Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2019 10:53 - КОНТИНЕНТИ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА - ЕВРОПА, АЗИЯ И АФРИКА
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 9509 Коментари: 35 Гласове:
55

Последна промяна: 01.11.2019 21:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                    КОНТИНЕНТИ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА – ЕВРОПА, АЗИЯ И АФРИКА


   Доскоро тази теория щеше да изглежда смешно,но днес вече не е така. Имената на трите основни континента в Стария свят се тълкуват лесно чрез Български а смисъла на техните тълкувания не подлежи на сериозно научно оспорване. Споменатите три материка носят имената на онези живеещи в тях древни племена или области с които гърците се запознали,когато решили да слагат имена на континентите. Елинските пирати и търговци извели названията на всеки древен материк от етнонима на най-близкото до тях племе,което обитавало земите му.. Племената,чиито етноними станали имена на континенти не са гръцки,а местни индоевропейски и имената им са Български което ми дава основания за горното твърдение. Ето какво означават тези имена впрочем- вижте техните тълкувания и преценете сами.

1. ЕВРОПА. С червено са обозначени ранносредновековните й граници.

     image

  От IV-VII в. е имало римска провинция Европа,която била част от Тракия а нейното име,макар да присъства в гръцката митология очевидно е взето от езика на Траките,който несъмнено е Български.

    image

  Има три тези за произхода на това име,но и в трите случая то има обяснения в Българския език.

а) Според първата теза думата ЕВРОПА е гръцки запис на "Тракийската" (Българска) дума ЕВРОВА (Хеброва,Земята около р. Хебър т.е. Марица). Тази дума се среща и днес в България под формите ИБЪР и ЦИБЪР, а също и в диалектната форма ШАВАР (Кротко шаваща вода). Старото название ХЕБЪР (ЕБЪР,ИБЪР) позволява да изведем преходната форма ЕВЪР (ЕВИР),която се обяснява с Българската дума ВИР (Завирено място) или като цяло- АВИР (ЗАВИР,ЗАВИРЕНА РЕКА). От това следва че най-старата област,носеща името Европа се е намирала по поречието на р. Марица,а по-късно това име било прехвърлено върху целия континент. И това е нормално като знаем,че с него в старо време са обозначавани европейските брегове на Бяло и на Мраморно море,за да бъдат различавани от отсрещните азиатски брегове на същите тези морета. Затова онази стара римска провинция,която носела името ЕВРОПА се е намирала точно там.

                image
  "Анализът" има и друга сериозна версия за значението на името ИБЪР,като го свързва с думата РИБЪР (РИБАР). Старото име на Марица тогава ще е значело "Река добра за риболов" или "Река,край чиито брегове живеят много рибари". Тук трябва да напомня,че от Българската дума РИБАР (РИБЪР) идва английската дума РИЙВЪР (РИВЪР)- Река.


б) Друго възможно обяснение на името ЕВРОПА е ЕВРОВА (АВАРОВА, Земя на Аварите). Но не бяха ли Аварите тюркско и азиатско племе- би попитал някой- какви са тия Авари през античността? Аварите обаче не са никакво тюркско племе и това е лесно обяснимо: щом изворите ги представят като Български роднини а Българите не са азиатци,значи и Аварите не са (кликни за да увеличиш):

   image

   image

  Самите Българи не са тюрки а индоевропейци което означава,че всичките им роднински племена,в това число Аварите също са индоевропейци. Това твърдение може да се стори някому странно но това е така,понеже малко хора са чули за Илирийското племе АБРИ,чието име на практика съвпада с другото име на Аварите- ОБРИ:

    image

  Още по-малко хора са чули за германските племена АБАРИНИ и АВАРИНИ (Аварски преселници),зафиксирани в Германия през II в. от Птолемей.

   image

  Ако Аварите бяха тюрки тогава германците са типичен азиатски народ,понеже в него има сериозен брой племена с твърде странни имена като ХАВКИ (КАВКИ= КАВКАЗИ), АВКСОНИ (АВЗОНИ), АНГРИ (ТАНГРИ), АВАРИНИ (= АВАРСКИ), ТЮРИНГИ (ТУРАНКИ) и пр.,които си заслужава да прокоментираме в някоя отделна статия.

    image

  Няма учен обаче който да е съгласен,че трябва да причислим древните Германи към тюрките. Питам тогава: на какво основание да причисляваме Аварините (Аварски преселници) към тях? Такова основание няма- всички проучвания сочат,че единствената следа от Авари в цялата територия на антична Азия е само една: племето АВАРИ в северен Кавказ,което живее там и днес!

    image

        image

   Това племе обаче не е тюркско а кавказко- ето защо тюрколозите си затварят очите за него и търсят роднинство между ефталитите и Аварите,но отказват да признаят каквато и да е връзка между европейските и кавказките Авари макар последните да обитават същия район,в който ги поставя към средата на VI в. Захарий Ритор!

    Тук трябва да добавим че европейските Авари,които се установили в Панония са наричани още "Псевдоавари",а имената им били ВАР и ХУНИ. Значи те не са съвсем идентични с кавказките което е използвано от руската тюркска канцелария за да обяви,че европейските Авари заедно с Хуните и Хазарите са "тюрки". Доказателства че панонските Авари (= У-вири,Крайречни жители) са тюрки не съществуват- напротив,антропологично та и генетично те са над 95% европеиди,а в някои извори са наречени дори Склавини ("славяни"). За източноевропейските историци обаче те си остават "тюрки" макар да са бягали от тюрките,понеже преди стотина години някои "учени" от Руската империя предположили че са такива.

  Ръкописите на Захарий Ритор говорят,че кавказките Авари са различни от Ефталитите и единственото което ги свързва е това,че в някакъв исторически момент са били съседи по местоживеене.

     image

  Историческите извори говорят че Аварите са стар Европейски и Илирийски народ,който обитавал някакви райони на Балканския п-в но след гръко-римските нашествия бил принуден да се разпръсне в различни посоки. Едни Авари избягали в Германия а другии заедно с Албаните, Кавките, Синдите (=Синти) и пр. отишли в районите около Азовско море и Кавказ,където останали до днес. Това са истинските Авари,които дали име на Европа преди езикът им да се кавказцизира а народът им да се промени.

  Псевдоаварите обаче са техни роднини,понеже старите им имена били ВАР (= АВАР) и ХОНИ. Това са онези Вархонити или ВАЛХОНИ които обитавали части от Бактрия и Памир,преди да бъдат прогонени от тюрките. Остатък от тези Валхони са днешните ВАХАНИ- Памирски жители от поречието на Вахан Даря,наричащи себе си "Децата на Александър". Те наистина са някогашни Българи- част от племето ВАХАНДУР БЪЛГАР (Българи от Вахан Даря или просто Ваханци) които отишли в Памир заедно с Дионис,а после се сродили с Александър Велики. Техни предци са Вакханите (Жреци на Бакх,Дионисови жреци),а хора на Дионис в Индия са Ареите (Арии,Арийци)- Марсовите племена.

  Марсовите племена носели учудващо познати имена- БРИГУ (БРИГИ,БЛЪГИ), ДАРДИ (ДАРДАНИ), ПУРУ (ВАРУ, ВАР, АВАРУ), ХИОНИ (ХОНИ, ПЕОНИ), СИНДИ (СИНТИ), ВАХАНИ (ВАКХАНИ, БАКХИНИ), МАСАГЕТИ (ГОЛЕМИ ГЕТИ), САКИ (САКСИ, САКЦИ) и пр. Те са роднини на Траките, Келтите, Скитите и Германите,та даже на угро-фините а това се обяснява с отдавнашното време,в което напуснали Европа (преди 3300-3600 г.). Онези ВАР и ХОНИ,които се нарекли АВАРИ са част от Памирските племена ХУНИ (ХОНИ,ХИОНИ) т.е. Бели (Истински) Хуни и ПУРУ (= ВАРУ,ВАРЪ),което е споменато в Махабхарата (Маха Бохарата= Мага Богарата) като част от племето БРИГУ (БРИГИ,БЛЪГИ т.е. БЛЪГАРИ).

  Името АВАРИ може да е свързано с първата теза,при което вероятното му значение ще е било ИБАРИ (Рибари,обитаващи бреговете на ИБЪР) и ИБЕРИ (ИБЕРИЙЦИ). Другото му вероятно значение е СУВАРИ (САВИРИ, СЕВЕРИ)- Пришълци от северните ширини а в трета версия- Поклонници на бога СУВАР (КУВАР,КУБАР),познат на индоарийците под името КУБЕРА (КУБЕРЪ). То несъмнено е свързано с най-старото название на евреите- ЕВЕРИ (= АВАРИ),цитирано още в Библията. От него следва,че първите евреи не са били никакви семити а индоарийско племе,което попаднало за дълго в семито-хамитска среда и частично се семитизирало.

в) Третата теза за произхода на името ЕВРОПА го извежда от израза ОЙРОПАТА (~ ЕВРОПАТА),с който били характеризирани древните АМАЗОНКИ (А-МЪЖАНКИ, НЕОМЪЖЕНКИ). Гърците го превеждат като ОЙРО-ПАТА (Мъжеубийци) но индоевропейската лексика в езика им говори,че този израз преспокойно моде да си е Тракийски (Български). Неговото тълкувание тогава ще има два варианта:

– от израза ОРО-ПАТЯ,съставен от думите ЯРО (ОРА,ХОРА) и ПАТЯ (Претърпявам различни патила) а като цяло- Носещи патила на хората,респ.на мъжете.
– от израза ЯРО-ПИТИ,съставен от думите ЯРО (ОРА,ХОРА) и ПИТИ (БИТИ, УБИТИ),което в езика на старите Българи е значело БИЯ и УБИВАМ. Целия израз тогава ще е значел Мъже биещи (Хора убиващи),а в друг вариант- ХОРА ПИТИ (Хора изпиващи, Изпиващи душите на мъжете).

  Етимологията на думата ЕВРОПА е повече Българска отколкото гръцка,понеже древните гърци са го взели от езика на Траките,който е разновидност на Българския. В първите няколко века след своето стъпване в Европа гърците приели много европейски,но най-вече Тракийски (т.е. Български) думи в езика си,което им позволило да правят свои етимологии на думи и цели изрази,взети от начия език.


2. АЗИЯ. Ето този континент в границите,които му поставяли древните народи:

                                  image

   Една римска провинция в западна Анадола носела името АЗИЯ но тя несъмнено е кръстена на някакво древно племе,което обитавало тези райони векове преди римляните.

image

 В старо време нейното име е записвано като АСIA и това веднага дава яснота,че АЗИЯ означава АСИЯ (Страната на АСИТЕ). Кои са тези АСИ,наречени по-късно АЗИ? Името им се извежда от старата Българска дума ВАСИ (ВЪСИ),която е епитет на Марс (Арей) и е друго име на Марсовите племена АРЕИ (Ареси,Аресови). Както писах и другаде,нашите племена имали обичай да променят един-два звука (по-често един) от своите стари имена,когато се преселвали в други земи. Така на едни места БОГАРИТЕ станали БОХАРИ а на други- БОЛГАРИ и БУРГАРИ. По същия начин старото Бригиско племе ВЪСИ (Племената на Навъсения бог) станало ВАСИ (в Тракийски вариант ВЕСИ, БЕСИ) и АСИ а след още две преселения- АСИКИ и АЗИГИ (ЯЗИГИ). Древни извори съобщават,че преди 3000 години райони на Анадола са обитавани от племето АШУЙЦИ,чието име в такъв случай е значело АСИЙЦИ (АСИ, АЗИЙЦИ).

  Племето на Асите (АЗИ) не е изчезнало безследно: след гръко-римските нашествия то забегнало на изток,където променило името си на УЗИ. Китайците го споменават с изопаченото име ЮЕЧЖИ,което означава буквално ЮЗИ (УЗИ). След VI-VII в. те се потурчват и от УЗИ стават УЗГУРИ (Узи-Гури,Узи-хора),a по-късно и УЙГУРИ. Тези Уйгури (Узгури),макар да са вече "тюрки" живеят и днес в Китайски Туркестан,а името им напомня както за УЗИТЕ така и за АЗИТЕ,които оставиха името си на континента. Друга стара миграция на АСИТЕ (АЗИ) препратила голяма тяхна група към Междуречието,където станали известни под имената АСИРИ (АСИ-АРИ,АСИ-ХОРА) и АСУРИ (както ги нарича "Именникът на Българските князе"),а после постепенно се семитизирали и дали име на днешната държава СИРИЯ,което на арабски още звучи като СУРИЯ (т.е. АСУРИЯ).

  Това е най-правдоподобната версия за произхода на името АЗИЯ но има и друга,която също е доста вероятна. Според нея етнонимът АСИ е гръцко изопачение на индоевропейската дума АСПИ (букв. Коне,Конници),респ. Конни племена (КИМЕРИ,КИНЕРИ),чието име означава КОНьЕРИ (КОНЯРИ) и обозначава онова Бригийско племе,което опитомило коня преди всички други народи. И в двата случая етимологията е Българска та вместо да се сърдят,кимерофили като russofil Милчев трябва само да й се радват!


3. АФРИКА. На картата с червено са представени античните й граници с Азия.

        image

   Имало е римска провинция с името АФРИКА,чието название всеки народ обяснява така,както на него му е угодно.

     image

  Противоречивите обяснения на това име позволяват в спора да се намесим и ние,като предложим Палеопонтийска (Българска) версия за неговия произход. То на пръв поглед изглежда трудно обяснимо но по-любознателните знаят,че е имало древно племе АФРИДИ (с диалектно название АФРИГИ) на което е кръстена тази римска провинция,а по-късно и целия континент. Племето днес е изчезнало но някога обитавало бреговете на северна Африка,а името му се родее с онова на италийските БОРИГЕНИ т.е. БРИГИНИ (Бригийски потомци),понеже е познато и под формата АБОРИГЕНИ (АБРИГИНИ,АФРИГИНИ), т.е. АФРИКАНИ. Тогава името АФРИГИ би трябвало да значи НЕ-ФРИГИ (Нефригийски народ т.е. НеБългари, Неевропейци) но по-добра версия говори,че то може да означава АТФРИГИ (ОТ ФРИГИ, Произлезли от Фригите) от което следва че Афригите може да са били потомци на Фригийски колонизатори,които са владели района пв началото на Желязната епоха.

  След време те били подчинени от финикийските картагенци с които имали старо роднинство,после от римляни и Вандали (ВУНДАРИ- преселили се в Германия Вундови Българи),а след VIII в. били излямизирани и арабизирани. Затова Българските следи в Либия и Тунис са доста големи а потомци на тези АФРИГИ изглежда са днешните БЕРБЕРИ (~ БУРГЕРИ),които са далеч по-бели от другите африканци и се обличат в носии,много подобни на Българските.

  Идва ред да задам тежък въпрос на хората които мислят,че написаните тук неща са неистини: как разбрахте че става въпрос за неистини,като не само вие но и повечето днешни академици, професори и пр. нямате точен критерий,с който да отсеете истината от лъжата? Съпоставянето на факти,с което мислят да ме стреснат няма особено място в такива проучвания понеже никой не може да открие факт,с който да докаже че не съм прав! Какви факти мислите да има за произхода на името ЕВРОПА? Директни указания в този смисъл няма- има само косвени,които не пречат да направим споменатите по-горе изводи,а всичко друго са предположения!

  Мнението на световните авторитети по тези въпроси е твърде субективно и се влияе от изградени в тяхното детство симпатии,както и от техния произход. Ние не можем да очакваме от една заразена с гръкомански "фобии" и "филии" научна общност да надскочи себе си. Светът обаче не е създаден от гърци,най-малко пък световната цивилизация: "гръцката" култура си има учудващо богата предистория, която определено не е гръцка!

  А да премълчаваме грешките на самовлюбени казионни корифеи означава да търпим върху себе си калта,с която ни заливат само и само да не бъдем обвинени,че не трябва да чистим петното на дрехата с кал! Понеже техните "тези" са всъщност хипотези,за които няма практически никакви доказателства и те нямат повече стойност и право на повече живот от онези неща,които пишем в България ние! Това обаче много малко хора го съзнават и не си дават сметка,че се кланят на конюнктурно увенчани с лаврите на "непогрешимост" съчинители и факири,които описват нещата както на тях им е приятно,а не както всъщност са били! Със статии като тази ние не само доказваме че можем да правим като тях,но и нещо повече- показваме алтернативен път към истината,който може да се окаже единствено верният!

  Силата и влиянието на предците ни в старо време били огромни,а следите от тяхната дейност са безбройни. Наша задача е да ги откриваме и показваме на света но също да ги пазим,уважаваме и съхраняваме така,както пазим и съхраняваме нашите собствени домове. Народ,който умее да опазва своите културни достижения и да ги съхрани през вековете няма да загине,а ще служи за пример на останалите и ще се ползва с тяхното всеобщо уважение. Ние не искаме чуждото- искаме само нашето а това,което сме заслужили е уважение към нас от цялото човечество и преклонение пред творческия гений на дедите ни.




Гласувай:
57


Вълнообразно


1. zaw12929 - Интересно! Както винаги! Поздр...
01.10.2019 14:11
Интересно! Както винаги! Поздрави!
цитирай
2. shtaparov - :)
01.10.2019 17:25
zaw12929 написа:
Интересно! Както винаги! Поздрави!

Благодарско- здраве и късмет!
цитирай
3. nikikm - Здравей!
01.10.2019 19:54
.."Тук трябва да напомня,че от Българската дума РИБАР (РИБЪР) идва английската дума РИЙВЪР (РИВЪР)- Река."
Това няма как да е вярно.По-скоро е обратното,в английски от български.Много по-стара държава от тях сме,а и Британия е основана от внук на Еней Троянски! Те имат и думи като пат-път.бейкър-пекар,трап-капан,мур-мур-шепна,уотър-вода,пък и кой знае колко още,не знам английски..Та,това е,извинявай за тона,поздрави
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
02.10.2019 07:56
Огромен труд полагаш и при това е качествен, не е от типа луд умора няма!
Дано се оцени, защото у нас качественото, поради ерзаците, трудно се оценява подобаващо!
Иначе за общите думи в английския и в Българския приятел издаде книга-Диян Желязков Изумен бях, като я преглеждах Ами хетският е разчетен с английски и тодсещането е от една дума, на английския учен да го използва Уотър-вода на хетски
Ами да погледнем- уотър-вотър/ след преминаването на у във в на латински- вода!
Отклонявам се от темата ти , но се сещам за македони Какви са ? Гърци, траки, смесени?
Ами името говори!
Мак на шотландски е син
Мак едони- Синове на едони Ами в съседство с едоните са, които са траки Какви могат да са синовете на траките? Истината е пред очите, бърка в окото!

Чудесен материал си предложил, приятелю, поздрави за него!

Хубав ден!
цитирай
5. krumbelosvet - Ами печенегите и куманите?
02.10.2019 11:54
Може ли тюркски племена да потърсят убежище при българите и те да ги приемат? Всеки отива при свои.
цитирай
6. shtaparov - . . "Тук трябва да ...
03.10.2019 07:07
nikikm написа:
.."Тук трябва да напомня,че от Българската дума РИБАР (РИБЪР) идва английската дума РИЙВЪР (РИВЪР)- Река."
Това няма как да е вярно.По-скоро е обратното,в английски от български.Много по-стара държава от тях сме,а и Британия е основана от внук на Еней Троянски! Те имат и думи като пат-път.бейкър-пекар,трап-капан,мур-мур-шепна,уотър-вода,пък и кой знае колко още,не знам английски..Та,това е,извинявай за тона,поздрави

Точно това съм писал приятелю- "английското" РИВЪР е от Българската дума РИБАР (РИБЪР),а обратното е напълно изключено- не си ме разбрал нещо,бил си разсеян навярно.
цитирай
7. shtaparov - Огромен ...
03.10.2019 07:15
leonleonovpom2 написа:
Огромен труд полагаш и при това е качествен, не е от типа луд умора няма!
Дано се оцени, защото у нас качественото, поради ерзаците, трудно се оценява подобаващо!
Иначе за общите думи в английския и в Българския приятел издаде книга-Диян Желязков Изумен бях, като я преглеждах Ами хетският е разчетен с английски и тодсещането е от една дума, на английския учен да го използва Уотър-вода на хетски
Ами да погледнем- уотър-вотър/ след преминаването на у във в на латински- вода!
Отклонявам се от темата ти , но се сещам за македони Какви са ? Гърци, траки, смесени?
Ами името говори!
Мак на шотландски е син
Мак едони- Синове на едони Ами в съседство с едоните са, които са траки Какви могат да са синовете на траките? Истината е пред очите, бърка в окото!

Чудесен материал си предложил, приятелю, поздрави за него!

Хубав ден!

Благодаря- отдавна мисля по тоя въпрос,особено за името ЕВРОПА но все нямах време да започна статия в която да подредя нещата така,както си ги представям.
цитирай
8. shtaparov - Може ли тюркски племена да потърсят ...
03.10.2019 07:20
krumbelosvet написа:
Може ли тюркски племена да потърсят убежище при българите и те да ги приемат? Всеки отива при свои.

Твоята логика е погрешна- нима испанците отиваха при свои,когато навлизаха в Мексико и Перу? Нима турците отиваха при свои,когато стигнаха Виена и подпалиха Москва? А самите ни деди при кои "свои" "дойдоха" на Балканския п-в: при гърците или при македоните?
цитирай
9. krumbelosvet - Драги shtaparov,
03.10.2019 08:18
кой знай как пропускаш, че не говоря ВЪОБЩЕ, а конкретно за печенеги и кумани, които са дошли на юг от Дунава НЕ като завоеватели, а са поискали земя за заселване, която им е била дадена в обезлюдени райони. И са воювали заедно с нас, което е висша форма на взаимно доверие, доверие като в себе си.
Ти сериозно ли мислиш, че някой може да не знае за завоевателите? Еле па я.
цитирай
10. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
03.10.2019 11:19
Радвам се, че в блога има хора като теб, работещи неуморно за разкриването и опазването на Българския свободолюбив, творчески дух, идентичност, ценности и традиции, които още от древността са играли и продължават да играят основна роля за съхранението ни като народ и култура, въпреки всевъзможните опити да бъде пречупена волята ни през вековете и да бъдат заличени постиженията ни и ползите от тях за развитието на цивилизацията.
Чест и почитания!
цитирай
11. nedovolen - То и останалите са с такива, но не ми ...
03.10.2019 14:29
То и останалите са с такива, но не ми се навлиза в непопулярна аналитическа основа.
:)))
цитирай
12. shtaparov - Радвам се, че в ...
04.10.2019 15:11
batogo написа:
Радвам се, че в блога има хора като теб, работещи неуморно за разкриването и опазването на Българския свободолюбив, творчески дух, идентичност, ценности и традиции, които още от древността са играли и продължават да играят основна роля за съхранението ни като народ и култура, въпреки всевъзможните опити да бъде пречупена волята ни през вековете и да бъдат заличени постиженията ни и ползите от тях за развитието на цивилизацията.
Чест и почитания!

Благодаря- пожелавам да се строшат зъбите на всеки тиранин,който е опитал са пречупи нас- да изчезне съвършено и той и споменът за него!
цитирай
13. shtaparov - То и останалите са с ...
04.10.2019 15:24
nedovolen написа:
То и останалите са с такива, но не ми се навлиза в непопулярна аналитическа основа.:)))

Ако човек се понапъне,със сигурност ще излезе нещо заради общия индоевропейски и ностратически корен на повечето думи. Прав си обаче че няма да е разумно да се предприема такова начинание понеже другите имена са слагани във време,в което Българите не са били свободни.
цитирай
14. shtaparov - кой знай как пропускаш...
04.10.2019 15:34
krumbelosvet написа:
кой знай как пропускаш, че не говоря ВЪОБЩЕ, а конкретно за печенеги и кумани, които са дошли на юг от Дунава НЕ като завоеватели, а са поискали земя за заселване, която им е била дадена в обезлюдени райони. И са воювали заедно с нас, което е висша форма на взаимно доверие, доверие като в себе си.
Ти сериозно ли мислиш, че някой може да не знае за завоевателите? Еле па я.

Тук ще оспоря две неща,които си забравил да напишеш:

1. Печенегите не са канени тук от нас,а от "византийците". От Софийско обаче ги изгонват не "византийците",а самите Българи и по-конкретно Шопите. Тогава печенегите избягали от Шоплука и се установили в Добруджа,където Българщината почти били ликвидирана от съвместните усилия на руси и "византийци". Има обаче основания да твърдим,че печенегите са потомци на смесица от племена и по-конкретно: на потурчени угро-фини и потурчени Скити (в т.ч. Българи).

2. Куманите въобще не били тюрки а русокос полуславянски етнос,получен от смесването на Българи с угро-фини. Затова те клонели ту към България ту към Унгария- другите страни в Източна Европа като Влашко, Полша, Сърбия, руските княжества и пр. били така слаби,че изобщо не можели да се осланят на тях!
цитирай
15. milady - поздрави,щапаров..и аз четох някъде ,в Добруджа ,
05.10.2019 08:48
са били заселени скити и печенеги...
многоо интересен /и важен истор.регион
е моят Роден край! гордА съм...и това ме вдъхновява неимоверно..
сигурно ,знаеш - Културата Варна, и Дуранкулак, Исперих..

знаеш ли ,има един лаф:
ако, жена ти е Добруджанка- зодията, няма значение )

Благодаря ти! ..твоята роля тук е..безспорно..Важна и водеща @
/ аз ,Джулия
цитирай
16. shtaparov - са били заселени скити и ...
05.10.2019 22:43
milady написа:
са били заселени скити и печенеги...
многоо интересен /и важен истор.регион
е моят Роден край! гордА съм...и това ме вдъхновява неимоверно..
сигурно ,знаеш - Културата Варна, и Дуранкулак, Исперих..

знаеш ли ,има един лаф:
ако, жена ти е Добруджанка- зодията, няма значение )

Благодаря ти! ..твоята роля тук е..безспорно..Важна и водеща @
/ аз ,Джулия

Благодаря за милия отзив- печенегите в Добруджа впрочем са "виновни" за това,че днес там има толкова много турци! Русите също разбира се!
цитирай
17. 1997 - Патосът, основан на неистини е опасен
07.10.2019 00:20
"езика на Траките,който несъмнено е Български" се сблъсква челно с невъзможността за еднозначно разчитане на малкото надписи на траките.
А за повърхностните заключения по донагласено звуково сходство съм направо възмутен- ужасно антинаучно.
цитирай
18. shtaparov - "езика на Траките, който н...
07.10.2019 03:22
1997 написа:
"езика на Траките,който несъмнено е Български" се сблъсква челно с невъзможността за еднозначно разчитане на малкото надписи на траките.
А за повърхностните заключения по донагласено звуково сходство съм направо възмутен- ужасно антинаучно.

С какво моята дейност е по-лоша от другата след като съвсем същите,та и далеч по-лоши неща правят ежедневно тюрколози, "славянисти" и македонисти:

1. Не могат да разчетат езика на "пра"-Българските йероглифи ни с тюркски,ни с "ирански" нито с угро-фински,а с Български изобщо не правят и опит!
2. Правят повърхностни заключения за "тюркизма" на Българите въз основа на донагласени звукови сходства и дори фрапантни несходства.
3. Занимават се с антинаучни неща като:

а) измислят фантазни "тюрко-Българи"
б) измислят фалшива "македонска" "нация"
в) измислят несъществуващи "славяни" и "византийци"
г) налагат на нашите предци антинаучни титли като "ханове" и "канове"
д) вменяват чужд произход на Българите - светци Кирил, Методий, Климент и Наум.
е) измислят лъжата,че България е основана през VII в. след като във всички извори,даващи информация по въпроса се говори не само за България,но и за Българска държава няколко века преди Аспарух.

И е хубаво любимите ти казионни шемети да кажат,щом за тях АЗИТЕ не са АСИ а АФРИГИТЕ не са АФРИКИ,въз основа на какви донагласени звукови сходства СКЛАВИТЕ са "славяни", рашките- сърби а елините- гърци!

А между Тракийските надписи,които не са правени с някоя непозната писменост искам да ми намериш един,който не е разчетен чрез Българския- само един! Щото аз не съм виждал такъв! Кратките надписи,в които може да има и съкращения могат да ни заблудят,но дългите не могат: колко е по-дълъг един Тракийски надпис,толко е по-лесен за разчитане и то чрез Българския разбира се - не чрез езика банту!
цитирай
19. litatru - Здравей, Щапаров!
07.10.2019 19:10
Колко е хубаво да има светилници в областта на историята като теб.
Жалко, че баща ми не можа да ме запали по нея. Той имаше задълбочени знания по история и география, придобити в училище и извън него. Обожаваше ги. Ако бях като него, сега коментарите ми щяха да са на професионално ниво.
Аз обожавах най- много математиката, рисуването, литературата и винаги си купувах сборници по математика на руски език, защото уж бяха с по- сложни задачи. Решавах задачите за удоволствие, на екс , вместо ребуси.
Сега се радвам, че покрай теб се дообразовам по история ;) , макар че не вярвам на всички историци.
На теб ти вярвам.
Лека нощ! (снощи си легнах в 02:40, но днес мисля - по- рано. Е, не е сигурно ;)
цитирай
20. 1997 - Да се защитава своята ненаучност
08.10.2019 00:17
Да се защитава своята ненаучност със съществуващата у другите е все едно да се чисти петно на дрехата с кал.

Няма световен авторитет, който да се съгласи с произхода на имената на континентите от Стария свят от българския език. Няма разчетен ЕДНОЗНАЧНО тракийски текст чрез съвременния (?! :) ) български език. Фриволностите на безброй варианти при разчитането означават, че методът е тотално сбъркан, а липсата на критика или оценка от страна на сериозни учени (свои и чужди) означава най- обикновено пренебрежение.

Да, аз не мога да пиша в областта на историята, но ме възмущава, когато се измислят неоснователни връзки и причинности на събитията. Не се търси съпоставяне на факти, а се жонглира с неистини. Само чрез политизирането на подобни текстове може да се проумее смисъла им- изграждане на ялово, неадекватно самочувствие за особена стойност на рода. Обаче подобен градеж е ялов като всичко, градено на неистини.
цитирай
21. shtaparov - Колко е хубаво да има светилници в ...
08.10.2019 03:03
litatru написа:
Колко е хубаво да има светилници в областта на историята като теб.
Жалко, че баща ми не можа да ме запали по нея. Той имаше задълбочени знания по история и география, придобити в училище и извън него. Обожаваше ги. Ако бях като него, сега коментарите ми щяха да са на професионално ниво.
Аз обожавах най- много математиката, рисуването, литературата и винаги си купувах сборници по математика на руски език, защото уж бяха с по- сложни задачи. Решавах задачите за удоволствие, на екс , вместо ребуси.
Сега се радвам, че покрай теб се дообразовам по история ;) , макар че не вярвам на всички историци.
На теб ти вярвам.
Лека нощ! (снощи си легнах в 02:40, но днес мисля - по- рано. Е, не е сигурно ;)

Благодаря за доверието- всеки човек си има призвание от Бога. Твоето е в областта на математиката и литературата,но това не ти е пречило да си широко отворена към света и към другите научни дисциплини,което говори че си дарена с присъщия на Българите интелект!
цитирай
22. shtaparov - Да се защитава своята ...
08.10.2019 03:23
1997 написа:
Да се защитава своята ненаучност със съществуващата у другите е все едно да се чисти петно на дрехата с кал.

Няма световен авторитет, който да се съгласи с произхода на имената на континентите от Стария свят от българския език. Няма разчетен ЕДНОЗНАЧНО тракийски текст чрез съвременния (?! :) ) български език. Фриволностите на безброй варианти при разчитането означават, че методът е тотално сбъркан, а липсата на критика или оценка от страна на сериозни учени (свои и чужди) означава най- обикновено пренебрежение.

Да, аз не мога да пиша в областта на историята, но ме възмущава, когато се измислят неоснователни връзки и причинности на събитията. Не се търси съпоставяне на факти, а се жонглира с неистини. Само чрез политизирането на подобни текстове може да се проумее смисъла им- изграждане на ялово, неадекватно самочувствие за особена стойност на рода. Обаче подобен градеж е ялов като всичко, градено на неистини.

Теб май те дразни стойността на Българския род??!! И как разбра че става дума за неистини,като не само ти но и повечето днешни академици,професори и пр. нямате точен критерий,с който да отсеете истината от лъжата?

Съпоставянето на факти няма особено място в такива проучвания понеже никой не може да открие факт,с който да докаже че не съм прав! Какви факти мислиш да има за произхода на името ЕВРОПА? Директни указания в този смисъл няма- има само косвени,които не пречат да направим споменатите по-горе изводи, а всичко друго са предположения!

Това,че не можеш да пишеш в областта на историята не е трагедия,а по-скоро е похвално че го споделяш. Но мнението на световните авторитети е твърде субективно и се влияе от изградени в тяхното детство симпатии,както и от техния произход. Ние не можем да очакваме от един заразен с гръкомански "фобии" и "филии" учен да надскочи себе си: трябваше отдавна да си го проумял! Светът обаче не е създаден от гърци,най-малко пък световната цивилизация: "гръцката" култура си има учудващо богата предистория, която определено не е гръцка!

А да премълчаваме грешките на казионни самовлюбени корифеи означава да търпим върху себе си калта,с която ни заливат само и само да не бъдем обвинени,че не трябва да чистим петното на дрехата с кал! Понеже техните "тези" са всъщност хипотези,за които няма практически никакви доказателства и те нямат право на повече живот от онези неща,които пишем в България ние! Това обаче много малко хора го съзнават и не си дават сметка,че се кланят на конюнктурно увенчани с лаврите на "непогрешимост" съчинители и факири,които описват нещата както на тях им е приятно а не както всъщност са били! Със статии като тази ние не само доказваме че можем да правим като тях,но и нещо повече: показваме алтернативен път към истината,който може да се окаже единствено верният!
цитирай
23. pvdaskalov - * ! *
08.10.2019 08:13
Привет, колега!
Имам най-общо понятие за раздела на твоите изследвания.
На времето бях картограф на лист "Наисус-Сердика-Тесалонике" - нашия лист от Картата на Римската Империя (Табула Империи Романи). Тогава несъзнателно сравнявах античните имена на реки, планини, местности и селища със съвременните им имена. Твоят постинг ми припомни село Склаве, Благоевградско, и Абритус при Разград. Но отдавна съм на друга вълна... цифрова.
Не мога да не се възторгна от огромната информация, с която боравиш. А дали успешно, не мога да преценя.
Бъди жив и здрав!
П и е р
цитирай
24. shtaparov - Привет, колега!Имам най-общо ...
08.10.2019 18:45
pvdaskalov написа:
Привет, колега!
Имам най-общо понятие за раздела на твоите изследвания.
На времето бях картограф на лист "Наисус-Сердика-Тесалонике" - нашия лист от Картата на Римската Империя (Табула Империи Романи). Тогава несъзнателно сравнявах античните имена на реки, планини, местности и селища със съвременните им имена. Твоят постинг ми припомни село Склаве, Благоевградско, и Абритус при Разград. Но отдавна съм на друга вълна... цифрова.
Не мога да не се възторгна от огромната информация, с която боравиш. А дали успешно, не мога да преценя.Бъди жив и здрав!
П и е р

Благодаря приятелю: около Рило-Пиринския масив се срещат изчезнали или съществуващи села с "етнически" имена като Маджаре, Сърбиново, Склаве, Агупови (~ Игюпови) колиби, Българчево и пр. Това изглежда не е случайно но на какво точно се дължи,днес е трудно да се каже.
цитирай
25. 1997 - Две уточнения
09.10.2019 00:50
shtaparov написа:

Теб май те дразни стойността на Българския род??!!
...
показваме алтернативен път към истината,който може да се окаже единствено верният!

1. Гордея се, че съм българин, но смятам, че науката е по- напреднала от времето на Паисий, когато източниците и методите са били бедни и е МОЖЕЛО да се пише така:
"Афет имал един син, наричали го Мосхос. На неговото племе и род се паднал и от него се отделил нашият славянски език и се наричал Мосхосов род и език. Тоя род и език отишъл на север, гдето е сега Московската земя, и по онзи свой прадед Мосхос нарекли Москва реката, гдето най-напред се заселили, а по нея и селището. После постепенно го превърнали в град, там поставили царския престол и поради това всички се нарекли московци — и до днес." Днес с такива аргументи НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПИШЕ в Третото хилядолетие. Наивно е. Дори нещо повече.
2. Верен "алтернативен път до истината" би се оказал този, който е основан на съпоставяне на повече факти, а не измислици, които МОЖЕЛО да се окажат истина. Генетичното изследване на берберите показало, че те са си там от новокаменната епоха. Имам основание да вярвам на това, а не на фантазна връзка през фриги-българи- вандали.
цитирай
26. shtaparov - Теб май те дразни стойността на ...
09.10.2019 02:06
1997 написа:
shtaparov написа:

Теб май те дразни стойността на Българския род??!!
...
показваме алтернативен път към истината,който може да се окаже единствено верният!

1. Гордея се, че съм българин, но смятам, че науката е по- напреднала от времето на Паисий, когато източниците и методите са били бедни и е МОЖЕЛО да се пише така:
"Афет имал един син, наричали го Мосхос. На неговото племе и род се паднал и от него се отделил нашият славянски език и се наричал Мосхосов род и език. Тоя род и език отишъл на север, гдето е сега Московската земя, и по онзи свой прадед Мосхос нарекли Москва реката, гдето най-напред се заселили, а по нея и селището. После постепенно го превърнали в град, там поставили царския престол и поради това всички се нарекли московци — и до днес." Днес с такива аргументи НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПИШЕ в Третото хилядолетие. Наивно е. Дори нещо повече.
2. Верен "алтернативен път до истината" би се оказал този, който е основан на съпоставяне на повече факти, а не измислици, които МОЖЕЛО да се окажат истина. Генетичното изследване на берберите показало, че те са си там от новокаменната епоха. Имам основание да вярвам на това, а не на фантазна връзка през фриги-българи- вандали.

Срещал съм такива хора- вярват в нелепости,измислени от първобитни казиони но не вярват на нищо, което не им харесва без значение колко е вярно и в общи линии не вярват на нищо,което лично не са видели! За тях обаче имам специална приказка,която ще запазя за по-добър момент а тук само ще напомня онова,което ти казах по-горе: единствения "точен" критерий,чрез който твоите любимци "отсейват" истината от лъжата е мнението на обременени със зачената в детските им години злокачествена гръкомания пишман специалисти от онези,дето не могат да кажат с колко европейски племена и на какъв етап е смесен този народ,който е в Африка от халколита и кой край на Европа е обитавал,преди да отиде там!
цитирай
27. 1997 - Не става дума за вяра, а за възражение към претенции за научен метод.А вие вяра ли искате?
09.10.2019 13:11
shtaparov написа:

Срещал съм такива хора- ВЯРВАТ в нелепости,измислени от първобитни казиони но не ВЯРВАТ на нищо, което не им харесва без значение колко е вярно и в общи линии не ВЯРВАТ на нищо,което лично не са видели! За тях обаче имам специална приказка,която ще запазя за по-добър момент а тук само ще напомня онова,което ти казах по-горе: единствения "точен" критерий,чрез който твоите любимци "отсейват" истината от лъжата е мнението на обременени със зачената в детските им години злокачествена гръкомания пишман специалисти от онези,дето не могат да кажат с колко европейски племена и на какъв етап е смесен този народ,който е в Африка от халколита и кой край на Европа е обитавал,преди да отиде там!

Кое не одобрявам в метода ви, освен изводите за сериозна връзка върху повърхностно звуково сходство на имена.
Логическата операция импликация е най- интересна когато втората част, подизречението, е невярна. Тогава се отрича и верността на първото съждение. Прим. Ако е кон, той е копитен. Ама това тука не е копитно. Значи не е кон.

А сега по същество
Ако прабългарите са траки, то те вярват в боговете на траките, имат техни писмена, обичаи, надписи.
Прабългарите обаче нямат боговете на траките, техните писмена, обичаи, надписи.
Значи те не са траки.
Ясно и разбираемо.

А сега за берберите
Ако берберите са траки, то имат техните гени, обичаи, език, вярвания.
Е, берберите ги нямат.
Значи не са траки.

Т.е. връзката фриги- българи- вандали- бербери е невярна
цитирай
28. shtaparov - Срещал съм такива хора- ВЯРВАТ в ...
09.10.2019 14:28
1997 написа:
shtaparov написа:

Срещал съм такива хора- ВЯРВАТ в нелепости,измислени от първобитни казиони но не ВЯРВАТ на нищо, което не им харесва без значение колко е вярно и в общи линии не ВЯРВАТ на нищо,което лично не са видели! За тях обаче имам специална приказка,която ще запазя за по-добър момент а тук само ще напомня онова,което ти казах по-горе: единствения "точен" критерий,чрез който твоите любимци "отсейват" истината от лъжата е мнението на обременени със зачената в детските им години злокачествена гръкомания пишман специалисти от онези,дето не могат да кажат с колко европейски племена и на какъв етап е смесен този народ,който е в Африка от халколита и кой край на Европа е обитавал,преди да отиде там!

Кое не одобрявам в метода ви, освен изводите за сериозна връзка върху повърхностно звуково сходство на имена.
Логическата операция импликация е най- интересна когато втората част, подизречението, е невярна. Тогава се отрича и верността на първото съждение. Прим. Ако е кон, той е копитен. Ама това тука не е копитно. Значи не е кон.

А сега по същество
Ако прабългарите са траки, то те вярват в боговете на траките, имат техни писмена, обичаи, надписи.
Прабългарите обаче нямат боговете на траките, техните писмена, обичаи, надписи.
Значи те не са траки.
Ясно и разбираемо.

А сега за берберите
Ако берберите са траки, то имат техните гени, обичаи, език, вярвания.
Е, берберите ги нямат.
Значи не са траки.

Т.е. връзката фриги- българи- вандали- бербери е невярна

При мен "отричането",за което говориш е въображаемо- то съществува само в умовете на хора,които не харесват крайния резултат. Логиката ти също е невярна и това се дължи на следните няколко причини,които очевидно не разбираш:

1. "Пра"-Българите не са Траки,а Траките са вид Българи.
2. Траките,да не говорим пък за Българите имали много богове,а религиозните вярвания на едни племена често се различавали от вярванията на други племена. При езичниците имало религиозни секти както при християните и това,което ти твърдиш е много близко до твърдението че щом католиците не почитат Св.Йоаким Осоговски,значи не са християни.
3. Обичаите на различните Български,в това число и Тракийски племена били твърде различни понеже народът бил огромен и не е имало една сила която да ги подчини така,че да уеднакви техните обичаи по начина,който е уеднаквил вярванията на сунитите и даоистите например.
4. За две хиляди и петстотинте години от халколита до желязната епоха Берберите изменили езика и обичаите си така,че те значително се раздалечили от първообраза но в езика им останала значителна индоевропейска компонента. По същия начин за само 1500 години езиците на португалци и испанци,които дори живеят в съседство така се раздалечили че вече не могат да се разбират помежду си,макар да са от една и съща езикова група. Генетичните разлики също не ти помагат: огромни народи като "пра"-Българите (респ. Траките) не можели да имат един и същи ген по НИКАКЪВ начин и хората,които имат интелект поне малко над средното ниво добре осъзнават това! Отделен е въпроса,че берберите в Африка се смесвали с местни хамито-семитски племена и народи а Траките- със съседните им Скити,Келти и Илири,което задълбочило генетичните различия още повече и създало енигма пред изследователите,които не разбират моята логика.
5. Всичко това означава че няма метод,чрез който да докажеш че ти си прав а аз не съм от което следва,че крайните ти заключения са по дефиниция погрешни!
цитирай
29. 1997 - "По дефиниция погрешни" :)
09.10.2019 18:41
shtaparov написа:

1. "Пра"-Българите не са Траки,а Траките са вид Българи.
2. ...това,което ти твърдиш е много близко до твърдението че щом католиците не почитат Св.Йоаким Осоговски,значи не са християни.
5. Всичко това означава че няма метод,чрез който да докажеш че ти си прав а аз не съм от което следва,че крайните ти заключения са по дефиниция погрешни

1. Така съм съгласен. Българската народност е израсла от трите корена- траки, славяни и прабългари
2. Напълно разбираема логическа несъвместимостта у вас. Вече съм убеден, че логиката от Аристотелево време ви е непонятна. Ще се опитам да разясня за читателите.
Авторът вменява, че нещо от текста ми прилича на съждението "това,което ти твърдиш е много близко до твърдението че щом католиците не почитат Св.Йоаким Осоговски,значи не са християни". Това не е вярно и при мен няма такъв текст. Същото ме кара да мисля, че вменява лъжи и на всички свои опоненти.
Съждението на shtaparov се опира на такива предпоставки
Православните християни почитат св. Йоаким
Католиците не почитат св. Йоаким
Католиците не са християни.

Опростено:
Някои християни почитат св. Йоаким
Други християни не почитат св. Йоаким.
Извод не може да се направи.

5. Изводът ми за погрешност е заложен в погрешния и нелогичен метод, който използвате. Несъгласието ви не прави заключенията ми погрешни, още повече по неизвестна "дефиниция" измислена предполагам от вас. ;)
цитирай
30. shtaparov - 1. "Пра"-Българите ...
10.10.2019 14:08
1997 написа:
shtaparov написа:

1. "Пра"-Българите не са Траки,а Траките са вид Българи.
2. ...това,което ти твърдиш е много близко до твърдението че щом католиците не почитат Св.Йоаким Осоговски,значи не са християни.
5. Всичко това означава че няма метод,чрез който да докажеш че ти си прав а аз не съм от което следва,че крайните ти заключения са по дефиниция погрешни

1. Така съм съгласен. Българската народност е израсла от трите корена- траки, славяни и прабългари
2. Напълно разбираема логическа несъвместимостта у вас. Вече съм убеден, че логиката от Аристотелево време ви е непонятна. Ще се опитам да разясня за читателите.
Авторът вменява, че нещо от текста ми прилича на съждението "това,което ти твърдиш е много близко до твърдението че щом католиците не почитат Св.Йоаким Осоговски,значи не са християни". Това не е вярно и при мен няма такъв текст. Същото ме кара да мисля, че вменява лъжи и на всички свои опоненти.
Съждението на shtaparov се опира на такива предпоставки
Православните християни почитат св. Йоаким
Католиците не почитат св. Йоаким
Католиците не са християни.

Опростено:
Някои християни почитат св. Йоаким
Други християни не почитат св. Йоаким.
Извод не може да се направи.

5. Изводът ми за погрешност е заложен в погрешния и нелогичен метод, който използвате. Несъгласието ви не прави заключенията ми погрешни, още повече по неизвестна "дефиниция" измислена предполагам от вас. ;)

Ти явно не се разбираш от дума,а някои неща са ти сякаш непонятни. Хвалиш се с Аристотелева логика,а заораваш в елементарна алегорична съпоставка. Не ти се сърдя за това- може пък толкова да си можеш. Но за читателите е важно да знаят,че в твоя коментар с №27 си допуснал следните грешки,които не отчиташ и правиш заключения не въз основа на цялостно познание,а на частично. Пример:

1. Част от Българите нямат част от боговете на една част от Траките. Друга част от Траките също я няма,но ти твърдиш че те са си Траки.
2. Българите обаче имат част от боговете на друга част от Траките,а това пречи и на най-заклетия Тракофоб да ги обяви за коренно различни от тях! Елементарен пример за това дадох лично не на кой да е,а на проф. Петър Добрев. На него не му харесаха двете възлови съвпадения,които му посочих и не пожела да размишлява върху тях. Ти също не желаеш,а отричаш и твърденията на древните очевидци.
3. Генът на част от берберските племена се разминава с гена на част от Тракийските,макар да ти обясних на какво се дължи това. В гените на други племена обаче има близости но за теб са важни разликите- затова цитираш само тях!

Като крайно заключение мога да кажа,че си склонен да редактираш историческите извори и да ги представяш на хората не така,както са ги писали древните автори а така,както на теб и на казионната "наука" е приятно. Ще напомня още веднъж че основната "разлика",която бе открил проф. Добрев между Българи и Траки се оказа всъщност основна прилика и то по-голяма,отколкото можеш да допуснеш! Тя бе останала неразпозната и неосъзната от него- затова в крайна сметка се оказа,че съм прав аз- не е прав той. Аз обаче си мълча,за да не го излагам човека на стари години а ти ме караш да издавам "секрети",за които не ми се говори. Има и други съвпадения,за които няма да ти кажа нищо сега. Ако ги пусна някой ден в някоя отделна статия обаче,ще имаш шанс да ги прокоментираш.
цитирай
31. 1997 - Това вече е лъжа
10.10.2019 20:18
shtaparov написа:

Като крайно заключение мога да кажа,че си склонен да редактираш историческите извори и да ги представяш на хората не така,както са ги писали древните автори а така,както на теб и на казионната "наука" е приятно.

Не коментирам никъде исторически извори, а само твърдения на shtaparov в конкретния постинг.
Лъжата не е добър път в науката!!!
цитирай
32. shtaparov - Като крайно заключение мога да ...
12.10.2019 03:47
1997 написа:
shtaparov написа:

Като крайно заключение мога да кажа,че си склонен да редактираш историческите извори и да ги представяш на хората не така,както са ги писали древните автори а така,както на теб и на казионната "наука" е приятно.

Не коментирам никъде исторически извори, а само твърдения на shtaparov в конкретния постинг.
Лъжата не е добър път в науката!!!

Ако погледнеш по-внимателно ще видиш,че никъде не съм писал това а само констатирам,че си склонен да се занимаваш с редактиране на исторически извори щом със зъби и нокти защитаваш онези,които реално го правят.
цитирай
33. 1997 - Ама че логика
13.10.2019 05:23
shtaparov написа:
1997 написа:
shtaparov написа:

Като крайно заключение мога да кажа,че си склонен да редактираш историческите извори и да ги представяш на хората не така,както са ги писали древните автори а така,както на теб и на казионната "наука" е приятно.

Не коментирам никъде исторически извори, а само твърдения на shtaparov в конкретния постинг.
Лъжата не е добър път в науката!!!

Ако погледнеш по-внимателно ще видиш,че никъде не съм писал това а само констатирам,че си склонен да се занимаваш с редактиране на исторически извори щом със зъби и нокти защитаваш онези,които реално го правят.

Ако някой защитава градината от вредители, може ли да се каже, че е склонен да яде вредители?
Редактирането и редакторите на исторически извори също не съм коментирал. Не съм познавач. Мога да кажа, че смятам намирането САМО на връзки между звуково сходни имена, като условие за историческа връзка за наивно в съвременността.
Прочее, в съвременното издание на Библията, не се споменава Мосхос, за когото Паисий пише. Обаче ние ценим Паисий за родолюбивият патос, а не за историческите изследвания. Съответно не го упрекваме за редакцията на Библията.

Днес, Трето хилядолетие след Христа(!), да се изследва (?) с методите на Паисий е ... как да кажа...
цитирай
34. shtaparov - Като крайно заключение мога ...
13.10.2019 16:51
1997 написа:
shtaparov написа:
1997 написа:
shtaparov написа:

Като крайно заключение мога да кажа,че си склонен да редактираш историческите извори и да ги представяш на хората не така,както са ги писали древните автори а така,както на теб и на казионната "наука" е приятно.

Не коментирам никъде исторически извори, а само твърдения на shtaparov в конкретния постинг.
Лъжата не е добър път в науката!!!

Ако погледнеш по-внимателно ще видиш,че никъде не съм писал това а само констатирам,че си склонен да се занимаваш с редактиране на исторически извори щом със зъби и нокти защитаваш онези,които реално го правят.

Ако някой защитава градината от вредители, може ли да се каже, че е склонен да яде вредители?
Редактирането и редакторите на исторически извори също не съм коментирал. Не съм познавач. Мога да кажа, че смятам намирането САМО на връзки между звуково сходни имена, като условие за историческа връзка за наивно в съвременността.
Прочее, в съвременното издание на Библията, не се споменава Мосхос, за когото Паисий пише. Обаче ние ценим Паисий за родолюбивият патос, а не за историческите изследвания. Съответно не го упрекваме за редакцията на Библията.

Днес, Трето хилядолетие след Христа(!), да се изследва (?) с методите на Паисий е ... как да кажа...

Това изследване не е правено с методите на Паисий а при точно спазване правилата на "Ангеловия анализ",които той не е познавал. Множеството точни попадения,направени в други статии показват,че езиковата археология въобще не е за подценяване- тя долавя взаимовръзки,недостъпни за другите науки. Келтско племе например,чието име се тълкува чрез Българския език се оказва зороастрийско а "тюркски" племена,обитаващи Кавказ се оказват всъщност кавказки и палеопонтийски. "Германските" племена АВАРИНИ, ГАЛОМАНИ, АЛБАНИ, ЛУГИИ (ЛУГьЕ,ЛЮДЕ) и пр. не се оказват твърде германски,да не говорим за азиато-монголската връзка на "германското" племе ТУРЦИЛИНГИ (ТУРЦИ ЛУНГьЕ, ТУРЦИ ЛЮДЕ), наричани още ТЮРИНГИ (ТУРАНКИ).
цитирай
35. shtaparov - Впечатлен ...
31.10.2019 05:01
kossef написа:
Впечатлен съм! Суважение.

Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4814915
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136732
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи