Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2021 13:07 - ВОЕННИТЕ ЗВАНИЯ БАГАИН И БАГАТУР – УДАР В ЗЪБИТЕ НА ТЮРКОЛОЗИТЕ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 7757 Коментари: 40 Гласове:
72

Последна промяна: 22.02.2021 12:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
         ВОЕННИТЕ ЗВАНИЯ БАГАИН И БАГАТУР – УДАР В ЗЪБИТЕ НА ТЮРКОЛОЗИТЕ


   Преди 54 години проф. Веселин Бешевлиев с изненада установи,че древните Българи са имали над 40 различни военно-административни титли. Доколко тази бройка е важна и показателна говори фактът че другите Балкански народи,взети заедно с "Византия" нямат и 20 такива. Големият учен Петър Добрев отбеляза за тях следните знаменателни неща:

  ".... това беше една огромна изненада за науката, защото никой не допускаше, че тъкмо Българите на Аспарух са имали толкова сложен и богат държавен живот .... Защото големият брой звания е признак за развит държавен живот .... Най-важната храна за науката са фактите .... постепенно пролича, че по своя вътрешен строеж България силно се е различавала от тюркските каганати .... Малобройните племена нямат нужда от десетки военни и дворцови звания. Те се управляват от един-двама водачи и само в развитите държави съществува потребността от много различни длъжности." (избрани цитати от "Българската история като тест за интелигентност", София 2020 г., стр.38-40).

  Многото титли и звания на дедите ни създават широко поле за спекулации на всякакви безсъвестни псевдоучени. Тюрколози, панслависти, татари и македонисти се надпреварваха да ги изкарват тюркски, монголски, персийски и източноирански. Истината обаче се оказа отрезвяваща за всички: тези титли са далеч по-стари от очакванията,а техни аналози се намират най-вече сред индоарийците и Келтите. Затова не бива да се чудим че древноевропейското племе БЕЛГИ,наричано понякога и БОЛГИ се оказа най-малко очаквания,но най-логичен предшественик на дедите ни. В Тракия също имало някои подобни звания но и там те са оставени от Келтите,които в началото на III в. пр. Хр. се настанили трайно на Балканите.
       image

   Тези титли и звания не приличат на "славянски"- инак войнстващите панслависти щяха веднага да си ги присвоят! Те не приличат и на тюркски,но тъй като някои от тях се срещат у тюрки и монголи,прибързано бяха обявени за азиатски от невежите псевдоучени в казионната школа. Тези "учени" обаче не си дават сметка за няколко важни неща:

1. Дедите на тюрките са били Скити и угрофини т.е.- типични европейски племена.
2. Първите монголи са били тюрки и угрофини а не китаиди,наречени твърде несполучливо "монголоиди"!
3. Такива титли са ползвали и персите,далеч преди появата на тюрките.
4. Европейски (в частност Келтски и Тракийски) преселения на изток са занесли тези титли на азиатците.
5. Тюрките (в това число монголите),които бяха обвинени в системно заимстване от Китай очевидно не са ги взели от там а от древна Персия,където са занесени от малоазийските ГАЛАТИ (преселени в Анатолия древни Келти) към III в. пр. Хр.
6. Най-стари образци на въпросните титли се откриват в Европа и сред преселени на изток европейски народи като Ариите.

  Всичко това говори,че въпросните титли и звания не са азиатски по никакъв начин,а фантазиите на тюрколозите се оказват сметки без кръчмар. Бидейки европейски,те не може да нямат обяснения на Български и едно добро проучване може да докаже това,без да ни праща в азиатските чукари при якути и корейци.

  Най-прочутите Български военни звания са две: БАГАИН (с диалектна разновидност БОГОИН) и БАГАТУР (с разновидности БОГОТОР и БОГАТИР). Проучванията на проф. Добрев,допълнени от мен показаха съвсем същото: тези звания,а очевидно и останалите са чисто европейски и нямат нищо общо с тюрки, китайци, татари и монголи. Затова ще ги разгледаме отблизо,за да покажем техния неоспоримо Български характер.

1. БАГАИН (БОГОИН). В преносен смисъл това звание означава "Началник на войскови отряд",но буквалното му значение е малко по-друго. То се състои от две думи: БАГА (БОГО) и АИН (ОИН). В своята нова книга проф. Добрев пояснява,че първата дума означава Божествен ("Българската история като тест за интелигентност",стр. 42),което е очевидно и за нас. Значението на втората дума не е посочено от него,затова ще го посоча аз. То става ясно от следната Българска народна песен,записана в "Македония" през XIX век (кликни за да увеличиш):

image

  Тук ясно се вижда,че думата ВОЙСКА в някои Български диалекти от "Македония" е изговаряна като ОЙСКА (с пропускане на първата съгласна както в примера ВОДА-УДА от Хасковско). ВОЙСКА иде от думата ВОЙНСКА (Съставена от ВОИНИ) от което следва,че думата ВОИН в същите диалекти трябва да е звучала като ОИН. Наставката ОИН в "Богоин" тогава несъмнено е означавала ВОИН,а АИН е нейна диалектна форма така,както БАЯН е диалектна форма на името БОЯН,чието значение БОЙЕН (БОЕН) също я свързва с думата ВОЕН (ВОИН). Цялостния буквален смисъл на думата БАГАИН (БОГОИН, БОГО-ВОИН) тогава е БОЖЕСТВЕН ВОИН (Особено отличен в боевете юначен боец),а всичко останало са нарицателни названия обозначаващи военните длъжности,които са можели да заемат Багаините! Прочутото звание БАГАИН тогава би следвало да се равнява на днешните военни звания СТАРШИНА, ПОРУЧИК и ПОДОФИЦЕР,ако не и направо на СЕРЖАНТ или МАЙОР.

2. БАГАТУР (БОГОТОР, БОГАТИР). Тази дума също е от две съставки: БАГА (БОГО, БОГА със смисъл БОЖЕСТВЕН) и ТОР (ТУР,ТИР). Значението на първата е ясно отдавна- въпросът е какво означава втората. В новата си книга на стр. 43 обаче проф. Добрев ни казва това,без да даде допълнителни пояснения:

  "Във Ведите с тази дума (Багаин, Богоин- бел. моя) са били наричани и най-храбрите герои, затова техните колесници са се казвали БХАГА РАТА (божествена колесница), а самите герои носили званието БХАГА ТОРВ (божествена мощ)."

  Това дава чудесна представа за буквалното значение на двусъставната дума БХАГАТОРВ,превърната след много векове в БАГАТОР и БАГАТУР,но не казва с коя Българска дума е свързана втората съставка. С оптимистичен подход и вяра в Българското обаче успях да открия такава,която се вписва в нашите представи за евентуалните качества на един Божествен воин с божествена мощ,какъвто бил несъмнено всеки от Българските багатури. Проблемната втора съставка според мен е свързана с древната Българска дума ТУР,която има няколко различни производни:

а) КАТУРВАМ ( = ЗАТУРВАМ) т.е. - Събарям на земята
б) ВТУРВАМ (Спускам се стремително към врага)
в) НАТУРНИК (Нашественик).
г) ТУРЯМ (Поставям нещо на мястото му)
д) РАЗТУРЯМ (Развалям нещо)
е) ЗАТУРИ (Събори)
ж) ПРИТУРКА (Съществена добавка към нещо)
з) МИЖИТУРКА (Мижаво турен т.е.- Мижаво създаден от Бога)

  В основата на тези привидно различни форми несъмнено стои думата ТУР чието днешно значение,свързано винаги с движение е ТУРЯМ (Слагам на мястото му). От това следва,че буквалното значение на високото воинско звание БАГАТУР е БОЖЕСТВЕНО ТУРЕН (Божествено поставен,Създаден с талант да воюва) и ВТУРВАЩ СЕ С БОЖЕСТВЕНО ТЕМПО КЪМ ВРАГА! Затова ведическата дума е БХАГА ТОРВ ( = БАГА ВТУРВ),а тя идва разбира се от Европа- не от Китай или Манджурия! Крайното буквално значение на тази дума в такъв случай не е само Божествена мощ,но и Божествена бързина на воюване и побеждаване обяснима с това,че Багатурът е боец на кон или колесница. Другите й значения като Тежковъоръжен воин и Старши военачалник идват от начина,по който се въоръжавали багатурите и от воинските длъжности,които са можели да изпълняват а от всичко,което знаем за тях можем да заключим,че високото им положение отговаря на днешните воински звания ПОЛКОВНИК и ГЕНЕРАЛ.

  Съответно на това,комбинираните звания БАГАТУР БАГАИН и ВИРИ БАГАИН (произнасяно неправилно като "Бири Багаин") означават в нарицателен смисъл "Водач на багаините" и "Ръководещ военноречното корабоплаване",към което ни насочва думата ВИРИ (ВИРЪ,Завирено място).

  Примерът с тези две звания е достатъчен да направим извода,че другите военноадминистративни титли и звания на Българите също са европейски а не азиатски. Подробни проучвания за тях от този род още не са правени- затова нямат буквални тълкувания като тези но с вяра в Българския език някой ден и това ще стане за да докаже,че тюрколожките напъни не струват дори колкото кибритената клечка,с която бих подпалил ненужните им драсканици. А тези детайлни обяснения на въпросните индоевропейски (Български) думи нанасят такъв удар в зъбите на тюрколозите,че на тях им остава да произнесат в отговор само едно неясно фъфлене и нищо по-смислено,с което да защитят умрялата си теория!




Гласувай:
72


Вълнообразно


1. panazea - Браво , Щапаров !
16.02.2021 13:27
За обясненията !
Поздрави !
Тони
цитирай
2. shtaparov - (Благодаря) За обясненията ...
16.02.2021 15:50
panazea написа:
За обясненията !
Поздрави !
Тони

Добре си дошла Тони- сърдечен поздрав и на теб!
цитирай
3. nedovolen - Извинявай, но без да съм изчел пу...
16.02.2021 16:19
Извинявай, но без да съм изчел публикацията до край, съм съгласен. Тезата България и всичко Българско е над всички ми е близка.
Ще изчета постинга утре, колкото и да е не коректно за някои.
:)))
цитирай
4. fun1001 - ..oт 15 плюса, не чух ни един здрав Аргумент))
16.02.2021 16:58
изключвамм..полиЕлейката,която, Е панацейка..за сичко ))

..и пак,тези..тюрколози? кои,са тези? АЗ, ме съм АЗ съм Египтолог
ангелеее, не ти е 'чиста работата"..)
..премного страст и премногоо..бяс)))

Всичко, 'идва' от Египет,Шумер, и Вавилон, Асирия
аз,пиша по Темата, а я изучавам от над 30г..
скоро, ще дам и за Розетата от Нил/ ако, не се махна...оттук...

благодаря,сполай ти за труда..
цитирай
5. kossef - Ей! - Щапарка...,
16.02.2021 17:02
много уважаемий Г-н Г-н Щапаров, Дядо Владика на българщината, хиротонисан от Духа болгарский, коленича пред делото ти! Приветствам те, орадостен от патриотичната ти последователност за извисяване на Духа наш. Аман от българите руси филии, аман от одупените към хитрягите от Запад, аман от "историците-пророци" на Евраизма, очакващи превземането на Европа от Русия - т.е. "новия неминуем световен ред". Жив да си! И повече смелост и дързост срещу такава и подобни мерзости в услуга, в услуга срещу достойнството да се именуваш българин.
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
16.02.2021 17:13
Убедителни обяснениния, трудно може да се опонира папагалите на казионните "истини"
Багатур се е съхранил в руския език като богатир! Човек с божествена сила, Херкулес! Герой !Такъв е и Херкулес на френски е ЕРкюл, а герой е ЕРо...

Убеждавам се, колко прави са били финикийците като съставили първата азбука, пренебрегвайки гласните- поради променливостта им Считат ги за непостоянни
Както при Българите- Булгар или Болгар, французите са ни наричали Бугри
Същата работа е и с път-В Северна България има още две форми-пут и пат Съхранени в Сърбия и в Македония!

Азиатолозите в произхода ни са стъпили на хлъзгава глинена почва относно наименованията на владетелите ни и на военните звания
Ти добре се обосноваваш за тях, но дори и да са взети от тях/ а не са взети/, това няма как да се свърже с произхода! Практика, от време оно е ,те да са международни!
Например президент е председател Ние имаме и министър- председател ,и президент?
В щатите подобно недоразумение няма Има само президент!
Но не само при нас, във Франция например има и двете длъжности Но все пак нещата са на мястото си- главен е президентът Той се избира, той е първият, водещият!

Поздравявам те за хубавия и уместен материал ,за тълкуванията в него!
Трябва да помислиш и за защитата им, защото безскрупулността в отношенята е навсякъде!

Желая ти успех!
цитирай
7. dobrodan - Щапаров, първо здравей :),
16.02.2021 21:11
а сега се залавям за работа. Багатур и багаин, нали?
Коренът "баг" може да влезе при нас от няколко посоки. Бакх, vaca, bu-qu. От монголски през латински, като Иран е по средата :):):).
Ат-ур и -ьi-ен са според теб наставки или нещо друго? Конен мъж, второто е "от същия род", "ьi" е афикс.
Като се опираш на келти и кимври, не си ли чел някъде (не, ти не четеш такива работи :):):) какво означава келт и кимер?
И двете думи са тюркоезични, келт може да е "къс" или "гущер", да видим коя ще си харесаш :).
Ким-ер (мъжът с лодката). Да, приятел, означава това и нищо друго. Ким-бер - имащият лодка или плавателно средство.
Не се мори с думи като кеан, канартекин и другите там от снимката. Тюрколозите отдавна са ги оправили :). И кампа (кам-бай), и друид (дару-иди), и канартекин (кан-ар-тегин), и холидей (ольi-деу), или светия ви дух :):):):):):).
От бхагаторв до багатур можеш да стигнеш само с уроци в Хогуъртс.
Да, в славянския език коренът (видя ли как от две думи - тау-ер (ср. tower в английски :):):) става нова дума - тур - дава доста производни. Сравни taurus. Следва "В" - овати, нали така? Думата е оба/уба - род, племе. Те ти го и латинското яйце :).
Бири багаин си е водач (от бер, изключително продуктивен в славянските езици стар тюркоезичен корен.
Сега можеш да спориш със скандинавите :).
"Това косвено се отвърждава и от сведението на Ари Мъдрия, който нарекъл сина на Один - Ингви - "конунг на тюрките". «I.Yngvi Tyrkja konungr. IIörðr Svia konungr. III…»
Изобщо не е само този пасаж, но се надявам да ти стигне за начало. Там са говорили стария език до почти XI век.
Колобър - ок-ольi-бер. Една велика стрела. Може да има и друга семантика: qol (кол) - "ръка". Лаб - подобен. Ер, ир, ар - мъж. Или " приличащ на мъжка ръка". Има едни рисунки на танцуващ човек с вдигнати ръце и развят пояс, досущ като петте пръста на ръката. Залагам на първото. Qal - луд, безумен. Един жрец може да бъде наречен и така :), "приличащ на луд, на безумен".
Ето ти оригиналното значение на думата "войска".
"Ако съпоставим всички варианти, ще разберем, че за изходна основа на тези названия е думата "бой", която в тюркски език има следните значения:
- подчинение, покорност;
- ръст, телосложение;
- основа;
- бряг, височина".
Добавяш към корена "бой" корена "ески/иске" - стар, далечен и т. н. и получаваш "порасналите, старите момчета" :), или войска. Бойскаут - същото нещо с добавена думата "огън" от омразния ти език. Или "момчетата-мъже, носещи стария огън". Индоевропейска дума, ама някой друг път.
Това с Баян и Боян се знае отдавна - бояните-пеони, или бай-ен - господарският род, казано накратко.
Продължавай да ме веселиш, моля те :).
Не става само с писане, и четене трябва.
Задай си въпроса защо Ин и Ян са думите за мъжко и женско начало.....къде? В Тибет.
Опитай да ги обясниш през произволен ведически прочит или индоарийски или както там си го нарекъл.
После ще ти кажа какво означават.
Лека нощ и поздрави на всички. Ако съм пропуснал някоя дума, извинете ме, тия дни имам доста работа и лягам рано.
цитирай
8. lexparsy - Поздравление за постинга и от ме...
16.02.2021 22:16
Поздравление за постинга и от мене!
Интересен критерий е в каква аргуМентирана истерия изпадат хейтърите, когато се говори за българската история и духовност... :-() Нещо им противоречи ментално на 5G инструкциите излъчени от Инвестора бЛъгав... :-)))
   Друго интересно е че ако сложиш огледало на всичките им доводи наСмучени, много лесно може да научиш Истината... :-))) а толкова много огледални разсъждения ми хрумнаха докато четох, ще трябва да напиша няколко постинга за да се изразя много семпло само... :-()
   Абе същото като полицай който те е спрял и ти е измислил толкова много нарушения, трябва много дълго да го слушаш да ти ги разказва... ако се измори само трябва да го подкокоросваш още... и накрая стига до извода че онзи отсреща който не може да си паркира автомобила е по-опасен за движението от тебе... а ти му викаш накрая "Абе защо не ми простиш бе..?" А той мисли..., мисли, пет секунди и ти връща документите и вика — Добре де прощавам ти!
Просто си спомних този истински случай... но не знам дали хейтърите и платените антибългарски писачи ще разберат и алегорията и метафорите...
   Лекс
цитирай
9. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B8%D0%BD
17.02.2021 00:09
Багаин е титла по времето на Първата българска държава, носена от боляри, които стоят по-ниско по длъжност от боилите. Сведения за титлата се намират в прабългарски надписи от IX век. Багаин означава „пълководец“ или „началник на малък военен отряд“. Веселин Бешевлиев приема, че титлата обозначава класова принадлежност. От преобладаващата употреба на титлата багаин в няколко инвентарни военни надписа става ясно, че тази категория кански люде са носели отговорност за съхранение (и поддържане в готовност) на тежко защитно въоръжение – ризници и шлемове. Няма съмнение, че титлата багаин е носена от военни чинове, които поради особената структура на военизираната българска държава, са съставлявали своеобразна военна каста.
цитирай
10. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%B2%D1%85%D0%B0%D0%BD
17.02.2021 00:17
"Ромейският историк псевдо Симеон твърди, че Крум изпраща силна 30 000-на кавалерия, „цялата обкована в желязо“,[13], която опустошава Тракия. Според надписи намерени в района на Плиска, Преслав, Мадара и Шабла в днешна североизточна България, по времето на хан Крум са налични 1713 тежко въоръжени конници.[14] Предполагайки, че оцелелите насписи са около 1/10 от общия брой, това прави около 17 000 души само във вътрешността на България. След сравнение с данните на псевдо Симеон, може да се предположи, че тежковъоръжената конница от българската войска наброява между 17 000 и 30 000 души, в зависимост от нивото на въоръжение.[15] В края на 9 век и в началото на 10 век цар Симеон I Велики успява да въоръжи в битка повече от 60 000 души.[16]"
...
"Титлата „кавхан“ е засвидетелствана и в рунния надпис на Тонюкук в Северна Монголия, с възможно четене на руните като qapagan или qapgan. Титлата се среща и у аварите. Произходът на тази титла е от китайското kap-kwan „чиновник от първи ранг“
цитирай
11. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%87%D0%B8%D1%80%D0%B3%D1%83_%D0%B1%D0%BE%D0%B8%D0%BB%D0%B0
17.02.2021 00:21
Ичиргу̀ боѝла или чъргубѝля е висше управническо звание в Първото българско царство. Известни са имената на няколко – по времето на кан Крум, новозавладените земи били разделени на три части. За управител на средната бил назначен Крумовият брат, на западната – кавханът, а на източната – чъргубилят. В други извори се споменават военни походи, оглавявани от кавхана, комуто били дадени (очевидно за помощници) ичиргу боилът и др. Има данни, че под прякото командване на ичиргу боила е била 400 души тежка конница. Това, както и прякото му участие в управлението на държавата, дават основание да се счита, че става дума за един от най-приближените властници до кана.

За разлика от кавхана, не съществуват сведения ичиргу боилът да е замествал владетеля. Вероятно ичиргубоилът е бил един от вътрешните боляри, от най-приближените на кана и пряко от него получаващ пълномощия – да участва в преговори, да ръководи или да участва във военни походи заедно с кавхана. Това становище би подкрепило идеята, че ичигру боилът е имал особен статут в йерархията на прабългарската аристокрация и е сред най-висшите ѝ представители. Вероятно е отговарял за сигурността на владетеля и вътрешността на държавата.

Според Веселин Бешевлиев думата „ичиргу“ е тюрко-алтайска и означава „вътрешен“ (в староуйгурски ičrägi/ičräki означава „придворен служител“...
цитирай
12. mt46 - Проф.
17.02.2021 00:25
П. Добрев не разбира от лингвистика...
цитирай
13. batogo - !!!:))) Поздравления, Щапаров!
17.02.2021 08:45
А Бого-Ин означава буквално и смислово живеещ в Бога, в прав текст!
Чест и почитания за становището ти по темата, приятелю!
цитирай
14. shtaparov - П. Добрев не разбира от лингвист...
17.02.2021 11:42
mt46 написа:
П. Добрев не разбира от лингвистика...

Огромна грешка е да разчитаме,че това ще събори невероятните му постижения като все едно да казваме че Ботев "не струва" пет пари,понеже не е можел да ремонтира Мерцедеси...
цитирай
15. shtaparov - А Бого-Ин означава ...
17.02.2021 11:46
batogo написа:
А Бого-Ин означава буквално и смислово живеещ в Бога, в прав текст!
Чест и почитания за становището ти по темата, приятелю!

Благодаря- ще правя каквото мога а времето ще покаже че съм бил прав.
цитирай
16. shtaparov - Ичиргу̀ бои&#76...
17.02.2021 13:37
mt46 написа:
Ичиргу̀ боѝла или чъргубѝля е висше управническо звание в Първото българско царство. Известни са имената на няколко – по времето на кан Крум, новозавладените земи били разделени на три части. За управител на средната бил назначен Крумовият брат, на западната – кавханът, а на източната – чъргубилят. В други извори се споменават военни походи, оглавявани от кавхана, комуто били дадени (очевидно за помощници) ичиргу боилът и др. Има данни, че под прякото командване на ичиргу боила е била 400 души тежка конница. Това, както и прякото му участие в управлението на държавата, дават основание да се счита, че става дума за един от най-приближените властници до кана.

За разлика от кавхана, не съществуват сведения ичиргу боилът да е замествал владетеля. Вероятно ичиргубоилът е бил един от вътрешните боляри, от най-приближените на кана и пряко от него получаващ пълномощия – да участва в преговори, да ръководи или да участва във военни походи заедно с кавхана. Това становище би подкрепило идеята, че ичигру боилът е имал особен статут в йерархията на прабългарската аристокрация и е сред най-висшите ѝ представители. Вероятно е отговарял за сигурността на владетеля и вътрешността на държавата.

Според Веселин Бешевлиев думата „ичиргу“ е тюрко-алтайска и означава „вътрешен“ (в староуйгурски ičrägi/ičräki означава „придворен служител“...

Той затова търпи сериозни критики- понеже се е увличал по тюркоалтайските измами и не е обръщал внимание на Българското. Истината е,че думата Ичургу (с диалектен вариант Ичиргу) е диалектен вариант на Окъргу,което означава Окръго с крайно значение Окръжен. Ичургубоил тогава означава Окръжен боил,а той може да е приближен на Княза ! (не на "хана" или "кана",не на стомната или гърнето!) и дори да участва в управлението само ако отговаря за окръжието на столичния град!
цитирай
17. shtaparov - "Ромейският историк ...
17.02.2021 13:56
mt46 написа:
"Ромейският историк псевдо Симеон твърди, че Крум изпраща силна 30 000-на кавалерия, „цялата обкована в желязо“,[13], която опустошава Тракия. Според надписи намерени в района на Плиска, Преслав, Мадара и Шабла в днешна североизточна България, по времето на хан Крум са налични 1713 тежко въоръжени конници.[14] Предполагайки, че оцелелите насписи са около 1/10 от общия брой, това прави около 17 000 души само във вътрешността на България. След сравнение с данните на псевдо Симеон, може да се предположи, че тежковъоръжената конница от българската войска наброява между 17 000 и 30 000 души, в зависимост от нивото на въоръжение.[15] В края на 9 век и в началото на 10 век цар Симеон I Велики успява да въоръжи в битка повече от 60 000 души.[16]"
...
"Титлата „кавхан“ е засвидетелствана и в рунния надпис на Тонюкук в Северна Монголия, с възможно четене на руните като qapagan или qapgan. Титлата се среща и у аварите. Произходът на тази титла е от китайското kap-kwan „чиновник от първи ранг“

Там няма "възможно" четене на руните- те се четат категорично и не се касае за титла,а за лично име на тюркски каган. Неговото име е Капаган каган,което се изговаря като Кападжан каган (692-716 г.) от което следва,че никаква титла "кавхан" не е съществувала у тюрките! Българите пък нямат титла "каган" и неслучайно наши учени разглеждат версията,че КАВХАН (КАВГАН,КАУГАН) е наша собствена форма на титлата КАГАН. Съответно на това,каганите са били помощници и подчинени на Българския княз,а върховната Българска титла е била разбира се КЪНЯЗ,заменяна понякога с РИГ или РИХ,което означава Крал!
цитирай
18. shtaparov - Багаин е титла по времето на ...
17.02.2021 14:09
mt46 написа:
Багаин е титла по времето на Първата българска държава, носена от боляри, които стоят по-ниско по длъжност от боилите. Сведения за титлата се намират в прабългарски надписи от IX век. Багаин означава „пълководец“ или „началник на малък военен отряд“. Веселин Бешевлиев приема, че титлата обозначава класова принадлежност. От преобладаващата употреба на титлата багаин в няколко инвентарни военни надписа става ясно, че тази категория кански люде са носели отговорност за съхранение (и поддържане в готовност) на тежко защитно въоръжение – ризници и шлемове. Няма съмнение, че титлата багаин е носена от военни чинове, които поради особената структура на военизираната българска държава, са съставлявали своеобразна военна каста.

Както споменах и в текста,обясненията на списващите Уикипедия тюрколози за това какво означава званието БАГАИН се отнасят не за буквалния му смисъл а за длъжностите,които е можел да заема Багаинът.
цитирай
19. dobrodan - Щапаров, той "ичергу боилът"
17.02.2021 14:19
е водел третата, вътрешна колона, затова е и "ВЪТРЕШЕН".
Ляв фланг, десен фланг и център. Тактиката е да бъде обграден противникът.
Княз и рих/риг също не са славяноезични титли.
Сладки ги усукваш инак :)!
цитирай
20. panazea - На всички Панслависти и Тюрколози ще кажа
17.02.2021 14:40
Язък за вас ! Вие не сте Българи !
Бъдете каквото си щете , но нас Българите оставете на мира.
Българинът не се нуждае от чужди знания , защото си има свои!
Българинът не е бил роб , слав , защото умира , но не се предава!
Българинът винаги побеждава , защото Богъ е с нас !
Разумейте ся езици и покоряйте ся , Яко с нами Богъ !
цитирай
21. shtaparov - Поздравление за ...
17.02.2021 14:51
lexparsy написа:
Поздравление за постинга и от мене!
Интересен критерий е в каква аргуМентирана истерия изпадат хейтърите, когато се говори за българската история и духовност... :-() Нещо им противоречи ментално на 5G инструкциите излъчени от Инвестора бЛъгав... :-)))
   Друго интересно е че ако сложиш огледало на всичките им доводи наСмучени, много лесно може да научиш Истината... :-))) а толкова много огледални разсъждения ми хрумнаха докато четох, ще трябва да напиша няколко постинга за да се изразя много семпло само... :-()
   Абе същото като полицай който те е спрял и ти е измислил толкова много нарушения, трябва много дълго да го слушаш да ти ги разказва... ако се измори само трябва да го подкокоросваш още... и накрая стига до извода че онзи отсреща който не може да си паркира автомобила е по-опасен за движението от тебе... а ти му викаш накрая "Абе защо не ми простиш бе..?" А той мисли..., мисли, пет секунди и ти връща документите и вика — Добре де прощавам ти!
Просто си спомних този истински случай... но не знам дали хейтърите и платените антибългарски писачи ще разберат и алегорията и метафорите...
   Лекс

Благодаря за поздрава: надали да ги разберат,те са праволинейни в реакционните си догми и не смеят да се отклонят дори с една запетайка от тях!
цитирай
22. shtaparov - Извинявай, но без да съм ...
17.02.2021 14:52
nedovolen написа:
Извинявай, но без да съм изчел публикацията до край, съм съгласен. Тезата България и всичко Българско е над всички ми е близка. Ще изчета постинга утре, колкото и да е не коректно за някои. :)))

Благодаря за доверието: ще се старая винаги да го оправдавам!
цитирай
23. shtaparov - ( ...не чух ни един здрав Аргумент)) ... )
17.02.2021 14:57
fun1001 написа:
изключвамм..полиЕлейката,която, Е панацейка..за сичко ))

..и пак,тези..тюрколози? кои,са тези? АЗ, ме съм АЗ съм Египтолог
ангелеее, не ти е 'чиста работата"..)
..премного страст и премногоо..бяс)))

Всичко, 'идва' от Египет,Шумер, и Вавилон, Асирия
аз,пиша по Темата, а я изучавам от над 30г..
скоро, ще дам и за Розетата от Нил/ ако, не се махна...оттук...
благодаря,сполай ти за труда..

Здравите аргументи са изложени в текста но вече има доста коментари,има и отговори към тях- все може да си харесаш нещо
цитирай
24. shtaparov - много уважаемий ...
17.02.2021 15:10
kossef написа:
много уважаемий Г-н Г-н Щапаров, Дядо Владика на българщината, хиротонисан от Духа болгарский, коленича пред делото ти! Приветствам те, орадостен от патриотичната ти последователност за извисяване на Духа наш. Аман от българите руси филии, аман от одупените към хитрягите от Запад, аман от "историците-пророци" на Евраизма, очакващи превземането на Европа от Русия - т.е. "новия неминуем световен ред". Жив да си! И повече смелост и дързост срещу такава и подобни мерзости в услуга, в услуга срещу достойнството да се именуваш българин.

Чудесни думи си използвал тук,невероятно красив речник! И за продажниците си прав- те са вредни за България без значение на кого се продават!
цитирай
25. shtaparov - Убедителни обясне...
17.02.2021 15:14
leonleonovpom2 написа:
Убедителни обяснениния, трудно може да се опонира папагалите на казионните "истини"
Багатур се е съхранил в руския език като богатир! Човек с божествена сила, Херкулес! Герой !Такъв е и Херкулес на френски е ЕРкюл, а герой е ЕРо...

Убеждавам се, колко прави са били финикийците като съставили първата азбука, пренебрегвайки гласните- поради променливостта им Считат ги за непостоянни
Както при Българите- Булгар или Болгар, французите са ни наричали Бугри
Същата работа е и с път-В Северна България има още две форми-пут и пат Съхранени в Сърбия и в Македония!

Азиатолозите в произхода ни са стъпили на хлъзгава глинена почва относно наименованията на владетелите ни и на военните звания
Ти добре се обосноваваш за тях, но дори и да са взети от тях/ а не са взети/, това няма как да се свърже с произхода! Практика, от време оно е ,те да са международни!
Например президент е председател Ние имаме и министър- председател ,и президент?
В щатите подобно недоразумение няма Има само президент!
Но не само при нас, във Франция например има и двете длъжности Но все пак нещата са на мястото си- главен е президентът Той се избира, той е първият, водещият!

Поздравявам те за хубавия и уместен материал ,за тълкуванията в него!
Трябва да помислиш и за защитата им, защото безскрупулността в отношенята е навсякъде!

Желая ти успех!

Благодаря приятелю- думата "пут" я има и днес в някои наши западни области извън "Македония",в разговори съм чувал и умалителната й форма "путе" :)
цитирай
26. shtaparov - ( ... "ичергу боилът" )
17.02.2021 15:30
dobrodan написа:
е водел третата, вътрешна колона, затова е и "ВЪТРЕШЕН".
Ляв фланг, десен фланг и център. Тактиката е да бъде обграден противникът.
Княз и рих/риг също не са славяноезични титли.
Сладки ги усукваш инак :)!

Участието на думата "вътрешен" в неговата титла и задължения е напълно погрешно и илюзорно,понеже ни го сервира съвършено несъстоятелната и дори непристойна тюркска хипотеза,от която не е доказана нито една "клауза"!
цитирай
27. nedovolen - Много ми хареса последната дума в ...
17.02.2021 15:36
Много ми хареса последната дума в 25ти рекоментар. Снощи сънувах едно такова :)
А иначе от теб и още няколко научавам неща, които ги няма в учебниците по история.
За което съм ви БЛАГОдарен.
:)))
цитирай
28. shtaparov - ( На всички Панслависти и Тюрколози ще кажа )
17.02.2021 15:36
panazea написа:
Язък за вас ! Вие не сте Българи !
Бъдете каквото си щете , но нас Българите оставете на мира.
Българинът не се нуждае от чужди знания , защото си има свои!
Българинът не е бил роб , слав , защото умира , но не се предава!
Българинът винаги побеждава , защото Богъ е с нас !
Разумейте ся езици и покоряйте ся , Яко с нами Богъ !

Така,така- точно това трябва да се каже на измамниците,които не само че ни превръщаха в "тюрки" и "татари",но имаха наглостта да посегнат на поробените ни братя край Вардар и да ги превърнат в "македонци"!
цитирай
29. shtaparov - Много ми ...
17.02.2021 15:45
nedovolen написа:
Много ми хареса последната дума в предпоследния ти рекоментар. Снощи сънувах едно такова :)
А иначе от теб и още няколко научавам неща, които ги няма в учебниците по история.За което съм ви БЛАГОдарен.:)))

Много от тия неща ги няма в учебниците по три прости причини:

1. Това са авангардни знания от последните 1-2 седмици.
2. Те още не са известни добре дори на народа,какво остава за учебникарите.
3. След като станат достатъчно известни (ако казионната шайка и нейните крепители в чужбина не вземат други "мерки" за осуетяване на тяхното разпространение),срещу тях ще има сериозна и тежка борба от страна на казионните догматици и чуждите им подстрекатели,които с лъжи и басни печелеха "научните" си титли.
цитирай
30. shtaparov - Надписи
17.02.2021 15:58
dobrodan написа:
а сега се залавям за работа. Багатур и багаин, нали?
Коренът "баг" може да влезе при нас от няколко посоки. Бакх, vaca, bu-qu. От монголски през латински, като Иран е по средата :):):).
Ат-ур и -ьi-ен са според теб наставки или нещо друго? Конен мъж, второто е "от същия род", "ьi" е афикс.
Като се опираш на келти и кимври, не си ли чел някъде (не, ти не четеш такива работи :):):) какво означава келт и кимер?
И двете думи са тюркоезични, келт може да е "къс" или "гущер", да видим коя ще си харесаш :).
Ким-ер (мъжът с лодката). Да, приятел, означава това и нищо друго. Ким-бер - имащият лодка или плавателно средство.
Не се мори с думи като кеан, канартекин и другите там от снимката. Тюрколозите отдавна са ги оправили :). И кампа (кам-бай), и друид (дару-иди), и канартекин (кан-ар-тегин), и холидей (ольi-деу), или светия ви дух :):):):):):).
От бхагаторв до багатур можеш да стигнеш само с уроци в Хогуъртс.
Да, в славянския език коренът (видя ли как от две думи - тау-ер (ср. tower в английски :):):) става нова дума - тур - дава доста производни. Сравни taurus. Следва "В" - овати, нали така? Думата е оба/уба - род, племе. Те ти го и латинското яйце :).
Бири багаин си е водач (от бер, изключително продуктивен в славянските езици стар тюркоезичен корен.
Сега можеш да спориш със скандинавите :).
"Това косвено се отвърждава и от сведението на Ари Мъдрия, който нарекъл сина на Один - Ингви - "конунг на тюрките". «I.Yngvi Tyrkja konungr. IIörðr Svia konungr. III…»
Изобщо не е само този пасаж, но се надявам да ти стигне за начало. Там са говорили стария език до почти XI век.
Колобър - ок-ольi-бер. Една велика стрела. Може да има и друга семантика: qol (кол) - "ръка". Лаб - подобен. Ер, ир, ар - мъж. Или " приличащ на мъжка ръка". Има едни рисунки на танцуващ човек с вдигнати ръце и развят пояс, досущ като петте пръста на ръката. Залагам на първото. Qal - луд, безумен. Един жрец може да бъде наречен и така :), "приличащ на луд, на безумен".
Ето ти оригиналното значение на думата "войска".
"Ако съпоставим всички варианти, ще разберем, че за изходна основа на тези названия е думата "бой", която в тюркски език има следните значения:
- подчинение, покорност;
- ръст, телосложение;
- основа;
- бряг, височина".
Добавяш към корена "бой" корена "ески/иске" - стар, далечен и т. н. и получаваш "порасналите, старите момчета" :), или войска. Бойскаут - същото нещо с добавена думата "огън" от омразния ти език. Или "момчетата-мъже, носещи стария огън". Индоевропейска дума, ама някой друг път.
Това с Баян и Боян се знае отдавна - бояните-пеони, или бай-ен - господарският род, казано накратко.
Продължавай да ме веселиш, моля те :).
Не става само с писане, и четене трябва.
Задай си въпроса защо Ин и Ян са думите за мъжко и женско начало.....къде? В Тибет.
Опитай да ги обясниш през произволен ведически прочит или индоарийски или както там си го нарекъл.
После ще ти кажа какво означават.
Лека нощ и поздрави на всички. Ако съм пропуснал някоя дума, извинете ме, тия дни имам доста работа и лягам рано.

Здравей Караибрахимка- каквито и да ги говориш за тюрките,ползвайки пантюркистки спекулации с едносричковите думи ще призная вашата правота,ако разшифровате успешно не отделни думи,а цели древни надписи (изброявам):

1. Преславския надпис.
2. Надписите в съкровището от Наги сент Миклош.
3. Надписите върху Розетата от Плиска.
4. Надписът върху пръстена от Езерово.
5. Надписа от Кьолмен.

Хайде,захващай се на работа и напиши пет отделни статии за петте отделни надписа,които ти споменах. Ако видим че са добри твоите и на приятелите ти "разшифровки",тогава ще признаем че сте прави! Ако видим обаче същите сатирични хуморески,с които ни занимаваха "старите" тюрколози,значи теорията ви е капут!

Не забравяйте и това,че китайците също имат едносричкови думи но далеч повече от вашите- те още не са казали последната си "дума" и дотук още ви гледат сеира! Ако направите "научен" пробив сред наивните европейци току виж изведнъж да се окаже,че всичките ви едносричкови думи са "китайски",а вие сте ги откраднали от китайците и сте направили "пробива" специално за тях!
цитирай
31. nkf - Доста е сложна историята на галите ...
17.02.2021 16:24
Доста е сложна историята на галите или келтите, както по-популярно са известни. В Шотландия и Ирландия отиват няколко големи клана от земите на Сития и долния Дунав. Тези хора са Българи и те образуват аристократичната каста на жителите на Шотландия и Ирландия. За това твърдение имаме много сериозни доказателства, включително автентичен шотландки документ. Разбира се, тази миграция е станала в доста дълбока древност. Определено обаче по отношение на благородническата титулатура има известна идентичност. Обаче не е само титулатурата - има и други общи културни близости и еднаквости. Апропо, Бешевлиев, е всичко друго, но не и учен в истинския смисъл на думата. Този човек, позволил си да съчинява и по този начин откровено да лъже, не би следвало неговите "научни работи" да бъдат въобще взимани под внимание. Има едни нравствено-личностни качества като: честност, почтеност, добронамереност... които стоят като фундаментално изискване както пред всеки човек, така - и още повече - пред онзи, седнал да се занимава с една от най-висшите науки история. Бешевлиев обаче не може да избяга от долния си плебейски произход на кундурджия. Impudicitia in ingenuo crimen est, in servo necesitas! (Сенека)
цитирай
32. nkf - Багаин е титла по времето на Първата ...
17.02.2021 16:31
mt46 написа:
Багаин е титла по времето на Първата българска държава, носена от боляри, които стоят по-ниско по длъжност от боилите. Сведения за титлата се намират в прабългарски надписи от IX век. Багаин означава „пълководец“ или „началник на малък военен отряд“. Веселин Бешевлиев приема, че титлата обозначава класова принадлежност. От преобладаващата употреба на титлата багаин в няколко инвентарни военни надписа става ясно, че тази категория кански люде са носели отговорност за съхранение (и поддържане в готовност) на тежко защитно въоръжение – ризници и шлемове. Няма съмнение, че титлата багаин е носена от военни чинове, които поради особената структура на военизираната българска държава, са съставлявали своеобразна военна каста.

Ето го и другарят - поет, с "авторитетен" цитат от ... Уикипедия! Бешевлиев е толкова учен, колкото и Златарски. Съчинители, но за тяхно съжаление бездарни, глупави и неуки! Бешевлиев е кундурджия, плебей и е негоден за научна дейност. Невежеството на Бешевлиев блика и от този цитат. Бешевлиев говори за "класова принадлежност" в Средновековието! Това наистина само пълен лаик и невежа може да го каже! Бешевлиев дали знае що е класа, каста, съсловие, еснаф да речем? Явно - не! Със сигурност Бешевлиев не знае, че кастовата и съсловната принадлежност НЕ СЕ определят от конкретни длъжности и дейности, а точно обратното. И Багаин НЕ ОЗНАЧАВА "пълководец"! Пълководци има в лириката и в общите приказки!
цитирай
33. nkf - Язък за вас ! Вие не сте Българи ! ...
17.02.2021 16:40
panazea написа:
Язък за вас ! Вие не сте Българи !
Бъдете каквото си щете , но нас Българите оставете на мира.
Българинът не се нуждае от чужди знания , защото си има свои!
Българинът не е бил роб , слав , защото умира , но не се предава!
Българинът винаги побеждава , защото Богъ е с нас !
Разумейте ся езици и покоряйте ся , Яко с нами Богъ !

Уважаема, Вие сте напълно права; но прекалено много искате от обществения отпадък. Та туй са люде без родова принадлежност-съветски челавеци, мангали с една дума! Комусти!
цитирай
34. shtaparov - Доста е сложна историята на галите ...
17.02.2021 18:13
nkf написа:
Доста е сложна историята на галите или келтите, както по-популярно са известни. В Шотландия и Ирландия отиват няколко големи клана от земите на Сития и долния Дунав. Тези хора са Българи и те образуват аристократичната каста на жителите на Шотландия и Ирландия. За това твърдение имаме много сериозни доказателства, включително автентичен шотландки документ. Разбира се, тази миграция е станала в доста дълбока древност. Определено обаче по отношение на благородническата титулатура има известна идентичност. Обаче не е само титулатурата - има и други общи културни близости и еднаквости. Апропо, Бешевлиев, е всичко друго, но не и учен в истинския смисъл на думата. Този човек, позволил си да съчинява и по този начин откровено да лъже, не би следвало неговите "научни работи" да бъдат въобще взимани под внимание. Има едни нравствено-личностни качества като: честност, почтеност, добронамереност... които стоят като фундаментално изискване както пред всеки човек, така - и още повече - пред онзи, седнал да се занимава с една от най-висшите науки история. Бешевлиев обаче не може да избяга от долния си плебейски произход на кундурджия. Impudicitia in ingenuo crimen est, in servo necesitas! (Сенека)

Как да ти противореча,като си напълно прав приятелю!
цитирай
35. dobrodan - Щапаров, сега ще ти дам един линк.
17.02.2021 21:26
https://www. xn--e1abo0cr .xn--90ae/2019/03/03/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-3/

Сложил съм два излишни интервала, преди xn и пак преди второто xn.
Това е сайтът лъжец.бг.
Там ще намериш едни много интересни работи.
Малко от Преславския надпис като за тая вечер.

pile/пиле - стълб, купчина (латински). Не може да се изведе убедително засега.
хумсхи - една пета част (иврит?)
тортуна - дори има град в днешна Швеция с това име. Ат-ор-тун - облечен като конник (вероятно в преносен смисъл). Виж в чувашки - нещо като "богоподобен".
жупан - може да се изведе през китайски, а може дори да е стара заемка в китайски език - су-бан (господар на водата, доста важна е била водата, годна за пиене).
читко - от читкъ - прочетен, преброен (четко, отчетлив). Тюркски корен - чет.
купе - от купувам, купено (корен уп, тюркски). Означава "много", в латински - "оптимален", "оптика".
Може пък и да продължа, като имам време.
Ще ме прощаваш......направил си с преводите от надписите което си могъл. Няма лошо.
Тая дума - леле - знаеш ли от кой език идва:)? От народната песен в началото на поста ти?
цитирай
36. shtaparov - Багаин е титла по ...
18.02.2021 00:27
nkf написа:
mt46 написа:
Багаин е титла по времето на Първата българска държава, носена от боляри, които стоят по-ниско по длъжност от боилите. Сведения за титлата се намират в прабългарски надписи от IX век. Багаин означава „пълководец“ или „началник на малък военен отряд“. Веселин Бешевлиев приема, че титлата обозначава класова принадлежност. От преобладаващата употреба на титлата багаин в няколко инвентарни военни надписа става ясно, че тази категория кански люде са носели отговорност за съхранение (и поддържане в готовност) на тежко защитно въоръжение – ризници и шлемове. Няма съмнение, че титлата багаин е носена от военни чинове, които поради особената структура на военизираната българска държава, са съставлявали своеобразна военна каста.

Ето го и другарят - поет, с "авторитетен" цитат от ... Уикипедия! Бешевлиев е толкова учен, колкото и Златарски. Съчинители, но за тяхно съжаление бездарни, глупави и неуки! Бешевлиев е кундурджия, плебей и е негоден за научна дейност. Невежеството на Бешевлиев блика и от този цитат. Бешевлиев говори за "класова принадлежност" в Средновековието! Това наистина само пълен лаик и невежа може да го каже! Бешевлиев дали знае що е класа, каста, съсловие, еснаф да речем? Явно - не! Със сигурност Бешевлиев не знае, че кастовата и съсловната принадлежност НЕ СЕ определят от конкретни длъжности и дейности, а точно обратното. И Багаин НЕ ОЗНАЧАВА "пълководец"! Пълководци има в лириката и в общите приказки!

Петър Добрев наистина цени много високо научната упоритост и издирвателска дейност на проф. Бешевлиев,но той с право търпи големи критики заради първоначалните си грешки,натрупани в служба на фалшивата тюркска теория.
цитирай
37. shtaparov - https://www. xn--e1abo0cr. xn...
18.02.2021 00:38
dobrodan написа:
https://www. xn--e1abo0cr .xn--90ae/2019/03/03/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-3/

Сложил съм два излишни интервала, преди xn и пак преди второто xn.
Това е сайтът лъжец.бг.
Там ще намериш едни много интересни работи.
Малко от Преславския надпис като за тая вечер.

pile/пиле - стълб, купчина (латински). Не може да се изведе убедително засега.
хумсхи - една пета част (иврит?)
тортуна - дори има град в днешна Швеция с това име. Ат-ор-тун - облечен като конник (вероятно в преносен смисъл). Виж в чувашки - нещо като "богоподобен".
жупан - може да се изведе през китайски, а може дори да е стара заемка в китайски език - су-бан (господар на водата, доста важна е била водата, годна за пиене).
читко - от читкъ - прочетен, преброен (четко, отчетлив). Тюркски корен - чет.
купе - от купувам, купено (корен уп, тюркски). Означава "много", в латински - "оптимален", "оптика".
Може пък и да продължа, като имам време.
Ще ме прощаваш......направил си с преводите от надписите което си могъл. Няма лошо.
Тая дума - леле - знаеш ли от кой език идва:)? От народната песен в началото на поста ти?

Какъв латински,какъв иврит,какъв китайски- не произхождаше ли всичко от тюркския,нещо почна да сдаваш фронта май ??!! :) И пак повтаряш старите грешки- даваш някакви тълкувания на отделни думи,но не можеш да сглобиш цялостен текст: и ти стигаш до глупостите на тюрколозите,не си мръднал и милиметър по-напред от тях !
цитирай
38. dobrodan - Като за човек, седнал за час да.поразгледа един надпис,
18.02.2021 02:54
не се справям зле комай :)? Вече може да се състави едно изречение с думите, които ти дадох. Нито за иврит, нито за латински се чудя лично аз какво правят такива думички в тях. Не знам кой тюрколог докъде е стигнал, но виждам как отбор българисти доникъде не са я докарали, просто поради липса на навременна информация, а също и заради търсенето на теле под коня :). Само един живот няма да ми стигне за всичката работа, но колкото стигне сега, нали?
цитирай
39. shtaparov - Язък за ...
18.02.2021 11:30
nkf написа:
panazea написа:
Язък за вас ! Вие не сте Българи !
Бъдете каквото си щете , но нас Българите оставете на мира.
Българинът не се нуждае от чужди знания , защото си има свои!
Българинът не е бил роб , слав , защото умира , но не се предава!
Българинът винаги побеждава , защото Богъ е с нас !
Разумейте ся езици и покоряйте ся , Яко с нами Богъ !

Уважаема, Вие сте напълно права; но прекалено много искате от обществения отпадък. Та туй са люде без родова принадлежност-съветски челавеци, мангали с една дума! Комусти!

Обществения отпадък комай си бе умишлено създаден,за да подкрепя менте теории като тюркската приятелю
цитирай
40. shtaparov - не се справям зле комай :)? Вече може ...
18.02.2021 11:35
dobrodan написа:
не се справям зле комай :)? Вече може да се състави едно изречение с думите, които ти дадох. Нито за иврит, нито за латински се чудя лично аз какво правят такива думички в тях. Не знам кой тюрколог докъде е стигнал, но виждам как отбор българисти доникъде не са я докарали, просто поради липса на навременна информация, а също и заради търсенето на теле под коня :). Само един живот няма да ми стигне за всичката работа, но колкото стигне сега, нали?

Ти първо преведи целия текст и ни дай да го видим анблок изречение по изречение,но му направи и разбор дума по дума,за да видим коя дума какво означава на турски :) Ако беше на Български както аз съм го направил,нямаше да има нужда от голям разбор: част от думите се разбират от само себе си дори и сега,разборът е нужен само за непознатите термини. И не ни занимавай само с Преславския надпис,който може да се окаже аварски или манихейски- подхвани също надписите от Езерово,Кьолмен и Сент Миклош. Направи им цялостни разчитания каквито аз съм им направил,покажи ни ги дума по дума пък тогава ще видим.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816648
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136742
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи