Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2017 16:43 - СВЕЩЕНИТЕ ТЕРМИНИ В БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР ИЗНАСЯТ УРОК ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 6295 Коментари: 10 Гласове:
40

Последна промяна: 10.01.2019 18:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

СВЕЩЕНИТЕ ТЕРМИНИ В БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР ИЗНАСЯТ УРОК ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК


   Свещените термини в Българския календар имат неоспорима индоевропейска етимология,която от година на година става все по-ясна и по-добре обоснована. За да я забележиш обаче е нужно да бъдат изпълнени три кратки условия:

1. Да мислиш от гледна точка на Божественото начало.
2. Да познаваш малко или много Българския език.
3. Да имаш добро желание да я забележиш.

  Ако само едно от условията не е изпълнено,нищо няма да се получи. В моя случай обаче за щастие са изпълнени и трите,поради което за пръв път от 150 години насам,откакто е открит "Именника" ние имаме ясно аргументирани Български обяснения на въпросните термини и не се съмнявам,че ако липсващите 2 термина един ден бъдат открити и се окажат различни от тук предложените заместители,те без съмнение ще се впишат добре,да не казвам дори отлично в принципа за божественото начало,който е залегнал в тяхното структуриране.

  С окончателното установяване на точния ред в който били подредени Календарните термини на Българите,което стана през август 2017 г. стана възможно да бъдат издирени техните истински значения и от кой език са изведени те. Осланяйки се твърдо на Българския език,продължих своите проучвания по въпроса и не се излъгах- получените варианти се оказаха твърде плодотворни а резултатите- вдъхновяващи.

  Свещените термини в Българския календар са разбира се Български- те не са аварски,тюркски,монголски,руски или "славянски" в което ще се убедите сами,като видите техните тълкувания. За повече нагледност прилагам отново последния,окончателен вариант на Календарната таблица,който бе публикуван в статията от 01.10.2017 г.

image

  Значението на Българските календарни понятия,с които разполагаме до момента е следното:

1. ЕТХ (СЛЪНЦЕ)= Eдх (в санскрит: "Пламтящ,Горящ",което в древния език на Ведическите племена ще е звучало като Светх (Светк) за да означи Светещия (Слънчевия) бог,който осветява деня. Това е сериозно основание да считаме,че с този термин дедите ни са обозначавали Изгряващото Слънце,а от него произлизат някои наши думи и имена:

-Свещ (Светх)
-Светка (Светхъ,съкратено Етхъ)
-Свет,Свят (Светлото видело)
-Светия (Светец,Осветен от пламъка на вярата)
-Сведущ (Светещ,Осветяващ,Осветляващ,Просвещаващ),и т.н.

2. "МАГУР" (ЛУНА,ЗЕМЯ)- реконструиран предполагаем термин който ако е верен,е означавал Маг-ар (Макя-ар,Богиня Майка). Намира се в тясна връзка с името на пещерата "Магура",която била древно светилище на Богинята Майка,а също с думата Могила (Могира= коремът на бременната Богиня Майка). От "Магура" произлиза още:

-Името на "гръцкия" (Белазгийски) град Мегара
-"Гръцката" дума "Мегарон" (~ Магурин,Магурен)
-Българската дума Магаре,обозначаваща едно от свещените животни на Богинята Майка
-Думата Макар (Мигар) с приблизително значение Нима (Нима~Мама,но с въпросителна интонация)
-Християнското лично име Макар (Макарий)
-Името на маджарския прародител Магор.

3. СОМОР (МАРС)= Семор (Всемор,Всичко уморяващ или Разрушаващ всичко,до което се допре). Представката СЕ наместо ВСЕ съществува в някои наши западни диалекти,в които казват Секи (Всеки),Сичко (Всичко),Секое (Всяко) и Зима (Взима). 
Означава още Самор (Сам-ар,Самичкия бог),който е разбира се Марс. Той е създаден преди всички други богове от Хаоса (Хадеса т.е. Сатурн),поради което в началото на езическото Съзидание е съществувал сам,без никаква друга твар до себе си. Във връзка с този термин е етнонима САКИ (Всяки,Въсяки,Въсяци) т.е.- Племената на Навъсения бог,Марсовите племена.

  От този термин у нас и в чужбина са останали:

-Думата Самар (Престол): виж титлата Василеус т.е. Василес,която произлиза от името Васил (Въсел,Навъсения бог),а крайното й значение е "Наместник на Марс"
-Името на гр. Самара в Русия и на гр. Самара в Галилея
-Двете Български села,носещи името Самораново (=Соморяново),едно от които днес е под сръбска окупация. Обяснението,че "Самораново" е турско име,което означава "Самур-ханово" (Хановете на Самур ага) е невярно и наивистично,понеже в стари турски документи селото носи името Саморалъ,което няма нищо общо със Самур ага и с "неговите" ханове
-Българското царско име Симеон (~Симон,Самин т.е. "На Сама бога")
-Царското име Самуил (в старо звучене: Самоил= Сама-ир,Сама-ар,Бога Марс)
-Царското име Смилец (Самуилец,Потомък на Самуил)
-Думата Семе (Сама)
-Сем (митичен прародител на семитите,показващ арийската връзка в тяхното зараждане) 
-Лечебното растение Смил (Сама-ил).

4. ШЕГОР,СИГОР (ХЕРМЕС)= Шагар (Шага-ар: Крачещия,Движещия се)- виж "руските" думи Шагает (Крачи) и Шаг (Крачка), 
Жегор (Жегар,Жежък т.е. Изпичащ), Исгор (Изгор,Изгоряващ,Изгарящ: с прех. СИ-ИС),Загар (Загоряващ,Загарящ,Изгарящ): чудесен епитет на Бога на мълниите и гърма,който разбира се е Хермес. Думата ШАГ (крачка,ход) е в тясна връзка с преходната форма СКАГ (=СКАК,СКОК),получена от прехода Ш-К и К-СК,но също и с думата ЧАГ (ЧОК,ЧУК) т.е. Хермес (Гръм,Гръмотевичен удар),получена от често срещаните в Българския език преходи Ш-Ч,Г-К и О-У. Другия преход Ш-Щ ни дава формата ЩАГ (ШТАГ,ШЕТАК,ШЕТЯК),свързана с думата Шетам и с друго епитет на Хермес- ШЕТАЩИЯ (СКИТАЩИЯ),понеже "Ш" често преминава в "К" а то- в С,СК или КС (по принципа "Кентум"-"Сатем"). Оттам произлизат някои имена и думи като:

-Сикорски (= Сигорски): полско фамилно име,чието произношение в някои области е Шикорски (=Шигорски)
-Игор ("руско" име със значение Сигор и Шигор т.е. Хермес)
-Згурия (Згур= Зигур,Шигур)
-Загар
-Скоро (Сигоро)
-Скорост: намеква за скоростта,с която Мълнията (Хермес) минава пътя от Небето (Бога Баща) до Земята (Богинята Майка)
-Цигара,която в някои езици звучи като Сигара (Сигора) т.е. Исгара (Изгаря)
-Угарка (Жегарка,Шегорка,Цигарка,Изгорка= Горяща,Изгаряща)
-Изгора (По която изгарям от любов)
-Сигор (един от библейските градове около Содом със старо име Бела,на гръцки Зогора).

5. "МАДАР" (ЗЕВС,ЮПИТЕР)- реконструиран предполагаем термин който,ако е верен е означавал Мадара (Мъдаря= Оплодителя),Мъдъра (Мъдрия) и Модъра (Модрия,Небесносиния). Всички тези значения сочат твърдо,че зад тях се крие единствено Богът Баща (Зевс-Юпитер),а от въпросната дума у нас са произлезли огромен брой топоними и наше лично име или прозвище:

-Модриките
-Модрио кладенец
-Модрилкята
-Надарица (Мадарица)
-Модрата скала
-
Модре
-Модрите брегове
-Модрако
-Модрио вир
-Модреняко
-Модрио камик
-Модрите ниви
-Модряница
(и т.н.)
-Мадаро (оттам- фам. Мадарови).

6. ДИЛОМ
(ВЕНЕРА)= Дильон (Делен,Отделен от Марс) или "Който те дели от семейство и близки,за да те сближи с други хора",а друго евентуално значение е ДИВОН (с прех. Л-В),т.е. Девин (Венерин). От този термин са останали множество лични имена и думи:

-Диляна
-Дилмана (= Диломана,Диломина)
-Дилма
-Дило
-Дилчо
-Долен (= Тилен)
-Ламя (Дламя,Диломя)- символизираща змията,която е нейно свещено животно
-Дилянка (билката Валериана,която има и ерогенно действие)
-Дилема (раздвояване,разделяне) с буквално значение Дилена (Делена)
-Дил ("сърце" в персийския език,а сърцето е най-уязвимата за любовта част от човека),и т.н.

  Терминът ДИЛОМ показва несъмнена връзка с името на Тракийската богиня ДУЛА,която е спомената в http://sparotok.blogspot.com/2018/10/b-ctapa-be.html.

7. ВЕРЕНИ (САТУРН)
= Веренъ (Гарантиран,Честен,Неизменчив) а "Честен" е и "Чистен" (Изчистващ от плътта),Вереми (Время,Време),Верни (Верния,Честния). От този термин,който е произнасян с ударение на първата гласна произлизат следните имена и думи:

-Личното име Вране (виж фам. Враневи)
-Личното име Вранчо,Вранче (виж фам. Вранчеви)
-Думата Време (Врене,Веренье)
-Прилагателното Верен (Веренъ) т.е. Гарантиран (Неизбежен,Честен,Чистен),което по разбираеми причини се ползва и за обозначаване на Богинята Майка. Смисълът е ясен: всеки човек е гарантирано роден от жена (Богиня Майка),и на всеки му е гарантирана смъртта (попадането в царството на Сатурн). Сатурн бил считан за най-честния бог,затова той е Бога Съдник или СЪД (САТ) т.е. САТУРИН (САТИРИН,САТ-АРИН).
-Врана (вид черна птица,обичаща да кълве леш): черния цвят е свещен за бога Сатурн
-Врана коня (=Черен кон,Сатурнов кон),имаща още едно значение: Брана коня (Боен кон). Смисълът е в това че конникът,ако паднел в боя бивал погребван заедно с бойния си кон.
-Воронеж (град в Русия)
-Вранча (област в "Румъния")
-Врънкане (разчепкване,разкриване,разравяне)
-Вор (в руския ез.- Крадец: Който взима и не връща,т.е. постъпва като Сатурн- Бога на подземното царство и смъртта)
-Варанаси (свещен град на смъртта в Индия,в който всеки индус мечтае да погребе близките си и от който започнало сътворението). Последното твърдение се обянява с древно-Българския възглед,че от Сатурн (Хаоса,Смъртта) е сътворен Първия бог,т.е. Първото същество на езическата Вселена: бога Марс-Арей.

8. ДВАН (СЛЪНЦЕ)= Дивян (Дивен: чудесен епитет на Слънчевия бог),Даван (Даващ блага),Двен (Ден,Дан): Осигуряващ светлината на деня,като думата Ден има още обяснения,включително значението Деен (В който се занимаваш с работа),Двинъ (в руския ез. Двина= Движна,Движение с намек за движението на слънчевия диск по небосклона),Деван (Девен)- идва от Девам (Девам се) т.е. Губя се,за да обозначи Залязващото Слънце. От този термин произлизат следните думи и изрази:

-Дивен (Удивителен)
-Ден (Двен)
-Дева се (Губи се,Залязва)
-Израза "Къде се дяна" (Къде се изгуби?)
-Руската дума Двина (Двинъ,Дванъ) т.е. Движна (Движение по небосклона)
-Давай (Давай напред,Движи се напред)
-Девай се (Изгубвай се от погледа ми).

9. ИМЕНШЕГОР (ЛУНА,ЗЕМЯ)= Изменшего-ар (Променливата,Изменчивата): отличен епитет на Луната с нейните четири фази;Уменшего-ар (Смаляваща се Луна,Луна в Последна четвърт или "Стара Луна"),което е една от фазите на нашия естествен спътник,свързван от древните с Богинята Майка.

  Аналози на този календарен термин досега не са открити понеже той е дълъг и  сложносъставен,затова не било лесно за хората да съставят негови точни аналози,които да са пригодни за ползване в Българската именна система,характерна с големия си брой кратки двусричкови имена.

10. ТЕКУЧИТЕМ (МАРС)= Текучий темъ (Текучий тъма): Произтекъл от Тъмното царство т.е. от Сатурн,а това,както се вижда в "Розетата от Плиска",може да е единствено Марс. Аналози на този сложносъставен календарен термин липсват по същата причина,която посочих за Именшегор.

11. ТОХ (ХЕРМЕС)
= Ток (Електрически заряд,Мълния),Тек (Течение,Движение)- виж диалектната дума Текам (Тичам),Тека (Минавам,Движа се). Допустимо е да мислим,че терминът има общо и с думата Дух (Дъх),но тя е по-близка до следващия термин Дохс,отколкото до този. Има значителен брой аналози на това древно име (лични имена,думи и названия) което се обяснява с факта,че то е съвсем кратко:

-Тохо (наше лично име- виж фам. Тохови която я има не само в България и то в Благоевградско,но и в северното Прикавказие):

                  image

                   image

-Тохе (оттам- фам. Тохеви)
-Тохко (наше рядко срещано лично име)
-Тахо (виж фам. Тахови)
-Тихо (наше и "датчанско" лично име- виж фам. Тихови и Тихо Брахе)
-Тухо (виж фам. Тухови)
-Тихол (наше лично име- оттам фам. Тихолови)
-Тохол (съставка на нашето княжеско име Авитохол,изведена от разискваното име на Хермес): от нея е изведено името Тихол (виж фам. Тихолови)
-Точо (наше лично име)
-Тако (наше лично име)
-Токту,Такто,Тохто,Токт,Тохт (варианти на наше остаряло княжеско име)
-Тегарко (виж нашата фамилия Тегаркови)= Тохарко (Тохар= Тох Ар,Хермесов човек)

-Тихов дол (наша местност в Западна Стара планина)
-Тахов (град в Чехия,чието име несъмнено произлиза от Българското лично име Тахо)
-Тухов (град в Полша)
-Туховища (Туховище,Духовища- наше село в Благоевградско)
-Тахо (река в Испания и Португалия,чието име е оставено от Визиготите,Аланите или Вандалите. Името не може да идва от гръцкото "Тахо" (скала),понеже реките и скалите са много различни неща и реката не може да бъде скалиста,а по-скоро е във връзка с Българската дума Тако (Тека,Потичам)
-Тахи ("гръцка" или по-скоро Белазгийска дума,означаваща Бързина,Движение: качество,характерно за мълниите и за Хермес,който е изобразяван с крилца на главата и краката)

-Тъкане (един от основните древни занаяти- Хермес както знаем бил бог и на занаятите)
-Тока (наша диалектна дума,означаваща УДАР при наздравица)= Тоха (Тохъ)
-Суматоха (гюрултия)= Сума Тоха (Сума Тока: голямо множество удари)
-Тук (Чук): виж думата Истукан (Изтъкан,Изчукан- върху гоблен,килим,дърво или камък)
-Текам (в наши стари диалекти= Тичам,Минавам,Движа се)
-Торг (оттам Търг,Търгуване,Търговия,Търговец и пр.): иде от "Гъкащата" форма Тог (в "Хъкащ" вариант Тох),към която е добавено "Р"
-Тръгвам (започвам да се движа): от формата Тръг (Тъг,Тъх- без добавеното "Р")- виж израза "Тръгни се!" (= Махни се!),от която навярно произлиза и думата Търговец (~ Тръгвец,Който тръгва т.е. пътува по далечни страни).

-Тръгни (диал.дума: Тръгни се= Махни се)
-Таха,Тах (мегрелски и свански,т.е. Кавказки бог на плодородието и урожая,а това са функции на Хермес): изписването му в старо-Български несъмнено би било Тахъ
-Тхъа (абхазо-адигски т.е. Кавказки езически бог и върховен господар)
-Тохари (Тох-ора,Хермесови племена
): стари жители на Таримската котловина в Централна Азия,прогонени и асимилирани от китайците и тюрките: произходът им е Тракийски
-Тик,напр. нервни тикове (френско-латинска дума: неволево движение на нерв или мускул)
-Тук (наша дума за локализация в пространството)
-Чок (Българска и руско-украинска диалектна дума= Чук): получена от прехода Х-К,Т-Щ(Ч).

-Тих (антоним на думите Чук и Чукам)
-Такт (отмерване на ритъм,т.е. на движение)
-Тугул (наше остаряло име,получено от формите Тохол и Тихол чрез прехода Х-Г: от него е днешната фамилия Тугулски)
-Стах (Страх,За-Тох,Заради Хермес: с добавено "Р"): виж другото име на Хермес "ПУКА" (трещи,хвърля мълнии),засвидетелствано в йероглифен запис от което произбира "руската" дума ПУГАЕТ (Страхува се),чието точно значение е ПУКАЕТ (Гръмотевица,Хвърляне на мълния)
-Тогава,Тогова= Тохова (Тоховъ= Хермесов): виж думата с подобно окончание "Завалява",чийто корен е Валя (Заваля) от което говори,че коренът на думите Тогова и Тогава е Того (Тохо) и Тога (Тоха,Тохъ)
-Той (епитет на Хермес)

12. ДОХС,ДОКС (ЗЕВС,ЮПИТЕР)= Дукс (Водач,Вожд,Херцог т.е. Херцег- оттам "Херцеговина,Херцоговина). Думата Дукс (Херцог) в някои области на запад от Сърбия е произнасяна като Дож (Вож: старинна "славянска" титла,означаваща Вожд). Касае се за Водача (Бащата) на боговете,наричан от гърците Диос (~Диохс),получена от формата Дьохс чрез отпадане на "Х"-то което е в слаба позиция,когато е до друга съгласна. От този популярен термин са произлезли голям брой лични имена,думи и названия като:

-Доси,Досе (наши лични имена
)
-Дочо,Дачо (наши лични имена
,получени от прехода КС-Щ-Ч)
-Деси,Деса (наши женски имена)
-Десислава (~Дохсислава,с отпадане на слабото "Х" и крайно значение "Прославяща Юпитер")
-Дашо (лично име- виж фам. Дашеви)
-Дишо (наше лично име)
-Дашка,Дишка (лични женски имена)
-Дако,Деко,Дико (наши лични имена,получени от формата Даксо/Доксо по метода К=С=СК=КС)
-Дичо,Дичко,Дечо,Дечко (наши мъжки имена)
-Доко,Дуко (също такива имена- виж фам. Докови и Дукови)
-Душко,Душан (наши стари лични имена)
-Дошо (наше остаряло лично име)
-Дойчин (наше красиво лично име с голяма популярност в миналото)
-Спарадокос- Българско име на Тракийски цар,което съдържа съставката ДОКОС (ДОКС,ДОХС). То се разтълкува лесно: Спара-Докос = СПОРА-ДОХС т.е. Големия (Наспорения,Високия) владетел. Първата съставка на името (СПАРА) е Българската дума СПОРА (СЕМЕ),която в преносен смисъл означава РАЗМНОЖЕНИЕ (НАГОЛЕМЯВАНЕ),с оглед думана НАСПОРЯВАМ (РАЗМНОЖАВАМ). От нея е произлязла "гръцката" дума СПАРТИ (Посят,Засят т.е.- Размножен,Наспорен).

-Душа (Дадена от Бога Творец,т.е. от Бога Баща)
-Декса (наша диал.дума със значение Справя се,Оцелява,Устоява)
-Дожд (Дъжд): явно дедите ни считали,че дъждът идва благодарение на буреносните облаци пращани от Юпитер. Идеята за нещо общо между Зевс-Юпитер и дъжда е развита от "гръцката" (Белазгийската) митология в историята за Даная и златния дъжд
-Даждие (Дажба)- намира се във връзка с думата Давам,поради което е трудна за разграничаване от термина Дван
-Държа (Владея),ще рече Дожа (Докса) с добавено "Р"
-Държава (Дожова,Доксова- с добавено "Р") ще рече Владяна,Имаща един ръководител,Имаща свой Бат (Бащ,Баща на нацията)

-
Дух (Дъх),т.е. Сътворен живот. Тази дума може да се свърже и с термина Дохс,но Точното разграничаване на тази дума от термина Тох на този етап е много трудно или почти невъзможно,понеже едно от алтернативните имена на Хермес е Жива бога (Бог на живота),а една от неговите отговорности е вдъхването на живот посредством оплождане. Смятам,че конкретната дума обаче е в по-тясна връзка с термина Дохс (ухс),понеже Зевс е бог на небето,облаците и въздуха а ВЪЗДУХ= ВЪЗ-ДЪХ
-Диша,Въздиша
-Див (непроменен във вида,в който е сътворен а в преносен смисъл- "нецивилизован")
-Дик (Дикий в "руския" език означава Див,но също и Диксий,Доксий) със значение Божествен (Нецивилизован,немоделиран и невъзпитан,първичен и неповлиян от цивилизаторски тенденции) сиреч: както Бог го е създал (Бог в случая е Богът Творец Зевс-Юпитер).

-Диос,Деос,Диас,Дяус (гръко-римски и индоарийски алтернативни имена на Зевс,получени от диалектната форма Дьохс чрез пропускане на слабото "Х" или от реконструираната диалектна форма Дойс)
-Дес (едно от имената на Бога Баща у Траките,чийто първообраз несъмнено е Дехс)
-Дук,Дукс (латинска и западноевропейска титла с крайно значение "Наместник на Бога Баща"): отговаря на добре познатите титли Граф и Херцог,от нея произлиза италианската дума Дуче (Водач)
-Дука ("византийско" фамилно име,дошло във "Византия" с появата на "пра"-Българите)
-Дукат (
най-голяма за времето си западноевропейска парична единица по примера на бог Юпитер,приеман в гръко-римската култура за най-големия т.е.най-мощния от боговете)
-Дойч (самоназвание на германците)- означавала е без съмнение Дойкс (Зевсовите,Юпитеровите племена),за което намеква и римското им име Германи (Племената на гърмящия бог)
-Даки (Скито-Тракийско племе в земите на днешна "Румъния")
-Дузина,Доза (Дозина,Доксина)= Зевсова (Дванайсетична),понеже Юпитер обикаля еклиптиката за 12 години.
-Дакша (~Докша,Докса): индоарийски баща на боговете.

   Значи 
големият учен ст.н.с. д-р Петър Добрев е бил прав да напомни,че в Чаталарския надпис 15-я "византийски" индикт е наречен "по Български Сигор алем" с което Омуртаг директно ни е казал,че термините в нашия календар не са турски или китайски,а са си наши Български термини от което следва,че дедите ни не са взимали календара си от другаде,а самите те са го измислили! С това виждаме,че Българската етимология на "странните" термини в "пра"-Българския календар е съвършено ясна и неоспорима но не е било никак лесно за предишните учени да се доберат до нея,понеже при тях не подлежала на разискване идеята за връзка между календарните понятия и основните богове от класическия пантеон. В такъв смисъл те остават малко или много оправдани за допуснатите грешки,а приложената по-долу таблица позволява да сравняваме тюркските "съответствия" на календарните термини с техните Български аналози и да правим заключения кои от тях са по-сполучливи.

image

  В долната таблица  прилагам и календарните цифри на Българите,които са доста по-трудни за разтълкуване от главните термини:
                                 
imageimageimage
  Техните основни евентуални значения припомням накратко по-долу:

1. АЛЕМ (1). Тази дума има няколко значения,които я свързват с Първия бог (Марс) и с числото ЕДНО:

а) Алем= Ален (червен т.е. Марсов). Тази Българска дума,считана погрешно за "турска" всъщност означава Пален (Зачервен,Опален).
б) Алем= Адем (с Бълг.и Минойски преход Р/Л - Д/Т) а Адем= Адин (Един),както и Адам (Първия човек),който е библей
imageско олицетворение на Марс.
в) Алем (Ален)= Чялен (Челен,Пр
imageъв): с пропускане на I-та съгласна.

2. ТУТОМ (2). Вр
imageъзка с числото imageДВЕ ни дават някои повлияни от Келтите (т.е. от Болгите) езици като английския,където ТУУ= Две и съответно на това Тутом= Туатин (Туу дан,От Двойката даден). Английската дума ТУУ обаче е в тясна връзка с преходната ТВУ (ДВУ,ДВЕ),при което Тутом= Твудан (Две даден или просто "Втори",както и в евентуалната форма Тву-твин (Две-двоен). Друго изкушително значение на тази цифра се крие в прехода Т/Д-Р/Л,при което Тутом= Туром (Втуром,Втори) а трето- в "гръцкото" (Белазгийско) женско божество Тетида (Тетата,Тетката) т.е. Неженената сестра на майката. Последния аналог визира Богинята Венера,едно от чиито основни свещени числа е ДВЕ.

  Оказа се,че има и друг невероятен аналог на този числов термин- това е гръцката дума ДИДИМ (Дидиме,Дидими= Близнаци),която е много близка до първоначалната форма ТУТОМЪ и говори,че гърците най-вероятно са заимствали "своята" дума от Бригите,които обитавали региона преди тях.

3. Календарното название на числото 3 засега не е известно на науката,поради което е невъзможно да го разискваме. Предложената от Петър Добрев форма ЧИТЕМ,имаща памирски аналог ЧИЙЕМ на този етап не може да се потвърди или отхвърли. Работната форма ТЕРЕМ,която съм предложил е изведена с начин на мислене,много близък до древно-Българския но няма никаква гаранция,че тя ще се потвърди точно в този си вид.

4. ТВИРЕМ (4). Има няколко значения,които го свързват с четворката и с Юпитер,чийто ден от седмицата е четвъртък (четвъртия ден):

а) Твирем= Чтвирен (Чатварен,Четворен) което значи,че думата се е произнасяла с ударение на "И".
б) Твирем= Творим (Сътворявам) т.е. Бога Творец (Богът Баща).
в) Творим= Отворим (Отнемам девствеността,заплодявам).
г) Товарим= Правя жената тежка (Забременявам): основна функция на Бога Баща..

5. БЕХТИ (4). Въпреки съществуващата вероятност това число да е носело алтернативното име БЕХТИМ,откритата в стар надпис форма БЕХТИ означава просто Бети (Пети) и Пехти (Пети): с отпадане на слабото "Х" и с рутинния преход Б-П и се е произнасяла с ударение на "Е".

6. ШЕХТЕМ (6). Означава просто Шестем (Шестин,Шести),с рутинния преход Х-К-С и се е произнасяла с ударение на първото "Е".

7. Календарното название на числото 7 също не е известно на науката но сравнителното езикознание позволява да заключим,че то е било много близко до формите СЕДУМ и СЕДЕМ.

8. ВЕЧЕМ (8). Предложеното от големия учен Петър Добрев значение ПЕТ не може да се приеме въпреки неговия прекрасен памирски аналог Вючем и по-често употребяваната му форма Въйжем поради няколко важни причини:

а) Българския аналог на тази дума не е по-малко лош от памирския.
б) Календарната таблица на Българите показва,че под термина ШЕГОР,към който е прикрепена цифрата ВЕЧЕМ има само четни цифри- няма нито една нечетна.
в) Издирванията на П.Добрев показаха,че част от Българските числа като БЕХТИ,АЛТОМ и ЕЛЕМ нямат никакви памирски аналози от което следва,че е възможно някой от откритите вече аналози да не е коректен.

  Българският аналог,който аз предлагам е отличен: думата ВЕЧЕМ е произнасяна с ударение на първата гласна и означава просто ВОШЕМ (ВОСЕМ,ОСЕМ),като формите Вошем и Восем се ползват дори днес от някои "славянски" народи,в това число полския и руския. Затова този числов термин е лесно тълкуваем за разлика от последните два,които са по-проблемни.

9. АЛТЕМ,АЛТОМ (9). Труден за разтълкуване термин,който на този етап може да бъде свързан с думите Малтен (Матин,без добавеното "Л"),Атен (Матен,Матин,Атински т.е. Белазгийски) и Латен (Ладин,на Латона т.е. на Венера),понеже второто основно свещено число на тази богиня е ДЕВЕТ. Тук трябва да добавим,че 
"гръцката" богиня Атина е персонификация на войнствената Венера и точно затова е въоръжена.

10. ЕЛЕМ (10)
. Най-простото обяснение на този термин се крие във формата ИЛИМ (ИЛИН),която иде от старо-Българската дума ИЛ (ИЛЪ),означаваща ЗЕМЯ. "Ил" е в тясна връзка с думата Кил (Кал,Почва) а "Елем"- с реконструираната дума Олун (О"Лунъ,Луна+езикова "протеза"),понеже ДЕСЕТ е едно от основните свещени числа на Богинята Майка,за което разполагам с математически и лингвистични доказателства.

  Това следва да означава,че тези числа (номера на годините) са били уникално измислени специално за употреба в "Календара" и са били само десет- не е имало повече. Въпреки някои констатирани прилики тези техни "тържествени" форми са използвани само в "Календара" и никъде другаде.


  Така наличните до момента свещени термини в Българския календар може да се смятат за окончателно разтълкувани а Българския език в тях- за категорично и окончателно доказан. С това обявявам всички досегашни тълкувания на Микола, Карасик, Гумильов, Москов, Добрев, Вълчев, Мудрак, Войников и пр. за тотално сгрешени,объркани и произволни а на най-заклетите им последователи препоръчвам да се поучат от урока по Български,който им изнесоха тези термини.

  Сега съм на мнение че това блестящо разгадаване на "Именника" и Българския календар,с което вече разполагаме никога нямаше да се получи,ако не бе силната ми вяра в Българския език и логичното отвращение към порочните "тълкувания" на нашите календарни термини,които правеха тюрколозите. Подкрепата,която даде нашият роден език за тази работа е изключителна и неоценима,като не бива да забравяме огромния принос на проучватели като проф. Петър Добрев,Веселин Кандимиров и д-р Живко Войников за това,въпреки че първия от тях защитава иранската теория за Българите а другите двама- тюркската.

  Затова на тях ще им напомня,че в крайна сметка успях да разгадая тези термини само с помощта на Българския език,като в подкрепа на моите тълкувания съм привел само един пример от късен келтски (който е вариант на късен Тракийски),един пример от късен латински (който е повлиян от келтски и Български) и един- от езика санскрит,който е късна форма на ведическия индоарийски сиреч- на архаичния Български. Тюрколозите за разлика от мен привеждат примери от над 130 (сто и тридесет) езика (!!!),за да изградят алиби на своята криминална анти-Българска теория а иранистите- от над 20 езика което означава,че са далеч по-близо до истината от тюрколозите.

  Последните най-често не заслужават никакво съчувствие за грешките,които са допуснали понеже са ги допускали умишлено,а Българския език по дефиниция е напълно изключен от техните "тълкувания". В отговор на нездравите им увлечения към чувашкия език,който се оказа форма на татарски и е спряган за "най-близък" до древно-Българския ще ги питам как тогава една анкета сред 1000 подбрани на случаен принцип чуваши ще разтълкува календарни термини като ДВАН, ВЕРЕНИ, ИМЕНШЕГОР и ТЕКУЧИТЕМ с помощта на "чувашкия" език и какъв смях ще падне,когато бъдат съобщени крайните резултати от тази анкета!




Гласувай:
40


Вълнообразно


1. tryn - Поклон пред този гигантски труд!
16.11.2017 19:19
" Така наличните до момента свещени термини в Българския календар може да се смятат за окончателно разтълкувани а Българския език в тях- за категорично доказан. С това обявявам всички досегашни тълкувания на Микола, Гумильов, Москов, Добрев, Вълчев, Войников и пр. за тотално сгрешени и объркани а на най-заклетите им последователи препоръчвам да се поучат от урока по Български,който им изнесоха тези термини."

Урок по Български, урок по родолюбие...
Почитания, Щапаров!
цитирай
2. barin - Заслужаваш големи поздравления, ...
17.11.2017 06:24
Заслужаваш големи поздравления, shtaparov. Забелязал съм, че Мадара и Магура се срещат на много места. Намерил си много думи, които произлизат от имената на месеците и числата от българския календар. Огромен труд.
цитирай
3. shtaparov - " Така наличните до момента ...
17.11.2017 14:50
tryn написа:
" Така наличните до момента свещени термини в Българския календар може да се смятат за окончателно разтълкувани а Българския език в тях- за категорично доказан. С това обявявам всички досегашни тълкувания на Микола, Гумильов, Москов, Добрев, Вълчев, Войников и пр. за тотално сгрешени и объркани а на най-заклетите им последователи препоръчвам да се поучат от урока по Български,който им изнесоха тези термини."

Урок по Български, урок по родолюбие...
Почитания, Щапаров!

Напълно си права,Елице- урок по родолюбие включително,понеже България вече има достоен отговор на безчестните посегателтва срещу същинската самоличност на нейното коренно население.
цитирай
4. shtaparov - Заслужаваш ...
17.11.2017 14:53
barin написа:
Заслужаваш големи поздравления, shtaparov. Забелязал съм, че Мадара и Магура се срещат на много места. Намерил си много думи, които произлизат от имената на месеците и числата от българския календар. Огромен труд.

Благодаря,Иване- сигурен съм,че по въпроса още има какво да се направи,но по-важно е да бъде положено началото.
цитирай
5. nkf - Ангеле, колосален труд полагаш и ...
18.11.2017 15:08
Ангеле, колосален труд полагаш и сериозни заключения правиш, поради което те поздравявам. Ето това е научна дейност в истинския смисъл на думата. Аз не мога изобщо да се включа в темата за календара, нямам такъв капацитет. Обаче ми направи впечатление, че споменаваш санскрит-а. Сега, на мен този въпрос ми е интересен и се питам: е ли българският език родител на санскрита или е обратното. Раковски казва, че българският е първичен и санскрита е негово разклонение. Официалната наука /която аз не зачитам, защото е фалшива/ казва, че българският произлиза от някакъв си..."славянски". Това обаче е невъзможно, защото такъв език няма. Единствено българският е наричан понякога слОвенски, и никой друг. Което означава, че самите "славянски езици" са ни повече, ни по-малко диалектни форми на древния български. Обаче как стои въпросът със санскрита. Възможно ли е това да е просто вид жречески йерофантен език? Съжалявам, че отклонявам темата и репликата ми не е конкретно свързана с календара.
цитирай
6. shtaparov - Анг ...
18.11.2017 19:41
nkf написа:
Ангеле, колосален труд полагаш и сериозни заключения правиш, поради което те поздравявам. Ето това е научна дейност в истинския смисъл на думата. Аз не мога изобщо да се включа в темата за календара, нямам такъв капацитет. Обаче ми направи впечатление, че споменаваш санскрит-а. Сега, на мен този въпрос ми е интересен и се питам: е ли българският език родител на санскрита или е обратното. Раковски казва, че българският е първичен и санскрита е негово разклонение. Официалната наука /която аз не зачитам, защото е фалшива/ казва, че българският произлиза от някакъв си..."славянски". Това обаче е невъзможно, защото такъв език няма. Единствено българският е наричан понякога слОвенски, и никой друг. Което означава, че самите "славянски езици" са ни повече, ни по-малко диалектни форми на древния български. Обаче как стои въпросът със санскрита. Възможно ли е това да е просто вид жречески йерофантен език? Съжалявам, че отклонявам темата и репликата ми не е конкретно свързана с календара.

Санскритът е производен на пракрита и на ведическия арийски,който е форма на архаичен Български. Затова той имa много сериозни прилики но и сериозни разлики с Българския понеже е развит от него така,както са се развили езици като руски,сръбски,полски,влашки и словашки. Разликата е тази,че последните са се развили 1000 до 1500 години по-късно,поради което приликите им с Българския са все още значителни.
цитирай
7. litatru - Голям труд, отлична работа
28.11.2017 16:33
на специалист!
Честит сняг и хубави празници!
Литатру
<3
цитирай
8. shtaparov - на специалист! Честит сняг и х...
28.11.2017 16:59
litatru написа:
на специалист!
Честит сняг и хубави празници!
Литатру
<3

Благодаря- хубави празници и на теб,с много здраве и късмет!
цитирай
9. balkan1 - По Българския календар 2 018 = 7 522 година ОВЕН в цикъл ОГЪН
29.12.2017 16:51
http://balkan1/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831
цитирай
10. shtaparov - http://balkan1/technology/2...
30.12.2017 20:52
balkan1 написа:
http://balkan1/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831

Благодаря- чел съм това приятелю но съм открил системата,по която се правят точни изчисления с помощта на Българския календар и както виждаш,в нея няма нито едно несъответствие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816595
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136742
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи