Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2018 15:49 - БЪЛГАРСКИЯТ КНЯЗ,ОТКЪРМЕН ОТ СЪРНА ОЦЕЛЯВА В ТРОЯНСКАТА ВОЙНА И СТАВА ПРИЯТЕЛ НА ОДИСЕЙ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 10177 Коментари: 40 Гласове:
50

Последна промяна: 19.03.2019 01:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
БЪЛГАРСКИЯТ КНЯЗ,ОТКЪРМЕН ОТ СЪРНА ОЦЕЛЯВА В ТРОЯНСКАТА ВОЙНА И СТАВА ПРИЯТЕЛ НА ОДИСЕЙ


   Легендарният Български княз,откърмен от сърна е идентифициран и не е вездесъщия Авитохол,защото е царувал около 1700 години преди него. Сведение за неговата история получаваме от ПСРЛ (Полное собрание русских летописей),т.32,стр.40 където,докато се ровел в литовската и жемайтска хроника,нашият изтъкнат учен ст.н.с. д-р П.Добрев е открил следния текст:

  "Ромулус и Ремус ги откърми в гората една вълчица. Устиаг- мидийския крал накарал своя секретар Гаспарг да умори Кир,за да не царува след него,но Гаспарг го съжалил... Испанският крал Болгорос казал да хвърлят в морето неговия внук,но вълните изхвърлили детето живо на брега,където една сърна го откърмила със своето виме. После той станал втори испански крал на име Гобис. Така също и кненжето (князчето) мизийско или Българско било откърмено от сърна,когато било захвърлено в горския пущинак да загине. Парис,синът на Приам бил отгледан от една мечка в горския пущинак." ("Великото историческо тайнство",П.Добрев 2009 г.,стр.165).

  Тази хроника е писана без съмнение от средновековни Българи по времето,когато литовците още били "славяни" (т.е. Българи),но след гръцко-турските погроми срещу нашата книжнина,извършени между XIV-XIX в. останала на съхранение в Русия,където оцеляла до днес.

  Една справка с древните предгръцки митове и легенди,разпространявани на Балканите и в региона по времето на фригийския певец Омир,чийто епос гърците превели и откраднали ни води до съвсем същата история,но адресирана съвсем точно- неин герой е мизийския (сиреч Български) цар Телеф (ще рече Телец),който е син на Херакъл и Авга. Той бил роднина на троянския цар Приам и като малък бил отгледан от сърна а когато пораснал,станал цар на Мизия Малоазийска. По-късно взел участие в Троянската война и бил ранен от Ахил,а незаздравяващата му рана била излекувана от Одисей. Всичко това ще открием в следния текст (кликни за да увеличиш):
        image

   Не е нужно човек да има голямо въображение за да забележи,че двата текста говорят за един и същ персонаж- мизийския т.е. Български цар Телеф (Телец),чието име е записано от древните гърци с "Ф" накрая,понеже те нямали буква "Ц". Древните гърци не можели да произнасят и да записват звука "Ц",а по-късните заместителни буквосъчетания като МП (=Б),ТС (=Ц),ОY (=В),ZX (=Ж) и пр. им били напълно непознати. Затова те не се стремели да се придържат към оригиналните звучения на чуждите за тях имена и термини,а направо ги изопачавали по начина,по който изопачили имена като Белош (Пелош,Пелопс),Бела (Пела) и Водица (Уодиса,Едеса).

  Интересен е произходът на мизийския цар Телеф (Телец),описан от древногръцкия писател и географ Павзаний. Майка му Авга е дъщеря на царя на Аркадия (област в Пелопонес),сестра на един от аргонавтите и праправнучка на Зевс,а баща му е великият Пелазгийски герой Херакъл,който е син на Зевс и като такъв е присвоен от гърците по начина,по който те и днес вършат такива присвоявания: погърчват група Българско население,ползваща определени народни песни и хорА,после превеждат фолклорните им текстове на гръцки и директно ги обявяват за "свои"!

     Цар Телеф (Телец) с малкия Орест и с превръзка на раната- ок. 450 г. пр. Хр.
                                                      image

  Присвояването на чужди културни достояния не е новост за човечеството. Римската и "Византийската" империи присвоили всички новаторски технологии на завладените народи,до които успели да се доберат. Същото направили Арабските халифати, Китайската империя, по-късната "Османска" империя та даже СССР,така че постъпката им е лесно обяснима но не и оправдана. По-интересни в случая са заключенията,които може да направим въз основа на всичко това:

1. Историята на загадъчния мизийски т.е. Български княз,откърмен от сърна се припокрива дословно с историята на "митологичния" мизийски цар Телеф (Телец). Това съвпадение не може да е случайно поради което с пълна увереност можем да твърдим,че се касае за един и същ божествено-митологичен персонаж,който на всичко отгоре носи ясно различимо Българско име.
2. Телеф (Телец) е най-древният Български цар след Зиези (т.е. Хермес-Дионис),чието име знаем.
3. Горната илюстрация е едно от най-ранните изображения на Български владетел,с което разполагаме.
4. Особената история на мизийския цар Телеф (Телец) била добре позната на древните Българи и те я считали без съмнение за своя.
5. Загадъчният Български княз,който Петър Добрев сполучливо нарече "Синът на сърната" не е Атила Авитохол,който живял в V в. сл. Христа а мизийският Телец,живял в края на Бронзовата епоха т.е. 1700 години по-рано (ок. XIII в. пр. Хр.).
6. "Византийците" не са твърдели,че Българите са Мизи само заради това,че те населили римските провинции Горна и Долна Мизия,а защото наистина са били такива. В конкретния случай малоазийските Мизи също са наречени Българи,което отхвърля старите "географски" обяснения на тюрколозите като изцяло погрешни,а подкрепя автохтонните.

  Мизите,наречени по-късно Българи не са се нарекли така поради някаква приумица- те и по-рано си били Българи по народност,а Мизи са били само по племе. Те несъмнено са едно от племената на онези Бриги т.е. Блъги (Блъгари),които обитавали по-рано Ематия (днешна Македония),а след гръцките нашествия напуснали до голяма степен своята прародина и се разселили във всички посоки на света,като в Мала Азия се нарекли Фриги а в Галия и Британия- Белги и Болги. Част от Фригите много скоро станала Фраки т.е. Траки и населила Балканите а друга част векове преди тях отишла в Памир,водена от своя цар Дионис. Бригите имали колонии в Италия,където се нарекли Боригени (Бригини),а Мизите напуснали Мала Азия заради нашествието на Александър и населили бреговете на Долния Дунав (Дунавската равнина и Влашко). Онези пък от тях,които се съюзили с Александър останали в Мала Азия и получили странното име "Мизомакедони" (виж третата карта):
                           image

image
                           
   На тази карта долу вдясно се виждат Мизомакедоните,които живели недалеч от Мизите
image

  След пристигането на римляните онези свободолюбиви наши предци,които се установили край Дунав се разделили на три. Една част останала в родината и се подчинила на Рим,друга част избягала към бреговете на известното в старите извори "Мори Маруса" ,чийто досегашен неправилен превод бе "Мъртвото море",но правилният превод е "Морье Мароза" или Студено море (днешното Балтийско море),а третата най-голяма част отишла в равнините и хълмистите зони на север от Кавказ. Онези Българи,които Дионис оставил в Памир имали друга съдба: те се сродили с Александър Велики и след няколко века се върнали в Европа при своите роднини на Кавказ,носещи имена като Синди (Синти),Ашуи (Ахеи),Меоти (Емати,Енети т.е. Венети),Меони (Имеони) т.е. Хемони (Хора от Хем) и пр. От там през VII в.след Хр. ги прогонили хазарите (азерите): иранизирано Бригийско племе,което било тюркизирано след приемането на исляма. Легендата за "Сина на сърната" обаче останала край Дунав и стигнала до наши дни,за да каже на света кой народ е родил истинския Дионис и кой- великия герой Херакъл (Херкулес).




Гласувай:
52


Вълнообразно


1. saankii - многоо харесвам твоите постинги, щапаров, за мен е удоволствие..
13.01.2018 16:04
от 10год чета „Старогръцки легенди и митове“
а отскоро разбрах,че те са
манипулирана..мистификация..
благодаря ти, имаш тънък усет,ерудиция, и..вкус!
Юлия

Присвояването на чужди културни достояния не е новост за човечеството: Римската и "Византийската" империи присвоили всички новаторски технологии на завладените народи,до които успели да се доберат. Същото нещо направили Арабските халифати,Китайската империя,по-късната "Османска" империя та даже СССР,така че постъпката им е лесно обяснима но не и оправдана. По-интересни в случая са заключенията,които можем да направим въз основа на всичко това:
цитирай
2. shtaparov - от 10год чета „Старогръцки легенди ...
13.01.2018 16:13
saankii написа:
от 10год чета „Старогръцки легенди и митве“ а отскоро разбрах,че те са
манипулирана..мистификация..
благодаря ти, имаш тънък усет,ерудиция, и..вкус!
Юлия

Присвояването на чужди културни достояния не е новост за човечеството: Римската и "Византийската" империи присвоили всички новаторски технологии на завладените народи,до които успели да се доберат. Същото нещо направили Арабските халифати,Китайската империя,по-късната "Османска" империя та даже СССР,така че постъпката им е лесно обяснима но не и оправдана. По-интересни в случая са заключенията,които можем да направим въз основа на всичко това:

Твоето мнение ме изпълни с удоволствие,драга Юлия- благодаря!
цитирай
3. get - - Странно, че двамата, ползвайки ...
13.01.2018 20:06
- Странно, че двамата, ползвайки различни методологии и движейки се по различни пътища - в изследванията си ... ?
shtaparov написа:

Фригите много скоро станала Фраки (Траки)


... стигаме до до подобни ЕДНИ НА ДРУГ ИЗВОДИ?

- Какво имам в предвид - накратко?
- Да "Телеф" е = на "Телец" ... Още по-странно е че Богинята която го/му помага/ НОСИ - РАЖДА - ОТГЛЕЖДА ... в най-стария латински се НАРИЧА "ТАЛНА" - отговарящо ЕДНО КЪМ ЕДНО НА НАШЕТО "ТЕЛНА" ... тоест оттово се вращъме на ТЕЛЕ(ц) - ТЕЛЕ(ф) ?

- Още по-странното Е ЧЕ - същата БОГИНЯ Я ИМА ИЗОБРАЗЕНА ... МНОГО ПО-РАНО от колкото са документирани ГЪРЦИ или ЕЛИНИ КАТО ПРИСЪСТВИЕ от ТУК БАЛКАНИ и АРХИПЕЛАГ?
- Ето за това ИЗОБРАЖЕНИЕ ГОВОРЯ ... датиращо поне от БРОНЗОВА ЕПОХА - Която за нашия регион отговаря поне ВТОРО ХИЛЯДОЛЕТИЕ пр. н.е.?
- Следва изображение - адрес:
http://www.theoi/Gallery/T33.2.html - ... да виждате специфичната СОМВОЛИКА НА ДЕТЕ-ТЕЛЕ(?) ... с допълнението, че същата богиня в Етрурия(апенини) се е наричала ТАЛНА - и се е почитала от жените, като богиня покровителка помагаща при раждане?

- Но поста си започнах с БРИГИ(фриги)-Тирасци/Траки(Фраки) ... за тези хора//народи само ще упомена ... СЪЩИТЕ ПО НЯКАКЪВ СТРАНЕН НАЧИН - като Семантика, Семиотика и Символност - отново са свързани с Телец(а)-Тур(а)-Бик(а)-Бул(а) ... като нещо КОЕТО: хем е извисено - хем и божествено? - Нещо като БОЖЕСТВЕНИЯ БИК(в Райския му ипостаз - както е в приказката за Гилгамеш ?) или, ТОЕСТ ... да не забравяме, че ПРОИЗВОДНОТО от ТЕЛЕ(ф/ц)А? Е - ЕПОНИМА - название прието за НАРОД ПО ИМЕ на МИТИЧНИЯ герой-бог-предтеча-прародител на ТРАКИТЕ. Същият е носил/наричан е/ ТИРАС ?

- Поздрав, Щапаров ... и продължавай да"ровиш" - защото по този начин поне ми даваш убеденост ... че най-малко "не съм се смахнал" - достигайки до изводи подобни на твоите, но ... по други пътища :)))
цитирай
4. leonleonovpom2 - Поздрави, приятелю!
13.01.2018 21:09
Една, бих казал пълна и истинска картина за рода Български!

Че са стар народ, а не някакво странстващо племе, като свободен електрон, търсещо къде да се закачи!
Да, хубаво обяснение даваш и за произхода на Българите от Кушанската империя За сродяването с Александър!
Освен това ,има изселническа вълна в тази посока от Балканите Столицата на наследената от мАлександър империя-Согдиана е най-големия град в света тогава, благодарение на нея!
Александър е искал да създаде хомогенен народ, затова стимулирал изселванията и смесените бракове, като сам дал пример за това! Разбира се, историята е показала, че такова чудо не става!
Та тези Българи, които се връщат векове по късно при голямото преселение не са чужди за Балканите и затова идват тук!-В Македония и нашите земи Не ги спира страшилището тогава ИРИ дори
А други- в Италия-пак при свои-фригийската връзка

Ами папа Инокентий трети в прав текст пише на Калоян, че е проверил родословието му и е установено, че той произхожда от стар РИМСКИ род!?
Слага знак за равенство между Български и Римляни
Много неща има потулени в историята ни А тогава са се знаели Фригийската ни връзка Ами имената на Омировите герои-Подарк, Милий, Хромий, Еней, Брезеида.... Самият цар Гордий !? Имат си смисъл със съвременния Български И не изолиран случай, да кажеш случайно съвпадение
Затова твърдя, че за историкът не е достатъчно да се рови из старите книги само Да, разбира се, че трябва да го прави Но трябва да разбира и от други науки-математика, физика, химия...... Точните науки ! фТе ще му помогнат много ,най-вече в усещане на несъответствията!

Хубава вечер!
цитирай
5. shtaparov - - Странно, че двамата, ползвайки ...
13.01.2018 23:04
get написа:
- Странно, че двамата, ползвайки различни методологии и движейки се по различни пътища - в изследванията си ... ?
shtaparov написа:

Фригите много скоро станала Фраки (Траки)


... стигаме до до подобни ЕДНИ НА ДРУГ ИЗВОДИ?

- Какво имам в предвид - накратко?
- Да "Телеф" е = на "Телец" ... Още по-странно е че Богинята която го/му помага/ НОСИ - РАЖДА - ОТГЛЕЖДА ... в най-стария латински се НАРИЧА "ТАЛНА" - отговарящо ЕДНО КЪМ ЕДНО НА НАШЕТО "ТЕЛНА" ... тоест оттово се вращъме на ТЕЛЕ(ц) - ТЕЛЕ(ф) ?

- Още по-странното Е ЧЕ - същата БОГИНЯ Я ИМА ИЗОБРАЗЕНА ... МНОГО ПО-РАНО от колкото са документирани ГЪРЦИ или ЕЛИНИ КАТО ПРИСЪСТВИЕ от ТУК БАЛКАНИ и АРХИПЕЛАГ?
- Ето за това ИЗОБРАЖЕНИЕ ГОВОРЯ ... датиращо поне от БРОНЗОВА ЕПОХА - Която за нашия регион отговаря поне ВТОРО ХИЛЯДОЛЕТИЕ пр. н.е.?
- Следва изображение - адрес:
http://www/Gallery/T33.2.html - ... да виждате специфичната СОМВОЛИКА НА ДЕТЕ-ТЕЛЕ(?) ... с допълнението, че същата богиня в Етрурия(апенини) се е наричала ТАЛНА - и се е почитала от жените, като богиня покровителка помагаща при раждане?

- Но поста си започнах с БРИГИ(фриги)-Тирасци/Траки(Фраки) ... за тези хора//народи само ще упомена ... СЪЩИТЕ ПО НЯКАКЪВ СТРАНЕН НАЧИН - като Семантика, Семиотика и Символност - отново са свързани с Телец(а)-Тур(а)-Бик(а)-Бул(а) ... като нещо КОЕТО: хем е извисено - хем и божествено? - Нещо като БОЖЕСТВЕНИЯ БИК(в Райския му ипостаз - както е в приказката за Гилгамеш ?) или, ТОЕСТ ... да не забравяме, че ПРОИЗВОДНОТО от ТЕЛЕ(ф/ц)А? Е - ЕПОНИМА - название прието за НАРОД ПО ИМЕ на МИТИЧНИЯ герой-бог-предтеча-прародител на ТРАКИТЕ. Същият е носил/наричан е/ ТИРАС ?

- Поздрав, Щапаров ... и продължавай да"ровиш" - защото по този начин поне ми даваш убеденост ... че най-малко "не съм се смахнал" - достигайки до изводи подобни на твоите, но ... по други пътища :)))

Култът към Божествения бик в качеството на Бог Баща (??!!) е добре застъпен в старонеолитната култура Чатакхююк,която предхожда нашите Балкански цивилизации а кравата (респ.вола и бика) били свещени животни на Богинята Майка (в Египет Хатор),заради което са включени в някои източни варианти на Българския календар за да покажат още веднъж,че асоциациите ти са верни а Тална (Телна)= Родилка (Богиня Майка).
цитирай
6. shtaparov - Една, бих казал пълна и истинска ...
13.01.2018 23:19
leonleonovpom2 написа:
Една, бих казал пълна и истинска картина за рода Български!

Че са стар народ, а не някакво странстващо племе, като свободен електрон, търсещо къде да се закачи!
Да, хубаво обяснение даваш и за произхода на Българите от Кушанската империя За сродяването с Александър!
Освен това ,има изселническа вълна в тази посока от Балканите Столицата на наследената от мАлександър империя-Согдиана е най-големия град в света тогава, благодарение на нея!
Александър е искал да създаде хомогенен народ, затова стимулирал изселванията и смесените бракове, като сам дал пример за това! Разбира се, историята е показала, че такова чудо не става!
Та тези Българи, които се връщат векове по късно при голямото преселение не са чужди за Балканите и затова идват тук!-В Македония и нашите земи Не ги спира страшилището тогава ИРИ дори
А други- в Италия-пак при свои-фригийската връзка

Ами папа Инокентий трети в прав текст пише на Калоян, че е проверил родословието му и е установено, че той произхожда от стар РИМСКИ род!?
Слага знак за равенство между Български и Римляни
Много неща има потулени в историята ни А тогава са се знаели Фригийската ни връзка Ами имената на Омировите герои-Подарк, Милий, Хромий, Еней, Брезеида.... Самият цар Гордий !? Имат си смисъл със съвременния Български И не изолиран случай, да кажеш случайно съвпадение
Затова твърдя, че за историкът не е достатъчно да се рови из старите книги само Да, разбира се, че трябва да го прави Но трябва да разбира и от други науки-математика, физика, химия...... Точните науки ! фТе ще му помогнат много ,най-вече в усещане на несъответствията!

Хубава вечер!

Напълно си прав- повечето казионни историци не владеят комплексния интердисциплинарен подход,към който призовават по-добри от тях специалисти като Петър Добрев.
цитирай
7. get - @ 5. shtaparov - Напълно си прав- повечето казионни историци не владеят комплексния интердисциплинарен подход
14.01.2018 00:18
- Няма да коментирам ... само давам текст-илюстрация за един от главните богове на "етруските" - и ... как интепретират името на етруския бог "Tin" - аналог на Зевс(при гърци) и антонимната форма на името (му) "Calusna" (идещо от "Calu") - обърни внимание на последното определение(за качествата на Калу) "mildew", тоест "този който праща мана-плесен по растенията"

- Ето текста, който имама в предвид за бог Зевс "етруско" Ден(светло) и Калу(дъждовен-тъмен)?

god Tinia, Tina, Tin: Chief Etruscan god, the ruler of the skies, husband of Uni, and father of Hercle, identified with the Greek Zeus and Roman Jupiter well within the Etruscan window of ascendance, as the Etruscan kings built the first temple of Jupiter at Rome. Called apa, "father" in inscriptions (parallel to the -piter in Ju-piter), he has most of the attributes of his Indo-European counterpart, with whom some have postulated a more remote linguistic connection. The name means "DAY" in Etruscan. He is the god of boundaries and justice. He is depicted as a young, bearded male, seated or standing at the center of the scene, grasping a stock of thunderbolts. According to Latin literature, the bolts are of three types: for warning, good or bad interventions, and drastic catastrophes. Unlike Zeus, Tin needs the permission of the Dii Consentes (consultant gods) and Dii Involuti (hidden gods) to wield the last two categories. A further epithet, Calusna (of Calu), hints at a connection to wolves or dogs and the underworld. In post-classical Tuscan folklore he became an evil spirit, Tigna, who causes lightening strikes, hail, rain, whirlwinds and mildew”
цитирай
8. tres1 - Така е
14.01.2018 03:09
и да не забравяме крадливата същност за дошляците на Балканите - наричани днес гърци. Древното им название е доста по-точно и в смислово отношение - елинес, където явно е пропуснат звук Б, тъй като тези индивиди нямат такъв. Тогава се получава Белинесъ. Това няма смисъл да се превежда. По аналогичен начин днес пак по внушение на тези екземпляри считаме древните хора заварени от дошляците за Пеласги, да ама НЕ. Тези хора са били Беласги - тоест бел, бела, бял, бяла и ги /земя/ ще да означава земята на белите.
Оказва се,че същинските гърци са данайците, които идват от Африка, смесват с местното население на Балканите и асимилират част от предгръцките "племена" - като ахейци, йонийци и крадат каквото могат от историята,културата,религията на траките- мизи, фриги, витини, мариандини, меони, мейони, бебрики, бюснеи, халиби, сарапари. Гърците,данайци са част от еврейското Даново коляно, прогонени от Египет. Генетичните изследвания доказват, че гърците са роднини на африканците, по-точно на хората обитаващи Етиопия: "Генетични разстояния са по-малки между гърци и етиопците на юг от Сахара, от която и да е друга средиземноморска група и най-накрая гърци смесица с етиопци.
цитирай
9. shtaparov - и да не забравяме крадливата същ...
14.01.2018 11:51
tres1 написа:
и да не забравяме крадливата същност за дошляците на Балканите - наричани днес гърци. Древното им название е доста по-точно и в смислово отношение - елинес, където явно е пропуснат звук Б, тъй като тези индивиди нямат такъв. Тогава се получава Белинесъ. Това няма смисъл да се превежда. По аналогичен начин днес пак по внушение на тези екземпляри считаме древните хора заварени от дошляците за Пеласги, да ама НЕ. Тези хора са били Беласги - тоест бел, бела, бял, бяла и ги /земя/ ще да означава земята на белите.
Оказва се,че същинските гърци са данайците, които идват от Африка, смесват с местното население на Балканите и асимилират част от предгръцките "племена" - като ахейци, йонийци и крадат каквото могат от историята,културата,религията на траките- мизи, фриги, витини, мариандини, меони, мейони, бебрики, бюснеи, халиби, сарапари. Гърците,данайци са част от еврейското Даново коляно, прогонени от Египет. Генетичните изследвания доказват, че гърците са роднини на африканците, по-точно на хората обитаващи Етиопия: "Генетични разстояния са по-малки между гърци и етиопците на юг от Сахара, от която и да е друга средиземноморска група и най-накрая гърци смесица с етиопци.

Да- Балканите са били земята на Белите (Белгите,Бългите) а първите пра-гърци без съмнение са били чисти етиопски нубийци от онези,които владели за един-два века Египет и после били изгонени оттам. Според друга теза те са били арабско племе,близко до израелското Даново коляно което означава,че трябва да са имали частичен арийски ген но това не е напълно сигурно понеже има податки,че евреите са били в пъти повече арийци от пра-гърците.
цитирай
10. deadocean - Специално тая култура Чатахкююк в ...
14.01.2018 12:18
Специално тая култура Чатахкююк в Турция е нещо уникално.
Тя не е ли най-старата известна култура?
И кои са създателите й?
цитирай
11. shtaparov - Специално тая култура ...
14.01.2018 12:21
deadocean написа:
Специално тая култура Чатахкююк в Турция е нещо уникално.
Тя не е ли най-старата известна култура?
И кои са създателите й?

По-стара от нея е само културата в Гьобеклитепе и районите около него: неолитните хора,които са строили тамошния храмов комплекс са създали и културата Чаталхююк,но на по-късен етап.
цитирай
12. deadocean - И двете култури са на територията на ...
14.01.2018 12:33
И двете култури са на територията на днешна Турция, която изглежда е люлката на цивилизацията.
Много интересни са постингите ти и макар с много неща да не съм съгласен, винаги ги чета с удоволствие.
А какво знае науката за населението по нашите земи преди траките, които са дошли доста по-късно тук?
цитирай
13. shtaparov - И двете култури са на територията на ...
14.01.2018 12:51
deadocean написа:
И двете култури са на територията на днешна Турция, която изглежда е люлката на цивилизацията.
Много интересни са постингите ти и макар с много неща да не съм съгласен, винаги ги чета с удоволствие.
А какво знае науката за населението по нашите земи преди траките, които са дошли доста по-късно тук?

В източните части на древна Анатолия (Анадола) са живели и дедите на пра-тюрките,които били частично арианизирано (индоевропеизирано) кавказко племе и станали част от Източните Скити благодарение на Дионис. Траките,подобно на германите и Българите били 2 вида: напълно индоевропеизирани и частично индоевропеизирани,а вълната на индоевропеизация дошла от североизток,ако не и от изток. Най-старите Бриги (Блъги) изглежда не били индоевропейци и са обитавали Балканите преди Траките: техни са навярно праисторическите култури,откривани в нашите и в съседните земи. Когато на Балканите дошли индоевропеизирани техни родственици от север и североизток,те се смесили с тях а смесването било междуплеменно- не междуетносно,след което се сформирали някои нови племена но Бригите (Блъгите) си останали,макар и с намален цивилизационен потенциал. В такъв смисъл Траките не са късно население в нашите земи а са част от старите Бриги,"смесени" с родствените им Скити и отчасти променили езика си,заради което днес в него има както ясен индоевропейски ("Скито-славянски") субстрат,така и неиндоевропейски ("Мизо-анатолийски"). Това смесване на езика станало толкова отдавна,че учените не могат да му хванат края и изкарват какви ли не причудливи и коя от коя по-неверни хипотези за причините,които са направили Българския език по-различен от другите "славянски" езици.

Не е изключен обаче и обратния сценарий,и даже той е далеч по-вероятен: набралите сила и енергия палеобалкански Бриги да са минали в настъпление срещу своите по-нискоразвити индоевропеизирани роднини,да са ги завладели (например при похода на Първия Дионис,ок.4000-3500 г. пр. Хр.) и като ги обединили чрез една праисторическа пра-държава в едно политическо цяло със себе си,да са извършили "смесването" по мирен път,чрез мирни размествания на население в рамките на една обща праисторическа империя,поставена под тяхно управление. Тогава,в условия без всякакви медии и възможности за унифициране на езика е станало възможно населението като цяло да е станало предимно индоевропейско,
а елитът да е останал частично неиндоевропеизиран и да е продължил в някои специални случаи да ползва най-прастарото и не много отдалечено от езика на шумерите наречие,на което говорели дедите му.
цитирай
14. tres1 - Ако ти е интересно deadocean погледни и това
14.01.2018 13:19
http://tres1.blog/history/2016/11/03/vyzrast-na-simvolite-ot-magura.1487075
цитирай
15. nkf - Много добра статия, Ангеле. Ще н...
14.01.2018 15:29
Много добра статия, Ангеле. Ще направя една малко произволна връзка, но според мен е добре да се каже. Ти споменаваш Авитохол или, както някои казват - това е Атила. Обаче на мен ми е правило впечатление, четейки "Илиадата", че има голяма корелация между имената Ахил и Атил. Аз зная, че гърците имат редица говорни недостатъци и поради това техният език е несъвършен и негоден да предава с точност автентични не гръцки имена, думи и т.н., та съм мислил, че комай и в този случай те са изопачили името на този епичен герой и Атил са го деформирали в Ахил - точно според тяхното фъфлещо темпо на говорене. За Телец си абсолютно прав, но сам разбираш, че в "Илиада" масата от имената на героите там са напълно разбираеми на български и ако и да не са разбираеми имат познато за българското ухо звучене. Аз съм си правил много бележки по този въпрос на страниците на томчето с "Илиада", което имам и само трябва да я разгърна за да дам и много други примери. Впрочем, името на Парис, всъщност е Александър.
цитирай
16. didanov - здравей щапаров
15.01.2018 00:20
не ми се нрави ролята на коректор, но знаеш Троянската война ми е слабост и няма как да подмина някои разминавания:
царят Телеф от гръцката митология е роден в Аркадия, Пелопонес (или днешна Гърция) - за това са единодушни всички източници тоест по произход няма данни да е миз или българин, най-вероятно пеласг.Телеф посещава оракула в Делфи търсейки майка си и той му казва да отиде при цар Тевтрант в Мизия (Азия Минор). царството Тевтрания е само една част от областта Мизия - в нея се включват Троада, Велика Мизия, Малка Мизия и Еолида - всяко от която си имат отделни царе. Телеф помага на цар Тевтрант да запази трона си и той от благодарност дава дъщеря си за жена и така го прави наследник на трона, който Телеф заема след смъртта на Тевтрант. Главен град е бил Пергам.
Телеф побеждава ахейците когато нападат погрешка Мизия, но самият той е ранен и търси помощ от оракула и после от Ахил и Одисей. Той самият показва на ахейците пътя до Троя, но отказва да се присъедини към тях. Едно е ясно, че мизите (по-късно наречени българи) са били на страната на троянците.

Не мисля, че Авитохол и Телеф са един и същи персонаж - просто се застъпва мита за отглеждането от диво животно, което е често срещано в митологията.

едва ли Телеф е първият мизийски цар, защото Мизия като страна съществува много преди него, а и той не е мизиец по произход

ПОздрави и лека вечер
цитирай
17. kvg55 - shtaparov,
15.01.2018 10:44
Това са антични загадки, които едва ли някога ще получат пълно потвърждение. Но възбуждат любознателността.
цитирай
18. shtaparov - - Няма да коментирам. . . само давам ...
15.01.2018 18:25
get написа:
- Няма да коментирам ... само давам текст-илюстрация за един от главните богове на "етруските" - и ... как интепретират името на етруския бог "Tin" - аналог на Зевс(при гърци) и антонимната форма на името (му) "Calusna" (идещо от "Calu") - обърни внимание на последното определение(за качествата на Калу) "mildew", тоест "този който праща мана-плесен по растенията"

- Ето текста, който имама в предвид за бог Зевс "етруско" Ден(светло) и Калу(дъждовен-тъмен)?

god Tinia, Tina, Tin: Chief Etruscan god, the ruler of the skies, husband of Uni, and father of Hercle, identified with the Greek Zeus and Roman Jupiter well within the Etruscan window of ascendance, as the Etruscan kings built the first temple of Jupiter at Rome. Called apa, "father" in inscriptions (parallel to the -piter in Ju-piter), he has most of the attributes of his Indo-European counterpart, with whom some have postulated a more remote linguistic connection. The name means "DAY" in Etruscan. He is the god of boundaries and justice. He is depicted as a young, bearded male, seated or standing at the center of the scene, grasping a stock of thunderbolts. According to Latin literature, the bolts are of three types: for warning, good or bad interventions, and drastic catastrophes. Unlike Zeus, Tin needs the permission of the Dii Consentes (consultant gods) and Dii Involuti (hidden gods) to wield the last two categories. A further epithet, Calusna (of Calu), hints at a connection to wolves or dogs and the underworld. In post-classical Tuscan folklore he became an evil spirit, Tigna, who causes lightening strikes, hail, rain, whirlwinds and mildew”

Етруските уж не са индоевропейци,а много техни думи и названия досущ приличат на нашите,което си има обяснение разбира се но за него- евентуално в отделна статия.
цитирай
19. shtaparov - http://tres1/history/2016/1...
15.01.2018 18:34
tres1 написа:
http://tres1/history/2016/11/03/vyzrast-na-simvolite-ot-magura.1487075

Аз също го погледнах и съм съгласен- тези древни рисунки не може да се датират в Бронзовата или Желязната епоха,възрастта им несъмнено е доста по-голяма,но не е лесно да се каже точно през коя епоха са направени. Стиловият начин на датиране,който си предложил е най-разумен в случая,а всичко друго би било първосигнално.
цитирай
20. shtaparov - Много добра ста...
15.01.2018 18:40
nkf написа:
Много добра статия, Ангеле. Ще направя една малко произволна връзка, но според мен е добре да се каже. Ти споменаваш Авитохол или, както някои казват - това е Атила. Обаче на мен ми е правило впечатление, четейки "Илиадата", че има голяма корелация между имената Ахил и Атил. Аз зная, че гърците имат редица говорни недостатъци и поради това техният език е несъвършен и негоден да предава с точност автентични не гръцки имена, думи и т.н., та съм мислил, че комай и в този случай те са изопачили името на този епичен герой и Атил са го деформирали в Ахил - точно според тяхното фъфлещо темпо на говорене. За Телец си абсолютно прав, но сам разбираш, че в "Илиада" масата от имената на героите там са напълно разбираеми на български и ако и да не са разбираеми имат познато за българското ухо звучене. Аз съм си правил много бележки по този въпрос на страниците на томчето с "Илиада", което имам и само трябва да я разгърна за да дам и много други примери. Впрочем, името на Парис, всъщност е Александър.

За корелацията Атила-Ахила (Ахилъ) съм мислил много пъти и едва напоследък открих,че общото между двете имена е преходната форма Автхил (гърците биха я изписали AUTXIЛ и биха я прочели ~като Атхил,че дори и Атил). Тя в разгънат вид може да стане Авитохол (Автхол) а в зависимост от диалекта,който я е ползвал може да стане Атилъ (Атила) или Ахилъ (Акиле).
цитирай
21. shtaparov - Това са антични загадки, които едва ...
15.01.2018 18:44
kvg55 написа:
Това са антични загадки, които едва ли някога ще получат пълно потвърждение. Но възбуждат любознателността.

Ако не приемем това,което съм написал по-горе приятелю,ние "увисваме" и няма на какво да се опрем,
понеже сами си отрязваме корените и пътя към знанието,който ни се предоставя. Щом други народи като гърци,евреи,китайци и римляни могат да пишат своите истории въз основа на легенди и митове,какъв е проблемът и ние да можем? Проблемът е единствено в "акъла"- или сме умни и правим като тях,или не сме умни и не сме нито чули,ни видели.
цитирай
22. shtaparov - не ми се нрави ролята на коректор, но ...
15.01.2018 18:51
didanov написа:
не ми се нрави ролята на коректор, но знаеш Троянската война ми е слабост и няма как да подмина някои разминавания:
царят Телеф от гръцката митология е роден в Аркадия, Пелопонес (или днешна Гърция) - за това са единодушни всички източници тоест по произход няма данни да е миз или българин, най-вероятно пеласг.Телеф посещава оракула в Делфи търсейки майка си и той му казва да отиде при цар Тевтрант в Мизия (Азия Минор). царството Тевтрания е само една част от областта Мизия - в нея се включват Троада, Велика Мизия, Малка Мизия и Еолида - всяко от която си имат отделни царе. Телеф помага на цар Тевтрант да запази трона си и той от благодарност дава дъщеря си за жена и така го прави наследник на трона, който Телеф заема след смъртта на Тевтрант. Главен град е бил Пергам.
Телеф побеждава ахейците когато нападат погрешка Мизия, но самият той е ранен и търси помощ от оракула и после от Ахил и Одисей. Той самият показва на ахейците пътя до Троя, но отказва да се присъедини към тях. Едно е ясно, че мизите (по-късно наречени българи) са били на страната на троянците.

Не мисля, че Авитохол и Телеф са един и същи персонаж - просто се застъпва мита за отглеждането от диво животно, което е често срещано в митологията.

едва ли Телеф е първият мизийски цар, защото Мизия като страна съществува много преди него, а и той не е мизиец по произход

ПОздрави и лека вечер

Ако Телеф е пелазгиец,значи отново е Българин- Пелазгите (Белазги,Белазджи или просто Беладжи,
Белаги) са част от онези Бриги (Блъги),от които произлизат Мизите. Те са роднински племена помежду си- просто едното племе е дало цар на другото,на своето роднинско племе и нищо друго. Дали Телеф (Телец) е първи или пореден Мизийски цар,това също не е "гайле": пределно е ясно,че преди него е имало още много Мизийски (Български) царе но легендата за този се е запазила,понеже е твърде екзотична и интересна,та заради нея си струва неговото име да бъде помнено и споменавано.
цитирай
23. nikikm - Здравей Щапаров,
15.01.2018 20:57
Поздравления за изключителния материал!За съжаление няма да мога да го публикувам,защото нещо в блога ми не работи,не знам причините,досещам се само.
В текста за Троянската война,който си посочил,Ахил ранява Телеф и в случая е представен,като грък.Но той е или мирмидонец или скит,което и да е,означава българин? Тук нещо не пасва,струва ми се и ако може да поясниш ситуацията! Поздрави,ще публикувам при първа възможност!
цитирай
24. didanov - Да по това време
15.01.2018 23:47
Е пълно с "бивши пеласги" на Пелопонес, които вече носят други имена-ахеи, аркади,аргосци. Главното е че повечето и на Балканите и в Азия Минор говорят по това време един общ или близък език. Именно това спомага различни личности да бъдат приемани за царе -Пелопс идва от Фригия, Дардан пък от Аркадия,Тракийския цар Финей от Финикия, както и брат му Кадъм (цар в Беотия), братовчед му пък Данай от Египет в Аргос....
цитирай
25. get - @ 24. didanov - А в доста стари карти и текстове Ф-ф-иникия се изписва - като ... ?
16.01.2018 17:56
didanov написа:
Е пълно с "бивши пеласги" на Пелопонес, които вече носят други имена-ахеи, аркади,аргосци.
... ,Тракийския цар Финей от Финикия, както и брат му Кадъм (цар в Беотия), братовчед му пък Данай от Египет в Аргос....


- "Бое..." или "Вое..." + частицата//наставката: "Нике+ия" - В сегашен български(+украински=Нека ?) в старо време отговаряща на лично съществително "По+бъда//поБЕДА"!
Това по-точно и разбираемо го има в украинския-български, където пожелателния възглас: Да живее Украина! - звучи, КАТО: "Хай нека Украина"?

- Не е ли странно ДРУГОТО КОЕТО ВЕЧЕ УПОМЕНАХ - Кадъм идвайки от Близък Изток - нарича новата си родина с подобно такова име - като на старата Веотия//ВОЕНИКИЯ=ФИНИКИЯ ... предавано в "гръцките" източници, като Б/Веотия - името на новата родина на Фоеней(Финей) и родственика му Кадъм?

- На какъв ли език е говорило част от населението в Близък изток в древността ... умрелия вече западно-семитски, както ни убеждават "библеистите" историци и лингвисти ... или още и на някакъв СТРАННО ПОЗНАТ НАМ ... европейски(чети Български !) ?

- Поздрав и допълнение - не мога да се съглася с категоричността в твърдението ти - Че ?

"прото-тюрките са се формирали в Анатолия"
- за да твърдим НАСТОЯЩОТО, СЛЕДВА ДА ОПРОВЕРГАЕМ ТЕОРИЯТА НА ИСТОРИЧЕСКА ЛИНГВИСТИКА за ЕДНО ЦЯЛО ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО + ГЕНЕЗИС НА НАРОДИ = ИЗВЕСТНО, КАТО: "тюрко-алтайско"?

- Инак, като цяло споделям изводите ти!
- Поздрав!
цитирай
26. get - - Диданов - след като сте такъв страстен изследовател на траки - троянци ... пожеш ли предположи ... ?
18.01.2018 15:51
didanov написа:
Е пълно с "бивши пеласги" на Пелопонес, които вече носят други имена-ахеи, аркади,аргосци. Главното е че повечето и на Балканите и в Азия Минор говорят по това време един общ или близък език. Именно това спомага различни личности да бъдат приемани за царе -Пелопс идва от Фригия, Дардан пък от Аркадия,Тракийския цар Финей от Финикия, както и брат му Кадъм (цар в Беотия), братовчед му пък Данай от Египет в Аргос....


... какво е значението-смисъла в името на героя "Финей"? На който по-правилното произношение на разваленото "елинско" произношение би следвало да е с придихателната съгласна "pF" - нещо като "пф" българско?

- Защото историците и лингвисти познавачи на "елинската" глосса - твърдят следното за значението в името ПФи+НЕУС - Четете:
"Origin of the name Phineas: Derived from the Hebrew Pinchas, meaning "the mouth of a snake, mouth of brass." It may also be derived from the Egyptian penechase (Negro, dark-complexioned)."

- С други думи ЗА името на ТРАКА от "ГРЪЦКАТА" МИТОЛОГИЯ - търсят значението на името му при езици и народи - от Близък изток и Египет - Не е ли странно, НАЙ-МАЛКО?

п.п.
Още малко инфо за ПФинеус - на адрес:
http://www.mythindex/greek-mythology/P/Phineus.html
цитирай
27. didanov - гет етимологията е нож с две остриета
19.01.2018 23:34
и сама по себе си не доказва много според мен. Според мен Финей е близко до Феникс и Финикия, което повече има смисъл от опита за еврейско-еипетски превод.
Не забравяй, че сестрата на Финей се казва Европа, братята му Кадъм и Тасос, а един от синовете му Пафлагон - епоним на траките пафлагони. Осиновени синове са Тинос на тините и Битинос на битините (двамата синове на Одрюс на одрисите), има сведения за друг син Марианд епоним на траките мариадни. Една от жените на Финей е не коя да е , а дъщерята на Дардан(дарданите), зет на Тевкър(тевкрите), друга пък жена билаа Скита или Скота. А самият Финей е цар на тракийския Салмидесос (и с това на тини и витини). Поздрави
цитирай
28. shtaparov - Поздравления за ...
20.01.2018 12:45
nikikm написа:
Поздравления за изключителния материал!За съжаление няма да мога да го публикувам,защото нещо в блога ми не работи,не знам причините,досещам се само.
В текста за Троянската война,който си посочил,Ахил ранява Телеф и в случая е представен,като грък.Но той е или мирмидонец или скит,което и да е,означава българин? Тук нещо не пасва,струва ми се и ако може да поясниш ситуацията! Поздрави,ще публикувам при първа възможност!

Троянската война е междуособна: различни племена от един народ воюват помежду си,един вид гражданска война подобна на Пелопонеската.
цитирай
29. shtaparov - Е пълно с "бивши пеласги&q...
20.01.2018 12:48
didanov написа:
Е пълно с "бивши пеласги" на Пелопонес, които вече носят други имена-ахеи, аркади,аргосци. Главното е че повечето и на Балканите и в Азия Минор говорят по това време един общ или близък език. Именно това спомага различни личности да бъдат приемани за царе -Пелопс идва от Фригия, Дардан пък от Аркадия,Тракийския цар Финей от Финикия, както и брат му Кадъм (цар в Беотия), братовчед му пък Данай от Египет в Аргос....

По онова време във Финикия (Ханаан,Палестина и пр.),Египет,Либия,Малта,Италия и части от Египет е имало Пелазгийски колонии: това обяснява всичко.
цитирай
30. shtaparov - Е пълно с "бивши пеласги&q...
20.01.2018 12:57
get написа:
didanov написа:
Е пълно с "бивши пеласги" на Пелопонес, които вече носят други имена-ахеи, аркади,аргосци.
... ,Тракийския цар Финей от Финикия, както и брат му Кадъм (цар в Беотия), братовчед му пък Данай от Египет в Аргос....


- "Бое..." или "Вое..." + частицата//наставката: "Нике+ия" - В сегашен български(+украински=Нека ?) в старо време отговаряща на лично съществително "По+бъда//поБЕДА"!
Това по-точно и разбираемо го има в украинския-български, където пожелателния възглас: Да живее Украина! - звучи, КАТО: "Хай нека Украина"?

- Не е ли странно ДРУГОТО КОЕТО ВЕЧЕ УПОМЕНАХ - Кадъм идвайки от Близък Изток - нарича новата си родина с подобно такова име - като на старата Веотия//ВОЕНИКИЯ=ФИНИКИЯ ... предавано в "гръцките" източници, като Б/Веотия - името на новата родина на Фоеней(Финей) и родственика му Кадъм?

- На какъв ли език е говорило част от населението в Близък изток в древността ... умрелия вече западно-семитски, както ни убеждават "библеистите" историци и лингвисти ... или още и на някакъв СТРАННО ПОЗНАТ НАМ ... европейски(чети Български !) ?

- Поздрав и допълнение - не мога да се съглася с категоричността в твърдението ти - Че ?

"прото-тюрките са се формирали в Анатолия"
- за да твърдим НАСТОЯЩОТО, СЛЕДВА ДА ОПРОВЕРГАЕМ ТЕОРИЯТА НА ИСТОРИЧЕСКА ЛИНГВИСТИКА за ЕДНО ЦЯЛО ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО + ГЕНЕЗИС НА НАРОДИ = ИЗВЕСТНО, КАТО: "тюрко-алтайско"?

- Инак, като цяло споделям изводите ти!
- Поздрав!

Не е много трудно да се докаже,че дедите на пра-тюрките са бивше частично индоевропеизирано Кавказо-Месопотамско племе,повлечено с походите на Дионис на изток но имало преди това близко родство с лувийци,латини (обожествяването на вълка/вълчицата),келти в това число германи,Траки (Тураки),шумери и дори етруски (тирени= турани). Това племе било част от пра-тохарите (преселените на изток Траки)- затова земята на тохарите се наричала Тарим (Туран) а в Тохаристан имало княжество Турфан (Турхан,Туран).
цитирай
31. shtaparov - и сама по себе си не доказва много ...
20.01.2018 12:59
didanov написа:
и сама по себе си не доказва много според мен. Според мен Финей е близко до Феникс и Финикия, което повече има смисъл от опита за еврейско-еипетски превод.
Не забравяй, че сестрата на Финей се казва Европа, братята му Кадъм и Тасос, а един от синовете му Пафлагон - епоним на траките пафлагони. Осиновени синове са Тинос на тините и Битинос на битините (двамата синове на Одрюс на одрисите), има сведения за друг син Марианд епоним на траките мариадни. Една от жените на Финей е не коя да е , а дъщерята на Дардан(дарданите), зет на Тевкър(тевкрите), друга пък жена билаа Скита или Скота. А самият Финей е цар на тракийския Салмидесос (и с това на тини и витини). Поздрави

Етимологията не е и никак маловажна приятелю- нали само въз основа на нея древните Българи бяха обявени за средноазиатски "тюрки" а децата още изучават тази погрешна догма,наложена от продажни политици в Българските учебни заведения.
цитирай
32. shtaparov - Е пълно с "бивши пеласги&q...
20.01.2018 13:04
get написа:
didanov написа:
Е пълно с "бивши пеласги" на Пелопонес, които вече носят други имена-ахеи, аркади,аргосци. Главното е че повечето и на Балканите и в Азия Минор говорят по това време един общ или близък език. Именно това спомага различни личности да бъдат приемани за царе -Пелопс идва от Фригия, Дардан пък от Аркадия,Тракийския цар Финей от Финикия, както и брат му Кадъм (цар в Беотия), братовчед му пък Данай от Египет в Аргос....


... какво е значението-смисъла в името на героя "Финей"? На който по-правилното произношение на разваленото "елинско" произношение би следвало да е с придихателната съгласна "pF" - нещо като "пф" българско?

- Защото историците и лингвисти познавачи на "елинската" глосса - твърдят следното за значението в името ПФи+НЕУС - Четете:
"Origin of the name Phineas: Derived from the Hebrew Pinchas, meaning "the mouth of a snake, mouth of brass." It may also be derived from the Egyptian penechase (Negro, dark-complexioned)."

- С други думи ЗА името на ТРАКА от "ГРЪЦКАТА" МИТОЛОГИЯ - търсят значението на името му при езици и народи - от Близък изток и Египет - Не е ли странно, НАЙ-МАЛКО?

п.п.
Още малко инфо за ПФинеус - на адрес:
http://www/greek-mythology/P/Phineus.html

Аз бих го свързал с етнонима Фини (Пуни,Хуни),които са разбира се и Финики (Пуники,Войники).
цитирай
33. get - Явно останах неразбран от което ВЪПРОСА: За етимология в името на ЕВРОПЕЕЦА ...?
20.01.2018 21:16
didanov написа:
и сама по себе си не доказва много според мен. Според мен Финей е близко до Феникс и Финикия, което повече има смисъл от опита за еврейско-еипетски превод.
Не забравяй, че сестрата на Финей се казва Европа, братята му Кадъм и Тасос, а един от синовете му Пафлагон - епоним на траките пафлагони. Осиновени синове са Тинос на тините и Битинос на битините (двамата синове на Одрюс на одрисите), има сведения за друг син Марианд епоним на траките мариадни. Една от жените на Финей е не коя да е , а дъщерята на Дардан(дарданите), зет на Тевкър(тевкрите), друга пък жена билаа Скита или Скота. А самият Финей е цар на тракийския Салмидесос (и с това на тини и витини). Поздрави


..."увисна" във вербално-когнитивното пространство? :))))

Най-вероятно ФИНЕЙ НЕ Е ИМЕ А ПРОЗВИЩЕ-НАРИЦАТЕЛНО дадено МУ по силата на НЯКАКВО, НЕГОВО ... НЕОРДИНАРНО за останалите хора КАЧЕСТВО!
ВТОРО: В митовете и легендите за ФИНЕЙ - какво се твърди че ПРИТЕЖАВА КАТО КАЧЕСТВО: ДАР ОТ БОГОВЕТЕ ?
ДАРБАТА - ДА ПРОРИЦАВА! В българския език ИМАМЕ ЛИ ДРУГИ СИНОНИМНИ ДУМИ1 - ЗАМЕСТИТЕЛ на "прорича" - Да имаме ... ама КОЯ Е ТОЧНАТА ДУМА - за която ни лъжат, че била ИМЕТО НА ЕВРОПЕЕЦА-ТРАК а на практика Е ПРОЗВИЩЕ?

АКО СЕ СЕТИТЕ ... черпя :)))!
цитирай
34. didanov - да това се пропуска а наистина обяснява много
20.01.2018 23:31
shtaparov написа:
didanov написа:
Е пълно с "бивши пеласги" на Пелопонес, които вече носят други имена-ахеи, аркади,аргосци. Главното е че повечето и на Балканите и в Азия Минор говорят по това време един общ или близък език. Именно това спомага различни личности да бъдат приемани за царе -Пелопс идва от Фригия, Дардан пък от Аркадия,Тракийския цар Финей от Финикия, както и брат му Кадъм (цар в Беотия), братовчед му пък Данай от Египет в Аргос....

По онова време във Финикия (Ханаан,Палестина и пр.),Египет,Либия,Малта,Италия и части от Египет е имало Пелазгийски колонии: това обяснява всичко.

цитирай
35. didanov - етимологията не е маловажна, но не би трябвало да е определяща, а подкрепяща
20.01.2018 23:37
shtaparov написа:
didanov написа:
и сама по себе си не доказва много според мен. Според мен Финей е близко до Феникс и Финикия, което повече има смисъл от опита за еврейско-еипетски превод.
Не забравяй, че сестрата на Финей се казва Европа, братята му Кадъм и Тасос, а един от синовете му Пафлагон - епоним на траките пафлагони. Осиновени синове са Тинос на тините и Битинос на битините (двамата синове на Одрюс на одрисите), има сведения за друг син Марианд епоним на траките мариадни. Една от жените на Финей е не коя да е , а дъщерята на Дардан(дарданите), зет на Тевкър(тевкрите), друга пък жена билаа Скита или Скота. А самият Финей е цар на тракийския Салмидесос (и с това на тини и витини). Поздрави

Етимологията не е и никак маловажна приятелю- нали само въз основа на нея древните Българи бяха обявени за средноазиатски "тюрки" а децата още изучават тази погрешна догма,наложена от продажни политици в Българските учебни заведения.

защото много народи в древността са говорили общ или близък език
цитирай
36. shtaparov - и сама по себе си не доказва много ...
20.01.2018 23:44
get написа:
didanov написа:
и сама по себе си не доказва много според мен. Според мен Финей е близко до Феникс и Финикия, което повече има смисъл от опита за еврейско-еипетски превод.
Не забравяй, че сестрата на Финей се казва Европа, братята му Кадъм и Тасос, а един от синовете му Пафлагон - епоним на траките пафлагони. Осиновени синове са Тинос на тините и Битинос на битините (двамата синове на Одрюс на одрисите), има сведения за друг син Марианд епоним на траките мариадни. Една от жените на Финей е не коя да е , а дъщерята на Дардан(дарданите), зет на Тевкър(тевкрите), друга пък жена билаа Скита или Скота. А самият Финей е цар на тракийския Салмидесос (и с това на тини и витини). Поздрави


..."увисна" във вербално-когнитивното пространство? :))))

Най-вероятно ФИНЕЙ НЕ Е ИМЕ А ПРОЗВИЩЕ-НАРИЦАТЕЛНО дадено МУ по силата на НЯКАКВО, НЕГОВО ... НЕОРДИНАРНО за останалите хора КАЧЕСТВО!
ВТОРО: В митовете и легендите за ФИНЕЙ - какво се твърди че ПРИТЕЖАВА КАТО КАЧЕСТВО: ДАР ОТ БОГОВЕТЕ ?
ДАРБАТА - ДА ПРОРИЦАВА! В българския език ИМАМЕ ЛИ ДРУГИ СИНОНИМНИ ДУМИ1 - ЗАМЕСТИТЕЛ на "прорича" - Да имаме ... ама КОЯ Е ТОЧНАТА ДУМА - за която ни лъжат, че била ИМЕТО НА ЕВРОПЕЕЦА-ТРАК а на практика Е ПРОЗВИЩЕ?

АКО СЕ СЕТИТЕ ... черпя :)))!

Думата би следвало да е Оракул.
цитирай
37. shtaparov - (да това се пропуска а наистина обяснява много)
20.01.2018 23:45
didanov написа:
shtaparov написа:
didanov написа:
Е пълно с "бивши пеласги" на Пелопонес, които вече носят други имена-ахеи, аркади,аргосци. Главното е че повечето и на Балканите и в Азия Минор говорят по това време един общ или близък език. Именно това спомага различни личности да бъдат приемани за царе -Пелопс идва от Фригия, Дардан пък от Аркадия,Тракийския цар Финей от Финикия, както и брат му Кадъм (цар в Беотия), братовчед му пък Данай от Египет в Аргос....

По онова време във Финикия (Ханаан,Палестина и пр.),Египет,Либия,Малта,Италия и части от Египет е имало Пелазгийски колонии: това обяснява всичко.


Благодаря за разбирането,приятелю.
цитирай
38. shtaparov - (етимологията не е маловажна, но не би трябвало да е определяща, а подкрепяща)
20.01.2018 23:47
didanov написа:
shtaparov написа:
didanov написа:
и сама по себе си не доказва много според мен. Според мен Финей е близко до Феникс и Финикия, което повече има смисъл от опита за еврейско-еипетски превод.
Не забравяй, че сестрата на Финей се казва Европа, братята му Кадъм и Тасос, а един от синовете му Пафлагон - епоним на траките пафлагони. Осиновени синове са Тинос на тините и Битинос на битините (двамата синове на Одрюс на одрисите), има сведения за друг син Марианд епоним на траките мариадни. Една от жените на Финей е не коя да е , а дъщерята на Дардан(дарданите), зет на Тевкър(тевкрите), друга пък жена билаа Скита или Скота. А самият Финей е цар на тракийския Салмидесос (и с това на тини и витини). Поздрави

Етимологията не е и никак маловажна приятелю- нали само въз основа на нея древните Българи бяха обявени за средноазиатски "тюрки" а децата още изучават тази погрешна догма,наложена от продажни политици в Българските учебни заведения.

защото много народи в древността са говорили общ или близък език

Аз съм съгласен с това,но казионните ни историци май не са съгласни и мислят другояче.
цитирай
39. get - @ Оракул е от едно и също семантично гнездо с търсената от нас дума - Но ... ?
21.01.2018 18:44
shtaparov написа:
get написа:
didanov написа:
и сама по себе си не доказва много според мен. Според мен Финей е близко до Феникс и Финикия, което повече има смисъл от опита за еврейско-еипетски превод.
Не забравяй, че сестрата на Финей се казва Европа, братята му Кадъм и Тасос, а един от синовете му Пафлагон - епоним на траките пафлагони. Осиновени синове са Тинос на тините и Битинос на битините (двамата синове на Одрюс на одрисите), има сведения за друг син Марианд епоним на траките мариадни. Една от жените на Финей е не коя да е , а дъщерята на Дардан(дарданите), зет на Тевкър(тевкрите), друга пък жена билаа Скита или Скота. А самият Финей е цар на тракийския Салмидесос (и с това на тини и витини). Поздрави


..."увисна" във вербално-когнитивното пространство? :))))

Най-вероятно ФИНЕЙ НЕ Е ИМЕ А ПРОЗВИЩЕ-НАРИЦАТЕЛНО дадено МУ по силата на НЯКАКВО, НЕГОВО ... НЕОРДИНАРНО за останалите хора КАЧЕСТВО!
ВТОРО: В митовете и легендите за ФИНЕЙ - какво се твърди че ПРИТЕЖАВА КАТО КАЧЕСТВО: ДАР ОТ БОГОВЕТЕ ?
ДАРБАТА - ДА ПРОРИЦАВА! В българския език ИМАМЕ ЛИ ДРУГИ СИНОНИМНИ ДУМИ1 - ЗАМЕСТИТЕЛ на "прорича" - Да имаме ... ама КОЯ Е ТОЧНАТА ДУМА - за която ни лъжат, че била ИМЕТО НА ЕВРОПЕЕЦА-ТРАК а на практика Е ПРОЗВИЩЕ?

АКО СЕ СЕТИТЕ ... черпя :)))!

Думата би следвало да е Оракул.


... като морфология и фонетика не отговаря за търсената от нас дума и значение в името ФИНЕУС!
- Ако бе "оракул" - имаме СЪЩАТА морфо-етимологична СИНОНИМНА на оракул - звучала е ОРЕСТ!

- Финей - отговаря на българска ПО-ЗНАЕ(й/ващ) ... но фонологично е до такава степен корумпирана(с извратено (вероятно от преписвачи или по други причини) изговаряне-изписване) - та и самите етимолози от класическия-елинизъм им е звучала непозната ... та приемат да е от семитски произход.
Тя на практика е от европейско-палео-балкански произход със значение(етимология) : "ПО-ЗНАВАЩ"!
- Странното в случая ... е? Същата е неразбираема за БАШ ГЪРЦИТЕ-ЕЛИНИ а за мен ВАРВАРА РАЗБИРАЕМА :))))?

п.п.
Инак ДУМАТА ЗНАЧЕНИЕ и изходните и форми от които се е развила до българското "По+Знае" - можете да го видите в подобното английско: Раз+По+Знае ... на английски Re+Co+Gnition ===> директна заемка от латинското Re+Co+Gnosco = раз+по+знам ... Това накратко и успех в диренията!
цитирай
40. shtaparov - и сама по себе си не доказва много ...
21.01.2018 20:01
get написа:
shtaparov написа:
get написа:
didanov написа:
и сама по себе си не доказва много според мен. Според мен Финей е близко до Феникс и Финикия, което повече има смисъл от опита за еврейско-еипетски превод.
Не забравяй, че сестрата на Финей се казва Европа, братята му Кадъм и Тасос, а един от синовете му Пафлагон - епоним на траките пафлагони. Осиновени синове са Тинос на тините и Битинос на битините (двамата синове на Одрюс на одрисите), има сведения за друг син Марианд епоним на траките мариадни. Една от жените на Финей е не коя да е , а дъщерята на Дардан(дарданите), зет на Тевкър(тевкрите), друга пък жена билаа Скита или Скота. А самият Финей е цар на тракийския Салмидесос (и с това на тини и витини). Поздрави


..."увисна" във вербално-когнитивното пространство? :))))

Най-вероятно ФИНЕЙ НЕ Е ИМЕ А ПРОЗВИЩЕ-НАРИЦАТЕЛНО дадено МУ по силата на НЯКАКВО, НЕГОВО ... НЕОРДИНАРНО за останалите хора КАЧЕСТВО!
ВТОРО: В митовете и легендите за ФИНЕЙ - какво се твърди че ПРИТЕЖАВА КАТО КАЧЕСТВО: ДАР ОТ БОГОВЕТЕ ?
ДАРБАТА - ДА ПРОРИЦАВА! В българския език ИМАМЕ ЛИ ДРУГИ СИНОНИМНИ ДУМИ1 - ЗАМЕСТИТЕЛ на "прорича" - Да имаме ... ама КОЯ Е ТОЧНАТА ДУМА - за която ни лъжат, че била ИМЕТО НА ЕВРОПЕЕЦА-ТРАК а на практика Е ПРОЗВИЩЕ?

АКО СЕ СЕТИТЕ ... черпя :)))!

Думата би следвало да е Оракул.


... като морфология и фонетика не отговаря за търсената от нас дума и значение в името ФИНЕУС!
- Ако бе "оракул" - имаме СЪЩАТА морфо-етимологична СИНОНИМНА на оракул - звучала е ОРЕСТ!

- Финей - отговаря на българска ПО-ЗНАЕ(й/ващ) ... но фонологично е до такава степен корумпирана(с извратено (вероятно от преписвачи или по други причини) изговаряне-изписване) - та и самите етимолози от класическия-елинизъм им е звучала непозната ... та приемат да е от семитски произход.
Тя на практика е от европейско-палео-балкански произход със значение(етимология) : "ПО-ЗНАВАЩ"!
- Странното в случая ... е? Същата е неразбираема за БАШ ГЪРЦИТЕ-ЕЛИНИ а за мен ВАРВАРА РАЗБИРАЕМА :))))?

п.п.
Инак ДУМАТА ЗНАЧЕНИЕ и изходните и форми от които се е развила до българското "По+Знае" - можете да го видите в подобното английско: Раз+По+Знае ... на английски Re+Co+Gnition ===> директна заемка от латинското Re+Co+Gnosco = раз+по+знам ... Това накратко и успех в диренията!

Благодаря приятелю- някой ден може да се заема по-сериозно с тълкуванието на това име но засега не намирам задоволителна причина,заради която да го направя. Най-близко до ума обаче е значението,което предложих в началото а за повече от това- ако ми се отворят възможности някой път. То обаче е близко до основната форма на едно наше име- Финко (виж фам. Финкови),което е умалителен вариант а основната му форма следва да е Финьо,както впрочем е изписано от гърците (Енео= Еньо,Финео= Финьо). Тук можем да търсим колаборация със свещеното животно на Зевс- свинята,респективно с формата "Свиньо" (Савиньо,т.е. Роден от Зевс) и съм най-склонен да се доверя именно на това,а родословието на героя може да ни каже малко повече по този въпрос.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4802589
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136408
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи