Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2019 23:43 - ИСТОРИЧЕСКИ ПЪТ НА БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 8244 Коментари: 40 Гласове:
55

Последна промяна: 14.09.2019 05:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                      ИСТОРИЧЕСКИ ПЪТ НА БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА


   Всеки народ има свои пътища,които е преминал и се e разселвал. Да опишеш истинския път на Българите се оказва сложна работа- затова официалните историци още не са успели да го направят. Според някои косвени данни Българите се появили като народ преди 8000 години,ако не и повече. Техния път ще опиша в резюме с най-прости думи без да задълбавам в основанията,които ме карат да мисля така.

  Най-старото цивилизационно огнище на човека извън Африка е Северна Месопотамия. Дедите на почти всички европейски народи са били там,дедите на Българите също. Ще я нарека Евразийска цивилизация понеже била разположена в Азия,а жителите й са деди на европейците. От там са първите земеделци и носителите на Неолита (Новокаменната епоха), изобретателите на керамичните съдове, първите опитомители на диви животни, първите царе и т.н. Разцветът на тази цивилизация е от 12 000- 8 000 г. пр. Хр.,а сред най-прочутите й селища са Чатакхююк, Гьобеклитепе, Ашиклихююк, Невалъ Чори и пр.

               image

  Днес не можем да твърдим,че тази култура е Българска но в нея определено са застъпени някои Български елементи- ИЧД (Изкуствена черепна деформация), резбовани в камък праисторически протописмени знаци,много приличащи на нашите йероглифи, барелеф на редица от хора,които сякаш играят Българско хоро и пр. Затова може уверено да твърдим че ако не Българите то дедите им са живели там,заедно с дедите на другите европейски народи. Ето играчи на Българско хоро от неолитното селище при Невалъ Чори (северно от Чаталхююк):

                                   image

  След разпада на тази цивилизация повечето й жители тръгват да се разселват- едни към Близкия изток и Египет,други към Индия и Памир,трети към Балканите и Европа а чевърти- към недалечния Кавказ. Най-голяма била групата,която тръгнала към Европа. Хората тогава лесно пътували и по суша,и по вода- вода и прехрана по пътя имало почти навсякъде,а огради и държавни граници нямало. Стъпилите в Европа първи земеделци се разселили предимно в района,заключен между Днепър-Адриатическо море и Карпатите- Бяло море. Навсякъде те заварили малък брой по-стари от тях жители,но бързо ги асимилирали и приобщили.

  Българите се формирали или още в Северна Месопотамия,или скоро след стъпването на първите земеделци в Европа. За това заключаваме от няколко неща:

1. Наличието на праисторическа йероглифна протописменост,която е почти еднаква с "пра"-Българскоро "руническо" (йероглифно) писмо и представлява негов опростен ранен вариант.
2. Наличието на неолитни идоли с облекло подобно на Българското,както посочи в своите статии Павел Серафимов и с типични Български калпаци (http://shtaparov.blog.bg/politika/2015/07/27/fenomenalen-bylgarski-kalpak-ot-neolita-dokazva-che-sme-balk.1379391):

                                      image   

        image

   Това би трябвало да значи,че Българи по онова време вече е имало под имената БЛЪГИ и БРЪГИ (наричани от гърците "БРИГИ") с диалектен вариант БЪЛГИ,колко и спорно да е това твърдение заради нежеланието на казионните "учени" да направят сериозно разчитане на Българските йероглифи а оттам- и на неолитното протописмо. Балканския неолит с времето прерастнал в каменно-медна епоха а после- в бронзова и желязна. През това време имало няколко големи преселения от Балканите към Индия,Египет и Европа,но основната маса Българи си останала тук. Към края на желязната епоха обаче от Палестина дошли първите гърци,които превърнали днешната Южна Елада в свое пиратско леговище и постепенно почнали да изтласкват миролюбивите Българи от там.

  Гръцкото нашествие предизвикало голяма вълна от Български преселения в различни посоки на света. Старите Българи имали древен обичай- да променят една буква от името си при всяко голямо преселение. Част от тях отишла в Мала Азия и сменила името си на ФРЪГИ (наричани от гърците "ФРИГИ"). Повечето Българи отишли на р. Дунав навярно по течението на Морава,а после с кораби през изворите на Дунав стигнали до Рейн и се установили на нейното устие под името БЪЛГИ (наричани от римляните "БЕЛГИ"). Клон на Белгите достигнал Британия,Оркнейските острови и Ирландия,където са познати под имената БОЛГИ и БЕЛГИ.

    image

  Други се качили на своите кораби,облицовани с кожи и достигнали Памир,където скоро преди това установил бази Четвъртия Дионис. Така на Балканите останали малко Българи,които дали успешен отпор на гърците в района на днешна Македония и Албания и запазили своите имена БРЪГИ ("БРИГИ") и БЪРГИ (БЪЛГИ).

   Да стигнеш с кораб до Памир- това днес е смешно и често ме напушва смях като се сетя за това. То обаче било факт и не става въпрос за лъжа,ни за фантастично съчинение като ония,които правят тюрколозите. В ръкопис на древногръцкия автор Патроклос (IV в. пр. Хр.) е описан древен маршрут,по който гърците тръгвали от своите пристанища и отивали с кораби в Памир (тогавашен Паропамиз)- по Вайасат Хистори имаше специално предаване за това.

                                                  Кумо-Маничкия воден път:

image
         image
   
  Светът в миналото бил по-влажен от днес,а морските брегове и речните леговища били малко по-различни от сегашните. Затова е можело да се тръгне с кораб от Несебър или Варна и да се акостира на практика в Памир. Маршрутът бил прост,но изпитан от древните гърци и от хората преди тях: Несебър- Крим- Азовско море- р.Манич- Кумоманичка падина (по онова време естествен воден път за Каспийско море,който свързвал реките Кума и Манич)- р.Кума- Каспийско море- западен приток на р. Амударя,който се вливал в югоизточната част на Каспийско море- горно течение на р.Амударя,което вече е в Памир.

                                          Стари брегове на Каспийско море:
         image
         image
          image

   Западния ръкав на Амударя днес в голяма степен е пресъхнал,но още има следи от него и геологията е установила голям брой древни водни пътища в указаните райони.
         image

                                       Пресъхващата в долното си течение Амударя:
         image

  Ръкописът на Патроклос доказва,че тези пътища били известни на Балканските жители което навежда на мисълта,че е твърде вероятно те да са се възползвали понякога от тях. С времето връзката между Черно море и Амударя се прекъснала,а процесът на засушаване в разглежданите райони продължава и днес. Останали обаче развалините на голям брой крепости които днес са наглед в гола и безплодна пустиня,но някога били пристанища на брега на голямата пресъхнала река,която осъществявала споменатата водна връзка. Да стигнеш с кораб до Памир днес е най-малкото смешно,но преди 2500 години това било изпитана реалност,която била позната само на най-опитни търговци и мореплаватели.

                                                  Амударя извира от Памир:
        image

    Кораби в пустините на Средна Азия маркират пресъхналите речни ръкави:

    image

   Ето как се оказва,че пътуването с кораб от Тракия до Памир някога не било никак смешно,а било пълноценна реалност. С напредващото засушаване на Средна Азия и с увеличаване площта на пустините обаче то станало напълно невъзможно.

  Изредените по-горе Български групи имали сложна съдба. Онези при Рейн основали Келтската,т.е. Българска държава БЪЛГИЯ (наречена от римляните "БЕЛГИЯ") и завладели околните земи,превръщайки се в главно племе на Келтите. Техни столици били:

1. ПАРИЗ (днешен Париж),чието име е форма на думата ПОРАЗ (Марсов) или ВАРОШ (Град)
2. РЕЙМС (където и днес се почита Реймското Евангелие- свещена книга на Българите-катари от около XI в.).

  В IV-III в. пр. Хр. обаче сред Келтските племена настъпили големи брожения и размествания. В 387 г. пр. Хр. Белги съюзени с други племена,водени от Болг и Брем завладели Рим и променили цялостната му държавна структура,което след 2 века го направило велика сила. Основната група БЪЛГИ (БЕЛГИ) в III в. пр. Хр. отишла в Банат,където останала под името БЪЛГИТИ (на латински БЕЛГИТИ)- присъствието им е зафиксирано там от Страбон (кликни за да увеличиш):

    image

  Други опитали да се върнат в своята прародина,която вече се наричала Македония но не успели и с подкрепата на Траките създали силна държава в днешна източна България,чийто цар носел името КАВАР (=КУВЕР,КУБЕР). Онези,които останали в стара Бригия попаднали под властта на дошлите от Африка македони,а други запазили независимостта си до идването на римските легиони.

  Много Бриги още при гръцкото нашествие преминали Дунав и тогава приели имената ФРАГИ и ФРАКИ. Някои още преди това били отишли към Кавказ под името Кимери,а един-два века след това другите се върнали обратно,понеже гръцкото нашествие зациклило и тогава приели името ТРАГИ (ТРАКИ). Онези ФРАКИ,които останали на север от Дунав след векове отишли в земите на Белгите,където станали ФРАНКИ. Немалко Траки били увлечени от Келтските преселения на изток и заедно с тях завладели онази част от Мала Азия,която по-рано владеели Фригите а след краха на тамошната си държава тръгнали пак на изток и се установили в Средна Азия,където станали родоначалници на появилите се 6 века по-късно ТЮРКИ (ТЮРАКИ) и им предали култа към вълка. Така още през III в. пр. Хр. в Тракийската прародина,вкл. в Македония се завърнали много Бълги ("Белги",Българи) под името ВЪЛКИ (ВОЛКИ- клон на БОЛГИТЕ) и останали разбира се там.

    image

   image
 
  След идването на римляните обаче те минали от другата страна на Дунав и се установили в земите на днешно Влашко при Българското племе ДАЧИ ("ДАКИ" на латински). По своя път минавали много пъти през Балканите и Банат,които разбира се станали техни любими дестинации. Част от онези Болги,които се нарекли Волки се преселили в района на днешната Тулуза,която им станала столица под името ДУЛОСА и завладели земите на север от Пиринеите,в които много обичали да се заселват векове по-късно Българите-катари.

  Много Бриги,бягащи от гръцкото нашествие останали в западните Балкани под името БРЕУКИ,а след своето намножаване станали родоначалници на ИЛИРИТЕ (=Билири, Билгири),чието име е познато и като ВЕРИЛИ (друго име на Берсилите). Затова някои Илирски племена носят интересни имена като БРЕУКИ (~БРИКИ), МЕЗЕИ (МИЗИИ), МЕЛКУМАНИ (Мали Кумани,Маркомани),чието име може да е означавало МАРСОМАНИ (Марсови мъже,Марсови племена) и пр.

                image

  Бягащите от римското нашествие БРЕУКИ стигнали бреговете на Балтийско море,където се нарекли БРЯГИ. След няколко века те стигнали Дания,където се нарекли БАРЯГИ а след още няколко века преминали в Скандинавия,където се установили под името ВАРЯГИ.

  Едно от племената на Бръгите ("Бриги") се наричало МИЯЦИ и МИЕЦИ (на гръцки и латински- МИЕЗИ,МИЗИ,МОЕЗИ),а неговото име е синонимно на Българския етноним. Част от Миеците останали в Бригия под македонска власт,но с идването на римляните отишла в Дакия. Друга част от тях останала трайно в Илирия под името МЕЗЕИ (=МИЗИИ) а трета заселила южните брегове на Мраморно море т.е. същите земи,в които Кирил и Методий станали монаси и създали глаголицата. С настъплението на гърци и римляни много от тях били асимилирани,а други се качили на своите кораби и по маршрута Кизик- Черно море- Днепър- Двина стигнали бреговете на Балтийско море,където били познати под името БОЛЖКИ (по-късно променено на ПОЛСКИ).

  Много ВОЛКИ напуснали Тракия при римското нашествие и по суша или море стигнали северните подножия на Кавказ и р. Волга,където се нарекли ВОЛГИ и променили старото угрофинско име "Итил",което носела реката. Придружавали ги техни,т.е. наши сънародници на име ВЕНЕТИ. Те са Бригийско племе,което обитавало Македония преди македоно-гръцкото нашествие под името ЕМАТИ (=ЕНЕТИ). После това племе избягало към днешните Триест,Венеция и Словения,но римляните го прогонили от там и Венетите избягали при Белгитите в БАНАТ,който приел тяхното име- ВЕНЕТ. Други Българи-Венети още при гръцкото нашествие отишли в Галия и дали име на провинция ВАНДЕЯ (=ВАНАДЕЯ,ВАНАДИЯ),но после били асимилирани от римляни и французи. Трети ВЕНЕТИ завладели част от земите на германите и останали там под името ВАНТИ а когато се върнали в Стара Велика България,приели името АНТИ.

  При Октавиан римляните завладели БАНАТ (ВЕНЕТ) с част от нейното население което след 3-4 века асимилирали,а основна част от населението избягала при ДАЧИТЕ (ДАКИ,ДУЧИ),които са смес от Келтски Волки и Бригийски Траки. Там племето БЪЛГИТИ ("БЕЛГИТИ") приело името БЪЛГИРИ а ВЕНЕТИТЕ станали ВАНАДИ,но нямали късмет- само след 1 век римляните завладели Дакия и прогонили всички племена,които не могли да завладеят,а те не били малко. Тези свободолюбиви племена пресекли Карпатите и се установили от източната им страна,като постепенно завладели земите до Днепър а после и до Азовско море. Там ДАЧИТЕ приели името ДУЧИ,ВАНАДИТЕ станали ВАНАНДИ (Ванандови Българи) а БЪЛГИРИТЕ станали БЪЛГАРИ.

  След падането на Дакия един клон на ДАЧИТЕ избягал в Германия,където останал да живее под името ДОЙЧИ и дал сила на изчезващите по онова време германи,които приели тяхното име- ДОЙЧ. Много ВАНАДИ избягали заедно с тях и на бреговете на Балтийско море приели името ВАНДАЛИ (= ВУНДАРИ,ВЕНЕТАРИ). Онези ДАЧИ,които избягали в Дания приели името ДАНИ и дали име на цялата страна,макар че ДАНИТЕ може да са потомци на Илирското племе ДАУНИ (ДЮНИ,ДАЯНИ) така,както по-късните "ирански" ПАРТИ наследили илирското племе ПАРТИНИ. Онези племена,които заселили района между Азовско море и Карпатите основали Стара Велика България (ок. 106 г. от н.е.),която може да се разглежда като незавладяна от римляните част от държавата на ДАЧИТЕ (ДУЧИ БЪЛГАР).

  Над 1000 години преди това много ДАКИ мигрирали в Средна Азия. На изток от Каспийско море те били познати под името ДАХИ,а в Памир сменили името си от ДАКИ на САКИ. Тези САКИ в някакъв исторически момент основали държава,която нарекли САКА-ИЛА (Сакска земя),или съкратено САКАЙЛА (САКАЛА). С течение на времето населението на тази държава приело името САКАЛОВИ (Жители на страната Сакала). Когато тази държава била унищожена вероятно от персите,нейните жители се върнали в Европа под името САКАЛАВИ а онези от тях,които стигнали до Балканския полуостров приели името СКЛАВИ,което днес бива изопачавано и от него е изобретена фалшивата народност "славяни". Самите ПЕРСИ пък са продукт на ранно преселение на БЕЛЗИ (БЕЛГИ,БЪЛГИ),едни от които при своето движение на изток променили етнонима си на БЕРСИ и БЕРСИЛИ а други- на ПЕРСИ.

  Както казах и по-горе,заедно с Белгитите в Банат останали много ВЪЛКИ (ВОЛКИ)- потомци на Бългите ("Белги"). Когато избягали в Дакия,те приели името ВЛЪКИ (ВЛОКИ). След падането на Дакия обаче избягали заедно с другите племена на изток от Карпатите,където приели името ВЛЪСИ (преходите К-С и С-К са отдавна познати в древния свят). Когато след 3 века се върнали обратно заедно с Атила,те вече носели името ВЛАСИ и били също такова Българско племе,каквото били КУТРИ-ГУРИТЕ (КУТРЕ-ХОРАТА) и ДУЧИ БЪЛГАР. След няколко века обаче попаднали под властта на Аварите (илирски т.е Български народ,част от който още преди Новата ера мигрирала в Германия и станала "германско" племе под името АВАРИНИ). Аварите малко или много променили тези Власи и заселили част от тях в Македония,която завладели заедно с Пелопонес към началото на VII в.

  Античните Македони,чиято съдба също е особена били изчезнали по това време,понеже били вече ромеизирани а голяма част от Българите заели "тяхната" страна още в края на V век,като така се върнали в земята на дедите си. Това били онези Българи,които начело с Атила освободили БАНАТ (ВЕНЕТ,ВАНАД) от римско иго и после изоставили древния обичай да променят своя етноним при всяко преселение. Преди това обаче много ВАНАДИ се върнали в своята стара ВЕНЕТИЯ (днешна Словения) и върнали старото си име ВЕНЕТИ,което в началото на ХХ в. е изоставено и заместено с изкуственото название "словенци". Много Български племена нерядко променяли части от езика си след всяко преселение,с което постепенно се раздалечили и отчуждили от своите роднини. Основната маса Българи обаче се върнала в своята прародина на Балканите заедно с князете Кубер и Аспарух и решила да остане там завинаги.




Гласувай:
56


Вълнообразно


1. germantiger - впрочем гласувам + за постинга
01.09.2019 23:57
прсоти ми шегата :)

аз все пак мисля, че:

ВТОРОТО ИЗОБРАЖЕНИЕ СА РУСНАЦИ С УШАНКИ ПРЕДАВАЩИ СЕ ВГЕРМАНСКИ ПЛЕН

ВДИГНАЛИ СА РЪЦЕ СЛЕД КОМАНДАТА "ХЕНДЕ ХОХ"
цитирай
2. shtaparov - ... все пак ...
02.09.2019 00:48
germantiger написа:
прсоти ми шегата :)

аз все пак мисля, че:

ВТОРОТО ИЗОБРАЖЕНИЕ СА РУСНАЦИ С УШАНКИ ПРЕДАВАЩИ СЕ ВГЕРМАНСКИ ПЛЕН

ВДИГНАЛИ СА РЪЦЕ СЛЕД КОМАНДАТА "ХЕНДЕ ХОХ"

Е,благодаря ти все пак- шегата си е хубава макар и плитка,в името на хумора ще я изтърпим!
цитирай
3. germantiger - ++
02.09.2019 01:55
Айде сега...вие 5 века сте търпяли...

това го можете :)

ПС

тоя ми коментар няма да одобриш, щото така ти го :)

избирателно одобряваш, нали

НАПИСАЛ СИ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СЕ КАЧИЛИ НА КОРАБИ И ДОСТИГНАЛИ... ПАМИР

памир на кораби ??? !!!

памир е планина, а не пристанищен порт
цитирай
4. nedovolen - Забележително изследване, хвъ...
02.09.2019 05:40
Забележително изследване, хвърлящо светлина върху човешката история.
Какво да кажем за човекопитека, чирпанците му казват чирпанопитек, открит в околностите на гр. Чирпан, датиран преди 7.2 млн години и изложен в палеонтологичния музей "Гема свят" в града. Приятел радиестезист по неговия метод обследва за появата на човек по нашия край. Резултата му показа няколко млн. г. по-рано. Това без хумор.
А иначе хумора е лекарство. Не помага само в един случай - при разстройство /за по-досетливите/.
:)))
цитирай
5. blackpredator - абе Щапаров,
02.09.2019 09:12
мое и да се съглася, че овчият калпак чудесно пасва на климата в Двуречието
ама това булгар-конкистадор се качил на своите кораби и достигнал Памир,
утепа сичката риба у Тигър и Ефрат :)
цитирай
6. apostapostoloff - Българите са вест готи,
02.09.2019 10:17
които, избягвайки пряк сблъсък с ордите на Чингиз хан, минават Дунава и се заселват по нашите земи през пети век. Когато Чингиз хан решил да превземе Константинопол и нахлул в новата им родина, вест готите го спрели при Адрианопол (днешният Одрин) и го разбили.
цитирай
7. shtaparov - Айде сега. . . вие ...
02.09.2019 12:24
germantiger написа:
Айде сега...вие 5 века сте търпяли...

това го можете :)

ПС

тоя ми коментар няма да одобриш, щото така ти го :)

избирателно одобряваш, нали

НАПИСАЛ СИ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СЕ КАЧИЛИ НА КОРАБИ И ДОСТИГНАЛИ... ПАМИР

памир на кораби ??? !!!

памир е планина, а не пристанищен порт

Имаше специално предаване по Вайасат хистъри за начина,по който гръцките кораби достигали Памир,тръгвайки от Бяло или Черно море.
цитирай
8. shtaparov - Забележително изследване, хвъ...
02.09.2019 12:27
nedovolen написа:
Забележително изследване, хвърлящо светлина върху човешката история.
Какво да кажем за човекопитека, чирпанците му казват чирпанопитек, открит в околностите на гр. Чирпан, датиран преди 7.2 млн години и изложен в палеонтологичния музей "Гема свят" в града. Приятел радиестезист по неговия метод обследва за появата на човек по нашия край. Резултата му показа няколко млн. г. по-рано. Това без хумор.
А иначе хумора е лекарство. Не помага само в един случай - при разстройство /за по-досетливите/.:)))

Ако наистина е открито такова нещо,то не е човек а вид маймуна (хуманоид). Не е уточнено дали има нещо общо с появата на човека: може и нищо общо да няма.
цитирай
9. shtaparov - мое и да се съглася, че ...
02.09.2019 12:29
blackpredator написа:
мое и да се съглася, че овчият калпак чудесно пасва на климата в Двуречието
ама това булгар-конкистадор се качил на своите кораби и достигнал Памир,
утепа сичката риба у Тигър и Ефрат :)

Добре- ще опиша по-подробно в текста начина,по който е ставало това- той е описан от древногръцки автор по времето на Александър Велики- не е измишльотина нито будалкане,аз не се занимавам с такива неща както знаеш.
цитирай
10. shtaparov - които, избягвайки пряк сблъсък с ...
02.09.2019 12:33
apostapostoloff написа:
които, избягвайки пряк сблъсък с ордите на Чингиз хан, минават Дунава и се заселват по нашите земи през пети век. Когато Чингиз хан решил да превземе Константинопол и нахлул в новата им родина, вест готите го спрели при Адрианопол (днешният Одрин) и го разбили.

Това е вече добър хумор: Чингиз хан (нека го наречем Чингиз Първи) е живял в XII-XIII в.,когато вече не е имало истински Готи а само жители на Готланд. Те не са никакви Готи а ако е имало Чингиз хан през V или VI век,той е бил Чингиз Минус Първи :))
цитирай
11. milady - ...многоо хубав пост, поздрави, щапаров...
02.09.2019 19:12
искам да те запитам тук, защо бвен/Уондър/ нарича българите..богАрии ?!
имаш ли адекватен отговор, моля ...
цитирай
12. shtaparov - искам да ...
02.09.2019 19:38
milady написа:
искам да те запитам тук, защо бвен/Уондър/ нарича българите..богАрии ?!
имаш ли адекватен отговор, моля ...

Благодаря- отговорът на твоя въпрос се крие тук:
http://shtaparov/politika/2012/08/12/tainata-skrita-zad-nazvanieto-quot-bylgari-quot.987632
цитирай
13. radostinalassa - А какво ще кажеш, за теорията
03.09.2019 17:10
че белия сой идва от Север, където е било топло, открити са много артефакти и останки от строежи , а в Европа е имало ледников период. Това е било преди 30.000 години. Къде са били българите по това време ?
цитирай
14. shtaparov - че белия сой идва от ...
03.09.2019 19:08
radostinalassa написа:
че белия сой идва от Север, където е било топло, открити са много артефакти и останки от строежи , а в Европа е имало ледников период. Това е било преди 30.000 години. Къде са били българите по това време ?

По време на ледниковия период още не е имало ясно изразено народностно разслоение- имало е само родово и племенно. Дали тогава е имало племенни имена като онези етноними,с които днес си служим няма как да го докажем- все едно днес Путин и Медведкин да докажат колко пъти на ден са се хранели техните лични прадеди в 1425-та година преди новата ера,какво точно са яли и къде точно са живяли.
цитирай
15. radostinalassa - Хареса ми отговора ти
03.09.2019 19:46
Скоро ще се разберем.
цитирай
16. radostinalassa - Но от това време са открити артефакти.
03.09.2019 20:58
Знае се какви са били хората. Защо така се делиш от тях?
цитирай
17. get - До 14. shtaparov - Прощавай приятелю, но етноцентрично(то) изясняване на ... ?
04.09.2019 12:50
shtaparov написа:
radostinalassa написа:
че белия сой идва от Север, където е било топло, открити са много артефакти и останки от строежи , а в Европа е имало ледников период. Това е било преди 30.000 години. Къде са били българите по това време ?

По време на ледниковия период още не е имало ясно изразено народностно разслоение- имало е само родово и племенно. Дали тогава е имало племенни имена като онези етноними,с които днес си служим няма как да го докажем- все едно днес Путин и Медведкин да докажат колко пъти на ден са се хранели техните лични прадеди в 1425-та година преди новата ера,какво точно са яли и къде точно са живяли.


... неща от ЗОРАТА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - довеждат само до объркване в топоса и хроноса - както на човешката история така и на изложението ти?

За да си изясниш нещата - започни най-добре от този исторически период на човеството известен в науката, като "Неолитна революция"!
Кога, къде и с какво се проявява тя? Пък после търси от същата НЕЙНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ И ПРОДЪЛЖИТЕЛИ при съответните обособили се човешки колективи - известни в науката, като "народи"?

Не направим ли това изпадаме в смешен поради своеобразието си опортюнизъм - присъщ на "исторички" от вида Радостина с нейния "бял сой" - най-стар представител на който бил руско-славянски и забележи ... от Сибир :)) ?

Поздрав и ме питай, без да бързаш да ми се сърдиш - ако не съм бил достатъчно прецизен в опита си да ти обясня, къде бъркаш?
цитирай
18. radostinalassa - Археолозите и историците работят
04.09.2019 13:56
Друг е въпросът, че техните открития в Сибир не се популяризират и признават. Тогавашната цивилизация е била по - развита от днешната, използвала е електричеството на ефира. Човечеството върви в посока на деградация, а не обратното.
цитирай
19. shtaparov - Скоро ще се ...
04.09.2019 15:11
radostinalassa написа:
Скоро ще се разберем.

Добре,радвам се.
цитирай
20. shtaparov - Знае се какви са били хората. Защо ...
04.09.2019 15:13
radostinalassa написа:
Знае се какви са били хората. Защо така се делиш от тях?

Знаят се някои някои неща за тогавашните хора,но още повече не се знаят и не трябва да се делим от тях,а да бъдем честни към паметта им и да не си съчиняваме неща,за които не сме сигурни как са били.
цитирай
21. shtaparov - Друг е въпросът, че техните откр...
04.09.2019 15:18
radostinalassa написа:
Друг е въпросът, че техните открития в Сибир не се популяризират и признават. Тогавашната цивилизация е била по - развита от днешната, използвала е електричеството на ефира. Човечеството върви в посока на деградация, а не обратното.

Това за електричеството е афифеста информация- няма причина такива открития да не се популяризират,ако бяха верни. Ако обаче са съчинени,учените с право ще ги премълчат. В интерес на Русия е те да бъдат казани- нищо не се казва официално обаче което означава,че няма такива открития!
цитирай
22. shtaparov - че белия сой идва от Север, където е ...
04.09.2019 15:22
get написа:
shtaparov написа:
radostinalassa написа:
че белия сой идва от Север, където е било топло, открити са много артефакти и останки от строежи , а в Европа е имало ледников период. Това е било преди 30.000 години. Къде са били българите по това време ?

По време на ледниковия период още не е имало ясно изразено народностно разслоение- имало е само родово и племенно. Дали тогава е имало племенни имена като онези етноними,с които днес си служим няма как да го докажем- все едно днес Путин и Медведкин да докажат колко пъти на ден са се хранели техните лични прадеди в 1425-та година преди новата ера,какво точно са яли и къде точно са живяли.


... неща от ЗОРАТА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - довеждат само до объркване в топоса и хроноса - както на човешката история така и на изложението ти?

За да си изясниш нещата - започни най-добре от този исторически период на човеството известен в науката, като "Неолитна революция"!
Кога, къде и с какво се проявява тя? Пък после търси от същата НЕЙНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ И ПРОДЪЛЖИТЕЛИ при съответните обособили се човешки колективи - известни в науката, като "народи"?

Не направим ли това изпадаме в смешен поради своеобразието си опортюнизъм - присъщ на "исторички" от вида Радостина с нейния "бял сой" - най-стар представител на който бил руско-славянски и забележи ... от Сибир :)) ?

Поздрав и ме питай, без да бързаш да ми се сърдиш - ако не съм бил достатъчно прецизен в опита си да ти обясня, къде бъркаш?

Аз съм започнал точно от неолита и дори съм написал,че за периоди преди него е безсмислено да се говори. Ако мислиш обаче че някъде допускам грешка,моля поправи я.
цитирай
23. get - До 21. shtaparov - Щапаров, защо се връзваш на Радостините глупости за "бели хора в Сибир" - които тя черпи от ... ?
04.09.2019 15:35
shtaparov написа:
radostinalassa написа:
Друг е въпросът, че техните открития в Сибир не се популяризират и признават. Тогавашната цивилизация е била по - развита от днешната, използвала е електричеството на ефира. Човечеството върви в посока на деградация, а не обратното.

Това за електричеството е афифеста информация- няма причина такива открития да не се популяризират,ако бяха верни. Ако обаче са съчинени,учените с право ще ги премълчат. В интерес на Русия е те да бъдат казани- нищо не се казва официално обаче което означава,че няма такива открития!


... тя черпи от "наукообразните теории" на био-агронома по образование Георгий Алексеевич Сидиров - който чети сам?
"Во всех своих путешествиях по северу Азии молодой исследователь натыкался на следы древнего пребывания в высоких широтах представителей белой европеоидной расы. О белых голубоглазых светловолосых людях, которые когда-то жили по всему северу Сибири, ему рассказывали хантейские, ненецкие, эвенкийские, юкагирские и чукотские сказители."
... и според "историческото светило", Сидоров - тези БЕЗПИСМЕНИ НАРОДИ доскоро живеещи в КАМЕННИ ВЕК - му били разказали - Цитат:

"что сравнительно недавно примерно 2-3 тысячи лет до н.э. весь север Азии контролировался предками современных европейских народов. Что колыбелью белой расы как считают западные учёные, является не Европа или Средняя Азия, а гигантские просторы Сибири. Есть ещё одно удивительное открытие, которое удалось сделать Георгию Сидорову, это встретить в лесных дебрях русского севера на Урале и Сибири под личиной старообрядцев представителей древней ведийской традиции, причём не языческой, а дорелигиозной той, которая была распространена на Земле во времена допотопной цивилизации Орианы-Гипербореи и Атлантиды."

Ти на тези Сидорови басненки, без да са подкрепени от ОФИЦИАЛНАТА РУСКА НАУКА - преразказани от наща историчка Глупостина - ЛИ ЩЕ ВЯРВАШ? Или на действителни научни открития ?
цитирай
24. get - До 22. shtaparov - Добре си започнал от неолита 10 000 години пр. Хр. в "Плодородния полумесец"
04.09.2019 16:18
shtaparov написа:
get написа:
shtaparov написа:
radostinalassa написа:
че белия сой идва от Север, ...

По време на ледниковия период още не е имало ясно изразено народностно разслоение- имало е само родово и племенно. Дали тогава е имало племенни имена като онези етноними,с които днес си служим няма как да го докажем- все едно днес Путин и Медведкин да докажат колко пъти на ден са се хранели техните лични прадеди в 1425-та година преди новата ера,какво точно са яли и къде точно са живяли.


... неща от ЗОРАТА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - довеждат само до объркване в топоса и хроноса - както на човешката история така и на изложението ти?

За да си изясниш нещата - започни най-добре от този исторически период на човеството известен в науката, като "Неолитна революция"!
Кога, къде и с какво се проявява тя? Пък после търси от същата НЕЙНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ И ПРОДЪЛЖИТЕЛИ при съответните обособили се човешки колективи - известни в науката, като "народи"?

Не направим ли това изпадаме в смешен поради своеобразието си опортюнизъм - присъщ на "исторички" от вида Радостина с нейния "бял сой" - най-стар представител на който бил руско-славянски и забележи ... от Сибир :)) ?

Поздрав и ме питай, без да бързаш да ми се сърдиш - ако не съм бил достатъчно прецизен в опита си да ти обясня, къде бъркаш?

Аз съм започнал точно от неолита и дори съм написал,че за периоди преди него е безсмислено да се говори. Ако мислиш обаче че някъде допускам грешка,моля поправи я.


Когато човечеството "е слязло" образно казано от "клона" - преминавайки от етап на ловци-събирачи в земеделци - чрез:
- одомашняване на различни зърнени култури;
- доместикация на определено количество животни ... но според теб НА КАКЪВ ЕТАП Е БИЛ РЕЧНИКОВИЯ ИМ ЗАПАС ОТ ДУМИ?
- религиозните им културно-битови традиции+оибичаи и ред още неща които довеждат до ТОВА СЪСТОЯНИЕ КАТО ЕТАП ОТ РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИЯ КОЛЕКТИВ - Което можем да квалифицираме с термина "култура" ... а още колко време е било необходимо за ... "цивилизация"+"народ"?

За да се ориентираш - мисля ще ти е полезно да прегледаш написаното от проф. Петър Детев - в което той дава примери за преки релации между "Натурфийска култура" от "Плодороден полумесец" с последващите и изследвани от него - като тази наречена Маришка?
И другото върху което следва да обърнеш внимание ГЕОЛОГИЧНАТА ИСТОРИЯ на Средиземно море?
Което на няколко пъти вследствие ЛЕДНИКОВИ ЕПОХИ и ЗАСУШАВАНИЯ - бива изолирано от Световния океан и става ВЪТРЕШНО МОРЕ? Това последно кореспондира с Теорията на Петър Детев?
По-точно според Детев - по време на Последната ледникова епоха, с която е свързана и "неолитната революция" - нивото на световния океан, респективно Средиземно море е била по-ниска с около 100 -120 метра. Която го е направило леснопроходимо за тогавашното население от "плодородния полумесец" - така, че имало палео-историческа връзка между ДВЕТЕ РОДСТВЕНИ "натурфийска"(от близък изток) и "маришка"(от балкани) Култури?
цитирай
25. radostinalassa - Това за електричеството е афифеста ...
04.09.2019 19:06
Това за електричеството е афифеста информация- няма причина такива открития да не се популяризират,ако бяха верни. Ако обаче са съчинени,учените с право ще ги премълчат. В интерес на Русия е те да бъдат казани- нищо не се казва официално обаче което означава,че няма такива открития![/quote]
Става дума за Тесла, който е само славянин и е знаел как да използва енергията на ефира.
Разбира се, че глобалистите имат полза да не се използва такава енергия, защото те владеят днешните горива. А такава енергия ще ги направи работници, което те не желаят. На тях не им е позволено да се трудят.
цитирай
26. shtaparov - Друг е въпросът, че техните ...
06.09.2019 17:08
get написа:
shtaparov написа:
radostinalassa написа:
Друг е въпросът, че техните открития в Сибир не се популяризират и признават. Тогавашната цивилизация е била по - развита от днешната, използвала е електричеството на ефира. Човечеството върви в посока на деградация, а не обратното.

Това за електричеството е афифеста информация- няма причина такива открития да не се популяризират,ако бяха верни. Ако обаче са съчинени,учените с право ще ги премълчат. В интерес на Русия е те да бъдат казани- нищо не се казва официално обаче което означава,че няма такива открития!


... тя черпи от "наукообразните теории" на био-агронома по образование Георгий Алексеевич Сидиров - който чети сам?
"Во всех своих путешествиях по северу Азии молодой исследователь натыкался на следы древнего пребывания в высоких широтах представителей белой европеоидной расы. О белых голубоглазых светловолосых людях, которые когда-то жили по всему северу Сибири, ему рассказывали хантейские, ненецкие, эвенкийские, юкагирские и чукотские сказители."
... и според "историческото светило", Сидоров - тези БЕЗПИСМЕНИ НАРОДИ доскоро живеещи в КАМЕННИ ВЕК - му били разказали - Цитат:

"что сравнительно недавно примерно 2-3 тысячи лет до н.э. весь север Азии контролировался предками современных европейских народов. Что колыбелью белой расы как считают западные учёные, является не Европа или Средняя Азия, а гигантские просторы Сибири. Есть ещё одно удивительное открытие, которое удалось сделать Георгию Сидорову, это встретить в лесных дебрях русского севера на Урале и Сибири под личиной старообрядцев представителей древней ведийской традиции, причём не языческой, а дорелигиозной той, которая была распространена на Земле во времена допотопной цивилизации Орианы-Гипербореи и Атлантиды."

Ти на тези Сидорови басненки, без да са подкрепени от ОФИЦИАЛНАТА РУСКА НАУКА - преразказани от наща историчка Глупостина - ЛИ ЩЕ ВЯРВАШ? Или на действителни научни открития ?

Не съм склонен да вярвам на тия неща: по-скоро се учудвам,че са могли да си пробият път през информационното море и да стигнат до нас точно те,а не нещо стойностно и значимо.
цитирай
27. shtaparov - Това за електричеството е афифеста ...
06.09.2019 17:14
radostinalassa написа:
Това за електричеството е афифеста информация- няма причина такива открития да не се популяризират,ако бяха верни. Ако обаче са съчинени,учените с право ще ги премълчат. В интерес на Русия е те да бъдат казани- нищо не се казва официално обаче което означава,че няма такива открития!

Става дума за Тесла, който е само славянин и е знаел как да използва енергията на ефира.
Разбира се, че глобалистите имат полза да не се използва такава енергия, защото те владеят днешните горива. А такава енергия ще ги направи работници, което те не желаят. На тях не им е позволено да се трудят.[/quote]
За енергията съм съгласен а Тесла не е "славянин",понеже "славяни" няма. За него има теза,че е Българин от Велешкия род Тесличкови- така тезата за неговото "славянство" отива в небитието.
цитирай
28. shtaparov - че белия сой идва от Север, . . . По ...
06.09.2019 17:22
get написа:
shtaparov написа:
get написа:
shtaparov написа:
radostinalassa написа:
че белия сой идва от Север, ...

По време на ледниковия период още не е имало ясно изразено народностно разслоение- имало е само родово и племенно. Дали тогава е имало племенни имена като онези етноними,с които днес си служим няма как да го докажем- все едно днес Путин и Медведкин да докажат колко пъти на ден са се хранели техните лични прадеди в 1425-та година преди новата ера,какво точно са яли и къде точно са живяли.


... неща от ЗОРАТА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - довеждат само до объркване в топоса и хроноса - както на човешката история така и на изложението ти?

За да си изясниш нещата - започни най-добре от този исторически период на човеството известен в науката, като "Неолитна революция"!
Кога, къде и с какво се проявява тя? Пък после търси от същата НЕЙНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ И ПРОДЪЛЖИТЕЛИ при съответните обособили се човешки колективи - известни в науката, като "народи"?

Не направим ли това изпадаме в смешен поради своеобразието си опортюнизъм - присъщ на "исторички" от вида Радостина с нейния "бял сой" - най-стар представител на който бил руско-славянски и забележи ... от Сибир :)) ?

Поздрав и ме питай, без да бързаш да ми се сърдиш - ако не съм бил достатъчно прецизен в опита си да ти обясня, къде бъркаш?

Аз съм започнал точно от неолита и дори съм написал,че за периоди преди него е безсмислено да се говори. Ако мислиш обаче че някъде допускам грешка,моля поправи я.


Когато човечеството "е слязло" образно казано от "клона" - преминавайки от етап на ловци-събирачи в земеделци - чрез:
- одомашняване на различни зърнени култури;
- доместикация на определено количество животни ... но според теб НА КАКЪВ ЕТАП Е БИЛ РЕЧНИКОВИЯ ИМ ЗАПАС ОТ ДУМИ?
- религиозните им културно-битови традиции+оибичаи и ред още неща които довеждат до ТОВА СЪСТОЯНИЕ КАТО ЕТАП ОТ РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИЯ КОЛЕКТИВ - Което можем да квалифицираме с термина "култура" ... а още колко време е било необходимо за ... "цивилизация"+"народ"?

За да се ориентираш - мисля ще ти е полезно да прегледаш написаното от проф. Петър Детев - в което той дава примери за преки релации между "Натурфийска култура" от "Плодороден полумесец" с последващите и изследвани от него - като тази наречена Маришка?
И другото върху което следва да обърнеш внимание ГЕОЛОГИЧНАТА ИСТОРИЯ на Средиземно море?
Което на няколко пъти вследствие ЛЕДНИКОВИ ЕПОХИ и ЗАСУШАВАНИЯ - бива изолирано от Световния океан и става ВЪТРЕШНО МОРЕ? Това последно кореспондира с Теорията на Петър Детев?
По-точно според Детев - по време на Последната ледникова епоха, с която е свързана и "неолитната революция" - нивото на световния океан, респективно Средиземно море е била по-ниска с около 100 -120 метра. Която го е направило леснопроходимо за тогавашното население от "плодородния полумесец" - така, че имало палео-историческа връзка между ДВЕТЕ РОДСТВЕНИ "натурфийска"(от близък изток) и "маришка"(от балкани) Култури?

За Средиземно море знам но съм чел.че спадането на нивото му е станало много отдавна,преди хората да дойдат по тези земи. Затова не съм го взел предвид,а конкретния факт е дори без голямо значение за моята статия- просто една подробност от рода на тази,дали сме отишли на морски курорт с влак или с личен автомобил. Затова съм по-склонен да вярвам,че дедите ни са пътували най-често със салове и всяко отделно племе ги е изоставяло едва тогава,когато е откривало корабостроенето. А това,че "белия сой" идва от север може да не е голяма лъжа понеже има податки,че е възможно да има нещо общо между нордическата "раса" и неандерталците,макар други да не са на това мнение. Да "дойдат от север" според мен означава,че те са изминали пътя от Африка до "севера" в праисторическо домитологично време,а после са се върнали към "топлите страни".
цитирай
29. nkf - Щапаров, между Карпатите и Черно ...
06.09.2019 17:49
Щапаров, между Карпатите и Черно море има много по-стара култура от описаните от теб малоазийски и междуречки култури. Последните, впрочем, са дериват именно на тази много по-стара Балканско-черноморска култура. Все пак, най-старите свастики са намерени на Балканите и по северното Черноморие.
цитирай
30. radostinalassa - Неандерталците са живеели в Европа
06.09.2019 18:19
Те са били с бяла кожа, големи глави, което е затруднявало раждането и много деца са измрели. В гените на европейците има 3 % неандерталски гени. Те са измрели при изригването на вулкан в Европа.
Явно са харесвали студения климат.
цитирай
31. get - За Средиземно море знам но съм ...
09.09.2019 10:52
shtaparov написа:

За Средиземно море знам но съм чел.че спадането на нивото му е станало много отдавна,преди хората да дойдат по тези земи.


Разгледай тези две карти ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА КУЛТУРА - след това за коментирам НЕОЛИТНАТА РЕВОЛЮЦИЯ?

А/ Chronology of arrival times of the Neolithic transition in Europe from 9,000 to 3,500 before present?
https://en.wikipedia.org/wiki/Neolithic_Europe#/media/File:Chronology_of_arrival_times_of_the_Neolithic_transition_in_Europe.jpg

Б/ И втората карта - която донякъде е повлияна от руско-съветските пристрастия да придават етносна-своеобразност на породените след "неолитната революция" и породилите се след нея ЛОКАЛНИ КУЛТУРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛИ ... една от които ЗАПАДНАТА нарича "придунавска култура" ... а нашенските руски епигони, са я нарекли с няколко регионално-разделителни имена?
Една от тая "дунавска" и с регионална обагреност "варна-хаманджия" можем да я приемем за пряк наследник на натурфийска и тези от западна Мала азия култура?
- адрес с Карта, за Хаманджия култура:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:European_Middle_Neolithic.gif

За това КОЛКО СА БЛИЗКО - ИЛИ НЕ РОДСТВЕНИ - хората носители на тези култури можем по опосредствен път да стигнем до съответните - положителен или отрицателен отговор?

Първият ОТГОВОР ни дава генетичния пул - специфичен за нашия народ, в който се намира В ЗНАЧИТЕЛЕН ПРОЦЕНТ - както в гените на тези хора, създатели на признатата за най-стара "натурфийска култура" с която започва неолитната революция?
За повече информация - виж: "Генетичния пул по хаплогрупи на 97.5% от българите доказва защо чрез генетичният дрифт на 1250 поколения сме по-европейци от европейците"? - на Адрес:
http://fascindoo.blog.bg/politika/2013/06/04/genetichniia-pul-po-haplogrupi-na-97-5-ot-bylgarite-dokazva-.1116849

... а има и други маркери - чрез които опосредствено можем да си отговорим - както ти бях дал примера с този много, много стар танц "Хорото" и др.?
цитирай
32. shtaparov - За Средиземно море знам но съм ...
09.09.2019 21:33
get написа:
shtaparov написа:

За Средиземно море знам но съм чел.че спадането на нивото му е станало много отдавна,преди хората да дойдат по тези земи.


Разгледай тези две карти ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА КУЛТУРА - след това за коментирам НЕОЛИТНАТА РЕВОЛЮЦИЯ?

А/ Chronology of arrival times of the Neolithic transition in Europe from 9,000 to 3,500 before present?
https://en.wikipedia/wiki/Neolithic_Europe#/media/File:Chronology_of_arrival_times_of_the_Neolithic_transition_in_Europe.jpg

Б/ И втората карта - която донякъде е повлияна от руско-съветските пристрастия да придават етносна-своеобразност на породените след "неолитната революция" и породилите се след нея ЛОКАЛНИ КУЛТУРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛИ ... една от които ЗАПАДНАТА нарича "придунавска култура" ... а нашенските руски епигони, са я нарекли с няколко регионално-разделителни имена?
Една от тая "дунавска" и с регионална обагреност "варна-хаманджия" можем да я приемем за пряк наследник на натурфийска и тези от западна Мала азия култура?
- адрес с Карта, за Хаманджия култура:
https://commons.wikimedia/wiki/File:European_Middle_Neolithic.gif

За това КОЛКО СА БЛИЗКО - ИЛИ НЕ РОДСТВЕНИ - хората носители на тези култури можем по опосредствен път да стигнем до съответните - положителен или отрицателен отговор?

Първият ОТГОВОР ни дава генетичния пул - специфичен за нашия народ, в който се намира В ЗНАЧИТЕЛЕН ПРОЦЕНТ - както в гените на тези хора, създатели на признатата за най-стара "натурфийска култура" с която започва неолитната революция?
За повече информация - виж: "Генетичния пул по хаплогрупи на 97.5% от българите доказва защо чрез генетичният дрифт на 1250 поколения сме по-европейци от европейците"? - на Адрес:
http://fascindoo.blog/politika/2013/06/04/genetichniia-pul-po-haplogrupi-na-97-5-ot-bylgarite-dokazva-.1116849

... а има и други маркери - чрез които опосредствено можем да си отговорим - както ти бях дал примера с този много, много стар танц "Хорото" и др.?

Материалът за гените ще бъде интересно да го видя, а западноевропейска карта на първите земеделски преселения към Европа съм сложил в http://shtaparov.blog/politika/2014/02/23/bylgarska-li-e-pyrvata-choveshka-protokultura-ot-giobeklitep.1241707 - затова тук не счетох за нужно отново да го правя.
цитирай
33. zaw12929 - Малка група ( проявила се и тук) б...
11.09.2019 05:37
Малка група ( проявила се и тук) бързат да опръскат с омразата си всичко!
Поздрави за Вашата акуратност
цитирай
34. get - До 32. shtaparov - Вече съм ти отговорил за генетичния пул - давайки отправка към подобна статия в ...
11.09.2019 20:52
shtaparov написа:
Материалът за гените ще бъде интересно да го видя, а западноевропейска карта на първите земеделски преселения към Европа съм сложил в http://shtaparov/politika/2014/02/23/bylgarska-li-e-pyrvata-choveshka-protokultura-ot-giobeklitep.1241707 - затова тук не счетох за нужно отново да го правя.

... в блога на Фасчиндо - ето на този Адрес:
http://fascindoo.blog.bg/politika/2013/06/04/genetichniia-pul-po-haplogrupi-na-97-5-ot-bylgarite-dokazva-.1116849

Но след като чета едни такива отзиви ?
zaw12929 написа:
Малка група ( проявила се и тук) бързат да опръскат с омразата си всичко!
Поздрави за Вашата акуратност


Се чудя, как да продължа с обясняненията си предвид хората със зомбирано от политизираната ни историческа наука съзнание - Която ни обясняваше - че?

Български народ е резултат на КЪСНА ФОРМИРАНЕ от ТРИ ОТДЕЛНИ културно и народностни елечента: тюрки-прабългари, славяни-руснаци и гърцизирани-траки?

Поради това ОТНОВО ПОДЧЕРТАВАМ - Къде е уязвимо твоето силно ЕТНОЦЕНТРИЧНО ПОВЕСТВОВВАНИЕ В НАСТОЯ МАТЕРИАЛ?

Докато ПЪРВО НЕ ДОКАЖЕШ - различията ни с РУСНАЦИ, ТУРЦИ и ГЪРЦИ не можеш да дадеш точна формулировка: Що е това Български етнос/народ?
... или както един блогър шегувайки се, същевременно много мъдро отбеляза тази основна характеристи, че: Първо следа ДА СЕ РАЗГРАНИЧИМ - а после да се ОБЕДИНЯВАМЕ С НЕРОДСТВЕНИТЕ ни фино-угри=руснаци ... или представителите на урало-алтайските културно и езикови народи - приблизително отговарящо на автентично, турци?
цитирай
35. shtaparov - Малка група ( проявила се и тук) б...
12.09.2019 06:23
zaw12929 написа:
Малка група ( проявила се и тук) бързат да опръскат с омразата си всичко!
Поздрави за Вашата акуратност

Благодаря- много мило за конструктивното мнение,някои хора наистина действат с фанатична страст към лъжите и заблудите!
цитирай
36. shtaparov - (Щапаров, между Карпатите и Черно ...)
13.09.2019 22:51
nkf написа:
Щапаров, между Карпатите и Черно море има много по-стара култура от описаните от теб малоазийски и междуречки култури. Последните, впрочем, са дериват именно на тази много по-стара Балканско-черноморска култура. Все пак, най-старите свастики са намерени на Балканите и по северното Черноморие.

Най-старата култура в този район са първите земеделци- преди тях там живеят малки откъслечни човешки групи,които са оставили своя ген но не и значими материални следи от своята култура за съжаление.
цитирай
37. shtaparov - Те са били с ...
13.09.2019 22:53
radostinalassa написа:
Те са били с бяла кожа, големи глави, което е затруднявало раждането и много деца са измрели. В гените на европейците има 3 % неандерталски гени. Те са измрели при изригването на вулкан в Европа. Явно са харесвали студения климат.

Знам че има доста данни за тях но те не са тъй сигурни и категорични,както изглеждат в твоето описание.
цитирай
38. shtaparov - Материалът за гените ще бъде инт...
13.09.2019 23:00
get написа:
shtaparov написа:
Материалът за гените ще бъде интересно да го видя, а западноевропейска карта на първите земеделски преселения към Европа съм сложил в http://shtaparov/politika/2014/02/23/bylgarska-li-e-pyrvata-choveshka-protokultura-ot-giobeklitep.1241707 - затова тук не счетох за нужно отново да го правя.

... в блога на Фасчиндо - ето на този Адрес:
http://fascindoo/politika/2013/06/04/genetichniia-pul-po-haplogrupi-na-97-5-ot-bylgarite-dokazva-.1116849

Но след като чета едни такива отзиви ?
zaw12929 написа:
Малка група ( проявила се и тук) бързат да опръскат с омразата си всичко!
Поздрави за Вашата акуратност


Се чудя, как да продължа с обясняненията си предвид хората със зомбирано от политизираната ни историческа наука съзнание - Която ни обясняваше - че?

Български народ е резултат на КЪСНА ФОРМИРАНЕ от ТРИ ОТДЕЛНИ културно и народностни елечента: тюрки-прабългари, славяни-руснаци и гърцизирани-траки?

Поради това ОТНОВО ПОДЧЕРТАВАМ - Къде е уязвимо твоето силно ЕТНОЦЕНТРИЧНО ПОВЕСТВОВВАНИЕ В НАСТОЯ МАТЕРИАЛ?

Докато ПЪРВО НЕ ДОКАЖЕШ - различията ни с РУСНАЦИ, ТУРЦИ и ГЪРЦИ не можеш да дадеш точна формулировка: Що е това Български етнос/народ?
... или както един блогър шегувайки се, същевременно много мъдро отбеляза тази основна характеристи, че: Първо следа ДА СЕ РАЗГРАНИЧИМ - а после да се ОБЕДИНЯВАМЕ С НЕРОДСТВЕНИТЕ ни фино-угри=руснаци ... или представителите на урало-алтайските културно и езикови народи - приблизително отговарящо на автентично, турци?

Аз обаче намирам че различията между хората в една огромна нация,каквато била нашата преди 1500 год. не само са несъществен елемент,а дори са типичен и задължителен. По тая причина те не доказват нищо друго освен огромния брой на тогавашните Българи,който означава и голямо генетично разнообразие.
цитирай
39. kvg55 - shtaparov,
16.09.2019 19:47
Древни сме, спор няма.
цитирай
40. shtaparov - Това не е никак маловажно
17.09.2019 05:19
kvg55 написа:
Древни сме, спор няма.

Това не е никак маловажно: древните цивилизовани народи често са "на мода" пред Запада ако не пред Изтока,хората черпят мъдрост от тях и "поклоннически" туристически вълни редовно ги спохождат,за да им се възхищават и възхваляват,а финансовите помощи за такива народи са най-често безвъзмездни. Ние не се борим за злоупотребителската позиция на Гърция и на другите подобни държави- искаме само признание и уважението,което светът ни дължи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816859
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136742
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи