Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2016 01:13 - "АНАЛИЗЪТ" ОТКРИВА,ЧЕ В СТАРИЯ БЪЛГАРСКИ КАЛЕНДАР НЯМА НИТО ЕДНА ТЮРКСКА ДУМА И РАЗГРОМЯВА НАЙ-СИЛНИЯ АРГУМЕНТ НА ТЮРКОЛОЗИТЕ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 27812 Коментари: 48 Гласове:
60

Последна промяна: 25.02.2019 18:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"АНАЛИЗЪТ" ОТКРИВА,ЧЕ В СТАРИЯ БЪЛГАРСКИ КАЛЕНДАР НЯМА НИТО ЕДНА ТЮРКСКА ДУМА И РАЗГРОМЯВА НАЙ-СИЛНИЯ АРГУМЕНТ НА ТЮРКОЛОЗИТЕ

(Първа превантивна версия- идеите в нея подлежат на допълнително доуточняване в последващи статии)

   Данните на "Именника" за древния Български календар са непълни и сравнително оскъдни,но могат да дадат надеждна и изчерпателна представа за произхода и религията на неговите създатели. Календарните термини в него сега звучат странно и някак особено но както ще видим по-долу,това не винаги е било така. Информационният недоимък около "Календара" за съжаление подхрани нечистото въображение на разни тенденциозно пишещи субекти с научни амбиции,ненаучни спекулативни институции и дори партийни централи,всяка от които се стремеше да наложи своето мнение на официалната наука и да заклейми с ненаучни средства останалите възгледи,без да държи сметка за обективната истина и за отпечатъка,който ще оставят циничните й приумици върху бъдещето и психологията на Българския народ.

  Най-активни и напористи в това отношение бяха тюрколозите,които имаха решаващо съдействие от страна на червената власт и с нейна помощ наложиха своите неверни и порочни възгледи за произхода и древното минало на Българския народ. Както видяхме в статията от 30.06.2015 г. обаче,техните всесилни и доскоро непоклатими догми се оказаха пошла квартална сапунена опера,която с цената на безброй недомлъвки,укривания,нечисти компромиси и криминални премълчавания отклони вниманието на учените-Българисти от реалната историческа правда и вместо да ги насочи по пътя на истинското познание,ги прати да пасат камили и якове из голите пущинаци на Източна Азия.

  За голям късмет на България обаче краят на тяхното тъмно време най-после дойде и зад разсейващите се парцали на червената мъгла почнаха да прозират първите контури и реални очертания на Истината. Появи се първото автентично индоевропейско т.е. Българско тълкувание на определителните термини в "пра"-Българския календар (http://shtaparov.blog.bg/politika/2015/06/30/ne-kitaiski-jivotni-a-paleopontiiski-bogove-se-kriiat-zad-st.1372972) което обаче ще остане непълно,ако към него не бъдат добавени индоевропейските тълкувания и на основните термини в "Календара". Досега те бяха главният аргумент,който позволяваше на някои учени да ПРЕДПОЛАГАТ,че древните Българи са били тюрки. Днес обаче на тази коварна заблуда ще бъде сложен окончателен край,понеже "Анализът" успя да открие истинските значения и тълкувания на календарните думички от "Именника" и да установи,че всички до една имат ясно доловими съответствия в Българския език.

  И не само това- "Анализът" успя да установи че същото важи и за древните Български надписи,чийто език е различен от гръцкия. Те уж бяха "разчетени" с помощта на тюркския език но това се оказа една дебела лъжа,базираща се единствено на факта,че обикновените порядъчни хора в нашето общество не са езиковеди и не могат да проверят дали това твърдение отговаря на истината и дали думите в тези надписи нямат по-добри съответствия в Българския отколкото в тюркския език. Основният принцип на всички направени дотук тълкувания е един и досега не ни е подвел: не е възможно основните думи в езика на древните Българи да са някакви други освен Български,затова във всички случаи те трябва да имат по-лесно или по-трудно доловими паралели с известната индоевропейска лексика.

  Двегодишните усилия на "Анализа" да открие убедителни доказателства за наличието на животински названия в нашия древен календар,отговарящи на изрисуваните върху него животни се увенчаха с пълен неуспех и следващата година протече в издирване на други видове аналози сред тях. Колко и да е странно сред тези термини се откриха някои примери,насочващи към световноизвестния зодиакален календар което в един момент ме накара да мисля,че Българският календар може да е бил някаква неизвестна разновидност на традиционния зодиак. Тези аналози са следните:

1. Дван- Деван (Девин,зодия Дева).
2. Дилом- Дильон ("Разделен" т.е. зодия Близнаци),или Тильон (Тельонка,зодия Телец).
3. Верени (Берени)- Барани (Баранъ,зодия Овен).
4. Теку- Тека (Тече,Протича т.е. Водолей).
5. Сомор- Замер (Замерващ,Замерящ със стрели,т.е. зодия Стрелец),или Замер (Мерещ т.е. зодия Везни).
6. Тох- Тих (Мълчащ като риба т.е. зодия Риби).
7. Шегор- Шагар (в руския "език" Он шагает= Той ходи) т.е. Ходещия (във водата) или Рак,чието латинско название Канцер означава Кацер (без носовката) или Куцар (С куцаща походка).

  Изкушението да обявя,че тези термини са имена на зодии от традиционния зодиакален календар бе твърде голямо,понеже те много повече приличат на такива отколкото на тюркски животински названия но в крайна сметка приех,че те са имена и епитети на Палеопонтийски (Скито-Тракийски,Български) богове по съображения,които ще разясня в някоя от следващите статии. Намирам тези съображения за достатъчно сериозни но не мога да ги разкрия директно тук,без да се наложи да добавя материал за още една-две статии към тази а това,както вече знаем,не е възможно в разумно допустимите граници на един четим постинг.

  Оказа се,че търсенето на индоевропейски (Български) успоредици сред календарните термини от "Именника" е твърде благодатна и плодотворна работа,понеже за всяка една дума се откриха по няколко възможни аналога и въпрос на добра воля е било това да бе направено още в петдесетте години на миналия век,преди червените историци да почнат да очернят Българите пред световната общественост и да ги кръщават с тюркско,монголско,циганско и дори индианско минало,само и само за да угодят на Сталиновата фалшификаторска школа и да спасят мизерните си постове.

  Новият проблем,който възникна в така създалото се положение бе от друго естество- кои от многото възможни аналози да бъдат приети за достоверни и доколко ще се подчинят те на взаимно свързващ ги общ принцип,който да има достатъчно надеждни допирателни със системата на някакъв древен езически календар,подобен на когото е имало и другаде в "Стария свят". Че нашият календар не е бил типично животински разбрах от предидущите проучвания,но от това не стана ясно какъв е бил той всъщност- религиозен,земеделски,астрономически,зодиакален или някакъв друг.

  Този проблем тръгна към разплитане едва тогава,когато почнах да търся сред календарните ни термини имена и епитети на езически богове. Такива бяха открити в изобилие но това пак не позволи да намерим окончателното решение,понеже разгадаването на един такъв проблем нерядко поражда друг. Поредният проблем в случая бе: кое е правилното подреждане на откритите термини,кои от тях са повече и кои: по-малко правдоподобни,кое би следвало да е общото свързващо звено между тях и какво разумно обяснение ще предложат те на потенциалните въпроси,които скептиците биха задали на изследователя.

  За "Анализа" не бе лесно да разгадае,че в стария Български календар не фигурират названия на животни,а имена на езически богове. Старата заблуда с китайските (будистките) животни е вкоренена твърде дълбоко в представите на научното общество и за него ще е твърде шокираща новината,че нашият древен календар не е циклова поредица от 12 животни,а от 12 езически богове. И макар изобразяваните в него твари да са имали много допирни точки с религиозните идеи на древните Българи,основата на "Календара" е била Палеопонтийска (Скито-Тракийска) а той всъщност е един Тракийски или дори пред-Тракийски календар,в който животните били само атрибути а не титуляри,затова предимство пред тях винаги имали божествените патрони на месеците и годините,които са кръстени именно на тях.

  Затова е важно да добавя че историческата наука досега не е открила нито един факт,който да докаже категорично,че древните Българи са имали животински а не божественски календар. В него се долавя една ясна,но незабелязана от досегашните проучватели закономерност,тясно свързваща го с начина по който са подредени боговете върху "Розетата" от Плиска,а върху нея животни няма- има само богове. Небесните тела и съзвездията,върху които така упорито отплесват вниманието си някои учени,са само небесни проявления на древните припонтийски езически богове- без тях в китайския (т.е. Будисткия) и Согдийския календар (който също е Будистки!) такива животни НИКОГА нямаше да има!

  Затова няколкогодишните опити на "Анализа" да открие поне 2-3 животински имена сред календарните ни термини,които да може да се свържат помежду си в аргументиран и смислен порядък не се увенчаха с убедителен успех,а всички термини се свързваха най-често с имена и епитети на езически богове. В крайна сметка обаче общата закономерност бе доловена а крайните значения и начина на тяхното подреждане- окончателно установени,благодарение на което стана възможна появата на тази статия.

  Веднъж добрал се до приемливи индоевропейски (Български) тълкувания на термините и техните божествени съответствия изготвих специална таблица,в която съм ги подредил така,както смятам че е било подреждането им в древността. В левия край на таблицата съм представил туркомонголските "аналози",които искат да наложат червените "учени" за нашите календарни термини а в десния- техните преки индоевропейски и в частност Български аналози,които "Анализът" откри. Под нея прилагам по-подробен разбор на онези Български ("индоевропейски") аналози и значения,които "Анализът" е счел за максимално близки до истината,а всеки читател нека прецени сам за себе си кое тълкувание да приеме за по-ценно и по-достоверно: тюркското или Българското:

image
 
  Ето по-подробни обяснения на предложените тук революционни тълкувания и истинските значения на календарните ни термини:
1. Теку:

а) Тека (Текъ),Тика (Изтиква се,Придвижва се).
б) Токъ (Ток)= Течение,Потекло,Начало (Потичане) на цикловия календар,Начало на летоброенето или Потекнуване,както казват нашите братя от Македония. От нея иде думата Изтокъ (Из-ток,Из Теку) т.е. Потекнуване (Потекло,Начало,Потичане) на деня.


 
Това значи,че думата Теку обозначава онзи бог,с който започва 12 годишния и 60 годишния цикъл на нашия древен календар а това несъмнено е Годината на Слънцето,чиито свещени животни са мишката,плъха и лалугера. От този календарен термин и по-точно от неговия божествен патрон произлизат добре известни лични имена като Тако (виж фам. Такови),Токо и Дако,както и думата Тиква (Тикова,Текова: Подобна на изгряващото слънце). Че поднесеното тълкувание е вярно се потвърждава и от едно малко очаквано място- думата Тука (Тукъ) в буквален смисъл означава Теку (Слънце,Бяло видело,Заобикалящ обичаен свят) а противоположната й дума Тамо (Тамъ) означава Тъма (Тъмно [Неизвестно] отдалечено място,Подземен [Враждебен] свят).
2. Шегор (Сигор):

а) Сигур (Сигурност,Стабилност).
б) Сакар (Сакал,Сакала,Скала).

в) Егор (с пропуск.на І-та съгл.- "руско" лично име) т.е. Угор (Угар [=Шугар],Земя). От този наш феноменален аналог произлиза гръцката дума Аграр (Уграр,Угар-ар),а също думите Аграрен,Агроном и пр.
г) Покор (Покоряваща се на мъжа си,Позволяваща му интимен контакт при всяко поискване).

д) Секуритас (=Сигоритас): римска богиня на плодородието и сигурността (надеждността). Във връзка с нейното име се намират думи като Секрет (Секурит,Сигурат,Шегорат) т.е. Съкрит (Скрит,Закрит),Заград (Заграден,Закрит [Затворен]) и Сграда (Сигората,Секурита,Съграда,Заграда).
е) Сигор= Сигорат (с древния суфикс -АТ) т.е. Съгарод (Съ-город,Съград) или Нещо съградено (Нещо сътворено а оттам- и думата Зикурат [Сигорат]) което още веднъж доказва,че този термин се отнася за Богинята на творението (Съворителката на живота,Богинята Майка),а не за някакво говедо или вол.

ж) Сикхара (=Сикора,Шегора): "Връх" (в санскрит). Планинските върхове са изградени от камък или почва (земя),затова често са свързвани с Богинята-Майка и нейни храмове са изграждани на тях.

з) Сакрум (в лат.език- "Свят,Свещен")= Съкровен (Закриван,Прикриван от посегателства) или директно Сакрен (Сигорен,Шегорен) и Сигорум (Сигорен).

и) Жугар (оттам нашата диалектна дума Жугам [Живея]). Това отново насочва към Богинята дарителка на живот,понеже Жугам= Жувам (Живим,Живеем: прех. Г-Х-В).


    Ето как става ясно,че названието Шегор може да се отнася само за годината и месеца на Богинята Майка (Земята),чието небесно тяло е Луната а свещените й животни са бик,вол,говедо,крава. Това се доказва лесно: в древен Египет свещения бик Апис носел на главата си Лунния сърп или диск (Майката Земя),понеже е нейно свещено животно:

image
image   Египетската Богиня Майка Хатор (богиня на радостта, женствеността, майчинството, плодородието, живота и чуждите земи т.е. на Земята),наричана още Херу (Хера,Тера,Вера) също е изобразявана от египтяните като крава,носеща лунния диск между рогата си:

image
image
  От друга страна земята винаги е давала чувство на сигурност у хората,затова в древен Рим я наричали още Секуритас (=Сигоритас,Шегоритас) и я определяли разбира се като Богиня на плодородието. На фона на вечно разлюлените морета и на дъждовното,ветровито или гръмотевично небе земята и образуваните в нея естествени пещери били единствените мяста,където хората можели да намерят траен подслон и сигурно убежище,затова техните жилища често били вкопавани под околното ниво и наричани ЗЕМЛЯНКИ,а отгоре били покривани с плочи от камъните (=хемините,хумините),които пораждала земята.


  Думата Сигур (Надежден,Верен,Заслужаващ доверие) днес е обявена за гръцка,но тя не е изначално такава понеже в гръцкия език е нарицателно,произхождащо от староБългарската дума Сигор (Шегор,Сакар),приета за название на Богинята Земя (Богинята Майка) и имаща същото значение. Римския вариант на думата- Секур (от името Секуритас) показва,че тя е изначално индоевропейска (т.е. Българска) и е ползвана едновременно от много племена,които с течение на времето станали отделни народи. Думата Сакара (Сигора) означава още Сакра (Свещена)- на нея е кръстена пустинята Сахара (Сухара- Сухото място),понеже Богинята Майка била богиня на изначално сухите неща- земя,скали,камъни,метали (Мат-ари: Добити от земята) и пр.,но думата Сакар (Сигор) означава още Сокар (Сок-ар,Осемененият),понеже Сок= Сос (Сой,Зай) и Сом (Сем,Семе или в съвременен вариант- "Сперма"). Връзката на думата Сокар (Сакар,Сигор) с думата Семе се демонстрира добре от другите имена на Богинята Майка:

-Земя (Семя,Семе,Семейната,Семенната),Зима (Взима,Взимаща т.е. приемаща телата на мъртвите,приемаща семето на Бога Баща и посевите на земеделците).
-Земля (Земела,Семела) т.е. Семера (Семаря,Осеменената), откъдето идва днешната дума Семейство (Семенство).


  Терминът Шегор е известен и на Шумерите (най-древен доиндоевропейски клон на Кимерите)- у тях той означава "Короната на Инана" (Богиня на любовта,почитана по-късно и като Богиня Майка),затова се превръща в атрибут и определител на самата Инана (О"Нана,О"Мама),известна на римляните под имената Анона и Юнона. Шумерите имат и календарен термин "Шегур-куд" (Месец на жътвата),посветен както можем да се досетим на Богинята на плодородието (в Рим тази функция изпълняват Секуритас,Анона и Юнона),сиреч на Богинята Майка.

 
От Българския календарен термин Шегор (Сигор) произлизат множество прочути лични имена в Русия,Полша,Гърция,Арабия и другаде: Игор (Сигор), Егор, Сикор, Шикор (оттам полските фамилии Сикорски и Шикорски [= Шегорски]), Закар (Захар,Захари), Шакир (Шикер), санскритската (заимствана от ромите в Индия) дума Шукар (Хубав,Плодороден),гръцкото име Сократ (Закрит,Заград) и пр. От същата дума произлиза името на днешния град Угърчин (Игорчин,Угар-син,Сигор-син),както и на древните градове Угарит (Шегорит,Зикурат) и Сигор (библейски град,в който се заселил Лот след разрушаването на Содом и Гомор),а "тюркската" дума Сиджир е източносакски диалектен вариант на същото божествено име,обозначаващ свещеното животно на Богинята Майка.

3. Сомор:

а) Сам-ар (Самото същество,Самотния [Единичния] бог,Той Самият,Сама бога) и Сам Яр (Ярей Самият,Арей Първият). Кой е Сама бога става ясно от другите негови названия: Един= Ведин (Богът на Ведическите племена),Водин (Один,Адин= Един,Войин= Воин): Богът-водач,Вотан (Бог на войните,бурите и конфликтите у древните Скито-Български племена). Това означава,че Сама бога или Один (Адин,Адам,Ведин) е самият Марс,който бил роден по волята на Световния бог преди всички други богове и отначало съществувал сам сред хаоса (безпорядъка),създаден от самия него,понеже Хаос= Харос (Херос,Йерос,Арес).

  Днес познаваме няколко лични имена,произлизащи от неговото календарно име: Само (древен Български княз от VII в.), Семо (виж фам. Семови), Амо, Емо, Симо и пр. В тясна връзка с него е името и на Келтския (Белгийския) бог на войната- Камул (Самул,Самур: с прех. К-С и Л-Р),както и нашенското название Кумир (Сумир). От него произлиза и думата Всемир (В Сомор),с която се обозначава светът,чието начало е поставено от Бога на бурите и конфликтите,тясна връзка с когото имал разбира се Дионис.

б) Сем-ар (Семе същество,Семето т.е. Родоначалието на всички богове от Седморката). Родоначалник на боговете в нашата Седморка разбира се е Марс (Арей),затова бил известен още под имената Один (Адин,Единствения,Изначалния бог) и Водин (Ведин)- Водача на Седморката,Първородния бог.

в) Осмор (прех. СО-ОС) т.е. Осмар (Осмия бог). Защо Марс е Осми бог? Защото при броене по "Розетата" той по дефиниция е пръв,но при продължаване на броенето след изреждане на първата седмица става осми,после 15-ти,22-ри,29-ти и т.н.

г) Комор (прех. С-К)= Кумир (Кумил) а Камул е популярно име на бога на войната у Келтите,чието главно племе се наричало Белги.

д) Сумер (Шумер,Кимер) което значи,че Шумерите (древно разклонение на Кимерите) са част от Марсовите (Дионисовите) племена,отделила се от общия народностен масив далеч преди появата на Четвъртия Дионис от което можем да предположим,че неин водач е бил Първият,наричан още Праматий (Прометей,Прамайката) и Пръватий (Пръвият).

e) Сумар (Сума-Ар): Сумарният бог,Праотецът на всички богове,който може да се прероди във всеки друг бог от Седемте.

  От това название на Марс в нашия език са останали редица лични имена като Семо (виж фам. Семови),Само,Амо,Симо и пр.,както и името на гр. Сомовит (Само вод,Само вожд). Българското влияние е наложено и в Индия от цар Дионис,където Сама бога или накратко Сама днес бива наричан Сома.


4. Герман (Грум,Ерми?), Зиез (?). Тези възстановени имена все още са предполагаеми и дискусионни,а дали някое от тях е вярно- бъдещето ще покаже. "Анализът" сочи,че всички тези думи имат връзка с Хермес:

а) Герман= Гърмен (Гръмин,Бог на Гръмотевиците). Малко хора знаят,че Българите имали не само Гръмовержец (Бог произвеждащ гръмотевици,Богът на небето),но и Бог на гърма (т.е. Бог на самата мълния или гръмотевица),който бил подчинен на Гръмовержеца но бил аватар на него и на Слънцето.

б) Грум= Гръм,а Хермес освен всичко друго ако не и най-главното бил и Бог на гърма,понеже Хермес= Гермес (Гърмес,Гърмеж).

в) Ерми= Герми (Гърми),Херми (Херме,Герме).


г) Зиез= Зиец (Заец,Заек). В Анонимния латински хронограф пише за Зиези,от който са Българите и мисълта,че това име може да е свързано с Хермес идва от думата Заек,обозначаваща едно от неговите свещени животни. Анализът на тази дума показва,че Заек (Заец) означава Знаек (Знаец,Знаещ),а също Зайец (Зайез,Зиез,Зауц) и Забек (Забег,Забягващ,Побягващ) а това определено насочва към Хермес,който бил покровител на занаятите,търговията,четмото и писмото и до голяма степен олицетворявал движещите сили на вселената,най-атрактивна от които за древните хора бил Гърмът. Каква роля има заека в митологичните истории за Хермес тепърва ще се установява но Календарът показва,че такава връзка определено е имало и е възможно заекът да е получил името си от неговите многобройни епитети. Това обаче не е сигурно,понеже другото име на Зиези е Зийевус (Зйевс,Зевс) т.е. Юпитер,а древните хора определено не са бъркали,нито смесвали Бога на гърма с Бога на небето,макар у гърците те да били единосъщни.

  В Българския език има доста имена и названия,свързани с Хермес- Герман (включително фам. Германови), Джерман, Гърмен, Чирмен, Ерма, Ерми, Ермиар, Ирник и пр. За култа към него свидетелствуват и писмата на Борис І до папата в които пише,че Българите били свикнали да се къпят в сряда и петък именно заради Хермес.

5. Верени (Берени):

а) Варуна (индоарийски Бог-Гръмовержец,познат в Индия и под името Вирини).
б) Перуна (Перунъ: име на "славянския" гръмовержец). От него в Русия,Чехия и Сърбия почти няма езикови остатъци но в Украйна,Южна Азия и България (включително древна Тракия) такива има предостатъчно.


в) Барани (Баранъ)- "Овен" в Украйна: страна,която носи името на древните Укри (Угри,Бугри). Това показва,че свещено животно на Зевс (Юпитер) у древните Българи не бил драконът (крокодилът),понеже крокодили в обозримата история не са обитавали Припонтийския регион,а овенът. Затова рисунките,в които нашият календар по китайски образец се представя с дракони трябва да бъдат коригирани и на мястото на драконите да бъдат сложени овни. Нашите деди били практични хора и включвали в календара си само реални животни а не митологични- митологичните дошли най-вече с Будизма,а реалните фигурирали в Календарното изначалие открай време.

г) Варан (Варанъ)= Гущер,Крокодил (в Южна и Югоизточна Азия,които били зони на разпространение на Будизма). Индийският бог Варуна както можем да очакваме бил изобразяван яздещ върху крокодил,понеже неговото свещено животно в Индия било дракон (крокодил):

image
д) Перин (име на "пра"-Български военачалник).
е) Пирин (Перин)- име на наша планина.


ж) Перуника- име на цвете,посветено на Българския култ към Зевс.
з) Береника= Вереника (Вереница) и Бараница,ще рече Юпитерова. Показва ясна връзка с едно от имената на Зевсовата съпруга- Вера (Хера,Тера,Сара)- Богиня на семейната вярност,откъдето идва нашето Вереница (Годеница,дала обет за семейна вярност и за изпълнение съветите на Вера [Хера] пред своя годеник).


и) Вероника (женско лично име,произлизащо от формата Береника). Днес всеки народ го превежда таска,както на него му изнася което значи,че Българското тълкувание на това име не е нито по-лошо,нито по-долно от другите му тълкувания.
й) Барен (Българска благородническа титла в Източна Европа)= Барон (същата титла в Западна и Централна Европа),чието значение е "Юпитеров наместник,Водач на народа".

к) Берон (наше фамилно име).
л) Бурен (Буреносен,Гръмотевичен).
м) Веринъ (Мъжът на Богинята Вера). А Богинята Вера в нашата древна митология е Хера у гърците,Тера (Земя) у римляните,Тара у индоариите и Сара у евреите). Съответно,мъжът на Вера (Тера,Богинята Майка) е Зевс (Юпитер,Богът Баща,Гръмовержеца).

6. Дилом:

а) Дивльон (Девлин,Девин т.е. Венерин [На Богинята-Дева]). Названието Дева ("Ева") означава Дава (Даваща любов и секс) и Дива (Божествена или Намираща се в първичното недокоснато от мъж състояние,в което е родена по Божия повеля).

б) Дилян (оттам- личното име Диляна и името на цветето Дилянка,което имало широко приложение в старата народна медицина а според поверието освен всичко друго засилвало и половата мощ,която е жизнено необходима на всички добри любовници).


в) Дильон (Делин,Дулин) т.е. Божествена съпруга на Делителя (Двойния,Разделения бог,Надделителя,Делеещия [Надделяващия] бог).

г) Гален (с прех. Д-Г)= Богинята,която я галиш и любиш.

д) Долен= Богинята,чиито месец и година се намират отдолу (в долния край) на цикловия календар и на "Розетата".


е) Жильон (Жилен,Жилещ)- Месец,в който най-много хапят (жилят) змиите. Това е най-вероятно обяснение на загадката защо змията е свещено животно на Венера (Вечера,Вещера). Знаейки в кой месец змиите са най-агресивни и най-много хапят,хората избягвали да излизат навън,седели си предимно у дома и се отдавали по-често на любов. Продължителното седене у дома понякога причинявало глад,но значително намалявало смъртността от онези злополуки,които съпровождали дългите походи извън дома,затова на змията били приписвани и лечебни качества.

ж) Дилон (Илон)- оттам името Илонка (Еленка,Илинка), Деленъ (Делена,Елена,Гелена,Галина,Калина и пр.- имена на Богинята на любовта,получени чрез прехода Д-Г).

з) Дилон (Дион- с отпадане на "Л" между 2 гласни както в Белоград- Београд [Белград],Боляри- Бояри и пр.),т.е. Дилан (Дилана,Диана,Диляна).

и) Дилом (Дилон)= Лидон (Ладин т.е. богинята Лада),получено с минойския преход Л-Д (Д-Л) или с проста рокада на сричката Лид (Лад) в Дил (Дал) за обозначаване на богинята,даваща любов.

й) Делен (ОтделЕн от Адам [Адин,Один] т.е. от Марс)- оттам и царското име Делян. В нашите древни легенди,които евреите заимствали или препотвърдили във Вавилон,библейската и древноезическата Ева (Дева т.е. Венера) била "отделена" от Адам (Адин,Один) и по-конкретно от неговото ребро (рубло,либро= лабрис). По все още спорна причина нейно свещено животно била змията,затова в минойските дворци,построени от Белазги (Пелгари,Белгари) се намират статуетки на богини със змии и с предизвикателно разголени гърди т.е. с външен вид,който е характерен както за Богинята-Майка,така и за Богинята на любовта,която е ранно (младежко) проявление на Богинята Майка:
image
image
  Връзката на Богинята Майка и на Венера (Веча,Веща т.е. Афродита) със змията била добре известна на народите в Стария свят,затова гръцкото й име "Урика" означава "Турика" (Терика,Терица= От Богинята Тера [Земя,Хера,Вера]) а Библейската Ева (староеврейско и вавилонско олицетворение на Богинята на любовта) често е изобразявана с онази Змия (Зъмя,Земя= Криеща се в земята),която й помогнала да съблазни Адам (мъжа):
image  image
image
    Вероятно по тази причина египетския йероглиф,изобразяващ змия е имал звукова стойност Д или ДИ,представлявайки първа сричка от думата "Дилом" (виж долу вдясно):

image
  Месецът на Венера в нашия календар (юни-юли),обозначаван в старо време и като Сърпен според някои означава "Месец на жътвата",но от това негово име произлиза латинското название на змията Серпент (Сърпенит= От месеца на змията) така,както от името Дилом произлизат тюркските имена на змията Джилан и Давлан. От този календарен термин произлиза нашето лично име Дило (виж фам. Дилови),както и "иберийското" (готско) име Дилма (=Дилома),носено от онази наша сънародничка,която стои начело на Бразилия в момента.

7. Именшегор. Този термин очевидно е двусъставен и съдържа две думи- Имен и Шегор. Какво трябва да е значел терминът "Шегор" вече установихме в т.2 и задачата ни сега е да открием за думата "Имен" такова съотвествие,което хем да има връзка със смисъла на думата "Шегор",хем да отговаря на принципа,за който стана дума по-горе сиреч да се доближи до някой от епитетите на бог,чиито "прерогативи" са близки до онези на богинята,скрита зад термина "Шегор" без да е напълно идентичен с нея. Този бог може да е бил само Сатурн,който единствен от Седморката има голям брой допирни точки с Богинята Земя като Бог на нощта и на подземния свят,чийто свещен цвят бил черният.

  Думата,с която обозначаваме черния цвят днес достатъчно красноречиво говори за това: Черен (Чрън,Црън)= Крън (Крон) т.е. Сатурн,а съкратената й форма Чер означава Кър (Кир) т.е. Земя и Кил (Ил,Кал),т.е. пак Земя. Значи връзката между Сатурн и Земята (Шегор) е несъмнена- остава само да изясним как първата част на този календарен термин а именно думата "Имен" ще ни насочи към Сатурн:

а) Имен= Ямен (Димен,Тъмен),с което целият израз "Имен Шегор" придобива значението Ямен (Димен,Тъмен,Подземен) Сигор (Угар). Думата "Яма" означава "Дупка" и "Гроб",а Сатурн както знаем е бог на подземния свят. "Подземният бог" Сатурн е Тъмен (Димен),понеже в подземния свят е вечна тъмнина и по тая причина негов свещен цвят е черният (тъмният).

б) Яма (индуски [индоарийски,ведически] бог на смъртта,т.е. на подземния свят).


в) Имен= Онен (Конен- с възст. на І-та съгласна),ще рече "Бог,чието свещено животно е конят". Скитските племена считали,че конят откарва душите на мъртвите в отвъдния свят,затова в месеца и годината на Сатурн на мястото на неговия месец често бил изобразяван кон,както се вижда от Будисткия календар.

8. Пасх (Песах)- този термин е възстановен и на този етап все още предположителен но други изследвания,за които ще е нужна отделна статия сочат,че най-вероятно е напълно достоверен. Той има достатъчно Български аналози и значения:

а) Пасу (Паса),Пасий- думи,с които били обозначавани овцете,овните и овчите стада в някои индоарийски езици (вкл. согдийски и Български) като не забравяме,че свещено календарно животно на Слънцето в конкретния случай била именно овцата.


б) Весак (=Весах,Песах)- дума,с която Будистите обозначавали рождения ден на Буда,който варира подобно днешния Великден и е по същото време като него но съвпада като време и с месеца на Слънцето,чието свещено животно била овцата. Рожденият ден на Буда не бил избран случайно- той съвпадал със стария,известен от незапомнени времена "рожден ден" на Слънцето или денят,в който се прераждал (възкръсвал) Слънчевия бог.

  Затова старите пра-евреи,бидейки ортодоксални езичници чествали деня Весах (Песах,Пасх,Пасха) като свой празник на Слънцето и като такъв го свързали с Изхода (Освобождението) от Египет. Най-вероятно те познавали този празник още преди да побягнат към светите земи и го избрали като възможно най-удобния ден,в който по предварителна уговорка да се съберат заедно и да тръгнат по дългия път към свободата. Това станало възможно,понеже фараонът явно се съобразявал с празничните дни на своите служители и роби и за всеки техен голям празник им отпускал (пускал,пасхал) по 2-3 свободни от трудови повинности дни,за да могат да празнуват. Тия свободни дни свършили добра работа на евреите които,тръгвайки още в първия от тях,успели да наберат добра преднина и да се укрият нейде из пустините,преди основните сили на фараона да са ги усетили и да са ги натоварили с поредната им трудова задача.

в) Паск (Пуск= Пускане [Начало] на деня или по-вероятно Спуск [Спускане,Залез] на слънцето).

г) Спаск (Спас,Денят на Спасението,Денят на Спасителя [Пазителя]),като се има предвид,че в най-древния ни език Х=К(Г),а С=К=СК=КС. Изгревън на Слънцето се считал от древните за спасение от тъмнината и хладината на нощта,както и от терзанията,които причинявали нощните (злите) духове,затова Слънцето,често асоциирано с Дионис и Орфей,било считано за Спасител от древните езичници. Това се подкрепя от най-старото (Българското) значение на името Христос,а именно Хръзитос (Хръзит,Кръжит= Слънце,с отпадане на гръцкия суфикс "-ос").


д) Пасх (Паск)= Пак (Пек,Напичане: понеже Х=К=С=СК=КС) ще рече Напичащия (Затоплящия) бог- епитет,който отлично пасва на Слънцето.

  От календарния термин Пасх в Българския език са останали личните имена Паско и Паскал,а вероятно и името Спас. Същият термин е познат в Согдийския календар под формата Пасий а в православната църква- под формата Паисий.

9. Тох- този термин обозначава Богинята Майка и има много значения,както и би трябвало да е:

а) Тов (прех. Х-В както в Духна-Дувна,Чух те-Чув те,Маха-Мава и пр.) или Тов-Ар,ще рече Товар (Натоварената,Забременената)- епитет,който отлично пасва на Богинята Майка или на Засятата (Оплодената) Земя (Луна).

б) Тих (Тохъ= Тиха): Богиня на тишината,а тишината е една от най-важните характеристики на сигурността) т.е. "Мълчалив като риба" което говори,че рибата навярно е била едно от свещените животни на Богинята Майка. Това се потвърждава от факта,че Зодия Риби в Сидерическия (реалния) зодиак съвпада напълно с месеца на Богинята Тох (Тохъ,Тиха). "Тиха" означава още Покорна (Покоряваща се на мъжа си) т.е. Жена,която от свободно моминство е преминала към ангажиращ брачен живот и не позволява "волности" на никой друг освен на своя съпруг (съвпряг).

в) Теш (Тешителката,Утешителката)- оттам е названието на числото Десет (Десят,Дешат,Тешат,Децат: "Раждаща деца"), понеже Богинята Майка при броене по хода на "Розетата" е десета поред и задължително ражда деца,след като е утешавала мъжа си.

г) Теж (Тежък,Тежест,Тежащ)- то иде да обозначи едно от основните качества на камъните (скалите,канарите) и на земната маса,които езичниците считали,че са плът на Богинята Майка (Земята). Този епитет в очите на древните обаче напомнял най-вече за бременността- едно от основните качества на Богинята Майка (Земята),затова народът някога наричал бременните жени "Тежки" за да подчертае,че те са обременени (забременени) с допълнителен товар. Небесно тяло на Земята както знаем била Луната,а "латинската" дума Луна означава Лоно (Вътрешност,Вагина),Лена (Елена,Хелена) т.е. Галена (Галина),Калена (Кална) и Калина (Богиня на калта т.е. на земята). От думата Кал произтича името на "индуската" богиня Кали (богиня на смъртта и подземния свят),чието име означава просто Калъ (Калната,Земната). Често е смесвана с Богинята на любовта понеже едната произлиза от другата като се преражда в нея,а в древната ни религия влизането в брак на Богинята Мома (Венера,Вещера) с Марс (Марес,Арес) я превръщал в Богиня Мама. Българската дума за Луна е Месец (Мензец) която означава Мекец (Макец,Матец,Майчин: прех. С-К). Оттам е "латинското" Мензес [Мензис= Менсец т.е. Месец или Майчин]).

д) Тог (Тогъ: с прех. Х-Г)= Тегоба (Тогова,Тохова), Тегло (Обремененост,Забремененост) т.е. Тег (Тех) плюс суфикса -ЛО (-ОЛ).

е) Ток (Тек) т.е. Потичане (Начало) на годината и Календара. И понеже такова начало (Теку,Текъ,Токъ) вече установихме ще трябва да добавим,че месецът (годината) на Богинята Майка (Луната) несъмнено е водел календарния цикъл епохата на Матриархата,но после бил заменен с месеца (годината) на Слънцето. Това навярно означава,че най-старите човешки календари са били лунни,а по-късно от тях са се явили слънчевите и смесените.

ж) Таш (турска дума- "Камък"). Тя без съмнение произлиза от нашите дума Теш (Тешителката),Тох (Тех- Утехата) и Теж (Тьож)- Тегло,Камък,Земна маса.


з) Тегло (Техло,Тохло), Тегоба (Тегова,Техова,Тохова).

и) Тухла ("латинска" дума)= Тохла (Направена от земя), Тохра= Тох-аря (Тох същество: прех. Л-Р), 
Тугла (Тегула: прех. Х-Г,Тегло)- виж "тюркската" дума Таш (=Теж,Тьож),означаваща Камък (Земя). Думите за камъни в нашия език също са показателни в това отношение:

- Камък (Камик,Камен)= Замък (Замик,Земяк,Земен)- Направено от земни валове или от камък укрепление; Хамък (Хемяк,Хумяк)- Направен от Хума (Хумус).
- Канара= Хунара (Хемаря,Хумаря) т.е. Образуван от Богинята Майка.
- Скала= Сакала (Сакара,Сикора,Сигора,Шегора и пр.): с прех. Л-Р.

й) Тюхе- гръцка богиня на плодородието,щастието и благоденствието,наричана още Тихи (Тихъ,Тохъ).

к) Тха (върховен езически бог на кавказкото племе Адигеи [Черкези,Черкаси]),чиитго "прерогативи" имат несъмнена връзка с онези на Богинята Майка.
л) Тух= Тут (прех. Х-Т) а "Тут" е богиня на Луната в древноегипетската религия.
м) Туф (=Тух): название на вид вулканична скала.

н) Ток (=Тох): вид женска шапка в Русия,носена навярно само от омъжени жени.
о) Точ= Тач (Тача) т.е. Почитаща съпруга си.
п) Тъч (Тъча,Изтъкавам,Занимавам се с тъкане). Тъкането е чисто женско домашно занимание,което се изпълнявало не от девойките,а от омъжените жени.

  Тук виждаме,че мястото на Луната (Богинята-Майка) в "Календара" е заето от термин,който няма нищо общо с азиатските маймуни,при които ни отпращаха тюрколозите а по-скоро се свързва с рибите- животни,включени в класическия зодиакален календар. Затова тук е мястото да добавя,че Седемте главни богове на древните Българи са имали календарна връзка с някои определени животни но тя е различна от онази,която ни се насаждаше досега и нещо още по-важно: част от тези животни са съвпадали с изобразяваните в досега известните варианти на календара ни,а друга част не са. Така било и в този случай- широко погледнато нашата Богиня Майка била свързвана с маймуните само в Индия и Китай а в палеопонтийската прародина на Българите била свързвана по-скоро с костенурката, жабата, пчелата и рибите,от което класическият календар заимствал своята "Зодия Риби". От названията на тази богиня произлиза и индоарийската дума Маймуна,която означава Маймина (Мамина,На Богинята-Майка принадлежаща),а месецът на Зодия Риби в общи линии съвпада с Месеца на Луната (Земята) у Българите,които при неговото настъпване започвали земеделската си работа.

От този термин в нашия език произлиза личното име Тихол (Тохол=Тохор,Тох-Ар)- виж фам. Тихолови,фамилното име на цар Константин I Тих (1257-1277 г.),твърде показателното лично име Тихомир (Тихо- мил,Тюхе мил,Тохо мил= на Тохъ мил),"арабското" име Тахир и етнонима Тохари (Тох-ора). Възможно е той да има отношение към образуването на загадъчното име Ави-Тохол (Сави-Тохар),макар че за неговото значение могат да се изкажат още няколко интересни идеи. От същия термин в немския език е останала думата Тохтер (дъщеря),чието буквално значение е Тох-дар (Дарена [Родена] от Тох). "Тохтер" има пряка връзка с древната Българска дума Доштер (Дочер) и показва как звукът "Х" в този термин може да преминава в "Ш" или "Ч",с което се получават други негови значения като Тош (Теш,Таш) и Точ (Тач,Тача,Тъча).


10. Дван:

а) Двайн (Двойн,Двоен) т.е. Марс. Защо древните езичници го считали за Двоен бог? Вероятно защото се наложило Световния (Всеобщия) бог да вземе от него една част (ребро,рубло,лабро),от която да произведе вторият бог на Божествения цикъл- Венера (Дева,Ева),за да могат те двамата (той и "реброто" му Ева) да образуват първата брачна двойка.

б) Дивен (епитет на Марс-Арей).

в) Дуван (Духащ- Бог на бурите и лошото време,респ. Бог на хаоса и конфликтите).

г) Дванъ (Двин,Двину). Тази дума е добре позната в руския "език" (диалект) и днес,а в най-древния си смисъл тя означавала Тласкам,Удрям,Бутам,Размествам,Проявявам агресия и оттам- "Движа се" (Раздвижвам всичко около мен)- епитети,отлично подхождащи на Марс.

  Че древните са считали Марс за двоен бог се потвърждава от някои особености на близкоизточните езически религии. Персийското и индоарийско име на Марс най-често е Бахрам (Бикрам)- царско име,разпространено сред перси и арменци,което означава "Победоносен". Цар Бахрам в Персия бил наричан още Варахран и Врам: във връзка с него са еврейското Аврам и арменското Арам (Арян,Ариан т.е. Марсов). Съответно на това,Ангелът на победата у древните евреи носел името Бахрам и бил покровител на... Зодия Близнаци!

  От персийското име Бахрам иде "тюркското" (източноскитско) название Байрам,свързвано най-често с арабския Рамадан (Рамазан)- девети месец на ислямския календар,докато у нас този месец е бил десети. Арабите са го заимствали от нашия месец на Марс както сочи неговото име,понеже Рамадан= Раматин (Праматин,Пръватин,Прометеин) или Първи Дионис (Първи Марс). Личното име Ваграм (Вихран,Бахрам) в древна Персия се тълкувало и като "Стремителен тигър",затова в Източния вариант на нашия календар месецът на Марс е обозначен с животното Тигър,което не се срещало в най-древните Български земи.


11. Етх:

а) Шетх (Шет- с пропускане на долавеното "Х"),т.е. Шетащия бог (Хермес).

б) Етк (Метк,Меткащия светкавици).


в) Ветк (Светк,Светкащия) а това ни насочва отново към Хермес,който хем е Шет (Шетащ,Постоянно движещ се),хем Метк (Меткащ мълнии-стрели) и Светк (Светкащ). Кучето очевидно било негово свещено животно и Скитските племена,които станали родоначалници на първите тюрки добре знаели това,поради което в чест на Хермес принасяли в жертва кучета и понякога наричали кучетата с онзи негов епитет,който е употребен конкретно в "Календара" а именно Ет (Етх) и Ит (Итх). В по-късно създадения будизъм обаче не можело да има друг бог освен Буда,затова будистите заменили боговете от календара на старите Саки (Скити) с техните свещени животни и измислили легендата за животните на Буда. В нашия календар било възможно кучето да бъде заменяно и с чакал,понеже Чакал= Чакар (прех. Л-Р) т.е. Чукар (Чук-ар,Чукащия бог),който понякога е Зевс,но в повечето случаи е Хермес.

г) Едх (Адху)- "иранска" дума в санскрит,означаваща "Пламтящ,Горящ,Светещ" и добре характеризираща качествата както на Слънцето,така и на светкавиците (мълниите),които са основно проявление на истинския (Българския) Хермес (Гермес,Гърмеж). Затова в определени случаи тя може да се отнася и за слънцето,понеже някои Памирски народи обозначавали с нея слънцето в зенит,споменато тук под термина Пасх (Песах).

12. Дохс (Докс):

а) Дукс (в латинския и келтския език- Дук т.е. вожд,водач,херцог).
б) Дуч (Дуче)= Вожд,Водач.
в) Дож (Дуж,Вож,Вожд)
г) Дух (КС=С=К=Х): виж и християнския Свети Дух. От Българската дума Дух и нейния диалектен вариант Дув произлиза гръколатинското Дев (Див),гръзкото Диас (Диос,Дивос),новогръцкото Теос (Деос) и днешната Българска дума Дав (Даващ).
д) Дос (в алб.език- Свиня). Получено е от думата Дохс след отпадане на добавеното "Х",понеже свинята (глигана) е едно от свещените животни на Юпитер.
е) Дакса (Дакша)- индоарийски бог. В стари индоарийски произведения като Риг-веда го наричат Баща на боговете (Зевс-Юпитер),а по-късно почнали да го отъждествяват с Агни (Огъня- Хермес),Сома (Марс),Вишну (Всевишния,Всеобщия бог) или Праджапати (Сатурн) което означава,че с времето основните му функции били забравени.

  Думата Докс (Дукс,Водач) съответно не е латинска,а "индоевропейска" (Българска),понеже нашите деди никога не са заимствали думи от латинци,гърци,тюрки или евреи,имайки свои собствени имена и думи за всяко явление,с което в течение на хилядолетията са се сблъсквали и по-скоро е тъкмо обратното: латините (людините,лидините) като потомци на древни малоазийски Лиди (Люди,Лидийци) са заимствали много думи от нас. Това се доказва лесно- "латинската" дума Дукс като титла на някогашния венециански държавен глава си има средновековно съответствие Дож,което е вариант на "славянската" (Българската) титла Вож (Вод,Вожд). Титлата,носена от държавния глава на Венецианската република например е изписвана върху стари монети като Дукс (DUX),но най-често е изговаряна като "Дож":

image

image

  Древните Българи познавали добре думите "Дукс" и "Докс",понеже освен за епитет ги ползвали като лично име (братът на княз Борис се казвал Докс),но и като владетелска титла. Средновековния историк Павел Дякон пише в своята "История на лангобардите" че Алцек,който пристигнал в Италия със своите Българи през втората половина на VII в.,носел точно тази титла:

"...На самия Алцек пък (Гримуалд) променил титлата и вместо Дукс (вожд,принцепс [първенец]) наредил да го наричат Гасталдий (областен управител). И до днес (в края на VIII в.) те живеят на тези места,както ги споменахме (Сепино,Бояно,Изерния и пр.)..."

  Затова думата Дукс има още едно важно значение на Български. Нейната форма Дук,която западноевропейците ползвали,знаейки че КС=СК=С=К означава още Диг (Дигнатия,Издигнатия [върху щит],Високопоставения). Тя произлиза директно от Българската дума Дигам (Издигам над останалите),затова е възможно титлата Дукс,употребявана като титла и епитет,да е съкращение на израза Дукас (Дук-из,Диг-из,Из-диг,Издигнатия) така,както подобната й титла Канас (Канз,Княз) означава Кон-из (Из-кон,Изконен). Думата Вдигам,която употребяваме в днешната литературна норма означава Двигам (Придвижвам) и Водигам (Подигам),затова тя не е основна а съставна,като основната дума разбира се е Диг. Така разбираме,че титлата ДУКС не е нито гръцка ни латинска- тя не съществува в древна Гърция и в древния Рим а се появява на историческата сцена едва тогава,когато в нея активно се намесват Българите.

  Епитетът Докс (Дукс,Дож,Вож,Вожд) пасва добре на Юпитер,считан за водач и пастир на духовете (боговете),за което говорят и неговите стари имена: ведическото Дяус Питар (Девус Патер= Бог Баща,Йув-патер= Юпитер) и "иранското" Госпат (Господ) т.е. Гос Пати (Хос Бати,Конс Батъ)= Водач (Господар) на духовете (боговете). Това се доказва от сребърния орел на Аспарух,открит във Вознесенка (Украйна)- бидейки основен Зевсов атрибут и символ,той носи на лявото си крило пояснителния надпис DOX (=Зевс,Юпитер):

image
  Освен на боговете Юпитер бил водач (начало) и предводител на 12-те месеца в календарната ни година,която започвала именно с него,но това ще бъде обсъдено в някоя от следващите статии.


  Българските аналози на календарните ни термини не се изчерпват само с това- има и още но тези,които съм споменал тук най-добре отговарят на изредените по-горе условия,които ги свързват в логична последователност и правилен астрологически порядък. Те всъщност са толкова много,че на учените е било нужно само добро желание и малко повече усърдие,за да ги открият.

 
Старите казионни езиковеди обаче,като слепи последователи на деградиралата съветска школа не показаха дори следа от такова желание за съжаление,а това ме извади от търпение и ме провокира да им покажа колко са били невежи,сакати и глухи за родното и колко срамно са се изложили,обявявайки свещения Български език за жаргонен чувашотатарски а светлите ни деди- за мръсночерни изгърбени тюрки и разнокраки монголи. Вярно,че много учени опростяваха живота си,приемайки лъжите на онези преди тях за неопровержими истини и не със зла умисъл а поради безхитростна вяра,че всичко необходимо за откриване вече е открито и нищо от изнамерените данни не може да бъде променено и оспорено. Както виждаме от тукашното изложение обаче това съвсем не е така,а всичко писано в досегашната ни история за "пра"-Българите е било неграмотно четвъртокласно съчинителство,което трябва час по-скоро да бъде премахнато,преосмислено и пренаписано.
  Работата,която предстои да се свърши е голяма и непосилна както за сам човек,така и за ограничена група от хора. Тепърва трябва да се намесва силата на държавната машина,за да бъдат установени и дефинирани всички детайли на обективната историческа истина,да бъде прекратено и ако щеш ликвидирано с брутални средства васалническото вредителство на ретроградната червена бюрокрация,новите знания да бъдат вкарани в учебниците и кадрите,които са учили по тях да станат улегнали възрастни,а това ще отнеме годините на две-три поколения. Плодовете,които ще берат онези след нас обаче ще са богати и ползотворни- човечеството ще се прекланя пред заслугите на България и с трепетно страхопочитание ще изучава обичаите на народа,който даде цивилизация и прогрес на света.


  
Забележка: информацията и част от календарните данни,поднесени в тази статия са допълнени и поправени в http://shtaparov.blog.bg/politika/2017/10/01/vajen-istoricheski-izvor-izopachen-ot-tiurkolozite-vnasia-po.1570194.




Гласувай:
62


Вълнообразно


1. indiram - Здравей, Щапаров!
26.01.2016 02:04
Отговарям по заглавието, което дава идея за съдържанието (вероятно):
"АНАЛИЗЪТ" ОТКРИВА,ЧЕ В СТАРИЯ БЪЛГАРСКИ КАЛЕНДАР НЯМА НИТО ЕДНА ТЮРКСКА ДУМА И РАЗГРОМЯВА НАЙ-СИЛНИЯ АРГУМЕНТ НА ТЮРКОЛОЗИТЕ
Още не съм прочела статията, но "АНАЛИЗЪТ" (както е казано с кавичките) ясно казва, че съмнението ни е основателно!
Казвам, без да изтъквам доказателства, на този етап, че заглавието на статията е вярно и правилно, че Българските думи са разграбени... иначе, дедите ми трябва да са били доктори, професори, академици... всякакви учени...
Като прочета материала, пак ще се включа...
До скоро!
Поздрави!
цитирай
2. shtaparov - Отговарям по...
26.01.2016 03:00
indiram написа:
Отговарям по заглавието, което дава идея за съдържанието (вероятно):
"АНАЛИЗЪТ" ОТКРИВА,ЧЕ В СТАРИЯ БЪЛГАРСКИ КАЛЕНДАР НЯМА НИТО ЕДНА ТЮРКСКА ДУМА И РАЗГРОМЯВА НАЙ-СИЛНИЯ АРГУМЕНТ НА ТЮРКОЛОЗИТЕ
Още не съм прочела статията, но "АНАЛИЗЪТ" (както е казано с кавичките) ясно казва, че съмнението ни е основателно!
Казвам, без да изтъквам доказателства, на този етап, че заглавието на статията е вярно и правилно, че Българските думи са разграбени... иначе, дедите ми трябва да са били доктори, професори, академици... всякакви учени...
Като прочета материала, пак ще се включа...
До скоро!
Поздрави!

Благодаря,Инди- материалът позволява всеки да направи заключение за себе си и да прецени кое тълкувание е по-достоверно: нашенското или докараното от чужбина,макар едно подобно сравнение да прилича на съпоставката кой по-добре разбира и владее Български език- Българите или чужденците.
цитирай
3. krumbelosvet - Тюркската теория не е с български, нито червен произход.
26.01.2016 11:02
За червените се предполага, че са заинтересувани от славянството, а не от пантюркизма. Малко хора си дават сметка, че тюркската теория владее много българи и с велика изненада чух от интелигентна дама думете "А защо не?", когато споделих, че се подготвя ново турско иго.
За щастие, иранския или индо-ирански произход се доказва все по-убедително. България няма никаква полза от овековечаване на разделението на българите на червени и нечервени. Мислех си, че мина времето на подскачането. Майдана подскачаше много по-бясно с думите "Кой не скача е москал".
Добре е поне науката да не се смесва с омраза на българи към българи. Печели трети.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Поздрави, приятелю!
26.01.2016 13:19
Огромен материал, чудесен постинг!
Не знам дали публикуваш някъде материалите
Един юнак беше преписал мотамо над 30 страници на Спароток за линеарите, като негови
Помисли за защита, защото като нищо при вълчите нрави у нас, утре може да го четеш, но не като твое
Иначе при Герман например сме имали единогласие, а и по други неща, въпреки, че този въпрос го изследвам периферно
Изненадите идват една след друга, за близостта с латинския
Ами то е очевидно-Гордий, Гордиан, с корен горд!
Съжалявам, че не записах кой от възрожденците беше споменал Гордий за първи Български цар- фригийския цар с възела
Еней е фригиец, Гордий също Нещата са ясни...
Хубав ден!
цитирай
5. shtaparov - За червените се предполага, че са ...
26.01.2016 15:59
krumbelosvet написа:
За червените се предполага, че са заинтересувани от славянството, а не от пантюркизма. Малко хора си дават сметка, че тюркската теория владее много българи и с велика изненада чух от интелигентна дама думете "А защо не?", когато споделих, че се подготвя ново турско иго.
За щастие, иранския или индо-ирански произход се доказва все по-убедително. България няма никаква полза от овековечаване на разделението на българите на червени и нечервени. Мислех си, че мина времето на подскачането. Майдана подскачаше много по-бясно с думите "Кой не скача е москал".
Добре е поне науката да не се смесва с омраза на българи към българи. Печели трети.

Знам- така е но червените бяха именно хората,които я наложиха със сила на България по нареждане от чужбина разбира се. Затова съм казал на много места- върхушката на "Партията" не бе съставена от Българи (само с едно изключение),а от комунисти- те,както и да ги погледнеш не са Българи а чужденци в тази страна,понеже категорично отказват да се занимават с решаване на нейните проблеми. Останалите които членуваха,членуват или работят за тази партия са обикновени хора- те никога не са правили проблеми никому,ако дръпнем настрана мутрите и бандитите разбира се. А противопоставянето между едни Българи и други именно те го започнаха още по времето на Сандански,Димитров и Тито- не сме го започнали ние както знаеш.
цитирай
6. bezistena - Поздрави, Приятелю! Абсолютно ...
26.01.2016 16:02
Поздрави,Приятелю!
Абсолютно правилно и вярно е твоето заключение след упоритото лингвистично изследване и търсене,че в стария Български календар не фигурират названия на животни,а имена на езически богове,което генерално и фундаментално откритие определя и правилната и вярна посока на твоето търсене.
Ние сега ще конкретизираме параметрите на Божествените субекти,обекти на твоето изследване,които съвпадат на 100 % и с обектите на нашата изследователско–просветителска работа.
Във всички наши документи,които разшифроваме и разсекретяваме във всичките ни статии,ние доказваме с безкраен и безспорен информационен доказателствен материал, факти и аргументи,че всички тия безбройни и разнообразни езически богове и богини из всички народи,за които и ти вече си локализирал със сигурност,че те са обектите на зашифровка в Древно–Българския езичиски календар,са единствено и само единствено Боговете–Демиурзи,Господ Бог Отец Исус и Великата Богиня Майка Диана,които не по случайност са Българи,и които се представят пред хората при различните си аватарни явявания с различни образи,имена и параметри–всички зашифровани и захерметезирани чрез Свещеният шифър,чрез който са и разпознаваеми!

Извършил си огромна работа и си на прага пред храма на Истината и Познанието–направи с нас последната крачка! Хайде,виж я:

ИСТИНА=Иса и Диана
ПОЗНАНИЕ на=на Бог Иза

Сега ще демонстрираме чрез твоите открития и достижения колко близко си до Тях и колко лесна е тази крачка,като във лингва–фактите на твоите изследвания от твоя Анализ въведем Божествената сакрална етимология,в която сме заложили за фундамент матрицата с имената и титулите на Българските Богове Исус и Богинята Майка,Мария Магдалена,и на тяхната жреческа потомствена каста,под–изпълнители на Божия проект и посредници между Боговете и хората,и как всички тайни и прегради тогава падат пред изследователя!

СЕКУРИТАС=ШЕГОРИТАС=Исус Трак=Кристос
СЕКРЕТ=СКРИТ=ЗАКРИТ=Иса от Тракия
СЕМЕРА=Иса и Мария
ШУМЕР=Ешуа и Мария

СОМОР=Иса и Мария




цитирай
7. bezistena - СОКРАТ=ТАРК ОС=Трак Иса=Иса от ...
26.01.2016 16:04
СОКРАТ=ТАРК ОС=Трак Иса=Иса от Тракия
ЗИКУРАТ=ТАРУКИЗ=Трак Иза=Иза от Тракия
МАРС=Мария и Иса
ОДИН=АДИН=ЕДИН=Диана
ВОТАН=ВЕДИН=ВИДИН=Богиня Диана
ОСМАР=Иса и Мария
ЕРМИ=Мария
ЗИЕЗИ=Изуз
ЗЕВС=ЗИЕВУЗ=Бог Исуз

ВЕРЕН=ВАРУН=ВАРАН=ПИРИН=ПЕРУН=УРПЕ=Орфей=Фер=Вер –Змей–
един от 12–те синонима от цялата гама змейски херметични символи на Българските Богове,които са хералдиката на Дуло

ДИЛОН=ДЕЛЯН=ДИЛЯН=ДОЛЕН=ДЕЛОН=Дуло

ПАСКА=ПЕСАК=ВЕСАК=ПУСК...=Бог Иса

ТЕШ=ТАШ=ТЕЖ=ДОЖ=ДУЧЕ=ДИАС=Диана и Иса
ВОЖД=Богиня Диана и Ежуа

Ето и висшата сакрална тайна и свещена етимология на върховната дума и понятие ГОСПОД,съставена от Българските шифровъчни гении:
ГОСПОД=ПОГ Д ОС=Богиня Диана и Иса

И давай,Приятелю,все по тази посока,Дух и строгите математически правила на Свещеният шифър,с отворена и обърната Душа и сърце към Българските реални и всемогъщи Богове,без да ти пука от никакви анти–Български пресмехулници,нихилисти и мекерета,и учени–бездуховници и сатрапи на Българската история и етнос,турени на тия позиции точно заради това да крият истината от Българите,и въобще не чакай на тях и не търси благоволението и санкцията им,нито очаквай те да се задействат за въвеждане на истинската материя в науката и учебниците–това ще направим ние с тебе и другите Българи без да ги питаме въобще!

Въведи във твоя Анализ задължителната секрална(Божествена) етимология в сакралната етимология заложи за фундамент матрицата с имената и титулите на Българските Богове Исус и Богинята Майка,Мария Магдалена,и тогава всички тайни и прегради ще паднат пред теб и ще бъдеш извисен и пребогато възнаграден!

ИЗВИСЕН=Бог Исуз
ИЗВИСЕН=Син на Бог Иза–осъзнат и посветен феноменен потомък на Бог Исус
осъзнат потомък на Бог Исус,Негов генетичен потомък

Ще добавим към заглавието,че освен че няма нито една тюркска дума в Именника, всички тюркски думи са съставени от Българите по правилата на Свещения шифър,и не само тюрските езици,ами и всички езици са съставени от Българите по същите правила!
Бъди благословен!
цитирай
8. bezistena - Ало, krumbelosvet !Относно в...
26.01.2016 16:53
Ало,krumbelosvet !
Относно византийската ти врътка с подмятането уж между другото "за щастие, иранския или индо-ирански произход на Българите се доказва все по-убедително"–ще ти кажем,че не на нас с тия юдейски Златарски номера и не в този блог на shtaparov на Посветените Българи!

Мерзостта,че Българите сме индо–иранци,памирци и тем подобни азиатски и всякакви други приходящи на Балканите дошляци,е резервната версия на анти–Българската фалшификация,че Българите сме тюрки,която мерзавците анти–Българи имплантират коварно в общественото пространство,за да не се разкрие епохалната тайна и истина,че Българите сме сътворенческият народ от Сътворение още пръв на Балканите и на земята на сегашна България–защото това разкрива,че Българите сме първите на света и преди всякакви траки и всички други племен на света,защото тия траки,които са всички племена на света,са експериментално създадени по висша Божествена алхимична и метафизична технология и рецепти с участието на Българите–жреческата каста на Боговете,технология описана и документирана в нашите по–долу представени поста,и разселени и обгрижвани пак от Българите по целия свят.

Ето и автентичните документи,доказващи че Българите сме пост–Сътворенческите Божии феноменни деца и изпълнители,а Тракия,България и Балканите,са нашата експериментална и развойна база за направата на всички синтетични тракийски племена и тяхното разселване по целия свят!

Нашествието на извънземните и роботите на залез Слънце по парковете и покривите в София,Пловдив и Варна! От кои сте вие? Част 1.
http://bezistena/history/2015/07/07/nashestvieto-na-izvynzemnite-i-robotite-na-zalez-slynce-po-p.1374518

Нашествието на извънземните и роботите на залез Слънце по могилите и светилищата на Тракия!Къде отнесоха пръстта за Адам и Ева от могилата в Кабиле? Част 2
http://bezistena/regionalni/2015/07/09/nashestvieto-na-izvynzemnite-i-robotite-na-zalez-slynce-po-m.1374965

Вземи и се просвети и ти,за да не ти е трудно и нанагорно после!
цитирай
9. shtaparov - Огромен...
26.01.2016 17:20
leonleonovpom2 написа:
Огромен материал, чудесен постинг!
Не знам дали публикуваш някъде материалите
Един юнак беше преписал мотамо над 30 страници на Спароток за линеарите, като негови
Помисли за защита, защото като нищо при вълчите нрави у нас, утре може да го четеш, но не като твое
Иначе при Герман например сме имали единогласие, а и по други неща, въпреки, че този въпрос го изследвам периферно
Изненадите идват една след друга, за близостта с латинския
Ами то е очевидно-Гордий, Гордиан, с корен горд!
Съжалявам, че не записах кой от възрожденците беше споменал Гордий за първи Български цар- фригийския цар с възела
Еней е фригиец, Гордий също Нещата са ясни... Хубав ден!

Проблемът с календарните термини е един от най-възловите за България- тюрколозите само въз основа на тях ще ни клеветят пред света че сме тюрки,без да обръщат никакво внимание на другите теории,колкото и да са верни и каквито ще да са аргументите ни в тях. А това е сериозна пробойна в "кораба" на автохтонистите,която трябваше някой да я запълни. Всъщност важно беше именно аз да я запълня като автор на "Ангеловия анализ",инак хората биха казали: "Какъв е тоя анализ,който не може няколко доказано Български термина да установи какво значат,а се захванал вместо това да установява значението на чуждите термини?",и биха били прави разбира се. С това "черната" работа вече е започната и остават за запушване още три пробойни- личните имена,титлите и "тюркския език" на древните Българи. Имам вече доста добри постижения и там но ще пусна съответна статия тогава,когато условията ми позволят да го направя.
цитирай
10. shtaparov - До bezistena:
26.01.2016 17:51
Благодаря за поздрава приятелю- не мога да цитирам коментара на който отговарям в момента поради големия му обем но мога да кажа,че си прав- в иранската теория има много здрав смисъл но тя не изчерпва цялата истина за старите Българи понеже иранците,индоариите и всички Памирски народи са някогашни "Траки" (т.е. Българи),обитавали Припонтийския (Околочерноморския) регион от всичките му страни,а това е самата прародина на индоевропейците.
цитирай
11. tres1 - Поздравления за труда
26.01.2016 19:21
Всяка една гледна точка, разширяваща макар и малко кръгозора на човешкото познание е принос достоен за уважение. Конкретно по темата мога да бъда само лаик, но ми харесва ентусиазма с който се разработва. За да не бъда разбран двусмислено ще се опитам да илюстрирам някакси картинката. Тук на Балканите може и да не е пъпа на света, нито ние като българи /макар и не единствени/ да сме богоизбраният народ и т.н., но тук, както и на много други места на света са открити вкаменени отпечатъци от гигантски ходила на човешки крак / но само с два пръста/. Скелети и саркофази на гиганти има открити на различни места по света. Артефакти датирани на смайващо отдалечени от новото летоброене времена и епохи, показващи наличието на една или няколко високоразвити човешки или човекоподобни цивилизации - би следвало да ни накара да погледнем на древният български календар по съответният начин. Допуска се кога е влязъл в обръщение този артефакт, посочва се и евентуалната причина за това - краят на една ужасна световна война. Елементи останали от този период са останките от крепостни стени в Китай и Индия. В аналите и на двата народа има податки за древни белгарии /бели хора имащи пряка връзка с небето/ Та тези бели хора ще да са пуснали в обръщение календара, защото пак според тези анали те са носителите на знания в областта на медицината, астрологията архитектурата, геометрията, математиката и т.н. защото са имали въздухоплавателни средства с които вероятно са обикаляли безпрепятствено цялата планета. Защо го споменавам всичко това - защото голяма част от боричканията / не само м/у блогърите/ за това траки, българи, че къде ли не сме първи или единствени е най-малкото смешно. Звучи като македонския виц - Луно-Луно - земьо македонска. Това не ни освобождава от отговорността, която носим, като единствено запазили названието си българи, да търсим и отстояваме всячески истината за нашето общо минало с това на другите народи и народности.
цитирай
12. indiram - Здравей, Щапаров!
26.01.2016 20:39
Хвала! Браво! Молодец! Хубавец! Евър!...
Все едно, че бръмчилото от моята глава... (О, да, да - колежка някоя беше казала, че има много бръмбари в главата си, и всички били висшисти! - да е жива и здрава!)
Имаме си, обаче, ние, бръмчило - да се разграничим от бръмбарите...

Много работа, Щапаров! - Поздравления!
Много вярно и право Е всичко, което казваш! - Който мисли обратното, в съда - да заведе дело - тъй знаем ние от Родопа Планина, от далечното село.
/В общежитието в Студентски град имаше един студент от чужбина, с българско име - ще го спестя, защото е уникално, и той казваше "Последната КЛЕТКА на кавала!? - което е поговорка, а беше заменил дупка с клетка./
Мисля, че първите Българи са се наричали... ЗУТАРЕИ и са били Езичници (кой измисли тая глупост?!) - прекланяли са се на Великата Природа, на Хаоса, на Видимото... и затова са оставили завет, че ВСИЧКО Е ОТКРИТО! (като герме)
Мисля, още, че ако има друга нова религия-вероучение, ще се казва А (първата буква от Азбуката) или 10 (като число).
Българите се познават!
Живи и здрави!
Поздрави!
цитирай
13. indiram - ... хрумка, Щапаров, да си я кажа...
26.01.2016 22:09
... И, не знам кой (как, какво...) ти е казал, мисля, обаче, че най-вероятно сам си си го каза! - Да развееш Българското знаме (картинката вместо снимка)
Което Е за Адмирации, Е и за Бис многократен! И ... Слава!
Поздрави!
цитирай
14. shtaparov - . . . И, не знам кой (как, какво. . . ) ти ...
26.01.2016 22:28
indiram написа:
... И, не знам кой (как, какво...) ти е казал, мисля, обаче, че най-вероятно сам си си го каза! - Да развееш Българското знаме (картинката вместо снимка)
Което Е за Адмирации, Е и за Бис многократен! И ... Слава! Поздрави!

Подкрепям те Инди: не снимките на отделните личности са важни- идеята за бъдещето и напредъка на народността е важна,и извършените за нея полезни дела.
цитирай
15. nikikm - Поздрави приятелю!
27.01.2016 00:44
Тежък труд и винаги изненадваш с по нещо!Жив и здрав и за много години! Много успехи и до много хора да стигат!
цитирай
16. shtaparov - Тежък труд и винаги изненадваш с по ...
27.01.2016 12:11
nikikm написа:
Тежък труд и винаги изненадваш с по нещо!Жив и здрав и за много години! Много успехи и до много хора да стигат!

Благодаря за поздрава- дано!
цитирай
17. shtaparov - Хвала! Б...
27.01.2016 12:16
indiram написа:
Хвала! Браво! Молодец! Хубавец! Евър!...
Все едно, че бръмчилото от моята глава... (О, да, да - колежка някоя беше казала, че има много бръмбари в главата си, и всички били висшисти! - да е жива и здрава!)
Имаме си, обаче, ние, бръмчило - да се разграничим от бръмбарите...

Много работа, Щапаров! - Поздравления!
Много вярно и право Е всичко, което казваш! - Който мисли обратното, в съда - да заведе дело - тъй знаем ние от Родопа Планина, от далечното село.
/В общежитието в Студентски град имаше един студент от чужбина, с българско име - ще го спестя, защото е уникално, и той казваше "Последната КЛЕТКА на кавала!? - което е поговорка, а беше заменил дупка с клетка./
Мисля, че първите Българи са се наричали... ЗУТАРЕИ и са били Езичници (кой измисли тая глупост?!) - прекланяли са се на Великата Природа, на Хаоса, на Видимото... и затова са оставили завет, че ВСИЧКО Е ОТКРИТО! (като герме)
Мисля, още, че ако има друга нова религия-вероучение, ще се казва А (първата буква от Азбуката) или 10 (като число).Българите се познават!
Живи и здрави!
Поздрави!

Думата "Зутареи" впрочем се среща в моите изследвания- там тя звучи като "Затери" (Зад Тера),но подробните обяснения ще оставя за някоя друга статия.
цитирай
18. shtaparov - Всяка една гледна точка,разшир...
27.01.2016 12:20
tres1 написа:
Всяка една гледна точка,разширяваща макар и малко кръгозора на човешкото познание е принос достоен за уважение. Конкретно по темата мога да бъда само лаик, но ми харесва ентусиазма с който се разработва. За да не бъда разбран двусмислено ще се опитам да илюстрирам някакси картинката. Тук на Балканите може и да не е пъпа на света, нито ние като българи /макар и не единствени/ да сме богоизбраният народ и т.н.,но тук,както и на много други места на света са открити вкаменени отпечатъци от гигантски ходила на човешки крак / но само с два пръста/. Скелети и саркофази на гиганти има открити на различни места по света. Артефакти датирани на смайващо отдалечени от новото летоброене времена и епохи,показващи наличието на една или няколко високоразвити човешки или човекоподобни цивилизации- би следвало да ни накара да погледнем на древният български календар по съответният начин. Допуска се кога е влязъл в обръщение този артефакт,посочва се и евентуалната причина за това- краят на една ужасна световна война. Елементи останали от този период са останките от крепостни стени в Китай и Индия. В аналите и на двата народа има податки за древни белгарии /бели хора имащи пряка връзка с небето/ Та тези бели хора ще да са пуснали в обръщение календара,защото пак според тези анали те са носителите на знания в областта на медицината, астрологията архитектурата, геометрията, математиката и т.н. защото са имали въздухоплавателни средства с които вероятно са обикаляли безпрепятствено цялата планета. Защо го споменавам всичко това- защото голяма част от боричканията / не само м/у блогърите/ за това траки, българи,че къде ли не сме първи или единствени е най-малкото смешно. Звучи като македонския виц- Луно-Луно - земьо македонска. Това не ни освобождава от отговорността,която носим,като единствено запазили названието си българи,да търсим и отстояваме всячески истината за нашето общо минало с това на другите народи и народности.

Да- Балканите не може да бъдат обявявани за пъп на света,но има друго интересно- македонците може да ритат срещу нас подучени от сърбите,но някога и едните,и другите са почитали "пра"-Българския календар: именно него,и вече има достатъчно доказателства за това!
цитирай
19. tres1 - За какви доказателства може да става дума shtaparov
27.01.2016 18:53
От двама братя сме деца - ега ги баш и шантавите братовчеди.
цитирай
20. shtaparov - От двама братя сме деца - е...
27.01.2016 20:09
tres1 написа:
От двама братя сме деца - ега ги баш и шантавите братовчеди.

Да,така е но доказателствата са налице,а сърби и "македонци" с пълна пара почитат календара на "пра"-Българите дори днес,и не са само те. Затова са смешни,когато почнат да сипят обиди и хули срещу нас понеже се оказва,че най-големи предатели на България са сърбите и в по-малка степен: техните служители от Скопие.
цитирай
21. didanov - поздрави за огромния труд
27.01.2016 23:56
и за поредното опровергаване на тюрколозите!
доста убедително си успял да докажеш връзката между българския календар и българския зодиак, чрез анализа на българския език!
Аз бих добавил, че българския календар е създаден за простолюдието за обикновените маси, а в основата си той е изграден върху българския зодиак (науката Астра-Веда - наука за звездите).
Българският Зодиак е подчинен на две главни условия.
Първо. Той е ориентиран точно спрямо четирите астрономически точки – зимно и лятно слънцестоене, пролетно и есенно равноденствие.
Второ. Той е близо до математическото съвършенство за началата, върховете и краищата на зодиите-месеци и броя на дните в зодиите, сезоните и полугодията, доколкото за това позволява първото условие.
В него, вместо чуждата дума за знак – „зодия“, е използвана българската дума за време – „живот“.Тя е единствената абсолютна мярка за време, която може да бъде отнесена към всяко отделно нещо. Колкото са нещата във Вселената, толкова са и времената животи. Със същия смисъл думата „живот“ е използвана и в древните свещени писания за живота на патриарсите. „Авитохол живя 300 години. Ирник живя 150 години“.Но Българският Зодиак е ползван от колобрите и посветените велможи, а за удобство е бил създаден за широка гражданска употреба Българският календар.Българският Зодиак е точна снимка на действителното положение и движение на системата Земя–Слънце, а не пригоден и натъкмен, скалъпен по нечие желание и за някакви нужди. Оттук следва още, че няма и не може да има друг Годишен Зодиак. Обективната истина в природата е една и истинският Годишен Зодиак може да е само един и това е Българският. Всичко друго е измислица.За целта ще се върна в началото – в древността, към познанието на нашите деди за изграждането, съществуването и отмирането на небесните тела. За раждането, еволюцията и разграждането на материята. За същността на пространството и времето. Но тъй като всичко това е абстрактно и недостижимо за обикновените хора, а дори и за съвременната наука, древните наши праотци са се постарали тези знания да останат в паметта на хората, като са направили няколко важни неща.

Първо. За всеки етап от развитието на небесните тела са избрали дванадесет символа, предимно животни, които имат някаква идейна прилика със съответния етап. Това е Зодиакът.
Второ. Разделят небесния кръг на нашата галактика на дванадесет участъка – съзвездия, със същите имена. Това е Астралният Зодиак. Той е звездната карта на Млечния път – циферблатът на часовника, с който са измервали големите, епохалните времена.
Трето. Разделят земната година на дванадесет зодии-месеци, със същите имена. Това е Годишният – Българският Зодиак.
Четвърто. Създават наука за отчитане влиянието на Слънцето, Месеца и Астрала върху Земята и промените, които ще последват тук. Името и е АСТРА ВЕДА, на гръцки Астрология. В Китай е останала в Бха Гуа и И Дзин – Книга на промените.

цитирай
22. didanov - българският календар в опростената му версия се е
28.01.2016 00:03
използва дори до 19 век от посветени майстори-строители и лица пазещи древните знания (като Уста НИкола Фичев)
друго косвено доказателство за българския произход са
В българския език един от синонимите за животно е думата „гад“, гадина. Ако заменим животно с гадина, в Юпитеровия кръг ще се редуват гадина след гадина.
Гадина, е първообразът на съвременната българска дума година. Юпитеровият кръг не е Зодиак и затова животните от него не съвпадат със животните от Зодиака. (*преполагам в случая, че колобърския първообраз са били 12-те богове както ги наричаш, които с материализирането на живота са забравени и заменени от животински символи)
Пет Юпитерови кръга са шейсет години, десет са сто и двадесет години, двадесет и пет са триста години, петдесет са шестстотин години, а сто Юпитерови кръга са хиляда и двеста години.
От всичко това става ясно, че слънчевосредищната (хелиоцентричната) система е била не сама позната на нашите деди, но и единствената, каквато е и действителността.
За дните от седмицата:
Българската седмица е започвала с Неделя. Самото име подсказва, че Неделята е неработен ден. Седмиците се повтарят една след друга и е без значение дали Неделята ще се счита за ден първи, или последен от седмицата, както е в Григорианския календар. Днес Неделята е почивен ден след трудовата седмица, а в древността е била ден първи, ден за размисъл и планиране на дейността за предстоящата трудова седмица. С това нашите деди поставят разума преди труда, както за всяка дейност в своя живот. Денят Неделя не е броен. Бройни имена получават останалите дни от седмицата.

Първият е Понеделник. Той не получава числово название, например Пръвник, защото така директно ще бъде посочен като начален ден на седмицата. Не е наречен и Вторник, защото Неделята не е броен ден, а е получил най-точното име Понеделник – След Неделник, като с това се утвърждава Неделята като начален ден на седмицата.

Думата по се е употребявала в някои наши диалекти като синоним на след. Дори и днес в шоплука може да се чуе „оди по мене“ – „върви след мен“.

Вторият броен ден естествено е наречен Вторник.

Третият ден не е наречен с бройно име, а с името Сряда – среда. С това се указва, че Срядата е действителната среда на седмицата, което също уточнява, че Неделята е начален, неброен ден.

Четвъртък и Петък са наречени с естествени бройни имена.

Последният ден има лично, а не бройно име – Събота. То не показва собствения си смисъл, но логично и звуково най-близо до него стои думата събор. Възможно е това да е смисълът на Събота – завършек.

В календара, ползван в Съединените щати днес, седмицата започва от Неделя.

Как са изписвали датите в древността?

Водещо е било астраведичното начало, а астраведичните различия между зодиите са по-осезаеми и ясни от тези на отделните дни. И за да се изведе на преден план числото дванадесет, първо се е изписвала зодията или месецът от календара и след това денят и годината.

И този начин на записване е наложен като календарна особеност в САЩ. Също там е наложено отброяване на часовете през денонощието да става на два пъти по дванадесет – преди полунощ и след полунощ. Така отново се акцентира на числото дванадесет.
цитирай
23. shtaparov - До didanov (Коментар 21):
28.01.2016 18:47
Да- Български зодиак е имало но дали в него е имало животни или не- това все още е трудно да се каже. Българските богове имали свои свещени животни както казах и в текста,но не животните са заемали място в Календара,а боговете- техните титуляри. Същите тези животни (като изключим азиатските нововъведения сред тях) играели друга роля у древните Българи,но за нея ще стане дума в някоя от следващите статии.
цитирай
24. shtaparov - До didanov (Коментар 22):
28.01.2016 19:02
Изобразеното от Кольо Фичето на построената от него къща вероятно не е маймунка,а човешка или ангелска фигура- на някои туркомислещи атеисти им се е искало да видят маймунка в нея,затова са побързали да я обявят за такава,преди някой да е видял в нея християнска религиозна символика. Но дори и да беше маймунка това с нищо не доказва,че по негово време някой е можел да си спомни нещо конкретно във връзка със стария ни календар,най-малко пък маймуна- животно,което Българите не са изобразили върху нито един свой древен артефакт (за разлика от много други животни) и не са виждали от поне 2000 години. А думата "Година" не е доказателство за връзка на календара ни с животните,понеже означава "Ходина" (Ходене,Промяна,Нестояне на едно място). Идеята за връзка с думата "Гадина" е изкушаваща,но не е вярна- ако беше вярна,тогава нашият календар щеше да е чисто будистки да не казвам тюркски и нямаше да има сериозна причина думата за "година" да бъде приемана от руснаците,които по старата теория са коренно различни от "тюрко"-Българите и нищо не са взимали от тях. Руснаците съвсем не споделят оптимистичното мнение,че "техният" израз "Новы год" означава "Новы гад"- нищо че ни натрапват "животинската" теория за Календара,която го прави с хиляди години по-млад от възрастта,която му придава моята теория. Аз пък твърдя,че израза "Новы год" означава "Новы ход",а първите животни в древния Сакски (Скитски) календар са въведени от будистите около 500 г. пр. н.е. което означава,че животинският календар е на максимална възраст 2500 години за разлика от божествения,чиято възраст не може да е по-малка от 5000 години.

Новата система тълкуваща Календара ни по никакъв начин не опровергава нито отрича 60-годишния цикъл,известен още от времето на Шумерите (те са архаичен клон на Кимерите) и стигнал благодарение на тях до Индия и Китай посредством дедите ни- Арите,ползвали същия този календар. Новата система не опровергава данните за началото и края на седмицата,нито променя нещо от казаното от теб във връзка със седмичните дни тук. Напротив- именно тя потвърждава НА ПРАКТИКА тези неща за разлика от старата,която ги "потвърждаваше" само с предположения и по презумпция- аргумент,който не е добре приет от световната научна общественост.
цитирай
25. indiram - Здравей, Щапаров!
28.01.2016 21:00
Цитирам от по-горе (17):
"Думата "Зутареи" впрочем се среща в моите изследвания- там тя звучи като "Затери" (Зад Тера),но подробните обяснения ще оставя за някоя друга статия." -
- казваш.
Значи, ще спорим за думичката ли?! :-))) - питам като на шега... Или, какво значи...
Иначе, ще очаквам да се запозная с изследванията ти!
"Всички пътища водят към Рим!"

Поздрави!
цитирай
26. didanov - моите уважения
29.01.2016 00:39
но не мога да се съглася изцяло в отхвърлянето на животните в календара
1. защотото са 100% животни, а за символиката която се крие зад тях може да бъде различно тълкувана. Къщата с маймунката си е маймунка 100 процента виждал съм я със собствените си очи - и построяването й съвпада с годината на маймуната по българския календар, както и множество построени чешми и сгради от периода на Възраждането, които изобразяват ралични животни съответсващи на определена година, а не планета или древен Бог
2. Имаш ли обяснение за именника на българските князе какво означава верени алем< шегор твирем-теку читем и останалите освен годината и месеца на възкачване и управление на съответния владетел? АКо бяха Богове или планети, то за мен не би имало смисъл
3. Животните символизират -зодиите, задиите - съзвездията и планетите - това са били първоначалните богове на нашите предци
4. Явно е че тюрките приемат както и китайците нашият календар, но той се разчита не толкова от тюркските езици, а с помощта на китайския календар, както и шумерския такъв - тук не става и дума за тюркски календар, само за късни аналози на имената на животните!"животинската" теория не прави календара ни по-млад, напротив - приема се въз основа на астрологически събития, които не могат да пбъдат тълкувани многостранно, че е около 5500 г пр. н.е. което съвпада с потопът в Черноморския регион и преселението на местното населен
5. климатът преди 5000 години пр.н.е. в черноморския район е бил много по-различен, имало е кактолъвове така и повечето екзотични африкански животни сред които вероятно и крокодили..но думата верени или варан си дрвената дума на дракон,змей,кала, хала откъдето и идва името на Калоян (Йоаница възкачил се в годината на змея). ДРакони навярно са съществували по това време, т.к.много народи ги споменват в легендите си.
интересно е тълкуването на името Буцефал-конска глава, което съвпада с българската комбинация имени(кон) шегор(вол-бик)
т.к. темата е анти-т'ркска теория цитирам:Ето какво пише един наш изследовател на проблема Иван Иванов '' За етническия произход на тези термини няма единно мнение. Господстващата доскоро хуно-тюркска доктрина изискваше да се търсят главно алтайски корени, изхождайки от презумпцията, че прабългарите са етнически тюрки. Въпреки привидния успех при някои термини (етх, шегор, докс, дилом), останаха термини с които тя не можа да се справи (верени, дван, именшегор-теку). Например, ВЕРЕНИ беше деформирано до ВЕР с цел да се получи БЬОР, което значи вълк по старотюркски. Въпреки това, прабългарския цикъл остана без вълк (тотемът на тюрките!) за голямо огорчение на любителите на тангрите, юртите и шаманите. Да не говорим за строгите тюркски фонетични закони, които почти никоя прабългарска дума не спазва. Например ШЕГОР, ДИЛОМ и ДВАН звучат в ухото на тюрка както грузинското Мрквтциашвили за българското.''
цитирай
27. didanov - пример от записките на Ибн Фадлан за българите и пример за праисторическо животно
29.01.2016 01:14
"А недалеч от тях имаше широка степ, за която се споменаваше, че по големина зверовете в нея са по-малки от камилата, но по-големи от бика. Неговата глава [на звяра] приличаше на главата на бик, а опашката му – опашката на бик, тялото му – тяло на катър, а копитата му наподобяваха копитата на бик. В средата на главата му стърчеше рог – дебел и кръгъл; колкото се възвишаваше, ставаше все по-тънък и заприличваше на крайник на копие. От тях (от рогата) имаше с дължина от 5 до 3 лакътя, в съответствие с размера на животното – по-малко или по-голямо е то. То се храни с листата на дърветата, имаше много добра зеленина. Когато то (животното) види конник, насочва се срещу него, а ако ездачът е върху кон рисак, то конят, имащ добър тръс, тича и търси спасението си от него, като бяга презглава, а ако то догони конника, намушква го с рога си откъм гърба на неговия кон, след това го подхвърля във въздуха и го посреща и не престава да прави това, докато не го убие.

В действителност видях при царя три големи дълбоки паници, произведени от йеменски оникс, за които той ми съобщи, че са направени от рога именно на това животно. Някои от жителите на тази страна твърдят, че това е носорог. "
цитирай
28. shtaparov - Цитирам от по-горе (17): &quo...
29.01.2016 13:00
indiram написа:
Цитирам от по-горе (17):
"Думата "Зутареи" впрочем се среща в моите изследвания- там тя звучи като "Затери" (Зад Тера),но подробните обяснения ще оставя за някоя друга статия." -
- казваш.
Значи, ще спорим за думичката ли?! :-))) - питам като на шега... Или, какво значи...
Иначе, ще очаквам да се запозная с изследванията ти!
"Всички пътища водят към Рим!"
Поздрави!

Не-не,няма да спорим- изобщо не се налага,никому не помага дори! :))
цитирай
29. shtaparov - До didanov (Коментар 26):
29.01.2016 13:18
Моят вариант не отхвърля животните изцяло- той само уточнява,че имената на годините са конструирани не от животински,а от божествени имена. Животни свързани с Календара ни е имало- това се вижда от термина Верени (Барани,Баранъ-овен), Тохъ (Тихи,Тиха- риба), Имен (Онен,Конен), Пасхъ (Пасу,Пасе- овца) и пр.: това съм го писал и в текста,а може да бъде открито и по друг начин,за който ще подготвя специална статия когато ми се удаде. Дали са 100% животни- това все още е спорно: моята теория по въпроса потвърждава че е имало замесени животни,но не на 100% а защо това е така- трябва допълнително да бъде изяснено.

1. За Къщата с маймунката не споря- не съм я виждал от 39 г.,а тогава бях в друга възраст и с друго мислене. Факт е обаче,че в древните Български артефакти са изобразени много животни- лъвове, грифони, мечки, елени, орли, пауни, зайци, овце, змии и пр. та дори и кентаври (!!!),но никъде не е изобразена НИТО ЕДНА маймуна което води до заключението,че дедите ни,дори и да са виждали маймуни при безбройните си походи из цяла Евразия,не са ги включвали в основния вариант на Календара си.
2. Обяснение за Календарните термини от "Именника" имам,и то отлични бих казал: за определителите на Календарните ни термини пуснах отделна статия но ще се наложи малко да я коригирам,понеже установих още нещо допълнително,което тогава го нямах предвид и не е включено в текста. В крайна сметка може да се наложи да пусна отделна статия,в която да дам резюме на основно постигнатото във връзка с изследванията ми за Българския Календар досега.
3. Първоначалните богове на дедите ни не са били планети и небесни тела: те впоследствие ги свързали с тях. Не са били и животни- както виждаме,в нашите Календарни термини няма нито едно название,което да е типично животинско,а някои от термините нямат абсолютно нищо общо с животните което значи,че основни са имената на боговете,а животните са по-късно добавени.
4. За датиравката на нашия календар спор няма: той не може да е много по-млад от възрастта,която си посочил но китайците не са взели календара си директно от нас,а чрез Будизма. Дедите на пратюрките пък били източни Скитоиранци сиреч Българи,които с течение на времето се променили и изродили заради смесването им с други народи.
5. За климата съм съгласен,но между древните животни в нашата прародина не е имало тигри и крокодили- това палеонтологията го доказва. Маймуни мисля да е имало в Мала Азия,но боговете (титулярите) били важни за дедите ни,а не техните символи,които имали друга роля в техните религиозни ритуали. У тях Халата (Кала) не е била символ на Юпитер,както би следвало да е ако "Верени" означаваше просто "Дракон",а символ на земята понеже змейовете (извънредно големите змии) живеели под земята и се криели в дупки в земята винаги,когато се наложело. Това се потвърждава от самите названия: Змия (Зъмя)= Зимя (Земя) и Кала (Хала)= Калъ (Кал,Земя). Името "Калоян" безусловно може да има нещо общо с израза "Халата Ян" (Дракона Зевс) но може да означава и друго нещо,за което съм планувал отделна статия преди 2-3 год.,но не съм имал време да я придвижа. По-специално името Калоян (Кало-йан) може да има връзка с името Кало-ман (с прех. Й-М) и тогава смисълът му ще е Коло-ман (=Слънчев мъж,Дионис),а това на пръстена му ще е било лъв наместо хала (змей),понеже лъвът бил един от символите на Слънцето.
цитирай
30. shtaparov - "А недалеч от тях имаше широка ...
29.01.2016 15:02
didanov написа:
"А недалеч от тях имаше широка степ, за която се споменаваше, че по големина зверовете в нея са по-малки от камилата, но по-големи от бика. Неговата глава [на звяра] приличаше на главата на бик, а опашката му – опашката на бик, тялото му – тяло на катър, а копитата му наподобяваха копитата на бик. В средата на главата му стърчеше рог – дебел и кръгъл; колкото се възвишаваше, ставаше все по-тънък и заприличваше на крайник на копие. От тях (от рогата) имаше с дължина от 5 до 3 лакътя, в съответствие с размера на животното – по-малко или по-голямо е то. То се храни с листата на дърветата, имаше много добра зеленина. Когато то (животното) види конник, насочва се срещу него, а ако ездачът е върху кон рисак, то конят, имащ добър тръс, тича и търси спасението си от него, като бяга презглава, а ако то догони конника, намушква го с рога си откъм гърба на неговия кон, след това го подхвърля във въздуха и го посреща и не престава да прави това, докато не го убие.

В действителност видях при царя три големи дълбоки паници, произведени от йеменски оникс, за които той ми съобщи, че са направени от рога именно на това животно. Някои от жителите на тази страна твърдят, че това е носорог. "

Няма лошо да отчетем дори в този полумитичен случай,че нашите деди са познавали някои праисторически животни- и аз съм на мнение,че те познавали лъва не от своите експедиции в Африка а още от времето,когато на Балканите се въдели лъвове и то доказани с палеонтологичен костен материал. Цитираното в това сведение животно вероятно е див бик (зубър),останал с един рог по някаква причина или с някаква генетична малформация,караща го да прилича на еднорог- и той е обитавал както тукашните,така и източноевропейските земи но повечето му популации за съжаление са изчезнали,тукашните- още в Римско време заради гладиаторските битки.
цитирай
31. didanov - Богове , хора, животни или планети?
30.01.2016 13:17
КОе е първичното от тях? Кое бива Обожествявано първо?
Знаем, че планетите са се появили преди хората, животните също, а с появата на хората идва и нуждата от обяснение на природните явления...кой е първият човешки Бог - навярно слънцето, то е първопричината за обожествяване, после навярно Луната, звездите...от заобикалящия свят логично е да са животните...тоест процесът на обожествяване може да бъде неодушевен предмет (планета, звезда), природно явление *гръм, светкавица, , високо развит човек или някаква определено живтоно - общото е приписване на някакво свръх-качество. Дали в календара са били първи Богове или животни май няма смисъл - и в двете има някакъв смисъл на обожествяване и символика.
Тук е важно да си зададем въпроса - откъде са успели древните да създадат преди хиляди години такъв точен календар приближен максимално до астрономическия?Да имат такива познания на за съзвездия, планети и прочие без телескоп?Единственият възможен за сега отговор, на който се противи класическата археология, е че древните българи са били много по-технологично и духовно развити от преполаганото до сега, аз бих казал дори повече от сега в някои отношения. Тоест човешката раса в древността не се е развивала,само възходящо както се смяташе досега, но и низходящо, тоест - циклично с възходи и падения, както е и днес. Най-вероятно тези древни знания са възприети от предшестващата ни раса, тази на атлантите, с течение на времето и поради различни катаклизми тези знания са били загубени, унищожени и забравени. Не случайно се казава "няма нищо ново под Слънцето и всичко ново е нещо старо забравено" - ето и ти се опитваш да ни припомниш нещо което отдавна сме забравили.
За Асеневци прави впечатление, че стария Йоан приема името Кало-петър в годината на дракона, змея, 12 години след това (*тоест точно в годината на дракона) най-младия Йоан спазва древната българска именна традиция и се нарича Кало-ян. И това не е случайно.Кактои промяната на руското гад в год, ив бг гадина-година
цитирай
32. shtaparov - До didanov (коментар 30):
30.01.2016 19:25
Твоите въпроси и забележки са толкова обемни и значителни уважаеми приятелю,че понякога се налага да пиша материал за половин статия,за да им отговоря :)) Затова понякога отговорите ми се забавят- не от незнание а поради липса на достатъчно време,което би ми позволило да дам стойностен отговор.

Много неща са се появили преди хората но те обожествявали само онова,от което зависел живота им и с което не можели да се преборят. Затова в най-древните религиозни представи на нашите деди за богове били приемани не животни или небесни тела,а гигантски природни явления,стихии и дадености,имащи силата да променят съдбите им. Това били Земята,Небето,Мълниите,Водите,Планините и пр. За богове били приемани и някои идеи- Доброто и Злото,Реда и Безпорядъка,Любовта и Омразата,Живота и Смъртта,Лъжата и Истината. С времето някои от тези представи и идеи се избистрили и обединили около един център като представата за Бога Марс,за Богинята Земя,за Бога на небето (Богът Баща) и т.н.,а тяхната връзка с небесните тела била направена по-късно: в епохата на Земеделските общества,когато човечеството вече имало достатъчно свободно време,което да отдели за наблюдения върху онова,което се случва на небето. Чак тогава на хората им хрумнала идеята да опитат да установят в привидния хаос от движещи се тела по небето някакъв порядък и да опитат да оприличат фигурите,очертавани от звездите с някакви животни,както и да ги асоциират със своите богове. Така че идеята за връзка между животните и нашия Календар е много,много по-млада: навярно с хиляди години по-млада от идеята за Боговете-Природни явления и за Боговете-Стихии.

Доколко пък е бил точен нашият Календар е напълно непозната константа до момента: досегашната идея за неговата "точност" си бе чиста спекулация,базирана върху съвършено ненаучни основи и явила се на бял свят поради нуждата да бъдат компенсирани с нещо положително негативните представи от натрапения на Българите турко-китайски календар,затова тя ще трябва из основи да се преосмисли. Доколко е бил точен той тепърва ще има да се изяснява,а сега дори не знаем с положителност дали е бил лунен,слънчев или смесен. Така че сега ти ме караш в материал,имащ обема на почти половин статия да пиша неща,които трябваше да бъдат написани в някоя от следващите статии а това не винаги ми е по вкуса,но нека да е здраве и късмет.

Отношението ми към "атлантите" го разкрих в коментар към предидущата статия: на този етап "историите" свързани с тях са чиста спекулация и не съм прочел нищо научно,писано за Атлантида в последните няколко десетилетия. Затова съм решил да запълня този вакуум с нещо научно и ненаписвано досега за Атлантида но това ще стане едва тогава,когато успея да открия добре направено резюме на легендата записана от Платон,за да не пиша "наизуст" и по стари спомени. Едва тогава България ще има някакъв по-стойностен научен материал за Атлантида,на който ще може да се опрат следващите изследователи,без да изпадат в положението на фолкисторици като Васил Цонев и други подобни романисти,за да няма никакви излишни критики и присмех,които да се пречкат на благодното ни дело.

И при Асеневци нещата не са такива,каквито изглеждат понеже името Калопетър не го приема нашият цар,а му го дават "византийците" в годината на неговото възцаряване 1185-а,която не съвпада с Годината на дракона (Зевс),а с Годината на змията (Венера),съвсем същото се отнася и за цар Калоян (Каломан): това е Година на "змията" (Венера),а не на "дракона" (Юпитер) и в Календара те са различни понятия. Асеневци били високи,умни и красиви хора: това летописците са го описали добре,затова получавали прозвища като Красивия,Хубавия и пр.,които нямали никаква популярност в България,а били употребявани само във "Византия". Понеже,ако не си забравил,забележителните благородници и бивши боляри Асеневци били добре познати на "византийците" още преди въстанието от 1185 г.,и навярно тези прозвища те са получили още по времето,когато били част от "византийската" аристокрация на тема Паристрион.

И за думата "Година" (Год) се вече произнесох: защо ме караш да повтарям? Тя означава чисто и просто "Ходина" (Ход,Ходенье,Ход на времето) но това не е всичко: зад тази дума се крие още нещо,което съм спестил тук понеже съм го планувал за някоя от следващите статии- не ме насилвай да "изплюя камъчето" още сега и плануваната статия да стане безпредметна. Да- думата "Год" (Ход) има единен произход с думата "Гад" (Гадина),но не произлиза от нея а от една друга дума,с която дедите ни свързвали и двете понятия. Крайното значение на думата Гад (Гадина) е подобно на споменатото във връзка с думата Година: Гадина= Хадина (Ходина,Ходене,Ходеща твар,Ходещо същество) но както вече казах,тук вече става въпрос за Ход на времето,а не за Ходещо живо същество. "Малката" разлика между тези думички нашите деди въвели точно затова: за да правим ясна разлика между Хода на времето и Хода на живите същества.
цитирай
33. didanov - склонен съм да приема обстойните ти обяснения
31.01.2016 18:33
при положение, че човешката раса се е развивала само прогресивно тоест от кроманьонец през неандерталец, хомо еректус до хомо сапиенс.. но аз съм за тезата, че нашата раса е създадена от генни инженери от Сириус и Орион на потъналата Атлантида - в българските гени има заложени лемурийски и атланстки стойности 0 изобщо всичко стойностоно на предишните две раси. За това първите представители на нашата шеста раса и в частност трако-българите са били високо посветени хора, използващи много от технологичните и други средства на атлантите, контактуващи с Вселената и други цивилизации. По тази логика - планетите и звездите са били първи, но това за момента е трудно доказуемо.
Сори, че те карам да пишеш усърдно заради мен, не е било умишлено.
За българските владетели и техните имена има сериозни аргументи но по-добре да ги представя сам в някой мой постинг. поздрави и успех с писането
цитирай
34. shtaparov - при положение, че човешката раса се ...
31.01.2016 19:56
didanov написа:
при положение, че човешката раса се е развивала само прогресивно тоест от кроманьонец през неандерталец, хомо еректус до хомо сапиенс.. но аз съм за тезата, че нашата раса е създадена от генни инженери от Сириус и Орион на потъналата Атлантида - в българските гени има заложени лемурийски и атланстки стойности 0 изобщо всичко стойностоно на предишните две раси. За това първите представители на нашата шеста раса и в частност трако-българите са били високо посветени хора, използващи много от технологичните и други средства на атлантите, контактуващи с Вселената и други цивилизации. По тази логика - планетите и звездите са били първи, но това за момента е трудно доказуемо.
Сори, че те карам да пишеш усърдно заради мен, не е било умишлено.
За българските владетели и техните имена има сериозни аргументи но по-добре да ги представя сам в някой мой постинг. поздрави и успех с писането

Няма никакъв проблем приятелю- наложило се,написал си: затова пък твоите въпроси и забележки предизвикаха появата на ценни допълнителни разяснения,които беше необходимо тъй или иначе да бъдат казани. А за Атлантида разбра мнението ми,същото мисля и за историите около "Лемурия" и прочее фантастични истории,от които предпочитам да се дистанцирам засега,но от плановете ми напиша едно научно обяснение на ситуацията около Атлантида не съм се отказал. Бъди здрав и щастлив- дано един ден се усмихне щастието и патриотичната ни дейност да даде полезни за бъдещето на България плодове.
цитирай
35. didanov - и аз се надявам нашият труд да не е глас в пустиня
31.01.2016 22:55
колкото до древните знания те започват да излизат постепенно, но за главните условията все още не са подходящи. лека вечер
цитирай
36. shtaparov - колкото до древните знания те за...
01.02.2016 00:15
didanov написа:
колкото до древните знания те започват да излизат постепенно, но за главните условията все още не са подходящи. лека вечер

Условията може да не са подходящи,но ние сме длъжни да се заемем именно с главните знания- ако не го направим,разни фалирали овчари ще взимат фалшиви професорски и доцентски титли и като се правят на капацитети,ще пращат историята ни за зелен хайвер ту в Алтай и Монголия,ту в Тибет и Чукотка.
цитирай
37. didanov - по-скоро длъжни да спомогнем към създаването на по подходящи условия
01.02.2016 00:24
защото дори и да излезе желязно доказателство за древния ни балкански произход на хората ще им трябва време да преосмислят и да осъзнаят, че това което са ги учили като деца не отговаря на истината, и най-вероятно едва децата им ще повярват в това.
цитирай
38. shtaparov - защото дори и да излезе желязно д...
01.02.2016 00:54
didanov написа:
защото дори и да излезе желязно доказателство за древния ни балкански произход на хората ще им трябва време да преосмислят и да осъзнаят, че това което са ги учили като деца не отговаря на истината, и най-вероятно едва децата им ще повярват в това.

Определено е така и някои черногледци,свикнали да хулят България дори ще са крайно недоволни от новото знание,но ще им се наложи да се коригират.
цитирай
39. astrojozi19 - Благодаря
19.02.2016 15:45
Чудесен материал !истина Благодаря ви!
цитирай
40. shtaparov - Чудесен...
19.02.2016 18:17
astrojozi19 написа:
Чудесен материал !истина Благодаря ви!

Радвам се,когато получа признание за положените усилия- благодаря!
цитирай
41. kvg55 - Въобще не съм компетентен по дре...
21.02.2016 00:35
Въобще не съм компетентен по древната история, но като обществена наука, историята изпитва натиска на политиката, която се опитва да постави своят отпечатък върху историята в интерес на конюнктурни цели. Показателна е "демократичната" намеса в историята ни.
Радващо е, че има учени и любители, които се стремят към истината.
Истината се открива в борба със заблудите и лъжите.
Не съм наясно с методите за исторически анализ, но прегледах материала.
Звучи авторитетно и достоверно.
цитирай
42. shtaparov - Въобще не съм компетентен по дре...
22.02.2016 18:15
kvg55 написа:
Въобще не съм компетентен по древната история, но като обществена наука, историята изпитва натиска на политиката, която се опитва да постави своят отпечатък върху историята в интерес на конюнктурни цели. Показателна е "демократичната" намеса в историята ни.
Радващо е, че има учени и любители, които се стремят към истината.
Истината се открива в борба със заблудите и лъжите.
Не съм наясно с методите за исторически анализ, но прегледах материала.
Звучи авторитетно и достоверно.

Така е- политиците променят и опорочават нашата историческа памет така както на тях им изнася,и това се случва вече от много векове...
цитирай
43. brancaleon - В уйкипедия има информация по въпроса .....
05.03.2016 17:24
В смисъл щом не разчитат български руни на тюркски , значи са различни езици и писмености. Принципно има варианти като тези:
- един език с две рунически писма, което не е невъзможно, но би трябвало да има сходство в писменостите и повторяемост в последователността на знаците и структурата, което явно не може да бъде открито - значи не е така.

- Различни езици, но с една писменост, което е възможно при йероглифно писмо т.е. йероглифа съответства на значението на една и съща дума на различни езици, както е в Япония и Китай. - японци се разбират с китайци писменно, но не и говоримо. Това също май отпада като вариант.

Извода е .... явно са различни езици с различен смисъл на руническите знаци.
цитирай
44. shtaparov - В смисъл щом не разчитат български ...
05.03.2016 20:52
brancaleon написа:
В смисъл щом не разчитат български руни на тюркски , значи са различни езици и писмености. Принципно има варианти като тези:
- един език с две рунически писма, което не е невъзможно, но би трябвало да има сходство в писменостите и повторяемост в последователността на знаците и структурата, което явно не може да бъде открито - значи не е така.

- Различни езици, но с една писменост, което е възможно при йероглифно писмо т.е. йероглифа съответства на значението на една и съща дума на различни езици, както е в Япония и Китай. - японци се разбират с китайци писменно, но не и говоримо. Това също май отпада като вариант.

Извода е .... явно са различни езици с различен смисъл на руническите знаци.

Благодаря за хубавия коментар приятелю- логиката която прилагаш е непоклатима но в нашата историческа наука все още има кадри,за които лъжата е начин на живот от 70 години насам. Те не се интересуват от никаква логика нито от факти- интересува ги само тяхното живуркане под шапката на някое чуждо посолство и нищо повече! Но ако хората с мислене като твоето и моето ставаме все повече,свършено е тогава с топлите постове на потомствените мошеници,които десетки години лъгаха народа за истинското лице на древните Българи!
цитирай
45. elcho - Не, не, не........
13.03.2016 21:00
Това беше отдавна признато и доказано дори от Руснаците, че нямаме нищо общо с Тюркизма.
И всеки ,който се съмнява в това е чел само " Остров Тамбукту "
цитирай
46. shtaparov - Това беше отдавна признато и док...
13.03.2016 22:38
elcho написа:
Това беше отдавна признато и доказано дори от Руснаците, че нямаме нищо общо с Тюркизма. И всеки ,който се съмнява в това е чел само " Остров Тамбукту "

То е доказано отдавна а на Запад учените отдавна го знаят,но тактично изчакват докато Българските учени го осъзнаят и напишат истината в нашите учебници и справочници.
цитирай
47. elcho - Прочетох внимателно коментарите и напълно съм съгласен с didanov !
25.03.2016 20:29
Българският календар е свързан с Животните, които са издигани в култ .
Естествено въпросът е открит за коментари.
цитирай
48. shtaparov - Българският календар е свързан с ...
27.03.2016 15:26
elcho написа:
Българският календар е свързан с Животните, които са издигани в култ .
Естествено въпросът е открит за коментари.

Досега не е открит нито един факт който да докаже категорично,че Българският календар е животински приятелю,затова няма как да сме убедени в това. В него се долавя по-скоро друга закономерност твърде тясно свързана с начина,по който са разположени боговете върху "Розетата". А върху нея както знаем животни няма- има само богове. Небесните тела включително съзвездията,върху които си отплесват вниманието някои хора са само небесни проявления на древните езически богове- без тях такива животни в Будисткия календар НИКОГА нямаше да има.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815039
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136732
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи