Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2017 00:44 - ИСТИНАТА ЗА БИТКАТА ПРИ ОНГЪЛА
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 13977 Коментари: 20 Гласове:
49

Последна промяна: 14.09.2020 21:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                    ИСТИНАТА ЗА БИТКАТА ПРИ ОНГЪЛА


   За битката при Онгъла в 680 г. много е писано но малко е казано,а истината за нея още не е изяснена от историците поради недостига на информация за онази епоха и отдалечеността във времето,заличила всички спомени за тогавашните събития. Не е без значение нейната голяма предистория и жестоката война с хазарите,в която Аспарух загубил живота си.

image

  Аспарух до края на живота си воювал с хазарите и никога не прекратил войната срещу тях. Имал за какво да им отмъщава- те поругали Българските религиозни светини,нарушили посветени на боговете съюзни договори,изневерили на своя княз и назначили узурпатор на негово място,а в Българската земя извършили страшни опустошения в съюз с кръвните ни врагове- тюрките. Опасния съюз между хазари,тюрки,авари и византийци изглежда бил организиран от коварната дипломация на Погонат,който искал да се разправи с България заради това,че тя се обявила срещу неговите претенции за трона и подкрепила синовете на Мартина в династичната византийска борба.

  Под ударите на тази мощна коалиция България поела към разпад и възникнала опасност да изпадне в пълна дезинтеграция. Котраг- водача на Котрагите (Кутригурите,Сатурновите племена) поел към северните провинции на Стара Велика България,където се укрепил в неуязвими за турко-хазарските армии места. Баян (Боян) влязъл в колаборация с хазарите и бил принуден да работи за техните интереси,пазейки надежда че ще помогне на своите,ако му се удаде изгоден случай. Кубер направил същото,като избягал при аварите а Алцек с голяма група Българи-християни подирил спасение при своите единоверци в Италия. Останал само Аспарух.

  Когато армиите на Аспарух се отдалечили от Кавказ обаче,те излезли от обсега на тюрките и станали неуязвими за техните атаки. Затова князът не срещнал големи трудности да спре набезите на отслабналите авари,а техния коалиционен партньор Погонат бил блокиран от арабите в Константинопол. От победните удари на Аспарух срещу аварите се възползвал и Кубер: той извел своите поданици от аварските земи и отишъл в Македония,за да възвърне земята на дедите си и да освободи от римовизантийско робство тамошните Българи,подчинени неотдавна от "византийците". Когато пристигнал там,той върнал на хората имуществата,които Византия им отнела при своето контранастъпление а избягалите в Авария местни Българи се върнали да живеят в градовете и селата на своите деди.

  Тогава Аспарух се отправил към "византийските" земи с надеждата да отмъсти на императора за повдигната война,която заплашвала да унищожи България. С неговото доближаване се вдигнали на бунт срещу империята Памирските Българи около Дунава (Седемте "славянски" племена),настанали големи брожения и сред другите Български племена на Балканите. Знаейки че към тях наближава Великия княз,за чиито победи често чували но никога не го били виждали,те били обхванати от небивал ентусиазъм и с огромно въодушевление се хвърлили на война срещу "византийците",не искайки повече да търпят никаква чужда зависимост. Така войната,започната от Погонат взела неочакван обрат и почнала да се обръща срещу него,понеже 
боевете обхванали целия Балкански полуостров и никой вече не знаел откъде ще изникне противника и къде ще удари светкавично. Погонат бил умен противник- той разбрал с каква сила разполага могъщия владетел,който вдигнал почти цялото Балканско население на война срещу Византия и видял,че войната ще бъде неминуемо загубена ако той лично не се вдигне на поход срещу него.

   Аспарух не забравил и хазарите: по пътя си към Онгъла той разбил всичките им отряди,които го връхлитали а земите след себе си навярно е опожарявал за да блокира хазарските военни части,които биха опитали да го последват. Така подсигурил на първо време тила си,а разправата с хазарите отложил до разрешаване на конфликта си с "Византия". Войната с нея не била предизвикана от него но била приоритетна сред всички останали,понеже "изворът" на злото бил в Цариград и първо той трябвало да бъде пресушен. Основната му идея била,че при успешно елиминиране на основния организатор коалицията е трябвало да се разпадне,което наистина се случило и потвърдило военностратегическия гений на Аспарух.

  По време на конфликта с "Византия" обаче хазарите успели да се укрепят в завзетите Български земи на север от Кавказ и с помощта на тюрките да организират мощна отбрана,която попречила на Аспарух да си ги върне. Затова следващите битки с тях ставали все по-трудни и в един момент се оказало,че византийската опасност в гърба на България няма да й позволи да отдели онези сили,които биха могли да изхвърлят хазарите от нейните източни земи. Затова,въпреки многобройните победи на Българската армия срещу тях,ситуацията в постепенно установените погранични райони си останала патова.

  Битката при Днепър (695 г.),в която Аспарух дал живота си за родината изглежда е спечелена от Българите- инак те нямаше да могат да му издигнат могила и да го погребат с вледетелските почести,които му се полагали. В старите летописи неслучайно е написано,че той унищожил много измаилтяни (араби и хазари). Да- и араби включително,понеже той ги громял неуморно по кавказките граници на България,когато хазарите в тила му изневерили на конфедерацията,пленили с измама Бат Баян или го привлекли с измамни обещания и го принудили да им съдейства за превзимането на България. Планът бил страната ни да бъде хваната в "клещи" от хазари,тюрки,авари и византийци едновременно,за да бъде унищожена от обединените сили на тази мощна коалиция.


  Оттеглянето на Аспарух от Кавказ обаче дало на арабите неочаквана почивка и шанс да организират армии,с които да нападнат Византия. Възмездието не закъсняло- в 674 г. те достигнали Цариград ("Константинопол") и го обсадили напълно,блокирайки пътя на напиращите към България византийски армии. Тогава в отговор на враждебните византийски действия Аспарух завзел Малка Скития (Северна Добруджа) и към 675-676 г. сложил своята граница по Кюстенджанския вал,очаквайки изхода от големия двубой между араби и византийци.

  След прогонването на арабите през 678 г. Аспарух знаел че ще бъде нападнат и подготвил няколко армии от 50-100 хиляди души всяка,но имал проблеми ту с аварите ту с хазарите и армиите му не били по всяко време под ръка. Затова мощта на византийската инвазия от 680 г. го изненадала заради личното участие на самия император а частите,които защитавали Онгъла се състояли от само от княжеската гвардия и народното опълчение,което се притекло на помощ в последния момент от близките райони. Той веднага пратил вестоносци да повикат резервните му армии,които не били далеко и останал в укрепения лагер при Николица ("Никулицел"),за да ги изчака.

image    

  Византийския император обикновено не тръгвал на война лично освен ако не смятал,че опасността е изключително голяма. Погонат несъмнено знаел за победите на Аспарух срещу араби,хазари и авари и се боял да влезе в сражение с него. Аспарух също не бързал да влезе в сражение,понеже очаквал елитните му армии скоро да пристигнат а никога преди това не бил воювал срещу прославените византийци,които попилели арабите при Константинопол. Затова ситуацията останала патова няколко дни когато императорът изведнъж получил спешно известие,че пътищата за снабдяване с продоволствие са блокирани отвсякъде а безчислен брой Български конници,сформирани в една или две армии препускат с вихрено темпо към Онгъла и са почнали да преминават Дунав,като неусетно са го обградили отвсякъде. Те му отрязали всички пътища за отстъпление и се прегрупирали край бреговете,готови да се хвърлят с невиждана ярост срещу него. За оттегляне вече било късно- голямата му армия била тежко подвижна грамада,която не можела да се изнесе за един или два дни а клещите около нея се затваряли с часове и пътищата за снабдяване- отвсякъде прекъснати.

image

  Затова Погонат преценил добре обстановката когато разбрал,че битката е загубена преди да е паднал и един войник а всичките му усилия са отишли нахалос,понеже се е хванал в собствената си клопка. Безнадеждната ситуация го принудила да бяга незабавно: той измислил историята с подаграта,за да опази честта си и тихомълком дезертирал от бойното поле което щяло да погълне цялата му армия,за да спаси себе си и по-главните ръководители на Византия и да не предизвика ново арабско нашествие срещу империята.

image
  Историята за подаграта на императора е съшита с бели конци лъжа,целяща да опази византийското честолюбие и да предпази империята от повторно арабско нашествие. По време на битката при Онгъла Погонат бил 28 годишен а медицината почти не познава такъв феноменален случай,в който 28 годишен младеж да е развил подагра най-малко пък такава,която се нуждае от толкова неотложно лечение. Затова забравете подаграта- не е тя тази,която е накарала лично императора да се вдигне на война,а после да заглоби цялата си армия в блатата и да попадне в обкръжение заедно с нея. Да не забравяме и това,че Аспарух бил гениален пълководец,сразил армиите на четири държави едновременно (Арабия,Хазария,Авария и Византия),затова било изключително трудно да се воюва срещу него. Императорът тъй или инак бил почти неопитен младеж- новобранец в сравнение с Аспарух,който лесно го излъгал да вкара армиите си в приготвения капан.

image

  Така Погонат си платил за агресията срещу България,започнала със затваряне на Българската арианска църква "Прима Юстиниана" в Македония,която Юстиниан I открил за да спре войната на Българите срещу империята и да ги привлече като свои съюзници. Това е една от най-големите битки на цялото средновековие и след нея се оказало,че в цяла Европа няма по-силна армия от Българската. Изходът от тази битка променил из корен съдбата на Европа и света като възродила огромната мощ на Българската империя и за пореден път превърнала страната ни във велика сила.





Гласувай:
49



1. barin - Здравей, shtaparov. Отличен ма...
20.07.2017 09:26
Здравей, shtaparov. Отличен материал си подбрал за една знакова за българите битка. След нея ставаме силна държава и битката е от значение за оцеляване на българския народ и укрепване на България. Земите около Онгъла и Добруджа са наши, но за съжаление Северна Добруджа в момента е на румънците. Княз Аспарух няма загуба в шестте си войни, които води( по две срещу Византия, Хазарите и Аварите. По тези дни мисля да пусна тема за българските земи и Румъния, на която не ѝ се полага толкова голяма територия.
Поздрави!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Чудесно , приятелю!
20.07.2017 12:01
Има две версии за победа на Аспарух
Едната е, че през нощта наредил да се запалят хиляди огньове, докъдето стига погледът на ромеите
А ПРЕДИ ТОВА, през деня пуснал шпиони, които разпространили в лагера на ромеите, че две огромни армии идват на помощ на Аспарух и той тях изчаква
Гледката през нощта сринала духа на ромеите и на ръководството им
Армията на Аспарух и без това била многобройна

Другата версия е, че хазарите, осъзнали, че те са следващите след Българите, предпочели Българите И пратили известие на Аспарух, да не бърза, идват му на помощ!
На война всичко е възможно, може и така да е!

ХУБАВ ДЕН, ПРИЯТЕЛЮ!
цитирай
3. shtaparov - Здравей, ...
20.07.2017 19:14
barin написа:
Здравей, shtaparov. Отличен материал си подбрал за една знакова за българите битка. След нея ставаме силна държава и битката е от значение за оцеляване на българския народ и укрепване на България. Земите около Онгъла и Добруджа са наши, но за съжаление Северна Добруджа в момента е на румънците. Княз Аспарух няма загуба в шестте си войни, които води( по две срещу Византия, Хазарите и Аварите. По тези дни мисля да пусна тема за българските земи и Румъния, на която не ѝ се полага толкова голяма територия.Поздрави!

"Румънците" т.е. ромските власи станаха любимци на англо-френците след 1916 г.: затова им бе позволено такова разширение за сметка на окрадени народи като нас и като унгарците. Сега има опасност пак да им станат по-любими от нас,понеже се реформират по-енергично и не се противопоставят до крайност почти на никой,за разлика от нас. Чуждите земи обаче,които експлоатират трябва рано или късно да им бъдат взети- не е демократично да окупираш земите на чужди народи,докато ти самия се правиш на демократ.
цитирай
4. shtaparov - Има две версии за победа на Аспар...
20.07.2017 19:24
leonleonovpom2 написа:
Има две версии за победа на Аспарух
Едната е, че през нощта наредил да се запалят хиляди огньове, докъдето стига погледът на ромеите
А ПРЕДИ ТОВА, през деня пуснал шпиони, които разпространили в лагера на ромеите, че две огромни армии идват на помощ на Аспарух и той тях изчаква
Гледката през нощта сринала духа на ромеите и на ръководството им
Армията на Аспарух и без това била многобройна

Другата версия е, че хазарите, осъзнали, че те са следващите след Българите, предпочели Българите И пратили известие на Аспарух, да не бърза, идват му на помощ!
На война всичко е възможно, може и така да е!

ХУБАВ ДЕН, ПРИЯТЕЛЮ!

Здравей,Иване! Това с хилядите огньове е хипотеза на хората,които ни изкарваха тюрки- те ни обявяваха за нищожно туркомонголско народче,което могло да побеждава само с цигански тарикатлъци- по друг начин не могло. Онези с хипотезата за хазарската "помощ" също- те по същата логика смятат,че ние сами не можем да свършим нищо като хората а отгоре на това сме били и "малко",затова обясняват всичките ни победи с някаква чужда помощ- кога хазарска или тюркска,кога "славянска" или печенежка,кога куманска или "татарска",и незнам си още там какварска. За мен това са дребни душици,които не могат да разсъждават широко като дедите ни- те могат да разсъждават само като номенклатурата,която чакаше инструкция от своите началници за всяко нещо,което й се налага да направи. Така разсъждават и днешните историци- без нареждане от своите шефове те нищо не променят в нашата история! А както се оказва,техните шефове изобщо не живеят в България и дори не са Българи!...
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Щапаров!
20.07.2017 20:45
Това е било капката, преляла чашата!
Не съм писал, че армията на Аспарух е била малобройна!
Напротив, да се вдигне най - елитната армияв света тогава срещу него, начело с императора, говори достатъчно за сериозността на положението
Че не са малобройни , а също и много силни говори и друго
Посрещането им от местното население!
В такива случаи то оказва отпор! Защото новите ще се нанесат в техните земи!
Ако са чужди, според тюрколозите, следва това
Няма такова действие!
Приема ги като свои това население!
Ако са чужди, значи са страхотна сила!

Във война има всякакви хитрости Печели се и с хитрост, когато искаш да запазиш хората си!
Това ,че хитростта може да се използва от тюрколози, последствията опровергават тезата им!
Една шепа войници не биха могли да се справят с местните!
Имам много материали на тази тема, наясно съм с военните действия, защото съм изпълнявал отговорна длъжност в щаб на полк, изненадан съм от реакцията ти?!

Повтарям, хитростта на Аспарух, ако е извършена, не принизява, напротив възвеличава военният му гений!
В историята хипотезата е основна!
Ако наистина това е направено, говори за гения му като военен, запазил е живота на хората си!Защото един и без това деморализиран враг се бие с малко жертви!

Същото е направил и друг военен наш гений- Крум!
ОтстъПва столицата, въпреки протеста на болярите
Брилянтен ход, повторен 1000 години срещу Наполеон той счита Москва за главен град ЗАТОВА АТАКУВА НЕГО!
Но после? Капан!
Всичко извършено от Крум е повторено не срещу някой друг, а срещу Наполеон!
Кое нагежава, отстъпването на столицата с ъс спестена битка с непредвидим край или размазващата победа, с двама загинали ромейски императори?!

Хубава вечер!
цитирай
6. batogo - !!!:))) Поздравления, Щапаров!
21.07.2017 13:58
Много силен постинг! Силен като истината, с много точни отговори на коментарите!
цитирай
7. shtaparov - Много силен ...
21.07.2017 20:17
batogo написа:
Много силен постинг! Силен като истината, с много точни отговори на коментарите!

Отговори слава Богу се намират- благодаря приятелю.
цитирай
8. getmans1 - След 90-та румънците се определиха във външно-политически план по-категорично от нас и ...…
22.07.2017 00:14
shtaparov написа:
barin написа:
Здравей, shtaparov. Отличен материал си подбрал за една знакова за българите битка. След нея ставаме силна държава и битката е от значение за оцеляване на българския народ и укрепване на България. Земите около Онгъла и Добруджа са наши, но за съжаление Северна Добруджа в момента е на румънците. Княз Аспарух няма загуба в шестте си войни, които води( по две срещу Византия, Хазарите и Аварите. По тези дни мисля да пусна тема за българските земи и Румъния, на която не ѝ се полага толкова голяма територия.Поздрави!

"Румънците" т.е. ромските власи станаха любимци на англо-френците след 1916 г.: затова им бе позволено такова разширение за сметка на окрадени народи като нас и като унгарците. Сега има опасност пак да им станат по-любими от нас,понеже се реформират по-енергично и не се противопоставят до крайност почти на никой,за разлика от нас. Чуждите земи обаче,които експлоатират трябва рано или късно да им бъдат взети- не е демократично да окупираш земите на чужди народи,докато ти самия се правиш на демократ.


... И това им носи позитиви пред Запада макар, че са си от "нашата“ черга а ние си стоим "разкрачени". Всеизвестно е какво се случва с разкрачените.

Така както си описал нещата звучат много добре и дори да има някои неточности, щом сме тук така ще да е било.
цитирай
9. tryn - Почитания!
22.07.2017 01:29
С гордост и преклонение пред героичното дело на Аспарух!

" Това е една от най-големите битки на цялото средновековие и след нея се оказало,че в цяла Европа няма по-силна армия от Българската. Изходът от тази битка променил из корен съдбата на Европа и света като възродила огромната мощ на Българската империя и за пореден път превърнала страната ни във велика сила."

Благодаря, Щапаров!
цитирай
10. shtaparov - С гордост и преклонение пред гер...
23.07.2017 00:45
tryn написа:
С гордост и преклонение пред героичното дело на Аспарух!

" Това е една от най-големите битки на цялото средновековие и след нея се оказало,че в цяла Европа няма по-силна армия от Българската. Изходът от тази битка променил из корен съдбата на Европа и света като възродила огромната мощ на Българската империя и за пореден път превърнала страната ни във велика сила."

Благодаря, Щапаров!

Дал Бог добро!
цитирай
11. shtaparov - Здравей, sh...
23.07.2017 00:50
getmans1 написа:
shtaparov написа:
barin написа:
Здравей, shtaparov. Отличен материал си подбрал за една знакова за българите битка. След нея ставаме силна държава и битката е от значение за оцеляване на българския народ и укрепване на България. Земите около Онгъла и Добруджа са наши, но за съжаление Северна Добруджа в момента е на румънците. Княз Аспарух няма загуба в шестте си войни, които води( по две срещу Византия, Хазарите и Аварите. По тези дни мисля да пусна тема за българските земи и Румъния, на която не ѝ се полага толкова голяма територия.Поздрави!

"Румънците" т.е. ромските власи станаха любимци на англо-френците след 1916 г.: затова им бе позволено такова разширение за сметка на окрадени народи като нас и като унгарците. Сега има опасност пак да им станат по-любими от нас,понеже се реформират по-енергично и не се противопоставят до крайност почти на никой,за разлика от нас. Чуждите земи обаче,които експлоатират трябва рано или късно да им бъдат взети- не е демократично да окупираш земите на чужди народи,докато ти самия се правиш на демократ.


... И това им носи позитиви пред Запада макар, че са си от "нашата“ черга а ние си стоим "разкрачени". Всеизвестно е какво се случва с разкрачените.

Така както си описал нещата звучат много добре и дори да има някои неточности, щом сме тук така ще да е било.

Благодаря- тези фалшиви народи (румънци,славяни,македонци и пр.) много взеха да ме дразнят напоследък- затова предпочитам да не говоря за тях,понеже не се вписват в никакви научни правила.
цитирай
12. shtaparov - Това е било капката, преляла чаш...
23.07.2017 00:56
leonleonovpom2 написа:
Това е било капката, преляла чашата!
Не съм писал, че армията на Аспарух е била малобройна!
Напротив, да се вдигне най - елитната армияв света тогава срещу него, начело с императора, говори достатъчно за сериозността на положението
Че не са малобройни , а също и много силни говори и друго
Посрещането им от местното население!
В такива случаи то оказва отпор! Защото новите ще се нанесат в техните земи!
Ако са чужди, според тюрколозите, следва това
Няма такова действие!
Приема ги като свои това население!
Ако са чужди, значи са страхотна сила!

Във война има всякакви хитрости Печели се и с хитрост, когато искаш да запазиш хората си!
Това ,че хитростта може да се използва от тюрколози, последствията опровергават тезата им!
Една шепа войници не биха могли да се справят с местните!
Имам много материали на тази тема, наясно съм с военните действия, защото съм изпълнявал отговорна длъжност в щаб на полк, изненадан съм от реакцията ти?!

Повтарям, хитростта на Аспарух, ако е извършена, не принизява, напротив възвеличава военният му гений!
В историята хипотезата е основна!
Ако наистина това е направено, говори за гения му като военен, запазил е живота на хората си!Защото един и без това деморализиран враг се бие с малко жертви!

Същото е направил и друг военен наш гений- Крум!
ОтстъПва столицата, въпреки протеста на болярите
Брилянтен ход, повторен 1000 години срещу Наполеон той счита Москва за главен град ЗАТОВА АТАКУВА НЕГО!
Но после? Капан!
Всичко извършено от Крум е повторено не срещу някой друг, а срещу Наполеон!
Кое нагежава, отстъпването на столицата с ъс спестена битка с непредвидим край или размазващата победа, с двама загинали ромейски императори?!

Хубава вечер!

Точно на същото мнение съм приятелю- Плиска е отстъпена нарочно,за да бъде спечелено време и да бъде разбит врага който не е могъл да превземе града със сила,въпреки дървените му до тогава стени.
цитирай
13. horos - Здравей!
23.07.2017 10:51
Аз също направих едно изследване на тази битка и установих следното: В българската история има двама владетели, които ги наричат Аспарух - първият е Борис, извел българите от Кубан и тръгнал за България, а другият е Борис Покръстител. Летописите са за двамата, а днес историците ги обединяват в една личност. Имам неопровержим извор, че битката при Онгъла е проведена от вторият Борис (Аспар рекс е анаграма на Борис рекс). Първият Борис (Аспарух) въобще не преминава Дунав и умира оттатък, на румънска земя.
цитирай
14. shtaparov - Аз също направих едно изследване на ...
23.07.2017 16:51
horos написа:
Аз също направих едно изследване на тази битка и установих следното: В българската история има двама владетели, които ги наричат Аспарух - първият е Борис, извел българите от Кубан и тръгнал за България, а другият е Борис Покръстител. Летописите са за двамата, а днес историците ги обединяват в една личност. Имам неопровержим извор, че битката при Онгъла е проведена от вторият Борис (Аспар рекс е анаграма на Борис рекс). Първият Борис (Аспарух) въобще не преминава Дунав и умира оттатък, на румънска земя.

Ами пусни линк или друга препратка към този извор приятелю- не е лошо да се запознаем с него.
цитирай
15. horos - Готов!
23.07.2017 19:15
http://horos.blog/history/2011/05/27/bitkata-v-ongyla.754213
Изворът е в І Книга Макавейска в Библията.
цитирай
16. shtaparov - http://horos/history/2011/0...
23.07.2017 21:43
horos написа:
http://horos/history/2011/05/27/bitkata-v-ongyla.754213
Изворът е в І Книга Макавейска в Библията.

В Библията обаче не е посочен Аспарух а събитията от 680 г. имат религиозен контекст,но ние за съжаление не познаваме добре подробностите. Знаем,че е имало конфликт между византийската църква и Българската но той е по-скоро заради политическата конюнктура отколкото заради църковните догми.
цитирай
17. horos - Напротив!
24.07.2017 11:58
В Библията главният герой от Онгъла Йонатан е наречен Апфус, което в действителност е Борис. Това е вторият Аспарух, а първият е Моисей.

ГЛАВА 2.
1. В ония дни въстана Мататия (Тотомир, Страцимир), син на Иоана (Страцимир), Симеоновия син, свещеник из синовете на Иоарива от Иерусалим; той живееше в Модин (Бдин, Видин).
2. Той имаше пет сина: Иоан, който се наричаше още Гадис,
3. Симон, наричан Таси,
4. Иуда (Крум), който се наричаше още Макавей,
5. Елеазар, наричан Аваран, и Ионатан, наричан Апфус.
6. Като видя богохулствата, които станаха в Иудея (България) и в Иерусалим (София),

цитирай
18. shtaparov - В Библията главният герой от Онгъла ...
26.07.2017 14:03
horos написа:
В Библията главният герой от Онгъла Йонатан е наречен Апфус, което в действителност е Борис. Това е вторият Аспарух, а първият е Моисей.

ГЛАВА 2.
1. В ония дни въстана Мататия (Тотомир, Страцимир), син на Иоана (Страцимир), Симеоновия син, свещеник из синовете на Иоарива от Иерусалим; той живееше в Модин (Бдин, Видин).
2. Той имаше пет сина: Иоан, който се наричаше още Гадис,
3. Симон, наричан Таси,
4. Иуда (Крум), който се наричаше още Макавей,
5. Елеазар, наричан Аваран, и Ионатан, наричан Апфус.
6. Като видя богохулствата, които станаха в Иудея (България) и в Иерусалим (София),

Няма начин да докажем,че Путин е Луи XVIII а Клеопатра- кардинал Ришельо: Българските съзидатели не са били повтарячи и имитатори,това удоволствие те са оставили на други.
цитирай
19. nkf - Без съмнение битката при Онгъла е ...
27.07.2017 16:48
Без съмнение битката при Онгъла е преломна и бележи началото на реконкистата на стародавните български земи от политическата власт на Рим/Цариград. Самият факт, че - както самит ти обясняваш, че има голямо вълнение сред българите на юг от Дунав е показателен за това, че именно княз Аспарух идва в наследствени български земи, а не някакви "византийски", както панславистката гръкоманска историография се опитва да лъже. Дори папа Инкокентий трети признава, че над българските земи нямат права нито Цариград, нито унгарския крал, а само легитимен български владетел / при това кръвно свързан именно с династията на цар Кроват/.
цитирай
20. shtaparov - Без съмнение битката при Онгъла е ...
28.07.2017 16:00
nkf написа:
Без съмнение битката при Онгъла е преломна и бележи началото на реконкистата на стародавните български земи от политическата власт на Рим/Цариград. Самият факт, че - както самит ти обясняваш, че има голямо вълнение сред българите на юг от Дунав е показателен за това, че именно княз Аспарух идва в наследствени български земи, а не някакви "византийски", както панславистката гръкоманска историография се опитва да лъже. Дори папа Инкокентий трети признава, че над българските земи нямат права нито Цариград, нито унгарския крал, а само легитимен български владетел / при това кръвно свързан именно с династията на цар Кроват/.

Някога е имало два вида Хуни: истински и фалшиви. Българи и унгарци са от двата вида и допускам че Българските Хуни са истински,а унгарските фалшиви но са нужни още изследвания по въпроса,за да бъде потвърдено това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4802499
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136407
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи