Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2017 17:18 - "АНАЛИЗЪТ" ОТКРИВА ПАЛЕОПОНТИЙСКИ ПРОИЗХОД НА ЦАРСКИТЕ ИМЕНА БОРИС,КРУМ,САБИН И МАЛАМИР
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 17045 Коментари: 24 Гласове:
34

Последна промяна: 28.05.2017 00:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"АНАЛИЗЪТ" ОТКРИВА ПАЛЕОПОНТИЙСКИ ПРОИЗХОД НА ЦАРСКИТЕ ИМЕНА БОРИС,КРУМ,САБИН И МАЛАМИР


   Тези характерни древно-Български имена са носени от наши владетели между VIII-XX век,а някои вероятно и по-рано. Това,че подобни на тях не срещаме сред тюркските народи а сред "славянските" и западноевропейските говори,че дедите ни са толкова тюркомонголи,колкото са ацтеки испанците. Този факт обаче съвсем не смущава фалшификаторския устрем на червените измамници,
окупирали върховете на Българската история,които най-невъзмутимо и безочливо продължават да представят нашите князе като черни мулати и метиси с "хански" и "кански" титли,въпреки 20-годишното трупане на планини от доказателства за противното.

  Популярността на някои от тези имена сред народи като руснаци,германци,
сърби,англичани и пр. не може да подбие тяхната Българска принадлежност,
нито да подложи на съмнение техните първооткриватели. Имена като Борис,
Борискос и Борисокане се срещат сред Траките и британците наистина,но това е лесно обяснимо: Траките са Първо коляно на Българския род а древните Брити са Бриги (Блъги: прех.Т-Д-Г),които напуснали своите местоживелища в днешна Македония заради клептоманските погроми на гърците и уседнали в земите на днешните Англия и Франция под името Болги и Белги.

  Тъй или инак тези лични имена трябва да бъдат надлежно обяснени,за да спрат всички спекулации и съчинения по въпроса- задача,с която ще се заемем сега. "Анализът" показа че царските имена,употребявани от великите цивилизации на Стария свят произхождат от древно-Български богове.без значение каква е етнокултурната принадлежност на техните ползуватели. Това си има логично обяснение: почти цяла Европа е заселена от България а наши династии попаднали в чужди страни с преселенческите вълни,водени от следовниците на Дионис. Затова споменатите четири имена имат следните тълкувания и значения:

1. Борис= Бурес (Буреносния),Борес (Борец,Борещ),Морис (Марес,Марс,Арес,
Мариз) което означава Морещия (Уморяващия,Пребиващия,Маризещия): епитет на Марс (бог на бурите и яростта,бог на войните,борбите и конфликтите). Разновидност на това име в Троя,Влашка и Волжка България е формата Парис,означаваща Пораз (Поразяващия,Вършещия поразии) и Поруш (По-Руш: Рушителя,Разрушаващия),а първия му вариант може да се тълкува още като Бор- из (Йор-ис,Йар-из,Ярос,Арес: Произхождащ от рода на Ярей т.е. на Арес-Дионис). Позната е и трета форма на това име: Богорис,която означава Бог Орис (Богът на ориста) т.е. Бог Арес (Бога Марс) и Бога Рис (Богът,чието свещено животно е рис). Рисът като свещено животно на Марс бил заместван от тигър или пантера в някои източни варианти на нашия календар а това,че е свещено животно на Марс-Дионис не се подлага на съмнение от хората,които са виждали антични изображения на Дионис върху тигър (рис,пантера) или каращ колесница,дърпана от тигри:

image image   image image image
  Тигърът,рисът и пантерата са символи на Марс-Дионис и като такива фигурират в източните варианти на Българския календар. Марсовия епитет "Борис" попаднал в средна Азия при Източните походи на Дионис,а после бил приет за ползване у някои народи,повлияни от културата на дедите ни. Затова тюрки,монголи,татари,караимци и пр. наричат тигъра Барс,Парс и Баръс (~ По-рис,"Повече от рис"): защото той е свещено животно на нашия цар Дионис,който някога бил техен господар. Казионните историци обаче не разбират това и предпочитат да си затворят очите за истинското познание,капсулирайки се в измисления от тях тюркизъм и не позволявайки на нито един от свойте почитатели да излезе от него,та да не бъдат подбити научните им титли спечелени с лъжа.

  Нашите предци обаче кръщавали своите владетели с Дионисови имена,понеже чествали своя Марс в месеците март и октомври и затова воюването при тях било забранено в периода между 26 октомври и 25 март. Най-прочут носител на разискваното име е Свети Княз Борис- християнски светец и някогашен император на цялото славянство от Балтика до Егея и от Алпите до Урал,който има решаваща заслуга за широкото разпространение на това име по света:

image
  Името на този велик владетел,който станал покръстител и на сърбите може да подскаже,че годината на неговото раждане без съмнение е Сомор (Марс,рис),чието название означава Всемор (Всичко уморяващ,Тотален унищожител) и отговаря на календарните 820,832 и 844 г.,най-вероятна от които е 832 г. по Календарната таблица на Българите,която публикувах в предишните две статии. Излишно е да разискваме огромната популярност на неговото име у нас и по света: достатъчно е само да кажем,че след великия Български владетел това име е носено от руски князе и царе като Борис Годунов,немски тенисисти (Борис Бекер) и лондонски кметове (Борис Джонсън). Най-многото разновидности на това име са естествено у нас: Борис, Барис, Богорис, Паруш (т.е. Парис: виж фам. Парушеви), Борко, Боре, Боримир, Борислав, Борислава и пр.,а в Германия и Израел то се разпознава в имената Борман (=Борсман),Борусия (Борисия),Перес (Парис) и Барух (=Барих,Барис,Баруш: прех. Х-К-С).

  Близко до "Борис" е името Борил- то също е царско а двете имена,които са условно считани за различни идат от един и същ езически бог. Разликата между тях е тънка и се открива в крайния им смисъл: докато "Борис" означава Марс,"Борил" означава Марсчето (~Следовник на Марс,Марсов,Израснал като Марс,Наподобяващ на Марс и дори "Някогашен Марс"),имайки в края си умалителен суфикс за принадлежност,който се ползва и за обозначаване на нещо отминало (минало време). Подобни на него са случаите Момче- Момчил, Страх- Страхил, Само- Самоил (Самуил), Аск (Азик)- Аскал (Есегел), Авитух- Авитохол, Мечка- Мечкул, Първи (Перви)- Първол (Первол), Две (Деве)- Девол, Три (Тери)- Тервол (Тервел), Мор- Морил, Кръст (Крист,Христ)- Кръстул (Кристал), Звезда- Звездел (~Звездица) и пр.

  Тук трябва да добавим,че е възможно "втората" Българска столица Преслав да има нещо общо с това име,понеже Преслав~ Переслав (Борислав),което означава Борис славен (Славен Марс,Славна победа). Дали това означава,че градът е приел името на княз Борис "Първи" заради неговите заслуги или Борис е приел името на града,понеже е роден в него- това днес не може да се каже. Смисълът "Славна победа" обаче прави сериозно впечатление и води към размисъл за коя ли победа може да става въпрос: за победата на Борис над разбунтуваните езичници,за победата на Крум над Никифор или за някоя друга по-ранна? Решението на този въпрос е скрито нейде в мъглата на вековете но оставя вратичка за надеждата,че някой ден ще получи задоволителен отговор.

2. Крум= Крон (Крън,Црън),т.е. Сатурн-Дионис,чийто свещен цвят е черният. Отхвърления от гърците Кронос е Пелазгийския бог Крон,който носел много имена- Кубера,Севера,Сет,Кут,Каран и пр. Той бил бог на подземното царство и нощта,на плодородието и храната,на честта и правораздаването,бог на Сатрите (Сатирите) и на Катрите (Катарите). Алтернативните имена на Крум го свързват отново с този бог,понеже Каран= Чаран (Черен) а Карно= Чарно (Черно).

  Ако не бяха другите имена на този велик владетел,щеше да възникне изкушение да бъде свързано името му с Хермес (Бога на гърма) понеже Крум~Гръм но те категорично показват,че негов патрон е именно Сатурн от което можем да заключим,че Крум е роден през неговия месец (май-юни) и през неговата година (764 или 776 г.,но най-вероятно през 764 г.). 
"Крум" означава още Хром (Куция бог т.е. Дионис) и свързва името отново със Сатурн а не с Хермес,който е друго Дионисово проявление (прераждане),чийто свещен цвят не бил черното а жълтото.

  От името "Крум",чиято популярност у нас не подлежи на съмнение произлизат няколко наши селищни имена,които са свързани по един или друг начин с неговия велик първоносител или с неговия божествен патрон: Крън (наше село и средновековен град в Казанлъшко),Карнобат (Карно-Бат,Крум Владетелят),Крим (нявгашен Български полуостров в днешна Украйна) и пр. Това Българско име направило голямо впечатление на световноизвестната английска писателка Джоан Роулинг,която го обезсмъртила чрез героя Виктор Крум в своята книга "Хари Потър" и в направения по нея филм:

image
3. Сабин= Савин (От бога Сава) т.е.- "От рода на Световния бог". Сумарния (Сборния,Световния) бог на древните Българи нямал свой месец в нашия древен календар,но бил честван на няколко пъти през годината от дедите ни- на празника Св.Дух,на Игнажден (Еднажден),на Св.Сава и пр. Откритата преди години сребърна чаша близо до Преслав,носеща името на Жупана Сивин (Савин) най-вероятно е негова и е направена по времето,когато по-сетнешния княз Сабин става върховен владетел на Българската империя.

image  image

image
  Жупаните (Стопаните,Каганите) са вид Български князе с по-низши титли от тази на Великия Княз (Каназ),подчинени пряко на владетеля и съставящи Съвета на великите боили. Този съвет след VII век е имал шестима членове,понеже след измяната на хазарите останали шест Български каганата,докато по-рано каганатите били девет а великите боили (жупани,кагани)- също девет (по един от всеки каганат).

  Тази чаша по-рано бе отнасяна към IX-X в. но напоследък се налага становището,че тя е по-ранна и макар сега да я датират в IX век аз мисля,че тя си е директно от VIII в. и е принадлежала лично на Великия Княз Сабин,който царувал за кратко през 763 г. Молитвата към Бога върху нея не опровергава,а подкрепя това становище: според нея Сабин бил ортодоксален християнин още при своето идване на власт,но по-късно бил заподозрян в колаборация с противника и прогонен от престола именно заради християнската си вяра.

  Сегашни и средновековни наследници на това име са неговите форми Сава,Слава (с добавено "Л"),Савка (Славка- с доб. "Л"),Сево,Сиво,Сивко,Сивчо,Славчо,Славе,Славей и пр. В древен Рим през III в. една императрица се наричала Сабина което значи,че тя носела женския вариант на това древно-Българско име и била свързана по един или друг начин с нашия регион.

4. Маламир= Мала мил (с прех. Р-Л) т.е. "На Малкия бог мил",или по-вероятно Малам-ир (Малим-ар,Малин човек,Породен от Малкия бог),но също и Малин-яр (Воин на Сатурн). Малкия бог е разбира се Сатурн,от чието име "Мало" произлиза неговата цифра "Нула" върху "Розетата от Плиска" а това подсказва,че Маламир е от рода на княз Крум (Крон).

  В Българския език има множество съкратени аналози на това име- Мальо (оттам- Мальовица),Мильо,Малей (виж фам. Малееви),Малин (сега го асоциират с растението малина),Милен и пр. Африканските Бербери (Барбари) също са запазили интересен аналог на това име- Моамар (=Моламар,Моламир),понеже са потомци на старите Вандали (Вундари)- Българи на Вунд (Вананд),които напуснали Кавказ и се установили в земите на днешен Тунис.

  Защо тези владетелски имена са палеопонтийски? Защото произлизат од богове,в които вярвал целия Палеопонтийски регион,а техните култове били разпространени по Стария свят след Потопа в Черно море и при походите на Дионис. Дали всички палеопонтийци били древни Българи или не- днес е трудно да се каже,но на фона на безбройните като пясъка в морето Българи,за които говорят древните извори можем да заподозрем,че повечето от тях са били,което им помогнало да разпространят влиянието си от Британия до Корея и от Скандинавия до Индия.

  Големия разцвет на великата Българска цивилизация станал в далечните "безписмени" времена,от които преки писмени хроники не са оцелели до днес а са запазени само митове и легенди. Това обаче не пречи да правим опити за реставриране на великото Българско минало,част от което са споменатите в изследването езически богове.





Гласувай:
34


Вълнообразно


1. litatru - :)
30.01.2017 17:42
Харесах!
Поздрави - Литатру!
цитирай
2. shtaparov - Харесах! Поздрави - Литатру!...
30.01.2017 18:27
litatru написа:
Харесах!
Поздрави - Литатру!

Поздрав и за теб,уважаема Величке- дано достигнеш нови върхове в обичаната от теб литература!
цитирай
3. nikikm - Да ти кажа,
30.01.2017 20:49
след като четох,пуснах и музиката,/рядко го правя и съм бъркал/! Сега и душата и сърцето ми е пълно..с българско! Да си жив и здрав,приятелю!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
30.01.2017 21:30
Чудесно подбрани имена на наши владетели и не по-малко чудесни обяснения
Всичко си е на място и много точно! Включително и за владетелската ни титла!
Прав си и за Карнобат, за Крън-също!

Стеснил си текста, разтоварил си го от многословие и ефектът е налице!
Понякога с една дума могат да се каже същото, дори повече, отколкото със сто!

Желая ти успех!

Хубава вечер!
цитирай
5. shtaparov - след като четох, пус...
30.01.2017 21:35
nikikm написа:
след като четох,пуснах и музиката,/рядко го правя и съм бъркал/! Сега и душата и сърцето ми е пълно..с българско! Да си жив и здрав,приятелю!

Здраве и късмет,Ники приятелю!
цитирай
6. shtaparov - Чудесно под...
30.01.2017 21:39
leonleonovpom2 написа:
Чудесно подбрани имена на наши владетели и не по-малко чудесни обяснения
Всичко си е на място и много точно! Включително и за владетелската ни титла!
Прав си и за Карнобат, за Крън-също!

Стеснил си текста, разтоварил си го от многословие и ефектът е налице!
Понякога с една дума могат да се каже същото, дори повече, отколкото със сто!

Желая ти успех!

Хубава вечер!

Прав си напълно- аз също харесвам краткостта,но не винаги успявам да я постигна.
цитирай
7. inel379 - Прочетох с любопитство!
30.01.2017 21:51
Много интересно ми беше.
Показателни са примерите.
Благодаря ти!
Сърдечен поздрав!
цитирай
8. shtaparov - Много интересно ми...
31.01.2017 01:25
inel379 написа:
Много интересно ми беше.
Показателни са примерите.
Благодаря ти!
Сърдечен поздрав!

Ако си поразровя записките с положителност ще открия още примери,но на този етап и това не е малко.
цитирай
9. tres1 - интересен материал
31.01.2017 01:46
Замислих се дали има общо между името на Борис и Борил ?
Поздрав за материала.
цитирай
10. shtaparov - Замислих се дали има об...
31.01.2017 05:06
tres1 написа:
Замислих се дали има общо между името на Борис и Борил ?
Поздрав за материала.

Благодаря- общо има и то много: двете имена,които са условно считани за различни,произхождат от един и същ езически бог: Марс. Разликата е тънка и се открива в крайния им смисъл: докато "Борис" означава Марс,"Борил" означава Марсчето (~Следовник на Марс,Марсов),имайки в края си умалителен суфикс за принадлежност както в случаите Момче- Момчил, Само- Самоил (Самуил), Аск (Азик)- Аскал (Есегел), Авитух- Авитохол, Мечка- Мечкул, Първи (Перви)- Първол (Первол), Две (Деве)- Девол, Три (Тери)- Тервол (Тервел), Звезда- Звездел и пр. Този въпрос ще продължи да възниква и занапред,затова ще се наложи да добавя отговора му в текста- една работа,която мислех да оставя за по-нататък.
цитирай
11. krumbelosvet - Абе стапаров,
31.01.2017 08:51
Ти история ли пишеш или партийна пропаганда?
Тюркската хипотеза не е червена, нито руска, а ЕВРОПЕЙСКА с византийски корен. В сравнение с нея, славянската е крачка напред, поне заради езика, щото един народ не говори случаен език. Ако славянският се окаже тракийски, а българите се окаже, че преди да се върнат тука, от тук са тръгнали преди хиляди години, всичко си идва на мястото.
цитирай
12. letopisec - Македонизма и тракедонизма са б...
31.01.2017 09:24
Македонизма и тракедонизма са безсмислени, дори и за Анализа, видно...
цитирай
13. merlin68 - Борис също може да се свърже с Борей, ...
31.01.2017 15:21
Борис също може да се свърже с Борей, живеещият в Тракия бог на северния вятър. Борей от своя страна също е свързан с Арес, трима от синовете му теглят колесницата на бога на войната.
Безспорно това са древни местни имена нямащи нищо общо със Средна Азия.

П.П.
За протокола една малка поправка, бившият български полуостров Крим, е в състава на днешна Русия, не на Украйна.
цитирай
14. shtaparov - Ти история ли пи...
31.01.2017 17:22
krumbelosvet написа:
Ти история ли пишеш или партийна пропаганда?
Тюркската хипотеза не е червена, нито руска, а ЕВРОПЕЙСКА с византийски корен. В сравнение с нея, славянската е крачка напред, поне заради езика, щото един народ не говори случаен език. Ако славянският се окаже тракийски, а българите се окаже, че преди да се върнат тука, от тук са тръгнали преди хиляди години, всичко си идва на мястото.

Партийната пропаганда е разделение на народа- затова съм решително ПРОТИВ нея! А за тюркската хипотеза си прав,но само като произход- не са я измислили,да кажем,социалистите но именно те я вкараха за изучаване в училище и техни кадри я поддържат до днес,с всички сили и средства. Веднъж пръкнало се отнякъде това научно недоразумение (говоря за тюркологията),то си намери добър поддръжник в лицето на тези хора и заради тях не отстъпва от разнебитените си позиции,а мисли тепърва да ги заздравява. Ако дръпнем това настрана- за другото си прав и те подкрепям а България няма нужда от разединение- тя има нужда от обединение но докато ги има партиите,то ще е непостижима мечта.
цитирай
15. shtaparov - Македонизма и тракедонизма с...
31.01.2017 17:26
letopisec написа:
Македонизма и тракедонизма са безсмислени, дори и за Анализа, видно...

Знаем добре,че македонизмът е научно недоразумение,с което е създадена една фалшима нация. "Тракедонизъм" обаче няма и няма никакви изгледи онова,което някои хора наричат така да създаде каквато и да било фалшива нация- напротив,без него ние сме уязвими,а с него сме надеждно защитени срещу всички нечестиви посегателства,целящи да ни разединят! Това е моя възглед- ако не съм прав,поправи ме с добри научни аргументи.
цитирай
16. shtaparov - Борис също може да се свърже с Борей, ...
31.01.2017 17:31
merlin68 написа:
Борис също може да се свърже с Борей, живеещият в Тракия бог на северния вятър. Борей от своя страна също е свързан с Арес, трима от синовете му теглят колесницата на бога на войната.
Безспорно това са древни местни имена нямащи нищо общо със Средна Азия.

П.П.
За протокола една малка поправка, бившият български полуостров Крим, е в състава на днешна Русия, не на Украйна.

Борей и Борис определено имат един общ корен и това е Бога на бурите,конфликтите и войната. Добре знам това и в записките си го имам от години,но всичко не мога да включа в една кратка статия,особено ако тя не се отнася конкретно за самия бог а за една част от владетелските имена,произхождащи от неговите имена и епитети.
цитирай
17. get - Заблудений ми сънароднико бъркате и в двете (си) тези ?
31.01.2017 23:51
krumbelosvet написа:
Ти история ли пишеш или партийна пропаганда?
Тюркската хипотеза не е червена, нито руска, а ЕВРОПЕЙСКА с византийски корен.
(...)
Ако славянският се окаже тракийски, а българите се окаже, че преди да се върнат тука, от тук са тръгнали преди хиляди години, всичко си идва на мястото.


I.
Константин Александрович Иностранцев е живял 1876 - 1941 години.
А/ За пръв път прави научна публикация (?) за "хуните" през 1898 год. като неговото становище за ЕТНОСНАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ на същите е, че тя еТЮРКСКА.
Б/
В преработеният и разширен вариант на същата публикация приета на научен съвет в 1924 г. и издадена 1926 г. "Хунну и гуны ... ", той пише следното?
"Най-более вероятным кажете нам мнение, что Хенри БЫЛИ ТУРКИ. С небольшим через 400 лет возникает на место хунской империи новое БЕССПОРНО ТУРЕЦКОЕ ГОСУДАРСТВО. (...)
До вторжения турков-хунну в области к северу от Каспийского моря и далее на запад, там жили народы другого произхождение. Нели хунну уступали в числе обитателем тех страна(...) то сохраняя только верховная власть, турецкий елемент должен бул растворится в массе чуждых плевен.
- От така преведените цитат - вие отговорете руско+съветската или ЕВРОПЕЙСКО-византийска е "вината" - да ни изкарват "микс от турки и славяни"?
II.
Като по отношение "славяни" следва отново да ПРИПОМНЯ? До СЕДЕМНАДЕСЕТИ ВЕК в НИТО ЕДИН ПИСМЕН ИЗВОР няма документиран народ САМОНАЗОВАВАЩ СЕ СЛАВЯНИ - имаме изписване сКЛАвини - с произход от гръцки език дума ОЗНАЧАВАЩА "РОБ", аналогичната й, като употреба латинска "серви" е със значение СЛУГА, тоест това са с пейративно-обидно значение понятие политоними НЕ ОТГОВАРЯЩИ на действителните САМОНАЗВАНИЯ ЗА/НА ТЕЗИ ХОРА?!
От горното следва, СЛАВЯНИ КАТО ПЛЕМЕ ИЛИ НАРОД//НАРОДИ НЯМА!
Късните имперско-руски писания за някакви ПраПРОТО-СЛАВЯНСКИ НАРОДИ + ЕЗИЦИ са плод на ПОЛИТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА не и на наука!

- С уважение!

ПП
Плюс допълнението България и българи се упоменават поне от ЧЕТВЪРТИ ВЕК, от което следва въпроса ми ... ?
Как така ДОКУМЕНТИРАНО И ПО-СТАР НАРОД(респективно ЕЗИК !) ... следва да го наричаме с МНОГО ПО-КЪСНОТО НАУЧНО "ИЗОБРЕТЕНИЕ" ... "славяни" било то народ или език?!

цитирай
18. get - - Щапаров, вероятно ще да има нещо общо, ако има тематична общност между ... ?
01.02.2017 00:31
shtaparov написа:
merlin68 написа:
Борис също може да се свърже с Борей, живеещият в Тракия бог на северния вятър. Борей от своя страна също е свързан с Арес, трима от синовете му теглят колесницата на бога на войната.
Безспорно това са древни местни имена нямащи нищо общо със Средна Азия.

П.П.
За протокола една малка поправка, бившият български полуостров Крим, е в състава на днешна Русия, не на Украйна.

Борей и Борис определено имат един общ корен и това е Бога на бурите,конфликтите и войната. Добре знам това и в записките си го имам от години,но всичко не мога да включа в една кратка статия,особено ако тя не се отнася конкретно за самия бог а за една част от владетелските имена,произхождащи от неговите имена и епитети.


... бУря и бОря!?
Тъй като доколкото съм стигнал в изследванията си Борей отгваря на съвременното ни Буря-Бурен ... а Парис/Барис ще да отговоря на Борис=борец/борещ?
- Борей както кореспондира на Буря-бурен, така е фонетично+семантично близък до санскритската "bhuraty" движа-бутам-въртя-блъскам?
- Отделно кореспондира с латинските: "furo" , "furia" предаващи предимно емомоционални състония: гняв, ярост и страст - плюс действия: втурвам(се) вилнея, беснея?
- Но най-голяма изненада ни очаква, ако проверим в старо: немски и английски в които имаме "Byre" (English) произхождащо от по-старата "дойч" форма/дума "Buriz", които са означавали "силен вятър", което в съвренните им езици се превежда, като: "storm"? Със забележката - липсва употреба на по-старата и уж тяхна дума за "буря" която си е направо калка на българската в немският?

- Поздрав!
цитирай
19. shtaparov - Ти история ли пишеш или партийна ...
01.02.2017 21:01
get написа:
krumbelosvet написа:
Ти история ли пишеш или партийна пропаганда?
Тюркската хипотеза не е червена, нито руска, а ЕВРОПЕЙСКА с византийски корен.
(...)
Ако славянският се окаже тракийски, а българите се окаже, че преди да се върнат тука, от тук са тръгнали преди хиляди години, всичко си идва на мястото.


I.
Константин Александрович Иностранцев е живял 1876 - 1941 години.
А/ За пръв път прави научна публикация (?) за "хуните" през 1898 год. като неговото становище за ЕТНОСНАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ на същите е, че тя еТЮРКСКА.
Б/
В преработеният и разширен вариант на същата публикация приета на научен съвет в 1924 г. и издадена 1926 г. "Хунну и гуны ... ", той пише следното?
"Най-более вероятным кажете нам мнение, что Хенри БЫЛИ ТУРКИ. С небольшим через 400 лет возникает на место хунской империи новое БЕССПОРНО ТУРЕЦКОЕ ГОСУДАРСТВО. (...)
До вторжения турков-хунну в области к северу от Каспийского моря и далее на запад, там жили народы другого произхождение. Нели хунну уступали в числе обитателем тех страна(...) то сохраняя только верховная власть, турецкий елемент должен бул растворится в массе чуждых плевен.
- От така преведените цитат - вие отговорете руско+съветската или ЕВРОПЕЙСКО-византийска е "вината" - да ни изкарват "микс от турки и славяни"?
II.
Като по отношение "славяни" следва отново да ПРИПОМНЯ? До СЕДЕМНАДЕСЕТИ ВЕК в НИТО ЕДИН ПИСМЕН ИЗВОР няма документиран народ САМОНАЗОВАВАЩ СЕ СЛАВЯНИ - имаме изписване сКЛАвини - с произход от гръцки език дума ОЗНАЧАВАЩА "РОБ", аналогичната й, като употреба латинска "серви" е със значение СЛУГА, тоест това са с пейративно-обидно значение понятие политоними НЕ ОТГОВАРЯЩИ на действителните САМОНАЗВАНИЯ ЗА/НА ТЕЗИ ХОРА?!
От горното следва, СЛАВЯНИ КАТО ПЛЕМЕ ИЛИ НАРОД//НАРОДИ НЯМА!
Късните имперско-руски писания за някакви ПраПРОТО-СЛАВЯНСКИ НАРОДИ + ЕЗИЦИ са плод на ПОЛИТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА не и на наука!

- С уважение!

ПП
Плюс допълнението България и българи се упоменават поне от ЧЕТВЪРТИ ВЕК, от което следва въпроса ми ... ?
Как така ДОКУМЕНТИРАНО И ПО-СТАР НАРОД(респективно ЕЗИК !) ... следва да го наричаме с МНОГО ПО-КЪСНОТО НАУЧНО "ИЗОБРЕТЕНИЕ" ... "славяни" било то народ или език?!


Справедливи забележки и въпроси- подкрепям ги напълно!
цитирай
20. shtaparov - Борис също може да се свърже с Борей, ...
01.02.2017 21:14
get написа:
shtaparov написа:
merlin68 написа:
Борис също може да се свърже с Борей, живеещият в Тракия бог на северния вятър. Борей от своя страна също е свързан с Арес, трима от синовете му теглят колесницата на бога на войната.
Безспорно това са древни местни имена нямащи нищо общо със Средна Азия.

П.П.
За протокола една малка поправка, бившият български полуостров Крим, е в състава на днешна Русия, не на Украйна.

Борей и Борис определено имат един общ корен и това е Бога на бурите,конфликтите и войната. Добре знам това и в записките си го имам от години,но всичко не мога да включа в една кратка статия,особено ако тя не се отнася конкретно за самия бог а за една част от владетелските имена,произхождащи от неговите имена и епитети.


... бУря и бОря!?
Тъй като доколкото съм стигнал в изследванията си Борей отгваря на съвременното ни Буря-Бурен ... а Парис/Барис ще да отговоря на Борис=борец/борещ?
- Борей както кореспондира на Буря-бурен, така е фонетично+семантично близък до санскритската "bhuraty" движа-бутам-въртя-блъскам?
- Отделно кореспондира с латинските: "furo" , "furia" предаващи предимно емомоционални състония: гняв, ярост и страст - плюс действия: втурвам(се) вилнея, беснея?
- Но най-голяма изненада ни очаква, ако проверим в старо: немски и английски в които имаме "Byre" (English) произхождащо от по-старата "дойч" форма/дума "Buriz", които са означавали "силен вятър", което в съвренните им езици се превежда, като: "storm"? Със забележката - липсва употреба на по-старата и уж тяхна дума за "буря" която си е направо калка на българската в немският?

- Поздрав!

Всички тези думи и названия- Буря,Боря,Борба,Борец,Фурия (=Бурия),Бруля,Борей (=Борьо),Борис,Пораз (Поразия) и пр. идат от един общ предшественик: алтернативното Българско име на Марс-Дионис,което е Йарей (Барей,Борей). От същото име е названието на Ариите (Арийците),втората половина на етнонима "Българи" и нашата дума "Хора" (Хури= Гури,Йари,Фури и пр.),позната още под формата Ора (=Ари,Йари).
цитирай
21. barin - Отлични тълкования и изследване ...
02.02.2017 07:05
Отлични тълкования и изследване правиш, shtaparov. Трябва да се знае откъде произхождат българските имена и наименованията на местностите и градовете. Както винаги те подкрепям в твоите трудове, които са достойни за дисертация по история. Поздрави!
цитирай
22. get - - Още миналият век нашите езиковеди Дечев, Дуриданов и Вл. Георгиев ДОКАЗВАТ! ТРАКИЙСКИЯТ е БЛИЗЪК до БАЛТИЙСКИТЕ ЕЗИЦИ - от което по-стар, поне с ПОВОЛИН ХИЛЯД
02.02.2017 12:40
... ХИЛЯДОЛЕТИЕ ... ОТ ТАКА ИЗКУСТВЕНОТО ПОНЯТИЕ ... Зад което прикриват някакви легендарни СЛАВЯНСКИ народи и езици ??

shtaparov написа:
get написа:
krumbelosvet написа:

...
Тюркската хипотеза не е червена, нито руска, а ЕВРОПЕЙСКА с византийски корен.
(...)
Ако славянският се окаже тракийски, а българите се окаже, че преди да се върнат тука, от тук са тръгнали преди хиляди години, всичко си идва на мястото.


I.
Константин Александрович Иностранцев е живял от 1876 - 1941 години.
А/ За пръв път прави научна публикация (?) За "хуните" в 1898 год. като неговото становище за ЕТНОСНАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ на същите е, че тя е ТЮРКСКА.
Б/
В преработеният и разширен вариант на същата публикация приета на научен съвет в 1924 г. и издадена 1926 г. "Хунну и гуны ... ", той пише следното?
"Най-более вероятным кажетсе нам мнение, что Хнны БЫЛИ ТУРКИ. С небольшим через 400 лет возникает на место хунской империи новое БЕССПОРНО ТУРЕЦКОЕ ГОСУДАРСТВО. (...)
До вторжения турков-хунну в области к северу от Каспийского моря и далее, на запад, там жили народы другого произхождение. Если хунну уступали в числе обитателем тех страна(...) то сохраняя только верховная власть, турецкий елемент должен бул растворится в массе чуждых племен.
- От така преведените цитати - вие отговорете руско+съветската или ЕВРОПЕЙСКО-византийска е "вината" - да ни изкарват "микс от турки и славяни"?
II.
Като по отношение "славяни" следва отново да ПРИПОМНЯ? До СЕДЕМНАДЕСЕТИ ВЕК в НИТО ЕДИН ПИСМЕН ИЗВОР няма документиран народ САМОНАЗОВАВАЩ СЕ СЛАВЯНИ - имаме изписване сКЛАвини - с произход от гръцки език дума ОЗНАЧАВАЩА "РОБ", аналогичната й, като употреба латинска "серви" е със значение СЛУГА, тоест това са с пейративно-обидно значение понятие политоними НЕ ОТГОВАРЯЩИ на действителните САМОНАЗВАНИЯ ЗА/НА ТЕЗИ ХОРА?!
От горното следва, СЛАВЯНИ КАТО ПЛЕМЕ ИЛИ НАРОД//НАРОДИ НЯМА!
Късните имперско-руски писания за някакви ПраПРОТО-СЛАВЯНСКИ НАРОДИ + ЕЗИЦИ са плод на ПОЛИТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА не и на наука!

ПП
Плюс допълнението България и българи се упоменават поне от ЧЕТВЪРТИ век ...!

Справедливи забележки ...!


- Във връзка с изказаните мнения на "krumbelosvet" и второто на ... ?
12. letopisec написа:

Македонизма и тракедонизма са безсмислени, дори и за Анализа, видно ... !

- ОЩЕ ДА ПИТАМ г-на Милчева, Как ще коментира твърдяното в арабски източници (поне от двама автори?) !

"Хазарският, се отличава от езика на тюрките и персите и въобще той не е сходен с нито един от езиците на известните ни народи"
- с ДОПЪЛНЕНИЕТО? ... и двамата автори слагат ЗНАК ЗА ТЪЖДЕСТВЕНОСТ МЕЖДУ ХАЗАРСКИ И БЪЛГАРСКИ ЕЗИЦИ ... А сега де?
- от Коя група(семейство) ще да са били ЕЗИЦИТЕ НА ХАЗАРИ и БЪЛГАРИ - След като НЕ СА ОТ СЕМЕЙСТВАТА на ТЮРКСКИТЕ и ИНДО-ИРАНСКИТЕ ЕЗИЦИ ?
- Според КИМЕРО-ДОНИСТКАТА , МИЛЧЕВА, псевдо-историческа "теория" следва да са от групата ХУРИТО-УРАРТСКИ (известни в момента, като НАХСКО-ДАГЕСТАНКИ:)) езици ?) - Но не би!
- Тъй като тези езици са били ПОЗНАТИ НА АРАБИТЕ! Тогава от Към коя езикова група следва да са принадлежали хазарски и близко родственият му език на БЪЛГАРИТЕ?

П.П. - Кириле, Кириле-е-е ... как ще ни коментираш следното случило се през V - VI-ти векове?

„Докато заемал престола императорът на Константинол дълго време воювал с тези народи, но като не успял да ги надвие по никакъв начин, най-после сключил мир с тях и ги оставил да живеят по тези места. Същото сторил и крал Вуладан, като видял, че тия народи са многолюдни и езикът им е близък до езика на неговите.
>>ЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО ?!<<
И тези два народа, а именно ГОТИТЕ, НАРИЧАНИ още СКЛАВИ, и БЪЛГАРИТЕ, се заобичаха извънредно много, тъй като и ДВАТА НАРОДА бяха езичници и ИМАХА ОБЩ ЕЗИК. Скоро българите се почувстваха сигурни от всички страни, построиха си чифлици и села, и останаха в земята, която обитават и до днес." - пише в Дуклянска летопис ( с. 137)

- Такива ми ти работи хурито-урарто КИМЕРО-ДОНИСТЕ:)))) !!

- Какво се оказва? Според хрониката от Дукля ... "готите"(германци според наУ"чените като твоя милост) били още и "сКЛави", тоест според блестящата МИЛЧЕВА ЛОГИКА (=) на народ:"славяни" ... а кутригурите-ТЮРКИ според Иностранцев+Златарско и Ко+МИЛЧЕВ - говорели на ЕЗИКА НА ГЕРМАНЦИТЕ ГОТИ :)) !
- Милчев ОТ ТУК ТРИ ВЪПРОСА - само?
- Готите сКЛави ли са - тоест СЛАВО-ЕЗИЧНИ?
- Българите (от Волга) тюрки ли или СЛАВЯНО ЕЗИЧНИ СА?
- Германците(покрай "готите") с ТЮРКСКА ЕТНОСНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ ЛИ СА ... ? :))) !

цитирай
23. shtaparov - Отлични тъл...
02.02.2017 15:23
barin написа:
Отлични тълкования и изследване правиш, shtaparov. Трябва да се знае откъде произхождат българските имена и наименованията на местностите и градовете. Както винаги те подкрепям в твоите трудове, които са достойни за дисертация по история. Поздрави!

Благодаря- подкрепата на приятели като теб е много ценна,но право на дисертации се дава само на "нашите хора"- не на ценните за науката и за България разработки:

http://slavian/history/2016/11/14/koi-finansira-istoriiata-v-bylgariia.1490127
цитирай
24. shtaparov - (....ТРАКИЙСКИЯТ е БЛИЗЪК до БАЛТИЙСКИТЕ ЕЗИЦИ....)
08.02.2017 17:15
get написа:
... ХИЛЯДОЛЕТИЕ ... ОТ ТАКА ИЗКУСТВЕНОТО ПОНЯТИЕ ... Зад което прикриват някакви легендарни СЛАВЯНСКИ народи и езици ??

shtaparov написа:
get написа:
krumbelosvet написа:

...
Тюркската хипотеза не е червена, нито руска, а ЕВРОПЕЙСКА с византийски корен.
(...)
Ако славянският се окаже тракийски, а българите се окаже, че преди да се върнат тука, от тук са тръгнали преди хиляди години, всичко си идва на мястото.


I.
Константин Александрович Иностранцев е живял от 1876 - 1941 години.
А/ За пръв път прави научна публикация (?) За "хуните" в 1898 год. като неговото становище за ЕТНОСНАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ на същите е, че тя е ТЮРКСКА.
Б/
В преработеният и разширен вариант на същата публикация приета на научен съвет в 1924 г. и издадена 1926 г. "Хунну и гуны ... ", той пише следното?
"Най-более вероятным кажетсе нам мнение, что Хнны БЫЛИ ТУРКИ. С небольшим через 400 лет возникает на место хунской империи новое БЕССПОРНО ТУРЕЦКОЕ ГОСУДАРСТВО. (...)
До вторжения турков-хунну в области к северу от Каспийского моря и далее, на запад, там жили народы другого произхождение. Если хунну уступали в числе обитателем тех страна(...) то сохраняя только верховная власть, турецкий елемент должен бул растворится в массе чуждых племен.
- От така преведените цитати - вие отговорете руско+съветската или ЕВРОПЕЙСКО-византийска е "вината" - да ни изкарват "микс от турки и славяни"?
II.
Като по отношение "славяни" следва отново да ПРИПОМНЯ? До СЕДЕМНАДЕСЕТИ ВЕК в НИТО ЕДИН ПИСМЕН ИЗВОР няма документиран народ САМОНАЗОВАВАЩ СЕ СЛАВЯНИ - имаме изписване сКЛАвини - с произход от гръцки език дума ОЗНАЧАВАЩА "РОБ", аналогичната й, като употреба латинска "серви" е със значение СЛУГА, тоест това са с пейративно-обидно значение понятие политоними НЕ ОТГОВАРЯЩИ на действителните САМОНАЗВАНИЯ ЗА/НА ТЕЗИ ХОРА?!
От горното следва, СЛАВЯНИ КАТО ПЛЕМЕ ИЛИ НАРОД//НАРОДИ НЯМА!
Късните имперско-руски писания за някакви ПраПРОТО-СЛАВЯНСКИ НАРОДИ + ЕЗИЦИ са плод на ПОЛИТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА не и на наука!

ПП
Плюс допълнението България и българи се упоменават поне от ЧЕТВЪРТИ век ...!

Справедливи забележки ...!


- Във връзка с изказаните мнения на "krumbelosvet" и второто на ... ?
12. letopisec написа:

Македонизма и тракедонизма са безсмислени, дори и за Анализа, видно ... !

- ОЩЕ ДА ПИТАМ г-на Милчева, Как ще коментира твърдяното в арабски източници (поне от двама автори?) !

"Хазарският, се отличава от езика на тюрките и персите и въобще той не е сходен с нито един от езиците на известните ни народи"
- с ДОПЪЛНЕНИЕТО? ... и двамата автори слагат ЗНАК ЗА ТЪЖДЕСТВЕНОСТ МЕЖДУ ХАЗАРСКИ И БЪЛГАРСКИ ЕЗИЦИ ... А сега де?
- от Коя група(семейство) ще да са били ЕЗИЦИТЕ НА ХАЗАРИ и БЪЛГАРИ - След като НЕ СА ОТ СЕМЕЙСТВАТА на ТЮРКСКИТЕ и ИНДО-ИРАНСКИТЕ ЕЗИЦИ ?
- Според КИМЕРО-ДОНИСТКАТА , МИЛЧЕВА, псевдо-историческа "теория" следва да са от групата ХУРИТО-УРАРТСКИ (известни в момента, като НАХСКО-ДАГЕСТАНКИ:)) езици ?) - Но не би!
- Тъй като тези езици са били ПОЗНАТИ НА АРАБИТЕ! Тогава от Към коя езикова група следва да са принадлежали хазарски и близко родственият му език на БЪЛГАРИТЕ?

П.П. - Кириле, Кириле-е-е ... как ще ни коментираш следното случило се през V - VI-ти векове?

„Докато заемал престола императорът на Константинол дълго време воювал с тези народи, но като не успял да ги надвие по никакъв начин, най-после сключил мир с тях и ги оставил да живеят по тези места. Същото сторил и крал Вуладан, като видял, че тия народи са многолюдни и езикът им е близък до езика на неговите.
>>ЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО ?!<<
И тези два народа, а именно ГОТИТЕ, НАРИЧАНИ още СКЛАВИ, и БЪЛГАРИТЕ, се заобичаха извънредно много, тъй като и ДВАТА НАРОДА бяха езичници и ИМАХА ОБЩ ЕЗИК. Скоро българите се почувстваха сигурни от всички страни, построиха си чифлици и села, и останаха в земята, която обитават и до днес." - пише в Дуклянска летопис ( с. 137)

- Такива ми ти работи хурито-урарто КИМЕРО-ДОНИСТЕ:)))) !!

- Какво се оказва? Според хрониката от Дукля ... "готите"(германци според наУ"чените като твоя милост) били още и "сКЛави", тоест според блестящата МИЛЧЕВА ЛОГИКА (=) на народ:"славяни" ... а кутригурите-ТЮРКИ според Иностранцев+Златарско и Ко+МИЛЧЕВ - говорели на ЕЗИКА НА ГЕРМАНЦИТЕ ГОТИ :)) !
- Милчев ОТ ТУК ТРИ ВЪПРОСА - само?
- Готите сКЛави ли са - тоест СЛАВО-ЕЗИЧНИ?
- Българите (от Волга) тюрки ли или СЛАВЯНО ЕЗИЧНИ СА?
- Германците(покрай "готите") с ТЮРКСКА ЕТНОСНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ ЛИ СА ... ? :))) !


Нека не забравяме и това,че старото но далеч по-коректно име на Балтийските езици е Балто-"славянски",което показва защо те имат такива близости с Тракийския (т.е. със античния Български) език.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4818582
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136759
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи