Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2016 17:23 - РАЗПЛИТАНЕ ПОСЛЕДНИТЕ ЗАГАДКИ НА БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 15648 Коментари: 25 Гласове:
49

Последна промяна: 20.03.2018 13:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                         РАЗПЛИТАНЕ ПОСЛЕДНИТЕ ЗАГАДКИ НА БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР

                                           (В памет на баща ми Методи Щапаров)


    Винаги съм считал,че Българският календар поставя една от най-тегавите,сложни и трудни за решаване логически задачи с които съм се сблъсквал. Всяка теза около него беше предпоследна,а новите версии никнеха като гъби и изведнъж отваряха неподозирани глави в проучванията. Когато се оказа,че в почти безупречната версия от 30-ти ноември тази година също има пропуски разбрах,че изрядната точност е била начин на живот за дедите ни,непознат в днешното Българско общество.

  19-ти декември се оказа ден на истината за Българския календар,а просветление от Бога ми показа варианта,който публикувам днес. Той е много близък до предишния но има и някои различия,които позволяват да бъде възстановена с невиждана точност хронологията на споменатите в "Именника" езически владетели. Предишната ми версия принуждаваше изследвачите да приемат,че авторът на "Именника" е допуснал грешка с един календарен ред (12 години) при датирането на последните царувания но сегашната доказва,че в този документ няма нито една грешка,ако оставим настрана удължените по религиозна причина царувания на четирима от първоначално споменатите владетели. Затова този постинг се явява своего рода продължение на статията от 30 ноември 2016 г. и на другите проучвания около "Календара" от преди това,когато нещата бяха захванати без да бъдат довършени.

  Присъствието на богове вместо животни в "Календара" не буди никакво съмнение у хората,познаващи популярните езически календари. Известния в цял свят класически зодиак не прави изключение от това правило- всяка зодия в него си има свое небесно тяло,символизиращо точно определен езически бог. Тази особеност ще я видим в популярните хороскопи,както и в следната средновековна илюстрация:

                       image
  Затова проучвателите на нашето минало трябва да загърбят тварите и досегашните рисунки на Български животински календари а да обърнат внимание на боговете,които са скрити зад тях. Българите си имали свещени животни без съмнение,но между тях не присъстват тигъра и маймуната. Всяко изобразено в животинските календари създание символизира точно определен езически бог,а не съзвездие: съзвездията са само опит на древните хора да опишат с небесни символи любимите си животни и стоящите зад тях богове. Повечето днешни учени почти не разбират това,заради което плащат тежък дан при своите опити да открият обяснение на сакралните термини в Българския календар.

  Политически обременените историци впрочем са посрамени- в продължение на 70 години те не успяха да открият нито една точна версия на Българския календар робувайки на порочните клишета,пускани им с парашути от чужбина. За срам на титулованите корифеи,окупирали върхушката на БАН по политически,а не по исторически заслуги тайните на нашия календар не бяха разшифровани от тях а от непретенциозния,но амбициозен Български изследовател Щапаров Младши,който няма никакво научно звание освен даденото му от Бога призвание ОТКРИВАТЕЛ.

  За срам на партийните слагачи,представящи себе си за учени тайната на Българския календар е разшифрована от един истински откривател,който работи по тази тема неуморно денем и нощем,без да пести лично време и усилия. Шумните публични изяви на някои титуловани медийни любимци не направиха науката ни по-богата нито представата за Българите по-добра: моята скромна дейност обаче го направи и днес ще се убедите в това.

  Окончателната версия на Българския календар,която тук ще ви представя е част от бъдещето на нашата историческа наука. Реставрираната от мен Календарна таблица на Българите може да се побере върху четвърт страница на ученическа тетрадка,но в нея са скрити всички тайни и загадки на "Именника",които измъчваха учените в последните 150 години. Тя показва че дедите ни са имали математически точна хронологическа система,която била много по-съвършена от "византийската" и отчитала времето по авангардно напредничав начин,заимстван в системата на днешното християнско летоброене.

  Приложената подобрена и усъвършенствана Календарна таблица на Българите позволява да бъдат правени всякакви проверки влючително математически,а откриването на нови писмени извори за Българския календар само ще потвърждава моята правота. С тази семпла таблица може да датирате всяко отминало събитие или царуване с точност до една година: от Потопа до Рождеството и от Ирник до Самуил. Повече подробности и разяснения за нейното напасване с научните данни,известни до момента съм приложил по-долу като ще добавя,че древният ни календар очевидно е бил слънчев а не лунен- качество,което го различава от китайския (т.е. будисткия) животински календар и го сближава с Юлианския.
image    Разминаването между ШЕГОР и СИГОР бе нещо ново за мене,напълно неочаквано досега. Логиката на хронологичното напасване обаче говори,че такова разминаване без съмнение е имало,а индоевропейските аналози и тълкувания на "новите" термини СИГОР и ЕТХ ще дам в някоя друга статия.

  Тук отново напомням календарните цифри на Българите,които са много близки до индоарийските (индоевропейските) и нямат нищо общо с тюркските. Нещо повече: от нашия календарен термин ТВИРЕМ е произлязла "арабската" (но всъщност персийска) дума ЦИФРЕН (ЦИФРА),която понастоящем се ползва из целия свят.
                                     image  
  Новата усъвършенствана и,надявам се,окончателно установена Календарна  таблица позволява да направим следната хронология на споменатите в "Именника" владетели:

1. Авитохол- Дилом твирем,300 год. (175-475 г.). Това са 5 цели календарни цикъла от по 60 години,които са му начислени "служебно" от жреците заради това,че заслугите му към държавата били огромни а той е обожествен след смъртта си. Така царуването на Авитохол,справедливо отъждествяван с великия хунски император Атила е разширено в двете посоки- преди и след неговото реално царуване но най-вече преди него. Жреците не можели да му начислят 300 години след V век,понеже са щели да заличат всичките му наследници от V до VIII век и в целия Именник щеше да остане само неговото име. Затова 300-те години,макар и нереални са ги върнали назад- за да остане място и за следващите владетели,а "началната" година на неговото царуване (153,165 и 175 у различните изследователи) е условна,защото е получена от раздутото царуване на Авитохол а не от неговото реално начало.

2. Ирник (Ернах)- Дилом твирем,150 год. (475-625 г.). Според различни данни той е царувал реално около 30 години (469-498 г.) но както виждаме от "Именника",жреците са му добавили още 2 календарни цикъла (120 години) по съображенията,които споменах за Авитохол. Между 469-475 г. Ирник навярно не е имал пълен суверенитет върху властта по една или друга причина,затова реалното му царуване е отбелязано след 475 г. Има и друга версия за изместената дата: че тя е накърнена сама по себе си от удълженото царуване на Авитохол,а после е напасната от автора на "Именника" така,че началото на Гостун да съвпадне с края на удължения от жреците 150-годишен период на Ирник.

3. Гостун- Докс твирем,2 год. (625-627 г.). Бил наместник на Органа за времето,което той прекарал в "Константинопол" (Цариград) заедно с племенника си Кубрат.

4. Органа- Шегор шехтем,12 год. (627-639 г.). Този известен от други извори владетел не е споменат в "Именника",но периода на неговото царуване прозира в луфта между годината,през която приключва наместничеството на Гостун и "Шегор вечем",в която се възцарява Курт-Кубрат. Липсата на достатъчно извори за ония велики времена не отхвърля възможността неговото царуване да е почнало 8-10 години преди появата на Гостун и да е приключило в 639 г.,но да е ощетено от служебно удълженото властване на Ирник.

5. Курт- Шегор вечем,60 год. (639-668 г.). Той също е обожествен след смъртта си и както личи,жреците са добавили половин календарен цикъл (30 год.) към неговото царуване по тази причина. Удължения от тях период не оказва влияние върху точността,с която са изредени царуванията на следващите владетели в "Именника" но деформира достоверността на всички следващи хронологии,поради което тук отбелязвам реалното,а не митологичното царуване на Курт-Кубрат. "Именникът" не е отчел реалните му години на царуване заради жеста на жреците а се е съобразил с митологичното,затова годината на княз Боян в този велик документ е изместена и вместо "ПАСХ" ВЕЧЕМ е станала ШЕГОР ВЕЧЕМ- отклонение,което е поправено със "служебно" добавения половин календарен цикъл към царуването на Аспарух.

6. Боян- Шегор вечем,3 год. (669-672 г.). Не идва на власт веднага след смъртта на Кубрат заради настъпилата в страната политическа криза или по съображения,известни само на жреците.

7. Исперих- Верени алем,61 год. (672-703 г.). Тук отбелязвам реалното му царуване- 31 години,докато в "Именника" е записано митологичното- 61 години. Тази цифра жреците са получили,като към реалното царуване са добавили още половин календарен цикъл (30 год.) по причините,които изредих за Авитохол и Кубрат. Аспаруховата година в "Именника" е ВЕРЕНИ АЛЕМ,но реалната е ТОХ АЛЕМ. Календарната таблица показва,че 61+1 години след митологичната година ВЕРЕНИ АЛЕМ на Аспарух идва годината на Тервел ТЕКУ ЧИТЕМ,а 31+1 години след истинската година ТОХ АЛЕМ на Аспарух идва същата тази година,в която започва царуването на Тервел.

  Разликата тук е само хронологична: реалната година на Тервел е 704-а а митологичната с добавените 30 години: 734-а. Ако не бяхме приспаднали и 30-те добавени от жреците години на Курт щяхме да открием,че Тервел трябва да се е възцарил през следващия календарен ТЕКУ ЧИТЕМ (764 г.)- един напълно абсурден и хронологично неверен резултат. Затова тези две приспадания помагат да открием не митологичния,а реалния Тервелов ТЕКУ ЧИТЕМ.

8. Тервел- Теку читем,21 год. (704-725 г.). Царуването му не почва веднага след гибелта на Аспарух,а на следващата година заради проблемите на държавата във войната с хазарите и забавилото се по тази причина избиране на нов княз.

9. Кормесий- Дван шехтем,28 год. (707-735 г.). Този неспоменат в "Именника" но известен от други извори владетел идва на власт 3 години след възцаряването на Тервел и 18 г. споделя властта с него,но от "Именника" изрично проличава,че това тъй или инак се е случило. Царуването му не само е загатнато там но дори е споменато,че е роднина на Тервел с произход от рода Дуло,което можем да обясним с три предполагаеми сценария:

а) Кормесий е брат на Тервел а Аспарух е завещал властта на двамата братя едновременно,но Кормесий е навършил пълнолетие през 707 г.
б) Кормесий е племенник или внук на Кубер от Кутмичевска България,която се съединила с Дунавска през същата тази година,но князете на двете Българии запазили своите постове и продължили да управляват държавата съвместно.
в) Кормесий е син на Тервел,обявен за съвладетел от баща си.

  Който и от трите сценария да е верен,съвместни царувания в държавата ни е имало няколко пъти. Такива примери имаме с Болг и Брем (ок.387 г. пр.Хр.),Бледа (Бладилий) и Атила (V в.),Волег и Драгон (VI в.),Делян и Алусиан (XI в.),Асен и Петър (XII в.),Иван Александър и Михаил Асен (XIV в.),Шишман и Срацимир (XIV в.),така че това не е непозната за Българите практика.

  Преди годината на Кормесий ДВАН ШЕХТЕМ (Марс шести) в "Именника" е спомената цифрата ТВИРЕМ,създала маса главоболия на учените. Справката с таблицата обаче показва,че тя визира края на Тервеловото царуване,което приключило в годината СИГОР ТВИРЕМ (725 г.).

10. Севар- Тох алтом,15 год. (720-735 г.). Този владетел е познат само от "Именника" и според някои е идентичен с Кормесий,а според други не е. Научната логика и таблицата сочат Севар като отделен владетел,чиито години в "Именника" не са идентични със загатнатото царуване на Кормесий,а частично се припокриват с него. Това говори в полза на друга теория- че след смъртта на Аспарух и разцепването на България от хазарите в страната е настъпила политическа криза,която довела до появата на съпровождащи владетели,споделящи властта с титуляра. Това е единствения труден за обяснение и подлежащ на оспорване проблем,който отварят данните от "Именника" в този случай,според който през периода 720-725 г. България е управлявана от трима владетели едновременно.

  Този прецедент също не е изключение за страната понеже са познати подобни примери и от XIV век,но той довел до значително отслабване на държавата,последвано от тежка политическа криза (754-775г.),която замалко щяла да ликвидира Българската държавност на Балканите. Единствения начин да избегнем струпването на трима владетели едновременно е да приемем,че годината ТЕКУ не е съвпадала с ИМЕНШЕГОР (Сатурн,кон) а с условното "МАТАН" (Луна,"маймуна") от което следва,че Тервел трябва да е обявен за съвладетел от баща си още в 694 г. и да е приключил своето царуване в 715 г. За допускането на такъв сценарий обаче няма много аргументи и засега не можем да го приемем за достоверен въпреки факта,че мястото на годината ТЕКУ е най-зле обосновано в целия "Именник",понеже се подкрепя само от предишното царуване и от нито едно следващо.

11. Кормисош- Шегор твирем,17 год. (735-752 г.). Името му е много близко до онова на Кормесий но той не е идентичен с него,понеже е от друг владетелски род. Сложил край на политическото разделение,причинено от рода Дуло като отстранил двамата слаби владетели Севар и Кормесий,но не могъл да предотврати тежката политическа криза,започнала в следващите години.

12. Винех- Именшегор алем,7 год. (752-759 г.)- името му е познато само от "Именника",но неговото царуване не подлежи на съмнение.

13. Телец- Сомор алтом,3 год. (760-763 г.). Не заел престола веднага след смъртта на Винех заради тежестта на политическата криза,която обхванала страната а неговото царуване според хрониките на Зигеберт почнало в 760 г.,което напълно съвпада с резултата от Календарната таблица. То приключило с неуспешната битка на 30 юни 763 г. при Анхиало,заради която болярите и жреците го убили,като го принесли в жертва на Марс или Сатурн.

  Наличните данни не изключват възможността между Винех и Телец да е имало някой по-незначителен владетел,който не е споменат в "Именника" подобно на мнозина други а самия Телец изглежда е принесен в жертва,за да омилостиви Бога на войната и да го направи по-благосклонен към начинанията на Българите.

14. Сабин (Савин)- Дилом тутом,ок. 2 мес. (763 г.). Не е споменат в "Именника" заради неговите предателства,но е известен от други извори. След своето детрониране бяга във Византия и оттам на няколко пъти се опитва да оказва влияние върху Българския политически живот.

15. Паган- Дилом тутом,2-3 мес. (763 г.). Не е споменат в "Именника" заради слабостта и незначителността на неговото управление. Византийски извор обаче съобщава,че той сключил мир с Константин Копроним в Тракия през I-ви индикт (762-763 г.)- събитие,което станало след свалянето на Телец и Сабин в края на август 763г.,малко преди да настъпи II-я индикт. Царуването му не може да е продължило до 764 г.,понеже дошлият след него на престола Умор се възцарил в годината Дилом тутом (Венера втора),значи в същата 763 г. Паган не е убит след своето сваляне което говори,че е отстъпил властта на Умар доброволно,повлиян от внушенията на Сабин. Убиват го неговите слуги по време на византийския поход срещу България в 764 г. което говори,че след смъртта на Токт и Умар нашето политическо общество се предпазило от вероятността Паган отново да седне на престола,подозирайки го в мекушавост и склонност към колаборация с врага.

  Има вероятност и за друг сценарий: Паган да е останал на трона до 764 г. като съуправител на Умор,който е поставен на трона по искане на детронирания Сабин. Последният бил станал съюзник на император Копроним и заедно с него диктувал условията на мирния договор,сключен с Паган през I-я индикт а България решила да ги приеме в името на мира и стабилизацията.

16. Умор- Дилом тутом,ок.1 год. (763-764 г.). Записаните срещу името му 40 дни изглежда не маркират края на неговото царуване а времето,когато е дописан последния ред на "Именника". Този ценен документ не посочва следващия владетел Токт,което може да се тълкува по три начина:

а) Царуването на Умор е продължило още няколко месеца след споменатите 40 дни.
б) Изборът на следващ велик княз се забавил заради бушуващата в страната политическа криза и предателствата на провизантийската "партия".
в) Авторът на "Именника" е сметнал Токт за твърде слаб и незначителен владетел,който не си струва да бъде споменаван.

  Детронирането на окайвания от казионните историци Умор все пак се датира с едно сведение,оставено от Никифор:

  "В III-ти индикт (01.09.764-31.08.765 г.) Константин (Копроним) нахлул в България,понеже Българите свалили поставения от Сабин техен архегон (архон) на име Умар и провъзгласили за владетел Токт."

  Ако Умар (Умор) бе свален на 40-я ден от своето възцаряване през 763 г.,наказателния поход на Копроним щеше да бъде проведен още през II-я индикт (пролетта или лятото на 764 г.) а енергичния император нямаше да чака началото на III-я индикт през есенния сезон,когато цялата кампания е можело да бъде застрашена от ранни снегове,недостиг на провизии и затворени старопланински проходи. Ненадейното прекратяване на добре потръгналия поход и оттеглянето на императора "със страх" говори,че се случило именно това: времето се е влошило внезапно и Копроним се изправил пред опасността да бъде блокиран в Дунавската равнина с цялата си армия,която щеше да потъне в снеговете под напора на несекващите Български нападения.

  Късното провеждане на похода говори,че детронирането на Умар е станало най-много 3-4 месеца преди началото на III-я индикт и било неприятна изненада за императора. То обаче разделило силите в България и довело до избухване на гражданска война,заради която Копроним решил да предприеме отчаян ход,повеждайки войските си през есента на 764 г. с надежда,че времето ще му позволи да се възползва от ситуацията. Неговия поход няма как да е бил проведен през 765 г.,понеже тогава би следвало да припишем на Умор нереалистичен срок на царуване от близо 2 години (763-765 г.) а за княз Телериг ще останат само 12 години,макар в изворите да са записани 13.

  Умар е последния средновековен владетел,споменат в "Именника" а календарните данни показват,че неговото царуване не може да е почнало в друга година освен тази,през която е свален Телец. От царувалите след него князе съм изредил само четирима,за да покажа как се навързва времето на Телец и на Умор с добре известната хронология на владетелите от IX век.

17. Токт- няк.месеца (764 г.). Царуването му е кратко и сравнително безлично,понеже е убит преди да покаже своите управленчески качества.

18. Телериг- 13 год. (764-777 г.). Слага край на политическата криза като спасява страната от провизантийската мафия,загнездила се по високите етажи на властта а Блазиус Клайнер,който разполагал с повече извори от нас,пише за него следното:

"В 777 г. Телериг избягал във Византия,след като е царувал 13 години."

  Така поредното съвпадение на моята календарна версия със старите данни се превръща в рутинно явление,което почва вече да не ме учудва.

19. Кардам- 25 год. (777-802 г.). Успешен владетел,който довършил делото на Телериг и повел България към ново величие.

20. Крум- 12 год. (802-814 г.). Възражда силата на Българската империя и почва да ликвидира племенното разделение в страната,за да засили нейната консолидация и централизация.

  Освен че уточнява окончателно хронологията на владетелите от проблемния VIII век,тази календарна таблица позволява да направим още две точни датировки- на Чаталарския надпис и на покръстването,датирано в приписка на Тудор Доксов към старо-Българския превод на "Четири слова против арианите" на Атанасий Александрийски (293/ 298-373),подкрепена с надписа от Балши.

  "Византийската" дата на Чаталарския надпис е 15-и индикт (821-822 г.) но неговата Българска дата,както личи по таблицата е точно 821 г. В надписа от Балши пише,че Българите са покръстени в 6374 година от Сътворението на света (865-866 г.),но приписката на Тудор Доксов датира това събитие с Българската година ЕТХ БЕХТИ (СЛЪНЦЕ ПЕТО) за която таблицата сочи,че отговаря точно на 866 г.,понеже е 45 години след годината СИГОР ЕЛЕМ (821-а) на Чаталарския надпис и 103 години след добре датираното ДИЛОМ ТУТОМ (763 г.),в което се възцарява Умор.

  Интересен резултат дава транскрипцията на друга евентуална Българска година,откривана от първите изследователи на Мадарския конник. ТЕКУ СЕКТЕМ (ако е правилно нейното разчитане през 20-те години на ХХ век) се намирала в надпис от времето на Кормесий около "Конника",а нейното днешно съответствие е 728 г.: точно от времето на този Български княз,управлявал между 707-735 г. Друга особеност е тази,че смъртта на Кубрат не може да бъде поставяна извън периода 662-668 г. понеже византийски летописец съобщава,че той е починал "...по времето на Константин ("Констанс II"),който беше на запад". "Констанс II",роден като Константин е баща на Погонат и прекарва последните години (662-668 г.) на своето царуване в Сиракуза ("на запад"). Затова годината,в която се възцарява Боян е 669-а,но Кубрат е починал между януари и юли 668-а г.,а между тях двамата може да е имало още един или двама неспоменати в "Именника" по-незначителни владетели от "ранга" на Докум и Диценг,които царували през 814 г.

  Уточнената хронология на тези датировки и царувания показва кога е поставено началото на нашия 60-годишен календарен цикъл. Както личи от проучванията,то е поставено в годината ЕТХ АЛЕМ (25 декември 1-ва год. от н.е. - 24 декември 2-а год. от н.е.),започнала точно в деня на Рождеството на Исус Христос. Други евентуални начала са 25 декември 359 г. пр.Хр. (годината,когато се възцарил Филип Македонски) и 779-778 г. сиреч подозрително близко до 776 г.,когато по официално приетата хронология са основани първите Олимпийски игри. 

  Други кандидати за начало на "Календара" са 538 г. пр. н.е. (края на Вавилонския плен у евреите- събитие,почитано от първите християни),1258-1198-1138 г. пр.Хр. (датировки на Троянската война според антични източници) и началото на Потопа в Черно море,станал приблизително между 5500-4500-3500 г. пр.Хр. а според "Календара": между 5518-4498-3538 г. пр.Хр. Калибрираното радиовъглеродно датиране на Потопа,направено напоследък и имащо точност до 100 години показва,че той е станал между 5610-5510 г. пр.Хр. което,съпоставено с евентуалните начала на Българския календар прецизира неговата дата до невиждана точност и го отнася съвсем конкретно към 5578-а или 5518 г. пр.Хр.

                                Очертания на Черно море преди потопа (тъмно) и сега (светло)
                                                    image

  Която и дата да се окаже вярна,най-силно впечатление прави съвпадението между неговото начало и Рождеството на Христос. Формално погледнато точното начало на "Календара" е 2 г. от н.е. но някои съображения ме карат да мисля,че Българската нова година не е почвала на 1-ви януари както сега,а малко по-рано. Времето,което се включвало в една Българска календарна година преди 1-ви януари било пренебрежимо малко,затова повечето датировки са приравнени към периода след тази дата. Примерите с по-късно започналите царувания на Тервел и Телец (Теку читем вместо предишната Дилом тутом и Сомор алтом вместо предходната Шегор вечем) както и този с царуването на Боян ме карат да мисля,че Българската година е почвала малко по-рано от деня,в който очакваме това да се е случвало а най-подходящи и логични кандидати за нейно начало в такъв случай са Деня на зимното слънцестоене (22 декември) или Коледата (25 декември),която освен велик за християните ден е била велик празник за Българите езичници,отбелязващи края на "старото" Слънце и раждането на "ново" през месеца на Зевс.

  Ясен признак за това,че "пра"-Българската година се сменяла малко преди 1-ви януари е уточненото царуване на Умор,съпоставено с онова на Телец и на владетелите между тях. От надеждни византийски източници знаем,че Телец е свален от престола и убит почти веднага след битката при Анхиало (30.06.763 г.)- събитие,което Календарната ни таблица датира в годината ДИЛОМ ТУТОМ. Тогава за княз е назначен Сабин,който пада от власт 2 месеца по-късно,
буквално дни преди смяната на "византийските" индикти и години,извършвало се на 1 септември. После на власт идва Паган,който пада след 2-3 месеца същата есен,но годината на следващия владетел Умор е същата ДИЛОМ ТУТОМ в която е свален от престола Телец,докато следващата 764 г. е Именшегор (Теку) читем.

  Това,че Календарът ни е бил слънчев а Българската Нова година е почвала в периода около зимното слънцестоене намира отлична подкрепа в изследванията на д-р Живко Войников който в новата си книга за Българския календар пише,че според един текст в Симеоновия сборник (превод на съчинението на Йоан Дамаскин за месеците и зодиите) Българската календарна година е почвала в края на месец декември.

   Ако малкият 12-годишен календарен цикъл не се включи в 60-годишен по-голям,който е приблизително колкото един образцово дълъг човешки живот за тогавашното време,неговата употреба ще стане съвършено безсмислена и объркваща,понеже в рамките на един по-продължителен човешки живот ще има поне 6-7 повтарящи се напълно идентични годишни датировки,които биха провалили всеки опит за налагане на точност в хронологичната система и биха създали абсурди като този,че баща,дядо и внук са се родили в една и съща година или че внукът се е родил няколко години преди дядо си! Затова 12-годишният цикъл е фикция въведена от тюрколозите,имаща за цел да прикрие слабостите в безумните стъкмистики на техните опростенчески версии за Българския календар и да им помогне да избягат от строгите математически правила на 60-годишния цикъл,които не биха позволили на тези поръчкови тюркизатори да измърдат от истината дори с една година!

  Новоустановения факт,че летоброенето в Българския календар не започва в годината,от която тръгват китайския и тюркския календар не бива да ни стряска: нашият календар не е китайски нито тюркски,а е много по-стар. Споменатите два източни календара са будистки и тяхното летоброене е почвало в годината Слънце-Мишка (4-а,64 и 1984 г. от н.е.),докато Сакския календар започвал отново със Слънце-Мишка,но в 18 и 78 г. от н.е. Тибетския циклов календар пък започвал в Годината на заека т.е. на Хермес (4-а и 64-а г. от н.е.),която у китайците и тюрките е година на мишката а у Българите: Сигор твирем (Хермес-Заек). Значи големият учен ст.н.с. д-р Петър Добрев е бил прав да напомни,че в Чаталарския надпис 15-я "византийски" индикт е наречен "по Български Сигор алем" с което Омуртаг директно ни е казал,че термините в нашия календар не са турски или китайски,а са си наши Български термини от което следва,че дедите ни не са взимали календара си от другаде,а самите те са го измислили!

  В крайна сметка се оказва,че Българският календар позволява да бъде правена изключително прецизна хронология на събития,станали преди хилядолетия и получили колебливи датировки от науката. Поразяващо впечатление прави още съвпадението на неговото начало с началото и края на Вавилонския плен у евреите,започнал по времето на Навуходоносор II- същия халдейски сиреч вавилонски цар,който е споменат в края на "Именника" заедно с двайсетте му години на царуване.

  Уточнената и недопускаща никакво двоумене хронология на князете от VIII век е друго постижение на тази нова система,доказващо нейната правдивост и строго съобразена с фактите научност. Новооткритата система дава отговор на въпроса защо е свален от власт рода Дуло и уточнява,че покръстването на България е започнало през 866 г.,най-вероятно на Великден. Тя разплита окончателно загадката с объркващите данни за князете ни след Тервел и дава отговор на повече въпроси,отколкото могат да зададат скептично настроените критици. С това тезата за поразяващото величие на древната Българска цивилизация получава ново ярко потвърждение,което може да стане пътеводен пример за идните поколения.


  Забележка: информацията и календарните данни,поднесени в тази статия са допълнени и поправени в http://shtaparov.blog.bg/politika/2017/10/01/vajen-istoricheski-izvor-izopachen-ot-tiurkolozite-vnasia-po.1570194.




Гласувай:
49


Вълнообразно


1. zemja - Честито Рождество Христово!
26.12.2016 19:24
Поклон пред гигантския Ви труд и пред научните Ви постижения, Щапаров!

" Новооткритата система дава отговор на въпроса защо е свален от власт рода Дуло и уточнява,че покръстването на България е почнало през 866 г.,най-вероятно на Великден. Тя разплита окончателно загадката с объркващите данни за князете ни след Тервел и дава отговор на повече въпроси,отколкото могат да зададат скептично настроените критици. С това тезата за поразяващото величие на древната Българска империя получава ново ярко потвърждение,което може да стане пътеводен пример за идните поколения."

Весело посрещане на 2017!
Мирна и мъдра да е!
цитирай
2. shtaparov - Поклон пред г...
26.12.2016 21:03
zemja написа:
Поклон пред гигантския Ви труд и пред научните Ви постижения, Щапаров!

" Новооткритата система дава отговор на въпроса защо е свален от власт рода Дуло и уточнява,че покръстването на България е почнало през 866 г.,най-вероятно на Великден. Тя разплита окончателно загадката с объркващите данни за князете ни след Тервел и дава отговор на повече въпроси,отколкото могат да зададат скептично настроените критици. С това тезата за поразяващото величие на древната Българска империя получава ново ярко потвърждение,което може да стане пътеводен пример за идните поколения."

Весело посрещане на 2017!
Мирна и мъдра да е!

Честита Коледа и весело посрещане на 2017 г.: да е здраве и късмет,само щастие напред!
цитирай
3. stevilia - Изключително...
27.12.2016 04:39
Изчерпателна и интересна статия . Благодаря Ви !
Хубави новогодишни празници !
цитирай
4. shtaparov - Изчерпателна и ...
27.12.2016 10:48
stevilia написа:
Изчерпателна и интересна статия . Благодаря Ви !
Хубави новогодишни празници !

Много дълго се трудих и старах и е твърде радостно ако това даде плодове,които да носят полза на Родината!
цитирай
5. anonimen65 - triabva da dade
28.12.2016 06:18
niakak si sakralno zavarshena i pomestena v Kolednite praznichni dni:) ka go biahte kazali
'zdrave shastie kazmet da e vse napred 'pred balgarina v nas i po sveta veselo posreshtane na Novata evropeiska godina:)
цитирай
6. litatru - Добър вечер, Щапаров!
28.12.2016 18:42
Радвам се, че си успял да реставрираш нещо толкова ценно за България като окончателната версия на Българския календар - таблица. Тази календарна таблица, положително ще бъде част от бъдещето на нашата историческа наука, след като е малка и компактна, (незаемаща много място), а и в нея са скрити всички тайни и загадки на "Именника", с който учените в последните 150 години не са могли да се справят.
Желая ти още множество успехи и съм сигурна, че ги имаш и ще продължиш да ги имаш.
Здраве, любов и творчески успехи!
Литатру
цитирай
7. nikikm - Поредният ъглов камък,
28.12.2016 20:37
във възстановяването на крепостта на Истината за България и Българите! Благодаря ти приятелю и за труда и за Българщината! Стопляш! И не е напразно!
цитирай
8. shtaparov - niakak si sakralno zavarshena i ...
28.12.2016 21:43
anonimen65 написа:
niakak si sakralno zavarshena i pomestena v Kolednite praznichni dni:) ka go biahte kazali
'zdrave shastie kazmet da e vse napred 'pred balgarina v nas i po sveta veselo posreshtane na Novata evropeiska godina:)

Здраве,щастие,късмет
да ни радват занапред!
цитирай
9. shtaparov - Радвам се, че си ...
28.12.2016 21:44
litatru написа:
Радвам се, че си успял да реставрираш нещо толкова ценно за България като окончателната версия на Българския календар - таблица. Тази календарна таблица, положително ще бъде част от бъдещето на нашата историческа наука, след като е малка и компактна, (незаемаща много място), а и в нея са скрити всички тайни и загадки на "Именника", с който учените в последните 150 години не са могли да се справят.
Желая ти още множество успехи и съм сигурна, че ги имаш и ще продължиш да ги имаш.
Здраве, любов и творчески успехи!
Литатру

Весела Коледа и щастлива Нова година!
цитирай
10. donchevav - Респект и благодарност! Честита ...
28.12.2016 21:46
Респект и благодарност!
Честита Коледа и щастлива Нова година!
цитирай
11. shtaparov - във възстановяването на крепостта ...
28.12.2016 21:48
nikikm написа:
във възстановяването на крепостта на Истината за България и Българите! Благодаря ти приятелю и за труда и за Българщината! Стопляш! И не е напразно!

Ще продължа да се трудя за България и за благото на народа ни- желая много щастие и радост през Новата година!
цитирай
12. shtaparov - Респект и благодарност!Честита ...
28.12.2016 22:15
donchevav написа:
Респект и благодарност!
Честита Коледа и щастлива Нова година!

Здраве и щастливи дни:
към по-светли бъднини!
цитирай
13. barin - Здравей, shtaparov. Крайно инт...
28.12.2016 22:32
Здравей, shtaparov. Крайно интересен за мен и моите интереси материал. Преди мислех, че Органа и Гостун може да е един и същ човек, но съм убеден, че не е така. В моята тема за рода Дуло явно съм допуснал грешка. В предпоследната си тема" Кръглите годишнини през 2017 г." правилно съм споменал Органа, като съм го датирал 617-629(630) г. Не ми се вързва обаче началото на именника- 175 г., според теб. Аз преди време го датирах 153 г., като на 26 март от деветнадесет години отбелязвам началото на рода Дуло и българската държава. По-късно след обсъждане с историци започна да надделява мнението за 165 г., но при теб е 175. При съпоставяне на месеците забелязвах празното място преди Кубрат, където е Органа. Добре е, че внесе яснота по въпросите за календара и именника на българите.
Поздравления за положения труд, той дава резултати!
цитирай
14. shtaparov - Здравей, ...
29.12.2016 00:45
barin написа:
Здравей, shtaparov. Крайно интересен за мен и моите интереси материал. Преди мислех, че Органа и Гостун може да е един и същ човек, но съм убеден, че не е така. В моята тема за рода Дуло явно съм допуснал грешка. В предпоследната си тема" Кръглите годишнини през 2017 г." правилно съм споменал Органа, като съм го датирал 617-629(630) г. Не ми се вързва обаче началото на именника- 175 г., според теб. Аз преди време го датирах 153 г., като на 26 март от деветнадесет години отбелязвам началото на рода Дуло и българската държава. По-късно след обсъждане с историци започна да надделява мнението за 165 г., но при теб е 175. При съпоставяне на месеците забелязвах празното място преди Кубрат, където е Органа. Добре е, че внесе яснота по въпросите за календара и именника на българите.
Поздравления за положения труд, той дава резултати!

Годината 175-а (респективно 153-а,165-а) е условна- тя е получена от удълженото,а не от реалното царуване на Авитохол (Атила). Жреците не са можели да му начислят 300 години след V век,понеже са щели да заличат всичките му наследници до VIII век и в целия "Именник" щеше да остане само неговото име. Затова 300-те години са ги върнали назад- за да остане място и за следващите владетели.
цитирай
15. talasin - Уважението към фактите е едно, а внушенията за нагаждания от колобри е предположително.
02.01.2017 22:38
Добре е положените усилия и труд да са съответни и адекватни на фактите. Известно е, че на една цяла каца с мед, една лъжичка катран й стига да опорочи всичко. Така и в случая (да не се разпростираме по-нашироко в представения текст), твърдението за Ирник, 150 г. продължителност и период от 475 до 625 г., е съвсем свободно съчинение! Първо. В известните преписи на двата листа на "Именника на българските князе", за всяка продължителност на "държенето на князуването = жит" по реда на установяването им: Погодинов, Московски и Уваров, са изписани следните стойности с кирилските букви: "p.и." (с един общ надбуквен знак за двете букви, "черта с удебеления в началото и края й", като стойностите им са, за "р"=100 и "и" = 8) ; "р.к.и." (с три отделни еднакви надбуквени знаци над всяка буква, от които стойностите за "р" и "и" са известни, а за втората по-размазана буква, подобяваща на "к или и" = 20 или 8); и "р.и." (с един общ за двете букви надбуквен знак, с форма на дъга, със стойности за "р"=100 и "и" = 8 ); Кой и как чете 150 години е отделен въпрос!? Второ. 475 г. по никоя ера за отчитане на времето от неговото начало не съвпада с годината „дилом“ - шестата по българския календар. Трето. Сабин не пада от власт, а сам се отказва от владетелството си и отивайки под ромейска власт, отвежа със себе си около 250 000 души, с кораби на ромейте, в Мала Азия. Четвърто. Няма как 866 г. от Р.Х. да е годината „етхбехти“, защото началото на Българската ера е посочено от Екзарх Йосиф в 5505 г. преди Р.Х., а по него 866 г. е „шегор“. А и астрономическото събитие, поставящо това начало е в същата 5505 година на тогавашният 15 август. Първо: всички планети и Слънцето се намират над хоризонта. Второ: пет от тях са в зоната на горната си кулминация и са в зодиакалното съзвездие Дева. Трето: Нептун е залязващ, а изгрява Черната Луна – Лилит. И четирите светила в Девата са с мъжки имена и символизират мъжкото слънчево начало и оплождаща енергетика. Вестителят Меркурий оповестява зенита на силата на Марс и енергията на Уран. Мъдрият, управляващ Юпитер бележи времето на обръщането. Слънцето, символ на мъжкото начало, е в зенита си. Луната преминава от зодиакалното съзвездие Риби в Овен и е в опозиция на всичките пет мъжки светила в съединение с Мезартим от зодиакалното съзвездие Овен! Известно е, че краят на прецесионната Космическа ера на планетата Земя се фиксира от звездата Дзета-Ревати от зодиакалното съзвездието Риби, a преминаването на Луната през разделителната линия между Ревати и Мезартим и съединението и с Мезартим е ударът на гонга на времето!
цитирай
16. shtaparov - Добре е положените усилия и труд да ...
03.01.2017 23:57
talasin написа:
Добре е положените усилия и труд да са съответни и адекватни на фактите. Известно е, че на една цяла каца с мед, една лъжичка катран й стига да опорочи всичко. Така и в случая (да не се разпростираме по-нашироко в представения текст), твърдението за Ирник, 150 г. продължителност и период от 475 до 625 г., е съвсем свободно съчинение! Първо. В известните преписи на двата листа на "Именника на българските князе", за всяка продължителност на "държенето на князуването = жит" по реда на установяването им: Погодинов, Московски и Уваров, са изписани следните стойности с кирилските букви: "p.и." (с един общ надбуквен знак за двете букви, "черта с удебеления в началото и края й", като стойностите им са, за "р"=100 и "и" = 8) ; "р.к.и." (с три отделни еднакви надбуквени знаци над всяка буква, от които стойностите за "р" и "и" са известни, а за втората по-размазана буква, подобяваща на "к или и" = 20 или 8); и "р.и." (с един общ за двете букви надбуквен знак, с форма на дъга, със стойности за "р"=100 и "и" = 8 ); Кой и как чете 150 години е отделен въпрос!? Второ. 475 г. по никоя ера за отчитане на времето от неговото начало не съвпада с годината „дилом“ - шестата по българския календар. Трето. Сабин не пада от власт, а сам се отказва от владетелството си и отивайки под ромейска власт, отвежа със себе си около 250 000 души, с кораби на ромейте, в Мала Азия. Четвърто. Няма как 866 г. от Р.Х. да е годината „етхбехти“, защото началото на Българската ера е посочено от Екзарх Йосиф в 5505 г. преди Р.Х., а по него 866 г. е „шегор“. А и астрономическото събитие, поставящо това начало е в същата 5505 година на тогавашният 15 август. Първо: всички планети и Слънцето се намират над хоризонта. Второ: пет от тях са в зоната на горната си кулминация и са в зодиакалното съзвездие Дева. Трето: Нептун е залязващ, а изгрява Черната Луна – Лилит. И четирите светила в Девата са с мъжки имена и символизират мъжкото слънчево начало и оплождаща енергетика. Вестителят Меркурий оповестява зенита на силата на Марс и енергията на Уран. Мъдрият, управляващ Юпитер бележи времето на обръщането. Слънцето, символ на мъжкото начало, е в зенита си. Луната преминава от зодиакалното съзвездие Риби в Овен и е в опозиция на всичките пет мъжки светила в съединение с Мезартим от зодиакалното съзвездие Овен! Известно е, че краят на прецесионната Космическа ера на планетата Земя се фиксира от звездата Дзета-Ревати от зодиакалното съзвездието Риби, a преминаването на Луната през разделителната линия между Ревати и Мезартим и съединението и с Мезартим е ударът на гонга на времето!

От където и да го погледнеш,древната цифра Н ("Ета") е значела 8 а I е 10. N= 50 а съчетанието КI няма как да значи 20-10. Подробните проучватели са установили,че цифрата не ще да е стойност различна от 50: това И което предлагаш е всъщност N (50),понеже Кирилското И не обозначава нито една средновековна цифра. Взаимозаменяемост между N и И ще забележиш в много средновековни надписи,но не това е важното: пълното съвпадение на всичко останало е важно! Ако игнорираш десетките точни съвпадения и намираш грешка единствено в тази цифра,която и бездруго е съмнителна понеже е раздута още в древноостта по едни или други причини (най-приемливи са разбира се религиозните),за какво ти е било изобщо да четеш текста? Другото обаче е интересно и за него дори съм подготвил специална лека корекция в текста,но претовареният днешен ден не ми позволи да я направя веднага. Затова ти казвам: не разсъждавай отзад напред,а вземи таблицата. Потърси годината Дилом тутом,в която пада Телец и се възкачва Умор (763-а). Тръгни от нея нашир и надлъж и ще видиш как всичко съвпада- всичко освен онова,което не ти харесва. Не ти харесва впрочем това,че по някакви далечни провинциални летоброения годината Венера-змия е 453-а,а у Българите това е годината Слънце-овца. Ами така е: Българите си имали свое летоброене както виждаш и никак не им се налагало да надничат в канчето на тюрките и китайците,които били първобитни хора на фона на нашите древни общества.

Отказването на Сабин ако не е падане от власт,тогава може би е влизане във властта? Годината Шегор и годината Етх са съседни ако си забелязал,а годината 866 обхваща не само 95% от Етх бехти,но и 5% от Шегор шехтем,за която става дума и която е започнала между 22 и 25 декември. 475-а г. е Дилом по Българската ера- не по турко-китайската,а годините у дедите ни очевидно не се сменяли през август,нито през март или септември. Играта с хоризонта си е чиста проба не казвам будалкане,но отклоняване на вниманието от съществените неща към незначителните,а Нептун е морско олицетворение на Марс. Съзвездието Риби символизира Хермес,но в други календари включително и в нашия тогава е месецът на Марс (Раздвоения). Не бъркай обаче съзвездията с годините: едно е календарна година,друго е календарен месец. Дедите ни имали месец на Марс два пъти в годината,но имали и година на Марс по 10 пъти във всеки 60-годишен цикъл,и всяка една от тях имала номер,различен от този на останалите. До по-подробни обяснения по въпроса обаче още не съм стигнал: нали не си виждал статия,дълга 500 страници? Инак въпросите ти са конструктивни приятелю: създават условия човек да се размисли и разкърши,разсейват безкоментарната скука сиреч,за което ти благодаря!
цитирай
17. brancaleon - Здравей
18.01.2017 23:59
Имам съмнения, че когато в стари текстове е написано за период на царуване 100 и повече години, се има в предвид периода на приемственост по мъжка линия на династията, основана от първоначалния владетел.
Но честно казано, не може да се отхвърли възможността за изкуствено завишаване на периода на царуване на определен владетел с цел подчертаване на делата и приноса му. Практиката за канонизиране и обявяване на светци от католическата и православна църква е подобна, например ако се помнят с добро делата на човека, тогава се обявява за блажен и ако все още не е забравен след доста време - канонизира се за светец.
цитирай
18. brancaleon - Здравей
19.01.2017 00:03
Мислил ли си, че дългият период на царуване - 100 и повече години, е възможно да е обвързан също така с династия, която е наследявана по пряка мъжка линия.
цитирай
19. shtaparov - Мислил ли си, че дългият период на ...
20.01.2017 17:01
brancaleon написа:
Мислил ли си, че дългият период на царуване - 100 и повече години, е възможно да е обвързан също така с династия, която е наследявана по пряка мъжка линия.

Според мен тезата за обвързване на нереално дългото царуване с династията на владетеля е несъстоятелна- династията Дуло (Дионис) не е от I-II,нито от IV-V век а от много по-рано,и продължава както виждаме дори след Аспарух. А че Авитохол е Атила имам доста добра аргументация,но нея ще изложа в някоя друга статия.
цитирай
20. shtaparov - Имам съмнения, че когато в стари ...
20.01.2017 17:02
brancaleon написа:
Имам съмнения, че когато в стари текстове е написано за период на царуване 100 и повече години, се има в предвид периода на приемственост по мъжка линия на династията, основана от първоначалния владетел.
Но честно казано, не може да се отхвърли възможността за изкуствено завишаване на периода на царуване на определен владетел с цел подчертаване на делата и приноса му. Практиката за канонизиране и обявяване на светци от католическата и православна църква е подобна, например ако се помнят с добро делата на човека, тогава се обявява за блажен и ако все още не е забравен след доста време - канонизира се за светец.

Много точно си го казал- това е и моето мнение.
цитирай
21. inel379 - С интерес прочетох и разбирам, колко ценно е стореното от теб!
21.01.2017 15:47
Желая ти много здраве
и духът ти да е все така висок,
за да продължиш успешно
да се занимаваш с научната си работа!
Бъди мъдър, волев и щастлив
с всичко, което обичаш!
Сърдечен поздрав!
цитирай
22. shtaparov - Желая ти много здраве и духът ти да ...
21.01.2017 21:59
inel379 написа:
Желая ти много здраве
и духът ти да е все така висок,
за да продължиш успешно
да се занимаваш с научната си работа!
Бъди мъдър, волев и щастлив
с всичко, което обичаш!
Сърдечен поздрав!

Аз също намерих тази версия за най-добрата,която Нова България е имала,затова побързах да я споделя с патриотичната общественост. Приемам с благодарност твоите хубави пожелания- дано се сбъднат същите и за теб!
цитирай
23. bojil - Желая ти много здраве и духът ти да ...
25.01.2017 17:34
shtaparov написа:
inel379 написа:
Желая ти много здраве
и духът ти да е все така висок,
за да продължиш успешно
да се занимаваш с научната си работа!
Бъди мъдър, волев и щастлив
с всичко, което обичаш!
Сърдечен поздрав!

Аз също намерих тази версия за най-добрата,която Нова България е имала,затова побързах да я споделя с патриотичната общественост. Приемам с благодарност твоите хубави пожелания- дано се сбъднат същите и за теб!

Чудесна статия- благодарим и ще добавя,че заслужаваш един ден цяла България да ти благодари за разгадаването на нашия древен календар!
цитирай
24. balkan1 - ЗА БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР
15.05.2017 17:24
http://balkan1.blog/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831
цитирай
25. shtaparov - http://balkan1/technology/2...
16.05.2017 01:39
balkan1 написа:
http://balkan1/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831

Благодаря,но този адрес по някаква причина не може да бъде открит- моля провери дали е точно цитиран.
цитирай
26. balkan1 - ПРОПУСНАЛ СИ ( .blog ) след balkan1
04.11.2018 14:50
2018-та е 7 522-ра, а зодията е ОВЕН в цикъл ОГЪН
цитирай
27. shtaparov - 2018-та е 7 522-ра, а зодията е ОВЕН в ...
04.11.2018 16:17
balkan1 написа:
2018-та е 7 522-ра, а зодията е ОВЕН в цикъл ОГЪН

Благодаря приятелю: в Българския календар няма цикли нито стихии,няма вода и огън а досега не е открит нито един исторически извор,който да каже дали годината е 7522-а или просто двайсет и втора. При Българите не е имало зодия Овен в този й вид,в който е позната от класическия египетски календар,а е имало друга много близка до нея но това са подробности,които ще разгледам в някоя друга статия.
цитирай
28. shtaparov - Желая ти много здраве и ...
04.11.2018 16:31
bojil написа:
shtaparov написа:
inel379 написа:
Желая ти много здраве
и духът ти да е все така висок,
за да продължиш успешно
да се занимаваш с научната си работа!
Бъди мъдър, волев и щастлив
с всичко, което обичаш!
Сърдечен поздрав!

Аз също намерих тази версия за най-добрата,която Нова България е имала,затова побързах да я споделя с патриотичната общественост. Приемам с благодарност твоите хубави пожелания- дано се сбъднат същите и за теб!

Чудесна статия- благодарим и ще добавя,че заслужаваш един ден цяла България да ти благодари за разгадаването на нашия древен календар!

Нямам против да опитат да намерят и грешки в още по-точния вариант,който публикувах в http://shtaparov/politika/2017/10/01/vajen-istoricheski-izvor-izopachen-ot-tiurkolozite-vnasia-po.1570194 : няма да е лесно обаче да ги открият и това ме накара да кажа днес на един приятел че съм готов да дам награда на всеки,който открие някаква грешка в календарното ми построение от 01.10.2017 г.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816499
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136741
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи