Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2019 13:12 - ИМЕНАТА НА СТАРА ПЛАНИНА ПОКАЗВАТ КЪДЕ Е ПРАРОДИНАТА НА БЪЛГАРИТЕ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 16137 Коментари: 12 Гласове:
43

Последна промяна: 04.12.2019 20:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
               ИМЕНАТА НА СТАРА ПЛАНИНА ПОКАЗВАТ КЪДЕ Е ПРАРОДИНАТА НА БЪЛГАРИТЕ


    Нови проучвания сочат че различните имена,които Стара планина е носела през вековете могат да покажат къде е Българската прародина. Това обстоятелство е доста неочаквано но не може да бъде пренебрегнато,понеже най-популярните днешни имена на Стара планина нямат по-добри обяснения от тези,които сега ще предложа.

        image

  Имената,които Стара планина е носела или още носи са следните:

1. ХЕМУС (с варианти ХЕМ,ЕМУС,ЕМОН и пр.)
2. МАТОРНИЕ ГОРЫ (МАТОРНИЕ ГОРИ)
3. БАЛКАН
4. БЕРЕГАВА
5. СТАРА ПЛАНИНА

  1. ХЕМУС (ХЕМО,ХЕМ) е име,близко до нашата дума ХУМА (вид глина,вид земя). Значението му в такъв случай е КАМУС (КАМУШ,КАМЪШ) т.е. КАМЪК (КАМИК),като "С" и "К" са взаимнозаменяеми при преминаване от "Сатем" към "Кентум" форма и обратно. Диалектните му форми ХЕМОН,ЕМОН и пр.,вкл. ИМЕОН означават КЕМОН (КАМЕН,КАМИК) т.е. Камениста планина. Българската дума КАМЕН за обозначаване на КАМЪК е характерна за някои югозападни Български диалекти като нашия от Солунско. В тях са запазени древни езикови ворми,които не се срещат в днешните Български говори а само в литературни старо-български. От думата КАМЕН произлизат развитата й форма КАМЕНЕН и личното име КАМЕН.

    image

  От думата ХЕМ (с диал.форма КАМ т.е. Камък) произлиза етнонимът КИМЕРИ (КЕМ-АРИ,ХЕМ-АРИ) т.е. Старопланински жители,които се преселили към Приазовието и Кавказ. От нея е и етнонима КУМАНИ (= КАМЕНИ,КАМЕННИ т.е. Старопланински),с който по начало са обозначавани чисти европеиди с индоевропейски или доиндоевропейски говори,обявени от езиковедите за "тюркски"! Така езиковата археология (т.е. Ангеловия анализ) потвърждава роднинството между Кимери и Кумани,за което говорят древните историци.

  Името ХЕМ е в тясна връзка с етнонима ХУН,който произлиза от него и означава "Балкански жител,Планинец". Това се отнася обаче за истинските (Белите) Хуни,които обитавали части от Памир и Кавказ преди много векове. Етнонимът на останалите ("тъй наречените Хуни") има друго значение,което ще разкрия в някоя друга статия а тук ще добавя,че тюркската владетелска титла ХАН означава ХУН (Човек с гарантиран от генеалогията Балкански произход) което било много важно,понеже 90% от тюрките нямат чист Балкански произход,а са смесени с други азиатски народи.

  Съответно на това,едно от няколкото индоевропейски (Български) значения на нашата владетелска титла КАНАЗ (КНЯЗ) е ХУНАС (ХУНЪТ) и КЕМ-АЗ (ХЕМ-ИЗ, Произлязъл от чист Палеобалкански род). Древното име на Египет КЕМ също иде от там,понеже първите фараони били Палеобалкански и Протомалоазийски пришълци,които отишли с кораби в северна Африка и основали египетската цивилизация. Всички други значения на тези думи,които откриват езиковедите са във връзка с това обяснение и с тезата за божествения произход на старите Балгански жители. С нея можем да свържем и Българския етнооним,понеже БОЛ-ГАР освен БОГАР (Син на боговете) и ВЕЛК-АР (Велик Ариец) означава още БАЛК-АР (Палеобалкански жител) и БОРГ-АР (БЕРГ-АР, БРЕГ-АР = Планински обитател).

2. МАТОРНИЕ ГОРЫ (МАТОРНИЕ ГОРИ) е дума,обявена от лаици за "славянска",но тя е употребявана САМО ОТ БЪЛГАРИ и нейното значение е МАТЕРНИ ГОРИ (МАЙЧИНИ ПЛАНИНИ)! Значи Стара планина е Майчина планина за Българите или Планина-Майка за тях т.е. Планината,която ги е родила като народ!

             image

   Ако това име бе "славянско",значи ХЕМОН (ИМЕОН) е Майчина планина и на "славяните" от което следва че те са вид Българи- факт,с който са съгласни всички древни историци и много малко днешни!

  Формата ИМЕОН на това име е използвана от Българските племена (ТРАКИ, АРИИ, ВАРИ, ДАРДИ, СИНТИ, БРИГИ, САКИ и пр.),за да обозначават при своите преселения всяка по-голяма планина,която напомняла за родния ХЕМОН т.е.- за тяхната планина-майка,която ги е родила!

3. БАЛКАН е име с няколко значения,всички от които са Български. Тя преди всичко означава БОЛ КАМ (Много камъни) и ВЕЛ КАМ (Великите,т.е. Големите камъни),а също ВЕЛ-ХЕМ (Великия Хемус,Великия Имеон) и това е име,което може да бъде сложено само на Майчините планини,които са родили Българите. Другото й значение е БЕЛ КАМ (Белите,т.е. Заснежените Камъни),което сме разисквали в една от предходните статии и няма да го обсъждаме отново.

  Много Български племена така били свикнали с това име,че почнали да го слагат на всяка срещната по пътя си по-голяма планина. Така то попаднало сред тюрки,персийци и други народи,произлезли от смесването на европейски пришълци с онези азиатски племена,с които се срещали по пътя си.

4. БЕРЕГАВА. Това име се среща във "византийски" извори от VIII в. като название на част от Стара планина,а неговото значение е БРЕГАВА (БРЕГОВА= ПЛАНИНСКА) и БРЕГОВО (БРЕГОВЕ),т.е. Стръмни планински места,Стръмни планини. Близко до него е името на град БЕРКОВИЦА (БЕРГОВИЦА,БРЕГОВИЦА – Планинското селище) но считам,че мястото БЕРЕГАВА (Брегава,Брегова),посочено през VIII в. се е намирало в източните сколонове на Стара планина и показва ясно какъв е бил езикът на "пра"-Българите.

5. СТАРА ПЛАНИНА. Това име е много показателно,понеже за Българите е имало само едно значение: СТАРИЯ ИМЕОН (СТАРИЯ ХЕМОН,Най-първата Българска планина) за разлика от всички други Балкани и Имеони,които дедите ни срещнали по света. То недвусмислено показва къде е прародината на европеидните Памирски и прочее планински жители,които отначало се преселвали от Запад на Изток а после- от Изток на Запад.

  Ако някой мисли,че Балканът е непригодно за живеене място особено в древността ще възразя,че в районите на Стара планина има много места,които са удобни за живот. В някогашния Хем например са влизали Предбалкана и днешната Средна гора,а Подбалканските котловини са били смятани за долини,разположени в средата на планината. В източните и северните части на планината и днес има много села и градове,в които има човешки живот от най-дълбока древност. Античното население на района не правело разлика между Балкан и Предбалкан,ни между Стара планина и Средна гора- за него всичко е било ХЕМ а рутинната логика сочи,че същия възглед са имали и праисторическите хора.

    image

  Ако някой реши да налага мнение,че от Майчините планини произлизлизат майките на Българите а бащите им са азиатски пришълци ще възразя,че обобщаващото име ХУН на управляващите "пра"-Български родове означава ХЕМ (Властник с гарантиран Палеобалкански произход) от което следва че не само майките,но и бащите на "пра"-Българите са били Палеобалкански жители. Затова най-стария Български етноним БРИГИ,от който идва формата БЛЪГИ и по-късното БЛЪГАРИ се родее с думата БЕРГИ (Планинци,Планински жители). Към същото значение някои езиковеди отнасят и етнонима МАКЕДОНИ (Планинци,Високопланински жители) което означава,че в този смисъл МАКЕДОНИ е синоним на думата БЪЛГАРИ.

                   image

  Има основания да мислим,че северните райони на Рила също били смятани за част от ХЕМ и едва по-късно били припознати като отделна планина с имената ДУНАКС и РОЛИ (РИЛА),т.е. ВРЪЛА (Стръмна,Висока). Основния ХЕМУС обаче е днешната Стара планина чиито имена недвусмислено показват,че прародината на Българите е тук на Балканите и не трябва да бъде търсена никъде другаде. Има вероятност в праисторическа Мала Азия да е имало места с подобни названия,но те са прехвърлени тук на Балканите  преди хиляди години и станали Протобалкански,т.е. Прото-Български.




Гласувай:
45


Вълнообразно


1. blackpredator - Щапаров,
24.11.2019 16:20
нито в твоя постинг, нито в двата принткартинки, дето си постнал,
присъстват дати
айде, не е Рождество, но отсъстват периоди
верно, историята не е статистика, ама не може тъй
подобна мъгла обайва 90% от историческите истини у блоговите автори
поне вековно трябва да се пише
ХЕМУС - от до, МАТОРНИЕ ГОРЫ - от до, БАЛКАН - от до и т.н.

иначе си е празни хипотези, свободно семантично съчинение..
изворите не пишат тъй
цитирай
2. nikikm - Комплименти!
24.11.2019 18:52
Значи аз правилно си мисля,че фалшификаторите на нашата история са гениални! Така те от Хун Аспарух,направиха хан Аспарух с всички произтичащи от това последствия за нашата история. Освен това имам чувквото,че всички учени и ти също,избягвате думичката бял за българите.Но тя следва народа ни.За мен си остава БЕЛГ АРИ.БЕЛИ ХОРА.Нормално е,като имаме впредвид африканците гърци,а и други етноси наоколо.Няма как ари,да не е със значение на хора.Това е и значението на ариец.Ар е човек,ари-хора.Има връзка и ора-тя,говоря.А белг,болг,балг,бог е все със значения на бял,голям,божествен! Та, все ми е наум,защо казвате пелазги,когато са белазги,защо Пелопонес,когато е Белопонес,па и погледнете,където българин е стъпил не ли създавал БЯЛО?! Волга не е ли Белга,Болга? и т.н. Да не ме схванеш грешно,с това ще си умра.Дето викат братята украинци,Европа це Украйна,яз да им кажем, Европа це Болгария!Понеже нямат "Ъ".Жив, здрав и успех,прекрасен матрял! (:
цитирай
3. shtaparov - нито в твоя постинг, нито в двата ...
24.11.2019 20:33
blackpredator написа:
нито в твоя постинг, нито в двата принткартинки, дето си постнал,
присъстват дати
айде, не е Рождество, но отсъстват периоди
верно, историята не е статистика, ама не може тъй
подобна мъгла обайва 90% от историческите истини у блоговите автори
поне вековно трябва да се пише
ХЕМУС - от до, МАТОРНИЕ ГОРЫ - от до, БАЛКАН - от до и т.н.

иначе си е празни хипотези, свободно семантично съчинение..
изворите не пишат тъй

Какви дати ти трябват- кажи за да опитам да ги напиша ?
цитирай
4. shtaparov - Значи аз правилно си мисля, че ...
24.11.2019 20:42
nikikm написа:
Значи аз правилно си мисля,че фалшификаторите на нашата история са гениални! Така те от Хун Аспарух,направиха хан Аспарух с всички произтичащи от това последствия за нашата история. Освен това имам чувквото,че всички учени и ти също,избягвате думичката бял за българите.Но тя следва народа ни.За мен си остава БЕЛГ АРИ.БЕЛИ ХОРА.Нормално е,като имаме впредвид африканците гърци,а и други етноси наоколо.Няма как ари,да не е със значение на хора.Това е и значението на ариец.Ар е човек,ари-хора.Има връзка и ора-тя,говоря.А белг,болг,балг,бог е все със значения на бял,голям,божествен! Та, все ми е наум,защо казвате пелазги,когато са белазги,защо Пелопонес,когато е Белопонес,па и погледнете,където българин е стъпил не ли създавал БЯЛО?! Волга не е ли Белга,Болга? и т.н. Да не ме схванеш грешно,с това ще си умра.Дето викат братята украинци,Европа це Украйна,яз да им кажем, Европа це Болгария!Понеже нямат "Ъ".Жив, здрав и успех,прекрасен матрял! (:

Думата БЯЛО все пак я споменах във връзка с думата БАЛКАН,а във връзка с Българите нарочно не съм го направил по простата причина,че би трябвало да обясня защо Българите би следвало да са се считали за БЕЛИ а не за черни,червени,жълти или зелени. Обяснението в случая е доста дълго и ще изиска написването на цял нов постинг,което ще опитам да направя в по-подходящи моменти и чак тогава ще стане ясно защо думата БЯЛО може да е имала място в етнонима на дедите ни,колко и абсурдно да изглежда това.
цитирай
5. nikikm - Във връзка с бялото
24.11.2019 22:19
Преди време четох как средновековен автор пише за това,как се виждали "златните кубета на българските войски!" Като джокер..
цитирай
6. shtaparov - Преди време четох как ...
25.11.2019 15:11
nikikm написа:
Преди време четох как средновековен автор пише за това,как се виждали "златните кубета на българските войски!" Като джокер..

Българските черкви в Търново са имали кубета,обковани със златни листове- затова са описани така. Турците обаче ограбили цялото злато включително утвара и понеже им станало навик,до последно не са спирали да грабят!
цитирай
7. nikikm - Не си ме разбрал
25.11.2019 17:10
shtaparov написа:
nikikm написа:
Преди време четох как средновековен автор пише за това,как се виждали "златните кубета на българските войски!" Като джокер..

Българските черкви в Търново са имали кубета,обковани със златни листове- затова са описани така. Турците обаче ограбили цялото злато включително утвара и понеже им станало навик,до последно не са спирали да грабят!


Става въпрос за златните кубета-русите глави на българите! В случая явно съм сбъркал,като съм написал "българските войски" вместо "на българските войници".
цитирай
8. shtaparov - Преди време четох как средновек...
26.11.2019 12:37
nikikm написа:
shtaparov написа:
nikikm написа:
Преди време четох как средновековен автор пише за това,как се виждали "златните кубета на българските войски!" Като джокер..

Българските черкви в Търново са имали кубета,обковани със златни листове- затова са описани така. Турците обаче ограбили цялото злато включително утвара и понеже им станало навик,до последно не са спирали да грабят!


Става въпрос за златните кубета-русите глави на българите! В случая явно съм сбъркал,като съм написал "българските войски" вместо "на българските войници".

Ще ти бъда много благодарен,ако дадеш точен линк,име и цитат на този автор,за да натривам носа на македонистите с него.
цитирай
9. planinitenabulgaria - Изкоментиралият се под постинга Ви Товарищ чернопръцкО
23.12.2019 00:17
хабер от понятие си няма по тези въпроси. Ако намерите някой да извади информация от Архива на Центъра, ще научите и други работи за него.
Накоментиралият постинга Ви отгоре, никкиМ е класически случай на промит мозък, той поне е честен.
Двамата обаче са доста различни - единият не прави разлика мужду фалос и дигитус, другият - между сик и пармак. Това са им възможностите.
Правилният отговор към такива коментарии е последният куплен от туристическия Азбучник, който започва с буквата Я. Ето част от текста на последния куплет:

Ямайка е остров в океана,
я си ..ете вашта майка...
цитирай
10. shtaparov - хабер от понятие си ...
23.12.2019 02:19
planinitenabulgaria написа:
хабер от понятие си няма по тези въпроси. Ако намерите някой да извади информация от Архива на Центъра, ще научите и други работи за него.
Накоментиралият постинга Ви отгоре, никкиМ е класически случай на промит мозък, той поне е честен.
Двамата обаче са доста различни - единият не прави разлика мужду фалос и дигитус, другият - между сик и пармак. Това са им възможностите.
Правилният отговор към такива коментарии е последният куплен от туристическия Азбучник, който започва с буквата Я. Ето част от текста на последния куплет:

Ямайка е остров в океана,
я си ..ете вашта майка...

"Aристотелис" е гръкомански серсем,който не се различава коренно от най-дивия македонист и не е по-полезен от скопянина Гьорге Иванов,който беше издирван с Интерпол.
цитирай
11. анонимен - Здравей Shtaparov
23.06.2020 17:04
Вижда се, че историята ти е в сърцето! До скоро Природна жена :)
цитирай
12. emelika - Отчитам за голям пропуск,
04.12.2022 22:45
че толкова малко и недостатъчно задълбочено съм чела написаното в твоя блог.
Започвам да наваксвам, но всичко си иска нееднократно препрочитане - не да запомниш, да вникнеш. А Стара планина ми е в сърцето. Живея тук от няколко години, в земите на дедите. Явно корените ме придърпаха.
Погъделичка ме "Египет Кем". Заради него /и не само/ ще препратя този постинг на дъщеря си - да спомни или обогати знанията по египтология.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816196
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136737
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи