Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2019 13:03 - РАЗГАДАВАНЕ НА МАРТЕНИЦАТА – ПОРЕДНО НО ОКОНЧАТЕЛНО
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 9992 Коментари: 30 Гласове:
57

Последна промяна: 08.03.2019 18:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       РАЗГАДАВАНЕ НА МАРТЕНИЦАТА – ПОРЕДНО НО ОКОНЧАТЕЛНО


   Правени са и още се правят опити за обяснение на народните обичаи,свързани с окичването на мартеници и носенето им от хората за здраве. Всеки досегашен опит за обяснение си има плюсове и минуси,но тук няма да се спирам на тях а ще поднеса моето обяснение,което ги свързва с религията на древните Българи.

  Истинската Българска мартеница не е онова,което се продава по магазините и щандовете днес. Тя е добре описана в книгата "Български светци и празници" на Лилия Старева (изд. Труд,2005 г.),на стр.56:

"Мартеничките,които трябва да отблъснат всяко зло и да донесат здраве,се правят от усукан наляво бял и червен вълнен конец."

  Това е потвърдено на стр. 133:

"Конецът на мартеницата се усуква задължително наляво."
     
                         
                                               image

  На стр.132-133 в същата книга пише и други любопитнио неща:

"В Родопите мартениците се правят от много цветове (вкл. черен- бел.моя),в Софийско и Мелнишко основните цветове са син и червен ..... Традиционната Българска мартеничка включва и различни елементи символи: черупки от охлюви (за здраве и сила), скилидки чесън (за предпазване от зли демони), мъниста (против уроки), паричка (за благополучие)."

  Многобройните вариации на мартениците в България и ползването им във всички наши фолклорни области говорят,че те са чисто Българско изобретение- не са влашко, тюркско, "славянско" или гръцко. Мартеници се ползват в източна Сърбия но не и в западна,има ги в северна Гърция но не в Крит и Пелопонес,има ги в южно Влашко но не в Трансилвания,има ги в Европейска Турция но не в Анадола и в Китайски Туркестан.

                                           image

   Валидна е и обратната логика- ако ние бяхме взели мартениците от Македония или Сърбия,те щяха да се използват само в Западна България а не в източна,ако ги бяхме взели от власите- само в северна а не в южна и т.н. Всичко това говори красноречиво,че околните народи са взели мартеницата от нас- не сме я ние взимали от тях. Говори и друго- че истинска мартеница е само онази,която е изработена от вълна (древните Българи не са имали памук и синтетика),а конците й са усукани наляво. Значи китайските ментета,които се продават днес не струват дори една стотинка,щом не спазват точната Българска технология и съответно на това нямат същите предпазни функции,които има истинската мартеница.

  За естеството на мартениците е разисквано много но аз имам особено обяснение,което е качествено ново и се базира на задълбочените ми познания върху Българския календар. Както писах и другаде,Българите са имали няколко календара – годишен, месечен, седмичен, военен, земеделски и пр. така,както днес има религиозен календар, ловен, риболовен и пр. Месеците на Българите са споменати от Раковски че и по-рано и са записани във "Велесовата книга",намерена в Русия и изчезнала от там през ХХ век,вероятно изнесена в чужбина.

  Българите се окичват с мартеници на 1-ви март,когато свършва Месеца на Марс (28-29 февруари) и започва Месецът на Луната (Богинята Майка). Свещен свят на Марс (Арей) е червеният а основен свещен цвят на Богинята Майка (Луна,Месец) е белият,с някои вариации в миналото. Затова мартеницата се прави с два основни цвята- бяло и червено,като червеното символизира Месеца на Марс (Бога на войната) а бялото и неговите вариации- Месеца на Луната (Земята,Богинята Майка).

                               image

  През Месеца на Марс древните Българи набирали младежи за армията и ги обучавали във военно дело,а през Месеца на Земята започвали земеделските работи. Мартеницата в такъв случай бележи края на единия месец и началото на другия когато младежите се завръщали у дома,за да помагат на своите родители в обработката на земята. Всеки се молел за тяхното здраве а те,добили самочувствие от овладените бойни умения помагали на хората да съхранят свещената Българска земя за поколенията,като я предпазят от разграбване и вражеска окупация.

  Съчетанието на двете божества било особено важно за Българите и по други причини - Марс е родоначалник на всички богове,а Богинята Майка е родила от "Зевс" Слънцето и създателя на човешкия род. По тази причина основните й функции са да донася здраве и плодородие.

  Великият художник Васил Горанов се е много правилно ориентирал,изобразявайки жреца с мартениците при Кубрат- те са изключително древен символ и принадлежат единствено на Българите,понеже идват от техния древен календар:

    image

  Днешната индустрия,увлечена от модните течения обича да прави "момчето" ("Пижо") в мартеницата с бял конец а "момичето" ("Пенда")- с червен. Това обаче не винаги е било така,както виждаме в други изображения на мартеници и бих казал,че в техните най-стари варианти е било точно обратното:

                                image

                            image    image

  Връзката мартеница-езичество е добре доловена от ортодоксалното православие което неслучайно учи,че мартеницата е езически амулет. Затова всяка хипотеза за нея,която изключва влиянието на старата Българска религия е съвършено безпредметна и ненаучна.

  Месецът на Богинята Майка,който е МАРТ в днеш
ния календар  се отбелязва от цялото човечество чрез Деня на жената Осми март. Как Българския празник се е превърнал в Ден на жената за цялото човечество? Не е трудно да се сетим как ако проследим пътя,по който този празник е стигнал до Америка. В България той бил изкоренен от "византийците" след 1018 г. и особено след 1073 г. чрез активно преследване на хората,които го практикували но в САЩ е донесен от евреите-ешкенази,мното от които са потомци на юдаизирани след VIII в. Боянови "пра"-Българи. Те не пожелали да скъсат с някои езически традиции от миналото и така почитта към Богинята Майка,която й се отдава точно през месец март се върнала отново при нас,но хората вече го мислят за "чужд" празник.

  На коя ръка са носени мартениците за ръце? Това не го знам с положителност но мога да предположа че е на лявата,понеже тя е ръката на Марс- дясната е на Зевс (Юпитер),което го доказват думите ДЕСНО (ДЕСИНО= Зевсово),ЛЕВО (ЛИВО т.е. ВОДНО/ВЕДНО- виж думата "Излива",с крайно значение Марсово). Затова запазените от античността до днес бронзови и сребърни ръце на Юпитер Долихен са винаги десни.

                                         image

   Това,че конците на мартениците се завивали винаги наляво също подкрепя моето становище,че няма логика те да са били носени на дясната ръка. Този обичай след XI-XII в. ще е изгубил своето сакрално значение и е възможно в по-късно време да е имало моменти,когато този предпазен амулет ще е слаган на най-близката до приносителя на мартеницата ръка.

  Откритите в Тарим мумии обаче на бели европейци,някои от които носят на десните си ръце мартеници не се подчиняват на това правило което означава,че логиката в случая е друга. Ако е спазвано стриктно правило,което е изисквало мартеници да се слагат само на дясната ръка те са били посвещавани на онези човешки начала,които ни отправят към Юпитер (Зевс) и свързаната с Бога Баща идея за плодородие което би могло да значи,че е много възможно в старо време мартеници да са били носени само от семейни мъже и (евентуално) от семейни жени (http://doktora757.blog.bg/history/2019/02/26/nai-drevnata-martenica-e-na-3000-godini-18.1647299).

                          image

  Тук има и друга логика: дясната ръка е Зевсова,понеже в повечето случаи е водеща пред лявата и да сложиш на нея знак за здраве и плодородие би трябвало да означава,че даваш на тези достояния водеща роля пред останалите. Водещата роля е винаги свързана с Юпитер (Зевс),понеже той е Богът Водач на останалите богове и това станало причина дясната ръка,а оттам и дясното като ориентировъчна посока да бъдат посвещавани на него.

  В очите на "пра"-Българите мартеницата била амулет за здраве,късмет и плодородие а евентуалната й връзка с Юпитер (Зевс) навежда на друга мисъл. Малките конни амулетчета,които се намират често по нашите земи и бяха изяснени като фигурки на Конния бог Мадара т.е. Юпитер може да са били пришивани именно към мартеници понеже са прекалено малки,за да служат за нещо друго.

         image

  Техния дребен размер от 3-4 см,малките им ушенца с широчина до 1 мм и вероятността те да са прикрепвани допълнително чрез пришиване на конци около краката на коня говори,че е възможно тези малки амулетчета да са пришивани към мартениците така,както в по-късно време към тях се пришивали парички,мъниста и малки охлювчета а днес- различни дребни фигурки на птички,зайчета,гъбки,подкови и пр.

                          image

  Името "Баба Марта",с което народът често нарича новонастъпващия месец е твърде насочващо,понеже показва две важни неща:

1. Че този месец е посветен на езическо божество от женски пол (в случая Богинята Майка).

2. Че този месец има допирателни точки с месеца на Марс (Март),който в древния Рим настъпвал на 1-ви март а в древна България тогава си отивал. Това е така,понеже римският месечен календар е правен по Българския цикъл на "Розетата" а нашият- по Антехармоничния.

  Така празникът,бележещ края на военния и началото на земеделския месец у нас станал всенароден а нашият обичай,отбелязващ важна особеност в Българския календар бил приет от околните народи при асимилирането на големи маси Българско население. Това показва че хората,които най-истерично хулят България и се дистанцират неистово от нея са едни от най-заклетите поклонници на "пра"-Българския календар,от който произлизат известните ни днес "славянски" месеци и от който фалшификаторите на Българска история не могат да избягат!




Гласувай:
58


Вълнообразно


1. nedovolen - Мартеницата има такъв дълбок см...
19.02.2019 14:46
Мартеницата има такъв дълбок смисъл, каквато е дълбочината на Българската история и език. Опорочавани във времето.
И сега някои се кичат с мартенички, щото другите така правели.
Това е добре, ако приемем, че всичко е Божие дело!
:)))
цитирай
2. shtaparov - Мартеницата има такъв дълбок см...
19.02.2019 18:07
nedovolen написа:
Мартеницата има такъв дълбок смисъл, каквато е дълбочината на Българската история и език. Опорочавани във времето.
И сега някои се кичат с мартенички, щото другите така правели.
Това е добре, ако приемем, че всичко е Божие дело!:)))

Много вярна забележка- мартениците са от толкова старо време,колкото стара е България т.е.- "реликтов" остатък от преди хиляди години.
цитирай
3. anonimen65 - kato znaete kak se uviva konetsat
19.02.2019 20:44
znaete li ot koia strana se nosi ?zabravila sam baba na koia raka mi ia vrazvashe mnogo godini ot togava:)
цитирай
4. lexparsy - Благодаря за информацията.
19.02.2019 22:39
   И аз съм чел много за мартеницата, но не знаех че конците се усукват на ляво.
   Навярно може да се пише още много и даже тепърва да се разкрива още информация за символиката и древните мартенски ритуали.
   Аз само ще припомня че Пижо и Пенда произхождат от тъй наречените славянски кукли-оберги. А те всъщност пак са български. Освен като мартеници те са се правили и за други ритуали и талисмани през годината.
   Поздрави!
цитирай
5. bezistena - Поздрави за
20.02.2019 04:37
"Правени са и още се правят опити за обяснение на народните обичаи,свързани с окичването на мартеници и носенето им от хората за здраве. Всеки досегашен опит за обяснение си има плюсове и минуси,но тук няма да се спирам на тях а ще поднеса моето обяснение,което ги свързва с религията на древните Българи."

Интересно, Приятел, защо досега не си се спрял на нашите безапелационни документи за мартеницата, които разкриват директно не религията, ами истинските Богове на древните Българи без религия?

Мартеницата – свръхсекретен родови документ и чип и всепобеждаващо пси–просветителско оръжие на феноменния Български народ!
http://bezistena/history/2017/03/01/martenicata-svryhsekreten-rodovi-dokument-i-chip-i-vsepobejd.1512948

–– и още изобилна информация за съкровения генезис и същност на мартениците вижте в блога ни с парола "безистена и мартеници"

МАРТЕНИЦА=МАРТЕНИТСА=Матара Диана и Иса

Мартеницата е уникален Български секретен носител и архив на информация за Българските Богове Творци и Демиурзи на световете Господ Бог Отец Исус и Великата Богиня Майка Диана, познати от последните им аватарни проявления преди 2000 години в Тракия пред Българите като Христос и Мария Магдалена, Родоначалниците на новоепохалната генерация на Българския жречески род Дуло, от Които сме тия от нас феноменни Българи със задължително начално ниво на IQ > 70 и следващите висши нива на IQ > 130 > 140..., които познаем в тези документи Боговете ни и се познаем, че сме Техни генетични потомци с онаследени Техните характеристики – сиреч сме богове, все още с малка "б" !
цитирай
6. netsky - Благодаря
20.02.2019 11:13
!
цитирай
7. kvg55 - shtaparov,
20.02.2019 11:39
Най-важното предназначение на мартеницата е преминало през вековете - носене за здраве. Повече не е необходимо. Нетленното е останало, тленното е отпаднало.
цитирай
8. get - @ 4. lexparsy :)) Кога ще се освободим от това "славянски" за много по-стари и определено БЪЛГАРСКИ ... ?
20.02.2019 13:33
lexparsy написа:
   
...
   Аз само ще припомня че Пижо и Пенда произхождат от тъй наречените славянски кукли-оберги. А те всъщност пак са български. Освен като мартеници те са се правили и за други ритуали и талисмани през годината.
   Поздрави!


... ЗАЩОТО СА ПО-СТАРИ ОТ "СЛАВЯНСКИТЕ" - местни и специфични, САМО ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ обичаи и традиции?

Щапаров - едно малко допълнение по инак пространният и в същността си изчерпателен текст.

Марс е и Арес. Това са два епитета на един и същ бог-демиург, който се е срещал с ИМЕ Бел! Символа на бог Бел(в семитско-акадско произношение Баал) е бил Бик-Бул-Вол(като "тракийското" и еднакво звучащо ВОЛ+интос(воленце - съвременно)!
В най-старото светилище на Зевс попадащо сега в материкова Гърция - Зевс е изобразен като ... Бик! И е имал прозвището "ликаос". ... но тук спирам, за да не досадя с прекомерна информация и се връщам на Март - семантика и етимология?
Март е с прото-европейска етимология отговаряща на нашенските(съвременни) МРАЗ/Я/ също и СМЪРТ! Което се засича и в санскрита(индийски) където звучи СМЪРТ=МАРА!
Другият му епитет Арес, отговаря на съвременното ни понятие ЯРОСТ!
И тъй като тази еманация(състояние, със съответен епитет) при този бог е ЯРОСТ имаме съответно при Омир, отбелязана неговата "женска половинка" богинята "Ерис".

Но преди това, отбелязах че смърт и ярост, които са състояния(и нарицателни) за бога с антропоморфни БИЧИ(признаци) БЕЛ/БУЛ/ВОЛ/ ... е на бога Бел-Марс, казват отговаряла му и тракийската(възприета при римляните) женска форма за богинята му консорт БЕЛОНА, в "тракийско произношение" Бела ... в съвременно Бела(още и) Беля!?

Така че, действително Мартеницата - съчетаваща мъжко-женското, гневно:ярост-смърт, начало! Е ИГРАЕла(и играе) РОЛЯТА НА НА ПРЕДПАЗЕН АМУЛЕТ! Останал при нас българите и по тези земи БАЛКАНСКИ - НО ЗАБЕЛЕЖИ ... ОЩЕ от времена, за които казионните учени ЛЪЖЕЙКИ НИ ВТЪЛПЯВАТ, ЧЕ? Българи и Български език - няма как да е имало?!

Поздрав!
цитирай
9. get - - Още малко допълнение към предходният ми под №8 - Пост?
20.02.2019 14:09
- Ако отворим електронно базираният Етимологичен речник на прото-индо-европейски език ще прочетем - че?

Арес, не е име на конкретен отделен бог а се среща като епитети при - изброявам:
а) Зевс Ареиос(яростен)
б) Athena Areia
в) Aphrodite Areia ... в контекста, текста на Омир за Троянската война ... и носещи смисъл за БИТКА(така го превеждат "учените") които ОТКАЗВАТ да видят българската и най-близка форма за АРЕС, дума: ЯРОСТ?

Ако отворим български, руски и други "славянски" етимологични речници - За думата "смърт" ще прочетем, че идвала от старо-славянски език - Но?
Мно-ого, преди да е документиран "старо-славянския"(и несъществуващ - според мен) език, имаме в латинския кореновата от която е производно името за бог МАРС?
- Който не вярва нека погледне на адрес:
https://en.wiktionary.org/wiki/mors#Etymology_2

Където може да прочете, че в латинския имаме "mors", род. п. mortis - отговарящи на мъртъв и умъртвявам?
А тези думи идвали от по-старите и Proto-Indo-European *mеr-tis (“death”), from *mer- (“to die”).

Отделно, лъжат ни в етимологичните речници, че МАРС означавал КРАЧЕЩ-ПРЕДВОЖДАЩ - Но?
За тази форма на бог Марс - предвождащ войската - римляните използват словосъчетанието Марс Градивус - Тоест Смърт Предвождащ(дословно второто е КРАЧЕЩ !).
Като това КРАЧЕЩ - в диалектна солунска-костурска форма на бълргарския език е звучала до миналият век като: ГРЕНДИШ, крача, вървя, отивам!

А какво ни казва латинския поет Claudii Claudiani (Клавдий Клавдиан) в своите поеми писани през 4-ти век за бога Марси още и Арес - да прочетем?

„Марсе, било че ти лежиш на облаконосният Хемус
или пребиваваш на побелялата от студ Родопа,
или на обезпокоеният от мидиеца Атон,
или на потъмнелият от черни дъбове Пангей,
въоръжи се заедно с мен и ЗАЩИТИ СВОИТЕ ТРАКИ….”

Марс*т защищавал траките – а ни обясняват: бил бог на Рим?

Поздрав!
цитирай
10. shtaparov - znaete li ot koia ...
20.02.2019 17:29
anonimen65 написа:
znaete li ot koia strana se nosi ?zabravila sam baba na koia raka mi ia vrazvashe mnogo godini ot togava:)

В последно време вероятно се връзват на тази ръка,която е най-близко до този който ти я слага а в старо време би трябвало да е било винаги на лявата,както съм добавил по-горе.
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей , приятелю!
21.02.2019 14:33
С интерес прочетох постинга ти! Направил си блестяща защита на авторството на мартениците-Българското, както и обосновка, защо е такова!
Особено ме впечатли написаното за Родопите! Някакво седмо чувство ме кара да мисля, че Българското се е зародило именно там! Хора, които не посягат на чуждото, обичат реда и дисциплината, честни и трудолюбиви са! Каквито качества на Българите са описани от чуждите пътешественици и най-вече от Ламартин!
Прав си за цветовете!
Така е, майка ми правеше невероятни мартеници, родопчанка е, използвайки най различни цветове!
Сега разбрах защо!
Особено активна беше в последните си години! Китайските нищо не струваха пред нейните ! чудех се отначало, как да я откажа, но бързо разбрах ,че тя така се чувства пълноценна! И се радвах на заниманието й !Друга жена ,сигурно би развила търговия, но тя ги подаряваше, на близки ,на приятелки! И в общината?
Като ми каза за общината, помислих си ,че може лошо да се изтълкува?
Не ,правела то отдавна, хората я посрещали с радост! И и казвали-лельо Фане, очаквахме те!

Хубав ден, Ангеле!
цитирай
12. shtaparov -    И аз съм чел много за мартениц...
21.02.2019 21:33
lexparsy написа:
   И аз съм чел много за мартеницата, но не знаех че конците се усукват на ляво.
   Навярно може да се пише още много и даже тепърва да се разкрива още информация за символиката и древните мартенски ритуали.
   Аз само ще припомня че Пижо и Пенда произхождат от тъй наречените славянски кукли-оберги. А те всъщност пак са български. Освен като мартеници те са се правили и за други ритуали и талисмани през годината. Поздрави!

Прав си че няма "славянски" неща,които да не са Български!
цитирай
13. shtaparov - "Правени са и още се правят ...
21.02.2019 21:35
bezistena написа:
"Правени са и още се правят опити за обяснение на народните обичаи,свързани с окичването на мартеници и носенето им от хората за здраве. Всеки досегашен опит за обяснение си има плюсове и минуси,но тук няма да се спирам на тях а ще поднеса моето обяснение,което ги свързва с религията на древните Българи."

Интересно, Приятел, защо досега не си се спрял на нашите безапелационни документи за мартеницата, които разкриват директно не религията, ами истинските Богове на древните Българи без религия?

Мартеницата – свръхсекретен родови документ и чип и всепобеждаващо пси–просветителско оръжие на феноменния Български народ!
http://bezistena/history/2017/03/01/martenicata-svryhsekreten-rodovi-dokument-i-chip-i-vsepobejd.1512948

–– и още изобилна информация за съкровения генезис и същност на мартениците вижте в блога ни с парола "безистена и мартеници"

МАРТЕНИЦА=МАРТЕНИТСА=Матара Диана и Иса

Мартеницата е уникален Български секретен носител и архив на информация за Българските Богове Творци и Демиурзи на световете Господ Бог Отец Исус и Великата Богиня Майка Диана, познати от последните им аватарни проявления преди 2000 години в Тракия пред Българите като Христос и Мария Магдалена, Родоначалниците на новоепохалната генерация на Българския жречески род Дуло, от Които сме тия от нас феноменни Българи със задължително начално ниво на IQ > 70 и следващите висши нива на IQ > 130 > 140..., които познаем в тези документи Боговете ни и се познаем, че сме Техни генетични потомци с онаследени Техните характеристики – сиреч сме богове, все още с малка "б" !

Ами не съм се спрял приятелю,защото моя стил на работа е различен от твоя.
цитирай
14. shtaparov - (Благодаря)
21.02.2019 21:37
netsky написа:
!

За мен е удоволствие това,че мога да разкрия нещо ново за древната слава на България.
цитирай
15. shtaparov - Най-важното предназначение на ...
21.02.2019 21:39
kvg55 написа:
Най-важното предназначение на мартеницата е преминало през вековете - носене за здраве. Повече не е необходимо. Нетленното е останало, тленното е отпаднало.

Имаш право- само нетленното е останало,другото е отхвърлено след смяната на религията.
цитирай
16. shtaparov -    . . .    Аз само ще припомня че ...
21.02.2019 21:51
get написа:
lexparsy написа:
   
...
   Аз само ще припомня че Пижо и Пенда произхождат от тъй наречените славянски кукли-оберги. А те всъщност пак са български. Освен като мартеници те са се правили и за други ритуали и талисмани през годината.
   Поздрави!


... ЗАЩОТО СА ПО-СТАРИ ОТ "СЛАВЯНСКИТЕ" - местни и специфични, САМО ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ обичаи и традиции?

Щапаров - едно малко допълнение по инак пространният и в същността си изчерпателен текст.

Марс е и Арес. Това са два епитета на един и същ бог-демиург, който се е срещал с ИМЕ Бел! Символа на бог Бел(в семитско-акадско произношение Баал) е бил Бик-Бул-Вол(като "тракийското" и еднакво звучащо ВОЛ+интос(воленце - съвременно)!
В най-старото светилище на Зевс попадащо сега в материкова Гърция - Зевс е изобразен като ... Бик! И е имал прозвището "ликаос". ... но тук спирам, за да не досадя с прекомерна информация и се връщам на Март - семантика и етимология?
Март е с прото-европейска етимология отговаряща на нашенските(съвременни) МРАЗ/Я/ също и СМЪРТ! Което се засича и в санскрита(индийски) където звучи СМЪРТ=МАРА!
Другият му епитет Арес, отговаря на съвременното ни понятие ЯРОСТ!
И тъй като тази еманация(състояние, със съответен епитет) при този бог е ЯРОСТ имаме съответно при Омир, отбелязана неговата "женска половинка" богинята "Ерис".

Но преди това, отбелязах че смърт и ярост, които са състояния(и нарицателни) за бога с антропоморфни БИЧИ(признаци) БЕЛ/БУЛ/ВОЛ/ ... е на бога Бел-Марс, казват отговаряла му и тракийската(възприета при римляните) женска форма за богинята му консорт БЕЛОНА, в "тракийско произношение" Бела ... в съвременно Бела(още и) Беля!?

Така че, действително Мартеницата - съчетаваща мъжко-женското, гневно:ярост-смърт, начало! Е ИГРАЕла(и играе) РОЛЯТА НА НА ПРЕДПАЗЕН АМУЛЕТ! Останал при нас българите и по тези земи БАЛКАНСКИ - НО ЗАБЕЛЕЖИ ... ОЩЕ от времена, за които казионните учени ЛЪЖЕЙКИ НИ ВТЪЛПЯВАТ, ЧЕ? Българи и Български език - няма как да е имало?!

Поздрав!

Отлично допълнение- повечето от тези неща съм ги открил преди години и щях да съм ги написал в някоя статия вече,ако се бях стегнал малко повече. За доказателство ще добавя,че освен думите Мразя и Смърт от същия бог произлизат още огромен брой имена и думи като Маризя (Набивам,Пребивам), Мърша (Мърса,Омърсена= О`Марсена), Мърда (антоним на "Морта"), Мръсотия (Марсотия), Мириша, Смрад, Мор, Умиране (Умаряне,Уморяне), Мерзавец (Марсовец), Море (с ударение на "О"- виж "мОре сОкол пие вОда на ВардАро"), Море (с ударение на "Е"), Мурсалица, Марко (Марсо), Мирко, Мирчо (Марчо,Марсо), Марин и пр.
цитирай
17. shtaparov - - Ако отворим електронно базира...
21.02.2019 22:05
get написа:
- Ако отворим електронно базираният Етимологичен речник на прото-индо-европейски език ще прочетем - че?

Арес, не е име на конкретен отделен бог а се среща като епитети при - изброявам:
а) Зевс Ареиос(яростен)
б) Athena Areia
в) Aphrodite Areia ... в контекста, текста на Омир за Троянската война ... и носещи смисъл за БИТКА(така го превеждат "учените") които ОТКАЗВАТ да видят българската и най-близка форма за АРЕС, дума: ЯРОСТ?

Ако отворим български, руски и други "славянски" етимологични речници - За думата "смърт" ще прочетем, че идвала от старо-славянски език - Но?
Мно-ого, преди да е документиран "старо-славянския"(и несъществуващ - според мен) език, имаме в латинския кореновата от която е производно името за бог МАРС?
- Който не вярва нека погледне на адрес:
https://en/wiki/mors#Etymology_2

Където може да прочете, че в латинския имаме "mors", род. п. mortis - отговарящи на мъртъв и умъртвявам?
А тези думи идвали от по-старите и Proto-Indo-European *mеr-tis (“death”), from *mer- (“to die”).

Отделно, лъжат ни в етимологичните речници, че МАРС означавал КРАЧЕЩ-ПРЕДВОЖДАЩ - Но?
За тази форма на бог Марс - предвождащ войската - римляните използват словосъчетанието Марс Градивус - Тоест Смърт Предвождащ(дословно второто е КРАЧЕЩ !).
Като това КРАЧЕЩ - в диалектна солунска-костурска форма на бълргарския език е звучала до миналият век като: ГРЕНДИШ, крача, вървя, отивам!

А какво ни казва латинския поет Claudii Claudiani (Клавдий Клавдиан) в своите поеми писани през 4-ти век за бога Марси още и Арес - да прочетем?

„Марсе, било че ти лежиш на облаконосният Хемус
или пребиваваш на побелялата от студ Родопа,
или на обезпокоеният от мидиеца Атон,
или на потъмнелият от черни дъбове Пангей,
въоръжи се заедно с мен и ЗАЩИТИ СВОИТЕ ТРАКИ….”

Марс*т защищавал траките – а ни обясняват: бил бог на Рим?

Поздрав!

Браво- поздравления за страхотния невероятен цитат! Тези гръковманиачени примитиви не знаят,че МАРС означава още БАРС (агресивно лесно афектиращо се животно) и още много други неща като МОРЕС (МОРЕЩ, УМОРЯВАЩ), БОРЕС (БОРЕЩ, БОРЕЦ), БОРИС (БУРЕС, ПОРАЗ), МОР и пр., а от него са дошли нашия календарен термин СОМОР (Всьо-Мор,Всемор = Всичко уморяващ) и княжеското име ОМОРТАГ (СОМОР-ТАГ, Марсов владетел).
цитирай
18. shtaparov - С интерес прочетох ...
21.02.2019 22:19
leonleonovpom2 написа:
С интерес прочетох постинга ти! Направил си блестяща защита на авторството на мартениците-Българското, както и обосновка, защо е такова!
Особено ме впечатли написаното за Родопите! Някакво седмо чувство ме кара да мисля, че Българското се е зародило именно там! Хора, които не посягат на чуждото, обичат реда и дисциплината, честни и трудолюбиви са! Каквито качества на Българите са описани от чуждите пътешественици и най-вече от Ламартин!
Прав си за цветовете!
Така е, майка ми правеше невероятни мартеници, родопчанка е, използвайки най различни цветове!
Сега разбрах защо!
Особено активна беше в последните си години! Китайските нищо не струваха пред нейните ! чудех се отначало, как да я откажа, но бързо разбрах ,че тя така се чувства пълноценна! И се радвах на заниманието й !Друга жена ,сигурно би развила търговия, но тя ги подаряваше, на близки ,на приятелки! И в общината?
Като ми каза за общината, помислих си ,че може лошо да се изтълкува?
Не ,правела то отдавна, хората я посрещали с радост! И и казвали-лельо Фане, очаквахме те!
Хубав ден, Ангеле!

Чудесно допълнение за Родопите и за широките сърца на нашите близки,които са си отишли от нас- благодаря!
цитирай
19. get - @ 17. shtaparov - Щапаров, не съм стигнал до тази степен УСТАНОВЯВАНЕ НА ДУМИ(те) ОТ ... ?
23.02.2019 11:42
shtaparov написа:

Браво- поздравления за страхотния невероятен цитат! Тези гръковманиачени примитиви не знаят,че МАРС означава още БАРС (агресивно лесно афектиращо се животно) и още много други неща като МОРЕС (МОРЕЩ, УМОРЯВАЩ), БОРЕС (БОРЕЩ, БОРЕЦ), БОРИС (БУРЕС, ПОРАЗ), МОР и пр., а от него са дошли нашия календарен термин СОМОР (Всьо-Мор,Всемор = Всичко уморяващ) и княжеското име ОМОРТАГ (СОМОР-ТАГ, Марсов владетел).


... от това ОБЩО СЕМАНТИЧНО ГНЕЗДО - Което ти даваш по-горе?
Само на база източници, обаче стигам до едни такива пре-интересни "научни" откровения от западните етимолози по отношение на ДВЕ НЕЩА/морфеми ... форми на протокореновата дала при латинския МОРС, от което МАРС - както съм ти го онагледил с примера от етимологичния речник за форманта(ти):
"mors", род. п. mortis - отговарящи на мъртъв и умъртвявам?
Но СЛЕДВА ДО ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ И НА ПОЯСНЕНИЕТО: От каква по-стара прото-коренова идват тези две думи в латинския?
На същият адрес (имам в предвид: https://https://en.wiktionary.org/wiki/mors#Etymology_2
Отново етимолозите ни поясняват, че идвала от ПО-СТАРАТА индо-европейска кореново-образуваща *mеr-tis (“смърт”), from *mer- (“to умирам”)? Това ме заинтригува и реших да потърся НЯМА ЛИ АНАЛОЗИ НА ТАЗИ - (с)*mеr-tis (“смърт”) в други ИНДО-ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИЦИ В ЕВРОПА?
За мое удивление установих, че в "келтския(галски) от провинция Норикум ... но негов аналог имало дори и в Париж?)" - имаме документирана ДУМА за БОГА АНАЛОГ на римския "Марс" - бог с ИМЕ разбираемо дори и ЗА НАС (не-античните "гали" или "славяни") СЪВРЕМЕННИТЕ българи ... бог с име "Smertrios"?

В тази връзка да питам? Според наложеното ни от руснаците становище, че "древно-славянското" СМЕРТ(а на практика СТАРО-БЪЛГАРСКО - б.м.!) и "галското" "Smertrios" - да ГИ питам зомбираните НИ, ЧИТАТЕЛИ СЛАВЯНОФИЛИ - какви релации имат ПОМЕЖДУ СИ - защото?
- СЛАВЯНИ ПО ПОТОВА ВРЕМЕ - Късна античност и ранно средновековие - В ЗЕМИТЕ НА СРЕДЕН И ДОЛЕН ДУНАВ - НЯМА ДОКУМЕНТИРАНИ?!!

Повече ЗА БОГ "Smertrios" виж в статията - Адрес:
https://en.wikipedia.org/wiki/Smertrios

ВИЖ СЪЩО, още - КАК ЕТИМОЛОЗИТЕ(индо-европеисти) "ПРЕВЕЖДАТ"/дават СМИСЪЛА НА ИМЕТО МУ? - Цитат:

"His name may mean "The Purveyor" or "The Provider", a title rather than a true name."

Според теб - кое е по близко смислово значение, за Smertrios - а) това до "Арес" или "Марс"(носещи оМРАЗа и МОР) - или официалното и давано от етимолозите значение, като "доставящ" или "умъртвяващ-смърт" ... Защото виж - как звучи в "Авестийски" - звучала, нещо подобно на/като "мърати" ?

И отново поставям ВЪПРОСА?
Поставяйки чрез изкуствената теория за БЪЛГАРСКИ като производен от ПРОТО-СЛАВЯНСКИ (за мен НЕ СЪЩЕСТВУВАЛ ЕЗИК) - По този начин - Не поставяме ли КАРУЦАТА ПРЕД КОНЯ?

Поздрав!
цитирай
20. shtaparov - Браво- поздравления за ...
24.02.2019 00:25
get написа:
shtaparov написа:

Браво- поздравления за страхотния невероятен цитат! Тези гръковманиачени примитиви не знаят,че МАРС означава още БАРС (агресивно лесно афектиращо се животно) и още много други неща като МОРЕС (МОРЕЩ, УМОРЯВАЩ), БОРЕС (БОРЕЩ, БОРЕЦ), БОРИС (БУРЕС, ПОРАЗ), МОР и пр., а от него са дошли нашия календарен термин СОМОР (Всьо-Мор,Всемор = Всичко уморяващ) и княжеското име ОМОРТАГ (СОМОР-ТАГ, Марсов владетел).


... от това ОБЩО СЕМАНТИЧНО ГНЕЗДО - Което ти даваш по-горе?
Само на база източници, обаче стигам до едни такива пре-интересни "научни" откровения от западните етимолози по отношение на ДВЕ НЕЩА/морфеми ... форми на протокореновата дала при латинския МОРС, от което МАРС - както съм ти го онагледил с примера от етимологичния речник за форманта(ти):
"mors", род. п. mortis - отговарящи на мъртъв и умъртвявам?
Но СЛЕДВА ДО ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ И НА ПОЯСНЕНИЕТО: От каква по-стара прото-коренова идват тези две думи в латинския?
На същият адрес (имам в предвид: https://https://en/wiki/mors#Etymology_2
Отново етимолозите ни поясняват, че идвала от ПО-СТАРАТА индо-европейска кореново-образуваща *mеr-tis (“смърт”), from *mer- (“to умирам”)? Това ме заинтригува и реших да потърся НЯМА ЛИ АНАЛОЗИ НА ТАЗИ - (с)*mеr-tis (“смърт”) в други ИНДО-ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИЦИ В ЕВРОПА?
За мое удивление установих, че в "келтския(галски) от провинция Норикум ... но негов аналог имало дори и в Париж?)" - имаме документирана ДУМА за БОГА АНАЛОГ на римския "Марс" - бог с ИМЕ разбираемо дори и ЗА НАС (не-античните "гали" или "славяни") СЪВРЕМЕННИТЕ българи ... бог с име "Smertrios"?

В тази връзка да питам? Според наложеното ни от руснаците становище, че "древно-славянското" СМЕРТ(а на практика СТАРО-БЪЛГАРСКО - б.м.!) и "галското" "Smertrios" - да ГИ питам зомбираните НИ, ЧИТАТЕЛИ СЛАВЯНОФИЛИ - какви релации имат ПОМЕЖДУ СИ - защото?
- СЛАВЯНИ ПО ПОТОВА ВРЕМЕ - Късна античност и ранно средновековие - В ЗЕМИТЕ НА СРЕДЕН И ДОЛЕН ДУНАВ - НЯМА ДОКУМЕНТИРАНИ?!!

Повече ЗА БОГ "Smertrios" виж в статията - Адрес:
https://en/wiki/Smertrios

ВИЖ СЪЩО, още - КАК ЕТИМОЛОЗИТЕ(индо-европеисти) "ПРЕВЕЖДАТ"/дават СМИСЪЛА НА ИМЕТО МУ? - Цитат:

"His name may mean "The Purveyor" or "The Provider", a title rather than a true name."

Според теб - кое е по близко смислово значение, за Smertrios - а) това до "Арес" или "Марс"(носещи оМРАЗа и МОР) - или официалното и давано от етимолозите значение, като "доставящ" или "умъртвяващ-смърт" ... Защото виж - как звучи в "Авестийски" - звучала, нещо подобно на/като "мърати" ?

И отново поставям ВЪПРОСА?
Поставяйки чрез изкуствената теория за БЪЛГАРСКИ като производен от ПРОТО-СЛАВЯНСКИ (за мен НЕ СЪЩЕСТВУВАЛ ЕЗИК) - По този начин - Не поставяме ли КАРУЦАТА ПРЕД КОНЯ?

Поздрав!

"МАРС" означава още МРАЗ (Студ,Несгода) а крайният корен,от който произлиза според мен е МОР (Изтребление),с последващо преотнасяне чрез съпоставка към понятието за Болест (Епидемия). Не е изключено преди десетки хиляди години,когато човечеството още е било в Африка тази дума да е звучала като МБОР,от където по-късно се отделят двете й основни производни МОР (Изтребление) и БОР (Борба,Противопоставяне). Оттам е и думата МОРЕ (Водна шир,изтребваща хиляди хора при цунами),която по-късно добила формата МОХРЕ и оттам- МОКРЕ (МОКРО). След много време думата МОР добила в някои случаи суфикса -АТ. Така се получили думи като МАРАТ и МАРТ,а също МОРАТИ (МОРАМ) в Сърбия и другаде и "френското" МЕРД (с по-стара форма МЕРДЕ= МОРТЕ).

От нея е и думата СМЕРТ,към която е добавен гръколатинския суфикс -УС (-ОС),а нейното значение е За-Морт (След смъртта,След Бога на смъртта и подземното царство). Това означава,че богът Смертиус е на практика Марс,който се появил от Бога на подземното царство Сатурн според нашата митология и тази теза се потвърждава от Българския календарен термин СОМОР (СЕМОР,ВСьО-МОР)= Всичко уморяващ. Неговата разгъната форма СОМОРЪ означава същото- Всьо Мори (Всичко мори,Всичко уморява).

Думата МАРС с по-старата си форма МАРЕС (МАРИЗ) означава същото- АРЕС (с пропускане на I-та съгласна),МАРОЗ (Мраз) и МАР-ИЗ (МОР-ИЗ)= Произлязъл от изтребените т.е. от Подземното царство,респ.от Сатурн.
цитирай
21. get - До 20. shtaparov - По отношение на следното ... ?
24.02.2019 13:20
shtaparov написа:

... когато човечеството още е било в Африка тази дума да е звучала като МБОР,от където по-късно се отделят двете й основни производни МОР (Изтребление) и БОР (Борба,Противопоставяне).


За БОР+ба - да прочетем, какво пишат в речниците и то хабилитирани лексикографи?
1. М. Фасмер: бороть - Происходит от праслав. *borti, от кот. в числе прочего произошли: ст.-слав. брати, (...) Родственно а) лит. bаrti, baru «бранить» б) др.-исл. beria «бить», beriask «бороться», в) др.-в.-нем. berjan г) лат. ferio, -ire «бия, сека, мушкам»
2. Да видим латинската му форма ferio - какви релации в други европейски езици има?
(Виж Адрес: https://en.wiktionary/wiki/ferio#cite_note-1 )?
а) от Proto-Indo-European *b(h)erH- (“to пробождам, прониквам, удрям, блъскам”);
б) с релации към English *berry (“бия, удрям, тупам”)
в) с релации към Old High German berjan, смислово подобно на английското;
г) от прокореновата *b(h)erH_ имаме производни в Античен Greek (phаrо (боря -!) ... звучащо приблизително б/пф/арйо)/*Ancient Greek (pharайо), НО ОТБЕЛЕЖИ(?) не срещани в класически и съвременен гръцки езици ... Специално, за това наличие в най-старият езиков плас на ГРЪЦКИЯ на подобна като морфология и фонетика до българското БОРЯ дума и липсата на такава(близко звучаща) в късен и съвременен гръцки - КАК СЛЕДВА ДА СИ ГО ОБЯСНИМ? Би ли се концентрирал на това и изкажеш своите предположения за причините ...?

Поздрав!
цитирай
22. shtaparov - . . . когато човечеството още е било в ...
24.02.2019 17:21
get написа:
shtaparov написа:

... когато човечеството още е било в Африка тази дума да е звучала като МБОР,от където по-късно се отделят двете й основни производни МОР (Изтребление) и БОР (Борба,Противопоставяне).


За БОР+ба - да прочетем, какво пишат в речниците и то хабилитирани лексикографи?
1. М. Фасмер: бороть - Происходит от праслав. *borti, от кот. в числе прочего произошли: ст.-слав. брати, (...) Родственно а) лит. bаrti, baru «бранить» б) др.-исл. beria «бить», beriask «бороться», в) др.-в.-нем. berjan г) лат. ferio, -ire «бия, сека, мушкам»
2. Да видим латинската му форма ferio - какви релации в други европейски езици има?
(Виж Адрес: https://en/wiki/ferio#cite_note-1 )?
а) от Proto-Indo-European *b(h)erH- (“to пробождам, прониквам, удрям, блъскам”);
б) с релации към English *berry (“бия, удрям, тупам”)
в) с релации към Old High German berjan, смислово подобно на английското;
г) от прокореновата *b(h)erH_ имаме производни в Античен Greek (phаrо (боря -!) ... звучащо приблизително б/пф/арйо)/*Ancient Greek (pharайо), НО ОТБЕЛЕЖИ(?) не срещани в класически и съвременен гръцки езици ... Специално, за това наличие в най-старият езиков плас на ГРЪЦКИЯ на подобна като морфология и фонетика до българското БОРЯ дума и липсата на такава(близко звучаща) в късен и съвременен гръцки - КАК СЛЕДВА ДА СИ ГО ОБЯСНИМ? Би ли се концентрирал на това и изкажеш своите предположения за причините ...?

Поздрав!

Гърците според мен са изгубили тази "своя" дума,понеже са били прекалено дълго време римляни: за 500-те години гладиаторски борби в земите им те са имали хиляди възможности да приемат някоя римска дума за това,и най-вероятно са го направили от стремеж да се подмажат на окупатора и да му пригласят верноподанически от арените.
цитирай
23. get - 22. shtaparov -
25.02.2019 16:13
shtaparov написа:

Гърците според мен са изгубили тази "своя" дума,понеже са били прекалено дълго време римляни

1.
- Живелият през преди нашата ера, 5-ти 4-ти век, философ Платон - ни е дал отговор, на проблема за "изгубването" на по-старите думи в гръцкия език, мисля?
Защото той обяснява, че "най-старият гръцки език е бил близък(или производен) от варварския, на който говорят фригийците, език?
2.
В тази връзка са интересни лингвистите Джон Чадуик, М. Вентрис, Гиндин и Цымбурски - които говорут за ПРЕД-ГРЪЦКИ ЕЗИКОВ СУБСТРАТ В ГРЪЦКИЯ ЕЗИК?
3.
В контекста на горното са интересни сведенията при Херодот, в които той твърди, че гърците първоначално са били незначително племе, което нараснало и се умножло вследствие асимилирането на по-старо и местно население.
4.
Интересен е с изказването си проф. М. Бернал, гебреист, елинист и египтолог - в твърдението си:
"над 50% от лексиката на гръцкия език е с неустановен произход, а към 25% от нея е със семитски корени."? И с второто си твърдение, че "това малко според Херодот племе" е със северно-африкански произход?

Накратко КАКВО Е МОЕТО СТАНОВИЩЕ?
Казвайки "грък" - разбирам "метис"! Тоест смес от две неродствени в първопроизхода си групи от население.
Респективно гръцкият Е МЕТИСИЗИРАН ЕЗИК - състоящ се от два езика, на по-старото и местно анатолийско-балканско население(с разбираеми за нас лексика, подобно на упомената - в контекста "борба", звучала на античен гръцки _б/пф/арйо*) и език на мигрантско ЧУЖЕРОДНО население - говорещо НА най-вероятен вариант ЕЗИК ПОДОБЕН ИЛИ ОТ СЕМИТСКО ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО? Както твърди проф. М. Бернал - за 25% семитски по произход думи в гръцки и така известен ни, като КЛАСИЧЕСКИ ГРЪЦКИ език?
Така че, колкото отиваме по-назад във времето на поява на "гръцкия език" ОТКРИВАМЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ ПОЗНАТИ ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ ДУМИ - и обратното, колкото идваме назад към настоящия момент ТЕЗИ СТАРИ И РАЗБИРАЕМИ НАМ ДУМИ - изчезват?

- Поздрав! ... и давам тема за размисъл и изследвания?
цитирай
24. kosara2008 - ЗДРАВЕЙ, ВЪЛШЕБНИКО,
26.02.2019 13:39
С " Първомартенски обреди и обязаности..." на Михаил Миков, издателство Мальiш 1978 открих Мартеницата амулет и съпътстващите я обичаи, които се коренят от дълбока древност и си е наистина само наш обичай и това с гълъбът и подобните му ми е някак елементарно...
Пролетта за българите е била Новата година - да построиш дом, да се роди плод, да се роди юница, да даде плод...да изчистиш къщата си от зли духовЕ, да я окадиш със слама, да приметеш боклука, да го изхвърлиш по далеко от дома си,

в различните краища н а РОДИНАТА НИ МАРТЕНИЦАТА Е РАЗЛИЧНО ОЦВЕТЕНА - В РОДОПИТЕ, В СТРАНДЖА, В ПИРИНСКО - СЕДМОЦВЕТНИ АМУЛЕТИ ЗА ЗДРАВЕ, БЕРЕКЕТ, ТОПЛО ОГНИЩЕ ,ПРОТИВ ЗЛИ СИЛИ, ЗА ЧИСТИ ПОМИСЛИ И СИНЕВА,ЗА КУРАЖ...
ВСЕКИ ЦВЯТ НОСИ СИМВОЛЪТ НА ЗАЩИТАТА
- ЧЕРВЕНОТО Е СЛЪНЦЕТО, ВЕЧНИЯТ И Е ТОПЛИЯТ ОГЪН, ЦВЕТЪТ НА КРЪВТА - ВЯРНОСТ КЪМ РОДА, ДА ПРЕБЪДЕ,ДОМАШНОТО ОГНИЩЕ...
- БЕЛИЯТ ЦВЯТ - СВОБОДАТА, ЗДРАВЕТО, СЪХРАНЯВА ЗАВИНАГИ ЧИСТОТАТА В ДУШАТА
- ЖЪЛТИЯТ - СЛАМАТА, КОЯТО НАЙ-СТАРАТА ЖЕНА В ДОМА ПАЛИ И КАДИ ОТ МАЗАТА ДО ТАВАНА , ЗА ДА ИЗГОНИ СЪБРАЛИТЕ СЕ ПРЕЗ ЗИМАТА, В КЮШЕТАТА И ТЪМНИТЕ МЕСТА ЗЛИТЕ СИЛИ И ПОМИСЛИ - ВЪН, КЪШ...
- ЗЕЛЕНИЯТ - ДА СЕ ПЛОДИМ, МНОЖИМ, ДА СМЕ ЩАСТЛИВИ И СИТИ, ДА ПОМИСЛИМ И ЗА ОНЕЗИ, КОИТО НЯМАТ НАШЕТО ЩАСТИЕ - ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕН КОНЕЦ СЕ Е УСУКВАЛ И СЕ Е КИЧИЛО ПЛОДНО ДРЪВЧЕ И МЛАДИ ЮНИЦИ - ДА ДАДАТ ПЛОД-СОФИЙСКО, МИХАЙЛОВГРАДСКО И КЪРДЖАЛИЙСКО...
- СИНИЯТ ЦВЯТ Е НЕБЕТО И ШИРОКИЯ СВЯТ - МЪЖЕСТВОТО В МЪЖКАТА МАРТЕНИЦА И КУРАЖЪТ В ЖЕНСКАТА, - СОФИЙСКО И МИХАЙЛОВГРАДСКО Е САМО
СИНЬО БЯЛ КОНЕЦ - ЗА МЛАДИ МОМЧЕТА И МОМЦИ - ДА ВЪЗМАЖЕЯТ СИЛНИ И ЗДРАВИ,ДА СЕ МНОЖАТ, ДА ИМАТ ДЕЦА И ЗА ДА ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРЩИНАТА,
- РОЗОВИЯТ ЦВЯТ Е НЕЖНОСТТА, НЕВИННОСТТА, ЧИСТИТЕ ПОМИСЛИ, ЩАСТЛИВИТЕ МИГОВЕ
- ЛИЛАВИЯ ЦВЯТ - Е ОТБЛЯСЪКЪТ ОТ ВЕЧНИЯТ ОГЪН НА ОБИЧТА, ТОЙ Е ЗА НАЙ-ВЕРНИТЕ, ДАЙ- САМООТВЕРЖЕНИТЕ, ДА ДАВАШ БЕЗ ДА ЧАКАШ ДА ВЗЕМЕШ, ЗА ШИРОКО СКРОЕНИТЕ МЪЖЕ И ЖЕНИ, ЗА ТЪТЕШЕСТВИЯ ПО СВЕТА, ЗА АМБИЦИЯТА ДА БЪДЕШ...мартеницата се носи целогодишно, тя е наш талисман
цитирай
25. shtaparov - Гърците според мен са изгубили ...
28.02.2019 04:49
get написа:
shtaparov написа:

Гърците според мен са изгубили тази "своя" дума,понеже са били прекалено дълго време римляни

1.
- Живелият през преди нашата ера, 5-ти 4-ти век, философ Платон - ни е дал отговор, на проблема за "изгубването" на по-старите думи в гръцкия език, мисля?
Защото той обяснява, че "най-старият гръцки език е бил близък(или производен) от варварския, на който говорят фригийците, език?
2.
В тази връзка са интересни лингвистите Джон Чадуик, М. Вентрис, Гиндин и Цымбурски - които говорут за ПРЕД-ГРЪЦКИ ЕЗИКОВ СУБСТРАТ В ГРЪЦКИЯ ЕЗИК?
3.
В контекста на горното са интересни сведенията при Херодот, в които той твърди, че гърците първоначално са били незначително племе, което нараснало и се умножло вследствие асимилирането на по-старо и местно население.
4.
Интересен е с изказването си проф. М. Бернал, гебреист, елинист и египтолог - в твърдението си:
"над 50% от лексиката на гръцкия език е с неустановен произход, а към 25% от нея е със семитски корени."? И с второто си твърдение, че "това малко според Херодот племе" е със северно-африкански произход?

Накратко КАКВО Е МОЕТО СТАНОВИЩЕ?
Казвайки "грък" - разбирам "метис"! Тоест смес от две неродствени в първопроизхода си групи от население.
Респективно гръцкият Е МЕТИСИЗИРАН ЕЗИК - състоящ се от два езика, на по-старото и местно анатолийско-балканско население(с разбираеми за нас лексика, подобно на упомената - в контекста "борба", звучала на античен гръцки _б/пф/арйо*) и език на мигрантско ЧУЖЕРОДНО население - говорещо НА най-вероятен вариант ЕЗИК ПОДОБЕН ИЛИ ОТ СЕМИТСКО ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО? Както твърди проф. М. Бернал - за 25% семитски по произход думи в гръцки и така известен ни, като КЛАСИЧЕСКИ ГРЪЦКИ език?
Така че, колкото отиваме по-назад във времето на поява на "гръцкия език" ОТКРИВАМЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ ПОЗНАТИ ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ ДУМИ - и обратното, колкото идваме назад към настоящия момент ТЕЗИ СТАРИ И РАЗБИРАЕМИ НАМ ДУМИ - изчезват?

- Поздрав! ... и давам тема за размисъл и изследвания?

Вече имам теория как са се появили гърците- очертава се доста интересна история,но трябва да я систематизирам и оформя в статия.
цитирай
26. shtaparov - С " Първомартенски обреди и ...
28.02.2019 04:53
kosara2008 написа:
С " Първомартенски обреди и обязаности..." на Михаил Миков, издателство Мальiш 1978 открих Мартеницата амулет и съпътстващите я обичаи, които се коренят от дълбока древност и си е наистина само наш обичай и това с гълъбът и подобните му ми е някак елементарно...
Пролетта за българите е била Новата година - да построиш дом, да се роди плод, да се роди юница, да даде плод...да изчистиш къщата си от зли духовЕ, да я окадиш със слама, да приметеш боклука, да го изхвърлиш по далеко от дома си,

в различните краища н а РОДИНАТА НИ МАРТЕНИЦАТА Е РАЗЛИЧНО ОЦВЕТЕНА - В РОДОПИТЕ, В СТРАНДЖА, В ПИРИНСКО - СЕДМОЦВЕТНИ АМУЛЕТИ ЗА ЗДРАВЕ, БЕРЕКЕТ, ТОПЛО ОГНИЩЕ ,ПРОТИВ ЗЛИ СИЛИ, ЗА ЧИСТИ ПОМИСЛИ И СИНЕВА,ЗА КУРАЖ...
ВСЕКИ ЦВЯТ НОСИ СИМВОЛЪТ НА ЗАЩИТАТА
- ЧЕРВЕНОТО Е СЛЪНЦЕТО, ВЕЧНИЯТ И Е ТОПЛИЯТ ОГЪН, ЦВЕТЪТ НА КРЪВТА - ВЯРНОСТ КЪМ РОДА, ДА ПРЕБЪДЕ,ДОМАШНОТО ОГНИЩЕ...
- БЕЛИЯТ ЦВЯТ - СВОБОДАТА, ЗДРАВЕТО, СЪХРАНЯВА ЗАВИНАГИ ЧИСТОТАТА В ДУШАТА
- ЖЪЛТИЯТ - СЛАМАТА, КОЯТО НАЙ-СТАРАТА ЖЕНА В ДОМА ПАЛИ И КАДИ ОТ МАЗАТА ДО ТАВАНА , ЗА ДА ИЗГОНИ СЪБРАЛИТЕ СЕ ПРЕЗ ЗИМАТА, В КЮШЕТАТА И ТЪМНИТЕ МЕСТА ЗЛИТЕ СИЛИ И ПОМИСЛИ - ВЪН, КЪШ...
- ЗЕЛЕНИЯТ - ДА СЕ ПЛОДИМ, МНОЖИМ, ДА СМЕ ЩАСТЛИВИ И СИТИ, ДА ПОМИСЛИМ И ЗА ОНЕЗИ, КОИТО НЯМАТ НАШЕТО ЩАСТИЕ - ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕН КОНЕЦ СЕ Е УСУКВАЛ И СЕ Е КИЧИЛО ПЛОДНО ДРЪВЧЕ И МЛАДИ ЮНИЦИ - ДА ДАДАТ ПЛОД-СОФИЙСКО, МИХАЙЛОВГРАДСКО И КЪРДЖАЛИЙСКО...
- СИНИЯТ ЦВЯТ Е НЕБЕТО И ШИРОКИЯ СВЯТ - МЪЖЕСТВОТО В МЪЖКАТА МАРТЕНИЦА И КУРАЖЪТ В ЖЕНСКАТА, - СОФИЙСКО И МИХАЙЛОВГРАДСКО Е САМО
СИНЬО БЯЛ КОНЕЦ - ЗА МЛАДИ МОМЧЕТА И МОМЦИ - ДА ВЪЗМАЖЕЯТ СИЛНИ И ЗДРАВИ,ДА СЕ МНОЖАТ, ДА ИМАТ ДЕЦА И ЗА ДА ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРЩИНАТА,
- РОЗОВИЯТ ЦВЯТ Е НЕЖНОСТТА, НЕВИННОСТТА, ЧИСТИТЕ ПОМИСЛИ, ЩАСТЛИВИТЕ МИГОВЕ
- ЛИЛАВИЯ ЦВЯТ - Е ОТБЛЯСЪКЪТ ОТ ВЕЧНИЯТ ОГЪН НА ОБИЧТА, ТОЙ Е ЗА НАЙ-ВЕРНИТЕ, ДАЙ- САМООТВЕРЖЕНИТЕ, ДА ДАВАШ БЕЗ ДА ЧАКАШ ДА ВЗЕМЕШ, ЗА ШИРОКО СКРОЕНИТЕ МЪЖЕ И ЖЕНИ, ЗА ТЪТЕШЕСТВИЯ ПО СВЕТА, ЗА АМБИЦИЯТА ДА БЪДЕШ...мартеницата се носи целогодишно, тя е наш талисман

Всички тези цветове били познати на дедите ни и всеки от тях бил посветен на определен езически бог. Останалото са наши тълкувания,които се надяваме да са достатъчно верни и да откриваме повече доказателства за тях.
цитирай
27. nedovolen - Малко от ПОРТАЛ 12
28.02.2019 21:43
Проф.Живко Желев: Мартеницата е свещен символ, включително на ДНК-спиралата:
Притчата, която трябва да си спомним на 1 март

Според проф. Желев, притчата, която трябва да изниква в съзнанието ни на 1 март, е тази за Кубрат и синовете му. На смъртния си одър Кубрат повикал синовете си, за да им каже последните си думи. Показал им сноп пръчки и призовал наследниците си да ги счупят. Никой от тях не успял да го направи. Тогава Кубрат развързал снопа и започнал да чупи пръчките една по една. Казал им - докато сте заедно и се крепите, ще сте като този сноп пръчки, никой няма да може да ви победи. Разделите ли се, ставате слаби и ще бъдете покорени един по един лесно от всеки враг. Знайте, че силата се крепи на единство. Това е чист управленски и бащин урок и той важи с абсолютна сила и днес. Такъв божествен урок е заложен в мартеничката от бял и червен конец - мъжкото и женското начало. Сплетените мъж и жена винаги трябва да са заедно, да творят съвместно и да се защитават. Това ни е опазило.

Мартеничката е символ на ДНК-спиралата

Мартеничката е символ на ДНК-спиралата, обяснява професорът. Ин и ян в бяло и червено са нашите Пенда и Пижо. Прабългарите са живели в хармония, защото са притежавали дълбокото и проникновено знание за върховния принцип, изразяващ равновесието между противоположностите. Ин е тайнственият женският, тъмночервен (до черен), бавен, сенчест аспект на битието. Ян е мъжкият, светъл, бърз, слънчев аспект. Мартеничката е запазен до днес образец на народното изкуство. Пижо и Пенда са младоженец и булка. А в преплетените конци е закодирано отново червено-бялото двуединство на българите. Съчетаването на червено и бяло е представата на народа ни за единство на противоположностите и постигане на хармония. Първо е създаден мъжът, продължава сладкодумният професор, а жената - малко по-късно от неговото ребро. Висшият творец не случайно е създал жената по-късно и по-съвършена, защото тя има по-тежки задачи. Във философията на дао тя е и злото, но злото, което твори, което трябва да избере кое да бъде унищожено и кое да живее. Това зло върши селекция, както е и при най-свещения акт на сътворението, когато женското начало избира само един мъжки сперматозоид от хиляди, а всички други унищожава.

Народната шевица е като янтра, амулет, който ни пази
Случайно ли е, че имаме бяло и червено в знамето на България?


автентична мартеницаМартеницата е свещен символ, подчертава ученият. Неслучайно първото чудо на Исус е превръщането на водата във вино. Ние имаме мартеница и в знамето ни - бяло, червено, а между бялото и червеното е зеленото - цветът - символ на ерата на Водолея, т.е. втъкано между тях е Времето...

Питам проф. Желев какъв е специалният знак на визитната му картичка, а той с усмивка отговаря, че в него има скрити послания, като в шевиците и мартеничката. Дава ми за пример картината на Иван Гонгталов “Чудният празник на колобъра”, на която е изобразен свещен ритуал - смесване на бялото с червеното - на водата с виното. Картината символизира реализацията на една мартеничка, добавя професорът. Ритуалът на правенето на мартеничка съществува от хиляди години. Нещата не са толкова елементарни, както са описани в легендите из интернет.

На 1 март жените да изпият с мъжете си чаша вода и червено вино

Хубаво е дори, че китайците ни копират възлите от червени конци, за да пласират по света своите амулети за защита, късмет, пари, шегува се професорът. Всеки възел е послание, което може да говори много. Неслучайно при прабългарите по стари календари 1 март е бил началото на зачатието в Новата година, започнала на 22. Ние трябва да разпространим бялото и червеното като символ на народа ни и като част от знамето ни, съветва той. Бялото е водата, червеното е виното. Това е достатъчно да запомним, убеден е проф. Желев, и се обръща с призив към жените на 1 март да изпият с мъжете си по чаша вода и червено вино, както ги е смесил и Исус на Тайната вечеря.
цитирай
28. nkf - Много хубава и навременна статия, ...
02.03.2019 16:37
Много хубава и навременна статия, Ангеле. Разбира се, както винаги, коментарите отдолу са много стойностни. Аз обаче не знаех, че всъщност месецът на Марс е Февруари и винаги съмс мятал, че е именно март. По принцип обаче януари и февруари за старите римляни са "мъртви месеци".
цитирай
29. shtaparov - Много хубава и ...
02.03.2019 17:25
nkf написа:
Много хубава и навременна статия, Ангеле. Разбира се, както винаги, коментарите отдолу са много стойностни. Аз обаче не знаех, че всъщност месецът на Марс е Февруари и винаги съмс мятал, че е именно март. По принцип обаче януари и февруари за старите римляни са "мъртви месеци".

Имам невероятно здрава обосновка че това е така,но ще мога да я обясня добре само в отделна статия.
цитирай
30. shtaparov - Проф. Живко Желев: Мартеницата е ...
02.03.2019 17:34
nedovolen написа:
Проф.Живко Желев: Мартеницата е свещен символ, включително на ДНК-спиралата:
Притчата, която трябва да си спомним на 1 март

Според проф. Желев, притчата, която трябва да изниква в съзнанието ни на 1 март, е тази за Кубрат и синовете му. На смъртния си одър Кубрат повикал синовете си, за да им каже последните си думи. Показал им сноп пръчки и призовал наследниците си да ги счупят. Никой от тях не успял да го направи. Тогава Кубрат развързал снопа и започнал да чупи пръчките една по една. Казал им - докато сте заедно и се крепите, ще сте като този сноп пръчки, никой няма да може да ви победи. Разделите ли се, ставате слаби и ще бъдете покорени един по един лесно от всеки враг. Знайте, че силата се крепи на единство. Това е чист управленски и бащин урок и той важи с абсолютна сила и днес. Такъв божествен урок е заложен в мартеничката от бял и червен конец - мъжкото и женското начало. Сплетените мъж и жена винаги трябва да са заедно, да творят съвместно и да се защитават. Това ни е опазило.

Мартеничката е символ на ДНК-спиралата

Мартеничката е символ на ДНК-спиралата, обяснява професорът. Ин и ян в бяло и червено са нашите Пенда и Пижо. Прабългарите са живели в хармония, защото са притежавали дълбокото и проникновено знание за върховния принцип, изразяващ равновесието между противоположностите. Ин е тайнственият женският, тъмночервен (до черен), бавен, сенчест аспект на битието. Ян е мъжкият, светъл, бърз, слънчев аспект. Мартеничката е запазен до днес образец на народното изкуство. Пижо и Пенда са младоженец и булка. А в преплетените конци е закодирано отново червено-бялото двуединство на българите. Съчетаването на червено и бяло е представата на народа ни за единство на противоположностите и постигане на хармония. Първо е създаден мъжът, продължава сладкодумният професор, а жената - малко по-късно от неговото ребро. Висшият творец не случайно е създал жената по-късно и по-съвършена, защото тя има по-тежки задачи. Във философията на дао тя е и злото, но злото, което твори, което трябва да избере кое да бъде унищожено и кое да живее. Това зло върши селекция, както е и при най-свещения акт на сътворението, когато женското начало избира само един мъжки сперматозоид от хиляди, а всички други унищожава.

Народната шевица е като янтра, амулет, който ни пази
Случайно ли е, че имаме бяло и червено в знамето на България?


автентична мартеницаМартеницата е свещен символ, подчертава ученият. Неслучайно първото чудо на Исус е превръщането на водата във вино. Ние имаме мартеница и в знамето ни - бяло, червено, а между бялото и червеното е зеленото - цветът - символ на ерата на Водолея, т.е. втъкано между тях е Времето...

Питам проф. Желев какъв е специалният знак на визитната му картичка, а той с усмивка отговаря, че в него има скрити послания, като в шевиците и мартеничката. Дава ми за пример картината на Иван Гонгталов “Чудният празник на колобъра”, на която е изобразен свещен ритуал - смесване на бялото с червеното - на водата с виното. Картината символизира реализацията на една мартеничка, добавя професорът. Ритуалът на правенето на мартеничка съществува от хиляди години. Нещата не са толкова елементарни, както са описани в легендите из интернет.

На 1 март жените да изпият с мъжете си чаша вода и червено вино

Хубаво е дори, че китайците ни копират възлите от червени конци, за да пласират по света своите амулети за защита, късмет, пари, шегува се професорът. Всеки възел е послание, което може да говори много. Неслучайно при прабългарите по стари календари 1 март е бил началото на зачатието в Новата година, започнала на 22. Ние трябва да разпространим бялото и червеното като символ на народа ни и като част от знамето ни, съветва той. Бялото е водата, червеното е виното. Това е достатъчно да запомним, убеден е проф. Желев, и се обръща с призив към жените на 1 март да изпият с мъжете си по чаша вода и червено вино, както ги е смесил и Исус на Тайната вечеря.

Напълно е приемливо замесването на мъжкото и женското начало- дуализмът на Българите е всеизвестен. Смесването на водата и виното също,макар че водата няма бял цвят и също като виното е свещена напитка (течност) на Марс. Онова за ДНК обаче е съвременна легенда,нямаща нищо общо с истината и с науката- срам ме е дори да споменавам това нещо в самата статия. Чул съм отдавна за тази теза,но тя не е за научно обращение и съм сигурен,че никой сериозен учен няма да я приеме без да ни се надсмее. Връзката мартеница-езичество обаче е добре доловена от ортодоксалните православни а в нашата църква съвсем неслучайно се преподава,че мартеницата е езически амулет.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4851350
Постинги: 269
Коментари: 9103
Гласове: 137476
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи