Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2020 09:38 - ЗОРОАСТРИЙСКИ БОГ В "ПРА"-БЪЛГАРСКИ НАДПИС ДОКАЗВА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА БИЛИ ТАНГРИСТИ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 4298 Коментари: 17 Гласове:
56

Последна промяна: 12.12.2020 05:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЗОРОАСТРИЙСКИ БОГ В "ПРА"-БЪЛГАРСКИ НАДПИС ДОКАЗВА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА БИЛИ ТАНГРИСТИ


     Безброй научни факти доказват че Българите не само не са тюрки,но и въобще не са азиатци,но "нашата" историческа наука от 70 години произвежда предимно кадри,които знаят да си затварят очите за това. Истината не изнася на много държави около нас,които си купуват лобита в "нашата" историческа наука- затова Българска история се пише не според историческите факти както обичайно се прави по света,а според болните фантазии на този или онзи чуждестранен политик. Под натиска на чуждоземни лумпени,попаднали случайно в политиката "историческите" измами през тези години добиха невероятен мащаб,а към тях постоянно се прибавят нови. От тази "епидемия" не са пощадени и роднините на старите Българи- Хуни, Авари, Хазари и пр.

  Има данни,че Хуните например не са били никакви азиатци- те били група европейски народи,обединени от Българския скиптър и действащи по заповед на нашия император. Аварите (по-точно Псевдоавари) и Хазарите са обитавали части от Западна Азия но не били никакви тюрки,а първите Хазари са били чисти индоевропейци.

  Древните Българи също били индоевропейци,но група продали се на чужди интереси "историци" с позиции в академиите и катедрите продължава да лъже народа ни с тюрки и "славяни". Те внушиха пошлите си фантазии на миналите през тяхната "школа" историци и накараха наш учен да изобрети древен надпис с лелеяното от тях име "Тангра" (Вес.Бешевлиеш,стр.131):

      image

                                              image

  Превод: "Канас ю Биги Омортаг [от бога владетел]... беше... и [направи жертвоприношения на бога] Тангра... ичиргу (колобър?)..."

  Надписът,открит в 1926 г. реално съществува но няма нищо общо с Тангра,понеже Българите не са били тюрки. Той е тежко повреден и то до такава степен,че вероятността четенето на Бешевлиев да е вярно не е по-висока от 40% и то при условие,че Българите са били тюрки (https://bnt.bg/bg/a/nadpis-s-imeto-na-bog-tangra-nameren-vrkhu-kolona-v-madara?v=238347). Те обаче не са били такива което значи,че тази вероятност не е по-висока от 20% понеже имена и думи като Денгир. Тенгри, Тангароа, Тандра, Индра, Тандър, Ангра и пр. са имали доста други народи,в това число Шумери, Келти и Индоарийци..

      image

  Сега всеки би задал въпроса: ако върху колоната от Мадара го няма името ТАНГРА,какво е написано с тези думи тогава? Вече има отговор на този въпрос и нека не се сърдят поклонниците на проф. Бешевлиев,че развенчавам неговия авторитет и опровергавам неговото четене. Той все пак е живял в друго време когато не е можело дори да се мисли,че е възможно "пра"-Българите да са били елитни европейци и носители на изключителна култура. Затова много негови действия са били съобразени с правилата на системата,която изисквала дедите ни НЕПРЕМЕННО да са тюрки,независимо каква е била реалността и каква- историческата истина.

  Доста хора забравят,че в "пра"-Българска среда вместо светилища на Тангра се откриват КАПИЩА т.е. храмове,типични за Класическата европейскя езическа древност но също и Зороастрийски храмове,които биват обяснявани с "азиатския" произход на Българите.

      image

   Щом има такива храмове,значи Българите са вярвали в класически и зороастрийски богове,а не в Тангри или вълци. Класическите богове са добре застъпени в Розетата от Плиска и в Българския календар,който ги представя като предвестници на Христос. Остава въпросът къде са зороастрийските богове.

  Едни от тях несъмнено са Слънцето и Огънят,представени широко в Българския фолклор от което следва,че дедите ни са имали изключителна почит към тях. Надписът от Мадара за пръв път ни представя друг важен зороастрийски бог,залегнал в основата на зороастризма,дуализма и богомилството. То е еманация на дуализма и манихейството.които дедите ни може да са приели от персийски или сирийски мисионери,избягали при тях през VI-VII в. от тюркските и арабските нашествия. Съгласно с това,участъкът с надпис [?]-Н-Т-А-Г-Г-Р-А-М-[?] в колоната от Мадара споменава зороастрийския бог Ангра Майню (Ахриман),а коректното разчитане на надписа  е [...]Т - АНГРА - М[АНЬО] - [...]. В България изглежда е ползван вариантът МАНЬО а не МАЙНЮ,понеже имаме такова лично име и негови производни- МАНЧО, МИНЬО, МИНЧО, фам. МАНЕВИ, МАНОВИ, МИНЕВИ и пр. От там у нас са останали изрази като "Мина се". "Помина се", "Минаха го" и пр.,свързани без изключение с бога на злото,какъвто е самият Ахриман (наричан още Ариман).

  Науката за Българския календар е сложна и не е за всеки. Тайните на Календара не са тъй лесни за разгадаване,както се струваше на първите проучватели а нови изследвания показаха,че той не е типично езически. В него има имена на езически богове,но там те са представени като предвестници на Христос,което свързва традициите на нашия календар ИМЕННО с манихейството. А то както знаем е залегнало в основите на дуализма,характерен за Българските богомили (зороастрийци и манихеи). Зороастризмът в древна България е констатиран от много автори (кликни за да увеличиш):

      image


              image

         image

  Откъде обаче е дошъл този зороастризъм у нас,ако Българите са стари европейци и не са азиатски народ? Оказва се,че има три възможни отговора на този въпрос:

1. От Кавказ,където според Ал. Мошев е имало важни зороастрийски центрове.
2. От "Аварите" или по-точно Псевдоавари,които са угрофински пришълци от северозападна Азия.
3. От Келтите като не забравяме,че най-чисти "пра"-Българи са само хората от Келтските племена БЪЛГИ (наричано от гръко-римските историци БЕЛГИ и БОЛГИ) и неговите роднински племена ВОЛКИ и БОЙИ (БОХИ т.е. БОГИ).

  Много хора ще останат изумени като разберат,че дедите ни са живели в земите на днешна Англия и Франция,понеже някога гърците ги прогонили чак там. През IV-III в. пр. Хр. те се намножили и почнали да се разселват,като едни отишли в Ирландия а други в Италия и Панония,където Страбон ги "регистрирал" под името БЕЛГИ и БЕЛГИТИ ( = БЕЛГИТЕ). Много Болги (БЪЛГИ) и ВОЛКИ отишли в Тракия през III в. пр. Хр.,останали там и затвърдили класическите езически култове,които изповядвали на Балканите преди гръцкото нашествие. Малко хора обаче знаят,че Келтското племе БОЙИ (БОХИ,БОГИ),което обитавало Бохемия е изповядвало зороастризма:

image

   Как е попаднал тоя зороастризъм у тях все още е загадка но е ясно,че точно от тях Българите са взели своя..Бохемия граничела с Панония и древна Дакия и лесно е ставал взаимообмен на култури. Въпросът откъде Бойите са взели своя зороастризъм също си има възможен отговор: в 279 г. пр. Хр. те изглежда са дошли на Балканите заедно с БОЛГИТЕ и останали да живеят с години по места,в които Персите (Берси,Берсили) са минавали и са оставили зороастрийския си култ. Вероятността Бойите да са изобретили зороастризма и да са го пренесли на изток изглежда нищожна,а посветените в тази религия Бойи (БОХИ,БОГИ) напуснали Балканите след римските нашествия и се върнали в Бохемия или останали в Дакия при своето родствено племе ДАЧИ (ДУЧИ) БЪЛГАР. Затова типът на зороастрийските храмове се открива както при Траки,така и при Келти:

       image

       image

   Зороастризмът може да е бил присъщ и на самите Белги понеже за тях е запазено мнение на стар летописец,че са дошли в Европа от Асирия (явно се касае за царство Митани или Вавилония):

      image

  Името ТРЕБЕТА е близко до нашето ТРЕБЕЛА (ТРЕБЕЛЪ- форма на името Тервел) и до думата ТРЕБЯ (Изтребвам) а сред Белгийските племена имало такива,чиито названия звучат типично по Български- Беловаци, Леваци, Груди, Гайдумни (Гайдуни, Гайдини), Тревери (Тревели,Тервели) и пр.:

       image

  За Белгите се знае още,че езикът им не бил Келтски а някакъв друг (предположително Български):

      image

  Има достатъчно данни че АНГРА МАЙНЮ е зороастрийски бог,останал на Изток след нашествията на Ведическите племена в Индия (кликни за да увеличиш):

      image

  Ето още сведения за него:

      image

  Запазено е изображение на този зороастрийски бог в "пра"-Български артефакт от IX в.- на един от съдовете на съкровището от Наги сент Миклош се вижда как героят Тахмурас язди Ахриман,за да му пречи да прави зло:

                image

  Този типичен сюжет е добре познат в зороастрийската митология (кликни за да увеличиш):

       image

  Приликата в имената на АНГРА и ТАНГРА явно е забелязана от нашите тюрколози и никак не им се е понравила. Затова в България не се говори за АНГРА а за АНХРА,явно от стремеж да се избегнат възможните асоциации между двете имена и прехвърляне на вниманието от ментето "Тангра" към истинския субект в Омуртаговия надпис- зороастрийския бог на злото АНГРА:

      image

   Присъствието на този бог в "пра"-Български надпис говори,че Българите го използвали при сключването на мирни договори за да прокълнат онзи,който не ги спазва и да заплашат "византийците" че ще ги стигне богът на злото,ако дръзнат да ги нарушат. Затова истинския текст и превод на надписа върху колоната от Мадара няма нищо общо с химерния Тангра,а е гласял приблизително това:

"Княз от Бога О`Mортаг ... беше [във война но сключи мир] и [се закле в господаря на злото] Ангра М[аньо]... [че ще го спазва свято,а заедно с него се закле] ичиргу [боила] ..."

   Буквата "Т" пред името АНГРА не е свързана с нея а е дошла от предходната дума,която несъмнено е [АРХОN]Т (съкратено от Архонта или Архонтас,чийто приблизителен превод е "Господар"). Такива съкращения на гръцки думи не са рядкост в старата Българска епиграфика и са известни най-различни примери за това:

1.  МЕТ вместо МЕТА: в надпис около Мадарския конник.

      image

2. КАТ вместо КАТОY или КАТО (с О-мега): в надпис около Мадарския конник.

      image

3. ЕТ вместо ЕТН или ЕТОN (с O-мегa): в друг такъв надпис.

  Ако някой реши да направи забележка,че Българите не биха се отнесли към името АНГРА така неуважително,като изпишат част от него на горния ред а друга част пренесат на долния ще му кажа,че същото важи и за името "Тангра": във версията на тюрколозите то също е пренесено така,но това не смущава съчинителския им устрем. За разлика от тях обаче моята версия има обяснение и на това: в случая най-много да се окаже,че буквата преди израза АГГРАN (или АГГРАМ) върху колоната от Мадара е била "Г" а не "Т",и там съответно не е пишело [...]Н ТАГГРАN [...] както си въобразяват тюрколозите,а [... ОМО]РТАГ ГРАМ[ОС ...] т.е.: О`МОРТАГ НАПИСА (Заповяда да напишат).

  Всеки сериозен учен знае,че присъствието на Тангра у нас е хипотетично,понеже е изведено по презумпция от предполагаемия (също хипотетичен!) тюркизъм на "пра"-Българите:

      image

  Затова наличието на Тангра у нас,чието име несъмнено идва от зороастрийския Ангра и Келтския Тандра е абсолютен мит и фантазия на тюрколозите- факт,който е пределно ясен на всеки честен изследовател:

      image

  Много учени доказаха и още доказват,че няма НИКАКВИ следи от бог на име "Тангра" в Българския фолклор,култура и древни паметници:

      image

        image

  Келтската връзка на древните Българи в същото време е тъй ясно доловима за всеки честен учен,че НИКОЙ вече няма да може да я отрече:

      image

  Това не отрича връзката им с Траките и Кимерите: Келтите и по-специално Болгите (Белги,Бълги) са потомци на Бригийски пришълци от Балканите,каквито потомци са също Траките и Асирийците а Йоан Зонара някога е писал,че Келтите са потомци на Кимери:

      image

  Естеството на Българския календар не обърква тази версия и не я опровергава- на учените отдавна е известно а от д-р Живко Войников отбелязано,че Келтите са имали неизвестен брой различни календари (кликни за да увеличиш):

image

  Келтите са в Панония поне от IV в. пр. Хр. ако не и от по-рано а за племето БОЙИ се предполага,че е оставило названието БОНОНИЯ (фонетичен вариант на името ПАНОНИЯ). Затова Илирическите крале на България,за които говори йеросхимонах Спиридон Габровски (ползвал изчезнали книги от Търновската Патриаршеска библиотека) не са никакъв мит,а са крале на "Келтските" Болги. Те управлявали Белгийско-Илирийския народ,който обитавал Панония преди римското нашествие и избягал в Дакия след него,а там окончателно се смесил с Траки, Даки, Скити и Сармати:

      image

  Присъствието на Келтски племена (Белги, Волки и пр.) на Балканите е поне от III в. пр. Хр. а смесването на Келти, Траки и Илири след I-ви век от н.е. на север от Дунав е отбелязано от древните автори и споменато от нашия историк Петър Георгиев:

      image

  Келтите (явно от племето Болги и роднинските му племена) ползвали голям брой "пра"-Български имена и обичали да пият вино от черепите на убити врагове. Затова смятам,че най-вероятно те са пренесли този обичай в Тракия,а тяхната роля за създаването на Българската държава е основна и незаменима:

      image

  След тези нови разкрития Българските слава и гордост ще блеснат още повече понеже митът за "Тангра",въведен у нас от тюрколтозите е безпредметен и окончателно разбит!





Гласувай:
56


Вълнообразно


1. nkf - Статията е хубава, аргументирана, ...
12.10.2020 14:22
Статията е хубава, аргументирана, а и за пореден път забива пирон в ковчега на измислицата тангра. Аз ще си позволя да допълня нещо: За мен лично никак не е безспорно, че старите Българи са били зороастрийци. Според мен този зороастризъм се пропагандира покрай "иранската теория" на водопроводчика Петър Добрев. Да, в старата българска вяра има общи елементи със зороастризма, но такива общи елементи се виждат и във вярванията на другите арийски и индоевропейски народи. Та, Ангеле, огънят, слънцето, светкавицата, светлината, Белбог/добрият бог/, лошият бог и въобще дуализмът е присъщ на религиите на всички арийци. Това, че старите Българи са имали култ към слънцето, огъня и т.н. далеч не означава, че са били непременно, именно зороастрийци. Лично аз смятам - правейки си мои проучвания, за себе си - че ако култово-религиозната система на старите Българи има някаква по-пряка връзка с вярванията на персите и сходните им, най-близки народи, то това е връзката с езидизма на кюрдите. Потвърждение за това ми заключение намирам в писанията на Раковски и в песните на Веда словена. Иначе, ако говорим за божествен пантеон, то Раковски точно е описал кои са българските богове- Сива/Шива, Лельо, Белбог, Вишну, Рада и т.н. Същите занесени от старите Българи в Индия и останали и до днес там. И още нещо: не се подлъгвай по разбирането, че народите току-така възприемат чужди богове. Това е категорично невярно. Защо! Защото Всеки племенен божествен пантеон е свързан с буквалния произход на съответния народ. Боговете са бащи, в буквалния смисъл. Бащи-основатели. Отказ или замяна е буквално рязане на родова връзка! Рязане на корена! Например, именно това се е случило с налагане на християнството тук. И другоо, което е: виждам и ти се подаваш на изкушението да пришиеш христос към старата вяра, като нещо естествено. Грешиш, приятелю. Не се подлъгвай по алабализмите на необогомилството и ню ейдж шашмите.
цитирай
2. shtaparov - Статията е ...
12.10.2020 16:49
nkf написа:
Статията е хубава, аргументирана, а и за пореден път забива пирон в ковчега на измислицата тангра. Аз ще си позволя да допълня нещо: За мен лично никак не е безспорно, че старите Българи са били зороастрийци. Според мен този зороастризъм се пропагандира покрай "иранската теория" на водопроводчика Петър Добрев. Да, в старата българска вяра има общи елементи със зороастризма, но такива общи елементи се виждат и във вярванията на другите арийски и индоевропейски народи. Та, Ангеле, огънят, слънцето, светкавицата, светлината, Белбог/добрият бог/, лошият бог и въобще дуализмът е присъщ на религиите на всички арийци. Това, че старите Българи са имали култ към слънцето, огъня и т.н. далеч не означава, че са били непременно, именно зороастрийци. Лично аз смятам - правейки си мои проучвания, за себе си - че ако култово-религиозната система на старите Българи има някаква по-пряка връзка с вярванията на персите и сходните им, най-близки народи, то това е връзката с езидизма на кюрдите. Потвърждение за това ми заключение намирам в писанията на Раковски и в песните на Веда словена. Иначе, ако говорим за божествен пантеон, то Раковски точно е описал кои са българските богове- Сива/Шива, Лельо, Белбог, Вишну, Рада и т.н. Същите занесени от старите Българи в Индия и останали и до днес там. И още нещо: не се подлъгвай по разбирането, че народите току-така възприемат чужди богове. Това е категорично невярно. Защо! Защото Всеки племенен божествен пантеон е свързан с буквалния произход на съответния народ. Боговете са бащи, в буквалния смисъл. Бащи-основатели. Отказ или замяна е буквално рязане на родова връзка! Рязане на корена! Например, именно това се е случило с налагане на християнството тук. И другоо, което е: виждам и ти се подаваш на изкушението да пришиеш христос към старата вяра, като нещо естествено. Грешиш, приятелю. Не се подлъгвай по алабализмите на необогомилството и ню ейдж шашмите.

Не че съм се поддал на изкушение приятелю- то си излиза от Българския календар,не съм го търсел нарочно! Почти 1 година се чудих как и защо излиза така,какво може да го обясни и пр.но накрая ми просветна: то иде от естеството на манихейството,което е приемало всеки бог в своя пантеон- включително Буда, Христос, Зороастър и дори Аллах! Когато научих това,тогава ми стана ясно за какво иде реч и разбрах защо е така а защо не е другояче!
цитирай
3. fun1001 - ангеле, хем казваш.."да,да, приятелю", хем.. пишеш "ама, не е така" ) ) доста хлъзгаво,изв..
12.10.2020 20:04
мисля,че, Мартин, е много по-точен, и невъзпитан )
поздрави..

/Не че съм се поддал на изкушение приятелю- то си излиза от Българския календар,не съм го търсел нарочно! Почти 1 година се чудих как и защо излиза така,какво може да го обясни и пр.но накрая ми просветна: то иде от естеството на манихейството,което е приемало всеки бог в своя пантеон- включително Буда, Христос, Зороастър и дори Аллах! Когато научих това,тогава ми стана ясно за какво иде реч и разбрах защо е така а защо не е другояче!/

.......

ее дано, повечето, се размислят..безстрастно и критично..)
цитирай
4. shtaparov - (ангеле, хем казваш.."да,да, приятелю", хем.. пишеш "ама, не е така" ) ) доста хлъзгаво,изв..)
12.10.2020 21:43
fun1001 написа:
мисля,че, Мартин, е много по-точен, и невъзпитан )
поздрави..

/Не че съм се поддал на изкушение приятелю- то си излиза от Българския календар,не съм го търсел нарочно! Почти 1 година се чудих как и защо излиза така,какво може да го обясни и пр.но накрая ми просветна: то иде от естеството на манихейството,което е приемало всеки бог в своя пантеон- включително Буда, Христос, Зороастър и дори Аллах! Когато научих това,тогава ми стана ясно за какво иде реч и разбрах защо е така а защо не е другояче!/

.......

ее дано, повечето, се размислят..безстрастно и критично..)

Покажи ми къде точно съм казал "Да приятелю",за да се поправя. Тук няма "да"- има само разяснение как и защо се е получило така,без да съм го търсил предварително! Нямам специални пристрастия към тези религиозни течения но не съм и непременно против тях- ако не пречат на България,и аз няма да им преча! Те не могат да повторят на 100% религиозните култове на дедите ни и това е пределно ясно. Богомилите обаче са манихеи и точно като такива са записани в някои древни летописи,а естеството на Българския календар го превръща дефакто в манихейски а както се оказва,това съвсем не е случайно!
цитирай
5. nkf - В случая не мога да разбера как така ...
13.10.2020 13:40
В случая не мога да разбера как така христос си "излиза" от българския календар? Българския календар към настоящия момент отброява 7 528 години, докато христос, съгласно евангелския разказ и официалната доктрина на църквата е личност, която е живяла преди 2 000 години. Дори на базата на тази личност, е въведен нов времеви цикъл - така наречената "Нова ера"! Не знам как това се съвместява с българския календар, който, изглежда - поне за мен, неспециалиста по календари - е базиран на цикъл от 12.000 години /наречен от индуизма махаюга/. Не знам и какво разбираш ти лично под "естество на манихейството и как точно го свързваш с календара. Откровено казано, разбиранията ти в тази насока, на мен поне никак не са ми ясни и не мога да ги разбера.
цитирай
6. nkf - мисля, че, Мартин, е много по-то...
13.10.2020 13:42
fun1001 написа:
мисля,че, Мартин, е много по-точен, и невъзпитан )
поздрави..

/Не че съм се поддал на изкушение приятелю- то си излиза от Българския календар,не съм го търсел нарочно! Почти 1 година се чудих как и защо излиза така,какво може да го обясни и пр.но накрая ми просветна: то иде от естеството на манихейството,което е приемало всеки бог в своя пантеон- включително Буда, Христос, Зороастър и дори Аллах! Когато научих това,тогава ми стана ясно за какво иде реч и разбрах защо е така а защо не е другояче!/

.......

ее дано, повечето, се размислят..безстрастно и критично..)

Е, Юлия, защо да съм невъзпитан? :) Иначе ми е интересно ти какво мислиш по въпроса за твърдяният зороастризъм на предците ни.
цитирай
7. fun1001 - Ангеле постингът е чудесен
13.10.2020 17:05
задълбочен и богато илюстриран, подплатен с нужната
изчерпателна хронология,и библиография .
....
тук, обаче ще добавя, защо поддържам мнението и тезата на Мартин за религиите/ боговете
и,за да завърша, бих добавила..
явно,историята, не е моята наук, но бих заложила смело на математика астрономия и археология..
Благодаря за информацията, и за твоят любезен отговор



цитирай
8. shtaparov - В случая не мога да ...
15.10.2020 11:17
nkf написа:
В случая не мога да разбера как така христос си "излиза" от българския календар? Българския календар към настоящия момент отброява 7 528 години, докато христос, съгласно евангелския разказ и официалната доктрина на църквата е личност, която е живяла преди 2 000 години. Дори на базата на тази личност, е въведен нов времеви цикъл - така наречената "Нова ера"! Не знам как това се съвместява с българския календар, който, изглежда - поне за мен, неспециалиста по календари - е базиран на цикъл от 12.000 години /наречен от индуизма махаюга/. Не знам и какво разбираш ти лично под "естество на манихейството и как точно го свързваш с календара. Откровено казано, разбиранията ти в тази насока, на мен поне никак не са ми ясни и не мога да ги разбера.

Виждам,че системата не отчита коментарите приятелю но тук задаваш фундаментален въпрос и не мога да го оставям дълго без отговор. Възрастта на известния от древните летописи Български календар не е спомената в нито един исторически извор и няма система или научен метод,които да позволят да докажем възраст по-голяма от онази,която аз съм посочил. Перфектно точната реконструкция на Календара,която направих преди 3 години насочва към възрастта му,понеже той е почвал точно на Коледа през Първа година на Рождеството което означава,че "пра"-Българският календар ознаменува рождеството на Христос. В него обаче има и езически богове което означава,че Календарът е дефакто манихейски а езическите богове са представени там като предвестници и дори сподвижници на Христос,а това го има само в манихейството. Българският календар започвал своето летоброене в Годината на Слънцето точно като Астрологическия,но редът на боговете не е напълно идентичен с онзи в него,понеже е правен по друг цикъл на Розетата от Плиска.

Има още една особеност, която свързва календара ни с най-ранното Българско християнство (датиращо от 37-ма год. сл. Хр.) но за пълното й представяне е нужен цял постинг,понеже е твърде забележителна! Дотук са сигурните данни- те обаче не пречат да предполагаме,че преди Новата ера дедите ни са имали животински но пак религиозен календар,чиято възраст може да се покрива с изнесената от теб! Аз лично допускам,че те са имали такъв още по-ранен калндар, който отмервал времето преди Рождеството,но той имал някои различни особености,вероятно е бил по-несъвършен и през Първи век или малко по-късно е преработен,за да стане манихейски и съответно раннохристиянски.
цитирай
9. shtaparov - задълбочен и богато илюстриран, ...
16.10.2020 17:29
fun1001 написа:
задълбочен и богато илюстриран, подплатен с нужната
изчерпателна хронология,и библиография .
....
тук, обаче ще добавя, защо поддържам мнението и тезата на Мартин за религиите/ боговете
и,за да завърша, бих добавила..
явно,историята, не е моята наук, но бих заложила смело на математика астрономия и археология..
Благодаря за информацията, и за твоят любезен отговор

Дал Бог добро любезна Джули,благодаря ти- бъди здрава!
цитирай
10. shtaparov - мисля, че...
16.10.2020 17:31
nkf написа:
fun1001 написа:
мисля,че, Мартин, е много по-точен, и невъзпитан )
поздрави..

/Не че съм се поддал на изкушение приятелю- то си излиза от Българския календар,не съм го търсел нарочно! Почти 1 година се чудих как и защо излиза така,какво може да го обясни и пр.но накрая ми просветна: то иде от естеството на манихейството,което е приемало всеки бог в своя пантеон- включително Буда, Христос, Зороастър и дори Аллах! Когато научих това,тогава ми стана ясно за какво иде реч и разбрах защо е така а защо не е другояче!/

.......

ее дано, повечето, се размислят..безстрастно и критично..)

Е, Юлия, защо да съм невъзпитан? :) Иначе ми е интересно ти какво мислиш по въпроса за твърдяният зороастризъм на предците ни.

Аз също не виждам причини да си невъзпитан приятелю- смятам че се е пошегувала жената,нека да се поусмихнем от време на време ако нямаш нищо против :)
цитирай
11. zaw12929 - ПОЗДРАВИ ЗА ИНТЕРЕСНАТА ИНФОРМ...
17.10.2020 01:59
ПОЗДРАВИ ЗА ИНТЕРЕСНАТА ИНФОРМАЦИЯ
цитирай
12. nkf - Здравей, Ангеле. Трябва да се вземе ...
17.10.2020 13:10
Здравей, Ангеле. Трябва да се вземе под внимание обстоятелството, че Рождество, което се празнува на 24-25 декември, е всъщност раждането на новото слънце, а не на личността Исус.. На 21-22 декември е зимното слънцестоене и най-късият ден в годината /обратно-21-22 юни е лятното слънцестоене и най-дългият ден в годината/. След 22-ри Декември, денят започва да расте - това е именно роденото ново слънце. Предполагам, че ги знаеш тези неща. Българите сме арийски народ и като такива в древността сме почитали /както вече споменах и в по-горните си коментари/ огъня, слънцето, светкавицата и светлината като цяло. Затова Коледа 24-25 декември е изключително важен празник в календара ни. Това обаче не е заради Исус. Апропо, библейската личност Исус, не е роден на 24-25 декември, а някъде около март-април. Ето защо, старите Българи никакъв Христос не са чествали, а слънцето. Не случайно празникът ни се казва Коледа; имаме сурвачки/сурвакари. Обаче на санскрит Сурия се нарича именно Слънцето и в този смисъл вече не е случайно, че сурвакарския ритуал е именно на Коледа - когато се ражда новото слънце. Пък и ако си припомним какво пише Теофилакт, че Българите почитат слънцето, луната, звездите, всичко си идва на мястото и става ясно, че за никакъв христос не може да става дума ни най-малко. Астрономическите познания на старите Българи са далеч по-стари от появата на християнството. А всеки календар неизбежно се базира на астрономически познания.
цитирай
13. shtaparov - ПОЗДРАВИ ЗА ИНТЕРЕСНАТА ИНФОРМ...
19.10.2020 13:51
zaw12929 написа:
ПОЗДРАВИ ЗА ИНТЕРЕСНАТА ИНФОРМАЦИЯ

Благодаря- сърдечен поздрав и за теб,само здраве и късмет!
цитирай
14. shtaparov - Здравей приятелю!
19.10.2020 14:39
nkf написа:
Здравей, Ангеле. Трябва да се вземе под внимание обстоятелството, че Рождество, което се празнува на 24-25 декември, е всъщност раждането на новото слънце, а не на личността Исус.. На 21-22 декември е зимното слънцестоене и най-късият ден в годината /обратно-21-22 юни е лятното слънцестоене и най-дългият ден в годината/. След 22-ри Декември, денят започва да расте - това е именно роденото ново слънце. Предполагам, че ги знаеш тези неща. Българите сме арийски народ и като такива в древността сме почитали /както вече споменах и в по-горните си коментари/ огъня, слънцето, светкавицата и светлината като цяло. Затова Коледа 24-25 декември е изключително важен празник в календара ни. Това обаче не е заради Исус. Апропо, библейската личност Исус, не е роден на 24-25 декември, а някъде около март-април. Ето защо, старите Българи никакъв Христос не са чествали, а слънцето. Не случайно празникът ни се казва Коледа; имаме сурвачки/сурвакари. Обаче на санскрит Сурия се нарича именно Слънцето и в този смисъл вече не е случайно, че сурвакарския ритуал е именно на Коледа - когато се ражда новото слънце. Пък и ако си припомним какво пише Теофилакт, че Българите почитат слънцето, луната, звездите, всичко си идва на мястото и става ясно, че за никакъв христос не може да става дума ни най-малко. Астрономическите познания на старите Българи са далеч по-стари от появата на християнството. А всеки календар неизбежно се базира на астрономически познания.

Българският календар е базиран на изключителни за своето време астрономически познания. Слънцето,луната и звездите (видимите с просто око планети) са основни богове на Българите но както личи от специфичните кръстове по Български артефакти,дедите ни не били безразлични и към Христос. Съчетанието на езически богове (Слънце,Огън,Луна и планети) с християнство е чиста проба манихейство и ако Българите не изповядвали ортодоксалните му форми,те както личи по богомилството били близки до някоя от периферните му секти. То не отрича Коледата нито Сурва а напротив- те на практика са част от него. То е много адаптивна религия,непозната за нашите учени които умишлено странят от него,понеже ще зачеркне налаганите от тях глупости за тюркизма и тангризма.

Исторически извор обаче конкретно посочва,че много от дедите ни са били манихеи и естеството на календара ни го доказва. Манихеите считали,че Слънцето и Христос са едно и също нещо- затова рождените им дати съвпадат а Дионисовата космогония на древните Българи допуска,че Христос е едно от преражданията на Дионис и съответно- на Слънчевия бог. Календарът ни показва,че през април месец не е Рождеството- тогава е Възкресението, което се равнява на второ Рождество. Христос-Дионис в тези вярвания умира и възкръсва всяка година,а всяко отделно негово прераждане си имало конкретно име- Загрей (който е Сурва), Кубера, Сит (Сет,Кут) който е Нощното Слънце, Бат Сабат (Господаря Свят) или Свентовит, Херос т.е. Арес, Орфей (Сурвей) който е и Хермес, Исус (наричан още Христос) и пр.
цитирай
15. anonimen65 - ne znaia kade e istinata za kalen...
02.11.2020 14:17
ne znaia kade e istinata za kalendara o znaia che prez turskoto"sajitelstv"balgarite sa polzvali kalendara koito e ot predi rojdestvo hristovo e e 7000 i neshto si tuk se govori che e 7500 no na men sa mi go kazali hora jiviali i polzvali go v tehnia si jivot i novia koito beshe ofitsiialen kazvaha che e nalojen ot evropa.
цитирай
16. anonimen65 - ne znaia kade e istinata za kalen...
02.11.2020 14:59
ne znaia kade e istinata za kalendara o znaia che prez turskoto"sajitelstv"balgarite sa polzvali kalendara koito e ot predi Rojdestvo Hristovo i e 7820ne pretendiram che pravilno sam zapomnila. kazvali sa mi go hora i polzvali go v tehnia si jivot novia ,koito polzvame do dnes kazvaha- tozi kalendar go nalojiha velikite sili sled osvobojdenieto .
цитирай
17. shtaparov - Истината за Календара
03.11.2020 19:21
anonimen65 написа:
ne znaia kade e istinata za kalendara o znaia che prez turskoto"sajitelstv"balgarite sa polzvali kalendara koito e ot predi Rojdestvo Hristovo i e 7820ne pretendiram che pravilno sam zapomnila. kazvali sa mi go hora i polzvali go v tehnia si jivot novia ,koito polzvame do dnes kazvaha- tozi kalendar go nalojiha velikite sili sled osvobojdenieto .

Вярно е- народът ни е ползвал точно Българския календар в своето ежедневие,а съвременния не му е наложен от Европа и света- наложили са му го нашите възрожденци,които смятали нашия за много остарял а днешния официален- за новаторски и модерен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4817375
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136745
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи