Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2018 18:55 - НАРОДНИ НОСИИ НА "ПРА"-БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ, "РУМЪНИЯ" И СЪРБИЯ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 15716 Коментари: 22 Гласове:
49

Последна промяна: 02.12.2018 20:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     НАРОДНИ НОСИИ НА "ПРА"-БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ, "РУМЪНИЯ" И СЪРБИЯ

   Какви са народните носии на "пра"-Българите? "Нашите" тюрколози нямат нито едно проучване и никакво мнение по тази тема,понеже руските "учени" ги пращат за зелен хайвер в Татарстан и Чувашия,където следите от "пра"-Българи са най-вече символични. Безкрайните информационни възможности на Интернет обаче могат да дадат отлична представа какви ще са били тези носии и кои народи ги ползват днес.

  Има две места,които дават безценна информация за народните носии на "пра"-Българите- днешна Осетия в Кавказ,която била обитавана от голям брой Кубратови "пра"-Българи и италианските области югоизточно от Неапол,в които се установили Българите на Алцек. Лесен способ позволява да познаем,че тези носии са Български- не "македонски" или "славянски",не "чувашки" или татарски,не осетински или италиански. Всеки ще разбере какъв е този способ,когато само ги погледне.

Носии,употребявани от потомци на Алцекови "пра"-Българи в Италия (http://toshev.blogspot.com/2014/09/blog-post_9.html):

                                             Село Летино,район Матезе:
image

                  image

                                                  Народни носии от с.Летино,пак:
image

                                          Веселба и народно хоро в с.Летино  
image
 
                                               Народна носия от Черчемаджоре:
                        image
                             
                                       Мъже с навуща от района на гр. Бояно,Италия:    image

       image                               image

  Бегла съпоставка с днешните Български народни носии показва,че огромните прилики между едните и другите са извън всякакво съмнение:

                               image

image

  Районите около Неапол никога не са били заселвани от "славяни" за да мислим,че те са донесли тези носии там. Но не е само това- историята не разполага с данни каквитои да е "славяни" да са навлизали някога на Апенинския п-в. Тези носии не са характерни за цяла Италия и почти ги няма в другите области на страната,най-малко пък в Сардиния,Сицилия и Корсика което означава,че не е възможно гърците или финикийците да са ги занесли в Италия. Такива носии няма в Испания,Португалия и Франция- значи те не са оставени там от римляните. В Италия не са се заселвали власи или даки,нито древни македони- значи тези носии не са влашки,дакийски или "македонски".

  Запазени са обаче сериозен брой писмени сведения подкрепени от археологически находки че точно тези райони,в които се ползват носиите са заселени от Алцекови "пра"-Българи от което следва,че особените "италиански" носии са Български без никакво съмнение. Български са и шевиците,и иглите за коса на жените,и навущата и гайдите,понеже същия този италиански район е център на гайдарството в Италия и над 90% от всички гайдари в страната произлизат от там!

  В този район освен гайдите виждаме и друг познат народен инструмент- зурната. Тя не е характерна за другите райони на Италия и не била ползвана в Римската империя което личи от факта,че не е позната в типично романска страна като Франция. Днес учените я обявяват за "гръцки" или "византийски" инструмент но както личи по тези снимки,тя не е нито гръцка нито "византийска",понеже е почти непозната в другите райони на Италия. Ако зурната бе гръцка или "византийска",трябваше да е най-добре разпространена в Сицилия и южна Италия,където са типичните центрове на мафията. Там обаче тя е практически непозната което значи,че е по-вероятно гърците да са занесли в Италия мафията отколкото зурната.

  Народни инструменти,донесени в Италия от Алцековите Българи: гайди и тъпани
image

   Има и друго,което прави впечатление в кадрите от Италия- расовия тип на населението. Няма данни в районите на изток от Неапол да е идвало друго население след Българите а писмени извори указват,че неговите хора са заели ненаселен до тогава район което означава,че типичните Алцекови "пра"-Българи са били по-скоро светлокоси отколкото тъмнокоси и са били далеч по-чисти европеиди от днешните "македонци" и руснаци,сред които се среща в известна степен гръцки и азиатски ген. В Италия обаче азиатски гени не са открити почти никак от което следва,че автентичните "пра"-Българи не са имали и 1% такива.

  Българските народни носии имат прилика и с носиите на Кавказките осетинци, смятани за потомци на аланите (някогашно "пра"-Българско племе). Женските носии са "успели" за 1300 години да изгубят част от Българския си характер,но мъжките са практически неразличими от нашите:

image

  Населението в казаните две области употребява Български носии като "днешните",понеже има Български произход. Ако Българите имаха дори малко родство с татарите,това щеше да фигурира в носиите на Алцековите Българи а татароазиатския ген щеше да е добре застъпен в Италия. Там обаче няма нито азиатски ген,нито носии подобни на татарските от което следва че татари и Българи имат толкова родство,колкото руснаци и испанци.

                                                Народни носии на татарите:
image

image

  Както се вижда,татарските народни носии нямат паралели ни на Балканите нито в италианските райони,заселени с потомци на Алцекови Българи което означава,че татарите и "пра"-Българите са твърде раздалечени в народностно,културно и историческо отношение.

  Нека сега разгледаме народните носии в Македония,"Румъния" и Сърбия,за да видим дали те наистина са така раздалечени от "пра"-Българите,колкото ги представят техните историци:

                                   Народни носии от днешна Вардарска Македония:
image

                                       image

                   image

                                    Народни носии от Влашко (днешна "Румъния"):  image
                     
      image
 
image

                                                   Народни носии от Сърбия:     image
    image
    image

  Всички елементи на тези носии не съвпадат напълно разбира се- така е във всичките ни фолклорни области. Повечето им основни елементи обаче съвпадат,а по общия си вид те приличат безотказно на носиите,които Алцековите Българи са отнесли в Италия. Този печален за тюрколози,македонисти и "влахославянски" Българофоби факт се явява да покаже,че "румънци",сърби и "македонци" не могат да избягат от Българския си корен каквото и да правят,както и да се наричат,каквито и езици да заговорят!




Гласувай:
49


Вълнообразно


1. wasp - Поздравления!
24.11.2018 19:08
Чудесен пост...!
цитирай
2. nedovolen - Щапаров,
25.11.2018 06:01
автентични снимки.Не само носиите, и КАМЪНИТЕ ПО ПОКРИВИТЕ СА НАСЛЕДИЛИ.
Овчарите, ако не е на фона на маслиновата горичка, не може да се познае снимката дали не е в България. А хората, типично визуално български образ. При татарите е друго, даже и къщите... Какво има да се усуква.
Поздравления!
:)))
цитирай
3. krumbelosvet - Да помага
25.11.2018 17:04
Бог
цитирай
4. andorey - За българите в Италия - http://m...
25.11.2018 19:12
За българите в Италия - http://milenavarbanova9.blog/history/2018/07/13/via-bolgera-bylgarskiiat-pyt-bylgarite-v-lombardiia-avtor-mi.1617108
цитирай
5. shtaparov - Чудесен ...
26.11.2018 15:04
wasp написа:
Чудесен пост...!

Благодаря- известно време имаше сривове в системата на Блог.Бг,та до днес не можех да публикувам нито един коментар въпреки доброто си желание но проблемите засега са отстранени,та най-после успях да публикувам всички. Така стана и със статията- тя бе предвидена за публикуване на друга дата но по време на тия сривове реших да й направя малки корекции и вместо да се запамети както друг път,тя изведнъж се публикува та после ми трябваше време,за да я дописвам и дооформям.
цитирай
6. shtaparov - автентични снимки. Не само носи...
26.11.2018 15:08
nedovolen написа:
автентични снимки.Не само носиите, и КАМЪНИТЕ ПО ПОКРИВИТЕ СА НАСЛЕДИЛИ.
Овчарите, ако не е на фона на маслиновата горичка, не може да се познае снимката дали не е в България. А хората, типично визуално български образ. При татарите е друго, даже и къщите... Какво има да се усуква.
Поздравления! :)))

Благодаря приятелю- нашата история я изопачават по политически причини,които външни сили диктуват на "нашите" историци затова каквото и да правим,как и да доказваме че ни лъжат промени в официалните версии няма да има,докато не се отърсим от "братските" илюзии на миналото.
цитирай
7. shtaparov - (Да помага)
26.11.2018 15:10
krumbelosvet написа:
Бог

Нима ти е харесала статията?
цитирай
8. shtaparov - За българите в Италия - http://m...
26.11.2018 15:11
andorey написа:
За българите в Италия - http://milenavarbanova9/history/2018/07/13/via-bolgera-bylgarskiiat-pyt-bylgarite-v-lombardiia-avtor-mi.1617108

Благодаря- ще го разгледам внимателно,такива материали ми харесват но от "прима виста" виждам,че там няма никакви снимки а те са най-важните и най-красноречиви доказателства за всичко,което се напише по въпроса.
цитирай
9. xubavka - Красота!
27.11.2018 12:30
Приликите с българските носии са очевидни. Много хубава публикация, снимките са чудесно избрани!
Поздрави!
цитирай
10. born - Преди повече от година прегледах доста материали във връзка с испанския фолклор.
27.11.2018 19:07
Оказва се, че в северните части на Испания също има доста прилики в носиите с нашите. По разбираеми причини /не съм специалист по етносните прилики и различия/ не бих могъл да бъда категоричен в изводите, но признавам, че доста се впечатлих.
Поздрави и почитания !
цитирай
11. shtaparov - Приликите с българските носии са ...
27.11.2018 19:10
xubavka написа:
Приликите с българските носии са очевидни. Много хубава публикация, снимките са чудесно избрани! Поздрави!

Благодаря- красивите неща са ми в кръвта,затова обичам Българското!
цитирай
12. shtaparov - Оказва се, че в северните части на ...
27.11.2018 19:13
born написа:
Оказва се, че в северните части на Испания също има доста прилики в носиите с нашите. По разбираеми причини /не съм специалист по етносните прилики и различия/ не бих могъл да бъда категоричен в изводите, но признавам, че доста се впечатлих.
Поздрави и почитания !

Това в Испания е лесно обяснимо- още преди 1000 години в Пиринеите се заселили голям брой Българи-катари,които основали доста селища покрай тях. След няколко века папските армии,събирани от цяла западна Европа здраво се измъчили с тях,докато ги покорят и изкоренят некатолическата им вяра но част от народните им обичаи останали разбира се,в това число гайдите и носиите.
цитирай
13. born - Сполай ти !
27.11.2018 20:50
Има логика в подобно обяснение.
Благодарности !
цитирай
14. krumbelosvet - Майка ми имаше
27.11.2018 21:54
Майка ми имаше блуза, цялата покрита с "българска бродерия", за която магат да се напишат томове. Щото освен естетически вкус, жизнерадост, вникване в дребния детаил, най-после и богат набор от багрила, тая СТРАШНО ТРУДОЕМКА бродерия говори и за БЛАГОДЕНСТВИЕ, и за бляскави пръзненства!!!
Защо мислите, че тоя пост може да не ми хареса?
цитирай
15. shtaparov - Има логика в подобно ...
27.11.2018 22:42
born написа:
Има логика в подобно обяснение.
Благодарности !

Винаги съм се чудел защо голям брой Българи са отишли именно край Пиринеите, а им оставили изглежда и името а то се оказа, че край тях някога живяло едно келтско племе със странното име ВОЛКИ което, транскрибирано в духа на днешните разбирания трябва да е означавало ВОЛГИ (БОЛГИ). Представи си каква бе моята изненада когато научих, че това племе наистина било в тесни роднински връзки именно с БЕЛГИТЕ, считани за главно племе на всички келти и които обичали да пият вино от черепите на своите врагове!
цитирай
16. shtaparov - Майка ми имаше блуза...
27.11.2018 22:50
krumbelosvet написа:
Майка ми имаше блуза, цялата покрита с "българска бродерия", за която магат да се напишат томове. Щото освен естетически вкус, жизнерадост, вникване в дребния детаил, най-после и богат набор от багрила, тая СТРАШНО ТРУДОЕМКА бродерия говори и за БЛАГОДЕНСТВИЕ, и за бляскави пръзненства!!!
Защо мислите, че тоя пост може да не ми хареса?

Поздравления за хубавите спомени- не се учудвам че статията може да ти хареса а ми е чудно друго- логично ли е човек,който твърди че е харесал дадена статия да не гласува нито веднъж за нея ни за човека,който я е писал?
цитирай
17. vaquero - shtaparov,
27.11.2018 23:20
Великолепно!
Всичко съвпада, както си го описал и показал.
цитирай
18. shtaparov - Великолепно! Всичко съвпада, ...
28.11.2018 02:29
vaquero написа:
Великолепно!
Всичко съвпада, както си го описал и показал.

И аз много се радвам на това още откак го намерих,но да благодарим на Лъчезар Тошев че е публикувал тези снимки в блога си- инак и днес нямаше да знаем за тях нищо,а корумпираните тюрколози не дават и пиле да прехвръкне над реакционните позиции,на които са се окопали!
цитирай
19. krumbelosvet - Да помага Бог
28.11.2018 09:57
Поздравления за прекрасните снимки и убедителния текст. Но в днешни дни това навява и тъга, да не кажа смъртна тъга.
Защото освен от Бога, "отникъде взорът надежда не види". Нямаме полезен ход срещу ВНОСНОТО УНИЩОЖЕНИЕ. Щото цяла Европа и цялата Европейска РАСА са подкарани като добитък на заколение. Ние сме подкарани начело...
цитирай
20. shtaparov - Поздравления за ...
28.11.2018 14:47
krumbelosvet написа:
Поздравления за прекрасните снимки и убедителния текст. Но в днешни дни това навява и тъга, да не кажа смъртна тъга.
Защото освен от Бога, "отникъде взорът надежда не види". Нямаме полезен ход срещу ВНОСНОТО УНИЩОЖЕНИЕ. Щото цяла Европа и цялата Европейска РАСА са подкарани като добитък на заколение. Ние сме подкарани начело...

Не мога да кажа нищо различно от това за съжаление- остава само да се надяваме,че разумът ще надделее над първосигналщината и хората,загрижени за бъдещето на своите домове няма вече да бъдат наричани "расисти" и "клаустрофоби",а техните съвети ще залегнат в държавните политики на "белите" държави понеже,докато ние цепим басма на всякакви црънци и муслими,те на практика ни "кроят капата".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4819309
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136761
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи