Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2020 23:39 - НЕСТИНАРСТВОТО – РИТУАЛ В ЧЕСТ НА САТУРН, ПРЕДПИСАН ОТ БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 8665 Коментари: 34 Гласове:
54

Последна промяна: 05.07.2020 13:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          НЕСТИНАРСТВОТО – РИТУАЛ В ЧЕСТ НА САТУРН, ПРЕДПИСАН ОТ БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР


    Нестинарството е един от странните Български народни обичаи,които постоянно озадачават историците и етнографите. Днес той се среща само в югоизточна България,но някога несъмнено се е срещал по всичките наши земи.
        image
       image

  Нестинарите,наричани още Нищинари обикновено били от един род (виж видеоклипа,обозначен в изображението):

     image

  Нестинарският обичай подобно на кукерския и сурвакарския постепенно е внедрен в нашето християнство,като е прикачен към празника на светците Константин и Елена. То е античен Български ритуал- не е съвременен като при гърците:

  image

  Както писах и другаде (http://shtaparov.blog.bg/politika/2016/11/15/osemte-vida-jreci-na-drevnite-bylgari.1490526),нестинарите са НОЩИН-АРИ: жреци на Нощния бог,който у римляните носел името САТУРН. Това го доказват няколко неща:

1. Алтернативното име на Нестинарите,което споменах по-горе е НИЩИНАРИ ( = НОЩИН-АРИ, Жреци на Нощта).

2. Техния ритуал се среща в малък изолиран район на България,понеже бил забранен и преследван като езически обичай.

3. Нестинарите излизат в деня на светците Константин и Елена (21-ви май),когато започва Месеца на Сатурн в "пра"-Българския календар.

4. Нестинарите обикновено били от един род,което в старо време е било жречески обичай на Българите. Същата тенденция се забелязва и в други подобни случаи на отделни места- даден странен локален обичай или оброк до втората половина на ХХ век били поддържани от членовете на точно определен род,а другите били само негови помощници.

5. Нестинарите излизат само по тъмно т.е. в онази част от денонощието,която е посветена на Нощта.

6. Естеството на нестинарския танц  показва съвсем същото: нестинарите газят върху въглени не от скука или тарилатлък ни за да се покажат смелчаци,а за да извършат свещен ритуал в чест на Сатурн. Ритуала е следният: те играят върху огъня продължително и гасят разгорелите се въглени с крака,с което последните светлини на земята изчезват и настъпва пълна тъмнина т.е.- истинската нощ. Така НОЩИН-АРИТЕ (Хората на Нощния бог) показват,че предходния месец на светлината (Месецът на Слънцето) си отива и идва месеца на тъмнината (Месецът на Сатурн). Светлината се заменя от тъмнина когато просветващите въглени,символизиращи Дневния бог (Слънцето) биват угасени и заместени от тъмнина,която символизира Нощния бог (Сатурн). Това показва на народа,че Месецът на Светлия бог е заменен от Месеца на Нощния,с което празненството завършва и народът се разотива.

                                    image

 
Нестинарският обичай не е "славянски", еврейски, турски, кумански или влашки,понеже не е познат в Русия, Чехия, Словакия, Израел, Туркмения, Чувашия, Татарстан и "Румъния"! Той не е и римски,което личи от следните аргументи:

1. Не е познат в Италия и на никой (НИКОЙ!!!) романски народ.
2. Не е споменат абсолютно никъде в инак подробните римски описания на различни езически обичаи!
3. Римските Сатурналии били през декември- не през май или юни!

  Името "САТУРН" не бива да ни подвежда- то е използвано в текста само за пояснение,а неговото Българско значение е САТИРН (САТИРИН- Богът на Сатирите)! Сатирите пък са САТРИ и СЪТАРИ (СТАРИ)- жреци на Стария бог и СЪД-АРИ (Жреци на Върховния съдник),който бил разбира се единствено Сатурн! По нашите земи сатири не излизали през декември понеже тогава е студено,а по рисунките те почти винаги са голи което означава,че са излизали в горещите сезони. За връзката на земеделието с Подземния бог Сатурн съм говорил и другаде но ще напомня,че Сатурн (Крон) бил Нощното лице на Дионис и бог на плодородието,понеже корените на растенията се намират в неговото царство (т.е. под земята) а техния растеж зависи както от Слънцето,земята и водата,така и от него! Затова думите САД (градина) и САДЯ (засаждам) произлизат от неговото име и прерогативи.


  Днес има опити този Български обичай да бъде присвоен от гърците,които и без туй са откраднали безброй Български ценности и културни достояния. Тези глупци обаче въобще не усещат как си вкарват решават автогол със своята почит към ритуал,предписан от "пра"-Българския календар!

 
Приемливо е да мислим,че Траките също са познавали този обичай но и те като гърците са го взели от дедите ни,понеже той е извадка от предписанията на Българския календар- не на гръцкия или латинския! За Траките не е известно да са имали свой календар макар да допускам,че е възможно да са имали. Гърците обаче не е имало откъде да вземат този обичай освен от нас,и те са го взели най-вероятно след 1906 г.,когато в България имало гонения (заслужени!) срещу черноморските гърци,потомци на колонизатори. Доста Созополски, Ахтополски и прочее колонизатори от района на Странджа са имали възможност да видят този обичай по нашите села,а при бягството си в Гърция са го занесли там и след Световните войни са му направили варварски имитации понеже знаели,че Западът е свикнал да си затваря очите за техните кражби!

  Те имат и друг основен проблем: в Елада култът към Сатурн бил обявен за "варварски" и забранен още при гръцкото нашествие а пришълците се страхували и отвращавали от неговите култове,понеже били свързани и с човешки жертвоприношения! Тъй подробните инак техни летописци НИКЪДЕ не са написали една дума за нестинарство- няма дори намек за такъв обичай ни у гърци ни у Траки! Невъзможно е ромеите да са опазили какъвто и да е езически обичай след кървавите гонения,които римски императори като Теодосий I,Юстиниан I и още мнозина други провеждали срещу езичниците! Българите обаче са могли спокойно да го опазят понеже,въпреки "византийските" гонения след XI век срещу нашите вярвания езически обичаи у Българите e имало дори в XIV-XV век,както личи от думите на св.патриарх Евтимий. Не е известно турци да са полагали усилия за изкореняване на нехристиянските традиции в нашия народ а всичко това означава,че за гръцките безбожници този обичай е бил напълно непознат до началото на ХХ век!

  За да бъде разбита окончателно поредната им кражба,бих задал на елините следния въпрос: кой собствено гръцки календар предписва да оказвате почит към Кронос (Сатурн) през месеците май и юни? Отговор няма да последва,понеже те никакво понятие за връзка между нестинари и календари си нямат и дори да изровят отнякъде календар,в който има Месец на Сатурн начаса ще се окаже,че той просто не е гръцки! 
"Пра"-Българските месеци и години обаче носят имена на богове- не имена на маймуни и тигри а ако погледнем нашия месечен календар ще видим,че още от най-старо време в периода април-май е разположен Месецът на Слънцето а в периода май-юни: Месецът на Сатурн! Точно затова най-важната задушница (Черешовата) е тогава: тя също е част от предписанията на Българския календар,с който никой гръцки не си схожда! За нашия месечен календар,правен по Антехармоничния цикъл на Розетата от Плиска още не сме говорили,но по волята Божия и това ще стане за да покаже,че Балканските народи още спазват предписанията на "пра"-Българския календар!








Гласувай:
55


Вълнообразно


1. catforlife - Гледала съм няколко пъти този ри...
05.07.2020 00:07
Гледала съм няколко пъти този ритуал на живо. Много красиво и вълнуващо преживяване. Поздрави!
цитирай
2. dobrodan - Гърците са объркали танца пред тоалетните с препълнен мехур
05.07.2020 00:25
с този на нестинарите. Нищо сходно освен движенията :).
цитирай
3. shtaparov - Гледал...
05.07.2020 04:26
catforlife написа:
Гледала съм няколко пъти този ритуал на живо. Много красиво и вълнуващо преживяване. Поздрави!

Само веднъж съм имал шанса да го видя,но се връщахме от дълъг път и бе приключило,когато смогнах да отида! ...
цитирай
4. shtaparov - (Гърците са объркали танца пред тоалетните с препълнен мехур)
05.07.2020 04:32
dobrodan написа:
с този на нестинарите. Нищо сходно освен движенията :).

Гърците не объркват само начина,по който да опразнят джобовете на европейските народи и пак да излезнат сухи от кражбата! Всеки век гръцка метла минава най-малко три пъти през личните сметки на всеки европеец,а натровените с неизлечима гръкомания правителства си затварят очите и възмездие за измамите им няма! ...
цитирай
5. barin - Здравей, Щапаров. Гледал съм ги в ...
05.07.2020 05:51
Здравей, Щапаров. Гледал съм ги в оригинал на два пъти нестинарите в с. Българи. Миналата година и във Варна направиха малко преди Коледа, което беше учудващо. Нали нестинарите са по св.св. Константин и Елена. Нестинарите ми харесват, останали са от "езическите" ни времена.
Поздрави!
цитирай
6. nedovolen - Един професор помислил че знае в...
05.07.2020 08:10
Един професор помислил че знае всичко и решил да си сложи край на живота.
Помолил асистентката да му даде жар от печката. Тя му подала с гола ръка. Не бил видял такова нещо, разбрал че не знае всичко и се отказал.
:)))
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
05.07.2020 08:40
Гърци могат да танцуват и то много, но върху много пари! Не се и съмнявам в тези им възможности
Но върху жарава? Да опитат!
Да се разберем с тях веднъж завинаги
нестинарството наше, танцът върху парите- техен!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
8. 1997 - Виждал съм книга от 70- те г. на ХХв. за нестинарството в Гърция
05.07.2020 08:40
От тогава съм предпазлив за твърдо мнение, че е само български обичай, но допускам тракийски произход на нестинарството, имайки предвид екстатичното преживяване и ритуалната употреба на алкохол. Въвеждането на "бог на нощта" за обяснение ми се вижда нагласено, защото няма потвърждение в други думи. Не зная етимологията на гръцката дума, но е много близо до възкръсване: от гр. anastasios - "възкръснал" и пролетната символика и смисъл.
Αναστενάρηδες както е в Уики.гр
цитирай
9. shtaparov - Здравей, Иване!
05.07.2020 10:39
barin написа:
Здравей, Щапаров. Гледал съм ги в оригинал на два пъти нестинарите в с. Българи. Миналата година и във Варна направиха малко преди Коледа, което беше учудващо. Нали нестинарите са по св.св. Константин и Елена. Нестинарите ми харесват, останали са от "езическите" ни времена. Поздрави!

Преживяването наистина е много вълнуващо- усещам го дори като гледам клипове само,да не говорим ако го видя на живо!
цитирай
10. shtaparov - Един професор помислил че знае всичко ...
05.07.2020 10:43
nedovolen написа:
Един професор помислил че знае всичко и решил да си сложи край на живота.
Помолил асистентката да му даде жар от печката. Тя му подала с гола ръка. Не бил видял такова нещо, разбрал че не знае всичко и се отказал.:)))

:)) Примерът е невероятен- браво за оптимизма!
цитирай
11. shtaparov - Гърци могат да танцуват и то много, но върху пари! ...
05.07.2020 10:45
leonleonovpom2 написа:
Гърци могат да танцуват и то много, но върху много пари! Не се и съмнявам в тези им възможности
Но върху жарава? Да опитат!
Да се разберем с тях веднъж завинаги
нестинарството наше, танцът върху парите- техен!

Хубав ден, приятелю!

Кражбата е в кръвта на тези афразийци- затова те никога не могат да разберат от дума,а само от тояга! :)) Но малкият крадец често се съюзява с по-големи крадци а в Русия и на Запад бъка от шемети-гръкомани, които са готови при удобен случай да ни вземат и боклуците даже,само и само да дадат още нещо на своите учители по педерастия и клептомания!
цитирай
12. shtaparov - От тогава съм ...
05.07.2020 11:10
1997 написа:
От тогава съм предпазлив за твърдо мнение, че е само български обичай, но допускам тракийски произход на нестинарството, имайки предвид екстатичното преживяване и ритуалната употреба на алкохол. Въвеждането на "бог на нощта" за обяснение ми се вижда нагласено, защото няма потвърждение в други думи. Не зная етимологията на гръцката дума, но е много близо до възкръсване: от гр. anastasios - "възкръснал" и пролетната символика и смисъл.
Αναστενάρηδες както е в Уики.гр

Аз съм съгласен,че Траките няма как да не са познавали този обичай,но и те като гърците са го взели от дедите ни,понеже той е извадка от предписанията на Българския календар- не на гръцкия или латинския! За Траките не е известно да са имали свой календар макар да допускам,че не е възможно да са нямали! "Пра"-Българските месеци и години обаче носят имена на богове- не имена на маймуни магарета а ако погледнем нашия месечен календар ще видим,че още от старо време в периода април-май е разположен Месецът на Слънцето а в периода май-юни: Месецът на Сатурн! Точно затова най-основната задушница (Черешовата) е тогава: тя също е част от предписанията на Българския календар,с който никой гръцки не си схожда от което става ясно,че гърците не е имало откъде да вземат този обичай освен от нас! Те са го взели най-вероятно след 1906 г.,когато у нас е имало гонения (заслужени!) срещу черноморските гърци (потомци на колонизатори). Доста Созополски, Ахтополски и прочее колонизатори от района на Странджа са имали възможност да видят този обичай по нашите села,а при бягството си в Гърция са го занесли там и след Световните войни са му направили варварски имитации понеже знаели,че Западът ще си затвори очите по навик за тяхната поредна кражба!

Те имат и друг проблем: в Елада култът към Сатурн бил забранен като "варварски" още при гръцкото нашествие а пришълците се страхували и отвращавали от него,понеже бил свързан и с човешки жертвоприношения! Така подробните инак техни летописци НИКЪДЕ не са го описали- няма една дума за такъв обичай ни у гърци ни у Траки! Невъзможно е гърците да са опазили какъвто и да е езически обичай при кървавите гонения,които провеждали римски императори като Теодосий I,Юстиниан I и още мнозина други срещу езичниците! Българите обаче са могли спокойно да го опазят понеже,въпреки "византийските" гонения след XI век срещу нашето езичество древни обичаи e имало дори в XIV-XV век,както личи от думите на св.патриарх Евтимий а всичко това означава,че за гръцките безбожници този езическо обичай е бил напълно непознат до началото на ХХ век!
цитирай
13. 1997 - Ако ритуалът е в чест на Сатурн, значи е от римско време.
05.07.2020 11:44
Сатурн – бог на земеделието. Името му идва от лат. satus или satio (сеене)
Името на божеството върви с мястото където има култ. Ако по нашите земи намерите Сатурн, то се отнася за римско време и култ. Ако смятате, че има друг произход и е свързано с друг народ и култ, би трябвало да се използва другото име.
Предполагам сте намерил някаква връзка, но допускам, че чисто езиково римското Сатурн се различава от това, което сте намерил. Защо не го използвате?
цитирай
14. shtaparov - Сатурн – бог на земеделието...
05.07.2020 12:29
1997 написа:
Сатурн – бог на земеделието. Името му идва от лат. satus или satio (сеене)
Името на божеството върви с мястото където има култ. Ако по нашите земи намерите Сатурн, то се отнася за римско време и култ. Ако смятате, че има друг произход и е свързано с друг народ и култ, би трябвало да се използва другото име.
Предполагам сте намерил някаква връзка, но допускам, че чисто езиково римското Сатурн се различава от това, което сте намерил. Защо не го използвате?

Този обичай изобщо не е римски,което личи от следните аргументи:

1. Не е познат в Италия и на никой (НИКОЙ!!!) романски народ!
2. Не е споменат абсолютно никъде в инак подробните римски описания на различни езически обичаи.
3. Римските Сатурналии били през декември- не през май и юни!

Името "САТУРН" не бива да те подвежда- то е използвано в текста за пояснение,а неговото Българско значение е САТИРН (САТИРИН- Богът на Сатирите)! Сатирите пък са САТРИ и СЪТАРИ (СТАРИ)- жреци на Стария бог,който е разбира се единствено Сатурн! По нашите земи сатири не излизали през декември,понеже тогава е студено а по рисунките те почти винаги са голи което означава,че са излизали в горещите сезони! За връзката на земеделието с Подземния бог Сатурн съм говорил и другаде но ще напомня,че Сатурн (Крон) бил Нощното лице на Дионис и бог на плодородието,понеже корените на растенията се намират в неговото царство (т.е. под земята) а техния растеж зависи както от Слънцето,земята и водата,така и от него!
цитирай
15. inel379 - Толкова красиво и вълнуващо!
05.07.2020 12:40
Свещеният ритуал в чест на Сатурн -
Учителят, който символизира реда и строгостта
още от най-дълбока древност.

След Месеца на Слънцето
идва Месеца на тъмнината,
с абсолютна отдаденост в нощта преди това,
българки гасят разгорели въглени с краката.
Светлината се заменя с тъмнина
и в това има нещо наистина мистично,
но с танца някак се прокрадва мисълта,
че всичко движи се напред,
което е вдъхновяващо и оптимистично!
Такава е волята Божия!

Поздрави за постинга!

цитирай
16. shtaparov - (Толкова красиво и вълнуващо!)
05.07.2020 12:58
inel379 написа:
Свещеният ритуал в чест на Сатурн -
Учителят, който символизира реда и строгостта
още от най-дълбока древност.

След Месеца на Слънцето
идва Месеца на тъмнината,
с абсолютна отдаденост в нощта преди това,
българки гасят разгорели въглени с краката.
Светлината се заменя с тъмнина
и в това има нещо наистина мистично,
но с танца някак се прокрадва мисълта,
че всичко движи се напред,
което е вдъхновяващо и оптимистично!
Такава е волята Божия!

Поздрави за постинга!

Леле Боже- страхотен стих си написала в чест на този постинг,горещо ти благодаря!!!
цитирай
17. batogo - !!!:))) Поздравления за темата и начина на мислене, приятелю Щапаров!
06.07.2020 07:07
За да се танцува върху жарава, се иска Дух, който ние, българите носим от Древността, проявили сме чрез Богомилството, горейки и не-изгаряйки духовно на кладите, проявявали сме чрез Възраждането, чрез непримиримостта си към не-справедливостта, агресията и бездуховността,чрез милостта си към пленниците...
Проявява се този непримирим Дух и сега у не-опростачените от комунизостта българи, носещи го в сърцата и душите си с непрестанен стремеж към духовност, знания, умения, осъзнатост, мъдрост и любов към Истината.
Чест и почитания за постинга, приятелю!!
цитирай
18. shtaparov - За да се танцува върху жарава, се ...
06.07.2020 08:38
batogo написа:
За да се танцува върху жарава, се иска Дух, който ние, българите носим от Древността, проявили сме чрез Богомилството, горейки и не-изгаряйки духовно на кладите, проявявали сме чрез Възраждането, чрез непримиримостта си към не-справедливостта, агресията и бездуховността,чрез милостта си към пленниците...
Проявява се този непримирим Дух и сега у не-опростачените от комунизостта българи, носещи го в сърцата и душите си с непрестанен стремеж към духовност, знания, умения, осъзнатост, мъдрост и любов към Истината.
Чест и почитания за постинга, приятелю!!

Сърдечно благодаря приятелю- ще дойде ред някой ден да кажем нещо и за богомилството,чието естество не е обяснено добре в "нашите" учебници,но много от четящите в блога вече са научили.
цитирай
19. kolevdobri - Статията е полезна, но имам въпрос.
06.07.2020 12:59
Защо да е "справедливо" репатрирането на гърците от Черноморското крайбрежие? Плюс от мен.
цитирай
20. kolevdobri - Мен ме е шубе да стъпя връз таз жарава.
06.07.2020 13:08
Страхлив съм и толкоз. Пък и иконите не вярвам да ми помогнат, защото съм богу мил. Плюс от мен.
цитирай
21. shtaparov - (Мен ме е шубе да стъпя връз таз жарава.)
07.07.2020 06:19
kolevdobri написа:
Страхлив съм и толкоз. Пък и иконите не вярвам да ми помогнат, защото съм богу мил. Плюс от мен.

Благодаря за плюса- мен не ме е шубе и ако имах възможност,веднага щях да го направя! За иконите мненията са различни,но за Господ не са- когато е нужно той ни помага къде чрез добър късмет,къде чрез добри приятели или добри лекари!
цитирай
22. shtaparov - Защо да е ...
07.07.2020 06:23
kolevdobri написа:
Защо да е "справедливо" репатрирането на гърците от Черноморското крайбрежие? Плюс от мен.

Защото е направено в отговор на организирани от гръцката държава безчинства и палежи на Български села от Македония!
цитирай
23. anonimen65 - v tsarevskia muzei si kupih knijka ...
08.07.2020 22:36
v tsarevskia muzei si kupih knijka za nestinari mesten etnolog obiasniava kak gartsite imat nestinarskia tants nestinirate bili podgoneni i zabraneni i niakakva familia ot nestinarskite sela se iznesla v gratsko i tam spazvali nestinarskia obred
цитирай
24. shtaparov - v tsarevskia muzei si kupih ...
08.07.2020 22:43
anonimen65 написа:
v tsarevskia muzei si kupih knijka za nestinari mesten etnolog obiasniava kak gartsite imat nestinarskia tants nestinirate bili podgoneni i zabraneni i niakakva familia ot nestinarskite sela se iznesla v gratsko i tam spazvali nestinarskia obred

Както да го въртим и сучем,гърците са взели този обичай от нас и в своята глупост още спазват предписанията на "пра"-Българския календар,не бива самия Крум Страшни да им е наредил да го правят за да не вземе главите им за чаши така,както е взел главата на Никифор! :)
цитирай
25. kolevdobri - Тоест, за отмъщение?
10.07.2020 08:06
shtaparov написа:
kolevdobri написа:
Защо да е "справедливо" репатрирането на гърците от Черноморското крайбрежие? Плюс от мен.

Защото е направено в отговор на организирани от гръцката държава безчинства и палежи на Български села от Македония!

цитирай
26. shtaparov - (Тоест, за отмъщение?)
10.07.2020 16:32
kolevdobri написа:
shtaparov написа:
kolevdobri написа:
Защо да е "справедливо" репатрирането на гърците от Черноморското крайбрежие? Плюс от мен.

Защото е направено в отговор на организирани от гръцката държава безчинства и палежи на Български села от Македония!

Точно така приятелю- ето цитат от уикипедия по въпроса:

"Антигръцките вълнения в България от началото на XX век са в резултат от водената гръцка политика и въоръжена пропаганда в Македония. Като най-сериозни поводи за вълненията са Загоричанското клане и аферата „Вардараси“. Създадена е организацията „Български родолюбец“, която създава свои клонове в големите градове и ръководи завземането на църквите и училищата."
цитирай
27. zaw12929 - Много информация- винаги полезна ...
11.07.2020 17:23
Много информация- винаги полезна за четене! Нови успехи желая!
цитирай
28. panazea - Здравей !
11.07.2020 22:46
Този Дух го носим в сърцето си !
Пречистване чрез Огън ! Пречистване чрез Вода !
Ако го има при гърците , то това са Българите , на който им е забранено да казват , че са Българи ! Където и да намериш наши обичаи по света , това са от Българите , останали извън родината си !
Панацея
цитирай
29. nedovolen - Българският народ и фолклор е не...
14.07.2020 13:13
Българският народ и фолклор е невероятен.
То не е за всеки.
:)))
цитирай
30. shtaparov - Много информация- винаги ...
14.07.2020 14:47
zaw12929 написа:
Много информация- винаги полезна за четене! Нови успехи желая!

Благодаря- и на теб!
цитирай
31. shtaparov - Този Дух го носим в сърцето си ! ...
14.07.2020 14:49
panazea написа:
Този Дух го носим в сърцето си !
Пречистване чрез Огън ! Пречистване чрез Вода !
Ако го има при гърците , то това са Българите , на който им е забранено да казват , че са Българи ! Където и да намериш наши обичаи по света , това са от Българите , останали извън родината си ! Панацея

Това като че ли е най-вероятния сценарий,по който наши обичаи са попадали в чуждите страни.
цитирай
32. shtaparov - Българският народ и фолклор е не...
14.07.2020 14:51
nedovolen написа:
Българският народ и фолклор е невероятен. То не е за всеки. :)))

Имаш пълното право да казваш това на всеки чужденец,който се съмнява в нашите възможности!
цитирай
33. nedovolen - :)))
14.07.2020 17:12
К32. Всяка маса около мен е пълна с чужденци. Чалгаджии и др. подобни.
:)))
цитирай
34. shtaparov - К32. Всяка маса около мен е пълна с ...
15.07.2020 20:56
nedovolen написа:
К32. Всяка маса около мен е пълна с чужденци. Чалгаджии и др. подобни. :)))

Обичам да протестирам бурно срещу варваризацията и чалгаджийството като или карам заведението да пусне свястна Българска музика,или го напускам и повече не стъпвам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815589
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи