Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2022 15:21 - Независимият преносен оператор ICGB поднови участието си в Меморандума за разбирателство относно реализацията на Вертикалния газов коридор
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 3316 Коментари: 2 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Представители на ICGB AD (България), „Булгартрансгаз“  ЕАД (България), DESFA S.A. (Гърция), Gastrade S.A. (Гърция), FGSZ LTD (Унгария) и  SNTGN TRANSGAZ S.A. (Румъния) положиха подписи за подновяване на Меморандума за разбирателство относно реализацията на Вертикалния газов коридор. Срещата се състоя в Атина, Гърция.
image

Приетият документ цели сътрудничество между компаниите относно реализацията на Вертикалния газов коридор, който ще свързва междусистемно мрежите на България, Гърция, Румъния и Унгария и ще позволи пренос на природен газ. Подобрената свързаност на преносните системи на държавите съседки е в синхрон с общите европейски приоритети в сектор енергетика – повишаване на енергийната сигурност в региона, пазарна интеграция чрез диверсификация на маршрути и източници на природен газ, както и увеличаване на конкуренцията.

Реализацията на интерконектора Гърция – България, който стартира търговска експлоатация от 1-ви октомври 2022 г., е ключова част от проекта за развитие на Вертикалния газов коридор. Газопроводът IGB свързва преносните мрежи на Гърция и България, като осигурява директна връзка към Трансадриадическия газопровод (TAP) и по този начин прави България част и от Южния газов коридор. Количествата природен газ, транспортирани по интерконектора от началото на октомври, осигуряват близо 1/3 от вътрешното потребление на България в зимния сезон. Новата инфраструктура създава възможности за пренос на природен газ и към други съседни държави в региона, както и към Молдова и Украйна.

image

Изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас изтъкнаха необходимостта от тясно сътрудничество между страните от региона с цел подобряване на енергийната свързаност и обезпечаване на повече източници за доставки на газ.

„В контекста на променената енергийна среда и средата на сигурност в региона, сътрудничеството по развитие и изграждане на нови енергийни проекти, които да гарантират диверсифицирани източници на газ, се превръща в основен приоритет. Отчитаме сериозните усилия, които се полагат на национално и европейско ниво по отношение на подобряване на енергийната свързаност и постигане на енергийна независимост“, заявиха Георгиева и Сатлас по време на събитието.

Те подчертаха възможностите за развитие на Вертикалния газов коридор в резултат на успешното въвеждане в експлоатация на газовия интерконектор, допринасяйки за енергийната сигурност и устойчивост с региона. По думите им ролята на IGB в този аспект ще бъде още по-значима, когато се увеличи общият капацитет за пренос на газ по тръбата.

„В момента интерконекторът има максимален общ капацитет от 3 млрд. куб. м. годишно. В координация с DESFA имаме възможност да увеличим този капацитет до 5 млрд. куб. м. годишно, което следва да се случи в синхрон с въвеждането в експлоатация на LNG терминала при гръцкия град Александруполис през 2024 г.“, посочиха двамата изпълнителни директори на ICGB.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД е собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в района на гр. Стара Загора. Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/год. с допълнително изграждане на компресорна станция.

Източник: Диана Зайкова, 0885/074 422, 0885/614 131, Росица Донкова, 0888/343 661

Кратка допълнителна бележка:

Това, за което си говорим от сума време – Вертикалният коридор започва да се оформя и да се подрежда. Напук на путиноидите, които не спряха да иронизират сътрудничеството ни с Азербайджан, дори и след като пускането на природния газ по интерконектора с Гърция доведе до 34 процентов срив на цената на природния газ. Работите потръгват и вертикалният коридор тръгва към Румъния, Унгария и Австрия. На опашката са Словакия и Чехия.

Както заяви президентът Илхам Алиев на последното издание на така наречената „Агдамска конференция“, вече десет държави водят преговори с Азербайджан и имат конкретни заявки за количества природен газ. Баку прави всичко възможно да достави колкото се може повече Каспийски газ на европейския пазар.

Впрочем, от 1-ви декември 2022 година, по интерконектора „Гърция - България“ (IGB) вече се доставя газ за Молдова. Но за това в следващата публикация. Честито на „Газпром“…




Гласувай:
17



1. notfun - бравоо, хубави Новини, аз следя и АфератаЛУКойл ) по късно, ще постна..
02.12.2022 18:52
ХОРА,защо е тази война..?

г н дечев, вижте и моят постинг, от тази сутрин..)

Ето откъде вземате противостоянието със Запада?

с Михаил Епщайн.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www/interview/shizofashizym-filosofyt-mihail-epshtajn-za-proizhoda-na-ruskata-agresivnost-news_1724088.html

- Русия винаги се е изграждала като антисвят по отношение на Запада. Първоначално Ордата е била антисвят, след това Русия, след като се освободила от игото на Ордата, сама поела тази роля. В началото това противостояние вървяло по линията на Трети Рим – ние имаме единствената права вяра, вие живеете в грях, вие сте еретици, разколници. После това било заменено от комунистическата идеология, която води война с буржоазния, капиталистически Запад.
Но основното и по същество самоцелно е било самата конфронтация. Русия никога не е изобретявала своя собствена цивилизация, определяла се е преди всичко по отношение на Запада, като негово отрицание. И сега се оказа, че никаква идеология, нито православно-месианска, нито комунистическа, вече е нужна. Остава Ордата, тоест голата ненавист към уседналите народи, които изграждат цивилизация на собствената си земя, докато номадските народи, Ордата, се нуждаят само от нова земя. За тях това е като дишането - да завладеят чужда земя. Номадски манталитет.

Благодаря Гет, бързах )
цитирай
2. get - До 2. notfun - Ако позволите ... не е нито, допълнение нито поправка ... корекция в Адреса?
02.12.2022 23:03
notfun написа:
ХОРА,защо е тази война..?

г н дечев, вижте и моят постинг, от тази сутрин..)

Ето откъде вземате противостоянието със Запада?

с Михаил Епщайн.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www/interview/shizofashizym-filosofyt-mihail-epshtajn-za-proizhoda-na-ruskata-agresivnost-news_1724088.html © Actualno
- Русия винаги се е изграждала като антисвят по отношение на Запада. Първоначално Ордата е била антисвят, след това Русия, след като се освободила от игото на Ордата, сама поела тази роля. В началото това противостояние вървяло по линията на Трети Рим – ние имаме единствената права вяра, вие живеете в грях, вие сте еретици, разколници. После това било заменено от комунистическата идеология, която води война с буржоазния, капиталистически Запад. Но основното и по същество самоцелно е било самата конфронтация. Русия никога не е изобретявала своя собствена цивилизация, определяла се е преди всичко по отношение на Запада, като негово отрицание. И сега се оказа, че никаква идеология, нито православно-месианска, нито комунистическа, вече е нужна. Остава Ордата, тоест голата ненавист към уседналите народи, които изграждат цивилизация на собствената си земя, докато номадските народи, Ордата, се нуждаят само от нова земя. За тях това е като дишането - да завладеят чужда земя. Номадски манталитет.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www/interview/shizofashizym-filosofyt-mihail-epshtajn-za-proizhoda-na-ruskata-agresivnost-news_1724088.html

© Actualno



https://www.actualno.com/interview/shizofashizym-filosofyt-mihail-epshtajn-za-proizhoda-na-ruskata-agresivnost-news_1724088.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5806217
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52685
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов