Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2016 09:45 - Един бърз поглед към дъновизма
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 3381 Коментари: 7 Гласове:
20

Последна промяна: 05.05.2016 09:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Петър Дънов (1864-1944) е българаски мистик, който, след като прекарва известно време в САЩ, където учи теология и медицина, основава собствено религиозно движение (особена форма на "езотеричното християнство") в началото на ХХ в., като за целта копира голяма част от идеите на Рудолф Щайнер и неговата "антропософия" (която пък на свой ред е осъвременена версия на "теософията" на Елена Блаватска. Въпреки някои твърдения за обратното, влиянието на Дънов е предимно ограничено в рамките на България. Заедно с баба Ванга, Дънов е един от двата основни тръна в петата на Българската Православна Църква.

Петър Дънов назовава сам себе си с "духовното" си име Беинса Дуно, а последователите му държат да бъде наричан "Учителят". Макар че на английски използват понятието "The Master", което би могло да се тълкува и по други, не толкова лицеприятни начини ("Господарят").

image
Паневритмията

Паневритмията е специфичен танц, наподобяващ гимнастическо упражнение, и е измислена от самия Дънов, като неговите последователи изглежда искрено вярват, че между нея и "евритмията" на вече споменатия Рудолф Щайнер няма никаква връзка и прилика. Очаква се да се престорим, че между двете практики няма нищо общо.

Всемирното бяло братство
В България последователите на Дънов са наричани "дъновисти", макар че те се противопоставят на този етикет. Те предпочитат да се зоват "Всемирното бяло братство".

През 90-те, френският клон на движението е включен в списъка на вероизповеданията като секта от парламентарната комисия по религиите.

Дъновистите настояват, че членството в Братството не заменя "първоначалната" религия на даден човек, била тя християнство или някаква друга религия. Предвид практиките и вярванията им обаче, явно никой извън Братството не вярва на подобно твърдение. Така например Българската Православна Църква изобщо не може да ги търпи и неведнъж се е произнасяла срещу тях.

Нагласена анкета?
През 2006-7 г. БНТ проведе онлайн анкета, наречена "Великите българи", по модел на "100-те велики британци" на ВВС. Зрителите бяха помолени да изберат стоте най-влиятелни българи в историята и да класират десетте най-влиятелни сред тях. Изненадващо, Дънов се оказа на второ място, което породи спекулации, че верните му и всеотдайни последователи са били доста заети в интернет в продължение на няколко дни преди приключването на анкетата.


[Още по темата Псевдонауки]

[Политика на модерация]


Тагове:   религия,   псевдонаука,


Гласувай:
21



1. rosiela - Поздрав.
05.05.2016 23:34
Въпреки Вашата не особена симпатия към Дънов, която долавям от текста, той е бил свят човек, християнин и и е имал силна връзка с отвъдното. Негови ученици свидетелствуват в книги, че е спирал на улицата и е говорел с Висши сили, после пак е продължавал. Четох една такава доста обстойна книга за живота му, написана с много уважение към него, както и негови книги. Не съм дъновистка, но го намирам възхитителен човек, както и леля Ванга, при която съм била два пъти.
цитирай
2. asthfghl - 1.
06.05.2016 07:50
Все твърдения, които почиват изцяло върху собствените му думи и тези на лековерните му последователи - непотвърдени и недоказани от външен източник по никакъв начин. Само защото някой изглежда "свят", това не го прави свят. Нито пък благият му карактер и приятно държане - те не са достатъчна предпоставка да обявиш някого за светец. И защото се държи странно и говори странни неща, това не означава, че "има връзка с отвъдното".

Знам за доста хора, които "говорят с Висши сили" - повечето са по разни институции, където им е мястото.

Не става въпрос за моите симпатии или несимпатии. Те не са важни. По негово време е изобилствало от такива ню-ейдж гурута, секти и всевъзможни философски течения с лек привкус на религия - просто европейците тогава са се интересували от екзотичния Изток и съответно голям брой самозвани "учители" са се сетили, че могат да взаимстват от тамошните религии, за да звучат по-интересно и актуално. Горе съм цитирал няколко по-ранни, от които той доста щедро е копирал. Това не ги прави "свети", а него пък - ни най-малко. Питай някой наш свещеник и ще ти обясни за самозваните месии, макар че и тези нашите не са цвете за мирисане.
цитирай
3. watchtowerman - Винаги ме е впечатлявала невероятната енергия,
06.05.2016 08:07
която изразходва Дънов за да разсъждава надълго и нашироко върху уникалните си безсмислици в опит да им придаде също толкова уникално смахнат замисъл.

http://watchtowerman.blog/politika/2013/10/03/petyr-dynov-beinsa-duno-bezsmislici-i-umopomracheniia.1155840
цитирай
4. elenkokoschkov - Не знам дали е имал връзка
07.05.2016 02:24
asthfghl написа:
говори странни неща, това не означава, че "има връзка с отвъдното".

.

с отвъдното ,но лечението на всякакви болести му е било пределно ЯснО !!!
ВЕРВАЙ ми !!
цитирай
5. asthfghl - ...
07.05.2016 22:59
Знаем ги тия, дето излизат с номера "вервай ми". Гледали сме го тоя филм в 800 серии.
цитирай
6. watchtowerman - Ама те и Дънов го предлагат
08.05.2016 23:52
в 800 тома книги...
цитирай
7. asthfghl - 6.
09.05.2016 09:09
И Дийпак Чопра - също. Това не го прави по-малко шарлатанин.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281649
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив