Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2017 06:09 - БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА,КОЯТО ОБЯВИЛА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ ТУРЦИТЕ САМА - НА ВСИЧКИ ДРУГИ НЕЗАВИСИМОСТ ИМ ДАВАТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 14999 Коментари: 16 Гласове:
45

Последна промяна: 03.03.2017 16:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА,КОЯТО ОБЯВИЛА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ ТУРЦИТЕ САМА - НА ВСИЧКИ ДРУГИ НЕЗАВИСИМОСТ ИМ ДАВАТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ


   На 22-и септември 1908 г. (5 октомври по нов стил) се случва едно знаменателно събитие,което няма аналог в световната история- за първи път един народ,който е бил под турско иго обявява независимостта си сам. Това уникално постижение не е повторено от никой друг народ освен Българския,нито е оценено от учените както подобава.

  Другите народи,които възстановили държавите си след многовековния турски гнет рано или късно добили независимост,но нито един от тях не успял да го направи сам- ние сме единствените,които са го направили! Този факт дори не е забелязан от нашите историци а от чуждите още по-малко,но е неоспорим и показва ясно волята на Българина за свобода и независимост,както и неговата морална сила и духовна извисеност.

  Говори се,че прословутите сръбски любимци на Москва се били освободили от турско още в 1804 г. Нищо подобно: през 1806 г. (а не в 1804) сърбите получават (с руска помощ естествено!) АВТОНОМИЯ в рамките на Османската империя което значи,че те си остават турска провинция. Автономии като сръбската имат башкирите и чувашите в днешна Русия,но има ли ги на картата на света? Няма ги естествено- те са част от държавата Русия! Така и със Сърбия: тя останала част от османската държава до 1878 година,когато Берлинският конгрес на великите сили й дава независимост. В продължение на цели 72 години сърбите не посмели да обявят никаква независимост и обитавали кротко заделената за тях турска провинция та добре,че Българските въстания накарали великите сили да се размърдат,инак Сърбия и днес можеше да си е част от Турция!

  Гърция,получила автономия благодарение на руснаците в 1828 г. става независима 48 години преди сърбите,но дотогава била автономна турска провинция,която се моли на великите сили да й дадат независимост. Накрая на тях им омръзнало гръцкото хленчене и те дали на тази за пръв път появила се на световните сцени страна онази самостоятелност,която гърците не посмели да обявят без решение от чужбина. Гръцка независимост обаче е обявена през февруари 1830 г. от английските гъркомани в Лондон- не от самите гърци!

  Черна гора е друга автономна турска провинция,която става княжество т.е. реална държава едва през 1852 г.,но продължава да бъде автономна провинция на Турция до юли 1878 г.,когато получава независимост от великите сили по силата на Берлинския договор. Тази малка страна била разделена на отделни племена,едно от които носело името КУЧА което го прави част от споменатите векове по-рано КУЧИ БЪЛГАР (
http://ald-bg.narod.ru/Vladeteli/SrVlad/
DaniloPetrovic/DaniloPetrovic.htm
). Сегашните редактори на историята пишат,че Черна гора имала самоуправление от 1697 г. начело с владика но не пишат,че тя не е имала никакви държавни структури до 1852 г.,когато един руснак дошъл да им ги направи,а дотогава самоуправлението й не било по-различно от онова,което имали през турско време повечето Български села. Но дори ако приемем,че Черна гора е била автономна провинция на турската империя от 1697 г. (което определено не е вярно),значи тя в продължение на 181 години не е посмяла да обяви независимост сама и е чакала някой друг да го направи!

  Румъния,т.е. Влашко има най-печална "национална" история: до 1714 г. тя е дефакто Българска държава в рамките на Османската империя а до 1829 г.- гръцка,управлявана от гръцки помощници на султана. Чак в 1829 г. тя става влашка държава,която до Берлинския конгрес в 1878 г.,та и след него продължава да търси своята истинска идентичност. Близостта до Русия и постоянната опасност от руска окупация я кара да се сближи с Франция а после с Германия,при което тя губи своите "славянски" т.е. Български корени и приема голям брой латински думи в езика си,с което от Български го превръща във влашки- "език",който никога по-рано не е съществувал но по съдба много приличен на днешния "македонски".

  До Берлинския конгрес в езика на "румънците" т.е. власите имало само 20% латинска т.е. "влашка" лексика (вкарана в езика им от унгарци и поляци) и над 60% Българска. Затова,ако един днешен влах можеше да поговори с някой свой прадядо от средата на XIX век,той нямаше да му разбере почти нищо и трябваше да търси някой Българин за преводач,който да му обяснява какво говори неговият прадед! Този новоизтипосан народ никога не успява сам да обяви своя независимост- такава му дават великите сили през юли 1878 г. в Берлин.

  Албанците направили опит за обявяване на своя независимост в края на 1912 г. с едничката цел да съхранят позициите на исляма,но това останало само гола декларация която щеше отдавна да бъде забравена,ако не бе записана на книга. Великите сили не обърнали никакво внимание на тази декларация за "независимост",която албанците направили по заръка на Австро-Унгария и (забележете!) на Турция,не я уважили по никакъв начин и не позволили тя да бъде реализирана. Още преди страната да се консолидира и да учреди реални държавни структури,властта в нея била иззета от Международна Контролна Комисия на великите сили,която разрешила на направилия декларацията австрийски агент Исмаил Кемали да оглави едно временно регионално правителство,имащо реална власт в една нищожно малка част от Албания,която като цяло била разделена между гръцки и сръбски войски,опитващи да сложат някакъв ред в непрестанните племенни междуособици. image
    По-късно чуждите войски опразнили малка част от албанската територия под натиска на Европа а Международната Контролна Комисия,назначена от великите сили да управлява страната решила,че правителството на Кемали е вече ненужно и изчерпано,затова го уволнила заедно с другите местни правителства като него и обособила държавата Албания като автономно (т.е. зависимо) княжество,начело с германския принц Вилхелм Вид (княз Вида). Това княжество останало под протектората на великите сили практически до 1925 г.,когато била основана първата албанска република.
image
  Международната Контролна Комисия включвала представители на шест държави,в нея имало само един албански делегат и тя се разпореждала със съдбините на страната,без да пита албанците и без да се съобразява с декларацията на Исмаил Кемали. Специален австро-унгарски ултиматум например задължил сръбската армия да напусне окупираните от нея албански територии,а великите сили взели решение за даване независимост на Албания чак на Лондонския мирен договор през май 1913 г. Те обаче считали правителството на Кемали,съставено от чиновници на бившата османска администрация за само едно от няколкото съществуващи дотогава локални власти в страната,която след 1912 г. изпаднала в анархия и била разделена от враждуващи помежду си кланове,един от които дори нападнал администрираната от Кемали територийка.

   На 29.06.1913 г. Посланическата конференция на великите сили взела решение да се създаде независима албанска държава,но административния контрол над страната останал в ръцете на 
Международната Контролна Комисия. Скоро след това Кемали бил свален и прогонен от подставеника на великите сили княз Вида,а областта му с гр. Вльора била окупирана от италианците,които я държали от 1914 до 1920 г. В края на 1914 г. пък един местен албански владетел обявил съединение на своята област с Османската империя- решение,което по същата причина не могло да се реализира,а истинския статут на обявилия албанската "независимост" Кемали проличава от следния цитат (по руската Уикипедия):

  "Исмаил Кемали был приглашён на заседание Международной консультативной комиссии,на котором было принято решение об отставке Временного правительства во Влёре и о передаче управления в руки Международной контрольной комиссии. В официальном сообщении,датированном 22 января 1914 года говорилось,что «председатель Временного правительства,будучи убеждённым в том,что единственным средством к прекращению состояния смуты и анархии,царящих в стране является конституирование единого правительства для всей Албании и что в настоящих условиях этого можно достичь только передачей власти в руки Международной контрольной комиссии,представляющей великие державы,возобновляет свою просьбу,с которой он уже обращался"

  Така до 1920 г. 
албанците нямали и помен от реална независимост,затова им се наложило да образуват Националната патриотична организация "Краху комбтар" (Национално крило) и да воюват с италианците,които държели под своя окупация значителна част от страната. Южна Албания тогава била под гръцка окупация а през 1921 г. "югославската" армия опитала да превземе останалите части на страната,но бързо била спряна от великите сили. Затова първата албанска република се създала едва в 1925 г.,а първото албанско кралство- през 1928 г.

image
  Нито една от другите ислямски страни,които се обособили след разпада на Османската империя не обявила независимост сама: всички те получили независимост от Англия,Франция и ОН (днешното ООН). Северноафриканските страни Алжир,Тунис,Судан,Либия и Египет,които по-рано били част от турската империя,една по една попаднали под френска,италианска и английска колониална зависимост и минали много години,преди да станат независими по волята на своя колониален сюзерен. Същото станало с Ирак,Сирия,Ливан,
Палестина,Йордания,Кувейт,Йемен,Катар,Оман,Маскат и Бахрейн: те не успели да получат самостоятелност,преди да минат през многогодишно английско или френско колониално "присъствие".

  Саудитска Арабия пък била на теория и на практика турска провинция до 1916 г.,когато Англия изпратила в нея Лорънс Арабски,за да вдигне арабско "въстание" против турците. Тя разбира се веднага подкрепила "въстанието" със силни британски и австралийски войскови части,без които Арабия нямаше да успее да се освободи. Армения,Грузия и Азербайджан минали по пътя на северноафриканските земи: те първо получили чуждестранен (в случая руско-съветски) колониализъм а много години след това- реална или номинална независимост от Съветския съюз.

  По една или друга причина нито една от изброените страни не успяла да обяви независимост от турците сама- България е единствената! Дали защото не могла да разчита на външна помощ като тях,или защото се засилила прекомерно и станала регионална сила №1 на Балканите в началото на ХХ век,страната ни не чакала великите сили да й дадат независимост,нито ги питала дали са съгласни- тя просто взела свое самостоятелно външнополитическо решение и го изпълнила като обявила независимост сама,без да пита Лондон,Берлин,Париж или Москва. Тя и преди това имала много по-висок статут от оня,който имали Сърбия и Румъния до Берлинския конгрес,понеже не била автономна (т.е. фиктивна),а васална (т.е. реална) държава още от 1878 г.

  Повечето страни по света имат за национален празник деня на своята независимост,но при нас нещата са малко по-различни. Нашия "васалитет" е повече фиктивен отколкото реален и турците никога не успяват да наложат волята си на България така,както са я налагали на страни като Сърбия,Румъния,Черна гора и Албания. Българската независимост не е призната от нито една държава повече от половин година след нейното обявяване но това не смутило свободолюбивия устрем на народа ни,решен да скъса веднъж завинаги Санстефано-Берлинските окови съвсем сам,с което денят на това събитие става един от най-великите за страната ни!

  Под влияние на гибелния мракобесен интернационализъм обаче у нас все още има партии със слугински манталитет,които подценяват великото събитие от 1908 г. и десетки години го обричаха на забвение,понеже е станало без разрешението на "Големия брат". То обаче не бива да бъде подценявано а давано за пример,който да въздига националната гордост на Българина,получавайки своето заслужено признание като едно велико и нечувано достояние,до което никой друг народ освен нашия не е успял да се добере!





Гласувай:
46


Вълнообразно


1. didanov - здравей приятелю, в интерес на историческата истина
28.02.2017 09:50
инициативата за независимост е българска, но е договорена с Австро-Унгария и мълчаливото съгласие от руска страна. Това е един изключително добър дипломатически ход благодарение на правителството на Ал. Малинов и по-малко на Фердинанд. поздрави
цитирай
2. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга, Щапаров! Написал си едно достойно послание към българската национална гордост. Да си жив и здрав!
28.02.2017 12:23
"Под влияние на гибелния мракобесен интернационализъм обаче у нас все още има партии със слугински манталитет,които подценяват великото събитие от 1908 г. и десетки години го обричаха на забвение,понеже е станало без разрешение на "Големия брат". То обаче не бива да бъде подценявано,а да стане пример на народа за въздигане на националната му гордост и да получи своето заслужено признание като едно велико и нечувано достояние,до което никой друг народ освен нашия не е успял да се добере!"
цитирай
3. shtaparov - инициативата за независимост е ...
28.02.2017 18:01
didanov написа:
инициативата за независимост е българска, но е договорена с Австро-Унгария и мълчаливото съгласие от руска страна. Това е един изключително добър дипломатически ход благодарение на правителството на Ал. Малинов и по-малко на Фердинанд. поздрави

Договорката с австрийците е дипломатическо подсигуряване на гърба в замисленото начинание- не допитване или искане на разрешение. Виена не е обявила нашата независимост както Лондон- на гърците а Берлин- на сърбите и румънците. България не е искала от австрийците разрешение за действие- сключила е само съюзно споразумение,нещо като коалиционно партньорство за да извърши на своя глава нещо,което да съвпадне със замисъла на австрийците за Босна,та удара срещу турците да стане двоен а всяка от двете страни да постигне целите си и да вземе своето. В такъв смисъл ние дори сме помогнали на Австро-Унгария да вземе Босна: една позиция,която сърби и руснаци не са могли лесно да преглътнат. Затова празникът на Независимостта бе силно недолюбван и дори забраняван след 1944 г. от комунистите: всяко политическо дело,извършено без разрешението на "Големия брат",за тях е кощунствено посегателство срещу Русия. Българската независимост изобщо не устройваше Русия- тя категорично е била против нейното обявяване и никога не е била съгласна тя да бъде обявена от нас,а не от тях. Нейните управници обаче били изправени пред свършен факт и е трябвало да се примирят,а удар за отмъщение срещу България са нанесли в 1913 г. съвместно със своите сателити Сърбия,Черна гора и Румъния.
цитирай
4. shtaparov - "Под влияние на гибелния м...
28.02.2017 18:51
batogo написа:
"Под влияние на гибелния мракобесен интернационализъм обаче у нас все още има партии със слугински манталитет,които подценяват великото събитие от 1908 г. и десетки години го обричаха на забвение,понеже е станало без разрешение на "Големия брат". То обаче не бива да бъде подценявано,а да стане пример на народа за въздигане на националната му гордост и да получи своето заслужено признание като едно велико и нечувано достояние,до което никой друг народ освен нашия не е успял да се добере!"

Така е: важно е посланието а аз не смятам,че то непременно трябва да бъде обвързано към конфронтация с Русия,а към приятелски взаимоотношения на равноправие и братство,ако това е по силите на руските управници разбира се.
цитирай
5. merlin68 - Приятелю, когато русофобията се ...
28.02.2017 19:12
Приятелю, когато русофобията се вплита в историята, се получава едно криво огледало. Картинката в това огледало според гледната точка може да изглежда грозна, или смешна, но при всички случаи е изкривена.
Предварително е постигнато споразумение с Великите сили, или най-малкото с Австро-Унгария и Русия, договорили се за сферите си на влияние на Балканите. Неслучайно на следващия ден след обявяване на Независимостта, Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина. На турците им става ясно, че с военна сила трудно ще защитят статуквото на Берлинския договор, тъй като риска да влязат във война с Австро-Унгария и Русия е огромен.
За да се избегне такава война (каквато никоя от страните не желае) започват преговори за мирното уреждане на въпроса с Независимостта. Тези преговори са финализирани с три протокола:
- Руско-турски протокол от 3 март 1909г. С този протокол Русия се отказва от част от задълженията на Турция към нея на стойност 125 милион франка. В замяна на това Турция се отказва от финансовите си претенции към България възлизащи на същата сума.
- Българо-турски протокол от 6 април 1909г. С този протокол Турция признава Независимостта на България.
- Българо-руски протокол от 6 април 1909г. България се задължава да изплати на Русия 82 милиона лева в рамките на 70 години. Впрочем това е дълг който България никога не изплаща, опростен е от... Сталин. На следващия ден 7 март, Русия признава Независимостта на България.
Това е съвсем на кратко, а ако ти е интересно с подробности, потърси има достатъчно материали включително за това при какви непосилни условия британци и французи са искали да ни дадат заем за решаване финансовия въпрос с Турция.

цитирай
6. didanov - политическата реалност е обаче друга приятелю
28.02.2017 23:27
Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост. С решаващата помощ на Русия са уредени политическите и финансовите аспекти и през март 1909 г. европейските правителства признават независимостта.



Двете събития предизвикват балканска криза

(1908 - 1909 г.) като доминиращ елемент в международните отношения, когато съперничествата между Антантата и Централния съюз се изострят, за да се стигне до разрешение във всеобща война.
Младотурците, естествено, са най-засегнати, като гневът им е насочен повече към дързостта на България, отколкото към наглостта на Австро-Унгария (с нея Турция ще е в една коалиция през световната война). Но нямат намерение да прибягват към крайни мерки, съзнавайки слабостта си, а и неизбежността на останалото. Затуй полагат усилия да изтъргуват независимостта срещу най-висока парична цена.
Англия не се е отчаяла да ги отклони от прогерманския курс, след като дълго е бдяла над агонията на "болния човек". Според нея изходът е само в споразумение между силите, подписали Берлинския договор със съгласието на самата Турция.
Русия, предварително споразумяла се с Виена за анексията, е докачена от българското правителство, което не се е вслушало в съвета за обявяване на независимостта след анексията - в това вижда съгласуваност с Австро-Унгария, подриващо позициите му в България. Германия обещава да признае независимостта при условие, че се обезщети компанията за Източните железници. Подобно е становището и на Австро-Унгария. За двете империи

проблемът е преди всичко финансов,

не политически. И другояче не би могло да е, след като независимостта е пряко свързана с анексията.
През октомври в Цариград се провеждат турско-български преговори. Претенциите на Високата порта за 650 млн. златни франка и териториални отстъпки в Източните Родопи (!) са придружени със заплаха за мобилизация. Реакцията на София е, че турската мобилизация ще бъде последвана от българска. Правителството е съгласно на обезщетение от 82 млн. зл. фр.
Преговорите се затягат. Англия, Франция, Германия и Италия обещават, че при споразумение с Турция независимостта ще бъде призната. Русия предлага да поеме обезщетенията на Турция срещу неизплатената й контрибуция за Освободителната война. Англия и Франция приемат предложението. И българското правителство с признателност го приема. В началото на февруари 1909 г. Фердинанд е посрещнат в Санкт Петербург с почести, дължими на независим владетел.
На 3 март е подписан руско-турски протокол: финансовите въпроси между България и Турция се уреждат с турски дълг към Русия от военните контрибуции.
От 6 април е руско-българският протокол, с който България признава, че дължи на Русия 82 млн. зл. фр., платими в срок от 75 години. Това е изключително ценен принос към българските усилия за признаване на независимостта, когато западните сили подкрепят турските претенции за откуп. След Октомврийската революция съветското правителство опрощава остатъка от българския дълг.
Подробност е, че сумата за откупа от 82 млн. лева, одобрена на око и с лека ръка от търговския министър Андрей Ляпчев с цел спечелване на руските симпатии, е оспорена от министъра на финансите Салабашев, изчислил, че обезщетението, което България трябва да плати за железниците и независимостта е 50 310 334 лева (!)Въпреки съпротивата му, единственото, което постига след преговорите с руските външен и финансов министри Изволски и Коковцев, е разсрочване на плащането на заема от наша страна към Русия от 82 млн. лева за 75-77 години при 4.75% лихва. А за да бъде обвързването с "освободителката" ни пълно, се предлага да подпишем нова военна конвенция, с която се поставяме под руска егида. Поводът е посещението на Малинов, Фердинанд и външния министър Стефан Паприков в Петербург от 10 до 19 февруари 1910 год., а примамката - Велика България, по-голяма и от Сан-Стефанска. Царят обаче усеща капана и отлага сключването на спогодбата, както и на политическата конвенция във варианта й от 20 март с.г., а на 13 юни 1909 год. е подписано и споразумението с дружеството, експлоатиращо Източните железници у нас за обезщетение от 2 111 978,55 лева, с 6-месечен срок на изплащанеНа 9 април е подписан и българо-турски протокол, с който България приема руско-турския, Турция се отказва от всякакви материални претенции към България и признава независимостта й. Урежда се и откупването на линиите на Източните железници на българска територия (310 км). С телеграма до Фердинанд император Николай II признава независимостта. Следват признания от останалите велики сили. Три десетилетия след Освобождението е извоювана и формално независимостта на българската държава.
цитирай
7. didanov - но за една малка страна ако иска да бъде
28.02.2017 23:31
що-годе независима, не остажа нищо друго освен да се опитва да лавира между Великите сили и да извлича най-доброто за себе си във всеки момент без обаче да изпада в омагьосания кръг на слугинажа. Примерът за историята за Независимостта ни е доста получителен как трябва да се действа на външнополитическия фронт, за съжаление за тожа са нужни умни, способни и обиграни политици с висок морал с които въбще не разполгаме в последните години. За това сме и на това дередже. поздрави
цитирай
8. leonleonovpom2 - Поздрави, приятелю Щапаров!
28.02.2017 23:55
Чудесно и правдиво описание на балканската история!
В основата на свободата на всички стоим ние и зв замяна са получили наша територия-гърци, румънци, сърби
Да, Румъния е държава ,базирана на Български територии
Влашки войводи
Минчо, Георги, Иванко ,Влад....
Интересни имена! "Румънски"?
Като власите на Калоян, които бият когото срещнат Овчари!
Е, не искат да приемат, че овчари не могат да бият рицари Просто се занимават с животновъдство, когато не воюват Тази стока е преносима, коли се, земята няма как да се пренесе или изоставя Затова се занимават със скотовъдство военизираните Българи
А воевода? Не е трудно за разгадаване относно Българския му корен-води военни или ВОЙници-войвода!

Чудесно приятелю, точно и аргументирано!

Лека нощ!
цитирай
9. shtaparov - Приятелю,когато ...
01.03.2017 15:11
merlin68 написа:
Приятелю, когато русофобията се вплита в историята, се получава едно криво огледало. Картинката в това огледало според гледната точка може да изглежда грозна, или смешна, но при всички случаи е изкривена.
Предварително е постигнато споразумение с Великите сили, или най-малкото с Австро-Унгария и Русия, договорили се за сферите си на влияние на Балканите. Неслучайно на следващия ден след обявяване на Независимостта, Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина. На турците им става ясно, че с военна сила трудно ще защитят статуквото на Берлинския договор, тъй като риска да влязат във война с Австро-Унгария и Русия е огромен.
За да се избегне такава война (каквато никоя от страните не желае) започват преговори за мирното уреждане на въпроса с Независимостта. Тези преговори са финализирани с три протокола:
- Руско-турски протокол от 3 март 1909г. С този протокол Русия се отказва от част от задълженията на Турция към нея на стойност 125 милион франка. В замяна на това Турция се отказва от финансовите си претенции към България възлизащи на същата сума.
- Българо-турски протокол от 6 април 1909г. С този протокол Турция признава Независимостта на България.
- Българо-руски протокол от 6 април 1909г. България се задължава да изплати на Русия 82 милиона лева в рамките на 70 години. Впрочем това е дълг който България никога не изплаща, опростен е от... Сталин. На следващия ден 7 март, Русия признава Независимостта на България.
Това е съвсем на кратко, а ако ти е интересно с подробности, потърси има достатъчно материали включително за това при какви непосилни условия британци и французи са искали да ни дадат заем за решаване финансовия въпрос с Турция.

Аз обичам руснаците,понеже са наши братя- това означава ли,че съм русофоб? По същия начин обичам украинците,поляците,чехите,хърватите,обикновените сърби и т.н.: хората,останали от нашия народ сред чужди държави са много милиони. Но Русия не признала независимостта ни още в 1908г.,както се надявали мнозина- тя я признала на практика едновременно с Турция което означава,че колкото Турция е желаела нашата независимост,точно толкова я е желаела и Русия.
цитирай
10. shtaparov - що-годе независима, не остажа нищо ...
01.03.2017 15:17
didanov написа:
що-годе независима, не остажа нищо друго освен да се опитва да лавира между Великите сили и да извлича най-доброто за себе си във всеки момент без обаче да изпада в омагьосания кръг на слугинажа. Примерът за историята за Независимостта ни е доста получителен как трябва да се действа на външнополитическия фронт, за съжаление за тожа са нужни умни, способни и обиграни политици с висок морал с които въбще не разполгаме в последните години. За това сме и на това дередже. поздрави

Да: за една малка страна е много трудно да остане независима и за да го постигне,трябва много умело да лавира между капките,така да се каже но това за съжаление не всяка дипломация го умее.
цитирай
11. shtaparov - Чудесно и правдиво описание на б...
01.03.2017 15:22
leonleonovpom2 написа:
Чудесно и правдиво описание на балканската история!
В основата на свободата на всички стоим ние и зв замяна са получили наша територия-гърци, румънци, сърби
Да, Румъния е държава ,базирана на Български територии
Влашки войводи
Минчо, Георги, Иванко ,Влад....
Интересни имена! "Румънски"?
Като власите на Калоян, които бият когото срещнат Овчари!
Е, не искат да приемат, че овчари не могат да бият рицари Просто се занимават с животновъдство, когато не воюват Тази стока е преносима, коли се, земята няма как да се пренесе или изоставя Затова се занимават със скотовъдство военизираните Българи
А воевода? Не е трудно за разгадаване относно Българския му корен-води военни или ВОЙници-войвода!

Чудесно приятелю, точно и аргументирано!
Лека нощ!

Поздрав приятелю,и честита баба Марта! До XVIII век Влашко било чисто "славянска" т.е. Българска територия,в която дори до XIX в.официален език бил Българския,но на нас това не ни се признава заради натиска на "Големия брат". В Гърция смятат всяка държава,в която е ползван гръцки език за гръцка- вкл.
Македония,Тракия,Бактрия,Сирия и Египет след Александър и т.н.,а Западът активно подкрепя това,макар
да не е на 100% вярно. Нас обаче няма кой да подкрепи въпреки неоспоримия факт,че до XIX век 60% от лексиката на "румънците" е Българска и само 20%- "румънска" (влашка)!
цитирай
12. zaw12929 - Англия изпратила в нея Лорънс Ар...
01.03.2017 17:35
Англия изпратила в нея Лорънс Арабски,за да вдигне арабско "въстание" против турците. Тя разбира се веднага подкрепила "въстанието" със силни британски и австралийски войскови части,без които Арабия нямаше да успее да се освободи. Армения,Грузия и Азербайджан минали по пътя на северноафриканските земи: те първо получили чуждестранен (в случая руско-съветски) колониализъм а много години след това- реална или номинална независимост от Съветския съюз.
цитирай
13. nikikm - Приятелю Щапаров,
01.03.2017 19:12
..". В Гърция смятат всяка държава,в която е ползван гръцки език за гръцка- вкл.
Македония,Тракия,Бактрия,Сирия и Египет след Александър и т.н.,а Западът активно подкрепя това,макар да не е на 100% вярно..."
ИЗОБЩО НЕ Е ВЯРНО,приятелю! Гърците вземат всичко от българите,вкл.азбуката.Нали знаеш,че са егюпци и по цвят и с Африка в гена.Те идват тук и участвайки в битките на българските /тракийски/ племена,вземайки ту една,ту друга страна,са завоювали територия и са се поизбелили чрез смесване.ТЯХНО НЯМА! В Африка може.Но,понеже са еврейско коляно-Данайци,ЗА ТОВА ИМ "ВЪРВИ"..за наша сметка!
цитирай
14. shtaparov - Тъй като Берлинският договор е д...
01.03.2017 19:23
didanov написа:
Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост. С решаващата помощ на Русия са уредени политическите и финансовите аспекти и през март 1909 г. европейските правителства признават независимостта.



Двете събития предизвикват балканска криза

(1908 - 1909 г.) като доминиращ елемент в международните отношения, когато съперничествата между Антантата и Централния съюз се изострят, за да се стигне до разрешение във всеобща война.
Младотурците, естествено, са най-засегнати, като гневът им е насочен повече към дързостта на България, отколкото към наглостта на Австро-Унгария (с нея Турция ще е в една коалиция през световната война). Но нямат намерение да прибягват към крайни мерки, съзнавайки слабостта си, а и неизбежността на останалото. Затуй полагат усилия да изтъргуват независимостта срещу най-висока парична цена.
Англия не се е отчаяла да ги отклони от прогерманския курс, след като дълго е бдяла над агонията на "болния човек". Според нея изходът е само в споразумение между силите, подписали Берлинския договор със съгласието на самата Турция.
Русия, предварително споразумяла се с Виена за анексията, е докачена от българското правителство, което не се е вслушало в съвета за обявяване на независимостта след анексията - в това вижда съгласуваност с Австро-Унгария, подриващо позициите му в България. Германия обещава да признае независимостта при условие, че се обезщети компанията за Източните железници. Подобно е становището и на Австро-Унгария. За двете империи

проблемът е преди всичко финансов,

не политически. И другояче не би могло да е, след като независимостта е пряко свързана с анексията.
През октомври в Цариград се провеждат турско-български преговори. Претенциите на Високата порта за 650 млн. златни франка и териториални отстъпки в Източните Родопи (!) са придружени със заплаха за мобилизация. Реакцията на София е, че турската мобилизация ще бъде последвана от българска. Правителството е съгласно на обезщетение от 82 млн. зл. фр.
Преговорите се затягат. Англия, Франция, Германия и Италия обещават, че при споразумение с Турция независимостта ще бъде призната. Русия предлага да поеме обезщетенията на Турция срещу неизплатената й контрибуция за Освободителната война. Англия и Франция приемат предложението. И българското правителство с признателност го приема. В началото на февруари 1909 г. Фердинанд е посрещнат в Санкт Петербург с почести, дължими на независим владетел.
На 3 март е подписан руско-турски протокол: финансовите въпроси между България и Турция се уреждат с турски дълг към Русия от военните контрибуции.
От 6 април е руско-българският протокол, с който България признава, че дължи на Русия 82 млн. зл. фр., платими в срок от 75 години. Това е изключително ценен принос към българските усилия за признаване на независимостта, когато западните сили подкрепят турските претенции за откуп. След Октомврийската революция съветското правителство опрощава остатъка от българския дълг.
Подробност е, че сумата за откупа от 82 млн. лева, одобрена на око и с лека ръка от търговския министър Андрей Ляпчев с цел спечелване на руските симпатии, е оспорена от министъра на финансите Салабашев, изчислил, че обезщетението, което България трябва да плати за железниците и независимостта е 50 310 334 лева (!)Въпреки съпротивата му, единственото, което постига след преговорите с руските външен и финансов министри Изволски и Коковцев, е разсрочване на плащането на заема от наша страна към Русия от 82 млн. лева за 75-77 години при 4.75% лихва. А за да бъде обвързването с "освободителката" ни пълно, се предлага да подпишем нова военна конвенция, с която се поставяме под руска егида. Поводът е посещението на Малинов, Фердинанд и външния министър Стефан Паприков в Петербург от 10 до 19 февруари 1910 год., а примамката - Велика България, по-голяма и от Сан-Стефанска. Царят обаче усеща капана и отлага сключването на спогодбата, както и на политическата конвенция във варианта й от 20 март с.г., а на 13 юни 1909 год. е подписано и споразумението с дружеството, експлоатиращо Източните железници у нас за обезщетение от 2 111 978,55 лева, с 6-месечен срок на изплащанеНа 9 април е подписан и българо-турски протокол, с който България приема руско-турския, Турция се отказва от всякакви материални претенции към България и признава независимостта й. Урежда се и откупването на линиите на Източните железници на българска територия (310 км). С телеграма до Фердинанд император Николай II признава независимостта. Следват признания от останалите велики сили. Три десетилетия след Освобождението е извоювана и формално независимостта на българската държава.

Въпросът впрочем винаги е финансов: дори държава-агресор окупира по-слаби от нея страни,за да ги ограби и да източи техните ресурси- не просто заради идеята. Но както добре си го посочил,Турция признава нашата независимост преди Русия а Русия я е признала,след като сме обещали да й платим пари,които тя не е имала надежда да си вземе от Турция. Сталин пък опростил нашите оставащи милиони,понеже армията му междувременно отмъкнала от нас милиарди: на фона на милиардите оставащите милиони му се сторили смешни и решил поне да си направи "пиар",за наша сметка естествено.
цитирай
15. shtaparov - Англия изпратила в нея Лорънс Ар...
01.03.2017 19:28
zaw12929 написа:
Англия изпратила в нея Лорънс Арабски,за да вдигне арабско "въстание" против турците. Тя разбира се веднага подкрепила "въстанието" със силни британски и австралийски войскови части,без които Арабия нямаше да успее да се освободи. Армения,Грузия и Азербайджан минали по пътя на северноафриканските земи: те първо получили чуждестранен (в случая руско-съветски) колониализъм а много години след това- реална или номинална независимост от Съветския съюз.

Честита баба Марта- желая здраве и късмет! На останалите читатели- също!
цитирай
16. shtaparov - . . ". В Гърция смятат всяка ...
01.03.2017 19:32
nikikm написа:
..". В Гърция смятат всяка държава,в която е ползван гръцки език за гръцка- вкл.
Македония,Тракия,Бактрия,Сирия и Египет след Александър и т.н.,а Западът активно подкрепя това,макар да не е на 100% вярно..."
ИЗОБЩО НЕ Е ВЯРНО,приятелю! Гърците вземат всичко от българите,вкл.азбуката.Нали знаеш,че са егюпци и по цвят и с Африка в гена.Те идват тук и участвайки в битките на българските /тракийски/ племена,вземайки ту една,ту друга страна,са завоювали територия и са се поизбелили чрез смесване.ТЯХНО НЯМА! В Африка може.Но,понеже са еврейско коляно-Данайци,ЗА ТОВА ИМ "ВЪРВИ"..за наша сметка!

Е,запазил съм някои резерви- затова съм го писал така. Съгласен съм по принцип с теб,че това в над 90%,а може би и в 99% не е вярно но нека оставим 1% заради спокойствието на европейците (източни и западни),на които няма да хареса тоталността на нашите претенции :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816841
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136742
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи