж.
Естьi – истински.
Ен – род, порода.
Еас – Аз. Или Яз.
Нерен – името е характерно за тюркоезичните народи и днес. Черната. Аналогично в латински – неро е черен.
Тилтеа – наклонен, накланям се. Многозначна дума. Неустановен произход, възможно германска.
Ниско. Думата е отрицание на ески или иске – горен.
Ара – тюркоезична дума. Означава среда, център. Или по средата, централен.
Зеа – зея.
Домеан – дом, владение. Домейн, да ти е по-лесно. Доминиум в латински.
Афиксът тьi става Ти.
Лези – твърдо славянска през латински. Лягам, лежа, лазя. Лаго, лагуна.
Пта – от птица до храна, може да бъде и Бата (господар) - невъзможна точна етимология.
Мине – тюркоезично местоимение, аз, мен, мой.
Разилта – най-вероятно значение: сразен, поразен. Коренът е многозначен, може да е ирано-персийски, може да е палатализиран латински – ragazzo, като значението е сходно ;). Име Рагил – еврейско. Име Разия - османотурско. Разиел е един от архангелите, така че приемаме за правилен този превод.
С известни уговорки това може да бъде праславянски език. Кое му е тракийското - кой да ти каже. Виждаме преходни форми и заемки на думите, синтаксисът съвпада със славянския.
Прекрасен пример е кой език откъде произлиза :) и как е повлиян.

Ако ти позволява платформата, би ли записал по-горе гръцките букви?
Досадно е, г-да админи.

Да не забравя, че "акенас" е тюркоезично конструирана дума. От рода на белите аси :).
цитирай
25. radostinalassa - Просто посоката е обратна
11.03.2021 17:50
Тюрките са заемали наши думи, а не обратното. Причините за това са много, но не всеки пантюркист може да ги разбере.
цитирай
26. shtaparov - славянския руски език, а тюркое...
11.03.2021 18:06
dobrodan написа:
славянския руски език, а тюркоезичните конструкции изобщо никой не може да изброи. В останалите славянски езици положението не е по-розово :).
Ето ти го "тракийският" език.

Пръстенът от Езерово.


Ар-ольi-ес-тьi-eн Еас Нерен-еа tilte-an-is коа разеа домаинтьi лези пта мине (мой, аз) разилта.

Ольi – почтен, вископоставен.
Ар – мъж.
Естьi – истински.
Ен – род, порода.
Еас – Аз. Или Яз.
Нерен – името е характерно за тюркоезичните народи и днес. Черната. Аналогично в латински – неро е черен.
Тилтеа – наклонен, накланям се. Многозначна дума. Неустановен произход, възможно германска.
Ниско. Думата е отрицание на ески или иске – горен.
Ара – тюркоезична дума. Означава среда, център. Или по средата, централен.
Зеа – зея.
Домеан – дом, владение. Домейн, да ти е по-лесно. Доминиум в латински.
Афиксът тьi става Ти.
Лези – твърдо славянска през латински. Лягам, лежа, лазя. Лаго, лагуна.
Пта – от птица до храна, може да бъде и Бата (господар) - невъзможна точна етимология.
Мине – тюркоезично местоимение, аз, мен, мой.
Разилта – най-вероятно значение: сразен, поразен. Коренът е многозначен, може да е ирано-персийски, може да е палатализиран латински – ragazzo, като значението е сходно ;). Име Рагил – еврейско. Име Разия - османотурско. Разиел е един от архангелите, така че приемаме за правилен този превод.
С известни уговорки това може да бъде праславянски език. Кое му е тракийското - кой да ти каже. Виждаме преходни форми и заемки на думите, синтаксисът съвпада със славянския.
Прекрасен пример е кой език откъде произлиза :) и как е повлиян.

Ако ти позволява платформата, би ли записал по-горе гръцките букви?
Досадно е, г-да админи.

Да не забравя, че "акенас" е тюркоезично конструирана дума. От рода на белите аси :).

Както съм казал и другаде,КАНАЗ означава КОН-ИЗ (Изконен,Защитник на изконното право). За името ДЖАМАЛ ще ти кажа,че то е арабизирана форма на латинското КАМАЛ (Камел,Камила или другояче- Виден камилар). А с пръстена от Езерово пак си окашкал нещата по метода на тюрколозите,в това число на Живко Войников- от девет реки вода събираш за да обясниш няколко думи,но цялостен израз така и не получаваш. С това се връщащ в "първо отделение"- не можеш да сглобиш дори едно смислено изречение за разлика от нас,които сме разчели целия надпис чрез Български. Повтарям- не искам отделни думи, разтълкувай ми ЦЕЛИЯ ТЕКСТ АНБЛОК т.е. ЦЕЛИЯ НАДПИС изречение по изречение,за да видим какво послание се получава по "твоя" алхимичен метод. Така с по една дума и баба знае- цяло изречение обаче нито едно не си получил а ако случайно го получиш,то ще си остане САМО ЕДНО!
цитирай
27. shtaparov - Тюрките са заемали наши думи,а не обратното!
11.03.2021 18:21
radostinalassa написа:
Тюрките са заемали наши думи, а не обратното. Причините за това са много, но не всеки пантюркист може да ги разбере.

Това е точно така- има си и обяснение как се е получило даже. АЛТАЙ напричер е ЖАЛТАЙ (ЖОЛТАЙ, ЗОЛТАЙ)= ЗЛАТНОЖЪЛТАТА! Защо е наречена така,Българската теза има конкретно обяснение- свързано с името разбира се! Турската теза за "АЛТЪН" (ЖАЛТЪН,ЖЪЛТУН) нищо не може да обясни- тюрколозите ще се мотаят като пилета в кълчища триста години и нищо няма да проумеят! Ако кажа на някой Българин обаче защо планината носи името ЖОЛТАЙ,веднага ще го схване и ще разбере какво са имали предвид древните Скити т.е. Българи,когато са кръщавали тази планина!

Ако турчин научи това обяснение и се опита да го приложи за тюрките изведнъж ще се окаже,че то е съвършено неприложимо за тях- в техния език и в тяхната "древна" култура няма понятия,които да им помогнат да се доближат поне малко до блестящото обяснение,което можем да предоставим ние!
цитирай
28. dobrodan - Сам не можеш ли да си го сглобиш :):):)?
11.03.2021 18:39
Постарах се достатъчно.
Нищо не съм окашкал и се виджа прекрасно обшия смисъл на изречението ;).
Нали ти казах, че не е тюркоезичен този надпис? Това е преход към славянски език, а изречението в него е само едно. Напъни се малко и ти, тюрколози да ви вършат работата е срамота:):):)?
Наличието на тюркоезични думи никой не може да отрече.
Така че този език е на етапа си на окончателно оформяне като славянски под въздействието на латинския.
Езерово не е в Тракия. Пети век преди новата ера е подходящо време за навлизането на праславянските племена на Балканите. Към началото на новото хилядолетие вече можем да говорим за европейски славянски език. Ще изминат още стотици години и много километри, за да се стигне през десети век до нормалния славянски език, познат ни от църковните книги.
Изконен означава "истински уседнал". Думата е тюркоезична ;).
цитирай
29. dobrodan - Кой те излъга, че Алтай означава "златен"?
11.03.2021 18:44
Означава "първите, предните таи" (Тау, тай означава човек или хълм).
Засега омотаване няма, мно-о-ого сме далеч от подобна ситуация :).
Зол е пепел, сол. Злато е друга дума.
За камилата почти не си познал. Висока, вдигната - каба. Ель също е не е еднозначна дума, а камилите рядко се срещат сами, обикновено са в стадо.
цитирай
30. shtaparov - (Сам не можеш ли да си го сглобиш :):):)? )
11.03.2021 19:06
dobrodan написа:
Постарах се достатъчно.
Нищо не съм окашкал и се виджа прекрасно обшия смисъл на изречението ;).
Нали ти казах, че не е тюркоезичен този надпис? Това е преход към славянски език, а изречението в него е само едно. Напъни се малко и ти, тюрколози да ви вършат работата е срамота:):):)?
Наличието на тюркоезични думи никой не може да отрече.
Така че този език е на етапа си на окончателно оформяне като славянски под въздействието на латинския.
Езерово не е в Тракия. Пети век преди новата ера е подходящо време за навлизането на праславянските племена на Балканите. Към началото на новото хилядолетие вече можем да говорим за европейски славянски език. Ще изминат още стотици години и много километри, за да се стигне през десети век до нормалния славянски език, познат ни от църковните книги.
Изконен означава "истински уседнал". Думата е тюркоезична ;).

Аа,това не е моя работа- това си е ваша! Един такъв израз защитава вашата теория- не защитава моята така че ти ще се напънеш- няма аз да върша твоята работа! А думата ИЗКОНЕН няма нищо общо с тюрките- те са взели прекалено много от нас и КАНУНИ също е наша,а първите тюрки са стъпили на Балканите през VII-ми век като Български пленници!
цитирай
31. shtaparov - Означава "първите, предните ...
11.03.2021 19:08
dobrodan написа:
Означава "първите, предните таи" (Тау, тай означава човек или хълм).
Засега омотаване няма, мно-о-ого сме далеч от подобна ситуация :).
Зол е пепел, сол. Злато е друга дума.
За камилата почти не си познал. Висока, вдигната - каба. Ель също е не е еднозначна дума, а камилите рядко се срещат сами, обикновено са в стадо.

Камилите може да са в стадо,но камиларите не са- те си вървят и поединично :) А обяснението ти за думата АЛТАЙ не струва,уйгурите не са на твоето мнение! Че не е лошо да ни кажеш- ако Алтай са "Първите хълмове",къде са Вторите и Третите??? Аа,няма ги??!! Ами ясно защо ги няма- защото обяснението е друго!
цитирай
32. dobrodan - Преди малко щях да допълня коментара, но системата отказа.
11.03.2021 19:27
За камила - почти същото е като Кабиле :). Каб с преход Б-М. Пак оттам е латинската дума за кон - каБ/Валер - или стоящият по-високо мъж, ездач.

Алтай (на руски: Алтайские горы; на монголски: Алтайн нуруу; на южноалтайски: Алтай туулар; на казахски: Алтай таулары).
Я погледни сега тук.
Климатът в планината е континентален и доста суров. Зимата в условията на господстващото тук високо атмосферно налягане (Азиатския антициклон) е студена и продължителена. Средната януарска температура се колебае от -15 °C в предпланинските части и до -28 - -32 °C в междупланинските котловини, където са отчетени ясно изразени температурни инверсии (абсолютен минимум в Чуйската степ -60 °C).

Ще рече, месец алтом е студеният. Освен всичко така не е трудно да се изведе и думата за злато - "алтьiн" - студеното.
Защо например лесно можем да проследим градирането Олд=стар (алт)<Колд (студен)<Голд (злато)?
Даваш си сметка за колко хиляди години назад става дума, нали?
За кои точно втори и трети хълмове да са под въпрос? За китайските ли?
Изконен и изпокон не са ли синоними :)?
По- е гръцкото апо, Щапаров. Това ти е славянското степенуване. Отвори речник на българския език и виж колко думи започват със звука П. Ще се изненадаш :).
Коренова дума е qon. Заселвам се, усядам. За славяните конят е по-скоро трактор, отколкото самолет.
Направи си сам изречението :). Нали си го правил вече, няма нищо трудно или уловка в думите.
Смислово горе-долу сте се досетили, а аз само ви показвам как точно е станало. Не ме изкарвай чак толкова голям тюркофил ;):):).
Изречението е праславянско. Някои думи в него са заети или конструирани през стария балкански език.
Можеше да кажеш едно мерси :):):)!
цитирай
33. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
12.03.2021 00:57
Поради късния час, утре ще прегледам новия ти материал!
Мимоходом, погледнах коментарите Направи ми впечатление честото споменаване на император Константин Пети Копроним! Колко страх са брали Българите от него и как са тичали владетелите им, да му се предават !Така пише в изворите!? Да им се вярва ли?
Но изворите услужливо мълчат, защо носи псевдонима Копроним и кой му го е дал! От нашите владетели му е даден И има защо!
Мълчат, защо от близо десетте му похода срещу България ,половината са прекъснати по средата на пътя от него!
Защо "тордо" носи псевдонима си " Посерко"?! И Нептун е бил срещу него-един цял флот е потопен от Буря, при излизане от пристанището на Анхиало!
Българските владетели са в междуособен период на борба за власт и ако бягат, бягат не от страх от него, а от Българския си противник!
Ето ,това е достоверността на източниците за нашата изтория с адрес- Константинопол! Нашите са систематично унищожавани от кого ли не-ромеи,а и гърци след падането на ТБЦ! От грък е унищожена и Патриаршеската ни Библиотека във Велико Търново От архиепископ Дионисий!....
Дори и официално е наричан " Посерко", а източниците изкарват Константин Пети и така нататък-страшилище за Българите?
Какво може, освен глупост да се каже за Делев? Нямал диплома?
И аз нямам диплома по история, но вместо нея имам десетки публикации и цяла студия по тема, неразработена! А много от имащи диплома в тази област имат само нея? За другата ми диплома, по направлението, не говоря!
Д-Р Делев е стъпил на твърда почва Търси гени в днешните Българи, които са твърдо установени И така доказва , че днешните Българи нямат реално азиатски гени! А би трябвало да ги имат в излишък дори, според " източниците"!? И, че Българите предшестват славяните! Ами това и източниците го дават! Българската държава предшества с векове първата" славянска" държава!Без да вникваме в други подробности!


Лека нощ ,приятелю!
цитирай
34. leonleonovpom2 - Кабиле Красимире, е с божествен произход име!
12.03.2021 09:39
Идва от богинята майка- Кибела!
Затова Адаша- Безистена не случайно пише така за Ямбол! Божествеността на мястото е кодирана още от древността!
И Слънцето, названието му , е свързано с Бог Ра ,както и името ни! Само ,че е станала промяна през вековете Минали сме на латинския вариант-бог Сол Той е съхранен точно при руснаците- СОЛнце При нас разместването на буквите идва може би заради СОЛта Тя е продукт на Слънцето Без изпарение на солената вода от слънчевите лъчи, няма как да се получи!
Но името Ра е съхранено в народния говор- РАйо, РАйчо- така се нарича все още по народному Слънцето, РАЙна, Райко.... И самият РАЙ е свързан с него- слънчево място е!
А кажи, откъде, от кои наши, древни предци, идва тази езикова връзка с Египет?
цитирай
35. dobrodan - За Египет е трудно да се каже нещо, Ваньо.
12.03.2021 14:55
Все пак си позволявам да предположа, че "Ра" и "ара" обозначават нещо, намиращо се във фокус, нещо средно, централно.
Слънцето е център на всичко за древните. Афиксите -ай и -ьiй образуват прилагателни имена от именна основа, характеризиращи човека (или одушевен предмет).
Не е лесно, приятелю.
За солта и слънцето според мен си прав. Заслугата е твоя и благодаря за помощта!
Какво, мислиш, означава Кибела?
В храме Юноны, где чеканились деньги, она называлась МОНЕТА. Но на самом деле храм ее и имя Аль-Монат (Божество Луны) сохранялось в мекканском святилище вплоть до середины VII в. н.э. на месте нынешней мусульманской святыни Каабы, в
прошлом – храм Кибелы, дочери бога Бела.
Един възможен вариант е Кы-оба-ель. Светлият род сред хората.
Корен "киб" откривам в цял куп езици. Посочва се като "управлявам, държа под контрол". Проследва се до гръцки език - кибер(ос), латински - говер, иврит - кабар.
Както виждаш, има го и в арабски :). Така че със сигурност е много древен и все се върти до управлението и контрола.
Кебе в татарски е ризница, следователно нашето "купе" е правилно разчетено :).
Тия заменяеми гласни в тюркските езици си пречат понякога.
цитирай
36. leonleonovpom2 - Здравей отново, Ангеле
12.03.2021 16:13
За Паган ще вметна, че вероятно името му е неизвестно Защото на латински означава селянин, а в по- късни времена- езичник Следователно ,не е бел покръстен ,за разлика от другите претенденти и владетели за и на престола!
Както и Аспаруховата Пагане, тя вероятно е измислена ,като име! Да се подчертае, че е непокръстена, за разлика от него! Или жената на Калоян- Куманката, пак по същата причина- Да се подчертае, че той не е куманин!

Това смесване на имената подвежда един известен блогов учен, проф.Къркор Кьоркютукпиян, да обяви и Сермон, освен Самуил, за арменец!? Стримон, градът - също?
Вярно, в залеза на ПБЦ има владетел, наречен Сермон! Това не е арменско име Областта съвпада със Сермон, град ,носещ името си от Сирмиум- известен римски град, намиращ се в Българска Моравия
Владетелят явно е неизвестен по име и за удобство му е дадено името на града, който управлява! Така, че нито градът е арменски ,нито той пък - арменец!

Хубав постинг,хареса ми, както и всички други преди него!

Хубава вечер, Ангеле!
цитирай
37. radostinalassa - dobrodan
12.03.2021 18:24
Защо древните писторици не пишат нищо за тюркски думи и език? Защотоп те са живеели далеч далеч оттук? Или не са знаели есперанто?
цитирай
38. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
13.03.2021 08:06
Един известен професор, Къркор Напоркян, твърди ,че Стримон, тема ,била арменска? Всъщност, тя , областта/ темата/ носи римското име на река Струма, Стримон, която тече през областта и то е от преди две хиляди години, а не от Самуилово време!
Арменска, мегаломания, будеща само снизхождение!
Подобно стоят и нещата с великия арменски владетел Сермон, който ние сме им откраднали, но те с война ,ще си го върнат от нас Положението е опасно! Турци и азери вече са яли як бой от тях!
Сермон е явно с неизвестно име ,късен Български владетел, след падане на Самуилова България- другият арменец? Ако е такъв наистина, това обяснява и падането на България-лесно!
Защото той, Сермон, управлява град Сермон, , разположен в Българска Моравия Името не е арменско ,заради окончанието си, а се дължи на древният римски град Сирмиум, леко префасонирано от нас на Сермон!?
Арменски приказки, късна добавка към" Приказки от хиляда и една нощ"

Хубав ден, приятелю!
цитирай
39. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире!
13.03.2021 09:22
Кибела е източна -богиня- майка, но приета и в Рим! Култът към нея е разпрастранен и в нашите земи, смяташе се ,че в Северна Бълтария ,но монетосеченето показва ,че и в Южна- монетите на Анхиало с богинята Кибела са много разпространени! А и древният тракийски град Кабиле , носещ нейното име е доказателство за разпространението на култа към нея, далече преди идването на римляните по днешните Български земи!

Относно купе-считам ,че думата е френска и е тясно свързана с глагола купЕ-режа! Въпреки ,че за купе имат друга дума- Компартьоман Пространството на вагона е нарязано на участъци, оттам идва и названието! Купе го има и в италианския, в смисъл пак купе или файтон Близката по звучене дума купа, на италиански означава бъчва!
Взамодействието между езиците е като химическото или образно, като банкова транзакция Според мен важно е да се погледне в такива случаи възрастта на народите, тяхната държавност и положение в света, водещи ли са или са подопечни на някого, реформите им в езика.....

В това отношение, малко съвременни народи могат да се мерят с нас! България, с днешните мерки, по време на ПБЦ и началото на ВБЦ е Велика сила, преминала е през златен век и езикови реформи, има собствена азбука-една от четирите- латинската, гръцката, нашата и родоначалната- Наричана Христова в ранното Средновековие! Относно нея нещата не са уточнени, каква е точно? По описание би трябвало да е финикийската, но има и други названия-арамейска, Христова-от Христос, сирийска, но столицата на арамейците е Дамаск, еврейска - Да не се забравя, че когато финикийците изчезват ,се появяват араби и евреи
Та ,някак си е нелогично, народ, напред в просвещението ,да получава заемки от други, стоящи ниско в културно отношение!?
Дори гръцкият е паразитен език, от две хиляди години насам! Поддържан е изкуствено от двете Римски империи, в продължение на 1500 години! После , от турските султани, наложили гръцката църква за християните в земите си и малко по- късно , от новите европейски империи- Английската най- вече!

Хубав ден!
цитирай
40. dobrodan - Писали са и то на тюркски език, особено милите ти руски историци.
13.03.2021 11:00
Като обещаеш да четеш, ще ти кажа и къде и кой.
За начало хвани словото за булюка на Игоря в оригинал.
цитирай
41. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю Щапаров!
13.03.2021 12:33
Ще си позволя да изляза малко извън темата, но ще спомена един факт за Автентична Българска Духовност!
Според скромното ми мнение най-истинските, автентични по Дух и Съзнание Българи, съхранили българската духовност са били Богомилите, които с цената на живота си отстояват и разпространяват Същинското Христово Учение и Неговите Духовни Ценности и Принципи, неудобни за каноните на патриаршията, из цяла Европа и помагат за съхраняването на Истината, отричайки фалшиви доктрини като "славянството" и "православието", които в момента милиционер-патриарси налагат на народа ни в опорочен откъм духовност вариант!
С цялото ми уважение!
цитирай
42. panazea - Здравей !
14.03.2021 12:58
Кибела , Сибила , Шибил .
Сибила Делфика й викат италианците и казват , че била пророчица.
цитирай
43. shtaparov - За камила - почти същото ...
14.03.2021 13:21
dobrodan написа:
За камила - почти същото е като Кабиле :). Каб с преход Б-М. Пак оттам е латинската дума за кон - каБ/Валер - или стоящият по-високо мъж, ездач.

Алтай (на руски: Алтайские горы; на монголски: Алтайн нуруу; на южноалтайски: Алтай туулар; на казахски: Алтай таулары).
Я погледни сега тук.
Климатът в планината е континентален и доста суров. Зимата в условията на господстващото тук високо атмосферно налягане (Азиатския антициклон) е студена и продължителена. Средната януарска температура се колебае от -15 °C в предпланинските части и до -28 - -32 °C в междупланинските котловини, където са отчетени ясно изразени температурни инверсии (абсолютен минимум в Чуйската степ -60 °C).

Ще рече, месец алтом е студеният. Освен всичко така не е трудно да се изведе и думата за злато - "алтьiн" - студеното.
Защо например лесно можем да проследим градирането Олд=стар (алт)<Колд (студен)<Голд (злато)?
Даваш си сметка за колко хиляди години назад става дума, нали?
За кои точно втори и трети хълмове да са под въпрос? За китайските ли?
Изконен и изпокон не са ли синоними :)?
По- е гръцкото апо, Щапаров. Това ти е славянското степенуване. Отвори речник на българския език и виж колко думи започват със звука П. Ще се изненадаш :).
Коренова дума е qon. Заселвам се, усядам. За славяните конят е по-скоро трактор, отколкото самолет.
Направи си сам изречението :). Нали си го правил вече, няма нищо трудно или уловка в думите.
Смислово горе-долу сте се досетили, а аз само ви показвам как точно е станало. Не ме изкарвай чак толкова голям тюркофил ;):):).
Изречението е праславянско. Някои думи в него са заети или конструирани през стария балкански език.
Можеше да кажеш едно мерси :):):)!

Благодаря но не мисли,че тюркологията е в състояние да измисли нещо прилично- КОН означава всъщност ГОН (С който ГОНИШ "времето"),от него е "гръцкото" име КРОН на Бога на времето Сатурн,чието свещено животно е разбира се конят! Спомагателните календарни термини нямат нищо общо с никакви месеци: Именникът изрично указва,че те са част от имената на годините (Пояснители на годините),които за краткост наричам ГОДАРИ и ХОДАРИ. Затова АЛТОМ няма нищо общо с тюркските роби от Руран а означава ЖАЛТОМ (ЖЪЛТОМ),понеже е епитет на бога Хермес.
цитирай
44. shtaparov - Поради късния час, утре ще ...
14.03.2021 13:29
leonleonovpom2 написа:
Поради късния час, утре ще прегледам новия ти материал!
Мимоходом, погледнах коментарите Направи ми впечатление честото споменаване на император Константин Пети Копроним! Колко страх са брали Българите от него и как са тичали владетелите им, да му се предават !Така пише в изворите!? Да им се вярва ли?
Но изворите услужливо мълчат, защо носи псевдонима Копроним и кой му го е дал! От нашите владетели му е даден И има защо!
Мълчат, защо от близо десетте му похода срещу България ,половината са прекъснати по средата на пътя от него!
Защо "тордо" носи псевдонима си " Посерко"?! И Нептун е бил срещу него-един цял флот е потопен от Буря, при излизане от пристанището на Анхиало!
Българските владетели са в междуособен период на борба за власт и ако бягат, бягат не от страх от него, а от Българския си противник!
Ето ,това е достоверността на източниците за нашата изтория с адрес- Константинопол! Нашите са систематично унищожавани от кого ли не-ромеи,а и гърци след падането на ТБЦ! От грък е унищожена и Патриаршеската ни Библиотека във Велико Търново От архиепископ Дионисий!....
Дори и официално е наричан " Посерко", а източниците изкарват Константин Пети и така нататък-страшилище за Българите?
Какво може, освен глупост да се каже за Делев? Нямал диплома?
И аз нямам диплома по история, но вместо нея имам десетки публикации и цяла студия по тема, неразработена! А много от имащи диплома в тази област имат само нея? За другата ми диплома, по направлението, не говоря!
Д-Р Делев е стъпил на твърда почва Търси гени в днешните Българи, които са твърдо установени И така доказва , че днешните Българи нямат реално азиатски гени! А би трябвало да ги имат в излишък дори, според " източниците"!? И, че Българите предшестват славяните! Ами това и източниците го дават! Българската държава предшества с векове първата" славянска" държава!Без да вникваме в други подробности!
Лека нощ ,приятелю!

Така е Иване- не само Копроним,но и Василий II се страхувал неистово от Българитe и се молел нашата армия да не го докопа,преди да е стигнал до столицата Охрид,предадена му доброволно от продажната група боляри! Изворите ясно указват,че не България се е борела за "оцеляване" срещу Копроним,а той се борел да постигне престижен мир с Българите,след като лично го бил нарушил но те така и не се съгласявали,преди да са го наказали здравата! Същото било и при Самуил: Василий по-често бил съгласен да сключи мирен договор но нашите отказвали,понеже ги смятал за бунтовници и искал да ги третира като такива,а те си търсели наследения от дедите им годишен данък.
цитирай
45. shtaparov - (Кабиле Красимире, е с божествен произход име!)
14.03.2021 13:44
leonleonovpom2 написа:
Идва от богинята майка- Кибела!
Затова Адаша- Безистена не случайно пише така за Ямбол! Божествеността на мястото е кодирана още от древността!
И Слънцето, названието му , е свързано с Бог Ра ,както и името ни! Само ,че е станала промяна през вековете Минали сме на латинския вариант-бог Сол Той е съхранен точно при руснаците- СОЛнце При нас разместването на буквите идва може би заради СОЛта Тя е продукт на Слънцето Без изпарение на солената вода от слънчевите лъчи, няма как да се получи!
Но името Ра е съхранено в народния говор- РАйо, РАйчо- така се нарича все още по народному Слънцето, РАЙна, Райко.... И самият РАЙ е свързан с него- слънчево място е!
А кажи, откъде, от кои наши, древни предци, идва тази езикова връзка с Египет?

Така е приятелю- името КАБИЛЕ означава КИБЕЛЕ (Град на КИБЕЛА),която е "славянската" (Българска!) КУПАЛА и Българско название ,означаващо КОБИЛА. Затова в негръцките изображения на Богинята Майка,която е разбира се КИБЕЛА тя е представяна традиционно с два коня,които всъщност са именно кобили: свещени животни на Богинята Майка.
цитирай
46. shtaparov - Все пак си позволявам ...
14.03.2021 13:54
dobrodan написа:
Все пак си позволявам да предположа, че "Ра" и "ара" обозначават нещо, намиращо се във фокус, нещо средно, централно.
Слънцето е център на всичко за древните. Афиксите -ай и -ьiй образуват прилагателни имена от именна основа, характеризиращи човека (или одушевен предмет).
Не е лесно, приятелю.
За солта и слънцето според мен си прав. Заслугата е твоя и благодаря за помощта!
Какво, мислиш, означава Кибела?
В храме Юноны, где чеканились деньги, она называлась МОНЕТА. Но на самом деле храм ее и имя Аль-Монат (Божество Луны) сохранялось в мекканском святилище вплоть до середины VII в. н.э. на месте нынешней мусульманской святыни Каабы, в
прошлом – храм Кибелы, дочери бога Бела.
Един възможен вариант е Кы-оба-ель. Светлият род сред хората.
Корен "киб" откривам в цял куп езици. Посочва се като "управлявам, държа под контрол". Проследва се до гръцки език - кибер(ос), латински - говер, иврит - кабар.
Както виждаш, има го и в арабски :). Така че със сигурност е много древен и все се върти до управлението и контрола.
Кебе в татарски е ризница, следователно нашето "купе" е правилно разчетено :).
Тия заменяеми гласни в тюркските езици си пречат понякога.

Не търси тюркски корени в Балкански и "пра"-Български имена Джамале: КИБЕЛА означава КОБИЛА и КОВИЛА (КАВАЛА)- оттам са думите Кавалкада и Кавалер. КИБЕЛА обаче означава и СИБЕЛА (СИБИЛА,ШИБИЛЪ), т.е. СЕ-БЕЛА (ВСЕ-ВЕЛА,Всевелика): един от многото епитети на Богинята Майка,която е едновременно ЗЕМЯ и ЛУНА.

Приликите на някои татарски думи с "пра"-Български не се дължи на "азиатско" минало на Българите,а на нещо съвсем различно. Татарите са тюркизирани индоевропейци от северна Месопотамия,в чийто език останали някои индоевропейски заемки включително и тази. Затова Българската дума КУПЕ е единосъщна със западноевропейската КУПЕ (виж КУПЕ на вагона,КУПЕТО на колата и пр.) и се доближава до думата КАПЕ (ШАПКА, КАПА- оттам и италианското КАПО) от което може да съдим,че нейното значение би могло да е както РИЗНИЦА (Най-горно защитно облекло),така и ШЛЕМ.
цитирай
47. shtaparov - За Паган ще вметна, че вероятно и...
14.03.2021 14:15
leonleonovpom2 написа:
За Паган ще вметна, че вероятно името му е неизвестно Защото на латински означава селянин, а в по- късни времена- езичник Следователно ,не е бел покръстен ,за разлика от другите претенденти и владетели за и на престола!
Както и Аспаруховата Пагане, тя вероятно е измислена ,като име! Да се подчертае, че е непокръстена, за разлика от него! Или жената на Калоян- Куманката, пак по същата причина- Да се подчертае, че той не е куманин!

Това смесване на имената подвежда един известен блогов учен, проф.Къркор Кьоркютукпиян, да обяви и Сермон, освен Самуил, за арменец!? Стримон, градът - също?
Вярно, в залеза на ПБЦ има владетел, наречен Сермон! Това не е арменско име Областта съвпада със Сермон, град ,носещ името си от Сирмиум- известен римски град, намиращ се в Българска Моравия
Владетелят явно е неизвестен по име и за удобство му е дадено името на града, който управлява! Така, че нито градът е арменски ,нито той пък - арменец!

Хубав постинг,хареса ми, както и всички други преди него!

Хубава вечер, Ангеле!

Здравей отново приятелю- ПАГАН е име на град у индоариите,значението му вероятно е БОГАН (БОГИН, БОЖИЙ). Може да се свърже обаче и с англиската дума PIG (ПИГ)- ПРАСЕ по примера с името ПРЕСИЯН,което означава както ПРЕ-СИЯЕН,така и ПРАСЯН (От Бога на прасето). Богът на прасето не е случаен- това е единствено Зевс Гръмовержец,с чието свещено животно ПРАСЕ (СВИНЯ) се свързва понякога името САВИН (СВИН,САБИН).
цитирай
48. shtaparov - Защо древните ...
14.03.2021 14:20
radostinalassa написа:
Защо древните писторици не пишат нищо за тюркски думи и език? Защотоп те са живеели далеч далеч оттук? Или не са знаели есперанто?

Добър въпрос- кажи защо Добродане!
цитирай
49. shtaparov - Един известен професор, Къркор ...
14.03.2021 14:32
leonleonovpom2 написа:
Един известен професор, Къркор Напоркян, твърди ,че Стримон, тема ,била арменска? Всъщност, тя , областта/ темата/ носи римското име на река Струма, Стримон, която тече през областта и то е от преди две хиляди години, а не от Самуилово време!
Арменска, мегаломания, будеща само снизхождение!
Подобно стоят и нещата с великия арменски владетел Сермон, който ние сме им откраднали, но те с война ,ще си го върнат от нас Положението е опасно! Турци и азери вече са яли як бой от тях!
Сермон е явно с неизвестно име ,късен Български владетел, след падане на Самуилова България- другият арменец? Ако е такъв наистина, това обяснява и падането на България-лесно!
Защото той, Сермон, управлява град Сермон, , разположен в Българска Моравия Името не е арменско ,заради окончанието си, а се дължи на древният римски град Сирмиум, леко префасонирано от нас на Сермон!?
Арменски приказки, късна добавка към" Приказки от хиляда и една нощ"

Хубав ден, приятелю!

Арменския лъжепрофесор само разваля нашето отношение към арменците,което преди неговата поява беше строго положително.
цитирай
50. shtaparov - Кибела е източна -богиня- майка, но ...
14.03.2021 14:38
leonleonovpom2 написа:
Кибела е източна -богиня- майка, но приета и в Рим! Култът към нея е разпрастранен и в нашите земи, смяташе се ,че в Северна Бълтария ,но монетосеченето показва ,че и в Южна- монетите на Анхиало с богинята Кибела са много разпространени! А и древният тракийски град Кабиле , носещ нейното име е доказателство за разпространението на култа към нея, далече преди идването на римляните по днешните Български земи!

Относно купе-считам ,че думата е френска и е тясно свързана с глагола купЕ-режа! Въпреки ,че за купе имат друга дума- Компартьоман Пространството на вагона е нарязано на участъци, оттам идва и названието! Купе го има и в италианския, в смисъл пак купе или файтон Близката по звучене дума купа, на италиански означава бъчва!
Взамодействието между езиците е като химическото или образно, като банкова транзакция Според мен важно е да се погледне в такива случаи възрастта на народите, тяхната държавност и положение в света, водещи ли са или са подопечни на някого, реформите им в езика.....

В това отношение, малко съвременни народи могат да се мерят с нас! България, с днешните мерки, по време на ПБЦ и началото на ВБЦ е Велика сила, преминала е през златен век и езикови реформи, има собствена азбука-една от четирите- латинската, гръцката, нашата и родоначалната- Наричана Христова в ранното Средновековие! Относно нея нещата не са уточнени, каква е точно? По описание би трябвало да е финикийската, но има и други названия-арамейска, Христова-от Христос, сирийска, но столицата на арамейците е Дамаск, еврейска - Да не се забравя, че когато финикийците изчезват ,се появяват араби и евреи
Та ,някак си е нелогично, народ, напред в просвещението ,да получава заемки от други, стоящи ниско в културно отношение!?
Дори гръцкият е паразитен език, от две хиляди години насам! Поддържан е изкуствено от двете Римски империи, в продължение на 1500 години! После , от турските султани, наложили гръцката църква за християните в земите си и малко по- късно , от новите европейски империи- Английската най- вече!

Хубав ден!

Прав си приятелю- днешни учени определят гръцкия език като КРЕОЛСКИ (език на междурасова смес от народи) което е обяснимо като знаем,че гърците са нашественици в Европа от земите на днешна Палестина,където дедите им се смесили с финикийци, египтяни, евреи, сирийци и араби,носещи общото за онова време име ЕТИОПИ. Този "език" наистина е извадил невероятен късмет- той бил поддържан от кого ли не,почти без да има гърци- от римляни, Траки, "византийци", турци, руснаци, англичани и пр. Така в 19-ти век на този "език" му създадоха и народ- затова чакаме покрай "гръцкия" и "македонския" народ глобалистите да възкресят латинския и етруския,за да стане циркът им пълен.
цитирай
51. shtaparov - Като обещаеш да четеш, ще ти кажа и ...
14.03.2021 14:47
dobrodan написа:
Като обещаеш да четеш, ще ти кажа и къде и кой.
За начало хвани словото за булюка на Игоря в оригинал.

Тюрколожкия проблем и тук обаче е сериозен- името ИГОР означава СИГОР: дума от Българския календар,обозначаваща един от епитетите на Хермес.
цитирай
52. shtaparov - Кибела, Сибила, Шибил...
14.03.2021 14:52
panazea написа:
Кибела , Сибила , Шибил .
Сибила Делфика й викат италианците и казват , че била пророчица.

Точно така- затова думата УМЕН означава МУМЕН (МАМИН) т.е.- Присъщ на Богинята Майка. Затова и думата МОНЕТА означава както МЕНЯТА (Средство за размяна),така и МАМЕТА (Средство за измама) а думата ИЗМАМА означава чисто и просто ИЗ-МАМА (Произлизаща от Богинята Майка,която е готова на всичко включително да мами= МАМИ,за да защити своите деца). С нея се свързва и думата МЕНЯ (Менявам,Разменям),означаваща МЕМЯ (МАМЯ) т.е.- Сменявам (Менявам) си мнението.
цитирай
53. shtaparov - Ще си позволя да ...
14.03.2021 15:06
batogo написа:
Ще си позволя да изляза малко извън темата, но ще спомена един факт за Автентична Българска Духовност!
Според скромното ми мнение най-истинските, автентични по Дух и Съзнание Българи, съхранили българската духовност са били Богомилите, които с цената на живота си отстояват и разпространяват Същинското Христово Учение и Неговите Духовни Ценности и Принципи, неудобни за каноните на патриаршията, из цяла Европа и помагат за съхраняването на Истината, отричайки фалшиви доктрини като "славянството" и "православието", които в момента милиционер-патриарси налагат на народа ни в опорочен откъм духовност вариант!
С цялото ми уважение!

Благодаря ти,приятелю Огняне- Богомилите са наистина защитници на старата Българска религия,която определила Христос като едно от преражданията на "Дионис",чиято поява и рождество са предсказани от старите езически богове.
цитирай
54. dobrodan - Защото, Радостинке, да си провериш кога за пръв път е
15.03.2021 11:31
shtaparov написа:
radostinalassa написа:
Защо древните писторици не пишат нищо за тюркски думи и език? Защотоп те са живеели далеч далеч оттук? Или не са знаели есперанто?

Добър въпрос- кажи защо Добродане!


използван такъв ЕКЗОНИМ по адрес на племената, които броим за тюрки.
Никое от тях отначало не се е наричало "тюрк".
цитирай
55. mt46 - Тава са примери за любителска, аматьорска лингвистика... :)
15.03.2021 12:31
shtaparov написа:
panazea написа:
Кибела , Сибила , Шибил .
Сибила Делфика й викат италианците и казват , че била пророчица.

Точно така- затова думата УМЕН означава МУМЕН (МАМИН) т.е.- Присъщ на Богинята Майка. Затова и думата МОНЕТА означава както МЕНЯТА (Средство за размяна),така и МАМЕТА (Средство за измама) а думата ИЗМАМА означава чисто и просто ИЗ-МАМА (Произлизаща от Богинята Майка,която е готова на всичко включително да мами= МАМИ,за да защити своите деца). С нея се свързва и думата МЕНЯ (Менявам,Разменям),означаваща МЕМЯ (МАМЯ) т.е.- Сменявам (Менявам) си мнението.

Думата „монета“ има латински произход и идва от прозвището на една от най-важните богини в римския пантеон – Юнона Монета (на латински: Giunone Moneta), край чийто храм на Капитолийския хълм отворил врати първият монетен двор. Всъщност прозвището Монета идва от глагола „предупреждавам“ (на латински: monere). Според легендите ок. 396 – 390 г. пр.н.е., когато галите нападнали Апенинския полуостров и достигнали Рим, крясъкът на гъските около храма на Юнона разбудил жителите през нощта и ги предупредил за близостта на противника. В знак на благодарност за предупреждението, вследствие на което успели да спасят своя град и своята независимост, римляните дали ново прозвище на богинята „Монета“, т.е. предупреждаваща, съветваща, и обявили гъските, обитаващи околностите на храма &#1117; за свещени, т.е. неприкосновени. Впоследствие бил издигнат голям храм на Юнона Монета на Капитолийския хълм, а край него била разположена имперската работилница за сечене на монети. Първоначално хората прехвърлили прозвището на богинята и върху самата работилница – тя станала „дворът на Монета“ или „монетен двор“, после и върху нейната продукция: малките метални късчета започнали да се наричат „монети“. Налагайки властта и културата си над половин Европа и по-голямата част от Средиземноморието, римляните въвели много от своите названия в езиците на подчинените народи. Едно от тях било „монета“. Първите надписи „moneta“ върху самите монети са от времето на император Домициан (81 – 96 г.), където в кръгова лента около паричния знак било написано „MONETA AVGUSTI“.
цитирай
56. dobrodan - Мисля да цитирам един абзац, като стана дума пак за
15.03.2021 13:26
прочутата българска духовност.
"Теофилакт Охридски, византийският архиепископ на Цяла България, пише: “.... когато тоя народ (аварите) се изтегли, дойде друг, още по-беззаконен и свиреп, така наречените българи, от скитските предели; той като премина през реката, наречена Истър (Дунав), дойде като тежък бич, изпратен от Бога върху западните краища (на империята). Те не познаваха името на Христа и със скитското си невежество служеха на Слънцето, Месечината и други звезди. Имаше и такива, които принасяха жертва (на или без на ?) кучета. Дотолкова се беше помрачило тяхното безумно сърце, че почитаха тварите, вместо техния творец. И понеже покриха цялата илирска страна, старата Македония, дори до града Солун и част от старата Тракия, именно около Боруй (Стара Загора), казвам и Филипопол (Пловдив), както и планинските до тях местности, те се настаниха като същински жители на тая страна”.
Още една подсказка. Римляни и гърци наричат "варвари" тюркоезичните народи, единствено през тюркски език думите "вар" и "варварин" имат необходимата за случая етимология. Не и защото са варяли прясно мляко сутрин за закуска например :).

Кои бяхме, а какви станахме!?
Щапаров, не знам кой ти подсказва тия етимологии, но смени доставчика :).
цитирай
57. shtaparov - Защо древ...
15.03.2021 16:05
dobrodan написа:
shtaparov написа:
radostinalassa написа:
Защо древните писторици не пишат нищо за тюркски думи и език? Защотоп те са живеели далеч далеч оттук? Или не са знаели есперанто?

Добър въпрос- кажи защо Добродане!


използван такъв ЕКЗОНИМ по адрес на племената, които броим за тюрки.
Никое от тях отначало не се е наричало "тюрк".

Тук ще допълня Красимире,че преди появата на тюрките е имало източноиранско (индоевропейско) племе ТУРАНИ,което било поробено от рураните (креолизирани бивши турани) и потурчено (т.е. "поруранчено") от тях. Потомците на Туранските роби след 2-3 века се освободили,но вече като друго племе с частично променено има- Тюрки,и с коренно променен език,в който обаче останали значителни индоевропейски остатъци.
цитирай
58. shtaparov - прочутата българска духовност. ...
15.03.2021 16:18
dobrodan написа:
прочутата българска духовност.
"Теофилакт Охридски, византийският архиепископ на Цяла България, пише: “.... когато тоя народ (аварите) се изтегли, дойде друг, още по-беззаконен и свиреп, така наречените българи, от скитските предели; той като премина през реката, наречена Истър (Дунав), дойде като тежък бич, изпратен от Бога върху западните краища (на империята). Те не познаваха името на Христа и със скитското си невежество служеха на Слънцето, Месечината и други звезди. Имаше и такива, които принасяха жертва (на или без на ?) кучета. Дотолкова се беше помрачило тяхното безумно сърце, че почитаха тварите, вместо техния творец. И понеже покриха цялата илирска страна, старата Македония, дори до града Солун и част от старата Тракия, именно около Боруй (Стара Загора), казвам и Филипопол (Пловдив), както и планинските до тях местности, те се настаниха като същински жители на тая страна”.
Още една подсказка. Римляни и гърци наричат "варвари" тюркоезичните народи, единствено през тюркски език думите "вар" и "варварин" имат необходимата за случая етимология. Не и защото са варяли прясно мляко сутрин за закуска например :).

Кои бяхме, а какви станахме!?
Щапаров, не знам кой ти подсказва тия етимологии, но смени доставчика :).

Направо ще ти кажа Добродане,че с думата ВАРВАРИ (БАРБАРИ) римляни и гърци са обозначавали почти единствено Българоидните племена. Самите турци са наричани от тях ПЕРСИ,а с етнонима ТУРКИ (ТЮРКИ) са наричани маджарите- не Българите и не Османските турци,които са на практика тюркизирани хазари.
цитирай
59. dobrodan - Тоя път не мога да не се съглася :)!
15.03.2021 16:35
Така е доста по-вярно.
цитирай
60. shtaparov - (Тоя път не мога да не се съглася :)!)
15.03.2021 16:52
dobrodan написа:
Така е доста по-вярно.

Това може само да ме радва- поздравления тогава!
цитирай
61. shtaparov - Кибела, Сибила, Шибил. Сибила...
15.03.2021 20:39
mt46 написа:
shtaparov написа:
panazea написа:
Кибела , Сибила , Шибил .
Сибила Делфика й викат италианците и казват , че била пророчица.

Точно така- затова думата УМЕН означава МУМЕН (МАМИН) т.е.- Присъщ на Богинята Майка. Затова и думата МОНЕТА означава както МЕНЯТА (Средство за размяна),така и МАМЕТА (Средство за измама) а думата ИЗМАМА означава чисто и просто ИЗ-МАМА (Произлизаща от Богинята Майка,която е готова на всичко включително да мами= МАМИ,за да защити своите деца). С нея се свързва и думата МЕНЯ (Менявам,Разменям),означаваща МЕМЯ (МАМЯ) т.е.- Сменявам (Менявам) си мнението.

Думата „монета“ има латински произход и идва от прозвището на една от най-важните богини в римския пантеон – Юнона Монета (на латински: Giunone Moneta), край чийто храм на Капитолийския хълм отворил врати първият монетен двор. Всъщност прозвището Монета идва от глагола „предупреждавам“ (на латински: monere). Според легендите ок. 396 – 390 г. пр.н.е., когато галите нападнали Апенинския полуостров и достигнали Рим, крясъкът на гъските около храма на Юнона разбудил жителите през нощта и ги предупредил за близостта на противника. В знак на благодарност за предупреждението, вследствие на което успели да спасят своя град и своята независимост, римляните дали ново прозвище на богинята „Монета“, т.е. предупреждаваща, съветваща, и обявили гъските, обитаващи околностите на храма &#1117; за свещени, т.е. неприкосновени. Впоследствие бил издигнат голям храм на Юнона Монета на Капитолийския хълм, а край него била разположена имперската работилница за сечене на монети. Първоначално хората прехвърлили прозвището на богинята и върху самата работилница – тя станала „дворът на Монета“ или „монетен двор“, после и върху нейната продукция: малките метални късчета започнали да се наричат „монети“. Налагайки властта и културата си над половин Европа и по-голямата част от Средиземноморието, римляните въвели много от своите названия в езиците на подчинените народи. Едно от тях било „монета“. Първите надписи „moneta“ върху самите монети са от времето на император Домициан (81 – 96 г.), където в кръгова лента около паричния знак било написано „MONETA AVGUSTI“.

Дори и това положение не променя почти нищо- римската дума за "Предупреждение" произлиза от името на същата богиня,понеже смяната във фазите на Луната (т.е. на Богинята Майка) и смяната на сезоните предупреждавала хората за смяната в настроението на богинята така,както го описва гръцката митология в мита за ДЕМЕТРА (ДЕА МАТЕРА). По тази причина спомагателният календарен термин ИМЕНШЕГОР, обясняващ някои Български години се свързва с името на Богинята Майка,а неговото значение е ИЗМЕНШЕГОР (дошло през преходната ф-ма ИХМЕНШЕГОР),т.е. ИЗМЕНШЕГО-АР (Непостоянната, Изменчивата). От Българската дума ИМЕН (ИЗМЕН,ИХМЕН) произлизат гръцкото ХИМЕН и египетското АМОН,което е тясно свързано с близкоизточното МАМОН (МАМИН). По тази причина символът на Мамона е разярено говедо при което не бива да забравяме,че едно от свещените животни на Богинята Майка (наричана в Египет и ХАТОР) е именно кравата. От същия Български термин или от името на Богинята Майка произлиза и нашата дума ИМЕ,чието по-старо звучене е НАМЕ (=МАМЕ). Затова моите тълкувания не са аматьорска етимология- те се базират на принципите на "Ангеловия анализ",описани най-общо и сравнително накратко в https://shtaparov/politika/2012/07/05/koga-ankara-e-bila-stolica-na-bylgariia.975855 .
цитирай
62. ednalady - момчетаа, ето тук, и аз ви поздравявам, и се приобщавам )
16.03.2021 11:45


Направо ще ти кажа Добродане,че с думата ВАРВАРИ (БАРБАРИ) римляни и гърци са обозначавали почти единствено Българоидните племена. Самите турци са наричани от тях ПЕРСИ,а с етнонима ТУРКИ (ТЮРКИ) са наричани маджарите- не Българите и не Османските турци,които са на практика тюркизирани хазари.

59. dobrodan - Тоя път не мога да не се съглася :)!
15.03 16:35
Така е доста по-вярно.

60. shtaparov - (Тоя път не мога да не се съглася :)!)
цитирай
63. radostinalassa - dobrodan
16.03.2021 15:18
Ти наливаш вода в македонската мелница. И те твърдят, че ние сме тюрки, дошли от изток и сме говорили на тюркски езици. Да не ти плащат от Скопие? Казват, че си станал милионер.
цитирай
64. shtaparov - Ти наливаш вода в македонската м...
16.03.2021 15:56
radostinalassa написа:
Ти наливаш вода в македонската мелница. И те твърдят, че ние сме тюрки, дошли от изток и сме говорили на тюркски езици. Да не ти плащат от Скопие? Казват, че си станал милионер.

Вярно е- той е солидарен с македонистите и кой знае защо подкрепя техните идиотщини.
цитирай
65. shtaparov - (момчетаа, ето тук, и аз ви поздравявам, и се приобщавам)
16.03.2021 16:03
ednalady написа:


Направо ще ти кажа Добродане,че с думата ВАРВАРИ (БАРБАРИ) римляни и гърци са обозначавали почти единствено Българоидните племена. Самите турци са наричани от тях ПЕРСИ,а с етнонима ТУРКИ (ТЮРКИ) са наричани маджарите- не Българите и не Османските турци,които са на практика тюркизирани хазари.

59. dobrodan - Тоя път не мога да не се съглася :)!
15.03 16:35
Така е доста по-вярно.

60. shtaparov - (Тоя път не мога да не се съглася :)!)

Приемаме в средата си всички момичета,които ни разбират и подкрепят! :)
цитирай
66. mt46 - Това е пример за аматьорска лингвистика... :)
17.03.2021 11:22
dobrodan написа:
прочутата българска духовност.
"Теофилакт Охридски, византийският архиепископ на Цяла България, пише: “.... когато тоя народ (аварите) се изтегли, дойде друг, още по-беззаконен и свиреп, така наречените българи, от скитските предели; той като премина през реката, наречена Истър (Дунав), дойде като тежък бич, изпратен от Бога върху западните краища (на империята). Те не познаваха името на Христа и със скитското си невежество служеха на Слънцето, Месечината и други звезди. Имаше и такива, които принасяха жертва (на или без на ?) кучета. Дотолкова се беше помрачило тяхното безумно сърце, че почитаха тварите, вместо техния творец. И понеже покриха цялата илирска страна, старата Македония, дори до града Солун и част от старата Тракия, именно около Боруй (Стара Загора), казвам и Филипопол (Пловдив), както и планинските до тях местности, те се настаниха като същински жители на тая страна”.
Още една подсказка. Римляни и гърци наричат "варвари" тюркоезичните народи, единствено през тюркски език думите "вар" и "варварин" имат необходимата за случая етимология. Не и защото са варяли прясно мляко сутрин за закуска например :).

Кои бяхме, а какви станахме!?
Щапаров, не знам кой ти подсказва тия етимологии, но смени доставчика :).


Етимологията на "варвари" е гръцка – "звукоподр. произход, срв. бърборя"...
цитирай
67. radostinalassa - Гив ще си, ако не се ваксинираш или не те повтори вируса, който едва ли....
17.03.2021 14:06
12. dobrodan - Знаеш ли какво правя?
16.03 22:03
radostinalassa написа:
Като не ти плащат защо пишеш неверни неща? Ние не сме говорели тюркски, а македоните български. Осъзнаоваш ли какво правиш или кякво? Коя е причината за мозъчната недостатъчност?


Отървавам веднъж завинаги, надявам се, старите българи от тюркската теза за произхода им. Когато са съществували пратюркски езици, никой не е предполагал, че един ден тюрките ще ни бъдат натресени за прародители. Какво да каже цялата Европа без изключение?
Изваждам на бял свят за пореден път историческата истина за идването на прабългарите на Балканите. С наличието на старо автохтонно население, което се е вляло в Българската държава, аз проблем нямам.
Старите българи са спасили това население от окончателно погърчване.
Новият славяноговорящ етнос (който всъщност никак не е нов), също се е влял в Българската държава. Дори е претопил езиково (през църквата) и генетично немалко племена и народи по пътя си из Европа. Ние не правим изключение....днес.
Какво лошо и неправилно има в това?
НЯКОЙ ДЕН ЩЕ ЛИ СЪМ ЖИВ ДА ЗАПОЧНЕШ ДА ЧЕТЕШ, ПРЕДИ ДА СПОРИШ АБСОЛЮТНО НЕПОДГОТВЕНА?
цитирай
68. radostinalassa - Фуна изкара, че у нас има 3% монголоидни гени
17.03.2021 18:21
Всъщност те са само 1.5 %. Не и ли идва на ум , че една част се дължат на циганите, които са дошли тук с турците. не е казано , че са на Аспар,ховите българи. В миналото моралът е бил по - висок, съдейки напр. по нея.
цитирай
69. radostinalassa - dobrodan
17.03.2021 18:25
Зя дя бъдйт приети тук Аспаруховите българи без война е било необходимо те да са били същите по външен вид, език, дрехи, и т.н. Няма да чета Дроздов, направо отказвам.
цитирай
70. shtaparov - прочутата българска духовност. ...
17.03.2021 18:34
mt46 написа:
dobrodan написа:
прочутата българска духовност.
"Теофилакт Охридски, византийският архиепископ на Цяла България, пише: “.... когато тоя народ (аварите) се изтегли, дойде друг, още по-беззаконен и свиреп, така наречените българи, от скитските предели; той като премина през реката, наречена Истър (Дунав), дойде като тежък бич, изпратен от Бога върху западните краища (на империята). Те не познаваха името на Христа и със скитското си невежество служеха на Слънцето, Месечината и други звезди. Имаше и такива, които принасяха жертва (на или без на ?) кучета. Дотолкова се беше помрачило тяхното безумно сърце, че почитаха тварите, вместо техния творец. И понеже покриха цялата илирска страна, старата Македония, дори до града Солун и част от старата Тракия, именно около Боруй (Стара Загора), казвам и Филипопол (Пловдив), както и планинските до тях местности, те се настаниха като същински жители на тая страна”.
Още една подсказка. Римляни и гърци наричат "варвари" тюркоезичните народи, единствено през тюркски език думите "вар" и "варварин" имат необходимата за случая етимология. Не и защото са варяли прясно мляко сутрин за закуска например :).

Кои бяхме, а какви станахме!?
Щапаров, не знам кой ти подсказва тия етимологии, но смени доставчика :).


Етимологията на "варвари" е гръцка – "звукоподр. произход, срв. бърборя"...

Гърците са взели тази дума от нас- БЪРБОРЕНЕ е в едно и също семантично гнездо с думи като ДЪРДОРЕНЕ, КЪРКОРЕНЕ, ЦЪРЦОРЕНЕ ( = Чор Чоране), ГЪРГОРЕНЕ (в това число ГЪЛГОЛЕНЕ т.е. ГЛАГОЛЕНЕ), МЪРМОРЕНЕ, ПЪРПОРЕНЕ, ХЪРХОРЕНЕ и пр. За тях гърците имат доста различаващи се думи или нямат никакви което означава,че въпросната дума е извадка точно от нашия език! Всички тези думи имат една обща черта: те са свързани с издаването на някакъв звук или комбинация от звуци. Затова съм нарекъл въпросното семантично гнездо ЗВУКОВО,а част от него е и думата ЗВУК разбира се!
цитирай
71. shtaparov - 12. dobrodan - Знаеш ли какво пра...
17.03.2021 18:36
radostinalassa написа:
12. dobrodan - Знаеш ли какво правя?
16.03 22:03
radostinalassa написа:
Като не ти плащат защо пишеш неверни неща? Ние не сме говорели тюркски, а македоните български. Осъзнаоваш ли какво правиш или кякво? Коя е причината за мозъчната недостатъчност?


Отървавам веднъж завинаги, надявам се, старите българи от тюркската теза за произхода им. Когато са съществували пратюркски езици, никой не е предполагал, че един ден тюрките ще ни бъдат натресени за прародители. Какво да каже цялата Европа без изключение?
Изваждам на бял свят за пореден път историческата истина за идването на прабългарите на Балканите. С наличието на старо автохтонно население, което се е вляло в Българската държава, аз проблем нямам.
Старите българи са спасили това население от окончателно погърчване.
Новият славяноговорящ етнос (който всъщност никак не е нов), също се е влял в Българската държава. Дори е претопил езиково (през църквата) и генетично немалко племена и народи по пътя си из Европа. Ние не правим изключение....днес.
Какво лошо и неправилно има в това?
НЯКОЙ ДЕН ЩЕ ЛИ СЪМ ЖИВ ДА ЗАПОЧНЕШ ДА ЧЕТЕШ, ПРЕДИ ДА СПОРИШ АБСОЛЮТНО НЕПОДГОТВЕНА?

Чудесен отзив- благодаря!
цитирай
72. shtaparov - Всъщност те са само 1. 5 %. Не и ли идва ...
17.03.2021 18:46
radostinalassa написа:
Всъщност те са само 1.5 %. Не и ли идва на ум , че една част се дължат на циганите, които са дошли тук с турците. не е казано , че са на Аспар,ховите българи. В миналото моралът е бил по - висок, съдейки напр. по нея.

Монголоидните гени у нас наистина няма как да са 3%,освен ако не включим в сметката турците и циганите.
цитирай
73. shtaparov - ( .... Аспаруховите българи ....)
17.03.2021 18:48
radostinalassa написа:
Зя дя бъдйт приети тук Аспаруховите българи без война е било необходимо те да са били същите по външен вид, език, дрехи, и т.н. Няма да чета Дроздов, направо отказвам.

Абсолютно вярно- права си напълно!
цитирай
74. marlena - Полезна и важна статия, г-н Щапаров. Благодаря!
20.03.2021 09:46
Тя разсейва лъжите за азиатския ни произход. Аз ще си позволя да напиша по въпроса нещо кратко, което съм извлекла от изворите.
1.Аспарух не идва отдалеч, той е просто от другата страна на Дунава. Българският княз прекосява реката, за да освободи бащината си земя от римляните-завоеватели.
2. Територията на българите преди римските завоевания е била огромна- целите Балкани, отвъд Дунава в източна посока е обхващала освен Северното Причерноморие с Фанагория като главен град, земите на днешна Украйна и е стигнала до Средна Азия, където в ново време живеят азиатски народи -казахи, туркмени и др., някои от тях тюрки, други татари вкл. такива с монголоидни черти . Там из безкрайните степи и в Алтай има безброй могили -кургани подобни на нашите тракийски могили. Те са надгробни могили на скитските царе, роднини на нашите тракийски, всъщност български царе. Всичко , намерено в могилата, включително скелетите говори , че това са били хора от европейската раса. Но местните учени -казахи, туркмени и др. твърдят, че това са могили на техни древни владетели и че са от тяхната азиатска раса.
Поради тези далечни владения на древните ни царе/князе и римското господство никак не е било трудно за "учените-историци" да изковат лъжите за азиатския ни произход, обслужвайки чужди интереси, насочени срещу древния местен балкански български народ.
цитирай
75. shtaparov - Тя разсейва лъжите за азиатския ни ...
21.03.2021 01:48
marlena написа:
Тя разсейва лъжите за азиатския ни произход. Аз ще си позволя да напиша по въпроса нещо кратко, което съм извлекла от изворите.
1.Аспарух не идва отдалеч, той е просто от другата страна на Дунава. Българският княз прекосява реката, за да освободи бащината си земя от римляните-завоеватели.
2. Територията на българите преди римските завоевания е била огромна- целите Балкани, отвъд Дунава в източна посока е обхващала освен Северното Причерноморие с Фанагория като главен град, земите на днешна Украйна и е стигнала до Средна Азия, където в ново време живеят азиатски народи -казахи, туркмени и др., някои от тях тюрки, други татари вкл. такива с монголоидни черти . Там из безкрайните степи и в Алтай има безброй могили -кургани подобни на нашите тракийски могили. Те са надгробни могили на скитските царе, роднини на нашите тракийски, всъщност български царе. Всичко , намерено в могилата, включително скелетите говори , че това са били хора от европейската раса. Но местните учени -казахи, туркмени и др. твърдят, че това са могили на техни древни владетели и че са от тяхната азиатска раса.
Поради тези далечни владения на древните ни царе/князе и римското господство никак не е било трудно за "учените-историци" да изковат лъжите за азиатския ни произход, обслужвайки чужди интереси, насочени срещу древния местен балкански български народ.

Здравей Марлена- нямам навик да отправям персонални нападки срещу писалите преди мен но напоследък се забелязва,че лъжците се готвят да организират контраудар срещу търсачите на истината,което предизвика моята гневна реакция. Аз имам математически доказателства,че техните тези са лъжливи и погрешни но наглостта им взе да прераства в истерия,която не търпи никакви аргументи за тяхната глупост!
цитирай
76. marlena - "Удар срещу търсачите на истината"
21.03.2021 13:40
Здравейте, г-н Щапаров,
Те, ударите никога не спират - срещу истината, всъщност срещу истинския живот, живот в истината , живот У Правдата, като старинното българско име Управда, което е носил и един император на "Византия" - империя никога несъществувала в историята така, както никога не са съществували българи-тюрки/татари/номади с юрти.
Но както животът никога не спира, така и борбата да живеем У ПРАВДАТА не спира.
Сърдечни поздрави за всичко, което правите за правдата!
цитирай
77. shtaparov - Здравейте...
21.03.2021 16:54
marlena написа:
Здравейте, г-н Щапаров,
Те, ударите никога не спират - срещу истината, всъщност срещу истинския живот, живот в истината , живот У Правдата, като старинното българско име Управда, което е носил и един император на "Византия" - империя никога несъществувала в историята така, както никога не са съществували българи-тюрки/татари/номади с юрти.
Но както животът никога не спира, така и борбата да живеем У ПРАВДАТА не спира.
Сърдечни поздрави за всичко, което правите за правдата!

Благодаря- поздрав и на теб! Точно с такива удари "под кръста" Хуните бяха обявени за азиатци,а с "тяхна" помощ и Българите. Необременените с чужда идеология учени на запад обаче не приемат илюзията за азиатски произход на Хуните и честно си казват,че няма НИКАКВИ доказателства за това!
цитирай
78. bezistena - Поздрави, Приятелю, за сполучл...
23.03.2021 11:15
Поздрави, Приятелю, за сполучливата академична изследователска работа и безпорни анализи и открития при ревизията и разобличаването на официалните фалшифицирани Български исторически извори и разкриване на истинските извори на скритата и манипулирана Българска история!
Благославям те след успешното сваляне на горните повърхностни защитни информационни исторически пластове с официалната травиална езикова археология, да
задълбаеш в изворите на истинската ни история с помощта на образцовата ти аналитична логика и причинно – следствена дедукция в синхрон със сакралната езикова археология, за която ви просвещаваме безкористно чрез тайната на Свещения шифър от нашия блог!
цитирай
79. shtaparov - Поздрави...
23.03.2021 13:21
bezistena написа:
Поздрави, Приятелю, за сполучливата академична изследователска работа и безпорни анализи и открития при ревизията и разобличаването на официалните фалшифицирани Български исторически извори и разкриване на истинските извори на скритата и манипулирана Българска история!
Благославям те след успешното сваляне на горните повърхностни защитни информационни исторически пластове с официалната травиална езикова археология, да
задълбаеш в изворите на истинската ни история с помощта на образцовата ти аналитична логика и причинно – следствена дедукция в синхрон със сакралната езикова археология, за която ви просвещаваме безкористно чрез тайната на Свещения шифър от нашия блог!

Благодаря за благословията приятелю- бъди жив и здрав!
цитирай
80. kossef - 78. bezistena: "Благославям те ..."
24.03.2021 10:32
"Благославям те ..." и "...ви просвещаваме безкористно чрез тайната на Свещения шифър от нашия блог."
Когато се появят и магьосниците става още по-забавно... Шарен свят!..
Щапаров, не съм историк. Не ми е по сърце преиначената история... Но сърдечно подкрепям усилията ти за възраждане на българския Дух. Не исторически, по-скоро интуитивно усещам Истината / и за себе си като българин / върху фундамент/а/ на нравствеността от богомилите, дала тласък за промяна на парадигмата в Европа, света дори , съгласно / истинното / Слово-Бог с неповторим никъде по света осъзнат високонравствен възглас за "Свобода, братство, равенство чрез любов към Бога и едни към други". Изпълнението на който би решило "неразрешимите" днешни проблеми на цялото човечество... Щапарка, жив и здрав да си ми!
цитирай
81. shtaparov - "Благославям те...
24.03.2021 12:28
kossef написа:
"Благославям те ..." и "...ви просвещаваме безкористно чрез тайната на Свещения шифър от нашия блог."
Когато се появят и магьосниците става още по-забавно... Шарен свят!..
Щапаров, не съм историк. Не ми е по сърце преиначената история... Но сърдечно подкрепям усилията ти за възраждане на българския Дух. Не исторически, по-скоро интуитивно усещам Истината / и за себе си като българин / върху фундамент/а/ на нравствеността от богомилите, дала тласък за промяна на парадигмата в Европа, света дори , съгласно / истинното / Слово-Бог с неповторим никъде по света осъзнат високонравствен възглас за "Свобода, братство, равенство чрез любов към Бога и едни към други". Изпълнението на който би решило "неразрешимите" днешни проблеми на цялото човечество... Щапарка, жив и здрав да си ми!

Благодаря приятелю- и ти също,за да даваш сила на хората като мен!
цитирай
82. krumbelosvet - Разбира се
25.03.2021 12:42
и тук проклетият Путин и българските Пути са злодеи и мръсници. Пу!
Но са закъснели.
Тюркската хипотеза отдавна е аут.
Сега е на мода американската хипотеза.
цитирай
83. shtaparov - и тук ...
25.03.2021 19:09
krumbelosvet написа:
и тук проклетият Путин и българските Пути са злодеи и мръсници. Пу!
Но са закъснели.
Тюркската хипотеза отдавна е аут.
Сега е на мода американската хипотеза.

Здравей друже- ние не се интересуваме от никаква мода нито фалшиви чужди хипотези,интересува ни САМО Българската истина!
цитирай
84. nkf - Златарски обслужва руската имп...
26.03.2021 12:42
Златарски обслужва руската империалистическа доктрина, която именно е "Панславизъм". Славизмът, пък бил той и Пан, е геополитическа идеология, а не добросъвестно историческо проучване. Братът на Златарски е полковник от руската армия, което е показателно на кого служи Златарски. Тюркският "произход на Българите" е толкова флагрантна и безочлива лъжа, че човек трябва да е или уникално тъп и безпросветен, че да й вярва, или просто трябва да е обикновен съветски русиянин, каквито в България има. Така или иначе, двете лъжи "славизъм" и "тюркизъм" се допълват и една без друга не могат да съществуват. Тези две отровни лъжи нанесоха на България такива страшни поражения, че няма с какво да се направи сравнение. Златарски не само не е никакъв учен и историк, това е агент на чужда идеология и целенасочен българофоб.
цитирай
85. shtaparov - Златарски обслужва ...
27.03.2021 12:23
nkf написа:
Златарски обслужва руската империалистическа доктрина, която именно е "Панславизъм". Славизмът, пък бил той и Пан, е геополитическа идеология, а не добросъвестно историческо проучване. Братът на Златарски е полковник от руската армия, което е показателно на кого служи Златарски. Тюркският "произход на Българите" е толкова флагрантна и безочлива лъжа, че човек трябва да е или уникално тъп и безпросветен, че да й вярва, или просто трябва да е обикновен съветски русиянин, каквито в България има. Така или иначе, двете лъжи "славизъм" и "тюркизъм" се допълват и една без друга не могат да съществуват. Тези две отровни лъжи нанесоха на България такива страшни поражения, че няма с какво да се направи сравнение. Златарски не само не е никакъв учен и историк, това е агент на чужда идеология и целенасочен българофоб.

Прав си напълно приятелю- така е!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815530
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи