Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2019 05:43 - БЪЛГАРСКО ПЛЕМЕ СТАНАЛО КРЪСТНИК НА ГЕРМАНЦИТЕ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 9054 Коментари: 34 Гласове:
60

Последна промяна: 29.01 23:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                 БЪЛГАРСКО ПЛЕМЕ СТАНАЛО КРЪСТНИК НА ГЕРМАНЦИТЕ


    Днешните германци са странен народ,образуван от смесването на келтски и скитски племена т.е.- от роднински народностни групи. В древните извори обаче няма онези "факти",с които ни занимават днешните историци а съвсем други неща,които пренаписват историята но няма кой да ги чуе. Там пише,че ГЕРМАНИТЕ били истинските КЕЛТИ,а римляни са дали името ГЕРМАНИ на група централноевропейски келтски племена което означава че "германските народи",с чийто "хилядолетен произход" ни будалкат историците са мит,измислен през последните 2 века. Това е така,защото в Средните векове народ ГЕРМАНИ (ГЕРМАНЦИ) не съществува- има алемани, саксонци, бавари, майсенци, брабантци, "прусаци" и пр.,чрез чието насилствено обединение е образувана германската "нация":
   
image

   Немският език е наложен изкуствено на тази група народи а днешните жители на северна и южна Германия почти не се разбират помежду си чрез своите "диалекти",ако не ползват официално утвърдената норма на немския език. Името ГЕРМАНИ е в тясна връзка с името ГАЛИ (Келти),понеже старо "германско" племе носело красноречивото име ГАЛАМАНИ (ГАЛОМАНИ= Галски мъже) което,преминало през латинския речник се превърнало в ГАРОМАНИ (ГЕРЕМАНИ,с прех. Л-Р) а във френския- в АЛАМАНИ.

   image

  Затова в днешна Германия името ГЕРМАНИ е повече чуждица отколкото свое- народът не го припознава като свое,а подобно на "гърците" (елини) го ползва за удобство в международното общуване. Народът на Германия нарича себе си с "домашния" термин ДОЙЧ но още не съм видял "германец",който да обясни от коя индоевропейска дума идва това име. Затова днешните германисти го обясняват по презумпция като предполагат,че то означава "Човек,Мъж" без да се замислят,че съответните немски думи за това са МЕНШ (в мн.число МЕНШЕН) и МАН,а думата ДОЙЧ (в мн.число ДОЙЧЕ) няма буквален превод в немския език.

  Днес етнонима ДОЙЧ е познат на стотици милиони хора,но неговия произход е забулен в мъглата на вековете и никой не знае откъде всъщност произлиза той. Германско племе с такова име не е имало,нито близка старонемска дума а това прави проблема още по-заплетен. Единствено решение на този проблем тогава ни дава само теорията за келтския произход на древните Германи още повече като знаем,че главно племе на Келтите (Гали) били БЕЛГИТЕ т.е.- древните БЪЛГИ (Българи). Това означава че трябва да търсим подобно племе не сред германците,а сред нашите древни предци.

  Както се досещате разбира се,племе с подобно име Българите са имали,а съвпадението на неговото име с днешното самоназвание на немците е прекалено голямо за да е случайно. Бегъл преглед на племенните названия у "пра"-Българите сочи,че едно тяхно племе е носело името ДУЧИ БЪЛГАР (Българи ДУЧИ),а ДУЧИ значи чисто и просто ДОЙЧИ ("немци").  

  За Българското племе ДУЧИ БЪЛГАР (в оригинала Дучи Булкар) споменава древната арменска география "Ашхарацуйц" през VII в. Неговото име е лесно за разтълкуване: ДУЧИ=ДАЧИ (Даки,Дакийци) т.е.- Българи от племето Даки (Дачи). Те стават родоначалници на днешните ДОЙЧИ (ДОЙЧ- самоназвание на днешните "германци"),когато римските легиони прогонват Българите от Дакия в началото на II в.

   image
   
   image

  Че такова прогонване е имало а Българите са обитавали големи райони от Дакия до началото на II в. пише в летописа на поп Йовчо Попниколов (1785-1855 г.). В своя "Летопис и родословие" поп Йовчо демонстрира прекалено конкретни знания за точните имена и хронологическия порядък на голям брой ранни Български владетели което значи,че е ползвал неизвестни за нас източници. Да знаеш правилния порядък и точните имена на голям брой Български владетели по време,в което повечето жители на Балканския п-в тънели в неграмотност било чудо,което чака своето разумно обяснение от тюрколозите,но не получава такова от тях. Както съобщава Йордан Вълчев в своята книга "Календар и слово" обаче,поп Йовчо имал възможността да ползва някои старо-Български книги от Търновската патриаршеска и царска библиотека,открита от гръцки фанариоти в началото на XIX в.и отчасти разпръсната,отчасти унищожена от тях в следващите няколко десетилетия (doktora757.blog.bg/history/2010/01/08/quot-letopis-i-rodoslovie-quot-prepisi-ot-drevni-bylgarski-h.468890).

  Там пренебрегвания от казионите поп Йовчо пише,че римския император Траян прогонил Българите от техните местоживелища на Балканите,а в 489 г. и в годините след това се върнали обратно  в своите земи (кликни за да увеличиш):

                      image

  От неговия летопис (clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=historical&Number=1949654633&page=8&view=collapsed&sb=5) научаваме още чудни неща,много от които еретични за казионната "наука",но доказани от "Именника" и Календарната таблица на Българите: Българската владетелска титла била КНЯЗ,Атила бил "славянски" княз,Аспарух бил роден в 632 г.,дедите ни имали княз с името ДОЙК (= ДОЙЧ,ДАК) и пр.

  Тези неща не се харесват на червените псевдоисторици,затова има опити Летописът да бъде обявен за фалшификат. В него обаче пише неща,които определено не са фалшиви но не са и в крак с мнението на тези "историци",които бързат да препънат всеки опит на Българския читател да полети към истината с тях. Тъй или инак,Даките са Тракийско племе а Траките са Българи,затова етнонимът ДАКИ (с диалектен вариант ДАЧИ) се обяснява единствено с името на Българското племе ДУЧИ.

  Старото име на Даките е било Дачи и за това говорят няколко неща:

1. Несигурността,с която латинските извори предават прозвището на римския император Максимин Дака (310-313 г.). Те го наричат ДАЗА и ДАЯ (ДАЙА) за да изкарат че е бил овчар но другаде го наричат ДАКА от където става ясно,че третия звук в името му е бил недостъпен за тогавашните възможности на латинския и гръцкия език.

2. Римския превод на имената ДАЗА и ДАЯ е дал повод на бившите власи да се изкарат ДАКИ чрез едно просто размишление: власите като професионални овчари били поклонници на свети Влас,който е покровител на стадата а щом ДАКА означава ДАЗА и ДАЙА (~ овчар),значи Дакийците са власи.

3. Днешните жители на стара Дакия,които се изкарват потомци на Даките и днес ги наричат ДАЧИ,макар в същото време да се обявяват за потомци и на римляните.

  Името ДУЧИ (ДАЧИ,ДАКИ) обаче е Българско- не е римско или влашко и затова се обяснява по два начина:

1. Като теоним,произлизащ от Българската дума ДОКС (ДОХС),с която създателите на Българския календар обозначили своя бог "Зевс" (shtaparov.blog.bg/politika/2017/11/16/sveshtenite-termini-v-bylgarskiia-kalendar-iznasiat-urok-po-.1578106).
2. Като ороним,произлизащ от името на някоя река. Коя река може да е дала името на Българското племе ДУЧИ (ДАЧИ,ДАКИ)? Това може да е единствено р. ТИЧА (със значение ТЕЧА= Течението,Силно течащата),която в старо време се намирала в днешна североизточна България,но по времето на Даките е имало нейна съименница в Панония (Банат),която днес я знаем като ТИСА.

  Как Даките (Дачи,Дучи) са стигнали Германия,за да оставят своето име на древните германи? Това може да е станало по два начина:

1. Като част от племето Белги,което било гръбнак на древните Гали (Келти),респ.на германите.
2. Чрез разширение на Дакийската държава,която в някои моменти стигала до южна Германия.

   image

                               image
 
  Даките (Дачи) са неоспорими роднини на Българите,понеже:

1. Носят името на Българското племе Дучи. Това,че ДАКИ е гръцка форма на етнонима ДАЧИ е отдавна известно:

  image

2. Те са сочени като роднини на Бригите (Блъгите),чието малоазийско име е Фриги (кликни за да увеличиш):

image

3. Някои техни племена носели имена като БЕСИ (БЕЛСИ,БЕЛЗИ) и БУРИ (името се тълкува от учените като БХУРИ,а това значи БГУРИ,БУГУРИ),някои от които се преселили към Германия и създали смесена "германо-дакийска" култура:

    image         
   image

4. Даки и Мизи били близки роднини (кликни за да увеличиш):

   image

5. ДАКИ е друго име на племето ГЕТИ,а според мен е друго име и на племето ТРАКИ,получено чрез пропускане на добавеното "Р":

   image

6. Европейските ДАКИ са роднини на средноазиатските ДАХИ,които живели между Памир и Каспийско море (виж текста под т. 2) а според мен- и на кавказките ДАГИ,които са дали името на днешния ДАГЕСТАН.

7. Голям брой Дакийски лични имена имат ясна Българска етимология:

Бълг.имена у Даките- Бащица, Блегица (Благица), Блезус (от Блажус= Блаже), Благица (повторно), Гудила (най-долу) – близко до името Атила:

image

  Мъжки имена Денгиз и Дюридан (аналог на Българското лично име Дардан) у Даките (виж Денгизих у Хуните и нашето лично име Дуридан,от което идва фамилия Дуриданови)- кликни за да увеличиш:

image

8. Един Дакийски цар носел името ДУРАС,което е "ръкаща" форма на името ДУЛАС (ДУЛО):

image

9. В бронзовия Дакийски зодиак,намерен в Сармизегетуза има Български календарни животни:

   image

   image
 
   image

10. Един Хунски цар носел името ВЛАХ и дал етнонима на ВЛАХИТЕ с което оправдава моето заключение,че Власите (претендиращи да са наследници на ДАЧИТЕ) са наследници на Аварите (старо Хунско племе):

          image

11. В днешна България се ползва нашироко личното име ДойчИн (~Дачин) което,съотнесено към казаното по-горе може да е означавало и дОйчин (потомък на Дойчите) сиреч- Човек от племето Дучи Българ.

12. В своята столица Дачите ("Даки") строели кръгли храмове,подобни на онези в Плиска и Аркаим:    image

   image

     image

  Ново "попадение в десятката" сочи,че ДУЧ е име на западногерманския диалект,който се използва в Холандия и Белгия. Названието е донесено от Дако-Българското племе Хайландур Българ,което станало известно в Европа с удълженото име ХОЛАНДАРИ (ХАЙЛАНДУРИ) т.е. КОЛЕНДАРИ (КОЛЕДАРИ),а по-късно и със съкратеното име ХОЛАНДИ (КАЛЕНДИ,КОЛЕДИ):

   image

  Така виждаме,че пълната идентичност на племената ДАКИ (ДАЧИ) и ДУЧИ (ДУЧИ БЪЛГАР= Дакийски Българи) е извън всякакво съмнение а името на Българското племе ДУЧИ означава без съмнение ДОЙЧИ,което се превърнало в самоназвание на днешните германци. Хилядите Български лични имена у тях,твърде характерни от които са КУРТ, ЮРГЕН (ОРГАН,ОРГАНЪ= ОРГАНА), МИЛКЕ (МИЛКО), ХАНКЕ (ХАНКО), БОЯН, ЛАЙКЕ (РАЙКЕ= РАЙКО), ОТО (ЙОТО) и още много други говорят че Даките са онова Българско племе,за което поп Йовчо съобщава,че е прогонено от Траян а после се върнало обратно. То останало в Стара Велика България до V век,променило донякъде името си а после заедно с други Български племена почнало да се връща в земите на прародината,където в крайна сметка Испор (Аспарух) основал новата Българска столица ПЛИСКОВА (БЛЯСКАВА),наричана още АБОБА (АБОВА= УБАВА,ХУБАВА). Германците приели това име навярно по времето на Атила,когато много от тях били Хуни и държели да бъдат асоциирани с великите победи на Хуните,които спечелил АТИЛА-АВИТОХОЛ от рода ДУЛО и това е начина,по който Българи станали кръстници на германците.




Гласувай:
62


Вълнообразно


1. nedovolen - Христос воскресе! Интересен ...
30.04.2019 06:25
Христос воскресе!
Интересен след Великденски напън за некои научени!
:)))
цитирай
2. shtaparov - :))
30.04.2019 06:58
nedovolen написа:
Христос воскресе!
Интересен след Великденски напън за некои научени!
:)))

Во истина възкресе! Родолюбив "напън" впрочем- има ли съмнение?
цитирай
3. nedovolen - Едно уточнение, shtaparov. Имах ...
30.04.2019 07:12
Едно уточнение, shtaparov. Имах предвид "напън" за научените /за мен болшинството учени са научени/.
Не обичам да пиша много и мисля, че както си го разбирам, така и останалите...
:)))
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
30.04.2019 08:20
Интересно , а и логично обяснение
Както каза един белгиец по адрес на белгите, в чмовешката исдтория всичко е възможно и няма място за чудене
Българските земи в дълбоката античност са центърът на Европейската цивилизация и оттук е почнало роенето на народите-чрез келтите например! Галите също са келти и името означава келтски жрец!
А общата връзка идва от фригите, да и ние водим корените си от тях , писано е от Омир още Личи си от писанието му, от имвената на героите- също! И Калоян е наясно кои сме и какви!
Така ,че сме едно голямо семейство, европейските народи!

Хубав ден!
цитирай
5. germantiger - ...
30.04.2019 10:41
1. траките, както и гърците са дошли на Балканите - те НЕ са автохтонни

2. германи в европа археологически са датирани 2 000 - 1 200 г. преди новата ера - българи не

3. първия извор за германите е от гърка Пифеус пътувал на север и е 400 г. преди новата ера - първия извор за българи в европа е поне 6 - 7 века по-късно

това е истината според науката сега

ако ти смяташ траките за българи... НЕ, НЕ СА - безспорно никъде не е доказано, че траките са българи

ако те са то, с още по-голямо основание ще направим и келтите ще станат германи още повече защото е факт общността келто-германи - да ти спомена, че келтите са дали на европа много повече от "всичкото траки накуп"

в неолита е НЯМАЛО нито българи, нито траки, нито австрийци, нито поодобен етнически елемент

процесите от етнос към народност и после към нация се изучават в историята като азбучна истина - явно на теб това не ти е известно

......

в твоята глава и в главите на маса блогъри витае следната митология - това не е просто митология, а лъжа и извращение или перверзия на историята - това е много характерно за българи и руснаци - лъжата, митологемата и дуенето

- траките идват на балканите

- траките не са най-древни

- българите не са най-древни

- в европа германите са датирани преди българите

това са фактите, колкото и да те задавят
цитирай
6. germantiger - +
30.04.2019 10:44
Динозаврите са българи, а Слънцето е руснак

Големия взрив пр. 13,7 млрд г. дал началото на Вселената е взрив на бг самочувствието

Гайдата не е църковен орган, а тъпана не е духов оркестър

Ракията и сланината са измислени от българи

СВЕТА НЕ ЗАПОЧВА И НЕ СВЪРШВА С КОНСКАТА ОПАШКА

колкото до аттила - този голям бугарин е ял бой от германците, а след това синовете му втори път, като единия е заклан от германците победители ;)
цитирай
7. eva666 - поздрав, Ангеле! един от най-добрите ти постинги..
30.04.2019 13:05
ще дебатирам по-късно, трябва и да се зареждаме с енергия..
хубав ден, приятелю, и сполай ти за труда..ненадминат си..
цитирай
8. germantiger - 2 :)
30.04.2019 15:30
Даките в текста на "Декларацията" най-вероятно са датчани. През ХV век Томас Малори твърди, че Артур бил "император на Британия, Италия, Африка, Галия, Испания, Ирландия, Германия и Дакия". У някои свръхпатриотични уелски автори (като Giraldus Cambrensis) Артур е наречен владетел на Британия, Франция и… отново Дакия. Както готите са отъждествявани с гети (оттам може би и появата на т.нар. "гаути" от саксонското "Geats" в "Беоулф"), а шотландците, шведите и българите (от страна на ромеите) - със скити, така и датчаните (или даните) са били архаизирани като даки. Уелсците пък са си прикачили троянско потекло.А в легендите за произхода на тоя и оня народ от легендарни градове и събития никой здравомислещ човек не вярва. Римляните били бегълци от Троя... Божичко, Европа е пълна с такива разкази, кой от кой по-недостоверни. Пък и ако миграциите са невъзможни, както сам казваш, какви бегълци изобщо?

"Има само едно тракийско племе, което е способно да преброи до 4" Аристотел

За обичайте на траките говорят Херодот и Солин... Ще разгледаме и двете известия:

Останалите траки имат следните обичаи: те продават децата си в робство в чужбина; девиците не ги пазят, ами ги оставят да се сношават с мъжете по свой избор; напротив, омъжените жени пазят строго; те си купуват жените от родителите им срещу много пари. Да бъдеш нашарен с белези, се счита благородно; който няма белези не е благороден. Да стоиш празен, това се смята най-хубаво, да обработваш земя - най-безчестно, да живееш от война и грабеж - най-хубаво. Това са най-забележителните им обичаи. Богатите се погребват така: трупа държат изложен три дни наред; колят разни жертвени животни и се угощават, като най-напред оплакват умрелия, като го изгарят или просто го заравят в земята. После издигат могила и устройват разни състезателни игри, при това най-големи награди се определят за единоборството според значението му. Такова е погребението при траките.
цитирай
9. germantiger - 3 :)
30.04.2019 15:31
Тея, които биха желали да го проучат грижливо, лесно ще схванат, че варварите траки презират смъртта поради някакво естествено внушение на мъдростта. Всички траки зачитат единодушно доброволната смърт, като едни от тях вярват, че душите на умрелите отново се възвръщат в горния свят, а други мислят, че душите след смъртта не загиват, а стават по-щастливи, отколкото приживе. У повечето траки ражданията предизвикват скръб, пък и тоя, току-що станал баща, поема с плач рожбата си. Напротив, погребенията им биват дотолкова съчетани с веселие, че радостно съпровождат починалите чак до гроба им. Мъжете се хвалят с броя на жените си и многобройният брак им осигурява почит. Жените, които държат на своя свян, се хвърлят върху кладите на починалите си съпрузи и стремглаво поемат пътя всред пламъците, като считат това за най-голямо доказателство на своето целомъдрие. Жените, които преднамеряват да се омъжат, отиват при съпрузите си не по волята на родителите си. Тия от тях, които надминават останалите по хубостта си, искат да бъдат предоставени на публично наддаване и, като бъде допусната свободата на преценяването, се омъжват не заради нравите на мъжа, а заради дадената от него цена. А жените, които измъчва грозната им външност, купуват със зестрите си тия мъже, с които искат да се свържат. Когато пируват, и двата пола обикалят огнището и хвърлят в огъня семена на треви, които растат в Тракия. Зашеметени от техния дим, смятат за веселие да подражават пияните, като при това чувствата им придобиват болезнен характер.

Тракийският цар Диеглис, като получил царската власт и работите му неочаквано се наредили щастливо, не управлявал поданиците си като приятели и съюзници, но властвал над нях жестоко като на купени роби или пленени неприятели. Той убил по позорен начин голям брой отлични траки, а не малък брой изтезавал и подлагал на издевателства. Не оставил нито женска, нито детска красота незасегната, нито скъпоценни имоти – неотнети, и цялата си държава изпълнил с безчинства
цитирай
10. germantiger - +
30.04.2019 15:33
Зибелмий, синът на Диеглис, следвайки усърдно бащината си кръвожадност и хранейки омраза към траките поради това, което те били сторили на баща му, достигнал до такава жестокост и безчинство, че избивал с цялото семейство тези, на които бил разгневен. За обикновени провинения едни разсичал на части, други разпъвал на кръст, а трети живи изгарял. Той посичал децата пред очите на родителите им и дори в техните обятия и насечените им части поднасял на близките им, като подновявал онези стари угощения на Терей и Тиест.

Покойния траколог - Д-р Георги Китов относно писмеността на траките:
"Траките са народ без собствена писменост. Техните надписи са на старогръцки. Или са със старогръцки букви на тракийски. За нас остават неразгадаеми, тъй като е много трудно да се направи анализ на думите и да се установи какво точно са искали да кажат древните. Това е все едно един българин да пише в интернет на латиница и да бъде разчетен от човек, който не знае български език. "

ВИЖ КОЛКО Е БОЛЕЗНЕНО ДА СЕ ЧЕТЕ С МЕН ;)
цитирай
11. germantiger - точката
30.04.2019 16:01
73. germantiger - точката
16:00
баб радостине - "кво стана" - да не глътна вода или руска водка

СЛАВЯНИ И БЪЛГАРИ – ПАК РАЗЛИЧНИ НАРОДИ

За смесването...Георги Пизидийски в помета си „Аварската война”:

„Бушуващата буря на неприятелите ни връхлетя като неизмерима вълна, изригвайки пясък от варвари. Защото лошият вятър от Тракия ни докара насила сред лято буря...Наистина войната не беше проста и единствена, но беше преплетена и беше се разпростряла сред различни и смесени племена. Защото славянин се беше споразумял с хун, скит с българин и пак мидиец със скит, те имаха различни езици и земи, бяха разделени и дълго време се намираха в близки отношения...” (славянин-склавин? или).

ОТНОВО РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИН И СЛАВЯНИН - ФАКТ!

Споменатият предводител Кубер узнал за това. Не можейки да скрие коварството, което лежало в сърцето му, за своя гибел и по свое усмотрение той направил съвещание заедно със съветниците си и тайно взел следното решение. Един от неговите първенци, който бил изтъкнат и лукав във всичко, знаел нашия език, както и езика на римляните, на славяните и на българите и , накратко казано, бил изкусен във всяко отношение и изпълнен с дяволска хитрос.

Цитираният пасаж е много показателен в някои отношения:

В извора ясно се говори за славянски и български език. Както знаем езикът е най-силният етноопределящ фактор. От това сведение става ясно, че славяни и българи говорят на различни езици и оттук, че са два различни народ.

БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТРАКИ

Патриарх Никифор и Теофан Изповедник говорят за българите на Балканите като за „новопоявил се народ”, което изключва отъждествяването им както с ираноезичните и добре познати на ромеите сармати и скити, така и с траките, които, разбира се, са източноримски поданици.

НОВ НАРОД, ДОБРЕ СИ ЗНАЯТ НАРОДИТЕ В ИРИ, ТОЗИ НЕ ГО ПРИПОЗНАВАТ!
цитирай
12. lexparsy - Поздравления за тази интересна информация!
30.04.2019 16:46
Не можах да прочета много проникновено и записах за довечера :-)
Но се сетих че излизат все повече провокативни, но явни доказателства за „българската следа“ :-)
Вчера много ме размислиха и доказателства на dobrodan за влиянието на старобългарски (или тракийски) в езиковата култура на Европа. А аз се подсетих и за изследванията на Илиан Бучков...
Вдъхновена работна седмица да имаш!
цитирай
13. shtaparov - Не можах да ...
30.04.2019 18:25
lexparsy написа:
Не можах да прочета много проникновено и записах за довечера :-)
Но се сетих че излизат все повече провокативни, но явни доказателства за „българската следа“ :-)
Вчера много ме размислиха и доказателства на dobrodan за влиянието на старобългарски (или тракийски) в езиковата култура на Европа. А аз се подсетих и за изследванията на Илиан Бучков...Вдъхновена работна седмица да имаш!

Благодаря- не съм преглеждал неговата статия,като ми остане време ще я прегледам.
цитирай
14. shtaparov - Едно уточнение, ...
30.04.2019 18:27
nedovolen написа:
Едно уточнение, shtaparov. Имах предвид "напън" за научените /за мен болшинството учени са научени/.
Не обичам да пиша много и мисля, че както си го разбирам, така и останалите...
:)))

Благодаря за разбирането
цитирай
15. shtaparov - Интересно, а и ...
30.04.2019 18:29
leonleonovpom2 написа:
Интересно , а и логично обяснение
Както каза един белгиец по адрес на белгите, в чмовешката исдтория всичко е възможно и няма място за чудене
Българските земи в дълбоката античност са центърът на Европейската цивилизация и оттук е почнало роенето на народите-чрез келтите например! Галите също са келти и името означава келтски жрец!
А общата връзка идва от фригите, да и ние водим корените си от тях , писано е от Омир още Личи си от писанието му, от имвената на героите- също! И Калоян е наясно кои сме и какви!
Така ,че сме едно голямо семейство, европейските народи!

Хубав ден!

Абсолютно си прав- всички сме от едно голямо семейство,остава само всеки да го осъзнае добре като теб.
цитирай
16. shtaparov - 1. траките, както и гърците са дошли ...
30.04.2019 18:50
germantiger написа:
1. траките, както и гърците са дошли на Балканите - те НЕ са автохтонни

2. германи в европа археологически са датирани 2 000 - 1 200 г. преди новата ера - българи не

3. първия извор за германите е от гърка Пифеус пътувал на север и е 400 г. преди новата ера - първия извор за българи в европа е поне 6 - 7 века по-късно

това е истината според науката сега

ако ти смяташ траките за българи... НЕ, НЕ СА - безспорно никъде не е доказано, че траките са българи

ако те са то, с още по-голямо основание ще направим и келтите ще станат германи още повече защото е факт общността келто-германи - да ти спомена, че келтите са дали на европа много повече от "всичкото траки накуп"

в неолита е НЯМАЛО нито българи, нито траки, нито австрийци, нито поодобен етнически елемент

процесите от етнос към народност и после към нация се изучават в историята като азбучна истина - явно на теб това не ти е известно

......

в твоята глава и в главите на маса блогъри витае следната митология - това не е просто митология, а лъжа и извращение или перверзия на историята - това е много характерно за българи и руснаци - лъжата, митологемата и дуенето

- траките идват на балканите

- траките не са най-древни

- българите не са най-древни

- в европа германите са датирани преди българите

това са фактите, колкото и да те задавят

Част от това което пишеш го приемам,но друга част не- Белазгите (Беладжи),наричани още Белгари защо ги забравяш,Бирогерите в Тракия и Бригите (Блъги) защо?
цитирай
17. shtaparov - Динозаврите са ...
30.04.2019 19:43
germantiger написа:
Динозаврите са българи, а Слънцето е руснак

Големия взрив пр. 13,7 млрд г. дал началото на Вселената е взрив на бг самочувствието

Гайдата не е църковен орган, а тъпана не е духов оркестър

Ракията и сланината са измислени от българи

СВЕТА НЕ ЗАПОЧВА И НЕ СВЪРШВА С КОНСКАТА ОПАШКА

колкото до аттила - този голям бугарин е ял бой от германците, а след това синовете му втори път, като единия е заклан от германците победители ;)

Атила никога не е воювал срещу германци понеже те по негово време били толкова слаби,че не можели да съберат дори един легион войска! Синовете му надали да са чували някога за германи а ако са чули нещо,то е било само за НЕМЦИ (НЕМОЦИ= НЕМОЩИ,НЕМОЩНИ).
цитирай
18. shtaparov - ще дебатирам по-...
30.04.2019 19:44
eva666 написа:
ще дебатирам по-късно, трябва и да се зареждаме с енергия..
хубав ден, приятелю, и сполай ти за труда..ненадминат си..

Благодаря за чудесния отзив,мотивираш ме да продължавам напред!
цитирай
19. germantiger - +
01.05.2019 06:13
Аттила е воювал срещу римляни и германи при Каталунските поля/Халон и след това синовете му разбити и ликвидирани въобще хуните при р. Недао отново от германи
цитирай
20. shtaparov - Аттила е воювал срещу ...
01.05.2019 11:56
germantiger написа:
Аттила е воювал срещу римляни и германи при Каталунските поля/Халон и след това синовете му разбити и ликвидирани въобще хуните при р. Недао отново от германи

Няма исторически извор който да посочва,че срещу Атила са воювали германи. Нещо повече- няма извор,който да казва дали по онова време изобщо е имало германи!
цитирай
21. shtaparov - Даките в текста на "Деклар...
01.05.2019 12:00
germantiger написа:
Даките в текста на "Декларацията" най-вероятно са датчани. През ХV век Томас Малори твърди, че Артур бил "император на Британия, Италия, Африка, Галия, Испания, Ирландия, Германия и Дакия". У някои свръхпатриотични уелски автори (като Giraldus Cambrensis) Артур е наречен владетел на Британия, Франция и… отново Дакия. Както готите са отъждествявани с гети (оттам може би и появата на т.нар. "гаути" от саксонското "Geats" в "Беоулф"), а шотландците, шведите и българите (от страна на ромеите) - със скити, така и датчаните (или даните) са били архаизирани като даки. Уелсците пък са си прикачили троянско потекло.А в легендите за произхода на тоя и оня народ от легендарни градове и събития никой здравомислещ човек не вярва. Римляните били бегълци от Троя... Божичко, Европа е пълна с такива разкази, кой от кой по-недостоверни. Пък и ако миграциите са невъзможни, както сам казваш, какви бегълци изобщо?

"Има само едно тракийско племе, което е способно да преброи до 4" Аристотел

За обичайте на траките говорят Херодот и Солин... Ще разгледаме и двете известия:

Останалите траки имат следните обичаи: те продават децата си в робство в чужбина; девиците не ги пазят, ами ги оставят да се сношават с мъжете по свой избор; напротив, омъжените жени пазят строго; те си купуват жените от родителите им срещу много пари. Да бъдеш нашарен с белези, се счита благородно; който няма белези не е благороден. Да стоиш празен, това се смята най-хубаво, да обработваш земя - най-безчестно, да живееш от война и грабеж - най-хубаво. Това са най-забележителните им обичаи. Богатите се погребват така: трупа държат изложен три дни наред; колят разни жертвени животни и се угощават, като най-напред оплакват умрелия, като го изгарят или просто го заравят в земята. После издигат могила и устройват разни състезателни игри, при това най-големи награди се определят за единоборството според значението му. Такова е погребението при траките.

Не се учудвам,че в обичаите на Траките имало и такива: все пак част от тях станали прадеди на тюрките. А за родството между тюрките и германите вече говорих,ще повторя отново- то е дошло по линия на Келтите,които стоят в основата на тия народи и чието главно племе естествено са Белгите (Българите).

На Артур пък британците не случайно му търсят сарматския корен: те знаят че неговото име е сарматско,а страната на сарматите се наричала (познай)... БУЛКАРК (арменска дума за БУЛГАР)!
цитирай
22. shtaparov - Тея, които биха желали да го проучат ...
01.05.2019 12:12
germantiger написа:
Тея, които биха желали да го проучат грижливо, лесно ще схванат, че варварите траки презират смъртта поради някакво естествено внушение на мъдростта. Всички траки зачитат единодушно доброволната смърт, като едни от тях вярват, че душите на умрелите отново се възвръщат в горния свят, а други мислят, че душите след смъртта не загиват, а стават по-щастливи, отколкото приживе. У повечето траки ражданията предизвикват скръб, пък и тоя, току-що станал баща, поема с плач рожбата си. Напротив, погребенията им биват дотолкова съчетани с веселие, че радостно съпровождат починалите чак до гроба им. Мъжете се хвалят с броя на жените си и многобройният брак им осигурява почит. Жените, които държат на своя свян, се хвърлят върху кладите на починалите си съпрузи и стремглаво поемат пътя всред пламъците, като считат това за най-голямо доказателство на своето целомъдрие. Жените, които преднамеряват да се омъжат, отиват при съпрузите си не по волята на родителите си. Тия от тях, които надминават останалите по хубостта си, искат да бъдат предоставени на публично наддаване и, като бъде допусната свободата на преценяването, се омъжват не заради нравите на мъжа, а заради дадената от него цена. А жените, които измъчва грозната им външност, купуват със зестрите си тия мъже, с които искат да се свържат. Когато пируват, и двата пола обикалят огнището и хвърлят в огъня семена на треви, които растат в Тракия. Зашеметени от техния дим, смятат за веселие да подражават пияните, като при това чувствата им придобиват болезнен характер.

Тракийският цар Диеглис, като получил царската власт и работите му неочаквано се наредили щастливо, не управлявал поданиците си като приятели и съюзници, но властвал над нях жестоко като на купени роби или пленени неприятели. Той убил по позорен начин голям брой отлични траки, а не малък брой изтезавал и подлагал на издевателства. Не оставил нито женска, нито детска красота незасегната, нито скъпоценни имоти – неотнети, и цялата си държава изпълнил с безчинства

Тракийските обичаи са ми принципно познати,но те са твърде разнообразни и различни. Знам дори това,че едно Тракийско племе изповядвало монотеизма,а друго нямало богове и вярвало само в душите на предците. Така че казаното от Херодот не е всичко- то е само една извадка от общото,която се отнасяла за конкретно племе с името Траки- не за всички Тракийски племена.
цитирай
23. shtaparov - Зибелмий, синът на Диеглис, сле...
01.05.2019 12:15
germantiger написа:
Зибелмий, синът на Диеглис, следвайки усърдно бащината си кръвожадност и хранейки омраза към траките поради това, което те били сторили на баща му, достигнал до такава жестокост и безчинство, че избивал с цялото семейство тези, на които бил разгневен. За обикновени провинения едни разсичал на части, други разпъвал на кръст, а трети живи изгарял. Той посичал децата пред очите на родителите им и дори в техните обятия и насечените им части поднасял на близките им, като подновявал онези стари угощения на Терей и Тиест.

Покойния траколог - Д-р Георги Китов относно писмеността на траките:
"Траките са народ без собствена писменост. Техните надписи са на старогръцки. Или са със старогръцки букви на тракийски. За нас остават неразгадаеми, тъй като е много трудно да се направи анализ на думите и да се установи какво точно са искали да кажат древните. Това е все едно един българин да пише в интернет на латиница и да бъде разчетен от човек, който не знае български език. "

ВИЖ КОЛКО Е БОЛЕЗНЕНО ДА СЕ ЧЕТЕ С МЕН ;)

Траките ако са без своя писменост,БРИГИТЕ (БЛЪГИТЕ) не са: те си имали такава от 8000 години и именно те станали предци на онези Траки,от които произлизат Келтите а по-късно: германите и тюрките. Има и такава вероятност Келтите да произлизат директно от тях,без да са минали през етническото ниво "Траки" и това е нещо,което може допълнително да бъде уточнявано. И защо да е болезнено да се дискутира с теб- напротив,когато всичко се прави по културен начин,спорът върви добре и безпроблемно.
цитирай
24. shtaparov - 73. germantiger - точката 16...
01.05.2019 12:34
germantiger написа:
73. germantiger - точката
16:00
баб радостине - "кво стана" - да не глътна вода или руска водка

СЛАВЯНИ И БЪЛГАРИ – ПАК РАЗЛИЧНИ НАРОДИ

За смесването...Георги Пизидийски в помета си „Аварската война”:

„Бушуващата буря на неприятелите ни връхлетя като неизмерима вълна, изригвайки пясък от варвари. Защото лошият вятър от Тракия ни докара насила сред лято буря...Наистина войната не беше проста и единствена, но беше преплетена и беше се разпростряла сред различни и смесени племена. Защото славянин се беше споразумял с хун, скит с българин и пак мидиец със скит, те имаха различни езици и земи, бяха разделени и дълго време се намираха в близки отношения...” (славянин-склавин? или).

ОТНОВО РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИН И СЛАВЯНИН - ФАКТ!

Споменатият предводител Кубер узнал за това. Не можейки да скрие коварството, което лежало в сърцето му, за своя гибел и по свое усмотрение той направил съвещание заедно със съветниците си и тайно взел следното решение. Един от неговите първенци, който бил изтъкнат и лукав във всичко, знаел нашия език, както и езика на римляните, на славяните и на българите и , накратко казано, бил изкусен във всяко отношение и изпълнен с дяволска хитрос.

Цитираният пасаж е много показателен в някои отношения:

В извора ясно се говори за славянски и български език. Както знаем езикът е най-силният етноопределящ фактор. От това сведение става ясно, че славяни и българи говорят на различни езици и оттук, че са два различни народ.

БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТРАКИ

Патриарх Никифор и Теофан Изповедник говорят за българите на Балканите като за „новопоявил се народ”, което изключва отъждествяването им както с ираноезичните и добре познати на ромеите сармати и скити, така и с траките, които, разбира се, са източноримски поданици.

НОВ НАРОД, ДОБРЕ СИ ЗНАЯТ НАРОДИТЕ В ИРИ, ТОЗИ НЕ ГО ПРИПОЗНАВАТ!

Защо променяш текста на оригинала- в него за изброените от теб народи се казва "един език говореха и една война водеха"! Ако е имало "смесване",то е като при вас да се "смесят" австриец и померанец,баварин и саксонец,майсенец и брабантец а при нас- шоп и мияк,торлак и ахрянин,македонец и добруджанец.

А Никифор и Теофан са били малки и не помнели,че 100-200 години преди Аспарух Българите кръстосвали цяла Европа особено Балканите,и никой не можел да ги спре! После обаче дошли тюрките и дедите ни 100 години трябвало да воюват с тях,докато успеят да ги спрат и да спасят вас и всички други европейци от сигурното потурчване,което щеше да ви стигне ако дедите ни не ги бяха спрели на Волга. И не ми излизай с приказката за руснаците- те по онова време били тюркско племе и нападали България заедно с другите азиатци,но накрая били завладени от Българите и принудени да приемат нашия език. Заради тази тежка война Българите нямали време да се занимават с Балканите,а през това време ромеите ги позабравили. Е,скоро им се наложило да си ги припомнят понеже нашите,макар и значително отслабени след тежкия сблъсък с тюрките и неразбирателствата с аварите още имали значителна сила,пред която не можели да устоят никакви араби и "византийци",та камо ли франки и германи!
цитирай
25. 1997 - Смятам, че горните изводи ще останат в тесен кръг (Щапаров и промоутъри)
02.05.2019 01:05
Германците, които имат качествени учени и обработени източници смятат следното:
Der Begriff deutsch leitet sich vom althochdeutschen diutisc (westfränkischen *Þeodisk) ab, was ursprünglich „zum Volk gehörig“ bedeutete (germanisch Þeudā, althochdeutsch diot[a], Volk). Mit diesem Wort wurde vor allem die Volkssprache aller Sprecher eines germanischen Idioms in Abgrenzung zum Welschen der romanischen Nachbarvölker, dem Französischen oder Italienischen und auch in Gegensatz zum Latein der christlichen Priester im eigenen Gebiet der germanischen Völker bezeichnet.

В: https://de.wikipedia/wiki/Deutsch_(Etymologie)
цитирай
26. shtaparov - Германците, които имат ...
05.05.2019 20:49
1997 написа:
Германците, които имат качествени учени и обработени източници смятат следното:
Der Begriff deutsch leitet sich vom althochdeutschen diutisc (westfränkischen *Þeodisk) ab, was ursprünglich „zum Volk gehörig“ bedeutete (germanisch Þeudā, althochdeutsch diot[a], Volk). Mit diesem Wort wurde vor allem die Volkssprache aller Sprecher eines germanischen Idioms in Abgrenzung zum Welschen der romanischen Nachbarvölker, dem Französischen oder Italienischen und auch in Gegensatz zum Latein der christlichen Priester im eigenen Gebiet der germanischen Völker bezeichnet.

В: https://de/wiki/Deutsch_(Etymologie)

Къде е ДИОТА,къде е ДОЙЧ- приликата е крайно хипотетична а разликата на едната дума от другата е много по-голяма от разликата между ДУЧИ и ДОЙЧИ. А има и резервен вариант,който ударя тяхната теза: немците са получили старата си дума за "хора" (народ) от някой друг народ,например от ДУЧИ БЪЛГАР и са използвали племенното им име за нарицателно,което спомогнало за бързото изчезване на думата ДИОТА от техния език. Да не говорим,че "тяхната" истинска дума Volk (народ) означава чисто и просто ВОЛК (БОЛГ).
цитирай
27. 1997 - Брат на Марсел Пруст ли е Болеслав?
06.05.2019 18:57
shtaparov написа:

Къде е ДИОТА,къде е ДОЙЧ- приликата е крайно хипотетична а разликата на едната дума от другата е много по-голяма от разликата между ДУЧИ и ДОЙЧИ. А има и резервен вариант,който ударя тяхната теза: немците са получили старата си дума за "хора" (народ) от някой друг народ,например от ДУЧИ БЪЛГАР и са използвали племенното им име за нарицателно,което спомогнало за бързото изчезване на думата ДИОТА от техния език. Да не говорим,че "тяхната" истинска дума Volk (народ) означава чисто и просто ВОЛК (БОЛГ).

... и в кои страни има градове с име Сопот?
Повърхностното сходство на имената не е основа за причинна връзка.
Един нелеп пример е етимологията на името на гр. Меричлери от някоя си Мери Члери или името на с. Кондофрей да се свързва с рицар конт Орфей, което е също толкова повърхностно.
Поне с. Герман и р. Джерман не се свързват с германците, а се търси по- сериозна връзка.
От цитираната препратка към Уики интересно е и това изречение от доста отдалечения и неразбираем сега език на 14 в.(а какъв ли е бил по времето, когато баварците са избили българите на Алцек?).
„Iewelk düdesch lant hevet sinen palenzgreven: sassen, beieren, vranken unde svaven“. Общността düdesch включва саксонците, баварци, франки и шваби (svaven), които трудно ще се вместят в племето на даките.
Общо взето, патосът на това което пиша е в това, че моята гордост, че съм българин не се нуждае от недостоверни основания. Достатъчни са ми достоверните, значимите, всеизвестните, защото те респектират.
Ако се възгордея пред немци, а още повече пред немски професори, че даки и немци са българи, рискувам да се погрижат за здравето ми в специализирано към душата лечебно заведение :)
цитирай
28. shtaparov - Къде е ДИОТА, къде е ДОЙЧ- прил...
06.05.2019 23:49
1997 написа:
shtaparov написа:

Къде е ДИОТА,къде е ДОЙЧ- приликата е крайно хипотетична а разликата на едната дума от другата е много по-голяма от разликата между ДУЧИ и ДОЙЧИ. А има и резервен вариант,който ударя тяхната теза: немците са получили старата си дума за "хора" (народ) от някой друг народ,например от ДУЧИ БЪЛГАР и са използвали племенното им име за нарицателно,което спомогнало за бързото изчезване на думата ДИОТА от техния език. Да не говорим,че "тяхната" истинска дума Volk (народ) означава чисто и просто ВОЛК (БОЛГ).

... и в кои страни има градове с име Сопот?
Повърхностното сходство на имената не е основа за причинна връзка.
Един нелеп пример е етимологията на името на гр. Меричлери от някоя си Мери Члери или името на с. Кондофрей да се свързва с рицар конт Орфей, което е също толкова повърхностно.
Поне с. Герман и р. Джерман не се свързват с германците, а се търси по- сериозна връзка.
От цитираната препратка към Уики интересно е и това изречение от доста отдалечения и неразбираем сега език на 14 в.(а какъв ли е бил по времето, когато баварците са избили българите на Алцек?).
„Iewelk düdesch lant hevet sinen palenzgreven: sassen, beieren, vranken unde svaven“. Общността düdesch включва саксонците, баварци, франки и шваби (svaven), които трудно ще се вместят в племето на даките.
Общо взето, патосът на това което пиша е в това, че моята гордост, че съм българин не се нуждае от недостоверни основания. Достатъчни са ми достоверните, значимите, всеизвестните, защото те респектират.
Ако се възгордея пред немци, а още повече пред немски професори, че даки и немци са българи, рискувам да се погрижат за здравето ми в специализирано към душата лечебно заведение :)

Наличието на гр. Сопот и на р. Бистрица у нас и в Чехия означава само едно: някога чехите са били част от нашия народ,което се потвърждава и от други източници а това ще е "повърхностно" сходство в имената само тогава,когато затваряме очите си за него. Споменатите саксонци, бавари, франки и шваби не се вместват и в племето на германите,понеже няма исторически данни те да са били германи (не говоря за германци)!
цитирай
29. kvg55 - shtaparov,
07.05.2019 02:19
Интересна теория, почти толкова загадъчна, колкото и понятието "немци".
цитирай
30. анонимен - Позволих си незлоблива шега за да подчертая, че звуковото сходство не е надеждно доказателство
07.05.2019 02:26
Звуково си схождат фамилните имена на поляка Болеслав Прус и французина Марсел Пруст, както и на полския град Сопот и френския Soppe-le-Haut (Соп`от). От това НЕ МОЖЕ да се извади връзка, че славяните от Полша са прародители на французите.
Пак в границите на шегата, с. Робертово (сега Равно поле) Елин Пелинско съвпада по име със село пак в тази Полша- Robertowo (ще рече човек, че България е заселена от славяните, дошли от там- Сопот, Робертово). Само дето нашето е наименувано така от милите ни шопи, за да се харесат с угодливост на тъста на Фердинанд- Роберт, който ловувал по тези места.
Етимологията изобщо не се основава на повърхностни съвпадения.
Накрая- Сопот има в: Полша, Сърбия, Румъния, България, Босна и Херцеговина и две селища в Албания. В Чехия няма. Не е лесно да се каже сериозно и точно от къде тръгва името.
цитирай
31. get - До Щапаров? Уважаеми приятелю за пръв път ще се съглася с ползователя на блог бг. подпесващ се "1997" ?
08.05.2019 16:01
kvg55 написа:

30. анонимен - Позволих си незлоблива шега за да подчертая, че звуковото сходство не е надеждно доказателство


Защото?
Все още при историци, лингвисти и археолози - липсва едиство в мненията по следните въпроси?

- Кога, Как и Къде - СЕ СЛУЧВАТ такива определящи и значими за Индо-европеистиката Въпроси - по отношение на Индо-европейци НАРОД и ЕЗИК? ... с последващи материална и духовна култура?

- на база писаното от специалисти по въпроса - ВЪЗНИКВА ПЪРВИЯ ОСНОВЕН ВЪПРОС? При възникването, (процес) на индо-европейците, като народ(или "народи") и език: Имаме а)Моно или ... б)Поли(множествен) морфизъм(формиране)?

Ако не си отговорим на ТЕЗИ ДВА И ОСНОВНИ ВЪПРОСА - стъпваме на почва, която ни дава материал за спекулации? Спекулации от вида ... ?
А/ При германската историческа наука че ... изначално и единствено - ГЕРМАНЦИ НАСЕЛЯВАТ земите - които и до момента се водят/се явяват техни? От там следващата спекулация - ЗА ПРЕДАВАНЕ НА "ГЕРМАНСКИ" етносен ПРИЗНАК - на народи от Източна Европа(Балкани) изестни ни първоначално като ГЕТИ в последствие ГОТИ?
Б/ Подобна ситуация е и при Руската историческа наука - при която се доказва СТАРШИНСТВО НА "СЛАВЯНИТЕ" пред по-стари и доказано съществували пред научното изобретение(спекулация) "славяни" от земи на които уж ОТ НИЩОТО СЕ ПОЯВЯВАТ "СЛАВЯНИТЕ"?
В/ По отношение на ЕВРОПЕЙСКИЯ пра-език ... съответно с производни "германски" и "славянски" ... Ако отворим и почнем системно проучване на същите ОТНОВО СПЕКУЛАЦИИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА "СТАРОСТ" и Кой от Кого е поризводен? ... а на практика - старогерманския, в най-стария си вид е ПОДОЗРИТЕЛНО БЛИЗЪК И С ОБЩА ЛЕКСЕМНА БАЗА - с този, от който произхожда БЪЛГАРСКИЯ - и който по руско настояване, и в угода на имперските им амбиции е наречен "църковно-славянски"?
- Тук спирам без почти нищо да съм казал? - защото, само маркирам, основното и най-същественото, по въпроса - с пряко отношение КЪМ ТОВА, КОЕТО ТИ СЕ ОПИТВАШ - така категорично да наложиш чрез поста си?
цитирай
32. shtaparov - Интересна теория, почти толкова ...
08.05.2019 23:01
kvg55 написа:
Интересна теория, почти толкова загадъчна, колкото и понятието "немци".

Думата "немци" може да бъде свързана най-вече с две неща:

1. НЕМЯЦИ (НЕМАЩИ)= Бедняци
2. НЕМОЦИ (НЕМОЩИ)= Немощни,Беззащитни жертви на всякакви посегателства

Тези определения са останали в миналото но са свидетели за някогашната сила на дедите ни,пред която не можел да устои и най-силния за времето си европейски народ.
цитирай
33. shtaparov - Звуково си схождат ...
08.05.2019 23:11
анонимен написа:
Звуково си схождат фамилните имена на поляка Болеслав Прус и французина Марсел Пруст, както и на полския град Сопот и френския Soppe-le-Haut (Соп`от). От това НЕ МОЖЕ да се извади връзка, че славяните от Полша са прародители на французите.
Пак в границите на шегата, с. Робертово (сега Равно поле) Елин Пелинско съвпада по име със село пак в тази Полша- Robertowo (ще рече човек, че България е заселена от славяните, дошли от там- Сопот, Робертово). Само дето нашето е наименувано така от милите ни шопи, за да се харесат с угодливост на тъста на Фердинанд- Роберт, който ловувал по тези места.
Етимологията изобщо не се основава на повърхностни съвпадения.
Накрая- Сопот има в: Полша, Сърбия, Румъния, България, Босна и Херцеговина и две селища в Албания. В Чехия няма. Не е лесно да се каже сериозно и точно от къде тръгва името.

Според местата,в които се среща това име то тръгва от древна България. И отново напомням- анонимните коментари системата ги трие рано или късно- аз не ги трия.
цитирай
34. shtaparov - (До Щапаров? Уважаеми приятелю за пръв път ще се съглася с ползователя на блог бг. подпесващ се "1997"?)
08.05.2019 23:19
get написа:
kvg55 написа:

30. анонимен - Позволих си незлоблива шега за да подчертая, че звуковото сходство не е надеждно доказателство


Защото?
Все още при историци, лингвисти и археолози - липсва едиство в мненията по следните въпроси?

- Кога, Как и Къде - СЕ СЛУЧВАТ такива определящи и значими за Индо-европеистиката Въпроси - по отношение на Индо-европейци НАРОД и ЕЗИК? ... с последващи материална и духовна култура?

- на база писаното от специалисти по въпроса - ВЪЗНИКВА ПЪРВИЯ ОСНОВЕН ВЪПРОС? При възникването, (процес) на индо-европейците, като народ(или "народи") и език: Имаме а)Моно или ... б)Поли(множествен) морфизъм(формиране)?

Ако не си отговорим на ТЕЗИ ДВА И ОСНОВНИ ВЪПРОСА - стъпваме на почва, която ни дава материал за спекулации? Спекулации от вида ... ?
А/ При германската историческа наука че ... изначално и единствено - ГЕРМАНЦИ НАСЕЛЯВАТ земите - които и до момента се водят/се явяват техни? От там следващата спекулация - ЗА ПРЕДАВАНЕ НА "ГЕРМАНСКИ" етносен ПРИЗНАК - на народи от Източна Европа(Балкани) изестни ни първоначално като ГЕТИ в последствие ГОТИ?
Б/ Подобна ситуация е и при Руската историческа наука - при която се доказва СТАРШИНСТВО НА "СЛАВЯНИТЕ" пред по-стари и доказано съществували пред научното изобретение(спекулация) "славяни" от земи на които уж ОТ НИЩОТО СЕ ПОЯВЯВАТ "СЛАВЯНИТЕ"?
В/ По отношение на ЕВРОПЕЙСКИЯ пра-език ... съответно с производни "германски" и "славянски" ... Ако отворим и почнем системно проучване на същите ОТНОВО СПЕКУЛАЦИИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА "СТАРОСТ" и Кой от Кого е поризводен? ... а на практика - старогерманския, в най-стария си вид е ПОДОЗРИТЕЛНО БЛИЗЪК И С ОБЩА ЛЕКСЕМНА БАЗА - с този, от който произхожда БЪЛГАРСКИЯ - и който по руско настояване, и в угода на имперските им амбиции е наречен "църковно-славянски"?
- Тук спирам без почти нищо да съм казал? - защото, само маркирам, основното и най-същественото, по въпроса - с пряко отношение КЪМ ТОВА, КОЕТО ТИ СЕ ОПИТВАШ - така категорично да наложиш чрез поста си?

Нямам никакви опровержения на написаното от теб и дори смятам,че имам по-скоро потвърждения. За мен древните германи са келтско племе,което останало незавладяно от Рим- затова консолидирало други племена около себе си а после се разпаднало на нови племена,някои от тях дублиращи имената на келтските.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816841
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136742
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи