Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02 21:58 - АКО ТЪРСИМ В "ДЖАГФАР ТАРИХИ" ПОТУЛЕНИ ИСТИНИ ЩЕ ОТКРИЕМ, ЧЕ СВОЯ ЕЗИК СА СМЕНИЛИ НЕ ДУНАВСКИТЕ, А ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 4237 Коментари: 60 Гласове:
41

Последна промяна: 07.02 15:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
АКО ТЪРСИМ В "ДЖАГФАР ТАРИХИ" ПОТУЛЕНИ ИСТИНИ ЩЕ ОТКРИЕМ, ЧЕ СВОЯ ЕЗИК СА СМЕНИЛИ НЕ ДУНАВСКИТЕ, А ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ


   Фикцията,че Дунавските Българи са сменили езика си с измисления преди 2-3 века "славянски" е лъжа на тюрколози и чужди политици,чието разобличаване е направено не без мое участие и няма да повтарям добре познати истини. Не съм богат човек,но лично аз ще дам 10 000 евро награда на първия,който открие оригинален древен извор където да се твърди,че Дунавските Българи са сменили езика си! Пари ще намеря чрез банков заем- той само нека да открие такъв извор! Спокоен съм обаче за парите- те никога няма да бъдат спечелени,понеже такъв извор не съществува и НИКОГА няма да бъде открит!

  Докато тюрколозите се туткат да търсят несъществуващия извор,за да спечелят тази награда аз успях да открия друг извор който твърди,че не Дунавските,а Волжките Българи са сменили езика си преди повече от 1000 години! Резултатът значи е 1:0 за мен и за всички,които са на моето мнение а ако тюрколозите не се активизират да търсят по-енергично фамозния извор,те ще загубят и "мача" и своите постове,които заемат незаслужено в нашите академии и университети!

  "Моето" сведение впрочем е открито от проф. Петър Добрев и споменато в една негова книга,но той не му е обърнал достатъчно внимание поради естеството на Иранската теория,която защитава. В неговата книга "Посланията на древните Българи" (2015 г.,стр. 118) обаче е написано следното:

  "Цар Барадж съобщава също, че и след ислямизацията някои волжки българи продължили да си служат със старата българска дума ШЕГОР и с такива думи си служели за известно време и някои духовници, за да подчертават чрез тях своята ученост и "за да се отличават от простолюдието". Но още през Х в. възникнала съпротива срещу обичая да се употребява като знак на ученост старият български език. "Кан Ялкау се опитал да пресече това и изгонил от Болгар всички духовници, говорещи по бурджански" – съобщава цар Барадж.
  От това личи, че не само календарът на древните българи с характерната за него дума ШЕГОР, но и самият техен език изпаднал след ислямизацията в немилост и бил изтласкан извън столицата Болгар. Възникнали дори остри насмешки срещу хората, които си служели с древния вългарски език, който бил наречен с израза "бурджан теле". "Сред народа изразът "бурджан теле" започнал да означава "изпортена реч" – пише цар Барадж."
(Джагфар тарихи,глава 12).

     image

  Това сведение не е единствено- на други места в "Джагфар тарихи" също е споменато,че имало сериозни разлики между езиците на Българи и тюрки. В глава 13 например е написано,че Българското наречие е различно от тюркския език (кликни за да увеличиш):

     image

   Пак там,но в индекса на термините Българския език ("Бурджан теле") е обозначен различно от тюркския,който за разлика от него е наричан "Туран теле":

image

   На същото място е намекнато,че тюрките не могли да произнесат думата ХУН,а вместо нея казвали ХОТ (кликни върху изображението,за да го увеличиш):

image

   Думата БУРДЖАН,с която са наречени Българите в този спорен летопис не е някаква новост: със същата дума старите арабски летописци обозначават Дунавските Българи (виж "Арабски извори за Българите" от Райна Заимова- 2000 г.,стр.36 и на много други места в същата книга). Изразът "Бурджански език" сам по себе си е също показателен понеже в същата книга Райна Заимова пояснява,че старите арабски автори са наричали БУРДЖАНИ само Дунавските Българи а не Волжките,които били наричани от тях САКАЛИБА ("славяни") и БУЛГАР. В такъв случай този израз ясно потвърждава,че стария език на Волжките Бъ;лгари е езикът на Дунавска България а не езиците,които се говорят до днес край Средна Волга.

  Съобщението,че Волжките Българи са сменили езика си няма как да е лъжа понеже има достатъчно данни,че малкото оцелели думи от техния изначален език не са били тюркски,а "славянски" (т.е. Български):

1. АЛМЪШ (доислямско владетелско име във Волжка България)= ВЕЛМЪЖ (ВЕЛЕМЪЖ).
2. КАЛАНСУВ (арабски запис на име,с което Българите наричали един вид шапка)= КОЛЕНЦОВ ("Коленчата" шапка,т.е огъната поради своята дължина).
3. СУДЖУВ (вид Българска напитка)= СУЧОВ (Което го "сучеш",т.е. изпиваш на малки глътки от което следва,че се касае за вид алкохол като ракията или водката).
4. БИЛЯР (стар волжко-Български град)= БОЛЯР (средище на болярите).
5. ХАЛДЖА (име на езеро от Вожка България в стар арабски запис)= ГАЛЧА (преходна форма),т.е. ГЬОЛЧЕ и ГАЛИЧА (виж ГАЛИЧИЦА в Македония,т.е. ГЬОЛЕЧИЦА- Планина между езерата). Думата ГЬОЛ е обявена от пишман езиковедите за "турска" но тя е заемка в турския език,понеже я има в латинския и френския под формите ГЕЛ (Втечнено свещество) и ЖЕЛЕ (Полутечна субстанция).

  "Кан" Микаил Ялкау,който изгонил старите Български жреци от столицата Болгар също не е измислен- той съществувал реално и царувал през първата половина на Х век (930-943 г.) като наследник на Алмъш:

            image

  След него се възцарил синът му,който носел многозначителното име ГАБДУЛА (= Абдуллах: Новопосветен в исляма):

    image
 
  "Простолюдието",заради което Волжките Българи променили езика си несъмнено са околните тюркски народи,дошли край Волга към края на VI в. с войските на Първия тюркски каганат (552-657 г.),които по това време атакували Европа,но накрая били отблъснати от Българите.

     image

   Отрезвяващия факт,че Волжките Българи са сменили езика си още веднъж напомня че няма исторически извор който да твърди,че Дунавските Българи са направили същото. Този факт не е приятен на тюрколозите но е записан в извор,който те уважават и понякога даже цитират. Както казах и в предишна статия,"Джагфар тарихи" е противоречиво четиво,което съдържа до 10% истини и над 90% лъжи. Споменатото тук конкретно сведение обаче е част от истините,които тюрколозите искат никога да не бяха виждали и чували,но ние няма да им ги спестим!
Гласувай:
42
1


Вълнообразно


1. dobrodan - Щапаров :), направи си справка
02.02 23:51
какво значи и в кои езици думата sigir или сьiгьiр и отивай утре в банката :):):)! Първо: сменен е старият огурски език, който в Джагфара отъждествяват с хунския, с узийския огузки език, и така думата за крава става от шегор на сигир... Че е имало и славяноговорящи, през десети век аз съвсем не споря, техният език се е сменил и той полека с исляма и околната огузоезична среда. Утре точно племената на Аспарух ще ти пратя, да видиш дали не е имало езикова смяна и в Дунавска България :). Засега лека нощ :).

Наспа ли се вече?
Хайде (тюркска дума) малко материал:
Първо нека си имаш списък с думи, които в днешния ни почти славянски език са заимствани от тюркския. Ще ползвам моя преведена книга, както и други източници.

шаран - днешна сазан в руски език, потвърждава огурската си форма.
тари-бари - букввално иди да се вчешеш - при нас става дъра-бъра
тъп, тупвам, стъпвам и производните й - тюрския корен тъп, преведено пън. Няма да слагам транскрипции, няма смисъл.
арка - извивката на конския гръб дава производни в много езици, включително гръцки и латински. Не виждам начин тюрките точно това да заимстват от друг език. При нас не е много популярна.
поет - боет, боян
яру като корен може да е индоевропейска, а може и да не е, в тюркските езици й дават значението "разбивам".
тъма, тъмен - нищо общо със славянски език. Тумен, тюмен - десет хиляди...
леп, лепа; лепше - по-добро - тюркската дума за юфка. В сръбски език е жива, у нас почти не.
коренът "чут" от тюркски език има куп (също тюркска дума) производни у нас, всякакви - глагол, съществително от глагола и т. н.
ред - тюркска дума, рат.
мета, метла - метелчек.
Станалата вече банална "син", идва от бала сьiньi - детско телце.
пръв, първи - бер, бир.
Уста Колю Фичето - майстор :), не знам дали е турска заемка или по-ранна. Със сигурност коренът на "обуздавам, обуздая" е тюркската узда, юзда. Оттам и яздя, езда.
оттенък - нещо като тун, значение нощ.
широк - шир, джир. От ирек, иркен.
сокол - сук кул.
кося като глагол - от кису, режа. При нас скъсявам, скъсвам, куцам и т. н.
поле, поляна - по-алан.
кукувица - куке.
бутам, побутна - бутау.
мъх - мук.
книга - кенеге, куниг при нас.
хамут - камът.
шейна - чана, в руски - сани.
корен - тюркска, керен.
шибам - шеп, чепу. Възможно оттам и шепа/шъпа, говоря през длан - шепна....
каляска - кул аса, спуснати ръце.
талига, тегля - тегелек, тегеремек.
ръж - аръш.
тесен - тас.
решетка - практически без изменения.
буря - буран. Коренът бур при нас е добре усвоен, така да се каже.
чешма - взета и останала без изменения.
бебе - без изменения.
бот-ботуш.
наука, уча, учен - уку.
печка - пеш, пешеру, пешу.
капан - тюркска.
точен - тач, точ в точ е подходящ пример.
край - кър, къръй.
тотален - тоту :):):), тоташ.
къдрица - кудре.
бродя - бару. Коренът бар не е твърдо определен като тюркски, но през този език е пренесен в много думи в европейските езици. При нас - бара.
каша - аш, ашау.
уют - ою.
добивам, придобивка - табу, табъш; намирам, намерих.
строя, постройка - торак.
шия - старо звучене, днес жою, жойле.
тълкувам, тълковен - тълмачи ( в стария ни език!) - тулъ, тулук - напълнен, пълен.
остана, оставам - устеу (яд ме е за транскрипциите, не е точно това звука, но карай).
стягам, тегля - тегу, тагу. Теглич е добър пример.
стража - тор, торърга. Стоя.
сипвам, посипвам, досипвам - сибу, същото значение.
таслау - тесам, дялам. Тесла - съвсем славянска, нали...
мътя, размътвам - тюркското мут.
палавник, балама - бала - дете.
боляр, боляри - байлар, бай ер или ир. Боил е друго нещо.
тлъст - тулъ, пълен.
кора - каеръ
кова - от кою.
кирка - като инструмент - кереу, кърък.
клещи - келешче.
сабя - чапу. Понякога ти се иска да цапнеш някого :).
топор - тапу, тапар.
точа, точило - очлау.
чеканя - остаряла вече дума - от чоку.
чугун, чувен (архаична) - чуен.
канун - канон (сещай се къде я има още :).
(х)амбар, бразда, брана - борън, нос.
копая, копа сено - купен - куп, кубе.
мотика - матик.
склад - келет.
скот, скотовъдство - от коту.
ялов - ял, отдих ли почивка.
шум - шау, шом.
обратно, обрат - борълу, борълак (бурлак).
пазар - тюркска.
Пропускам няколко заемки в латински език нарочно, да не излезе, че са дошли у нас през него :).
чудо - кот (душа). След палатализация к - ч.
лъжец - ялган.
маяк - изцяло заета.
мир - нищо славянско.
пир - бъйрам :).
плешив - пелеш (пеласги? :):):)).
тъпча, стъпвам - таптау.
тормоз - тору, тормъш.
Да се поспра малко, а?
Обещах ти племената на Аспарух - имаш ги:

Най-малкият Кубратов син - Аспарух - заедно със своите бурджански (кавказки), иделски (волго-уралски), барсилски и дулобски българи (волинците) с помощ от хазарския хакан Кър-Багъл (Бахил, Баил) 300 години преди нас разбил гърците при устието на Дунав (Сула) и отнел от тях изконно българската земя Кара-Бурджан (Дунавска България) с областта Джураш (Овеч).
От тези със сигурност славянски език говорят само дулебите-дулоби (хвалинци, волинци).
Чудно на какъв език са се разбирали помежду си :)?
Домързя (тюркска дума - мирза, мурзя) ме вече. Попрочети малко от Антоанета Делева-Гранберг, има и други автори, не е да няма. И не забравяй, че Кубрат и Аспарух са от Суварската династия :).

Както знаеш, не работя по тези въпроси за пари :):):), харчи си ги със здраве. И след като хазарите са определени като тюрки, а ние говорим същия език преди да дойдем тук - потвърдено от арабски източници, както и в "Джагфар тарих" и са били каганат - доказуемо даже и от титлата каган в Киевска Рус - не сме си сменили езика, казваш?
Пишеш следното: 5. ХАЛДЖА (име на езеро от Вожка България в стар арабски запис)= ГАЛЧА (преходна форма),т.е. ГьОЛЧЕ и ГАЛИЧА (виж ГАЛИЧИЦА в Македония,т.е. ГьОЛЕЧИЦА- Планина между езерата). Думата ГьОЛ е обявена от пишман езиковедите за "турска" но тя е заемка в турския език,понеже я има в латинския и френския под формите ГЕЛ (Втечнено свещество) и ЖЕЛЕ (Полутечна субстанция).
Пропускаш Халдея като форма. Банджа - баня, а думата за гьол е звучала като "Кул", после "кюл" и доста по-късно гьол. Какво Галиче - не знам :). Келтите на запад стават гали (иначе са халдейци). Оттам Галициите в Испания и Украйна. За тюркските заемки и думи в европейските езици хората книги написаха, даже една чака да й почвам превода. Кога - дано е скоро.
Корен "сук" в славянски език не съм открил, може да подскажеш?
цитирай
2. bezistena - Поздрави, Приятелю, за категор...
03.02 00:13
Поздрави, Приятелю, за категоричните заключениия!
Поздрави и за поредното изобличаване на "Джагфар тарихи" – една от най – перфидните и коварни юдео – ционистки кагебистки анти – български разработки и фалшификати на руско – византийските имперски историци на вече 500 – годишните поробители и геноцидатори на Волжките Българи – изконен Български народ!
"Джагфар тарихи" е не само противоречиво четиво, което съдържа до 10% истини и над 90% лъжи!
Този тотален майсторски фалшификат е и връх на манипулационното дезинформайционно изкуство, защото тази висша историческа лъжа е съставена от общоизвестни безспорни несъществени истини, които служат за атестация за обективност на фалшификаторите, и върху които се постулират чудовищни лъжи и измислици!
Бъди благословен, Ангеле!
цитирай
3. nedovolen - Да добавя, преди месеци в статия на ...
03.02 09:58
Да добавя, преди месеци в статия на леон -Иван, за произхода и появата на името Иван, поръчах на приятел радиестезист да провери по неговата методика кога се появило името Иван по нашите земи.
Установи 850 000 г. /осемстотин и петдесет хиляди години/.
За каква промяна на езика да говорим.
:)))
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле! Първо, тюрк...
03.02 14:26
Здравей, Ангеле!
Първо , тюрколозите трябва да си изяснят разликата между антични" тюрки" и турците на бащата им Ататюрк!
Ние сме се натъкнали на безброй примери за близостта на латинския-лексикалната, с Българскиа ,както и тази с родствените му езици, с Българския-отново
Като се тръгне от героите на Илиадата,........ мине се през глатоли като съм , седя, със съшекствителни като око , уста, кобила, муле, овца, агне и се стигне до река и световъргеж/ въртя Хиляди думи
Днешнеят турски е млад език, сбор от персийски, арабски и...Български думи, префасонирани


Хубав ден, приятелю!
цитирай
5. get - Щапаров, изводите са верни! В...
03.02 21:06
Щапаров, изводите са верни!
Второ се потвърждават от един такъв изтъкнат езиковед като Владимир Напольских!
Който в изследването си със заглавие "Балто-славянский языковой компонент в Нижнем Прикамье в сер. I тыс. н. э." - прави анализ и стига до извода: Най-старият пласт стопанско-аграрна лексика на ВОЛЖСКО-КАМСКИТЕ НАРОДИ(тоест фино-угри !) е с БАЛТО-СЛАВЯНСКИ ПРОИЗХОД!
Това езиково повлияване е в резултат МИГРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКО ЕЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ ... след ВТОРИ ВЕК, в посоченият ареал съвпадащ с географско-политическите граници на по-късната Волжка България!
цитирай
6. barin - Здравей, Щапаров. Езикът на Дун...
03.02 22:47
Здравей, Щапаров. Езикът на ДунавскамБългария не е сменян, а само се усъвършенства, поради навлизането на нчужди думи и технически термини. Всеки език търпи някакви промени, като много думи вече не се използват.
Поздрави!
цитирай
7. shtaparov - Поздрави, Приятелю, за категор...
03.02 22:55
bezistena написа:
Поздрави, Приятелю, за категоричните заключениия!
Поздрави и за поредното изобличаване на "Джагфар тарихи" – една от най – перфидните и коварни юдео – ционистки кагебистки анти – български разработки и фалшификати на руско – византийските имперски историци на вече 500 – годишните поробители и геноцидатори на Волжките Българи – изконен Български народ!
"Джагфар тарихи" е не само противоречиво четиво, което съдържа до 10% истини и над 90% лъжи!
Този тотален майсторски фалшификат е и връх на манипулационното дезинформайционно изкуство, защото тази висша историческа лъжа е съставена от общоизвестни безспорни несъществени истини, които служат за атестация за обективност на фалшификаторите, и върху които се постулират чудовищни лъжи и измислици!
Бъди благословен, Ангеле!

Дал Бог добрo! "Качествения" фалшификат винаги съдържа немалко зрънца истина,та по-лесно да хваща "дикиш".
цитирай
8. shtaparov - какво значи и в кои езици думата s...
04.02 02:09
dobrodan написа:
какво значи и в кои езици думата sigir или сьiгьiр и отивай утре в банката :):):)! Първо: сменен е старият огурски език, който в Джагфара отъждествяват с хунския, с узийския огузки език, и така думата за крава става от шегор на сигир... Че е имало и славяноговорящи, през десети век аз съвсем не споря, техният език се е сменил и той полека с исляма и околната огузоезична среда. Утре точно племената на Аспарух ще ти пратя, да видиш дали не е имало езикова смяна и в Дунавска България :). Засега лека нощ :).

Наспа ли се вече?
Хайде (тюркска дума) малко материал:
Първо нека си имаш списък с думи, които в днешния ни почти славянски език са заимствани от тюркския. Ще ползвам моя преведена книга, както и други източници.

шаран - днешна сазан в руски език, потвърждава огурската си форма.
тари-бари - букввално иди да се вчешеш - при нас става дъра-бъра
тъп, тупвам, стъпвам и производните й - тюрския корен тъп, преведено пън. Няма да слагам транскрипции, няма смисъл.
арка - извивката на конския гръб дава производни в много езици, включително гръцки и латински. Не виждам начин тюрките точно това да заимстват от друг език. При нас не е много популярна.
поет - боет, боян
яру като корен може да е индоевропейска, а може и да не е, в тюркските езици й дават значението "разбивам".
тъма, тъмен - нищо общо със славянски език. Тумен, тюмен - десет хиляди...
леп, лепа; лепше - по-добро - тюркската дума за юфка. В сръбски език е жива, у нас почти не.
коренът "чут" от тюркски език има куп (също тюркска дума) производни у нас, всякакви - глагол, съществително от глагола и т. н.
ред - тюркска дума, рат.
мета, метла - метелчек.
Станалата вече банална "син", идва от бала сьiньi - детско телце.
пръв, първи - бер, бир.
Уста Колю Фичето - майстор :), не знам дали е турска заемка или по-ранна. Със сигурност коренът на "обуздавам, обуздая" е тюркската узда, юзда. Оттам и яздя, езда.
оттенък - нещо като тун, значение нощ.
широк - шир, джир. От ирек, иркен.
сокол - сук кул.
кося като глагол - от кису, режа. При нас скъсявам, скъсвам, куцам и т. н.
поле, поляна - по-алан.
кукувица - куке.
бутам, побутна - бутау.
мъх - мук.
книга - кенеге, куниг при нас.
хамут - камът.
шейна - чана, в руски - сани.
корен - тюркска, керен.
шибам - шеп, чепу. Възможно оттам и шепа/шъпа, говоря през длан - шепна....
каляска - кул аса, спуснати ръце.
талига, тегля - тегелек, тегеремек.
ръж - аръш.
тесен - тас.
решетка - практически без изменения.
буря - буран. Коренът бур при нас е добре усвоен, така да се каже.
чешма - взета и останала без изменения.
бебе - без изменения.
бот-ботуш.
наука, уча, учен - уку.
печка - пеш, пешеру, пешу.
капан - тюркска.
точен - тач, точ в точ е подходящ пример.
край - кър, къръй.
тотален - тоту :):):), тоташ.
къдрица - кудре.
бродя - бару. Коренът бар не е твърдо определен като тюркски, но през този език е пренесен в много думи в европейските езици. При нас - бара.
каша - аш, ашау.
уют - ою.
добивам, придобивка - табу, табъш; намирам, намерих.
строя, постройка - торак.
шия - старо звучене, днес жою, жойле.
тълкувам, тълковен - тълмачи ( в стария ни език!) - тулъ, тулук - напълнен, пълен.
остана, оставам - устеу (яд ме е за транскрипциите, не е точно това звука, но карай).
стягам, тегля - тегу, тагу. Теглич е добър пример.
стража - тор, торърга. Стоя.
сипвам, посипвам, досипвам - сибу, същото значение.
таслау - тесам, дялам. Тесла - съвсем славянска, нали...
мътя, размътвам - тюркското мут.
палавник, балама - бала - дете.
боляр, боляри - байлар, бай ер или ир. Боил е друго нещо.
тлъст - тулъ, пълен.
кора - каеръ
кова - от кою.
кирка - като инструмент - кереу, кърък.
клещи - келешче.
сабя - чапу. Понякога ти се иска да цапнеш някого :).
топор - тапу, тапар.
точа, точило - очлау.
чеканя - остаряла вече дума - от чоку.
чугун, чувен (архаична) - чуен.
канун - канон (сещай се къде я има още :).
(х)амбар, бразда, брана - борън, нос.
копая, копа сено - купен - куп, кубе.
мотика - матик.
склад - келет.
скот, скотовъдство - от коту.
ялов - ял, отдих ли почивка.
шум - шау, шом.
обратно, обрат - борълу, борълак (бурлак).
пазар - тюркска.
Пропускам няколко заемки в латински език нарочно, да не излезе, че са дошли у нас през него :).
чудо - кот (душа). След палатализация к - ч.
лъжец - ялган.
маяк - изцяло заета.
мир - нищо славянско.
пир - бъйрам :).
плешив - пелеш (пеласги? :):):)).
тъпча, стъпвам - таптау.
тормоз - тору, тормъш.
Да се поспра малко, а?
Обещах ти племената на Аспарух - имаш ги:

Най-малкият Кубратов син - Аспарух - заедно със своите бурджански (кавказки), иделски (волго-уралски), барсилски и дулобски българи (волинците) с помощ от хазарския хакан Кър-Багъл (Бахил, Баил) 300 години преди нас разбил гърците при устието на Дунав (Сула) и отнел от тях изконно българската земя Кара-Бурджан (Дунавска България) с областта Джураш (Овеч).
От тези със сигурност славянски език говорят само дулебите-дулоби (хвалинци, волинци).
Чудно на какъв език са се разбирали помежду си :)?
Домързя (тюркска дума - мирза, мурзя) ме вече. Попрочети малко от Антоанета Делева-Гранберг, има и други автори, не е да няма. И не забравяй, че Кубрат и Аспарух са от Суварската династия :).

Както знаеш, не работя по тези въпроси за пари :):):), харчи си ги със здраве. И след като хазарите са определени като тюрки, а ние говорим същия език преди да дойдем тук - потвърдено от арабски източници, както и в "Джагфар тарих" и са били каганат - доказуемо даже и от титлата каган в Киевска Рус - не сме си сменили езика, казваш?
Пишеш следното: 5. ХАЛДЖА (име на езеро от Вожка България в стар арабски запис)= ГАЛЧА (преходна форма),т.е. ГьОЛЧЕ и ГАЛИЧА (виж ГАЛИЧИЦА в Македония,т.е. ГьОЛЕЧИЦА- Планина между езерата). Думата ГьОЛ е обявена от пишман езиковедите за "турска" но тя е заемка в турския език,понеже я има в латинския и френския под формите ГЕЛ (Втечнено свещество) и ЖЕЛЕ (Полутечна субстанция).
Пропускаш Халдея като форма. Банджа - баня, а думата за гьол е звучала като "Кул", после "кюл" и доста по-късно гьол. Какво Галиче - не знам :). Келтите на запад стават гали (иначе са халдейци). Оттам Галициите в Испания и Украйна. За тюркските заемки и думи в европейските езици хората книги написаха, даже една чака да й почвам превода. Кога - дано е скоро.
Корен "сук" в славянски език не съм открил, може да подскажеш?

Аз нямам толкова статия,колкото ти имаш коментар! А първия си коментар защо го изтри- уплаши се от нещо май? "Аналозите" обаче,които си посочил са сметка без кръчмар понеже:

1. Тюрките заели много думи от перси, "славяни", Българи, араби, гърци, китайци и пр.- в това число и думата СИГИР,която е индоевропейска далеч преди първите тюрки да се зародят.
2. Твоите "съответствия" рядко имат смислово съвпадение с думите,които опитваш да обясниш.
3. Думата СИС няма турско съответствие но ако има- давай!
4. Всяка от споменатите по-горе думи има чудесна Българска етимология,т.е. индоевропейска и мога да ги обясня една по една далеч по-добре от тюрките,но за целта тепърва трябва да напиша нова статия,а не ми се започва в момента най-малко пък за тези фасулски думи! Затова ще дам само няколко примера измежду тях за да не помислиш,че не разполагам с правилните тълкувания на всяка една от тях:

а) "ДЪРА-БЪРА". Идва от думите ДЪРДОРЯ и БЪРБОРЯ,от които е образувана древно-"гръцката: дума БАРБАРИ (на латински- "варвари"),чието значение е БЪРБОРИ (БЪРБОРЕЩИ НЕРАЗБРАН ЕЗИК).

б) ШАРАН е форма на думата ЖИРЯН (ЖИРЕН= ТЛЪСТ,ДЕБЕЛ) което е обяснимо,понеже туловището на шарана се издува по средата като корема на дебел мъж.

в) ТЪМА произлиза от думата ДОМА а това за праисторическите Българи е лесно обяснимо,понеже тогава те живеели в пещери и землянки,вкопани поне частично в земята и нямащи никакви прозорци.

г) ПОЕТ. Идва от думите ПОЯ (ПЕЯ) и ПИЯ,понеже напиващите се често ги извивало на песни. Оттам е древната "гръцка" дума ПЕАН,която всъщност е Българска (Белазгийска) и означава ПЕЯН (Който го изпяваш),а такива добри съотвествия твоята "теза" няма как да посочи!

д) ДОБИВАМ= ДОБАВЯМ към имуществото си,което иде от представката ДО и коренът БАВЯМ,който е съкратена форма на думата БАРВЯМ (БАРУВАМ,ПОБАРВАМ) т.е. ДОБИРАМ (ДОПИРАМ,ОБИРАМ)= ДОБИВАМ СЕ (СДОБУВАМ СЕ) С НЕЩО!

е) БАНЯ. От там са "западняшките" думи БАД и ВАНА (буквално- БАНЯ),като ВАНА иде от нашенското ВАДНА (ВОДНА) изречено с онзи Български диалект,чрез който руснаците превръщат МОСВА в МАСКВА а РОСИЯ- в РАССИЯ.

ж) ТОПОР= ТУПАР (с който тупваш някого по главата или снагата). Коренът е думата ТУП: от него идват думи като ТЪПАК (ТУПЯК= Тупнат/ударен/ по главата), СТЪПВАМ (СТЪПКВАМ), ТЪПАН (Който издава звук като го ТУПАШ,т.е. като го УДРЯШ). Оттам е древно-"гръцкото" ТИМПАН (на Български ТЪМПАН= ТЪПАН/ТУПАН,назализирана ф-ма) и още много други думи,за които не ми се пише цяла нова статия.

з) ШУМА. Идва от още по-старите форми ДУМА и ГЛУМА като ДУМАМ= ШУМАМ (Вдигам шум). От формата ГЛУМА е думата ГЛАМАВ (= ГЛУМАВ,т.е. Празнодумец) а от ШУМА е немската дума ЗУМЕР (= ШУМЕР,ВДИГАЩ ШУМ). От думата ДУМА идват още много форми подобни на ШУМА (ШУМЯ, ШУМОЛЯ, РОМОЛЯ)- например УМЕН (= ДУМЕН/ДУМЯН: Който те привлича /придумва/ с думи а не с дела), ДУМКАМ (Вдигам шум,Думкам с гръмотевици) и пр., а има и доста "келтски" (Белгийски= Български) съответствия,но почти никакви турски. Та когато ми намериш толкова тюркски съответствия на думата ШУМА,колкото аз намирам индоевропейски,тогава иди ми доказвай че тп не е Българска а турска!

и) ШЕЙНА. Тази дума също не е тюркска,колко и да им се иска на гламавите тюрколози,понеже идва от простата дума ШЕТНЯ (ШЕТАНЕ,Придвижване напред-назад) свързана с онзи Български бог,който гърците наричали Хермес. Защо шейната ще се движи напред-назад,а не само напред? Причината е проста: дедите ни си правели шейни от дърво с онези крачни кормила,които познаваме от детските си години и избирали някое стръмно място,от което да се спускат за забавление. Стръмното място ги карало да ШЕТАТ със ШЕЙНАТА (ШЕТНЯТА) т.е. да отиват първо нагоре,а после да се спускат надолу и така много пъти.

Подобни съответствия имам на всички други думи които си подбрал,но виждаш колко място отива само за няколко от тях,а хората нямат време да четат "фермани",затова на първо време и тези ще ти стигнат.
цитирай
9. shtaparov - Да добавя, преди ...
04.02 03:33
nedovolen написа:
Да добавя, преди месеци в статия на леон -Иван, за произхода и появата на името Иван, поръчах на приятел радиестезист да провери по неговата методика кога се появило името Иван по нашите земи.
Установи 850 000 г. /осемстотин и петдесет хиляди години/.
За каква промяна на езика да говорим.:)))

Методите на радиестезистите не са ми ясни и не мога да ги коментирам приятелю,но цифрата 850 000 години е съвършено нереалистична.
цитирай
10. shtaparov - Здравей, ...
04.02 03:37
leonleonovpom2 написа:
Здравей, Ангеле!
Първо , тюрколозите трябва да си изяснят разликата между антични" тюрки" и турците на бащата им Ататюрк!
Ние сме се натъкнали на безброй примери за близостта на латинския-лексикалната, с Българскиа ,както и тази с родствените му езици, с Българския-отново
Като се тръгне от героите на Илиадата,........ мине се през глатоли като съм , седя, със съшекствителни като око , уста, кобила, муле, овца, агне и се стигне до река и световъргеж/ въртя Хиляди думи
Днешнеят турски е млад език, сбор от персийски, арабски и...Български думи, префасонирани


Хубав ден, приятелю!

Благодаря- Българските думи в латинския наистина са много за което си има важни причини разбира се,а в тюркския език има доста Български и дори латински думи,за което причините са също така важни.
цитирай
11. shtaparov - ... изводите са верни!В...
04.02 03:40
get написа:
Щапаров, изводите са верни!
Второ се потвърждават от един такъв изтъкнат езиковед като Владимир Напольских!
Който в изследването си със заглавие "Балто-славянский языковой компонент в Нижнем Прикамье в сер. I тыс. н. э." - прави анализ и стига до извода: Най-старият пласт стопанско-аграрна лексика на ВОЛЖСКО-КАМСКИТЕ НАРОДИ(тоест фино-угри !) е с БАЛТО-СЛАВЯНСКИ ПРОИЗХОД!
Това езиково повлияване е в резултат МИГРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКО ЕЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ ... след ВТОРИ ВЕК, в посоченият ареал съвпадащ с географско-политическите граници на по-късната Волжка България!

Това изследване е безценно за България: благодаря!
цитирай
12. shtaparov - Здравей Иване!
04.02 03:42
barin написа:
Здравей, Щапаров. Езикът на ДунавскамБългария не е сменян, а само се усъвършенства, поради навлизането на нчужди думи и технически термини. Всеки език търпи някакви промени, като много думи вече не се използват. Поздрави!

Това е истината,казана с няколко думи- благодаря приятелю!
цитирай
13. dobrodan - Първият ми коментар е допълнен, а не изтрит. Само така успявам да пратя по-дълъг текст
04.02 09:56
Защитаваш тезата си старателно, но неубедително. Не е необходимо да тълкуваш значението на думите, които съм ти подбрал, и думата ЖИР в нашия език не се употребява.
Шар означава кълбо, отново не е славянска. Предположително ирански произход. Добре е да спомена, че съвпаденията в тюркските - НЕ ТУРСКИ! - ЕЗИЦИ - с думи от иранските езици означават близък и продължителен контакт между народите-езикови носители и кой от кого е заел не е лесно да се издири, това е работа за професорите. Турският език е различен от тюркските и то доста, пълен е със заемки. Не сме говорили този език като идваме на Балканите, много ясно.
Веднъж заета, една дума може да даде десетки производни, това и сам го знаеш.
Такива звукозаменящи еквилибристики всеки може да направи. Има едно изречение как от мухата става слон :).
От ШЪТАМ до ШЕЙНА не можеш го докара даже и срещу много пари :).
Баня не е тюркска дума, просто ти обясних какво значат Банджа (дето я изкарват Фанагория) и Халджа - Халдея.
Писах ти за корена "сук", не за СИС. Имах предвид тълкуването ти на суджув/сучув.
За поет и пеене можеш да се сетиш по името на бояните-пеони. За инструментите, съпровождащи пеенето, вече съм писал и никой освен гайдата (предполагам келтска като инструмент) не можеш да извадиш през нашия език. Всъщност "хайде" е дума, разпространена в доста езици. Закон за синхармонизъм предполагам че знаеш какво е. Опитай се да приемеш, че има и други хора, които се занимават с езикови въпроси (не визирам себе си, аз обикновено ползвам готови неща, ако и да си имам личните находки) и ще е добре да проследиш как са стигнали до заключенията и изводите си. Не всичко е политика, скъпи приятелю. Има и още едни снимчици на страници от книги, как да ти ги пратя...
Та казвам - нека да сме реалисти и да не бъдем вездесъщи :), като става въпрос за трудничко доказуеми тези. Сега ще ти дам един по-различен поглед по езиковите въпроси: "В книге представлены результаты исследований некоторых
вопросов этнической истории европейских племён и народов по данным
античных и раннесредневековых письменных источников. Установлено,
что, судя по этнонимии и другой терминологии, на всей территории
Европы с древнейших времён обитали и тюркскоязычные народы,
которые мигрировали сюда, начиная с III тысячелетия до н.э., из районов
Предуралья и Среднего Поволжья. Антропологически это были в
основном народы европеоидного типа. При этом, в местах нового
расселения они занимали в течение очень длительного времени
доминирующее положение среди автохтонных, вероятно,
флективноязычных племён. Но к X–XII векам н. э. эти тюркскоязычные
народы перешли на флективные языки автохтонного населения и
смешались с ним, став одними из предков большинства современных
европейских народов."
Да съм жив да я преведа и нея.
цитирай
14. shtaparov - (Защитаваш тезата си старателно, но ...)
04.02 12:56
dobrodan написа:
Защитаваш тезата си старателно, но неубедително. Не е необходимо да тълкуваш значението на думите, които съм ти подбрал, и думата ЖИР в нашия език не се употребява.
Шар означава кълбо, отново не е славянска. Предположително ирански произход. Добре е да спомена, че съвпаденията в тюркските - НЕ ТУРСКИ! - ЕЗИЦИ - с думи от иранските езици означават близък и продължителен контакт между народите-езикови носители и кой от кого е заел не е лесно да се издири, това е работа за професорите. Турският език е различен от тюркските и то доста, пълен е със заемки. Не сме говорили този език като идваме на Балканите, много ясно.
Веднъж заета, една дума може да даде десетки производни, това и сам го знаеш.
Такива звукозаменящи еквилибристики всеки може да направи. Има едно изречение как от мухата става слон :).
От ШЪТАМ до ШЕЙНА не можеш го докара даже и срещу много пари :).
Баня не е тюркска дума, просто ти обясних какво значат Банджа (дето я изкарват Фанагория) и Халджа - Халдея.
Писах ти за корена "сук", не за СИС. Имах предвид тълкуването ти на суджув/сучув.
За поет и пеене можеш да се сетиш по името на бояните-пеони. За инструментите, съпровождащи пеенето, вече съм писал и никой освен гайдата (предполагам келтска като инструмент) не можеш да извадиш през нашия език. Всъщност "хайде" е дума, разпространена в доста езици. Закон за синхармонизъм предполагам че знаеш какво е. Опитай се да приемеш, че има и други хора, които се занимават с езикови въпроси (не визирам себе си, аз обикновено ползвам готови неща, ако и да си имам личните находки) и ще е добре да проследиш как са стигнали до заключенията и изводите си. Не всичко е политика, скъпи приятелю. Има и още едни снимчици на страници от книги, как да ти ги пратя...
Та казвам - нека да сме реалисти и да не бъдем вездесъщи :), като става въпрос за трудничко доказуеми тези. Сега ще ти дам един по-различен поглед по езиковите въпроси: "В книге представлены результаты исследований некоторых
вопросов этнической истории европейских племён и народов по данным
античных и раннесредневековых письменных источников. Установлено,
что, судя по этнонимии и другой терминологии, на всей территории
Европы с древнейших времён обитали и тюркскоязычные народы,
которые мигрировали сюда, начиная с III тысячелетия до н.э., из районов
Предуралья и Среднего Поволжья. Антропологически это были в
основном народы европеоидного типа. При этом, в местах нового
расселения они занимали в течение очень длительного времени
доминирующее положение среди автохтонных, вероятно,
флективноязычных племён. Но к X–XII векам н. э. эти тюркскоязычные
народы перешли на флективные языки автохтонного населения и
смешались с ним, став одними из предков большинства современных
европейских народов."
Да съм жив да я преведа и нея.

Щом всеки може да направи такива "еквилибристики",каква е гаранцията,че и ти не ги правиш ??? Гаранцията е нулева разбира се! А думата СОК,за която така си се хванал е идентична със "западняшката",но всъщност видоизменена Българска дума СОС,което в общи линии означава "нещо полутечно". Едната дума може да премине в другата по закона на "Сатем" и "Кентум" формите,а конкретно тази не е паднала от Марс разбира се. Тя всъщност е получена от едно от многото Български имена на онзи бог,който гърците наричали Хермес. За да разберем това,трябва да познаваме добре естеството му. "Прерогативите" на Хермес у гърците са варваризирани доволно но езиковата археология сочи,че у дедите ни не е било така. При тях той е бил бог на гърма (ГЕРМЕС= ГЪРМЕЖ),на движението (ШЕСТ= ШЕТ: Шетащия бог) и заплодяването,затова негов свещен "атрибут" била семенната течност,наричана от дедите ни в най-старо време СОК та и СОС. От името на този бог иде и думата СОЧА т.е.- Указвам точна посока (ПО-СОКА,Следване на Хермес т.е.- Пътя на гръмотевицата),съгласно който дедите ни изнамерили своите "руни" (йероглифи) още преди хиляди години!

Въпросното име на Хермес,което имам предвид притежава огромен брой вариации освен СОК и СОС: КОК (висока прическа),ЧОК (диал.произношение на ЧУК т.е. УДАР), КИК (оттам КИКА- "Нещо високо"), ЧУКА (възвишение,"очукано" от гръмотевици),наричано още ТЕПЕ т.е. ТУПА (Място,на което удрят гръмотевиците а в прен.смисъл: "Местоживелище" на Хермес). Оттам е и думата КУЧА (КУЧЕ),което е свещено животно на Хермес разбира се,а също и думата КЕКАВ (човек,изкривен от болежки и страдания),с което е оприличен на криволиците на мълниите по небето като не забравяме,че Мълнията е самият Хермес- Пратеник на боговете,който шета от небето до земята а после пак се "връща",за да продължи този цикъл отново и отново!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
04.02 13:54
Думата СОК е може би най- подходящата за изтъкване на родствени и езикови връзки на Българите с римляните и едновременно най- неподходящата да са се подчертава тюркския/ турския/ и произход
На латински сок е СУКУС, на френски е СЮК По финикийските правила/ сирийските/, защото гръцката азбука е взета от тях, гласните не играят роля ,защото са променливи и ги няма в азбуката Вижда се пълното покритие в латински, френски и Бълтарски в съгласните , които са скелета на думата!
цитирай
16. dobrodan - Ако да бе погледнал поне през пръсти
04.02 15:35
на Салимжанов книгата, сега нямаше да питаш :):):) откъде са ми еквилибристиките :).
Има и от други места, сам аз ще покажа нещо само ако съм сигурен.
Та по темата. Българи на Балканите е имало къде-къде преди Аспарух да се пресели насам. Били са славяноговорящи - то си го пише и в "Джагфара" - местните улчии - но тези на Аспарух смятам да е трябвало наново да учат език. Отделно сърбите, които също са обитавали и тия земи, носят точно славянския език отвъд Дунав - образно казано, близък до днешния наш език тук е имало. Но понеже стана дума за Аспарух и "ордата" му - орда значи ред, а не хамави орки, както си го представят много хора - е те точно техния език се е сменил. Особено на командващите парада.
Защото си има инвентарни надписи, надписи с гръцки букви, надписи и с "тюркски" руни и знаеш на кой език са. Чак през Второто Българско царство вече не се срещат други освен славянските български имена и титли. Надявам се това да ти говори нещо.
Погледни малко по-назад от траки и гърци. Там сме, не при Хермес и Дионис, те са "късен период".
P. S. Има ли други "кандидати" за наградата :), т. е. мислещи като мене? Или останах сам-самичък :)? Хе-хе!
цитирай
17. get - До 16. dobrodan - Ако да бе погледнал поне през пръсти ... АМИ ТИ ЯВНО ПРЕЗ ПРЪСТИ си чел книгата на ... ?
04.02 21:10
dobrodan написа:
на Салимжанов книгата, сега нямаше да питаш :):):) откъде са ми еквилибристиките :).
Има и от други места, сам аз ще покажа нещо само ако съм сигурен.
Та по темата. Българи на Балканите е имало къде-къде преди Аспарух да се пресели насам. Били са славяноговорящи - то си го пише и в "Джагфара" - местните улчии - но тези на Аспарух смятам да е трябвало наново да учат език. Отделно сърбите, които също са обитавали и тия земи, носят точно славянския език отвъд Дунав - образно казано, близък до днешния наш език тук е имало. Но понеже стана дума за Аспарух и "ордата" му -....точно техния език се е сменил. Особено на командващите парада.
Защото си има инвентарни надписи, надписи с гръцки букви, надписи и с "тюркски" руни и знаеш на кой език са. Чак през Второто Българско царство вече не се срещат други освен славянските български имена и титли. Надявам се това да ти говори нещо.
Погледни малко по-назад от траки и гърци. Там сме, не при Хермес и Дионис, те са "късен период".
P. S. Има ли други "кандидати" за наградата :), т. е. мислещи като мене? Или останах сам-самичък :)? Хе-хе!


... Писатель, философ и драматург Рафис Хасанович Салимжанов! ЗАБЕЛЕЖИ - нямащ ПОДГОТОВКА НА ЕЗИКОВЕД?

За същата книга в интервю а и в предговора на някои от изданията ПИШЕ СЛЕДНОТО?

"Салимжанов предлагает вниманию читателей свою сатирическую повесть-эссе «Великий язык тюрков», в которой объединены языкознание, философия, история, поэзия и юмор."

Не само книгата ... а и лапнишарани КОИТО НЕ ЗНАЯТ И ДУМА ПО ТУРСКИ - да ми ОБОСНОВАВАТ ТЕЗИТЕ СИ ... ЗА НАЙ-РАНЕН ГЕНЕЗИС//ПРИСЪСТВИЕ ОТ ТУК на ТЮРКИ - Е пример най-малкото за ХУМОР?
А когато това са БЪЛГАРИ-ТАНГРИСТИ ... хумора СТАВА ЧЕРЕН!

Отново припомням - което вече съм ЦИТИРАЛ ... НО БЪЛГАРО-ТАТАРИСТИТЕ, НЕ ЧУВАТ?

...Язык булгар схож с языком хазар, а у буртасов язык другой, и также язык русов другой, чем язык хазар и буртасов.
(Перевод Т.М. Калининой по: ал-Истахри. С. 225)


От източник:
http://www.ruhistor.ru/istochniki_vos_020.html

П.П.
Всъщност ДОБРОДАНЕ - правиш НЕКОРЕКТНИ ВНУШЕНИЯ ... ВЪПРЕКИ ОБСТОЯТЕЛСТВЕНИТЕ МИ ОБЯСНЕНИЯ ПО В-СА, в контекста НАПИСАНИЯ ПРИТ ТЕБ ПОСТ:
31.10.2019 10:55 - "За кое мълчи историята ни..."
от 31.10.2019 10:55 ч.
В който ВЕЧЕ СЪМ ОБЯСНИЛ - а ти "ЗАБРАВИЛ" - Какво коментирахме ?
Предвид това - ПРИПОМНЯМ за теб - ТУРКУМАНА-ТАНГРИС - Какво сме говорили?

Цитат по коментар (мой №76)
dobrodan написа:
ДА ИЗКАЖА ИСКРЕНИ БЛАГОДАРНОСТИ НА ВСИЧКИ ВАС, които взимате участие в дискусията! Така една от целите ми е на път да се постигне: да накарам хората да мислят, разучават, изказват предположения, привеждат доказателства и информация.
САМО С ОБЩИ УСИЛИЯ МОЖЕМ ДА НАМЕРИМ ИСТИНАТА СИ, ДОРИ И ДА НЕ Е ЦЯЛАТА И ПЪЛНАТА. Аз ще я приема, каквато и да е тя.


... по ВЪПРОС(а) за Произхода на Нас-Българите=НАЙ-СТАРИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ и ТЯХ волжските:татари-ТЮРКИ?

Тази тема е ТВЪРДЕ БОЛЕЗНЕНО/щекотлива, ЗА ТОЗИ - който се опита да внесе ЯСНОТА В НЕЯ ... тъй като освен историко-етнографска? СЪЩАТА е и С ИСТОРИОСОФСКО-ПОЛИТИЧЕСКА ОБРЕМЕНЕНОСТ ?!

- Казано по друг начин - ЗАЩО ПО ТОЗИ НАЧИН В ИСТОРИЧЕСКАТА ЛИТЕРАТУРА - има такива ТЕЖНЕНИЯ ДА ИЗКАРВАТ ... НАС? КАТО ПАК ДЕБЕЛО ПОДЧЕРТАВАМ: Нас=протоевропейцие-БЪЛГАРИ, за едно и също, с Тюркутите-азиатци ОТ ТАТАРСТАН?

А, че БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ ТЮРКИ ? Можем да съдим по не едно и две сведения от време - Когато СПОМЕНА ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ - не е бил ЗАТРУПАН С ПОСЛЕДВАЩИТЕ "наукообразни" теории-лъжи за произхода ни?

Цитирам ти само ДВЕ СВЕДЕНИЯ, ОТ 10-ти(края) и начало на 11-ти век ... които изкушените като теб, Динков или един Бешелвлиев - или не знаят, или знаейки НЕ ИСКАТ ДА КОМЕНТИРАТ ... защото Е СВЪРЗАН НЕ ДОТОЛКОВА - по отношение, "РОДСТВОТО" НИ с тюрко-татарите на Волга, а С ТОВА с >>Х-А-З-А-Р-И-Т-Е <<!!!>?????>!
- Наследниците на които, в момента се явяват БЛИЗО 80% от ГЕНОФОНДА НА НАСЕЛЕНИЕТО СЪСТАВЛЯВАЩО ционистката държава Израел?

Сведение първо - писано от персо-арабско езичния ал Истахри:
„Хазарският език се отличава от езика на турките и персите, и въобще с него не е сходен ни един език от известните ни народи …”
– Като това сведение се допълва от вторият автор ал-Бакри - ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО?

Цитат:
„ … езикът на българите ПРИЛИЧА НА ЕЗИКА, НА ХАЗАРИТЕ а езика на „россите” е различен от езика на хазарите …”
– Като ще ви попитам: започвате ли да схващате - къде се крие загадката(?) ако ли не, ще имам честта да ви я посоча … но вече СЛЕД КАТО АДЕКВАТНО ОСМИСЛИТЕ - казаното от ЦИТИРАНИТЕ ДВА - арабски извора/автора?

- Такива ми ти работи драги Добродане - имащ проблем, С ТОВА, че Ние-БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ ТЮРКИ!? С произход от Централна Азия и Алтайско-памирския ареал, Ареалът НА ПЪРВОНАЧАЛНА ПОЯВА НА ТЮРКСКО ГОВОРЯЩИТЕ ЕТНОСИ?

- С уважение и молба - организираност във ВЪПРОСИТЕ ? Просто не затрупвай с цитати, от което четеш при Нурутдинов ... и подобните му тюрко-казански фолк-хисторици :)) - Моля ?

П.П.
А за истиността на това, което твърдя за "хазарите-козари" ... сега "евреи" - Те поздравявам с нагледен поздрав И ПРИМЕР от техния танцов-фолклор ХОРОТО ?
Адрес:
https://www/watch?v=rblldr00aQk
Даже си имат и точно с нашето БЪЛГАРСКОТО ИМЕ ХОРО - наричат го "Булгарка" ... ще трябва да го потърся в Нета ?

... така че, да се смее или да плаче човек - щот? В тази книга която са ни пробутали за Най-стар ЗАВЕТ "Библията" - се говори, че от следпотопния-Ной произлезли всички народи по земята - в това число и ние българите - Амъ?
Ама преди Потопа - най-вероятно предците на "дядо-Ной" - ще да са били тези? - За които твърдят, че СМЕ ПРОИЗЛИЗАЛИ ОТ "ЗИЕЗИ" :))) ?? :)) !
...
цитирай
18. fun1001 - 17. get - До 16. dobrodan - Ако да бе погледнал поне през пръсти/ или..не гледайте през пръсти))
05.02 11:41

... така че, да се смее или да плаче човек - щот? В тази книга която са ни пробутали за Най-стар ЗАВЕТ "Библията" - се говори, че от следпотопния-Ной произлезли всички народи по земята - в това число и ние българите - Амъ?
Ама преди Потопа - най-вероятно предците на "дядо-Ной" - ще да са били тези? - За които твърдят, че СМЕ ПРОИЗЛИЗАЛИ ОТ "ЗИЕЗИ" :))) ?? :)) !
цитирай
19. dobrodan - Да, Гете, съгласен съм с теб. А сега малко уточнение:
05.02 11:44
никога и никъде не съм твърдял, че сме тюрки или турки.
Езикът на хазарите и на българите на Аспарух е еднакъв, идват от едно и също място, където обаче, забележи, не съм и чувал някой да е говорил език близък до този на славяните, който нали "ние" сме им го дали?
Малко по-нагоре постнах цитат на руски език от следвашата книга, дето си плаче за превод. Интересни обосновки има вътре.
Салимжанов може да няма езиковедска подготовка, по твоята логика никой ли не го е консултирал, докато пише?
Гете, Бурджан е в Кавказ, ние сме кара-бурджани - смело използвам тюркската терминология - ти колко кавказки езика знаеш, че аз нито един не вдявам?
Мога да ти пратя на лични някои подробности, ако искаш. Кога и как и кой въвежда славянски език в Рус, даже и датиране има?
Нехаеш ли, байо Гете, нехаеш ли? Ето го и дулобският език :):):).
Пак опря до днешните българи, или до нас. Темата е за езика на Аспаруховите.
За тангризма - атеист съм. За туркоманството - най-красиви са жените на границата на Полша и Украйна (според мен).
Мдаа, брезови грамоти на славянски език са намерени и в Сибир, не знаеше ли? :):):)
Малко новички, ама нищо. Фолк история не пише само Нурутдинов :), къде го царя Колад, ами Брем от Бирма ли иде, или от Перм :), кой е цар Болг; Илирик Аларих ли следва да се чете??? Обаче ги дъвче купчина народ и не се спира :).
Чети "Джагфара" по-внимателно, пише и кога се подменя в голяма степен етническият състав на Волжка България, малко преди татарското нашествие става това. Навлизат тюрките и във властта.
Може да разбереш някой ден, че както "славяните" са българи, така и "тюрките" са българи. Макар и да са различни народи. Ни най-малко не очаквам всички да мислят като мен. А сега погледни какво помолих да провери Щапаров - да прегледа намерените надписи у нас и о, ужас - то имало и на "чужди езици"?!
С цялото ми искрено уважение, Гете, нека нищим въпросите както трябва, а не както искаме да бъде. С пожелание да научиш "татарски", не само турски език :), различни са.
Прекрасна снимка от Викито на Омуртаг, кана сюбиги:

https://bg/wiki/%D0%9E%D0%BC%D1%83%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B3#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:EmperosEnvoyByMourtagon

Ако не излезе читав линка, просто си наберете Омуртаг в "педията" и ми разтълкувайте що за чалма е на главата му... и какви хубави шатри (или юрти) е разпънал... и колко славянски е облечен с кафтан...спирам, да има и за после :).
Затова няма да оцелеем - делим се както Атиловите синове...а за русите всички са руси...за турците всички са турци.
Да бе, щях да пропусна. Гете, оня дакийски дракон що ли ми прилича на вълча глава :), не че съм виждал дракони, ама явно тия, дето са го писали за дракон берат евтина тревица...:).
цитирай
20. bezistena - Адмирации, get !
05.02 15:27
Рядко срещана надакадемична причинно – следствена аналитична логика!
Винаги сме се чудели, защо нямаш самостоятелни блогови публикации, обаче участието ти във форумните дебати, което е удивително стойностно, показва че черпиш сили от живия и динамичен синергитичен обмен и особено от противостоящите ти, чиито оръжия и джепане пленяваш с лекота и влагаш в твоя арсенал и актив!
Поздрави и бъди благословен в полза Роду!

А, и нещо от нашия екип във връзка със Зиези, от Който/Когото, сме Българите!

ЗИЕЗИ=ИЗИЕЗ=Изуз – Исус –
Българският Господ Бог Отец Исус, Творецът и Демиург на световете и още ...в нашия блог във всичките ни 1400 статии само за Него пишем
цитирай
21. get - До 19. dobrodan -
06.02 14:36
dobrodan написа:

1. Езикът на хазарите и на българите на Аспарух е еднакъв, идват от едно и също място, където обаче, забележи, не съм и чувал някой да е говорил език близък до този на славяните

Виж мой коментар №5 - Който допълвам, че Наполских ПОЯСНЯВА ... езика Е ЕВРОПЕЙСКИ - с близки паралели до тракийско-балтийските? ... нещо подобно, като твърдение срещащО се Е И при Дуриданов, Върба, Басанович и Трубачов? ... ВЕЧЕ ВЪВ ВРЕМЕНА НА ЧЕРНЯХОВСКА КУЛТУРА - този ЕЗИК ПРЕТЪРПЯВА НОВА ТРАНСФОРМАЦИЯ и започва да се ДОБЛИЖАВА ДО ЕЗИКА - говорен ОТ "аспарухову-котрагови и боянови" БЪЛГАРИ ... а и с този език на СЕДЕМТЕ ГЕТСКИ ПЛЕМЕНА - които в ИСТОРИЧЕСКАТА НИ ЛИТЕРАТУРА ... наричат С ЛЪЖЛИВОТО "СЛАВЯНСКИ"?
dobrodan написа:

2. Гете, Бурджан е в Кавказ, ние сме кара-бурджани

ОСНОВНО БЪЛГАРИТЕ СА ПРОЖИВЯВАЛИ ПО СЕВЕРНО ПРИЧЕРНОМОРИЕ - съвпадащо с ПРЕД//СЕВЕРНО на КАВКАЗ!
dobrodan написа:

3. Да бе, щях да пропусна. Гете, оня дакийски дракон що ли ми прилича на вълча глава :), не че съм виждал дракони, ама явно тия, дето са го писали за дракон берат евтина тревица...:).

[/quote]
- Ако НЕ ТИ СЕ ОТВОРИ ТОЗИ ЛИНК-ИЗОБРАЖЕНИЕ:
https://rusmonitor/wp-content/webp-express/webp-images/doc-root/wp-content/uploads/2018/12/%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D1%88%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D1%8B-%D0%A2%D1%80%D0%B0%D1%8F%D0%BD%D0%B0.jpg.webp

Влез в статията озаглавена:Сарматы Британии//Британски сармати - от англичанина Макс Камерър КЪДЕТО ИМАМЕ МНОГО ТОЧНО ИЗОБРАЖЕНИЕ от ТРАЯНОВАТА КОЛОНА - на дако-гетски ДРАКОН ... ФЛАГ! Същият поради САРМАТСКАТА МОДА - масово започва да се носи и от ОСТАНАЛИТЕ РИМСКИ КАВАЛЕРИСТИ - вече през 4 - 4-ти векове?

https://rusmonitor/maks-kammerer-sarmaty-britanii.html

И отново ТИ ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ НА ТОВА - ПРЕД КОЕТО СИ ЗАТВАРЯШ ОЧИТЕ НА ТЕНГРИАНЕЦ?

ДВЕ СВЕДЕНИЯ, ОТ 10-ти(края) и начало на 11-ти век ... които изкушените като теб, Динков или един Бешелвлиев - или не знаят, или знаейки НЕ ИСКАТ ДА КОМЕНТИРАТ ... защото Е СВЪРЗАН НЕ ДОТОЛКОВА - по отношение, "РОДСТВОТО" НИ с тюрко-татарите на Волга, а С ТОВА с ->>Х-А-З-А-Р-И-Т-Е <<!!!>?????>!
- Наследниците на които, в момента се явяват БЛИЗО 80% от ГЕНОФОНДА НА НАСЕЛЕНИЕТО СЪСТАВЛЯВАЩО ционистката държава Израел?

Сведение първо - писано от персо-арабско езичния АЛ ИСТАХРИ:

>>„Хазарският език СЕ ОТЛИЧАВА ОТ ЕЗИКА НА ТУРКИТЕ <<?!> и персите, и въобще с него не е сходен ни един език от известните ни народи …” <<!>>

– Като това сведение се допълва от вторият автор АЛ-БАКРИ - ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО?!

Цитат:
„ … езикът на българите ПРИЛИЧА НА ЕЗИКА, НА ХАЗАРИТЕ а езика на „россите” е различен от езика на хазарите …”

– Като ще ви попитам: започвате ли да схващате - къде се крие загадката(?) ако ли не, ще имам честта да ви я посоча … но вече СЛЕД КАТО АДЕКВАТНО ОСМИСЛИТЕ - казаното от ЦИТИРАНИТЕ ДВА - арабски извора/автора?

Добродане, ДОКОГА ОЩЕ ДА ЧАКАМ ДА СИ ДАДЕШ ЗОР :))! – НЕ САМО ДА ПРОЧЕТЕШ … А И САМ ЗА СЕБЕ СИ, ДА ОСМИСЛИШ казаното от АЛ ИСТАХРИ и АЛ-БАКРИ ??!
цитирай
22. atil - Нищо спорно няма в този сборник &...
06.02 16:16
Нищо спорно няма в този сборник "Джагфар тарихы", точно обратното. От години се занимавам и точно така излиза. А твърдението за смяната на езиците е обратно! Т.е. лъжливо. И от девет дерета вода да докараш пак няма да изкараш една лъжа за истина.
Това са някакви налудничави напъни и така и не можах да разбера какво ни ви е в ред и какъв ви и проблема със себе си и със света?!
Сегашният български и руски език са вкарани във официална говорима, писменна и литуратурна, говорима употреба през 893 г. на Народния събор свикан от цар Симеон Първи.
Това е т.нар. "църконвнославянски " т.е старобългарски език от славянското наречие, от който са излезли днешните съвременни български, руски, украински и сръбски езици.
От друга страна на Кавказ и Волга никога не са минавали на друг език нито чрез народен събор, нито по някакъв друг начин.
цитирай
23. dobrodan - Гете...искаш да кажеш, че сме говорили ИДИШ???
06.02 16:23
Така ли да го разбирам?
цитирай
24. dobrodan - Дали е вълк или дракон не е най-важното, и двете са български символи, ноооо?
06.02 16:54
Какво правят върху сарматските доспехи шестолъчна звезда - която по-късно намираме по знамена и гербове в Дунавска България - и тризъбец на Дуловци....тези символи мога да ги усвоя с едно вдишване, сарматите знаем, че са български племена.
Как така шестолъчна звезда се оказва върху флага на Израел???
Те откога и как така решиха, че този символ е техен, а не наш?
Идиш е твърде близък до немски език....според теб това ли е обяснението?
Изплюй камъчето и не забравяй, че десети век си е десети век, много вода изтича за триста-четиристотин години...
Какъв ще е този език, който арабите да не познават по това време?
Японски ли?
"Нариман тарих" дава сведения за поне 500 родени от български цар, Шарънчи Булгар - деца в Ерусалим, както и от други негови войници. Там ли е разковничето?
Никой не е минал без българска кръв. Езиковият въпрос ми остава загадка...
Чакай, чакай.....дилом твирем.....тох алтом....шегор вечем.....шегор алем........шалом алейхем....ТОВА ЛИ ИСКАШ ДА КАЖЕШ? ВЯРНО ЛИ?!
цитирай
25. get - До 23. 24. dobrodan + 22. atil - Атил - ага, хай по-яваш ... Щот БУЛАМАЧА, го правят такива КАТ ТЕБ - "татаро-тангристи"?
07.02 13:41
dobrodan написа:

Гете...искаш да кажеш, че сме говорили ИДИШ???
Така ли да го разбирам?


Добродане, братле!
За идиша и "Кой изобрети еврейския народ" - ще ти препоръчам да прочетеш професора от Тел-авивския у-т, Шломо Занд? За начало - защот има ОСВЕН Артур КЬОСТЛЕР - с неговите ИЗМИШЛЬОТИНИ ЗА 13-то КОЛЯНО "хазарско" :))) демек "еврейско" ?
Има и други "евреи" - анти"БИБЛЕИСТИ? Които изказват различни от ЦИОНИСТКИТЕ "ТЕОРИИ" - твърде НАУЧНО-ОБОСНОВАНИ КРИТИЧНИ МНЕНИЯ ... тоест различни от това КОЕТО НИ се ВНУШАВА ... чрез "Библеистиката", като "наука"?

Българския народ - към ПЕРИОДА КОЙТО ВИ ИНТЕРЕСУВА ... тоест ТОВА Е В ПЕРИОДА - 2-ри към 6-ти векове, КОГА СЕВЕРНО-ЧЕРНОМОРСКО + Пред-Кавказко сармато-меланхленско население, МИГРИРА В СРЕДНА ВОЛГА ... и с КОЕТО СЕ ПОСТАВЯ НАЧАЛОТО НА ДЪРЖАВНОСТТА в така известната ни ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ?

Е европейско-езично!!! Това население, СПОРЕД АРАБИТЕ(ибн-Фадлан, Истахри и Бакри), а също и според Димешки ... Е ЕВРОПЕЙСКО ЕЗИЧНО!
... ОТНОВО, ЗА ДА СИ НЯМАМЕ НЕДУРАЗУМЕНИЕ П-О-Т-Р-Е-Т-Я-М !!! ЕВРОПЕЙСКО-ЕЗИЧНО !!!
Като езика КОЙТО СА ГОВОРЕЛИ ПЪРВОНАЧАЛНО - докарва като езикова НОРМА? До тази - която лингвистите наричат БАЛТИЙСКИ+ТРАКИЙСКИ ЕЗИЦИ! Но на практика От Балтика до Черно море, та и на Балкани СЕ Е ГОВОРЕЛ ТОЗИ ОБЩ: Балто-"тракийски" ЕЗИК!
- По точното(за мен) е да наречем ТОЗИ ЕЗИК ... ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО - МНОГО ПО-СТАРО а в частност ПОСЛУЖИЛО и за ОСНОВА ВЪРХУ КОЯТО СЕ ФОРМИРАТ ПО-КЪСНИТЕ "СЛАВЯНСКИ ЕЗИЦИ"!
- Когато ВИ ГОВОРЯ за този БАЛТО-БАЛКАНСКИ ЕЗИК(езиково семейство) ... следва да РАЗБИРАТЕ, ЧЕ СЕ Е ПОЯВИЛ ПОНЕ ХИЛЯДА ГОДИНИ - преди Христа, ако ли не, и от по-рано?

"Идиша" НЕ Е ОТДЕЛЕН ЕЗИК ... а НЕМСКО НАРЕЧИЕ - появила се след 11-12 векове, когато ПОМОРСКОТО и ПРУСКО-Латгалско(балто-езично) НАСЕЛЕНИЕ след Кръстоносните походи срещу "славяните" - обявени от църквата Е ПОДЛОЖЕНО НА ЗАСИЛЕНА ГЕРМАНСКА КУЛТУРНА И ЕЗИКОВА АСИМИЛАЦИЯ ... от "кръстоносците"?

- Да се надявам, че(ще) съм Ви разбираем?

П.П.
Идиша - както вече обясних е НАРЕЧИЕ ОТ НЕМСКИЯ ЕЗИК ... а истинския, тоест БИБЛЕЙСКИЯ СЕМИТСКИ ЕЗИК ... според РЕЛИГИОЗНИТЕ-ЦИОНИСТИ са твърди, че ИВРИТ-а! Но?
Най-старите БИБЛЕЙСКИ ДОКУМЕНТИ В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ СА ИЗПИСАНИ не на МЕСОПОТАМО-ВАВИЛОНСКИ "ИВРИТ" а ... на предно-азиатския(Сиро-ливано-палестински говорим език) АРАМЕЙСКИ? ... тук спирам, тъй като ГОЛЕМИЯТ ОБЕМ ИНФОРМАЦИЯ - най-вероятно ще обърка и без това обърканите ви, НА ТЮРКО-ТАТАРИСТИ ГЛАВИ?!
цитирай
26. shtaparov - Думата СОК е може би най- подходя...
07.02 15:19
leonleonovpom2 написа:
Думата СОК е може би най- подходящата за изтъкване на родствени и езикови връзки на Българите с римляните и едновременно най- неподходящата да са се подчертава тюркския/ турския/ и произход
На латински сок е СУКУС, на френски е СЮК По финикийските правила/ сирийските/, защото гръцката азбука е взета от тях, гласните не играят роля ,защото са променливи и ги няма в азбуката Вижда се пълното покритие в латински, френски и Бълтарски в съгласните , които са скелета на думата!

Това са страхотни примери,с които дори не разполагах- благодаря ти приятелю,удряме наглостите на тюркологията в земята!
цитирай
27. shtaparov - на Салимжанов книгата, сега нямаше ...
07.02 15:43
dobrodan написа:
на Салимжанов книгата, сега нямаше да питаш :):):) откъде са ми еквилибристиките :).
Има и от други места, сам аз ще покажа нещо само ако съм сигурен.
Та по темата. Българи на Балканите е имало къде-къде преди Аспарух да се пресели насам. Били са славяноговорящи - то си го пише и в "Джагфара" - местните улчии - но тези на Аспарух смятам да е трябвало наново да учат език. Отделно сърбите, които също са обитавали и тия земи, носят точно славянския език отвъд Дунав - образно казано, близък до днешния наш език тук е имало. Но понеже стана дума за Аспарух и "ордата" му - орда значи ред, а не хамави орки, както си го представят много хора - е те точно техния език се е сменил. Особено на командващите парада.
Защото си има инвентарни надписи, надписи с гръцки букви, надписи и с "тюркски" руни и знаеш на кой език са. Чак през Второто Българско царство вече не се срещат други освен славянските български имена и титли. Надявам се това да ти говори нещо.
Погледни малко по-назад от траки и гърци. Там сме, не при Хермес и Дионис, те са "късен период".
P. S. Има ли други "кандидати" за наградата :), т. е. мислещи като мене? Или останах сам-самичък :)? Хе-хе!

Не може да се отрече че те уважавам като човек Красимире,но към написаното от теб имам няколко забележки:

1. Салимджанов,когото ми цитираш е никой: нито има някакви особени постижения,нито има заслуги пред България,нито е разтълкувал Българския календар или Розетата,нито нещо важно за нас е открил. Защо тогава да му вярвам аз,който съм разтълкувал Календара,Именника и Розетата- какво може той да ме научи мене? Нищо не може разбира се,затова спри да го даваш за пример.
2. Сърбите не са обитавали наши земи- ние сме обитавали "техните",ако трябва да съм точен!
3. Българите на Аспарух са говорели точно нашия език,макар и в по-архаична форма.
4. Войската на този велик владетел не е "орда" така,както в американската армия няма табори,бюлюци и кохорти. Тук е без значение какво значи думата ОРДА,чието истинско значение е РОДА (войскова част,съставена от членовете на един и същи род).
5. Инвентарните надписи на Българите не съдържат тюркски думи но не съдържат и глаголи,за да ти стане ясен техния "славянски" произход!
6. По времето на Хермес и Дионис Българите са си тук,макар и понамалели след големите преселения в най-различни посоки.
7. Не си спечелил наградата понеже не си показал оригинален древен исторически извор който изрично да твърди,че Дунавските Българи са променили езика си!
цитирай
28. shtaparov - на Салимжанов книгата, сега нямаше ...
07.02 16:06
get написа:
dobrodan написа:
на Салимжанов книгата, сега нямаше да питаш :):):) откъде са ми еквилибристиките :).
Има и от други места, сам аз ще покажа нещо само ако съм сигурен.
Та по темата. Българи на Балканите е имало къде-къде преди Аспарух да се пресели насам. Били са славяноговорящи - то си го пише и в "Джагфара" - местните улчии - но тези на Аспарух смятам да е трябвало наново да учат език. Отделно сърбите, които също са обитавали и тия земи, носят точно славянския език отвъд Дунав - образно казано, близък до днешния наш език тук е имало. Но понеже стана дума за Аспарух и "ордата" му -....точно техния език се е сменил. Особено на командващите парада.
Защото си има инвентарни надписи, надписи с гръцки букви, надписи и с "тюркски" руни и знаеш на кой език са. Чак през Второто Българско царство вече не се срещат други освен славянските български имена и титли. Надявам се това да ти говори нещо.
Погледни малко по-назад от траки и гърци. Там сме, не при Хермес и Дионис, те са "късен период".
P. S. Има ли други "кандидати" за наградата :), т. е. мислещи като мене? Или останах сам-самичък :)? Хе-хе!


... Писатель, философ и драматург Рафис Хасанович Салимжанов! ЗАБЕЛЕЖИ - нямащ ПОДГОТОВКА НА ЕЗИКОВЕД?

За същата книга в интервю а и в предговора на някои от изданията ПИШЕ СЛЕДНОТО?

"Салимжанов предлагает вниманию читателей свою сатирическую повесть-эссе «Великий язык тюрков», в которой объединены языкознание, философия, история, поэзия и юмор."

Не само книгата ... а и лапнишарани КОИТО НЕ ЗНАЯТ И ДУМА ПО ТУРСКИ - да ми ОБОСНОВАВАТ ТЕЗИТЕ СИ ... ЗА НАЙ-РАНЕН ГЕНЕЗИС//ПРИСЪСТВИЕ ОТ ТУК на ТЮРКИ - Е пример най-малкото за ХУМОР?
А когато това са БЪЛГАРИ-ТАНГРИСТИ ... хумора СТАВА ЧЕРЕН!

Отново припомням - което вече съм ЦИТИРАЛ ... НО БЪЛГАРО-ТАТАРИСТИТЕ, НЕ ЧУВАТ?

...Язык булгар схож с языком хазар, а у буртасов язык другой, и также язык русов другой, чем язык хазар и буртасов.
(Перевод Т.М. Калининой по: ал-Истахри. С. 225)


От източник:
http://www.ruhistor/istochniki_vos_020.html

П.П.
Всъщност ДОБРОДАНЕ - правиш НЕКОРЕКТНИ ВНУШЕНИЯ ... ВЪПРЕКИ ОБСТОЯТЕЛСТВЕНИТЕ МИ ОБЯСНЕНИЯ ПО В-СА, в контекста НАПИСАНИЯ ПРИТ ТЕБ ПОСТ:
31.10.2019 10:55 - "За кое мълчи историята ни..."
от 31.10.2019 10:55 ч.
В който ВЕЧЕ СЪМ ОБЯСНИЛ - а ти "ЗАБРАВИЛ" - Какво коментирахме ?
Предвид това - ПРИПОМНЯМ за теб - ТУРКУМАНА-ТАНГРИС - Какво сме говорили?

Цитат по коментар (мой №76)
dobrodan написа:
ДА ИЗКАЖА ИСКРЕНИ БЛАГОДАРНОСТИ НА ВСИЧКИ ВАС, които взимате участие в дискусията! Така една от целите ми е на път да се постигне: да накарам хората да мислят, разучават, изказват предположения, привеждат доказателства и информация.
САМО С ОБЩИ УСИЛИЯ МОЖЕМ ДА НАМЕРИМ ИСТИНАТА СИ, ДОРИ И ДА НЕ Е ЦЯЛАТА И ПЪЛНАТА. Аз ще я приема, каквато и да е тя.


... по ВЪПРОС(а) за Произхода на Нас-Българите=НАЙ-СТАРИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ и ТЯХ волжските:татари-ТЮРКИ?

Тази тема е ТВЪРДЕ БОЛЕЗНЕНО/щекотлива, ЗА ТОЗИ - който се опита да внесе ЯСНОТА В НЕЯ ... тъй като освен историко-етнографска? СЪЩАТА е и С ИСТОРИОСОФСКО-ПОЛИТИЧЕСКА ОБРЕМЕНЕНОСТ ?!

- Казано по друг начин - ЗАЩО ПО ТОЗИ НАЧИН В ИСТОРИЧЕСКАТА ЛИТЕРАТУРА - има такива ТЕЖНЕНИЯ ДА ИЗКАРВАТ ... НАС? КАТО ПАК ДЕБЕЛО ПОДЧЕРТАВАМ: Нас=протоевропейцие-БЪЛГАРИ, за едно и също, с Тюркутите-азиатци ОТ ТАТАРСТАН?

А, че БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ ТЮРКИ ? Можем да съдим по не едно и две сведения от време - Когато СПОМЕНА ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ - не е бил ЗАТРУПАН С ПОСЛЕДВАЩИТЕ "наукообразни" теории-лъжи за произхода ни?

Цитирам ти само ДВЕ СВЕДЕНИЯ, ОТ 10-ти(края) и начало на 11-ти век ... които изкушените като теб, Динков или един Бешелвлиев - или не знаят, или знаейки НЕ ИСКАТ ДА КОМЕНТИРАТ ... защото Е СВЪРЗАН НЕ ДОТОЛКОВА - по отношение, "РОДСТВОТО" НИ с тюрко-татарите на Волга, а С ТОВА с >>Х-А-З-А-Р-И-Т-Е <<!!!>?????>!
- Наследниците на които, в момента се явяват БЛИЗО 80% от ГЕНОФОНДА НА НАСЕЛЕНИЕТО СЪСТАВЛЯВАЩО ционистката държава Израел?

Сведение първо - писано от персо-арабско езичния ал Истахри:
„Хазарският език се отличава от езика на турките и персите, и въобще с него не е сходен ни един език от известните ни народи …”
– Като това сведение се допълва от вторият автор ал-Бакри - ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО?

Цитат:
„ … езикът на българите ПРИЛИЧА НА ЕЗИКА, НА ХАЗАРИТЕ а езика на „россите” е различен от езика на хазарите …”
– Като ще ви попитам: започвате ли да схващате - къде се крие загадката(?) ако ли не, ще имам честта да ви я посоча … но вече СЛЕД КАТО АДЕКВАТНО ОСМИСЛИТЕ - казаното от ЦИТИРАНИТЕ ДВА - арабски извора/автора?

- Такива ми ти работи драги Добродане - имащ проблем, С ТОВА, че Ние-БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ ТЮРКИ!? С произход от Централна Азия и Алтайско-памирския ареал, Ареалът НА ПЪРВОНАЧАЛНА ПОЯВА НА ТЮРКСКО ГОВОРЯЩИТЕ ЕТНОСИ?

- С уважение и молба - организираност във ВЪПРОСИТЕ ? Просто не затрупвай с цитати, от което четеш при Нурутдинов ... и подобните му тюрко-казански фолк-хисторици :)) - Моля ?

П.П.
А за истиността на това, което твърдя за "хазарите-козари" ... сега "евреи" - Те поздравявам с нагледен поздрав И ПРИМЕР от техния танцов-фолклор ХОРОТО ?
Адрес:
https://www/watch?v=rblldr00aQk
Даже си имат и точно с нашето БЪЛГАРСКОТО ИМЕ ХОРО - наричат го "Булгарка" ... ще трябва да го потърся в Нета ?

... така че, да се смее или да плаче човек - щот? В тази книга която са ни пробутали за Най-стар ЗАВЕТ "Библията" - се говори, че от следпотопния-Ной произлезли всички народи по земята - в това число и ние българите - Амъ?
Ама преди Потопа - най-вероятно предците на "дядо-Ной" - ще да са били тези? - За които твърдят, че СМЕ ПРОИЗЛИЗАЛИ ОТ "ЗИЕЗИ" :))) ?? :)) !
...

"Сатирическая повест"- това е най-точното определение за книгите на такива автори!
цитирай
29. shtaparov - . . . така че, да се смее или ...
07.02 16:14
fun1001 написа:

... така че, да се смее или да плаче човек - щот? В тази книга която са ни пробутали за Най-стар ЗАВЕТ "Библията" - се говори, че от следпотопния-Ной произлезли всички народи по земята - в това число и ние българите - Амъ?
Ама преди Потопа - най-вероятно предците на "дядо-Ной" - ще да са били тези? - За които твърдят, че СМЕ ПРОИЗЛИЗАЛИ ОТ "ЗИЕЗИ" :))) ?? :)) !

Точно затова арабският географ Ал Массуди преди над 1000 години е написал,че Българите са от дядото на Ной- Матусал!
цитирай
30. dobrodan - Отлично, ето такива работи обичам да чета :),
07.02 19:12
обаче остават въпроси.
Гете, съжалявам, но езикът на етруските (който определено не е индоевропейски), които де факто дават подтика на Рим да стане цивилизация, как следва според теб да бъде обяснен? Щапаров, Рафис Салимжанов е отличен сатирик - напълно вярно - ако чакаш той да обяснява българска история?
Можете ли да обясните наличието на съвпадения на думи (много на брой) от латинския език и тюркските езици? Аз не мога, не и по европейския начин.
Има ли причина да смятаме, че езикът на шумерите е бил сходен с днешните "индоевропейски" езици? Всичко, което съм прочел, декларира обратното. Куриоз, на който обърнах внимание, са думи като "кан" - кръв, думата "не" - която при нас е отрицание, а у тюрките е въпросителна? Можем ли да сметнем, че след потопа част от тях е отишла на изток, както твърдят тюрколозите, и е дала доста думи в тюркските езици или не?
Защо датировките от именника се обясняват отлично през езика на тюрките? Та те още не са дошли насам, така ли е или греша?
От доста време смятам, че тюрките произлизат от нас. Това може да обясни някои от въпросите, които задавам.
Къде и кога се нарекохме българи? Думата "булга" е тълкувана като смесен народ и това не е ли правилно?
Гете, с всичкото уважение и преклонение пред труда и познанията ти - пълен абсурд е на указания от теб ареал да е бил говорен само един език. Особено цели хиляда години.
Нямам предвид късния период, където дори хан Узбек е наречен Булгари хан.
Защо Монголската империя е определяна като българска държава?
Сарматите са описани като ирански народ. Също българи.
Хуните - скити също българи. Нека не забравяме, че Атила има доста синове и в името Дингезих нямаме съмнение като произход, има и артефакт. С тюркски руни.
Не стана ли големичка територията?
На Нурутдиновите книги гледам като на източник, знаете го. Като махнем тюркофилските му тежнения, останалото почва да ми звучи все по-достоверно. Дори и срещите с евреите :).
цитирай
31. get - 31. dobrodan - Отлично, ето такива работи обичам да чета :),
08.02 12:13
shtaparov написа:

обаче остават въпроси.
Гете, съжалявам, но езикът на етруските (който определено не е индоевропейски), които де факто дават подтика на Рим да стане цивилизация, как следва според теб да бъде обяснен?


Обяснявам го простичко КАТО ЗА ТАТАРО-ТАНГРИСТИ ?
В езика ... по-скоро ОСТАНАЛИТЕ ПИСМЕННИ АРТЕФАКТИ ОТ ЕЗИКА НА "ЕТРУСКИТЕ" - имаме НАЛИЧНИ ДУМИ?
А) както от НЕ-ЕВРОПЕЙСКИ ... така също ...
Б) от ЕВРОПЕЙСКА И МНОГО СТАРА ЛЕКСИКА - Защо?

Защото МНОГО ПРЕДИ "МИГРАЦИЯТА на ЕТРУСКИТЕ~ТИРСЕНЦИ"?
Имаме в АНАТОЛ(ия)А - НАЛИЧНА ДЪРЖАВА НА "ХЕТИ"-те? Тази държава Е БИЛА ДОМИНИРАНА//УПРАВЛЯВАНА ОТ ЕВРОПЕЙСКО ЕЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ/УПРАВИТЕЛИ, ВОЙНИ и Т.Н. ?
Но наред с ДЪРЖАВО-ОБРАЗУВАЩИЯТ народ НЕПРАВИЛНО НАРИЧАН "ХЕТИ" ... те сами Себе Си - са се самонаричали НЕСИТИ(!!!) - което е по-стара форма на съвременното, и досега употребявано в бг. език, лично местоимение: НАШИ-НАШЕНЦИ?
Освен ДЪРЖАВНО-ПОЛИТИЧЕСКО ТВОРЧЕСКИЯ НАРОД себенаричащ се НАШЕНЦИ ... имаме ВТОРИ - НЕ-ЕВРОПЕЙСКИ наричан ХАТИ, съответно говорещ друг (най-вероятно СЕМИТСКИ ?) ЕЗИК!

И типично както за ТЕБ, така и останалите като теб, плащащи дан на ТАТАРО-ТАНГРИСТКИТЕ ТЕОРИИ - НАШЕНЦИ ... нито желаеш да МЕ ЧЕТЕШ, НИТО ДА МЕ РАЗБЕРЕШ - КАКВО ТИ ПИША? Когато ОБЯСНЯВАМ МЕХАНИЗМА НА ОБРАЗУВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ НА ВОЛГА?

Тук връщайки се КЪМ ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ ОБЯСНЕНИЯТА МИ - за ХАТИТЕ(не-нашенци) и НЕСИТИТЕ(нашенци) - Ще ти дам пример-обяснение от лингвисти етрускологи КОИТО ТВЪРДЯТ?
Главният бог при ЕТРУСКИТЕ, отговарящ на гръцкия ЗЕУС//ДЕУ (те пък отговарящи на съвременните и срещани в българския: ЖИ(у)В и ДЕН ?) ... та този АНАЛОГИЧЕН НА ДЕУ-ЗЕУ бог, при етруските е бил наричан ТИНА ... от двуезични текстове - етрусколозите ВЪЗСТАНОВЯВАТ СМИСЪЛА В ИМЕТО на този Бог ТИНА - и казват, Това Име и било смислово до ДЕН!
Женския бог-консорт на ТИНА се е наричал ТАЛНА/УНИ - което го превеждат близко до нашенското ТЕЛНА-ЮНИЦА - хай сега ТИ МИ ОБЯСНИ - Що за НАРОД СА БИЛИ "ЕТРУСКИТЕ" ... а българите от Волга?!
цитирай
32. dobrodan - Гете, за езика на българите по хазарско време
08.02 18:58
се съгласявам. Имаш ли обяснение как и кога от този арамейски език се получава тюркският?
Връзката на хети с етруски е много спорна и най-често отричана. Етруските са предимно бели хора със светла коса, тъмнокожи италианци са основно и днес преобладаващи.
Изсветлява се на север, не на юг.
Връзката между тюркските езици и етруските думички и цели изрази не можеш да я отречеш, колкото и да опитваш, съжалявам. Има къде да прочетеш, не само при мен, руският не ти е непознат език видимо. Или на "татарски" и казахстански в оригинал.
Тал има значение на уморен, уни - юнец, янА. Зарежи заемките от латински, физически не става, езиково също не става.
Тина - ден - тан - небе. Опитите да бъде определен етруския език като славянски ме напушват на смях.
Българите не са славяни, славяните са били част от българската общност. Има не едно предположение, че етруските слизат от река Дон - Танаис.
Следващата книга за превод ще е точно по тази тема. Как от Волго-Уралието слизат народи с език - прародител на този на тюрките и поемат в различни посоки по света.
Нали помниш? 3000 г. пр. н. е.
Няма ли някой да разчете надписа от Мурфатлар....през индоевропейски език :).
Любопитен съм колко съвпадения се намират в паметника на Кул-текин и в примерно линеарите....че нещо връзката между символите ми се вижда налична?
Днес не пишем на азбуката на Кирил и Методий (глаголица, изключително близка до етиопската), а на "българица", която доста сходство показва с коптската азбука...
Разбрах, че европейски народ образува Волжка България, даже го определяш като бежанци от римското нашествие. Защо не.
Арамейският език колко е европейски е отделен въпрос. Ние араби ли сме или евреи, или нито едното, нито другото?
За думата "теле" като обозначение на език писах. Даже и за телешкия език споменах. И за таланта като мярка. Хетите са се преселили на север, така те разбрах. Или не?
Те ли основно са държавоносителите? Хм...
Сега малко от Роулинсън, Енциклопедия Британика.
Който изучава асирийска история, Шумер, Акад и т. н. През 1853 г. казва, че скитите от Черно море са първите хора, които са обитавали региона на Акад в Месопотамия и че скитската писменост е 1000 години по-стара от най-ранната шумерска и е идентична с акадската, също е факт, че столицата на Шумер - Ур - е скитска дума, на скитски Ур узначава господар. Също така е факт, че когато през 19-ти век почват да разчитат по малко писмеността cuneiform, са открили три езика, които са били писани с тази писменост: Вавилонски, Индо-Европейски-Персийски и Еламитски; eдва след като текстовете, написани на вавилонски език, стават по-добре разбрани, учените узнават за съществуването на текстове, написани на език, различен от вавилонския и е определян като Акадски или Скитски. По-късно му е дадено името шумерски.
В горния текст има няколко подсказки. Най-важната е, че от сравнително неголяма географска площ са изведени три езика, единият от които не е индоевропейски.
Етруските са нямали звука "о". Следователно не са фини или венети. Сещам се за други езици, където този звук не е много употребяван.
Не можеш лесно да бъдеш убеден. Нищо, време има :). Ще видиш как тюрките-татари са написали едни неща не само за българската, ами изобщо за историята на света. Шумер - лято - самър, нали?
Между другото за любимите ни скити. Скития е голяма площ.....ама много голяма. Дотам, че прадедите на днешните камбоджанци могат да се окажат и кимерите. Кхмери. Камбоджа - кам-боян. Има над какво да се позамисля, но не сега :).
цитирай
33. shtaparov - никога и никъде не съм твърдял, че ...
08.02 22:33
dobrodan написа:
никога и никъде не съм твърдял, че сме тюрки или турки.
Езикът на хазарите и на българите на Аспарух е еднакъв, идват от едно и също място, където обаче, забележи, не съм и чувал някой да е говорил език близък до този на славяните, който нали "ние" сме им го дали?
Малко по-нагоре постнах цитат на руски език от следвашата книга, дето си плаче за превод. Интересни обосновки има вътре.
Салимжанов може да няма езиковедска подготовка, по твоята логика никой ли не го е консултирал, докато пише?
Гете, Бурджан е в Кавказ, ние сме кара-бурджани - смело използвам тюркската терминология - ти колко кавказки езика знаеш, че аз нито един не вдявам?
Мога да ти пратя на лични някои подробности, ако искаш. Кога и как и кой въвежда славянски език в Рус, даже и датиране има?
Нехаеш ли, байо Гете, нехаеш ли? Ето го и дулобският език :):):).
Пак опря до днешните българи, или до нас. Темата е за езика на Аспаруховите.
За тангризма - атеист съм. За туркоманството - най-красиви са жените на границата на Полша и Украйна (според мен).
Мдаа, брезови грамоти на славянски език са намерени и в Сибир, не знаеше ли? :):):)
Малко новички, ама нищо. Фолк история не пише само Нурутдинов :), къде го царя Колад, ами Брем от Бирма ли иде, или от Перм :), кой е цар Болг; Илирик Аларих ли следва да се чете??? Обаче ги дъвче купчина народ и не се спира :).
Чети "Джагфара" по-внимателно, пише и кога се подменя в голяма степен етническият състав на Волжка България, малко преди татарското нашествие става това. Навлизат тюрките и във властта.
Може да разбереш някой ден, че както "славяните" са българи, така и "тюрките" са българи. Макар и да са различни народи. Ни най-малко не очаквам всички да мислят като мен. А сега погледни какво помолих да провери Щапаров - да прегледа намерените надписи у нас и о, ужас - то имало и на "чужди езици"?!
С цялото ми искрено уважение, Гете, нека нищим въпросите както трябва, а не както искаме да бъде. С пожелание да научиш "татарски", не само турски език :), различни са.
Прекрасна снимка от Викито на Омуртаг, кана сюбиги:

https://bg/wiki/%D0%9E%D0%BC%D1%83%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B3#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:EmperosEnvoyByMourtagon

Ако не излезе читав линка, просто си наберете Омуртаг в "педията" и ми разтълкувайте що за чалма е на главата му... и какви хубави шатри (или юрти) е разпънал... и колко славянски е облечен с кафтан...спирам, да има и за после :).
Затова няма да оцелеем - делим се както Атиловите синове...а за русите всички са руси...за турците всички са турци.
Да бе, щях да пропусна. Гете, оня дакийски дракон що ли ми прилича на вълча глава :), не че съм виждал дракони, ама явно тия, дето са го писали за дракон берат евтина тревица...:).

Да,обаче езикът на хазарите е индоевропейски та колко и да се пънат тюрколозите,няма да го превърнат в турски! Брезовите грамоти на "славянски" език в Сибир са доста нови- написани след XVI в. а онези,които са по-стари са писани от Волжки Българи- не от руснаци разбира се!
цитирай
34. shtaparov - Рядко срещана надакадемична причинно – ...
08.02 22:52
bezistena написа:
Рядко срещана надакадемична причинно – следствена аналитична логика!
Винаги сме се чудели, защо нямаш самостоятелни блогови публикации, обаче участието ти във форумните дебати, което е удивително стойностно, показва че черпиш сили от живия и динамичен синергитичен обмен и особено от противостоящите ти, чиито оръжия и джепане пленяваш с лекота и влагаш в твоя арсенал и актив!
Поздрави и бъди благословен в полза Роду!

А, и нещо от нашия екип във връзка със Зиези, от Който/Когото, сме Българите!

ЗИЕЗИ=ИЗИЕЗ=Изуз – Исус –
Българският Господ Бог Отец Исус, Творецът и Демиург на световете и още ...в нашия блог във всичките ни 1400 статии само за Него пишем

Прав си че ГЕТ е невероятно добър в своята материя,а връзката между ЗИЕЗИ и ИСУС е наистина твърде вероятна!
цитирай
35. shtaparov - 1. Езикът на хазарите и на българите на Аспарух е ...
08.02 23:05
get написа:
dobrodan написа:

1. Езикът на хазарите и на българите на Аспарух е еднакъв, идват от едно и също място, където обаче, забележи, не съм и чувал някой да е говорил език близък до този на славяните

Виж мой коментар №5 - Който допълвам, че Наполских ПОЯСНЯВА ... езика Е ЕВРОПЕЙСКИ - с близки паралели до тракийско-балтийските? ... нещо подобно, като твърдение срещащО се Е И при Дуриданов, Върба, Басанович и Трубачов? ... ВЕЧЕ ВЪВ ВРЕМЕНА НА ЧЕРНЯХОВСКА КУЛТУРА - този ЕЗИК ПРЕТЪРПЯВА НОВА ТРАНСФОРМАЦИЯ и започва да се ДОБЛИЖАВА ДО ЕЗИКА - говорен ОТ "аспарухову-котрагови и боянови" БЪЛГАРИ ... а и с този език на СЕДЕМТЕ ГЕТСКИ ПЛЕМЕНА - които в ИСТОРИЧЕСКАТА НИ ЛИТЕРАТУРА ... наричат С ЛЪЖЛИВОТО "СЛАВЯНСКИ"?
dobrodan написа:

2. Гете, Бурджан е в Кавказ, ние сме кара-бурджани

ОСНОВНО БЪЛГАРИТЕ СА ПРОЖИВЯВАЛИ ПО СЕВЕРНО ПРИЧЕРНОМОРИЕ - съвпадащо с ПРЕД//СЕВЕРНО на КАВКАЗ!
dobrodan написа:

3. Да бе, щях да пропусна. Гете, оня дакийски дракон що ли ми прилича на вълча глава :), не че съм виждал дракони, ама явно тия, дето са го писали за дракон берат евтина тревица...:).


- Ако НЕ ТИ СЕ ОТВОРИ ТОЗИ ЛИНК-ИЗОБРАЖЕНИЕ:
https://rusmonitor/wp-content/webp-express/webp-images/doc-root/wp-content/uploads/2018/12/%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D1%88%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D1%8B-%D0%A2%D1%80%D0%B0%D1%8F%D0%BD%D0%B0

Влез в статията озаглавена:Сарматы Британии//Британски сармати - от англичанина Макс Камерър КЪДЕТО ИМАМЕ МНОГО ТОЧНО ИЗОБРАЖЕНИЕ от ТРАЯНОВАТА КОЛОНА - на дако-гетски ДРАКОН ... ФЛАГ! Същият поради САРМАТСКАТА МОДА - масово започва да се носи и от ОСТАНАЛИТЕ РИМСКИ КАВАЛЕРИСТИ - вече през 4 - 4-ти векове?

https://rusmonitor/maks-kammerer-sarmaty-britanii

И отново ТИ ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ НА ТОВА - ПРЕД КОЕТО СИ ЗАТВАРЯШ ОЧИТЕ НА ТЕНГРИАНЕЦ?

ДВЕ СВЕДЕНИЯ, ОТ 10-ти(края) и начало на 11-ти век ... които изкушените като теб, Динков или един Бешелвлиев - или не знаят, или знаейки НЕ ИСКАТ ДА КОМЕНТИРАТ ... защото Е СВЪРЗАН НЕ ДОТОЛКОВА - по отношение, "РОДСТВОТО" НИ с тюрко-татарите на Волга, а С ТОВА с ->>Х-А-З-А-Р-И-Т-Е <<!!!>?????>!
- Наследниците на които, в момента се явяват БЛИЗО 80% от ГЕНОФОНДА НА НАСЕЛЕНИЕТО СЪСТАВЛЯВАЩО ционистката държава Израел?

Сведение първо - писано от персо-арабско езичния АЛ ИСТАХРИ:

>>„Хазарският език СЕ ОТЛИЧАВА ОТ ЕЗИКА НА ТУРКИТЕ <<?!> и персите, и въобще с него не е сходен ни един език от известните ни народи …” <<!>>

– Като това сведение се допълва от вторият автор АЛ-БАКРИ - ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО?!

Цитат:
„ … езикът на българите ПРИЛИЧА НА ЕЗИКА, НА ХАЗАРИТЕ а езика на „россите” е различен от езика на хазарите …”

– Като ще ви попитам: започвате ли да схващате - къде се крие загадката(?) ако ли не, ще имам честта да ви я посоча … но вече СЛЕД КАТО АДЕКВАТНО ОСМИСЛИТЕ - казаното от ЦИТИРАНИТЕ ДВА - арабски извора/автора?

Добродане, ДОКОГА ОЩЕ ДА ЧАКАМ ДА СИ ДАДЕШ ЗОР :))! – НЕ САМО ДА ПРОЧЕТЕШ … А И САМ ЗА СЕБЕ СИ, ДА ОСМИСЛИШ казаното от АЛ ИСТАХРИ и АЛ-БАКРИ ??![/quote]


Това аз го тълкувам много просто: Българи и хазари говорели сходни индоевропейски езици а древните руси- тюркски език,който естествено се различавал от тях!
цитирай
36. get - 32. dobrodan - Гете, за езика на българите по хазарско време се съгласявам. - Е ашойле!
08.02 23:10
- Ама ей с това АВТОРИТЕТНО ТВЪРДЕНИЕ - НАПРАВО ... ??
dobrodan написа:

Имаш ли обяснение как и кога от този арамейски език се получава тюркският?


... направо УБИВАШ желанието ми за по-нататъшен разговор?

Защото В ГЛАВАТА ТИ Е ТАКЪВ БУЛАМАЧ - за ХРОНОС, ТОПОС, ГЕНЕЗИС, ЕТНОС, ЛИНГУА ... и историческа МИГРАЦИЯ НА НАРОДИ - та ме обезсърчаваш ... просто да продължавам НАДПРИКАЗВАНЕТО?

А разговора ми с твоя милост НЕ Е ДИСПУТ - А НАДПРИКАЗВАНЕ - защот?
АРАМЕЙСКИЯ Е ОТ СЕМИТСКОТО СЕМЕЙСТВО!
Втория и най-вероятен за тирсени-етруски език? - ЗА СЕГА НЯМА ДА ТИ КАЖА - КЪМ КОЕ ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО ГО ОТНАСЯТ ... защото ТИПИЧНО ЗА ТЮРКО-ТАТАРИСТИТЕ, ще ми ИЗВАДИШ ПОРЕДНИЯ КИТАБ - в който СЕ "доказвало", ЧЕ ТЮРКИ И НАРОД+ЕЗИК=ХИКС ... няма начин да не е тюркски!

Трето-то ти твърдение?
dobrodan написа:

Връзката на хети с етруски е много спорна и най-често отричана. Етруските са предимно бели хора със светла коса, тъмнокожи италианци са основно и днес преобладаващи.
Изсветлява се на север, не на юг.


Е поредната ВЕЛИКО-ТУРАНО-ТАТАРИСТКА ИЗМИШЛЬОТИНА ... Щот АКО ТЮРКИТЕ не са НЕГРИ - то поне в ПРЕОБЛАДАВАЩАТА СИ ЧАСТ са МОНГОЛОИДИ!

А за БЕЛИЯТ ГЕН - вече съм ПИСАЛ ПО ВЪПРОСА - така, че отново ще ти прекопирам И СПИРАМ ДА ОТГОВАРЯМ - НА ТУРАНО-ТАТАРСКАТА ТИ ТИРАДА?

Следва цитата КАКТО ОБЕЩАХ!

" До leonleonovpom2 - Ако следва да бъдем точни до досаден перфекционизъм НАУЧНОТО СЪОБЩЕНИЕ ... ?
... излиза в списанието "Human Genetics" през 2008 г.
Като се казва - цитат:
"The mutations responsible for blue eye colour most likely originate from the north-west part of the Black Sea region, where the great agricultural migration of the northern part of Europe took place in the Neolithic periods about 6,000 to 10,000 years ago."

В съобщението има ДВЕ ТВЪРДЕНИЯ?
1. Рецесивния и довеждащ до синео-очие ген, се е появил в СЕВЕРО-ЗАПАДНАТА ЧАСТ до Черно море? В периода заключаващ се във времевия интервал 8 000 до 4 000 години преди наша ера.
2. Където ВЕЛИКАТА СЕЛСКОСТОПАНСКА МИГРАЦИЯ СЕ ЯВЯВА ... ?

От което може да се направят изводите ЧЕ?
Настъпилата МУТАЦИЯ - със резултат СИНЬО-ОЧИЕ, съвпада ВРЕМЕВО с историко-археоложката култура носеща името Триполие-кукутени?
Същата е резултат от ЗЕМЕДЕЛСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ с ПРИСЪЩ ДЕМОГРАФСКИ ВЗРИВ?
Приема се, Триполе-кукутени е резултат от синтеза на по-старите и регионални ЕНЕОЛИТИЧЕСКИ КУЛТУРИ от Балканско-Дунавския регион: Бояна, Хаманджия, старчево-киршска, линейно-лентовата керамика, Винча, Тиса-полгар ?

Над този проблем се е замислил - ето този?

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Hamangia_culture#/media/File:Ganditorul_de_la_hamangia.JPG

- с показателното, дадено му от археолози и историци име - "МИСЛИТЕЛЯ" ?
В момента намиращ се, в регионалния музей на Кюстенджа - в сбирката му за "Хаманджийската култура" ... част от СЪЩАТА КУЛТУРА се явява ЕЗЕРНИЯ ГРАД - в близост до гр. Шабла.
Просъществувал от ПЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ до ... и ПОНЕ, до ВТОРО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО! И забележете БЕЗ НИКАКВИ ВРЕМЕВИ ХИАТУСИ В СЪЩЕСТВУВАНЕТО МУ?!

- Това от мен накратко :)) Успех в по-натъшните ви издирвания по въпроса!

п.п.
Защо ви дадох отправка към изображението на МИСЛИТЕЛЯ?
Ами по простата причина, че този ЧОВЕК от ЧЕТВЪРТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ преди Христа ... е потънал в дълбок размисъл над ВЪПРОСА:
След като през IV-то хилядолетие пр. н. е. НЯМАМЕ ДОКУМЕНТИРАНА "ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ" ... Може ли той да претендира: ДА Е ПРА-ПРЕДТЕЧА НА ТЕЗИ ХОРА ОТ СЪВРЕМЕНОСТТА - САМОНАЗОВАВАЩИ СЕ БЪЛГАРИ и живеещи в държава С ТАКОВА ИМЕ ? :))) !

До 12. leonleonovpom2 -Как да ти кажа? Единствено ЦВЯТ и МЯСТО на поява НА СИНЕОКИТЕ ... ?
... като "основен аргумент" в извеждане на етно-генезисна теория за БЪЛГАРИТЕ ПРИ ФОРМИРАНЕТО ИМ КАТО НАРОД? Поради ограничеността й, може да се окаже спекулативна по своя характер - Защото?
Имаме ДВА МИГРАЦИОННИ ВЕКТОРА - АКО ПРИЕМЕМ ЗА ДОКАЗАНА ... ПОЯВАТА НА СИНЕОКИТЕ?
1-ВИ - Център западно Черноморие:
а) разпространение на север - Германия и Дания и Естония с около 95% синеоки;
б) разпостранение на юг - до Близък изток включително.
2-ри- МИГРАЦИОНЕН ВЕКТОР
На изток от първоначалният център на поява ... като достига, до Иран, Афганистан и Таджикистан (синеокост се среща и при населяващите планините таджики и памирци и двата вида европеиди) попадащи в момента на територията на северен Пакистан?
3-то по отношение на този западно-източен вектор притеснения няма ЗАЩОТО ВСИЧКИ ПОПАДАТ в категория ИНДО-АРИЙСКИ НАРОДИ - Но?
4 - то. По отношение на ЕСТОНЦИТЕ, те са от групата на ФИНСКИТЕ НАРОДИ? Каквито начевайки от Балтика ... в древноста са се явявали ОСНОВНО НАСЕЛЕНИЕ НА централна Русия, та са достигали ЧАК ... до планините Урал и Алтай?

Така че, тук само този антропологичен признак НЕ Е ДОСТАТЪЧЕН?
Както е напълно достатъчен примерно за ГЪРЦИТЕ ... които на практика СА МИГРАНТСКО НАСЕЛЕНИЕ ОТ СЕВЕРНА АФРИКА - дошло в късно време в Европа ... та спомена за това се упоменава от драматурга Есхил!"

- край на цитата и КОМЕНТАРИ?

- Това накратко КАТО ОТГОВОР НА ПАН-ТУРАНСКИТЕ ЩУРОТИИ … ЗА РУСИ СИНЕОКИ И ЕВРОПЕИДИ „ТЮРКИ” … ПУУСНАТИ В МАСОВ ТИРАЖ – В УГОДА НА Мустафа Кемал – паша, той прозван и „Ататюрк”

Поради ИЗЧЕРПАНИЯ МИ ЛЕМИТ ТЪРПЕНИЕ … ПОВЕЧЕ ОТГОВОРИ НА ЩУРОТИИ КАТО? Да ми СРАВНЯВАШ „ТЮРКСКИ РУНИ” от ВЪТРЕШНА МОНГОЛИЯ ПИСАНИ В ШЕСТИ ВЕК – С „Линеар А” НА КОЙТО СА ПИСАЛИ … ДВЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ ПО-РАНО В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ – няма, дори с риск да ми се разсърдиш … НЯМА ДА ОТГОВАРЯМ!!!

Бележка:
Оригиналните ми ОТГОВОРИ, КОИТО ТИ ПРЕПЕЧАТВАМ – се нахождат в блога на „ leonleonovpom2” в ПОСТ: „Светлооките хора”, от дата 20.12.2019 г.
цитирай
37. shtaparov - Нищо спорно няма в този ...
08.02 23:10
atil написа:
Нищо спорно няма в този сборник "Джагфар тарихы", точно обратното. От години се занимавам и точно така излиза. А твърдението за смяната на езиците е обратно! Т.е. лъжливо. И от девет дерета вода да докараш пак няма да изкараш една лъжа за истина.
Това са някакви налудничави напъни и така и не можах да разбера какво ни ви е в ред и какъв ви и проблема със себе си и със света?!
Сегашният български и руски език са вкарани във официална говорима, писменна и литуратурна, говорима употреба през 893 г. на Народния събор свикан от цар Симеон Първи.
Това е т.нар. "църконвнославянски " т.е старобългарски език от славянското наречие, от който са излезли днешните съвременни български, руски, украински и сръбски езици.
От друга страна на Кавказ и Волга никога не са минавали на друг език нито чрез народен събор, нито по някакъв друг начин.

Ти си враг на историческата истина и признаваш за "извор" само онази вчерашна лъжа,която оправдава пиянските брътвежи на тюрколозите и мокрите сънища на македонските фашисти!
цитирай
38. shtaparov - (Гете...искаш да кажеш, че сме говорили ИДИШ???)
08.02 23:13
dobrodan написа:
Така ли да го разбирам?

Говорили сме Български: идишът е дошъл далеч по-късно!
цитирай
39. shtaparov - Какво правят върху сарматските ...
08.02 23:18
dobrodan написа:
Какво правят върху сарматските доспехи шестолъчна звезда - която по-късно намираме по знамена и гербове в Дунавска България - и тризъбец на Дуловци....тези символи мога да ги усвоя с едно вдишване, сарматите знаем, че са български племена.
Как така шестолъчна звезда се оказва върху флага на Израел???
Те откога и как така решиха, че този символ е техен, а не наш?
Идиш е твърде близък до немски език....според теб това ли е обяснението?
Изплюй камъчето и не забравяй, че десети век си е десети век, много вода изтича за триста-четиристотин години...
Какъв ще е този език, който арабите да не познават по това време?
Японски ли?
"Нариман тарих" дава сведения за поне 500 родени от български цар, Шарънчи Булгар - деца в Ерусалим, както и от други негови войници. Там ли е разковничето?
Никой не е минал без българска кръв. Езиковият въпрос ми остава загадка...
Чакай, чакай.....дилом твирем.....тох алтом....шегор вечем.....шегор алем........шалом алейхем....ТОВА ЛИ ИСКАШ ДА КАЖЕШ? ВЯРНО ЛИ?!

ШАЛОМ АЛЕЙХЕМ няма много общо с ШЕГОР АЛЕМ,а шестолъчната звезда не е еврейски символ- индоарийски е! В Индия я познават далеч преди етногенезата на евреите,за които тя е една от арийските им връзки от които можем да предположим,че дедите на поне една част от праевреите са били арийци!
цитирай
40. shtaparov - . . . искаш да кажеш, че сме ...
08.02 23:29
get написа:
dobrodan написа:

Гете...искаш да кажеш, че сме говорили ИДИШ???
Така ли да го разбирам?


Добродане, братле!
За идиша и "Кой изобрети еврейския народ" - ще ти препоръчам да прочетеш професора от Тел-авивския у-т, Шломо Занд? За начало - защот има ОСВЕН Артур КЬОСТЛЕР - с неговите ИЗМИШЛЬОТИНИ ЗА 13-то КОЛЯНО "хазарско" :))) демек "еврейско" ?
Има и други "евреи" - анти"БИБЛЕИСТИ? Които изказват различни от ЦИОНИСТКИТЕ "ТЕОРИИ" - твърде НАУЧНО-ОБОСНОВАНИ КРИТИЧНИ МНЕНИЯ ... тоест различни от това КОЕТО НИ се ВНУШАВА ... чрез "Библеистиката", като "наука"?

Българския народ - към ПЕРИОДА КОЙТО ВИ ИНТЕРЕСУВА ... тоест ТОВА Е В ПЕРИОДА - 2-ри към 6-ти векове, КОГА СЕВЕРНО-ЧЕРНОМОРСКО + Пред-Кавказко сармато-меланхленско население, МИГРИРА В СРЕДНА ВОЛГА ... и с КОЕТО СЕ ПОСТАВЯ НАЧАЛОТО НА ДЪРЖАВНОСТТА в така известната ни ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ?

Е европейско-езично!!! Това население, СПОРЕД АРАБИТЕ(ибн-Фадлан, Истахри и Бакри), а също и според Димешки ... Е ЕВРОПЕЙСКО ЕЗИЧНО!
... ОТНОВО, ЗА ДА СИ НЯМАМЕ НЕДУРАЗУМЕНИЕ П-О-Т-Р-Е-Т-Я-М !!! ЕВРОПЕЙСКО-ЕЗИЧНО !!!
Като езика КОЙТО СА ГОВОРЕЛИ ПЪРВОНАЧАЛНО - докарва като езикова НОРМА? До тази - която лингвистите наричат БАЛТИЙСКИ+ТРАКИЙСКИ ЕЗИЦИ! Но на практика От Балтика до Черно море, та и на Балкани СЕ Е ГОВОРЕЛ ТОЗИ ОБЩ: Балто-"тракийски" ЕЗИК!
- По точното(за мен) е да наречем ТОЗИ ЕЗИК ... ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО - МНОГО ПО-СТАРО а в частност ПОСЛУЖИЛО и за ОСНОВА ВЪРХУ КОЯТО СЕ ФОРМИРАТ ПО-КЪСНИТЕ "СЛАВЯНСКИ ЕЗИЦИ"!
- Когато ВИ ГОВОРЯ за този БАЛТО-БАЛКАНСКИ ЕЗИК(езиково семейство) ... следва да РАЗБИРАТЕ, ЧЕ СЕ Е ПОЯВИЛ ПОНЕ ХИЛЯДА ГОДИНИ - преди Христа, ако ли не, и от по-рано?

"Идиша" НЕ Е ОТДЕЛЕН ЕЗИК ... а НЕМСКО НАРЕЧИЕ - появила се след 11-12 векове, когато ПОМОРСКОТО и ПРУСКО-Латгалско(балто-езично) НАСЕЛЕНИЕ след Кръстоносните походи срещу "славяните" - обявени от църквата Е ПОДЛОЖЕНО НА ЗАСИЛЕНА ГЕРМАНСКА КУЛТУРНА И ЕЗИКОВА АСИМИЛАЦИЯ ... от "кръстоносците"?

- Да се надявам, че(ще) съм Ви разбираем?

П.П.
Идиша - както вече обясних е НАРЕЧИЕ ОТ НЕМСКИЯ ЕЗИК ... а истинския, тоест БИБЛЕЙСКИЯ СЕМИТСКИ ЕЗИК ... според РЕЛИГИОЗНИТЕ-ЦИОНИСТИ са твърди, че ИВРИТ-а! Но?
Най-старите БИБЛЕЙСКИ ДОКУМЕНТИ В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ СА ИЗПИСАНИ не на МЕСОПОТАМО-ВАВИЛОНСКИ "ИВРИТ" а ... на предно-азиатския(Сиро-ливано-палестински говорим език) АРАМЕЙСКИ? ... тук спирам, тъй като ГОЛЕМИЯТ ОБЕМ ИНФОРМАЦИЯ - най-вероятно ще обърка и без това обърканите ви, НА ТЮРКО-ТАТАРИСТИ ГЛАВИ?!

Знам колко хора се заблуждават като видят в арабските извори,че хазарския език е различен от руския и си мислят горките: "Значи Българския не е "славянски"! Да ама не- същите арабски извори изрично посочват че русите са народ от тюрки,който често напада "славяните" и ги поробва от което следва,че има много сериозна причина индоевропейския "пра"-Български език да не прилича на пра-руския !!!
цитирай
41. get - На въпроси: 35. + 37 shtaparov - ОТГОВОРЯ GET ?
08.02 23:37
shtaparov написа:
dobrodan написа:
Така ли да го разбирам?

Говорили сме Български: идишът е дошъл далеч по-късно!
+
Това аз го тълкувам много просто: Българи и хазари говорели сходни индоевропейски езици а древните руси- тюркски език,който естествено се различавал от тях!


По отношение на ПЪРВИЯ - за ИДИША ВЪПРОС-ОТГОВОР?
ОТГОВОРЯ GET : Да Щапаров НА СТО % СИ ПРАВ! Има писмен "юдейски" източник, че "евреите" до към 14-то столетие са говорели "славянски" ... а вече в по-късно време ПОКРАЙ РЕЛИГИОЗНАТА ЮДЕЙСКА ЛИТЕРАТУРА-СЛУЖБА минават на ИДИШ!

По отношение НА ВТОРИЯ ВЪПРОС-ОТГОВОР?
Донякъде си прав?
Защото до преди година време и АЗ БЯХ ИЗПАДНАЛ В ЗАБЛУДАТА, ЧЕ Е ИМАЛО "ИЗТОЧНИ славяни" - Но?
Но от писменни извори и лексикален анализ СЕ ОКАЗВА, че тези ОБЯВЯВАНИ "ЗА ИЗТОЧНИ" - на практика СЛЕД ГОЛЯМАТА МИГРАЦИЯ от 4-6 векове НА ГЕТИТЕ те и ГОТИ(българо езични)!
Та след ТОЗИ ЕТНОСЕН ВАКУУМ ОБРАЗУВАЛ СЛЕД МИГРАРАНЕТО НА БЛИЗКО ЕЗИЧНИТЕ НИ "ГЕТО-ГОТИ" ... големи групи ОТ "ЗАПАДНИ СЛАВЯНИ" - в по-късно населват населват ТЕЗИ, КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ "НАПУСНАТИ ОТ ГЕТО-ГОТИ" ЗЕМИ?
- Именно поради това АКО НАПРАВИШ ЗА СЕБЕ СИ ПРОУЧВАНЕ - ще УСТАНОВИШ, ЧЕ ЕЗИКА КОЙТО ГОВОРЯТ "УКРАИНЦИ" И "БЕЛО-РУСИ" - е по близко ДО ЗАПАДНИТЕ "ПОЛСКО-МАЗУРСКИ ГОВОРИ" отколкото нашенския БАЛКАНСКИ, ИЛИ КАКТО ОЩЕ ГО НАРИЧАТ ... лъжците ОТ СЛАВИСТКИТЕ НАУЧНИ ИНСТИТУТИ "ЕЗИК НА ЮЖНИ СЛАВЯНИ"!
Именно ЗА ТОВА ПИШЕ И ОТЕЦ ПАИСИЙ - КОЙТО ПЪК СЕ ПОЗОВАВА НА ВАТИКАНСКИЯ КАРДИНАЛ И ДИРЕКТОР НА БИБЛИОТЕКАТА ЦЕЗАР БАРОНИЙ!

Къде са отишли ГЕТО-ГОТИТЕ ЛИ?
Първо в северна Италия, после в южна Франция ... а най-накрая в земите на съвременната държава Испания - Като по пътя си правят няколко държави ... но вече след 6 - 8-ми векове, СА ЛАТИНИЗИРАНИ ОТ КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА?
- Отглас от тази миграция са появата в северна Италия на "еретиците-монтанисти", в южна Франция на "катарите-албигойци" ... които и до ЕДИНАДЕСЕТИ ВЕК ПОДДЪРЖАТ ВРЪЗК с БЪЛГАРИЯ?

- Това накратко!?

П.П.
Под черта ... искам да допълня твоето "русите са тюрки"?
На практика с това твое твърдение се препокрива истината за ВЕЛИКО-РУСИ, наричани до 17-ти век МОСКАЛИ.
Смес от УГРИ и ФИНИ - на които АРИСТОКРАЦИЯТА И ДУХОВЕНСТВОТО ИМ Е БИЛО "БЪЛГАРО" ГОВОРЕЩО!
Вече след този момент, който в Руската история ... се отбелязва като ТАТАРО-МОНГОЛСКО РОБСТВО ... съответно нещата се променят ... но засега се въздържам да коментирам! ... тъй като трябва ДА ОБЯСНЯВЯМ ТВЪРДЕ ПРОСТРАННО ... И ДОСАДНО :))!
цитирай
42. shtaparov - обаче остават въпроси...
08.02 23:38
dobrodan написа:
обаче остават въпроси.
Гете, съжалявам, но езикът на етруските (който определено не е индоевропейски), които де факто дават подтика на Рим да стане цивилизация, как следва според теб да бъде обяснен? Щапаров, Рафис Салимжанов е отличен сатирик - напълно вярно - ако чакаш той да обяснява българска история?
Можете ли да обясните наличието на съвпадения на думи (много на брой) от латинския език и тюркските езици? Аз не мога, не и по европейския начин.
Има ли причина да смятаме, че езикът на шумерите е бил сходен с днешните "индоевропейски" езици? Всичко, което съм прочел, декларира обратното. Куриоз, на който обърнах внимание, са думи като "кан" - кръв, думата "не" - която при нас е отрицание, а у тюрките е въпросителна? Можем ли да сметнем, че след потопа част от тях е отишла на изток, както твърдят тюрколозите, и е дала доста думи в тюркските езици или не?
Защо датировките от именника се обясняват отлично през езика на тюрките? Та те още не са дошли насам, така ли е или греша?
От доста време смятам, че тюрките произлизат от нас. Това може да обясни някои от въпросите, които задавам.
Къде и кога се нарекохме българи? Думата "булга" е тълкувана като смесен народ и това не е ли правилно?
Гете, с всичкото уважение и преклонение пред труда и познанията ти - пълен абсурд е на указания от теб ареал да е бил говорен само един език. Особено цели хиляда години.
Нямам предвид късния период, където дори хан Узбек е наречен Булгари хан.
Защо Монголската империя е определяна като българска държава?
Сарматите са описани като ирански народ. Също българи.
Хуните - скити също българи. Нека не забравяме, че Атила има доста синове и в името Дингезих нямаме съмнение като произход, има и артефакт. С тюркски руни.
Не стана ли големичка територията?
На Нурутдиновите книги гледам като на източник, знаете го. Като махнем тюркофилските му тежнения, останалото почва да ми звучи все по-достоверно. Дори и срещите с евреите :).

Без проблем ще ти обясня приликите на някои тюркски думи с латинските: общото е малоазийския произход на едните и другите с тази разлика,че дедите на пра-тюрките отишли на изток и се сближили с дедите на ШУМЕРИТЕ,които са предци на по-късните КИМЕРИ и не били твърде индоевропеизирани,а дедите на латинците попаднали в Белазгийска Италия,където по-късно променили езика си. Етруските са роднини несъмнено на Шумерите- ето ти "жокер" за някои близости,за които бих говорил по-охотно в някоя специално посветена на тази проблематика статия!

"Монголска" империя НИКОГА не е имало- тя се пръква през XIX век във фантазиите на източноевропейските казиони,макар във всички извори на епохата да е написано,че тази империя е била татарска! Затова единственото общо между нея и Българите е това,че нашите деди по невероятен начин я победили и през XIII-XIV в. поставили част от нея под Български васалитет,след което тя започнала да се разпада!
цитирай
43. shtaparov - обаче остават ...
09.02 00:03
get написа:
shtaparov написа:

обаче остават въпроси.
Гете, съжалявам, но езикът на етруските (който определено не е индоевропейски), които де факто дават подтика на Рим да стане цивилизация, как следва според теб да бъде обяснен?


Обяснявам го простичко КАТО ЗА ТАТАРО-ТАНГРИСТИ ?
В езика ... по-скоро ОСТАНАЛИТЕ ПИСМЕННИ АРТЕФАКТИ ОТ ЕЗИКА НА "ЕТРУСКИТЕ" - имаме НАЛИЧНИ ДУМИ?
А) както от НЕ-ЕВРОПЕЙСКИ ... така също ...
Б) от ЕВРОПЕЙСКА И МНОГО СТАРА ЛЕКСИКА - Защо?

Защото МНОГО ПРЕДИ "МИГРАЦИЯТА на ЕТРУСКИТЕ~ТИРСЕНЦИ"?
Имаме в АНАТОЛ(ия)А - НАЛИЧНА ДЪРЖАВА НА "ХЕТИ"-те? Тази държава Е БИЛА ДОМИНИРАНА//УПРАВЛЯВАНА ОТ ЕВРОПЕЙСКО ЕЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ/УПРАВИТЕЛИ, ВОЙНИ и Т.Н. ?
Но наред с ДЪРЖАВО-ОБРАЗУВАЩИЯТ народ НЕПРАВИЛНО НАРИЧАН "ХЕТИ" ... те сами Себе Си - са се самонаричали НЕСИТИ(!!!) - което е по-стара форма на съвременното, и досега употребявано в бг. език, лично местоимение: НАШИ-НАШЕНЦИ?
Освен ДЪРЖАВНО-ПОЛИТИЧЕСКО ТВОРЧЕСКИЯ НАРОД себенаричащ се НАШЕНЦИ ... имаме ВТОРИ - НЕ-ЕВРОПЕЙСКИ наричан ХАТИ, съответно говорещ друг (най-вероятно СЕМИТСКИ ?) ЕЗИК!

И типично както за ТЕБ, така и останалите като теб, плащащи дан на ТАТАРО-ТАНГРИСТКИТЕ ТЕОРИИ - НАШЕНЦИ ... нито желаеш да МЕ ЧЕТЕШ, НИТО ДА МЕ РАЗБЕРЕШ - КАКВО ТИ ПИША? Когато ОБЯСНЯВАМ МЕХАНИЗМА НА ОБРАЗУВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ НА ВОЛГА?

Тук връщайки се КЪМ ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ ОБЯСНЕНИЯТА МИ - за ХАТИТЕ(не-нашенци) и НЕСИТИТЕ(нашенци) - Ще ти дам пример-обяснение от лингвисти етрускологи КОИТО ТВЪРДЯТ?
Главният бог при ЕТРУСКИТЕ, отговарящ на гръцкия ЗЕУС//ДЕУ (те пък отговарящи на съвременните и срещани в българския: ЖИ(у)В и ДЕН ?) ... та този АНАЛОГИЧЕН НА ДЕУ-ЗЕУ бог, при етруските е бил наричан ТИНА ... от двуезични текстове - етрусколозите ВЪЗСТАНОВЯВАТ СМИСЪЛА В ИМЕТО на този Бог ТИНА - и казват, Това Име и било смислово до ДЕН!
Женския бог-консорт на ТИНА се е наричал ТАЛНА/УНИ - което го превеждат близко до нашенското ТЕЛНА-ЮНИЦА - хай сега ТИ МИ ОБЯСНИ - Що за НАРОД СА БИЛИ "ЕТРУСКИТЕ" ... а българите от Волга?!

Аз отдавна повтарям,че границата на индоевропейските езици с неиндоевропейски някога се е намирала в Анадола,а твоят коментар е отлично потвърждение на това приятелю!
цитирай
44. shtaparov - се съгласявам. Имаш ли ...
09.02 01:49
dobrodan написа:
се съгласявам. Имаш ли обяснение как и кога от този арамейски език се получава тюркският?
Връзката на хети с етруски е много спорна и най-често отричана. Етруските са предимно бели хора със светла коса, тъмнокожи италианци са основно и днес преобладаващи.
Изсветлява се на север, не на юг.
Връзката между тюркските езици и етруските думички и цели изрази не можеш да я отречеш, колкото и да опитваш, съжалявам. Има къде да прочетеш, не само при мен, руският не ти е непознат език видимо. Или на "татарски" и казахстански в оригинал.
Тал има значение на уморен, уни - юнец, янА. Зарежи заемките от латински, физически не става, езиково също не става.
Тина - ден - тан - небе. Опитите да бъде определен етруския език като славянски ме напушват на смях.
Българите не са славяни, славяните са били част от българската общност. Има не едно предположение, че етруските слизат от река Дон - Танаис.
Следващата книга за превод ще е точно по тази тема. Как от Волго-Уралието слизат народи с език - прародител на този на тюрките и поемат в различни посоки по света.
Нали помниш? 3000 г. пр. н. е.
Няма ли някой да разчете надписа от Мурфатлар....през индоевропейски език :).
Любопитен съм колко съвпадения се намират в паметника на Кул-текин и в примерно линеарите....че нещо връзката между символите ми се вижда налична?
Днес не пишем на азбуката на Кирил и Методий (глаголица, изключително близка до етиопската), а на "българица", която доста сходство показва с коптската азбука...
Разбрах, че европейски народ образува Волжка България, даже го определяш като бежанци от римското нашествие. Защо не.
Арамейският език колко е европейски е отделен въпрос. Ние араби ли сме или евреи, или нито едното, нито другото?
За думата "теле" като обозначение на език писах. Даже и за телешкия език споменах. И за таланта като мярка. Хетите са се преселили на север, така те разбрах. Или не?
Те ли основно са държавоносителите? Хм...
Сега малко от Роулинсън, Енциклопедия Британика.
Който изучава асирийска история, Шумер, Акад и т. н. През 1853 г. казва, че скитите от Черно море са първите хора, които са обитавали региона на Акад в Месопотамия и че скитската писменост е 1000 години по-стара от най-ранната шумерска и е идентична с акадската, също е факт, че столицата на Шумер - Ур - е скитска дума, на скитски Ур узначава господар. Също така е факт, че когато през 19-ти век почват да разчитат по малко писмеността cuneiform, са открили три езика, които са били писани с тази писменост: Вавилонски, Индо-Европейски-Персийски и Еламитски; eдва след като текстовете, написани на вавилонски език, стават по-добре разбрани, учените узнават за съществуването на текстове, написани на език, различен от вавилонския и е определян като Акадски или Скитски. По-късно му е дадено името шумерски.
В горния текст има няколко подсказки. Най-важната е, че от сравнително неголяма географска площ са изведени три езика, единият от които не е индоевропейски.
Етруските са нямали звука "о". Следователно не са фини или венети. Сещам се за други езици, където този звук не е много употребяван.
Не можеш лесно да бъдеш убеден. Нищо, време има :). Ще видиш как тюрките-татари са написали едни неща не само за българската, ами изобщо за историята на света. Шумер - лято - самър, нали?
Между другото за любимите ни скити. Скития е голяма площ.....ама много голяма. Дотам, че прадедите на днешните камбоджанци могат да се окажат и кимерите. Кхмери. Камбоджа - кам-боян. Има над какво да се позамисля, но не сега :).

Коптската азбука впрочем е производна на гиникийската,която пък е "наследник" на прото-Дунавското писмо ("пра"-Българските "руни"),от които произлизат Кирилицата и глаголицата. Волго-Уралието не е прародина на индоевропейските народи а северна Месопотамия,ако не и северните Балкани. ТИНА е сходно с Българската дума ТИНЯ,а защо не и с ДЕНА (ДЕНЯТ). УР е сходно не с думата ТУР (Туран,турчин),а със СУР (Слънчев) и МИР,което също означава Господар! Акадския език не е Скитски нито Шумерски- протосемитски е! Думата ШУМЕР мозе да бъде оприличена и на "пра"-Българското СОМОР като ти напомня,че нашите календарни термини нямат почти никаква близост с тюркските езици,но имат отлично аргументирани значения на Български! В тях буквата "О" впрочем се среща доста по-често от буквата "А" и малко по-рядко от "Е",а не би трябвало да е така ако езикът им бе тюркски! Кимерите не са прадеди на Кхмерите а само са им кръстници така,както Манджарите (Маджарите) не са прадеди ма Манджурите а Монголите- на Мангалите!

Тук ще ти поясня и думата МЪРЗЕЛ,която си дискутирал в един от първите си коментари. Тя не е турко-татарска а "индоевропейска" (Бългасрка!),понеже означава МЪРСЕЛ (Мръсен човек,който го мързи да се умие) а също човек,който само мърси света с екскременти,а нищо полезно не върши и не помага в почистването така,както правят другите! Думата МРЪСЕН пък е близка с диалектната форма МРЪША (МЪРША),която означава МАРСА (Поразен от Марс т.е. Посечен) а в буквален смисъл- Омазан с кърви и чревно съдържимо! Думата МРЪСЕН се родее с татарската титла МУРЗА поради общия им произход- бидейки "потурчени" Източни Скити,татарите та и тюрките запазили множество индоевропейски заемки,една от които е МУРЗА с директно значение МАРСОВ ВОЕНАЧАЛНИК т.е.- ВОЕНЕН КОМАНДИР!
цитирай
45. shtaparov - - Ама ей с това АВТОРИТЕТНО ТВЪРДЕНИЕ...
09.02 02:15
get написа:
- Ама ей с това АВТОРИТЕТНО ТВЪРДЕНИЕ - НАПРАВО ... ??
dobrodan написа:

Имаш ли обяснение как и кога от този арамейски език се получава тюркският?


... направо УБИВАШ желанието ми за по-нататъшен разговор?

Защото В ГЛАВАТА ТИ Е ТАКЪВ БУЛАМАЧ - за ХРОНОС, ТОПОС, ГЕНЕЗИС, ЕТНОС, ЛИНГУА ... и историческа МИГРАЦИЯ НА НАРОДИ - та ме обезсърчаваш ... просто да продължавам НАДПРИКАЗВАНЕТО?

А разговора ми с твоя милост НЕ Е ДИСПУТ - А НАДПРИКАЗВАНЕ - защот?
АРАМЕЙСКИЯ Е ОТ СЕМИТСКОТО СЕМЕЙСТВО!
Втория и най-вероятен за тирсени-етруски език? - ЗА СЕГА НЯМА ДА ТИ КАЖА - КЪМ КОЕ ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО ГО ОТНАСЯТ ... защото ТИПИЧНО ЗА ТЮРКО-ТАТАРИСТИТЕ, ще ми ИЗВАДИШ ПОРЕДНИЯ КИТАБ - в който СЕ "доказвало", ЧЕ ТЮРКИ И НАРОД+ЕЗИК=ХИКС ... няма начин да не е тюркски!

Трето-то ти твърдение?
dobrodan написа:

Връзката на хети с етруски е много спорна и най-често отричана. Етруските са предимно бели хора със светла коса, тъмнокожи италианци са основно и днес преобладаващи.
Изсветлява се на север, не на юг.


Е поредната ВЕЛИКО-ТУРАНО-ТАТАРИСТКА ИЗМИШЛЬОТИНА ... Щот АКО ТЮРКИТЕ не са НЕГРИ - то поне в ПРЕОБЛАДАВАЩАТА СИ ЧАСТ са МОНГОЛОИДИ!

А за БЕЛИЯТ ГЕН - вече съм ПИСАЛ ПО ВЪПРОСА - така, че отново ще ти прекопирам И СПИРАМ ДА ОТГОВАРЯМ - НА ТУРАНО-ТАТАРСКАТА ТИ ТИРАДА?

Следва цитата КАКТО ОБЕЩАХ!

" До leonleonovpom2 - Ако следва да бъдем точни до досаден перфекционизъм НАУЧНОТО СЪОБЩЕНИЕ ... ?
... излиза в списанието "Human Genetics" през 2008 г.
Като се казва - цитат:
"The mutations responsible for blue eye colour most likely originate from the north-west part of the Black Sea region, where the great agricultural migration of the northern part of Europe took place in the Neolithic periods about 6,000 to 10,000 years ago."

В съобщението има ДВЕ ТВЪРДЕНИЯ?
1. Рецесивния и довеждащ до синео-очие ген, се е появил в СЕВЕРО-ЗАПАДНАТА ЧАСТ до Черно море? В периода заключаващ се във времевия интервал 8 000 до 4 000 години преди наша ера.
2. Където ВЕЛИКАТА СЕЛСКОСТОПАНСКА МИГРАЦИЯ СЕ ЯВЯВА ... ?

От което може да се направят изводите ЧЕ?
Настъпилата МУТАЦИЯ - със резултат СИНЬО-ОЧИЕ, съвпада ВРЕМЕВО с историко-археоложката култура носеща името Триполие-кукутени?
Същата е резултат от ЗЕМЕДЕЛСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ с ПРИСЪЩ ДЕМОГРАФСКИ ВЗРИВ?
Приема се, Триполе-кукутени е резултат от синтеза на по-старите и регионални ЕНЕОЛИТИЧЕСКИ КУЛТУРИ от Балканско-Дунавския регион: Бояна, Хаманджия, старчево-киршска, линейно-лентовата керамика, Винча, Тиса-полгар ?

Над този проблем се е замислил - ето този?

https://commons/wiki/Category:Hamangia_culture#/media/File:Ganditorul_de_la_hamangia.JPG

- с показателното, дадено му от археолози и историци име - "МИСЛИТЕЛЯ" ?
В момента намиращ се, в регионалния музей на Кюстенджа - в сбирката му за "Хаманджийската култура" ... част от СЪЩАТА КУЛТУРА се явява ЕЗЕРНИЯ ГРАД - в близост до гр. Шабла.
Просъществувал от ПЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ до ... и ПОНЕ, до ВТОРО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО! И забележете БЕЗ НИКАКВИ ВРЕМЕВИ ХИАТУСИ В СЪЩЕСТВУВАНЕТО МУ?!

- Това от мен накратко :)) Успех в по-натъшните ви издирвания по въпроса!

п.п.
Защо ви дадох отправка към изображението на МИСЛИТЕЛЯ?
Ами по простата причина, че този ЧОВЕК от ЧЕТВЪРТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ преди Христа ... е потънал в дълбок размисъл над ВЪПРОСА:
След като през IV-то хилядолетие пр. н. е. НЯМАМЕ ДОКУМЕНТИРАНА "ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ" ... Може ли той да претендира: ДА Е ПРА-ПРЕДТЕЧА НА ТЕЗИ ХОРА ОТ СЪВРЕМЕНОСТТА - САМОНАЗОВАВАЩИ СЕ БЪЛГАРИ и живеещи в държава С ТАКОВА ИМЕ ? :))) !

До 12. leonleonovpom2 -Как да ти кажа? Единствено ЦВЯТ и МЯСТО на поява НА СИНЕОКИТЕ ... ?
... като "основен аргумент" в извеждане на етно-генезисна теория за БЪЛГАРИТЕ ПРИ ФОРМИРАНЕТО ИМ КАТО НАРОД? Поради ограничеността й, може да се окаже спекулативна по своя характер - Защото?
Имаме ДВА МИГРАЦИОННИ ВЕКТОРА - АКО ПРИЕМЕМ ЗА ДОКАЗАНА ... ПОЯВАТА НА СИНЕОКИТЕ?
1-ВИ - Център западно Черноморие:
а) разпространение на север - Германия и Дания и Естония с около 95% синеоки;
б) разпостранение на юг - до Близък изток включително.
2-ри- МИГРАЦИОНЕН ВЕКТОР
На изток от първоначалният център на поява ... като достига, до Иран, Афганистан и Таджикистан (синеокост се среща и при населяващите планините таджики и памирци и двата вида европеиди) попадащи в момента на територията на северен Пакистан?
3-то по отношение на този западно-източен вектор притеснения няма ЗАЩОТО ВСИЧКИ ПОПАДАТ в категория ИНДО-АРИЙСКИ НАРОДИ - Но?
4 - то. По отношение на ЕСТОНЦИТЕ, те са от групата на ФИНСКИТЕ НАРОДИ? Каквито начевайки от Балтика ... в древноста са се явявали ОСНОВНО НАСЕЛЕНИЕ НА централна Русия, та са достигали ЧАК ... до планините Урал и Алтай?

Така че, тук само този антропологичен признак НЕ Е ДОСТАТЪЧЕН?
Както е напълно достатъчен примерно за ГЪРЦИТЕ ... които на практика СА МИГРАНТСКО НАСЕЛЕНИЕ ОТ СЕВЕРНА АФРИКА - дошло в късно време в Европа ... та спомена за това се упоменава от драматурга Есхил!"

- край на цитата и КОМЕНТАРИ?

- Това накратко КАТО ОТГОВОР НА ПАН-ТУРАНСКИТЕ ЩУРОТИИ … ЗА РУСИ СИНЕОКИ И ЕВРОПЕИДИ „ТЮРКИ” … ПУУСНАТИ В МАСОВ ТИРАЖ – В УГОДА НА Мустафа Кемал – паша, той прозван и „Ататюрк”

Поради ИЗЧЕРПАНИЯ МИ ЛЕМИТ ТЪРПЕНИЕ … ПОВЕЧЕ ОТГОВОРИ НА ЩУРОТИИ КАТО? Да ми СРАВНЯВАШ „ТЮРКСКИ РУНИ” от ВЪТРЕШНА МОНГОЛИЯ ПИСАНИ В ШЕСТИ ВЕК – С „Линеар А” НА КОЙТО СА ПИСАЛИ … ДВЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ ПО-РАНО В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ – няма, дори с риск да ми се разсърдиш … НЯМА ДА ОТГОВАРЯМ!!!

Бележка:
Оригиналните ми ОТГОВОРИ, КОИТО ТИ ПРЕПЕЧАТВАМ – се нахождат в блога на „ leonleonovpom2” в ПОСТ: „Светлооките хора”, от дата 20.12.2019 г.

Подкрепям те по принцип с някои малки забележки но само ще добавя,че информацията за "тюркски" руни също е фалшифицирана и както се оказва накрая,най-ранните тюркски надписи са правени в началото на VIII век (716-718 г.),а "тюркското" руническо писмо всъщност е адаптирано СОГДИЙСКО,донесено в Согдиана от сирийските несторианци под формата на древно-сирийско писмо. Затова до началото на VIII в. няма дори "тюркски" календар,още по-малко пък "китайски"- китайците заимстват календара си от тюрките по линия на Будизма или направо от несторианците,което по принцип е доказано в китайски документи,а тюрките не са можели да имат никакъв сносен календар преди появата на писменост,с която да записват своите календарни датировки. Затова тюрките и китайците са отимали "свои" календари едва след началото на VIII в.,докато първата Българска календарна датировка е Първа година от Новата ера,Денят на Рождеството на Христос което означава,че нашият календар е с поне 7 века по-стар от "тюркския" и от "китайския"!
цитирай
46. shtaparov - Така ли да ...
09.02 02:32
get написа:
shtaparov написа:
dobrodan написа:
Така ли да го разбирам?

Говорили сме Български: идишът е дошъл далеч по-късно!
+
Това аз го тълкувам много просто: Българи и хазари говорели сходни индоевропейски езици а древните руси- тюркски език,който естествено се различавал от тях!


По отношение на ПЪРВИЯ - за ИДИША ВЪПРОС-ОТГОВОР?
ОТГОВОРЯ GET : Да Щапаров НА СТО % СИ ПРАВ! Има писмен "юдейски" източник, че "евреите" до към 14-то столетие са говорели "славянски" ... а вече в по-късно време ПОКРАЙ РЕЛИГИОЗНАТА ЮДЕЙСКА ЛИТЕРАТУРА-СЛУЖБА минават на ИДИШ!

По отношение НА ВТОРИЯ ВЪПРОС-ОТГОВОР?
Донякъде си прав?
Защото до преди година време и АЗ БЯХ ИЗПАДНАЛ В ЗАБЛУДАТА, ЧЕ Е ИМАЛО "ИЗТОЧНИ славяни" - Но?
Но от писменни извори и лексикален анализ СЕ ОКАЗВА, че тези ОБЯВЯВАНИ "ЗА ИЗТОЧНИ" - на практика СЛЕД ГОЛЯМАТА МИГРАЦИЯ от 4-6 векове НА ГЕТИТЕ те и ГОТИ(българо езични)!
Та след ТОЗИ ЕТНОСЕН ВАКУУМ ОБРАЗУВАЛ СЛЕД МИГРАРАНЕТО НА БЛИЗКО ЕЗИЧНИТЕ НИ "ГЕТО-ГОТИ" ... големи групи ОТ "ЗАПАДНИ СЛАВЯНИ" - в по-късно населват населват ТЕЗИ, КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ "НАПУСНАТИ ОТ ГЕТО-ГОТИ" ЗЕМИ?
- Именно поради това АКО НАПРАВИШ ЗА СЕБЕ СИ ПРОУЧВАНЕ - ще УСТАНОВИШ, ЧЕ ЕЗИКА КОЙТО ГОВОРЯТ "УКРАИНЦИ" И "БЕЛО-РУСИ" - е по близко ДО ЗАПАДНИТЕ "ПОЛСКО-МАЗУРСКИ ГОВОРИ" отколкото нашенския БАЛКАНСКИ, ИЛИ КАКТО ОЩЕ ГО НАРИЧАТ ... лъжците ОТ СЛАВИСТКИТЕ НАУЧНИ ИНСТИТУТИ "ЕЗИК НА ЮЖНИ СЛАВЯНИ"!
Именно ЗА ТОВА ПИШЕ И ОТЕЦ ПАИСИЙ - КОЙТО ПЪК СЕ ПОЗОВАВА НА ВАТИКАНСКИЯ КАРДИНАЛ И ДИРЕКТОР НА БИБЛИОТЕКАТА ЦЕЗАР БАРОНИЙ!

Къде са отишли ГЕТО-ГОТИТЕ ЛИ?
Първо в северна Италия, после в южна Франция ... а най-накрая в земите на съвременната държава Испания - Като по пътя си правят няколко държави ... но вече след 6 - 8-ми векове, СА ЛАТИНИЗИРАНИ ОТ КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА?
- Отглас от тази миграция са появата в северна Италия на "еретиците-монтанисти", в южна Франция на "катарите-албигойци" ... които и до ЕДИНАДЕСЕТИ ВЕК ПОДДЪРЖАТ ВРЪЗК с БЪЛГАРИЯ?

- Това накратко!?

П.П.
Под черта ... искам да допълня твоето "русите са тюрки"?
На практика с това твое твърдение се препокрива истината за ВЕЛИКО-РУСИ, наричани до 17-ти век МОСКАЛИ.
Смес от УГРИ и ФИНИ - на които АРИСТОКРАЦИЯТА И ДУХОВЕНСТВОТО ИМ Е БИЛО "БЪЛГАРО" ГОВОРЕЩО!
Вече след този момент, който в Руската история ... се отбелязва като ТАТАРО-МОНГОЛСКО РОБСТВО ... съответно нещата се променят ... но засега се въздържам да коментирам! ... тъй като трябва ДА ОБЯСНЯВЯМ ТВЪРДЕ ПРОСТРАННО ... И ДОСАДНО :))!

Няма нищо чудно в това един угро-фински народ да бъде наричан ТЮРКИ (ТУРЦИ): самите Маджари до XI-XII век са наричани точно така,а дедите на Маджарите някога са контактували с Манджурите и им оставили своето име. Това е достатъчна причина Москалите да бъдат наричани ТЮРКИ като не забравяме,че старото "гръцко" име на русите е ТАВРО-СКИТИ а на неизопачен гръцки: ТУРО-СКИТИ (Скитски Турани)! Затова турското име на руснаците УРУСИ има тясна колаборация с турския етноним ЮРУЦИ (~ ЮРУШИ),което би следвало да има смисъл на Военни преселенци. По същата причина древните руси се появяват в Крим,който бил кръстосван от тюркски армии няколко десетки години през VI-VII в. по време,в което Българските граници започвали от северните граници на Крим и на 800 км северозападно от Кавказ което означава,че дедите ни са спрели тюркското нашествие към Европа и цивилизования свят!
цитирай
47. dobrodan - Надявам се да ме извините, че статията е на руски език,
09.02 17:56
не ми остана много време и не я преведох, вярвам да няма затруднения за нас тримата.

Анатолий А. Клёсов говорит:
29.12.2014 в 09:15
>> Помимо ботайской культуры с датировкой 5700-5100 лет назад (наиболее вероятно, гаплогруппы R1b Хотя могли быть и тюркоязычные R1b.

>> Насколько вообще уместно говорить о тюрках в данном регионе в указанный Вами период, когда общеизвестно, что на территории современного Казахстана и Центральной Азии тюрки появились лишь в VI веке нашей эры…

Понимаете ли, уважаемый Иван, я занимаюсь наукой, а в науке слово «общеизвестно» порой является дурным тоном. Это слово – главный тормоз в науке. Это раз. Теперь будет два. Я совсем недавно участвовал в работе международной конференции по карачаево-балкарцам в РАН, язык которых, как известно, тюркский. Там было много тюркологов. Если бы Вы там произнесли про это «общеизвестно», Вас бы там засмеяли. Тюркские языки на самом деле очень древние, и на конференции были доклады про тюркские каменописные памятники, которым тысячи лет. Я задал вопрос, на который ответ давно знал (и об этом давно писал), но мне было интересно, как на него ответят специлисты-тюркологи. Я спросил, можно ли называть эти древние тексты тюркскими, поскольку лингвисты считают, что тюркские языки молодые, примерно середины первого тыс. н.э. Ответ был такой, что пусть эти лингвисты, кто так считают, считают что хотят, но структура этих древних текстов совершенно тюркская.
Современные тюркские языки, которые считают молодыми, и которые изучают как тюркские, образовались не на пустом месте. Точнее говоря, они не образовались в I тыс. н.э., а стали расходиться тогда на ветви. У них – очень древняя история. Называйте эти древние тюркские языки как хотите – прототюркские, пратюркские, эрбин, но они были, и из них образовались те тюркские языки, которые сейчас и считаются тюркскими. Носителями этих древних языков являлись древние носители гаплогруппы R1b, эрбины. Они их пронесли по всей Евразии, и на раннем этапе их миграций пронесли по Центральной Азии и Казахстану, и далее через Кавказ в Месопотамию, и в конце концов в Европу. Потом по тем же территориям – Центральной Азии, Казахстана, Кавказа – многократно проходили скифы, в том числе скифы-носители гаплогруппы R1b, которые тоже говорили на тюркских языках. Не вздумайте говорить тюркологам, что скифы были ираноязычны, вас засмеют.

Недавно я читал книжку кавказского лингвиста, который писал о том, что на Кавказе есть пласт германских языков, точнее, напоминающих германские языки, и они являются частью тюркских языков, но он затруднился описать, когда там были германцы. И все-таки написал, что они должны были придти из Европы, иначе эти языки там не объяснить. Так вот, объясняется это без затруднений. Это и были эрбины, со своим прототюркским языком, которые в итоге прошли через Кавказ (читайте статью выше) в Европу, и оставили там свой язык как часть германских языков, у которых есть мощный неиндоевропейский субстрат. Поэтому это не некие германцы были на Кавказе из Европы, а древние эрбины, которые оставили свой древний тюркский язык (эрбин) и на Кавказе, и в Европе. Как всегда, ищите древних предков, когда языки в разных концах мира похожи. Там не заимствование одного из другого, а расхождение от одних общих предков.
Далее, Вы мою цитату подпортили, разорвав ее и не поставив даже знака препинания на разрыве. У меня было так: Помимо ботайской культуры с датировкой 5700-5100 лет назад (наиболее вероятно, гаплогруппы R1b, поскольку носители R1a в тех местах появились только полторы-две тысячи лет спустя), там была обнаружена стоянка с датировкой 3200-2900 лет назад. Это уже возможны «индоевропейские» R1a, причем после ухода своей частью в Индию, то есть, вероятно, скифы. Хотя могли быть и тюркоязычные R1b.

Далее Вы продолжаете:

>> И как можно говорить, что гаплогруппой древних тюрок был R1b? Скорей уж в качестве их исконной гаплогруппы можно назвать С и Q.

Не только можно говорить, но и нужно говорить. Не нужно столь шаблонно мыслить, по-накатанному. И гаплогруппа С была, и Q была, и R1b была. Откуда, думаете, у балкарцев на Кавказе значительное количество гаплогруппы R1b? Кстати, и тюркский язык? А вот гаплогрупп C и Q практически нет. Я подскажу, откуда R1b. От скифов, из Центральной Азии. Как, кстати, и тюркский язык.

>> Ведь изначальное обиталищем древних тюрок были земли поблизости от Монголии. И сами они изначально имели монголоидный облик (фенотип), в отличие от R1b, принадлежавших к европеоидной расе.

Опять шаблонное мышление. Балкарцы – типичные европеоиды, при значительной доле R1b и тюркском языке. Не нужно ходить по накатанному и рассуждать «по понятиям». Наука этого не любит.


Ето и малко наука. Цялата статия е прекалено голяма. Ще помоля да вникнем в нея, преди да говорим разни общоприети теории за европейци и азиатци. Кльосов е твърде уважаван генетик и има ясно становище. При желание изпращам цялата статия, доста е интересна :).
цитирай
48. shtaparov - не ми остана много време и не я пре...
09.02 22:08
dobrodan написа:
не ми остана много време и не я преведох, вярвам да няма затруднения за нас тримата.

Анатолий А. Клёсов говорит:
29.12.2014 в 09:15
>> Помимо ботайской культуры с датировкой 5700-5100 лет назад (наиболее вероятно, гаплогруппы R1b Хотя могли быть и тюркоязычные R1b.

>> Насколько вообще уместно говорить о тюрках в данном регионе в указанный Вами период, когда общеизвестно, что на территории современного Казахстана и Центральной Азии тюрки появились лишь в VI веке нашей эры…

Понимаете ли, уважаемый Иван, я занимаюсь наукой, а в науке слово «общеизвестно» порой является дурным тоном. Это слово – главный тормоз в науке. Это раз. Теперь будет два. Я совсем недавно участвовал в работе международной конференции по карачаево-балкарцам в РАН, язык которых, как известно, тюркский. Там было много тюркологов. Если бы Вы там произнесли про это «общеизвестно», Вас бы там засмеяли. Тюркские языки на самом деле очень древние, и на конференции были доклады про тюркские каменописные памятники, которым тысячи лет. Я задал вопрос, на который ответ давно знал (и об этом давно писал), но мне было интересно, как на него ответят специлисты-тюркологи. Я спросил, можно ли называть эти древние тексты тюркскими, поскольку лингвисты считают, что тюркские языки молодые, примерно середины первого тыс. н.э. Ответ был такой, что пусть эти лингвисты, кто так считают, считают что хотят, но структура этих древних текстов совершенно тюркская.
Современные тюркские языки, которые считают молодыми, и которые изучают как тюркские, образовались не на пустом месте. Точнее говоря, они не образовались в I тыс. н.э., а стали расходиться тогда на ветви. У них – очень древняя история. Называйте эти древние тюркские языки как хотите – прототюркские, пратюркские, эрбин, но они были, и из них образовались те тюркские языки, которые сейчас и считаются тюркскими. Носителями этих древних языков являлись древние носители гаплогруппы R1b, эрбины. Они их пронесли по всей Евразии, и на раннем этапе их миграций пронесли по Центральной Азии и Казахстану, и далее через Кавказ в Месопотамию, и в конце концов в Европу. Потом по тем же территориям – Центральной Азии, Казахстана, Кавказа – многократно проходили скифы, в том числе скифы-носители гаплогруппы R1b, которые тоже говорили на тюркских языках. Не вздумайте говорить тюркологам, что скифы были ираноязычны, вас засмеют.

Недавно я читал книжку кавказского лингвиста, который писал о том, что на Кавказе есть пласт германских языков, точнее, напоминающих германские языки, и они являются частью тюркских языков, но он затруднился описать, когда там были германцы. И все-таки написал, что они должны были придти из Европы, иначе эти языки там не объяснить. Так вот, объясняется это без затруднений. Это и были эрбины, со своим прототюркским языком, которые в итоге прошли через Кавказ (читайте статью выше) в Европу, и оставили там свой язык как часть германских языков, у которых есть мощный неиндоевропейский субстрат. Поэтому это не некие германцы были на Кавказе из Европы, а древние эрбины, которые оставили свой древний тюркский язык (эрбин) и на Кавказе, и в Европе. Как всегда, ищите древних предков, когда языки в разных концах мира похожи. Там не заимствование одного из другого, а расхождение от одних общих предков.
Далее, Вы мою цитату подпортили, разорвав ее и не поставив даже знака препинания на разрыве. У меня было так: Помимо ботайской культуры с датировкой 5700-5100 лет назад (наиболее вероятно, гаплогруппы R1b, поскольку носители R1a в тех местах появились только полторы-две тысячи лет спустя), там была обнаружена стоянка с датировкой 3200-2900 лет назад. Это уже возможны «индоевропейские» R1a, причем после ухода своей частью в Индию, то есть, вероятно, скифы. Хотя могли быть и тюркоязычные R1b.

Далее Вы продолжаете:

>> И как можно говорить, что гаплогруппой древних тюрок был R1b? Скорей уж в качестве их исконной гаплогруппы можно назвать С и Q.

Не только можно говорить, но и нужно говорить. Не нужно столь шаблонно мыслить, по-накатанному. И гаплогруппа С была, и Q была, и R1b была. Откуда, думаете, у балкарцев на Кавказе значительное количество гаплогруппы R1b? Кстати, и тюркский язык? А вот гаплогрупп C и Q практически нет. Я подскажу, откуда R1b. От скифов, из Центральной Азии. Как, кстати, и тюркский язык.

>> Ведь изначальное обиталищем древних тюрок были земли поблизости от Монголии. И сами они изначально имели монголоидный облик (фенотип), в отличие от R1b, принадлежавших к европеоидной расе.

Опять шаблонное мышление. Балкарцы – типичные европеоиды, при значительной доле R1b и тюркском языке. Не нужно ходить по накатанному и рассуждать «по понятиям». Наука этого не любит.


Ето и малко наука. Цялата статия е прекалено голяма. Ще помоля да вникнем в нея, преди да говорим разни общоприети теории за европейци и азиатци. Кльосов е твърде уважаван генетик и има ясно становище. При желание изпращам цялата статия, доста е интересна :).

Групата R1b съвсем не гарантира,че нейните носители са тюркоезични и това няма как да се докаже. Най-древните пратюрки впрочем са били Скити европеиди,които говорели индоевропейски с голям доиндоевропейски примес. Когато попаднали в робство на РУРАНИТЕ обаче,те променили езика си и го значително деиндоевропеизирали. Дедите им несъмнено са роднини на някои ТРАКИ (ТУРАКИ), ТИРЕНИ (ТУРАНИ) и ТЮРИНГИ (ТЮРНКИ).но не говорели тюркски разбира се. Те са роднини и на анадолските ЛУВИЙЦИ,които са близки на ЛАТИНИТЕ (ЛИДИНИТЕ) и вероятно на ЛИВАНЦИТЕ но говорели различни наречия във време,в което истинските тюрки въобще не били образувани.Те се обособили в Руранското княжество ТУРФАН (= ТУРХАН,ТУРАН),като по начало били тесни роднини с иранските народи,заради което имат много ирански езикови и религиозни заемки. Езикът им в крайна сметка бил повлиян от китайския и така се променил,че те се превърнали в коренно различен народ от онези,с които били някога роднини. Имат и някои допирни точки с Шумерите,но така изброените народи не са тюрки нито тюрките са шумери или етруски,понеже истинските тюрки се появили точно в средата на VI век в централна Монголия и няма как да се докаже,че ги е имало преди това!
цитирай
49. dobrodan - Не каза искаш ли статията?
10.02 09:59
Че ако я пусна публично :), ще трябва доста възгледи да се преразгледат :).... С това накрая съм съгласен, но нищим не тюрките, а прадедите им, нали така?
В следващата книга (мога и нея да ти пратя, че да се подготвиш :):):), ще видиш и антични и западни източници по езиковия въпрос....който и нас касае, да.
цитирай
50. get - До 48. shtaparov - Що си губиш време и нерви ... ДА ОПОНИРАШ, И ОПРОВЕРГАВАШ ... ?
10.02 16:05
... ЕДНА СЛЕД ДРУГИ - татаро-СЛАВИСТКИТЕ "УЙДУРМИ"="теории" - по отношение ПРОИЗХОД, ЕЗИК И КУЛТУРА НА НАС БЪЛГАРИТЕ - ПРИЯТЕЛЮ?

Чрез признаци: ЕЗИК, КУЛТУРА И ВРЕМЕ НА ГЕНЕЗИС - не могат С НИЩО ДА ОПРОВЕРГАЯТА ТОВА за ... което ПЕТ ПЪТИ ПОВТАРЯЙКИ им!!! - НАКРАЯ ВЗЕХА ТА, ПРОЧЕТОХА И С ПОЛОВИН УСТА СЕ СЪГЛАСИХА . Ама НЕ МИРЯСВАТ !?

Ще ме карат СЕГА - ДА СЕ ОБЯСНЯВАМ С НАУЧНИЯ СПЕКУЛАНТ И "ГЕНЕТИК" КЛЕСЬОВ ... с неговите "МИГРАЦИОННИ ТЕОРИИ НА ГЕНИ" - та от там ИСТОРИЯ, КУЛТУРА + ЕЗИК + ГЕНЕЗИС НА НАРОДИ ?

МАРКИРАМ ОТНОВО ОСНОВНОТО?
1. В края на ВТОРИ ВЕК - до към ШЕСТИ ВЕК ... КАКТО В ПРЕДКАВКАЗИЕ, ТАКА И В СРЕДНА ВОЛГА, НАРИЧАНА ОЩЕ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ - МАСОВО ПРОЖИВЯВА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС! - ТОВА СЕ ПОТВЪРЖДА И ОТ установена АРХЕОЛОГИЧЕСКА КУЛТУРА - наричана ИМЕНКОВСКА!
2. ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА това говорят ВЕЧЕ УПОМЕНАТИТЕ - Истахри и Бакри - по отношение: ЕЗИКЪТ НА БЪЛГАРИТЕ НЕ Е ТЮРКСКИ!
3. Вече ВЕК ПО-КЪСНО ... ИМАМЕ ТРЕТИ АВТОР - ДИМЕШКИ - Който СВИДЕТЕЛСТВА, ЧЕ БЪЛГАРСКИ КЕРВАН/ПРАТЕНИЧЕСТВО/ Е ОТИШЪЛ В БАГДАД!
Халифът на Багдад ПОПИТАЛ ХОРАТА ОТ КЕРВАНА ИДВАЩ ОТ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ:
Какъв НАРОД Е БЪЛГАРСКИЯ? На това те му отговарят:
НИЕ СМЕСЕНИ от БЪЛГАРИ И ТЮРКИ!
4. ДРУГ ИНТЕРЕСЕН ФАКТ ? Най-ранните (датировка) РУННИ НАДПИСИ(според "татаристите" ТАМГИ) - са открити не както им се иска В С.-ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ - а в района Охрид и Шудиково, в СЕГАШНА МАКЕДОНИЯ.
5. За появата НА ТЕЗИ НАДПИСИ - имаме ИЗВЕСТИЕ-отговор(!) ВЪВ ВРЪЗКА С император АНАСТАСИЯ (от 5-ти век !) ... НАПИСАНИ И В МАНАСИЕВАТА ХРОНИКА - Цитат:
“При Анастасий царя (491-517) преминали българите Дунав при Видин и в началото се заселили в Долната земя Охридска, а след това и в цялата тази земя"
6. Отделно в ХРОНОГРАФИТЕ ОПИСВАЩИ ТОЗИ МОМЕНТ - се допълва "И ЗАПОЧНАХА ТЕ ДА ВЛАДЕЯТ НАД ТАЗИ ЗЕМЯ, ПО СИЛАТА НА Р-О-Д-С-Т-В-О-Т-О казано на латински ПРАВЕН ЕЗИК: "Юс джентиле"?
А това ДОСЛОВНО ОЗНАЧАВА - се превежда: ПО СИЛА НА РОДСТВО//ЕДНАКЪВ ПРОИЗХОД С МЕСТНИТЕ(местно население)!
7. А за (!)родство(!) МЕЖДУ "ПРИДОШЛИТЕ" БЪЛГАРИ И МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ - ИМАМЕ УПОМЕНАТО И В "ХРОНИКА НА ДУКЛЯ"? Това от времена на КУБРАТ - КОГА смъква властта на АВАРИТЕ!

... и вече НЕ СМЯТАМ ДА СЕ ВРЪЩАМ - Та да ОТГОВАРЯМ, НА ВСЕ НОВИ, И НОВИ - СПЕКУЛАЦИ ...? От вида на такива за - "гени" ??
Според КОИТО СЕ "РАЗХОЖДАТ" ОТ УСУРИ ДО МИСУРИ едни народи ... за да МОГАТА ВЕЛИКО-РУСИТЕ + ТАТАРИТЕ ПАН-ТУРАНИСТИ ... ПО ТОЗИ НАЧИН ДА ПРИКРИЯТ ЕЛЕМЕНТАРНАТА ИСТИНА - ЗА СЕБЕ СИ, КАТО: Генезис и НАРОДНОСТЕН ПРОИЗХОД?
А то е казано! ЧЕТЕТЕ?

В.О.Ключевский ПИШЕ в КНИГАТА «Исторические портреты», стр. 42:

«Так и на этом пространстве и в восточной полосе Европейской России встречаем множество рек, названия которых оканчиваются на ва: Протва, Москва, Сылва, Косва и т.д. У одной Камы можно насчитать до 20 притоков, названия которых имеют такое окончание. Va по-фински значит вода. Название самой Оки финского происхождения: это — обрусевшая форма финского joki, что значит река вообще. Даже племенные названия мери и веси не исчезли бесследно в центральной Великороссии: здесь встречается много сел и речек, которые носят их названия.

Уездный город Тверской губернии Весьегонск получил свое название от обитавшей здесь Веси Егонской… Определяя по этим следам в географической номенклатуре границы расселения мери и веси, найдем, что эти племена обитали некогда от слияния Сухоны и Юга, от Онежского озера и реки Ояти до средней Оки, захватывая северные части губерний Калужской, Тульской и Рязанской».

- За теб Щапаров-ПРИЯТЕЛЮ и останалите ТЕНГРИСТИТЕ-ТАТАРИСТИ, ОБЯСНЕНИЕ? - ТЕЗИ КОИТО НИ ПРАВЯТ НАЙ-ГОЛЯМА ИСТОРИЧЕСКА МИЗЕРИЯ са ИМЕННО:

А/ ФИНИТЕ мимикриращи като СЛАВЯНИ(от МОСКАЛИЯ?) - които в по-късно време, къде ОСЕМНДАСЕТИ ВЕК - се "ОБРЪЩАТ НА СЛАВЯНИ" ... а вече на база "славянството" ЗАПОЧВАТ ДА ЗОВАТ СЕБЕ И ДЪРЖАВАТА СИ, НЕПРАВОМЕРНО - "ВЕЛИКА РУС" ... но които НЯМАТ НИЩО ОБЩО - НИ СЪС СЛАВЯНИТЕ - НИ С РУСИТЕ - НИ С НАС БЪЛГАРИТЕ?
НО НЕ СТИГАТ ТЕЗИ ФИНИ-МОСКАЛИ ... подобно тям ПРАВЯТ И ...
Б/ УГРИТЕ от ТАТАРСТАН - които УЗУРПИРАЙКИ НАРОДНОСТНОТО НИ ИМЕ ... искат да ПРИКРИЯТ ТЮРКСКАТА СИ СЪЩНОСТ ... САМОНАЗОВАВАЙКИ СЕ "БЪЛГАРИ"!

Поради това ЕДНИТЕ ПРИСВОЯВАТ - ЕВРОПЕЙСКО ЕЗИЧНИЯ КОМПОНЕНТ - А ВТОРИТЕ ТЮРКО ЕЗИЧНИЯ - КОМПОНЕНТ ... съставни ЧАСТИ НА БЪЛГАРИЯ НА ВОЛГА - ВЕЧЕ ОТ къмто ТРИНАДЕСЕТИ-ЧЕТИРИНАДЕСЕТИ ВЕКОВЕ ... и за което имаме ОСТАВЕНО СВИДЕТЕЛСТВО от ДИМЕШКИ ... а И НЕ САМО ОТ НЕГО!!

- Ама ДОБРОДАНЕ - ТАТАРИСТЕ, ако още малко продължиш и ме ядосаш ... ще те бия до утре С ЦИТАТИ - ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕ ... ТА ДАНО РАЗБЕРЕШ: КАКВИ СМЕ БИЛИ НИЕ БЪЛГАРИТЕ ... А ТЮРКИТЕ ? ... и ДА ОБЯСНЯ ОБЪРКАНА ГЛАВО? Защо в някои от НАДПИСИТЕ НА СРЕДНОВЕКОВНА БЪЛГАРИЯ - СЕГИС, ТУГИЗ - УСТАНОВЯВАМЕ И ТЮРКСКИ ЛЕКСИКАЛНИ единици ?!!

п.п.

И да ви ДАМ ЦИТАТИ - ПО ОТНОШЕНИЕ "КАКВИ СА БИЛИ ВЕЛИКО-РУСИТЕ" ... според ВЕЛИКО-РУСКИ ИЗТОЧНИЦИ - Което те сами са писали за СЕБЕ СИ, ВЪВ ВРЕМЕНА КОГАТО ОЩЕ БЯХА "СЪВЕТСКИ" ЧОВЕЦИ?

Цитати от Голямата Съветска енциклопедия:
1.
Том 16, стр.205: «Мещера, древнее племя… Говорило на языке финно-угорской группы. По археологическим данным, с Мещерой связаны могильники и городища 2–12 вв., расположенные по среднему течению Оки… Большая часть Мещеры к 16 в. обрусела…».
2.
Том 16, стр.101: «Меря, племя, предки которого в …1-м тысячелетии новой эры жили в районе Волго-Окского междуречья. Впервые Меря (merens) упоминаются в 6 в. готским историком Иорданом… Язык Мери относился к финно-угорской семье…».
3.
Том 17, стр.127: «Мурома, племя, родственное мордве, жившее на берегах Оки… Язык Муромы относится к финно-угорской группе… В 10–11 веках Мурома платила дань Руси [Киевской Руси], в 12 в. полностью обрусела».
4.
Владимир Белинский
«Все племена говорили на финно-угорской группе языков, то есть, были племенами одного корня, одного происхождения. И, естественно, в старину носили одно обобщенное название народа, каковым и было слово — Моксель. В отличие от родственной, мусульманской – Мердинис ."

От такъв произход моксело-мордовски в момента са:
- Говорителката на Външно м-во на РСФСР Мария Захариева;
- Патриарх Кирил - със светска фамилия Гундяев. На мордовско-фински означаващо "Земляк";
- Сергей Кожегутович Шойгу - той от откровенните УГРИ - наричани и "самоеди". Тъй като до преди сто години, за този народ е бил присъщ канибализма.
- Карамзин, руски историк - той пък от УГРИ-те кипчаци ... предвид истинското му име Кара-Мурза;
- Славянофила Аксаков - угърско-тюркско АКСАКАЛ ... искаш ли превод Добродане ... през угро-тюркско-татарски ?
цитирай
51. bezistena - Поздрави и благословение за Българите лингва – археолози!
10.02 17:21
– отговори на някои повдигнати въпроси от коментарния блок, дадени с помощта на Свещения шифър от блога ни:

***въпрос:
– обаче остават въпроси.
Гете, съжалявам, но езикът на етруските (който определено не е индоевропейски), които де факто дават подтика на Рим да стане цивилизация, как следва според теб да бъде обяснен?

***отговор:

Ето кои са етруските:

ЕТРУСКИ от=от ИСУ ТРЕК=от Иса от Тракия

ЕТРУСКИ=ТРЕК ИСУ=Траки от Иса

Иса е същият Исус, Който е последното аватарно проявление на Българският Господ Бог Отец Исус Творецът и Демиург, Който защото Е Богът Творец Си ходи през пространствата и времената както Си иска!

Та етруските са елитни тракийски племена, едни от многобройните генно – инженерни етносни експерименти на Българският Бог Исус, произвел в Земния Рай – Тракия, стотици нефеноменни безкултурни племена и разселил ги по целия свят и конкретно етруските на запад под водачеството и грижите на Божиите феноменни генетични потомци – Българите от Божия жречески род Дуло, които оставят потомците си за техни генно – инженерни имплантатори и духовни водачи и интелектуален и управленчески елит, от които са целият и читав, и изроден целокупен елит на италианците и околните народи!.
Тази информация я има в почти прав текст в безброй документи, които Ватикана и заговорниците срещу Българите крият старателно от нас и се правят на ударени, че никой не можел да разкрие мистериозния произход на етруските, въпреки че имат огромна инфо за тях!

*** въпрос:

– Защото МНОГО ПРЕДИ "МИГРАЦИЯТА на ЕТРУСКИТЕ~ТИРСЕНЦИ"?
Имаме в АНАТОЛ(ия)А - НАЛИЧНА ДЪРЖАВА НА "ХЕТИ"-те? Тази държава Е БИЛА ДОМИНИРАНА//УПРАВЛЯВАНА ОТ ЕВРОПЕЙСКО ЕЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ/УПРАВИТЕЛИ, ВОЙНИ и Т.Н. ?
Но наред с ДЪРЖАВО-ОБРАЗУВАЩИЯТ народ НЕПРАВИЛНО НАРИЧАН "ХЕТИ" ... те сами Себе Си - са се самонаричали НЕСИТИ(!!!) - което е по-стара форма на съвременното, и досега употребявано в бг. език, лично местоимение: НАШИ-НАШЕНЦИ?


***отговор:

Ето защо са се наричали НЕСИТИ:

НЕСИТИ=ИС ТИЕН=Иса и Диана

Диана е Българската Велика Богиня Майка Диана, съТворец и СъДемиурт, позната от последното &#1117; аватарно проявление преди 2000 години в Тракия пред Българите като Мария Магдалена – Любимата и Съпругата на Бог Исус, дала началото на новоепохалната генерация на жреческия род Дуло, от който сте всички тука удивителни блогери, дърлячкащи се в търсене на Истината, която е пред очите ви, ама не кандисвате да я познаете със Свещения шифър:

ИСТИНА=ИС ТИАН=Иса и Диана

***въпрос:

Тук връщайки се КЪМ ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ ОБЯСНЕНИЯТА МИ - за ХАТИТЕ(не-нашенци) и НЕСИТИТЕ(нашенци) - Ще ти дам пример-обяснение от лингвисти етрускологи КОИТО ТВЪРДЯТ?
Главният бог при ЕТРУСКИТЕ, отговарящ на гръцкия ЗЕУС//ДЕУ (те пък отговарящи на съвременните и срещани в българския: ЖИ(у)В и ДЕН ?) ... та този АНАЛОГИЧЕН НА ДЕУ-ЗЕУ бог, при етруските е бил наричан ТИНА ... от двуезични текстове - етрусколозите ВЪЗСТАНОВЯВАТ СМИСЪЛА В ИМЕТО на този Бог ТИНА - и казват, Това Име и било смислово до ДЕН!
Женския бог-консорт на ТИНА се е наричал ТАЛНА/УНИ - което го превеждат близко до нашенското ТЕЛНА-ЮНИЦА - хай сега ТИ МИ ОБЯСНИ - Що за НАРОД СА БИЛИ "ЕТРУСКИТЕ" ... а българите от Волга?!

***отговор:

Ето Кой е (и Кои са) Главният бог на етруските, който е бил гръцкия Зеус/Зевс/Деу, "те пък отговарящи на съвременните и срещани в Българския ЖИ(у)В и ДЕН":

ЗЕУС=ЕСУЗ=Исуз=Исус

ЗЕВС=В СЕЗ=Бог Исуз

ДЕУ=ДЕУ + Н (кодировъчен назал)=ДЕУН=Диана

ЖИВ ДЕН=Ежуа и Богиня Диана

ТИНА=ТИАН=Диана

С този елементарен тест за ниво на интелигентност IQ, с който се документират безапелационно кои са били етруските, ви благославяме да ви насърчим да приложите Свещения шифър при вашите родолюбиви лингва – археоложки разкопки и берете сами плодовете на труда си, че да помагате и на нас, че има огромна нива за лингва – копане : целият свят!
цитирай
52. shtaparov - Че ако я пусна ...
11.02 05:17
dobrodan написа:
Че ако я пусна публично :), ще трябва доста възгледи да се преразгледат :).... С това накрая съм съгласен, но нищим не тюрките, а прадедите им, нали така?
В следващата книга (мога и нея да ти пратя, че да се подготвиш :):):), ще видиш и антични и западни източници по езиковия въпрос....който и нас касае, да.

Не се сещам точно за коя статия говориш но може- пусни я да видя,може да открия нещо полезно в нея.
цитирай
53. shtaparov - . . . ЕДНА СЛЕД ДРУГИ ...
11.02 05:34
get написа:
... ЕДНА СЛЕД ДРУГИ - татаро-СЛАВИСТКИТЕ "УЙДУРМИ"="теории" - по отношение ПРОИЗХОД, ЕЗИК И КУЛТУРА НА НАС БЪЛГАРИТЕ - ПРИЯТЕЛЮ?

Чрез признаци: ЕЗИК, КУЛТУРА И ВРЕМЕ НА ГЕНЕЗИС - не могат С НИЩО ДА ОПРОВЕРГАЯТА ТОВА за ... което ПЕТ ПЪТИ ПОВТАРЯЙКИ им!!! - НАКРАЯ ВЗЕХА ТА, ПРОЧЕТОХА И С ПОЛОВИН УСТА СЕ СЪГЛАСИХА . Ама НЕ МИРЯСВАТ !?

Ще ме карат СЕГА - ДА СЕ ОБЯСНЯВАМ С НАУЧНИЯ СПЕКУЛАНТ И "ГЕНЕТИК" КЛЕСЬОВ ... с неговите "МИГРАЦИОННИ ТЕОРИИ НА ГЕНИ" - та от там ИСТОРИЯ, КУЛТУРА + ЕЗИК + ГЕНЕЗИС НА НАРОДИ ?

МАРКИРАМ ОТНОВО ОСНОВНОТО?
1. В края на ВТОРИ ВЕК - до към ШЕСТИ ВЕК ... КАКТО В ПРЕДКАВКАЗИЕ, ТАКА И В СРЕДНА ВОЛГА, НАРИЧАНА ОЩЕ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ - МАСОВО ПРОЖИВЯВА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС! - ТОВА СЕ ПОТВЪРЖДА И ОТ установена АРХЕОЛОГИЧЕСКА КУЛТУРА - наричана ИМЕНКОВСКА!
2. ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА това говорят ВЕЧЕ УПОМЕНАТИТЕ - Истахри и Бакри - по отношение: ЕЗИКЪТ НА БЪЛГАРИТЕ НЕ Е ТЮРКСКИ!
3. Вече ВЕК ПО-КЪСНО ... ИМАМЕ ТРЕТИ АВТОР - ДИМЕШКИ - Който СВИДЕТЕЛСТВА, ЧЕ БЪЛГАРСКИ КЕРВАН/ПРАТЕНИЧЕСТВО/ Е ОТИШЪЛ В БАГДАД!
Халифът на Багдад ПОПИТАЛ ХОРАТА ОТ КЕРВАНА ИДВАЩ ОТ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ:
Какъв НАРОД Е БЪЛГАРСКИЯ? На това те му отговарят:
НИЕ СМЕСЕНИ от БЪЛГАРИ И ТЮРКИ!
4. ДРУГ ИНТЕРЕСЕН ФАКТ ? Най-ранните (датировка) РУННИ НАДПИСИ(според "татаристите" ТАМГИ) - са открити не както им се иска В С.-ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ - а в района Охрид и Шудиково, в СЕГАШНА МАКЕДОНИЯ.
5. За появата НА ТЕЗИ НАДПИСИ - имаме ИЗВЕСТИЕ-отговор(!) ВЪВ ВРЪЗКА С император АНАСТАСИЯ (от 5-ти век !) ... НАПИСАНИ И В МАНАСИЕВАТА ХРОНИКА - Цитат:
“При Анастасий царя (491-517) преминали българите Дунав при Видин и в началото се заселили в Долната земя Охридска, а след това и в цялата тази земя"
6. Отделно в ХРОНОГРАФИТЕ ОПИСВАЩИ ТОЗИ МОМЕНТ - се допълва "И ЗАПОЧНАХА ТЕ ДА ВЛАДЕЯТ НАД ТАЗИ ЗЕМЯ, ПО СИЛАТА НА Р-О-Д-С-Т-В-О-Т-О казано на латински ПРАВЕН ЕЗИК: "Юс джентиле"?
А това ДОСЛОВНО ОЗНАЧАВА - се превежда: ПО СИЛА НА РОДСТВО//ЕДНАКЪВ ПРОИЗХОД С МЕСТНИТЕ(местно население)!
7. А за (!)родство(!) МЕЖДУ "ПРИДОШЛИТЕ" БЪЛГАРИ И МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ - ИМАМЕ УПОМЕНАТО И В "ХРОНИКА НА ДУКЛЯ"? Това от времена на КУБРАТ - КОГА смъква властта на АВАРИТЕ!

... и вече НЕ СМЯТАМ ДА СЕ ВРЪЩАМ - Та да ОТГОВАРЯМ, НА ВСЕ НОВИ, И НОВИ - СПЕКУЛАЦИ ...? От вида на такива за - "гени" ??
Според КОИТО СЕ "РАЗХОЖДАТ" ОТ УСУРИ ДО МИСУРИ едни народи ... за да МОГАТА ВЕЛИКО-РУСИТЕ + ТАТАРИТЕ ПАН-ТУРАНИСТИ ... ПО ТОЗИ НАЧИН ДА ПРИКРИЯТ ЕЛЕМЕНТАРНАТА ИСТИНА - ЗА СЕБЕ СИ, КАТО: Генезис и НАРОДНОСТЕН ПРОИЗХОД?
А то е казано! ЧЕТЕТЕ?

В.О.Ключевский ПИШЕ в КНИГАТА «Исторические портреты», стр. 42:

«Так и на этом пространстве и в восточной полосе Европейской России встречаем множество рек, названия которых оканчиваются на ва: Протва, Москва, Сылва, Косва и т.д. У одной Камы можно насчитать до 20 притоков, названия которых имеют такое окончание. Va по-фински значит вода. Название самой Оки финского происхождения: это — обрусевшая форма финского joki, что значит река вообще. Даже племенные названия мери и веси не исчезли бесследно в центральной Великороссии: здесь встречается много сел и речек, которые носят их названия.

Уездный город Тверской губернии Весьегонск получил свое название от обитавшей здесь Веси Егонской… Определяя по этим следам в географической номенклатуре границы расселения мери и веси, найдем, что эти племена обитали некогда от слияния Сухоны и Юга, от Онежского озера и реки Ояти до средней Оки, захватывая северные части губерний Калужской, Тульской и Рязанской».

- За теб Щапаров-ПРИЯТЕЛЮ и останалите ТЕНГРИСТИТЕ-ТАТАРИСТИ, ОБЯСНЕНИЕ? - ТЕЗИ КОИТО НИ ПРАВЯТ НАЙ-ГОЛЯМА ИСТОРИЧЕСКА МИЗЕРИЯ са ИМЕННО:

А/ ФИНИТЕ мимикриращи като СЛАВЯНИ(от МОСКАЛИЯ?) - които в по-късно време, къде ОСЕМНДАСЕТИ ВЕК - се "ОБРЪЩАТ НА СЛАВЯНИ" ... а вече на база "славянството" ЗАПОЧВАТ ДА ЗОВАТ СЕБЕ И ДЪРЖАВАТА СИ, НЕПРАВОМЕРНО - "ВЕЛИКА РУС" ... но които НЯМАТ НИЩО ОБЩО - НИ СЪС СЛАВЯНИТЕ - НИ С РУСИТЕ - НИ С НАС БЪЛГАРИТЕ?
НО НЕ СТИГАТ ТЕЗИ ФИНИ-МОСКАЛИ ... подобно тям ПРАВЯТ И ...
Б/ УГРИТЕ от ТАТАРСТАН - които УЗУРПИРАЙКИ НАРОДНОСТНОТО НИ ИМЕ ... искат да ПРИКРИЯТ ТЮРКСКАТА СИ СЪЩНОСТ ... САМОНАЗОВАВАЙКИ СЕ "БЪЛГАРИ"!

Поради това ЕДНИТЕ ПРИСВОЯВАТ - ЕВРОПЕЙСКО ЕЗИЧНИЯ КОМПОНЕНТ - А ВТОРИТЕ ТЮРКО ЕЗИЧНИЯ - КОМПОНЕНТ ... съставни ЧАСТИ НА БЪЛГАРИЯ НА ВОЛГА - ВЕЧЕ ОТ къмто ТРИНАДЕСЕТИ-ЧЕТИРИНАДЕСЕТИ ВЕКОВЕ ... и за което имаме ОСТАВЕНО СВИДЕТЕЛСТВО от ДИМЕШКИ ... а И НЕ САМО ОТ НЕГО!!

- Ама ДОБРОДАНЕ - ТАТАРИСТЕ, ако още малко продължиш и ме ядосаш ... ще те бия до утре С ЦИТАТИ - ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕ ... ТА ДАНО РАЗБЕРЕШ: КАКВИ СМЕ БИЛИ НИЕ БЪЛГАРИТЕ ... А ТЮРКИТЕ ? ... и ДА ОБЯСНЯ ОБЪРКАНА ГЛАВО? Защо в някои от НАДПИСИТЕ НА СРЕДНОВЕКОВНА БЪЛГАРИЯ - СЕГИС, ТУГИЗ - УСТАНОВЯВАМЕ И ТЮРКСКИ ЛЕКСИКАЛНИ единици ?!!

п.п.

И да ви ДАМ ЦИТАТИ - ПО ОТНОШЕНИЕ "КАКВИ СА БИЛИ ВЕЛИКО-РУСИТЕ" ... според ВЕЛИКО-РУСКИ ИЗТОЧНИЦИ - Което те сами са писали за СЕБЕ СИ, ВЪВ ВРЕМЕНА КОГАТО ОЩЕ БЯХА "СЪВЕТСКИ" ЧОВЕЦИ?

Цитати от Голямата Съветска енциклопедия:
1.
Том 16, стр.205: «Мещера, древнее племя… Говорило на языке финно-угорской группы. По археологическим данным, с Мещерой связаны могильники и городища 2–12 вв., расположенные по среднему течению Оки… Большая часть Мещеры к 16 в. обрусела…».
2.
Том 16, стр.101: «Меря, племя, предки которого в …1-м тысячелетии новой эры жили в районе Волго-Окского междуречья. Впервые Меря (merens) упоминаются в 6 в. готским историком Иорданом… Язык Мери относился к финно-угорской семье…».
3.
Том 17, стр.127: «Мурома, племя, родственное мордве, жившее на берегах Оки… Язык Муромы относится к финно-угорской группе… В 10–11 веках Мурома платила дань Руси [Киевской Руси], в 12 в. полностью обрусела».
4.
Владимир Белинский
«Все племена говорили на финно-угорской группе языков, то есть, были племенами одного корня, одного происхождения. И, естественно, в старину носили одно обобщенное название народа, каковым и было слово — Моксель. В отличие от родственной, мусульманской – Мердинис ."

От такъв произход моксело-мордовски в момента са:
- Говорителката на Външно м-во на РСФСР Мария Захариева;
- Патриарх Кирил - със светска фамилия Гундяев. На мордовско-фински означаващо "Земляк";
- Сергей Кожегутович Шойгу - той от откровенните УГРИ - наричани и "самоеди". Тъй като до преди сто години, за този народ е бил присъщ канибализма.
- Карамзин, руски историк - той пък от УГРИ-те кипчаци ... предвид истинското му име Кара-Мурза;
- Славянофила Аксаков - угърско-тюркско АКСАКАЛ ... искаш ли превод Добродане ... през угро-тюркско-татарски ?

Аз се научих да се съмнявам във всичко,което пишат пишман-езиковедите тюрколози приятелю понеже се оказа,че дори малкото лексикални единици,които те обявиха за "тюркски" всъщност не са такива! Те си имат прекрасни Български обяснения- няма как да са "тюркски" такива думи като ШЕЙНА, ХАЛКА, КОМИН, КУРБАН, БЪБРЕК, БЕЛЕГ и пр.,още по-малко пък думите БЪЛГАРИН и БОЛЯР!
цитирай
54. shtaparov - – отговори на някои повдигнати в...
11.02 05:40
bezistena написа:
– отговори на някои повдигнати въпроси от коментарния блок, дадени с помощта на Свещения шифър от блога ни:

***въпрос:
– обаче остават въпроси.
Гете, съжалявам, но езикът на етруските (който определено не е индоевропейски), които де факто дават подтика на Рим да стане цивилизация, как следва според теб да бъде обяснен?

***отговор:

Ето кои са етруските:

ЕТРУСКИ от=от ИСУ ТРЕК=от Иса от Тракия

ЕТРУСКИ=ТРЕК ИСУ=Траки от Иса

Иса е същият Исус, Който е последното аватарно проявление на Българският Господ Бог Отец Исус Творецът и Демиург, Който защото Е Богът Творец Си ходи през пространствата и времената както Си иска!

Та етруските са елитни тракийски племена, едни от многобройните генно – инженерни етносни експерименти на Българският Бог Исус, произвел в Земния Рай – Тракия, стотици нефеноменни безкултурни племена и разселил ги по целия свят и конкретно етруските на запад под водачеството и грижите на Божиите феноменни генетични потомци – Българите от Божия жречески род Дуло, които оставят потомците си за техни генно – инженерни имплантатори и духовни водачи и интелектуален и управленчески елит, от които са целият и читав, и изроден целокупен елит на италианците и околните народи!.
Тази информация я има в почти прав текст в безброй документи, които Ватикана и заговорниците срещу Българите крият старателно от нас и се правят на ударени, че никой не можел да разкрие мистериозния произход на етруските, въпреки че имат огромна инфо за тях!

*** въпрос:

– Защото МНОГО ПРЕДИ "МИГРАЦИЯТА на ЕТРУСКИТЕ~ТИРСЕНЦИ"?
Имаме в АНАТОЛ(ия)А - НАЛИЧНА ДЪРЖАВА НА "ХЕТИ"-те? Тази държава Е БИЛА ДОМИНИРАНА//УПРАВЛЯВАНА ОТ ЕВРОПЕЙСКО ЕЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ/УПРАВИТЕЛИ, ВОЙНИ и Т.Н. ?
Но наред с ДЪРЖАВО-ОБРАЗУВАЩИЯТ народ НЕПРАВИЛНО НАРИЧАН "ХЕТИ" ... те сами Себе Си - са се самонаричали НЕСИТИ(!!!) - което е по-стара форма на съвременното, и досега употребявано в бг. език, лично местоимение: НАШИ-НАШЕНЦИ?


***отговор:

Ето защо са се наричали НЕСИТИ:

НЕСИТИ=ИС ТИЕН=Иса и Диана

Диана е Българската Велика Богиня Майка Диана, съТворец и СъДемиурт, позната от последното &#1117; аватарно проявление преди 2000 години в Тракия пред Българите като Мария Магдалена – Любимата и Съпругата на Бог Исус, дала началото на новоепохалната генерация на жреческия род Дуло, от който сте всички тука удивителни блогери, дърлячкащи се в търсене на Истината, която е пред очите ви, ама не кандисвате да я познаете със Свещения шифър:

ИСТИНА=ИС ТИАН=Иса и Диана

***въпрос:

Тук връщайки се КЪМ ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ ОБЯСНЕНИЯТА МИ - за ХАТИТЕ(не-нашенци) и НЕСИТИТЕ(нашенци) - Ще ти дам пример-обяснение от лингвисти етрускологи КОИТО ТВЪРДЯТ?
Главният бог при ЕТРУСКИТЕ, отговарящ на гръцкия ЗЕУС//ДЕУ (те пък отговарящи на съвременните и срещани в българския: ЖИ(у)В и ДЕН ?) ... та този АНАЛОГИЧЕН НА ДЕУ-ЗЕУ бог, при етруските е бил наричан ТИНА ... от двуезични текстове - етрусколозите ВЪЗСТАНОВЯВАТ СМИСЪЛА В ИМЕТО на този Бог ТИНА - и казват, Това Име и било смислово до ДЕН!
Женския бог-консорт на ТИНА се е наричал ТАЛНА/УНИ - което го превеждат близко до нашенското ТЕЛНА-ЮНИЦА - хай сега ТИ МИ ОБЯСНИ - Що за НАРОД СА БИЛИ "ЕТРУСКИТЕ" ... а българите от Волга?!

***отговор:

Ето Кой е (и Кои са) Главният бог на етруските, който е бил гръцкия Зеус/Зевс/Деу, "те пък отговарящи на съвременните и срещани в Българския ЖИ(у)В и ДЕН":

ЗЕУС=ЕСУЗ=Исуз=Исус

ЗЕВС=В СЕЗ=Бог Исуз

ДЕУ=ДЕУ + Н (кодировъчен назал)=ДЕУН=Диана

ЖИВ ДЕН=Ежуа и Богиня Диана

ТИНА=ТИАН=Диана

С този елементарен тест за ниво на интелигентност IQ, с който се документират безапелационно кои са били етруските, ви благославяме да ви насърчим да приложите Свещения шифър при вашите родолюбиви лингва – археоложки разкопки и берете сами плодовете на труда си, че да помагате и на нас, че има огромна нива за лингва – копане : целият свят!

Аз също съм открил две чудесни обяснения на думата ИСТИНА:

1. ВИСТИНА (както е в "Македония" при Куберовите Българи)= ВИЖДАНА (Това,което можеш да видиш и да пипнеш).
2. ЧИСТИНА (ЧИСТЕНА)= Изчистена от лъжи т.е.- Правдива като езическия съдник Сатурн.
цитирай
55. bezistena - Прекрасни чудесни думи за Истина, водещи пак при Тях, Приятелю:
11.02 17:25
Аз също съм открил две чудесни обяснения на думата ИСТИНА:

1. ВИСТИНА (както е в "Македония" при Куберовите Българи)= ВИЖДАНА (Това,което можеш да видиш и да пипнеш).
2. ЧИСТИНА (ЧИСТЕНА)= Изчистена от лъжи т.е.- Правдива като езическия съдник Сатурн.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
ВИСТИНА=Богиня Диана и Иса

ЧИСТИНА=Диана и Исуш=Дионисиуш

МАКЕДОНИЯ=МАКЯ ДИОНЕ=Макя (Майка) Диана=Майка Диана

МАРИЯ МАГ(К)ДАЛЕНА=МАРИЯ Майка на Дуло
цитирай
56. dobrodan - Гете, не съм точно татарист :) и това се надявам да си го разбрал....може би.
11.02 19:58
Аз не се опитвам да предизвикам спор между нас на всяка цена.
Изобщо не ме вълнува етническия състав на днешна Русия. Нито стремежа им да се изкарат славяни и праотци на световното славянство, нито желанието им ние да сме тюрки, ама непременно :).
Сега според теб нещата ги виждам така: идват хетите на Балканите и правят държави?
И никой никога не е ходил по-далеч от Кавказ? Българите не са ли мърдали малко по други местенца из Евразията? Всъщност кога и къде хетите се нарекоха българи?
Моля да не се приемат като заяждане питанията ми към теб?
Вижда ми се твърде едностранчиво такова схващане....или пак нещо не съм разбрал?
Не намесвам днешните тюркски народи с дунавските българи. Нито целя да изкарам българите тюрки на всяка цена :), това са глупости.
Излиза, че балкански народи разбиват Хетското царство? А са роднини....или едното и другото няма значение, като става въпрос за пари :).
След като сме такива супер-европейци и никога не сме сменяли езика (което не е вярно :) според годините в именника, да ме прощава Щапаров, но мъчно приемам "българските" думи в него и лично аз не мога да ги тълкувам през днешния ни език), как така приехме спокойно кумани и тюркмени на наша земя? След татарското нашествие имам предвид? Още преди него цар Симеон е пуснал такива народи с условието да станат християни (за парите, дето ги е дал друг път ще говорим)?
Кога и къде проговорихме (и прописахме) на днешния славянски език?
Съвсем нормално се приемат първите рунически надписи с произход от земите на днешна Македония. Ако човек чете старите книги, няма какво да се чуди.
По въпроса за Черняховската култура - определена като Балканска с последващо преселение на север. Сто процента това население е присъствало в земите на Волжка България по-късно. Готите също са определяни като българи.
Само те ли? Няма убедителна възстановка на готския език в нито една посока или аз не намирам такава.
Засега поддържам тезата, че управляващи и народ са говорели различен език.
Доказателства има предостатъчно.
Като ще цитираме "Джагфара", да го направим като хората: "Щом договорът бил подпечатан, хазарският хакан прегърнал Бат-Боян и трогнат казал: -Ние имаме един бог - Тангра, един род и един тюркски език... Затова аз те смятам за свой родственик и брат. Освен това съм ти задължен, твои хора приключиха с ненавистния ми Калга. Ще ти помогна
да станеш стопанин на собствените си владения."
"Действително след две години Самбат умрял и Атилкесе, като не срещал достатъчно подкрепа
от антите и сакланите,предпочел да отиде с части от тюркмените и бурджаните в Кашан (днешна Молдавия). Това е невероятно добре укрепена област - от три страни е оградена от реките Бурат (Прут), Дунав (Сула) и Аудан-су, от четвъртата й страна са планините Улаг (Влашки, Карпати). Там Атилкесе в качеството си на бег на своите българи, местни уличи и улаги (власи) изкарал няколко безметежни години. Само че враждебните действия на аварите и съюзените с тях ромеи го накарали да напусне областта и да иде в (Александровите, Балкански!) Скендеровите планини. Там организирал държава, която нарекъл Бурджан за спомен от предишното му владение. Потомците му, както пише сеид Якуб, приели от тамошните уличи християнството, а заедно с това и уличкия език. Така станало, защото уличките попове проповядвали на своя език, а българите се заселили в уличките къщи. Само бурджанските кук-огузи, не изоставящи живота сред полята, запазили своя тюркменски език (Добруджа)".
Това също са пълни измислици, нали така:). Точно като еднаквия език на българите и хазарите :) според същата книга (определян като огурски днес и твърде трудно разпознаваем от арабите, които цитираш. Достоверността на титулатурата в "Първата" българска държава и "Именника" не поставям под съмнение).
Нито е лесно, нито е просто. Евреите по-късно поемат нещата в свои ръце....ще стигнем и дотам.
цитирай
57. get - До 56. dobrodan - Гете, не съм точно татарист :) ОТГОВОР: Ми тогава си ДЖАГФАРИСТ :)) ?
12.02 13:08
Предвид НЕПОЗНАВАНЕТО ОТ ТЕБ - НА ДРЕВНАТА ИСТОРИЯ ОКОЛО ЧЕРНО МОРЕ? А и поради татаристко-обсесивната насоченост при интепретация ЗА ВРЕМЕНА, ЕЗИЦИ, КУЛТУРИ и НАРОДИ - които видно от това което пишеш СА ТИ НЕПОЗНАТИ?!

- Като следния?
Цитат по "dobrodan":
Сега според теб нещата ги виждам така: идват хетите на Балканите и правят държави? ... Излиза, че балкански народи разбиват Хетското царство?
ОТГОВОР:
Хетското царство КОЕТО Е ДО ТАКАВА СТЕПЕН СИЛНО? Та през 1457 г. ФАКТИЧЕСКИ ПЕЧЕЛЯТ "Битката при Мегидо" - По време на фараона Тутмос III-ти.
Се проваля в последствие, ОТ ВЪТРЕШНО ДИНАСТИЧНИ БОРБИ ! Те пък предизикани от ДИВЕРСИОННО-РАЗЛОЖИТЕЛНИТЕ интриги на ЕГИПЕТ и наследниците фараони на Тутмос 3-ти?

Към него (него време "битката за Мегидо") ПРЕДЦИТЕ на тези, които ще пишат КЪСНАТА КОМПИЛАЦИЯ с име "Джагфар тарихи" - са живели ВСЕ ОЩЕ около езерото Байкал в Сибир и над Китай в "Ордоса"!
Нивото им на културно и стопанско развитие, Е ОТГОВАРЯЛО на това, на ЛОВЦИТЕ СЪБИРАЧИ ... ако това исторически понятие ти говори нещо?

За това ЧЕ ПЪРВОНАЧАЛНИЯ ГЕНЕЗИС НА ПРОТО-ТЮРКИТЕ НАРОД И ЕЗИК е от ТЕЗИ МЕСТА: Байка - Ордос ... Говори КАКТО АРЕАЛ НА ПО-КЪСНОТО ИМ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ/разселване ... на тюрко-езичните на ИЗТОК тунгуси манджури и стигнем ДО "ТИХИ ОКЕАН", завършвайки с тюрко-езичните КОРЕЙЦИ - а така и ПОРАДИ МНОЖЕСТВО ЛЕКСИКАЛНИ СПЕЦИФИКИ В ЕЗИКА им на ПРОТОтюрките, като такъв?

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ - Преди да започнеш ДА ОСМИСЛЯШ: Кое е истина и кое не, в "Тарихито"? ... ти е необходимо ДА ЗАГУБИШ ПОНЕ ДВЕ ГОДИНИ - в четене НА ИСТОРИЯ за народи, езици, култури ... и т.н. ?!

Това накратко ... като препоръка! Която след като изпълниш ЕЛА ПАК ДА (СИ) ПРИКАЗВАМЕ ... за огуР и/или огуЗ - в конкретиката на/за "тюркче дил" и "тюркче миллиет" ?
- Последните две понятия - разбираеми ли са ти? ... ако - Не?
Захвани се и поне - малко от малко научи, някой от тюркските езици?
цитирай
58. dobrodan - Добре, Гете. Пращам ти и на теб статията на Кльосов :). Има за чудене :).
13.02 11:10
Писал е доста неща, струва си да почете човек. Има и още много неща в мрежата, само да искаш.
цитирай
59. shtaparov - Аз също съм открил две ...
15.02 02:52
bezistena написа:
Аз също съм открил две чудесни обяснения на думата ИСТИНА:

1. ВИСТИНА (както е в "Македония" при Куберовите Българи)= ВИЖДАНА (Това,което можеш да видиш и да пипнеш).
2. ЧИСТИНА (ЧИСТЕНА)= Изчистена от лъжи т.е.- Правдива като езическия съдник Сатурн.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
ВИСТИНА=Богиня Диана и Иса

ЧИСТИНА=Диана и Исуш=Дионисиуш

МАКЕДОНИЯ=МАКЯ ДИОНЕ=Макя (Майка) Диана=Майка Диана

МАРИЯ МАГ(К)ДАЛЕНА=МАРИЯ Майка на Дуло

Da,dobre!
цитирай
60. shtaparov - Писал е доста неща, струва си да п...
15.02 03:08
dobrodan написа:
Писал е доста неща, струва си да почете човек. Има и още много неща в мрежата, само да искаш.

Неща има- друг е въпроса кое от тях е стойностно и кое- празнодумство!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 2840325
Постинги: 182
Коментари: 6067
Гласове: 83926
Календар
«  Септември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА,от която са ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи