Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2017 23:34 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕНАТА ГЕОРГИ,РУМЕН,ИЗБУЛ И ТАРАС
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 10959 Коментари: 8 Гласове:
39

Последна промяна: 28.05.2017 12:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕНАТА ГЕОРГИ,РУМЕН,ИЗБУЛ И ТАРАС

   Данните,които открива системата на "Ангеловия анализ" ясно сочат,че споменатите имена определено са Български и е трудно дори невъзможно да се посочи друг език,който би могъл да ги създаде и наложи за широка употреба. Най-големи спорове тук може за възникнат около името Георги,което според езиковедите е гръцко и другите народи са го заимствали от гърците но както ще видим по-долу,това въобще не е така. "Анализът" установява,че това име е всъщност палеопонтийско сиреч Българско. Гърците го научили от нашите деди и чрез Римската империя го разпространили по света,а благодарение на интернет всеки може да провери какви са моите аргументи за това.

1. ГЕОРГИ. Има множество различни варианти на това име: Георгиос и Йоргос (в Гърция),Георг (в Германия),Хорхе (в Испания),Джордж (в Англия),Хорти (в Унгария),Жорж (във Франция),Жоржи (в Португалия),Киоруги (в Япония),Джурдже (в Сърбия),Джорджио (в Италия) и пр.,но най-много от всички са неговите Български варианти: Гьоре, Гьорги, Геро, Герго, Гоше, Гьоше, Гошко, Гошо, Гочо, Гоце, Гюро, Джуро, Джеро, Герчо, Гьорчо, Гьорче, Гергин, Жоро, Жорко, Жоре и пр. Този феномен не може да бъде обяснен по друг начин освен с древния Български произхид на това име,което било непознато за древните гърци и римляни и се появило в Европа едва тогава,когато "варварите" от изток започнали вековните си военни действия срещу Римската империя.

  Днес това име е най-популярно в България,а някога е носено от двама Български царе и от нито един гръцки,римски или "византийски". Неговото тълкувание показва защо Българите имат най-много разновидности на това име- повече от всички други народи взети заедно. Гърците както винаги са присвоили и него,свързвайки го първосигнално с думите ГЕО (Земя) и ГЕОР (ГЕАР~ Земеделец,Човек на земята),без да могат да кажат защо втората му наставка ГИОС (ГЕОС) е трябвало отново да повтаря "същото" значение,при което така сглобения израз придобива хумористичния смисъл "Земеделец земен" или "Земя-земеделец".

  Народът,който е дал най-големия брой варианти на това име от всички други народи е на друго мнение. "Анализът" открива,че основни варианти на това име не са неговите усложнени форми като ГЕОРГИ и ГЕОРГИО,а опростените като ГЕРГО,ГЕРО и ГОЦЕ. Те били отделни наши имена още в езическата епоха,понеже се срещат често и сред Аланите (Осетините),с които сме се разделили преди повече от 1300 години. Тъкмо опростените форми на името ни доближават до неговото истинско значение,а усложнените ни отдалечават от него,както се вижда от множество други примери и от последното установено до момента правило на "Ангеловия анализ". Съгласно с това,значението на това най-популярно у нас име е следното:

ГЕОРГИ (ГЬОРГИ,ГЕРГО)= Херко или Херхо (Хорхе- унг.вариант на името,получен чрез прехода Г-Х),а това невероятно Херхо или Херко е едно от имената на обожествения митологичен герой Херкул (Херкулес)! Всяко древно име притежава множество разновидности и това не прави изключение,понеже Херко= Керко (Кирко) а неговия вариант Херкул (Гергул) е ползван в стара България под формите Гергур (Гъргур,Гьоргар,Гръгур) и Григор,което в Армения е Керкор.

  Този феноменален Герго (Херко) при Българите не е просто герой- той е езически бог,понеже:

Херко (Керко)= Керсо (с прех. К-С),а типовите преходи 
Г-Х,Г-К и Х-К са всекиму известни. "Керсо" е известния четворен Самотракийски бог Аксио Керсос (Агио Керсо[с]) т.е. Дионис което говори,че Херкулес е едно от лицата на Дионис. Той също имал много имена: Херкул,Ираклис,Хераклес,Херкулес и пр.,които увеличават яснотата по значението на това име,понеже Херкул (Херсул)= Хмерсул (Марсул,Марсовия,Синът на Марс: с прех. Х-М или пропускане на втората съгласна). От него иде загадъчното име Кракра (Кракла,Хракла= Херакла),което е получено чрез преходите Л-Р и Х-К,но означава още Крагла (Кръгла,Кръгли)- епитет на Слънчевия бог,получаващ потвърждение във формата Херсо (Хързо).

  Тук няма объркване между Марс и Слънцето- те просто са отделни но единосъщни проявления на Дионис,който е Арий (Арей,Арес),но също Жарий (Жарес,Жарещия бог) и Брама (Време,т.е. Сатурн). Това е така защото Дионис е Световния бог,а всичките седем основни Български богове са отделни негови проявления 
и прераждания. Затова Хераклес (Херкулес)= Херкарес (прех. Л-Р) и Меркарес (Меркурес= Хермес),като Херкул е още Хверкул (Хвъркул,Фъркул) т.е. Хвърчащия бог (Бога на гърма),който е Гермес (Гърмеж) и Хермес. Затова Керсо= Херсо (Херосо,Аресо,Маресо) а Херакъл (Иракул)= Оракул (Предсказател)- епитет на Хермес получен от това,че древните обичали да предсказват бъдещето по извивките и разклоненията на мълниите.

  Арес (Марес,Марс) е и Слънце (едно от най-важните проявления на Дионис),понеже Арес е още Жарес (Жарещ) а Арей е Жарей (Жарий,Жаркий,Жарещия бог),Сурей (Сурий) и Зорий (Бог на зората и изгряващото слънце). Затова на Гергьовден нашите езичници жертвали при изгрев Суро ягне (Соло Огине,Соло Багине= Свещено животно на Слънцебога) или Яре (Ярей= Марсово,Жаре= Слънчово). Пак тогава Българите слагали под възглавниците си клонки от Глог (Голг=Горг,Гьорг),за да бъдат ранобудни през годината и да стават заедно със Зората (Сурата,Слънчевия изгрев).

  Херкул е също Херакул (Хера-гур,Човек на Хера/Тера),Жара-гур (Слънчевия),Зора-гур (Бог на изгряващото слънце) и Кара-гур (Каращия,Подкарващия: епитет на Слънчевия бог) и неслучайно носел боздуган (~ Въздиган),който е символ на Гърма,поставен под негова власт. Старото име на боздугана е ЧУК (Гръм),дадено в чест на Чукащия бог Хермес което сочи,че Херакъл (Херкулес) е много древен бог и изобщо не е гръцки,понеже е засвидетелствуван сред Шумерите (клон на Кимерите) с името Гилгамеш (Гергомъш,Херко мъж),който е още Гигамеш (с пропускане на добавеното "Л"),т.е. Гигамъж (Кика-мъж,Гигантския мъж,Бога-Мъж,Воинът с чембас). Затова вавилонския Гилгамеш носел името Ирой (Арей,Жарей),което красноречиво говори за какво става въпрос. Иранците (Арианците) също имали свой Херкулес но у тях той се наричал Зороастер (Зора Майстор),което е Суро астер (Зора звяздер) или Изгряваща звезда (Изгряващо слънце). Затова имената Зороастер и Херкул имат връзка помежду си чрез преходите З-С (С=К=Х),Р-Л и СТ-Щ (Щ-К),при което Зороащер (Зарящер)= Зрящ-Ар (Всичко виждащ) и Зоракер (Зора-гур: прех. Щ-К-Г) т.е. Зоракул (Хоракул).

  Култът към свети Георги е най-популярния у нас,понеже за дедите ни бил култ към Хероса (Йароса,Ареса)- един от основните богове на дедите ни. Затова св. Георги е воин,който винаги е въоръжен но освен всичко друго е свързан още със Зевс (Юпитер),заради което иконографията му е почти еднаква с тази на Мадарския конник.

image  image
  Мадара (Модъра,Удара) е универсалния Български бог Дионис (Световния бог),който е съставен от Седемте основни Български богове,събрани в едно. Затова св. Георги побеждава дракона (свещеното животно на Юпитер),който понякога взимал образа на змия и като такъв е изобразен в герба на Аспарух,а конникът (св. Георги) и орелът на Аспарух символизират самия Зевс-Юпитер,който у дедите ни е мъжки аватар на Момчето Марс и баща на Слънчевия бог. Ведическите племена имали легенда- според нея орелът Гаруда (=Герото,Гьорето),който е бог Юпитер побеждава змията Кали (дракона,свещено животно на Зевс в източните варианти на Българския календар),в която по поетичен начин изразявали своята представа как Доброто побеждава Злото а Животът побеждава смъртта:

image
image     Затова орелът на Аспарух в крайна сметка е самия Гаруда (Герото,Гермото),
който е още Гърмото (Гръмовержеца) и Хермото (Хермес: Бога на зачатието),
побеждаващ Кали (Калъ,Калта т.е. Смъртта) така,както е представен в някои индуски изображения:

image

image

image
  Прочутото име Георги (Герго,Херко) може да е станало причина за появата на името Органа (Гьоргана,Гьорганъ) и Ирник (Херник,Хермик,Хермис),според най-новото схващане за тези имена. От неговата форма Херакъл идва името на днешното село Хераково (Софийско),както и на още много наши топоними и населени места. В крайна сметка името Георги (Гьоре,Геро) може да се тълкува по три различни начина:

1. Геро= Гуро а Гури= Хури (Хора) т.е. Ора (Ари,Арийци,Марсови племена,Воини).

2. Геро= Жаро (Поклонник на Жарещия/Слънчевия бог).

3. Геро= Гури (Кури,Хури,Хора) т.е. Хермесови. В полза на последното говори и формата Герко (Херко= Херсо,Керсо) т.е. Керчо (К?у-рчо). Тя го свързва директно с Хермес който е бог на гърма но и на зачатието,понеже Хермес= Кернес (Корнес,Курнос,К?ур-носещ),както е изобразяван на хермите в древността.


  Тези три начина показват,че името Георги (Герго,Геро) е универсално и обозначавало най-вече Дионис (Световния бог),който въплъщавал в себе си функциите на основните седем богове. Бидейки едно от най-популярните названия на универсалния Български бог,то неслучайно е сред най-обичаните Български имена но било игнорирано от древните гърци и римляни заради това,че до периода на късната античност те не са имали Световен бог.

2. РУМЕН. Това знаменито име е ползвано още от нашите далечни деди Индоариите т.е. Ведическите племена,в чиито епоси Махабхарата (Мага Бгарата= Мага Богарата) и Рамаяна (Румяна) не кой да е,а кочияшът на Слънчевия бог носел точно това име- РУМЕН. Затова Румен= Рамен (в стария Български език тази дума означава "Силен"). Синонимната дума "Силен" пък иде от формата Солин (Сурин,Слънчев),която обяснява връзката на РУМЕН със Слънчевия бог. Това е по-конкретно синът на Слънцебога Дионис,понеже Румен= Рамин (Синът на Рама),Брамин (Синът на Брама) и Бромин (Хромин,
Кронин,Времин): синът на Сатурн-Дионис. Значи РУМЕН е син на Арей (Марсов,сиреч Дионисов син) откъдето идва смисъла "червенеещ,розовеещ",
който са вложили в него дедите ни ако напомним,че червеното е основен свещен цвят на Марс.

  Рама обаче е и Грома (Гръма): Богът на гърма,и оттам идва другия смисъл на Българския израз "румено,червено",а именно "светло" (Светъл). Това значи,че Румен (Рамен,Брамин) като Слънчев (Марсов,Сатурнов т.е. Дионисов) син е самия бог Хермес (Гермес,Гръмес,Гръмеж),който носел още името Херкул (Херсул,Хермсул: с носовка т.е. Хермесул). Неоспоримата връзка на това име с Дионис се затвърждава от споменатата по-горе дума "Силен",която освен "Слънчев" е означавала “Началник на сатирите" (Водач на Дионисовите жреци) според гръцката митология.

3. ИЗБУЛ. Това загадъчно на пръв поглед име се оказва много лесно за разтълкуване,понеже Избул= Избуял (Израстнал на ръст) и Избил (виж изразите "Избила е вода","Избило е на повърхността") т.е.- Изпъкващ над останалите. В такъв смисъл то е аналог на името ИСПОР (Испол,Исбул),което значи още НАСПОР (Наспорения,Израстналия на височина) и представлява епитет на Дионис,понеже аналогичното по значение Шумерско име Гилгамеш означава още Гигамаш (Гига мъж,Гигантския мъж) и Кикамъж (Мъжът с чембас,Богът Воин). Смисълът НАСПОРЕН (Израстнал,Избуял) свързва това име и с Хермес,който е преди всичко Бог на плодородието,зачатието и растежа а оттук може да предположим,че прочулия се през IX век наш сановник кавхан Избул е принадлежал към рода ДУЛО на Атила и Аспарух,понеже е бил огромен двуметров мъжага.

image
4. ТАРАС. Избирам това име неслучайно,понеже е още популярно в днешните земи на някогашна Стара Велика България (дн. Украйна) и е носено от наш владетел,царувал в Куберова България но познат само от един оловен печат,публикуван през последните години:

image
  Името ТАРАС е знаменито,защото е ранносредновековна форма на Тракийското царско име ТЕРЕС и на нашето княжеско име ТЕЛЕС (ТЕЛЕЦ). То произлиза от "скандинавското" име ТОР,понеже ТАРАС= ТОР-ИЗ (Произлязъл от Тор,Потомък на Тор). Този прочут ТОР не е чисто скандинавски,а е по-скоро универсален Тракийски (Палеопонтийски) бог. Той е разновидност на Хермес,от когото изкарвали родословието си Тракийските (Българските) царе. У Хетите този бог носел името Тару,Келтите го наричали ТАРА (Тора,Торъ),а под същото име ТАРА той е познат и на Волжките Българи за ужас на тюрколозите които не казват,че волжко-Българският ТАРА е Келтоскандинавски,Хетски и Тракийски бог,а предпочитат да го свързват само с "тюркското" Тангра,което обаче произлиза от Келтското Тандра (Тандър= Гръм) и индоарийското Индра (Идра,Удра= Удрящия бог),което отново го доближава до Тор.

  Името Тарас се среща и в днешна България,но под съкратените форми Торе (оттам- фам. Тореви) и Тиро (виж фам. Тирови),макар че втората може да бъде свързана и с Богинята Майка (Тера,Вера,Хера). Подобното звучене на двете имена Тара (Торъ) и Тера също не е случайна: името Тера говори,че се касае за майката или съпругата на бог Тара (Торъ) или обратно- името Тара (Торъ) е значело,че се касае за синът (Хермес) или съпругът (Зевс) на богинята Тера,като единия не винаги може да бъде отличен от другия поради това,че и двамата са имали един общ свещен символ: Гърма (Мълнията,Гръмотевицата).

  Има причина да смятаме,че най-старата форма на името ТОР е била ТОРХ или ТОХР. Затова от нея произлизат нашия календарен термин ТОХ (чрез отпад.на "добавеното" Р) който разбира се е Хермес,преходното име ТОРГ (оттам- Бога на търговията) и етнонима ТОХАР (Тох-Арите са Хора на Тох т.е. на Хермес). Оттам е името Тогарма (Тохарна,Тохарина) и носовата форма ТОНХАР (Тонгар,Тангър),от която е дошло не само името на Тангра,но и думите Джангър (Гръмотевица,Вдигане на шум) и Тангър (Тандър,Тандра),свързани без съмнение с името Тондор (Тодор- без носовката).





Гласувай:
39


Вълнообразно


1. nikikm - Това не подвежда ли?
14.05.2017 18:58
„То произлиза от "скандинавското" име ТОР,понеже ТАРАС=“…
Ако говорим за антична древност,според мен няма помен от днешните „викинги“,които са филмови герои,най много да стигнем до предците им,които са траки. Може и да не съм разбрал нещо.Поздрави,както винаги си на ниво!
цитирай
2. shtaparov - (Това не подвежда ли?)
15.05.2017 13:25
nikikm написа:
„То произлиза от "скандинавското" име ТОР,понеже ТАРАС=“…
Ако говорим за антична древност,според мен няма помен от днешните „викинги“,които са филмови герои,най много да стигнем до предците им,които са траки. Може и да не съм разбрал нещо.Поздрави,както винаги си на ниво!

Затова съм сложил думата "скандинавски" в кавички- за да се сетят хората за какво говоря. Ясно е,че викингите имат Тракийски (Български) корен,но този бог е най-добре документиран при тях и много хора ще се зачудят,ако го обявя за наш без никакво предисловие. В текста в общи линии съм го обяснил,но нямах никакво време за доизглаждане и коригиране на материала: с това ще се заема в близките дни.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
15.05.2017 14:22
Поредният ти , чудесен материал!
За мен много интересен е Герман- тракийският бог на горещината и кишата
От него явно идва и Хермес
А и днешната дума за гръм, гърми и така нататък
Дори и като име си е в обръщение, въпреки ,че доскоро го свързвах с германци
А има и село Герман, река Джерман, древният град Германея- Сапарева баня

Много по-вероятно е името Германи, дадено от римляните на германците да идва от бог Герман!
Та не е ли по- вероятно Георги да е свързан с Герман-по селата често казват на Георги-Герги, има женско име Гергица и така нататък
Честно да ти кажа ,мисля ,че разковничето за това какви сме, местни или не , е точно в Герман
Безотказно и сигурно доказва тракийския ни произход!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
4. shtaparov - Поредният ти, чуд...
15.05.2017 14:56
leonleonovpom2 написа:
Поредният ти , чудесен материал!
За мен много интересен е Герман- тракийският бог на горещината и кишата
От него явно идва и Хермес
А и днешната дума за гръм, гърми и така нататък
Дори и като име си е в обръщение, въпреки ,че доскоро го свързвах с германци
А има и село Герман, река Джерман, древният град Германея- Сапарева баня

Много по-вероятно е името Германи, дадено от римляните на германците да идва от бог Герман!
Та не е ли по- вероятно Георги да е свързан с Герман-по селата често казват на Георги-Герги, има женско име Гергица и така нататък
Честно да ти кажа ,мисля ,че разковничето за това какви сме, местни или не , е точно в Герман
Безотказно и сигурно доказва тракийския ни произход!

Хубав ден, приятелю!

Да- името Георги напомня за Герман (Гърмен т.е. Хермес) и връзката му с него е спомената в текста,макар че тя може да се дължи на единството между Седемте основни богове. Герго,което нерядко е и Геро (=Гури) може да се тълкува по три начина:

1. Геро= Гуро а Гури= Хури (Хора) т.е. Ора (Ари,Арийци,Марсови племена,Воини).

2. Жари (Поклонници на Жарещия/Слънчевия бог).

3. Хора= Гури (Кури,Хери) т.е. Хермесови. В полза на последното говори и формата Герко (Херко= Херсо,Керсо) т.е. Керчо (К-у-рчо). Тя го свързва директно с Хермес,който е бог на гърма но и на зачатието,поради което Хермес~ Кернес (Корнес,Кур-нос),както е изобразяван впрочем на хермите в древността.

Този празник обаче не е в месеца на Хермес а в месеца на Слънчевия бог,който у древните Българи навярно е бил между април и май. Гергьовден не е можело да бъде празнуван в месеца на Марс,понеже светците не са военни персонажи а духовни и военните празници били забранени от православното духовенство заради прекалено тясната им връзка с езичеството. По същата причина у нас са забранени ако не напълно изкоренени празниците на Зевс и на Хермес,но връзката между Джерман (който е Хермес) и месеца на Слънцето още не е добре проучена и заради нея може да се наложи редът на месеците да бъде преосмислен.
цитирай
5. netsky - "Ведическите племена имали ...
16.05.2017 11:10
"Ведическите племена имали легенда- според нея орелът Гаруда (=Герото,Гьорето),който е бог Юпитер побеждава змията Кали (дракона,свещено животно на Зевс в източните варианти на Българския календар),в която по поетичен начин изразявали своята представа как Доброто побеждава Злото а Животът побеждава смъртта..."

А също и как осъзнатостта побеждава илюзията.
Т.е. нереалното бива видяно и разбрано като такова, и съответно повече няма зависимости или слабости.
Това означава "Доброто" да победи "Злото".
Всичко е едно.
цитирай
6. shtaparov - "Ведическите племена имали ...
16.05.2017 15:48
netsky написа:
"Ведическите племена имали легенда- според нея орелът Гаруда (=Герото,Гьорето),който е бог Юпитер побеждава змията Кали (дракона,свещено животно на Зевс в източните варианти на Българския календар),в която по поетичен начин изразявали своята представа как Доброто побеждава Злото а Животът побеждава смъртта..."

А също и как осъзнатостта побеждава илюзията.
Т.е. нереалното бива видяно и разбрано като такова, и съответно повече няма зависимости или слабости.
Това означава "Доброто" да победи "Злото".
Всичко е едно.

Ти си по-вещ в тази конкретна област приятелю- благодаря за допълнението.
цитирай
7. stih - Почитания, Щапаров!
22.05.2017 03:39
Мога само да се поклоня пред този колосален труд.
С милост към корена на Българщината! И с ерудиция, която респектира...
Зареждащи и успешни да са дните Ви!
Елица
цитирай
8. shtaparov - Мога само да се по...
22.05.2017 15:56
stih написа:
Мога само да се поклоня пред този колосален труд.
С милост към корена на Българщината! И с ерудиция, която респектира...
Зареждащи и успешни да са дните Ви! Елица

Аз също се прекланям пред чудесното име Елица и пред неговите носителки- желая много здраве и късмет!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4802713
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136409
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи