Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2019 16:28 - ТРАКИЙСКИ ЦАРЕ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА - ДЕЦЕБАЛ, КЕТРИПОР И БУРЕБИСТА
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 9006 Коментари: 28 Гласове:
59

Последна промяна: 03.02.2019 23:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    ТРАКИЙСКИ ЦАРЕ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА - ДЕЦЕБАЛ, КЕТРИПОР И БУРЕВИСТА


  Голям брой Тракийски царски имена могат да бъдат разпознати като Български. Едни от тях са имената Децебал,Кетрипор и Буревиста,които ще бъдат разгледани поотделно.

1. ДЕЦЕБАЛ. Това име е двусъставно и има две основни тези за неговото значение:

а) ДЕЦЕ+БАЛ,като първата съставка е близка до едно от Тракийските имена на Зевс,което е изяснено като ДЕСА и ДЕСЕ. То разбира се е и Българско,понеже ДЕСА (ДЕЦА)= ДЕХСА (ДОХСА,ДОХСЪ),което е едно от имената на Зевс в древния Български календар. Втората съставка БАЛ е Трако-Фригийската владетелска титла БАЛЕН,която означавала ЦАР. В средновековна България същата дума вече означава БАЙЛ (БАИЛ,БОИЛ)- висш аристократ,царски велможа от което следва,че с течение на времето тя се обезценила така,както по-късно се обезценили титлите КЪНЯЗ,ДЕСПОТ и ЦЕЗАР и от императорски титли се превърнали в санове на дребни областни властели. Значението на титлата БОИЛ както знаем е БОЛ (ВЕЛ),т.е. ГОЛЯМ,ВЕЛИК (Издигнат човек,Големец),а значението на цялостното име ДЕЦЕБАЛ е ВЕЛИКИЯ ЗЕВС (ЮПИТЕР).

  Зевсовото име ДОХС (ДОКС,ДОС) обаче има и друго дначение- ДУКС (Водач) от което цялостния смисъл,скрит зад името ДЕЦЕБАЛ се разяснява като Великия Водач (Великия княз). С титла ДУКС в Италия е назоваван Аспаруховия брат Алцек от което следва,че Децебал е имал лично "кръщелно" име,което не е посочено в старите летописи и остава неизвестно за нас. Този подход- да се назовават чужди владетели с тяхната титла не е уникален за римляните- през III в. те обозначили Готския владетел,с когото воювали като КНИВА (КАНОВА= КНЯЗОВЪ) а в унгарски хроники Българския княз Симеон е наричан КЕАНУС МАГНУС (Великия Канас,Великия Княз).

  image

б) ДЕЦЕ+БАЛ би могло да съдържа думата ДАК,а първата съставка ДЕЦЕ би могло да се тълкува и като ДЕКЕ (ДАКА,ДАКЪТ). Общото значение на името тогава ще бъде Великия дакиец (Дакийския владетел),при което истинското му лично име остава неизвестно а ДЕЦЕБАЛ ще се окаже прозвище,дадено му от неговите съвременници.

  Български учени от втората половина на ХХ в. смятат,че първата част на името (ДЕЦЕ) е много близка до нашите думи ДЕЦА (в множ.число) и ДЕТЕ. Познавам техните тези отдавна но не приемам техния евентуален вариант за автентичен,понеже се получава несериозен краен резултат- "Великото дете", “Детското величие", "Детето цар" или "Детето на великана". Това не са достойни за Български цар епитети,пък бил той и много древен а в запазените изображения на Децебал върху колоната на Траян той никак не прилича на дете с тази брада и лице на суров воин.

                                         image

   Думите "ДЕТЕ" или "ДЕЦА" може да имат място в такова име само ако римляните са му ги прикачили с цел да му се подиграят,и ако същите тези римляни са говорели Български разбира се. Те обаче не са имали обичай да си правят такива подигравки за разлика от китайците- затова не намирам този "превод" за уместен,нито съм склонен да приема че римляните са говорели Български,въпреки своя Белазгийско-Малоазийски произход. Нещо повече- такъв "превод" за мен е съвършено неприемлив и несполучлив,въпреки академичните титли на неговите автори. 

  Предположението,че с думата ДЕТЕ е обозначаван Хранителят на нацията и Пазителят на народа също не е добро: с него се налага името ДЕЦЕБАЛ да бъде допълнително разяснявано а изопачението в смисъла на думата ДЕЦЕ (респ. ДЕЦА)- непрестанно оправдавано,което ще роди несекващи съмнения в правилността на целия й "превод".

  Постоянната помощ,която оказвали сарматите (т.е. Българите) на Децебал и значението на неговото име говорят,че той и неговото племе са били в много тесни роднински отношения с тях и претенциите на днешните "румънци" с объркана национална идентичност за "собственост" върху него са не просто безпредметни- те са направо смешни. Претенции за роднинство с Даките могат да имат само Българите и старите ВЛАСИ като Българско пастирско съсловие,а отчасти и древните Германи. Днешните "румънци" обаче не са им никакви на Даките и на Децебал- напротив,ако той бе жив и ги завареше в земята си,веднага ще почнеше да ги изтребва!

2. КЕТРИПОРЕС. Това име го често съкращават на КЕТРИПОР по презумпция,че наставката -ЕС е от гръцки произход,но това не е така. Подобен е случаят с Българските (респ. Тракийски) царски имена КОТИС,БОРИС и ТАРАС,които нямат гръцки наставки въпреки че завършват на -ИС и -АС. Истинското звучене на името е КЕТРИПОРЕС,което личи от неговото тълкувание. То е също двусъставно,а неговите съставки КЕТРИ+ПОРЕС се тълкуват по следния начин:

КЕТРИ= ЧЕТРИ
ПОРЕС= ПОРАЗ

                image

  Цялото значение на името тогава е ЧЕТВОРНО ПОРАЗЯВАЩ,но веднага възниква въпросът защо е кръстен така? Отговорът не е сложен: у Траките (респ. Българите) имало бог с четири лица носещ много имена,но по-известен като СВЕНТОВИТ и ДИОНИС. Дионис олицетворява Световния бог на Българите,а четирите му лица са четиримата безбрачни основни езически богове: Хермес,Арес (Марс),Слънце и Сатурн. Затова посоките на света са четири и всяка от тях отговаря на точно определен езически бог. По най-нови данни това са следните езически богове:

а) Слънце = Изток
б) Сатурн = Запад
в) Хермес = Север
г) Марс = Юг

  Това са четирите лица на Дионис,чиито жреци били наричани още Тетрахорити (Четириобластни) и чието "славянско" съответствие Свентовит е изобразявано като военен бог с четири лица,държащ в ръцете си ритон:

                    image    image

  Затова не е никак чудно че върху лицето на монетите,които е сякъл Кетрипорес е изобразен именно Дионис с венец от лозови листа,а на опаката старана са сложени два от основните му атрибути- тирсът и чашата за вино.
  image

3. БУРЕБИСТА. Името на този Гетски (~Готски) цар,обявяван от крадливите ни съседи за "Дакийски" и оттам за "румънски" понякога го изписвали като БОЙРЕБИСТА,но това не променя неговото тълкувание. Имам обаче претенции,че древните автори не са могли да го изпишат правилно а под гръцко влияние са го малко или много изопачили и правилното му звучене е било БУРЕВИСТА. Древните гърци трудно различавали "Б" от "В" и ако им се наложело да изпишат на гръцки една дума съдържаща двата звука едновременно,те ги обединявали в един. Много показателен е примерът с думата ВЪРБАЛАК,изписвана в старо време като ВЪРБАЛАКЪ- един древен грък би я записал като БАРБАЛАКОС или БИРБАЛАГОС без съмнение а гръкоманите в днешната историческа наука веднага щяха да се втурнат да измислят гръцки "преводи" на тези записи,с които ще разсмееха до сълзи нашите древни прадеди,ако бяха доживели до днес. Днешните гърци пък биха я записали и прочели като МПАРМПАЛАКО или ВАРВАЛАКОС,с което щяха да заслужат гръмогласния присмех на езиково развитите народи над жалките напъни на сакатия им език.

  Тази логика сочи,че няма никаква пречка името на Гетския цар,обявяван от учените за вожд да е било БУРЕВИСТА,с което неговото значение става пределно ясно за Българите а евентуалните му значения ще бъдат три:

а) БУРЕВИСТА= Буревеста (Буревестника,Вестителя на бурите,Предсказателя на времето).

б) БУРЕВИСТА (БУРЕ+ВИСТА)= Буря-вижда (Виждащ,т.е. Предсказващ бурите и конфликтите) а в преносен смисъл: Жрец и оракул на Марс-Арей.

б) БУРЕВИСТА= БУРЕ-ВИСТА (Боре вожда,Марс Предводителя) което би следвало да значи,че той е от рода на Дионис.

               image

  Претенциите на объркания народ с фалшива национална идентичност,носещ измисленото към края на XIX в. парвенюшко название "румънци" в случая са същите,както и при Децебал- те го присвояват безпардонно,макар че не могат да преведат и една сричка от неговото име на своя новосформиращ се език. Това не им попречило да му направят такива статуетки и идоли,каквито "македонците" правят на Филип и Александър макар пред гърците да са признали,че "техния" народ няма нищо общо с античните Македони.

                             image   

                image

  Тримата царе,чиито имена разгледахме обаче имат имена с пределно ясна Българска етимология което значи,че те нямат нищо общо с болните претенции на новоизмислените "нации" около нас.




Гласувай:
62


Вълнообразно


1. 1997 - Пресилени връзки
16.01.2019 17:31
Дали ще имат право след 2000 г. учените да твърдят, че земите ни са населявани от англосаксонци съдейки по спорта- Ричард Груев и Антъни Иванов?
цитирай
2. shtaparov - Дали ще имат право след 2000 г. уч...
16.01.2019 18:15
1997 написа:
Дали ще имат право след 2000 г. учените да твърдят, че земите ни са населявани от англосаксонци съдейки по спорта- Ричард Груев и Антъни Иванов?

Забравяш нещо много важно: древните народи чиито имена разискваме не са имали онези медийни, електронни и културни връзки,които имаме днес и не са можели да заимстват чужди имена така широко като нас. Най-важно е обаче това,че древните хора не са били безбожници като червените дембели. Затова те не искали да изменят на боговете си и упорито кръщавали децата си на тях дори тогава,когато изпитвали силното влияние на чужди народи.

Има и друго което не знаеш: "английското" име РИЧАРД е варваризирано Българско име,донесено в Британия от народите Болги и Англи,а истинското му звучене е било РЕЧИРАД. Затова е по-интересно дали след 2000 години учените няма да кажат,че Българите са се връщали към родовите си корени,като са приемали тези имена? Щото "латинското" име АНТОНИ не е нищо друго освен прадревното АТОНЪ с добавена носовка ("Н"),а АТОНЪ (в съкратена форма АТОН) означава ТАТОН (ТАТИН,т.е. Хермесов). Нека не забравяме,че древните Латини са дошли в Италия от Мала Азия,където били съседи на Мизите и Фригите, т.е. на Българите.
цитирай
3. germantiger - +
16.01.2019 18:45
ДИНОЗАВРИТЕ СА БЪЛГАРе !

понеже споменаваш носовката, а аз съм учил по страобългарски за голяма и малка носовки... се сеттих и за

разпространената в българския език ПРЪДЛЬОВКА

примерно името Пръдльова > пръд... > Пръм - ова > ПРЪМОВА
цитирай
4. germantiger - финално
16.01.2019 18:46
ТАШУНКО САПА всъщност е ТАШАКА сапа

а ВИНЕТУ не е нищо друго освен ВЕНЕТА - първия български джендър индианец
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей приятелю!
16.01.2019 19:41
Непрекъснато повишаваш класата!
На написаното!Ббуревиста си има и ясен смисъл от ,както се казва от пръв поглед-прима виста-Буря вижда! Граголът виждам е общ за латини, италионци и ...Българи! Те са го наследили от траки и фриги!
Разрешаваш ми да използвам един коментар мой, който ноправих днес, нали?
Това,че Българите ,живеят на земите на траките , не означава ,че траките са измрели, за да отстъпят място на Българи?!
Германците , например, ползват име, дадено им от римляните
То означава братски племена-германи!
Българи на латински означава общ народ, което е удивително точно за траките
Възможно е, както при германците, името да идва от тях! Спароток коментира тогава първия ми постинг, беше 11 - та година и не отрече възможността да е така!
Французите наричат Германия Альмонь- ще рече Алемания И Има такова племе, алемани, Аахен , главния град , е столицата на Франкската империя Името идва от него Не ги наричат германци!
Но германците не се наричат алемани Името е останало като история, както на траките, което е дадено от гърците
Е, какво чудно има тогава ? Че ние не се наричаме траки, а Българи!
Мизите, има много сведения ,че са настоящи Българи
Центърът на Тракия винаги е била днешна Южна България ,плюс земите южно до Бяло море! Мизия-Северна България плюс днешна Сърбия Все земи, влизали в границата на двете ни царства!...... Случайно ли?



Хубава вечер, приятелю!




цитирай
6. vaquero - shtaparov,
16.01.2019 21:25
Какви изводи могат да се направят от постинга :
1) Българи са царе на тракийски племена
2) Траките са българи
цитирай
7. shtaparov - ДИНОЗАВРИТЕ СА ...
16.01.2019 23:04
germantiger написа:
ДИНОЗАВРИТЕ СА БЪЛГАРе !

понеже споменаваш носовката, а аз съм учил по страобългарски за голяма и малка носовки... се сеттих и за

разпространената в българския език ПРЪДЛЬОВКА

примерно името Пръдльова > пръд... > Пръм - ова > ПРЪМОВА

Напоследък си се научил да драскаш като обсебен от болните внушения на водкаджийски апологетчици графоман. Затова от "перото" ти са излезли несериозни пиянщини,които е по-добре да бъдат изтривани или премълчавани а тяхното написване тук не е струвало и една петдесета от енергията,която си разпилял на вятъра. Знам че не оборвам твоите думи с научни аргументи но и ти не ме оборваш с научни,така че сме квит.
цитирай
8. shtaparov - ТАШУНКО САПА всъщност е ...
16.01.2019 23:08
germantiger написа:
ТАШУНКО САПА всъщност е ТАШАКА сапа

а ВИНЕТУ не е нищо друго освен ВЕНЕТА - първия български джендър индианец

От теб ще стане чудесен смешник в цирка,но не и добър езиковед- сбъркал си си професията момче,губиш таланта си в нехранимайковски калпазанщини!
цитирай
9. shtaparov - Непрекъснато повишаваш класат...
16.01.2019 23:16
leonleonovpom2 написа:
Непрекъснато повишаваш класата!
На написаното!Ббуревиста си има и ясен смисъл от ,както се казва от пръв поглед-прима виста-Буря вижда! Граголът виждам е общ за латини, италионци и ...Българи! Те са го наследили от траки и фриги!
Разрешаваш ми да използвам един коментар мой, който ноправих днес, нали?
Това,че Българите ,живеят на земите на траките , не означава ,че траките са измрели, за да отстъпят място на Българи?!
Германците , например, ползват име, дадено им от римляните
То означава братски племена-германи!
Българи на латински означава общ народ, което е удивително точно за траките
Възможно е, както при германците, името да идва от тях! Спароток коментира тогава първия ми постинг, беше 11 - та година и не отрече възможността да е така!
Французите наричат Германия Альмонь- ще рече Алемания И Има такова племе, алемани, Аахен , главния град , е столицата на Франкската империя Името идва от него Не ги наричат германци!
Но германците не се наричат алемани Името е останало като история, както на траките, което е дадено от гърците
Е, какво чудно има тогава ? Че ние не се наричаме траки, а Българи!
Мизите, има много сведения ,че са настоящи Българи
Центърът на Тракия винаги е била днешна Южна България ,плюс земите южно до Бяло море! Мизия-Северна България плюс днешна Сърбия Все земи, влизали в границата на двете ни царства!...... Случайно ли?

Хубава вечер, приятелю!



Благодаря Иване- за името АЛЕМАНИ имам особена теория,която ще поднеса когато му дойде времето макар да е носено от "германско" племе,а доколко това племе е германско е въпрос,който подлежи на дълга и оспорвана дискусия.
цитирай
10. shtaparov - Какви изводи могат да се направят от ...
16.01.2019 23:17
vaquero написа:
Какви изводи могат да се направят от постинга :
1) Българи са царе на тракийски племена
2) Траките са българи

Абсолютно прав си приятелю- никакви други изводи освен тези не могат да бъдат направени!
цитирай
11. germantiger - +
17.01.2019 13:32
Виждам, че твоя яд към мен е като буря в чаша вода :)

това е нормално - ти вс епак си бълХар от БЪЛХАРИЯ > бълГария

ти си сериозен фразьор и фантазьор, пред теб действително аз съм скромен клоун

ТИ СИ ПАЛЯЧО номер 1 в блога, а паляк идва от поляк, а поляците както знаем са българи

българите също са татари, а татарите са монголи - е сега разбра ли отде се е "взела" хипотезата за монголоидните бугари татари
цитирай
12. germantiger - точката от мен
17.01.2019 13:33
аз може да съм клоун за теб

но ти си като ВИНЕТУ - ВЕНЕТА и парцалев

първите български джендъри - световен и регионален
цитирай
13. shtaparov - Виждам, че твоя ...
17.01.2019 15:18
germantiger написа:
Виждам, че твоя яд към мен е като буря в чаша вода :)

това е нормално - ти вс епак си бълХар от БЪЛХАРИЯ > бълГария

ти си сериозен фразьор и фантазьор, пред теб действително аз съм скромен клоун

ТИ СИ ПАЛЯЧО номер 1 в блога, а паляк идва от поляк, а поляците както знаем са българи

българите също са татари, а татарите са монголи - е сега разбра ли отде се е "взела" хипотезата за монголоидните бугари татари

Чудех се дали да публикувам този коментар или да го изтрия но разбрах,че той потвърждава една стара моя теза: най-глупавите най-силно вярват в тюркската теория.
цитирай
14. get - До 13. shtaparov - Хм!:))) - виждам, затънали сте с Митко-Тигъра в един "фундаментален" :))) спор?
17.01.2019 15:53
shtaparov написа:
germantiger написа:
Виждам, че твоя яд към мен е като буря в чаша вода :)

това е нормално - ти вс епак си бълХар от БЪЛХАРИЯ > бълГария

ти си сериозен фразьор и фантазьор, пред теб действително аз съм скромен клоун

ТИ СИ ПАЛЯЧО номер 1 в блога, а паляк идва от поляк, а поляците както знаем са българи

българите също са татари, а татарите са монголи - е сега разбра ли отде се е "взела" хипотезата за монголоидните бугари татари

Чудех се дали да публикувам този коментар или да го изтрия но разбрах,че той потвърждава една стара моя теза: най-глупавите най-силно вярват в тюркската теория.


... "траките" ли са заговорили първо на германо-арийски(после на "тракийски"), или германо-арийците на първо на "тракийски" език - а после на флат-дойч ? :))) !

Въпроса е сериозен и принципен - така че, няма да изказвам собствено(субективно) становище а ще използвам такова на германско-арийски учен? Същият, Вилхелм Обермюлер ни казва следното:
" Ония народи, които след края на т.нар. Велико преселение на народите биват наричани „славяни“, са всъщност нищо друго освен останките от народите, населявали преди това съответните земи и назовавани от гърци и римляни в дълги списъци: траки, гети, мизи, даки, агатирси и т.н. Въпреки това тия изворни документи се пренебрегват от нашите германисти и слависти или те биват осмивани просто защото не се вмъкват в рамките на пангерманистиката и на панславистката тенденциозна история. Но и за това тия историци са принудени – заедно с потока на Великото преселение на народите – да „изтрият“ (да се представят за „изчезнали“) почти всички стари народи на земята и след тях да направят така, че да се „появят“ съвсем нови, да им се търсят прародини и, разбира се, след като са вложили мъчителна работа без смисъл, не стигат до никакви резултати."
- Нещо подобно твърди и проф. д-р Хервиг Волфрам и ...
- Снори Стурулсон - изследвача и популяризатора на древно-скандинавските саги ... за това - КЪДЕ Е първо-ГЕНЕЗИСА НА ... ?
цитирай
15. zaw12929 - Претенции, казани под юргана- не ...
18.01.2019 04:28
Претенции, казани под юргана- не хващат! Колония ли ще си останем или започваме обратно броене... империя на красота и култура
цитирай
16. get - - Уважаеми приятелю - опасна поради сложността си като материя е етимологията - Защото?
18.01.2019 09:55
shtaparov написа:

ДЕЦЕБАЛ. Това име е двусъставно и има две основни тези за неговото значение:


Защото ще ти дам един пример само в контекста на Де(т/ц/ч)е-Бал?

Ако отворим учебника по Езикознание, написан в съавторство от Дуриданов-Георгиев ще установим следното:
А) по отношение на първата част(дума) в името на Царя, тоест ДЕ(т/ц/ч)Е - ще установим следното ... и по-скоро водещото ни, към и сега съществуващата в българския език дума ЗА МЛАДО ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО:_Дете* ?
- същата е звучала в минало, още античност: в две форми(приписвани за "гръцки") - а) "До" и/или Дое - имала е значението: Храня/Доя/Кърмя ... както това се засича в наименованието на най-старото Прорицалище/храм от Епир на Зевс, носещ й прозвището "Додонски" - което е натоварено със смисъл ХРАНЕЩ/дословно:Кърмилец? Същата можем да я намерим в език близко-родствен до българския, от "балтийската група езици", този на ПРУСИТЕ: там е звучала, наместо "Додон", като "Дадан" - същата е с релации, към подобната й в старо-български език - звучала е като "Дои+ти" ... от там идва и съвременната производна-съществително Доя-Дойка+Дете в българския език?
Така че в името "ДЕ(т/ц/ч)Е" - първата съставна може да е със смисъл ХРАНЯ още и синонимната, и близка Й по смисъл ПАЗЯ/оХРАНЯВАМ? Нещо близко до ведическото наименование на Бога-хранител "Пасу-Па(с)ти" - за бог Шива/Живот, от древният Ведически религиозен свод документи?

По отношение на ВТОРАТА СЪСТАВНА в името на Де(т/ц/ч)е-Бал? Тоест:Бал-Вал-Вел? То тя действително е такава по смисъл - както ти предлагаш, тоест: Б/вал=Голям/Велик/Силен и подобни?

Така че, Деце-Бал ... вероятно се касае, за полубожествена титулатура достойна за Цар-Пазител/Хранител за народа си?

- Но отново предупреждавам - единствено и само на ЕТИЛОМОГИЯ не следва да РАЗЧИТАМЕ в изследванията ни - твърде опасно поради едностранчивостта си, е КАТО МЕТОД, поради неподкрепеността си с други аналогии от съпределни области на науката ?!

- Поздрав и успех!
цитирай
17. germantiger - за гет - роднина, милиционер, роднина, милиционер
18.01.2019 13:21
хубаво че го има гетчо - милиционерчето да ни издърпа от блатото, та да не се дърпяме за косите

аджеба първо си бил комунист и после демократ или си първия демократ в партията преди 10 ноемрви
цитирай
18. germantiger - внука не може да породи дядо си
18.01.2019 13:23
в никакъв случай НЕ съм привърженик на тюркската теория

такива са бележити БЪЛГАРИ като например проф. Златарски ако добре помня

така или иначе т=рките произлизат от българите, така-че българите не са тюрки, а турци
цитирай
19. get - хубаво че го има гетчо - милицион...
18.01.2019 20:01
germantiger написа:
хубаво че го има гетчо - милиционерчето да ни издърпа от блатото, та да не се дърпяме за косите

аджеба първо си бил комунист и после демократ или си първия демократ в партията преди 10 ноемрви


Представи си тигре-Митко, че дори и във военизираната част на "Системната-матрица", от време на време имаше "брак" - тоест "Системата" допускаше "грешка" от което се явяваха и наивниците-идеалисти, в същата, движени приоритетно от морал и родолюбие - пък после от изпразнените откъм човещина а от там и етика, политически идеологеми?
Вероятно аз се явявам - такъв случаен "брак" или грешка в "системата-социализъм"?
цитирай
20. shtaparov - аз може да съм ...
19.01.2019 18:46
germantiger написа:
аз може да съм клоун за теб

но ти си като ВИНЕТУ - ВЕНЕТА и парцалев

първите български джендъри - световен и регионален


Ти вдигаш ръка срещу България- заслужил си моето и на народа ми презрение!
цитирай
21. shtaparov - Виждам, че ...
19.01.2019 22:19
get написа:
shtaparov написа:
germantiger написа:
Виждам, че твоя яд към мен е като буря в чаша вода :)

това е нормално - ти вс епак си бълХар от БЪЛХАРИЯ > бълГария

ти си сериозен фразьор и фантазьор, пред теб действително аз съм скромен клоун

ТИ СИ ПАЛЯЧО номер 1 в блога, а паляк идва от поляк, а поляците както знаем са българи

българите също са татари, а татарите са монголи - е сега разбра ли отде се е "взела" хипотезата за монголоидните бугари татари

Чудех се дали да публикувам този коментар или да го изтрия но разбрах,че той потвърждава една стара моя теза: най-глупавите най-силно вярват в тюркската теория.


... "траките" ли са заговорили първо на германо-арийски(после на "тракийски"), или германо-арийците на първо на "тракийски" език - а после на флат-дойч ? :))) !

Въпроса е сериозен и принципен - така че, няма да изказвам собствено(субективно) становище а ще използвам такова на германско-арийски учен? Същият, Вилхелм Обермюлер ни казва следното:
" Ония народи, които след края на т.нар. Велико преселение на народите биват наричани „славяни“, са всъщност нищо друго освен останките от народите, населявали преди това съответните земи и назовавани от гърци и римляни в дълги списъци: траки, гети, мизи, даки, агатирси и т.н. Въпреки това тия изворни документи се пренебрегват от нашите германисти и слависти или те биват осмивани просто защото не се вмъкват в рамките на пангерманистиката и на панславистката тенденциозна история. Но и за това тия историци са принудени – заедно с потока на Великото преселение на народите – да „изтрият“ (да се представят за „изчезнали“) почти всички стари народи на земята и след тях да направят така, че да се „появят“ съвсем нови, да им се търсят прародини и, разбира се, след като са вложили мъчителна работа без смисъл, не стигат до никакви резултати."
- Нещо подобно твърди и проф. д-р Хервиг Волфрам и ...
- Снори Стурулсон - изследвача и популяризатора на древно-скандинавските саги ... за това - КЪДЕ Е първо-ГЕНЕЗИСА НА ... ?

Признавам че Обермюлер е обективно мислещ честен учен,който не желае да си криви душата и да затъва в орташките руско-германски лъжи.
цитирай
22. shtaparov - Претенции, казани под ...
19.01.2019 22:21
zaw12929 написа:
Претенции, казани под юргана- не хващат! Колония ли ще си останем или започваме обратно броене... империя на красота и култура

Империя на красота и култура също ни устройва в краен случай
цитирай
23. shtaparov - ДЕЦЕБАЛ. Това име е двусъставно и ...
19.01.2019 22:33
get написа:
shtaparov написа:

ДЕЦЕБАЛ. Това име е двусъставно и има две основни тези за неговото значение:


Защото ще ти дам един пример само в контекста на Де(т/ц/ч)е-Бал?

Ако отворим учебника по Езикознание, написан в съавторство от Дуриданов-Георгиев ще установим следното:
А) по отношение на първата част(дума) в името на Царя, тоест ДЕ(т/ц/ч)Е - ще установим следното ... и по-скоро водещото ни, към и сега съществуващата в българския език дума ЗА МЛАДО ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО:_Дете* ?
- същата е звучала в минало, още античност: в две форми(приписвани за "гръцки") - а) "До" и/или Дое - имала е значението: Храня/Доя/Кърмя ... както това се засича в наименованието на най-старото Прорицалище/храм от Епир на Зевс, носещ й прозвището "Додонски" - което е натоварено със смисъл ХРАНЕЩ/дословно:Кърмилец? Същата можем да я намерим в език близко-родствен до българския, от "балтийската група езици", този на ПРУСИТЕ: там е звучала, наместо "Додон", като "Дадан" - същата е с релации, към подобната й в старо-български език - звучала е като "Дои+ти" ... от там идва и съвременната производна-съществително Доя-Дойка+Дете в българския език?
Така че в името "ДЕ(т/ц/ч)Е" - първата съставна може да е със смисъл ХРАНЯ още и синонимната, и близка Й по смисъл ПАЗЯ/оХРАНЯВАМ? Нещо близко до ведическото наименование на Бога-хранител "Пасу-Па(с)ти" - за бог Шива/Живот, от древният Ведически религиозен свод документи?

По отношение на ВТОРАТА СЪСТАВНА в името на Де(т/ц/ч)е-Бал? Тоест:Бал-Вал-Вел? То тя действително е такава по смисъл - както ти предлагаш, тоест: Б/вал=Голям/Велик/Силен и подобни?

Така че, Деце-Бал ... вероятно се касае, за полубожествена титулатура достойна за Цар-Пазител/Хранител за народа си?

- Но отново предупреждавам - единствено и само на ЕТИЛОМОГИЯ не следва да РАЗЧИТАМЕ в изследванията ни - твърде опасно поради едностранчивостта си, е КАТО МЕТОД, поради неподкрепеността си с други аналогии от съпределни области на науката ?!

- Поздрав и успех!

Не отричам че ДЕЦЕ е много близко до нашата дума ДЕЦА (в множ.число) и познавам тази теза отдавна но не приемам такъв евентуален вариант за автентичен,понеже се получава несериозен краен резултат- "Великото дете", “Великите деца" или "Детето на великана" не са достойни за Български цар епитети,пък бил той и много древен. Затова не съм го споменал тук: думите "ДЕТЕ" или "ДЕЦА" може да имат място в такова име,само ако римляните са му ги прикачили с цел да му се подиграят. Те обаче не са имали такъв обичай за разлика от китайците- затова не намирам този "превод" за уместен. Нещо повече- той за мен е съвършено неприемлив и несполучлив,въпреки академичните титли на неговите автори. Благодаря за подсещането обаче- същия въпрос може да го повдигнат и други,затова ще напиша мнението си за него в статията.
цитирай
24. shtaparov - хубаво че ...
20.01.2019 02:04
germantiger написа:
хубаво че го има гетчо - милиционерчето да ни издърпа от блатото, та да не се дърпяме за косите

аджеба първо си бил комунист и после демократ или си първия демократ в партията преди 10 ноемрви

Знам че си циник повече от елините,но не ти отива на името и на годините.
цитирай
25. shtaparov - в никакъв случай НЕ съм ...
20.01.2019 02:12
germantiger написа:
в никакъв случай НЕ съм привърженик на тюркската теория

такива са бележити БЪЛГАРИ като например проф. Златарски ако добре помня

така или иначе т=рките произлизат от българите, така-че българите не са тюрки, а турци

Това за внука аз съм го казал още миналата година а запознатите хора знаят,че ТЮРКИ и ТУРЦИ са едно и също нещо поне като етноним,понеже самоназванията им са на 100% идентични. Много малко хора обаче знаят,че повечето германски племена са всъщност прототурци и това е основната причина немския език да не прилича достатъчно на Българския,понеже не е достатъчно индоевропеизиран.

А оня Златарски когото хвалиш и обявяваш за бележит не искам да ти казвам чие мекере е бил,за да не се получи намек че и ти си като него.
цитирай
26. shtaparov - хубаво че го има ...
20.01.2019 02:19
get написа:
germantiger написа:
хубаво че го има гетчо - милиционерчето да ни издърпа от блатото, та да не се дърпяме за косите

аджеба първо си бил комунист и после демократ или си първия демократ в партията преди 10 ноемрви


Представи си тигре-Митко, че дори и във военизираната част на "Системната-матрица", от време на време имаше "брак" - тоест "Системата" допускаше "грешка" от което се явяваха и наивниците-идеалисти, в същата, движени приоритетно от морал и родолюбие - пък после от изпразнените откъм човещина а от там и етика, политически идеологеми?
Вероятно аз се явявам - такъв случаен "брак" или грешка в "системата-социализъм"?

Такъв случаен "брак" със сигурност е имало навсякъде- дори в семейството на Хитлер и в Политбюро на КПСС.
цитирай
27. codetroina - това ме...смая, ангеле..верно ли?
28.01.2019 21:14
а) Слънце = Изток
б) Сатурн = Запад
в) Хермес = Север
г) Марс = Юг

Това са четирите лица на Дионис,чиито жреци били наричани още Тетрахорити (Четириобластни) и чието "славянско" съответствие Свентовит е изобразявано като военен бог с четири лица,държащ в ръцете си ритон:
цитирай
28. shtaparov - а) Слънце = Изток...
30.01.2019 14:39
codetroina написа:
а) Слънце = Изток
б) Сатурн = Запад
в) Хермес = Север
г) Марс = Юг

Това са четирите лица на Дионис,чиито жреци били наричани още Тетрахорити (Четириобластни) и чието "славянско" съответствие Свентовит е изобразявано като военен бог с четири лица,държащ в ръцете си ритон:

Ако подозирах че не е вярно,никога нямаше да го напиша! Четирите посоки на света били посветени на отделни богове у древните езичници- другите две посоки (горе и долу) също. Последното божество (седмото) пък няма посока което значи,че всички посоки са негови и това също не е случайно: ако ми дойде вдъхновение,някой ден може да пусна статия за това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4802192
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136392
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи