Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2019 06:48 - ИСТИНСКОТО ИМЕ НА УРФИЛА РАЗКРИВА ТАЙНА УГОВОРКА МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА ЗА РАЗГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО МИНАЛО
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 17532 Коментари: 47 Гласове:
54

Последна промяна: 23.11.2019 23:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ИСТИНСКОТО ИМЕ НА УРФИЛА РАЗКРИВА ТАЙНА УГОВОРКА МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА ЗА РАЗГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО МИНАЛО


   Тракийския проповедник Урфила,станал известен под фалшивото име "Вулфила" живял и починал през IV век,а днешни подлеци се възползват от това че не може да стане да се защити,и постфактум го обявяват за "немец". Всеки добър историк знае че няма нито един автентичен исторически извор,който да е обявявил Траките за германци или норвежци. Днес няма надеждни свитетелства за майчиния език на Урфила- не и такива,каквито биха признали германистите. Мавро Орбини,писал "Царството на славяните" в началото на XVII в. обявява езикът на Урфила за "славянски" (т.е. за Български),и това на пръв поглед би трябвало да хареса поне на руските учени. Вместо това обаче наблюдаваме нещо странно- те подкрепят измислената от немците теза,че Готите са "германци" дори тогава,когато са в най-тежка конфронтация с тях!

image

  Най-тежкия проблем на руските учени,които трябваше да са първи закрилници и непримирими защитници на "славянството" е това,че "славяните" са Българи. Затова няма отделна "славянска" група народи,нито "славянски" езици- има Българска група народи и езици от Българската група! Всички "славянски" езици са диалекти на Българския в една или друга степен,получили самостойно развитие след многобройните разпади на Българските империи и постепенно раздалечили се един от друг. Случаят с древните руси е малко по-друг: те са повлияни от тюрките и хазарите Скитско племе,сродило се с татарите и получило от тях право да владее и да превръща в руснаци (т.е. във верни на татарите хора) останалите под татарско робство Български и угрофински племена,обитавали Източна Европа до преди няколко века.

  Готите били само едно от тези "славянски" (т.е. Български) племена,но много от тях се преселили на запад. Там те променили езика си и това не останало незабелязано- техните будни съвременници описват как Готските групи,дошли от изток са решили да променят езика си и да приемат латинския за "свой". В Германия също имало такъв процес,но тамошните Готи са погерманчвани насила,в течение на дълго време- затова смяната на Готския език с германски не е описана като еднократен процес,а като насилствено похристиянчване (т.е. завладяване) на "славянски" племена като лужици,сорби,померани и пр.

image
  
  Превръщането на тези "славяноготи" в християни било свързано с непременното им превръщане в германци,с много редки изключения. Затова днешното население на източна Германия е над 90% погерманчено насила чрез принуда и избиване така,както след XIII в. са погерманчени древните Пруси. Родовите корени на това население обаче са в "славянството" т.е. в България и всеки,който не разбира това е информационно ощетен или с две думи- информационен инвалид.

  Тези неща са отдавна известни на руската "наука" но тя си затваря очите за тях дори по времето,когато половин Германия бе окупирана от съветски войски. Лужицките Сорби например много пъти са търсили "славянските" си права от съветските власти,но нито веднъж не са ги получили. Готите пък останаха "германци" дори след 1945 г.,когато бившите земи на Готските преселници в източна Германия бяха под съветски контрол а тяхното минало бе активно използвано от нацистите,за да повдигат претенции към съветските земи в Украйна,Крим и Приазовието. Нямаше никакъв научен отпор,който да спре германските претенции към тези земи въпреки обичайния стил на съветските учени да не падат никога по гръб и да не оставят нито една "погрешна" теория незаклеймена от техните мастити корифеи!

image

  Отдавна се питам как тези прословути "защитници" на "славянството",създали стотици "славянски" братства и организации са се примирили с факта,че "славянската" история се изопачава и краде така нагло,а описания от древните автори "славянски" произход на Готите се премълчава и преиначава? Ето че поредното доказателство за това,дошло неочаквано дори за мен даде нужното просветление а отговорът най-сетне е открит. Причината се оказва проста- хората,тръгнали да фалшифицират Българската народна биография са сключили тъмна сделка със своите довчерашни приятели германците,а основна идея на тази сделка е орташко разграбване на културното ни наследство!

  Историческите факти сочат,че от средата на XVIII век до 1914 г. и от 1918 до 1941 г. Русия и Германия са непрекъснато съюзници и приятели,което улеснило сключването на подобна сделка. Често съм се чудел как Съветска Русия е оставила Готите в ръцете на германците,въпреки своите възможности след 1945 г. да поправи сторената грешка и да каже на света,че Готите всъщност са "славяни". Сега вече ми е ясно че не е можела нито е искала да направи това,понеже то е част от сделката с германците за разграбване на Българското минало.

  От обща култура знам,че мафиотите не посягат на своите "светини" дори тогава,когато враждуват остро помежду си и не се издават взаимно по време на "вътрешна война",а разчистват сметки помежду си без да намесват обществото. Така е станало и тук: след 1941 г. руснаци и германци са разчиствали сметки помежду си но не са издали на света кражбите на Българско културно наследство,направени от ответната страна,понеже тези кражби са ги правили по взаимна уговорка!

  Тяхната сделка в такъв случай е следната: руснаците взимат "славянството" от нас и си го присвояват,а за да накарат германците (покрай тях и западноевропейците) да мълчат и дори да ги подкрепят,с "щедра" ръка им "дават" Готите въпреки многобройните свидетелства,че те са вид "славяни"! На чужд гръб сто тояги са малко а когато културното наследство на някой народ е огромно винаги се намират нещастници,които ще ламтят да го присвоят! В този дух има една хубава мисъл на нашия съблогър Иван Дунчев (http://bezistena.blog.bg/history/2019/02/02/ne-matushka-rusi-e-maika-na-bylgariia-a-rusiia-e-nerazumnata.1644461),която заслужава да се спомене:

image

   Човекът е прав да казва че половин Европа днес говори на Български,въпреки смешните претенции на гърци и "румънци" но на някои хора винаги е сладко да крадат от чуждото,а апетитът идва с яденето. Когато и да бръкнат в Българската "каца",на конюнктурните "велики сили" винаги им се услаждало а чуждото "имане" лесно се похарчва и раздава. Затова те често бъркат в нея но дават и на другите да бъркат,за да не бъде издаден крадецът а евентуалните му свидетели да станат съучастници! Това е престъпната схема,по която се краде Българско минало от 250 години насам а докато тези парвенюта са силни и богати,кражбите никога няма да спрат!

  Затова Българите днес са "славяни" а Готите- "германци" макар дори немски учени в миналото да са пишели,че те са безспорни "славяни"! Веднъж усладила им се кражбата,те няма да спрат да го правят заради една филантропия или алтруизъм. Готите обаче сами са посочили,че са ГЕТИ ще рече "славяни" или още Българи,и сега ще видите ново доказателство за това. То е пред очите ни отдавна но никой не си е правил труд да го проумее,понеже резултатът е крайно неприятен за крадците на Българска история и поражда куп неприятни въпроси. Внимателно вглеждане в личния печат на прочутия Готски водач,проповедник и просветител Урфила показва,че той е смятал народа си за ГЕТСКИ т.е. Тракийски и оттам за Български- не за германски или за гръцки:

                                      image

  В този печат има една особеност,която присвоителите не искат да коментират: централния монограм,който трябва да сочи името на притежателя. За каво име на притежателя ще говорят обаче немските присвоители,след като са обявили Урфила за германец с име "Вулфила" т.е. "Вълче",с което техните познания за името му приключват? Това станало причина централния монограм да остане неразчетен по научните методи днес въпреки неговата важност,а опитите неговия "прочит" да бъде свързан с някоя "германска" или гръцка дума  остават винаги напразни и са обречени на перманентен провал. Не е такава работата обаче с Българите- ние обичаме да се вглеждаме в нещата,мразим лъжата и сме склонни да хвърляме камък по всеки крадец,чиято вина е неоспорима!

  Затова не се чудете,че обвинявам руско-немските "историци" в съглашателство против истината,в перманентна лъжа и в престъпен заговор срещу Българите чиито основи са положени по време,когато не сме могли да се защитим! Аз отдавна писах,че "Анализът" установява нещо странно: думата УРФИЛА е прозвище а не име. Тя не означава "Вълче" а ЕРВОЛА (ПЕРВОЛА на средновековен Български) и пропускането на първата съгласна е направено от народ,който имал навик по онова време да го прави не само в една,а в много други думи. Този народ разбира се е Българския- в нашия древен език има много имена и думи,чиято първа съгласна е пропусната по същия начин.

image

  При Готите има доста случаи,в които е правено същото- елементарен пример ще открием в имената Рицимер (Срацимир), Аларих (Телерих,Телериг), Ардо (Кардо), Ерерих (Елериг,Телериг), Ерманарих (Германарих,Кралят Хермес), Амали (Мамали), Урфила (Пурвила= Първилъ,Първолъ) и пр.

  Тук няма да убеждавам читателите какви са Готите и защо не са германци- ще ги оставя да отсъдят това сами. Най-характерните лични имена у Готите са "славянски" сиреч Български: Атал (Атил,Атила), Ахиулф (Ахилув,Ахилов потомък) ~ Мирмидон, Валамир (Велимир), Вандалар (Вандал-ар,Човек от Вундарите), Видимир, Витица, Тиудимир (Чудомир), Видирих, Винитар (=Венетар), Хунимунд (Хунимонж,роден от Хунски мъж), Зарица и пр.

  "Името" УРФИЛА,написано върху показания печат също не е немско и силно смущава гузното покойствие на германистите,затова са обявили артефакта за фалшификат и не желаят да се занимават с него. Така те се превръщат в същите смешници като тюрколозите и стават неразличими от червените пропагандатори за които е вярна всяка лъжа,изречена от "великия" им вожд и невалиден всеки факт,премълчан или отречен от него. Кражбата обаче им се усладила твърде много- затова се наложило да горят доказателства,че Готите не са германци а Българи:

image

  Пожарът,който изпепелил толкова важен за "германската" история документ е твърде удобен,понеже вместо оригинали оставил на учените редактирани от един немски шовинист преписи. Твърде показателно е времето,в което станал този пожар- само 2 год. след Освобождението на България,когато почнала да се възражда нашата историческа наука. Скоро обаче тя е поставена в оковите на руско-немското влияние,с което опасността от разобличаване на измамниците намаляла,но не и опасността от изтичане на "вътрешна" информация в посока Франция или Америка,които не биха се поколебали да разобличат измамата в случай на война срещу Германия. Затова Момзен решил,че най-полезно за Германия ще бъде ценния ръкопис да бъде изгорен а от него да "останат" само тези части,които той е преценил като безопасни.

  В България не сме свикнали да гледаме на немците като на крадци и измамници но ето,че те не са различни от другите народи и не са се поколебали да подпалят "своя" най-ценен документ,който ги разобличава като лъжци и мошеници! Така изгарянето на това важно доказателство ще тежи на съвестта им а изгубената информация ще подхранва нашите твърдения,че нашата история е разграбена от крадливи и завистливи парвенюта,станали силни през последните 3 века и решили веднага да се възползват от това!

  Нека обаче се върнем на представения по-горе артефакт. Защо германистите са обявили,че печатът на Урфила е фалшификат? Защото надписът върху него не отговаря на техните представи за начина,по който трябва да е изглеждало името на Готския проповедник и учител. Монограмът в центъра обаче говори,че печатът е автентичен- неговото разчитане показва нещо което фалшификаторът не би могъл да знае,нито би искал да възпроизведе. Германистите не може да не са мислили по този въпрос а резултатът,който са получили от разчитането ги накарал веднага да игнорират печата,понеже той не е ръкопис за да го изгориш а вече имало негови снимки,попаднали в световната преса и нямало как той да изчезне "безследно",та никой да не узнае за него.

  Разчитането на централния монограм не е толкова трудно,колкото изглежда но е много важно,понеже ще ни даде истинското име на човека,представен с титлата ПЪРВИЛА (Първия църковен предстоятел на Готите). Титлата ПЪРВИЛА (с диалектни разновидности ПЕРВОЛЪ и ЪРВИЛА) и диалектната й форма ЪРВИЛЪ с пропусната първа съгласна не е можело да бъде изписана безпроблемно на гръцки,понеже "В" в съседство с друга съгласна би било четено като "Б","У","Ю" или "Й". Затова "Въ-то" е заменено с "Ф" а "Ъ-то" е заменено с "У" така,както се прави в етнонима "ВУЛГАРИ" (БЪЛГАРИ).

  Околовръстния надпис е с гръцки букви което означава,че и буквите в монограма са такива. В този монограм,който е представен огледално (нещо типично за добрите печати) се виждат следните гръцки букви:

1. О (на две места)
2. Н (= Е,И)
3. Т
4. Р (обърнато надолу)
5. К
6. Y (~ И,Ю)
7. С (до буквата "Л" от околовръстния надпис)
.

  Кое име можем да сглобим от тези букви като имаме предвид закономерно огледалния вид на печата и фактът,че гръцките надписи от онова време обичайно са четени отляво надясно или отгоре надолу? Единственото прочуто име на човек от епохата,което се сглабя от тези букви е:

ОНТНКYC HSTHR (ЕТИКУС ИСТЕР)!!!

  Това е истинското име на Урфила а фактът,че Истер е живял точно по неговото време говори,че УРФИЛА ("Вулфила") и ЕТИКУС ИСТЕР са едно и също лице!

                             image

  Съгласете се,че един евентуален фапшификатор от XIX век никога не би се сетил за това така,както "фалшификаторът" на набедената за "фалшива" Българска жълтица на Иван Асен II не може да е знаел,че въпросният цар е сякъл монетите си в Солун а надписът "ЦАР СЛАВЕ" върху нея е цитат от старо-Българските преводи на Библията. Затова печатът си е истински така,както е истинска Българската жълтица а са фалшиви техните чуждестранни интерпретатори,които не се свенят да поругаят и оплюят всичко свято,което ги разобличава като арогантни мошеници и крадци!

  Кой е обаче Етикус Истер и Готско ли е неговото име? Да разбира се- името му е Готско понеже е Българско,а първите съгласни в него са също така пропуснати,както в титлата УРФИЛА и говорят,че ЕТИКУС ИСТЕР е допълнение и пояснение към титлата,изписана околовръст. Това е друга подробност,която набедения за фалшификатор производител на печата няма как да е знаел ако не е живял в обкръжението на Урфила,понеже "името" ЕТИКУС ИСТЕР има следното значение:

ЕТИКУС= ГЕТИКУС (ГЕТСКИ)
ИСТЕР= ПИСТЕР (ПАСТОР,ПАСТИР)!!!


  Това съвпадение вече е прекалено,фрапантно и очебиещо,за да е случайно съвпадение- Етикус Истер бил Гетикус Пастор (Пастирят на Гетите)- и това ли го е знаел фалшификаторът,германистчета и продажни "славянисти"??? Е точно това няма как да го е знаел,така че не ви се извинявам за квалификациите,с които ви третирам- заслужили сте ги напълно! Какво се случило според вас в "странния" IV век из нашите земи? Явил се някакъв прочут германец но толкова прочут,че даже Етикус Истер "не бил чувал" за него,и изобретил азбука на Гетите вместо на германците. Буквално по същото време и дори на същото място се появил прочутия Скитски проповедник Етикус Истер,който изобретил азбука на Скитите за да преведе на нея Евангелието,но никой не помислил да го обяви за плагиат! Надеждни сведения за нея обаче няма- има два варианта,представени от Храбан Мавър но кой от тях е по-близък до оригинала,днес няма как да знаем. Ето "първия" вариант,който има немалки разлики с "втория":

    image

  За Готското писмо на Урфила също няма надеждни извори,които да кажат как е изглеждало- затова някои учени опитват да го реконструират чрез текстовете на Сребърната Библия,които обаче не са писани с азбуката на Урфила,а с някаква създадена в Италия симбиоза между гръцкото и латинското писмо. Тя обаче не е нова писменост а някакъв опит за сливане на елементи от гръцкото с римското писмо,типичен за късния VI век и за следващите 3-4 века във "Византия":

   image

  Никой учен обаче не слага в сметката Готските руни,които се явяват точно по същото време и приличат на Българските йероглифни знаци но още повече- на тюркските руни а техните "прочити" чрез немския език могат да събудят само присмех и съжаление към хората,които се занимавали с тяхното разтълкуване (виж примери на тези безсмислици в https://www.runemal.org/it/pietre-runiche). Точно тези руни обаче са истинското Скитско писмо,измислено от Етикус Истер (Урфила) а прочитът им не съвпада и на 50% с онзи,който днес ни се представя:

image
 
  Не стига това ами се оказва,че ЕТИКУС ИСТЕР бил самият ГЕТИКУС ПАСТОР (Пастирят на Гетите,Водачът на Гетското паство),без УРФИЛА да знае за това??!! Това вече и вие не го знаехте германистчета,но Бог го показа за да докаже още веднъж народната Българска мъдрост,че на лъжата краката са къси и с нея далече не се стига! Думата ПИСТЕР в този диалектен вид не е нова за Тракия- името на тържището ПИСТИРОС (= ПАСТИРОС,ПАСТИРОТ) говори ясно за това.

  Етикус Истер е Скитски проповедник,който сякаш "копирал" делата на Урфила- ето някои сведения за него,цитирани в http://gepard96.blog.bg/history/2011/12/05/kiril-i-metodii-glagolicata-i-neinite-pyrvoobrazi.861846:

              image

    Така цялото име или по-точно титла на Готския проповедник,която четем на неговия печат е УРФИЛА – ЕТИКУС ИСТЕР (ПЕРВОЛА – ГЕТИКУС ПАСТОР) а казано друояче- ПЪРВИ ЕПИСКОП И ПАСТИР НА ГЕТИТЕ.

  Готските руни,измислени от него се появили първо в Европа но Готите изчезнали през VII в.,а разновидност на тяхното писмо се появила след 2 века в Скандинавия и Дания. Името СКАНДИНАВИЯ означава СКАНДА НОВАЯ (СКАНДА НОВАТА,СКАНДЗА НОВАТА),а думата СКАНДА не е нищо друго освен диалетна форма на името СКИТА (СКИТИЯ),която става СКИНТА при добавяне на носовка. Тези неща съм ги казвал и другаде но двата факта събрани в едно говорят красноречиво,че е имало късно Готско преселение от Европа към Скандинавия а не ранно преселение от Скандинавия към Европа,както разправят германистите и приятелите им "слависти".

  Готите често са наричани Скити от древните автори а съвременните учени дори се оплакват,че те по-често са наричани Скити отколкото Готи което навежда на мисълта,че думата ГОТИ е форма на етнонима КОТИ (СКОТИ,като К=С=СК=КС в системата на "Сатем" и "Кентум" формите),а СКОТИ е форма на името СКИТИ. Древноримският летописец Дексип (III в.) често пише за Скити наречени Готи,което означава че някои Скити са се нарекли Готи,а Скитите са разбира се Българи в основата си:

image

  Дексип бил римски летописец и не може да го обвиним,че е робувал на стари гръцки "спомени" или "емоции" когато е писал,че Готите са преименувани Скити. Пиша това понеже знам как по същия начин "нашите" тюрколози обвиняват "византийските" автори,че обявяват Българите за преименувани Мизи и Траки,което според тях било огромна грешка. Ето им сега още една такава "грешка" за също такова племе,което няма как да е германско съдейки по гласа на очевидците. То ще стане "германско" само при едно условие: ако обявим очевидците на епохата за мошеници а лъжливите глупости на днешните германисти и "слависти"- за точна историческа наука!

  Превъзнасяният от същите тези мошеници Кодекс аргентеус (Сребърна Библия) не им решава въпроса въобще. Тази книга е така добре запазена че ако я сравниш с оригинали от епохата,в която уж е писана (VI в.) ще забележиш очебийна разлика в качестото на запазеност което довежда на мисълта,че Сребърната Библия е късен и съответно редактиран препис на древен оригинал.

         image

  Дори да приемем обаче,че той е по чудодеен начин цялостно съхранена оригинална книга от VI век (чудо невиждано от световната наука ако сложим тази книга настрана!),немците пак ще имат два тежки проблема с него:

1. Няма нито едно доказателство за връзка между Сребърния кодекс и Готите.
2. Няма нито едно доказателство че езикът на Кодекса е именно Готски,а не лангобардски или гепидски например.

  Английските учени,взели участие в създаването на британската Уикипедия са далеч по-честни и по-обективни от германските си колеги,поради което са написали истината- Сребърната Библия (фалшива или не) се ПРИПИСВА на Урфила: няма научни доказателства че е писана от него (кликни за да увеличиш):

image

  Затова Кодекс аргентеус е всичко друго но не и Готска книга от IV век,най-малко пък писана от Урфила. Другите книги и листове,писани на същия немски език като Кодекса и съхранявани на различни места в Западна Европа също нямат връзка с Готите понеже в тях няма нито едно доказатрелство,че използвания при писането език е именно готски! Така заговорът на германисти и "славянисти" за подялба на Българското минало е разкрит и разобличен а "историците" и най-вече политиците,които го подклаждат е време да идат на бунището на историята!

  
Няма оригинален древен римски или "византийски" извор,който да е нарекъл Готите "германи"- нито един! Старите местоживелища на Готите са разбира се в Крим- затова точно той е наричан СКАНДА (в диал.вариант СКАНДЗА),а СКАНДА (СКАДА без носовката) е разбира се СКИТА (СКИТИЯ) и някога е била остров. СКАНДИНАВИЯ е нова родина на Готите,в която те отишли след VI в. Затова тя носи Българско име а не немско и иде да разобличи всички руско-немски посегателства към нашата народна биография.

  Готите около Азовско море,за които говорят някои автори след XIII в. са късно явление- няма нито едно сведение за такива Готи в периода от VI-XIII век за цели 700 (седемстотин !) години,което означава само едно: те са късни пришълци от Латинската империя или наследници на германски рицари,слезли по р. Дунав с кораби за да помагат на латинците от Четвъртия кръстоносен поход. Нарекли се Готи по една от следните две евентуални причини:

1. Те са потомци на погерманчени след VI в. истински Готи,които използвали събитията около Четвъртия кръстоносен поход и войните свързани с него,за да се върнат в земите на дедите си.
2. Те са германски колонисти свързани с Латинската империя,които отишли в тези земи за да търгуват и се нарекли Готи,понеже се сродили с местните "славяноготи" или пък чули,че старото население на Крим се е наричало Готи т.е. Българи.

  Не можели да се нарекат Българи обаче,понеже по тяхно време България често враждувала с Латинската империя и с Папството,заради което рискували да бъдат отлъчени от църквата като "еретици". Името Готи обаче го приели,за да бъдат различавани според своето местоживеене от своите погерманчени роднини,които се наричали Саксонци, Бавари, Пруси, Померани и пр. по причина,че в онова време още нямало изградена германска народност а само отделни групи княжества,които говорели сходни официални езици но им липсвала единна национална идеология.

  Не вярвам сериозен учен да е склонен да си представи,че е възможно оригинални Готи да са останали в Крим след VI в. и да са опазили 7 века онази форма на "тевтонския" език,която се говорела през XIII век в Германия. Седем века са много дълъг времеви период- вижте какви хора живееха през 1050-та година в Анадола и какви през 1650-та г.,"само" 6 века след това! Какво население обитаваше Крим през 1615 г. и какво през 2015-та е друг добър пример който говори,че е невъзможно "тевтонските" Готи от XIII в. в Приазовието да са едносъщни и едноезикови с поданиците на Стара Велика България и Хазария,които обитавали същото това Приазовие между V-XI век.

  Същото важи за Скандинавия- не може Готите да са я напуснали още през II-III в.,а езикови следи от тях да са останали до днес. Езиковите следи с корена ГОТ,които откриват германистите са в Скандинавия от много по-скоро и не са по-стари от VI-VII в. До VI-VII в. в Скандинавия НИКОГА не е имало Готи- те се явяват късни пришълци на полуострова,за което говори неговото име СКАНДА-НОВАЯ (Нова Скития,Новата земя на Готите). Готите обаче и там не оцелели- след IX в. те почнали да напускат станалата им тясна Скандинавия под названията Викинги и Варяги,които са друг далечен отглас от Българския етноним.

  Как Гетите са сменили името си и са станали Готи? Нека си припомним ранния Български обичай,според който едно племе често променяло името си с една буква при някое по-значимо преселение. Гетите,спасили се в Украйна от римско завладяване след I век си останали Гети,понеже обитавали тези земи далеч преди Гърция и Рим. В сравнително мирните години след Дакийските войни на Траян те свикнали да търгуват с Рим,но враждата на римските императори Гета и Каракала сложила тежък отпечатък върху цялата империя,а името ГЕТА било прокълнато и обречено на забвение. Затова от Каракала до последните Севери (211-235 г.) търговията на ГЕТИТЕ напълно замряла понеже никой римлянин не смеел да търгува с народ,носещ омразно на Северите име. Тогава Гетите решили да променят малко името си и търговията им тръгнала отново. 24-те години от Каракала до Тракс са повече от едно поколение за онези времена,а да спреш търговията за толкова дълго време е убийствено- представете си някой да спре днешната търговия не за 24 години а само за 9,и лесно ще проумеете какви страшни катаклизми ще се случат от това!

  Българския народ за 1500 години се разпаднал на голям брой други народи и Готите се отделили напълно от нас а немския народ още не бил почнал да се обособява,когато последните Готи в Западна Европа изчезнали безследно. Те оставили в новата си родина Скандинавия множество думи,съдържащи корена ГОТ и значещи най-често БОГ,а под тяхно влияние в Германия думата ГОТ също означава БОГ от което следва,че Готите т.е. Българите са приемани от дедите на германците за богове!

  Това кореспондира с основния смисъл на Българския етноним,понеже името БЪЛГАРИ с диалектните му разновидности БОЛГАРИ, ВУРГАРИ, БУГАРИ и пр. означава точно същото- БОГАРИ (БОГ-АРИ,БОГ-ОРА,БОЖИИТЕ ХОРА) т.е. ХОРАТА НА БОГА (БАГА,БАГХА). Сега вече излиза,че името ГОТИ е друга разновидност на името БУГАРИ (БОГАРИ) а преселенията на Готите са ранни преселенчески вълни на дедите ни,които като тях оставили следи навсякъде но единствените трайни държави,които останали от тях са Русия и Сърбия- вечни сателити на България през почти цялото средновековие.








Гласувай:
57


Вълнообразно


1. germantiger - 1
04.02.2019 08:24
Готите не веднъж са упоменавани като най-юго-източно германското племе.
Екахард като говори за готите казва: "Първото поселище на готите е било скитската земя, до Меотидското блато, второто в Мизия, Тракия и Дакия, третото да морето Понт." (ЛИБИ.том3 стр.33).
Според този текст излиза, че готите са дошли от Скития в Мизия и Дакия.
Това е съвсем вярно. Готи се настаняват трайно в Дакия едва към 271 г. А в Мизия - през 376 г. след като под натиска на хуните тяхната Северно-черноморска държава се разпада, а хуните напират и към Дакия.
Албиний, прави следната етимплогия на понятията "остро-готи" и "визи-готи", като за "ост-готи" и "вест-готи". А такава етимология по-географските посоки може да възникне само на базата на немски език. Визи - сходно с вест- и остро- сходно с ост-. Тук интересното е, че имената се обяснят именно през немския!
...
През 13 век в Крим е имало ГОТИ, които са говорили на ТЕВТОНСКИ език.
Ето един откъс от пътеписа на брат ВИЛХЕЛМ ДЕ РУБРУК от ордена на миноритите, в 1253 г., за източните страни:
"От Херсон до устието на Танаис има и вдадени над морето възвишения, има и четиридесет крепости между Керсон и Солдая, почти всяка от които имала свой език. Между тях имаше много готи, чиито език е тевтонският.* На север, отвъд тази планинска страна, има прекрасна гора в равнина, изпълнена с извори и ручейчета. Зад тази гора се намира извънредно голяма равнина, простираща се на пет дни път на север, чак до края на тази провинция. Равнината се стеснява, тъй като има море от изток и от запад, така че там има един голям вал - от едното море до другото. В тази равнина обикновено са пребивавали кумани, преди да дойдат татарите."
* "inter quos erant multi Goti quorum ydioma est Teutonicum."
За готите Рубурк изрично упоменава, че говорят на тевтонски, сиреч на немски. А този език трябва да му е бил добре познат, тъй като е бил твърде близък до неговия матерен език.
цитирай
2. germantiger - 2
04.02.2019 08:26
Ето пример за смисъла, който се е влагал по онова време в понятието "тевтонски език". Ансберт, който също трябва добре да е знаел немски език, описвайки навлизането на император Фридрих І Барбароса в България през 1189 г. пише:
"Самия празник на преблажените апостоли отпразнувахме пак там, т. е. на брега на самата Сава, в един гръцки полуразрушен град, наричан по тевтонски Вицинбург, а на гръцки - Пелгранум, разположен срещу гр. Гоин."
Същият град някога се е казвал по латински Сингидунум, а на български се наричал Белград.

Рекоснтрукция/възстановка на готски език и сравнение
"Atta unsar, thu in himinam. veihnai namô thein,
(Vater unser, du in Himmeln, geweihet werde Name dein,)
qvimai thiudinassus theins; vairthai vilja theins, sve in
(es komme Herrschaft dein; es werde Wille dein, wie im)
himina, ja hana airthai; hlaif unsarana, thana sinteinan,
(Himmel, auch auf Erden; Brot unseres, das f ortwährende,)
Gif uns himma daga; jah aflêt uns, thatei skulans
(gib uns an diesem Tage; und erlasse uns, dass Schuldige)
sijaima, svasvê jah veis aflêtam thaim skulam unsaraim;
(wir seien, sowie auch wir erlassen den Schuldigern unseren;)
jah ni briggais uns in fraistnbujai, ak lausei uns
(und nicht bringe uns in Versuchung, sondern löse uns)
af thamma ubilin; untê theina ist thiudangardi jah mahts
(von dem Übel; denn dein ist Herrscherhaus und Macht)
jah vulthus in aivins. Amen.
und Glanz in Ewigkeit. Amen.)"

цитирай
3. germantiger - 3
04.02.2019 08:26
НАДОЛУ СЪБРАНО ОТ МЕН
ГОТИТЕ СА ГЕРМАНИ, НЕ ТРАКИ, ЗАЩОТО:
Топонимите
Готтесберге
Гьоттинген
Готтард (вкл. прохода св. Готтард)
Готланд/Гьотланд
градчето Гота
старото название Готтенхафен
племето готони/гутони споменато от Тацитус още
думата Готт-Бог
ОСВЕН ТОВА БОЛ СКАЗАНИЯ В ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ ЗА ПРЕСЕЛЕНИЕТО НА ГОТИТЕ, ПОСЛЕ РАЗСЕЛЕНИЕТО ИМ, ЗА ТЕХНИТЕ "КРАЛЕ" - ДЕСЕТКИ САГИ, КОИТО МОГА ДА НАПИША С ТОЧНИТЕ ИМ ЗАГЛАВИЯ - ТАКИВА БЪЛГАРСКИ НЯМА!
И още имена на готите германци, нямащи общо с гетите - траки от мен:
GOTAHARD
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and heard "hardy, brave".
От него произлизат
GOTTHARD
GOTTHILF
GOTTHOLD
GOTTLOB
GOTTSCHALK
GOTELEIB
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and leub "love".
От него прозилиза GOTTLIEB
GODFREY
Gender: Masculine
Usage: English
Pronounced: GAHD-free [key]
From the Germanic name Godafrid, which meant "peace of god" from the Germanic elements god "god" and frid "peace". The Normans brought this name to England, where it became common during the Middle Ages. A notable bearer was Godfrey of Bouillon, a 10th-century leader of the First Crusade and the first ruler of the Latin Kingdom of Jerusalem.
От него произлиза GOTTFRIED
Подобна именна традиция българите нямат нито в древността на Готт, нито в средните векове, нито днес - факт!
цитирай
4. germantiger - 4
04.02.2019 08:27
ГОТИ И БЪЛГАРИ СА РАЗЛИЧНИ НАРОДИ
Магнус Ф. Енодий - V век:
"Сблъскали се два народа, които никога не са се плашили от смъртта. Чудили се един на друг, че се намират равни на себе си и че в човешкия род Гот се осмелява да противостои на Българин и Българин на Гот. Най-сетне готите победили Това е народът(на българите),който преди тебе имаше всичко,което е пожелавал; народ,в който този е придобивал титли,който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,в който бойното поле прославя рода,понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня,чието оръжие е било окървавено в сражение;те са народ,комуто преди битката с тебе(крал Теодорих) не се е случвало да срещне противник,който да му устои,и народ,който дълго време е извършвал войните само с набези.Тях не са поставяли в затруднение,както трябва да се очаква,нито планинските масиви,нито изпречилите се реки,нито липсата на храна,понеже смятат,че е достатъчно удоволствие да пият кобилешко мляко.Кой би устоял срещу противника,който се носи и храни от своето бързо животно? По-рано вярваха,че светът е открит за тях,сега смятат,че за тях е затворена само тази част от земята,която ти пазиш. "
И ПАК
Касиодор в своята Готска хроника (ок. 519 г.) под 504 г. е записал: „В това консулство, след като благодарение на доблестта на крал Теодорих бяха победени българите, Италия отново овладя Сирмиум”.
цитирай
5. germantiger - 5
04.02.2019 08:28
И ОЩЕ
През 480 г. византийският император Зенон (474-491) се обръща към българите за помощ срещу готите. Враждата между остготските вождове Теодорих Амалецът и Теодорих, синът на Триарий, приключва в 479 г. В опит да изпълнят молбата на император Зенон българите са отблъснати от Теодорих, сина на Триарий. През 482г. е споменат български владетел Бузан. През 488 г. Теодорих тръгва за Италия по римския крайдунавски път. Гепидите, подкрепени от български отряди, се опитват да спрат и отклонят остготите в сблъсък при р. Улка. Загива вождът на българите Бузан (П. Дякон).
ДВА РАЗЛИЧНИ НАРОДА - "ГРАНИЦАТА" ЯСНО Е ПОСТАВЕНА
КЪДЕ ВИ ОТИДОХА БЕГЕГОТИТЕ?!
ИМАЛО ОЩЕ
По повод на готите ако си чел хубаво Йорданес трябва да си прочел ето това:
След смъртта на Острогост, Книва, разделил войската на две части и изпратил една част да опустошава Мизия, понеже знаел, че тя пoради нехаиството на императорите била лишена от защитници, а сам той се установил с 7000 воиници при Еусция
/Йорданес/
Тракия почувствала жестокоста на готите. Тук именно при полите на планината Хемус те предприели нападение към близкия до морето град Анхиало и скоро се приближили до него.
/Йорданес/
Едва ли местен народ би опустошавал собствената си земя?!
Този въпрос ти го пиша, защото ти наблягаш и не само ти на поредни "освобождения" и завръщане на народ при народа в "своите" земи при "родсвеници", често ползвате този аргумент немалко потребители, но В СЛУЧАЯ той е дискредитиран.
цитирай
6. germantiger - 6
04.02.2019 08:29
СЛАВЯНИ И БЪЛГАРИ – ПАК РАЗЛИЧНИ НАРОДИ
За смесването...Георги Пизидийски в помета си „Аварската война”:
„Бушуващата буря на неприятелите ни връхлетя като неизмерима вълна, изригвайки пясък от варвари. Защото лошият вятър от Тракия ни докара насила сред лято буря...Наистина войната не беше проста и единствена, но беше преплетена и беше се разпростряла сред различни и смесени племена. Защото славянин се беше споразумял с хун, скит с българин и пак мидиец със скит, те имаха различни езици и земи, бяха разделени и дълго време се намираха в близки отношения...” (славянин-склавин? или).

Във връзка със заселвнето на бългрите предвождани от Кубер в днешна Македония в извора се споменава за един от неговите първенци следното:
Споменатият предводител Кубер узнал за това. Не можейки да скрие коварството, което лежало в сърцето му, за своя гибел и по свое усмотрение той направил съвещание заедно със съветниците си и тайно взел следното решение. Един от неговите първенци, който бил изтъкнат и лукав във всичко, знаел нашия език, както и езика на римляните, на славяните и на българите и , накратко казано, бил изкусен във всяко отношение и изпълнен с дяволска хитрос.
Ето и старогръцкия оригинал на част от цитирания пасаж:
και τεν καθ ημας εποτομενον γλωσσαν και τεν Ρωμαιον, Σκλαβων και Βουλγαρων...
Цитираният пасаж е много показателен в някои отношения:
В извора ясно се говори за славянски и български език. Както знаем езикът е най-силният етноопределящ фактор. От това сведение става ясно, че славяни и българи говорят на различни езици и оттук, че са два различни народ.
цитирай
7. germantiger - финално
04.02.2019 08:30
БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТРАКИ

Патриарх Никифор и Теофан Изповедник говорят за българите на Балканите като за „новопоявил се народ”, което изключва отъждествяването им както с ираноезичните и добре познати на ромеите сармати и скити, така и с траките, които, разбира се, са източноримски поданици.

НОВ НАРОД, ДОБРЕ СИ ЗНАЯТ НАРОДИТЕ В ИРИ, ТОЗИ НЕ ГО ПРИПОЗНАВАТ!
цитирай
8. shtaparov - Готите не веднъж са упоменавани ...
04.02.2019 08:45
germantiger написа:
Готите не веднъж са упоменавани като най-юго-източно германското племе.
Екахард като говори за готите казва: "Първото поселище на готите е било скитската земя, до Меотидското блато, второто в Мизия, Тракия и Дакия, третото да морето Понт." (ЛИБИ.том3 стр.33).
Според този текст излиза, че готите са дошли от Скития в Мизия и Дакия.
Това е съвсем вярно. Готи се настаняват трайно в Дакия едва към 271 г. А в Мизия - през 376 г. след като под натиска на хуните тяхната Северно-черноморска държава се разпада, а хуните напират и към Дакия.
Албиний, прави следната етимплогия на понятията "остро-готи" и "визи-готи", като за "ост-готи" и "вест-готи". А такава етимология по-географските посоки може да възникне само на базата на немски език. Визи - сходно с вест- и остро- сходно с ост-. Тук интересното е, че имената се обяснят именно през немския!
...
През 13 век в Крим е имало ГОТИ, които са говорили на ТЕВТОНСКИ език.
Ето един откъс от пътеписа на брат ВИЛХЕЛМ ДЕ РУБРУК от ордена на миноритите, в 1253 г., за източните страни:
"От Херсон до устието на Танаис има и вдадени над морето възвишения, има и четиридесет крепости между Керсон и Солдая, почти всяка от които имала свой език. Между тях имаше много готи, чиито език е тевтонският.* На север, отвъд тази планинска страна, има прекрасна гора в равнина, изпълнена с извори и ручейчета. Зад тази гора се намира извънредно голяма равнина, простираща се на пет дни път на север, чак до края на тази провинция. Равнината се стеснява, тъй като има море от изток и от запад, така че там има един голям вал - от едното море до другото. В тази равнина обикновено са пребивавали кумани, преди да дойдат татарите."
* "inter quos erant multi Goti quorum ydioma est Teutonicum."
За готите Рубурк изрично упоменава, че говорят на тевтонски, сиреч на немски. А този език трябва да му е бил добре познат, тъй като е бил твърде близък до неговия матерен език.

Няма оригинален древен римски или "византийски" извор,който да назовава Готите "германи"- нито един! Старите местоживелища на Готите са разбира се в Крим- затова точно той е наричан СКАНДА (в диал.вариант СКАНДЗА). А СКАНДА не е нищо друго,освем езикова форма на названието СКАНТА (СКИТА,с добавена носовка),ще рече СКИТИЯ. Затова днешната СКАНДИНАВИЯ носи Българско име а не немско: името й значи СКАНДА НОВАЯ (СКИТА НОВАТА,НОВА СКИТИЯ) и иде да разобличи всички руско-немски посегателства към нашата народна биография. А Готите около Азовско море са късно явление- няма нито едно сведение за такива Готи в периода от VI-XIII век за цели 700 (седемстотин !!!) години което означава само едно: те са пришълци от Латинската империя. Нарекли са се Готи по една от следните две евентуални причини:

1. Те са потомци на истински Готи но погерманчени с времето които използвали Четвъртия кръстоносен поход,за да се върнат в земите на дедите си.
2. Те са германски колонисти от Латинската империя,които отишли в тези земи и се нарекли Готи понеже чули,че старото население в Крим се наричало Готи т.е. Българи. Не можели да се нарекат Българи обаче,понеже в онова време България често враждувала с Латинската империя и с Папската институция и рискували да бъдат отлъчени от католицизма като еретици. Името Готи обаче го приели,за да бъдат различавани по своето местоживеене понеже в онова време още нямало изградена германска народност а имало отделни групи от княжества,които говорели сходни официални езици но нямали единна национална идеология.
цитирай
9. germantiger - БЛГ ВПРОЧЕМ ЧЕ ДОПУСНА КОМЕНТАРИТЕ МИ, учуди ме
04.02.2019 09:18
за сметка на това има извор посочващ ИЗРИЧНО ЧЕ НЕ СА БЪЛГАРИ, а различни народи

и аз този извор го цитирах и посочих, той е ШИРОКО ИЗВЕСТЕН

и ти мислиш, че векове наред историците са напраивли завера срещу България

и то поколения историци явно всички без съвест, без любов и уважение към науката

предполагам не усещаш как петниш цяла наука, плеяда и поколения учени писали за готите и то вероянто учени от десетки националности

всички те векове наред са били в завера против България, защото явно тя е мегаопасна, тя е фактор световен... ?!

нито българия е била опасна за тях, нито е била факлтор тогава за жалост под турско, нито е раждала гении като шекспир, данте, гьоте итн

но не... всики тия учени са напраивли завера многовековна против българите и то учени чужденци допринесли и обичащи българското - и те ли?

цитирай
10. germantiger - +
04.02.2019 09:39
ОТ ТЕБ

Старите местоживелища на Готите са разбира се в Крим- затова точно той е наричан СКАНДА (в диал.вариант СКАНДЗА). А СКАНДА не е нищо друго,освем езикова форма на названието СКАНТА (СКИТА,с добавена носовка),ще рече СКИТИЯ. Затова днешната СКАНДИНАВИЯ носи Българско име а не немско: името й значи СКАНДА НОВАЯ (СКИТА НОВАТА,НОВА СКИТИЯ)

......

ОТ МЕН

По-горния абзац е типичен за твоя "метод" - за теб скаднза е крим, но няма начин за теб скаднза да е скандинавия което е

за теб скандза е скития, но не е скандинавия !

за теб няма значение, че в швеция има бол готски топоними и че оттам започва историята на готите посочена в извори

името УРФИЛА ИЛИ ВУЛФИЛА

ИАМ ОБЯСНЕНИЕ КАТО УЛФ ИЛИ ВОЛФ, но ти това не го виждаш някак си

предполагам за теб урфила или вулфила ще стане как - въльо ли ? а с улф какво правим - аз ердинственото българско е което знам е УГЛЕШ воеводата

сега видях, че за теб Урфила/Вулфила е на български първол!!! абсурдно бг име, докато улф и волф са германски и скандинавски и до днес

значи първол се е казвал този българин, не ти ли прави впечатление това вол... дори не е първак като ракията която обичате

първол... сериозно ?! ПЪРВОЛ СПОРЕД ТЕБ, а тогава идва въпроса за второл или второвол и тревол итн и ТОВА НЕ Е ШЕГА, след като започваш така, знаеш, че това трябва да бъде продължено и да го има в именната традиция или "маниер"

сериозно ли
цитирай
11. lexparsy - Искрено благодаря и за тази статия shtaparov
04.02.2019 10:31
Аз даже мисля че Русия има преобладаваща роля в изтриването и преиначаването на историята ни.
Истината скоро няма да бъде разкрита официално от научните ни институти, защото още са под шапката и контрола на „великите сили“.
Моите познания бледнеят сравнени с твоите и на germantiger, но е ясно че дебата помага за разкриване на истинските исторически факти.
Не знам дали ти се струва наивно, но мисля че има и още един свидетел, който може да бъде разпитан – Родовата Памет. А тя се разпознава и проявява напоследък, и не може да бъде изтрита или подправена.
Пак ще отбележа че голяма част от заблудите в търсене произхода на наименованието българи се крие във факта че те не са точно племе, етнос или държава дефинирана във времето.
Вярно ли е ... търся правилни думи... че Българите са общност от племена (седем според легендата) обединени от общия си произход генетично и духовно, които са имали своята славна единност като държавност, но отново разпръснати, и оставили явни следи навсякъде където са се преселили?
цитирай
12. doktora757 - Кои са готите/гетите най-добре го ...
04.02.2019 18:26
Кои са готите/гетите най-добре го казва техния (нашия) общопризнат историк Бай Данчо (Йордан/Йорданес) в своята прочута книга "ГЕТИКА"! Всички други нещастни опити за фалшификация на нашата история са ала-бала и не издържат на сериозен исторически и друг анализ. ИМЕННО ЗА ТОВА ЧАК ДО НАШИ ДНИ (А ИМЕННО ДО 2017 Г.) ТАЗИ ХРОНИКА НА НАШИТЕ ПРЕДЦИ ТРАКИТЕ ГЕТИ НАРОЧНО НЕ БЕШЕ ИЗДАВАНА НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК! Сега това вече е коригирано от издадетлство "Гута", така че я прочетете заедно с трудовете на д-р Ганчо Ценов, проф. Асен Чилингиров и изследователката Юлия Хаджи Димитрова, които разобличиха много от тези фалшификации. Освен германските и руски учени историци, вина за скриването и фалшифицирането на истината има и Ватикана, който разполага със всички необходими извори и исторически книги по темата, но мълчат като пукали! Поздрави за иследователското и Богоугодно дело в стил ала Шерлок Холмс - истината трябва да се знае! Мисля, че именно спомената в хрониките "Библия Бесика" е работата на Урфила (пълен превод на български на Стария и Новия завет) и той е създател и на глаголицата (по всяка вероятност ъгловатата глаголица) от 4-ти век. По-късните кръгла глаголица и кирилица създъдени от Кирил и Методий и техните ученици са просто реформи на древните ни азбуки (в това число и рунното писмо).
цитирай
13. shtaparov - Ето пример за смисъла, който се е ...
04.02.2019 22:29
germantiger написа:
Ето пример за смисъла, който се е влагал по онова време в понятието "тевтонски език". Ансберт, който също трябва добре да е знаел немски език, описвайки навлизането на император Фридрих І Барбароса в България през 1189 г. пише:
"Самия празник на преблажените апостоли отпразнувахме пак там, т. е. на брега на самата Сава, в един гръцки полуразрушен град, наричан по тевтонски Вицинбург, а на гръцки - Пелгранум, разположен срещу гр. Гоин."
Същият град някога се е казвал по латински Сингидунум, а на български се наричал Белград.

Рекоснтрукция/възстановка на готски език и сравнение
"Atta unsar, thu in himinam. veihnai namô thein,
(Vater unser, du in Himmeln, geweihet werde Name dein,)
qvimai thiudinassus theins; vairthai vilja theins, sve in
(es komme Herrschaft dein; es werde Wille dein, wie im)
himina, ja hana airthai; hlaif unsarana, thana sinteinan,
(Himmel, auch auf Erden; Brot unseres, das f ortwährende,)
Gif uns himma daga; jah aflêt uns, thatei skulans
(gib uns an diesem Tage; und erlasse uns, dass Schuldige)
sijaima, svasvê jah veis aflêtam thaim skulam unsaraim;
(wir seien, sowie auch wir erlassen den Schuldigern unseren;)
jah ni briggais uns in fraistnbujai, ak lausei uns
(und nicht bringe uns in Versuchung, sondern löse uns)
af thamma ubilin; untê theina ist thiudangardi jah mahts
(von dem Übel; denn dein ist Herrscherhaus und Macht)
jah vulthus in aivins. Amen.
und Glanz in Ewigkeit. Amen.)"


Език,който се нуждае от такива реконструкции не струва повече от ланските салфетки на профанина който го "реконструира",сиреч тепърва го измисля.
цитирай
14. shtaparov - НАДОЛУ СЪБРАНО ОТ ...
04.02.2019 22:35
germantiger написа:
НАДОЛУ СЪБРАНО ОТ МЕН
ГОТИТЕ СА ГЕРМАНИ, НЕ ТРАКИ, ЗАЩОТО:
Топонимите
Готтесберге
Гьоттинген
Готтард (вкл. прохода св. Готтард)
Готланд/Гьотланд
градчето Гота
старото название Готтенхафен
племето готони/гутони споменато от Тацитус още
думата Готт-Бог
ОСВЕН ТОВА БОЛ СКАЗАНИЯ В ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ ЗА ПРЕСЕЛЕНИЕТО НА ГОТИТЕ, ПОСЛЕ РАЗСЕЛЕНИЕТО ИМ, ЗА ТЕХНИТЕ "КРАЛЕ" - ДЕСЕТКИ САГИ, КОИТО МОГА ДА НАПИША С ТОЧНИТЕ ИМ ЗАГЛАВИЯ - ТАКИВА БЪЛГАРСКИ НЯМА!
И още имена на готите германци, нямащи общо с гетите - траки от мен:
GOTAHARD
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and heard "hardy, brave".
От него произлизат
GOTTHARD
GOTTHILF
GOTTHOLD
GOTTLOB
GOTTSCHALK
GOTELEIB
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and leub "love".
От него прозилиза GOTTLIEB
GODFREY
Gender: Masculine
Usage: English
Pronounced: GAHD-free [key]
From the Germanic name Godafrid, which meant "peace of god" from the Germanic elements god "god" and frid "peace". The Normans brought this name to England, where it became common during the Middle Ages. A notable bearer was Godfrey of Bouillon, a 10th-century leader of the First Crusade and the first ruler of the Latin Kingdom of Jerusalem.
От него произлиза GOTTFRIED
Подобна именна традиция българите нямат нито в древността на Готт, нито в средните векове, нито днес - факт!

Забравяш най-важното: Българския народ се е разпаднал на голям брой други народи при което Готите са се отделили напълно от нас,а немския народ още не бил почнал да се обособява,когато последните Готи са изчезнали безследно. Онези думи,които посочваш не струват почти нищо на фона на факта,че в Германия думата ГОТ означава БОГ от което следва,че Готите т.е. Българите били приемани от дедите ви за богове!
цитирай
15. eva666 - и аз поддържам труда и Идеята на инж Дунчев,макар, толкова хора ,да се присмиват.
04.02.2019 22:40
В този дух има една хубава мисъл на нашия съблогър Иван Дунчев (http://bezistena.blog/history/2019/02/02/ne-matushka-rusi-e-maika-na-bylgariia-a-rusiia-e-nerazumnata.1644461),която заслужава да се спомене:

пак ще се върна да чета..интересно и сложно разследване..
поздрави, ангеле!
цитирай
16. eva666 - безспорен Талант си, моите комплименти. щапаров!
04.02.2019 22:42

Забравяш най-важното: Българския народ се е разпаднал на голям брой други народи при което Готите са се отделили напълно от нас,а немския народ още не бил почнал да се обособява,когато последните Готи са изчезнали безследно. Онези думи,които посочваш не струват почти нищо на фона на факта,че в Германия думата ГОТ означава БОГ от което следва,че Готите т.е. Българите били приемани от дедите ви за богове!
цитирай
17. shtaparov - ГОТИ И БЪЛГАРИ СА ...
04.02.2019 22:43
germantiger написа:
ГОТИ И БЪЛГАРИ СА РАЗЛИЧНИ НАРОДИ
Магнус Ф. Енодий - V век:
"Сблъскали се два народа, които никога не са се плашили от смъртта. Чудили се един на друг, че се намират равни на себе си и че в човешкия род Гот се осмелява да противостои на Българин и Българин на Гот. Най-сетне готите победили Това е народът(на българите),който преди тебе имаше всичко,което е пожелавал; народ,в който този е придобивал титли,който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,в който бойното поле прославя рода,понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня,чието оръжие е било окървавено в сражение;те са народ,комуто преди битката с тебе(крал Теодорих) не се е случвало да срещне противник,който да му устои,и народ,който дълго време е извършвал войните само с набези.Тях не са поставяли в затруднение,както трябва да се очаква,нито планинските масиви,нито изпречилите се реки,нито липсата на храна,понеже смятат,че е достатъчно удоволствие да пият кобилешко мляко.Кой би устоял срещу противника,който се носи и храни от своето бързо животно? По-рано вярваха,че светът е открит за тях,сега смятат,че за тях е затворена само тази част от земята,която ти пазиш. "
И ПАК
Касиодор в своята Готска хроника (ок. 519 г.) под 504 г. е записал: „В това консулство, след като благодарение на доблестта на крал Теодорих бяха победени българите, Италия отново овладя Сирмиум”.

Не забравяй Тигре,никога не забравяй какво означават думите на Енодий! Те означават буквално,както ти самият си цитирал,че САМО земите на Италия били временно затворени за Българите а всички други земи,включително онези на сегашната Германия били отворени за тях и на практика им принадлежали! Тогава нашите велики воини изкарали за дедите ви името "Немци"- нека не подсещам какво точно означава,съгласен ли си?
цитирай
18. shtaparov - И ОЩЕ През 480 г. византийският ...
04.02.2019 22:51
germantiger написа:
И ОЩЕ
През 480 г. византийският император Зенон (474-491) се обръща към българите за помощ срещу готите. Враждата между остготските вождове Теодорих Амалецът и Теодорих, синът на Триарий, приключва в 479 г. В опит да изпълнят молбата на император Зенон българите са отблъснати от Теодорих, сина на Триарий. През 482г. е споменат български владетел Бузан. През 488 г. Теодорих тръгва за Италия по римския крайдунавски път. Гепидите, подкрепени от български отряди, се опитват да спрат и отклонят остготите в сблъсък при р. Улка. Загива вождът на българите Бузан (П. Дякон).
ДВА РАЗЛИЧНИ НАРОДА - "ГРАНИЦАТА" ЯСНО Е ПОСТАВЕНА
КЪДЕ ВИ ОТИДОХА БЕГЕГОТИТЕ?!
ИМАЛО ОЩЕ
По повод на готите ако си чел хубаво Йорданес трябва да си прочел ето това:
След смъртта на Острогост, Книва, разделил войската на две части и изпратил една част да опустошава Мизия, понеже знаел, че тя пoради нехаиството на императорите била лишена от защитници, а сам той се установил с 7000 воиници при Еусция
/Йорданес/
Тракия почувствала жестокоста на готите. Тук именно при полите на планината Хемус те предприели нападение към близкия до морето град Анхиало и скоро се приближили до него.
/Йорданес/
Едва ли местен народ би опустошавал собствената си земя?!
Този въпрос ти го пиша, защото ти наблягаш и не само ти на поредни "освобождения" и завръщане на народ при народа в "своите" земи при "родсвеници", често ползвате този аргумент немалко потребители, но В СЛУЧАЯ той е дискредитиран.

Какво да кажем тогава за Хитлер и за 30-годишната война,които така упорито опустошаваха точно своята (т.е. "твоята") земя- не са ли те Бичът Божий,който опровергава твоите слова и порязва всички,които мислят като теб?
цитирай
19. shtaparov - СЛАВЯНИ И БЪЛГАРИ – ...
04.02.2019 22:54
germantiger написа:
СЛАВЯНИ И БЪЛГАРИ – ПАК РАЗЛИЧНИ НАРОДИ
За смесването...Георги Пизидийски в помета си „Аварската война”:
„Бушуващата буря на неприятелите ни връхлетя като неизмерима вълна, изригвайки пясък от варвари. Защото лошият вятър от Тракия ни докара насила сред лято буря...Наистина войната не беше проста и единствена, но беше преплетена и беше се разпростряла сред различни и смесени племена. Защото славянин се беше споразумял с хун, скит с българин и пак мидиец със скит, те имаха различни езици и земи, бяха разделени и дълго време се намираха в близки отношения...” (славянин-склавин? или).

Във връзка със заселвнето на бългрите предвождани от Кубер в днешна Македония в извора се споменава за един от неговите първенци следното:
Споменатият предводител Кубер узнал за това. Не можейки да скрие коварството, което лежало в сърцето му, за своя гибел и по свое усмотрение той направил съвещание заедно със съветниците си и тайно взел следното решение. Един от неговите първенци, който бил изтъкнат и лукав във всичко, знаел нашия език, както и езика на римляните, на славяните и на българите и , накратко казано, бил изкусен във всяко отношение и изпълнен с дяволска хитрос.
Ето и старогръцкия оригинал на част от цитирания пасаж:
και τεν καθ ημας εποτομενον γλωσσαν και τεν Ρωμαιον, Σκλαβων και Βουλγαρων...
Цитираният пасаж е много показателен в някои отношения:
В извора ясно се говори за славянски и български език. Както знаем езикът е най-силният етноопределящ фактор. От това сведение става ясно, че славяни и българи говорят на различни езици и оттук, че са два различни народ.

Това сведение ти го превеждаш така,както на тебе е угодно- всъщност авторът казва нещо съвсем друго,което май не ти изнася:

"Събраха се в едно славянин с хун,хун със скит и мизиец с Българин: един език говореха и една война водеха"! Това е всъщност оригиналния превод- не е твоето осакатено от казионите изопачение.
цитирай
20. shtaparov - БЪЛГАРИТЕ НЕ ...
04.02.2019 23:09
germantiger написа:
БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТРАКИ

Патриарх Никифор и Теофан Изповедник говорят за българите на Балканите като за „новопоявил се народ”, което изключва отъждествяването им както с ираноезичните и добре познати на ромеите сармати и скити, така и с траките, които, разбира се, са източноримски поданици.

НОВ НАРОД, ДОБРЕ СИ ЗНАЯТ НАРОДИТЕ В ИРИ, ТОЗИ НЕ ГО ПРИПОЗНАВАТ!

Ти хубаво цитираш Теофан и Никифор но защо тъй бързо забрави,че този "новопоявил се" народ е помолен още през V век,200 години преди Аспарух от римския император Зено да прогони Готите от полуострова а после Юстиниан I направил "Прима Юстиниана" в 535 г. специално за тях??? Забрави ли "Чудото с Българина" в което пише,че при един от походите на Юстиниан в Италия Българите в неговата армия взели участие в разбиването на останките от Теодориховата държава и в резултат на това окончателно я съсипали??!!
цитирай
21. shtaparov - (БЛГ ВПРОЧЕМ ЧЕ ДОПУСНА КОМЕНТАРИТЕ МИ, учуди ме)
04.02.2019 23:15
germantiger написа:
за сметка на това има извор посочващ ИЗРИЧНО ЧЕ НЕ СА БЪЛГАРИ, а различни народи

и аз този извор го цитирах и посочих, той е ШИРОКО ИЗВЕСТЕН

и ти мислиш, че векове наред историците са напраивли завера срещу България

и то поколения историци явно всички без съвест, без любов и уважение към науката

предполагам не усещаш как петниш цяла наука, плеяда и поколения учени писали за готите и то вероянто учени от десетки националности

всички те векове наред са били в завера против България, защото явно тя е мегаопасна, тя е фактор световен... ?!

нито българия е била опасна за тях, нито е била факлтор тогава за жалост под турско, нито е раждала гении като шекспир, данте, гьоте итн

но не... всики тия учени са напраивли завера многовековна против българите и то учени чужденци допринесли и обичащи българското - и те ли?


Няма исторически извор,който да е разграничил категорично Готите от Българите- напротив,има извори,категорично сочещи ги като еднородци и един от тях ти го цитираш но използваш избирателно само онова,което не противоречи на твоите твърдения!

А коментарите ти нямаше как да не допусна- нали с тяхна помощ доказвам,че съм прав :))
цитирай
22. shtaparov - ОТ ТЕБСтарите местоживелища ...
04.02.2019 23:20
germantiger написа:
ОТ ТЕБ

Старите местоживелища на Готите са разбира се в Крим- затова точно той е наричан СКАНДА (в диал.вариант СКАНДЗА). А СКАНДА не е нищо друго,освем езикова форма на названието СКАНТА (СКИТА,с добавена носовка),ще рече СКИТИЯ. Затова днешната СКАНДИНАВИЯ носи Българско име а не немско: името й значи СКАНДА НОВАЯ (СКИТА НОВАТА,НОВА СКИТИЯ)

......

ОТ МЕН

По-горния абзац е типичен за твоя "метод" - за теб скаднза е крим, но няма начин за теб скаднза да е скандинавия което е

за теб скандза е скития, но не е скандинавия !

за теб няма значение, че в швеция има бол готски топоними и че оттам започва историята на готите посочена в извори

името УРФИЛА ИЛИ ВУЛФИЛА

ИАМ ОБЯСНЕНИЕ КАТО УЛФ ИЛИ ВОЛФ, но ти това не го виждаш някак си

предполагам за теб урфила или вулфила ще стане как - въльо ли ? а с улф какво правим - аз ердинственото българско е което знам е УГЛЕШ воеводата

сега видях, че за теб Урфила/Вулфила е на български първол!!! абсурдно бг име, докато улф и волф са германски и скандинавски и до днес

значи първол се е казвал този българин, не ти ли прави впечатление това вол... дори не е първак като ракията която обичате

първол... сериозно ?! ПЪРВОЛ СПОРЕД ТЕБ, а тогава идва въпроса за второл или второвол и тревол итн и ТОВА НЕ Е ШЕГА, след като започваш така, знаеш, че това трябва да бъде продължено и да го има в именната традиция или "маниер"

сериозно ли

Допускам че не си обърнал достатъчно внимание на староБългарския,където ПЕРВОЛ означава ПЪРВИ (ПЪРВИЯТ), ДЕВОЛ- ВТОРИ а ТЕРВОЛ (~ТЕРВЕЛ)- ТРЕТИ.
цитирай
23. shtaparov - Аз даже мисля че ...
04.02.2019 23:27
lexparsy написа:
Аз даже мисля че Русия има преобладаваща роля в изтриването и преиначаването на историята ни.
Истината скоро няма да бъде разкрита официално от научните ни институти, защото още са под шапката и контрола на „великите сили“.
Моите познания бледнеят сравнени с твоите и на germantiger, но е ясно че дебата помага за разкриване на истинските исторически факти.
Не знам дали ти се струва наивно, но мисля че има и още един свидетел, който може да бъде разпитан – Родовата Памет. А тя се разпознава и проявява напоследък, и не може да бъде изтрита или подправена.
Пак ще отбележа че голяма част от заблудите в търсене произхода на наименованието българи се крие във факта че те не са точно племе, етнос или държава дефинирана във времето.
Вярно ли е ... търся правилни думи... че Българите са общност от племена (седем според легендата) обединени от общия си произход генетично и духовно, които са имали своята славна единност като държавност, но отново разпръснати, и оставили явни следи навсякъде където са се преселили?

Приемам че си прав приятелю- истината е превърната в луксозна "стока",с която чужденците разполагат и не позволяват да стигне до малобройни "бедняци" като нас. Ние обаче сме опърничави и нахални,та даже дръзки и упорити- не щем акъла на чужденците,имаме си го вкъщи и на тях назаем ще дадем ако потрябва!
цитирай
24. shtaparov - Кои са готите/гетите най-добре го ...
04.02.2019 23:38
doktora757 написа:
Кои са готите/гетите най-добре го казва техния (нашия) общопризнат историк Бай Данчо (Йордан/Йорданес) в своята прочута книга "ГЕТИКА"! Всички други нещастни опити за фалшификация на нашата история са ала-бала и не издържат на сериозен исторически и друг анализ. ИМЕННО ЗА ТОВА ЧАК ДО НАШИ ДНИ (А ИМЕННО ДО 2017 Г.) ТАЗИ ХРОНИКА НА НАШИТЕ ПРЕДЦИ ТРАКИТЕ ГЕТИ НАРОЧНО НЕ БЕШЕ ИЗДАВАНА НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК! Сега това вече е коригирано от издадетлство "Гута", така че я прочетете заедно с трудовете на д-р Ганчо Ценов, проф. Асен Чилингиров и изследователката Юлия Хаджи Димитрова, които разобличиха много от тези фалшификации. Освен германските и руски учени историци, вина за скриването и фалшифицирането на истината има и Ватикана, който разполага със всички необходими извори и исторически книги по темата, но мълчат като пукали! Поздрави за иследователското и Богоугодно дело в стил ала Шерлок Холмс - истината трябва да се знае! Мисля, че именно спомената в хрониките "Библия Бесика" е работата на Урфила (пълен превод на български на Стария и Новия завет) и той е създател и на глаголицата (по всяка вероятност ъгловатата глаголица) от 4-ти век. По-късните кръгла глаголица и кирилица създъдени от Кирил и Методий и техните ученици са просто реформи на древните ни азбуки (в това число и рунното писмо).

Не изключвам вероятността вина да носи и Ватикана но днес ние сме малък народ и не можем да я впечатлим така,както са я впечатлявали дедите ни от VIII до XIII век. Днешна Ватикана не е онова,което е била преди 10 века и ние не сме онова,което сме били тогава- инак нещата можеше да се получат. Те биха се трогнали за католически народ,подчинен на техния папа- как обаче да се трогнат за народ,чиято църква днес е подчинена на руската?
цитирай
25. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
05.02.2019 07:47
Според мен за гети-готи се пише след Каракала
Знае се ,че Каракала управлява една година съвместно с брат си Гета! Способен, но жесток и алчен за власт убива собственоръчно добрия Гета, който издъхва в ръцете на майка си! Заличава образа му отвсякъде, забранява дори споменаването на името му, под смъртна заплаха Изтрива ,заличава образа му дори от семейната камея Всичко свързано с Гета подлежи на унищожение И тогава почват да изчезват и гетите И се появяват готи Много е вероятно да е свързано с този проблем ,според мене, смяната на името им! Кой би посмял да пише или каже нещо свързано с тях ,цитирайки и името им!?
Готи е удобна трансформация!
Не станаха ли много вариантите -изчезват траки, появяват се славяни и Българи Изчезват гети, появяват се готи, също така многобройни, като тях
А има и азбучна истина от Херодот-на видно място в труда му!
Че древните,той визира траките, често сменят имената на племената си!
Следователно гети не биха вдигнали въстание, само заради смяна на името си
Битката на "готите" при Абритус-Разград с Римляните е само тридесетина години смед управлението на Каракала-в нашите земи! Твърди се ,че в Североизточна България живеят немци по това време? Къде са многобройните гети тогава, за които със сигурност се знае ,че са траки, защото от тях произлизат и даките!?
цитирай
26. leonleonovpom2 - Пак във връзка с темата Екатерина ...
05.02.2019 11:41
Пак във връзка с темата
Екатерина Велика, като прави сравнителните речници, в предговора казва ,че ще изуми всички ,ако започне да изрежда славянските топоними в Германия, Франция, Испания И не само тях!
Момент, славяни там не е имало Как така
Ами права е Пиринеи-на испански е така , не идва ли от Пирин името-Ебро, от Хеброс, гайта- от гайда-това е музикален инструмент Какви славяни са били в една днешна испания!? Виж, така наречени от гърците траки- със сигурност са били там! И не само там на каталунските полета в дтежна Франция- също!
И нещата си отиват на мястото никакви траки не са измремли ,за да дойдат на тяхно място от блатата на Померания славяни И друго недоразумение никакви варанги от рядко населената Финландия не са създали Русия като държава ,при положение ,че те самите нямат!
Държавата я създават Българи!Защото имат там държава преди тяхната! И Олга, първата Руска светица, създателка реално на Киевска Рус е Българка! Доказателства? Религията и езикът в църквите!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
27. shtaparov - В този дух има една хубава мисъл на ...
05.02.2019 12:00
eva666 написа:
В този дух има една хубава мисъл на нашия съблогър Иван Дунчев (http://bezistena/history/2019/02/02/ne-matushka-rusi-e-maika-na-bylgariia-a-rusiia-e-nerazumnata.1644461),която заслужава да се спомене:

пак ще се върна да чета..интересно и сложно разследване..
поздрави, ангеле!

У Дунчев може да има някои странности но когато реши да говори сериозно,той говори добре.
цитирай
28. shtaparov - (безспорен Талант си, моите комплименти...)
05.02.2019 12:06
eva666 написа:

Забравяш най-важното: Българския народ се е разпаднал на голям брой други народи при което Готите са се отделили напълно от нас,а немския народ още не бил почнал да се обособява,когато последните Готи са изчезнали безследно. Онези думи,които посочваш не струват почти нищо на фона на факта,че в Германия думата ГОТ означава БОГ от което следва,че Готите т.е. Българите били приемани от дедите ви за богове!

Благодаря за комплиментите,Евче- приятелите ми знаят че съм доста подготвен и познавам много аспекти на материала,с който боравя.
цитирай
29. shtaparov - Според мен за гети-готи се пише след ...
05.02.2019 12:19
leonleonovpom2 написа:
Според мен за гети-готи се пише след Каракала
Знае се ,че Каракала управлява една година съвместно с брат си Гета! Способен, но жесток и алчен за власт убива собственоръчно добрия Гета, който издъхва в ръцете на майка си! Заличава образа му отвсякъде, забранява дори споменаването на името му, под смъртна заплаха Изтрива ,заличава образа му дори от семейната камея Всичко свързано с Гета подлежи на унищожение И тогава почват да изчезват и гетите И се появяват готи Много е вероятно да е свързано с този проблем ,според мене, смяната на името им! Кой би посмял да пише или каже нещо свързано с тях ,цитирайки и името им!?
Готи е удобна трансформация!
Не станаха ли много вариантите -изчезват траки, появяват се славяни и Българи Изчезват гети, появяват се готи, също така многобройни, като тях
А има и азбучна истина от Херодот-на видно място в труда му!
Че древните,той визира траките, често сменят имената на племената си!
Следователно гети не биха вдигнали въстание, само заради смяна на името си
Битката на "готите" при Абритус-Разград с Римляните е само тридесетина години смед управлението на Каракала-в нашите земи! Твърди се ,че в Североизточна България живеят немци по това време? Къде са многобройните гети тогава, за които със сигурност се знае ,че са траки, защото от тях произлизат и даките!?

Имаш право- Гетите,спасили се в Украйна от римско завладяване свикнали да търгуват с Рим но от Каракала до последните Севери (211-235 г.) търговията им напълно замряла,понеже никой римлянин не смеел да търгува с народ,носещ омразно на Северите име. Тогава Гетите решили да променят малко името си и търговията им тръгнала отново. 24-те години от Каракала до Тракс са повече от едно поколение за онези времена и да спреш търговията за толкова дълго време е убийствено- представи си днес някой да спре световната търговия не за 24 години а само за 14,и гледай после какви катаклизми ще се случат!
цитирай
30. germantiger - финално
05.02.2019 13:53
слабичко щапаров, слабичко :)

СЛЕД КОНКРЕТИКАТА НЕ ОТ МЕН, А ОТ НАУКАТА, ти ми опонираш белдо и с дефицит

истината е, че допускайки коите коментари маса четящи се запознават с истината според поколения учени от десетки националности - някои и врагове на германия, но сочещи готите германи

за разлика от готския език, тракийския въобще го няма

споменавал съм ти - излез пред науката и опровергай тези истини, които ти намираш за неистини - докато не го направиш си фразьор и фантазьор

А ПРО ПО ВЧЕРА ГЛЕДАХ ИСТОРИЯ БГ И В ПРЕДАВАНЕТО ТАКЪВ ПАТРИОТ КАТО ПРОФЕСОР ПЛАМЕН ПАВЛОВ И ДРУГИ УЧЕНИ ЯСНО ЗАЯВИХА:

ОЛГА НЕ Е БЪЛГАРКА, А НОРМАНКА ХЕЛГА - НЕЩО КОЕТО АЗ ЗНАМ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАУКАТА ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ, но "вашите" фантазии вчера бяха поставени на мясотот от учени и то учени патриоти - един павлов е по-българин от двама ви щапарови драги :)

ПС
маса хора, които те четат се позасмиват драги щапаров, но не смеят да ти го напишат и заявят, аз имам доблестта да съм винаги директен, о неразумний - жив и здрав да си
цитирай
31. shtaparov - Пак във връзка с тематаЕкатерина ...
07.02.2019 15:15
leonleonovpom2 написа:
Пак във връзка с темата
Екатерина Велика, като прави сравнителните речници, в предговора казва ,че ще изуми всички ,ако започне да изрежда славянските топоними в Германия, Франция, Испания И не само тях!
Момент, славяни там не е имало Как така
Ами права е Пиринеи-на испански е така , не идва ли от Пирин името-Ебро, от Хеброс, гайта- от гайда-това е музикален инструмент Какви славяни са били в една днешна испания!? Виж, така наречени от гърците траки- със сигурност са били там! И не само там на каталунските полета в дтежна Франция- също!
И нещата си отиват на мястото никакви траки не са измремли ,за да дойдат на тяхно място от блатата на Померания славяни И друго недоразумение никакви варанги от рядко населената Финландия не са създали Русия като държава ,при положение ,че те самите нямат!
Държавата я създават Българи!Защото имат там държава преди тяхната! И Олга, първата Руска светица, създателка реално на Киевска Рус е Българка! Доказателства? Религията и езикът в църквите!

Хубав ден, приятелю!

Благодаря- аз също приемам,че Олга със сигурност е Българка- няма друг град Плсков освен Плискав (Плиска),в който може да е била родена! А "славяните" ряпа да ядат пред Българите- първите "славяни" са се появили на света преди 300 години,парвенюта са дори пред германците!
цитирай
32. shtaparov - слабичко ...
07.02.2019 15:30
germantiger написа:
слабичко щапаров, слабичко :)

СЛЕД КОНКРЕТИКАТА НЕ ОТ МЕН, А ОТ НАУКАТА, ти ми опонираш белдо и с дефицит

истината е, че допускайки коите коментари маса четящи се запознават с истината според поколения учени от десетки националности - някои и врагове на германия, но сочещи готите германи

за разлика от готския език, тракийския въобще го няма

споменавал съм ти - излез пред науката и опровергай тези истини, които ти намираш за неистини - докато не го направиш си фразьор и фантазьор

А ПРО ПО ВЧЕРА ГЛЕДАХ ИСТОРИЯ БГ И В ПРЕДАВАНЕТО ТАКЪВ ПАТРИОТ КАТО ПРОФЕСОР ПЛАМЕН ПАВЛОВ И ДРУГИ УЧЕНИ ЯСНО ЗАЯВИХА:

ОЛГА НЕ Е БЪЛГАРКА, А НОРМАНКА ХЕЛГА - НЕЩО КОЕТО АЗ ЗНАМ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАУКАТА ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ, но "вашите" фантазии вчера бяха поставени на мясотот от учени и то учени патриоти - един павлов е по-българин от двама ви щапарови драги :)

ПС
маса хора, които те четат се позасмиват драги щапаров, но не смеят да ти го напишат и заявят, аз имам доблестта да съм винаги директен, о неразумний - жив и здрав да си

Проф. Павлов е голям и уважаван учен,но подобно на всеки и той допуска грешки: това,което е заявил без да се е занимавал лично с него е едно а онова,с което се е занимал лично го е поправил почти навсякъде,понеже навред е намерил намесата на некомпетентна "историческа" ръка!

Моите отговори може да ти се струват "слаби" но не е така: аз добре знам че езикът на Сребърната Библия не е Готски а обикновен немски,характерен за тогавашното време. "Готския" език в нея е предположителен- имам дори мнение на английски учени,че е така и ще се постарая да го вкарам в статията. Готския език пък определено не е немски- ако той бе такъв,трябваше и Готските лични имена да са такива. Те обаче не са такива- никъде при Готите няма имена като Мюлер, Шилер, Моцарт, Хабсбург или Вартбург,а никой ортодоксален германец не си кръщава детето Будимир,Телериг,Зарица и Срацимир.

За Олга пък да не говорим- нейното име е женски вариант на мъжкото име ОЛЕГ,чийто пълногласен вариант ВОЛЕГ се среща и днес в земите на Стара Велика България от Дунав до Урал,понеже в VI век го е носел прославен в битките Български княз. Женския вариант на името ВОЛЕГ е без съмнение ВЕЛГА (днешното ВЕЛКА) а това "Хелга",което споменаваш е късно германизирана разновидност точно на това име- ВЕЛКА! Такива варианти ние имаме доволно- вие обаче нямате и няма как да обясните от коя немска дума идва името Хелга и от коя- мъжкото име "Олег" за разлика от нас,дето веднага ще ви кажем от коя Българска дума иде мъжкото име ВОЛЕГ и от коя- неговия женски вариант ВЕЛКА. От "ВЕЛКА" са излезли няколко имена- ЕЛКА,ОЛГА,ХЕЛГА и пр. за да покажат че в Скандинавия е имало период,през който началното "В" е било избягвано или изменяно така,както често го правят гърци та и римляни.

Имената ОЛЕГ и Хелга не се срещат у древните германи та дори у древните Готи което означава,че няма никакъв шанс те да са немски. Единственото решение тогава е едно: те са късно донесени в Германия от някакъв друг народ като Българския,който е имал много диалектни области. В едни наши области тези имена били ползвани начесто а в други- рядко или никак но Българското древно име ВОЛЕГ,споменато в летописи от VI в. е първото писмено споменаване на това име въобще! При вас то е споменато за пръв път в книжнината с много векове по-късно- с кого сте тръгнали да се мерите тогава,с нас няма да стане!
цитирай
33. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
07.02.2019 18:12
Вземам отношение относно името Олга Всъщност пълното и име е Болга-ще рече Българка!Както и от Болг-Българин, произлиза и Олег!
От него е произлязло Хелга , а не обратното както от Владимир- Валдемар Не знам какво е тълкуванието на Валдемар ,но на Владимир е очевадно-владее мирът или света, което е равнопоставено!
цитирай
34. get - Във Ватиканското библиотика се ...
14.02.2019 16:26
Във Ватиканското библиотика се пази "Relazione di Moscovia Scritta da Raffaello Barberino al conte di Nubarola, Anversa li 16 ottobre, 1565".
Това е своеобразен доклад(пътепис), съставен от Рфаел Барберини, който през 16-ти век посетил Великото (Урус) Московско княжество с велик княз Иван Вселиевич ... който пише следните ПРЕИНТЕРЕСНИ НЕЩА?
За сегашните източно-"германски" земи!
След това влизате в срединна Весфалия, от която някога излезлезли лангобардите. А там достигате до границата на Дания, която отстои на пет до шест мили от морето; тук на судоходната река, именувана Трава се намира град Любек. (...)
От Любека до савото това място, навсякъде, носяга се е обитавало от Вандали(те); а в Померания и сега още има заселена от тях земя около седемдесет (квадратни) мили, където и досега я обитават, говорейки на своето наречие, което твърде прилича на славяно-полското."

Въпрос към ГЕРМАНО-ФИЛА!
Вандалите - германци ли са? А ободритите от Померания ... а вилците? ... а прусите -оригиналните?

Втори въпрос - Знаем ли кога и поради какво ОБСТОЯТЕЛСТВА става, езиковата етносната и всяка една друга асимилация на тези балто-жемайтски ("славянски") народи? - Ако не знаем, да вземем да прочетем какво пише един пряк наследник на старите АВТЕНТИЧНИ ПРУСИ по въпроса ... ако и германската историческа наука, да отрича НАЛИЧИЕТО НА ИСТИНСКИ ПРУСИ - Ето какво ни обяснява той?
Цитат:
- Contrary to popular knowledge - Prussian is not the same as German. Prussians were originally a West Baltic tribe, of similar culture and language to that of Lithuanians or Latvians. Old Prussian is also considered to be a close relative of the Proto-Slavic language, though in many ways similar to Sanskrit, Gothic, and Ancient Greek. The Prussians were conquered by German crusaders in the 13th century. The Prussians were subjected to ethnocide and their descendants diffused into German, Polish and Lithuanian cultures, bringing with them, something unique. They preserved aspects of their own culture, and became what is known as a dispersed ethnic minority. These "New Prussians" look for their identity in the culture they are now a part of, as well as with their past. Few things can be researched about this old culture. One of them is the Prussian language - long thought to be extinct, is now being reconstructed.
цитирай
35. shtaparov - Вземам отношение относно името ...
18.02.2019 15:10
leonleonovpom2 написа:
Вземам отношение относно името Олга Всъщност пълното и име е Болга-ще рече Българка!Както и от Болг-Българин, произлиза и Олег!
От него е произлязло Хелга , а не обратното както от Владимир- Валдемар Не знам какво е тълкуванието на Валдемар ,но на Владимир е очевадно-владее мирът или света, което е равнопоставено!

Вариантът,който съм предложил не отхвърля твоя а го по-скоро потвърждава: Волег и Болег (Бълъг,Бълг) имат практически еднакъв произход.
цитирай
36. shtaparov - Във Ватиканското библиотика се ...
18.02.2019 15:12
get написа:
Във Ватиканското библиотика се пази "Relazione di Moscovia Scritta da Raffaello Barberino al conte di Nubarola, Anversa li 16 ottobre, 1565".
Това е своеобразен доклад(пътепис), съставен от Рфаел Барберини, който през 16-ти век посетил Великото (Урус) Московско княжество с велик княз Иван Вселиевич ... който пише следните ПРЕИНТЕРЕСНИ НЕЩА?
За сегашните източно-"германски" земи!
След това влизате в срединна Весфалия, от която някога излезлезли лангобардите. А там достигате до границата на Дания, която отстои на пет до шест мили от морето; тук на судоходната река, именувана Трава се намира град Любек. (...)
От Любека до савото това място, навсякъде, носяга се е обитавало от Вандали(те); а в Померания и сега още има заселена от тях земя около седемдесет (квадратни) мили, където и досега я обитават, говорейки на своето наречие, което твърде прилича на славяно-полското."

Въпрос към ГЕРМАНО-ФИЛА!
Вандалите - германци ли са? А ободритите от Померания ... а вилците? ... а прусите -оригиналните?

Втори въпрос - Знаем ли кога и поради какво ОБСТОЯТЕЛСТВА става, езиковата етносната и всяка една друга асимилация на тези балто-жемайтски ("славянски") народи? - Ако не знаем, да вземем да прочетем какво пише един пряк наследник на старите АВТЕНТИЧНИ ПРУСИ по въпроса ... ако и германската историческа наука, да отрича НАЛИЧИЕТО НА ИСТИНСКИ ПРУСИ - Ето какво ни обяснява той?
Цитат:
- Contrary to popular knowledge - Prussian is not the same as German. Prussians were originally a West Baltic tribe, of similar culture and language to that of Lithuanians or Latvians. Old Prussian is also considered to be a close relative of the Proto-Slavic language, though in many ways similar to Sanskrit, Gothic, and Ancient Greek. The Prussians were conquered by German crusaders in the 13th century. The Prussians were subjected to ethnocide and their descendants diffused into German, Polish and Lithuanian cultures, bringing with them, something unique. They preserved aspects of their own culture, and became what is known as a dispersed ethnic minority. These "New Prussians" look for their identity in the culture they are now a part of, as well as with their past. Few things can be researched about this old culture. One of them is the Prussian language - long thought to be extinct, is now being reconstructed.

Тези сведения,особено онова за Вандалите (Вундарите,Вундовите Българи) са особено важни и ценни- благодаря ти приятелю!
цитирай
37. kvg55 - shtaparov,
19.02.2019 11:28
Винаги сме били обект на историческа завист.
цитирай
38. shtaparov - Винаги сме били ...
19.02.2019 12:15
kvg55 написа:
Винаги сме били обект на историческа завист.

Много точно си го казал- историческа завист!
цитирай
39. get - - Това сведение от граф Р. Барберини, писано през 16-ти век се повтаря в немската хронока ... ?
19.02.2019 20:26
shtaparov написа:

Тези сведения,особено онова за Вандалите (Вундарите,Вундовите Българи) са особено важни и ценни ...


... през съставена 10-11ти векове от църковника Адам от Бремен. Тя още е известна и под името "Деяния на хумбругските архиепископи"?

Ето какво пише в нея за "вандалите" - за които учените упорито ни внушават: Те са германци!

(Sclavania) е най-голямата област в Германия(Свещената римска империя) населена с винули (Winuli), кэоито някога зовяха Вандали (Wandali). Казват, тя е десет потъ по-голяма от Саксония ... ако към нея причислим и живеещите зад Одер Поляци. Тъй като те нито по начина си на живот , нито по език се различават.
На ширина тя се простира от (река) ЕЛба до Скитското море.
На дължина, тя започва от нашите Хамбургски епархии, простира се на изток включвайки безчислени земи, до Бавария, ынгария и Гърция(тоест Балкани - п.м.)."

Метейки тези неща - вероятно това ще ни даде възможност да разберем писаното от отец Пайисий? Който обяснява, че Кирил и Методиса създали аззбуката и СЛОвенските книги - за тези народи, които живея до Балтика?

Поздрав!
цитирай
40. shtaparov - Тези сведения, особено онова за ...
19.02.2019 22:52
get написа:
shtaparov написа:

Тези сведения,особено онова за Вандалите (Вундарите,Вундовите Българи) са особено важни и ценни ...


... през съставена 10-11ти векове от църковника Адам от Бремен. Тя още е известна и под името "Деяния на хумбругските архиепископи"?

Ето какво пише в нея за "вандалите" - за които учените упорито ни внушават: Те са германци!

(Sclavania) е най-голямата област в Германия(Свещената римска империя) населена с винули (Winuli), кэоито някога зовяха Вандали (Wandali). Казват, тя е десет потъ по-голяма от Саксония ... ако към нея причислим и живеещите зад Одер Поляци. Тъй като те нито по начина си на живот , нито по език се различават.
На ширина тя се простира от (река) ЕЛба до Скитското море.
На дължина, тя започва от нашите Хамбургски епархии, простира се на изток включвайки безчислени земи, до Бавария, ынгария и Гърция(тоест Балкани - п.м.)."

Метейки тези неща - вероятно това ще ни даде възможност да разберем писаното от отец Пайисий? Който обяснява, че Кирил и Методиса създали аззбуката и СЛОвенските книги - за тези народи, които живея до Балтика?

Поздрав!

До страхотни извори имаш достъп,скриваш шайбата на германистите! :)) Това,което се разкрива в тях е имАне за Българската наука,мехлем за сърцата на изстрадалите и с векове лъгани Българи- поздравления за което! А живеещи до Балтика народи в онова време са били отново Българите- нека не забравяме житието на св. Климент Охридски в което пише че онези Българи,които избягали от военната сила на Александър се установили "на север край МОRI MARUSA" (МОРьЕ МАРОЗА) което не е нищо друго освен същото Балтийско море,за което става реч! Не бива да забравяме и друго- старите извори сочат,че народът в земите на Полша и Чехия изповядвал православие и пишел на Кирилица,преди западните рицари да нахлуят в тях и да изкоренят всичко,което се изпречвало на пътя на католицизма! А Кирилица и православие народите не приемат заради черните ни очи- приемат ги само ако се имат за единокръвни с нас,т.е. с "пра"-Българите от времето на Борис!

Да си припомним и Солунската легенда в която пише,че Моравския княз бил един от князете на Българите а също и това че когато унгарците дошли,жителите на Великоморавия не избрали да се спасят при своите "славяни" в Сърбия Русия и Хърватска,а потърсили спасение ИМЕННО в България,обявена от умствените инвалиди в тюркологията за "татарска" :)) държава!!!
цитирай
41. 1965osando - Здравейте, Щапаров,
09.11.2023 18:56
според мен съвременният превод на "Волег" е Волов/Волски(й). Все се забравя, че сме земеделска цивилизация и най-голямата ценност е "опитоменото говедо", сиреч - "вол". Срещам подкрепа при имена като ВОЛодя, ВОЛодимир, ВОЛдемар, ВсеВОЛод и т.н. Get споменава понятието "урус" по адрес на Московията. "Урус" е форма от тур/турус. Московия - "дивоговедария", нещо такова иде. Същото е положението ВОЛари - БОЛгари. Много бързате да ни откриете, но най-ранната форма на името ни "българи" ще бъде възможно да се търси едва след Покръстването в 9-ти век и състоялата се езикова кодификация за нуждите на Православното (Борисово) богослужение. Та, (в)Олег и (в)Олга са от "елита", който не е възприел безрезервно акта на Борисовото Кръщение и следователно имената им носят смисъл по по-старичка традиция. Така мисля... Поздрави
цитирай
42. shtaparov - Поздрав и на теб Сандо!
09.11.2023 19:33
1965osando написа:
според мен съвременният превод на "Волег" е Волов/Волски(й). Все се забравя, че сме земеделска цивилизация и най-голямата ценност е "опитоменото говедо", сиреч - "вол". Срещам подкрепа при имена като ВОЛодя, ВОЛодимир, ВОЛдемар, ВсеВОЛод и т.н. Get споменава понятието "урус" по адрес на Московията. "Урус" е форма от тур/турус. Московия - "дивоговедария", нещо такова иде. Същото е положението ВОЛари - БОЛгари. Много бързате да ни откриете, но най-ранната форма на името ни "българи" ще бъде възможно да се търси едва след Покръстването в 9-ти век и състоялата се езикова кодификация за нуждите на Православното (Борисово) богослужение. Та, (в)Олег и (в)Олга са от "елита", който не е възприел безрезервно акта на Борисовото Кръщение и следователно имената им носят смисъл по по-старичка традиция. Така мисля... Поздрави

Тезата ти е интересна и заслужава допълнително изследване: волът ни насочва към култа на Богинята Майка,който е от времето на матриархата. Дали по онова време хората са произвеждали волове чрез кастрация на бикове,това изглежда спорно но не и невъзможно. Затова твоята теза трябва да бъде внимателно проучена,като се търсят древни насоки в нейна подкрепа,за което обаче ще са нужни екипи от учени а не само един,понеже не винаги е лесно да разграничиш вола от бика в наличните древни изображения.
цитирай
43. 1965osando - Добро утро,
10.11.2023 08:52
стана ми драго от отговора ви. Аз, разбира се, не съм "екипи учени", а съм самостоятелен изследовател на Миналото на Моя Род и взаимодействията му с други родове, населявали Балканите през Ледниковия период, Неолита и до ок. 1800г.пр.н.е., т.е. до Металургия на Стоманата и Коването. Основен доказателствен материал търся и намирам при произведенията на изкуството и друга материална култура от периода. Задължителното потвърждение на "фантазиите " си търся в словесния фонд на Родната Реч. Задължително трябва да се намери обяснението на всеки факт/явление/процес. Защо? Защото и днес говориме реч, която е пряко продължение на речта на (х)Ората, обитавали Европа, на достатъчно висок стадий на развитие, преди ок. 35 000 години. Би трябвало да знаеме всичко, което се е случвало оттогава до сега и да сме му дали и съответна дума, която да го отбелязва и обяснява. "Защо се казваме точно пък "българи"?" Този въпрос ме заведе, в крайна сметка, до г-н "Вол"-а. Чували ли сте понятието "бустрофедин"? Превежда се: "като волска оран". Това е уникален маниер на писане, който се приписва на т.н. "безписмени траки"! Изписвате реда от ляво надясно, а следващият ред пишете от дясно наляво, с огледално обърнати буквени знаци. Така може да разпознаете и думи, които са имали изключителна важност - четат се еднакво и в двете посоки! Няма данни да го е потребявала и друга "културна общност", а бустрфадон-текстове има колкото щеш. Допреди появата на "вол" най-важното за битието на Ората е било действието "лов". Т.е. "вол" отбелязва отпадналата необходимост от "лов". Затова се казва точно "вол", а не друго :) Питате как се различава кое е "бик", кое е "вол". Ами едното е "питомно" и така трябва да изглежда на изображението. Зевс (Сев(с)) обичайно се представя като "бик" в началото, а после Европа го сторила на "вол". :) Преди да стане "вол", то (говедото - гов - "блажна"/"блага" + еда - храна) е било "теле", т.е. някой му е сложил "тел-ена халка" на носа и го е "учил" за вол.
цитирай
44. 1965osando - да си довърша...
10.11.2023 09:02
Аз, воловете, ги разпознавам и по "мартениците", които са им закичвали по рогата. Видно е на стенописа в Казанлъшката гробница, напр. Подсказах донякъде, а сега ви оставям сам да се поразтърсите за "вол"-а из цялото ни културно наследство: археология, топоними, ономастика, нумизматика, хералдика, фолклор, шевици, народни приказки и пословици и където още се сетите... Приятно пътешествие! А за трудно-откриваеми факти и връзки с удоволствие бих обсъждал. Като за тази например: iYi ... Поздрави: Ал. Славов (Сандо)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816859
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136742
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи