Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2011 05:16 - Произход и окончателно тълкувание на титлите Боляр и Боил
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 17163 Коментари: 28 Гласове:
31

Последна промяна: 22.05.2017 20:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                 ПРОИЗХОД И ОКОНЧАТЕЛНО ТЪЛКУВАНИЕ НА ТИТЛИТЕ БОЛЯР  И БОИЛ



    Поради големия интерес,който проявява нашето общество към темата за произхода на древно-Българските благороднически титли,реших да публикувам окончателното тълкувание и значение на титлата,носена от нашите боляри (боили),призвана да обозначи благородническото съсловие на средновековна България и на васалните й територии. Резултатът,получен с помощта на "Анализа",не може да бъде оспорен с научни средства и сочи ясно и категорично,че произходът на всички древно-Български благороднически титли е индоевропейски и в частност- архаичен Български:

 
1. Боили= Болили (с възст.на проп.съгл.между две гласни), Болири (сармато-Български преход Р-Л,Л-Р), Боляри (в Русия-Бояри и Баяри,с проп.на съгл.звук "Л" м/у 2 гласни звука). Другият път по който стигаме до този резултат е: Боили= Боиари (с прех.Л-Р),Болиари (Боляри). Тук можем да правим съпоставка и с нашето народностно име- Богири (Богари) и Болгири (Болгари),което обаче е почти невероятно като се има предвид малко по-различното общоевропейско значение,което се съдържа в почти всички различни на пръв поглед племенни и народностни названия в Стария свят,включително и в Българското. Така че Боил=Боир (прех.Р-Л),Боер (прех.И-Е,Е-И),Бояр (прех.Е-Я отвъд "Ятовата граница"),което си значи именно Боляр (с възст.на отпадналото Л,което може да отпада в примери като Българи-Бугари,Белград-Београд,Жълто-Жъто,Колко-Коко,Зимлин-Земун и т.н.).

2. Боляри (Болери,Болири-виж Боили)= Велари,Веляри,Воляри (Велаторите,Заповедниците,Тези
които повеляват,Издаващите заповеди,Налагащите волята си)- след преходи Б-В (В-Б) и О-Е(Е-О)! За сравнение и съпоставка виж днешните Български ежедневни и диалектни думи "Повеля", "Повелител", "Велим" (Говорим,Заповядвам,Налагам волята си), и т.н. Думата се тълкува и по още един начин: Боляри= Велари (Вел-Ари),т.е.- Великите Ари или Великите ора (Големите хора,Големците),но най-вече като Бол-Ари (Вел-Ора= Великите [Големите] хора,Големците),което обяснява защо народът ни е свикнал да нарича всеки издигнал се в управлението човек с почтителното название "големец". Това е така,понеже Голем= Велем (Велим,Велик: с преходи Г-В,М-К и пр.),а Бол (виж "кандидати бол" и пр.)= Вел (Велик),от което произлиза и "гръцкото" Поли (много)= Болье (много- в руския "език"),Веле (Велико),Голе (Големо,Голямо) и т.н.

3.Болярин= Веларин (Веларят,Волярят),т.е.- Велаторът (членувана форма на същата титла,целяща да подчертае нейното значение за носещия я,който в случая е възвеличен персонално,като е наречен  Заповедникът, Повелителят,Самият той). Този вариант може да се тълкува също и като Болярец (Веларец,Веларещ),което прилича на умалителна форма,но всъщност не е- така както не са умалителни форми названията Гледарец,Пряпорец,Боец,Борец,Певец (тълкува се като Пейещ,Пеещ), и т.н. Намираме също,че Болярин= Волярин (Волйарин-след разпадането Я-ЙА),т.е. Волдарин (Валдарин,Владарин,Владарец,Владелец сиреч Владетел)- с прилагане на древно-Българските преходи Р-Л,АЛ-ЛА (ЪР-РЪ),Б-В,Й-Г (Г-Д) и т.н.

И понеже тази висока титла,ползвана от такава голяма и прославена империя каквато е била
Българската до XI век,не може да е останала без отзвук в Европа и Азия,е редно да посочим някои нейни аналози и наследници,останали в стария свят,без да се разпростираме твърде нашироко,за да
не навлизаме в територията на други теми и постинги. Такива са например:

а) Буилях (келтска титла,издирена от Георги Стефанов-belaqua,означаваща високопоставено лице,сановник). Тълкува се като Вьеляк,Вьелящ (Повеляващ,Разпореждащ). При келтите тя е попаднала или още докато са живели на Балканите в Илирийско-Дакийския регион,или е донесена в техните земи от народа Белги.

б) Баили (при келтите- градоначалник: издирено от Г.Стефанов). Означава,че Боилите е можело да бъдат назначавани и за градоначалници (кметове,началник-гарнизони).

в) Баило (венец.титла- началник,градоначалник,издирена от Г.Стефанов). Доказва,че Болярската титла не е била чисто военна,а е включвала и граждански функции,докато в един момент вече е станала нарицателно название на част от градоначалниците в Европа. Тази титла е била собствена за основателите на гр. Венеция- древните Венети (Ванади,Вананди,Ванандови Българи),остатък от които са днешните Словенци. И наистина: до късното Средновековие западните съседи на Хърватите не са носели етнонима Словенци (продукт на нашето съвремие),а своето древно име Венети.

г) Биляр (Буляр)- нарицателно название,което монголоидните нашественици давали на част от древните Скито-Българи,обитавали земите на Средна Азия преди много векове (издирено от Валентин Иванов-atil). След тюркизирането на района и прогонването на голяма част от европеидните народи извън тези райони това название постепенно бива изоставено. То е попаднало при тюрките или по времето,когато те още са били прислужници и скотовъдци на Тохарите (древно-Тракийски преселници в Средна Азия),или по-късно,когато Тюркския каганат е бил една от административните единици на Стара Велика България.

д) Крал (средновековна владетелска титла в Хърватска,Сърбия,Унгария и Западна България)= Кирал (в унгарския език- Крал)= Бирал (Билар,Боляр,Бойлар), Карол (Колар- "водач на държавната кола",Билар,Боляр)- чрез преходите Р-Л,Б-Х (Б-Г,Б-К),както и Карар (Сар-ар,Цар-Ар,Царски човек,Приближен на царя)! Както виждаме,тезата за произхода на тази титла от "франкското" име Карл е пълна фикция,също както заблудата за "цезаровия" произход на Българската императорска титла Цар. Титлата Крал е носена от благородниците на днешните Сърби и Хървати още по времето,когато те са били Кубратови  "пра"- Българи,а казвайки на своите местни диалекти "Кралю",те са казвали "Болярю". Съседните на тях Унгари също са имали сериозни причини да ползват тази титла,понеже са потомци на Онгури (Оногури). Възможно е обаче произношението на титлата Боляр (Болар,Блар) да е било умишлено променено в посока към Клар (Крал- с прех.Р-Л и Б-К),за да й се придаде нов необикновен смисъл,чрез който хем да се покаже че Кралят е вид Боляр,хем да стане ясно,че това не е обикновен,а особен вид Боляр,който е по-избран и по-издигнат от другите. Още по-добре това се изяснява,когато намерим значението на името Карл: то е съкратена форма на името Карлеман,изговаряно още и като Шарлеман,и произхожда от Българските имена Калиман, Коломан (виж фам. Коломанови в зап. България), Каломан (Калойан,Калоян), Шаламан, Големан (Голем-ман,Голем-маж), Сулейман (Соломон) и пр.

е) Фюрер (водач,в "немския" език). Означава Фюлер (Бюляр,Бойлар,Боляр)-чрез преходите Р-Л и Б-Ф (Ф-Б),с които изобилствал нашият древен праезик. Попаднала е при старите Германи или по времето,когато те все още са били част от Белгите,или когато при тях се преселват части от Барбарските (Бургарските) племена Готи (Гети), Вандали (Вундари,Вендари), Авари (Бавари,Богари) и пр. А това е може би най-фрапантната от всички аналогии, понеже думата "фюрер" днес е световноизвестна по стечение на обстоятелствата. Поразителното съвпадение на това название (титла) с нашата далеч по-древна титла  "Боляр" може да бъде забелязано най-вече с помощта на "Анализа",при което може да изразим становище,че е по-вероятно то да е оставено в земите на днешна Германия не толкова от Келтите (предвид "улегналия" вече характер на техния език по време на асимилирането им от римляните), а по-скоро от Аварите (Баварите,Богарите), Англите(Онгрите,Оногурите) или Вандалите (Вендарите,Вундарите- т.е. Вундовите Българи,част от които са живели с векове в Бохемия и Померания). Стара изпитана истина е,че само един Боляр (Бойляр,Фойрер,Фюрер) може да бъде истински Водач!

ж) Бел-али (градоначалник в асирийските текстове)= Белари (с прех.Л-Р),т.е. Боляри (Боляръ).

з) Пелерина (вид наметка от скъпа материя,ползвана най-вече от благородниците)= Болерина (Болярина)- болярско облекло,отличителна наметка на болярите!

   Ако продължим нашите издирвания,ще открием още много преки и непреки аналози
не само на разгледаните до тук древно-Български държавнически и благороднически титли,но и на всички други титли,носени от нашите древни предци. Тях обаче няма да обсъждам в тази статия: само ще добавя,че личните имена Борил и Валерий произлизат от разискваната титла а техните значения са Болир (Боляр) и Балерий (Болярий)...

   Сега вече виждаме, че приносът на "Анализа" за разгадаване точния смисъл на тези титли
не може да бъде подложен на съмнение,но още по-убедителни ще сме,когато представим на вниманието на читателите "Владетелското семантично гнездо",в което тази титла отлично се вписва. Виждаме коя е съкратената форма на титлата и по какво се различава тя от развитата (пълната) форма. Виждаме и близостта на двете форми с титлата Владетел,понеже тълкуванията лесно ни насочват към преходната форма Валдарец (Владарец,Владелец),която обаче почти не променя основния смисъл,както ще видим в някой от следващите постинги. Така стигаме отново до извода,че Българите са онези тайнствени и "неуловими" хора,които разпространяват не само тези,но и всички други свързани с тях благороднически титли (във всичките им диалектни варианти) по земите на Стария свят- от Балканите и Балтийско море до Алпите,Урал,Индия,Памир и Кавказ. Пред заповедите на древните ни Боили се прекланяли Българските предци на всички онези народи,които носят добре познатите днес привидно различни,но единни в своя произход народностни названия като руси,сърби,поляци,турци,украинци,хървати,литовци,пруси,естонци,
осетинци,власи,унгарци и т.н.





Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

1. atil - Българска благородническа титла
24.04.2011 13:34
Равнозначна е на граф,племенен княз.Както -тархан на княз.Буквално преведено на днешен език означава-високопоставен,горен човек,най-горния върху определена територия(земя).
цитирай
2. shtaparov - Добавка:
24.04.2011 16:45
Самата титла "Граф" произлиза от Българското "Влад",и е получена от преходните форми Враф(Врад),
а значението й е "Владетел".Семантична връзка с болярската благородническа титла,разбира се,има! Честито възкресение и весели празници!
цитирай
3. audan - Бой или Воля
24.04.2011 19:56
Това с "Волярът - `чиято е волята", звучи доста на място!
Поздрави за идеята.

А аз смятах, че "боила / боилъ" идва от "бой". Сиреч това са бойци / воини. Поне от това произлиза името " БОянъ / БОенъ ( когато се пише сдвойно ер, нещата са по-лесни за разбиране)".
Както :
Кожа - кожАР
кола - колАР
Така и бой - бойАР. Това "Л" в "боляр" по средата ми убягваше, обаче. Но, ако приема, че не "бой", а "воля" е първодумата, то всичко си идва на мястото.

Благодаря!
цитирай
4. audan - Граф
24.04.2011 20:02
shtaparov написа:
Самата титла "Граф" произлиза от Българското "Влад",и е получена от преходните форми Враф(Врад),
а значението й е "Владетел".Семантична връзка с болярската благородническа титла,разбира се,има! Честито възкресение и весели празници!


Пък аз смятах, че е от "графо" - пиша. Среч графът е някой, който дава заповеди , писмено.
Блазня се да сипомосля, че и "дук" има нещо с "диктувам, диктовка, диктор..",ама това е само така. :)))
цитирай
5. atil - Изследването на титлите е интересно и поучително
24.04.2011 22:59
За аристократичните български титли от дохристиянския период мога да кажа нещо конкретно защото напоследък доста се занимавах с това...Баил или Боил си е древнобулгарска(прабългарска) дума и сама говори за себе си."Ба"- високо и "ил"-земя.Това е староарийска дума.Боян идва от названието на жреците на Тангра,наричали са ги Кам-Бояни,днешната българска дума "камбана" точно от това идва.Руснаците казват -колокол за камбана.А окончанията на "ар" те пак са от стария булгарски(прабългарски )език.При нас става омешване на булгарски и славянски думи,но това не е толкоз фатално и неразбираемо.А на Запад нещата действително са вторични,нито римската ,нито германската традиция не са първични спрямо булгарската!
цитирай
6. shtaparov - Българските титли царуват по цяла Евразия
24.04.2011 23:02
audan написа:
Това с "Волярът - `чиято е волята", звучи доста на място!
Поздрави за идеята.
А аз смятах, че "боила / боилъ" идва от "бой". Сиреч това са бойци / воини. Поне от това произлиза името " БОянъ / БОенъ ( когато се пише сдвойно ер, нещата са по-лесни за разбиране)".Както :
Кожа - кожАР
кола - колАР
Така и бой - бойАР. Това "Л" в "боляр" по средата ми убягваше, обаче. Но, ако приема, че не "бой", а "воля" е първодумата, то всичко си идва на мястото.
Благодаря!


И аз ти благодаря за добрата оценка,приятелю. А пък аз за реванш ще ти дам значението и произхода на титлата Дук:

Дук= Дож,Дон,Фон,Бан,Пан,Хан,Ван,Вод,Бат /Вод -"слав." титла/= Вожд /Водач/- Българска титла!
цитирай
7. shtaparov - Ако беше така:
24.04.2011 23:14
atil написа:
За аристократичните български титли от дохристиянския период мога да кажа нещо конкретно защото напоследък доста се занимавах с това...Баил или Боил си е древнобулгарска(прабългарска) дума и сама говори за себе си."Ба"- високо и "ил"-земя.Това е староарийска дума.Боян идва от названието на жреците на Тангра,наричали са ги Кам-Бояни,днешната българска дума "камбана" точно от това идва.Руснаците казват -колокол за камбана.А окончанията на "ар" те пак са от стария булгарски(прабългарски )език.При нас става омешване на булгарски и славянски думи,но това не е толкоз фатално и неразбираемо.А на Запад нещата действително са вторични,нито римската ,нито германската традиция не са първични спрямо булгарската!


Ако бе правилно Вашето обяснение приятелю,нямаше никога да можем да обясним присъствието на звука Л в развитата форма на титлата-Боляр /Болярин/. Самата дума Ил /Земя/ тук не е в пълния,а в съкратения си вид,като пълната й развита форма е Кил /Кал/. Тогава титлата трябваше да звучи като Бокил или Бокар,но тя си е Боляр. А смесването на Български и "славянски" думи е хипотетично: "Анализът" доказа,че "славянските" думи са всъщност пълни фонетични диалектни варианти на Българските,т.е.-те също са Български. Или,както казват хората- не по врат,не по шия,а по гуша!
цитирай
8. audan - Уточнение
25.04.2011 02:33
atil, когато някога ме учиха, че българите дошли на Балканите като нашественици и били малка група кривогледи, кривозъби и кривокраки чергари, които,за щсастие, се удавили в славянското мореи се"очовечили, нещо ми подсказваше, че не е точно тъй.

Заова нещата на Петър Добрев приех бързо, въпреки официалната наука.
Той доказа, че българите идват тук като народ с вековна държавна традиция. Иначе как да сиобясним множеството държавни военни и цивилни длъжности? Или защо първата работа на един чергарски народ ще е да строи каменни градове? Няма локига! Няма, я!

Обаче интересно ми е как траките - втория по брой народ след индийците ...изчезва/ претопява се/... и на тяхно място също така изведнъж се появява пак толкова многоброен народ - славяните.
След някои материали за Ганчо Ценов и особено след нещата на Спаротиок, всичко си дойде на мястото.

Ганчо Ценов е от малцината в Света, които са допуснати до тайните архиви на Ватикана и през 1910 г. излиза капиталния му труд „Произходът на българите и начало на българската държава и българската църква“.
В нея той излага хипотезата, че българският народ е формиран от смесването главно на хуно-българи и готи/гети, които той смята за стари трако-илирийци и келто-скити и които в историческо време са били автохтонни европейски народи от Херодотова (европейската) Скития.

Спароток цитира няколко средновековни автора, които в прав текст казват, че европейските мизи (има и малоазийско преселване) вече наричат българи.

Тъй че разделянето на думите на "български" и на"славянски" е неточно. Освен ако нямаме предвид различията в диалектите , защото мизите са само едно от многото тракийски племена. Но беспорно всички са родствено свързани.
цитирай
9. belaqua - БОИЛ – БОИЛА, а също Боилар
25.04.2011 11:25
БОИЛ – БОИЛА, а също Боилар, Боилара, висша сановническа и военна титла в българската държавна система; според някои сведения в България, която била разделена на 10 големи области, имало само 100 боила, като може би всички те влизат в понятието “Хранен човек”, “Хранени хора” на Кана Субиги; в ср.-гръцкия българският сан Боил е фиксиран като βοιλãς, βοηλãς (Теофан), βολιάδες (Константин VІІ Багренородни); паралелите в келтския - БУИЛЯХ (buileach): “високопоставено лице”, БАИЛИ: “градоначалник”, във венецианския - БАИЛО: “градоначалник” (ПД*); Възможно е от Боил да е производното Болярин*, ст.-бълг. ст.-бълг. (словенски*) Болiаринъ, Болеры (СС*), мн. Болiаре (ЕР*), влазло в руския като Боярь, Боярин, което се приема за исконно “дунавски-българско (тюркско)” (?) [ЕР*]. Обаче двете думи имат, макар и близко, но различно значение и се отнасят за различни групи. Все пак е вероятно всички аристократи да са Боляри, но Боилите са единствено най-високата прислойка. И докато Боил следва да се свърже със ст.-бълг. ст.-бълг. (словенски*) Бои, Боiемъ: “бой, сражение, война” – срв. ст.-бълг. ст.-бълг. (словенски*) Боиливъ: “склонен към сражение, към свада, към сбиване”, авест.- bayente: “страши, плаши”, ст.-бълг. ст.-бълг. (словенски*) - Бъiлъ: “велможа, големец, боил”, Бъiлiа: “боил, господар” (срв. Чергубиля*), то нарицателното Болярин е от корена Бал*: “глава, главен, господар” – срв. ст.-бълг. ст.-бълг. (словенски*) Болии, Болиiе: “по-голям, по-значим, по-добър”;
цитирай
10. razkazvachka - Да - интересни тълкувания
25.04.2011 18:37
още повече, че пак навлизаме във времето на князете:)))
цитирай
11. atil - За боилите и болярите
25.04.2011 21:20
Точно така е както съм го написал!А каквото са ви учили не е вярно,Ганчо Ценов е също фантазьор.Звуците и буквите не са творци на история нито фактор в етногенезиса на народите.Самите сянбийци(хуните) дошли във Волго-Уралието през втори век наричали своите събратя там "биляри" или "буляри",без това да означава ,че всичка са били графове.Средновековна Европа получава своето начало за развитие след като се отделя от българския каганат през 5 век опирайки се на римското и обичайното право(англосаксонското и германското).Заемките от българите са безспорни,но това не означава ,че света произхожда от Ганчо Ценов и траките,които са само един от клоновете на булгарските разселения по света.Звукоподобието или съвпадението на думи и срички още не означава езиков анализ.За да се направи езиков анализ трябва да се знаят и двата езика за които става въпрос.Надявам се да съм бил полезен.Освен това е имало племенна аристокрация(потомственна) и държавна аристакрация,но в общи линии структурата се запазва до окончателното унищожение на държавните институции от османците.Но разсъжденията са в правилна посока,това ,че има известна разлика в изговора или произношениего не означава че става въпрос за нещо друго.Руснаците казват "Богатир",други казват "Багатур",трети "Батир",но тава не са различни титли а става въпрос за едно и също.
цитирай
12. shtaparov - Знакът на промените
25.04.2011 22:08
atil написа:
Точно така е както съм го написал!А каквото са ви учили не е вярно,Ганчо Ценов е също фантазьор.Звуците и буквите не са творци на история нито фактор в етногенезиса на народите.Самите сянбийци(хуните)дошли във Волго-Уралието през втори век наричали своите събратя там "биляри" или "буляри",без това да означава,че всичка са били графове.Средновековна Европа получава своето начало за развитие след като се отделя от българския каганат през 5 век опирайки се на римското и обичайното право(англосаксонското и германското).Заемките от българите са безспорни,но това не означава,че света произхожда от Ганчо Ценов и траките,които са само един от клоновете на булгарските разселения по света.Звукоподобието или съвпадението на думи и срички още не означава езиков анализ.За да се направи езиков анализ трябва да се знаят и двата езика за които става въпрос.Надявам се да съм бил полезен.Освен това е имало племенна аристокрация(потомственна) и държавна аристакрация,но в общи линии структурата се запазва до окончателното унищожение на държавните институции от османците.Но разсъжденията са в правилна посока,това,че има известна разлика в изговора или произношениего не означава че става въпрос за нещо друго.Руснаците казват "Богатир",други казват "Багатур",трети"Батир",но тава не са различни титли а става въпрос за едно и също.


Звуците и буквите не са променили народите/племената/,а са били променени от тях тогава,когато това им е било необходимо,и аз мога да го докажа. Самите Хуни не са сянбийци,а,както казват римските летописци и очевидци Прокопий,Приск и пр.- Скити,Гети,Кимери и други Трако-Български племена,произхождащи от Балканите. И,както сте казал,веднъж те са наречени Хуни,Хони и Хиони,
друг път-Пуни/Пуники/ и Фини/Финики/,после-Тини или Дани/Данаи,Йонии/ и т.н.,но това не значи,че става въпрос за отделни народи,а за различни във времето и пространството диалектни имена на едно и също древно палеобалканско племе,части от което са се преселвали към Близкия изток,Мала Азия,Русия,Средна Азия и пр.
цитирай
13. shtaparov - Потвърждение на тълкуванието
25.04.2011 22:34
belaqua написа:
БОИЛ– БОИЛА,а също Боилар,Боилара,висша сановническа и военна титла в българската държавна система;според някои сведения в България,която била разделена на 10 големи области,имало само 100 боила, като може би всички те влизат в понятието “Хранен човек”,“Хранени хора” на Кана Субиги;в ср.-гръцкия българският сан Боил е фиксиран като βοιλãς,βοηλãς (Теофан),βολιάδες (Константин VІІ Багренородни);паралелите в келтския- БУИЛЯХ(buileach): “високопоставено лице”,БАИЛИ:“градоначалник”,във венецианския- БАИЛО: “градоначалник” (ПД*); Възможно е от Боил да е производното Болярин*, ст.-бълг. ст.-бълг. (словенски*) Болiаринъ, Болеры (СС*), мн. Болiаре(ЕР*), влазло в руския като Боярь,Боярин,което се приема за исконно “дунавски-българско(тюркско)” (?)[ЕР*].Обаче двете думи имат,макар и близко,но различно значение и се отнасят за различни групи. Все пак е вероятно всички аристократи да са Боляри, но Боилите са единствено най-високата прислойка.И докато Боил следва да се свърже със ст.-бълг. ст.-бълг.(словенски*) Бои,Боiемъ:“бой, сражение,война”– срв.ст.-бълг.ст.-бълг. (словенски*) Боиливъ:“склонен към сражение,към свада,към сбиване”,авест.-bayente: “страши,плаши”,ст.-бълг. ст.-бълг.(словенски*)- Бъiлъ:“велможа,големец,боил”,Бъiлiа:“боил, господар” (срв.Чергубиля*),то нарицателното Болярин е от корена Бал*:“глава,главен, господар”– срв. ст.-бълг. ст.-бълг.(словенски*) Болии, Болиiе:“по-голям, по-значим,по-добър”;

Тезата Ви заслужава внимание и е разглеждана вече от "Анализа",но считам другия вариант за по-правдоподобен,понеже чрез него Боляр и Боил влизат във "Владетелското семант.гнездо",където основните значения на всички титли са в тясна взаимовръзка с днешните думи "Водач","Повелител",
"Владетел" и пр. "Келтската" титла Буилях още веднъж сочи Трако-Илирийския произход на "пра"-
Българските титли,а значението й е Вьелящ/Велящ,Повеляващ,Раздаващ нареждания/! Понеже основната функция на владетелите и на боилите не е била да воюват,а да ръководят хората,да ги водят към по-добър живот,да ги напътстват и да предлагат правилни решения и изход от всички проблеми,независимо дали тези проблеми са били предизвикани от война,епидемия,глад,суша,
разцепление и пр.
цитирай
14. get - - Странно ... ? - чета мненията на пишещите и по принцип няма как да не се съглася ...
25.04.2011 23:21
... има доста точни попадения ! - но как да кажа ... всеки разглежда нещата, някакси от своя гледна точка(камбанария) и това показва в една или друга степен предубеденост ??!

- Ако се освободим от предварителните си нагласи, вероятно ще установим, че произхода на Боил, Баил, Бол(и)ар е отглас от една култура, вярвания и народи от причерноморието, и може да се датира поне от 4 000 годн .пр.Христа !

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
15. shtaparov - ... има доста точни попадения !...
26.04.2011 12:46
get написа:
... има доста точни попадения ! - но как да кажа ... всеки разглежда нещата, някакси от своя гледна точка(камбанария) и това показва в една или друга степен предубеденост ??!
- Ако се освободим от предварителните си нагласи, вероятно ще установим, че произхода на Боил, Баил, Бол(и)ар е отглас от една култура, вярвания и народи от причерноморието, и може да се датира поне от 4 000 годн .пр.Христа !
- С уважение ! от Гет "ктист"


Така е,приятелю-даже съм сигурен,че знаете общонародностното име на народите /племената/,
поставили началото на тази култура,а датировката според мен дори е в още по-ранна епоха,но
не по-късно от 9-8000 г.пр.Хр. Поздравления!
цитирай
16. get - - Мисля да, ... всъщност не мисля, тъй като си е написано едно към едно ...
27.04.2011 09:31
shtaparov написа:
get написа:
... има доста точни попадения ! - но как да кажа ... всеки разглежда нещата, някакси от своя гледна точка(камбанария) и това показва в една или друга степен предубеденост ??!
- Ако се освободим от предварителните си нагласи, вероятно ще установим, че произхода на Боил, Баил, Бол(и)ар е отглас от една култура, вярвания и народи от причерноморието, и може да се датира поне от 4 000 годн .пр.Христа !
- С уважение ! от Гет "ктист"


Така е,приятелю-даже съм сигурен,че знаете общонародностното име на народите /племената/,
поставили началото на тази култура,а датировката според мен дори е в още по-ранна епоха,но
не по-късно от 9-8000 г.пр.Хр. Поздравления!


... в Енциклопедия Британика, раздел Балкански полуостров. Там е казано, че на същият този полуостров се поражда най-старата в Европа земеделска култура, с произтичащи от това - уседнал начин на живот. Посевни култури. Одомашняване на животни, изработка на оръдия на труда и битови предмети(керамика) и ред др. специфични признаци характеризиращи едно население извършило качествен скок в развитието си ... тоест носители на култура, на живот, вярвания, традиции и най-важното е, при същите се развива усложнена форма на това, което вече можем да наречем ЕЗИК !!
- Относно датировката не смея да твърдя за 8 - 9 000 г. пр.н.е. , пример за това са културите Маришка и Варна-Хаманджия. Тях археолози и историци ги датират до 6 500 г. пр.хр.(тук ще направя едно допълнение относно металните предмети от "варненското злато" - металурзи ги бяха датирали до 6 500 г. пр.хр.)
Междувпрочем не следва да се изпуска от предвид, че има достатъчно данни и признаци, които говорят за корелация м/у балканската и анатолийската култура "Чатал хююк".
- Неотдавна "историка" Б.Димитров от екрана на нац. телевизия, заяви публично, че няма хиатуси в развитието на културата/те по нашите земи - Е тогава, какво излиза ?!

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
17. marknatan - штапаров, ти да не си се сдобил с к...
28.04.2011 07:48
штапаров,ти да не си се сдобил с картата на гетския маймуняк лизач, с големи познания по индуското болярство на златокосия Буда, дето напъха боярите от Балтика до Индия у Бургосите по лимеса по лимеса (средно по 6,34 боярина на бург),щото всички знаели,че те били римска военна структура и това било доказано от неговата специално оакана с бургоси индуска карта ,на която боцмановата дришня е отбелязала с кафяви петънца буросите на по лимеса в които били настанени болярите ,които после с ромски декрет станали служебното военно название българи?
цитирай
18. get - - Марко, Марко ... интелигентно момче си но не искаш да разбереш,
28.04.2011 08:13
marknatan написа:
штапаров,ти да не си се сдобил с картата на гетския маймуняк лизач, с големи познания по индуското болярство на златокосия Буда, дето напъха боярите от Балтика до Индия у Бургосите по лимеса по лимеса (средно по 6,34 боярина на бург),щото всички знаели,че те били римска военна структура и това било доказано от неговата специално оакана с бургоси индуска карта ,на която боцмановата дришня е отбелязала с кафяви петънца буросите на по лимеса в които били настанени болярите ,които после с ромски декрет станали служебното военно название българи?


... едно невъзпитано или просташко поведение никога и от никого не се толерира ! - Особено ако отново се държиш така с Дами пак ще ти "дърпам ушите" !! :))

- С уважение !
цитирай
19. shtaparov - Щапаров Младши:
28.04.2011 17:34
marknatan написа:
штапаров,ти да не си се сдобил с картата на ... маймуняк лизач, с големи познания по индуското болярство на златокосия Буда, дето напъха боярите от Балтика до Индия у Бургосите по лимеса по лимеса (средно по 6,34 боярина на бург),щото всички знаели,че те били римска военна структура и това било доказано от неговата специално ... с бургоси индуска карта,на която боцмановата ... е отбелязала с кафяви петънца буросите на по лимеса в които били настанени болярите,които после с ромски декрет станали служебното военно название българи?


Марко,спазвай благоприличие-все пак Blog.bg е за Българи,не за иноземци. В крайна сметка,какво са ти виновни другите?
цитирай
20. marknatan - штапараов, пиши за темата. питах те ...
29.04.2011 02:03
штапараов,пиши за темата.питах те имаш ли я картата на гетския лизач за боярите

които били римска военна структура или не

ти си този ,който също пише ,че "Тук можем да правим съпоставка и с нашето народностно име" По тази маймуняшка карта ли ти е съпоставката

и ти ли ще се правиш на Съдник и кавалер на Дамите ?

кво те бъркат пък теб моите отношения,в коментара ми,към трети лица лица ,че ще ме съдиш


кое му е неприличното,че наричам нещата с истинските им имена ли,от моето достигната културно и образователно ниво,което не може да е причина за дискриминация

треба ли да се дискриминираме на база образование,вера и религия ,раса,пол и т.н. както прави тоя лизач

ми тоя си е лизач ,харесва ли ти или не

въпроса ми е към теб и това ,че е намесен лизача гет,е да илюстрира маймунпшката позиция

отговори на въпроса без лични коментари в мой ущърб и коя била дама и как ти си щел да я защитаваш
цитирай
21. marknatan - щапаров, направил си тема в отговор ...
29.04.2011 08:02
щапаров,
направил си тема в отговор на въпроси, които аз коментирах и лаконично маркирах .
Нито аз нито ти нито сме първите нито ще бъдем последните които дискутират какво е боил и какво е боляр. Може да отидеш при гюведжарите ,там е писано още от тази тема Аурелий Анианус повидгната от маймуняци за да докажат,че това даже е и народностното име. Което от римско служебно название стана греческое от сев. причерноморие! Само за да се докаже колко бил прав плагиатора боцман и греческото ,скитското стана римско военно название!
Затова и направих ето този коментар "20/11/2010, 00:46
"Затова Щурман и Бозман извадиха кепчето за пеперуди и уловиха блуждаещото служебно (?)название къде ,къде в Поволжието !
Скитксите Боили ,возле Урале , били било обаче бойно понятие(военно хе,хе,хе ),чтото Боилите като седали да обядват Вулгарните оберкелнери им носели Ножове и лъжици ."

Което виждам става и тук от теб и лекето гет,отдавна направил съафтърство на Отворената,която е и на принципа нашето си е наше чуждото е общо. Щом плагиата на Керамопулос ,даже доказан 290 пъти,не може да хване дикиш,то сега боилите от сев.причерноморие били военните понятия на Отворената Ромска. Моле ти се предтави си ,тех ги знаел и лекето гет и имал карта на сите индуски биляри.
Това са психопати ,гета баш,за които е важно да го е дозал психопата боцко,за тех Ползу Роду не Важи.
Дали българи е от боляри и боили в сев .причерном рие или е Ромско Служебно Военно "Название" Бул Гарци Охранители на долини,плагиат по гръка,за сайковците е без значение,Само да е казано и доказано от психопата боцко. и псохото гет е един от тях.

Похвално,е че достигаш до това че боил значи воля. Затова и волеизявленията царските вули,були са наречени в зависимост от метала който са подпечатвани хрисовули и т.н.(и на запад и на изток си е вула,була,воля)
И даже в същата тема достигам до извода,че боил е дума написана на скитица по метода натан.
natan
25/03/2010, 08:17
Ето едно официално мнение,че у гърците се пишело с а пък "славяните" го променяли на о.От което се потвърждава, че в надписа това понятие βουλη така записано e с негръцки ,но скитски произход.Те май след Б не могат да кажат О.

"Във всеки случай в славянска езикова среда промяната на гласната а в о в такава позиция е обичайна при предаването на прабългарски думи в старобългарски ръкописи, срв. ковригъ срещу изходно kawriiy ,богоин срещу bayainos -багаинос,Боиан, Боiaнъ срещу baiavos, козаръ срещу хазар, чиготъ срещу tsiyatos."

ПАИСИЙ ИЛИ НИКИФОР: ЗА ЛИЧНОТО ИМЕ И ТИТЛИТЕ НА ОСНОВАТЕЛЯ НА ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО
.
Стефан Йорданов (Велико Търново) (В: Българистични проучвания. 9. Актуални проблеми на българистиката и славистиката. Осма международна научна сесия, Велико Търново, август 2002 г. Велико Търново: Faber, 2003, 70-81)

http://www.kroraina.com/st_iordanov/asparuh.html "

а иначе си е воля,
"natan
14/03/2010, 22:07
Velle /lat./ Воля,Желание,Избирам,Искам

На български,английски,латински ,а сега разбирам и гръцки с българската дума ,воля,веле се изразява едно и също нещо,Воля,Желание,Избирам,Искам

Което ме кара да мисля,че това е чисто българска(скитска) дума от района за който са известни и други останали от Херодотово време в днешния български.Район който не нито гръцки нито римски и никога не е и бил . "


Но лично тъй като си "стигнал" до конкретно развитие на Ромската теза и подаваш заявка за съафтур ти зададох и познавателен въпрос за да установя дали е чисто твое съафтурството или използваш картата на лекето гет,за което както виждаш има две исторически доказателства в една тема,че сара колко е грозен по бързо да го лапна била дама ,и разбира се олизването на боцманския маймуняшки, с което се доказва всичко.

И ти все пак да не действуваш първосигнално,както с случая с патриота демограф ,на който реагирах,само защото той коментира мой коментар ,т.е. спами,по маймуняшки,вместо да си се включи в дискусията която водех с теб,която какавато и да е била не е спам.
за съафторството на отворената ромска поздравления,ще влезеш в читанките на маймуняците и можеш да очакваш достойно представяне от мен ,като последния съафтур на палгиатора боцко
цитирай
22. marknatan - ето ти и писано от мен и за Вулите. ...
29.04.2011 08:56
ето ти и писано от мен и за Вулите.Булите, Волята,щото лекето гет щел да ми казва какво съм бил търсел за боилите

natan
16/03/2010, 03:52
С така наречените хрисо вули са публикувани закони, договори, дарствени грамоти ,най-важната част от тях и затова тези документи,едтикти,или укази са носели златния печат на владетеля,императора или царя който ги издава.И тук идава спора за кокошката и яйцето. Обяснението за тези волеизявления е че името им е дадено от името на предмета,пломбата на гръцки сфрагда , който ги скрепвал,в случая печата.Т.е. излиза ,че не волята е важната и основополагащата,изявлението което се съдържа,а пеачата бил дал името на изявлението.И поради това Първоначално терминът се е отнасял само за печата, като се превърнал и име на указа декрета,указа.Така хрисовул (на гръцки: христо боуло ) било златен печат , а не самия документ ? прикрепен към едикт,декрет издаван от българските и византийските императори и по-късно и от западни владетели.Документа ,Волята на владетеля поставен от Христос е хрисовуля или издаден от името на най висшата средновековна истанция и това е основополагащото,а не че бил печат ,ако и златен . За печат си има дума , сфрага,и за злато също.
В същото време по незначителните дикументи,пощенски практи били подсигурявани с оловии печати или моливдо вул (на гръцки ) е оловен печат на владетел, администрация, висши военни, духовници и граждани през Средновековието,
И в дват случая става въпрос за Воля,или Волеизявление скрепена с печат ,златен или оловен,или сребърен. Т.е. различните волеизявления и ценноста им са скрепени от различен по ранг метали и не печата .предмета е дал името на документа, а обратното. Вуля,буля,воля е документа волеиузявлението.Точно както и в латинския намираме ,че воля е vole,velle на гръцки боила, то присъствието на думата воля и в скитския район от II век пр,н.е. наличието и в днешния български , и най вече останалото средновековмо значение на думата във висшата българска администрация и не във византийската следва да покаже нейният скитски произход. Доказателство за това е и механичното и възприемане от византия ,където за печат думата е сфрагба
Или индентичната употреба на понятието воля,вули като декрети потвърждава в боил ,воил че то наистина българско название и означава член на Волята, на Събранието(на събраните воли)Съвета ,така както и днес ръковидните органи са колективни,конгрес,събрание(общ0.велико) и от тях произтича властта .

цитирай
23. get - - Марко озапти се малко бре !! :))
29.04.2011 10:23

- Пак натъртвам - Майната му какво си мислиш или пишеш относно мен - но ако се държиш грубо, невъзпитано ... с други думи агресивно, към други или както казваш "се дискриминираме на база образование,вера и религия ,раса,ПОЛ и Т. Н. както прави тоя лизач"
- Такова едно поведение е непростимо ... съответно ще срещаш "нежелани" от твоя милост реакции, от моя страна !!

- В знак на добра ВОЛя ти предлагам ръка за помирение и ще ти кажа че думата ВОЛ е производна на "бул", значително по-стара форма на изписване БО/УЛ , тоест БИК или ТУР !! - Скитска ли е, по-скоро не ! - тя е дума на същото, като етносен корен население но от времето още преди да започнат да го зоват СКИТИ !! ... среща се не само в скитското землище (ориентировъчно предкавказието и сев. причерноморие) а и околовръст , тоест около Черно море и източно средиземноморие. Имам факти за това, а от тях сащите съдя, че целият този въпрос/проблем датира поне от ІV-то хилядолетие преди христа !!

от ГетКан Евпатор
цитирай
24. shtaparov - Забележка:
29.04.2011 16:59
Малко неясно си подреждаш мислите Марко,и неподредено се изразяваш. А get не ни е някой чужденец,за да си позволяваме волности спрямо него. И защо трябва един Българин да се държи така в блоговете? Никаква карта не съм ползвал,нито "римска" военна структура ми е нужна- само "Анализът" и високата историческа култура са ми достатъчни,засега. Ако има нещо някъде в някоя карта,което да съвпада с моите тълкувания-още по-добре,значи се потвърждава верността им. А римляните нямат нищо общо ни с Българското народностно име,нито с Българските титли,които са несравнимо по-стари и от етруските впрочем,да не говорим за град Рим! Думите "воля" и "повеля" не са латински,както сами виждате,а Бохари /Богари/ е имало в древен Египет около 1000 години преди основаването на Рим! И в Индия нашето народностно име е застъпено през периода 2000-1000 г.пр.н.е.,там е звучало като Бхарати /Бохарати,Богарати,Богаричи/! Това не ни дава право да говорим за "ромска" теза обаче- в Индия тогава господари са били европеидните Ари /Ора,Хора/,а не черните дравиди. Това не е никакъв опит за дискриминация- Българинът по природа не е нито расист,нито шовинист. И това не е предположение,а констатация- истината не се влияе от желанието на някого да стане приятен на хората,тя си е винаги една. А твоето предложение за думата "Вула" си е истинско попадение в целта-точно това е истинското й значение,понеже "Папска вула" означава "Папска воля"! Поздравления!
цитирай
25. marknatan - Коня на скита александър от ма...
29.04.2011 23:32
Гет,
Коня на скита александър от македония се казва вол кефал или волска глава,транскрибират го като буцефал . Няколко града са основани и на него.
Гръцкото(Атинското) е Тавър. Затова и ени скити са нартечени тавроскити на греческий.как се въздържа да не напишеш,че това е идеята на боцко ?
некой ора от маймуняшки тип яко доразвихте Отворената ромска . да разбира се, в продълженеие на стотици години е иляди години. Колко са от Александър до ехти бехти има нема пет шестотин.
Ти не защитаваш Позиция,а като всяко леке ,трябва да е а "както е казал боцко",или дамата(която пък е "ценна",не защото дамските и мисли са по исторически) . Дали са боилите от черноморието преди 2000 г или ромските граничари по лимеса,микенците и индусите важното е да го е "доказал" Боцко с профанизацията си . нема ристияни ,нема мигияни,ако не стават за доказа на Идеята на Керамопулос ,предтставена и доразвита до степен на абсурд и наложена при цялата комичност и ненаучност на осакатената основна идея сред маймуняците като "научна" отворена теза на боцко по всичкология.

Виж си писанията,маймуняк до мозъка на костите си . Но в добавка това винаги е било и имитация, и профанизация, и клиничен случай.И аз единствен не съм разбрал това,че римската армия и славните и граничари ,българци по лимеса, като част от римска армия са Римляни .Какви други могат да бъдат в продължение на стотици години,като част от римската военна структура принадлежност към която са докзанаите от боцко титли дук и дукеса.
Така че и тези комитае=българи в продължение на стотици години,какви са били освен да са римски граждани. Под прикритие . Щото сите ромеи,сиреч христиени от време ехти бехти , били ристиени,само граничарите им не били ристиени ,тъй като живеели в застави а там немало цркви.( Тук за целта се осират съобщения за църкви на българите ,като това на Козмас Идикоиплевтос ,племе,етносмнация,народ се поставят извън историпта,заяото не били означавали това според съвременното им разбиране,а били обозначения за римска военна структура, редица печати и медалиони се обявяват за самонаправени имитационни подражания на ристъиените,като в добавка израза от бога архонт Симеон,когато се отнася за каганите ,понеже те били мингияни,т.е. не Тракийци се осират допълнително и вкупом от сите ньет патриоти.За да се разчисти място за народността на Балканците,в които били понижени собствените ромски гарничари.
Рим некъде у ехти бехти в четвъртък решили да си понижат граничарите и да ги затрият като римска военна структура. Масово разжалвани и Рим останали без граничари ,станали лесна плячка на Гетите.Които били ,всички знаят товамтракийци от Индуски произход,както свидетъелства Геродот,че тракийците са вторият по големина тракийски народ,и за доказателство очертава тракийско индуския масив ,като им поставя граница Истър извън който те съответно не знаели какво има.

Ти можеш да плюеш един бг-учен ,Златарски,защото тва ви е на маймунмяците и разбира се ви се полага по рожденеие,ма който пише протива ДАМА ти се засягаш. Психопат,както и другите маймуняци които си милспт че всички са крадци.
Защо аз например да не се засягам от унизителното ти отношението към един учен ? така както ти го ругаеш така и за мен си леке. Или аз не мога да пиша така,а тва е право на маймун яците.

Не съм публикувал разказа си за проваления Минойски Тур, на сара колко е грозен по бързо да го лапна дива и професорът . То не било Тур ами бик и сара сара колко е грозен по бързо да го лапна дива го знаела,друго си било професорът да я заведе при пиратите на карибите.
гет ти си се проявил и доказал в отношението си с мен ,че си едно леке и си оставаш леке, така както за тигърчето хитлер е герой, пък за други хитлер е изрод.
ти си леке и това е моето лично мнение и отношени. ако за штапаров и други люге си защитник на дами бъди такъв или какъвто искат да те възприемат,щото си оторизиран да казваш кой е дама и как ти си оторизирасн да ги защитаваш е .тва си е маймуняшки проблем ,който винаги е бил изключван от блога ми . затова и ти си знаеш що те бият .
ами ,че дори в тази тема за история приноса ти е как ти си щел да защитаваш Дамата сара сара колко е грозен по бързо да го лапна дива ,щото си свикнал да чешеш на боцко топките и да ръсиш профанщината .

доверие се гради цял живот и се губи в един миг.
след този миг ти оставаш леке ,каписк.

аз може да не харесвам мнението на някого,но ще умра за правото му да го изрази непатриотично

и най-паче,както казва един латиноамериканец, "Не можеш да оправиш всички маймуняци по света,пардон жени по света ,но аз ще опитам"
цитирай
26. belaqua - прочит ,
30.04.2011 05:07
и се питам -- в лудница ли съм или не ? .. . .. Знаете ли " ПОЛЕТ НАД КУКУВИЧЕ ГНЕЗДО".ПРАВИТЕ СЕ НА ЗНАЕЩИ .ОК ..НЯМА ЛОШО ./ВИЖТЕ МОЯ ЦИТАТ/.обаче ....накъде в неделя ? .. дайте ми прост отговор .
цитирай
27. shtaparov - Отговор
30.04.2011 05:45
belaqua написа:
и се питам-- в лудница ли съм или не ?.. . .. Знаете ли " ПОЛЕТ НАД КУКУВИЧЕ ГНЕЗДО".ПРАВИТЕ СЕ НА ЗНАЕЩИ.ОК ..НЯМА ЛОШО.
/ВИЖТЕ МОЯ ЦИТАТ/.обаче....накъде в неделя ?..дайте ми прост отговор.


От самочувствие и възпитание-към ред и обединение. Доброто не идва даром или при всяко благопожелание,уви. За него трябва да се воюва,и то здраво,а преди да победим другите,трябва
да победим себе си. Пък там,за където питаш,хората ги държаха принудително за разлика от тук.
цитирай
28. get - - Щапаров, просто отнеси цялата история към дело и я сложи в графа ...
01.05.2011 17:47
shtaparov написа:
belaqua написа:
и се питам-- в лудница ли съм или не ?.. . .. Знаете ли " ПОЛЕТ НАД КУКУВИЧЕ ГНЕЗДО".ПРАВИТЕ СЕ НА ЗНАЕЩИ.ОК ..НЯМА ЛОШО.
/ВИЖТЕ МОЯ ЦИТАТ/.обаче....накъде в неделя ?..дайте ми прост отговор.


От самочувствие и възпитание-към ред и обединение. Доброто не идва даром или при всяко благопожелание,уви. За него трябва да се воюва,и то здраво,а преди да победим другите,трябва
да победим себе си. Пък там,за където питаш,хората ги държаха принудително за разлика от тук.


... "синдрома на Ленин" (вж. справка Гр.Климов) !
Междувпрочем този проблем (признаците на който наблюдаваме в случая) ме интересува не само в психо-социален аспект а и като исторически такъв ?! - Темата е сложна и комплексирана ... затова бих предпочел да продължа на лични, ако има има интерес и питания от твоя страна !!

- С уважение !

от Гет "ктист", той и БОУил ТУРоСкитский
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4861748
Постинги: 269
Коментари: 9118
Гласове: 137639
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи