Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2014 23:05 - ВЛАДЕТЕЛИТЕ ДУЛО- БОЖЕСТВЕНИ ПОТОМЦИ НА ЮПИТЕР,МАРС И ДИОНИС
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 17144 Коментари: 25 Гласове:
38

Последна промяна: 04.05.2018 04:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      ТАЙНАТА НА РОДА ДУЛО - РАЗСЕКРЕТЕНА ОТ "АНАЛИЗА"

    Всеки,който e учил Българска история знае владетелския род Дуло,от който произхождат едни от най-прочутите наши антични и средновековни князе: Авитохол,Ирник,Кубрат,Кубер,Тервел и Аспарух. Оскъдната информация за този род обаче отваря широко поле за спекулации и свободни съпоставки,коя от коя по-причудливи и нелепи. Тюркската теория не реши проблема а още повече го задълбочи,понеже отдалечи изследователите от истината и ги прати в погрешна посока. От това произлязоха много други спекулативни теории,коя от коя по-безсмислени и несъстоятелни,подхранвани обилно от един единствен факт: това,че днешната историческа наука не открива сигурни данни,които да позволят проблема да бъде разрешен окончателно и веднъж завинаги. Сега вече можем уверено да твърдим,че част от откритите данни са били умишлено премълчани и засекретени от съветската "наука",попаднала под контрола на злостни антиславянски сили,а друга част- дори унищожени.


  Един ден обаче вятърът на промяната достигна България и много учени,освободени от досадната опека на червените цензори,веднага захванаха да преразглеждат старите теории и събраните "доказателства" по тях,с което още тогава дадоха ясно да се разбере,че питаят сериозни съмнения и резерви относно начина,по който се налагаха догмите на марксизма-ленинизма в Българската историческа наука. Ширещото се научно късогледство и затъналия в анти-Българското блато кораб на червената историческа школа предизвикаха намесата на голям брой родолюбци и историци-любители,които почти единодушно порицаха предателското и ненаучно поведение на корумпираните маркс-ленинци,станали политици,историци и "професионалисти" по погрешка и недоразумение. Вземайки страната на Българския народ,историците-любители се заеха с несвършената работа на "професионалистите",като направиха всичко възможно да изяснят и защитят историческата правда за неговия палеобалкански европеиден произход.

  И понеже в обществото все още битува погрешното мнение,че истинска история се твори само от професионалистите,е нужно да напомня на уважаемите читатели защо постиженията на любителите са по-важни и по-ценни за страната от постиженията на професионалистите,поне в нашите условия:

1. Професионалните историци у нас се назначаваха не според своите дарби и влечения към историята,а според верността си към "партията" и според нейните нужди от лоялни кадрови попълнения. За сметка на това,любителите ги ражда природата: много често те са родени за историци и за тях тази наука не е досадна професия,а развлекателно хоби. Те самите не стават такива по партийно задължение и поръчение,а поради любовта си към историята.

2. "Професионалистите" на старото време у нас бяха обучавани да служат не на науката,а на "партията" и на прогнилия анти-Български марксизъм-ленинизъм. Ето защо е твърде рисковано и авантюристично да се вярва на техните заключения.

3. След края на работното време "професионалистите" приключват своята работа като историци,за да ползват полагаемите им се почивки. За разлика от тях,любителителите работят за науката и за страната си по всяко възможно време,без да признават работни графици и отпуски.

4. Много любители се занимават с история още от деца и в някои области на тази наука са далеч по-подготвени от професионалистите,имайки по 50-60 години образователен ценз. За разлика от тях,мнозинството професионални историци имат по 15-20 години образователен ценз,а в най-добрия случай: по 30-40.

5. Повечето професионалисти са специализирани по учебни програми,наложени на България отвън и служещи на анти-Български интереси,а цялото им обучение е проведено под строгия контрол на доказани анти-Български и антиславянски сили,поставили си за цел да очернят народа и страната ни,за да отдалечат поробената от тях Русия от нейните родови корени. За разлика от тях,любителите най-често се обучават по свои патриотични учебни програми,напълно неподвластни на фалшификаторската цензура и разпалвани от дръзката надежда да служат колко може по-добре на народа и страната си.

6. Групата на професионалистите в Източния блок по правило бе попълвана от хора,попадащи случайно в историческите факултети с намерението да правят не наука,а кариера. Водещи специалисти между тях ставаха не онези,които се трудеха ползотворно и прилежно за развитието и обогатяването на историческата наука,а онези,които обслужваха най-успешно целите и задачите на "партията". Така в историческите институти попаднаха много немарливи и невежи хора,назначени само за попълване на щатните бройки от техните партийни покровители. Тяхната едничка цел и днес е не да правят наука в служба на България,а да пречат на по-достойни от тях хора да заемат ръководните места,за да сложат ред в хаотичното тюркско бунище,в което бе вкарана нашата историография от непристойния партиен слугинаж.

  Ето защо Българите,които милеят за народа и страната си не трябва да се вслушват безкритично в комичните глупости,с които ги мамят и будалкат опитните "професионалисти" (сиреч фалшификатори),а да се вгледат внимателно в постиженията на водещите патриотично настроени любители,които най-често разполагат с далеч повече научни козове от своите комунистически "колеги". На онези,които не са съгласни с това мнение ще напомня,че "професионалните" хабилитирани историци бяха назначавани на високи постове не от своите професионални колегии,а от онези напълно непрофесионални политици,които управляваха страната ни след 1944 г.

  Сега да се върнем на темата за рода Дуло. Сведения за него получаваме единствено от "Именника" на Българските князе,на когото може и трябва да се вярва. Той е чисто наш исторически документ,писан както изглежда в северните части на отвъддунавска България,към която по онова време принадлежали днешните Русия и Украйна. След като всичките му преписи са открити в земите на днешна Русия можем с основание да предполагаме,че тя дълго време е била основна територия на Българската империя,а Русите и Укрите (Угрите,Бугрите) са били само част от стотиците "пра"-Български племена,населявали огромните територии на Стара Велика България. Ловки спекуланти обаче,обучавани от червените фалшификаторски школи твърдят,че името ДУЛО е тюркско и произлиза от турко-монголското племе Дулати,живяло край река Дулосу в централна Азия. Те обаче черпят своето патологично вдъхновение не от някой древен и надежден исторически източник,а от писаната през 1991 г. "Волжко-Българска" история
Джагфар тарихи,от която не е запазен нито един оригинал а има само съвременни преписи,направени от един-единствен човек.

  Но да се вярва не на вековните исторически извори и на многото различни очевидци,а на един произведен от съветската система човек,имащ подозрителни приятелства във вражеска Турция и твърдящ,че той едничък е виждал митичните ако не и въображаеми преписи на някакъв недоказан и вероятно несъществуващ оригинал е не само рисковано и авантюристично,ами направо наивно и безотговорно,да не казвам малоумно и шизофреничнo. Да се признае за древен исторически извор една съвременна книга,отпечатана през 1991 г. под авторството и монопола на един възпитан от съветската школа туркоезичен татарин,зад която книга стои не оригинал от XVII век или поне стар препис от XIX век,а вероятно турското разузнаване е все едно да се обявят за надежден извор псувните по пиянските сборища на ОМО "Илинден" и инфантилните изцепки на Азис и Шамара. Отпечатването и безкритичното популяризиране в България на този роман с неясен произход,в който истината и лъжата са смесени през ХХ век по заръка на чуждо разузнаване показа,че ръководената от склерозирали догматици паркинсонична социалистическа историография в своята упадъчна безпътица стига дотам,че се захласва като премаляла мома по кафанските моабети на всеки самообявил се за Българин случаен чужденец,на когото му хрумне да извика в кръчмата,че атлантите и извънземните са му подсказали кои сме ние чрез тайно закодиран в прожектора на баджанака му сигнал.

  Ето защо не можем да окажем на историческия сборник "Джагфар тарихи" онова високо доверие,което му оказват лековерните червени корифеи и да се осланяме 100-процентово на него,а се налага да провеждаме свои собствени проверки и изследвания,за да не оставяме нашата работа на друг и да отсеем истината,която несъмнено присъства в него от лъжата,внесена по заръка на турците и на КГБ. Затова не някой турко-съветски роман,а "Ангеловият анализ" ще даде отговор на въпроса какво означава името Дуло и какъв е неговия произход. Проведените изследвания показаха,че това нетюркско име е типично Българско (като "Българско" в някои страни се замества със "славянско"),и както всички други княжески имена може да се свърже с името на древен езически бог. Значението му е следното:

ДУЛО= Дельо (известно наше име,чието значение се извежда от глагола "Делати"- Правя,Върша нещо). Ако това бе окончателният смисъл на името,то щеше да означава "Онзи,който прави (предприема) важните стъпки в политиката", "Правещ държавните дела", "Човек на делото". Оказва се обаче,че това е само част от смисъла и княжеското име Дуло,както всички древни владетелски имена,има още няколко фонетични варианти и значения. Най-важното от тях,което "Анализът" смята за водещо в случая,е свързано с добре известната и днес дума "Делея",от която произхождат съставните думи и изрази "Надделявам" и "Да надделея". От него разбираме че ДУЛО е родът,който е свикнал да надделява над противниците си,да ги надвива и побеждава,а това значение отлично подхожда на който и да било владетелски род във всички точки на света.

  Но както може да се очаква,значението на името "Дуло" (Делеещия,Надделяващия) не се ограничава само с това а е много по-богато,понеже Дуло= Дуро (Дерьо- "Дерящия",Който "надира" противниците си)- виж съвременната дума "Дране" (Биене,Бой),която е омоним на същата дума "Дране",означаваща също "Одиране" и "Скалпиране"- виж израза "Че го сдЕрем от бой",който може да бъде чут понякога в Шопския край. Според всичко това разбираме,че името на този прославен владетелски род трябва да се е намирало в тясна връзка с някое от имената,носени от Бога на войната,чийто приоритет и основно занимание са били дрането,боят,конфликтите и победите (надделяването). По-нататъшното вникване в същината и смисъла на името показва,че такава връзка неизбежно е съществувала и е било невъзможно за когото и да било от нашите деди да не я забележи.

  Защото Дуло= Дуро (с прех.Л-Р), Дерьо (Дерящият бог,Който въвежда хората в конфликти и в бой ["дране"]), Уро (с пропуск. на първата съграсна)= Юро (Юрий), Яро (Ярей,Арей), Ярес (Арес,Ярост)- Бог на войната и яростта у нашите деди. Името му означава още Буро (Борей-Бог на бурите), Гуро (Горе- Жрец и бог от висините/планините), Даро (Надарените с таланти и способности), Даръ (Дарени [Дадени] от Бога сиреч от Юпитер), Дельо (Бог на делото и предприемачите), Вельо (Великия бог), Велко (Велико- Великия бог Юпитер), Херо (Тракийския Херос)и т.н.

  Но не само това- "Дуло" означава още и "Доля" (Съдба,в руския "език"),сиреч владетелите Дуло са и Съдбоносните. Тази дума също е Българска,понеже Доля= Деля (Дял,Делъ),т.е. Заделяне, Предопределяне,Предопределение,Отреденост. Съответно на това,тукашното Българско съответствие "Съдба" означава Съдва (Съдова,Отредена от Божия съд,Отсъдена). А Богът-съдия в нашата стара митология е Сатурн сиреч Дионис,така че съвпадението е пълно. А за Бог на съдбата както можем да заключим е бил считан и Марс,понеже той бил в състояние да промени съдбите на хората,като предизвика война.

  Името  "Дуло" има тясна връзка с Хунската дума Доулу (рог,ритон),която идва от Българското Дулбо (Дълбо,Издълбан)- виж http://havel.blog.bg/history/2015/07/17/i-rodyt-mu-dulo.1377033. Това е така,защото Доулу= Дуло (цев,тръба,рог- виж "дуло на пушка","оръдейно дуло" и пр.),т.е.- Ритон (в буквален смисъл Рътин,Фрътин= Брадвен,а в преносен смисъл- Чаша на Дионис). Ритонът наистина е чаша на Дионис,защото е използван само за пиене на вино и е изобразяван в иконографията на Великите Кабири (Кубери),ще рече на Великите Дионисовци които са на брой четири,защото римските извори свидетелствуват,че някога е имало четирима царе с името "Дионис". Напълно е логично значението му да бъде свързвано с древен вид оръжие,в  случая Рътин (Фрътин=Брадвен),понеже неговият синоним "Рог" означава Ръг (Оръжие за ръгане,за наръгване),а основен символ на Дионис е Двойната брадва (Лабрис),от която иде другото име на Дионис- Либер (Либерис,Лабърис,Рублис,Рублещ).

  Думата Ритон означава още Ратин (На войската,Армейски)- виж нашата дума Рат (Войска,Армия),или "Чаша и Оръжие на войската". Думата РАТ не е нито руска нито сръбска а си е чисто Българска,понеже е във връзка с "пра"-Българската дума Храт (Фрат,Фрът)- Брадва,Оръжие. И тази дума е чисто Българска: тя означава Прът (Изпрътквам,Отблъсквам),Трат (Правя на трат),Тратя (Затратвам,Погубвам),Фръс (Фрас) т.е. Фраскам (Праскам,Тряскам),Рит (Ритам,Отритвам) и пр.- все термини,тясно свързани с Марс и войната. Окончателното значение на думата "Рат" тогава е "Арат" (Арът,Арет,Арей,Арий) или по-просто казано: Арес (Марес,Мариз,Марс) и "Орат" (Ората,Хората т.е. Войската,Марсовите),а думата "Ритон" означава директно Иртон (Артон,Аратон) и Аратин (Аресов,Арийски). Че Марс-Арей е Четвъртия Дионис,чиито армии завладяват Индия и Китай преди 3-4 хилядолетия,мисля да няма никакво съмнение- Българите го извършват,гърците го записват върху траен материал а римляните го потвърждават.

  Името "Дуло" е в тясна връзка и с персийската (на езика Фарси=Перси) дума Дуолу,означаваща "Близнаци". "Близнаците" са друг аватар (прераждане,превъплъщение) на Марс (Арей,Дионис),затова символи на Марсовите (Дионисовите) потомци са Двойна брадва (Лабрис,Либерис,Рублис),Двуглав орел,Два грифона,Два орела един срещу друг,Два козела (върху монети на Тесалоника и Амфиполис,на чието лице е изобразен Дионис),Два конника (Кастор и Полукс,Кастор и Полидевк),Дуализъм (Богомилство) и т.н. Персийската дума "Дуолу",подобно на Хунската "Доулу" означава Дуло (цев,тръба,рог,ритон,Дионисов атрибут),но също и Дуволу (Дувору,Деваро),ще рече Дваро (Двояро,Два-Аро,Двойния Арей) от което можем да предположим,че поне в един случай ако не и в два,царуването и походите на обожествения цар Дионис са били извършени от един бог в две лица или от двама братя близнаци,царували едновременно и представяли се за един цар-бог с общото име Дионис.

  Според всичко това,името на владетелския род Дуло произхожда от Дулей (Дурей,Юрей,Юрий,Арей)- Бога на войната и яростта у древните Българи,познат още като Дур (Тур,Тор- бога на гръмотевиците или Гръмовержеца Юпитер,един от чиито символи е бил изчезналият вече див бик,наричан от древните "Тур"), Хор (Хорей- Прародителят на хората), Борей (Бога на бурите Бурей= Борес,Борис,Бурис,Барис), Дерей (Който дере т.е. бие,набива и надвива), Горей (Горящия/Горещия гръм,идващ от Горе) и Арей (Водача на Ариите,наричани още Арийски или Ведически племена). И понеже Ариите (Арите) са известни най-вече с това,че завладяват Индия между 1300-1200 г. пр. Хр.,значи те са племената на Дионис,който е прочут със своя поход към Индия и с нейното завладяване,станало по същото време според датировките,които можем да извлечем от "Илиада"-та. С други думи,Арей (Арий,Ярей,Арес и Марес/Марс) не е нищо друго освен самия Четвърти Дионис,който по думите на Хераклит е тъждествен с Аид (Бога на подземното царство,на когото принадлежат загиналите в битка),но в Индия,Тракия и Фригия (Бригия- Земя на Бригите/Блъгите) е известен още с имената Бромий (Хромий) и Громий (Гръмий)- имена на Бога на гърма.


  Името на рода Дуло наистина произлиза от имената и епитетите на Юпитер и на Слънчевия бог,понеже Зйевус (Зевс) и Бело (Белио,Слънцето) са двете най-прочути превъплъщения на Дионис,но е преди всичко и най-вече главен епитет на Марс- Богът на войната у древните Българи,който е най-главното Дионисово превъплъщение. Ариите (Ареите) или Арите (Ората,Хората) на Дионис,които завладели Индия и "Предкитай" преди хиляди години се наричали Яреи (Племената на Ярей,Марсовите племена) и Ареи (Племената на Арей/Арес),защото,освен всичко друго,името "Дуло" означава и "Долу". Тази инак невзрачно изглеждаща дума "Долу" (Доле,Отдолу) е един от най-важните епитети на Марс,понеже той именно е богът,който за разлика от Юпитер "развивал" дейността си не горе на небето,а долу на земята. Затова мястото му върху "Розетата от Плиска" е винаги отдолу,в основата- понеже той е Основополагащия бог,Родоначалника на другите богове,Предтечата на Бога-баща.

  Това в нашата древна митология било добре обяснено: Марс-Арей е Първия индивидуален бог,роден от Хаоса преди всички други "индивидуални" богове,затова главното му предназначение е да произвежда Хаос но и Ред (рат,война). Хаосът е изграден от бури,конфликти,бъркотии и разрушения,а Редът (ратът,войната)- от онези първоначални порядки,които довели до появата на първите държави и станали причина войната (Рат,Ред) да бъде наричана още и Пред (Преди всичко,Преди държавата).

  Богът Марс,а не Богът-Баща Юпитер е родоначалник на всички индивидуални богове,защото Марс е младежкото превъплъщение на Бога-Баща и неговата непораснала същност по времето,когато той още не бил станал баща и дори си нямал жена. Затова Световния (Съвкупния) бог произвел от неговото ребро (рубло,лабро=брадва) богинята Вечера (Вечерница,Вещера,"Венера"),която била наречена Дева (Ева) и станала негова жена,след като го съблазнила. Бракът между двамата променил света,понеже превърнал Венера в Богиня-Майка,а Марс- в Бог Баща и довел до появата на другите богове. Преди това обаче Марс-Арей бил наричан Водин (Водещия бог),понеже бил Воин (Водин),Один (Един,Той самият,Сама бога,Самъ богъ) и Адин (Адам,Един,Атон,Вотан). Богът Водин (Вотан,Марс-Арей) бил наричан още Ведин (Вед,Бог на Ведическите племена),но също Вод (Вожд,Водач),Под (Основа,Родоначалие на боговете) и Долу (Дуло,Богът Основоположник).

I) Лични и божествени имена,свързани с името на рода Дуло и  с имената на Марс-Дионис:

1. Дуло (виж фам. Дулови в с.и. България)= Дело (Човек на делото), Дуро (Дерьо- Повелителят на боя/на дрането). Името ДУЛО е споменато и в Критските линеари през XV-XIV в.пр. Хр. редом с имена като ВОКИЛО,КУРУМЕСИЙО (КОРМЕСИО),АРЕЮ,ТЕРО (ТИРО) и пр.,както свидетелства http://sparotok.blogspot.nl/2013/11/blog-post_16.html .
2. Дуле (виж фам. Дулеви).
3. Дуро (наша фамилия в Русия)- виж прочутите руски дресьори от 30-те год. на ХХ век Дурови* и основателя на руския Фейсбук Павел Дуров. Женски вариант на това име е Даря (Даля,Деля).
4. Тале (наша фам. Талеви от Македония).
5. Тило (фам. Тилеви).

6. Туло (виж фам. Тулеви).
7. Тиро (наше лично име- виж фам. Тирови).
8. Тор (Торе)- бог гръмовержец в Скандинавия.
9. Веле (фам. Велеви): име,получено от прехода Д-В.
10. Велче (Велчо и пр.- умалителни форми на името Веле).

11. Велико (форма на името Велко)- Потомък на Великия бог.
12. Деле (фам. Делеви), Делче (умалителна форма на името Деле).
13. Дело (Човек на делото- виж фам. Делови).
14. Дельо (Човек на делото и потомък на Марс/Дионис).
15. Делчо (Делче)- умалителни форми на името Дельо.

16. Делян (наше царско име от XI век)= Дулин (Произхождащ от Дуло), Делеян (Делеещ,Надделяващ), Делин (Човек на делото).
17. Вельо (популярно наше име).
18. Велес ("славянски" т.е. Български бог на плодородието,което било приоритет на Дионис).
19. Дъре,Дъро (виж фам. Дъреви,напр. Велислава Дърева).
20. Юрий (Юри): древно-Българско име в Русия.

21. Юро (виж "еврейската" т.е. ешкеназката фамилия Юровский).
22. Урош (сръбско владетелско име)= Ярош (Ярост),Ориш (Бориш,Борис).
23. Геро (виж фам. Герови).
24. Дир (руски пилигрим и първоосновател,споменат от Ал Масуди като цар на славяните сиреч на Волжка България)= Диро (Тиро,Тир,Тор),Дуро (виж фам. Дурови),Дъре (оттам фам. Дъреви) и Дило (Дуло).
25. Херо (виж и древногръцкото име Херострат,т.е. Херос Тат,Херос Баща).

26. Арий (християнски мисионер от късната античност,защитавал арианските възгледи на древните Българи).
27. Дарий (Дарио,Дарьо)- име,носено от няколко персийски царе през епохата на Ахеменидите (VI-IV в. пр.н.е.).
28. Арей (Юрей,Арес,Ярос,Ярост)- Бог на войната и яростта у древните гърци и у нашите деди.
29. Марес (Марис,Мариз,Марс- Бог на войната и "маризенето" у някои Келтски/Белгийски племена,както и у древните римляни).
30. Барис (Барес,Борис,Борес= Борец,Борещ)- Бог на борбите,противоборствата и войните у древните Българи.

31. Париз (Парис)= Пораз (Поразяващия)- диалектен фонетичен вариант на името Борис,ползван от Влашките,Фригийските и Волжките Българи.
32. Пероз- диалектен вариант на името Париз,ползван от персите.
33. Телец (Телес,Дулес)- наше княжеско име от VIII в.,означаващо Делец (виж Земеделец,Каменоделец,Ръкоделие и пр.).
34. Талес (в древна Гърция- името е от Тракийски произход).
35. Терес (Терец)- име на Тракийски цар.

36. Торес (Тор Гръмовержецът)- популярно име в Испания и Латинска Америка,означаващо Трес (Трескащия бог,Тор Гръмовержецът).
37. Борислав (Болеслав- форма на името в Чехия и Полша),Бурисрава (Борислава)- форма на името сред ведическите племена.
38. Велислав (Велес-слав,Велес славний- епитет на бога Велес).
39. Марко (форма на името Марсо,Марсъ).
40. Марио (форма на името Марьо/Марко/Марсо).

41. Мирослав (Марес-слав,Марс-славни- епитет на бога Марс).
42. Боре,Борьо (форми на името Борис).
43. Борко (умалителна форма на името Борис).
44. Берко (форма на името Борко- оттам Берковица: градът/селото на Берко/Борко).
45. Верко (форма на името Берко,засвидетелствана в районите около Берковица.

46. Берчо (умалителна форма на името Берко).
47. Белчо (виж фам. Белчеви: същото име,получено чрез прехода Р-Л).
48. Бело (виж фам. Белови).
49. Бельо (виж фам. Бельови).
50. Въльо (оттам- фам. Вълеви).

51. Вълчо (умалит.форма на името Въльо).
52. Паруш (виж фам. Парушеви)= Бориш.
53. Перух (виж фам. Перухови).
54. Барух (еврейска форма на името Перух).
55. Барозо (Барозу- председател на Европейската комисия в момента и виден португалски политик,чието пълно име е Жозе Мануел Дурао Барозо)= Барисо (Борисъ). Най-странното в случая е онова,че той носи още и името Дурао (Дурьо,Дулео),при което с основание можем да се запитаме какъв ли ще да е неговия истински произход и какъв резултат би дала съпоставката на неговото ДНК с онова,извлечено от гробовете на древни Български князе? Наши племена и кралства в древна Испания е имало: достатъчен е само примера с Вандалите и Готите,заради които през VII в. летописците отбелязват,че "...Българите и аварите се скараха заради испанския престол..."! Българско присъствие в стара Испания зафиксира и арабския летописец Ал Масуди: "(В своята столица) Българите са си построили голяма джамия. Техния цар правел набези до Константинопол начело на повече от 50 000 конници,от там опустошителните му орди стигат до Рим,после до южна Испания и земите на Борджаните (Бургундите),Галите и Франките. Въпреки това,за да достигне Константинопол,този принц има най-малко два месеца път да извърви през пустинни и култивирани земи."

56. Перин (име на древен Български велможа).
57. Перун ("славянски" бог-Гръмовержец),Белун.
58. Полон (Полоний): гръко-римски вариант на името "Перун",получен чрез прехода Р-Л.
59. Боян (наше княжеско име от VII в.,познато и като Баян)= Биен (Биещ,Биящ,Бияч), Буен, Боен (Воин), Бауеан, Бо-янг.
60. Аполон (О"Полон,О"Перун,О"Белун- с "протеза",Опален и т.н.). Аполон или Полоний (Полониус) е един от аватарите (съ-видарите,превъплъщенията) на Гръмовержеца,чиито лък и стрели символизират мълниите,които са в състояние да превърнат черната нощ в "бял ден",затова един от свещените му цветове е белият.

61. Яровит (едно от "славянските" имена на Арей)= Яровод (Яровожд,Ярей [Арий,Арей] вожда,Арей Вод,Ярей Вед).
62. Марчо (виж фам. Марчеви,Марчевски и пр.)= Марсо (Марсов син).
63. Еран (име на древен Български владетел)= Ярин (Юрин),т.е. Марсов.
64. Барадж (име на волжко-Български владетел)= Бариш (Барис,Борис).

....и т.н.,и т.н.**

II) Думи,епитети и названия,свързани с името на рода Дуло и с имената на Марс-Дионис:

1. Надделяване (Над-деляване)= Над-деряване (Надвиване чрез дране/бой,Превъзхождане в дрането/боя).
2. Преодоляване (Пре- о- дуляване): синоним на победа над трудностите и препятствията.
3. Одоляване (форма на думата Преодоляване).
4. Делец (от там- думи като Земеделец,Каменоделец,Ръкоделие и пр.)= Правещ нещо,Осъществяващ замислените дела: виж група
I),
т. 30.
5. Дело (Работа,Предприемачество).

6. Борец (Практикуващ борбата,Състезател по борба,Жрец на Марс).
7. Борещ (Борещ се,Осъществяващ борба)- епитет на Бога или на бореца (жреца на Марс).
8. Барит (Борит,Барис,Борис= Борете,Бори се): боен вик на Волжките Българи.
9. Ура (Урей и пр.)= Юра (Юри),Арей и пр. : боен вик на русите,англичаните,португалците и на днешните Българи.
10. Юруш (Яреш)- боен вик на източноиранското племе Турани (прадеди на тюрките).

11. Мариз (Маризене)= Бой (в зап.-Бълг. диалекти),а буквално: Марес (Марс,Марсене- Правене като Марс).
12. Мърша (Мърса,Марса)- Материал,произведен от Марс,Продукт на дейността на Марс.
13. Мръсен (Мръшин,Мършин,Марсин)= Приличащ на мърша, Замърсен от кървищата на войната.
14. Мърляв (Мърсав)= Марсов (Станал като Марс след битка).
15. Морта (Сморта,Смърта,Смъртъ)= Морса (Марса): продукт на дейността на Марс.

16. Смърт= Зморт (За-морт,За-Марс),т.е.- Оставаща зад Марс (след намесата на Марс).
17. Дури (Дори,Дири,Гури,Ари,Ора,Хора и пр.)= Хора (Човеци),Яри (Ури,Зури и пр.)- Племената на Арей/Ярей,Племената на Марс/Юпитер. Оттам- Кутригури,Оногури,Оногондури,Ултиндзури,
Внъндури,Матадори,Комодори,Командири и т.н.
18. Гали- вариант на думата Гари (Гури,Яри),получен чрез прехода Р-Л и служещ за обозначаване на Келтските (Белтските,Балтските) племена Белги (Болги) и Германи в Западна Европа до времето на Юлий Цезар.
19. Ари ("Арийци")- Племената (Народите) на Арей (Марс).
20. Дар (Даръ,Даро)= Подарък (епитет на Марс-Юпитер).

21. Подарък (Подарен)- форма на думата Дат (Дарен),от която иде личното име Подарк- друго име на Троянския цар Приам (във Волжка България "Приян"= Приен,Приет).
22. Мръщене= Мръсене (Марсене)- Правене гримасата на Марс,Мрътвене (Правене гримаса на мъртвец).
23. Мрачен (Тъмен,Намръщен)= Мръщен (Мрасин,Марсин- Приличащ на Марс).
24. Мраз (Студ)= Марс (в преносен смисъл),т.е.- Извършващ дейността на Марс (Унищожаващ населението и добитъка,Причиняващ мор/морт).
25. Дране (Деране,Дурене,Борене)= Боене (Биене).

26. Дурлене ("Мръщене" в наши диалекти от Солунско)= Дулене (с преход РЛ-Л или РЛ-Р),т.е.- Правене като Дуло (като Марс).
27. Мор (Епидемия,Чума)= Морт (Сморт,Смърт).
28. Морене- Причиняване на мор, Мрене (Умиране).
29. Оране (Нарушаване целостта на земята,разцепване и начупване на земята)= Порене (с възст. на I-та съгласна).
30. Порене (на земята), Разпорване.

31. Мразене (Марсене- Правене като Марс).
32. Замиране- Заемане поза на умрял (Заприличване на умрял).
33. Умора (У-моръ)= Замора (Заморяване,Замиране).
34. Дърляне (Счепкване,Спорене,Скарване,Сбиване- виж "Сбива ми на главата")= Дерляне (Деране,Дране,Бой).
35. Дуролинко (наша местност в ю.з. България,в която вероятно се е провела някаква битка в древността)= Дърлянко (Място на дърлянето),Таралянко (Място на търкалянето). Единствена алтернатива на версията за битка тук е вероятността мястото да е много стръмно,за да оправдае името "Дуролинко" (Таралянко).

36. Таралянкане= Набиване,Пребиване,Търкаляне от бой. Има и друго възможно тълкувание: Тара- лянгане (Тера-лягане,Лягане на земята),което приемам за по-достоверно.
37. Дране (Одиране на кожи)- чест и неизбежен резултат от Дрането (Боя).
38. Надиране ("Надрахме ги")= Набиване ("Набихме ги","Сдрахме ги").
39. Съдиране (Скъсване от бой),а в преносен смисъл- "Скъсване на каквото и да било".
40. Търкане (виж "Междуетнически търкания","Търкания между институциите на властта" и пр.)= Тракане (вдигане на силен шум) и Деркане (вид дране,разновидност на Дерането [Боя,Дрането]).

41. Велик- вариант на името Велис (Велес),епитет на Бога.
42. Траскане= Торяскане (Извършване дейността на Гръмовержеца Тор).
43. Праскане,Фраскане- диалектни варианти на думата Траскане (Торяскане).
44. Брадва (Секира/Секаря)= Пратва (Прътна,Запъртоли),Прасва,Трясва (Праскаща,Трескаща врага), Брадова (Прасова,Фрътова),както и Пръсова (Пръсва,Пръскаща)- Пръскаща главите на враговете.
45. Топор (друга форма на думата Брадва)= Тупар (Тупащ,Натупващ врага,Тупащ вражеските глави), Цепар (Цепещ дърва или подпалки), Тепар (Тепащ врага), Трепар (Трепещ врага) и пр.

46. Фрът (друга наша дума за брадва)= Фръс (Фрас- Фраскаща врага), Бръд (Брад= Брадова,Брадва).
47. Тупане (Тупване по главата,Натупване,Набиване,Биене). Произхожда от един малко познат вариант на Юпитеровото име- Тато (Татьо),означаващ Таткото (Бога-баща). От тук произлизат думите Тепе (Тупе) и Тумба (Туба,Тупа- без носовката) обозначаващи места,често тупани от гръмотевици.
48. Тепане (Убиване,Набиване,Забиване).
49. Чукане (Чупене,Цепене,Тепане- виж "Тепавица" и пр.)- дейност на Бога на гърма,който затова е и Бог на ковачите. Оттук произлиза енигматичната за нашите езиковеди дума Чука,обозначаваща място,често чукано от гръмотевици и означаваща още Чучка (Цицка,"Цицина" върху земната повърхност).
50. Цепене (Чупене).

51. Трепане (Трепене,Убиване).
52. Чепене (Разкъсване), Разчепкване (Разкъсване).
53. Лупане (Тупане).
54. Лумкане (Лъкане= Удар с лък и стрела,Лъчене= Уцелване с лък/лъч), Лукане (Лупане,без носовката).
55. Бунт= Бут (без носовката),Разбутване на старото,Вент (Вехт,Вед)- Дело на Вехтите (Ведите,Вещите).

56. Бумкане (Бумтене)= Удряне,Силен звук от удари или от гръмотевици.
57. Думкане (Лумкане,Бумкане)- събития и явления,свързани с дейността на Марс и на Гръмовержеца Юпитер.
58. Тамтам (вид африкански барабан)= Дамдам (Дум-дум).
59. Бомба ("английска" дума)= Бамка (Бумка,Думка).
60. Тупан (Тъпан)- музикален инструмент.ползван чрез нанасяне на силни удари (силно тупане).

61. Тъпак= Тупак (Тупяк,Тупняк): буквално "Ударен" (Тупнат) по главата,а в преносен смисъл- Мислещ неадекватно.
62. Барен (наша титла от земите на древна Русия и Украйна)= Йарин (Роден от Ярей,Син на Арей).
63. Пирин (наша планина)= Перун (Обиталище на Гръмовержрца).
64. Бален (наша титла от древна Фригия)= Барен (с прех. Л-Р), Велен (Велин- Син на Великия), Велек (Велик- епитет на Марс-Юпитер), Белин (От Белия бог,сиреч от Юпитер).
65. Барон- форма на древно-Българската владетелска титла Барен,занесена в западна Европа от Готите,Вандалите,Баварите и Алцековите Българи.

66. Фараон (Бараон,Барон,Барен,Бален)- египетска владетелска титла от предримската епоха,занесена в древния Египет от онези палеобалкански племена,които са основали I-та и II-та династия или от "Морските народи" (флотата на Четвъртия Дионис).
67. Tулово (наше село в Казанлъшко,чието име показва ясна прилика с името Туло,което е фонетичен вариант на "Дуло")= Дулово.
68. Тиле (Келтска или по-точно: Белгийска столица в нашите земи през III в. пр.Хр.)= Туле (Дуле): столица на Дуло. Затова главното племе на Келтите (Галите,Гурите) се е наричало Белги а най- прочутия цар на Тиле е носел името Кавар (Кабир,Кувер,Кубер).
69. Дулоса (древното име на Тулуза)- град и древно келтско селище в земите на днешна Франция,основан несъмнено от Белгите,които по думите на Юлий Цезар обичали да пият вино от черепите на своите врагове,за да получат духовната им сила от боговете.
70. Дуло (цев,тръба,рог,ритон,Дионисова чаша,съд за пиене на вино). Затова нашите езически князе задължително имали ритони- такива виждаме в древните Български съкровища от Наги сент Миклош,Малая Перешчепина и пр.

71. Тир (Тор- финикийски град на Средиземно море)= Градът на Тор (на Торескащия [Трескащия] Бог на гърма),получил името си от "Морските народи".
72. Мурсалево (наше село в Ю.З. България)= Марс-илево (Марс-калово),Марсова земя. Името е образувано от ст.Бълг.дума илъ (ил,кил= земя,кал,кър и пр.) и думата Марс за да покаже,че в землището на селото някога (неизвестно кога) се е състояла голяма битка.
73. Мурсалица (наша местност в Родопите)= Марс- илица (Марсова земя). Тук също е имало фоляма битка в древността,без никакво съмнение. Единствена алтернатива на това твърдение е предположението,че в района вероятно често падат гръмотевици и то е получило името си поради това,че Марс освен на войната е и Бог на гърма. Което става ясно от другото име на Дионис-Арей (Арий) в Индия: Рама (Брама,Брома,Грома= Гръма,Гръмъ).
74. Паризиани (келтско т.е. Белгийско племе,основало гр. Париж)= Поразяни (Поклонници на Поразяващия бог), Борисяни (Поклонници на Бога на борбите и бурите).
75. Делта (Дулата)- име на "гръцка" буква,която има формата на обърнат надолу ритон и очевидно е взела името си точно от там.

...и т.н.,и т.н.
**

   Така разбираме,че благородниците от рода Дуло са били хора на делото (на държавните дела),професионални победители и преодолители,синове на Марс-Юпитер,водачи на Ведическите племена и преки потомци на Дионис (Дилонис,Дуло-нос,Носещ ритон) и Диво-ниж (Диво-маж,Бога-Мъж),който е Бог Баща и бог Марс. Те са потомци на Арей (Арий,Марс-Арес),защото Арий е другото име на Дионис,наричан още Брама (Грома,Гръма) и Бромий (Хромий,Громий)- Бог на гърма,чийто Тирс (Тирес,Торес,Трес) символизира гръмотевиците,на които той е повелител. Но това изследване няма да е пълно ако не кажем,че в "Именника" на Българските князе рода Дуло е наречен още "Вихтун". Какво означава тази дума и каква е нейната връзка с името Дуло ни казва отново "Анализът":

Вихтун= Вехтин (Вехтий,Старий). Значи "Вихтун" означава "Старият (Вехтият) род",а несъмнено и още нещо,което става ясно когато разгледаме подробно значението на думата "Вехто":

Вехто (Старо)= Вещо (Вождо,Вождъ), Вето (Свето,Свято,Свещено), Ведо: с прех.ХТ-Щ-Д или с пропускане на "Х" така,както това става в думи като Бхратра ("Бхрат"= Брат), Кхан (Кан,Хан), Сикхи (Сики= Саки) и пр. Съответно на това,думата "Вехто" произлиза од Ведо (Знаещо,Вещо),понеже Веда (Знание)= Вида (Виждане,Вещина,Гледане,Проглеждане) и Вода (Вожда- Водачество,Способност за повеждане на народа). Така разбираме,че Веди (Знаещи), Свети (Свещени управници) и Види (Виждащи бъдещето,Предсказващи) за нашия народ са били най-вече Вехтите (Старите,Старейшините): хора с богат житейски опит,набрали умения чрез дългогодишно обучение и повторение на натрупани през годините знания,хора които с времето са осъзнали и отстранили допусканите по-рано грешки,хора прогледнали и провиждащи (предвиждащи). Така става ясно,че Ведическите племена са и Водачески: Племена на Водачи и организатори на държави и на други племена,от които е изведено името на бога Аид (Вид,Вед,Вод),наричан още Хадес (Вадес,Водес= Водещ) и Гадес (Царя на гадостите,случващи се по време на война).

  Но защо думите "Веда" и "Водя" са свързани с думата "Делея" (Надделявам,Побеждавам,Преодолявам),с думата "Победа" и с името "Дуло" (Дуро,Гуро,Яро),т.е. с Бога на войната? Защото Война= Воина (Водина,Ведина): Занимание на Ведическите племена, Професия (Приоритет) на Ведите (Знаещите),сиреч на Вехдите (Вехтите,Старите),а Победа= По-Веда (Случваща се след намесата на Ведите [Вехтите]) и Побита (Побиване,Набиване)! A това е естествено,понеже Вехтите (Старите) са Старши (Старейшини,Водачи) на Марсовите племена- племенно съсловие на аристократи,натрупало богат опит през дългия си живот,поучило се от грешките си и обучено да ги контролира или отстранява във всяка критична ситуация. Вехтите са още Стари (Дари,Йари- Жреци на Ярей),от които произхожда императорската титла Цар (Стар,Старейшина,Старши) т.е. Йар (Марсов) или направо казано- Върховен предводител,която титла е позната още в Асировавилония под формите Сар и Шар. Вехтите са още Викти (Победители- нарицателно тяхно название в латинския език), Дръти (Фръти- Брадвоносци) и Дърти (Дарви,Дарови,Йарови): в преносен смисъл "Стари,Опитни,Отракани",а също Дръки (Драки= Издрани от белези) и Дирки (Покрити с дири от стари рани). Думата "Отракан" в случая означава директно "Оторякан,Оторячен",сиреч- Посветен в тайнствата и занаятите на Тор (Торес,Трес): Бога-ковач,Бога на гърма.

  От епитета Вехт (Вехто,Ве"то) идат също думи като Вехне (Ве"ене,Става вехт),Съхне (Вехне),Векне (Става на век,като "Век" е древно-Българската дума за "Стотица" [числото 100],от която произлиза гръцката дума Х"ек [Х"екато]= Векато [Векичо,с ударение на Е и видоизменяне или пропускане на началното "В"]). От същата дума Вехто иде "латинското" Викто (Виктис- Побеждавам),както и имената Виктор (Вехтар= "Победител",но също и Виждар= "Провиждащ","Предвиждащ бъдещето"), Виктория (Вехтария- Богиня на победата),"гръцкото" име Нике (Победа),означаваща Веке (Векъ,Вехтъ) и получена след преходите Е-И и В-Н,понеже "В" често се губи или видоизменя в гръцкия език,особено ако е в началото на думата. При което забелязваме,че първото "В" в гръцките варианти на думата се е изменяло ту в Х",ту в Н,сиреч думата не дава признаци че е гръцка а по-скоро създава впечатление,че гърците са я заели от някой по-стар предгръцки народ.

  В тясна връзка с думата "Вехто" е наименованието на великите Тракийски жреци на Дионис- Сатрите. Понеже Сатри= Стари (с прех. АТ-ТА), Ктари и Катри (с прех. С-К) т.е. Катари (Кидари,Кидарити,Чдари- Чдар Българ), Ксатри (Кшатри- воинска каста на древните Арийци сиреч- служители на Марс-Арей,чиито потомци,според индийските пурани,били Саките), Щари (Тари,Тори- жреци на Гръмовержеца Тор), Сатири (с доб. гласна м/у 2 съгл. в думата Сатри), Катири (Катари- с прех. С-К,И-А), Кукери (с прех. Т-К) и т.н. Изводът е един: щом Българите от рода Дуло са Вихтун (Вехтин,Ведин- синове на Ведите),значи те са синове на Старите (Сатрите) и са деди на Ктарите (Катарите),чиито днешни потомци днес живеят в Испания и се наричат Каталани (Катаряни). Явно Кукерският обичай е тяхно тайнство,а храмът на великия им бог е съществувал няколко хиляди години в района между Рила и Родопите. С тях е свързано името на с.Катрище (Сатрище,Катарище) в ю.з. България,както и любимите на Петър Добрев памирски Ваханци или Вахани (Вахтани,Вихтуни),наричащи себе си "Децата на Александър",но името им означава още Валхони (Хунско племе,обитавало района в древността) т.е. Вел-Хони (Великите Хуни) и Бел Хони (Белите Хуни= Слънчевите [Дионисовите] Хуни).

  Накрая става ясно,че от същата възлова дума "Вехто" произлиза и прочутата воинска титла Багатур (Бакатур,Викатор= Виктор: Обучен да бъде победител),означаваща още Вехатар (Вехтар- Старши боец,Старшия на военна част), Виватор (Надвивач,Надвиващ враговете) и Ведатор (Повеждащ атаките,Повеждащ воинските подразделения) от което разбираме,че Багатурите са древен аналог на днешните спецчасти. От тази титла идат западната дума Офицер (Офитар,Аватур,Агатур) и областното наименование Бактрия (Бакатурия,Викатория= Страна на победителите),което не значи че Бактрия е родина на древните Българи,а че в нея са се установили голяма част от бойците на Марс-Дионис след своите победоносни походи на изток. Във връзка с тази дума е добре познатото "Надвиване" (Надбиване),думата Бой (Бий) и името Бахтиар (Вехтяр,Вехтар).

   Но коя все пак е конкретната историческа личност,скрита зад името "Дуло"? "Анализът" показва че това не е никой друг освен самият Марс-Дионис: Тракийски (Български) цар в четири лица (аватара,превъплъщения,прераждания) и първо проявление в халколитната епоха,носел множество "различни" но единосъщни имена,широко известни от които са формите Арей,Арий,Арес,Марес,Мариз,
Марс,Брама,Рама,Бромий,Хромий,Брахма,О"Брахма (О"Брахъм,"Абрахам"),Дивонис (Дево-маж,Бога-Мъж,Мъжът на Богинята-майка),Даонис,Адонис (с прех. АД-ДА) и пр. След като и митологията,и езиковата археология дават такива ярки свидетелства за него,значи той реално е живял някога в безписмените времена,когато никаква друга писменост не е шествала по земята освен най-древния архаичен вариант на пра-Българските руни-йероглифи,които и до днес не са разчетени задоволително. Заслугите на този цар пред обществото са били толкова големи,че той е обожествен още приживе,а в по-късните епохи се е превърнал в легенда. Дуло не може да е била някоя случайна фигура- Дуло е бил цар и бог,син Божий (Син на Марс,Потомък на Зевс)!

  След това уточнение вече разбираме защо византийският историк Лаоник Халкокондил е твърдял,че "Българския царски род из цялата земя няма равен на себе си по своята древност и знатност"! Защото Арийските (Арическите) аристократи от рода Дуло са Вехтите (Виктите,Ведите), Най-стария царски род, Винаги надделяващия род на Победителите и Преодолителите, Главния род на Ариите (Яреите,Марсовите племена). Като кръвни потомци на Марс-Дионис те несъмнено се намирали в пряка роднинска връзка с онези ведически Саки (Скити),които завладели Индия начело с Дионис и от които по-късно произлязъл божественият Буда (Веда),чието име означава Пробуждащия и Знаещия,но също Бунда (с носовка= Вунда: Водач на Вундовите Българи) и Венда (Вехта,Веда,Веща) т.е. Знаещия (Вещия). За хора като тях или дори за самите тях древногръцкия писател Пиндар (VI-V в. пр.Хр.) е написал: "Родословието на хората и боговете едно и също" с което е подсказал,че всички езически богове някога са били царе,които поради своите забележителни заслуги пред обществото са обожествени и асоциирани с небесните тела така,както са обожествявани Тракийските владетели (Александър Велики също е Тракийски цар),римските императори,персийските царе и египетските фараони.

  Благодарение на това научаваме забележителния факт,че древните Българи са имали собствен Бог на войната (Война= Бойна,Бодна= Пробождане,Битна= Биене), който имал много имена,но формите Арей (Борей),Арий (Ярей),Ярост,Марес,Арес,Марис (Мариз),Марс,Барис (Борис) и Парис (Париз,Пораз) изпъкват като най- популярни сред останалите. Известен атрибут на този военен бог била двойната брадва- Лабрис (Раблис,Рублис,Рублес,Рублец, Рублящ т.е. Отрубващ вражески глави),заменен след векове от подобния му по смисъл символ- двуглавия орел и намирал се в тясна синкретична и аватарина връзка с Гръмовержеца Юпитер и с водача на Арийското нашествие Дионис,наричан по неговото име Либер (Либерис,Лабрис). Друг негов атрибут бил Тирсът (Тирс= Тирес/Торес/Трес или даже Трис/Трес- символ на Гърма,чийто повелител е богът който го носи). Името му значи още Бунда (Вунда,Вундъ,Бондъ- с носовка) и говори,че Вундовите (Ванандовите,Венетовите) Българи в Кавказ през III в.пр. Хр. са предвождани от владетел,произхождащ от рода Дуло или Вихтун (Вехтин,Вендин,Ведин,Виден).

  Научаваме още,че освен Бог на гърма и войната,Юпитер-Дионис (богът с много лица и превъплъщения) е бил за езическите Българи и Бог на истината,понеже Истина (Вистина,Виждина,Виждана [Виджена],Видяна)= Същина (Сащина,Сатина,Сатрина) и Видена (Ведина,Вехтина),което обяснява описаното от Готския топарх пристрастие на нашите деди към справедливостта,породено от чисто религиозни причини нейде в дълбокото минало. Затова хората от Скитското (Българско) племе Авии (Ави) от Илиадата са посочени като най-справедливите хора на земята: защото Авии= Авини (Савини),а Ави= Сави (Йави,Йови= Юпитерови) и Сати (Сатри).

  Затова Авгурите (жреци-птицегадатели в древен Рим) освен Онгури (Оногури) са още Ави-гури (Ави-хора,Авии),които единствени виждали истината с помощта на птиците: свещени животни на Юпитер,наречени в Рим по неговото име Ави (Сави,Ови,Йови). Добре известната Българска дума "Птица" дори и днес носи абсолютно същия древен смисъл: Птица= Патица (Свещено животно на "Пати" [Бати,Тати],сиреч на Божествения господар,на Бога-Баща),заради което патицата е била едно от свещените животни на Юпитер по нашите земи през Ранножелязната епоха.

  Така в крайна сметка можем да обобщим,че значенията на името,носено от прославения род "Дуло" са следните:

1. Доля (Съдба,Богове на съдбата,Потомци на Боговете на съдбата). Боговете на съдбата у древните Българи разбира се са двама- Кубера (Сатурн) и Арей (Марс).
2. Дельо (Делео= Делеещия,Надделяващия,Потомци на  Надделяващия бог,на Разделителя ["Главореза"] Марс).
3. Дуолу (Близнаци,Потомци на Двойния бог). Двойният бог- това е Арей-Дионис (Марс-Дионис).
4. Доулу (ритон,съд за вино,Дионисова чаша).
5. Дуло (цев,тръба,рог,оръжие [порушие=разрушаващо],ритон,Дионисова чаша). Най-древните ритони били правени от рогата на кози,понеже козата е свещено животно на Дионис. Кукерите (жреците на Дионис) най-често надяват маски с кози глави или кози рога с едничката цел да подчертаят,че изпълняват ритуал в чест на Дионис. А Дионис разбира се е Слънце,Марс,Сатурн,Хермес и Сабазий (Юпитер),т.е.- Дионис (Кубер) е Всебога,а хората от рода Дуло са негови преки потомци.
6. Долу (Долния бог,Онзи отдолу,Основополагащия Бог-Родоначалник) или Бога Под (Бога Вед),който е под всички останали и стои преди тях,защото е роден преди тях и с превръщането си в Бог Баща е положил основите на политеизма. Ето защо в резултат от дейността на Марс се появила и Българската дума Напаст (=Напад,Нападение),свързана с думите Пад (Падане,Падение), Под (Основа) и Вод (Вед,Яд).

image
  image
  Това е тайната на рода Дуло,която карала древните Българи да го поставят отново и отново начело на своето управление- родът на Старите и Вехтите (Сатрите и Ведите),прогонен от Балканите при римските нашествия но и частично изселил се към Памир 1200 години преди това,родът на Буда и на Дионис. За него победата и поразяването на противника са били най-големите и най-великите достойнства,наследили благородството,възвишеността и великодушието на победителя Марс-Дионис,чиито походи не са по-малко митични от събитията в "Стария завет",но макар и пренебрегвани от световната историография са променили света много повече от него,поставяйки основите на съвременното човечество и дори на самото еврейство.


*Бележитите руски дресьори Дурови извършили от 1934 до 1936 година няколко серии опити за телепатия при кучета и коне.
**В текста не са споменати още голям брой други имена,епитети и названия,свързани с името на Гръмовержеца Зевс-Юпитер,които са толкова многобройни,че за тяхното представяне е необходима поне още една отделна статия.





Гласувай:
40


Вълнообразно


1. mt46 - Поздрав!...
25.06.2014 00:05
" Дърляне (Счепкване,Сбиване,Скарване)"... /или "дърлене"/
"Дърля се" значи "карам се, заяждам се, споря"...
цитирай
2. shtaparov - " Дърляне (Счепкване, Сби...
25.06.2014 09:05
mt46 написа:
" Дърляне (Счепкване,Сбиване,Скарване)"... /или "дърлене"/
"Дърля се" значи "карам се, заяждам се, споря"...

Поздрави Марине- здраве и късмет! Карането,заяждането и боя в древността винаги са се провеждали под знака на Марс (Арей,Арес),значи в езическо време всичко това е било поставяно под един общ знаменател,а разликата между едното и другото е била много малка,колкото между любовта и секса.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Прекрасен материал, по обем почти ...
25.06.2014 11:53
Прекрасен материал, по обем почти монография!
Точен, безпогрешен анализ
Така е , историци ставаха хора от нема и къде, а не по призвание, за общия случай става дума, не конкретно.
Имаше и специална група между тях-политически или партийни историци, които работят по директива и резултатите им се припокриваха с нея, няма свободно творчество
Е, и в другите науки го имаше, но тук е особено фрапиращо наистина
Сега е същото, даже и отгоре, инерцията е голяма
Поздрави!
цитирай
4. shtaparov - Прекрасен материал, по обем почти ...
25.06.2014 22:32
leonleonovpom2 написа:
Прекрасен материал, по обем почти монография!
Точен, безпогрешен анализ
Така е , историци ставаха хора от нема и къде, а не по призвание, за общия случай става дума, не конкретно.
Имаше и специална група между тях-политически или партийни историци, които работят по директива и резултатите им се припокриваха с нея, няма свободно творчество
Е, и в другите науки го имаше, но тук е особено фрапиращо наистина
Сега е същото, даже и отгоре, инерцията е голяма
Поздрави!

Благодаря приятелю- желая ти здраве и късмет!
цитирай
5. merlin68 - Поздрави за чудесният постинг.
26.06.2014 19:25
Да така е, на времето най-трудно (разбирай с най-дебели връзки) се влизаше във вузовете със специалност философия, право и история - учи мама да не работиш, резултатите от тази повсеместна философия са видни днес:)
Аз също преди време се бях заровил в следите на тракийският Арес (Арей, Ярей, Ярос, Марс...) Безспорно най-дълго почитания бог в Европа. От Троя и Тракия, през Скития и империята на Атила, до балтийските славяни, от поне 1800 години преди Христа, до 13 век, когато са покръстени последните балтийски славяни Арес е бил почитан в Европа. При славяните под имената Ярило и Яровит. От там произлиза и названието на скандинавските вождове - Ярл. Те понеже се смятат за първодържавници и създатели на Русия (нищо, че когато Русия вече е била факт, не е имало нито една скандинавска държава) днес не свързват Ярл с тракославянския Арес, Ярос, Ярило, обаче не могат пък да намерят никаква етимология на титлата на немски:) А доказателство, че тя е внесена в Скандинавия (най-вероятно в хунския период) е и това, че в последствие с отслабването на славянското влияние в Скандинавия, тази титла изчезва.

цитирай
6. bezistena - в "Именника" на Българските князе рода Дуло е наречен още "Вихтун
27.06.2014 00:35
ДУЛО=ДУ ЛО=Диана Ел=Диана Змеица,
където Диана е Богиня Диана,един от многобройните херметични конспиративни образи и символи на Българската Богиня Диана,Великата Богиня Майка,Матара,...всички езически богини,които са нейните превъплащения,тя е същата Богиня Цар Диана, кодирана от Посветените ни Деди като БОГОРОДИЦА=БОГИНЯ ЦАР ДИАНА,тя е Богинята Майка от сътворенческия перид на Земята,познат като изначалният исторически етап на развитие на човешкото общество МАТРИАРХАТ,в която дефиниция откриваме отново Богинята Майка,родена в истинската Обетована земя и земен Рай-ТРАКИЯ:

МАТРИАРХАТ=МАТЕРА ТРАХ=Матера от Тракия.

Зад всички тия и още много други синонимни херметични образи и метаморфози се крие истинското име на половинката от Демиурзовата двойка-Богиня Мария Магдалена, съпругата на Българския Бог Исус,които са родоначалниците на Българският световен владетелски род Дуло,съставен само отТехните първородни святи потомци!

МАРИЯ МАГДАЛЕНА=Мария Маг Дуло-Магьосницата(Вълшебница,Свръхестествена, Феноменната=Богинятя) Мария,основателка на Дуло

Втората част на династичния титул ДУЛО=Диана Ел,–ЕЛ,е основното синонимно прозвище от дванайсетте синонимни имена за Змей,Ламя...зверинският символ от ДревноБългарският календар на Бог Исус и Богиня Мария Магдалена,който става херметичен символ на Тяхното династично потомство:
ЕЛ=Ел=Змей,Змия,Ламя,Хала,Гала,Кала,Вер,Дракон,Слав,Селен,Хидра

Така ДУЛО означава Диана Ел,Диана Змеицата-Божественото династично Българско=световно родословие на Богиня Диана Ела,Ламята
Обратния анаграмен прочит на ДУЛО ни дава ЕЛИТ-Българският Божествен духовен жреческо-владетелски и интелектуален елит на света.
Друга анаграмна титулна династична комбинация на Богинята Диана Ел-Богинята основател на Дуло,е ВИХТУН,което име е христоматиен просветителски пример за приложението на Свещеният шифър,който ви показваме в постингите си ТАЙНАТА НА СВЕЩЕНИЯ БГ ЕЗИК-ЧАСТ 1 И 2
ВИХТУН=БИХ ТУН=Бохиня Диана

Основните сакрални имена от постинга се декодират придобиват своята истинска свещена семантика:
МАРС=Мария и Иса=Мария и Исус-синкретичен херметичен образ на Българските Богове
МАРЕС=Мария и Иса
МАРИЗ=Мария и Иза
БРАМА=Богиня Мария
РАМА=Мария
БРОМИЙ=Богиня Мария
БРАХМА=Бохиня Мария
АБРАХАМ=Бохиня Мария
ДИВОНИС=Диана Богиня и Иса
ДАОНИС=Диана и Иса
АДОНИС=Диана и Иса
ДИОНИС,който е ДИОНИСИУС,е сдвоеният образ на Диана и Исус:
ДИОНИСИУС=ДИОН+ИСИУС=Диана и Исус

И най-накрая ще разсекретим името на върховният древногръцки бог Зевс,който отдавна новата независима Българска историческа генерация разконспирира като Древно Тракийски=Български бог,а ние го разконспирирахме на висше Божествено ниво като Господ Бог Исус Христос-Българският Бог:
ЗЕВС=Бог Исуз=Бог Исус
Затова Лаоник Халкокондил е твърдял,че Българския царски род из цялата Земя е най-знатен,защото височайшото аристократично категоризиране ЗНАТЕН е съставено пак с участието на Българските Богове:
ЗНАТЕН=Иза и Диана-затова Българските царе са най-знатни,защото са династични потомци на Боговете Исус и Диана-Мария Магдалена

Благословен си,Приятелю,за прекрасния материал и Любородното дело в разкриване на святата истина за Българите и истинската ни история-мисия,в която участваш най-активно и ти!
цитирай
7. shtaparov - Да така е, на времето най-трудно ...
28.06.2014 08:42
merlin68 написа:
Да така е, на времето най-трудно (разбирай с най-дебели връзки) се влизаше във вузовете със специалност философия, право и история - учи мама да не работиш, резултатите от тази повсеместна философия са видни днес:)
Аз също преди време се бях заровил в следите на тракийският Арес (Арей, Ярей, Ярос, Марс...) Безспорно най-дълго почитания бог в Европа. От Троя и Тракия, през Скития и империята на Атила, до балтийските славяни, от поне 1800 години преди Христа, до 13 век, когато са покръстени последните балтийски славяни Арес е бил почитан в Европа. При славяните под имената Ярило и Яровит. От там произлиза и названието на скандинавските вождове - Ярл. Те понеже се смятат за първодържавници и създатели на Русия (нищо, че когато Русия вече е била факт, не е имало нито една скандинавска държава) днес не свързват Ярл с тракославянския Арес, Ярос, Ярило, обаче не могат пък да намерят никаква етимология на титлата на немски:) А доказателство, че тя е внесена в Скандинавия (най-вероятно в хунския период) е и това, че в последствие с отслабването на славянското влияние в Скандинавия, тази титла изчезва.

Oще вчера пуснах отговор на коментара ти,но не виждам да е излязъл,затова го повтарям по смисъл:

Благодаря за ценното напомняне: името "Яровит" (Яро-вод,Яро-вожд) го имам разтълкувано още преди година,но съвсем го бях забравил при изреждането,затова побързах да го наредя сред другите примери,където му е мястото. Поздрави!
цитирай
8. shtaparov - До bezistena [-в "Именника" на Българските князе рода Дуло е наречен още "Вихтун...]
28.06.2014 08:47
Благодаря за поздрава приятелю- хвала за патриотизма ти!
цитирай
9. batogo - Поздравления!
02.07.2014 22:14
Много полезна за националното ни самочувствие статия...
цитирай
10. shtaparov - (batogo - Поздравления!)
04.07.2014 17:17
batogo написа:
Много полезна за националното ни самочувствие статия...

Благодаря за подкрепата- поздрав и за теб!
цитирай
11. zaw12929 - ВИЕ СТЕ УПОРИТ, ПОСЛЕДОВАТЕЛЕН ...
07.07.2014 18:36
ВИЕ СТЕ УПОРИТ, ПОСЛЕДОВАТЕЛЕН РАБОТЯГА.ХВАЛА!!
цитирай
12. alchemist - Винаги съм ти слагал плюсчета, ще го ...
08.07.2014 09:42
Винаги съм ти слагал плюсчета, ще го правя и занапред. Но ми се вижда малко прекалено да стигаме чак до Португалия...
цитирай
13. shtaparov - ВИЕ СТЕ УПОРИТ, ПОСЛЕДОВАТЕЛЕН ...
09.07.2014 15:43
zaw12929 написа:
ВИЕ СТЕ УПОРИТ, ПОСЛЕДОВАТЕЛЕН РАБОТЯГА.ХВАЛА!!

Благодаря- намират се материали за още статии,но все не ми достига времето,понеже освен престоя пред компютъра има и други дейности,с които се налага човек да се позанимае. Здраве и късмет!
цитирай
14. shtaparov - Винаги съм ти слагал плюсчета...
09.07.2014 15:48
alchemist написа:
Винаги съм ти слагал плюсчета, ще го правя и занапред. Но ми се вижда малко прекалено да стигаме чак до Португалия...

Не,не е прекалено. Виж "испанското" име на костариканския футболист Хосе Куберо от тазгодишното световно- тежък шамар за тюрколозите и още по-тежък: за македонистите;виж "испанската" река Ебро (Хебро) и фамилията Борджии (Болджии). А не са само те... Етимологията на подобни имена в Иберия е неизвестна разбира се- понеже изключват от вниманието си Българския език.
цитирай
15. nikikm - За мен е
24.07.2014 21:51
удоволствие,да те поздравя за работата,която си свършил!Искреното ми желание е това,което вършиш заедно с останалите на този фронт,да стане достояние и на световната общественост,да влезе в учебниците! Дай Боже! Успех приятелю и здраве,за да стигнеш,колкото се може по-далеч!
цитирай
16. shtaparov - (За мен е)...
25.07.2014 06:43
nikikm написа:
удоволствие,да те поздравя за работата,която си свършил!Искреното ми желание е това,което вършиш заедно с останалите на този фронт,да стане достояние и на световната общественост,да влезе в учебниците! Дай Боже! Успех приятелю и здраве,за да стигнеш,колкото се може по-далеч!

Чул те Господ- здраве и късмет! А има още материали,но за да се качи истински Българската слава пред света,е нужно нашите богати патриоти (ако има такива) да ангажират в проучванията група водещи световни учени,които да защитят и издигнат справедливата ни кауза!
цитирай
17. havel - -shtaparov И моите искренни поздравления!...
03.08.2014 14:22
Дори малко Ви завидях,че някои мои мисли сте предали в уводната част по блестящ начин.Винаги мисля,че история се прави от хора без заплати ,освободени от догми!...На-пълно съм сагласен и с Дионис.Дори мисля ,че Догоните са земните посланници на Дионис и фамилията Доуло има пряка връзка с тях.Просто правя асоциации с АВВА-върховно същество в митологията на Догоните,творец на вселената свързана със Сириус и Българският знак IYI-прочетен като-АУА или АВА.Наследниците на тази фамилия са станали господари на света и на познати империи.Та нали властта е даденост от бога!...С поздрави!...
цитирай
18. shtaparov - Дори малко Ви завидях, че някои мои ...
03.08.2014 20:46
havel написа:
Дори малко Ви завидях,че някои мои мисли сте предали в уводната част по блестящ начин.Винаги мисля,че история се прави от хора без заплати ,освободени от догми!...На-пълно съм сагласен и с Дионис.Дори мисля ,че Догоните са земните посланници на Дионис и фамилията Доуло има пряка връзка с тях.Просто правя асоциации с АВВА-върховно същество в митологията на Догоните,творец на вселената свързана със Сириус и Българският знак IYI-прочетен като-АУА или АВА.Наследниците на тази фамилия са станали господари на света и на познати империи.Та нали властта е даденост от бога!...С поздрави!...

Mисля,че името на върховното догонско божество е с лесно обяснимо значение чрез ностратическия праезик,който (условно) можем да приравним към Българския,за да получим в конкретния случай яснота по въпроса,без да считаме думата непременно за Българска. Авва (Абба)= Аба (Баба- с ударение на втората сричка),Папа (също с такова ударение),Тата и пр.,т.е. касае се за Бога-Баща,наричан още Юпитер. Има и друга вероятност обаче: догоните да са имали древен контакт с първите мюсюлмани в района,или да кажем с Бербери,Вандали или Маври преди векове,да са възприели кое-що от тях (включително тази дума),а после да са се отдръпнали на юг от Сахара,за да избягат от районите на активни военни действия. Някое по-подробно проучване около тях не би било излишно,за да се види откъде имат своите странни обичаи,един от които е много подобен на кукерския- интересно е да се разбере дали те са им първично присъщи или са ги заимствали отнякъде.
цитирай
19. havel - -shtaparov Да и на мен ми са много интересни!...
03.08.2014 22:00
Има аналогии в построените къщи от тях- покрити със слама ,направени от пръст и замазани с кал,както и в използваните ,,кокили,,.После те Сириус B- наричат по Толо.Така че направих паралели между-Dionis-Dogoni -Doulo.Пък и в нашата митология съществуват сведения за произхода ни от Сириус и Орион нали?!...
цитирай
20. shtaparov - Има аналогии в...
04.08.2014 00:10
havel написа:
Има аналогии в построените къщи от тях- покрити със слама ,направени от пръст и замазани с кал,както и в използваните ,,кокили,,.После те Сириус B- наричат по Толо.Така че направих паралели между-Dionis-Dogoni -Doulo.Пък и в нашата митология съществуват сведения за произхода ни от Сириус и Орион нали?!...

В нашата древна митология,доколкото може да се направят изводи от сведенията,Сириус е свързана с Богинята-Майка,която е била още богиня на луната и на земята. Името на Сириус при индоариите е Сарасвати (Сара Свята,Сирис Веда) от което става ясно,че тази звезда е считана за един от аватарите на Богинята-Майка,която освен Сара е наричана още Тара (Тера: в лат.език= "земя"),Хера и Вера. Догонското й име неясно как съвпада напълно с тези названия,понеже Толо= Торо (с прех. Л-Р)= Тара (с прех. О-А)! Възможно да е ностратически остатък при което ще стане ясно,че името на Богинята-Майка е поне на 40-50 000 години,но може да е получено и по резервния механизъм,за който споменах по-горе. Името Тара на Богинята-Майка не е окончателно разбира се: тя е имала повече от 100 различни имена,които е имало достатъчно време да развие от неолита,ако не и от по-рано,до приемането на монотеизма от древните езичници. Нейното име означава още Тора (Съпругата на бога Тор/Тур),а Тор както видяхме по-горе е Бога-Баща,наричан още Гръмовержец и Юпитер. Така че взаимовръзката между тези имена,която подозираш по-горе е несъмнена.
цитирай
21. sandlih - От прочетеното в основния текст и от ...
09.10.2014 15:13
От прочетеното в основния текст и от коментарите, става пределно ясно, че твърденията не са доказателства, както и че никога не са и били. Твърдения без доказателства са "вей-хай-вей" работа. Те са като стръвта на рибаря, който подлъгва "балъците", че са попаднали на "рая", до като ги обере в мрежата или ги закачи с куката! Няма ли д о к а з а т е л с т в о, пък било то и легенда, както тази за бисера, който бил намерил рибар в една уловена от него голяма риба и го лредал на сасанидския владетел и този бисер станал "печатът" за достоверност на властта, както личи на всяка сасанидска монета на техен шахин-шах, цар на царете, която е от тези времена, не може да има каквато и да е вяра в каквото и да е твърдение! Другото е политика, което значи, някой да вярва в казаното и да го приема за истина. Но вярата и истината са две различни неща и то в много от случаите съвсем, ама много различни! По показаната от автора логика, много по-лесно е да се приеме, че от името на рода, произтича името на племето дулеби, което е известно на север от р. Дунав, от там името на една държава Дулоба и свързаното с нея име на братът на Кубрат Само, всички тези имена са известни от средата на първото хилядолетие на новата ера, а посочените, по-горе имена, от някой съвременни речници. Само един пример за исторически факт и пренесеното от онези времена име в сегашните. Неоспоримо известно е, че на надгробната плоча от с. Гърмен с лапидарен надпис, е изписано името на С А М О И Л, сега в България навсякъде то се изписва С А М У И Л. A в останалите от онези времена български думи в руския език, и сега техни фамилии се изписвaт като С А М О Й Л О В, като на Веячеслав Самойлов и много други. Не че сравнението е доказателство, но то е показателно. Ако знаете кога, по какъв път и от кого е текстът на Именника на българските князе, от който знаем за този владетелски род Дуло, никога не бихте си позволили подобни ... обширни, но безпочвени твърдения за неговата семантика и произход.
цитирай
22. shtaparov - До sandlih
09.10.2014 16:32
Да- твърденията не винаги са истина,но фактите са. А съвпаденията са факти,които не може да бъдат подминавани с лека ръка. Когато тези съвпадения станат прекалено много и ние ги забележим,няма да имаме нужда от други доказателства. Случайност в съвпаденията има само тогава,когато са едно или две- не когато са две групи от по няколко десетки. А който си затвори очите за тях,ще ги затвори и за всички останали,независимо какви са.
цитирай
23. litatru - :)
26.05.2015 21:28
Чудесен материал!
Поздрави!
Литатру
цитирай
24. litatru - :)
26.05.2015 21:28
Чудесен материал!
Поздрави!
Литатру
цитирай
25. shtaparov - Чудесен материал! Поздрави!...
05.12.2015 00:08
анонимен написа:
Чудесен материал!
Поздрави!
Литатру

Благодаря- здраве и късмет!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816810
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136742
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи