Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2012 14:52 - НОВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПРОИЗХОД НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 46838 Коментари: 60 Гласове:
79

Последна промяна: 23.08.2021 20:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 НОВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПРОИЗХОД НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ   


  За народностния произход на светите братя Кирил и Методий е говорено и писано много,макар че до XIX век не е имало никакво съмнение каква е била народността им.

                                       image

 Съмненията възникват най-вече тогава,когато с история започват да се занимават политически,умствено и религиозно обременени хора като Иречек, Шафарик, Златарски, Сталин, Тито и пр. Светците бяха обявявани за гърци, "славяни", "македонци" и за какво ли не друго,само не и за това,което наистина са били. На изучаващите тази проблематика се внушаваше,че науката не разполага с данни за техния произход,което отвори широко поле за спекулации на всякакви елементи от кол и въже,придърпващи скъсаната от обирджиите-комунисти Българска "черга" към себе си. Но дали е така
наистина? Някои добре известни и неоспорими факти са много показателни в случая:

  1. Първата мисия на светите братя (Брегалнишката) е в България и по-точно в една от първите столици на Куберовите Българи град Равен,който се намирал близо до вливането на Брегалница във Вардар. Този грамаден "пра"-Български град бил построен по подобие на Плиска с огромен вътрешен град от квадри и имал половината площ от нейната- около 10 квадратни километра. С тази мисия братята оказали помощ при налагане на Християнството в своята бивша родина,но този първи опит излязъл сполучлив само отчасти,вероятно поради разкриване на тяхната истинска самоличност или поради острата реакция на част от болярството срещу техните инициативи. Най-важния резултат,който постига тази мисия обаче е спечелването на Българския княз за
каузата на християнството.

  2. По време на Хазарската мисия,провеждана в бивши Български земи,в които по онова време все още живеели много Българи Св.Константин-Кирил е казал освен всичко друго и следното:

 “- Дядо ми беше много велик и славен,та стоеше близо до царя. Но след като доброволно отхвърли дадената му висока чест (сан),той беше изгонен,дойде в чужда земя,обедня и там ме роди. Аз усърдно търся старата дядова чест,но още не съм успял да я получа,понеже съм Адамов внук. А хазарите му отговориха: -Достойно и право говориш,гостенино."

  Като се замислим върху неговите думи,които са цитирани буквално,можем да стигнем до някои сигурни заключения:

а) Светецът и житиеписецът не са уточнили царя (владетеля) за който става дума (или пък преводачите на оригиналния документ са скрили името му от нас). Свети Константин-Кирил обаче ни е казал нещо абсолютно сигурно: че се е родил в чужда,а не в своя земя.
б) Че дядо му е бил приближен на някакъв велик и славен цар,но е изпаднал в немилост пред него и е бил принуден да емигрира в страната,в която го е родил. Че той и брат му са родени в гр.Солун- един от най-големите градове на Византия,никой историк не се съмнява. Но с тези думи светецът буквално ни е казал,че Солун и Византия са чуждата земя,в която се преселва техният дядов род,след което ги е заченал и отгледал там поради скарването си с царя на онази страна,от която родът им е бил прогонен. Това сведение не е обикновена религиозна притча,за каквато го обявяват някои слуги на мошеническите централи,поставили си за цел да лишат Българите от честта,която им носят заслугите на двамата братя,а директна извадка от автобиографията на св.Кирил. Това всъщност е толкова очевидно,че за да бъде отречено е нужно голямо дебелоочие и цинизъм,както и липса на разумна логика и научен морал.
в) Че той самият е Адамов внук. Под "Адамов внук" в ония времена се е разбирало "внук на грешник",по асоциация с греха,който станал причина Адам да бъде изгонен от своето родно убежище в Рая. Понеже ясно е казано,че дядото на Светите братя е сгрешил пред царя на тази "неизвестна" страна,ни става ясно за какво става въпрос. И въпреки че не е споменато изрично за кой цар и за коя страна става дума,можем да направим оше няколко безспорни извода,анализирайки думите на светеца. След като разбрахме,че Византия е чуждата,а не собствената земя за рода на двамата братя,не можем да приемем в никакъв случай,че те са били гърци,още повече че в тогавашна Византия (съвременното име на ранносредновековната Римска империя) са живели най-различни народи: арменци, гърци, евреи, Българи, сирийци, сицилийци, склавини ("славяни"), грузинци, кападокийци, арамейци, египтяни и пр. Самия факт,че Св.Кирил не споменава пред хазарите за кой цар става дума в неговото изказване говори сам за себе си,че този цар е бил владетел на толкова славна,
прочута и известна страна (която определено не е била Византия,но не се е намирала и далеч от Солун),че не е имало никаква нужда тя да бъде представяна излишно,нито да бъде обяснявано,най-малко пък на хазарите,коя е тя и за кой цар става дума- това се е разбирало от само себе си и е било съвършено ясно за неговите слушатели! Ако направим "профил" на това сведение ще стигнем до единствено верния извод,че по онова време никъде по света не е имало друга държава или страна освен България,която в 100% да отговаря на даденото й лично от светеца индиректно описание. Точно затова Хазарите са казали "Достойно и право говориш гостенино!"- понеже са разбрали много добре за какво намеква изпратеният при тях мисионер с тези свои думи. Впрочем светите братя съвсем неслучайно са пратени при Хазарите- за успеха на мисията се е разчитало и на това,че мнозинството от тях имат Български произход,поради което те по-добре ще се разберат помежду си.

   3. 
В първото житие на Св. Константин Кирил Философ,написано от Св. Климент Охридски се казва,че "В Солун всички чисто Български говорят"! Да- там не пише "славянски",макар че и той е диалектна разновидност на Българския както доказах в една от предишните ми статии,а пише Български! В същото житие на светеца пише,че Св. Константин Кирил е Българин родом. А словото,записано от светец е чисто и праведно- то в никакъв случай не може да е лъжа или мечтателно пожелание,а само и единствено цялата истина! Всички други твърдения,които ни привеждат съвременните учебници и справочници,са изсмукани от пръстите на безочливи фалшификатори,родени от богохулните тенденции на ХХ век,от цинизма на продажните комунисти и от злобата на някои анти-Българи,родени в съседните нам страни.

  Съвсем различна от тези новонароили се кичове е истината,записана лично от Св.Климент,който е бил очевидец на събитията и е бил абсолютно наясно с произхода на Кирил и Методий. Та той им е бил сънародник,затова е станал техен ученик и почитател,а вероятно е и един от инициаторите за тяхното канонизиране. Всичките им ученици впрочем са Българи- нито един от тях не е окичен с названия-ментета като "византиец","грък",
"македонец" или "славянин"- не и в съвременните им извори! Св.Климент не е бил циганин или комунист,за да си криви душата и да лъже хората,пишейки в житието на Кирил и Методий неверни неща! Всеки,който се съмнява в правотата на неговите думи,извършва отвратително светотатство и един ден ще бъде застигнат от справедливия гняв на светеца! Ако ние не вярваме на св.Климент,който е писал житиетата на светите братя,значи не вярваме нито в Бог,нито в нещо стойностно и извършваме богохулство,обявявайки светеца за лъжец! Точно това правят днес управниците на днешната "Република Македония",които лъжат жителите на страната си и крият от тях оригиналните ръкописи,в които са представени житиетата на двамата светци! Кирило-Методиевите ученици Св.Климент и Св.Наум,а и не само те са общували пряко с Кирил и Методий и са ги виждали много пъти отблизо. Именно те са хората,които са познавали лично своите велики учители и съвсем не случайно са писали,и то директно,че те са Българи родом! За великите братя няма нито един друг извор от тяхното съвремие,доставен от преки очевидци,в който да пише,че те са "византийци","славяни",
албанци,власи или някакви други темподобни,а където се говори за народността и произхода им винаги изрично е посочено,че те са Българи! Само в един западен извор се казва,че "Дошъл някой си грък Методий",но той е писан от човек,който никога не е имал пряк и директен достъп до светеца,за да може да научи конкретната му народност,затова го е сложил под общия знаменател,под който са били слагани всички жители на "Византия". Но нали тази тенденция ни е добре позната и днес,и все още се прилага по целия свят. Ето няколко примера:

а) В представите на много американци Българите са руснаци.
б) В представите на много Българи нашите сънародници от Скопска Македония са "сърби".
в) За жителите на южна България всички живеещи край Дунава са "власи".
г) За Българите край Дунава всички живеещи на юг от София са "македонци".
д) За много Българи онези нашенци,които са родени в Беломорието са "гърци".
е) За повечето Българи всички Българомохамедани са "турци".
ж) За повечето нашенци всички туристи,пристигащи от Русия са руснаци,въпреки че
биха могли  да са също и казахи,чеченци,дагестанци,чуваши,башкири,"татари",абхази,
фини,естонци,поляци,немци,Българи,украинци,авари,тюрки,лезгинци,таджики и пр.

  А ако някои македонисти и конвенционалисти все пак решат да ни убеждават,че изречението "Светите братя Кирил и Методий бяха Българи родом" не е писано лично от Св.Климент,а е добавено в по-късните преписи на житието,появили се между XII и XIV век,веднага ще им напомня,че тогавашните Българи не са били нито потурнаци нито комунисти,за да си правят произволни редакции на светците без да имат страх Божий!

   4. Учениците на светите братя (Климент,Наум,Ангеларий,Сава и Горазд) до един са Българи и не е логично това да беше така,ако учителите им бяха чужденци: особено в онова време!

   5. Всички Кирило-Методиеви ученици след бягството си от Италия (886 г.) като един се насочват не към "славянска" Русия,която е вече "образувана" по това време (според историците: в 862-64 г.),не към Рашка Сърбия или Хърватска,които са обособени още по-рано,а именно към България понеже знаят,че точно тя е страната и родината на "славяните" (Склавините,Склавите),а не Русия и останалите,и понеже именно България те считат за своя родина! Тези учители по "славянски" език са знаели,че ще намерят разбиране,помощ и убежище именно в България а не в Русия и Сърбия,въпреки че "славянският" език е "приет" за официален в нея едва след 893 г.,според заблудите на официалната историография. Те отишли в България,а не в Русия или Сърбия именно защото са знаели,че ВЛАСТИТЕ в страната ще им се притекат на помощ,а не заради "славянското" й население,каквото е имало достатъчно много и в Русия,Сърбия,Хърватска и Великоморавия!

   6. Собствените имена на Кирил и Методий- Църко (Църхо) и Страхота са Български и фигурират в някои унгарски и словашки ръкописи,преодолели бездната на времето и оцелели до наши дни въпреки многото превратности,които са претърпели тези бивши Български земи. Това доказателство всъщност не е ново ами е било добре известно на учените,които обаче са предпочели в общи линии да си затворят очите
и да го премълчат. Тези имена,разтълкувани буквално,показват директна или тясна взаимовръзка с добре познати днес Български имена:

  - Църко (Църхо)= Царко (Царски потомък),Кирко (Кирчо,Вирчо,Мирчо), Кърко (виж фам.Къркови), Фърго (виж фам.Фъргови), Фърко (фам. Фъркови), Зарко, Жарко, Шарко (фам. Шаркови), Ширко, Борко, Чирко, Кирко и пр. То може да е значело още Чърко (Черко,Черният) т.е. Потомък на Черния бог (Потомък на Сатурн).

  - Страхота. Подобно е на нашите древни имена Драгота,Енравота,реставрираното Малота (оттам Малотин и Милутин) и пр.а значението му е СтрахотА (с ударение на последното "А") т.е.- Хермес (Гермез,Гърмеж) което сочи,че дедите му са били жреци на Бога на гърма. Думата Страх някога е означавала Стрих (Затрих,Заторих),ще рече "Опасения от удара на Тор Гръмовержеца,Опасения от превръщане в тор). Тя е свързана с Хермес,понеже от нея идва думата Крах (прех. СТ-Щ-К),означавака още Крих (Скрих се в земята) а Хермес т.е. Мълнията (Гърма) се скрива така безследно в земята веднага след своето падане върху нея,че станал причина да бъде създаден термина Херметически затворен (Затворен подобно на Хермес в земята). Друга връзка на думата СТРАХ с Хермес е "руската" дума Пугает (Страхува,Плаши) която означава Пукает (Пука,Гърми,Хвърля гръмотевици).

   7. Това,че светите братя са родени във Византия и служели известно време на нейния император съвсем не ги прави гърци. Византия не е била гръцка империя,а римска,и в нея гърците понякога дори са били преследвани,което се е случвало и на други етноси в империята,когато не са изпълнявали волята или политиката на императора. В източната Римска империя са живели още много други народи,включително
и в Солун,така че вероятността да са били гърци не е по-голяма от вероятността да са били Куберови Българи,"славяни",евреи,илирийци,сирийци,египтяни,арменци,грузинци и пр. Пълно е с примери за византийски сановници,които със сигурност се знае че не са били гърци,въпреки че са родени и живели
във Византия,или пък са били служители на императора точно както и светите братя:

а) Братята Асен и Петър са родени във Византия и са живели в нея до 1185 г.
б) Прочутият Български певец с ангелски глас Йоан Кукузел,който е направил кариера в императорския двор през XIV век.
в) Цариградският патриарх Йосиф II Шишман (1416-1439 г.).
г) Византийският сановник от XI в. Григорий Бакуриани е бил грузинец.
д) Византийският император Филипик Вардан е бил арменец.
ж) Византийският император Лъв III е бил сириец от Исаврия.
з) Византийският император Лъв IV е бил полусириец-полухазарин. А повечето хазари,както знаем,са юдаизирани Българи.

  8. Тези велики братя-"гърци" и досега не са канонизирани от гръцката църква,а естествено само от Българската,и доста по-късно: и от произлезлите от нея църкви. Тяхната памет обаче е била тачена през
X-ти век в земите на днешните държави Сърбия,Русия,Украйна,Беларус,Полша,Румъния,Унгария,Словакия,
Молдова и пр. поради простата причина,че земите на тези държави по онова време са били в състава на Българската империя заради Българския произход на тяхното население.

  9. Умишленото дистанциране на св.Кирил от България е особено показателно в случая,когато на зададен му въпрос той отговаря,че дори не знае къде е страната ни,с което очевидно е прикрил истината от превърналите се в наши врагове хазари,защото по онова време Българската граница е била в непосредствените околности на Солун и един конник е можел да стигне от града до нея максимум за час. Но дори този отговор да се отнася до детството му,когато Българската граница все още е била на 250-300 км от града,това пак не значи че той не е Българин,който в детството си не знаел къде му е родината,понеже ще трябва да отговорим на изключително интересния въпрос: кой и за какво е питал светеца не за Русия или Сърбия,не за Елада или Италия,не за Склавиния или за Македония (която по онова време е  била в района Пловдив-Черно море и Одрин-Бяло море,на почти 300 км разстояние от Солун), а именно и тъкмо за България??? Тук не може да се даде двусмислен отговор,понеже питащият явно много добре е знаел защо задава този въпрос и защо се е усъмнил,че св.Кирил има нещо общо именно с България! С тази уловка той несъмнено е целял да дискредитира Кирил и Методий и да ги представи в очите на техния "работодател" римовизантийския император като заговорници,които подмолно въртят сплетни и работят в полза на враговете му,понеже са единородствени с тях. Задалият този провокативен въпрос е искал също да посее сред юдаизиращите се хазари съмнението,че светите братя не са обикновени религиозни мисионери,а са агенти на двувековните хазарски врагове Българите,с което да откаже аудиторията от нейното евентуално приобщаване към християнството. Св.Кирил обаче веднага усеща уловката в този въпрос и я отбива,за да не изгуби доверието на аудиторията и да не лиши своята благородна кауза от ценната подкрепа на патриарха и императора,без която не е можел да убеди папата в справедливостта на своята мисия! Не е изключено обаче светецът под "Не знам къде е България" да ни е казал "Не искам да знам къде е България",т.е.- дистанцирането да е станало поради враждата на неговия род с правителството на страната,отказала да възстанови потъпканата му дядова чест.

  10. Последната мисия на светите братя,преди да заминат за Рим и да търсят подкрепата на папата е била в земите на Моравия,която по онова време е била васална територия на Българската империя,понеже в исторически извор от онова време се говори,че "...се събража князете на Българите...",в чиито редици е споменат и моравският княз Ростислав! И наистина,на път от Моравия за Рим братята минават през Панония,през която не е имало начин да не минат.

  11. Изнамерената от светите братя глаголица още в самото начало е замислена от тях като писменост на Българите,а не просто на "славяните",което личи от следните думи на византийския историк и духовник Теофилакт Охридски:

"5. Понеже славянският или Българският народ не разбирал писанията,изложени на гръцки език,светците (светите братя- бел.моя) смятали това за най-голяма загуба и намирали основание за своята безутешна скръб в това,че светилникът на писанията не се пали в тъмната страна на Българите (2 Петр. 1,19). Те (Кирил и Методий-б.м.) тъгували,страдали и се отказвали от живота.
6. И така какво (да) правят? Обърнали се към утешителя,чийто пръв дар са езиците и помощта на словото (Деян. 2,2),и измолили от него тази благодат- да изнамерят азбуката,която съответствува на грубостта на Българския език,и да могат да преведат Божествените писания на езика на народа...
7. И така те (Кирил и Методий) получили благодатта на духа като готово утро (Осия 6, 3) и светлина на знание се разляла над праведниците (Псал. 96,11; Псал. 111,4) и свързаната с тези неща радост разпръснала по-първата им скръб. След като получили този желан дар,те изнамерили славянската азбука,превели боговдъхновените писания от гръцки на Български език и се погрижили да предадат Божествените знания на по-способните от учениците си. И мнозина пили от този учителен извор,между които като избрани и корифеи на групата били Горазд,Климент,Наум,Ангеларий и Сава.
......
 Този Борис изобщо бил и с много здрав ум и бил склонен към доброто. При него и Българският народ започнал да се удостоява с Божественото кръщение и да се християнизира. Когато тези светци,имам пред вид Кирил и Методий,видели,че има много вярващи и че много деца на Бога се раждат чрез вода и дух (Йоан 3,5),но че те напълно са лишени от духовна храна,те изнамерили азбуката,както казвахме,и превели писанията на Български език,за да имат новородените деца Божии достатъчно Божествена храна и да достигнат до духовен растеж и до мярката на Христовата възраст (Евр. 4,16; Кол. 2, 19; Ефес. 4, 13). Така Българският народ,от скитското заблуждение,познал истинския и най-правия път- Христа (Йоан, 14,6)."


  12. Дори и да приемем,че Кирил и Методий не са били Българи а гърци,ще трябва да отговорим на въпроса откъде тези гърци са владеели така добре писмено и говоримо такива сложни за гръцкото ухо и трудно произносими за гърците звуци като Ж,Ч,Ш,Щ,Ъ,Ь и пр. Наблюденията сочат,че гърци родом,колкото и дълго да са живели в България,най-редовно имат проблеми с правоговора,а дори и най-модерното езиково обучение не може да помогне на повечето от тях да произнесат достатъчно добре тези звуци,освен ако не
са отраснали още от деца,юноши и младежи в обкръжението на поне 80-90 % чисти Българи. И ако все пак Кирил и Методий са отраснали в такова обкръжение,каква е гаранцията тогава,че тъкмо те ще са непременно гърци,власи,"славяни","македонци" или нещо друго,освен Българи? Никаква,разбира се!

  13. Ако накрая все пак приемем,че светите братя не са били Българи а "Славяни",затваряйки си лицемерно очите пред новите доказателства че "Славяните" са Третото коляно на Българския род,ще трябва да отговорим на неприятния въпрос кой е бил тогава този толкова прочут и велик цар на "Славяните",за който е говорил Св.Кирил пред хазарите. Наблюденията сочат,че в наличните до момента исторически извори има данни единствено и само за двама владетели,които отговарят на определението "Цар на Славяните":

а) В арабоезични документи владетелят (илтиварят) на Волжките Българи Алмус (Алмъш) е наречен "Цар на Сакалибите" (Сакланите),ще рече- Цар на Сакалавите (Саклавите,Склавите). И за да не се изкуши някой да каже,че името и титлата му не са Български,веднага пояснявам: Илтивар (Илти- Вар)= Вилки (Велки,Велики) Шар (Цар),а Алмус (Алмъш)= Велмъж (Велемъж)!
б) В народни приказки и легенди от земите на чехи,поляци,словаци и пр.е запазен споменът за някакъв цар на "Славяните",наречен Ковлад (виж http://cterra.com/skazki/kovlad.html ). Под това име "Анализът" с лекота разпознава формите Конрад и Коврат (Кобрат,Кубрат),а също и името на споменатия в Паисиевата история Български цар Колад. Така излиза,че всички известни на науката царе на "Славяните" са били Български князе,което още веднъж потвърждава заключенията на "Анализа",че "Славяните" са едно от колената на Българския род,а светите братя,независимо дали по племенна принадлежност са били "Славяни" или "Македони",по народностна принадлежност във всички случаи са си били Българи,защото и самите
антични Македонци са били "пра"- Българско племе,преди някои от тях да се погърчат. В подкрепа на
това заключение се явяват и твърденията на някои византийски книжовници,които са виждали с очите си достатъчно древни Българи,както и Склавини ("славяни"),затова пишат за тях следното: "Славяни сиреч Българи" (Йоан Зонара) и "Славяните,сиреч Българите,не говореха гръцкия език" (Димитър Хоматиан). Отговорните твърдения на тези древни очевидци ни казват,че не е имало никаква расова,езикова или народностна разлика между "пра"-Българите и Славяните! Единствената разлика между тях е била само
в тяхната локално-племенна принадлежност,която с времето е била в значителна степен заличена.

  14. 
В “Кратко Кирилово житие” направо е записано,че Кирил е "родом сын Блъгаринь." 

  15. Открити напоследък данни от една моравска хроника директно постулират,че Кирил и Методий изнамират Българска,а не "славянска" азбука (виж "Градишкия летопис" на http://www.kroraina.com/knigi/libi/3/gal/3_136.html).

  16. Най- съкрушителният довод на това проучване обаче е свързан с произхода на Глаголицата и на Кирилицата. Най-нови научни данни от XXI век доказаха,че над 90 %,ако не и 100 % от техните писмени
знаци са пряко наследие от най-старата Българска писменост: древно- Българските йероглифи,наречени от конвенционалната наука "руни" (виж http://sparotok.blog.bg.bg/politika/2010/01/28/proizhodyt-na-glagolicata-ii.481727 и  http://sparotok.blog.bg/politika/2010/05/24/kakvo-ne-znaem-za-kirilicata.550508 . Не е имало откъде Кирил и Методий да владеят и да познават толкова добре нашата древна руническа писменост,ако не са Българи- досега на света не е известен нито един грък,който да е знаел свещената писменост на Българските колобри,състояща се от над 700 знака.

   С това хипотезата,че Кирил и Методий са били гърци,"Славяни" или "Македонци" може да се счита за напълно разбита и несъстоятелна,а техният Български произход- категорично доказан.

image
   На базата на всичко това можем да си позволим някоя малка волност,като дадем и ние няколко препоръки и предположения относно истинския характер на действията на светите братя. Сигурните исторически данни,почерпени от германски и унгарски източници сочат,че глаголицата е създадена от Св.Методий:
"По онова време някой си еретик Методий създаде Готски писмена". Тук под "еретик" се има предвид,че Св.Методий вероятно е бил арианин (както повечето владетели от рода Дуло),или това,че той заедно с
брат си се е борил за премахване на Триезичната догма,пречеща на свободното разпространение на Християнството сред онези племена и народи,които все още са били езичници,а под "Готски писмена" се има предвид Глаголицата,която е била преобладаващо разпространена в Хърватска,Чехия и в други бивши земи на тогавашната Българска империя,населени от истинските кръвни потомци на Готите. Значи по презумпция Кирилицата е била създадена от Св.Кирил. Св.Климент като техен ученик и смирен свят човек не ще да е имал дързостта да поправя своите учители,още по-малко са имали такава дързост лицата около него,които пък са негови ученици,та дори и да са били царски особи. Всеки от двамата братя е създал своя версия на новата азбука,базирайки се на древните Български йероглифи,наречени от съвременните историци "рунически знаци".

   За още полезна информация по темата- виж руското клипче на http://www.eurochicago.com/2012/05/kakie-bli-kirill-i-mefodiy/ и http://vbox7.com/play:1d5f743e&r=emb ,
също http://sparotok.blog.bg/politika/2010/08/13/kakvo-
ne-znaem-za-kiril-i-metodii.590525
,както и 
http://doktora757.blog.bg/history/2012/02/06/narodnostta-na-sv-sv-kiril-i-metodii-i-tiahnoto-delo.896940#last_comment




Гласувай:
80



1. nikikm - Поздравление,
03.06.2012 17:28
четох с удоволствие и имам един въпрос.
Цитат"Джрагота (Нравота= Енравота, Драгота= Драгона,Драгана,Драганъ)."
Не е ли Страхота по-близо до страх,Страхил и пр.?
цитирай
2. vmir - Мой професор, русофил до мозъка на костите, се върна от Русия потресен от повсеместната вяра,
03.06.2012 18:19
на която случайно се натъкнал, че Кирил и Методий били руснаци. Разправяше колко изумени били руснаците да чуят, че братята били българи, как последователно викали първо асистент на професор, после доцент и накрая самия професор да опровергават "идеологическата му диверсия", самия мислейки, че недоразумението е случаен забавен парадокс.
Само един цитат от Википедия:
"В Болгарии существует орден Кирилла и Мефодия. Также в Болгарии, еще в коммунистический период, был установлен государственный праздник - День славянской письменности и культуры (совпадающий с днем церковного поминовения Кирилла и Мефодия), который широко отмечается и в настоящее время". Май-май, още малко ще ги изкарат и рожби на комунизма, горките солунски братя...
цитирай
3. shtaparov - Считам,че...
03.06.2012 18:52
nikikm написа:
четох с удоволствие и имам един въпрос.Цитат"Джрагота (Нравота= Енравота, Драгота= Драгона,Драгана,Драганъ)."Не е ли Страхота по-близо до страх,Страхил и пр.?

Считам,че съвпадението е по-скоро случайно,отколкото умишлено целено при "учредяването" на това име от древните Българи- така,както Страцимир (Срацимир)= Стражимир (диалектна форма на името в някои области), но като цяло в това име не става въпрос нито за стражи,нито за мир,понеже произлиза от Джражимир (Чрагомир=Драгомир). Страхил е една от формите на името,имащо разновидности като Джрагил (Драгил,Драгол,Драгул,Дракул и т.н.).
цитирай
4. kikowsky - Много силен постинг! Велик и нео...
03.06.2012 21:08
Много силен постинг! Велик и необорим анализ! Поздравления!
цитирай
5. mariniki - Браво!
03.06.2012 22:20
и нека никой не си прави подобни алюзии...
нека завинаги да се знае истината за нашата писменост
и братята Кирил и Методий... благодаря ти за стойностния
необорим анализ...и ти ръкопляскам...права..
цитирай
6. panazea - Благодаря , Щарапов !
03.06.2012 22:52
В Краткото житие на Кирил пише дословно :
Отечеството на този преподобен наш отец Кирил беше триславният и велик град Солун , в който се и роди . Той беше родом българин . Роди се от благоверни и благочестиви родители. Баща му се казваше Лъв , а майка му Мария - богати и първи в този град !
Имам въпрос : Случайно ли ,според теб беше изхвърлен Старобългарския език от образователната ни система за дълги години ?
Защо не се изучава в училище Краткото житие на Кирил ?
Защо назовават книжнината ни с какви ли не имена , но не и Българска ?
Немски учени трябваше да доказват , че тя не е Руска , защото русите са правили преписи , но не са смеели да променят и едно слово в тях.
Книжнината не е Чешка или Полска , защото промените на съгласните следва Българската езикова традиция , а не Чешката .Полог-полози, сняг-снежинки .
Това , че сме носители на СЛОВОТО и създаденото има над национално значение , е без съмнение. По принцип при християните не се набляга на националността , защото те са Божии хора , а Бог приема всички , без разлика от народност .
Тази светост и скромност се използваше от вероломни хора , за да крадат история ! Но Господ вижда ! :))))
цитирай
7. shtaparov - Де да беше само това
03.06.2012 23:00
Това,че краткото житие на св.Кирил не се изучава в училище съвсем не е случайно,както бе забранена
от комунистите и книгата "Дунавския лодкар" на световноизвестния писател Жул Верн,писана специално за България и за Априлското въстание! За сметка на това ни се лансираха обаче жалки мошенически историйки като "Бай Ганьо", "Андрешко" и други подобни измишльотини на социалисти,предназначени да сриват самочувствието ни а не да го покачват!
цитирай
8. malchaniaotnadejda7 - Здравейте!
03.06.2012 23:11
Никога не съм се съмнявала в българския произход на първоучителите.
А Тони Димитрова ми е любимка. Поздрави за постинга!
цитирай
9. malkiatprintz - Какви ли не шашми са се правили и п...
04.06.2012 03:08
Какви ли не шашми са се правили и продължават да се правят. Лошото е, че у нас властта целенасочено унищожава всичко, което може да бъде унищожено по пътя си. Дано да успеем да го опазим. Поздрави.
цитирай
10. shtaparov - Фалшификациите впрочем са ежедневие,и то на наш гръб
04.06.2012 08:21
Фалшификации на историята са правени още в древността: това го признават и гръцките,и римските писатели,та какво остава за днес! И повечето са все на наш гръб,но тогава народът ни е бил в пъти по-голям от сега,затова е издържал на всичко. Сега за съжаление вече не е така-намаляваме от постоянните удари на враговете не само ние,но и нашите наследници (украинци,руси,сърби,поляци,чехи,хървати и пр.). Възможно е да има таен план за възстановяването на Хазарската империя- в старите й земи,но в нов разширен вариант- трудно е да се посочи друга разумна причина за безчовечната форма на комунизъм,която бе наложена на руснаците,та и на техните роднини и предци с цената на близо 100 милиона жертви! Но Бог е на наша страна и адовският план на заговорниците ще се провали,а древната слава на Българите отново ще се възроди!
цитирай
11. voulgaros - ЩАПАРЕ---КИРИЛЛОС И МЕТАОДИОС СА ...
04.06.2012 12:41
ЩАПАРЕ---КИРИЛЛОС И МЕТАОДИОС СА СИ БИЛЕ ГРЪЦКИ ПАТРИОТО И ПАЗИТЕЛИНА МАИКА-ВИЗАНТИА И ЕЛЛИНИЗМА..

ТЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ВУЛГАРИА ПО ВРЕМЕ НА ЖИВОТИТЕ ИМ--ТЕ ДОРИ НЕ СА ИДВАЛИ В ВУЛГАРИА НИКОГА...И ТЕ ИЗМИСЛЯТ ГЛАГОЛСКАТА ПИСМЕНА СИСТИМА.

ТЕ--ДВАМАТА НЕ СА ИЗМИСЛИЛИ---ДНЕШНАТА АЛФАБЕТА ''КИРРИЛИЦА''....КОЯТО Е КОПИЕ НА 20 БРОЯ ГРЪЦКИ БУКВИ И 10 БРОЯ--- С НЕИЗВЕСТЕН ПРОИЗХОД СИМВОЛЕС И СИМВОЛИКА
цитирай
12. kosara2008 - !!!
04.06.2012 15:56
поздравление и от мен,

Истината тук ечи и няма вече нещо което може
да
Я заглуши...

багодаря ти, скъп си НИ :) разбиваш на пух и прах еничарите!!!
цитирай
13. venziko - Много интересно
04.06.2012 16:39
Много точно написано. Поздрав за това
цитирай
14. shtaparov - Щапаре...
05.06.2012 09:18
voulgaros написа:
ЩАПАРЕ---КИРИЛЛОС И МЕТАОДИОС СА СИ БИЛЕ ГРЪЦКИ ПАТРИОТО И ПАЗИТЕЛИНА МАИКА-ВИЗАНТИА И ЕЛЛИНИЗМА..ТЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ВУЛГАРИА ПО ВРЕМЕ НА ЖИВОТИТЕ ИМ--ТЕ ДОРИ НЕ СА ИДВАЛИ В ВУЛГАРИА НИКОГА...И ТЕ ИЗМИСЛЯТ ГЛАГОЛСКАТА ПИСМЕНА СИСТИМА.ТЕ--ДВАМАТА НЕ СА ИЗМИСЛИЛИ---ДНЕШНАТА АЛФАБЕТА ''КИРРИЛИЦА''...КОЯТО Е КОПИЕ НА 20 БРОЯ ГРЪЦКИ БУКВИ И 10 БРОЯ-- С НЕИЗВЕСТЕН ПРОИЗХОД СИМВОЛЕС И СИМВОЛИКА

Аз добре знам,че за някои хора логика и доказателства не съществуват,докато началникът им не нареди. Мисли малко с главата,а не с емоциите си приятел- преценявай трезво и не се оставяй фалшиви пропагандисти да те лъжат с голите си приказки.
цитирай
15. shtaparov - Да- истината ечи!...
05.06.2012 09:22
kosara2008 написа:
поздравление и от мен,
Истината тук ечи и няма вече нещо което може да Я заглуши...
багодаря ти, скъп си НИ :) разбиваш на пух и прах еничарите!!!

Поздрави и прегръдки за теб,ценителко моя!
цитирай
16. shtaparov - Благодаря
05.06.2012 09:23
venziko написа:
Много точно написано. Поздрав за това

Благодаря- поздрав и за теб,приятелко!
цитирай
17. gocho52 - Да си гражданин на Византия
05.06.2012 13:41
не определя етническия ти произход,Елине.
И откъде знаеха български толкова добре,че да превеждат книги?
И...византиец не значи грък.
Гърците са само част от народите влизащи във Източната Римска Империя, наречена в съвремието Византия. На практика държава с такова име няма.
цитирай
18. germantiger - ...
06.06.2012 17:36
Този път Щапаров старши или младши сериозно си се постарал и силно аргументирал в постинга, заслужено БРАВО!!!
цитирай
19. shtaparov - Добре дошъл
06.06.2012 17:48
germantiger написа:
Този път Щапаров старши или младши сериозно си се постарал и силно аргументирал в постинга, заслужено БРАВО!!!

В блога пиша винаги само аз- Щапаров Младши,понеже старшията,макар да обича техниката,недолюбва компютрите. Постараването ми не е по-голямо от онова в предишните статии,не ги подценявай ти тях. Благодаря за оценката и не се чувствай никак раздвоен- Българската кръв тече във вените на всички днешни и древни германци,така че- Добре дошъл в тайнствения свят на Прародината!
цитирай
20. ckarlet - Много силен постинг! Прочетох с ...
06.06.2012 21:11
Много силен постинг! Прочетох с удоволствие!
цитирай
21. shtaparov - Любимите изпълнения на Тони Димитрова
06.06.2012 22:08
malchaniaotnadejda7 написа:
Никога не съм се съмнявала в българския произход на първоучителите.А Тони Димитрова ми е любимка.Поздрави за постинга!

Харесвам Тони Димитрова от много години и за мен тя е един от най-добрите гласове на България,затова не можех да не включа някое нейно изпълнение в блога си. Особена слабост обаче имам точно към това поради твърде сериозни лични причини.
цитирай
22. mirandolina - Веднъж се живее !:)
07.06.2012 19:52
Колкото до братята Кирил и Методий, особена гордост почувствах в себе си, когато видях преди няколко дни в Прага, на прочутия Карлов мост статуя на двамата !!!!!!
Поздрави за постинга !
цитирай
23. shtaparov - Благодаря!
08.06.2012 18:11
kansandilh написа:

В подкрепа на казаното от теб „В представите на много американци Българите са руснаци.”, ето един цитат:
The Russian linguist Georgiev (1960) stated that the modern Albanian people were descended from Daco-Mysian ancestors, who had occupied ancient homelands in western Dacia (north of the Danube) and Moesia Superior (south of the Danube).
Цитатът е изваден от статия на Steven Bird, който е публикувал в Journal of Genetic Genealogy. 3(2):26-46, 2007
Българският езиковед Владимир Георгиев, виждаме, е изтипосан като руснак. Е те това обаче, вече е прекалено…Да публикуваш научна статия в научно списание, да цитираш световно известен български езиковед, без да знаеш каква е народността му и да го наречеш руснак, говори не зле за популярността на българите и България, а това издава собствената неосведоменост и ограниченост на автора на статията- Steven Bird, който очевидно си мисли- всеки, чието фамилно име окончава на -ов, -ев, е руснак.

Благодаря за ценния пример приятелю! Принципно погледнато,всички дадени от мен примери имат подобни доказателства,въпреки че не навсякъде съм имал време и търпение да ги издиря. Това е един от примерите,
които показват че не съм говорил празни приказки на нито едно място в блога си,а навсякъде,като изявен реалист,съм се позовавал само на случки от реалната действителност. Така са установени и принципите на "Ангеловия анализ"- въз основа на живи примери от древните и от говоримите езици.
цитирай
24. анонимен - Въпрос извън темата. Любознайко
10.06.2012 21:17
Езикът и общуването чрез него е най-ценната придобивка на човека. Без него сме нищо. Но как се образуват думите? Защо животното което наричаме и разпознаваме като вол е наречено вол а не например пол или кер, защо елхата е наречена елха а не хела, защо вървя, мисля, живея са думите описващи тези състояния а не някои други. Дали звуците образуващи всяка дума имат някакво скрито значение или просто така условно са се разбрали някога хората че еди коя си дума ще описва еди кое си състояние или предмет. А как стои въпроса с новите думи - за пример посочвам названията на зеленчуци внесени от Америка преди 400-500 години - чушка, царевица, картоф. По това време българският език е бил почти като днешния. Как точно са дадени имената на по-горните, а и на много други нови за нас неща?
Не знам дали се изразих правилно. Може би отговорът на въпросите ми е лесен, а ако не един пост по темата ще е по достоен. А пък може и някъде да е писано по въпроса но не знам къде да търся.
Благодаря!
цитирай
25. shtaparov - Развитие на прадревните езици
11.06.2012 03:13
анонимен написа:
Езикът и общуването чрез него е най-ценната придобивка на човека.Без него сме нищо.Но как се образуват думите?Защо животното което наричаме и разпознаваме като вол е наречено вол а не например пол или кер,защо елхата е наречена елха а не хела,защо вървя,мисля,живея са думите описващи тези състояния а не някои други.Дали звуците образуващи всяка дума имат някакво скрито значение или просто така условно са се разбрали някога хората че еди коя си дума ще описва еди кое си състояние или предмет.А как стои въпроса с новите думи- за пример посочвам названията на зеленчуци внесени от Америка преди 400-500 години-чушка,царевица,картоф.По това време българският език е бил почти като днешния.Как точно са дадени имената на по-горните,а и на много други нови за нас неща?Не знам дали се изразих правилно.Може би отговорът на въпросите ми е лесен,а ако не един пост по темата ще е по достоен.А пък може и някъде да е писано по въпроса но не знам къде да търся.
Благодаря!

Въпросът Ви е много добър. Както се установи,хората са започнали да развиват езика си от много малко- примерно от няколко броя първични думи,съставени по съвсем прост способ от по една-единствена сричка. Те са случаен продукт на опитите на праисторическите хора да озвучат по някакъв начин мислите или действията си,и за тяхното най-ранно ползване неминуемо е имало негласно споразумение или уговорка(с жестове,получленоразделни звуци,показване и пр.),че определено съчетание от звуци ще обозначава точно определен предмет или явление,често срещано в живота на тези хора. Това е фазата на зараждането на праезика,която изглежда е продължила твърде дълго време.Постепенно,с течение на времето този първичен праезик се все повече обогатявал докато стигнал до такова положение,когато възможностите на едносричковите думи били напълно изчерпани,а техният брой вече не достигал,за да покрие нарастващите нужди на общуващите. При това положение те се принудили да образуват първите двусричкови думи: отначало чрез просто повтаряне на една и съща сричка,а по-късно: и чрез произволни съчетания на различни срички,което неимоверно разширило възможностите за общуване и за създаване на нови,все по-сложни думи. Новите думи при това положение почти повсеместно се образували на базата на старите чрез промяна на един,два или повече звука от тях,като с тяхното създаване и въвеждане се занимавали най-умните,най-находчивите и най-паметливите хора,които при това имали природната склонност да се налагат над останалите,да ги водят и ръководят: т.е. жреците и владетелите. Това е фазата на развитие и обогатяване на праезика.Част от новите думи обаче са се образували пак на базата на старите,но чрез неумишлена промяна,дължаща се на отслабения слух,на по-бедните речеви или паметови способности на възприемащия или дори на неговата физика и расова пронадлежност,при което той чувал или произнасял една слабо позната му дума не по начина,по който му я предавал жреца или събеседника,а по свой си начин- така,както той си е представял че трябва да го направи или просто така,както е можел,което пък се влияело от такива несъществени фактори като дебелината на устните и на гласните му струни или от широчината на фаринкса и на слуховия му канал. Ако на такъв човек се случело да стане родоначалник на голям род или дори племе,той предавал новопроизведените от него думи или новия начин за произнасяне на старите думи на целия си род или племе,при което вече се получавало обогатяване на стария език с нови синоними или дори диалекти. Всъщност този процес бил едно перманентно ежедневие,и когато с течение на времето станело достатъчно голямо и качествено натрупване на подобни "грешки" (поради липсата на масмедии и учебници,които да унифицират и да нормират езика), се появявали нови езици и езикови норми. Когато в България се появили новите,внесени от Америка продукти,народът ни все още владеел тези прийоми за промяна на езика си,при което отново създал нови специфични понятия на базата на старите (чрез промяна на един или повече звуци от тях) по следния прост способ:

1. Чушка= Чучка (нещо стърчащо- виж Чука=Чучка,което пък иде от думата Цицка,и т.н.,а във връзка с тях са също думи като Шиш,Меч,Вишка,П-ишка,Пъпка и пр.).
2. Царевица= Варевица (Храна която се вари: виж Ориз= Варис и Варич,Просо= Врисо и Варисе[Варича,Вариво] и пр.),но евентуално и Царевина (Царевна: навярно заради жълтия си цвят,имитиращ метала на царете- златото,от който били изработвани царските атрибути).
3. Картоф= Къртев (Къртен,Къртич- който го къртиш от земята), и Корпан (Копан- който го изкопаваш от земята). За сравнение: в украинския диалект на нашия език и до днес се използва думата Корпати,която означава Копане (Корпане- с добавено "Р"), а Компир= Копир (без носовката),ще рече Копар (Копан- който го копаеш от земята).
цитирай
26. анонимен - 26. shtaparov - Развитие на прадревните езици
12.06.2012 10:23
Благодаря за изчерпателния отговор.
цитирай
27. mariniki - всеки път...
13.06.2012 10:34
когато минавам от тук ми е мило
и драго да видя българското знаме развяващо се на
твоята страничка... и много се радвам...
сърдечно към теб..
цитирай
28. ivobonchev - ЛЕЛЕ!!!!!
13.06.2012 20:28
Много поучително!Страшно ми хареса!;)
цитирай
29. malchaniaotnadejda7 - 21. shtaparov - Любимите изпълнения на Тони Димитрова
13.06.2012 20:46
shtaparov написа:
malchaniaotnadejda7 написа:
Никога не съм се съмнявала в българския произход на първоучителите.А Тони Димитрова ми е любимка.Поздрави за постинга!

Харесвам Тони Димитрова от много години и за мен тя е един от най-добрите гласове на България,затова не можех да не включа някое нейно изпълнение в блога си. Особена слабост обаче имам точно към това поради твърде сериозни лични причини.

Да. Веднъж се обича. Веднъж се живее. И веднъж се пише Азбука на Словото Божие. Свещената писменост. А Тони наистина е един от най-силните гласове на България, защото е искрена. Бъди щастлив!:)

цитирай
30. aristotelis - Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно.
14.06.2012 13:32
Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Значение на изучаването на старогръцки език

Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно.
Има 3 периода в развитието на езика: 1) старогръцки език 2) средногръцки език (византийски език) 3) новогръцки език.

Гръцкият принадлежи към езиковата група на индоевропейското езиково семейство. То обхваща огромно количество езици, които в момента са на територията от Индия до Европа. Това е общ праезик и на него в дълбока древност са залегнали езиците, които влизат в тази група. Този праезик е представлявал една огромна динамична структура.
Всички езици в тази група имат флексидност – специфични окончания, които лепят на думата. На база на старогръцкия може да се реконструира как са се развили другите езици, за които няма толкова знания към момента.

Основни характеристики на гръцкия език

1. езиково единство, което се е запазило от отделянето на езика като самостоятелен до сега (~ 3000 години); много малко езици по света го имат.

2. непрекъсната традиция (устна и писмена)

3. едновременно използване на езикови форми, създадени в различни периоди: 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки.

4. изключително гъвкав.

5. огромни словообразувателни възможности, по-големи дори от тези на немския език.

Езикът след II-III в. пр. Хр.

В Атина се е говорел йонийският диалект и заради силното влияние на Атина през V-IV в. пр. Хр. над останалите полиси започва да се налага т.нар. атическо койнè (“койне” – общият език).
Появява се Александър Македонски, учителят на Александър Македонски, Аристотел, е от Атина, затова и Александър учи атически гръцки.
цитирай
31. shtaparov - Изпросен отговор
14.06.2012 23:33
aristotelis написа:
Софийски университет "Св. Климент Охридски" Значение на изучаването на старогръцки език Гръцкият език има 2500 години история.Той е в основата на европейската цивилизация, като норма.Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи.А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи.Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно.Има 3 периода в развитието на езика: 1)старогръцки език 2)средногръцки език(византийски език) 3)новогръцки език.
Гръцкият принадлежи към езиковата група на индоевропейското езиково семейство.То обхваща огромно количество езици, които в момента са на територията от Индия до Европа.Това е общ праезик и на него в дълбока древност са залегнали езиците,които влизат в тази група.Този праезик е представлявал една огромна динамична структура.
Всички езици в тази група имат флексидност– специфични окончания,които лепят на думата.На база на старогръцкия може да се реконструира как са се развили другите езици,за които няма толкова знания към момента.Основни характеристики на гръцкия език 1.езиково единство, което се е запазило от отделянето на езика като самостоятелен до сега(~ 3000 години);много малко езици по света го имат.2.непрекъсната традиция (устна и писмена)3.едновременно използване на езикови форми,създадени в различни периоди:40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки.4.изключително гъвкав.5.огромни словообразувателни възможности,по-големи дори от тези на немския език.Езикът след II-III в. пр. Хр.В Атина се е говорел йонийският диалект и заради силното влияние на Атина през V-IV в.пр.Хр.над останалите полиси започва да се налага т.нар.атическо койнè(“койне”–общият език).Появява се Александър Македонски,учителят на Александър Македонски, Аристотел,е от Атина,затова и Александър учи атически гръцки.

Правилно казано- 2500 год. история на елинския език. За разлика от Българския обаче,който има цели 8000 години история! А Аристотел (Валастимир) е Тракиец (макар и погърчен) от халкидическия град Стагира. Атиняните пък са потомци на Пелгари (Белгари),заедно с прословутия Периклес (Берислес,
Борислас= Борислав)! И как може един носител на хилядолетната Българска фамилия БОТЕВИ да я позори така непристойно,като се кланя на замаскирани примитиви и присвоители (виж примера с Европа) и предпочита да се прави на презрян гъркоман (нещо като вид наркоман) вместо на човек ??!!

P.S. Нанесох няколко корекции в коментара,за да подобря малко стила му,поради справедливите забележки на един приятел,чието мнение ще се въздържа да публикувам,но му благодаря. Понеже ядът и възмущението от непристойните обръщения,изпратени ми от гъркомана на "лични съобщения",вече попремина. И макар че моят принцип спрямо примитивни субекти и гръцки шпиони е "Каквото повикало,такова се обадило",реших този път да го наруша и да изпълня приятелската препоръка,която ми помогна да преглътна обидата.
цитирай
32. aristotelis - Думата "кирил" прои...
15.06.2012 14:46
Думата "кирил" произлиза от гръцката дума "Кirios" която значи "господин" а думата "методий" произлиза от гръцката дума "Мethodos" която значи "път към решение на някакъв въпрос", а по-аналитично, "Мeth=чрез" а "Odos"=път, улица ...с други думи "Методий" е човек който отваря духовно път на другите, А за да решим един проблем използваме "Метод"......на гръцки
"Меthodos"...думата и на старогръцки и на новогръцки е в този вид без никаква промяна, разбираше където има буквата "Т" на побългарен гръцки език на гръцки има буквата "Thita", дето я няма на Български. Така е възникнала и думата "Методология", на гръцки "Methodologia!
цитирай
33. shtaparov - Гръцки стъкмистики
15.06.2012 20:13
aristotelis написа:
Думата "кирил" произлиза от гръцката дума"Кirios" която значи "господин"а думата "методий" произлиза от гръцката дума"Мethodos"която значи"път към решение на някакъв въпрос",а по-аналитично,"Мeth=чрез" а"Odos"=път,улица ...с други думи "Методий" е човек който отваря духовно път на другите,А за да решим един проблем използваме "Метод"......на гръцки"Меthodos"...думата и на старогръцки и на новогръцки е в този вид без никаква промяна, разбираше където има буквата "Т" на побългарен гръцки език на гръцки има буквата "Thita",дето я няма на Български.Така е възникнала и думата"Методология",на гръцки "Methodologia!

Да,такова беше обяснението на конвенционалистите до появата на новата наука. Но днес "Анализът" променя из корен всичко това за да докаже,че гърците и другите темподобници от север и от юг са само наематели в древната Българска земя на Балканите. Собствените лични имена на светите братя са Църко и Страхота без никакво съмнение,а с имената Кирил и Методий са ги наричали гърците,за които,особено за тогавашните,изговарянето на оригиналните им имена би представлявало много сериозен проблем. "Гръцката" дума Кирил произлиза от древно- Българската "Колар" (Солар- роден от Слънчевия бог). Оттам е заимстван и "гръцкия" вариант- от Българското лично име Колар (виж фам. Коларови). А "гръцката" дума Метод не иде от смешното,наивно и първолашко съчетание на "Мет" и "Одос",а от Българската дума Пофат (Похват). Точно това "ХВ" е разковничето в случая,понеже точно то е заменено с "Тита" заради невъзможността да бъде произнесено и включено в осакатения и ограничен гръцки речник. Но за твое успокоение ще добавя,че и другите две думи са заемки от Български: "Мет" означава "Под" (в антоним- "Над"),а "Одос" иде от нашето Ходос (Ходот= Ходът,Ходиш,Ходим,Ходещ) и по-конкретно: от западно- Българските форми Одот,Одиш,Одим,Одещ и т.н. Така че гръцката хипотеза за произхода на тези две
думи се оказва същия спукан балон,както и онази за предишните две.
цитирай
34. анонимен - Побугарените каде са
16.06.2012 12:00
А бе смешнико как така всичките ви траки булгари и другите разни варваропитеци се погърчиха а никой грък неще да става бугарин. Чак братята ви фиромовци ги е срам да са бугари..
цитирай
35. shtaparov - Ето го стилът на гъркомана
16.06.2012 12:22
анонимен написа:
А бе смешнико как така всичките ви траки булгари и другите разни варваропитеци се погърчиха а никой грък неще да става бугарин. Чак братята ви фиромовци ги е срам да са бугари..

Заради подобен стил в едно изпратено ми на "лични" съобщение написах обидните квалификации за гърците,които преди малко коригирах,но сега му отговарям направо. Ще ми падне нивото на блога ако
се увличам да разговарям с простаци,затова предупреждавам,че в бъдеще повече няма да публикувам коментари с подобен стил. Но все пак ще му отговоря,че Бугари (Булгари,Богари) днес искат да станат милиони хора от Волга и от Вардара,а утре такива може да се появят и в Украйна,и в Русия!
цитирай
36. анонимен - Забележки
16.06.2012 13:41
"P.S. Нанесох няколко корекции в коментара,за да подобря малко стила му,поради справедливите забележки на един приятел,чието мнение ще се въздържа да публикувам,но му благодаря."
Забележките бяха с цел да подчертая, че никой сериозен посетител на блога не обръща внимание на опонентите-простаци. Интересно ни е каквото четем тук и прекрасно съзнаваме че обидните коментари са плод на ниска култура и липса на доводи. Така че нека кучетата лаят, и без тях керванът си върви.
цитирай
37. shtaparov - Благодаря
16.06.2012 16:32
анонимен написа:
"P.S. Нанесох няколко корекции в коментара,за да подобря малко стила му,поради справедливите забележки на един приятел,чието мнение ще се въздържа да публикувам,но му благодаря."
Забележките бяха с цел да подчертая, че никой сериозен посетител на блога не обръща внимание на опонентите-простаци. Интересно ни е каквото четем тук и прекрасно съзнаваме че обидните коментари са плод на ниска култура и липса на доводи. Така че нека кучетата лаят, и без тях керванът си върви.

Благодаря за подкрепата.
цитирай
38. анонимен - pi6a ot kompa na edin holandec i ne mi se zanimava da smenqm na ''kirilica ,molq za izvinenie
16.06.2012 22:43
shtaparovl,do sega ti svalqh starata si 6apka ,piqn li si ili 6to,tiq dumi deto gi citira6''dqo mi be6e......sa kazani ot bratqta pred koptite/bili sa 8 godini v egipet ,da izmaknat ne6to za runite BALGARSKI/ dqdo im e bil izgonen zaradi fanariotski pristrastiq i predatelstvo sprqmo Balgar6tinata,pak dvete brat4eta taka sa zaobikolili tarnava i pliska /po bqgane na dalgo razstoqnie,nikoi ne e podobril rekorda/,4e se zapatili kam moravia ,no tam pak gi IZGONILI pozorno, iii,kvo e tova razminavane s nomer 6,vie pi6ete,4e dqdoto "bil'' obednql/otkam finansi/a pak nomer 6,4e maikata i ba6tata bili mbogati i parvi v tozi grad ??? nqma logika,na nomer 31 iskam da kaga,4e Aleksander makedonski nikoga ,ama nikoga ne e govoril na gracki,Shtaparov,opomni se i ne barzai,6toto mnogo te haresvam/za pisaniqta ti de /i ne mi se iska ,ve4e da ne te haresvam/jelaq ti mnogo zdrave za reb i tvoeto semeistvo,spolai, ot juli.

цитирай
39. shtaparov - Доближаване до истината
21.06.2012 17:53
анонимен написа:
shtaparovl,do sega ti svalqh starata si 6apka,piqn li si ili 6to,tiq dumi deto gi citira6''dqo mi be6e...sa kazani ot bratqta pred koptite/bili sa 8 godini v egipet ,da izmaknat ne6to za runite BALGARSKI/dqdo im e bil izgonen zaradi fanariotski pristrastiq i predatelstvo sprqmo Balgar6tinata,pak dvete brat4eta taka sa zaobikolili tarnava i pliska/po bqgane na dalgo razstoqnie,nikoi ne e podobril rekorda/,4e se zapatili kam moravia ,no tam pak gi IZGONILI pozorno, iii,kvo e tova razminavane s nomer 6,vie pi6ete,4e dqdoto "bil'' obednql/otkam finansi/a pak nomer 6,4e maikata i ba6tata bili mbogati i parvi v tozi grad ???nqma logika,na nomer 31 iskam da kaga,4e Aleksander makedonski nikoga,ama nikoga ne e govoril na gracki,Shtaparov,opomni se i ne barzai,6toto mnogo te haresvam/za pisaniqta ti de/i ne mi se iska,ve4e da ne te haresvam/jelaq ti mnogo zdrave za reb i tvoeto semeistvo,spolai,ot juli.

Благодаря за оценката,но имай предвид какво е казал Кирил: че дядо му изгубил царската милост,понеже отказал "предложената му висока чест". Ако му е било предложено да стане кана-колобър,а той е бил християнин,ето една възможна причина,поради която той да откаже предложението,да изгуби милостта на княза и дори да бъде обвинен в пропатриаршистки пристрастия- точно както си споменал по-горе. Така че твоето предположение е много смислено,а,както виждаме,чрез него дори получаваме възможност да се доближим максимално до истината.
цитирай
40. shtaparov - И на мен ми е приятно!
22.06.2012 07:33
mariniki написа:
когато минавам от тук ми е мило
и драго да видя българското знаме развяващо се на
твоята страничка... и много се радвам...
сърдечно към теб..

И на мен ми е приятно да гледам радостта и нарастващото самочувствие на Българското патриотично общество!
цитирай
41. anonimen65 - moje li da mi kajete
26.06.2012 19:06
imat li vruzka dumite bulg i vulk
цитирай
42. shtaparov - Благодаря за добрия въпрос,приятелю
26.06.2012 23:44
anonimen65 написа:
imat li vruzka dumite bulg i vulk

Имат,но не защото едната произлиза от другата,а защото и двете произлизат от един и същ прадревен пратермин,поради което имаме налице формална прилика както между Борис и Барс. Всъщност думата Булг в някои диалекти може директно да си означава Вълк,но пак да си е омоним на думата Болг,от която в същото време пряко произлизат такива думи като Фолк,Полк,Пълчища,Опълчение и пр. Нали не вярвате,че "латинската" дума Фолк произлиза от легендата за вълчицата и от думата Волк?
цитирай
43. anonimen65 - :)blagodaria za burzia otgovor.
27.06.2012 08:33
mnogo ste prozorliv.suvsem pravilno ste me razbrali.poiskah go zashtoto za sebe si vse oshte ne sum naiasno ot kude idva imeto ni.viarvam,che legendata ne e latinska ,a bulgarska.viarvam,che vulkut e bil na pochit v drevnostta ot bulgarite/toi e umno,ditsiplinirano, kolektivno jivotno nali?/vseki ni e naricchal kakto si e iskal s kakva tsel ne mojem da znaem.pone da mojem pravilno da razberem znachenieto na dneshnoto si ime i ot koga go imamespomena v naroda ni jivial predi tursko e che bulgarskata godina e nai stara.v nachaloto na sotsializma kazvaha niakude okolo 7 i neshto zabravila sum tochno,no ne pasva s tova,koeto dnes niakoi pishat beshe blizko do 8000 taka sum go zapomnila/oolo200 i neshto ne dostigaha /.tova traki slaviani shtoe bulgari li e ili ne?
цитирай
44. anonimen65 - ne znaia
27.06.2012 08:36
za bulg ravno na vulk ,no znaia, che v nashia krai starite hora kazvaha влък,а македонци вук
цитирай
45. shtaparov - Тези "различия" не бива да ни смущават
27.06.2012 16:11
anonimen65 написа:
za bulg ravno na vulk ,no znaia, che v nashia krai starite hora kazvaha влък,а македонци вук

Всичките тия диалектни думи- Вълк,Вук,Волк,Влък,Вуче,Врика (в санскрит и др.= Влъка и Влъкъ,с прех.Р-Л) и пр. не са думи от различни езици,а са думи от един и същ език- Архаичния Български Праезик (АБП),от който са произлезли сръбския,хърватския,словашкия,руския,украинския и др.п. диалекти. Да,точно така- правилно е да казваме диалекти,а не езици,понеже разликите между тях са много по-малко,отколкото разликите между Пекинския севернокитайски и Кантонския южнокитайски диалект. Можем да намерим още много други подобни примери,в които се ползват диалектни синоними за едно и също понятие,например Тояга,Чомак,Гьостерица,Суровица,Сопа,Върлина,Кривак и т.н. Но това не са думи от различни езици,
въпреки че между тях не съществува онази явна прилика,която имаме при думите Вълк,Волк,Влък,Вук и пр. Виждате колко са се заблуждавали езиковедите,приемайки за чиста монета твърдението на всеки един Българоиден народ,че той говори свой "отделен" език. Аз разбирам добре патриотичните чувства и тежнения на нашите задгранични братя от Русия,Словакия,Сърбия,Украйна,Хърватска,Полша и пр.,но новата,научна езикова археология е безпристрастна и не може да приеме,че говорените от тях диалекти са отделни езици.

И накрая те моля да ме извиниш за това,че те нарекох "приятелю": трябваше да те нарека "приятелко",за да съм максимално точен.
цитирай
46. shtaparov - Ще разясня и това един ден
27.06.2012 16:43
anonimen65 написа:
mnogo ste prozorliv.suvsem pravilno ste me razbrali.poiskah go zashtoto za sebe si vse oshte ne sum naiasno ot kude idva imeto ni.viarvam,che legendata ne e latinska,a bulgarska.viarvam,che vulkut e bil na pochit v drevnostta ot bulgarite/toi e umno,ditsiplinirano,kolektivno jivotno nali?/vseki ni e naricchal kakto si e iskal s kakva tsel ne mojem da znaem.pone da mojem pravilno da razberem znachenieto na dneshnoto si ime i ot koga go imamespomena v naroda ni jivial predi tursko e che bulgarskata godina e nai stara.v nachaloto na sotsializma kazvaha niakude okolo 7 i neshto zabravila sum tochno,no ne pasva s tova,koeto dnes niakoi pishat beshe blizko do 8000 taka sum go zapomnila/oolo200 i neshto ne dostigaha /.tova traki slaviani shtoe bulgari li e ili ne?

Значението на Българския етноним е съвършено ясно и прозрачно за "Анализа",но публикуването
му е важен и сериозен въпрос,който заслужава да му бъде посветен отделен постинг. Забавил съм окончателния отговор точно заради липсата на достатъчно време,което е необходимо за написването на постинга. Виждам,че се правят много опити по въпроса от най-различни автори,но истината- както казах
и на друго място- не е достъпна на всеки,поради волята Божия.
цитирай
47. anonimen65 - dali
30.06.2012 10:43
shte e skoro?ochakvam go s neturpenie
цитирай
48. dolsineq - Много ми беше интересна темата и ...
02.07.2012 22:57
Много ми беше интересна темата и коментарите към нея. Нормално да се спекулира с имената на двамата светии, но те са си българи, а това и в житието е посочено.
цитирай
49. shtaparov - Дано
03.07.2012 12:27
anonimen65 написа:
shte e skoro?ochakvam go s neturpenie

Не мога да се закълна че ще е скоро,понеже времето за работа на
компютъра никога не достига. Но ще опитам да го придвижа по-бързо,
доколкото това е възможно,макар че съм започнал и други постинги.
цитирай
50. atilla - БРАВО, най-после и друг на това мнение!!!
02.08.2012 18:22
shtaparov написа:
Това,че краткото житие на св.Кирил не се изучава в училище съвсем не е случайно,както бе забранена
от комунистите и книгата "Дунавския лодкар" на световноизвестния писател Жул Верн,писана специално за България и за Априлското въстание! За сметка на това ни се лансираха обаче жалки мошенически историйки като "Бай Ганьо", "Андрешко" и други подобни измишльотини на социалисти,предназначени да сриват самочувствието ни а не да го покачват!

цитирай
51. shtaparov - Моите поздравления!
02.08.2012 18:51
atilla написа:
shtaparov написа:
Това,че краткото житие на св.Кирил не се изучава в училище съвсем не е случайно,както бе забранена
от комунистите и книгата "Дунавския лодкар" на световноизвестния писател Жул Верн,писана специално за България и за Априлското въстание! За сметка на това ни се лансираха обаче жалки мошенически историйки като "Бай Ганьо", "Андрешко" и други подобни измишльотини на социалисти,предназначени да сриват самочувствието ни а не да го покачват!

Поздравявам те приятелю: това мнение може да си го изработи само човек,който не само е запознат отлично с въпросните произведения,но и активно е премислил последвалата ги проблематика и деструктивните последици,деформирали народностния ни дух и националното ни мислене заради тяхното зловредно въздействие върху умовете на хората! Затова тия гадни произведения трябва да бъдат забранени и час по-скоро спрени от изучаване в училище- особено "Бай Ганьо",който не закъсня дори да се превърне в нещо като синоним на "Българин" (пардон- на комунист!!!)!
цитирай
52. demograph - "..ТРАКИЕЦЪТ Орфей измисли азбуката, а Лин я адаптира за гръцкия език..."
08.08.2012 22:12
voulgaros написа:
ЩАПАРЕ---КИРИЛЛОС И МЕТАОДИОС СА СИ БИЛЕ ГРЪЦКИ ПАТРИОТО И ПАЗИТЕЛИНА МАИКА-ВИЗАНТИА И ЕЛЛИНИЗМА..

ТЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ВУЛГАРИА ПО ВРЕМЕ НА ЖИВОТИТЕ ИМ--ТЕ ДОРИ НЕ СА ИДВАЛИ В ВУЛГАРИА НИКОГА...И ТЕ ИЗМИСЛЯТ ГЛАГОЛСКАТА ПИСМЕНА СИСТИМА.

ТЕ--ДВАМАТА НЕ СА ИЗМИСЛИЛИ---ДНЕШНАТА АЛФАБЕТА ''КИРРИЛИЦА''....КОЯТО Е КОПИЕ НА 20 БРОЯ ГРЪЦКИ БУКВИ И 10 БРОЯ--- С
НЕИЗВЕСТЕН ПРОИЗХОД СИМВОЛЕС И СИМВОЛИКА


КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА ТОВА БЕ ТЪПАК!?
- Аз ще ти кажа>Понеже вашият "герой" от комиксите Херакъл бил тъп и не учел добре азбуката/между другото си останал неграмотен до гроба си/ тракиецът ЛИН го ударил с пръчката по главата, оня олигофрен го заклал..НЕ Е ЛИ ВЯРНО?? ПОСМЕЙ ДА ОТРЕЧЕШ НЕГРАМОТНА ТИКВО.
От горното следва, че "гръцката" азбука е българска -тракийска, че вие нищо не сте ни подарявали а Църко и Страхота просто са пресъздали нов вариант на старата българска азбука и целта на гърците е била не да образоват българите или "славяните", които те са ненавиждали, а да елиминират претенциите на трако-българите за културно-историческо първенство над гърците и останалия свят...и сте успели мамка ви циганска. Но бог вижда! Браво Щапаре!
цитирай
53. анонимен - ot juli
16.09.2012 22:27
saglasna sam s demograph ina4e ,ako te sa q'' sazdali''taq Balgarska azbuka ,6to dirqt 7 godini v Egipet ?? I za6to nesa minali prez pliska -hi hi ,a sa otpra6ili napravo za Moraviq i kato sa gi izritali ot tam posle kade sa oti6li ??? ne6to mi se vijda 6mendi kapeli ,taq rabota,ne6to gnilo ima v Daniq.Pak i dqdoto ''bil '' izgonen za6toto mu predlojili po visok 4in ,a toi vidite li bil otkazal- hi hi sme6no nali ?!Da vi kaja 4estno okolo tiq dvamata ima nekva strahotna izmama,osobeno sled kato ""VATIKANA"" gi kanonizira tuk ne6to ne e u reda si ......ina4e Shtaparovi si gi haresvam mnogo i si gi 4eta redovno dori si gi prepro4itam/kato v slu4aq. Pozdravi !!
цитирай
54. shtaparov - До juli:
18.09.2012 09:18
Не забравяйте,че Кирил и Методий са светци а не лъжци,затова не можем да подлагаме на съмнение думите им! А най-важните им мисии са били в тогавашни или в бивши Български земи като: района на Брегалница (населен почти 100% с Българи),Хазария (със 70-80% Българи),Великоморавия (населена тогава почти в 100% от Българи) и пр. И наистина,в стари извори пише: "Събраха се князете на Българите...",като между тях е споменат и великоморавския княз! От това става ясно,че Великоморавия е била една от многото федеративни единици на Българската империя подобно на Русия,Полша,Влашко,Молдова и пр.,които в техния конкретен случай се откъсват от властта на нашия император поради нежеланието им да приемат православното християнство. А на дядо им,както споменах и по-горе,е предложен по- висок езически сан (чин),но те го отказват защото не са били атеисти,а християни и то православни,които накрая са били принудени да се спасяват във "Византия".
цитирай
55. анонимен - ot juli
21.09.2012 21:45
,mi nali tova ti dumam simpatqgo,4e ima ne6to gnilo v daniq,samoto hristiqnstvo nalojeno ni ot gar4olqta /pravoslavno-ha ha /nasila ot bori s4o li be6e,rasate,mihail/vpro4em nikoi ne znae istinskoto mu ime/c cenata na ubiti 50-60 ISTINSKI BALGARSKI BOLQRSKI RODA do 9 kolqno /NA6Iqt BOG da gi prosti/,mi ti sam kazva6,4e v Bmoraviq,pol6a,risiq,vla6ko moldova sa bili100% stoprocentovi BALGARI,4e te po glupavili sa bili ot Balgarite u nas ,4e ne sa prieli /v tozi moment/hristiqnstvoto/ NE, ne sa bili glupaci za6toto ...,brat4etata ne sa raznasqli nikva AZBUKA,nalqvo i nadqsno,te sa propagandirali/raznasqli/ hristiqnstvoto ?????!!!!! zatui sa gi goneli ot vsqkade....to i zatova vatikana gi napravi'' svetci''smqta6 li ,4e na evreiska vatikana i puka za glagolicata i kirilicata/ Ha ha ha /??4e koi ne znae /vseki po umen de/4e traki i Balgari sa imali i bikvi i pismenost predi o6te da se rodi pra -pra pra dqdoto na pra-pra ....dqdoto na kiril4o i brat4etata im.. ta i ot tam lajite im za dqdo im pred koptite v egipet/ ama ne sa gi vzeli na seriozno i ni6to ne sa im kazali/ ta v ob6ti linii porednata laja i izmama natresena ot e.....e na BALGARITE temata e mnogo dalga i se vplita kato zmiq v cqlata ni istoriq ... posledno /ne ,4e nqma o6te MNOOOOGO/ ot boris4o-mihail4o/do den dne6en na BALGARSKIA PRESTOL do sega NE e imalo etni4eski BALGARIN/1-2 ama te gi otstrelqha BOG da gi prosti /ta vie ste umni hora /tova e moe mnenie/ sami se setete za kakvo stava vapros !!?? S uvajenie ! ot juli i mnogo ZDRAVE za va6eto semeistvo !!
цитирай
56. анонимен - aaaa,setih se o6te ne6to..
22.09.2012 21:08
pri VSI4KI faraoni4eta,care,6eih4eta i pravitelstva do den dne6en,do tozi 4as, kulturata,a sled tova i vsi4ki ministerstva sa upravlqvani ot egiptiqni ot plemeto kopti,ako ne mi vqrva6 pitai zvera,ako toi ne znae, pitai geta,ako i toi ne znae,pro4eti go !!A kakav e proizhoda im,tova e drugiqt vapros ?? ta nail s igovorehme ,za brat4etata cvaho i parho ,4e to dnes cela evropa govori ,4e bili vizantiici/edin polqk mi go kaza/e kak taka bili vizantiici kato po tova vreme solon e bil balgarski grad /ako go e imalo de/,aaa sega se setih to tova vizantiicite /gar4olqta ni bili da li pismenostta/ 6toto nali te ,bili ''civilizatorite na sveta'',drug e vaprosa koi sa im gospodarite !!!Nali vi govorq ,4e ima mnogo 6mendi-kapelita,pak vie ne mi vqrvate !?SAS ZDRAVE !
цитирай
57. demograph - 11. voulgaros - ЩАПАРЕ---КИРИЛЛОС И МЕТАОДИОС СА ...
25.09.2012 22:46
В същност азбуката на която пишат гърците днес е българска
-а/това е тракийското писмо създадено от Орфей и адаптирано от брат му Лин за езика на гърците.
-б/това е азбуката която тракиецът Кадъм донесъл в Беотия вървейки след кравата.
Това си го пишат гръцките автори от древността.
В първия случай, гръкът Херакъл, понеже не можел да научи азбуката, убил учителя си Лин, който го праснал с даскалската си пръчка по тъпата кратуна.
Във втория случай, поради презрението си към културата, гърците прогонили Кадъм и жена/таркийска принцеса/ му в Българско.
И в двата случая древните гърци се напъват да докажат, че азбуката им е дарена от българите, а днешните гърци лъготят как Църко и Страхота бидейки гърци създали за българите азбука...
Истината е, че трако-българската писменост е съществувала поне хиляда години преди на гърците да им хрумне да пишат на нея, а като прописали съответно са си я и приписали на себе си..
цитирай
58. shtaparov - В същност азбуката...
27.09.2012 00:07
demograph написа:
В същност азбуката на която пишат гърците днес е българска
-а/това е тракийското писмо създадено от Орфей и адаптирано от брат му Лин за езика на гърците.-б/това е азбуката която тракиецът Кадъм донесъл в Беотия вървейки след кравата.Това си го пишат гръцките автори от древността.В първия случай,гръкът Херакъл,понеже не можел да научи азбуката, убил учителя си Лин,който го праснал с даскалската си пръчка по тъпата кратуна.Във втория случай,поради презрението си към културата,гърците прогонили Кадъм и жена/таркийска принцеса/ му в Българско.
И в двата случая древните гърци се напъват да докажат,че азбуката им е дарена от българите,а днешните гърци лъготят как Църко и Страхота бидейки гърци създали за българите азбука...Истината е, че трако-българската писменост е съществувала поне хиляда години преди на гърците да им хрумне да пишат на нея,а като прописали съответно са си я и приписали на себе си..

Ако са верни датировките,то нашата писменост е с поне 5000 години по-стара от гръцката! За Хераклес не забравяй,че е принадлежал към Микенската цивилизация,по чието време в цяла Европа не е имало и един грък. А княз Борис "Първи" е реабилитирал светите братя Кирил и Методий още приживе и ако Св.Кирил бе живял достатъчно дълго,рано или късно щеше да се върне в старата си родина България и да остане завинаги в нея. Брат му св.Методий например е останал в тогавашните земи на Българската империя,част от която е било Княжество Великоморавия. Гробът му днес е неизвестен,понеже,както казват германските книжовници,той е бил "еретик",който "изнамерил Готски писмена"! Много вероятно е той да е защитавал позициите на Българския гностицизъм,затова да е бил обявен за еретик. А не защото е бил "православен": по онова време не е имало схизма (разделение) между католиците и православните,както си въобразяват наивните политици,обявявайки братята за "гърци",които пък уж били смятани от папските хора за еретици заради своето православие.
цитирай
59. khankuber680 - Въпрос за словашката църква
20.08.2021 19:43
Ако някой види този коментар и знае отговора на въпроса коя е църквата в Словакия, за която се твъри, че са вписани имената Църхо и Страхота, то нека отговори. Силно се надявам това твърдение да не е измислица, а опиращо се на факти, защото ако е вярно, то наистина може да се използва като силно доказателство в подкрепа на тезата за българския им произход, която дори и без това е блестящо издържана. Но повече доказателства, по-добре.
цитирай
60. shtaparov - Църхо и Страхота
21.08.2021 16:50
khankuber680 написа:
Ако някой види този коментар и знае отговора на въпроса коя е църквата в Словакия, за която се твъри, че са вписани имената Църхо и Страхота, то нека отговори. Силно се надявам това твърдение да не е измислица, а опиращо се на факти, защото ако е вярно, то наистина може да се използва като силно доказателство в подкрепа на тезата за българския им произход, която дори и без това е блестящо издържана. Но повече доказателства, по-добре.

Ето малко повече по въпроса (https://historybg2018.blog/history/2018/03/17/bylgarskite-imena-na-kiril-i-metodii-sa-cyrho-i-strahota.1599306):

"Българските имена на Кирил и Методий са Църхо и Страхота!

Автор: historybg2018 Делото на братята в Чехия

В преписа на пражкия епископ Север, починал през 1065 или 1067, ЛИБИ 2 351, четем:

„…Да бъде известно на всички почитатели на Христа, че аз, Север, по божия милост епископ на Пражката църква, видях една харта, показана ми от дякона и капеланите на църквата „Св. Петър“ в Оломоуц. Разбрах, че тя е старинна и прочетох в нея тези думи: „В деня на освещението на църквата „Св. Петър“, извършено от уважавания брат Кирил, княз Растис (Растица) и предаде всички люде от крепостта и от града чак до брега на река Морава. А пък (великомаравският) княз Светополк (870-894) предаде пред олтара на св. Петър в ръцете на свещеник Йоан една шеста част от всичко, което се добива в жупата на Оломоуц при крепостта. И аз, брат Силвестър, щастливо записах това, Амин.“

Авторът казва, че е преписал тази харта, тъй като тя е била единственият документ, оцелял след нашествието на унгарците през 906, а моравският княз Отон я подпечатал. Олмоуц е днешният град Олмютц в Чехия, виж фиг. 29.2. Осветяването е станало, разбира се, преди смъртта на Методий на 6.4.885.

За деянията на Кирил и Методий в Чехия имаме интересната сбирка от сведения, съобщена от Павлов И. (8 декември 1979) Църхо и св. Страхота, О писменах, София, бр. 2:

1. Хавел Салански (1567-1621), Проповед за Ян Хус: „...Бог изпратил на чехите двамата апостоли: Църхо и Страхота”.

2. Павел Странски (1583-1657), Чешката държава, Глава 6: „...Епископът с гръцка вероизповед Страхота, тоест Метудиус или Методиус”, и по-нататък, че по-старото църковно управление на страната било устроено „според гръцка или, което е същото, българска насока”.

3. Ян Амос Коменски (лат. Comenius, 1592-1670), Тежките сблъсквания на чешката църква, Глава 1: „...Страхота, значи Методий”.

4. Пастор Матей Вацлав Щейер (1683) Чешки канционал: съдържа химн за двама светии Църхо и Страхота. Същият химн е отпечатан през 1727 и в съчинението „Citara novgo sakona” от Антонин Копиаш. Там „Църхо и Страхота” са означени като светци патрони на Чехия и Моравия.

Божидар Димитров открива във Ватиканската апостолическа библиотека, във фонда „Биржиано Латини“, една досега неизвестна хроника на италиански език от XVI в. за моравската мисия на славянските апостоли. Там рожденото име на Методий е отбелязано като Страхота, Димитров Б. (2002) България и папството, Български бестселър – Национален музей на българската книга и полиграфия, София, стр. 22.

Удивително! Онези, които са имали непосредствен контакт с двамата апостоли ги зоват без съмнение с българските им имена."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815530
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи