Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2018 20:04 - АНАЛИЗЪТ ОТКРИВА ТАЙНИТЕ НА АТИЛА И АВИТОХОЛ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 22377 Коментари: 42 Гласове:
48

Последна промяна: 15.04.2018 05:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                          АНАЛИЗЪТ ОТКРИВА ТАЙНИТЕ НА АТИЛА И АВИТОХОЛ
(Посвещавам това изследване на тримата велики основоположници на реалистичната историческа школа у нас- Свети отец Паисий Хилендарски,Георги Стойков Раковски и проф. д-р Ганчо Ценов)


   Авитохол е първия владетел oт рода Дуло,споменат в "Именника на Българските князе". Началото на неговото царуване се поставя oт различните автори в 153 г. от н.е.,165 г.,175 г.,441 г. и т.н. Липсата на повече информация превръща този княз в легендарен владетел и води до безброй предположения едно от които е това,че Авитохол и Атила са едно и също лице. Това впечатление се засилва от факта,че след Авитохол в "Именника" е записан владетеля Ирник,чието име е много сходно с името на Атиловия син Ернах.

  Днес всеки може да види,че имената Ирник и Ернах (Ернак) са практически еднакви,но имената Авитохол и Атила имат твърде малко допирни точки помежду си. Теоретичната им близост се извежда от съвпадението на първата им буква и по сходните окончания но идеята,че те са едно и също лице среща както безрезервната подкрепа на едни,така и яростното противопоставяне на други учени. "Именникът на Българските князе" поставя Авитохоловото царуване 300 години преди онова на Атила и на сина му Ернах (Ирник) но твърдението,че Авитохол е живял цели 300 години доскоро нямаше разумно обяснение.

  След намесата на "Ангеловия анализ" в спора везните решително натежаха в полза на твърдението,че Атила и Авитохол са едно и също лице,а имената им обозначават един и същ езически бог,култът към който бил застъпен в древна България. Нови проучвания позволиха да погледнем на тези имена под друг ъгъл и да вникнем в техния древен произход,след което тяхната идентичност не би могло да бъде подлагана на никакви съмнения.

  Доказателствата стават ясни,когато човек се запознае с истинското значение на въпросните имена и с потайния смисъл,който дедите ни са влагали в тях.

1. Атила= Атхила (с добавено "Х" в типичен Български стил),т.е. Ахила (Ахилъ). Значи е доста вероятно Атила да е кръстен на легендарния боец от Троянската война- един от най-любимите на Александър Велики герои. Името "Атила" в почти непроменен вид е ползвано и от древните римляни: магистратът Sextus Atilius Saranus (Секст Атилий Саран т.е. Атила Каран Шести) е висш управник на Римската република през 155 г. пр. Хр. Разликата между формите "Атилъ" и "Ахилъ" е много по-малка от онази между имената Санде и Александър,Гошо и Хорхе,Димитър и Митко,Ванчо и Джон. Името Атила присъства в много европейски езици: формите Атли и Ашли са останали в английския език от народа Болг или от Скитските племена Англи и Сакси. Подобни имена има в почти всички стари европейски езици- Квинт Атал,Атилий и Авила в латинския,Атал у древните македонци,Аталиат в "гръковизантийския",Етелка (Атилка) в еврейския,Акиле (Атиле) в италианския,Итил (Атил) в хазарския,Тотила в готския и т.н.

  Тези форми на името не подсказват ясно кое е неговото Българско значение,нито обясняват неговия смисъл. Днешните турци и унгарци го ползват под влияние на своите ренесансови увлечения,понеже през XIX-XX век са го виждали в западноевропейски учебници и са го приели за свое,но то не е тяхно а наше. В стария Български език го има под форми като Татила (Татулъ),Батила (Батуля,Батулия),Батий (Атий,Атил) и пр.

  Многото различни имена на един и същи бог са неизменно правило у езичниците: богинята Луна е имала над 100 имена в гръко-римския пантеон а индийския бог Вишну,чийто култ е жив и днес има около 1000 различни имена. Това веднага включва вероятността някой вариант от тези имена да е бил познат дори на древните тюрки,които са били Скито-иранско племе преди да се изродят и да се смесят с Монголи и Мангали но съвсем не означава,че името е изконно тяхно.

  Името Атила (Атилъ) има лесно разпознаваема Българска етимология,която е забелязвана и друг път от проучвателите но те не са могли да обяснят точните причини,които са накарали Българите да сложат на обожествения владетел точно това име. По тази причина Българския му произход е игнориран и дори отричан до момента,в който точното обяснение вече е открито а причините- надеждно установени. Смисълът на името е прост,понеже е свързан с "готската" (т.е. Българска) дума АТА,която означава БАЩА или буквално ТАТА (Тате,Татко) от което стигаме до логичния извод,че пълногласна форма на името е ТАТИЛА а нейното буквално значение- "Хермесчето" ("Малкия",Земния Хермес,Бащичко) понеже думата Тата (Ата) го свързва с Бога Баща,чийто служител и дори атрибут е Богът на Гърма. Друго значение на "усложнената" форма Атхила (Атхилъ) е А"Тохол (О"Тохол) т.е. Хермесчето,с добавена езикова "протеза".

  Култът към бог Хермес е засвидетелстван в стара България от писмата на княз Борис "Първи" до папата в които пише,че Българите имали обичай да се къпят в сряда и петък заради Хермес,чиято слава чествали в тия дни. Защо точно сряда и петък,не е трудно да се догадим- срядата е митологично потвърдения стародавен свещен ден на бог Хермес а петък вероятно е денят,в който Великия княз Атила е починал и така го е превърнал в свещен за Българите ден. Затова и търговията или селскостопанския пазар,посветен на бог Хермес официално се правел 2 дни в седмицата- сряда и петък,а в християнско време петъкът изглежда е преместен в събота,за да съвпадне с почивния ден (Събота на Господа),която някога е била първохристиянската "неделя".

  Това е точното значение на името Атила и всички други,включително турко-унгарски обяснения за него са безсмислени,понеже са "сметки без кръчмар" т.е.: издирване на турко-маджарско теле под Българския вол. Сега остава да намерим точно обяснение на името Авитохол и да видим има ли то допирни точки с бога Хермес,чието име носи великият Атила.

2. Авитохол= Навитохол (с възстановяване на I-та съгласна),ще рече Нови Тохол (Новият Хермес). Означава още Савитопол (Савятополх,Святополк). Името Святополк,ползвано през IХ-Х в. във Великоморавия а през XI в. в "Киевска" Русия т.е. в древните земи на Стара Велика България означава Святоперк (с прех. Л-Р) или Свети Перкун,което означава Светия Гръм (Свети Хермес). Друга диалектна форма на името ТОХОЛ (ТОХУЛ) откриваме в "Именника" и в Българския календар,където бог Хермес е обозначен с термина ТОХЪ (ТОХО,ТОХ).
            image

   Думата НАВИ вместо НОВИ (Нов) се оказва съвсем неслучайна: Петър Добрев установява в своите проучвания,че един Български храм в древна Бактрия носел името НАВ БИХАР,което значело буквално "Новия храм". Пак той установява,че думата НАВ вместо "Нов" се е срещала в езика на древните Българи край Волга. В една неизвестна у нас легенда за техния произход пише,че когато Бог наказал хората с потоп,оцелял само един праведен род,който се нарекъл с името НАВ,което значи НОВ ("Великото историческо тайнство" 2009 г.,стр. 210 и "Джагфар тарихи" 2005 г.,стр. 21). Може да ви звучи нескромно но аз твърдя,че от името на този род е дошло името на библейския НОЙ (=НОВ),който оцелял след Потопа а бягащите от вавилонски плен евреи записали легендата за него така,както я чули от каситските (вавилонски,халдейски т.е. Български) жреци,обслужващи седемстепенния 140-метров зикурат в Барс Нимрод (стария Вавилон).

  Има и друго свидетелство за ползването на думата НАВИ (НОВИ,НОВЪ) от древните Българи- това е името СКАНДИНАВИЯ (СКАНДА НОВАЯ,Скандза Новата,Скинта Новата или Нова Скития),което носели северноевропейските земи преди да бъдат превзети от германски католици и населени със "скандинавските" германоидни народи,нахлули в Скандинавия през Дания.

  Формата ТОХОЛ (ТЪФЪЛ),имаща синонимното значение "СИН" в някои памирски езици и в арабски,както установи Петър Добрев,иде да потвърди моите заключения а не да ги опровергае. Както се вижда в "Розетата от Плиска",ТОХОЛ (Хермес) заедно със Слънцето е сред синовете,родени от брака между Бога Баща и Богинята Майка,поради което нашата дума СИН означава СОН (Сонце,Солнце),а алтернативната памирска дума ЗАЙ (Син) означава буквално СОЙ (Произход) и Зайек (Заек,Сояк [Суяк]- свещено животно и атрибут на бога Хермес).

  Сега вече не е трудно да обясним защо в "Именника" пише,че Авитохол е живял 300 години. Тези 300 г. не са паднали от небето,нито са случайна приумица на автора- те са базирани на едно прастаро схващане,че Хермес е живял 300 години а после е "умрял",т.е. отишъл в Подземното царство на Сатурн. Точно така правят и мълниите впрочем,които са първообраз на езическата идея за бога Хермес: те почти винаги тръгват от небето (което е Зевс),достигат земята и "се скриват" под нея,т.е. отиват при Сатурн. В една христоматия,издадена от историчката Райна Заимова и озаглавена "Арабски извори за Българите" (2000 г.) има стотици сведения,потвърждаващи заключенията на Реалистичната Историческа Школа (РИШ) у нас,установила по абсолютно безспорен и безапелационен начин истината за автохтонния произход на Българите. Едно от тях,писано от арабския историк и географ Ал Масуди (Х в.) прави особено силно впечатление и ни помага да разгадаем конкретния случай. То включва цитат от неговата книга "Златните ливади и източниците на бисери" (Арабски извори за Българите 2000 г.,стр. 37-38):

  "След него [Йарад,престола заема] синът му Ахнух [библейския Енох],който е пророкът Идрис... Сабиите считат,че той е Хермес,а Хермес означава Меркурий [в текста е арабското название Утарид]. В книгата си [Корана] Аллах е казал за него,че го е издигнал на "възвишено място" [Сура 19- "Мариам",аят 57]. Неговият земен живот е продължил 300 години и се казва,че е живял дори повече от това. Той е първият,който е правил шевове и е шил с игла. Той получил от небето 30 скрижали,а преди това Адам беше получил 21 скрижала а Шейт- 29,в които имаше възхвали и молитви. Неговият син Матушаллах ибн Ахнух [библейския Матусал] продължи да облагородява страната [земята] и [получи пророческа] светлина върху лицето си. Родиха му се деца а хората говорят,че много деца му се родили и че булгар,русите и славяните са негови деца. Живял е 960 години..."

   Ето кратък списък на данните,които научаваме от този цитат и сведението,което прави тясна връзка с владетеля Авитохол:

1. Споменава се владетел който е обожествен и се превърнал в бог Хермес. Той живял 300 години- толкова,колкото е записано в "Именника" за Авитохол.

2. Името на владетеля Ахнух се родее с формата Автух,позната в Памир като "Авитух" (Авитох-ар,Автох-ол: прех. Р-Л) а в днешна Украйна- като Явтух.

3. Този владетел носи едно от имената на бог Хермес (Меркурий).

4. Неговият син Матушаллах (Матусал) е дядо на Ной според Библията,но и баща на Българите според Ал Масуди. От това следва,че по Библейските схващания древните Българи са предпотопен народ- чичовци на Ной.

5. Българите са рождени братя на русите и славяните.

6. Броят на древните Българи е бил необичайно голям.

7. Славяни и руси не са едно и също нещо,а отделни родствени народи.

8. Древните Българи няма как да не са почитали споменатия обожествен владетел под едно или друго име,след като той е един от техните предци.

9. Иглата за шиене символизира занаятите на Хермес и като такава е царски атрибут в древна Тракия заедно с вретеното. Споменатото по-горе поверие обяснява защо в гробовете на някои халколитни Български царе от Варненския некропол се откриват каменни и костени игли,прешлени за втерено и дори ритон (в случая мраморен)- типичен царски атрибут на техния наследник Кубрат и на Българския владетел,оставил съкровището в Наги сент Миклош.
                  image
image
                                   Каменен прешлен за царско вретено                                                        image

                           Каменен ритон от Варненския халколитен некропол
                                                     image

  Тристате години на Хермес и тристате години на Авитохол не може да са случайно съвпадение а са остатък от онази месопотамска митология,която Български племена като Касити,Азери,Хабиру (Куберу) и Хурити,представляващи части от индоевропейските Митани и прадеди на Сарматите,са донесли в земите на древна Вавилония преди повече от 3000 години. Затова другото име на Вавилония,което е Халдея (Коладея,Коледая~Коледаря) красноречиво говори какви народи са дошли в Месопотамия и са издигнали великия седемстепенен Вавилонски храм в Барс Нимрод (най-древния Вавилон),станал известен по-късно като "Вавилонската кула".

   От всичко това следва единствено извода,че личното име "Авитохол" означава буквално НОВИЯТ ХЕРМЕС а формата "Свети Перк" (Свети Хермес) потвърждава установения факт,че езичниците са имали обичай да кичат боговете си с епитета "свети" (свят,свещен,сияещ). Познати са римски надписи като SANCTI APOLLONI (На свети Аполон),DIANAE SANCTAE (На света Диана) и т.н.,а у нас още се ползва името на Светия Дух,чийто езически първообраз несъмнено е Свети Дев (Свети Зевс).

  В подкрепа на това становище се явяват многото древни имена,ползвани за обозначаване на същия бог,но от тях ще спомена само няколко:

1. Меркурий (римско име на Хермес)= Мерк-Арий (Мерка-Арий,Меркул: Мерещия се човек),изобразяван често с лък и стрели,с които замервал враговете. Стрелите несъмнено символизират гръмотевиците,подвластни на този бог,затова името му има още едно важно значение- Мелкарий (Мелкарт) и Мелн-арий (Мълнарий,Мълнарят,Хвърлящият мълнии). По този начин разбираме,че римското име на този бог е изведено от Българския език така,както и гръцкото. Сега вече е лесно да си обясним защо митологията счита Хермес за крилат музикант макар и лош,който лесно слиза и излиза от подземния свят. Изобразяват го с крила,понеже "неговият" гръм прелита свободно от небето до земята. Гръмотевиците винаги вдигат голям шум,а шумът бил тълкуван от древните хора като вид нискокачествена "музика",както и музиката била считана като вид висококачествен "шум". След като се удари в земята,електрическия гръмотевичен заряд изчезва безследно- значи Богът на гърма е "слязъл" в подземното царство. Но по време на силна буря гръмотевиците падат една след друга- значи всеки следващ гръм е причинен от същия бог след неговото "излизане" от подземното царство. Ето как разсъждавали древните езичници,които считали тази логика за безупречна.

2. Идрис (друго име на Хермес-Ахнух,споменато в текста на Ал Масуди)= Удрис (Удриш,Удрищ,Удрящ),Индрис (с носовка)= Индрас (Индра),а този епитет отлично приляга на Бога на Гърма.

3. Утарид (арабско име на Хермес,споменато в същия текст)= Ударит (Ударат,Ударът)- друг епитет на същия бог,който арабите са заимствали от нас. Името може да се разтълкува и като Утар-рид (Удар-род,Роден от Удрящия бог).

4. Индра (индоарийски бог на войната и бурите,гръмотевиците и мълниите)= Идра (без носовката),Удра (Удара)- едно от инената на Бога на гърма! Впрочем,всеки адекватно обучен Български езиковед би следвало да може сам да забележи това,без да му се налага да учи каквито и да било чужди езици или митологии:

                                      Индийско изображение на бог Индра
                                                        image 
Съвременна руска скулптура- кумир на бог Индра с изрязан пра-Български йероглиф на челото му (виж http://www.kummir.ru/catalog/details/?id=253):
                        image 

5. Тъндър (Тандър- келтски бог на гърма)= Тандар (Тандра: с преход АР-РА),Тангра (тюркски бог на небето и на гърма),Денгир (шумерски бог на гърма)= Думкар (Думкач,Думкащ- отличен епитет за този бог),Тангароа (полинезийски бог на небето,пряк наследник на Тангра- виж полинезийското "Кохау Ронго-Ронго" и писмените знаци от Мохенджо Даро: преките аналози между тях са поне 300!),Андра (Индра) и т.н. Това име е станало "виновник" за появата на средноазиатското племе Татари (Тантари- с носовка,Тандъри- поклонници на Бога на гърма),които без съмнение са бивше Скито-Българско племе,станало нов народ след вековната си изолация от големия Скито-Български масив.

6. Перуа (хетски бог на бурите)= Перуна (Перунъ).

  В Памир има народ Хунзи (Хунци) родствен на хазарите а също народ Вахани (Вакхани,Бакхини),чието старо име е Вахандури (Вахандур Българ). Родствените на Българите Авари,чиито роднински племена носят имената Бавари,Сувари,Савири и Севери се наричали още Евталити (Хевталити),което значи Автхолити (Авитохолити,Прославящи Новия Хермес). Други имена на Атила,познати от изворите са Ат,Атиле,Атли,Етцел,Айбат (~ Яват,Авит),Автух (в земите на днешна Украйна) и пр.

  Има и други индоевропейски аналози на бог Хермес: скандинавски герой от "Старата Еда" и "Сага за Вьолсунгите" (XIII в.) носи личното име Атли (~Атили) а в стара Британия- името Етла. В скалдовата поезия ATLI е едно от прозвищата на божеството Тор (Хермес),а между IX-XIII в. е имало скандинавски лични имена като Атли Бугласон (Атли= Атил: прех. ИЛ-ЛИ),Атли Игмундсон,Атли Рингсон,Атли ярл Согна и пр. У нас Ате (фам. Атеви) е форма на името Анте (Анто),Ател (Атил) и на думата Тате,от която произлиза "немското" име Ото (=Тото,Тотъ).

  В предишната ми статия (http://shtaparov.blog.bg/politika/2018/01/13/bylgarskiiat-kniaz-otkyrmen-ot-syrna-oceliava-v-troianskata-.1587982) доказах,че Авитохол не е Синът на сърната,както смята големия ни учен Петър Добрев: Синът на сърната е Мизийският (сиреч Български) цар Телеф (Телец),живял по време на Троянската война,и тъкмо неговата история са описали Българите в "Литовската" летопис,изнесена от България след XIV-XV век. Затова името АВИТОХОЛ не може да се свързва с онова обяснение,което той извежда а единствено с моето,което го свързва директно с божественото име на Атила.

  Тук е редно да добавя че езиковата етимология и начинът,по който се тълкуват Хунските имена не са никак маловажни,въпреки склонността на някои да ги подценяват- нали заради тях древните Българи бяха превръщани в средноазиатски "тюрки" и бяха откъсвани от своите Палеопонтийски родови корени подобно на готите,които от Тракийски гети и Скитославяни станаха "германци",без никога да са били такива.

  Освен езиковите обаче има и практически неоспорими календарно-математически данни за това,че Атила и Авитохол са един и същ владетел. Тези данни се извеждат от едно просто изчисление,базиращо се на сведенията от "Именника" и Календарната таблица на Българите. Както вече надеждно установихме,Аспарух реално царува от 668-695 г. а владетелите,царували преди него са живяли и царували общо 515 години. Ако приспаднем от тази цифра 300-те години на Авитохол,които са доказано митологически,ще получим остатък от 215 г. за владетелите,чието царуване е започнало след смъртта на първия владетел от Именника. Тези 215 години ще ни помогнат да разберем кога точно е починал Авитохол,понеже в Именника пише:

  "Тези князе царуваха от онази страна на Дунав 515 години с остригани глави и тогава от тази страна на Дунава дойде Исперих княз,който е също и досега."

   Аспарух реално царува от 668 г.,съгласно установените чрез Календарната таблица данни. От това става ясно,че владетелите след Авитохол с техните общо 215 г. почват своите царувания от 453 г. (668-215= 453) което означава,че Авитохол е починал точно в 453г. и съставителите на "Именника" отлично са знаели това! Щом Аспарух се е възцарил в 668 г.,значи Авитохол е починал в 453 г.- годината на смъртта на великия Атила: точно тази година се получава,когато от началната 668-а г. на Аспарух извадим споменатите по-горе 215 години,през които са царували князете между Аспарух и Авитохол. Този феноменален резултат потвърждава три важни неща:

1. Че реалната година,в която се възцарява Аспарух е наистина 668 г.
2. Че реалната година на смъртта на Авитохол е 453 г.
3. Че съгласно това,Атила и Авитохол от рода Дуло са едно и също лице!

  Един по-задълбочен разбор на данните от старите летописи,"Именника" и Календарната ни таблица поднася още по-интересни почти неизвестни сведения за великия Атила и за неговите наследници. Този прославен член на рода Дуло вероятно е бил червенокос както повечето си роднини а сведенията,за които стана въпрос са следните:

1. Авитохол-Атила е роден в годината Дилом твирем (415 г. по Календарната ни таблица). Значи нашите стари летописци прекрасно са знаели както годината на смъртта,така и рождената година на великия владетел. От израза "Авитохол живя 300 години",употребен в "Именника" става ясно,че там не е фиксирано неговото царуване,а годините на неговия живот макар в изопачен размер от което следва,че Авитохол-Атила е роден в 415 г. понеже тя е най-близката до неговото време година,която се е наричала "Дилом твирем".

2. Атила бил от рода Дуло,а неговите синове и наследници също.

3. Той е приел християнството като млад,докато е живял в Рим.

4. Бил е красив човек- римлянките са го харесвали.

5. Познавал се е лично с папа Лъв I (440-461 г.) и дори е имал близко приятелство с него по времето на престоя си в Рим- затова е изпълнил неговата молба да не напада и разорява града.

6. Погребан е без кремация,понеже е починал от "естествена" смърт а не от насилствена,какъвто у случая с Аспарух.

7. Авторите на "Именника" са знаели точно кога е роден и кога е починал Авитохол-Атила което означава,че Българите са ползвали Календарната ни таблица още в началото на V в. а Българският Календар не е нито тюркски,ни аварски!

8. Изчисленията на големия ни учен ст.н.с. д-р Петър Добрев за началната 165 г. на Авитохол и на Българската държава са погрешни и неточни поради следните няколко причини:

а) Неговата 165 г. е получена чрез подваждане на 600 години от 765 г.,в която по негови сметки се е възцарил Умор. Както показват новооткритите данни обаче,Умор не се е възцарил в 765 а в 763 г.
б) 300-те години на Авитохол са му тържествено придадени от жреците,понеже е бил обожествен и обявен за "Новия Хермес" на Българите,но е починал точно 215 г. преди възкачването на Аспарух.
в) Възкачването на Аспарух не е станало в 680-а,а в 668 г. и от тях не бива да се подваждат 515 г. понеже ще ни подведат,а 215-те години на владетелите между Авитохол и Аспарух,които съвсем точно ще ни кажат кога е починал първия Български владетел,споменат в "Именника".
г) Бащата на Авитохол-Атила,който носел име Мундзук (= Мунчук,Манчук) с "украинско" (т.е. Българско) окончание също бил член на рода Дуло от което следва,че България е основана далеч преди времето на Авитохол-Атила. Името му има ясен аналог в съвременна България- Манджук (виж фам. Манджукови),което говори за голяма близост между Българското племе Хуни и днешния Български народ.

9. Първият летописец на "Именника" явно не е знаел имената и годините на всички Български князе,царували между Атила и Аспарух,заради което обединил техните царувания в 150-те години на Ирник II (Куернак,Хернах). Годината "Дилом твирем" на Ирник ни дава дата 595 г.,а неговото царуване е приключило в година "Дохс твирем" (625 г.),когато престола е зает от Гостун. От текста на документа и от израза "Ирник живя 150 години,родът му е Дуло а годината- Дилом твирем" става ясно че 30-те години,заключени в този период са годините на живот на Ирник,който се е възцарил десетина години преди "Дохс твирем",когато е бил около 20-годишен (към 615 г.). Тази дата до голяма степен е условна понеже нямаме други извори,които да дадат повече информация за царуването на Ирник II (Куернак,Хернах) а при неговото покръстване,което станало между 617-619 г. в Константинопол той е бил на възраст от 22,23 или 24 години: добра възраст за предприемане на начинания,смятани от прякото му обкръжение за авантюри.

  150-те години на Ирник II изглежда не са свързани с езическата митология както 300-те години на Авитохол а летописецът му ги е начислил,за да обясни цифрата от 215 г. между Атила и Аспарух и да запълни годините на липсващите в "Именника" владетели между тях,чиито имена и царувания той не е знаел. По същата причина е вписал и 60-те години живот на Кубрат вместо неговото царуване. Ирник от "Именника" определено не може да е Атиловия син Ернах а е негов по-късен съименник понеже,както видяхме от "Хрониката" на Йоан Никиуски,Ирник е царувал в началото на VII  в. и е споменат с името Куернак,което отговаря на нашето късносредновековно име Хернак.

  Царувалия след него Гостун идва точно в 625 г. и ако върнем от неговото време 150 г. назад,колкото са записани в "Именника" за Ирник ще попаднем във времето на Атиловия син Ернах,но получената 475 г. не може да бъде свързана нито с датата на раждане на Ернах,нито с датата на неговата смърт или възцаряване от което следва,че Ирник от "Именника" не е син на Атила а е негов по-късен потомък. Едноименният син на Атила се възцарил още в 469 г. и царуването му изглежда продължило почти до края на V в. (495-498 г.) а 150-те години на Втория Ирник (Хернах) са му придадени,за да свържат неговото време с времето на Атила (Авитохол).

  В "Именника" е спомената точната година,в която е роден Авитохол заедно с митологичните му години на живот а изчисленията след него са правени въз основа на точната година,в която е починал Атила (453 г.). 453 г. е твърде знакова дата а 153-та (респ.165-а г.) не е такава дата. Според нашия летопис Ирник не е царувал 150 години- той е "живял" 150 год. но не е прекарал целия си живот в царуване а тези години са му придадени,за да се свърже неговото време с времето на Авитохол и на видния му съименник Ирник I (Ернах). Посочена е обаче точната му година на раждане- 595 г. понеже не е реалистично да допуснем,че той е роден в 535 г. и е живял 90 години.

  Затова спряганите като "начало" на Българската държава 153 и 165 г. от н.е.,свързвани от предишни изчисления с Авитохол са неточни и некоректни: Българска държава е имало дори преди Новата ера,но повечето имена на тогавашните нейни владетели (царе и князе) изглежда са изгубени така,както се губят имената на много "микенски" (Пелазгийски),Тракийски,келтски,египетски,асировавилонски и арменски царе. Изчисленията на Петър Добрев за 165 г. като начало на нашата държава са неправилни,понеже са правени чрез приспадане на 600 г. от възцаряването на Умор (765 г.),която реално обаче е 763 г.  Тези 600 години,които използва при своите изчисления също са неточни- те включват 300-те митологични години на Авитохол,което не е правилно понеже "Именникът" не посочва друг владетел преди него,който да ни служи за ориентир в изчисленията и да потвърди реалността на въпросните 300 години.

  Изчисленията на Добрев включват също 85-те год. между възцаряването на Аспарух (680 г.) и възцаряването на Умор (765 г.) които дати обаче са погрешни,както показа Календарната таблица на Българите. Реалната година,в която се възцарява Аспарух е 668 г. а тази на Умор- 763 г. от което следва,че интервалът между тях не е 85,а 95 години. 765 г. е погрешна и по друга причина- тя е изведена от китайския (т.е. Будисткия) календар,а не от Българския. Има и друга логика- не е нормално и логично "Именникът" да спомене Кубратовия чичо Ирник II (Куернак),чието царуване е приключило в 625 г. а после да подмине славното време на великия Атила и знаковата за него 453 г. за да отиде в невзрачната 153 или 165 г.,като остави хронологична празнина от близо 500 години между Ирник и Авитохол. Когато разберем,че Ирник е Куернак- брат на Органа и един от чичовците на Кубрат ни става ясно че всички датировки,които слагат царуването на Авитохол през II в. са погрешни.

10. По времето на Първия летописец било "модерно" да се изтъкват годините на живот на даден владетел,а не годините на неговото царуване. Затова той е вписал точната година,в която на престола се възкачва Курт Кубрат (Шегор вечем,629 г.),пояснявайки това с израза "Курт 60 лет дръжа",но е оставил в текста годините му на живот от което следва че Кубрат,който е царувал между 629-665 г. е роден точно в 605 г. Той станал княз на 24 годишна възраст- нещо характерно за тогавашното време,а между 617-619 г. (т.е. на 12-14 годишна възраст) е бил отведен в Цариград където историците на епохата пишат,че бил покръстен още като дете.

11. Боян-Безмер навярно е роден в годината Шегор вечем  (629 г.),когато баща му Кубрат бил на 24 г. Макар разликата между неговото рождение и рождението на Аспарух да е 3 г. (629 и 632 г.),през това време на Кубрат се родили петима синове понеже по стар езически обичай той имал няколко жени. В онези времена съществувал един странен феномен: приетото от Кубрат християнство не го задължавало да отхвърли езичеството на всяка цена- той изповядвал както едната,така и другата религия и навярно бил върховен жрец и на двете. Първият му син Боян изглежда бил слаб владетел,който започнал да губи войната срещу хазарите или е влязъл в предварителна колаборация с тях. Затова той бил свален от престола подобно на Сабин,а на неговото място е поставен Аспарух. Вредата от предателството на Боян обаче вече била нанесена,затова не е могло да бъде поправена напълно а само частично. Първият летописец на "Именника" изглежда е знаел точно името на годината,в която се е възцарил Боян-Безмер но не е знаел нейния номер и го е извел по презумпция,според годините на живот на Кубрат.

12. Споменатите 61 години "управление" на Аспарух са неговите години на живот до момента,в който е творил Първия летописец на "Именника". Летописецът не е казал изрично дали това са години на управление или години на живот но от големия им размер личи,че са години на живот. Щом Аспарух е царувал до 695 г.,което разбрахме от Календарната таблица,единствената година "Верени алем" която можем да свържем с него е 632 г. а това значи,че той е роден точно тогава,станал княз на 36-годишна възраст (в 668 г.) и е живял 63 години (632-695 г.). "Именникът" обаче е писан по времето,когато Аспарух е бил на 61 години (в 693 г.)- точно 70 години преди Втория летописец на "Именника" да добави 40-те дни царуване,през които управлявал нововъзкаченият на престола Умор до момента,в който са написани последните редове в този ценен документ. Затова Първият летописец е написал в текста думите "И потѡм пріиде на страну Дунаѧ Исперих кнѧз тожде и доселѣ." (После дойде от тази страна на Дунава Исперих княз,който е също и досега)- за да укаже че в момента,в който са зафиксирани 61 години живот на Аспарух,той още си е бил жив и здрав и е живял още известно време след това,в случая още 2 години.

  Сега можем да направим и друго изчисление- Кубрат,роден както разбрахме в 605 г. е бил на 27 години,когато се ражда Аспарух а това е напълно логично за онази езическа древност,в която хората се женели още на 17-18 години. Ако предположим,че Кубрат се е оженил на 18 г. (623 г.) дори при условие,че е имал само една жена,първото му дете трябва да се е родило в 624 г. при което няма никакъв проблем петият му син да се роди в 632 г. (деветата година на брака). Ако пък Тервел,който е живял до 724 г. е роден когато баща му е бил примерно 22 годишен (632+22= 654 г.),значи е живял 70 години (654-724 г.)- напълно нормално за член на аристокрацията,който е станал монах в късните си години. Така тезата,че 61 и 63 г. са годините на живот на Аспарух намира отлично потвърждение в допълнителните данни,които извличаме при проучването на Календара и "Именника".

13. Вторият летописец на "Именника" е творил в 763 г. (точно 70 години след Първия),и може би е негов родственик или религиозен съмишленик,вероятно християнин от рода Дуло.

14. След свалянето на Умор през 764 г. и тежките войни срещу Константин Копроним християнството изпаднало в немилост поне до времето на Пресиян (= Пресияен,Прекомерно сияещ),който починал в 852 г.- затова текстът на "Именника" не е продължен. Скоро след приемане на християнството от княз Борис "Първи" пък Българското летоброене било сменено с "византийско" а чисто Българските обичаи започнали да се размиват,заради което станало безсмислено документът да бъде продължен в този му вид. По-късни негови наследници обаче станали документите,известни като Поменици на Българските царе и царици,които също като "Именника" са пропуснали някои владетели но в общи линии са споменали имената на най-важните от тях.

   За античните корени на имената Атила и Авитохол говори още един факт: предците на древните Хуни са стари Балкански жители (Трако-Илирийско племе),което оставило името на една област в северен Епир по времето на Херодот,както ще видим от приложените по-долу карти:

         image

                                                  image
   
   Хуните (Хаоните,Царското племе на Българите),чийто произход бива изкарван от най-дивите тунгусо-манджурски степи били обаче червенокоси европеиди и няма да описвам подробно през какви срамни фокуси и клоунски натъкмявания минават монополизиралите темата руски "учени",за да ги изкарат "типични монголоиди" а само ще кажа,че "тяхното" име те "извличат" от един древен китайски йероглиф в стари китайски текстове,като четат йероглифа не така както са го чели древните китайци а така,както го четат съвременните в една определена китайска област и после го допълнително натаманяват за да получат Хунското име така,както на техните политици е необходимо. Изображенията на Хуни,попаднали в Монголия като администратори на Българската империя обаче показват какви точно хора са били Хуните (Царските Скити)- бели червенокоси европеиди,които изкарвали произхода си от Марс.

                            image

  Тяхното племе Хаони (Хиони,Хони) изглежда е напуснало Епир и Балканите преди повече от 3000 години начело с цар Дионис (Марс-Арей),който оставил част от него в Памир а друга част на Кавказ,но в Ранното Средновековие решило да се върне в Прародината и да почерпи енергия от духовете на предците. След това попадение вече можем да считаме,че древната Балканска прародина на Хуните е окончателно установена а манджурско-азиатските бълнувания,разпространявани по техен адрес- за ненаучни спекулации и първосигнални нелепици,свързани с тиражирането на несъстояло се и никъде документирано "хуно-тюркско" "преселение" от Манджурия към Европа,което да оправдае купищата лъжи за Хуните и Българите и да оправдае крадците,които си присвоиха техните културно-исторически достояния!

  Накрая ще напомня един важен цитат от http://shtaparov.blog.bg/politika/2018/03/11/.
1499076
 говорещ много за истинските мотиви,с които казионната школа ни пробутва своите паранаучни фантазии:

  "Ако малкият 12-годишен календарен цикъл не се включи в 60-годишен по-голям,който е приблизително колкото един образцово дълъг човешки живот за онова време,неговата употреба ще стане съвършено безсмислена и объркваща,понеже в рамките на един по-продължителен човешки живот ще има поне 6-7 повтарящи се напълно идентични годишни датировки,които биха провалили всеки опит за налагане на точност в хронологичната система и биха създали абсурди като този,че баща,дядо и внук са се родили в една и съща година или че внукът се е родил няколко години преди дядо си! Затова 12-годишният цикъл е фикция въведена от тюрколозите,имаща за цел да прикрие слабостите в безумните стъкмистики на техните опростенчески версии за Българския календар и да им помогне да избягат от строгите математически правила на 60-годишния цикъл,които не биха позволили на тези поръчкови тюркизатори да измърдат от истината дори с една година!"

  Новите знания за Българите,които ни дават тяхната Календарна таблица и интердисциплинарния подход могат да бъдат феноменално подробни в някои случаи когато персонажите,за които се отнасят са били велики богове или владетели. Те така или иначе показаха,че в "Именника" древните Българи са закодирали много повече информация,отколко можем да си представим и са ни оставили трудната но благородна задача да я издирим,да открием нейното правилно обяснение и да я запазим за поколенията,за да пребъдат Българския народ и Българската слава сега и за в бъдеще,и во веки веков!





Гласувай:
49


Вълнообразно


1. litatru - Много
20.01.2018 21:05
образователно. Адмирации, Щапаров!
Поздрави - Литатру!
цитирай
2. 1997 - И в календара на траките е имало година Дилом твирем?
20.01.2018 21:21
А Реметалк ІІІ в коя година е роден? Все пак е стотина години преди Авитохол, достатъчно кратко за отказ от приет календар.
Имам сериозни лични основания да смятам, че Аспаруховите българи не са автохтонни за Балканите и приемам като по- сериозна теорията за Трите корена.
цитирай
3. shtaparov - А Реметалк ІІІ в коя година е роден? ...
20.01.2018 23:38
1997 написа:
А Реметалк ІІІ в коя година е роден? Все пак е стотина години преди Авитохол, достатъчно кратко за отказ от приет календар.
Имам сериозни лични основания да смятам, че Аспаруховите българи не са автохтонни за Балканите и приемам като по- сериозна теорията за Трите корена.

Теорията за "трите корена" може да е по-сериозна,но е напълно погрешна и невярна за разлика от тази. Ние имаме стотици извори,които ни подкрепят а онази лъжлива теория не получава подкрепа от нито един (НИТО ЕДИН!!!) исторически извор! Реметалк не е споменат в "Именника"- инак можеше да разискваме и неговата дата на раждане,но ясно разпознаваемото му Българско име отлично казва каква е неговата народност.
цитирай
4. shtaparov - образователно. Адмирации, Щап...
20.01.2018 23:41
litatru написа:
образователно. Адмирации, Щапаров!
Поздрави - Литатру!

Благодаря,Вели- поздравления и за твоята литературно-поетична дейност,без която нашата култура ще стане по-бедна без съмнение!
цитирай
5. didanov - не съм съгласен приятелю
21.01.2018 00:06
че Авитохол и Атила са едно и също лице по простата причина, че периодът от триста години е цикъл от българския календар съставен от от 5 цикъла по 60 години.
Всеки пет 12-годишни цикъла образували един 60-годишен цикъл. На всеки 60 години имало специален ден, извън календарните дни, чрез който се компенсират натрупаните разлики във времето през изминалите години. За необходимостта от нулев ден на всеки 60 години са знаели и други народи. Шумерите са наричали този период “сос”, във връзка с тяхното име на Сириус – „Сот”. Африканското племе догони празнува деня “сиги” на всеки 60 години. Маите на всеки 52 години също са имали специален празник. 60-годишният цикъл и високосните години са доказателство, че при създаването на древния българския календар са ползвани дългогодишни астрономически наблюдения и точни математически изчисления.
Всеки от 12-годишните цикли, влизащи в един 60-годишен цикъл, е под знака на една от петте стихии – вода, огън, земя, дърво, метал.
Освен връзката с петте природни стихии (първоелемента) 12 годишните цикли са свързани и с градивните сили, наричани „мъжки” и „женски”. Всеки цикъл от 12 години може да бъде само мъжки или само женски.
Моето мнение, че Авитохол и Атила са две различни лица, от рода Дуло,живели в различно време. Авитохол, живя 300 години – това са точно 5 цикъла от 60 години. Годината му бе дилом (змия) твирем (четвърти месец). Наследникът му Ирник също започва управлението си от година дилом (змия) твирем (четвърти месец). Тук с помощта на конвертор между григориянския и български календар можем с относителна точност да установим периода на царуване на Ирник. Годините дилом по това време са 441г.,453, 465г. прави впечатление, че именно 453г. се посочва от някои историци като годината на смъртта на Атила и е логично да приемем, че е и годината на царуване и на Ирник. Ако се върнем тогава 300 години назад, се получава 153г. от н.е. , която е пак година дилом (змей). Горе-долу по това време според моите знания са и първите източници за българите на европейския континент

Рещаващо за произхода на името Авитохол е дадения месец твирем –четвърти. Според Григориянския календар този месец съответства на 24 март до 23 април, тоест краят на зодията Риби до почти края на зодията Овен. Тук е разковничето на мистерията - цитирам: «Превода на името е следния - „в най-стария индоирански език - санскрит - се срещат думата АВИ, която значи дива овца - животно, сродно със сърната, и думата ТОКО, която значи син, потомък.»
Докато повечето историци търсят аналогиия със сърната, за мен е повече от ясно, че Авитохол може да означава потомък на дивата овца или по-точно Авитохол, родения в месеца твирем –на овена, годината дилом (на змията).
цитирай
6. shtaparov - че Авитохол и Атила са едно и също ...
21.01.2018 00:21
didanov написа:
че Авитохол и Атила са едно и също лице по простата причина, че периодът от триста години е цикъл от българския календар съставен от от 5 цикъла по 60 години.
Всеки пет 12-годишни цикъла образували един 60-годишен цикъл. На всеки 60 години имало специален ден, извън календарните дни, чрез който се компенсират натрупаните разлики във времето през изминалите години. За необходимостта от нулев ден на всеки 60 години са знаели и други народи. Шумерите са наричали този период “сос”, във връзка с тяхното име на Сириус – „Сот”. Африканското племе догони празнува деня “сиги” на всеки 60 години. Маите на всеки 52 години също са имали специален празник. 60-годишният цикъл и високосните години са доказателство, че при създаването на древния българския календар са ползвани дългогодишни астрономически наблюдения и точни математически изчисления.
Всеки от 12-годишните цикли, влизащи в един 60-годишен цикъл, е под знака на една от петте стихии – вода, огън, земя, дърво, метал.
Освен връзката с петте природни стихии (първоелемента) 12 годишните цикли са свързани и с градивните сили, наричани „мъжки” и „женски”. Всеки цикъл от 12 години може да бъде само мъжки или само женски.
Моето мнение, че Авитохол и Атила са две различни лица, от рода Дуло,живели в различно време. Авитохол, живя 300 години – това са точно 5 цикъла от 60 години. Годината му бе дилом (змия) твирем (четвърти месец). Наследникът му Ирник също започва управлението си от година дилом (змия) твирем (четвърти месец). Тук с помощта на конвертор между григориянския и български календар можем с относителна точност да установим периода на царуване на Ирник. Годините дилом по това време са 441г.,453, 465г. прави впечатление, че именно 453г. се посочва от някои историци като годината на смъртта на Атила и е логично да приемем, че е и годината на царуване и на Ирник. Ако се върнем тогава 300 години назад, се получава 153г. от н.е. , която е пак година дилом (змей). Горе-долу по това време според моите знания са и първите източници за българите на европейския континент

Рещаващо за произхода на името Авитохол е дадения месец твирем –четвърти. Според Григориянския календар този месец съответства на 24 март до 23 април, тоест краят на зодията Риби до почти края на зодията Овен. Тук е разковничето на мистерията - цитирам: «Превода на името е следния - „в най-стария индоирански език - санскрит - се срещат думата АВИ, която значи дива овца - животно, сродно със сърната, и думата ТОКО, която значи син, потомък.»
Докато повечето историци търсят аналогиия със сърната, за мен е повече от ясно, че Авитохол може да означава потомък на дивата овца или по-точно Авитохол, родения в месеца твирем –на овена, годината дилом (на змията).

В Българския календар от "Именника" определено не се споменават никакви месеци приятелю- това са номера (определители) на годините,както съм обяснил в предишните статии. Няма и 5 елемента понеже календарът ни не е китайски,а китайците са заимствали "своя" календар от будистите. Годината Дилом твирем у Българите не е едно и също с годината на змията при китайците,както бе математически доказано в предишните ми статии за Календара- затова зад израза "Авитохол живя 300 години" се крият както легендата за Хермес,която съм споменал,така и годината 415-а,в която е роден Авитохол-Атила. Годината на смъртта му пък получаваме много лесно,като извадим от 668 г.,когато се е възцарил Аспарух 215-те години,които са минали между него и Авитохол от което разбираме,че Българите са знаели точно кога е починал Авитохол (в 453 г.) а от това следва,че той е едно и също лице с Атила и никакво съмнение по въпроса вече не може да има!

Не е маловажен и въпроса за значението на името- Синът на сърната,както доказах в предишната си статия няма как да е Авитохол,понеже е Мизийския (т.е. Българския) цар Телеф (Телец),живял по времето на Троянската война. Имената на Българските владетели пък имат Българска етимология- не иранска,
тюркска или аварска от което следва,че моето обяснение за значението на това име е далеч по-коректно и по-точно от онова,което извежда Петър Добрев.
цитирай
7. didanov - точно попадение за хаоните!
21.01.2018 00:37
което ми е убягнало имайки предвид че картата на е от мой постинг :)
оказва, че Хаония област в северозападен Епир носи името си от Хаон, приятел на Хелен, сина на цар Приам, който се преселва от Троя след разрушаването й! Хелен убил по погрешка по време на лов приятеля си Хаон а според други Хаон спасил Хелен по време на буря загивайки само обаче в нея. За благодарност Хелен нарекъл част от земите Хаония. И така хаоните, заедно с теспротите и молосите са били трите основни племена населяващи Епир в древността. На мен ми звучи доста близко до името хуни, а и Ганчо Ценов твърди, че хуните са балканско племе. Поздрави
цитирай
8. shtaparov - (точно попадение за хаоните!)
21.01.2018 00:45
didanov написа:
което ми е убягнало имайки предвид че картата на е от мой постинг :)
оказва, че Хаония област в северозападен Епир носи името си от Хаон, приятел на Хелен, сина на цар Приам, който се преселва от Троя след разрушаването й! Хелен убил по погрешка по време на лов приятеля си Хаон а според други Хаон спасил Хелен по време на буря загивайки само обаче в нея. За благодарност Хелен нарекъл част от земите Хаония. И така хаоните, заедно с теспротите и молосите са били трите основни племена населяващи Епир в древността. На мен ми звучи доста близко до името хуни, а и Ганчо Ценов твърди, че хуните са балканско племе. Поздрави

Горещи благодарности приятелю- сърдечен поздрав и на теб! Благодаря за ценната карта- в Бактрия и околните земи Хаоните носели името Хиони,или същото име в почти непроменен вид след голямото преселение,което те са предприели. Прехода И–А (А-И) е добре познат на Българите- виж само думите Одам (Одим),Биги (Бага,Бога),Коги (Кога),Сеги (Сега),Сегиз-тогиз (Сегаз-тогаз) и т.н.
цитирай
9. didanov - има елементи в нашия календар приятелю!
21.01.2018 01:28
и не само в него но и при траките виж тук http://www.pamettanabulgarite/page/4155162:Page:334210
а дилом си е змия, змей, хала дори и моето име Дилян :)
в именника си е казано ясно - 515 години отвъд Дунава до идването на Аспарух - според мен няма място за съмнение, че Авитохол е живял около 153-167 година след н.е. поздрави
цитирай
10. radostinalassa - Ако китайците имаха календар
21.01.2018 10:26
Нямаше да бягат позорно от Слънчевото затъмнение.
До Петър Първи са живеели 300 - годишни мъже, които той е избил. Те са се хранели с хляб от амарант , който е удължвал живота им. Смененият Петър Първи е унищожил амаранта с подривна цел.Сменил е и календара, като е изтрил 5000 години от историята. Та какво са 300 години в случая.И религията, която е правела славяните непобедими.
цитирай
11. vania23 - Много задълбочено!
21.01.2018 10:28
А ти историк ли си?
цитирай
12. shtaparov - (Ако китайците имаха календар)
21.01.2018 11:17
radostinalassa написа:
Нямаше да бягат позорно от Слънчевото затъмнение.
До Петър Първи са живеели 300 - годишни мъже, които той е избил. Те са се хранели с хляб от амарант , който е удължвал живота им. Смененият Петър Първи е унищожил амаранта с подривна цел.Сменил е и календара, като е изтрил 5000 години от историята. Та какво са 300 години в случая.И религията, която е правела славяните непобедими.

Китайците късно са се сдобили с циклов календар благодарение на будистките мисионери,които ги навестявали епизодично. После те изопачили някои аспекти на Календара като въвели стихии,небесни клонове и прочее нелепици,докато нашият календар си останал с векове непроменен,както е бил още в началото и най-важното- боговете в него си останали,а свещените животни нас тези богове не са точно като китайските,понеже древна България за разлика от Индия никога не е била обитавана от тигри,
крокодили и маймуни. А за изтриването на нашето минало вина носи и Иван "Грозни"- не само Петър I,
понеже е един от първите масови де-Българизатори на Източна Европа.
цитирай
13. shtaparov - А ти ис ...
21.01.2018 11:32
vania23 написа:
А ти историк ли си?

Историк по призвание а онова,което работя има една особена връзка с историята.
цитирай
14. vania23 - Разбирам, макар и може би, погрешно :)
21.01.2018 11:43
Поздравления за намереното призвание и благородната кауза!
цитирай
15. shtaparov - и не само в него но и при траките виж ...
21.01.2018 11:44
didanov написа:
и не само в него но и при траките виж тук http://wwwulgarite/page/4155162:Page:334210
а дилом си е змия, змей, хала дори и моето име Дилян :)
в именника си е казано ясно - 515 години отвъд Дунава до идването на Аспарух - според мен няма място за съмнение, че Авитохол е живял около 153-167 година след н.е. поздрави

Дилом не е змия приятелю- Дилом е Венера (Дильон- Отделената от Марс) както съм обяснил в една предходна статия,а змията е едно от свещените животни на Венера,но не единственото разбира се. Българите не са си играли на животинки,а са били истински (т.е. качествени) езичници- затова те вярвали първо в боговете на своята древна религия,пък после се замисляли кой бог какво свещено животно има. Подготвям статия и по този въпрос впрочем,но и нейното довършване няма да е лесно така,както не бе лесно да довърша тази- започнал съм я преди 4-5 години а виж кога я довърших! Не се бъркай с тюркското название на змията- то иде от името на Венера,а не обратно: ясната Българска етимология е далеч по-добра от тюркската,особено ако погледнем и другите термини! От всички календарни термини в нашия календар има само два-три,които имат някакви тюркски подобия: останалите ОПРЕДЕЛЕНО нямат такива и най-добрите световни тюрколози,които са работили с тях са единодушни- тези думи не са тюркски! Нашите водещи казиони обаче се ослушват за тази истина и не искат дори да я чуят,понеже от чужбина им е заръчано да пишат по наш адрес глупостите,които четем в Българските учебници а те искат да заслужат по най-"почтен" начин паричките които им се дават за това,с което правят най-голяма услуга на дивашкия македонизъм разбира се!
цитирай
16. shtaparov - Поздравления за намереното при...
21.01.2018 11:55
vania23 написа:
Поздравления за намереното призвание и благородната кауза!

Благодаря Ваня- за България трябва да се работи упорито,понеже враговете ни са многобройни и богати,а ние за жалост оредяваме и сме бедни. Затова нашата работа не бива никога да спира: ако трябва ще се предава щафетно от човек на човек,но враговете на нашата истина рано или късно трябва да бъдат разгромени въпреки милиардните средства,които хвърлят над 130 години срещу нас!
цитирай
17. germantiger - ...
21.01.2018 13:09
ПЪЛЕН ИДИОТ

англите и саксите били скитски племена според теб

според науката и истината са германски, а преди това германо-скандинавски

англичаните и саксонците ще рече за теб прозилизат от скити

да та ... в тъпака
цитирай
18. shtaparov - ПЪЛЕН ИДИОТ англите и саксите ...
21.01.2018 14:51
germantiger написа:
ПЪЛЕН ИДИОТ

англите и саксите били скитски племена според теб

според науката и истината са германски, а преди това германо-скандинавски

англичаните и саксонците ще рече за теб прозилизат от скити

да та ... в тъпака

Разбира се че произлизат от Скити- те не са спуснати с космически капсули от Алфа центавър,а човечеството не се е зародило в Германия или Скандинавия (чието Българско име впрочем означава Сканда-новая,Скинта-Новата или иначе казано- Нова Скития)!
цитирай
19. merlin68 - Да си призная трудно се справям с ...
21.01.2018 14:54
Да си призная трудно се справям с изчисленията ви по календара и не знам кой, кога е роден. Но не мисля, че хуните са ходили с Дионис до Индия и след това през Китай са се върнали в Европа. По-скоро се доверявам на Птоломей, който през втори век ги позиционира в днешна Украйна. Там са живели, а това се доказва и от прическата "хунска мода", с която днес хохолите се гордеят:), както знаем и наш Аспарух от там е дошъл, където предците му управлявали с прически "ала хохол":)
цитирай
20. lado - Много идиотия на едно място. . . тука ...
21.01.2018 15:18
Много идиотия на едно място...тука или с упойка, или изобщо да не се влиза...вахти псевдоизследователя...що мътиш главите на невежите,бре...за тех има надежда, ако сами потърсят изворите и си направят изводи ...за тебе мяма
цитирай
21. germantiger - няма как, съгласен съм и допълвам :)
21.01.2018 16:20
несъмнено българите са бълхари, а българия е бълхария

траките разбира се са турки и впоследствие турци въпреки разликата
цитирай
22. wasp - Уважаеми гърмянтайгар...
21.01.2018 17:33
germantiger написа:
ПЪЛЕН ИДИОТ
англите и саксите били скитски племена според теб
според науката и истината са германски, а преди това германо-скандинавски
англичаните и саксонците ще рече за теб прозилизат от скити
да та ... в тъпака


не прави чест на човек претендиращ за нещо германско в родословието си по такъв начин да сипе неоснователно обиди по адрес на домакина на блога.
Нямям спомен shtaparov да е използвал такъв език в коментарите си.

Повече от 25 години работя в немска компания с германци.Повярвяй ми, никой
не би си позволил от тях по този начин да обижда, като теб.
Явно травмата от детството още не е изживяна напълно...

С уважение, осата.
цитирай
23. lexparsy - Коментирам само за да изразя поч...
21.01.2018 17:46
Коментирам само за да изразя почитанията и интереса си към темата и обоснова положителната оценка.
Разбира се че имам становище и размисли, но не бих се позовал на ерудиция от информираност... а интоитивното ми четене е несподелено...
Само мога да благодаря на автора и коментиращите и да се моля да пишете още.
цитирай
24. shtaparov - Много ид...
21.01.2018 20:15
lado написа:
Много идиотия на едно място...тука или с упойка, или изобщо да не се влиза...вахти псевдоизследователя...що мътиш главите на невежите,бре...за тех има надежда, ако сами потърсят изворите и си направят изводи ...за тебе мяма

Повечето от достъпните извори вече са издирени- ти не бери гайле. Няма извор,който да не потвърждава моите заключения ЗА Календара- нито един!!! Ти на кой извор се позоваваш та смееш да ме критикуваш,
както семкар критикува разсеян футболист? Отговорът е прост- НА НИТО ЕДИН!
цитирай
25. shtaparov - Да си призная трудно се ...
21.01.2018 20:27
merlin68 написа:
Да си призная трудно се справям с изчисленията ви по календара и не знам кой, кога е роден. Но не мисля, че хуните са ходили с Дионис до Индия и след това през Китай са се върнали в Европа. По-скоро се доверявам на Птоломей, който през втори век ги позиционира в днешна Украйна. Там са живели, а това се доказва и от прическата "хунска мода", с която днес хохолите се гордеят:), както знаем и наш Аспарух от там е дошъл, където предците му управлявали с прически "ала хохол":)

Изчисленията не са никак трудни приятелю- трябва само да се запознаеш по-подробно с постинга http://shtaparov/politika/2017/10/01/vajen-istoricheski-izvor-izopachen-ot-tiurkolozite-vnasia-po.1570194,където е описан начина. Ето пример за Аспарух: годината му е Верени алем (Сатурн първи в Календарната ни таблица). За съпоставка- годината на Умор е Дилом тутом (Венера втора),ще рече 763 г. а годината на покръстването е Етх бехти (Слънце пето в същата таблица),което е датирано съвсем точно в 866 г. Оттам като се движиш по редовете на Календарната ни таблица,която е приложена в същата статия ще разбереш,че Верени алем е 632 г. Тя явно не е година на възцаряване на Аспарух с оглед на времето,в което е царувал баща му Кубрат и на 61-те години,изписани срещу Аспаруховото име а само годината,в която е роден.

Сведението,оставено от Птоломей за Хуните е много ценно- за времето,което имали от похода на Дионис Трети до Птоломей (1300-1400 години) Кавказките Хуни се разселили нашироко към теченията на реките Кубан,Волга,Дон,Днепър и пр. още повече,че корабоплаването не им е било чуждо както научаваме от византийски извори,според които едни Хуни към началото на VI в. преминали от Европа в Мала Азия и опустошили някои тамошни земи,след което се върнали а други Хуни десетки години по-рано се качили на салове,за да участват в обсадата на един "византийски" град.
цитирай
26. shtaparov - несъмнено българите са ...
21.01.2018 20:44
germantiger написа:
несъмнено българите са бълхари, а българия е бълхария

траките разбира се са турки и впоследствие турци въпреки разликата

Най-големите турци обаче си остават древните германи- римски автори са писали че Тукрите (=Турките) са истинските германци. Това се подкрепя от името на едно основно германско племе,което ти самият бе посочил- германското племе Турцилинци (Турци лунге,Турци люде),чието друго име е Тюринги (Туранки)! Така че недей да беснееш- такава е историческата истина и всеки,на когото тя не изнася се приравнява с кафанското ниво на онези презрени мошеници,които изкривяваха и още изкривяват Българската история.
цитирай
27. shtaparov - Коментирам само за да изразя ...
21.01.2018 20:47
lexparsy написа:
Коментирам само за да изразя почитанията и интереса си към темата и обоснова положителната оценка.
Разбира се че имам становище и размисли, но не бих се позовал на ерудиция от информираност... а интоитивното ми четене е несподелено...
Само мога да благодаря на автора и коментиращите и да се моля да пишете още.

Благодаря за подкрепата приятелю- желая ти много щастие,успехи и късмет!
цитирай
28. shtaparov - ПЪЛЕН ...
21.01.2018 20:52
wasp написа:
germantiger написа:
ПЪЛЕН ИДИОТ
англите и саксите били скитски племена според теб
според науката и истината са германски, а преди това германо-скандинавски
англичаните и саксонците ще рече за теб прозилизат от скити
да та ... в тъпака


не прави чест на човек претендиращ за нещо германско в родословието си по такъв начин да сипе неоснователно обиди по адрес на домакина на блога.
Нямям спомен shtaparov да е използвал такъв език в коментарите си.

Повече от 25 години работя в немска компания с германци.Повярвяй ми, никой
не би си позволил от тях по този начин да обижда, като теб.
Явно травмата от детството още не е изживяна напълно...

С уважение, осата.

Травмите от детството са лошо нещо,затова съм склонен да му вляза в положение на момчето и да толерирам някои негови изцепки,стига да не стига до крайности и да не "прелива чашата". Той обаче често си изпуска нервите- явно лечението му дава колебливи резултати,та няма да е лошо да си обърне малко повече внимание.
цитирай
29. didanov - Здравей щапаров
21.01.2018 21:52
Не знам защо наричаш "играене на животинки" календара ни?дефинирай "истински езичници"?
Няма смисъл писачът на именника да не използва името на Венера или на някоя друга планета или Богиня,ако това е било, но не - той я кодирал с "тюркското дилом" което звучи несериозно. А дилом се повтаря няколко пъти, което изключва грешка при преписа. Колкото до календара той си е животински, но той е въведен за ежедневна народна употреба. Жреците колобри са ползвали по-сложния българския зодиак, върху който е основан календара.Зодиакът от своя страна е основан на движението на слънцето, земята и планетите за това е и най-точния в света. Поздрави
цитирай
30. shtaparov - Не знам защо наричаш "играене ...
21.01.2018 22:21
didanov написа:
Не знам защо наричаш "играене на животинки" календара ни?дефинирай "истински езичници"?
Няма смисъл писачът на именника да не използва името на Венера или на някоя друга планета или Богиня,ако това е било, но не - той я кодирал с "тюркското дилом" което звучи несериозно. А дилом се повтаря няколко пъти, което изключва грешка при преписа. Колкото до календара той си е животински, но той е въведен за ежедневна народна употреба. Жреците колобри са ползвали по-сложния българския зодиак, върху който е основан календара.Зодиакът от своя страна е основан на движението на слънцето, земята и планетите за това е и най-точния в света. Поздрави

Българите са почитали боговете си с жертвоприношения или чествания на различни свещени животни- за това спор няма,но водещи за тях са били боговете а тюрки,китайци и тунгусоманджури не разбирали това,поради което са заимствали по-късната чисто животинска форма на Календара,която била ползвана първо от будистите. Будизмът е първият,който "изчистил" повечето богове от Календара и ги заменил с някои от техните свещени животни,но той не могъл да накара Българите и Согдийците да направят същото- затова те почитали първо боговете,а после животните. В гръко-римската,египетската и шумеро-вавилонската митология,че дори в познатия на всички класически зодиак няма нито едно животно,което да не е свещен атрибут или символ на някой езически бог. Същото било и при Българите,понеже термините в нашия календар нямат абсолютно никаква ясна етимологична връзка с нито едно животно,но за сметка на това имат твърде ясна и дори очебийна връзка с езическите богове на дедите ни,както се вижда в http://shtaparov/politika/2017/11/16/sveshtenite-termini-v-bylgarskiia-kalendar-iznasiat-urok-po-.1578106. Затова споровете на този етап са безсмислени- изчакай да пусна съответна статия по този въпрос,пък тогава ще кажеш дали съм бил прав или не съм.
цитирай
31. germantiger - към wasp
22.01.2018 08:43
чудесно знаеш, че човек може да обижда и без обидна лексика - както прави щапаров

разбира се, че аз мразя част от българите - справедливо и с право

дядо ми е бил сден от народния ви съд, друг мой роднина е с незнаен нейде гроб убит от българи кому онанисти, името на германската ми рода е сменено от Gottlieb на боголюбови, а името на майка ми като бебе също

разбира се, че имам неизживяна травма, но тя е нищо пред вашата 5 вековна травма в сфинктера или ректума :)

заблуждаваш се, че работиш с германици - германия след 1945г. няма, това е ментегермания и ментегерманци
цитирай
32. germantiger - финално
22.01.2018 08:53
Щапаров е написал, че англите и саксите са скити, а на германо-скаднинавци

щапаров е написал после, че тюрингите и въобще германите били турци

а аз съм написал и повтарям В ОТГОВОР, че БЪЛГАРИЯ Е КУРВАТА НА ТУРЦИЯ

имам ли право да напиша СЛЕД щапаров това - абсолютно

и аз винаги ще го "казвам"

ВАШЕТО НЕВЕЖЕСТВО Е ИРЕЛЕВАНТНО ЗА ИСТОРИЯТА

когато гаврите други народи и неваша история - трябва да получавате винаги това

или на вас ви се струва нормално да подменяте англи, саксонци, германи и други, но към вас кощунствено да ви върнат гавра?

това е справедливо, заслужено е
цитирай
33. barin - Здравей, приятелю Щапаров. Ана...
22.01.2018 09:40
Здравей, приятелю Щапаров. Анализът правилно е показал кой кой е в историята и именника. Атила се припокрива с Авитохол и всичко е добре представено с доказателства. Авитохол е началото на именника и ако се приеме 153-453, както мисля аз, а не 165-465 се получава, че крайната година на Авитохол съвпада с Атила. Забелязвам, че потребител lado и тук се е изказал неподготвен, както при една от последните ми теми за Анна Комнина. И други се оплакват от него.
Поздрави!
цитирай
34. radostinalassa - До germantiger
22.01.2018 14:17
Вече двама човека не могат да ми пишат на лс.
Тази лудост , че траките били турци е огромна. Има генетично изкследване и на българи и на турци. Ердоган е покрил своето изследване по видими причини.
А ние нямаме тюркски гени и сигурно много турци са били екзекутирани от нашите.
А такива цинизми си разменяйте с германските роднини.
цитирай
35. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Щапаров!
22.01.2018 23:27
Ще взема мнение малко в страни от темата Просто защото нма какво да добявя
Но относно Българи и турци, какви са- имам

Българи и турци са ясен индикатор, че това което е писано за славяни и Българи ,как са станали общ народ, че е невъзможно практически Ако не са родственици!
След близо 600 години " Съжителство" Българ и и турци не са се сляли в общ народ и нямат общ език! Какъв е проблемът , ако са родствени, това да стане? А те и до днес живеят в отделни общности!? Защото не са родзнвеници
А така наречените славяни и Българи са станали общ народ, с общ език
Все едно Българи и турци да станат общ народ и по подобие на България държавата да се нарича Турция, а езикът да остава ...Български
Възможно ли е това чудо?
цитирай
36. shtaparov - чудесно знаеш, че човек може да о...
23.01.2018 15:03
germantiger написа:
чудесно знаеш, че човек може да обижда и без обидна лексика - както прави щапаров

разбира се, че аз мразя част от българите - справедливо и с право

дядо ми е бил сден от народния ви съд, друг мой роднина е с незнаен нейде гроб убит от българи кому онанисти, името на германската ми рода е сменено от Gottlieb на боголюбови, а името на майка ми като бебе също

разбира се, че имам неизживяна травма, но тя е нищо пред вашата 5 вековна травма в сфинктера или ректума :)

заблуждаваш се, че работиш с германици - германия след 1945г. няма, това е ментегермания и ментегерманци

Ти ако се имаш за менте германец,ние се имаме за чисти Българи- къде си тръгнал да се мериш с нас? "Народен" съд у нас още не е имало- имаше сталински разбойнически съд срещу невинни Българи,
германци и прочее врагове на "режима"- те не са убити от Българите,а от сталинистите- запомни го добре! В такъв смисъл Народния съд тепърва предстои- той ще бъде проведен против всички бандити,които унищожаваха България през тогавашното време,а ние знаем да чакаме и няма да забравим какви престъпления направиха сталинистите срещу нас!
цитирай
37. shtaparov - Щапаров е написал, че англите и с...
23.01.2018 15:07
germantiger написа:
Щапаров е написал, че англите и саксите са скити, а на германо-скаднинавци

щапаров е написал после, че тюрингите и въобще германите били турци

а аз съм написал и повтарям В ОТГОВОР, че БЪЛГАРИЯ Е КУРВАТА НА ТУРЦИЯ

имам ли право да напиша СЛЕД щапаров това - абсолютно

и аз винаги ще го "казвам"

ВАШЕТО НЕВЕЖЕСТВО Е ИРЕЛЕВАНТНО ЗА ИСТОРИЯТА

когато гаврите други народи и неваша история - трябва да получавате винаги това

или на вас ви се струва нормално да подменяте англи, саксонци, германи и други, но към вас кощунствено да ви върнат гавра?

това е справедливо, заслужено е

Аз обаче съм писал истински неща за Саксите (Сакци,Саки) и Тюрингите (Туранки)- ти пишеш лъжи къде от незнание,къде от увлечение към старите заблуди!
цитирай
38. shtaparov - Здравей, приятелю ...
23.01.2018 15:10
barin написа:
Здравей, приятелю Щапаров. Анализът правилно е показал кой кой е в историята и именника. Атила се припокрива с Авитохол и всичко е добре представено с доказателства. Авитохол е началото на именника и ако се приеме 153-453, както мисля аз, а не 165-465 се получава, че крайната година на Авитохол съвпада с Атила. Забелязвам, че потребител lado и тук се е изказал неподготвен, както при една от последните ми теми за Анна Комнина. И други се оплакват от него.
Поздрави!

Точно така приятелю- последната година на Авитохол очевидно е 453-а,а 153 (респективно 165 г.) идва от нереално увеличените му години на царуване заради стремежа да бъде съпоставен с Хермес- по никаква друга причина!
цитирай
39. shtaparov - Вече двама човека не могат ...
23.01.2018 15:15
radostinalassa написа:
Вече двама човека не могат да ми пишат на лс.
Тази лудост , че траките били турци е огромна. Има генетично изкследване и на българи и на турци. Ердоган е покрил своето изследване по видими причини.
А ние нямаме тюркски гени и сигурно много турци са били екзекутирани от нашите.
А такива цинизми си разменяйте с германските роднини.

Турците без съмнение са избили и прогонили милиони Българи от родината,но и ние не сме им прощавали- не е изключено "цвета" на оригиналното туркменство да е затрит в България от дедите ни!
цитирай
40. shtaparov - Ще взема мнение малко в страни от ...
23.01.2018 15:30
leonleonovpom2 написа:
Ще взема мнение малко в страни от темата Просто защото нма какво да добявя
Но относно Българи и турци, какви са- имам

Българи и турци са ясен индикатор, че това което е писано за славяни и Българи ,как са станали общ народ, че е невъзможно практически Ако не са родственици!
След близо 600 години " Съжителство" Българ и и турци не са се сляли в общ народ и нямат общ език! Какъв е проблемът , ако са родствени, това да стане? А те и до днес живеят в отделни общности!? Защото не са родзнвеници
А така наречените славяни и Българи са станали общ народ, с общ език
Все едно Българи и турци да станат общ народ и по подобие на България държавата да се нарича Турция, а езикът да остава ...Български
Възможно ли е това чудо?

Абсолютно прав си- "славяните" и "пра"-Българите се били "слели" в едно за има-няма 150 години а турци и кюрди,турци и Българи,турци и перси не могат да се слеят за цели 700,а някъде даже и за 1000 години ??!! Езикът на "малобройните" Аспарухови Българи бил изчезнал "безследно" за 200-300 години,а езикът на далеч по-малобройните Алцекови Българи в Италия,които дори не са имали своя държава се запазил от VII до XVII век??!! Тези "сливания" и подозрително ранни "изчезвания" са дело на политиците- те са заставили "нашите" тюрколози да пишат онези злостни клеветнически лъжи по наш адрес,които са им препоръчани от една чужда велика но вражеска сила,която тогава се бъркаше ежедневно във всичките наши дела!
цитирай
41. radostinalassa - Много ми е интересно
23.01.2018 18:00
Как си представяте да се слеят в един народ една раса и друга мисля, че е подраса / турците /. Това е все едно да искате от семейство Котки лъвът и пантерата напр. да заживеят заедно. И какво ще раждат не се знае. Има един род човек с 4 вида, това са расите.Бялата раса е живеела по законите Рита, които не разрешават бракове с чужди, защото ще се родят изроди - не само физически, но и в духовно отношение.
цитирай
42. shtaparov - Как си представяте да се слеят в един ...
23.01.2018 18:38
radostinalassa написа:
Как си представяте да се слеят в един народ една раса и друга мисля, че е подраса / турците /. Това е все едно да искате от семейство Котки лъвът и пантерата напр. да заживеят заедно. И какво ще раждат не се знае. Има един род човек с 4 вида, това са расите.Бялата раса е живеела по законите Рита, които не разрешават бракове с чужди, защото ще се родят изроди - не само физически, но и в духовно отношение.

Вярно,че аз не мога да си го представя но за "нашите" тюрколози явно няма невъзможни неща :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4802609
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136408
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи