Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2019 13:12 - ИМЕНАТА НА СТАРА ПЛАНИНА ПОКАЗВАТ КЪДЕ Е ПРАРОДИНАТА НА БЪЛГАРИТЕ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 3456 Коментари: 11 Гласове:
37

Последна промяна: 04.12.2019 20:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
               ИМЕНАТА НА СТАРА ПЛАНИНА ПОКАЗВАТ КЪДЕ Е ПРАРОДИНАТА НА БЪЛГАРИТЕ


    Нови проучвания сочат че различните имена,които Стара планина е носела през вековете могат да покажат къде е Българската прародина. Това обстоятелство е доста неочаквано но не може да бъде пренебрегнато,понеже най-популярните днешни имена на Стара планина нямат по-добри обяснения от тези,които сега ще предложа.

        image

  Имената,които Стара планина е носела или още носи са следните:

1. ХЕМУС (с варианти ХЕМ,ЕМУС,ЕМОН и пр.)
2. МАТОРНИЕ ГОРЫ (МАТОРНИЕ ГОРИ)
3. БАЛКАН
4. БЕРЕГАВА
5. СТАРА ПЛАНИНА

  1. ХЕМУС (ХЕМО,ХЕМ) е име,близко до нашата дума ХУМА (вид глина,вид земя). Значението му в такъв случай е КАМУС (КАМУШ,КАМЪШ) т.е. КАМЪК (КАМИК),като "С" и "К" са взаимнозаменяеми при преминаване от "Сатем" към "Кентум" форма и обратно. Диалектните му форми ХЕМОН,ЕМОН и пр.,вкл. ИМЕОН означават КЕМОН (КАМЕН,КАМИК) т.е. Камениста планина. Българската дума КАМЕН за обозначаване на КАМЪК е характерна за някои югозападни Български диалекти като нашия от Солунско. В тях са запазени древни езикови ворми,които не се срещат в днешните Български говори а само в литературни старо-български. От думата КАМЕН произлизат развитата й форма КАМЕНЕН и личното име КАМЕН.

    image

  От думата ХЕМ (с диал.форма КАМ т.е. Камък) произлиза етнонимът КИМЕРИ (КЕМ-АРИ,ХЕМ-АРИ) т.е. Старопланински жители,които се преселили към Приазовието и Кавказ. От нея е и етнонима КУМАНИ (= КАМЕНИ,КАМЕННИ т.е. Старопланински),с който по начало са обозначавани чисти европеиди с индоевропейски или доиндоевропейски говори,обявени от езиковедите за "тюркски"! Така езиковата археология (т.е. Ангеловия анализ) потвърждава роднинството между Кимери и Кумани,за което говорят древните историци.

  Името ХЕМ е в тясна връзка с етнонима ХУН,който произлиза от него и означава "Балкански жител,Планинец". Това се отнася обаче за истинските (Белите) Хуни,които обитавали части от Памир и Кавказ преди много векове. Етнонимът на останалите ("тъй наречените Хуни") има друго значение,което ще разкрия в някоя друга статия а тук ще добавя,че тюркската владетелска титла ХАН означава ХУН (Човек с гарантиран от генеалогията Балкански произход) което било много важно,понеже 90% от тюрките нямат чист Балкански произход,а са смесени с други азиатски народи.

  Съответно на това,едно от няколкото индоевропейски (Български) значения на нашата владетелска титла КАНАЗ (КНЯЗ) е ХУНАС (ХУНЪТ) и КЕМ-АЗ (ХЕМ-ИЗ, Произлязъл от чист Палеобалкански род). Древното име на Египет КЕМ също иде от там,понеже първите фараони били Палеобалкански и Протомалоазийски пришълци,които отишли с кораби в северна Африка и основали египетската цивилизация. Всички други значения на тези думи,които откриват езиковедите са във връзка с това обяснение и с тезата за божествения произход на старите Балгански жители. С нея можем да свържем и Българския етнооним,понеже БОЛ-ГАР освен БОГАР (Син на боговете) и ВЕЛК-АР (Велик Ариец) означава още БАЛК-АР (Палеобалкански жител) и БОРГ-АР (БЕРГ-АР, БРЕГ-АР = Планински обитател).

2. МАТОРНИЕ ГОРЫ (МАТОРНИЕ ГОРИ) е дума,обявена от лаици за "славянска",но тя е употребявана САМО ОТ БЪЛГАРИ и нейното значение е МАТЕРНИ ГОРИ (МАЙЧИНИ ПЛАНИНИ)! Значи Стара планина е Майчина планина за Българите или Планина-Майка за тях т.е. Планината,която ги е родила като народ!

             image

   Ако това име бе "славянско",значи ХЕМОН (ИМЕОН) е Майчина планина и на "славяните" от което следва че те са вид Българи- факт,с който са съгласни всички древни историци и много малко днешни!

  Формата ИМЕОН на това име е използвана от Българските племена (ТРАКИ, АРИИ, ВАРИ, ДАРДИ, СИНТИ, БРИГИ, САКИ и пр.),за да обозначават при своите преселения всяка по-голяма планина,която напомняла за родния ХЕМОН т.е.- за тяхната планина-майка,която ги е родила!

3. БАЛКАН е име с няколко значения,всички от които са Български. Тя преди всичко означава БОЛ КАМ (Много камъни) и ВЕЛ КАМ (Великите,т.е. Големите камъни),а също ВЕЛ-ХЕМ (Великия Хемус,Великия Имеон) и това е име,което може да бъде сложено само на Майчините планини,които са родили Българите. Другото й значение е БЕЛ КАМ (Белите,т.е. Заснежените Камъни),което сме разисквали в една от предходните статии и няма да го обсъждаме отново.

  Много Български племена така били свикнали с това име,че почнали да го слагат на всяка срещната по пътя си по-голяма планина. Така то попаднало сред тюрки,персийци и други народи,произлезли от смесването на европейски пришълци с онези азиатски племена,с които се срещали по пътя си.

4. БЕРЕГАВА. Това име се среща във "византийски" извори от VIII в. като название на част от Стара планина,а неговото значение е БРЕГАВА (БРЕГОВА= ПЛАНИНСКА) и БРЕГОВО (БРЕГОВЕ),т.е. Стръмни планински места,Стръмни планини. Близко до него е името на град БЕРКОВИЦА (БЕРГОВИЦА,БРЕГОВИЦА – Планинското селище) но считам,че мястото БЕРЕГАВА (Брегава,Брегова),посочено през VIII в. се е намирало в източните сколонове на Стара планина и показва ясно какъв е бил езикът на "пра"-Българите.

5. СТАРА ПЛАНИНА. Това име е много показателно,понеже за Българите е имало само едно значение: СТАРИЯ ИМЕОН (СТАРИЯ ХЕМОН,Най-първата Българска планина) за разлика от всички други Балкани и Имеони,които дедите ни срещнали по света. То недвусмислено показва къде е прародината на европеидните Памирски и прочее планински жители,които отначало се преселвали от Запад на Изток а после- от Изток на Запад.

  Ако някой мисли,че Балканът е непригодно за живеене място особено в древността ще възразя,че в районите на Стара планина има много места,които са удобни за живот. В някогашния Хем например са влизали Предбалкана и днешната Средна гора,а Подбалканските котловини са били смятани за долини,разположени в средата на планината. В източните и северните части на планината и днес има много села и градове,в които има човешки живот от най-дълбока древност. Античното население на района не правело разлика между Балкан и Предбалкан,ни между Стара планина и Средна гора- за него всичко е било ХЕМ а рутинната логика сочи,че същия възглед са имали и праисторическите хора.

    image

  Ако някой реши да налага мнение,че от Майчините планини произлизлизат майките на Българите а бащите им са азиатски пришълци ще възразя,че обобщаващото име ХУН на управляващите "пра"-Български родове означава ХЕМ (Властник с гарантиран Палеобалкански произход) от което следва че не само майките,но и бащите на "пра"-Българите са били Палеобалкански жители. Затова най-стария Български етноним БРИГИ,от който идва формата БЛЪГИ и по-късното БЛЪГАРИ се родее с думата БЕРГИ (Планинци,Планински жители). Към същото значение някои езиковеди отнасят и етнонима МАКЕДОНИ (Планинци,Високопланински жители) което означава,че в този смисъл МАКЕДОНИ е синоним на думата БЪЛГАРИ.

                   image

  Има основания да мислим,че северните райони на Рила също били смятани за част от ХЕМ и едва по-късно били припознати като отделна планина с имената ДУНАКС и РОЛИ (РИЛА),т.е. ВРЪЛА (Стръмна,Висока). Основния ХЕМУС обаче е днешната Стара планина чиито имена недвусмислено показват,че прародината на Българите е тук на Балканите и не трябва да бъде търсена никъде другаде. Има вероятност в праисторическа Мала Азия да е имало места с подобни названия,но те са прехвърлени тук на Балканите  преди хиляди години и станали Протобалкански,т.е. Прото-Български.
Гласувай:
38
1


Вълнообразно


1. blackpredator - Щапаров,
24.11.2019 16:20
нито в твоя постинг, нито в двата принткартинки, дето си постнал,
присъстват дати
айде, не е Рождество, но отсъстват периоди
верно, историята не е статистика, ама не може тъй
подобна мъгла обайва 90% от историческите истини у блоговите автори
поне вековно трябва да се пише
ХЕМУС - от до, МАТОРНИЕ ГОРЫ - от до, БАЛКАН - от до и т.н.

иначе си е празни хипотези, свободно семантично съчинение..
изворите не пишат тъй
цитирай
2. nikikm - Комплименти!
24.11.2019 18:52
Значи аз правилно си мисля,че фалшификаторите на нашата история са гениални! Така те от Хун Аспарух,направиха хан Аспарух с всички произтичащи от това последствия за нашата история. Освен това имам чувквото,че всички учени и ти също,избягвате думичката бял за българите.Но тя следва народа ни.За мен си остава БЕЛГ АРИ.БЕЛИ ХОРА.Нормално е,като имаме впредвид африканците гърци,а и други етноси наоколо.Няма как ари,да не е със значение на хора.Това е и значението на ариец.Ар е човек,ари-хора.Има връзка и ора-тя,говоря.А белг,болг,балг,бог е все със значения на бял,голям,божествен! Та, все ми е наум,защо казвате пелазги,когато са белазги,защо Пелопонес,когато е Белопонес,па и погледнете,където българин е стъпил не ли създавал БЯЛО?! Волга не е ли Белга,Болга? и т.н. Да не ме схванеш грешно,с това ще си умра.Дето викат братята украинци,Европа це Украйна,яз да им кажем, Европа це Болгария!Понеже нямат "Ъ".Жив, здрав и успех,прекрасен матрял! (:
цитирай
3. shtaparov - нито в твоя постинг, нито в двата ...
24.11.2019 20:33
blackpredator написа:
нито в твоя постинг, нито в двата принткартинки, дето си постнал,
присъстват дати
айде, не е Рождество, но отсъстват периоди
верно, историята не е статистика, ама не може тъй
подобна мъгла обайва 90% от историческите истини у блоговите автори
поне вековно трябва да се пише
ХЕМУС - от до, МАТОРНИЕ ГОРЫ - от до, БАЛКАН - от до и т.н.

иначе си е празни хипотези, свободно семантично съчинение..
изворите не пишат тъй

Какви дати ти трябват- кажи за да опитам да ги напиша ?
цитирай
4. shtaparov - Значи аз правилно си мисля, че ...
24.11.2019 20:42
nikikm написа:
Значи аз правилно си мисля,че фалшификаторите на нашата история са гениални! Така те от Хун Аспарух,направиха хан Аспарух с всички произтичащи от това последствия за нашата история. Освен това имам чувквото,че всички учени и ти също,избягвате думичката бял за българите.Но тя следва народа ни.За мен си остава БЕЛГ АРИ.БЕЛИ ХОРА.Нормално е,като имаме впредвид африканците гърци,а и други етноси наоколо.Няма как ари,да не е със значение на хора.Това е и значението на ариец.Ар е човек,ари-хора.Има връзка и ора-тя,говоря.А белг,болг,балг,бог е все със значения на бял,голям,божествен! Та, все ми е наум,защо казвате пелазги,когато са белазги,защо Пелопонес,когато е Белопонес,па и погледнете,където българин е стъпил не ли създавал БЯЛО?! Волга не е ли Белга,Болга? и т.н. Да не ме схванеш грешно,с това ще си умра.Дето викат братята украинци,Европа це Украйна,яз да им кажем, Европа це Болгария!Понеже нямат "Ъ".Жив, здрав и успех,прекрасен матрял! (:

Думата БЯЛО все пак я споменах във връзка с думата БАЛКАН,а във връзка с Българите нарочно не съм го направил по простата причина,че би трябвало да обясня защо Българите би следвало да са се считали за БЕЛИ а не за черни,червени,жълти или зелени. Обяснението в случая е доста дълго и ще изиска написването на цял нов постинг,което ще опитам да направя в по-подходящи моменти и чак тогава ще стане ясно защо думата БЯЛО може да е имала място в етнонима на дедите ни,колко и абсурдно да изглежда това.
цитирай
5. nikikm - Във връзка с бялото
24.11.2019 22:19
Преди време четох как средновековен автор пише за това,как се виждали "златните кубета на българските войски!" Като джокер..
цитирай
6. shtaparov - Преди време четох как ...
25.11.2019 15:11
nikikm написа:
Преди време четох как средновековен автор пише за това,как се виждали "златните кубета на българските войски!" Като джокер..

Българските черкви в Търново са имали кубета,обковани със златни листове- затова са описани така. Турците обаче ограбили цялото злато включително утвара и понеже им станало навик,до последно не са спирали да грабят!
цитирай
7. nikikm - Не си ме разбрал
25.11.2019 17:10
shtaparov написа:
nikikm написа:
Преди време четох как средновековен автор пише за това,как се виждали "златните кубета на българските войски!" Като джокер..

Българските черкви в Търново са имали кубета,обковани със златни листове- затова са описани така. Турците обаче ограбили цялото злато включително утвара и понеже им станало навик,до последно не са спирали да грабят!


Става въпрос за златните кубета-русите глави на българите! В случая явно съм сбъркал,като съм написал "българските войски" вместо "на българските войници".
цитирай
8. shtaparov - Преди време четох как средновек...
26.11.2019 12:37
nikikm написа:
shtaparov написа:
nikikm написа:
Преди време четох как средновековен автор пише за това,как се виждали "златните кубета на българските войски!" Като джокер..

Българските черкви в Търново са имали кубета,обковани със златни листове- затова са описани така. Турците обаче ограбили цялото злато включително утвара и понеже им станало навик,до последно не са спирали да грабят!


Става въпрос за златните кубета-русите глави на българите! В случая явно съм сбъркал,като съм написал "българските войски" вместо "на българските войници".

Ще ти бъда много благодарен,ако дадеш точен линк,име и цитат на този автор,за да натривам носа на македонистите с него.
цитирай
9. planinitenabulgaria - Изкоментиралият се под постинга Ви Товарищ чернопръцкО
23.12.2019 00:17
хабер от понятие си няма по тези въпроси. Ако намерите някой да извади информация от Архива на Центъра, ще научите и други работи за него.
Накоментиралият постинга Ви отгоре, никкиМ е класически случай на промит мозък, той поне е честен.
Двамата обаче са доста различни - единият не прави разлика мужду фалос и дигитус, другият - между сик и пармак. Това са им възможностите.
Правилният отговор към такива коментарии е последният куплен от туристическия Азбучник, който започва с буквата Я. Ето част от текста на последния куплет:

Ямайка е остров в океана,
я си ..ете вашта майка...
цитирай
10. shtaparov - хабер от понятие си ...
23.12.2019 02:19
planinitenabulgaria написа:
хабер от понятие си няма по тези въпроси. Ако намерите някой да извади информация от Архива на Центъра, ще научите и други работи за него.
Накоментиралият постинга Ви отгоре, никкиМ е класически случай на промит мозък, той поне е честен.
Двамата обаче са доста различни - единият не прави разлика мужду фалос и дигитус, другият - между сик и пармак. Това са им възможностите.
Правилният отговор към такива коментарии е последният куплен от туристическия Азбучник, който започва с буквата Я. Ето част от текста на последния куплет:

Ямайка е остров в океана,
я си ..ете вашта майка...

"Aристотелис" е гръкомански серсем,който не се различава коренно от най-дивия македонист и не е по-полезен от скопянина Гьорге Иванов,който беше издирван с Интерпол.
цитирай
11. анонимен - Здравей Shtaparov
23.06 17:04
Вижда се, че историята ти е в сърцето! До скоро Природна жена :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 2874625
Постинги: 185
Коментари: 6104
Гласове: 84920
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА,от която са ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи