Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2014 23:09 - ИСТИНСКИТЕ ГРАНИЦИ НА СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 121677 Коментари: 68 Гласове:
71

Последна промяна: 12.08.2019 01:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                          СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ В ИСТИНСКИТЕ Й ГРАНИЦИ

   Често се случва да попаднем на различни исторически карти,oчертаващи границите на някоя от древните Български държави. Внимателното вглеждане в тях показва,че няма почти никакво единодушие относно начина,по който са изглеждали границите на страната ни в една или в друга епоха,а противоречията по този въпрос са изключително големи. Много от картите не изобразяват онези исторически реалности,за които се говори в изворите. Научното и виртуалното пространство са пълни с огромно множество карти,изобразяващи някогашните ни граници в десетки най-различни варианти,оставящи критичния читател с убеждението,че всички са правени от незнаещи хора,а истината е недостъпна дори за приблизително опознаване.

  Многото грешки и пропуски накрая създават впечатлението,че или историческите картографи не желаят да отразяват установените изворови реалности и механично препечатват старите осакатени варианти от XIX век,не допускайки в тях нищо повече от някои дребни поправки,или че историците крият от тях онази важна за необходимите промени информация,която се е събрала при обработката на новите изворови данни. Накрая се оказва,че нито един от досегашните,нека ги наречем произволни варианти,не е съобразен с историческите извори,а всеки картограф е препечатвал или леко допълвал картите така,както неговите прищявки са му продиктували. По-долу ще посоча някои от основните грешки,на които попадаме в такива случаи,понеже те често и сериозно ни подвеждат: 
1. Никъде в училищата и университетите не можем да открием карта,онагледяваща границите на България през периода II-VII век,да не говорим за по-ранните й периоди.

2. Стара Велика България обикновено я изобразяват силно орязана и осакатена,без към нея да са включени възлови Български земи от древността.

3. От никоя карта на Аспарухова България не можем да разберем,че тя е владяла земи и отвъд р.Днепър,макар това да проличава ясно от факта,че нейния владетел е погребан с почести на източния бряг на реката.

4. В картите на Куберова България обикновено липсват днешните албански земи,макар в тях да са намерени съкровищата от Врап като доказателства,че именно в Албания е била нейната княжеска резиденция.

5. В никоя карта не можем да видим,че България в миналото е владяла земите на днешните Полша,Украйна и Русия,въпреки че те приемат православие,кирилица и глаголица още през IX-X век. Приемането на нови културни и религиозни ценности в миналото не е ставало нито лесно,нито произволно,нито по симпатия. Средновековните руси,сърби,украинци,хървати,великоморавци,поляци (до 964 г.) и пр. не са приемали кирилица,глаголица или православие само защото ние Българите сме им станали много симпатични,а родството в езиците,посочвано от конвенционалистите като първопричина за този феномен не се е появило случайно. За симпатиите,дори да са съществували винаги е имало сериозна причина,базираща се на предварително изградени здрави роднински,търговски и културно- религиозни взаимоотношения. "Славянската" теза тук не върши никаква работа- според нея "монголоидните Български окупатори" на славянски земи,които едва в 893 г. "приемат" "славянския" език и дори още не са го научили както трябва,а по всяка логика в X век са го говорели силно развалено и с преобладаващ "тюркски" акцент,изведнъж станали така непреодолимо симпатични на руските, украинските, сръбските, словашките и полските "славяни",че те в изблик на спонтанно единодушие решили да приемат Кирилица (респективно Глаголица) и православие именно от тях,вместо да приемат латиница и католицизъм от своите кръвни роднини хървати и великоморавци,които по онова време вече ги използвали доста успешно.

6. Почти всички извори дават да се разбере,че сръбското кралство е васална територия на България при управлението на царете Калоян и Иван Асен II,но това не е отразено в нито една историческа карта. Тази груба фалшификация явно е внесена у нас от червената руско-сръбска агентурно-манипулаторска школа,чиито властимащи резиденти се страхуват да не разсърдят своите задкулисни шефове в Белград и Москва.

7. Историческите извори съобщават,че държавата на Шишмановци е една голяма империя,по средата на която тече река Дунав,че цар Иван Александър назначава митничарите по влашко-унгарската граница,че Иван Шишман убива непокорния си васал Дан войвода и слага на негово място послушния Мирчо Стари,че предишния "влашки" войвода Раду I е принц на България,а Мирчо Стари никога не воюва срещу турците без да се е присъединил към прославения император на България Константин (б.а.- цар Константин II Асен,1397-1422 г.). Тези факти не успяват да вразумят казионните историци и картографи понеже върху всички карти,изобразяващи политическите реалности от XIV-XV в. Влашко е представено като "отделна" държава,нямаща нищо общо с България. В картите за XV век страната ни дори изобщо липсва,макар че в 1412 г. наши рицари пристигат в гр. Буда и вземат участие в ежегодния рицарски турнир,а в 1413 г. турския султан приема при себе си посланика на България наравно с посланиците на другите балкански страни,както доказа проф. д-р Пламен Павлов. Но изглежда,както съм писал и другаде,Българските рицари не обичали да четат Шафарик,Златарски и Иречек поради което не забелязали,че България е "паднала" под турска власт още в края на XIV в.,затова през XV в. продължили да си шетат невъзмутимо из Европа и Балканите,та даже да демонстрират и мускули по водещите рицарски турнири.

  Грешките в историческите карти и особено в нашите са безбройни,а чуждите академии и институти почти не правят свои проучвания по въпроса,затова само препечатват в академичните си издания и енциклопедии онези карти на България,които ние сме имали любезността да им предоставим. И понеже някои разминавания с фактите са не просто огромни а са направо драстични,се наложи да запозная уважаемата аудитория с някои от най-сериозните грешки,допускани в нашите исторически карти,а именно: обхватът и границите на Стара Велика България. В момента Българистиката разполага с най-малко 35 (тридесет и пет!) коренно различни варианта в които биват представяни нейните граници,без нито един от тях да е съгласуван адекватно с историческите извори и с археологическите данни: 
 Вариант 1: image

 Вариант 2:
image 
 Вариант 3:
image    
  Вариант 4:
image 
  Вариант 5:
image 
 Вариант 6:
image 
 Вариант 7:
image

 Вариант 8:
image

 Вариант 9:
image

 Вариант 10:
image

 Вариант 11:
image 
 Вариант 12:
image

 Вариант 13:
image

 Вариант 14:
image

 Вариант 15:
image

 Вариант 16:
image

 Вариант 17:
image

 Вариант 18:
image

 Вариант 19:
image

 Вариант 20:
image

 Вариант 21:
image

 Вариант 22:
image

 Вариант 23:
image

 Вариант 24:
image

 Вариант 25:
image

 Вариант 26:
image

 Вариант 27:
image
 
Вариант 28:
image

Вариант 29:
image

Вариант 30:
image
   
Вариант 31:
image

Вариант 32:
image
Вариант 33:
image

Вариант 34:
image

Вариант 35:
image
  
  Освен показаните 35 варианта има поне още толкова но както ще се окаже по-долу,нито един от тях не се покрива напълно с историческите и археологическите данни,а това да е постигнато частично само във "Вариант 26". В едни случаи границите на страната изобщо не опират р. Волга макар в изворите изрично да е казано,че част от Българите са дошли на Балканите именно от нея. В други случаи те не опират дори Черно и Азовско море макар хроникьорите изрично да споменават,че тъкмо около тях били главните земи на Българите през късната античност и ранното средновековие. Най-често границите са така драстично смалени,че е напълно невъзможно в тях да са се побирали онези безбройни множества народи (племена) наречени Волгари,за които съобщават летописите,а "Вариант 27" е опростено и леко видоизменено копие на "Вариант 19" в което липсват оногурите,хърватите и маджарите.

  Така чертаните граници обикновено не достигат Кавказ или Каспийско море,макар данните от изворите,топонимията и археологията да говорят съвсем друго. Понякога оногурите са поставени извън страната макар в летописите изрично да е казано,че те са Царското племе на Българите и именно те са главните управници и организатори на Българската държава. Най-често границите на така изобразяваната "Стара Велика България" не се и доближават до Балтийско море,макар в житието на Св. Климент Охридски изрично да е казано,че огромна част от Българите избягали на север към "Мразовитото море" (Балтийско море) но по-късно се върнали оттам с огромна армия,за да заемат отново свойта си земя. И т.н.,и т.н.- цяла поредица от грешки и заблуди,допуснати от слабата ерудиция на авторите или от инерцията,набрана при робуването на отдавна отречени клишета.

  Много малко хора обаче знаят,че за границите на тази древно-Българска империя има още един картографски вариант,съобразен максимално с писмените и археологическите изворови данни за тогавашните политически реалности,който не само че не е по-малко вероятен от останалите,а е много по-вероятен от тях. Според него Българската империя била изградена на федеративен принцип и по време на поредния си разцвет (IV-VI в.) е включвала девет големи административни единици,както е споменато в Дуклянския летопис:
 
  "По времето на Владин откъм голямата река Волга се появили безбройни множества народи,наричащи се по нейното име Волгари. Заедно с жените,децата и твърде голямото си имущество те се настанили в Силодуксия (в друг вариант- Силодузия). Начело им стоеше вожд на име Крис (Хриз),когото те на своя език наричаха Каган (Хаган),което на нашия език ще рече император. Под властта му се намирали девет князе,които да управляват и съдят народа,понеже той бил твърде многоброен. След като подчинили Силодузия,те с война завзели цяла Македония и стигнали земите на латинците,наричани ромеи а сега- моровласи (мавровласи),сиреч черни латини. Цариградския император,който тогава седял на престола водил против тях много войни,но не могъл да ги надвие в нито една битка и накрая им пратил посланик,за да сключи мир с тях. Крал Владин като видял,че тия народи са твърде многобройни,също сключил мир с тях. А готите,които са и славяни,и Българи,много се заобичали с Българите,понеже говорели техния език и вярвали в техните езически богове"

  Според днешните учени този ценен летопис,който за сръбските историци е най-точния и важен извор в сръбската история,е дело на неизвестен сръбски католически монах,живял през XII век но използвал неизвестна древна хроника,чието написване започнало през V век. Събитията от времето на Владин се датират към края на V и началото на VI век,а преселение на Българите подобно на описаното е споменато в Манасиевата летопис,където е датирано в 498 г. (времето на Анастасий I). Наличните изворови данни за ранна България обаче показват,че върховния владетел (императора) на Българите никога не е носил титлата Каган,а поне между 165 и 913 г. сл.Хр. неговата върховна титла е била Каназ (Къняз,Кънез,Княз):

image
  Заключенията на досегашните учени утвърждават,че "Именника на Българските князе" е завършен като историческа хроника през VIII в.,но е записан на Кирилица най-рано през IX-X в. което означава,че най-старите му варианти и първоизточници са били изписани несъмнено с древно-Български йероглифи,погрешно квалифицирани от съвременната наука като "руни". Същото твърдят нашите извори от XIV в. според които Крум и Кардам,едни от най-забележителните и даровити владетели през VIII-IX век,са носели титлата Княз и е недопустимо да приемем,че средновековните Българи са били такива впиянчени шемети,че постоянно грешали и забравяли титлата,която най-великите им владетели са носели:

image
  
  Според конвенционалистите-лаици от втората половина на ХХ в. обаче,пишещи исторически фейлетони по поръчка на чуждестранната публика (трезва или пияна) и представящи ги за "марксистка историчека наука",най-ранните преписи на "Именника" са дело на някакъв нетрезвен и полуграмотен гръцки писар- вероятно пияница или скотовъдец като самите тях,несъмнено поради невъзможността на Българите да си намерят някой по-свестен или поради овчарско-козарския им подход към писмеността. Още преди водката да се е изпарила от главата му,този почтен но неграмотен гръцки скотовъдец написва Българската титла на гръцки като Каган (Хаган) или Кан (Хан) със или без "гръцко окончание" -АС (-ЕС) към нея,но в по-късните преписи хрониката е "преведена" на "славянски" от някой високограмотен руски писар,който за зла участ се престарал и докато разбере какво става,превел на "славянски" най-важната за науката дума- владетелската титла,но понесен от творческия си устрем забравил да преведе имената на "месеците" тоже на "славянски",вероятно от творческа разсеяност или поради невероятната висота на интелектуално-творческата си мощ:
                                 image 
  Върху запазени владетелски каменни надписи обаче старата ни титла неизменно е изписвана като Канас (Къняз) или Канес (Кънез),което означава Княз (Кнез) и ни убеждава да допуснем,че авторът на "Дуклянския летопис" неволно е объркал или разменил местата на титлите и не девет князе,а девет кагана са управлявали като подчинени владетели от името на ранния Български император,чиято титла е била не Каган а Къняз,понеже в историята са известни определено число различни каганати,чиято бройка чрез допълване на липсващите неизвестни може да бъде сведена до девет,без в нея да се включи нито един каганат,който да е наричан "Български" в онова далечно време,понеже за такъв никакви надеждни домашни извори не съществуват:

1. Аварски каганат,изместен на запад през VI в. и унищожен през IX в.
2. Хазарски каганат,откъснал се от България през VIIв. и съществувал до XI в.
3. Печенежки каганат,изместен на запад през Х в. и съществувал до края на XI в.
4. Руски каганат,съществувал до IX в.
5. Рурански каганат,откъснат от България през VI в. чрез вредителската дейност на тюрките,които в съюз със китайците основали на негово място свой отделен каганат.
6. Уйгурски (Унгурски,Унгарски) каганат,унищожен или изместен на запад през VIII в.
7. Варяжки (Новгородски),наричан още "Нормански" каганат,съществувал до IX в.: за него са запазени писмени данни в западноевропейски извори.

   Чрез допълване на липсващите в изворите два каганата получаваме следния резултат:

(8). Славянски (Волжки) каганат,съществувал до XIII в.
(9). Болжки (Балтийски) каганат,съществувал до X в.

    Според тази версия всеки един от изброените девет каганата е бил административна и градивна единица (провинция) на Българската империя,притежаваща значителна вътрешна,но и немалка външна самостоятелност. Каганите били назначавани лично от Българския Каназ (император),с божествения произход на чиято титла ще се занимаем в някоя друга статия,и били отговорни само пред него за своите действия. Те несъмнено били не случайни,а нарочно оторизирани лица- надарени и високо образовани,паметливи и съобразителни,обучени в етика,религия и бойни изкуства членове на владетелския род Дуло или на роднинските му разклонения- хора с хилядолетен благороднически произход,зад които стояла божествената фигура на самия царебог Дионис.

  При това е логично да се запитаме: "Какво свързва аварите,които по последни данни са стар кавказки народ,с тюрките? Какво свързва древните руси,считани днес за славяни,с тюрките,печенегите и уйгурите и коя е тази сила,която ги накара да носят титлата Каган едновременно с тях? Кое накара нашите бивши роднини хазарите да приемат същата владетелска титла след отцепването си от Стара Велика България? Отговорът може да бъде само един: Българите! Явно те обозначавали с тази титла онези регионални владетели,които управлявали съответните "народи" (тогава все още племена) от името на Българския император,чиято титла съответно не била Каган,а Каназ (Княз)! И никоя тюркска или славянска теория не може да обясни как е станало така,че древните руси да почнат да използват "тюркската" титла Каган,а древните "тюрко"-Българи- "славянската" титла Каняз,без да се наложи да промени фалшификаторските си позиции!

   Новата теза обяснява още една загадка: защо споменатият в "Именника" Български владетел Гостун веднъж е наречен наместник,а после и княз. Според маркс-ленинските исторически сатирици и фейлетонисти от ХХ век той е васален Български владетел,управлявал 2 години като наместник на тюркския каган при което удобно се забравя,че преди това вкочанените им умове са поставили древна България под васалитета на тюрките не за 2,а за цели 82 години! Според новата теза обаче Гостун,който е наместник но и съ-княз (ще рече вид подчинен княз) е бил наместник не на тюрките,а на княз Кубрат (Коврат) при неговия престой в Константинопол (Цариград) или пък по времето,когато той е навършвал своето пълнолетие. Така въз основа на всичко това можем убедено да допуснем,че под властта на Българския император,наричан "Велик княз" за разлика от каганите или малките племенни князе,се е намирала цяла система от каганати (съ-канати,съ-княжества) и това е единственият сценарий,който обяснява названието "Велика" на неговата империя- епитет,който не е даван на никое друго държавно формирование: нито на аварския и тюркския каганат,нито на индийската и персийската държава,нито на китайската и франкската империя,нито на римската или македонската. Тази система първоначално образувала едно огромно държавно образувание,което с течение на времето почнало да се разпада и така от него се зародили станалите известни по-късно държави (каганати) на тюрки,хазари,руси,Волжки Българи,поляци,скандинавци,уйгури (унгури) и пр.

  Това обяснява пръснатите на хиляди места от Италия и Испания до Монголия и Корея следи от древни Българи,както и "пра"-Българските титли у тюрки,авари,руснаци,перси,хазари,печенези и т.н.,при което не бива да забравяме,че според древните извори Български цар е владял дори Персия в краткия период между 484-488 г. През VII в. византийците на Константин Погонат ("Брадати"),притеснени от Българската военна мощ,организират широк заговор за отцепването на Хазарския каганат от империята,давайки път на нападащите България арабски агресори и силно рамо на обитаващите каганата Българо-юдеи. За да се увенчае с успех това криминално начинание и да бъде съсипана докрай Българската империя чрез разпалване на братоубийствена гражданска война,византийските римляни я нападнали от запад,за да й попречат да си върне отцепилия се "Хазарски каганат" и да задълбочат развихрилата се в нея вътрешнополитическа криза. Вместо да победят обаче те били премазани от гениалния пълководец Аспарух (Исперих,Аспархук),който след многовековно прекъсване отново установил Българската столица в древната земя на прадедите и в свещените религиозни центрове на Гетите (Готите),като за възмездие поискал от Византия онези данъци,които преди това му плащали хазарите. В изискването на тези данъци имало и втори важен смисъл: чрез тях Българската държава за втори път след Атила признавала правото на византийските римляни да владеят старото Българско население в Мала Азия и в Южните Балкани,като изисквала от императора минимални суми за правото му да стопанисва "под наем" неговите,сиреч нашите древни земи.

В подкрепа на горните твърдения се явяват установените от "Анализа" значения и тълкувания на титлата Каган,доказващи подчиненото й положение в древно- Българската владетелска йерархия:

Каганас (истинското изписване на титлата,която понякога звучала и като Хаканас)= Ка- Канас (Ко- Къняз), т.е. Корелативен (Съвместен) Княз, Съ- Къназ (Съкняз,Съвкняз= Придружаващ [подчинен,съвместен] княз,с преход на "Кентум" формата в "Сатем"), По- Къназ (Под-княз) и т.н. "Каган" според "Анализа" означава още Кавган (Кавкан,Кавхан,Капкан), Копан, Жопан (Жупан) и Щопан (Стопан,Стопанин),сиреч тя не е главна,а съпровождаща владетелска титла за Българите и определено не е тюркска а е директно палеобалканска,понеже я ползвали дори древните гърци,които на свой ред я наследили от Белазгите. При гърците тази титла звучала като Хегемон (Хаганин,Каганин),а ползването й от предгръцкото население на полуострова говори категорично за древния й европейски,ако не и доиндоевропейски произход. Същата титла откриваме в Омировия епос "Илиада",където я разпознаваме в името на самия предводител на "гърците" (т.е. на Ахейските Скити),чието име на съвременен Български се пише и чете "Агамемнон",но на древен гръцки се пишела и изговаряла "Агамемно". Това име няма никакъв смислен буквален превод в гръцкия език,но в Българския както може да се очаква има,понеже Агамемно= Агамено (без носовката), Егемоно (Хегемоно,Хаганино) и Кегемоно (Каганино,Жопанино,Стопанино),т.е. Каганът (Стопанът,Жупанът) на Ахейските Скити!

  Във връзка с това ще приведа няколко цитата от sparotok.blog.bg,подкрепящи моите твърдения за наличие на тясна връзка между пра-Българите и най-древното население на Балканския полуостров:

  "Макар през V-то хилядолетие преди Христа единствено и само в Тракия да има погребения с царски атрибути, учените понякога прикриват истината с мъгливи твърдения. Едно от тях е, че древната дума за цар срещаща се под вариантите : reza, rex, rix, rega, raja...е индо-европейска. Никой няма смелостта да изкаже дори и предположение, че тази титла е принадлежала по начало на дедите ни, а те са я разпространили сред множество други народи. Напомням, че преди повече от 6500 години само в нашите земи се наблюдава наличие на царска власт, а и цивилизацията в Тракия по-това време е несравнима с която и да е било друга.

  Освен това ние разполагаме с твърдения за древнобалканско влияние върху индийци, латини и келти (те от своя страна повлияват германите). Луций Ариан твърди в една от своите работи, че тракиеца Дионис е създателя на индийската култура и религия. Плутарх разказва за това, че (трако)пелазгите покорили по-голямата част от обитавания свят и наложили своята власт над много народи. На тях се приписва дори основаването на Рим... Иполит разказва, че религията на келтските друиди е основана на учението на тракиеца Залмоксис."


  Древната титла Каган (Каганас) може да се разтълкува също и като Закон (Закан,Закана),а формата Каканас (Ко-Каназ,Съ-Княз,Съвместен Княз,Подкняз) несъмнено е служила за обозначаване на особен,подчинен вид княз. Явно от нея произлиза високата японска титла Шогун,чието подчинено положение спрямо императора (в случая японския) не буди никакво съмнение. Друго доказателство за подчиненото положение на кагана (хагана) спрямо княза или царя е сведението на Скилица Кедрин,че един от велможите на Симеон I е... "хаган"! Същото твърди арабския географ от Х в. Ал Масуди за владетелската титла "Хакан" (Хаган,Каган) у хазарите:

"В царството на хазарите хаканът е подвластен на друг цар и живее в неговия дворец..... Когато земята на хазарите не даде добър урожай или някакво друго бедствие ги сполети..... или когато им се случи ненадейно каквото и да е,народът и първенците се струпват при царя на хазарите и му казват: "Лошо предзнаменование виждаме в този хакан и в неговото царуване,той не предвещава нищо добро и ни носи само беди. Убий го или го предай на нас да го убием!" Царят може да им го предаде и те го убиват,или може той самият да се заеме с тази екзекуция. Понякога обаче проявява съчувствие и го защитава....." Заключението,което можем да направим при тези сведения е едно: главна владетелска титла за древните Българи е титлата Каназ (Княз),а съпровождаща- титлата Каган (Кахан,Кавхан). Сиреч: Каганът (Хаканът) несъмнено е вид регионален княз- подчинен регионален владетел,назначен да управлява и да стопанисва земята,която е собственост на Великия Каназ.

  За някогашна  връзка между България и земите на Средна Азия и Далечния изток,в които били разположени земите на Руранския,а по-късно на "Тюркския" каганат ни убеждава откриването на "пра"-Български меч от злато и желязо не къде да е,а в некропол край южнокорейския град Куанджу,както и на друг подобен меч в земите на днешен Казахстан. Изследванията на учените доказаха,че тези мечове са изработени през VI в. в земите на днешна Украйна,т.е. в самото ядро на Стара Велика България,по време на най-големия й разцвет:

image

( http://history.rodenkrai.com/new/drugi_izsledvaniq/kulturni_vryzki_
mejdu_koreq_trakiq_bylgariq_i_iztochen_rim.html )

  Откриването на стари Български мечове в Южна Корея и Казахстан на пръв поглед е изумително,но като си припомним изключителната мобилност на древните конници разбираме как наши изкусно изработени изделия може да са стигнали до там. Важното в случая е едно: тези златни мечове очевидно не са принадлежали на търговци,а на владетели и не е имало никакъв начин да попаднат в Корея или Казахстан без Българския владетел да отиде лично дотам или поне да ги изпрати като дарение на някой свой съюзник,а защо не и подчинен каган. Той разбира се не би отишъл нито би ги пратил,ако границите на държавата му се намираха на хиляди километри от Корея или средна Азия,а само ако те са били в непосредствена близост до тези области или дори вътре в тях. Титлата "Шогун" е попаднала в Япония несъмнено тогава,когато границите на Българските каганати опрели в моретата на Южна Корея,а тяхното културно влияние за известно време изместило китайското.

image

  Опровержението на така поднесената теза може да изглежда лесно на славистите и пантюркистите но както ще видим по-долу,това съвсем не е така. Аварите например не са тюрки а стар илирски и кавказки народ,понеже Авари= Ивери (Ибери), Бавари, Савари (Сувари,Савири,Севери) и пр.,т.е. Воини (Поклонници) на Сава,а Сава е главния Български бог. Много векове те обитавали изтока,където отишли вероятно по времето на Дионис или Александър,но при отделянето на тюрките от Българската империя били прогонени оттам и каганата им бил устроен на ново място между Алпите и Карпатите. За подчиненото положение на Аварския каганат говори едно древно сведение за 573 г. в което се казва,че когато император Юстин II сключва мир с аварския хаган,той иска в залог за мира децата на хагана. "Но военачалникът Тиберий,явно добре познавайки действителната вътрешна конфигурациа на властта в хаганата,поискал заложниците да са от децата на "Скитските началници"- несъмнено децата на Българските вождове." (http://www.protobulgarians.com/Kniga%20At
Stamatov/Izvori%20-%201%20chast.htm). 

  "Славяните" (Склавите,Склавините или Саклавите) са основно население на Волжка България според свидетелствата на арабските извори,които системно я наричат "Страна на славяните" и дори споменават за граница между русите и "славяните" (сиреч между Руския каганат и Волжка България,т.е. Склавинския каганат). Появата на Волжка България също е обгърната в тайнственост,но може да се  свърже разумно само с предварителното съществуване в района на изграден след IV-V в. стар Български каганат,който по-късно се обособил в отделна независима държава. Печенегите били  угро-фински народ но помагали твърде упорито на България за да повярваме,че са правели това само от чиста сантименталност,макар че отначало и те живели на изток,а после изместили каганата си на запад.

  Руранския каганат,изместен в 552 г. от Тюркския несъмнено е бил част от Стара Велика България,преди тюрки и китайци да го унищожат. Затова първата тюркска държава,изградена върху руините му била добре организирана политическа единица,познаваща древно-Българските титли и согдийските писмени знаци,които тюрките опростили и приспособили към езика си. Същото важи и за Уйгурския каганат: обитаващите го Уйгури,които са вид Унгури и Унгари (виж някогашна Оногурия в неговия район) първоначално били подведени от тюрките да се отцепят от България и да подпомогнат техния сепаратизъм,подклаждан несъмнено от китайците,но след време съжалили за това решение и възстановили част от предишните си достояния.

  За Руския каганат със столица Киев знаем,че бил отделно държавно (несъмнено федерално) формирование от онова,чиято столица бил Новгород,но после се обединил с него. И понеже Варягите дошли в Русия от север спокойно можем да приемем,че именно тяхна е била оная загадъчна държава в Новгород,която през IX в. се обединила с киевските руси,но преди това вероятно се наричала "Варяжки каганат". Хората,обитавали земите на тези каганати охотно приемали Българска кирилица и православие,но не от скука или по задължение а защото ги считали за свои,и няма никаква причина да се съмняваме в топлите им чувства към Българската държава,която по онова време била империя-майка за тях. Едно сведение от 871 г. потвърждава това,макар да го представя като Нормански каганат: тогава кралят на Източно-Франкското кралство Людовик Немски в писмо до византийския император Василий I Македон изрежда четири каганата в Европа- Аварски (който по него време вече е унищожен),Български,Хазарски и Нормански:

"В 871 г. король Восточно-Франкского королевства Людовик Немецкий в письме византийскому императору Василию Македонянину разобрал различные варианты титуложания,в том числе "каган",перечислив при этом четыре каганата: Аварский,Болгарский,Хазарский и Норманский" (Лев Гумильов,"Древняя Русь и Великая Степь",ст.131)- виж atil.blog.bg,статия "За прародината на викингите и защо Людовик Немски посочва и Нормански каганат в Европа" (11.05.2016 г.).

  Хазарите изобщо не са тюркски народ,за какъвто обичат да ги спрягат тюрколозите,а са също стар кавказки и дори месопотамски народ,родствен на Шумери,Евреи и Българи. Понеже Хазари= Азари (Азери),т.е. Азербайджани (Хазар-Бурджани). Хазарите-Азери са още Асири (Асирийци,Аси-ари), Аси (Ази,Азиати), Узи (Юечжи), Язи (Язиги), Касики (Казаки) и пр.,изповядващи различни видове религии,но отдали се предимно на юдаизъм. Остават Болжките (Полските,Балтските),чиито наследници са днешните Поляци,чието самоназвание "Полска" означава "Болжка" при което можем с основание да предположим,че каганатът им се е наричал "Болжки",затова наследилата го държава носи името "Полска"  т.е. Болжка. Самостоятелна полска държава е обособена едва в 964 г. но има сведения,че до тогава местното население е ползвало Кирилица и изповядвало православие,без да е известно как и откъде ги е приело. Новата теза обаче обяснява и тази загадка: ранните поляци (Полски,Болжки),чиито първи владетели носели странно познати имена като Мешко (виж нашата фамилия Мешкови), Болеслав (наричан често и Борислав), Кажимеж (Газимъж: епитет на Бога-Мъж сиреч на Марс) и пр. са приели тези културни достояния,изпълнявайки заповедта на Преславския император,както направили това сърбите и живеещите в съседните два каганата руси и варяги.

  С отслабването на България през Х век Полша накрая отпаднала от нея,приемайки католицизма и задължителната за него латиница,понеже населението й още почитало вековното Българско арианство ("богомилство"),чиито религиозни традиции били много по-близки до католицизма отколкото до православието. Заедно с нея от България отпаднал целия балтийски регион,изповядващ отчасти и старите езически религии,затова освободените от опеката на Преславския император викинги започнали своите грабителски походи скоро след това,а скандинавските и балтийските държави се сформирали цели векове след Русия и Полша. Нови изследвания върху древното Българско влияние в Балто-Скандинавския регион могат да се видят в статия на havel.blog.bg/history/2014/07/25/skandinavski-rodnini.1283861 от 25.07.2014 г.

   Този вид административно устройство на късноантичната и ранносредновековна Българска империя обяснява защо древните автори са наричали страната ни "Велика". "Велика" е онази България,която е сбор от всичките девет "малки" (обикновени) Българии,сиреч от всичките девет каганата,които я изграждали- като почнеш от "Първата" (за която говори Теофан) и стигнеш до "Деветата". Не може да има съмнение,че именно техните кагани (жупани) са съставяли Съвета на Великите боили,наричан още Кувент (Конвент- с втора носовка) и Съвент (Съвет- без никаква носовка). Вече е ясно защо този Съвет по времето на Симеон Велики имал не девет,а шест членове: защото по негово време от Велика България вече били отпаднали три каганата (тюркския,уйгурския и хазарския). Затова и чашата на жупана Сивин (Сабин) е намерена в Преслав,а не в неговата жупа (каганат)- той вероятно е дошъл за участие в Съвета на Великите боили,но е починал в столицата и е погребан там. Затова един средновековен западен историк говори за някаква критична политическа ситуация,в която се събрали "Князете на Българите",между които бил и... великоморавския княз (!),който по това време вероятно е съвместявал длъжността на Болжки каган.

  Ето как с новата теза спорните въпроси и странните исторически сведения намират своето разумно обяснение. "Баварският географ" от IXв. например твърди: "Българите са толкова многоброен народ,че нямат никаква нужда да строят крепости за да се пазят- те се пазят само по силата на своята многобройност". Неизвестният автор на това историческо съчинение  никога не е стъпвал в земите на юг от Дунав,а се е движил по трасето Виена-Карпатите-Русия,а неговите писания причиняват тежки главоболия и недоумения у днешните "слависти" и "тюркисти" къде пък видя той тези Българи,не стига това ами и многобройни,след като никога не е стъпвал на Балканите и как така те не строели никакви крепости след като знаем,че на Балканите буквално бъка от такива??? Затова "Баварския географ" доскоро не бе преведен дори на Български,а бе включван в сборниците с извори за Българската история съвсем бегло или направо бе изключван от тях.

  Изворите поднасят и друга неприятна спънка пред конвенционалистите,за която те никак не обичат да си спомнят. В своята "Хронография" византийския историк Теофан Изповедник пише,че хазарите не са завладели цяла Стара Велика България,а само "Задпонтийска" или "Първа" България,което отваря нови лабиринти и тилилейски хоризонти пред заглобените в тюркски блата и славянски морета маркс-ленински мозъци. Новата теза обаче разяснява,че отделните каганати (провинции,административни единици) на Българската империя са били считани за "отделни" Българии и това е механизмът,по който на Волга се е появила друга България,на 2000 км от официално приетата днес. "Празнината" между тях не е била никаква празнина преди 1300 години,а е била запълнена от други Български провинции (каганати),които понякога променяли местоположенията си така,както ги променяли и провинциите в Римската империя (виж примерите с Мизия,Дакия и Македония).

  Сведението на Теофан разяснява още един много важен въпрос- че хазарите не са завзели цялата земя на Стара Велика България,както предпочитат да го представят историците-фейлетонисти а само една част от нея,която едва ли е била по-голяма от другата,сиреч от "Втора България" (по номерацията на Никифор). А дали цифрата е стигала само до две и дали освен "Втора" не е имало още "Трета","Четвърта" и прочее Българии- това Никифор не уточнява,но и не дава причини да се съмняваме или да го отхвърляме. Така че границите на Хазарския каганат,които са свикнали да чертаят маркс-ленинските фалшификатори,не са покривали територията на цяла Велика България,както на тях им се иска а само една малка,дори нищожна част от нея. Грешката на историците в случая е тази,че не са се запитали коя е тази "Втора" България,за която намеква Никифор,и дали тя е единствена освен "Първата",или има и още Българии.

  Друг сериозен и неразрешим за фалшификаторската школа проблем са поставили сведенията на арабския географ от персийски произход Ал Истахри (Х в.),който пише,че русите били род от областта Булгар ("Арабски извори за Българите"- 2000 г.,стр. 70),а другаде- че страната им се намира между Булгар (Дунавска България) и славяните (Волжка България),с което,в унисон с другите арабски историци и географи от неговото време иска да подчертае,че "славяни" (склави,сакалави) са не русите,а волжките Българи по простата причина,че едните обитават Руския,а другите- Славянския каганат!

  Друга крайно неприятна спънка за "славистите" и "тюрколозите" поднасят арабските извори в лицето на астронома Ал Фазари,според който "Страната на Бурджаните" (България) била дълга 1500 фарсаха и широка 300 фарсаха (парсека). Тази древна мярка променяла няколко пъти дължината си в древността,която се движела в общи линии между 2,3 и 7,5 км. Ако приемем за критерий средно аритметичната,а не най-голямата стойност в километри на арабския фарсах,която е 4,9 км,ще получим дължина на страната от невероятните 7350 километра,а това прави разстоянието от Адриатическо море до Манджурия!!! Затова ми е чак неловко да кажа,че ако вземем за отправна точка най-голямата възможна дължина на фарсаха от 7,5 км ще се окаже,че България в един момент се е простирала на дължина от 11 250 км (!!!),което прави разстоянието от Адриатическо море до Чукотка! Но дори да приемем най-малката възможна стойност на арабския фарсах от 2,3 км ще се окаже,че страната в най-лошия случай е имала дължина от 3450 км (от Адриатическо до Аралско море)!

  Проучвайки това сведение някои наши изследователи на свой ред намират основание да считат,че по времето на Ал Фазари е ползван най-често фарсах с дължина от 5,25-5,76 км (средно 5,5 км),при което страната ни би била дълга 8250 км (от Будапеща до Пекин!)- нещо невъзможно за проумяване от който и да било "славист" или тюрколог! А дори да приспаднем от тази усреднена цифра 3000 км заради допустимата средностатистическа грешка и заради това,че пътищата не са прави а много често правят завои и заобикалят трудните за преминаване места ще се окаже,че според Ал Фазари действителните размери на тогавашна България са били 5250 км (от Алпите до Алтай)! Да начертае карта на древна България с такива гигантски размери обаче не посмял и най-заклетия наш националист от ХХ век,а арабските географи от VIII в. не били Български националисти,но считали това за съвсем очевиден и неоспорим факт!

  Поредния,но не последния проблем пред слепите и глухи за гласа на изворите конвенционалисти поставя отново Ал Истахри през Х в.,пишейки:

"Земята на славяните (Волжка България) е просторна нашир и надлъж [по ширина] се изминава примерно за два месеца път. Външната България е малка,в която няма много работа [за географите].... Русите са в близост до Булгар- между тях (Дунавска България) и славяните (Волжка България)."

  Ако приемем,че пътниците по онова време се движели предимно пеш и средната им скорост е била около 5 км в час,при 8 часа ходене на ден (заради лошите климатични условия на север) дължината само на Волжка България може да се изчисли на 2400 км (от източна Украйна до езерото Балхаш,или поне до Аралско море след отчитане на споменатия по-горе корекционен фактор).

  Друга и то твърде силна подкрепа за казаното по-горе намираме в множеството данни за огромния брой на древните Българи,които не е имало как да се поберат върху онези мизерни територийки,които ни чертаят маркс-ленинските русофили и Българофоби. Дуклянския летописец,Баварския географ,арабските историци,хазарския каган Йосиф,византийския историк Лаоник Халкокондил и каменните надписи на нашите езически князе в един глас уверяват,че древните Българи са били огромен и безброен народ,който според византийския летописец някога бил най-големия и най-древния народ на земята! А този неизброим някога народ несъмнено е бил така голям,защото страната му била с невиждани за географите и летописците размери а не защото е била така нищожна,както обичат да я изобразяват поръчковите фалшификатори от анти-Българската школа!

  След всичко това остава да се запитаме: до къде са стигали пределите на Стара Велика България тогава? Сега вече не е толкова трудно да се прецени това,като се вземат предвид изброените по-горе данни и се сумират териториите на споменатите девет каганата (девет Българии),които според Дуклянския летопис били подчинени на Българския княз по времето на император Крис (Хриз) към края на V и нач. на VI в.

  Съгласно това,границите на Стара Велика България към 497-498 г. след Христа ще да са изглеждали приблизително така:

image
  
  Тази карта на България е в състояние да вземе дъха на всеки човек,бил той учен или не. Но тя е пряк резултат от строгото съблюдаване на онези исторически и археологически данни,с които до момента разполагаме. Картата показва,че след загубата на Персия (2 млн.кв.км) през 488 г. Българската империя е имала около 21 млн.кв. км площ,преди отново да започне да се разпада,и се простирала не на пословичните "три морета",а на цели четири океана и още тринайсет морета! Виждаме как резултатите от нашето проучване показаха,че границите на Стара Велика България преди 1500 години са изглеждали именно така. Но ако някой може да представи по-силни аргументи и по-надеждни научни данни с които да опровергае това – нека заповяда!




  П.П. Три години и половина след публикуването на тази статия,на 20.02.2018 г. открих една средновековна карта (http://radostinalassa.blog.bg/history/2018/02/19/rimska-imperiia-ne-e-imalo-prez-1-vek-ot-n-era.1594742),на която е изобразена Стара Велика България почти така,както съм го предвидил и макар руснаците да наричат империята,намирала се в тези огромни граници "славяно-арийска" веднага ми стана ясно коя е тя всъщност. Картата е правена през 1595 г. от холандския географ Абрахам Ортелий и показва каква е била Европа през V-VI в. т.е. точно по времето,за което тук говорим. Съвпадението е толкова голямо,че дори аз съм учуден и съм убеден,че тази карта в никакъв случай не трябва да бъде укривана от Българите:

image




Гласувай:
71


Вълнообразно


1. nikikm - Напълни
27.07.2014 00:11
ми душата и нямам думи!Имам чувства!Даде отговор на много мои въпроси и догадки!Поздрави!Да си жив и здрав!
цитирай
2. shtaparov - ми душата и нямам думи!Имам...
27.07.2014 01:31
nikikm написа:
ми душата и нямам думи!Имам чувства!Даде отговор на много мои въпроси и догадки!Поздрави!Да си жив и здрав!

Taкива думи може да изрече само човек,който е изчел внимателно целия материал- благодаря за това,приятелю!
цитирай
3. diminen - !
27.07.2014 01:31
Поздрави и от мен..
цитирай
4. shtaparov - Поздрави и от мен. . Благодаря- ж...
27.07.2014 04:45
diminen написа:
Поздрави и от мен..

Благодаря- желая Ви здраве и късмет!
цитирай
5. audan - На полза роду
27.07.2014 08:55
Чудесна работа сте свършили, shtaparov, чудесна!!!

И аз съм от тези, които се чудят коя карта отговаря на реалността и коя е "спестена" откъм територии от "независими" някога или днес източници

Благодаря Ви!!!
цитирай
6. didoignatov - Не ми се случва често
27.07.2014 09:20
да остана без думи от нещо прочетено...
Свалям шапка и... поклон!

Благодаря ти!!!
цитирай
7. audan - Допълнение
27.07.2014 09:40
Сега в Русия продължава "старата традиция" за обезбългаряване на историята си.
Да, вече се говори за огромната Велика Тартария. За това, че уж са под монголско иго, пък точно тогава са строени най-много църкви и манастири, вкл. украсявани със златни кубета. В гравюрите "монголите" изобщо не са монглоиди, а облеклото и оръжията им е същото , както на "русите"...
Хубави неща, ще кажете, отварят си очите към истината.
"Да... ама не!". Просто "Панславизмът" и руския империализъм са взели за ползване друго оръжие.
Да, българите се споменати - като съучастници в походи из Средна Европа, но толкова. Иначе "Велика Тартатия е Руска империя!', се опитват да ни втълпят братушките. Само че японският император се счита за роднина с нас - българите, а не с 'великите руснаци". ;)
цитирай
8. turb04 - Поздравления за постинга! Така и ...
27.07.2014 10:34
Поздравления за постинга!
Така и така сме на темата - търся отчаяно нещо сериозно за космогонията и вярванията на прабългарите, но почти никъде няма нищо!
Който знае и има възможност, нека ми пусне линкове на лични!
Благодаря предварително!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Поздравления за прекрасния материал!
27.07.2014 14:48
Така е, малко се говори за така наречената Отвъд Дунавска България, даже се избягва
Така например Крум заселил за наказание отвъд Дунав населението на Одринска Тракия, която тогава е била към тема Македония. Измежду преселените са и предците на Василий Първи , родоначалник на Македонската династия, които дълги години живели отвъд Дунава
цитирай
10. germantiger - Постинг, струва ми се БЕЗ АНАЛОГ в блог.бг - наистина впечатляващо!
27.07.2014 16:31
Да ме прощаваш ;)

1. Болжки каганат в земите на германо-скадите никога НЕ е имало - нито изворово, нито демографски, нито антропологично, нито административно.

2. Варяжки каганат - също!

3. За историята на другите включени в ПОСЛЕДНАТА карта народи и каганати не съм специалист, но и не съм лаик - там не се "наемам" да критикувам или подкрепям?!

Несъмнено част от посочените не само в последната карта племена и народи са били част от български земи и България в различни исторически периоди

...

Последната карта предполагам е:
- всички възможни
- всички невъзможни
- всички изворови
- всички фантазни
- всички догадки
- и дори всички извън тези догадки да се включат

без значение период, независимо, че си датирал
без значение извор и неговата истинност или автентичност
без значение претенцията на други народи за държавност и тяхната реална такава

Стремежа да си най-голям и най-велик (допускам и да си - не персонално ти, а принципно), макар пред Британската империя по "голямост" всички да са на колене - по-мащабно от нея никога не е имало (но това е друга тема, друг период и "друга бира")

P.S.
ПОЗДРАВЯВАМ ТЕ, ЗА ОГРОМНИЯ ТРУД, ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯ ПОСТИНГ, ЗА СТРЕМЕЖА ДА ТЪРСИШ ИСТИНАТА, НО МИСЛЯ, ЧЕ НЕ СИ Я НАМЕРИЛ!

Вероятно това е единствения постинг в блог.бг, който е събрал толкова варианти, който се е заел с тази задач и до голяма степен я е изпълнил.

Църквата си улучил, но иконата струва ми се НЕ (както казва един познат от който научих лафа във vbox7.com uncle_wolf/abrek).
цитирай
11. gosho568 - Уникално четиво! Поздраи!
27.07.2014 19:42
Уникално четиво! Поздраи!
цитирай
12. fascindoo - Вариант 12 и Вариант 14 съвпадат
27.07.2014 19:48
с картите на разпространение в Европа на хаплогрупите от сегашния генетичен пул на българите :

1. Хаплогрупи I, J и E (балкански хаплогрупи) - около 67 % от съвременните българи, сл. потомци на старото балканско население – траките, наричани гети, и предтракийското население пелагсите, наричани от елините още "пелагри" или "пелгари";
2. Хаплогрупи R1а, R1b, G, H, L и М (азиатски хаплогрупи) - не надхвърля 30% от съвременните българи.

С това сме по-европейци от европейцте - апрoпо - Шведите преди 2 години лансираха т.н. “готски синдром”, т.е., готите да са разнесли хаплогрупата I из Европа, синдром, базиран единствено на 50-60% на хаплогрупата I там.(???)

На картата, показана в линка се вижда разпространението ОСОБЕНО на хаплогрупата I в съвременна Европа (http://fascindoo.blog.bg/politika/2014/07/26/kak-prepisaha-haplogrupata-na-tutankamon-r1b1a2-na-polovinat.1284062)

Image --- Карта на разпространението на хаплогрупата I в съвременна Европа

А хаплогрупата I (М223, М423), най-старата хаплогрупа в Европа, идва от няколко етнически кохерентни групи население, запазили се е и до днес в Южна Украйна и Причерноморието.
И доказана геномно - от 20 000 - 25 000 години.

Поздравления!!!
цитирай
13. nikikm - Един въпрос.
27.07.2014 21:24
Как стоят нещата с българите /траки/,в места населени от тях по това време,като примерно Балканският полуостров и част от М.Азия?
цитирай
14. dinkov - Динков
27.07.2014 21:26
shtaparov - не съм историк, но историята винаги ми е била слабост и съм се интересувал не само от българска, а и от всякаква друга. Постингът ти ми хареса защото има много логика, а и се позоваваш на източници, които няма как да бъдат игнорирани.
Поздрав
Ицко
цитирай
15. perrorabiosotannen - %%%
28.07.2014 00:04
И аз го прочетох внимателно след като видях първият коментар, много е хубаво, има някои неща, които не ми се връзват, но е без значение. Успех.
цитирай
16. shtaparov - Чудесна работа сте свършили, sh...
28.07.2014 04:13
audan написа:
Чудесна работа сте свършили, shtaparov, чудесна!!!

И аз съм от тези, които се чудят коя карта отговаря на реалността и коя е "спестена" откъм територии от "независими" някога или днес източници

Благодаря Ви!!!

Фен съм на картите от малък,затова обичам да се вглеждам в тях и да ги преценявам.
цитирай
17. shtaparov - (Не ми се случва често)...
28.07.2014 04:16
didoignatov написа:
да остана без думи от нещо прочетено...
Свалям шапка и... поклон!

Благодаря ти!!!

Радвам се,че оценяваш скромния ми принос: здраве и късмет!
цитирай
18. shtaparov - Сега в Русия продължава "с...
28.07.2014 04:20
audan написа:
Сега в Русия продължава "старата традиция" за обезбългаряване на историята си.
Да, вече се говори за огромната Велика Тартария. За това, че уж са под монголско иго, пък точно тогава са строени най-много църкви и манастири, вкл. украсявани със златни кубета. В гравюрите "монголите" изобщо не са монглоиди, а облеклото и оръжията им е същото , както на "русите"...
Хубави неща, ще кажете, отварят си очите към истината.
"Да... ама не!". Просто "Панславизмът" и руския империализъм са взели за ползване друго оръжие.
Да, българите се споменати - като съучастници в походи из Средна Европа, но толкова. Иначе "Велика Тартатия е Руска империя!', се опитват да ни втълпят братушките. Само че японският император се счита за роднина с нас - българите, а не с 'великите руснаци". ;)

Кампанийното от-Българяване на руснаците е почнало още при Иван Грозни и след близо 5 века все още не е завършило.
цитирай
19. shtaparov - Поздравления за постинга!Така и ...
28.07.2014 04:26
turb04 написа:
Поздравления за постинга!
Така и така сме на темата - търся отчаяно нещо сериозно за космогонията и вярванията на прабългарите, но почти никъде няма нищо!
Който знае и има възможност, нека ми пусне линкове на лични!
Благодаря предварително!

Голямо изобилие от писмен материал на тая тема засега няма да откриеш,понеже Българските "руни" (йероглифи) още не са разчетени. Но "Анализът" продължава доста успешно да запълва белите петна: подготвям например едно кратко,но много важно допълнение към предишната статия за "Рода Дуло",което ще даде голяма яснота по един от засегнатите въпроси.
цитирай
20. shtaparov - И аз го прочетох внимателно след ...
28.07.2014 04:28
perrorabiosotannen написа:
И аз го прочетох внимателно след като видях първият коментар, много е хубаво, има някои неща, които не ми се връзват, но е без значение. Успех.

Ще стане много хубаво ако изредиш невръзващите се неща в коментарите,за да мога да им дам отговор.
цитирай
21. shtaparov - shtaparov - не съм историк, но ис...
28.07.2014 04:37
dinkov написа:
shtaparov - не съм историк, но историята винаги ми е била слабост и съм се интересувал не само от българска, а и от всякаква друга. Постингът ти ми хареса защото има много логика, а и се позоваваш на източници, които няма как да бъдат игнорирани. Поздрав
Ицко

Благодаря за поздрава- за мен е особено важно всичко в поднесените материали да съвпадне с изворовите данни,понеже едва тогава можем да се надяваме,че сме максимално близо до истината.
цитирай
22. audan - Още за Грозни
28.07.2014 11:56
shtaparov написа:
Кампанийното от-Българяване на руснаците е почнало още при Иван Грозни и след близо 5 века все още не е завършило.

Интересен момент от историята - царят на русите Иван Грозни наричал населениието на Казан и земите около него за татари. Обаче ... след каато го завзел, започнал да се самоназовава - "цар на руси и българи".
Откъде ли са се взели тези българи? И къде ли с отишли татарите? Това би се запитал всеки "невежа".
цитирай
23. shtaparov - Така е, малко се говори за така на...
28.07.2014 16:02
leonleonovpom2 написа:
Така е, малко се говори за така наречената Отвъд Дунавска България, даже се избягва
Така например Крум заселил за наказание отвъд Дунав населението на Одринска Тракия, която тогава е била към тема Македония. Измежду преселените са и предците на Василий Първи , родоначалник на Македонската династия, които дълги години живели отвъд Дунава

Ако България имаше онази безпогрешна тактика за интегриране на пленниците,която са имали османските нашественици,никога нямаше да падне под чужда власт и щеше да е велика сила дори днес! Тогава Василий II нямаше да е римски император а Български велможа,който щеше да работи не против нас,а против Византия! Световната история щеше да е изцяло различна,а световни кукловоди щяхме да сме ние! Но уви...
цитирай
24. shtaparov - Да ме прощаваш ;)1. Болжки к...
28.07.2014 16:06
germantiger написа:
Да ме прощаваш ;)

1. Болжки каганат в земите на германо-скадите никога НЕ е имало - нито изворово, нито демографски, нито антропологично, нито административно.

2. Варяжки каганат - също!

3. За историята на другите включени в ПОСЛЕДНАТА карта народи и каганати не съм специалист, но и не съм лаик - там не се "наемам" да критикувам или подкрепям?!

Несъмнено част от посочените не само в последната карта племена и народи са били част от български земи и България в различни исторически периоди

...

Последната карта предполагам е:
- всички възможни
- всички невъзможни
- всички изворови
- всички фантазни
- всички догадки
- и дори всички извън тези догадки да се включат

без значение период, независимо, че си датирал
без значение извор и неговата истинност или автентичност
без значение претенцията на други народи за държавност и тяхната реална такава

Стремежа да си най-голям и най-велик (допускам и да си - не персонално ти, а принципно), макар пред Британската империя по "голямост" всички да са на колене - по-мащабно от нея никога не е имало (но това е друга тема, друг период и "друга бира")

P.S.
ПОЗДРАВЯВАМ ТЕ, ЗА ОГРОМНИЯ ТРУД, ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯ ПОСТИНГ, ЗА СТРЕМЕЖА ДА ТЪРСИШ ИСТИНАТА, НО МИСЛЯ, ЧЕ НЕ СИ Я НАМЕРИЛ!

Вероятно това е единствения постинг в блог.бг, който е събрал толкова варианти, който се е заел с тази задач и до голяма степен я е изпълнил.

Църквата си улучил, но иконата струва ми се НЕ (както казва един познат от който научих лафа във vbox7.com uncle_wolf/abrek).

Намирам,че е невъзможно такъв каганат да не е имало приятелю: Името Полска (Болжка) не иде от вятъра,нито името Варяги (Воляги= Волги). Това е моето мнение разбира се,но аз уважавам и твоето,а коментарът ти е много хубав!
цитирай
25. shtaparov - Уникално четиво!...
28.07.2014 16:09
gosho568 написа:
Уникално четиво! Поздраи!

Поздрав и за теб,Гошо!
цитирай
26. shtaparov - с картите на разпространение в Е...
28.07.2014 16:16
fascindoo написа:
с картите на разпространение в Европа на хаплогрупите от сегашния генетичен пул на българите :

1. Хаплогрупи I, J и E (балкански хаплогрупи) - около 67 % от съвременните българи, сл. потомци на старото балканско население – траките, наричани гети, и предтракийското население пелагсите, наричани от елините още "пелагри" или "пелгари";
2. Хаплогрупи R1а, R1b, G, H, L и М (азиатски хаплогрупи) - не надхвърля 30% от съвременните българи.

С това сме по-европейци от европейцте - апрoпо - Шведите преди 2 години лансираха т.н. “готски синдром”, т.е., готите да са разнесли хаплогрупата I из Европа, синдром, базиран единствено на 50-60% на хаплогрупата I там.(???)

На картата, показана в линка се вижда разпространението ОСОБЕНО на хаплогрупата I в съвременна Европа (http://fascindoo.blog.bg/politika/2014/07/26/kak-prepisaha-haplogrupata-na-tutankamon-r1b1a2-na-polovinat.1284062)

Image --- Карта на разпространението на хаплогрупата I в съвременна Европа

А хаплогрупата I (М223, М423), най-старата хаплогрупа в Европа, идва от няколко етнически кохерентни групи население, запазили се е и до днес в Южна Украйна и Причерноморието.
И доказана геномно - от 20 000 - 25 000 години.

Поздравления!!!

Темата за генетичния произход на всеки един съвременен европеец е много вълнуваща и интересна,затова се радвам че заговорихтe за нея,драги доц. Тодоров! Напълно възможно е да има някаква скрита логика в начина,по който тези хаплогрупи са се разпространявали из Европа и света- въпроса е човек да схване главните й закономерности.
цитирай
27. shtaparov - Как стоят нещата с българите /тр...
28.07.2014 16:21
nikikm написа:
Как стоят нещата с българите /траки/,в места населени от тях по това време,като примерно Балканският полуостров и част от М.Азия?

По онова време част от тях е била в усилен процес на ромеизация,а друга: в процес на ре-Българизация,от който се възползвал цар Симеон през Х век например.
цитирай
28. shtaparov - Кампанийното от-Българяване на ...
28.07.2014 16:32
audan написа:
shtaparov написа:
Кампанийното от-Българяване на руснаците е почнало още при Иван Грозни и след близо 5 века все още не е завършило.

Интересен момент от историята - царят на русите Иван Грозни наричал населениието на Казан и земите около него за татари. Обаче ... след каато го завзел, започнал да се самоназовава - "цар на руси и българи".
Откъде ли са се взели тези българи? И къде ли с отишли татарите? Това би се запитал всеки "невежа".

За мен е по-интересен въпроса "Къде изчезнаха волжките Българи и как на тяхно място се появиха татари?" И давам отговор: Над 99% от Волжките Българи са превърнати в руснаци,защото един "славянски" народ лесно се превръща в друг- виж примера с моравските Българи,с белорусите и украинците,с чешките моравци и т.н. Така на историческата "сцена" в завладяната от бившите ни братя-руси Волжка България са останали само татарите,понеже новоизпечените руси до един приели християнството и не могли да живеят в пряко съседство с мюсюлмани,както е навсякъде по света. А след монголо-татарските нашествия от Волжките Българи вероятно е останала само шепа народ: господстващата класа,която се сляла с руското дворянство и така от тях останало само името им...
цитирай
29. kasnaprolet9999 - Малко е да се каже, че успя да ме вп...
28.07.2014 18:15
Малко е да се каже, че успя да ме впечатлиш. До сега си мислехр че българите са мигрирали в тези страни и са разпространявали своите знания. Сега разбирам, че те са владеели тези земи и са пращали свои посланици да ги наблюдаватр да носят награди до заслужилите Каганове от името на великия Канас. Поздрави за постинга ще си го копна някъде да си го чета за утеха.
цитирай
30. kostadin - Възход и падение-това е тол...
28.07.2014 22:42


Възход и падение-това е толкова естествено.
Отличен материал си събрал!







цитирай
31. shtaparov - Малко е да се каже, че успя...
29.07.2014 11:29
kasnaprolet9999 написа:
Малко е да се каже, че успя да ме впечатлиш. До сега си мислехр че българите са мигрирали в тези страни и са разпространявали своите знания. Сега разбирам, че те са владеели тези земи и са пращали свои посланици да ги наблюдаватр да носят награди до заслужилите Каганове от името на великия Канас. Поздрави за постинга ще си го копна някъде да си го чета за утеха.

Миграции разбира се е имало,но е имало и завладявания свързани с тях,последваща колонизация и образуване на поредния каганат. Истинския Български народ обаче винаги е бил оня,който днес погрешно го наричат "славянски"- негова издънка са дори Угро-Фините (Бугро-Хуните),известни като "Царското племе на Българите".
цитирай
32. shtaparov - Възход и падение-това е толкова ...
29.07.2014 11:42
kostadin написа:
Възход и падение-това е толкова естествено.
Отличен материал си събрал!
Падение сиреч разпадане- това е механизмът,по който е паднала Българската сила,както и силата на всички други империи досега.






цитирай
33. nedovolen - 1
29.07.2014 19:05
Е, сега си обяснявам защо не сме лице приятни на повече от половината свят, което сегашното ни положение го доказва. Чест и почитание!
цитирай
34. shtaparov - Е, сега си обяснявам защо не сме лице ...
30.07.2014 09:32
nedovolen написа:
Е, сега си обяснявам защо не сме лице приятни на повече от половината свят, което сегашното ни положение го доказва. Чест и почитание!

Така е- "крушка без опашка" няма. Благодаря за отзива.
цитирай
35. shtaparov - Ето и нова информация на руски учени,която потвърждава "славянския" (Българския) произход на основателите на Русия:
31.07.2014 23:13
Ето и нова информация на руски учени,която потвърждава "славянския" (Българския) произход на основателите на Русия (виж http://topwar.ru/55353-nk-analiz-pokazal-kem-na-samom-dele-byl-ryurik.html):

ДНК-анализ показал, кем на самом деле был Рюрик
Сегодня, 08:38Распечатать
ДНК-анализ показал, кем на самом деле был РюрикПрофессор Клёсов рассказывает о последних достижениях ДНК-генеалогии

Ведущий представитель научного направления «ДНК-генеалогия», доктор химических наук, профессор МГУ и Гарвардского университета Анатолий Клёсов в эксклюзивном интервью KM.RU рассказал о том, как новейшие достижения генеалогии помогают развенчивать мифы, очерняющие историю России.

Большого количества скандинавов на Руси не было

– Норманнская теория разбивается на несколько этапов развития. Ее основоположниками были немецкие ученые Герхард Миллер и Август Шлёцер. Они писали о том, что славяне были не способны создать собственное государство, а скандинавов было очень много на Руси. Примечательно, что новые сторонники этой теории постоянно увеличивали численность варягов. Доктор исторических наук Лев Самуилович Клейн писал о 13% скандинавов от всего населения Руси, что профессиональный историк Вячеслав Фомин, подсчитав, что это должно составить полмиллиона человек, поднял на смех. И был совершенно прав. По мнению некоторых ученых, скандинавы «подмяли» славян. А это дает отдельным субъектам повод разглагольствовать на тему «нашей исконной отсталости и неорганизованности»...

Когда меня наконец-то достали догмы норманнской теории, я решил более пристально ее изучить, и мне стало ясно, что у нее нет четких оснований. В этой теории присутствует огромное количество противоречий, а все возражения откровенно «засвистываются». Я обратил внимание на гаплотипы и гаплогруппы скандинавов. Они отмечены метками на специальной карте. Так вот, эти метки идут потоком на запад – на север Франции и Британские острова.

Я взял всю совокупность известных гаплотипов и выяснил, что ни одного потомка скандинавов из тысячи человек на Украине и в Белоруссии нет. В России я нашел двоих: один живет в Пензе, другой – в Саратове. Ведь не бывает такого, чтобы потомки не могли остаться спустя даже сотни лет! Я сделал вывод, что сколько-нибудь заметного количества скандинавов на Руси не было. Во всяком случае, они не обнаруживаются ДНК-генеалогией. Как минимум в этом моменте норманская теория несостоятельна.

Две трети Рюриковичей – это южнобалтийские славяне

Далее была исследована генеалогия Рюриковичей. Сделали ДНК и выяснилось, что две трети Рюриковичей – это южнобалтийские славяне (гаплогруппа N). У остальных оказалась хромосомная гаплогруппа R1a, которая распространена у населения Центральной и Восточной Европы. У Рюриковичей был общий предок. Следа скандинавов в высшем дворянстве и среди широких масс населения мы не нашли.

Очевидно одно: Рюрик – славянин. Может, он – полабский славянин, может, прибалтийский, но он – славянин. Однако встает вопрос: почему у Рюриковичей мы нашли две гаплогруппы? Мы полагаем, что во время правления Владимира Мономаха кто-то «перебежал дорогу». Скорее всего, жена Мономаха изменила мужу. Кто бы мог подумать, что такие обстоятельства могут вскрыться через почти тысячу лет! Несмотря на то, что мы знаем, что Рюрик был славянином, его социальный статус и род занятий нам неизвестны.

Вообще ДНК-анализ позволяет точно определить отцовство, хотя, я думаю, что иногда о таких вещах лучше и не знать. Недавно я приехал к себе на малую родину. Там я встретился с очень достойным человеком. Он фермер, у него два красавца сына. Я предложил сделать ДНК-анализ. В результате выяснилось, что у него с детьми абсолютно одинаковая ДНК, а значит он точно их отец. Подобные анализы сейчас в одно касание решают проблему супружеской измены, а вы решайте сами, готовы ли вы принять правду, если она окажется горькой...

Автор Алексей Заквасин
цитирай
36. perrorabiosotannen - ===
04.08.2014 15:50
shtaparov написа:
perrorabiosotannen написа:
И аз го прочетох внимателно след като видях първият коментар, много е хубаво, има някои неща, които не ми се връзват, но е без значение. Успех.

Ще стане много хубаво ако изредиш невръзващите се неща в коментарите,за да мога да им дам отговор.

Нямах в предвид коментарите, те са много добри... Друг път ще обсъждаме...
Лек ден.
цитирай
37. shtaparov - И аз го прочетох внимателно...
05.08.2014 11:46
perrorabiosotannen написа:
shtaparov написа:
perrorabiosotannen написа:
И аз го прочетох внимателно след като видях първият коментар, много е хубаво, има някои неща, които не ми се връзват, но е без значение. Успех.

Ще стане много хубаво ако изредиш невръзващите се неща в коментарите,за да мога да им дам отговор.

Нямах в предвид коментарите, те са много добри... Друг път ще обсъждаме...
Лек ден.

Знам,знам. Имах предвид да изредиш забелязаните от теб несъответствия в твоите коментари,за да се запозная с тях и да им дам отговор. Дори да е съвсем накратко и в резюме- напиши ги с по няколко думи,полезно ще е за интересуващите се да чуят всички отговори.
цитирай
38. rumenige - парче ог пъзела
11.08.2014 00:42
...за всеки тръгнал в търсене на истината за България и света. Благодаря
цитирай
39. shtaparov - (парче от пъзела)
11.08.2014 02:36
rumenige написа:
...за всеки тръгнал в търсене на истината за България и света. Благодаря

Да rumenige- и аз съм на това мнение. Здраве и късмет!
цитирай
40. syrmaepon - Това което Кльосов е написъл за Р...
16.08.2014 19:40
Това което Кльосов е написъл за Рюрик разбира се е хипотеза, да не говорим че в известен смисъл и малко политика.
Ето ти още един вариант ))), но той едва ли ще ти хареса

Гаплогруппа N1c1 возникла, вероятнее всего, на пограничье Западной Монголии и Южной Сибири, по разным оценкам 8-9 тысяч лет назад. Представители этой гаплогруппы мигрировали еще глубокой древности в разных направлениях, в том числе на запад. Ныне эта гаплогруппа встречается с наибольшей частотой у финно-угорских и в меньшей степени тюркских народов. Также представители этой гаплогруппы составляют значительную часть населения Латвии и Литвы.
Рюриковичи N1c1 принадлежат к особому субкладу этой гаплогруппы – N1c1d1, определяемому наличием SNP-маркёра L550 (N-L550). В свою очередь этот субклад разбивается на две ветви, названные нами скандинавской и южно-балтийской. Представители первой ветви в основном проживают на территории Норвегии, Швеции и Финляндии. Представители второй в Латвии, Литве, Северной Польше и Белоруссии. Разделение этих ветвей произошло где-то в районе Смоленска около 3500 лет назад в процессе миграции с территории Поволжья. На территории России и Финляндии проживают представители различных субкладов и ветвей гаплогруппы N1c1, но гаплотипы всех протестированных потомков Рюриковичей N1c1 относятся к т.н. «скандинавской» ветви.
Теперь можно считать доказанным, что Владимир Мономах принадлежал к гаплогруппе N1c1, не меньше оснований считать и Ярослава Мудрого представителем этой гаплогруппы, но встает вопрос, является ли Рюрик его предком, и если ответ утвердительный, то генетическое происхождение Владимира Мономаха прояснит и происхождение Рюрика.
цитирай
41. syrmaepon - Согласно данным Family Tree DNA ...
16.08.2014 19:41
Согласно данным Family Tree DNA «скандинавские» гаплотипы N1c1 встречаются в основном в Финляндии, Швеции, Норвегии, Британии, в меньшей степени в России. В других европейских странах известны лишь единичные примеры таких гаплотипов. К сожалению, в научных лабораториях пока не ведется тестирование на SNP-маркёр L550, который является определяющим для скандинавской и южной-балтийской ветвей N1c1, поэтому сказать что-то о проценте этого субклада по отношению к другим субкладам весьма сложно.
Близкими генетическими родственниками Рюриковичей N1c1, гаплотипы которых маркируются значением DYS458=18 и которых можно назвать Проторюриковичами являются следующие лица: Henriksson – [предок] Mats Larsson, 1755-1816, Igelsj, Finland, Dion, Unknown – Adoption, Östlund - Jon Jonson, 1584, Sweden, Peterson, Sweden, Pirttivaara - Petter Ivanov Baron,1847-1899, Karkku, Salmi, Finland, Korsstrom - Erik Johansson 1670 Nagu, Finland, Dedavenport-Stuart - Thomas Stuart 1827 - 1908 Rothesay, Bute, Scotland, Håkan Jonsson Werme, b. 1550, Sweden .
Наиболее близки к гаплотипам Рюриковичам N1c1 гаплотипы Петерсона из Швеции, Корсстрома, чьи предки переселились в Финляндию из Швеции (Готланд), Дидэвинпорта-Стюарта (Шотландия) и Притиваара (Финляндия). Здесь также DYF395S1 = 15 18. Предки Дидэвинпорта-Стюарта жили там же, где находится родовое гнездо шотландского клана Стюартов.
цитирай
42. syrmaepon - от тук
16.08.2014 19:41
http://glexx.livejournal.com/13063.html
цитирай
43. shtaparov - Това което Кльосов е написъл за Р...
18.08.2014 19:58
syrmaepon написа:
Това което Кльосов е написъл за Рюрик разбира се е хипотеза, да не говорим че в известен смисъл и малко политика.
Ето ти още един вариант ))), но той едва ли ще ти хареса

Гаплогруппа N1c1 возникла,вероятнее всего, на пограничье Западной Монголии и Южной Сибири,по разным оценкам 8-9 тысяч лет назад. Представители этой гаплогруппы мигрировали еще глубокой древности в разных направлениях,в том числе на запад. Ныне эта гаплогруппа встречается с наибольшей частотой у финно-угорских и в меньшей степени тюркских народов. Также представители этой гаплогруппы составляют значительную часть населения Латвии и Литвы......В свою очередь этот субклад разбивается на две ветви,названные нами скандинавской и южно-балтийской. Представители первой ветви в основном проживают на территории Норвегии,Швеции и Финляндии. Представители второй в Латвии,Литве,Северной Польше и Белоруссии.....На территории России и Финляндии проживают представители различных субкладов и ветвей гаплогруппы N1c1....
Теперь можно считать доказанным,что Владимир Мономах.....но встает вопрос, является ли Рюрик его предком, и если ответ утвердительный, то генетическое происхождение Владимира Мономаха прояснит и происхождение Рюрика.

Напротив,уважаема- този вариант подкрепя моите твърдения и съответно на това твърде много ми харесва. Какво доказва той:

1. Че Рюрик,чието име според "Анализа" е "Ръкащ" вариант на днешната "Лъкаща" форма Люлек (Люляк- виж фам. Люлякови) е велможа от земите на Варяжкия каганат (виж разположението му на картата).
2. Че той е от Царското племе на Българите,чиито потомци според "Анализа" са днешните Фини (=Хуни),Коми,Унгарци,Марийци,Чуваши и пр.
3. Времето на появата им не доказва наличието на грешка.
4. Мястото на появата на тяхната хаплогрупа не прави тези хора туркомонголи- те са бели хора.
5. Това място също е посочено въз основа на хипотеза- не на факти.
6. Скандинавците са вид балтийски Скити.
7. Тези балтийски Скити са живели навсякъде около Балтиско море.
цитирай
44. aristotelis - Ако пишката беше цигулка щяха да ...
20.08.2014 09:21
Ако пишката беше цигулка щяха да свирят и българите!
цитирай
45. shtaparov - Ако пишката беше цигулка щяха да ...
20.08.2014 16:58
aristotelis написа:
Ако пишката беше цигулка щяха да свирят и българите!

Интересно е за всеки да опознае "високата" гръцка култура от самия извор- пиши арсо,пиши и не бой се- Българите трябва да си направят изводи за възможностите ти и да опознаят циничната природа на гърците. Това което аз го знам,нека и други го научат- Гърция не е това,за което я мислят хората по света!
цитирай
46. batogo - Поздравления за постинга!
20.08.2014 18:38
Макар и някои части от изключително богатия и аргументиран анализ да са само логически предполагаеми, прави ти чест огромния труд и интелектуална енергия които влагаш в блога си като цяло, за да търсиш и утвърждаваш истинната за произхода и статута на българите в исторически план. Аз, като българин, се гордея с родолюбци като теб, които не жалят сили и време, за да върнат и издигат националния дух и самосъзнание на българите. Шапка ти свалям и нека Бог е с теб в пътя ти към Истината!
цитирай
47. shtaparov - Макар и някои части от изключително ...
20.08.2014 21:40
batogo написа:
Макар и някои части от изключително богатия и аргументиран анализ да са само логически предполагаеми, прави ти чест огромния труд и интелектуална енергия които влагаш в блога си като цяло, за да търсиш и утвърждаваш истинната за произхода и статута на българите в исторически план. Аз, като българин, се гордея с родолюбци като теб, които не жалят сили и време, за да върнат и издигат националния дух и самосъзнание на българите. Шапка ти свалям и нека Бог е с теб в пътя ти към Истината!

И аз се гордея с (макар и виртуалното) приятелство на патриоти като теб,
Огняне- подкрепата на хора като теб оправдава всичките ми безсънни нощи и усилия!
цитирай
48. born - Изключителен труд сте положили. ...
20.08.2014 22:47
Изключителен труд сте положили. Чудесен материал ! Поздрави ! И благодарности.
цитирай
49. shtaparov - Изключителен труд сте положили. ...
20.08.2014 23:00
born написа:
Изключителен труд сте положили. Чудесен материал ! Поздрави ! И благодарности.

Сърдечни благодарности за ценната Ви подкрепа- здраве и късмет!
цитирай
50. bojil - Убеден съм че е така, както е пред...
10.09.2014 18:40
Убеден съм че е така,както е представено- истинските граници не ще да се различават много от онези в последната карта.
цитирай
51. rrumito - Защо такива мнения се срещат само по блогове?
19.03.2015 22:44
Историк ли сте? Представихте ли материала си на колегите си?
Кога ще имаме пренаписана по-точна история?
Кога ще се изяснят тези въпроси на научно ниво?
Кога ще добият гласност и популярност, така че поне да са известни на българите“
цитирай
52. shtaparov - Историк ли сте? Представихте ли ...
20.03.2015 17:03
rrumito написа:
Историк ли сте? Представихте ли материала си на колегите си?
Кога ще имаме пренаписана по-точна история?Кога ще се изяснят тези въпроси на научно ниво?Кога ще добият гласност и популярност, така че поне да са известни на българите“

Да- историк съм,макар и недипломиран. Но върша работата на дипломираните историци и множество аспекти на Българската древност са ми по-добре познати,отколкото на тях. Дипломата не прави професионалиста- Херодот също не е имал диплома,но това не му пречи да е най-прочутия историк на света. Хипократ и Асклепий пък са най-прочутите лекари на света,но и те не са имали дипломи. Най-прочутите археолози на света Шлиман,Картър и Еванс също не са имали дипломи,но са свършили много по-полезна работа от дипломираните. Жалко,но факт!...
цитирай
53. niko24 - истинската история
26.03.2015 15:41
от известно време започнах да се интересувам от истинската история на България, изгледах доста филми и видео, и четох разни публикации и постове, и забелязах че има две основни теории - едната е че българите винаги сме живели на балканския полуостров и сме преки потомци на траките, а другата теория е че идваме някъде от Памир, Иран, и между тези две теории на няколко места вече намирам тази -че всъщност Велика България се е простирала от Европа до Памир, която теория на мен лично ми изглежда по логична, въпреки че няма преки доказателства, но има прекалено много сходства в бита и живота на народите от Европа, България и Азия, които аз лично съм видял, неща които ме убеждават в тази теория. Например в западен Китай, в пустинята Гоби има малки градчета и селца, които дори нямат ток, да не говорим за телевизия и интернет, и навсякъде където ме питаха откъде съм, като чуеха България, всички хора я знаеха, и всички отговаряха по един и същ начин "О! България" хората звучаха и изглеждаха като че говориха за нещо голямо и велико, което е било преди, но вече го няма, и от този момент нататък до края на престоя ми при тези хора те се държаха с мен като с цар, не ми позволиха да платя за нищо. чувал съм много хора и в Китай и в Корея, Япония да казват че има техен мит за хората - висшата раса които са живели преди, те са били високи, светли, с руси коси и сини очи, а такива азиатци няма. да не говорим че в Китай и малка част в Корея имат някои обичаи и изрази съвсем същите като българите, а една от най-известните истории за първия китайски емператор, която дават почти всеки ден по китайските тв канали е същата като историята за Кубрат и синовете му, за пръчките/стрелите които не могат да счупят. и те също правиха кисело мляко, по улиците, в музеите където бяха изложени старите войници, доспехите им бяха същите като на старите българи които ги има и при нас, и навсякъде имаше и конска опашка като флаг, имаше и много други сходствата което ме кара да си мисля че не може да има толкова много прилики по случайност, освен ако нямаме общ произход или може би сме били съседни народи, така че вече става ясно че историята ни е подмена, въпроса е защо и от кой?
цитирай
54. shtaparov - Това е много полезна допълваща а...
27.03.2015 16:39
Това е много полезна допълваща аргументация към статията- благодаря ти,niko24!
цитирай
55. niko24 - и аз благодаря
29.03.2015 06:04
и аз благодаря за информацията в този блог, и за да бъда по-точен може да потърсите повече информация за така наречените "уйгури" които искат да се отделят от Китай, и дори някои от тях се определят като "българи". тези хора изобщо не изглеждат като азиатци, дори има някои от тях светли със сини очи.
цитирай
56. shtaparov - и аз благодаря за информацията в ...
29.03.2015 12:54
niko24 написа:
и аз благодаря за информацията в този блог, и за да бъда по-точен може да потърсите повече информация за така наречените "уйгури" които искат да се отделят от Китай, и дори някои от тях се определят като "българи". тези хора изобщо не изглеждат като азиатци, дори има някои от тях светли със сини очи.

О-оо,гледал съм специално предаване по "Нешънъл джиографик" за техните краища,напълно съм наясно. Те са бели хора- почти чисти европеиди,много от които са със светли очи естествено,точно както е при нас. Това са жителите на тъй наречения "Китайски Туркестан"- в над 90% европеиди което значи,че най-първите тюрки съвсем не са били монголи,а част от европеидните преселения на изток. Самите уйгури са разбира се и унгури (унгари)- затова унгарците след своето пристигане в Панония били наричани "турки",но те все пак не са точно такива. Унгарците са роднини и на фините (финландците),които никой досега не е посмял да нарече "тюрки",но роднинството им с първите пратюрки е напълно несъмнено,защото пратюрките са били напълно различни от изградените у нас изкривени представи.
цитирай
57. urilozev - Представям си
07.08.2015 04:02
свободата на ума и широтата на погледа, за да бъде изведена логично и подкрепена фактологично теорията в поста. С почит и уважение !
цитирай
58. shtaparov - (Представям си)...
07.08.2015 12:34
urilozev написа:
свободата на ума и широтата на погледа, за да бъде изведена логично и подкрепена фактологично теорията в поста. С почит и уважение !

Благодаря. Напълно съм наясно,че тези граници можеше да бъдат прецизирани още повече,но за това е необходимо да бъде вложен много повече труд от голям брой добре подготвени хора,включително и в чужбина. А това е скъпо и трудоемко начинание,затова на този етап ще се задоволим с този първоначален резултат,който дава сравнително добра представа за истинското състояние на нещата в средата на първото хилядолетие подир Христа.
цитирай
59. horbat - ATILA
18.09.2015 02:48
https://www.facebook/photo.php?fbid=176797199020460&set=a.101102903256557.2531.100000705428407&type=1&theater
цитирай
60. shtaparov - https://www/photo. php?fbid=...
16.05.2016 17:05
horbat написа:
https://www/photo.php?fbid=176797199020460&set=a.101102903256557.2531.100000705428407&type=1&theater

Това може да е нещо интересно,но аз не успях да го отворя.
цитирай
61. bezistena - Опровержение с преклонение с Любов, благодарност и насърчение!
04.10.2017 14:02
Синът, внукът и правнукът на Исус и Мария Магдалена ни разкриват тайната на Именника на Българските канове и картата на Българската империя,владяла целия свят
http://bezistena.blog/history/2017/10/04/.1570572
цитирай
62. shtaparov - Синът, внукът и правнукът на Исус и ...
04.10.2017 15:46
bezistena написа:
Синът, внукът и правнукът на Исус и Мария Магдалена ни разкриват тайната на Именника на Българските канове и картата на Българската империя,владяла целия свят
http://bezistena/history/2017/10/04/.1570572

Благодаря за оценката приятелю- имайте здраве и късмет!
цитирай
63. laval - Поздравления за постинга!
16.04.2018 19:15
Много правдиво написано!
цитирай
64. shtaparov - Много правдиво ...
16.04.2018 19:18
laval написа:
Много правдиво написано!

Благодаря- поздрав и за теб,старах се да издиря каквото можах и в резултат получих това,което виждаме в края на статията.
цитирай
65. zmei15 - и аз благодаря за информацията в ...
14.04.2020 02:40
shtaparov написа:
niko24 написа:
и аз благодаря за информацията в този блог, и за да бъда по-точен може да потърсите повече информация за така наречените "уйгури" които искат да се отделят от Китай, и дори някои от тях се определят като "българи". тези хора изобщо не изглеждат като азиатци, дори има някои от тях светли със сини очи.

О-оо,гледал съм специално предаване по "Нешънъл джиографик" за техните краища,напълно съм наясно. Те са бели хора- почти чисти европеиди,много от които са със светли очи естествено,точно както е при нас. Това са жителите на тъй наречения "Китайски Туркестан"- в над 90% европеиди което значи,че най-първите тюрки съвсем не са били монголи,а част от европеидните преселения на изток. Самите уйгури са разбира се и унгури (унгари)- затова унгарците след своето пристигане в Панония били наричани "турки",но те все пак не са точно такива. Унгарците са роднини и на фините (финландците),които никой досега не е посмял да нарече "тюрки",но роднинството им с първите пратюрки е напълно несъмнено,защото пратюрките са били напълно различни от изградените у нас изкривени представи.

От много време ме гложди една странна мисъл.Знам, че може да ви прозвучи налудничаво, но! Все си мисля, че при разселването си на изток след краха на културата Варно, цивилизационните вълни са в две направления:Северно от Черно море и Южно от него и от Каспия. Моето мнение е, че цивилизацията в двуречието наследява преселниците от Варна.Може да видите работите на доц. Шопов и на Христо Смоленов в тази връзка.Според тях създателите и владетелите на Ур са с произход от Балканите. За мен е необяснимо наличието на Ур в имената на Оно-г-УР-и, Оно-гонд-УР-и, Кутиг-УР-и, и др. УР-и, както и Уй-г-УР-и. Не съм лингвист , но личното ми убеждение е , че всички те по един или друг начин са свързани с Ур.Редно е може би да се разгледа и връзката Бал-гур-и Българи.От Бал -голям , велик.!Нужна е съпоставка на ДНК анализите на мумиите от Тарим и на уйгурите!
цитирай
66. shtaparov - и аз благодаря за информацията в ...
14.04.2020 03:02
zmei15 написа:
shtaparov написа:
niko24 написа:
и аз благодаря за информацията в този блог, и за да бъда по-точен може да потърсите повече информация за така наречените "уйгури" които искат да се отделят от Китай, и дори някои от тях се определят като "българи". тези хора изобщо не изглеждат като азиатци, дори има някои от тях светли със сини очи.

О-оо,гледал съм специално предаване по "Нешънъл джиографик" за техните краища,напълно съм наясно. Те са бели хора- почти чисти европеиди,много от които са със светли очи естествено,точно както е при нас. Това са жителите на тъй наречения "Китайски Туркестан"- в над 90% европеиди което значи,че най-първите тюрки съвсем не са били монголи,а част от европеидните преселения на изток. Самите уйгури са разбира се и унгури (унгари)- затова унгарците след своето пристигане в Панония били наричани "турки",но те все пак не са точно такива. Унгарците са роднини и на фините (финландците),които никой досега не е посмял да нарече "тюрки",но роднинството им с първите пратюрки е напълно несъмнено,защото пратюрките са били напълно различни от изградените у нас изкривени представи.

От много време ме гложди една странна мисъл.Знам, че може да ви прозвучи налудничаво, но! Все си мисля, че при разселването си на изток след краха на културата Варно, цивилизационните вълни са в две направления:Северно от Черно море и Южно от него и от Каспия. Моето мнение е, че цивилизацията в двуречието наследява преселниците от Варна.Може да видите работите на доц. Шопов и на Христо Смоленов в тази връзка.Според тях създателите и владетелите на Ур са с произход от Балканите. За мен е необяснимо наличието на Ур в имената на Оно-г-УР-и, Оно-гонд-УР-и, Кутиг-УР-и, и др. УР-и, както и Уй-г-УР-и. Не съм лингвист , но личното ми убеждение е , че всички те по един или друг начин са свързани с Ур.Редно е може би да се разгледа и връзката Бал-гур-и Българи.От Бал -голям , велик.!Нужна е съпоставка на ДНК анализите на мумиите от Тарим и на уйгурите!

Това за гр.Ур е твърде дискусионно,но Балканският му корен е твърде вероятен и дори закономерен. Спомената от теб ДНК-съпоставка наистина е важно да бъде направена,но не вярвам да го сторят ни китайците,нито тюрките. Никой евразиец няма интерес истината там да се знае- затова тези хубави идеи на първо време ще останат нереализирани.
цитирай
67. xlameee - Нашата история
27.03 04:45
Нямам много време за писане, а имам толкова много да казвам, но някой друг път.
За сега само искам да кажа, че тая последната карта променя изцяло историята на света или всъщност най накрая истинската световна история на бял свят. До колкото разбрах от блога на radostinalassa показва, че римската империя се появява чак 9 век от новата ера, което показва че май нови стари ери не съществуват изобщо, но кой и как е направил така, че да затрие такава огромна държава и как се затрива такава държава голяма мъгла. Единствено отговаря на Тартария която стана много нашумяла през последните няколко години когато Путин показа някаква карта на Велика Тартария ама май си е чисто Велика България. Не знам дали сте запознати но всички богове в Индия са с български имена но липсва буквата "С" като например бог Шива като сложиш "С" става Сшива или обединява а когато сложиш "С" пред Тартария става Старт Ария или Първоначалната или Старата Ария, но както и да е Благодаря за новата информация която си споделил като ми се освободи малко време започвам да ровя за тия карти където ги е направил Абрахам Ортелий

Жив и здрав да си
цитирай
68. shtaparov - Нямам много време за писане, а имам ...
17:55
xlameee написа:
Нямам много време за писане, а имам толкова много да казвам, но някой друг път.
За сега само искам да кажа, че тая последната карта променя изцяло историята на света или всъщност най накрая истинската световна история на бял свят. До колкото разбрах от блога на radostinalassa показва, че римската империя се появява чак 9 век от новата ера, което показва че май нови стари ери не съществуват изобщо, но кой и как е направил така, че да затрие такава огромна държава и как се затрива такава държава голяма мъгла. Единствено отговаря на Тартария която стана много нашумяла през последните няколко години когато Путин показа някаква карта на Велика Тартария ама май си е чисто Велика България. Не знам дали сте запознати но всички богове в Индия са с български имена но липсва буквата "С" като например бог Шива като сложиш "С" става Сшива или обединява а когато сложиш "С" пред Тартария става Старт Ария или Първоначалната или Старата Ария, но както и да е Благодаря за новата информация която си споделил като ми се освободи малко време започвам да ровя за тия карти където ги е направил Абрахам Ортелий

Жив и здрав да си

Като знаем приятелю,че огромната велика Татария е изчезнала за 2-3 века,лесно ще се догадим за нашата: тя издържала около 6 века и половина,а големият й колапс в 1019 г. е станал по пътя на разпада,инвазиите и нахлуванията на чужди племена.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816624
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136742
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи