Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2018 18:49 - БЪЛГАРСКАТА АРХИЕПИСКОПИЯ СТАНАЛА ОХРИДСКА,ЗАЩОТО СИЛИСТРЕНСКИЯ АРХИЕПИСКОП НА БЪЛГАРИЯ РЕШИЛ ДА СЕ ПРЕМЕСТИ В ОХРИД
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 9752 Коментари: 42 Гласове:
51

Последна промяна: 14.06.2018 16:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
БЪЛГАРСКАТА АРХИЕПИСКОПИЯ СТАНАЛА ОХРИДСКА,ЗАЩОТО СИЛИСТРЕНСКИЯ АРХИЕПИСКОП НА БЪЛГАРИЯ РЕШИЛ ДА СЕ ПРЕМЕСТИ В ОХРИД


   Македонска архиепископия,епископия а най-малко пък патриаршия никога на света до ХХ век не е имало- такава за пръв път е създадена чак през 1967 г. Това станало изненадващо за сърбите което означава,че е създадена по секретно нареждане от чужбина в разрез със сръбските интереси а централата,която е дала нареждане за нейното отцепване е превзела най-силната православна църква към настоящия момент и държи нейния престол в ръцете си от близо 100 години. Тази централа не можела да уведоми сърбите за създаването на "македонска" църква,нито да им се извини или да я признае,а не можела и да не я създаде. Затова създаването на този "църковен" фалшификат станало по познатия за нейните мероприятия потаен и неясен начин,в който всякакви любопитни подробности липсват.

  Въпреки това в "Македонската" църква се намерили свестни правдолюбиви кадри,които знаят Българския корен на Охридската църква- затова те поканиха нашата патриаршия да стане Църква-Майка на "македонската",което е нещо нормално: Българския народ около 4 века (1186-1598 г.) е имал две свои независими църкви-едната в Търново а другата в Охрид. Затова е редно нашата патриаршия да признае Охридския предстоятел за архиепископ на македонските,сръбските,гръцките,албанските,черногорските и косовските Българи,за да си върне народа ни онези две независими църкви,които е имал да Първото Търновско въстание от 1598 г.

  Затова тази година македонистите не трябва да празнуват 1000-те години на Българската архиепископия в Охрид: този празник ние сами ще го празнуваме и не тази година а следващата пък те,ако искат да ни правят компания по време на празника,нека заповядат. Тази година македонистите трябва да празнуват 51-годишнината на "македонската" църква- голям празник и невероятно постижение за тях до което нямаше да се стигне,ако една северна велика сила не финансираше непрекъснато всичките им начинания,предприемани в ущърб на България.

  Архиепископията в Охрид не е създадена в 1018,а в 1019 г. и е създадена не като "македонска",а като Българска. Тя е Българска по няколко важни причини,които "историците" от Скопие винаги забравят,понеже така са инструктирани от споменатата вече велика сила,която произведе фалшивата им "нация":

1. До 1018 г. Охрид бил столица на България,а Василий II обещал на болярите за запази всички права на страната,които тя имала до "византийското завладяване". Както личи по неговите грамоти от 1019 и 1020 г.,той изпълнил своето обещание и запазил България в границите от времето на Петър I,като само сменил Българския цар с "византийски" император а патриарха- с архиепископ.

2. Охридската църква до 1019 г. била Българска патриаршия,близка повече до папата отколкото до Цариград но все пак Българска,понеже била създадена по нареждане на Българския цар.

3. Охридския патриарх не е паднал с парашут "от въздуха",не е роден в Македония и не е назначаван от "македонски" царе- той е дошъл в Охрид от Силистра,където била първата Българска патриаршия което значи,че това е всъщност Доростолския патриарх заедно с цялата Доростолска патриаршия и Българския Доростолски свети Синод,който я администрирал. Доростолската (Силистренска) Българска патриаршия била създадена от цар Симеон Велики през 913 г. и до 971 г. престолът на нейния патриарх бил в Силистра на река Дунав. След руско-"византийското" нахлуване от 970-971 г. обаче Доростолския (Дръстърски,Силистренски) патриарх на България решил да се премести в Триадица (София) а после се местил във Воден,Мъглен,Преспа и Охрид,където почти случайно го заварил през 1018 г. "византийския" император:

image

  Затова името на "Охридската" патриаршия по начало ще да е било Доростолска патриаршия,въпреки временно смененото й седалище: както виждаме от документите,чак Василий II я превръща окончателно в Охридска. Много вероятно е тя отново да се върнеше в Силистра,ако България сключеше надежден мир с "Византия" и подсигуреше тила си откъм Русия. Не е останало обаче време за това- инак то определено щеше да се случи така,както седалището на папата за 70 години е било в Авиньон,но после отново се върнало в Рим.

  Смененото седалище на даден предстоятел не е новост за църквата: ние и сега си имаме Червенски и Адрианополски митрополит,чието седалище не е в Червен и Одрин а нашата Екзархия била Цариградска и Българска,макар "Истанбул" от 2000 години да не е Български град. Затова нашата църква дори и днес трябва да назначава Охридски митрополити,чието седалище временно да бъде в Петрич или Благоевград- една възможност,която е осуетена от фалшивите "реалности" на социализма.


4. В старите исторически документи Василий II упорито нарича Охридския предстоятел "Архиепископ на България" и издал императорски сигилий (писмена грамота) за потвърждаване на неговите права по специално негово искане. За да подчертае че Охридската архиепископия е Българска а не някаква друга,Василий нарежда нейната епархия да бъде толкова голяма,колкото е била при цар Петър- не колкото е била при цар Самуил и при неговия син.

image
 
  5. Охридската архиепископия до края на своето съществуване в 1767 г. била наричана Българска,когато по настояване на същата велика сила продажния гръцки патриарх Самуил I я закрива. Нейния предстоятел упорито е наричан "Пастир на Българите" и никога- на "македонците",но това не се изучава в "македонските" училища,за да не дразни "македонската чест" на насъсканите срещу България власи и сърби,сложени от споменатата велика сила да управляват днешната Република Македония.

  Охридската архиепископия никога нямаше да съществува,ако през Х в. Българския патриарх не бе решил да остане в Охрид а бе избрал за своя "столица" град като София,Перник или Видин. Той обаче избрал да остане в Охрид,за да почете паметната религиозна дейност на свети Тривелий Теоктист,по-известен като Княз Тервел (695-716 г. и 717-724 г.),който избрал Охрид за своя столица и останал до края на живота си там.

image

  Затова до преди 200 години църквата,в която се пазели неговите мощи още била действаща а жителите на Охрид от сърце прославяли паметта му,понеже той бил техен собствен Български светец,който към 715 г. пръв дарил епископско достойнство на града им.




Гласувай:
52


Вълнообразно


1. nedovolen - Каквото и където по света се срещне ...
01.06.2018 18:59
Каквото и където по света се срещне забележително, е българско.
Е, и не забележителното също.
:)))
цитирай
2. shtaparov - Каквото и където по света се срещне ...
01.06.2018 19:16
nedovolen написа:
Каквото и където по света се срещне забележително, е българско.
Е, и не забележителното също. :)))

Знам,че твоята работа е да бъдеш недоволен брате- затова не се засягам и не намирам за нужно да ти натяквам,че Охридската архиепископия е Българска не защото е забележителна,а защото е просто такава от 1300 години,да не казвам от 1500.
цитирай
3. wonder - Голяма радост изпитвам от изчис...
01.06.2018 20:15
Голяма радост изпитвам от изчистването на историта ни от натрупаните неверности и забвението. :)))
цитирай
4. nedovolen - Благодаря, братле! Не те ирониз...
01.06.2018 20:33
Благодаря, братле! Не те иронизирам. Попивам и приемам писаното от тебе, ако ”попивателната” ми да не е голяма. Не съм историк. Знам, че е Българска.
Да бе се преместил архиепископът в Пекин, щяха да я нарекат Пекинска. Върви се оправяй/не ти/.
:)))
Хубава вечер!

цитирай
5. kvg55 - shtaparov,
01.06.2018 21:12
Убедителен си! За пръв път чувам и научавам тези подробности. Ние трябва да завладеем Македония духовно, както сме я владяли, и териториално разбира се.
цитирай
6. shtaparov - Голяма радост изпитвам от ...
01.06.2018 22:28
wonder написа:
Голяма радост изпитвам от изчистването на историта ни от натрупаните неверности и забвението. :)))

Струва ми се,че неверностите са хиляди: колко и усърдно да работим,винаги ще остане някоя глупост необорена.
цитирай
7. shtaparov - Благодаря, братле! Не те ирониз...
01.06.2018 22:30
nedovolen написа:
Благодаря, братле! Не те иронизирам. Попивам и приемам писаното от тебе, ако ”попивателната” ми да не е голяма. Не съм историк. Знам, че е Българска.
Да бе се преместил архиепископът в Пекин, щяха да я нарекат Пекинска. Върви се оправяй/не ти/.
:)))
Хубава вечер!


Благодаря приятелю- примерът ти е прекрасен,поздравления!
цитирай
8. shtaparov - Убедителен си! За ...
01.06.2018 22:33
kvg55 написа:
Убедителен си! За пръв път чувам и научавам тези подробности. Ние трябва да завладеем Македония духовно, както сме я владяли, и териториално разбира се.

Прав си,но аз бих употребил малко по-друг термин. Македония не е нужно да я завладяваме- достатъчно е само да я освободим от врагове,с каквито в последните 100 години е здраво интоксикирана.
цитирай
9. gessos - С интерес надниквам в това кътче. ...
02.06.2018 00:51
С интерес надниквам в това кътче. Винаги има какво да науча. Благодаря от сърце!
цитирай
10. shtaparov - С интерес над...
02.06.2018 06:56
gessos написа:
С интерес надниквам в това кътче. Винаги има какво да науча. Благодаря от сърце!

Както добре се вижда на нас не ни се е позволявало да знаем възлови неща,които са от жизненоважно значение за изграждане правилна представа за дедите ни и за самите нас. Това явно е правено,за да бъде убивано нашето самочувствие и да бъде открадната поредната порция Българска история и Българско бъдеще,които да бъдат подарени на арогантните ни съседи и после те "с нашата пита помен да правят" на своите престъпни предшественици,а на нас и на дедите ни да се присмиват дори децата им! Е,това тяхно време свърши- идва нашето време!
цитирай
11. get - - Щапаров - дай да направим ТЕКСТ-КРИТИЧЕН АНАЛИЗ на тази грамота(сигилия) подписана от ...
02.06.2018 14:44
... Василий Втори - и най-вече в ПОСЛЕДНАТА И ЧАСТ?

Прочее, заповядваме, щото епископът на Дристра да има в своята епархия и в другите градове около нея 40 клирици и 40 парици. Защото на царуването на Петър в България тая [епархия] е блестяла с архиепископско достойнство, а след това архиепископите ѝ са се преместили от едно място на друго, единият в Триадица, другият във Воден и Мъглен, и след това ние намерихме сегашният архиепископ в Охрид. Затова [заповядваме] самият Охрид да има архиепископ, а за Дристра да бъде ръкополаган епископ.
Епископът на Водин да има в градоветена епархията си 40 клирици и 40 парици, защото тая епархия беше за мен най-полезна и предана и ми отвори достъпите на прекия път за страната, та трябваше тя във всеки случай да получи по-голяма награда и непременно да бъде издигната над най-добрите. Но за да не се постави над [епархията на] архиепископа, дадохме ѝ равно число клирици и парици с тая на архиепископа, като увеличихме архиепископските 70 с още 10 души.
И заповядваме епископът на Раса да има в цялата си епархия 15 клирици и 15 парици.
И заповядваме епископът на Орея да има в цялата си епархия 12 клирици и 12 парици.
И епископът на Черник заповядваме да има в цялата си епархия 15 клирици и 15 парици.
И епископът на Химара заповядваме да има в цялата си епархия 12 клирици и 12 парици.
А на митрополията на Дирахиум заповядваме да остане само на своя престол, да се задоволява от своите имоти и доходи и да не встъпва в епископиите на България, тъй като тях ги утвърдихме за архиепископа на България, който ГИ Е ИМАЛ О-Щ-Е ОТ С-Т-А-Р-О В-Р-Е-М-Е.”

Питам СЕ? Колко ли ще да е било СТАРО – това СТАРО ВРЕМЕ НА КОЕТО СЕ ПОЗОВАВА … императора ВАСИЛИЙ ВТОРИ – не е ли от ВРЕМЕ, КОГАТО ИЗТОЧНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ – БЕ УПРАВЛЯВАНА ОТ „тракийци” ИМПЕРАТОРИ?
.
цитирай
12. nedovolen - Щапаров, напълно съм съгласен с теб ...
02.06.2018 18:26
Щапаров, напълно съм съгласен с теб и особено с последното ти изречение в рекоментар 10, към Гесос.
Страданието, лъжите и прочее към Българите е БЛАГОСЛОВЕНО от ГОСПОД.
Земно време, да се изтрае. Може от нас, след нас, ще се изтрае. Българите са били, ще бъдат, защото СА.
Уважавам хора като теб, които се мъчат да налеят нещо на другите под ”шапката”.
Така е,братле. Може и хилядолетия да минат, докато повечето си сложат нещо под ”шапката”. Другото е празна работа.
И, някой да не разбра, негова работа. Не каня за диспут.
:)))
цитирай
13. shtaparov - . . . Василий Втори - и най-вече в П...
02.06.2018 23:52
get написа:
... Василий Втори - и най-вече в ПОСЛЕДНАТА И ЧАСТ?

Прочее, заповядваме, щото епископът на Дристра да има в своята епархия и в другите градове около нея 40 клирици и 40 парици. Защото на царуването на Петър в България тая [епархия] е блестяла с архиепископско достойнство, а след това архиепископите ѝ са се преместили от едно място на друго, единият в Триадица, другият във Воден и Мъглен, и след това ние намерихме сегашният архиепископ в Охрид. Затова [заповядваме] самият Охрид да има архиепископ, а за Дристра да бъде ръкополаган епископ.
Епископът на Водин да има в градоветена епархията си 40 клирици и 40 парици, защото тая епархия беше за мен най-полезна и предана и ми отвори достъпите на прекия път за страната, та трябваше тя във всеки случай да получи по-голяма награда и непременно да бъде издигната над най-добрите. Но за да не се постави над [епархията на] архиепископа, дадохме ѝ равно число клирици и парици с тая на архиепископа, като увеличихме архиепископските 70 с още 10 души.
И заповядваме епископът на Раса да има в цялата си епархия 15 клирици и 15 парици.
И заповядваме епископът на Орея да има в цялата си епархия 12 клирици и 12 парици.
И епископът на Черник заповядваме да има в цялата си епархия 15 клирици и 15 парици.
И епископът на Химара заповядваме да има в цялата си епархия 12 клирици и 12 парици.
А на митрополията на Дирахиум заповядваме да остане само на своя престол, да се задоволява от своите имоти и доходи и да не встъпва в епископиите на България, тъй като тях ги утвърдихме за архиепископа на България, който ГИ Е ИМАЛ О-Щ-Е ОТ С-Т-А-Р-О В-Р-Е-М-Е.”

Питам СЕ? Колко ли ще да е било СТАРО – това СТАРО ВРЕМЕ НА КОЕТО СЕ ПОЗОВАВА … императора ВАСИЛИЙ ВТОРИ – не е ли от ВРЕМЕ, КОГАТО ИЗТОЧНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ – БЕ УПРАВЛЯВАНА ОТ „тракийци” ИМПЕРАТОРИ?
.

Струва ми се,че това СТАРО ВРЕМЕ е времето на Прима Юстиниана. Почти съм убеден в това.
цитирай
14. shtaparov - Щапаров, напълно съм съгласен с теб ...
02.06.2018 23:56
nedovolen написа:
Щапаров, напълно съм съгласен с теб и особено с последното ти изречение в рекоментар 10, към Гесос.
Страданието, лъжите и прочее към Българите е БЛАГОСЛОВЕНО от ГОСПОД.
Земно време, да се изтрае. Може от нас, след нас, ще се изтрае. Българите са били, ще бъдат, защото СА.
Уважавам хора като теб, които се мъчат да налеят нещо на другите под ”шапката”.
Така е,братле. Може и хилядолетия да минат, докато повечето си сложат нещо под ”шапката”. Другото е празна работа. И, някой да не разбра, негова работа. Не каня за диспут. :)))

Съгласих се, брат- схващането не е лека работа особено за едно нищожно малцинство от няколкостотин човека да не казвам няколко десетки, чието шизофренно съзнание ги кара да се чувстват магарета, таралежи, "македонци", травестити, татари и пр.
цитирай
15. barin - Поздравления, Щапаров. С удово...
08.06.2018 06:09
Поздравления, Щапаров. С удоволствие чета твоите и други подобни исторически теми за България. Малко ме нямаше и сега наваксвам, затова на няколко пъти отварям темата. Охрид е бил български и ням спор. Като ходих в Югозападна България видях, че Мелник, където живеят около 300 души е бил център на епископия и с население около 25-26 хиляди. Видях четири манастира наоколо и много стари църкви. В Охрид съм ходил и помня крепостните стени, вековното дърво в края на главната улица и манастирите.
цитирай
16. shtaparov - Поздравления, ...
08.06.2018 19:44
barin написа:
Поздравления, Щапаров. С удоволствие чета твоите и други подобни исторически теми за България. Малко ме нямаше и сега наваксвам, затова на няколко пъти отварям темата. Охрид е бил български и ням спор. Като ходих в Югозападна България видях, че Мелник, където живеят около 300 души е бил център на епископия и с население около 25-26 хиляди. Видях четири манастира наоколо и много стари църкви. В Охрид съм ходил и помня крепостните стени, вековното дърво в края на главната улица и манастирите.

Фактът,че в Охрид са пазени мощите на св.Тривелий цар Български сам по себе си говори,че историята на йеросхимонах Спиридон за замонашването на Тервел в гр. Охрид е достоверна а историците,които не й вярват са профани.
цитирай
17. get - 1. Тракийски император. . . ама дали ...
08.06.2018 20:46
1. Тракийски император ... ама дали нещо друго не се крие зад названието "трак" ... та първият ТРАКИЙСКИ ИМПТЕРАТОР - казват от Сердика е -
Максимин Тракиец (173-238) [Gaius Julius Verus Maximinus] - родом от Тракия, баща Мичо, майка Абаба.
С прозвище з-а-п-о-м-н-е-т-е(!) АРМЕНТАРИУС?
През три годишното си управление (235-238) не стъпил нито един път в Рим. Резидирал в Мизия. Българските Възрожденски автори споневат Максимин като "български кесар" (Зографска история) /10.- стр. 630/.
2. Казва се Галерий Валерий Максимиан (305 -311) - прозвище з-а-п-о-м-н-е-т-е АРМЕНТАРИУС?
3. Истина (или) Юстин I [Jistinus] - родом от Илирия, чичо на Истинен (Юстиниян I). Управлявал Византия 518-527 г. Авторът на Зографска история /10.- стр. 630/ го приема за българин по род.
4. Истинен, Юстиниян I (482-565) [Justinianus] - родом от село Ведряна. Племеник на Истина. Баща му се наричал Изток, майка му Бегленица, а леля му Любкиня /тази информация дължим на документ, който разбира се днес е обявен за късен фалшификат от науката/. Един от най-великите византийски императори (527-565). Законодател на империята. Построил град изоснови - Първа Юстинияна и основал там Архиепископия, на която е приемник Преславската и Охридската български Архиепископии. Известен и с другото си българско прозвище Управда, под което е записан сред българските светци в каноничната ни църковна литература. Празникът му се чества от Българската Православна Църква на 14 ноември /19.- стр. 573/. Българин по род според Зографска история /10.- стр. 630/. Някои учени и не дотам учени люде твърдят, че Истинен бил "славянин". Нека припомним, че "славяни" преди VI век няма на Балканите, а Истинен е роден 482 г. Че и други българи са живеели в Сердика по времето на Юстинян, говори Марнавич (Sigmund Marnavich) в анонимната биография на Юстиниян I (1621г.). В нея Марнавич казва: "Сардика с течение на времето получи днешното си име София от храма на Юстинияна.
Пред вратите на казания храм Юстиниян въздигна хубав саркофаг на светейшия мъж Богомила или Домниона и го украси със стихове върху мраморни плочи." /21. стр. 11/.

- Тук рови Ангеле ... защото И ТОГАВА - както и сега БЪЛГАРИЯ Е БИЛА РАЗДЕЛЕНА НА ДВЕ, чрез граница.

- Защо обръщам толкова внимание на това АРМЕНТАРИУС - ами защото ТОВА Е ДОСЛОВЕН ЛАТИНСКИ ПРЕВОД НА БЪЛГАРСКОТО ИМЕ ... в етимологията на което късно-античните автори са вкарвали идия за БОЛ-АР ... ВОЛОВАР ... Гоуетар ... ДАВАЩО ГОВЕДАР - но допълнително САМО ПЪРВАТА ЧАСТИЦА "ГЕТ" е с превод ВОДАЧ-ПРЕДВОДИТЕЛ !
- Но имаме ПЛЕМЕННИ СЪЮЗИ - ДВА на ГЕТИ ... едните ГОЛЕМИ = САРМАТИ вторите МАЛКИТЕ-ГЕТИ=МЕЛАНХЛЕНИ са и тир-гетите още и тауро-гетите ... по-късно стават известни БЪЛГАРИ !

- Второто тауро-гети//скити Е НАЙ-ЛЕСНО и с ПРЯКО ОТНОШЕНИЕ НА ТОВА КОЕТО ОБЯСНЯВАМ - Защото?

Таурос(идва от палеобалканското ТУР "тракийско") ... тоест касае се за Бици-крави + частицата ГЕТ = водач ... благородник - боляр!

- тук рови от тук "ще изскочи" истината ЗА ПРОИЗХОД и НАИМЕНОВАНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ като НАРОД ... и то СТАР ОЩЕ ОТ АНТИЧНОСТТА НАРОД!

- Поздрав ... и търси-мисли ПРОВЕРЯВАЙ ВЕРНОСТТА В ТЕЗИТЕ МИ?
цитирай
18. shtaparov - 1. Тракийски император. . . ама дали ...
08.06.2018 21:13
get написа:
1. Тракийски император ... ама дали нещо друго не се крие зад названието "трак" ... та първият ТРАКИЙСКИ ИМПТЕРАТОР - казват от Сердика е -
Максимин Тракиец (173-238) [Gaius Julius Verus Maximinus] - родом от Тракия, баща Мичо, майка Абаба.
С прозвище з-а-п-о-м-н-е-т-е(!) АРМЕНТАРИУС?
През три годишното си управление (235-238) не стъпил нито един път в Рим. Резидирал в Мизия. Българските Възрожденски автори споневат Максимин като "български кесар" (Зографска история) /10.- стр. 630/.
2. Казва се Галерий Валерий Максимиан (305 -311) - прозвище з-а-п-о-м-н-е-т-е АРМЕНТАРИУС?
3. Истина (или) Юстин I [Jistinus] - родом от Илирия, чичо на Истинен (Юстиниян I). Управлявал Византия 518-527 г. Авторът на Зографска история /10.- стр. 630/ го приема за българин по род.
4. Истинен, Юстиниян I (482-565) [Justinianus] - родом от село Ведряна. Племеник на Истина. Баща му се наричал Изток, майка му Бегленица, а леля му Любкиня /тази информация дължим на документ, който разбира се днес е обявен за късен фалшификат от науката/. Един от най-великите византийски императори (527-565). Законодател на империята. Построил град изоснови - Първа Юстинияна и основал там Архиепископия, на която е приемник Преславската и Охридската български Архиепископии. Известен и с другото си българско прозвище Управда, под което е записан сред българските светци в каноничната ни църковна литература. Празникът му се чества от Българската Православна Църква на 14 ноември /19.- стр. 573/. Българин по род според Зографска история /10.- стр. 630/. Някои учени и не дотам учени люде твърдят, че Истинен бил "славянин". Нека припомним, че "славяни" преди VI век няма на Балканите, а Истинен е роден 482 г. Че и други българи са живеели в Сердика по времето на Юстинян, говори Марнавич (Sigmund Marnavich) в анонимната биография на Юстиниян I (1621г.). В нея Марнавич казва: "Сардика с течение на времето получи днешното си име София от храма на Юстинияна.
Пред вратите на казания храм Юстиниян въздигна хубав саркофаг на светейшия мъж Богомила или Домниона и го украси със стихове върху мраморни плочи." /21. стр. 11/.

- Тук рови Ангеле ... защото И ТОГАВА - както и сега БЪЛГАРИЯ Е БИЛА РАЗДЕЛЕНА НА ДВЕ, чрез граница.

- Защо обръщам толкова внимание на това АРМЕНТАРИУС - ами защото ТОВА Е ДОСЛОВЕН ЛАТИНСКИ ПРЕВОД НА БЪЛГАРСКОТО ИМЕ ... в етимологията на което късно-античните автори са вкарвали идия за БОЛ-АР ... ВОЛОВАР ... Гоуетар ... ДАВАЩО ГОВЕДАР - но допълнително САМО ПЪРВАТА ЧАСТИЦА "ГЕТ" е с превод ВОДАЧ-ПРЕДВОДИТЕЛ !
- Но имаме ПЛЕМЕННИ СЪЮЗИ - ДВА на ГЕТИ ... едните ГОЛЕМИ = САРМАТИ вторите МАЛКИТЕ-ГЕТИ=МЕЛАНХЛЕНИ са и тир-гетите още и тауро-гетите ... по-късно стават известни БЪЛГАРИ !

- Второто тауро-гети//скити Е НАЙ-ЛЕСНО и с ПРЯКО ОТНОШЕНИЕ НА ТОВА КОЕТО ОБЯСНЯВАМ - Защото?

Таурос(идва от палеобалканското ТУР "тракийско") ... тоест касае се за Бици-крави + частицата ГЕТ = водач ... благородник - боляр!

- тук рови от тук "ще изскочи" истината ЗА ПРОИЗХОД и НАИМЕНОВАНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ като НАРОД ... и то СТАР ОЩЕ ОТ АНТИЧНОСТТА НАРОД!

- Поздрав ... и търси-мисли ПРОВЕРЯВАЙ ВЕРНОСТТА В ТЕЗИТЕ МИ?

Името ЮСТИНИАН не се среща в периода на Римската република което ясно говори,че то не е римско. Ясното му Българско съответствие,което според мен е Уистиньен (Во-истинен: пряк аналог на формата У-правда) и нещата,разказвани от наши възрожденски и по-ранни историци за него говорят,че на Балканите винаги е имало две паралелни истории: истинската и гръцката. Гръцките разкази за Дионис и Александър например всеки ги знае- малко са обаче хората които знаят,че римляните са добавили голям брой неизвестни дотогава факти за тях,понеже завладели сериозни части от Балканския полуостров и получили възможност да черпят пряка информация от негръцкото население в него (Траки,Македони и пр.).

Съпоставката на Трако-македонските версии с гръцките веднага показала,че гърците са укрили и изопачили огромен брой сведения за тези обожествени негръцки владетели. Присъствието на този факт е достатъчно да ни накара да заподозрем,че подобно е положението и с историите на по-късните владетели (Максимин,Константин,Юстиниан и пр.),които също са били два вида- официална (гръцка, изопачена) и реална (Българска, достоверна). Но докато гръцката версия се разпространявала в огромен тираж из цялата Римска империя,истинската си я знаело само местното население и близките роднини на споменатите владетели,чиито писмени спомени са унищожени по-късно от гърците понеже хем не били писани на гръцки,хем изобличавали гръцките версии като груби изопачителства на обективната историческа истина.
цитирай
19. get - @ 18. shtaparov - ОТГОВОР И ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА РАЗСЪЖДЕНИЯТА МИ ОТ ПРЕДХОДНИЯ ПОСТ ?
08.06.2018 21:39
Латинският превод в речниците на Иистин(забележи ТАКОВА Е ИЗПИСВАНЕТО-латинско – „Jistinus” ?) означава: "ЧЕСТЕН", "СПРАВЕДЛИВ" – А на БЪЛГАРСКИ имаме точната „ИСТИНЕН” !
Както ПРИМЕРНО Е „С ПРЕВОДА” – на „латинското има” ВЕР – означаващо ПРАВИЛЕН … а на български: ВЕРен//ВЯРна//ВЯРно !

- Това е НАЙ-МАЛКО СТРАННО … ако не и нещо повече ?

Междувпрочем СМУЩАВАЩА Е И семантика и етимология в името „гръцко” на Иста(Н/М)бул?
За това вече писах в блога – виж пост:
http://starforlife/lichni-dnevnici/2018/06/07/quot-mitarstvata-na-edna-kniga-quot-chast-iii-ta-istanbul.1611954

- позволявам си АВТО-ЦИТАТ?

Семантика и Етимология в името на ... СтаМб(у/о)л още и СтаНб(у/о)л ... ?
- Най-старото име на същият е НЕ-ГРЪЦКО а "тракийско" европейско-палеобалканско или ако щете НАРЕЧЕТЕ прото-българско Б/Вюзас ... преминавайки във Византион ... нО? Насреща с/у този ГРАД се намира проток с показателно име Босп(ф)орос ... обяснявайки го в "гръцките митове" - като КРАВИ БРОД?
- Разлагайки думата на "Бос + порос" ... получаваме
1. БОС(от което идва в българският език БОЗка и БОЗая ... същото е коренова от която идва средновековното титулно за блогородник=БОУ(л)ЯР ?). Това е много стара ЕВРОПЕЙСКА ДУМА - присъща и за латинският и натоварена със значението (бг.)БИК=БОС(лат)!
2. Порос - не само означава БРОД но и ПРЕЗ ... дори е останала в думата ни ПОРЯ(вълните).

Вече по отношение на името СтаМб(у/о)л <=> СтаНб(у/о)л?
1. Лингвистите усуквайки ЛЪЖАТ извеждайки етимология от две гръцки думи "стим"=към(бг.)=> преминаващо в СТАМ и ПОЛис=Град(бг.) ПРЕМИНАВАЩО В "БОЛ" ... КАТО В СЪЩОТО ВРЕМЕ ИМАМЕ ?
2. От протокореновата "СТА" - дала "Стоя" и "Стан" ... даващо в гръчцки античен (казват - дошла "неизвестно" откъде в гръцкия ?) "СТОА" (наричана така в антична Атина една знакова постройка) ... или СТОЯ(бг.) и от там наименованието на едни философи известни, като СТОИЦИ ... но знаете ли защо са наричани "стоици"? ... за сега няма да отговарям!
... само вмятам, че средновековната за "стоя" на гръцки звучи "(х)истеми" ... на европейският-персийски език СТАН ... на българският е и двете форми: СТАН/Стоя!
3. Отиваме на втората част от името на "и"СТАМБУЛ" ... тоест "БУЛА" ... това е едно към едно предаване на българската ВОЛ - БИК (в гръцки вариант на изписване)!
Тоест обявяваната за гръцка дума е някаква ДРУГА, ВЪЗНИКНАЛА на база местен балкански НЕ-ГРЪЦКИ(!?) ЕЗИК и е със смисъл БИК+СТАН(или) Биче-Стоялище ... в близост до Бичия+Брод=Бос(п)фор(гр.)!

- Странни неща ви пише блогъра ГЕт - нали ... ама "гетите" са били и говедарите ... наричани и боу(л)яри ... не кравари - като блогър държащ да се казва "Вакеро" - на испански "кравар" ... За говедар друга е испанската дума ... подобна и от един корен с "Г(о/у)ет" ? :))

- Това накратко за произход и ПРАВОПИС + ЗНАЧЕНИЕТО(етимологията)на името, на гръцката и турска столици Ста(м-н)+Бул !?

- Поздрав - и проверявай: ЗАЩОТО ДВЕ ГЛАВИ МИСЛУТ ПО-ДОБРЕ ОТ ЕДНА - казва народа ни?!
цитирай
20. get - - Щапаров, за да можем ДА СВЪРЖЕМ НЕЩАТА В СТРОЙНА И ПОСЛЕДОВАТЕЛНА ТЕОРИЯ - СЛЕДВА ... ?
09.06.2018 13:03
Свържете КАЗАНОТО В ИСТОРИЧЕСКИ ИЗВОРИ - с материално-археологическата култура Черняхов-Сънтана де муреш ... и нещата сами ще дойдат по местата ДАВАЙКИ ОТГОВА - Кави хора са изградили същата!

- Тези хора СА ИМАЛИ И ОПРЕДЕЛЕНО ... СИЛНО ДЪРЖАВНО-ПОЛИТИЧЕСКО ОБРАЗУВАНИЕ//ОРГАНИЗАЦИЯ ... за която говорят и ЗМИЙСКИТЕ ВАЛОВЕ - Изключително голямата и сложна ФОРТИФИКАЦИОННА СИСТЕМА с/у Римската инвазия на Север от Дунава и до средното поречие на Днепър-Дон и Донец?

- Това следва да отговаря и на СТАРА и ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ ... съюз от БАЛКАНСКИ МИГРАНТИ + СТАРОТО уседнало МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ ... на север ареала е достигал до пред-Кавказието!?
- Тези хора СЛЕДВА ДА СА БИЛИ С ТВЪРДЕ БЛИЗЪК ЕТНОСЕН ПРИЗНАК - на базата на който и ВСЛЕДСТВИЕ ОБЩАТА ОПАСНОСТ РИМ - са създали пред/или/едно Държавно политическ(о/и) образувани(е/я) ... данните за които ЛИПСВАТ В ИЗВОРИТЕ - Защо ли?

- С уважение ... и бихте ли ми казали СВОЕТО МНЕНИЕ ПО ТАЗИ МОЯ ТЕЗА?!

п.п.
- Защо ли и руско-съветски и германските историци(школи) в ЗАДРУЖНО един глас "КАТЕГОРИЧНО" твърдят ... че това са материални факти В ПОДКРЕПА на, Теорията на ГОТСКАТА МИГРАЦИЯ от СКАНДИНАВИЯ ... ТУК на Балкани?
цитирай
21. shtaparov - Свържете КАЗАНОТО В ИСТОРИЧЕСКИ ...
09.06.2018 20:02
get написа:
Свържете КАЗАНОТО В ИСТОРИЧЕСКИ ИЗВОРИ - с материално-археологическата култура Черняхов-Сънтана де муреш ... и нещата сами ще дойдат по местата ДАВАЙКИ ОТГОВА - Кави хора са изградили същата!

- Тези хора СА ИМАЛИ И ОПРЕДЕЛЕНО ... СИЛНО ДЪРЖАВНО-ПОЛИТИЧЕСКО ОБРАЗУВАНИЕ//ОРГАНИЗАЦИЯ ... за която говорят и ЗМИЙСКИТЕ ВАЛОВЕ - Изключително голямата и сложна ФОРТИФИКАЦИОННА СИСТЕМА с/у Римската инвазия на Север от Дунава и до средното поречие на Днепър-Дон и Донец?

- Това следва да отговаря и на СТАРА и ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ ... съюз от БАЛКАНСКИ МИГРАНТИ + СТАРОТО уседнало МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ ... на север ареала е достигал до пред-Кавказието!?
- Тези хора СЛЕДВА ДА СА БИЛИ С ТВЪРДЕ БЛИЗЪК ЕТНОСЕН ПРИЗНАК - на базата на който и ВСЛЕДСТВИЕ ОБЩАТА ОПАСНОСТ РИМ - са създали пред/или/едно Държавно политическ(о/и) образувани(е/я) ... данните за които ЛИПСВАТ В ИЗВОРИТЕ - Защо ли?

- С уважение ... и бихте ли ми казали СВОЕТО МНЕНИЕ ПО ТАЗИ МОЯ ТЕЗА?!

п.п.
- Защо ли и руско-съветски и германските историци(школи) в ЗАДРУЖНО един глас "КАТЕГОРИЧНО" твърдят ... че това са материални факти В ПОДКРЕПА на, Теорията на ГОТСКАТА МИГРАЦИЯ от СКАНДИНАВИЯ ... ТУК на Балкани?

Точно това са доказателства за ранното формиране на Стара Велика България: готите никога не са правили валове,нито са можели да спрат римската инвазия! Те най-вероятно никога не са живели и в Скандинавия или ако е имало там такива за кратък период от време,нахлуващите през Дания германски пълчища са ги избили и асимилирали!
цитирай
22. shtaparov - Латинският превод в речниците на ...
09.06.2018 20:09
get написа:
Латинският превод в речниците на Иистин(забележи ТАКОВА Е ИЗПИСВАНЕТО-латинско – „Jistinus” ?) означава: "ЧЕСТЕН", "СПРАВЕДЛИВ" – А на БЪЛГАРСКИ имаме точната „ИСТИНЕН” !
Както ПРИМЕРНО Е „С ПРЕВОДА” – на „латинското има” ВЕР – означаващо ПРАВИЛЕН … а на български: ВЕРен//ВЯРна//ВЯРно !

- Това е НАЙ-МАЛКО СТРАННО … ако не и нещо повече ?

Междувпрочем СМУЩАВАЩА Е И семантика и етимология в името „гръцко” на Иста(Н/М)бул?
За това вече писах в блога – виж пост:
http://starforlife/lichni-dnevnici/2018/06/07/quot-mitarstvata-na-edna-kniga-quot-chast-iii-ta-istanbul.1611954

- позволявам си АВТО-ЦИТАТ?

Семантика и Етимология в името на ... СтаМб(у/о)л още и СтаНб(у/о)л ... ?
- Най-старото име на същият е НЕ-ГРЪЦКО а "тракийско" европейско-палеобалканско или ако щете НАРЕЧЕТЕ прото-българско Б/Вюзас ... преминавайки във Византион ... нО? Насреща с/у този ГРАД се намира проток с показателно име Босп(ф)орос ... обяснявайки го в "гръцките митове" - като КРАВИ БРОД?
- Разлагайки думата на "Бос + порос" ... получаваме
1. БОС(от което идва в българският език БОЗка и БОЗая ... същото е коренова от която идва средновековното титулно за блогородник=БОУ(л)ЯР ?). Това е много стара ЕВРОПЕЙСКА ДУМА - присъща и за латинският и натоварена със значението (бг.)БИК=БОС(лат)!
2. Порос - не само означава БРОД но и ПРЕЗ ... дори е останала в думата ни ПОРЯ(вълните).

Вече по отношение на името СтаМб(у/о)л <=> СтаНб(у/о)л?
1. Лингвистите усуквайки ЛЪЖАТ извеждайки етимология от две гръцки думи "стим"=към(бг.)=> преминаващо в СТАМ и ПОЛис=Град(бг.) ПРЕМИНАВАЩО В "БОЛ" ... КАТО В СЪЩОТО ВРЕМЕ ИМАМЕ ?
2. От протокореновата "СТА" - дала "Стоя" и "Стан" ... даващо в гръчцки античен (казват - дошла "неизвестно" откъде в гръцкия ?) "СТОА" (наричана така в антична Атина една знакова постройка) ... или СТОЯ(бг.) и от там наименованието на едни философи известни, като СТОИЦИ ... но знаете ли защо са наричани "стоици"? ... за сега няма да отговарям!
... само вмятам, че средновековната за "стоя" на гръцки звучи "(х)истеми" ... на европейският-персийски език СТАН ... на българският е и двете форми: СТАН/Стоя!
3. Отиваме на втората част от името на "и"СТАМБУЛ" ... тоест "БУЛА" ... това е едно към едно предаване на българската ВОЛ - БИК (в гръцки вариант на изписване)!
Тоест обявяваната за гръцка дума е някаква ДРУГА, ВЪЗНИКНАЛА на база местен балкански НЕ-ГРЪЦКИ(!?) ЕЗИК и е със смисъл БИК+СТАН(или) Биче-Стоялище ... в близост до Бичия+Брод=Бос(п)фор(гр.)!

- Странни неща ви пише блогъра ГЕт - нали ... ама "гетите" са били и говедарите ... наричани и боу(л)яри ... не кравари - като блогър държащ да се казва "Вакеро" - на испански "кравар" ... За говедар друга е испанската дума ... подобна и от един корен с "Г(о/у)ет" ? :))

- Това накратко за произход и ПРАВОПИС + ЗНАЧЕНИЕТО(етимологията)на името, на гръцката и турска столици Ста(м-н)+Бул !?

- Поздрав - и проверявай: ЗАЩОТО ДВЕ ГЛАВИ МИСЛУТ ПО-ДОБРЕ ОТ ЕДНА - казва народа ни?!

Не съм имал време нито желание да търся точното значение на думата БОСПОР,понеже я считах досега за маловажна но от "прима виста" ще кажа,че тя може да е означавала също и ВЪЗПИР (ВЪЗСПИР): Място на което корабите са били спирани,за да платят данък на охраняващите протока племена. Това би следвало да ни каже че изопачените гръцки обяснения на думата са вятърничава работа,на която могат да вярват само изключително наивни гъркомани.
цитирай
23. get - @ 22. shtaparov -
10.06.2018 20:24
shtaparov написа:

Място на което корабите са били спирани,за да платят данък на охраняващите протока племена. Това би следвало да ни каже че изопачените гръцки обяснения на думата са вятърничава работа,на която могат да вярват само изключително наивни гъркомани.


- Името на/за "Бос+Пор" ... ИДВА ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ... но НЕ-ГРЪЦКИ ЕЗИК!
И ЗАБЕЛЕЖИ - от времена КОГАТО В ИСТОРИИТЕ СЕ ТВЪРДИ - ЧЕ ОСВЕН ГРЪКО-ЕЗИЧНИ - други по тези места не са живели?

Първо:
Отново акцентирайко ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ НА СЪЩЕСТВЕНОТО ?
Думата "Бос" я има ДОКУМЕНТИРАНА НАЙ-РАНО в:
а) латински АЗНАЧАВАЩА БИК-ГОВЕДО;
б) по-ранно от латинското е "тракийското" НЕ-ГРЪЦКО название ... което по "правилата за четене на гръцкия език" звучи ВЮС -> преминало във ВИ(с/з) -> от дало ТОПОНИМА "ВИЗ+ос" -> дало по-късния Б/Византиос -> латинско Византум - Но?
в) на гръцкото Вюс//Вис ОТГОВАРЯ ЛАТИНСКОТО "БОС" ... от латинското БОС ... имаме в българската група езици БОЗайник, БОЗка(женска гръд), глагол БОЗАЯ, прилагателно "бозайниче" ... в англо-саксонската езикова група: "Босом - женска ГРЪД" !

ВТОРО:
Думата ПОРОС - е калка-дублет и синонимна на старо-българската ПЕРЕЗ/ПРез (ново българска) ... накратко Бос-Порос ... не е ВЪЗСПИР ... а е ПРЕКАРВАМ+БИЦИ/крави=говеда!

ТРЕТО: Името на града до този БИЧИ-БРОД = БОС+ПОРОС ... се е наричало БИЧЕ+СТОЯЛИЩЕ ... където явно са се съсредоточавали животните ПРЕДИ ДА БЪДАТ ТРАНСПОРТИРАНИ през ПРОЛИВА с име БосПор?

ЧЕТВЪРТО: Но тези думи ГИ НЯМА В АНТИЧЕН ГРЪЦКИ ... има ги в средновековен БЪЛГАРСКИ(по простата причина, че по-старите ни документи са унищожени или нарочени "за гръцки" такива !)? Схващаш ли КЪДЕ Е УЛОВКАТА - при лингвисти-етимолози и историците КОИТО ПИШЕЙКИ ЛЪЖИ СА "СЪЗДАВАЛИ ИСТОРИЯ НА ГЪРЦИТЕ" ... за сметка на НАШИТЕ ПРЕДЦИ ... ПО-СТАРИ ПОСЕЛЕНЦИ ПО ТЕЗИ, от преди ЕГИПЕТСКИТЕ-СЕМИТИ(гърци) да се поселят по нашите ЗЕМИ И УЗУРПИРАТ - НАША КУЛТУРА, МИТ, ТРАДИЦИИ и ЕЗИК?

- Поздрав!
цитирай
24. shtaparov - Място на което корабите са били ...
12.06.2018 18:55
get написа:
shtaparov написа:

Място на което корабите са били спирани,за да платят данък на охраняващите протока племена. Това би следвало да ни каже че изопачените гръцки обяснения на думата са вятърничава работа,на която могат да вярват само изключително наивни гъркомани.


- Името на/за "Бос+Пор" ... ИДВА ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ... но НЕ-ГРЪЦКИ ЕЗИК!
И ЗАБЕЛЕЖИ - от времена КОГАТО В ИСТОРИИТЕ СЕ ТВЪРДИ - ЧЕ ОСВЕН ГРЪКО-ЕЗИЧНИ - други по тези места не са живели?

Първо:
Отново акцентирайко ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ НА СЪЩЕСТВЕНОТО ?
Думата "Бос" я има ДОКУМЕНТИРАНА НАЙ-РАНО в:
а) латински АЗНАЧАВАЩА БИК-ГОВЕДО;
б) по-ранно от латинското е "тракийското" НЕ-ГРЪЦКО название ... което по "правилата за четене на гръцкия език" звучи ВЮС -> преминало във ВИ(с/з) -> от дало ТОПОНИМА "ВИЗ+ос" -> дало по-късния Б/Византиос -> латинско Византум - Но?
в) на гръцкото Вюс//Вис ОТГОВАРЯ ЛАТИНСКОТО "БОС" ... от латинското БОС ... имаме в българската група езици БОЗайник, БОЗка(женска гръд), глагол БОЗАЯ, прилагателно "бозайниче" ... в англо-саксонската езикова група: "Босом - женска ГРЪД" !

ВТОРО:
Думата ПОРОС - е калка-дублет и синонимна на старо-българската ПЕРЕЗ/ПРез (ново българска) ... накратко Бос-Порос ... не е ВЪЗСПИР ... а е ПРЕКАРВАМ+БИЦИ/крави=говеда!

ТРЕТО: Името на града до този БИЧИ-БРОД = БОС+ПОРОС ... се е наричало БИЧЕ+СТОЯЛИЩЕ ... където явно са се съсредоточавали животните ПРЕДИ ДА БЪДАТ ТРАНСПОРТИРАНИ през ПРОЛИВА с име БосПор?

ЧЕТВЪРТО: Но тези думи ГИ НЯМА В АНТИЧЕН ГРЪЦКИ ... има ги в средновековен БЪЛГАРСКИ(по простата причина, че по-старите ни документи са унищожени или нарочени "за гръцки" такива !)? Схващаш ли КЪДЕ Е УЛОВКАТА - при лингвисти-етимолози и историците КОИТО ПИШЕЙКИ ЛЪЖИ СА "СЪЗДАВАЛИ ИСТОРИЯ НА ГЪРЦИТЕ" ... за сметка на НАШИТЕ ПРЕДЦИ ... ПО-СТАРИ ПОСЕЛЕНЦИ ПО ТЕЗИ, от преди ЕГИПЕТСКИТЕ-СЕМИТИ(гърци) да се поселят по нашите ЗЕМИ И УЗУРПИРАТ - НАША КУЛТУРА, МИТ, ТРАДИЦИИ и ЕЗИК?

- Поздрав!

Нямам против че това значение също е възможно- затова споменах,че другото го правя от "прима виста" и без да се задълбочавам. Възможно е биковете да са имали нещо общо с пролива по някаква причина но усещам,че нещо от информацията по случая още ни се губи- затова не се наемам да дам сериозно мнение по въпроса,докато не разбера какво точно е то.
цитирай
25. get - До 24. shtaparov - Уважаеми приятелю - нямам ЗА ЦЕЛ КОНФРОНТАЦИЯ - А НАПРОТИВ ... ?
13.06.2018 23:48
... СЪТРУДНИЧЕСТВО НА ПОЛЗУ РОДУ!
shtaparov написа:

Нямам против че това значение също е възможно- затова споменах,че другото го правя от "прима виста" и без да се задълбочавам. Възможно е биковете да са имали нещо общо с пролива по някаква причина но усещам,че нещо от информацията по случая още ни се губи- затова не се наемам да дам сериозно мнение по въпроса,докато не разбера какво точно е то.


- Тук накратко ТИ ДАВАМ ДОПЪЛНИТЕЛНА ЛЕКСИКАЛНО-ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА ПО ВЪПРОСА - и то не само от български а от европейски характер?
- Англо-саксонското(немско) Буфало - идва да каже нашенското БИВОЛ ... а БИК-а >е>БУЛ-а на английски !
Но преди английското Бул=БИК=ВОЛ ... имаме документирана ТРАКИЙСКАТА ДУМА(!) в гръцки език(която и те ползват) и е звучала ВОЛИНТОС//Волче ... като казват, че е УМАЛИТЕЛНАТА ФОРМА НА ДУМАТА ... тоест имаме ВОЛ+<интос=нце> съвременно значение/звучение в български:ВОЛ-енце?
- Инак прото-кореновата явно е звучала/произнасяла се е наместо с "В" с "Б"(или е имало колебание в произношение ?) - тъй като при латински, подобната дума е звучала "follis"- говорещо за една по-стара форма на произношение с "Б" ... преминала в "Б/П" ... по-късно "пФ" ?

- Но имаме и ВТОРИ МОМЕНТ ... който започнах с - ИМПЕРАТОРИТЕ "ТРАКИ" - бих ги нарекъл "прото-българи" но живеещи в рамките и като ГРАЖДАНИ НА РИМ ... за разлика от онези ... които след Конституцията на Каракала - остават извън очертаните "граници на РИМ" на Балкани?
- По отношение както на местните "балканск римляни" - така и на тези извън границите - тоест на север от Дунав - е съществувала блестяща переспектива ДА СТАНАТ ЛЕГИОНЕРИ ... от там начева СЪЩЕСТВЕНОТО?
- Бащата на Константин Велики(роден в зап.България) Констанций Хлор ... НЕ Е РИМЛЯНИН А БАЛКАНЕЦ пак от западна България.
- В Британия "Хлор" се утвържадава като император ...от легионерите ПРЕДИМНО БАЛКАНЦИ южно-северни от Дунав!
- Същите тези легионери ... издигат Константин за император ... те и създават КОНСТАНТИНОПОЛ-Б/Византум ...?
цитирай
26. shtaparov - . . . СЪТРУДНИЧЕСТВО НА ПОЛЗУ РОД...
14.06.2018 02:32
get написа:
... СЪТРУДНИЧЕСТВО НА ПОЛЗУ РОДУ!
shtaparov написа:

Нямам против че това значение също е възможно- затова споменах,че другото го правя от "прима виста" и без да се задълбочавам. Възможно е биковете да са имали нещо общо с пролива по някаква причина но усещам,че нещо от информацията по случая още ни се губи- затова не се наемам да дам сериозно мнение по въпроса,докато не разбера какво точно е то.


- Тук накратко ТИ ДАВАМ ДОПЪЛНИТЕЛНА ЛЕКСИКАЛНО-ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА ПО ВЪПРОСА - и то не само от български а от европейски характер?
- Англо-саксонското(немско) Буфало - идва да каже нашенското БИВОЛ ... а БИК-а >е>БУЛ-а на английски !
Но преди английското Бул=БИК=ВОЛ ... имаме документирана ТРАКИЙСКАТА ДУМА(!) в гръцки език(която и те ползват) и е звучала ВОЛИНТОС//Волче ... като казват, че е УМАЛИТЕЛНАТА ФОРМА НА ДУМАТА ... тоест имаме ВОЛ+<интос=нце> съвременно значение/звучение в български:ВОЛ-енце?
- Инак прото-кореновата явно е звучала/произнасяла се е наместо с "В" с "Б"(или е имало колебание в произношение ?) - тъй като при латински, подобната дума е звучала "follis"- говорещо за една по-стара форма на произношение с "Б" ... преминала в "Б/П" ... по-късно "пФ" ?

- Но имаме и ВТОРИ МОМЕНТ ... който започнах с - ИМПЕРАТОРИТЕ "ТРАКИ" - бих ги нарекъл "прото-българи" но живеещи в рамките и като ГРАЖДАНИ НА РИМ ... за разлика от онези ... които след Конституцията на Каракала - остават извън очертаните "граници на РИМ" на Балкани?
- По отношение както на местните "балканск римляни" - така и на тези извън границите - тоест на север от Дунав - е съществувала блестяща переспектива ДА СТАНАТ ЛЕГИОНЕРИ ... от там начева СЪЩЕСТВЕНОТО?
- Бащата на Константин Велики(роден в зап.България) Констанций Хлор ... НЕ Е РИМЛЯНИН А БАЛКАНЕЦ пак от западна България.
- В Британия "Хлор" се утвържадава като император ...от легионерите ПРЕДИМНО БАЛКАНЦИ южно-северни от Дунав!
- Същите тези легионери ... издигат Константин за император ... те и създават КОНСТАНТИНОПОЛ-Б/Византум ...?

За БУЛ=ВУЛ (ВОЛ) и БЪФАЛО= БИВОЛО (БИВОЛЪ) съм напълно съгласен а за думата БОС (ВОС) трябва да приемем,че е получена от съкращението ВОЛС (ВОЛЕС,ВОЛЕЦ)-ВОС,което е възможно на теория но малко непривично. БОС тогава е по-близо до нашенското БОК (БИК),като е получено от прехода К-С (Кентум-Сатем) и е близко до аналогичната "лъкаща" форма БОЛК (ВОЛК),обозначаваща едно от свещените животни на Марс. Хубаво е да добавя,че формата БИЗАНТЕ (ВИЗАНТЕ) има същото окончание като думата ВОЛЕНТЕ (Волетъ,Волец без носовката) което значи,че и тя е умалителна като нея и съответно означава БИЗАТЕ (без носовката) т.е. БИКАТЕ (БИКАТЪ,БИКЪТ а в умалит.форма: БИКЕЦ (БИЧЕЦ,БИЧЕТО) от което следва,че Цариград и предхождащото го Българско село е основано след жертвоприношение на бик (биче) или по-вероятно- след като бик (биче,а в по-новите легенди сърна) е показал пътя на хората през пролива! Разсъждавам "на глас" така да се каже но последната теза ще да е вярната: тук се трие легендата за сърната (в случая бичето),която превела (което превело) Хуните (Кимерите) през протока,за да им дари богатствата на отвъдната земя. От това следва,че Българското име на Босфора е било Бичи проток (Бичия проток).
цитирай
27. get - До 26. shtaparov Разсъждавам "на глас" така да се каже :)) - Няма лошо, тъй като и аз не само разсъждавам ... ?
14.06.2018 10:03
... но по-важното ИЛЮСТРИРАМ НА ГЛАС, че наспроти НАЛОЖЕНАТА АКСИОМА ...
I-во
от преди ГРЪЦКАТА и ЛАТИНСКА ПОЯВА НА БЪЛКАНИ ... Е НЯМАЛО ДРУГ ЕЗИК?
- Примерите, кото давам и са от областта на КОМПАРИТИВИСТИКА - ПОКАЗВАТ РЕЗУЛТАТ(и) ЧЕ НА БАЛКАНИ Е СЪЩЕСТВУВАЛ =>и=>ТРЕТИ ЕЗИК<< - ЕЗИК !!!
- Език за който специалистите по ИСТОРИЯ НА ЛИНГВИСТИКА(езикознание) НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ГОВОРЯТ!

II-ро
- Както НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ГОВОРЯТ - ЗА СЛЕДНОТО?
1. Защо ПО-СТАРОТО НАИМЕНОВАНИЕ за "Уста" >> "BOCCA" на латински, е звучало ОСТИА в същия латински език ... каквото е примерно наименованието на града-пристанище на Рим - "Остиа"(виж как го превеждат ?)!
2. Защо за Тържището на ЕДЪР РОГАТ ДОБИТЪК В РИМ ... наименованието е "Форум Боа-риум" ... а го превеждат БИЧИ ДВОР ... Да да, точна така "двор + бос/бик-вол"?

=> Пояснителни бележки:
А. По-старата форма за пазар-"форум" е "ДВОРУМ" на латински.
Б. По-старата форма на БО(у)АР ... е БОС ... станало на БОУ, както е примерно при "балканските римляни"-румънците :)) ... но при които, формата БОУ - дава както БИК ... така и БОУ+ЯР ... което е нашенското и отговарящо на титулатура за ЗНАТНОСТ = "БОЛ+ЯР"

shtaparov написа:

За БУЛ=ВУЛ (ВОЛ) и БЪФАЛО= БИВОЛО (БИВОЛЪ) съм напълно съгласен а за думата БОС (ВОС) трябва да приемем,че е получена от съкращението ВОЛС (ВОЛЕС,ВОЛЕЦ)-ВОС,което е възможно на теория но малко непривично. БОС тогава е по-близо до нашенското БОК (БИК),като е получено от прехода К-С (Кентум-Сатем) и е близко до аналогичната "лъкаща" форма БОЛК (ВОЛК),обозначаваща едно от свещените животни на Марс. Разсъждавам "на глас" така да се каже :))


III-то
1. Не ти(ви) ли се струва НАЙ-МАЛКОТО СТРАННО ... това наличие на КАКТО БЛИЗКА - така и ЧУЖДА, ЛЕКСИКА ... която присъства в НАРОЧЕНИТЕ ЗА ГРЪЦКИ и ЛАТИНСКИ ... ЗАБЕЛЕЖЕТЕ: АНТИЧНИ ЕЗИЦИ?
2.
Още по-странно Е ЧЕ ТОВА Е ЕЗИК ОТ измислената "славянска езикова" група ... за която казват, че е възникнала в древност на място ... от което НЯМА КАК ДА ИМА ИНТЕРФЕРЕНЦИЯ от нея ИЛИ КЪМ НЕЯ ... НА ГЕОГРАФСКИ Д-А-Л-Е-Ч-Е О-Т-С-Т-О-Я-Щ-И ... античен ГРЪЧКИ и античен РИМСКИ език/ци?

IV-то
Как СЛЕД като БЪЛГАРСКИЯ показващ примери за БЛИЗОСТ С ПОСОЧЕНИТЕ ЛЕКСИКАЛНИ ОБРАЗЦИ в латински и гръцки ... в него ТЕ СА НАЛИЧНИ ... а примерно в ДРУГИЯ "СЛАВЯНСКИ" ... руския от МОСКВА ЛИПСВАТ - Защото?
А.
- лат.Остиа, българско УСТА с изобщо не се покрива с руското РОТ!
Б.
- БОС-ВОЛ от там "бозайник" и БОЗАЯ ... нямаме ДУМА АНАЛОГ В "СЛАВЯНСКИЯ" РУСКИ?
В.
- Ако приемем, че латинското БОККА(по-нова за "уста") и българското БУЗА (са от едно семантично-етимологично гнездо ?) ... то В руския"славянски" аналога им е ЩЕКА?
Г.
Ако приемем, че производното и с обща протокоренова "УСТА" за латински и български ... в българския е дала: Устни ... то тогава - къде е руският аналог ГУБЫ?
Д.
- други образци римски-гръцки-български: ОКУЛУС(лат.)-ОССЕ(гр.)-ОКО(бг.) ... ГЛАЗ славянско-руско?

- Отново ВЪЗКЛИЦАВАМ НА ГЛАС ... ама КАКВО СТАВА!?
- Казват БЪЛГАРСКИ И РУСКИ СА СЕ СЪЗДАЛИ ОТ ЕДИН ПРОТО+ОБЩ славянски ЕЗИК ... АКО Е ТАКА - Защо ДОКУМЕНТИРАНО СТАРИ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК ДУМИ ... липсват в нему "РОДСТВЕНИЯ-СЛАВЯНСКИ" и ВЕЛИКО-РУСКИ ЕЗИК?

V-то
- Което само МАРКИРАМ - Граматика?
- Защо ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛОЧЮНИЕ произлезли от РИМСКИЯ ЕЗИЦИ - са без-падежни а от там АНАЛИТИЧНИ ... а най-близкият ни "славянски-руски" е падежен плюс СИНТЕТИЧНО-ОПИСАТЕЛЕН език ... много по-млад от БЪЛГАРСКИЯ?

- Тук ще спра - тъй като поста ще СТАНЕ НАМЕСТО ОБРАЗОВАТЕЛЕН - досадно дълъг и объркващ ... !

- Поздрав и мисли Щапаров - ако някъде бъркам - кажи ... Защото две глави мислят по-добре от една!
цитирай
28. shtaparov - . . . но по-важното ИЛЮСТРИРАМ НА ...
14.06.2018 11:16
get написа:
... но по-важното ИЛЮСТРИРАМ НА ГЛАС, че наспроти НАЛОЖЕНАТА АКСИОМА ...
I-во
от преди ГРЪЦКАТА и ЛАТИНСКА ПОЯВА НА БЪЛКАНИ ... Е НЯМАЛО ДРУГ ЕЗИК?
- Примерите, кото давам и са от областта на КОМПАРИТИВИСТИКА - ПОКАЗВАТ РЕЗУЛТАТ(и) ЧЕ НА БАЛКАНИ Е СЪЩЕСТВУВАЛ =>и=>ТРЕТИ ЕЗИК<< - ЕЗИК !!!
- Език за който специалистите по ИСТОРИЯ НА ЛИНГВИСТИКА(езикознание) НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ГОВОРЯТ!

II-ро
- Както НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ГОВОРЯТ - ЗА СЛЕДНОТО?
1. Защо ПО-СТАРОТО НАИМЕНОВАНИЕ за "Уста" >> "BOCCA" на латински, е звучало ОСТИА в същия латински език ... каквото е примерно наименованието на града-пристанище на Рим - "Остиа"(виж как го превеждат ?)!
2. Защо за Тържището на ЕДЪР РОГАТ ДОБИТЪК В РИМ ... наименованието е "Форум Боа-риум" ... а го превеждат БИЧИ ДВОР ... Да да, точна така "двор + бос/бик-вол"?

=> Пояснителни бележки:
А. По-старата форма за пазар-"форум" е "ДВОРУМ" на латински.
Б. По-старата форма на БО(у)АР ... е БОС ... станало на БОУ, както е примерно при "балканските римляни"-румънците :)) ... но при които, формата БОУ - дава както БИК ... така и БОУ+ЯР ... което е нашенското и отговарящо на титулатура за ЗНАТНОСТ = "БОЛ+ЯР"

shtaparov написа:

За БУЛ=ВУЛ (ВОЛ) и БЪФАЛО= БИВОЛО (БИВОЛЪ) съм напълно съгласен а за думата БОС (ВОС) трябва да приемем,че е получена от съкращението ВОЛС (ВОЛЕС,ВОЛЕЦ)-ВОС,което е възможно на теория но малко непривично. БОС тогава е по-близо до нашенското БОК (БИК),като е получено от прехода К-С (Кентум-Сатем) и е близко до аналогичната "лъкаща" форма БОЛК (ВОЛК),обозначаваща едно от свещените животни на Марс. Разсъждавам "на глас" така да се каже :))


III-то
1. Не ти(ви) ли се струва НАЙ-МАЛКОТО СТРАННО ... това наличие на КАКТО БЛИЗКА - така и ЧУЖДА, ЛЕКСИКА ... която присъства в НАРОЧЕНИТЕ ЗА ГРЪЦКИ и ЛАТИНСКИ ... ЗАБЕЛЕЖЕТЕ: АНТИЧНИ ЕЗИЦИ?
2.
Още по-странно Е ЧЕ ТОВА Е ЕЗИК ОТ измислената "славянска езикова" група ... за която казват, че е възникнала в древност на място ... от което НЯМА КАК ДА ИМА ИНТЕРФЕРЕНЦИЯ от нея ИЛИ КЪМ НЕЯ ... НА ГЕОГРАФСКИ Д-А-Л-Е-Ч-Е О-Т-С-Т-О-Я-Щ-И ... античен ГРЪЧКИ и античен РИМСКИ език/ци?

IV-то
Как СЛЕД като БЪЛГАРСКИЯ показващ примери за БЛИЗОСТ С ПОСОЧЕНИТЕ ЛЕКСИКАЛНИ ОБРАЗЦИ в латински и гръцки ... в него ТЕ СА НАЛИЧНИ ... а примерно в ДРУГИЯ "СЛАВЯНСКИ" ... руския от МОСКВА ЛИПСВАТ - Защото?
А.
- лат.Остиа, българско УСТА с изобщо не се покрива с руското РОТ!
Б.
- БОС-ВОЛ от там "бозайник" и БОЗАЯ ... нямаме ДУМА АНАЛОГ В "СЛАВЯНСКИЯ" РУСКИ?
В.
- Ако приемем, че латинското БОККА(по-нова за "уста") и българското БУЗА (са от едно семантично-етимологично гнездо ?) ... то В руския"славянски" аналога им е ЩЕКА?
Г.
Ако приемем, че производното и с обща протокоренова "УСТА" за латински и български ... в българския е дала: Устни ... то тогава - къде е руският аналог ГУБЫ?
Д.
- други образци римски-гръцки-български: ОКУЛУС(лат.)-ОССЕ(гр.)-ОКО(бг.) ... ГЛАЗ славянско-руско?

- Отново ВЪЗКЛИЦАВАМ НА ГЛАС ... ама КАКВО СТАВА!?
- Казват БЪЛГАРСКИ И РУСКИ СА СЕ СЪЗДАЛИ ОТ ЕДИН ПРОТО+ОБЩ славянски ЕЗИК ... АКО Е ТАКА - Защо ДОКУМЕНТИРАНО СТАРИ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК ДУМИ ... липсват в нему "РОДСТВЕНИЯ-СЛАВЯНСКИ" и ВЕЛИКО-РУСКИ ЕЗИК?

V-то
- Което само МАРКИРАМ - Граматика?
- Защо ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛОЧЮНИЕ произлезли от РИМСКИЯ ЕЗИЦИ - са без-падежни а от там АНАЛИТИЧНИ ... а най-близкият ни "славянски-руски" е падежен плюс СИНТЕТИЧНО-ОПИСАТЕЛЕН език ... много по-млад от БЪЛГАРСКИЯ?

- Тук ще спра - тъй като поста ще СТАНЕ НАМЕСТО ОБРАЗОВАТЕЛЕН - досадно дълъг и объркващ ... !

- Поздрав и мисли Щапаров - ако някъде бъркам - кажи ... Защото две глави мислят по-добре от една!

Проблемът на руските "учени",които фалшифицират историята и наричат Българоидните езици "славянски" е сериозен и няма да задълбавам в техните объркани разсъждения а ще добавя,че без Българска теория за произхода на "славянските" езици те остават като паднали от Марс или донесени от Алфа центавър. Паралели между Български и руски все пак има и то огромни- отделен въпрос е това,че старолатинските форми идват от Български форми- не от руски. Примерите които си дал обаче наистина произлизат от едни и същи семантични гнезда,всички до един по простата причина,че "руския" език е вид Български- ето кратка справка за това:

1. Буза= Вуса (Въса т.е Марсова)),Бока= Вока (Марсова) а Щека= Сека (Марсова или част от тялото,която при жертвоприношение се посвещава на Сечащия бог).
2. Уста= Паста (Пастъ,Паст) ще рече Пища (Храна т.е.Орган,който при жертвоприношение се посвещавал на Сатурн). Съответно Губы (Губъй)= Губий (оттам Убий,Погубвай) заради това,че хищниците убиват своите жертви за да ги изядат. Губий е разбира се Губел (Погубения) бог,т.е. Сатурн: от неговото Българско име е дори думата Гявол (Гюбел,Губел).
цитирай
29. get - Проблемът на руските "у...
14.06.2018 11:48
shtaparov написа:

Проблемът на руските "учени",които фалшифицират историята и наричат Българоидните езици "славянски" е сериозен и няма да задълбавам в техните объркани разсъждения а ще добавя,че без Българска теория за произхода на "славянските" езици те остават като паднали от Марс или донесени от Алфа центавър. Паралели между Български и руски все пак има и то огромни- отделен въпрос е това,че старолатинските форми идват от Български форми- не от руски.


- Не говоря за "проблема руско-съветски учени" ... А ЗА НАЛОЖЕНИТЕ НИ от тях ТЕОРИИ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ПРОИЗХОД НА НАС - като НАРОД и ЕЗИК?

- Все още в УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ ЩЕ ПРОЧЕТЕШ - За ...
А.
Преселилите се ПРЕЗ ПЕТИ ВЕК от Зад-Карпатието СЛАВЯНИ - които после станали БЪЛГАРИ И ...
Б.
Дошлите през СЕДМИ ВЕК - прабългари, които са тюрки ... ама може би сармати, тоест ИРАНЦИ?

ВТОРО:
Какво е за теб РУСНАК - това което е закрепено КАТО ЕКЗОНИМ през ранно средновековие за БЛИЗКО РОДСТВЕНО НАМ НАСЕЛЕНИЕ обитаващо поречието на рука Днепър (Киевска Рус) или едно население ОТ ВОДОСТОКА между горното течение на река ВОЛГА и ОКА ... известно до ПЕТЪР ПЪРВИ ... като МОСКОВИТИЯ още и ТАРТАРИЯ?

ЗА МЕН СПОЦИАЛНО - Коректно къмто исторически сведения и истина е РУС(етно-названието следва да се отнася, къмто народа и държавното образувание !) на КИЕВ, тоест КИЕВСКА РУС ... а другата Московска(не се е наричала РУС !) - поне до начало на 18-ти век ... Тя ни е е родствена единствено ПО ЕЗИК - ЕЗИКА ни ПРЕНЕСЕН ТАМ НА БАЗА ЦЪРКОВНО-ЛИТУРГИЧНИЯ СТАРО-БЪЛГАРСКИ ЕЗИК//литература ... който те упорито държат да НАРИЧАТ "старо" още и "църковно"-СЛАВЯНСКИ?

- По отношение етимологичните интерпретации от втората част на поста ... не мога да коментирам.

- Поздрав!

П.П.
А по отношение КАК Е ПОПАДНАЛ СТАРО-БЪЛГАРСКИЯ В МОСКОВСКА-ТАРТАРИЯ ... това става след жестокият удар НАНАСЕН ОТ ТАТАРИТЕ в ПЪРВА ЧЕТВЪРТ НА 13-ТИ век ... Като дължа на отбележа?
- Татари НЯМА, ОЩЕ ПО-МАЛКО МОНГОЛИ ... това са тюрко-езични хора ЖИВЕЕЩИ И ДО МОМЕНТА В ЗАПАДЕН КИТАЙ - известни като "уйгури" - това на практика са "татаро-монголите"!
- Вследствие на тяхната военно инвазия ПАДА ПЪРВООБРАЗА НА ДВЕТЕ БЪЛГАРИИ ... тази от ВОЛГА и ВТОРАТА по ДОН-ДОНЕЦ и ХОПЕР!
- Голяма част от това население СЕ ИЗСЕЛВА В ЗЕМИТЕ ОБИТАВАНА ОТ УГРО-ФИНИ до ПРЕДИ ТОВА!
- Тогава настъпва миксация КАКТО НА ХОРА така и НА ЕЗИЦИ ... от тогава е ПЪРВАТА ПОЯВА НА БЪЛГАРСКИ-ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК над 50-тия паралел северна ширина ... преди това ТАМ НАСЕЛЕНИЕ ЕВРОПЕЙСКО НЯМА ... ИМА ОТДЕЛНИ КИЕВСКО-РУСКО-БЪЛГАРСКИ АРИСТОКРАТИ С ДРУЖИНИТЕ!
- Втората вълна е ПО ВРЕМЕ РАЗПАД НА ЧИНГИЗИДСКАТА ДЪРЖАВА - 15-ти и следващи векове ... когато КЪМ ЦЕНТЪРА МОСКВА - започват да СЕ ПРЕСЪЕДИНЯВАТ ТЕРИТОРИИ НАСЕЛЕНИ СЪС ЕВРОПЕЙСКО, или БЪЛГАРО-ЕЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ!
- Което ВЪПРЕКИ ПО-МАЛКИЯ СИ ПРОЦЕНТ от ОСНОВНОТО УГРО-ФИНСКО НАСЕЛЕНИЕ ... поради по-високата се културна и технологично превъзходство ПРЕДАВАТ НА ПО-ИЗОСТАНАЛОТО МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ ... голяма част ОТ СВОЯ ЛЕКСИКАЛНО-СЛОВЕН ЗАПАС!

- Това СЪВСЕМ НАКРАТКО ... за история и ПРЕНОС НА ЕЗИК БЪЛГАРСКИ - в ОБЛАСТИ, КЪДЕТО ПРЕДИ ТОВА по начало НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛ а са се говорили езици от Семейството на угро-финските!
цитирай
30. eboa - Това с бика е секси.
14.06.2018 13:03
За дамите, бизонът е фалически символ. Предполагам, че фалос произлиза от Александър Фол, или от тракийското ВОЛ. Но траките не са имали азбука, което означава, че са били неграмотни. Както и да е,

в интерес на някакво подобие на историческата наука,

(1) Василий II ликвидира държавата, наречена България. Разделя я на две теми, едната от които нарича България, както темата Македония, нещо като Благоевградска област в днешен смисъл. (С леко отклонение, Благоевградска област може би е кръстена на Блага Димитрова. )

(2) Та, след като Василий ликвидира България, приватизира името й. Е, не го е регистрирал като наименование в Патентното ведомство, но поне гърците не го искат вече. И така, свободното в публичното пространство име България, след ок. 200 години е присвоено от куманите Асен и Петър. Както Калоян в писмата до Папата (присвоил името Папа, от български "поп" :) ) твърди, че е наследник на Петър и Самуил, с които няма нищо общо, нито по права, нито по съребрена линия.

(3) Архиескопията се казва Охридска. Няма никаква връзка със Силистра, Добрич и други села и градове.

(4) Македония се еманципира като държава чрез акт на учредяване (за справка, Търновската конституция или пак Асен и Петър). Няма претенции към името България (което все още не е регистрирано като продукт). И си има архиепископия. Охрид е в Македония. Много е просто.

(5) Никой не може да се позовава на топоними или състояния на картата на света отпреди 1000 години. Въпреки че не знам защо българите не са отнесли въпроса за България (като държава с традиции) пред някой кадия в началото на 15 век, или на 16-ти, или на 17-ти. Гледал съм Великолепния Век. Доста по-добър е от разни истории за "българската" история.










цитирай
31. shtaparov - Проблемът на руските "у...
14.06.2018 15:08
get написа:
shtaparov написа:

Проблемът на руските "учени",които фалшифицират историята и наричат Българоидните езици "славянски" е сериозен и няма да задълбавам в техните объркани разсъждения а ще добавя,че без Българска теория за произхода на "славянските" езици те остават като паднали от Марс или донесени от Алфа центавър. Паралели между Български и руски все пак има и то огромни- отделен въпрос е това,че старолатинските форми идват от Български форми- не от руски.


- Не говоря за "проблема руско-съветски учени" ... А ЗА НАЛОЖЕНИТЕ НИ от тях ТЕОРИИ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ПРОИЗХОД НА НАС - като НАРОД и ЕЗИК?

- Все още в УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ ЩЕ ПРОЧЕТЕШ - За ...
А.
Преселилите се ПРЕЗ ПЕТИ ВЕК от Зад-Карпатието СЛАВЯНИ - които после станали БЪЛГАРИ И ...
Б.
Дошлите през СЕДМИ ВЕК - прабългари, които са тюрки ... ама може би сармати, тоест ИРАНЦИ?

ВТОРО:
Какво е за теб РУСНАК - това което е закрепено КАТО ЕКЗОНИМ през ранно средновековие за БЛИЗКО РОДСТВЕНО НАМ НАСЕЛЕНИЕ обитаващо поречието на рука Днепър (Киевска Рус) или едно население ОТ ВОДОСТОКА между горното течение на река ВОЛГА и ОКА ... известно до ПЕТЪР ПЪРВИ ... като МОСКОВИТИЯ още и ТАРТАРИЯ?

ЗА МЕН СПОЦИАЛНО - Коректно къмто исторически сведения и истина е РУС(етно-названието следва да се отнася, къмто народа и държавното образувание !) на КИЕВ, тоест КИЕВСКА РУС ... а другата Московска(не се е наричала РУС !) - поне до начало на 18-ти век ... Тя ни е е родствена единствено ПО ЕЗИК - ЕЗИКА ни ПРЕНЕСЕН ТАМ НА БАЗА ЦЪРКОВНО-ЛИТУРГИЧНИЯ СТАРО-БЪЛГАРСКИ ЕЗИК//литература ... който те упорито държат да НАРИЧАТ "старо" още и "църковно"-СЛАВЯНСКИ?

- По отношение етимологичните интерпретации от втората част на поста ... не мога да коментирам.

- Поздрав!

П.П.
А по отношение КАК Е ПОПАДНАЛ СТАРО-БЪЛГАРСКИЯ В МОСКОВСКА-ТАРТАРИЯ ... това става след жестокият удар НАНАСЕН ОТ ТАТАРИТЕ в ПЪРВА ЧЕТВЪРТ НА 13-ТИ век ... Като дължа на отбележа?
- Татари НЯМА, ОЩЕ ПО-МАЛКО МОНГОЛИ ... това са тюрко-езични хора ЖИВЕЕЩИ И ДО МОМЕНТА В ЗАПАДЕН КИТАЙ - известни като "уйгури" - това на практика са "татаро-монголите"!
- Вследствие на тяхната военно инвазия ПАДА ПЪРВООБРАЗА НА ДВЕТЕ БЪЛГАРИИ ... тази от ВОЛГА и ВТОРАТА по ДОН-ДОНЕЦ и ХОПЕР!
- Голяма част от това население СЕ ИЗСЕЛВА В ЗЕМИТЕ ОБИТАВАНА ОТ УГРО-ФИНИ до ПРЕДИ ТОВА!
- Тогава настъпва миксация КАКТО НА ХОРА така и НА ЕЗИЦИ ... от тогава е ПЪРВАТА ПОЯВА НА БЪЛГАРСКИ-ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК над 50-тия паралел северна ширина ... преди това ТАМ НАСЕЛЕНИЕ ЕВРОПЕЙСКО НЯМА ... ИМА ОТДЕЛНИ КИЕВСКО-РУСКО-БЪЛГАРСКИ АРИСТОКРАТИ С ДРУЖИНИТЕ!
- Втората вълна е ПО ВРЕМЕ РАЗПАД НА ЧИНГИЗИДСКАТА ДЪРЖАВА - 15-ти и следващи векове ... когато КЪМ ЦЕНТЪРА МОСКВА - започват да СЕ ПРЕСЪЕДИНЯВАТ ТЕРИТОРИИ НАСЕЛЕНИ СЪС ЕВРОПЕЙСКО, или БЪЛГАРО-ЕЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ!
- Което ВЪПРЕКИ ПО-МАЛКИЯ СИ ПРОЦЕНТ от ОСНОВНОТО УГРО-ФИНСКО НАСЕЛЕНИЕ ... поради по-високата се културна и технологично превъзходство ПРЕДАВАТ НА ПО-ИЗОСТАНАЛОТО МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ ... голяма част ОТ СВОЯ ЛЕКСИКАЛНО-СЛОВЕН ЗАПАС!

- Това СЪВСЕМ НАКРАТКО ... за история и ПРЕНОС НА ЕЗИК БЪЛГАРСКИ - в ОБЛАСТИ, КЪДЕТО ПРЕДИ ТОВА по начало НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛ а са се говорили езици от Семейството на угро-финските!

Оригиналните древни руснаци,нека ги наречем пра-руси са напълно изчезнали подобно на древните македони: онези,които днес се наричат Руснаци имат с тях толкова общо,колкото и с естонците. Татарите си ги е имало като тюркизирано Тохарско (Скито-тракийско) племе някъде в Тарим,но то се изселило от там и ето го сега в Европа,със всички характеристики на бялата и дори на нордическата раса,което сочи какъв е расовия тип на чистите татари. Древните Руси са изчезнали още в XIII-XIV век,защото са били Българско племе (племето на русолявите) а онези,които са останали след тях са смесица от различни източноевропейски племена и са наречени руснаци 4-5 века по-късно,около времето на Петър "Велики".
цитирай
32. shtaparov - За дамите, бизонът е фалически с...
14.06.2018 15:35
eboa написа:
За дамите, бизонът е фалически символ. Предполагам, че фалос произлиза от Александър Фол, или от тракийското ВОЛ. Но траките не са имали азбука, което означава, че са били неграмотни. Както и да е,

в интерес на някакво подобие на историческата наука,

(1) Василий II ликвидира държавата, наречена България. Разделя я на две теми, едната от които нарича България, както темата Македония, нещо като Благоевградска област в днешен смисъл. (С леко отклонение, Благоевградска област може би е кръстена на Блага Димитрова. )

(2) Та, след като Василий ликвидира България, приватизира името й. Е, не го е регистрирал като наименование в Патентното ведомство, но поне гърците не го искат вече. И така, свободното в публичното пространство име България, след ок. 200 години е присвоено от куманите Асен и Петър. Както Калоян в писмата до Папата (присвоил името Папа, от български "поп" :) ) твърди, че е наследник на Петър и Самуил, с които няма нищо общо, нито по права, нито по съребрена линия.

(3) Архиескопията се казва Охридска. Няма никаква връзка със Силистра, Добрич и други села и градове.

(4) Македония се еманципира като държава чрез акт на учредяване (за справка, Търновската конституция или пак Асен и Петър). Няма претенции към името България (което все още не е регистрирано като продукт). И си има архиепископия. Охрид е в Македония. Много е просто.

(5) Никой не може да се позовава на топоними или състояния на картата на света отпреди 1000 години. Въпреки че не знам защо българите не са отнесли въпроса за България (като държава с традиции) пред някой кадия в началото на 15 век, или на 16-ти, или на 17-ти. Гледал съм Великолепния Век. Доста по-добър е от разни истории за "българската" история.

"Фалос" иде от Българската дума Фалим (Хваления,Харесвания орган),която има връзка и с нашата дума Фелам (виж "Нефелен")= карам я някак си,"дексам". Това е,защото нашата дума произлиза от корена Кара (Вкарва)- оттам "КАР",но с преход А-У. Асен и Петър не са кумани а Българи и що се отнася за куманите,те са част от частично тюркизираното Българско племе Кимери. Калоян и великите му братя определено са имали роднинска връзка със старите Български царе- инак нямаше така безпроблемно да бъдат признати за владетели от всички Българи. А "Охридската" патриаршия отначало си е била Доростолска,въпреки временно смененото й седалище: както виждаме от документите,чак Василий II я прави окончателно Охридска. Много вероятно е тя отново да се върнеше в Силистра,ако България сключеше надежден мир с "Византия" и подсигуреше тила си откъм Русия. Не е останало обаче време за това- инак то определено щеше да се случи така,както седалището на папата за 70 години е било в Авиньон,но после отново се е върнало в Рим.

А Българите не са можели да отнесат въпроса си към някой кадия в началото на XV век,понеже по това време сме си имали царе и нашенски съдии,затова не се е налагало да опираме до някакви подозрителни кадии,на които и седенето и съденето им е било криво. Турските филми пък не ги коментирам но бих вкарал в затвора онзи,който ни ги пробутва!
цитирай
33. eboa - Става забавно.
14.06.2018 18:25
Във Великопения век има двама евнуси в харема, които са гвоздеят на филма.

Може би и те са българи (защото са скопени) или траки (защото са умни).

Добре че историята си стои на мястото, а ние обсъждаме какво обичат жените. :)
цитирай
34. get - До 32. shtaparov - Щапаров - това ПЪРВО Е НЕСИРИОЗНО - Второ ПОВТАРЯ МОСКОВИТСКИТЕ ... ?
15.06.2018 13:44
... историко-шовинистични ЛЪЖИ ЗА ПРОИЗХОДА на "три-единния" РУССКИЙ НАРОД?

shtaparov написа:

Оригиналните древни руснаци,нека ги наречем пра-руси са напълно изчезнали подобно на древните македони: онези,които днес се наричат Руснаци имат с тях толкова общо,колкото и с естонците. Татарите си ги е имало като тюркизирано Тохарско (Скито-тракийско) племе някъде в Тарим,но то се изселило от там и ето го сега в Европа,със всички характеристики на бялата и дори на нордическата раса,което сочи какъв е расовия тип на чистите татари. Древните Руси са изчезнали още в XIII-XIV век,защото са били Българско племе (племето на русолявите) а онези,които са останали след тях са смесица от различни източноевропейски племена и са наречени руснаци 4-5 века по-късно,около времето на Петър "Велики".


За илюстрация ПРАВИЛНОСТТА НА ТВЪРДЕНИЕТО МИ - ето ти текст на ЕДИН ВЕЛИКО-РУСКИ "СЛАВИСТ" от "украински" - произход ... ПОВТАРЯЩ ЛЪЖИТЕ НА "ГОЛЕМИЯ БРАТ" - за срам на него ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА И-С-Т-И-Н-С-К-А-Т-А - а това е ... "КИЕВСКА РУС"!!!

Цитат ... с мои коментари - за съдбата НА БЪЛГАРИТЕ от Дон-Донец-Хопер и Волжските такива?

„В историографии советского периода, несмотря на существование определнных различий во взглядах на етническою историю времен Киевской Руси, в целом определилас ЕДИННАЯ КОНЦЕПЦИЯ ОБЩНОСТИ ПРОИСХОЖДЕНИЕ НЫНЕ СУЩЕСТВУЮЩИХ ВОСТОЧНО СЛАВЯНСКИХ НАРОДОВ (!).”
- В какво се е състояла тази така ПРИЕТА КОНЦЕПЦИЯ? – Пак ни обясняват в същият цитат!
„Ни украинцев, ни русских, ни белорусов, тогда еще НЕ БЫЛО, а была древне русская народност, на базе которой во второй половине XIII – XIV веков, произходило формирование трех родственных народов.
Тем самым, как будто снимался и вопрос о старшинстве. Никто не старший и никто не младший.

В реалной жизни ситуация не выглядела столь благостной. Приоритет в древнерусской истории признавался все же за русским народом. Считалось вполне естествено начинать его историю со времен Киевской Руси а неприемлимым (а иногда и не безопасным)делат то же по отношение по отношению, к украинской истории.
Обвинение в „киевоцентризме”, в таких случаях было само безобидным.”

- Отново в същата книга:”Древнеруская народност” от П. П. Толочко, имаме даден и топоса(географията) на която се простирала тази ДРЕВНОРУСКА НАРОДНОСТ. От Карпати и устие на Дунав, по диагонал до Урал(пред). От Великий Новгород до Черно море, с граница Кавказ(и Волга).
II. На нас каква роля ни бе отредена? - на малък „славянски” народ, който е представител на „южните славяни” … имал малшанса, да бъде завладян от ТЮРКИте с име „прабългари”. Но тъй като последните били малобройни, генофонда им се претопил, с езика им станало същото – останало само името им, с която била наречена България.
Тезата, че ПРАБЪЛГАРИТЕ СА ТЮРКИ, първоначално е залегнала в историческата мисъл, още от Екатерина Велика – ако не ми вярвате, СПРАВКА – нейният „платоничен приятел” Франсоа-Мари Аруе(известен ни повече с името Волтер), справка книгата му „Кандид” (1759)… търси описанието на битките между „българи” и „авари”?
Ръкописът на императрица Екатерина ІІ “За българите и хвалисите” 1767г.
Така се ражда легенда, че българите са тюркоезични, понеже, действително Волжка България след ХII в. е отюрчена, когато след ХІІІ в. попада под Монголо-татарско иго.
цитирай
35. zaw12929 - Охридската архиепископия до края ...
15.06.2018 13:47
Охридската архиепископия до края на своето съществуване в 1767 г. била наричана Българска... ВСИЧКО ТОВА НИ ОТНЕ "БЕРЛИНСКИЯТ КОНГРЕС" - ТЕ НИ УНИЩОЖАВАТ НЕ ОТ СЕГА!
цитирай
36. get - - Кои са те - НАЗОВЕТЕ ГИ ПОИМЕННО...
15.06.2018 15:59
- Кои са те - НАЗОВЕТЕ ГИ ПОИМЕННО?

zaw12929 написа:
Охридската архиепископия до края на своето съществуване в 1767 г. била наричана Българска... ВСИЧКО ТОВА НИ ОТНЕ "БЕРЛИНСКИЯТ КОНГРЕС" - ТЕ НИ УНИЩОЖАВАТ НЕ ОТ СЕГА!

цитирай
37. get - До 33. eboa - Става забавно.... във връзка ПРОСТАШКОТО КАТО ПОВЕДЕНИЕ ПРИ ВАС - Ще попитам, както Хрушчов питал КУЛТУРТРЕГЕРИТЕ ... ?
15.06.2018 16:06
eboa написа:
Във Великопения век има двама евнуси в харема, които са гвоздеят на филма.

Може би и те са българи (защото са скопени) или траки (защото са умни).

Добре че историята си стои на мястото, а ние обсъждаме какво обичат жените. :)


... а вие педераст ли сте?

- Вие можете ли да говорите отговорно - или само ще се грухтите - ПО ЗНАЧИМИ ЗА НАС, КАТО НАРОД ВЪПРОСИ?
- Що не се приберете в духовната си кочинка ... ?
цитирай
38. shtaparov - - Кои са те - НАЗОВЕТЕ ГИ ПОИМЕННО...
16.06.2018 05:25
get написа:
- Кои са те - НАЗОВЕТЕ ГИ ПОИМЕННО?

zaw12929 написа:
Охридската архиепископия до края на своето съществуване в 1767 г. била наричана Българска... ВСИЧКО ТОВА НИ ОТНЕ "БЕРЛИНСКИЯТ КОНГРЕС" - ТЕ НИ УНИЩОЖАВАТ НЕ ОТ СЕГА!


Аз ще ги назова отчасти само заради отговора,който очакваш да чуеш: Русия.
цитирай
39. shtaparov - Охридската архиепископия до края ...
16.06.2018 05:26
zaw12929 написа:
Охридската архиепископия до края на своето съществуване в 1767 г. била наричана Българска... ВСИЧКО ТОВА НИ ОТНЕ "БЕРЛИНСКИЯТ КОНГРЕС" - ТЕ НИ УНИЩОЖАВАТ НЕ ОТ СЕГА!

Разбира се- "те" ни унищожават още от времето на Иван "Грозни",Петър "Велики" и Екатерина "Велика".
цитирай
40. shtaparov - . . . историко-шовинистични ЛЪЖИ ЗА ...
16.06.2018 05:34
get написа:
... историко-шовинистични ЛЪЖИ ЗА ПРОИЗХОДА на "три-единния" РУССКИЙ НАРОД?

shtaparov написа:

Оригиналните древни руснаци,нека ги наречем пра-руси са напълно изчезнали подобно на древните македони: онези,които днес се наричат Руснаци имат с тях толкова общо,колкото и с естонците. Татарите си ги е имало като тюркизирано Тохарско (Скито-тракийско) племе някъде в Тарим,но то се изселило от там и ето го сега в Европа,със всички характеристики на бялата и дори на нордическата раса,което сочи какъв е расовия тип на чистите татари. Древните Руси са изчезнали още в XIII-XIV век,защото са били Българско племе (племето на русолявите) а онези,които са останали след тях са смесица от различни източноевропейски племена и са наречени руснаци 4-5 века по-късно,около времето на Петър "Велики".


За илюстрация ПРАВИЛНОСТТА НА ТВЪРДЕНИЕТО МИ - ето ти текст на ЕДИН ВЕЛИКО-РУСКИ "СЛАВИСТ" от "украински" - произход ... ПОВТАРЯЩ ЛЪЖИТЕ НА "ГОЛЕМИЯ БРАТ" - за срам на него ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА И-С-Т-И-Н-С-К-А-Т-А - а това е ... "КИЕВСКА РУС"!!!

Цитат ... с мои коментари - за съдбата НА БЪЛГАРИТЕ от Дон-Донец-Хопер и Волжските такива?

„В историографии советского периода, несмотря на существование определнных различий во взглядах на етническою историю времен Киевской Руси, в целом определилас ЕДИННАЯ КОНЦЕПЦИЯ ОБЩНОСТИ ПРОИСХОЖДЕНИЕ НЫНЕ СУЩЕСТВУЮЩИХ ВОСТОЧНО СЛАВЯНСКИХ НАРОДОВ (!).”
- В какво се е състояла тази така ПРИЕТА КОНЦЕПЦИЯ? – Пак ни обясняват в същият цитат!
„Ни украинцев, ни русских, ни белорусов, тогда еще НЕ БЫЛО, а была древне русская народност, на базе которой во второй половине XIII – XIV веков, произходило формирование трех родственных народов.
Тем самым, как будто снимался и вопрос о старшинстве. Никто не старший и никто не младший.

В реалной жизни ситуация не выглядела столь благостной. Приоритет в древнерусской истории признавался все же за русским народом. Считалось вполне естествено начинать его историю со времен Киевской Руси а неприемлимым (а иногда и не безопасным)делат то же по отношение по отношению, к украинской истории.
Обвинение в „киевоцентризме”, в таких случаях было само безобидным.”

- Отново в същата книга:”Древнеруская народност” от П. П. Толочко, имаме даден и топоса(географията) на която се простирала тази ДРЕВНОРУСКА НАРОДНОСТ. От Карпати и устие на Дунав, по диагонал до Урал(пред). От Великий Новгород до Черно море, с граница Кавказ(и Волга).
II. На нас каква роля ни бе отредена? - на малък „славянски” народ, който е представител на „южните славяни” … имал малшанса, да бъде завладян от ТЮРКИте с име „прабългари”. Но тъй като последните били малобройни, генофонда им се претопил, с езика им станало същото – останало само името им, с която била наречена България.
Тезата, че ПРАБЪЛГАРИТЕ СА ТЮРКИ, първоначално е залегнала в историческата мисъл, още от Екатерина Велика – ако не ми вярвате, СПРАВКА – нейният „платоничен приятел” Франсоа-Мари Аруе(известен ни повече с името Волтер), справка книгата му „Кандид” (1759)… търси описанието на битките между „българи” и „авари”?
Ръкописът на императрица Екатерина ІІ “За българите и хвалисите” 1767г.
Така се ражда легенда, че българите са тюркоезични, понеже, действително Волжка България след ХII в. е отюрчена, когато след ХІІІ в. попада под Монголо-татарско иго.

С други думи както виждаме нашите деди бяха обявени за "тюрки",за да бъдем обявени днешните Българи за руснаци т.е. за потомци на "древните руси",които СА ДЛЪЖНИ час по-скоро да се върнат към своите "истински" корени!
цитирай
41. shtaparov - Във Великопения век има два...
16.06.2018 05:42
eboa написа:
Във Великопения век има двама евнуси в харема, които са гвоздеят на филма.

Може би и те са българи (защото са скопени) или траки (защото са умни).

Добре че историята си стои на мястото, а ние обсъждаме какво обичат жените. :)

Ако героите на "великолепния" век живееха в средата на ХХ в.,всичките щяха да бъдат избесени за престъпления срещу човечеството,а султанът им за назидание щеше да бъде "монтиран" в центъра на някой площад,за да го плюят хората и да хвърлят парчета месо от него на домашни прасета и улични кучета. Звучи гадно но точно това щеше да му се случи от което следва,че той просто е извадил късмет- невероятен,неописуемо щедър късмет!...
цитирай
42. shtaparov - Във Великопения век има двама ев...
23.06.2018 03:31
get написа:
eboa написа:
Във Великопения век има двама евнуси в харема, които са гвоздеят на филма.

Може би и те са българи (защото са скопени) или траки (защото са умни).

Добре че историята си стои на мястото, а ние обсъждаме какво обичат жените. :)


... а вие педераст ли сте?

- Вие можете ли да говорите отговорно - или само ще се грухтите - ПО ЗНАЧИМИ ЗА НАС, КАТО НАРОД ВЪПРОСИ?
- Що не се приберете в духовната си кочинка ... ?

Той явно не е видял въпроса ти,понеже не му се занимава с тази тематика- написал е нещо мимоходом и е забравил за какво говорим,защото темата не му е интересна. На нас обаче темата ни харесва и ще продължим да я разискваме,докато историческата истина не си пробие път и не стигне до учебниците по Българска история.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816282
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136737
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи