Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2016 19:34 - НАУЧНИ ДАННИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПРОИЗХОД НА ХОЛАНДЦИТЕ И ВЛАСИТЕ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 24481 Коментари: 49 Гласове:
41

Последна промяна: 11.05.2017 22:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
НАУЧНИ ДАННИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПРОИЗХОД НА ХОЛАНДЦИТЕ И ВЛАСИТЕ


(Посвещавам този материал на всички Власи,а също на холандския дипломат и журналист Роберт ван Ландсхот. Въпреки съмнителния източник на информацията за неговото изказване приемам,че тя все пак е вярна и макар със закъснение давам заслужен отговор на това предизвикателствоhttp://www.
vestnikataka.bg/2012/02/%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D
0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D0%B8%D
0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D0%B1%
D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%
D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D0%B1/
).


   Научната общественост още не е създала убедителна теория за произхода на такива известни евразийски племена и народи като "Славяни", Етруски, Баски, Българи, Албанци (Шиптари), Власи, Армъни, Гърци, Шкеи, Фламандци, Валонци, Холандци, Евреи, Палестинци, Финикийци, Каталани, Тюрки, Хазари, Чеченци, Хървати, Укри, Викинги, Шумери, Готи, Келти, Микенци, Минойци и пр. Новата Българска наука обаче сочи,че това се дължи на нежеланието на казионните учени да приемат някои истини,записани в старите извори,присъстващи в древните епоси и обяснени от старите езически религии.

  Днешното езикознание претендира,че е обяснило известния етноним Холанди (Холандци) достатъчно добре,но за етнонима Власи (Влахи,Блази) няма никакво смислено обяснение. Знае се обаче,че произходът и значението на даден етноним най-добре може да обясни потеклото и културната принадлежност на народа,който го носи.

"Анализът" обаче е в състояние да разгадае тайните на миналото и да направи онова,което конвенционалната наука не успя да направи. Той дава отговор на въпроса откъде произлизат Власите и кои всъщност са Холандите,които едни смятат за германци а други- за келти. По-долу прилагам кратко резюме на научните разработки,които разкриха истинския произход на тези два народа.

І. Холандци (Холанди)

  Този етноним се най-често обяснява с немския израз Хохланд (Висока земя,Страна на високите хора). Земята на Холандия обаче в никой случай не може да бъде наречена "висока",а днешните й жители не са по-високи от другите европейски народи. Така че това обяснение е меко казано съмнително,а добавеното "Х" в думата Холанди и в която да е дума не може да промени нейния смисъл,съгласно правило № 9-В на "Ангеловия анализ". Коректния превод на немския израз Хохланд всъщност е недвусмислен- Висока страна и Висока земя,което го прави съвършено непригоден за обозначаване земите на Нидерландия,чийто точен превод е "Ниска страна",понеже това са едни от най-ниските земи в цяла Европа (6 м под морското равнище).

  Ако решим да преведем думата "Нидерландия" така,както някои превеждат названието "Холандия",ще получим израза "Ниските хора",който противоречи на другия получен израз- "Високите хора" или ще създаде впечатление,че населението на страната е било съставено само от джуджета и гиганти,което не се потвърждава от антропометричните и историческите данни. Названието Ниска земя (Ниска страна) обаче е съвсем логично докато названието "Висока земя"е съвършено неприложимо за тази част на Европа. Затова ще бъде твърде безотговорно от научна гледна точка да превеждаме наставката "Ланд" в единия случай като "Земя,Страна",а в другия случай като "Хора" според конкретните нужди на стъкмистиката,макар думата "Ланд" в немския език да произлиза от Българското "Люнд" (Люд,Люде).

image
  imageimage     Затова,ако приемем превода "Високите хора" за верен ще трябва също да приемем,че холандците са превеждали своя етноним на Български а не на немски,понеже немското "Хох" (висок) произлиза от нашите думи Кок,Гуг (Гугла) и Хохол (Гогол). Ако пък приемем превода "Висока страна" за верен ще установим,че той въобще не е верен- Холандия е всъщност най-ниската страна в стара Европа,понеже старите европейски граници били поставяни до река Дон или в най-добрия случай- до река Волга.

image
  Значи германският превод на етнонима Холанди не върши работа и официалните учени трябва да търсят друг. Те обаче не успяват да намерят такъв,затова се примиряват със сегашното половинчато положение,според което името "Холанди" било немско,но самите холандци не обичат Германия и немския език. Системата на "Анализа" обаче успява да открие други значения на този етноним,без да допусне нито едно противоречие а напротив- нейното обяснение намира подкрепа в наличните исторически данни. Докато търсех истинското значение на този етноним,се добрах до следния странен резултат:

Холанди= Холенди (Коленди,Календи) т.е. Коледари (Колендари,с носовка) сиреч- Жреци и поклонници на Слънцебога Дионис,а също Коланди (прех. Х-К) т.е. Колади (Племена на цар Колад). На логичния въпрос дали е имало древно племе,което е носело подобно име и дали то може да е древен прародител на Холандите също е намерен отговор: това е старото Българско племе Хайландури (Холендали,Холандари,Холанд-Ари,Колад-Ари),обитавало някога Кавказ.

  Учените отдавна са открили,че с името Хайландури са обозначавани Аланите (Алан-гури с диалектен вариант Алан-дури,Алан-хури [Алан хора]). Днешните им потомци сега биват наричани Осети (Асати,Асите) и Осетини (Астини,Естони) което значи,че те са потомци на Тракийското племе Асти и деди на днешните Естонци. Холандите са още Холади (без носовката),което значи Холдаи (Халдеи: прех. АД-ДА),а Халдеите както вече разяснихме са същите онези Колдеи (Колдаи,Колдари сиреч Коледари),за които стана дума по-горе.

  Защо тогава езикът им не прилича на днешния Български? Отговор на тази загадка има: още при своето тръгване от Тракия към Кавказ те говорели някакъв диалект,който бил малко по-различен или по-особен от диалектите на околните племена. След попадането им в Кавказ езикът им се "кавказцизирал" (попаднал под силно кавказко влияние подобно на албанския) или частично деевропеизирал.

  Това станало под влияние на доиндоевропейските форми в някои кавказки езици като грузинския (Иберския),който е подобен на Тиренския,Баския и Минойския и макар в него да има немалко "индоевропейска" (Българска) лексика,той си остава неиндоевропейски. Същото станало и с немския език,понеже Германите,както казахме и другаде,са езикови ако не кръвни роднини на Караманите,Гермияните,Армъните и Армените. Съответно на това,германския и холандския езици си приличат по още една причина: те са изпитали едно и също кавказцизиращо влияние преди векове и хилядолетия,затова имат помежду си онази близост,която техните учени отдават само на кръвното им родство.

  Как са се разбирали Хайландурите с останалите Българи тогава? Отговорът също е прост: с помощта на Българските "руни" (йероглифи),които може да бъдат ползвани дори от народи с коренно различни езици,стига да бъдат правилно овладени от тях. Езикът на днешните Холанди е твърде различен от нашия,защото много от тях се преселили на Запад още през V в.,където изпитали силното езиково влияние на околните народи- римляни,германи,келти и пр.,а впоследствие езикът им претърпял значително собствено развитие.

  Защо културата на Холандите е толкова различна от нашата тогава? Отговорът е същия- те твърде рано изоставили своята езическа религия и приели западния католицизъм,а после и калвинизъм. Всяка новоприета религия както знаем оказва силно влияние върху културата,езика,обичаите,именната система и дори фолклора на племената и народите а всички племена,които не са живели заедно повече от 1500 години и са променили малко или много религията и езика си отдавна са се превърнали в отделни народи.

  Допустимо е също да предположим,че първоначалния народ се е изменил под многовековното въздействие на германците,французите и католическата църква,което било неизбежно за този край на света като напомним,че по същия начин са били променени Прусите, Помераните, Саксите, Баварите, Бургундите, Катарите и още много други наши племена,отишли да живеят на Запад.

  Защо тогава расовият тип на днешните Холанди (Холандци) не колаборира добре с расовия тип на днешните Българи? Отговорът се крие в самия въпрос- защото говорим за днешни,а не за древни Българи и древни Холанди. Древните Холанди постепенно се смесили с Келти,Германи,Латини и пр.,които оказали силно въздействие върху техния генофонд,докато древните Българи изгубили част  от генофонда си в резултат на множеството преселения,извършени от многобройните Български племена.

  Генофонда на днешните Българи не може да съвпадне напълно с генофонда на древните,понеже 70-80% от древните Българи носели гена на Понтийския расов подтип и само 20-30%: гена на Средиземноморския,който е преобладаващ в днешна България. Древна България включвала в своите предели хора които се определяли за Българи,но днес са основно население на държави като Русия, Украйна, Полша, Беларус, Сърбия, Хърватска, Македония, Босна, Словения, Словакия, Чехия, Румъния, Молдова, Литва, Латвия, Естония, Албания, Унгария и други страни,които се отцепили от нашата територия,след което народите им постепенно се от-Българили. Представете си какъв е бил генофонда на старите Българи тогава и колко може той да има нещо общо с днешния!

  Така различията почнали да се натрупват век след век,докато накрая народите значително се раздалечили от общия си център,а значителни прилики с днешния Български запазили само няколко езика- руски (в това число "белоруски"),украински,хърватски и сръбски чието естество ни кара да мислим,че се касае не за отделни езици,а за отделни диалекти на днешния Български език.

 Защо Холандците са хора с доста изявени интелектуални качества,а някои от изброените по-горе народи не са? Защото те са някогашни Халдеи (Коледи,Коленди,Холенди),зарад които нашето древно общество правело изкуствен подбор и причислявало в редиците им най-надарените и природно интелигентни хора,които можели да усвоят лесно древната астрология,изкуствата на звездоброенето и гадаенето,наблюдаването на небесните тела и предсказването на бъдещи събития според тяхното движение а това е сложна наука,която не може да бъде усвоена от всеки.

  Това означава,че сред Аспаруховите и Куберовите Българи без съмнение е имало значителен брой Хайландури и особено хора от Понтийския подрасов тип,чиято разновидност е Динарския: затова много от тях били синеоки,руси и дори рижи (рижави). Наличието на рижи хора в Кавказ,които навярно са потомци по-конкретно на Хайландур Българ се вижда от тази снимка на чеченски джихадист:

image  
  През последните 1000 години обаче страната ни се лишила от значителен брой надарени с качества Българи поради следните причини:

1. Бягство от преследванията на византийското православие и преселение на милиони древни Българи-богомили към Западна Европа през ХІ-ХІІ в.
2. Разпределяне на бившата Българска държавна и национална територия между териториите на повече от 20 съвременни държави.

3. Разселване из Анадола и Италия на десетки,ако не и на стотици хиляди Българи от Василий ІІ и неговите приемници през ХІ в.
4. Погърчване на стотици хиляди,ако не и на милиони Българи в периода Х-ХХI в.,като много от погърчените са включени във византийски аристократични семейства и постепенно превърнати в ромеи. Анадолските потомци на тези нови "ромеи" вече са почти 100% потурчени,а "еладските" им потомци- на 100% погърчени.

5. Бягство на милиони Българи от турските нашествия и потурчвания през XIV-XVIII в.
6. Потурчване на милиони Българи в периода XIV-XX в.,като турците нерядко избирали да потурчат или убият най-добрите,най-надарените и най-красивите измежду тях. Затова днес в турските сериали виждаме сравнително красиви хора,които не са подбрани измежду потомците на най-дивите туркомонголски чергари,а измежду потомците на потурчените Българи,сърби,украинци,власи,гърци,германци и руснаци.

7. Приобщаване,прогонване или избиване на значителен брой Български интелигенти от страна на гърци, "румънци", сърби, турци, руснаци, комунисти и пр.
8. Продължаващо и днес преселение или по-точно бягство от червения капитализъм на стотици хиляди,ако не и милиони Българи към Западна Европа и Америка. Натам бяга значителна част от високоинтелигентните ни хора,които са разбрали че качествата им няма да бъдат оценени от нашето все още "кооперативно" общество,затова отиват да предложат умовете и мишците си на други страни и народи,които ще могат да оценят по достойнство личните им качества.

  В подкрепа на всичко казано дотук се явяват имената на холандските етнически групи:

1. Валонци (Валони)= Валхонци (Валхони,Вахани) и Белони (Белини,Белгини): потомци на Белгите (Дионисовите поклонници),които са отломка от древния Български народ.
2. Фламандците дават име на "френската" област Фландрия,но тяхното название означава Фламанди (Фламади,без носовката)= Фаломади (Валомади,Валонати- разновидност на Валонците).
3. Фризи= Фриги (Бризи,Бриги),а средновековното произношение на думата Бриги е Блъги (Блъгари).

  Холандския герб също напомня за България- той до огромна степен прилича на Българския основно заради трите лъва,които са изобразени върху него- на заден план остава сходството на стария Български герб с белгийския,от който е взета идеята за него:
image

   Лъвът е наш символ от незапомнени времена (още от Бронзовата епоха,ако не и от по-рано),а трите лъва се появяват в Българската царска хералдика не по-късно от ХІІІ-XIV в.,три века преди образуването на Холандия:

image
  Ето как разнищихме и обяснихме всички привидни противоречия и несъответствия между нашите два народа,а Българският произход на древните Холанди вече не може да бъде поставян под съмнение. Каква бе моята изненада,когато в края на октомври 2016 г. тази теза за холандците получи неочаквано потвърждение от един малко вероятен източник- новоизлязлата книга на Петър Добрев "Духът на България" (изд. Галик,2016 г.). В нея на стр. 13 четем следните редове:

"... на загадките,свързани с Българите отделил внимание и Волтер в своя "Философски речник",тъй като забелязал,че някога в северна Франция и Холандия думата Българин имала твърде висок смисъл: "През XVII столетие във Фландърската област - пише той - най-обикновеното определение за красив и снажен момък беше: C`est un joli bulgare (това е един хубавец-Българин). За добър човек се казвало "Un bon bulgare". С този израз наричали някога дори Краля-Слънце Людовик XIV,за когото казвали: "Това е господар! Истински Бюлгар!" (ХЦ, 20-21)."

   На въпроса откъде ренесансовите французи и холандци са знаели какво представлява един истински "Бюлгар" (Българ) има само един логичен отговор- от облика на древните Хайландури (Холандари),
които положили основите на Холандия.

  Днес има един роднински на холандците народ,който граничи с тях- това са днешните Белгийци,които наследили народностното си име от Келтското племе БЕЛГИ. То било най-главно от келтските племена и за ужас на скептиците обичало да пие вино от черепите на убитите врагове,а неговия етноним дори не се налага да бъде тълкуван и разясняван- той говори сам за себе си и с една дума разяснява за кой народ става въпрос.

ІІ. Власи (Блази,Влахи)


   Днешните учени им приписват Дакийски произход което не се дължи на някакви открити научни данни,а само на предположения и най-вече на това,че самите власи са записали това в историята си. Както казах и другаде,западните учени не си правят почти никакъв труд да проверяват теориите за произхода на Балканските народи,а в повечето случаи направо преписват онова,което тези народи са написали за себе си. Изключения се правят само когато тези народи са особено близки приятели или опасни врагове на Запада- тогава за техния произход по правило не се пишат положителни неща,а възможно най-отрицателните. Теорията за Дакийски произход на власите обаче е погрешна и дори порочна,понеже:

1. Римските летописци изрично са посочили,че армиите на техния император са унищожили всички Даки до крак. От многогодишен опит знаем,че учените не вярват на древните летописци само тогава,когато написаното от тях не устройва политиците,които ги назначават. В конкретния случай е именно така: това сведение не изнася на корумпираните френски и "румънски" политици,чиято цел е да романизират напълно цялото влашко население,затова си затварят очите за него и се преструват,че то не съществува.

2. След І в.от н.е. Даките действително изчезват от историческата сцена: след Траяновите войни името на това племе никъде повече не  се споменава. Фактът,че през ІІІ в. Аврелиан прави римска провинция Дакия на Балканите не се дължи на това,че в земите на днешна Румъния е имало оцелели Даки а на това,че Аврелиановата административна реформа преместила колонистите от римската провинция Дакия,която наследила името на Даките,от Трансилвания и Влашко в Горна Мизия.

3. Езикът на Траките (чиято разновидност са Даките) прилича много повече на Български отколкото на Влашки което означава,че Българите а не Власите са по-близкия до Траките народ.

image
  Друга произволно съчинена от лъжливи  и корумпирани политици теория обявява Власите за потомци на римските войници и колонисти,които завоювали Дакия. Тази теория цели да измъкне днешните фалшификатори от главоболните проблеми,които им отварят римските летописи но също няма никаква изворова подкрепа и е дълбоко погрешна,защото:

1. Влашкото население няма онзи език и култура,които има населението на отдавна романизирани държави като Италия,Испания,Португалия.и Франция.


2. До средата на XIX в. лексиката на влашкия език била съставена от 60% "славянски" (Български),20% неизвестни и само 20% "романски" думи,което е крайно необичайно за езика на един романски народ. Само невероятно наивни,небрежни и повърхностни учени могат да повярват,че народ с 60% Българска и 20% "романска" лексика може да е романски,след като няма надеждни данни за произхода на оставащите 20 процента неизяснени думи в неговия език. Това означава,че прибързаното обявяване на власите за "романци" и "румънци" е преднамерено извършван от злоумишлени заговорници криминален акт,който по техните планове трябва да остане незабелязан и ненаказан.

3. Влашката народна култура е твърде близка до Българската,а в нея няма никакъв намек за остатъци от каквито и да било римски или латински народни обичаи. Облеклото на Власите до максимална степен прилича на Българското народно облекло:


image  image
  image  image     Влашките народни обичаи са твърде подобни на нашите- власите не играят нито един от танците на известните романски народи,а Български народни хорА. Те си слагат мартеници на 1-ви март,колят агне на Гергьовден и имат кукерски обичаи:
  image

image   image image
4. Власите по начало кръщавали селата си с Български имена- едно старо преброяване на населението показва,че чисто влашки села (Люмница,Купа,Лугунци,Бериславци и пр.) в Беломорска Македония,в които няма нито един Българин са носели типично Български имена,а не латински или гръцки:

image
5. Власите до средата на ХІХ век пишели само на Българска Кирилица,а официален език в държавата им до началото на ХІХ век бил Българския:
Българска грамота за основаването на Букурещ,издадена от Влад Дракула в 1459 г.: image
  Държавен герб на влашкия войвода Михай Храбри (1593-1601 г.):
image

Факсимиле от текст на румънска книга,печатана на Кирилица през ХІХ в.:

image


Влашко писмо от ХІХ в.,писано на Кирилица:
image
6. Самоназванието на Българската етническа група Армъни,от което се извежда фалшивия днешен етноним "Романи" не означава Ромъни а Армяни и Арвани (кавказко племе,близко до армените),както и Гармъни (Германи,Гермияни,Карамани),което не означава "Германци" разбира се. Самите Армъни приличат на римляни,италианци и французи толкова,колкото приличат холандците на Българи но това не смущава фалшификаторския устрем на мошениците,изкарващи хляба си с измислянето на исторически заблуди и дезинформации. Ако трябва обаче да сме откровени,Армъните ("Армените") приличат най-много на Българи:

image
  image  image

image  
  В такъв случай за Армъните (Армяните) можем да предложим историческата
версия,че са дошли на Балканите под водачеството на Българския княз Кубер като част от неговите Българи. По начало са живеели в Кавказ,навярно около армено-византийската граница,затова езикът им е частично повлиян от гръко-латинските и армено-албанските наречия,говорени по онова време в някои части на Кавказ. Те се занимавали с отглеждане на добитък,и също като тук го превеждали лете на римска а зиме- на Българска територия,но войната между Велика България и хазарите им наложила да бягат към Панония. Там се смесили с южнобалкански бежанци,както е посочено в хрониките за хората на Кубер,а после били настанени от него в областта Кутмичевица (около днешна Македония) заедно със своите роднини Албаните (Арваните~Арманите),както се вижда от долната карта:


image
  Ето защо Армъните не са "Ромъни",а алтернативното им име Цинцари (Цинц-Ари,Циц-ора: без носовката) също е Българско,понеже Циц= Чуч така,както Цицка=Чучка,от което името им добива смисъла "Хора от чучките" (Хора от чуките [от чукарите] или направо Чук-ари),ще рече Хора от високите планини (Хора от Кавказ),понеже коренът Кавк е всъщност Каук (Кюк,Кук) и е тъждествен с корена Чук,от който е съставено името Цинцари (Цицари) и етнонима на кавказкия народ Чеченци. Затова двете села с името Цацаровци (Цанцаровци,Цинцаровци- с носовка),които се намират в днешна България са разположени в планински места,а в тях не живее нито един влах или румънец.

  От всичко това следва,че измисленото от историците на XIX в. название "Цара Ромъняска" е чисто ново понятие,възникнало под влияние на заблудата,че Армъни~Ромъни или заради неправилен прочит на израза "Цар Арумъняска" (Цар на Армъните т.е. на Армяните),който е написан през XVI в. не на латиница,а на Българска Кирилица от писарите и болярите на Българския войвода Михай Витязул (Михаил Витяза,Михай Храбри):

image
   Родството между Власи и Армъни впрочем е твърде дискусионно и не се приема единодушно от учените,а много от самите Армъни го отричат. Кои са самите Власи тогава,какво означава тяхното самоназвание и какво общо имат те с Армъните? Това може да ни каже само новата историческа наука,понеже старата очевидно не се е справила и не може да реши проблема,както и системата на "Ангеловия анализ",която открива няколко близки помежду им значения на въпросната дума:
1. Власи= Блази (както често се изписва на латински)= Блъзи (Блъги- вид Блъгари).

2. Власи= Власати (Космати,Облечени в кожи с дълъг косъм). Думата Влъси (Власинки),от която произбиза този вариант е във връзка с произхода на Българския етноним от името на Бакх (Вакх,Вах),който е също Марс-Арей,а другото име на Марс е Въс (Навъсеният бог- понеже е Бог на войната) и Влъс (Облеченият в кожи бог- понеже е аватар на Дионис: богът на Кукерите),а това сродява думата Кукери (Кункери,с носовка) и думата Цинцари (Кинкари,Кикари- без носовката).

3. Влах(Блах)
= Валх (Балх) и очевидно се отнася за Българи от Памир,които се преселили в Кавказ и Украйна,след като променили частично езика си заради въздействията на "Гръко-Бактрийското царство",но се върнали назад към прародината със своето преселение към земите на днешна Украйна. Крайното значение на думата Блах е Благ (Блъг) т.е. Блъгарин,но също и Вах (Вакханин,Поклонник на Арей-Дионис) от което следва,че всички Власи (Влахи) са роднини на народа Вахи в Памир,имащи роднинство ако не и пълна идентичност със споменаваните в изворите Вахандур Българ (Българи от поречието на Вахан Даря,Ваханци/Влахинци). Затова "румънците",наричани още "романци" са новоизмислен народ,роден от деструктивното влияние на фенерско-ромейските воеводски династии,които турския султан сложил за управници на Влашко след 1714 г.


4. Власи= Влеси (Велеси): Поклонници на Българския бог Велес (Велек,Велик) т.е. на Дионис.

5. Влахи (друго име на Власите,изписвано понякога и като Валахи)= Валхи (прех. АЛ-ЛА) т.е. Валхони (Влахони,Влахини) и Балхони (Балхини,Хора от Балх/Валх). Това ни довежда до едно малко очаквано и дори шокиращо заключение: Власите са преки кръвни потомци на Аварите- вид Български етнос,който идва в Европа от Памир и е носел още имената Валхони и Ефталити!

  Ако разгледаме картата,представяща етническите граници на влашкия народ ще видим,че те са много по-близки до границите на някогашния Аварски каганат отколкото до границите на Западната Римска империя,която на теория трябваше да е дала езика им:

image
  Малкият брой власи в Унгария,където бил центъра на Аварската държава се обяснява с това,че голяма част от въпросните земи са попаднали под властта на франките,които избили и погерманчили подведомствените им авари,а също и с тяхното превръщане в унгарци под натиска на католицизма. Не случайно обаче на запад от днешна Унгария се намира германската област Бавария,чието име е пълногласна форма на названието Авария.

  Древните Бавари са някогашни Авари и Баугари пристигнали от Кавказ (тяхна междинна "спирка" по пътя на преселението- б.м.),както е посочил германският професор Ото Фрицлер през първата половина на ХХ век. Това потвърждава,че аварите са предци на власите и са потомци на същия вид Българи,от който първите са произлезли. Затова има голям брой власи в Украйна,където никога не е имало пряка римска власт,нито каквито и да е въздействия на латинския език.

  Значителния брой днешни "румънци" в сравнение с днешните Българи се обяснява с това,че във Влашко никога не са минали многократните вълни от потурчвания на които била подложена България,нито военните групи за събиране на деца-еничари. На Власите не им се налагало да бягат в съседни държави за да се спасяват от турски сеч,понеже те никога не са вдигали въстания срещу турците заради значителната автономия,която имали през по-големия период на турското "присъствие". Затова техния народ не само че се съхранил почти непокътнат през мрачните турски векове,но дори се уголемил неколкократно в резултат от преселението на милиони Българи и сърби,бягащи от турските издевателства в техните земи.

  Цинцарите (Армъните) пък имат още едно название- Куцовласи,от което се прави извода,че те са един и същ народ с "румънците". Истината обаче е друга: Куцо-власите са Куцо-Блази (Кучо-Блъзи: прех. Ц-Ч) от което следва,че те са навярно някогашните Кучи-Българ (Българи,принасящи в жертва кучета),за които говорят древните извори. По-нататъшния ход на разсъжденията води до същото заключение,понеже Армъни (Гермъни,Германи)= Хермани (Хермини,Гърмини) т.е. Хермесови племена (Племена на Бога на гърма),а основни свещени животни на Хермес,както личи в Будисткия вариант на Българския календар,са заекът и кучето.


  Тук откриваме и друга вълнуваща особеност: латинските рицари от XIII в.,воюващи с царете Калоян и Борил многократно са виждали Власи а несъмнено и Армъни,докато воювали срещу Българските армии,но нито веднъж не забелязали каквото и да е подобие на своя език с техния! В нито един от иначе обстоятелствените и обичащи подробностите латински летописи не пише,че между Латините (за които латинския бил официален а италиански или френски- говорим език) и Власите (респ. Армъните) е имало някаква прилика в езика,обичаите,произхода или културата,понеже такава просто не е имало и тя е измислена чак през XVIII-XIX век!

  Ако такова сходство съществуваше,тогавашните Власи и Армъни нямаше постоянно да взимат страната на Калоян и на неговите наследници във войната срещу латините,продължила над 50 години с прекъсвания,а поне един път щяха да дадат подкрепа на латините,чувствайки се техни роднини. Те обаче определено не са се чувствали техни роднини,затова постоянно помагали на нашите царе да прогонват латинските и ромейските наследници на Рим от родните ни Български предели!


  Езикът на Власите и Армъните винаги е бил диалектна разновидност на Българския,а чуждата лексика в него е вторично привнесена при тесните им контакти с армени, арвани (албани), маджари, печенеги, узи и татари и заради сезонните им преселения от по-студени към по-топли места и обратно,където влизали в контакт с латиноговорящи и гръкоговорящи народи. Това обаче не се разбира от новите съчинители на фалшиви нации,с каквито бе изпълнена картата на Европа през XIX-XX в.,нито от днешните "румънци",които сами режат своите родови корени като чистят Българските думи в езика си и ги заместват с френски. Кавказката връзка на Власите е лесно доказуема: в Кавказ и досега има народ Аварци (прадеди на Власите) а големите рунтави калпаци,които носят облечените в народно облекло Власи са популярни най-вече в земите на Кавказ,както се вижда от снимките на тези осетинци:

image

image
 
Всеки непредубеден и опазен от предразсъдъци учен обаче с просто око ще забележи огромните прилики между стария Влашки език и стария Български,приликите между Влашкото и Българското народно облекло,огромните сходства в културата и обичаите на "двата" народа,фолклорните прилики и т.н. Всички честни учени с чиста съвест биха заявили,че древните и днешните Власи нямат нищо общо с романските народи а са част от Българското народно и културно пространство,ако корумпираните политици не им пречеха. Тези политици обаче действат по изпитания мръснишки принцип "Разделяй и владей",затова противопоставят етнос срещу етнос и брат срещу брата,без да се интересуват от общия им произход. Но,както са казали някога нашите мъдри владетели,Бог вижда!




Гласувай:
43


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Поздрави, приятелю!
29.09.2016 21:36
Огромен труд!
Поздравявам те! Сега за него!
Може да го напише човек, не само с много знания, но и с творчески, в хубавия смисъл на думата способности
На базата на знанията да изгради модел на неизвестното!

Да ,Романия е късно понятие, приложено като име на изкуствено образуваната държава както и на нашата Източна Румелия!

Известна е играта на големите в този период
Те искат да неутрализират Турция, но в същото време да не позволят в нейните земи да се създаде силна държава За да не им създава проблеми!

Каквато може да бъде само България И създават изкуствената Романия
Това е името на ИРИ Поданиците и са ромеи-римляни
Но столицата на ИРИ не е Букурещ, а Константинопол!

Тази игра е повторена, вече с Източна Румелия! Източна, защото е в Източните части на Балканите
Цар Йоан Асен се пише цар на блъгаром, романом и греком
Тези романи в средата са ромеите/ не румънците/
Реално, България продължава да съществува с воеводствата отвъд Дунава, след 1396 година Самата дума войвода или воевода е Българска! Водач на ВОЕнни или на ВОЙници!
А имената на воеводите?
Иванко, Михни, Тодор, Влад.........

Да, прав си, приятелю, румънците пишат на кирилица, допреди по-малко от 200 години, наречена"румънска" ?
Което ясно показва, че рмънец не е етносно име, а географско!
Както на Източна Румелия!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
2. raders - О Боже! Както си я подкарал, прия...
29.09.2016 21:44
О Боже! Както си я подкарал, приятелю, с тези нагласяния и натъкмявания на разни думи, ще изкараш, че и патагонците са българи
цитирай
3. indiram - Здравей, Щапаров!
29.09.2016 22:23
Много добър материал! - Поздравления, Щапаров!
...
Още в началото като зачетох за Холандия ми хрумна - и днес в Родопа Планина, по-възрастните хора, използват думичката ХОЛАН (ХОЛ, ОЛ - може да е било по преди холанД и последната буква постепенно да е изчезнала) за ЧОВЕК, ЛЮДЕ, ХОРА! - което си посочил в анализа си.
Както се вижда от Анализа, Български (старобългарски) думи обясняват значението и произхода на много понятия. Споделям тази идея и мисля, че е крайно време учените да се обърнат към Българския език (а не да търсят по другите езици) и по-конкретно - местните говори и народни обичаи, които все още се срещат из обезлюдяващите се Български селца... (Има една грозна тенденция на изопачаване на местните обичаи - учените добре да се замислят!)

Струва ми се, че ако световните учени поназнайваха поне малко Български език (който може би дреме у тях), отдавна щеше да е избистрен произхода на всичко!

В Родопа има съхранени думи, за които учените-папагали биха казали, че са руски, турски, сръбски, гръцки, немски, френски, английски, украински, албански, арабски, латински,... - Какво ще рече това? - че у Родопа хората са полиглоти, ли? ... че са много начетени хора, ли?... че много са пътували по Света, ли?...

За племе/език Славяни/Славянски - мисля, че е една добре скроена заблуда - променена думичката СЛАВНИ с нова премяна/даден друг смисъл, защото така се разделя Света! - първо хвалиш/ласкаеш, отделяш похвалените... и процесът се повтаря и повтаря...
Що не се опитат учените от другите страни (днешни) да учат Български език и да видим как ще им се събуди дрямката... А, Българските учени, да излязат на полеви упражнения, да видим колко (ще) им е трудно да схванат местните говори, които са още живи...
...
Поздрави!
цитирай
4. nikikm - Поздравления,
29.09.2016 23:10
приятелю,голяма работа си свършил и на много въпроси си отговорил.Крайно време е да видят учените от целия свят,защо толкова много "техни" думи имат обяснение в българския език! Дано! И да попитам,власите на снимките са досущ,като българите.То покрай Дунав,а и във вътрешността на страната има един особен тип хора,с матова кожа и черни коси и очи,определено небългарски тип,на които викат власи. Та,не мога да си обясня това. Поздрави!
цитирай
5. barin - Поздрави за написаното, shtapa...
30.09.2016 07:37
Поздрави за написаното, shtaparov. По-рядко пускаш нови теми, но са на високо ниво. За власите знаех, но за произхода на холандците научих е нови неща. При трансформация на звука "г" в "х" и обратно се получават интересни връзки и сходства в думите. Забелязал съм го в много езици.
цитирай
6. shtaparov - О Боже! Както си я...
30.09.2016 10:36
raders написа:
О Боже! Както си я подкарал, приятелю, с тези нагласяния и натъкмявания на разни думи, ще изкараш, че и патагонците са българи

Ако изкарам че патагонците са Българи приятелю,ще изляза от границите на научното и ще навляза в областта на фантастиката- затова никога няма да направя това! Хората,които работят с наука трябва да познават добре границите между нея и фантастиката и НИКОГА да не ги пресичат! Много е важно в дейности като тази да не се допуска в моите работи да се вмъкват ненаучни неща- ако го направя,ще подложа под съмнение всичките си трудове!
цитирай
7. shtaparov - Поздрави за написа...
30.09.2016 11:55
barin написа:
Поздрави за написаното, shtaparov. По-рядко пускаш нови теми, но са на високо ниво. За власите знаех, но за произхода на холандците научих е нови неща. При трансформация на звука "г" в "х" и обратно се получават интересни връзки и сходства в думите. Забелязал съм го в много езици.

Така е- също такива странни резултати получаваме от прехода Р-Л. Когато се запознах за пръв път с работите на доц. Ив.Т.Иванов,където е представен за първи път този преход останах удивен от широките възможности,които се отварят пред тълкувателя и изследователя,който реши да опита къде вероятно той е приложен.
цитирай
8. didanov - здравей приятелю, поздрави за постинга
30.09.2016 13:10
аз бих добавил още нещо:
името ВЛЪХВА (ВОЛХ) е обеззвучена форма на БЪЛГАРИН. От друга страна обаче, ВЛЪХВА също е нарицателно за мъдрец и звездовед. В старобългарския език думата ВЛАХ означава "звезда", а ВЛЪХУВАМ - "свещенодействувам". Да не забравяме, че БЪЛГАРИН значи мъдър, знаещ човек. Името ХАЛДЕИ следва да се свърже с древния корен за свещеното КУЛ или КОЛ, който е в основата на латинското понятие CULT, на българската жреческа титла КОЛОБЪР, и на името на митичния българския праотец цар КОЛЕД. Но в ХАЛДЕЯ се съдържа и индоевропейското понятие за Бог, близко до DEUS (лат.) и ДЕВА (самскр.).
"До много късни времена кралете на Бавария са запазили своята българска династическа приемственост. Според хрониката на Констанцкия събор, заседавал от 1414 до 1418 г. в гр. Констанц в германската област Баден-Вюртемберг, там е управлявал владетел, носещ титлата Keiser von Bulgarien (Цар на българите) и Rex Caldeorum (Цар на халдеите). В хрониката се пояснява: "Българският цар, който трябва да има за пълномощие и един представител на Ордата, и владее също царството на халдеите. поздрави
цитирай
9. shtaparov - Огромен труд!Поз...
30.09.2016 15:36
leonleonovpom2 написа:
Огромен труд!
Поздравявам те! Сега за него!
Може да го напише човек, не само с много знания, но и с творчески, в хубавия смисъл на думата способности
На базата на знанията да изгради модел на неизвестното!

Да ,Романия е късно понятие, приложено като име на изкуствено образуваната държава както и на нашата Източна Румелия!

Известна е играта на големите в този период
Те искат да неутрализират Турция, но в същото време да не позволят в нейните земи да се създаде силна държава За да не им създава проблеми!

Каквато може да бъде само България И създават изкуствената Романия
Това е името на ИРИ Поданиците и са ромеи-римляни
Но столицата на ИРИ не е Букурещ, а Константинопол!

Тази игра е повторена, вече с Източна Румелия! Източна, защото е в Източните части на Балканите
Цар Йоан Асен се пише цар на блъгаром, романом и греком
Тези романи в средата са ромеите/ не румънците/
Реално, България продължава да съществува с воеводствата отвъд Дунава, след 1396 година Самата дума войвода или воевода е Българска! Водач на ВОЕнни или на ВОЙници!
А имената на воеводите?
Иванко, Михни, Тодор, Влад.........

Да, прав си, приятелю, румънците пишат на кирилица, допреди по-малко от 200 години, наречена"румънска" ?
Което ясно показва, че рмънец не е етносно име, а географско!
Както на Източна Румелия!

Хубава вечер, приятелю!

По темата всъщност имах да кажа още доста неща,но пред мен се изправи проблемът от миналата статия- материалът стана прекалено голям и възникна опасност обемът да се окаже непосилен за възможностите на Блог Бг. Затова част от данните ги дописах в последствие- за да видя дали може да ги побере максимално допустимия формат.
цитирай
10. shtaparov - Много добър...
30.09.2016 15:42
indiram написа:
Много добър материал! - Поздравления, Щапаров!
...
Още в началото като зачетох за Холандия ми хрумна - и днес в Родопа Планина, по-възрастните хора, използват думичката ХОЛАН (ХОЛ, ОЛ - може да е било по преди холанД и последната буква постепенно да е изчезнала) за ЧОВЕК, ЛЮДЕ, ХОРА! - което си посочил в анализа си.
Както се вижда от Анализа, Български (старобългарски) думи обясняват значението и произхода на много понятия. Споделям тази идея и мисля, че е крайно време учените да се обърнат към Българския език (а не да търсят по другите езици) и по-конкретно - местните говори и народни обичаи, които все още се срещат из обезлюдяващите се Български селца... (Има една грозна тенденция на изопачаване на местните обичаи - учените добре да се замислят!)

Струва ми се, че ако световните учени поназнайваха поне малко Български език (който може би дреме у тях), отдавна щеше да е избистрен произхода на всичко!

В Родопа има съхранени думи, за които учените-папагали биха казали, че са руски, турски, сръбски, гръцки, немски, френски, английски, украински, албански, арабски, латински,... - Какво ще рече това? - че у Родопа хората са полиглоти, ли? ... че са много начетени хора, ли?... че много са пътували по Света, ли?...

За племе/език Славяни/Славянски - мисля, че е една добре скроена заблуда - променена думичката СЛАВНИ с нова премяна/даден друг смисъл, защото така се разделя Света! - първо хвалиш/ласкаеш, отделяш похвалените... и процесът се повтаря и повтаря...
Що не се опитат учените от другите страни (днешни) да учат Български език и да видим как ще им се събуди дрямката... А, Българските учени, да излязат на полеви упражнения, да видим колко (ще) им е трудно да схванат местните говори, които са още живи...
...
Поздрави!

Благодаря за чудесния отзив,Инди! Думата Холан не съм я включил във вероятните аналози,понеже е диалектен вариант на считаната за турцизъм подобна дума Гелин (Хелин: с прех. Г-Х). "Гелин" пък е Скито-Българско наследство у пра-тюрките,понеже означава Гален (Нежен) и Хелин (Любим,т.е. Роден от Хелена- Богинята на любовта). И за диалектите си права: ако учените не се вгледат в тях и не ги запазят,ще допуснат да бъде изгубена изключително важна информация за България а това ще бъде груба непоправима грешка,която историята може никога да не прости!
цитирай
11. shtaparov - приятелю, голяма ра...
30.09.2016 15:49
nikikm написа:
приятелю,голяма работа си свършил и на много въпроси си отговорил.Крайно време е да видят учените от целия свят,защо толкова много "техни" думи имат обяснение в българския език! Дано! И да попитам,власите на снимките са досущ,като българите.То покрай Дунав,а и във вътрешността на страната има един особен тип хора,с матова кожа и черни коси и очи,определено небългарски тип,на които викат власи. Та,не мога да си обясня това. Поздрави!

Това са най-вероятно част от хората,които Аварите довели от Индия при своето преселение към Европа. Те също се нарекли "Влахи" (Валхи,Валхони),но расовият им тип е повече дравидски отколкото европейски. Тяхното наличие впрочем потвърждава моята теза,че Власите са преки потомци на Аварите- едно периферно Българско племе,дошло в Европа от Памир.
цитирай
12. shtaparov - аз бих добавил още нещо:името ...
30.09.2016 16:00
didanov написа:
аз бих добавил още нещо:
името ВЛЪХВА (ВОЛХ) е обеззвучена форма на БЪЛГАРИН. От друга страна обаче, ВЛЪХВА също е нарицателно за мъдрец и звездовед. В старобългарския език думата ВЛАХ означава "звезда", а ВЛЪХУВАМ - "свещенодействувам". Да не забравяме, че БЪЛГАРИН значи мъдър, знаещ човек. Името ХАЛДЕИ следва да се свърже с древния корен за свещеното КУЛ или КОЛ, който е в основата на латинското понятие CULT, на българската жреческа титла КОЛОБЪР, и на името на митичния българския праотец цар КОЛЕД. Но в ХАЛДЕЯ се съдържа и индоевропейското понятие за Бог, близко до DEUS (лат.) и ДЕВА (самскр.).
"До много късни времена кралете на Бавария са запазили своята българска династическа приемственост. Според хрониката на Констанцкия събор, заседавал от 1414 до 1418 г. в гр. Констанц в германската област Баден-Вюртемберг, там е управлявал владетел, носещ титлата Keiser von Bulgarien (Цар на българите) и Rex Caldeorum (Цар на халдеите). В хрониката се пояснява: "Българският цар, който трябва да има за пълномощие и един представител на Ордата, и владее също царството на халдеите. поздрави

Благодаря за допълнението драги приятелю- знам ги тези неща понеже съм правил съпоставката Влъхва- Валхова (Балхова,Човек от Балх) но не посмях да напиша всичко наведнъж заради опасенията,които посочих в Коментар № 9. Това потвърждава моите тези и когато остане време,ще се опитам да допиша някои неща в статията без гаранция че ше успея заради това,че тя е вече прекалено дълга.

А за Констанцкия събор от XV в. нашия забележителен историк проф. Пламен Павлов пише,че на него са присъствали пратеници на Българския видински цар Константин ІІ Асен (1397-1422 г.),който изглежда е бил приел католицизма и отстоявал независимостта на България почти 30 години след падането на Търново.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Точно попадение с холан!
30.09.2016 16:40
Спомням си, чя бях дял пример с нея на Сапорток, която напусна заедно със Спароток И обещах да разнищя израза хайде, холан!
И, че смисълът на хайде ,холан- е хайде, стига! Или хайде, недей или моля ти се!
Но след като напусна, просто забравих за него- обещанието
Да, в Родопите е често срещан израз и не го считам за турски /всъщност турският е компилация от персийски и арабскои/
Старобългарски или от траките, да!
Уместна забележка на Индра, родопчани са хора на труда и страшни патриоти Изключено е масово навлизане на чужди думи при тях
Там са съхранени старобългарските думи- стана дума-оти -на пренебрегваните и забравени Малоазийски Българи, видело, виделина, порта и така нататък Плюс това ,в града на баба ми и дядо ми, всички етноси живееха отделно Турците- в сивата махале, гърците в гръцка, да не говорим за цигани и помаци! Контактите на Българите с останалите- само на Български!
Дядо ми беше забранил на двете си дъщери да научат гръцки! Не го знаеха този език
Няма по голям етносен и езиков патриот от Българина в Родопите!

Хубава вечер!
цитирай
14. didanov - здравей Леоне
30.09.2016 18:54
Хайде холан в превод хайде стига се използва и във Великотърновско.
цитирай
15. indiram - ...
30.09.2016 21:02
... Видях, че има добавено - има още една картинка - карта, а аз много се впечатлявам от карти... и ...
Ще отбележа 2 момента от материала без кавички, а с чертички/тиренца:
- от І. Холанди, 6. - ... най-добрите,най-надарените и най-красивите измежду тях. Затова днес в турските сериали виждаме сравнително красиви хора,...
- добавката - 3-ия абзац - ... военните групи за събиране на деца-еничари....

Въпросът - причина и следствие - Възможно ли е да са събирани от Балканските земи момчетата-еничари, а момичета за хареми (?!) за да ги има днешните красиви хора в сериалите (които не гледам, но заглавията им, примерно, са добре измислени)?... - ... за да си оправят генофонда... Разглеждана ли е версията от учените? ...

При Римляните - хм - май имаше осиновявания - друга форма за оправяне на генотипа...

Поздрави!

Цинцари казват на скъперниците, скръндзите, стиснатите хора... Пример, като използвам и думичката ОТИ/ЗАЩО - Оти то(й) са цинцари? ...
цитирай
16. shtaparov - Спомням си, чя бях...
30.09.2016 21:36
leonleonovpom2 написа:
Спомням си, чя бях дял пример с нея на Сапорток, която напусна заедно със Спароток И обещах да разнищя израза хайде, холан!
И, че смисълът на хайде ,холан- е хайде, стига! Или хайде, недей или моля ти се!
Но след като напусна, просто забравих за него- обещанието
Да, в Родопите е често срещан израз и не го считам за турски /всъщност турският е компилация от персийски и арабскои/
Старобългарски или от траките, да!
Уместна забележка на Индра, родопчани са хора на труда и страшни патриоти Изключено е масово навлизане на чужди думи при тях
Там са съхранени старобългарските думи- стана дума-оти -на пренебрегваните и забравени Малоазийски Българи, видело, виделина, порта и така нататък Плюс това ,в града на баба ми и дядо ми, всички етноси живееха отделно Турците- в сивата махале, гърците в гръцка, да не говорим за цигани и помаци! Контактите на Българите с останалите- само на Български!
Дядо ми беше забранил на двете си дъщери да научат гръцки! Не го знаеха този език
Няма по голям етносен и езиков патриот от Българина в Родопите!
Хубава вечер!

Спряганата за "гръцка" думичка Хайде пък означава Пайде (Пойди)= Тръгни,Тръгвай. Това е буквалното й значение разбира се- то не отчита вероятността да съществуват и други значения,които обаче са в преносен а не в буквален смисъл,както е и с другата думичка.
цитирай
17. shtaparov - Хайде холан в превод хайде стига се ...
30.09.2016 21:40
didanov написа:
Хайде холан в превод хайде стига се използва и във Великотърновско.

Смисловият и буквалният превод (значение) на една дума както знаем не винаги съвпадат.
цитирай
18. shtaparov - . . . Видях, че има добавено - има още ...
30.09.2016 21:43
indiram написа:
... Видях, че има добавено - има още една картинка - карта, а аз много се впечатлявам от карти... и ...
Ще отбележа 2 момента от материала без кавички, а с чертички/тиренца:
- от І. Холанди, 6. - ... най-добрите,най-надарените и най-красивите измежду тях. Затова днес в турските сериали виждаме сравнително красиви хора,...
- добавката - 3-ия абзац - ... военните групи за събиране на деца-еничари....

Въпросът - причина и следствие - Възможно ли е да са събирани от Балканските земи момчетата-еничари, а момичета за хареми (?!) за да ги има днешните красиви хора в сериалите (които не гледам, но заглавията им, примерно, са добре измислени)?... - ... за да си оправят генофонда... Разглеждана ли е версията от учените? ...

При Римляните - хм - май имаше осиновявания - друга форма за оправяне на генотипа...

Поздрави!

Цинцари казват на скъперниците, скръндзите, стиснатите хора... Пример, като използвам и думичката ОТИ/ЗАЩО - Оти то(й) са цинцари? ...

Хората от планините по правило са бедни- затова е напълно логично да са и стиснати.
цитирай
19. leonleonovpom2 - За хайде имах постинг
30.09.2016 21:49
Връзката му с латинското хея

Както и с дий на коня!
На италиански дий е хайде!
Какво означава да кажеш" дий "на коня?!

Хайде, тръгвай!
Готвя страшна изненада с един от най- популярните и важни глаголи и то в исторически вариант

Хубава вечер!
цитирай
20. shtaparov - Връзката му с латинското хея...
30.09.2016 22:00
leonleonovpom2 написа:
Връзката му с латинското хея

Както и с дий на коня!
На италиански дий е хайде!
Какво означава да кажеш" дий "на коня?!

Хайде, тръгвай!
Готвя страшна изненада с един от най- популярните и важни глаголи и то в исторически вариант

Хубава вечер!

Най-лесно е да разтълкуваш думите,с които дедите ни се обръщали към домашните си животни за команда или подкана- дори мислех да пусна специална статия за това. ДИЙ означава ДАЙ (Давай напред!) а Тпру= Спру (Спри!).
цитирай
21. knyazvojvoda - Малко преовеличено за холандците, ...
30.09.2016 22:41
Малко преовеличено за холандците, но за власите си прав!!! "Румънците са си чисти българи!!!
http://www.magazindeartizanat/porturi-traditionale - изображения на "румънски" народни носии от различни области.
цитирай
22. indiram - ...
30.09.2016 23:45
...
- Как си/сте, ХОЛАН?
- Хайде, ХОЛАН, стига ...
- Жив/и и здрав/и, ХОЛАН! ...

Само малко примери за значението на думичката ХОЛАН...

Поздрави!
цитирай
23. krumbelosvet - Пази Боже,
02.10.2016 00:24
И тук не е минало без лъжица политика в кацата история.
цитирай
24. shtaparov - . . . - Как си/сте, ХОЛАН? - Хайде, ...
02.10.2016 18:14
indiram написа:
...
- Как си/сте, ХОЛАН?
- Хайде, ХОЛАН, стига ...
- Жив/и и здрав/и, ХОЛАН! ...

Само малко примери за значението на думичката ХОЛАН...

Поздрави!

Чудесни примери- благодаря! Опитайте да замените във всеки тях думичката Холан с Гелин (~Мили) а после с думата Стига и вижте кое по-добре ще пасне на крайния смисъл: то ще даде крайния отговор за нейното значение.
цитирай
25. shtaparov - И тук не е минало без лъжица политика ...
02.10.2016 18:16
krumbelosvet написа:
И тук не е минало без лъжица политика в кацата история.

Прав сте приятелю,но това е неизбежно: политиците правят историята,а историята формира политиците.
цитирай
26. shtaparov - Малко преове...
02.10.2016 18:21
knyazvojvoda написа:
Малко преовеличено за холандците, но за власите си прав!!! "Румънците са си чисти българи!!!
http://wwwrtizanat/porturi-traditionale - изображения на "румънски" народни носии от различни области.

Благодаря за честното ти мнение приятелю- аз все пак смятам,че името Хайландури е станало първопричина за появата на етнонима Холандари (Холанд-Ари,Холанд ора/Колед хора) и дори позволява да предположим,че първоначалния народ се е променил под многовековното въздействие на французите и германците.
цитирай
27. leonleonovpom2 - Здравейте, щапаров и Индра!
02.10.2016 19:51
Нормално е една дума да има най- различен смисъл, дори и противоположен
Имах и постинг на тази тема!
Този, чийто език е майчин може да е наясно, без проблем
Аз бях регистриран като преводач на техническа литература

Веднъж ,преводачка, с филология, ми донесе чернова с превода си Беше подчертала около 30 думи, с молба да ги прегледам и коригирам На нея преводът им не и харесваше, усещаше, че не е в ред
Да, повечето поправих Но нея явно я притесняваше една дума
Уважавах я, била ми е учителка
Казах и ,че корекциите са технически и за мен е лесно да ги направя Изчерви се цялата
Разбрах, заради тази дума
Бюз на френски Беше я превела като цицка, което е основното и значение
Но при машината, смисълът й, общо взето същият, е дюза! При ракетата - също
Но тя не е веждала тази машина, как да я преведе?

Както и ОртОто над Слънчев бряг
На италиански е зеленчукова градина и изгрев
Дълго проучване направих, наистина е имало италианци там
И разбрах, че е изгрев, защото домати там не може да се садят
А изгревът е величествен!

Та и холан
Чувал съм следния израз:

Хайде холан, посмали Манго!
Което преведено значи:
Хайде стига, не лъжи толкова!
Та и холан може да има най- различни значения! Въпросът е , откъде идва
Ако всичко е налице, технологията е проста
Ще видим!

Хубава вечер!
цитирай
28. shtaparov - Нормално е една дума да има най- р...
02.10.2016 20:13
leonleonovpom2 написа:
Нормално е една дума да има най- различен смисъл, дори и противоположен
Имах и постинг на тази тема!
Този, чийто език е майчин може да е наясно, без проблем
Аз бях регистриран като преводач на техническа литература

Веднъж ,преводачка, с филология, ми донесе чернова с превода си Беше подчертала около 30 думи, с молба да ги прегледам и коригирам На нея преводът им не и харесваше, усещаше, че не е в ред
Да, повечето поправих Но нея явно я притесняваше една дума
Уважавах я, била ми е учителка
Казах и ,че корекциите са технически и за мен е лесно да ги направя Изчерви се цялата
Разбрах, заради тази дума
Бюз на френски Беше я превела като цицка, което е основното и значение
Но при машината, смисълът й, общо взето същият, е дюза! При ракетата - също
Но тя не е веждала тази машина, как да я преведе?

Както и ОртОто над Слънчев бряг
На италиански е зеленчукова градина и изгрев
Дълго проучване направих, наистина е имало италианци там
И разбрах, че е изгрев, защото домати там не може да се садят
А изгревът е величествен!

Та и холан
Чувал съм следния израз:

Хайде холан, посмали Манго!
Което преведено значи:
Хайде стига, не лъжи толкова!
Та и холан може да има най- различни значения! Въпросът е , откъде идва
Ако всичко е налице, технологията е проста
Ще видим!

Хубава вечер!

Съгласен напълно приятелю- всяка популярна дума включително и тази може да добие повече от един смисъл,когато бъде използвана достатъчно дълго време.
цитирай
29. darktales - @
05.10.2016 15:13
"Holt", на староанглийски неголяма гора, средновековен севернононемски "holz", пак същото, от юг на север "lz" минава в "lt"и "ld" - "Holtland" - страна на горите, най-северозападната (т.е. "горна" за по-южните фризландци) част от Нидерландия, което пък е станало Holland по времето, когато всички документи са се пишели на латински, а струпването на съгласни букви се е смятало за "варварско".

"Олан" и "холан" - използвало се е като замяна на обръщение или подчертаване на експресията при обръщане към равен, по-млад или по-нискостоящ, или неутрално, горе-долу както в днешния английски "man" или "guy"; от турското "oglan" - "момче".


цитирай
30. shtaparov - "Holt", на староанг...
05.10.2016 20:45
darktales написа:
"Holt", на староанглийски неголяма гора, средновековен севернононемски "holz", пак същото, от юг на север "lz" минава в "lt"и "ld" - "Holtland" - страна на горите, най-северозападната (т.е. "горна" за по-южните фризландци) част от Нидерландия, което пък е станало Holland по времето, когато всички документи са се пишели на латински, а струпването на съгласни букви се е смятало за "варварско".

"Олан" и "холан" - използвало се е като замяна на обръщение или подчертаване на експресията при обръщане към равен, по-млад или по-нискостоящ, или неутрално, горе-долу както в днешния английски "man" или "guy"; от турското "oglan" - "момче".

Тук има ново противоречие приятелю: Холандия била гориста но горите били малки а когато са такива,трудно можем да наречем тази страна "гориста". И още нещо: голяма част от територията на средновековна Холандия е в земите на бившата Римска империя,които никак не се славели с горите си- напротив,свободна Германия се славела със своите забележителни гори,докато онези в бившите римски земи и особено около бреговете и пристанищата били изсечени. Пита се тогава: как и кога Германия от гориста стана цивилизована а бившата римска провинция "Белгия" (в това число Холандия) от цивилизована стана гориста и запусната? Кога германците изсякоха своите гори,та взеха да се учудват на горите в бившите римски провинции?

В представата на античните и средновековните хора гориста е именно Германия- не бившите земи на Римската империя. Такива малки горички има и днес в нея,включително в околните средноевропейски страни и особено в Швейцария и Австрия. Никоя от тях обаче не е наречена "Страна на горите" за разлика от Холандия,в която днес няма почти никакви гори ако изключим Ардените,които обаче не са на холандска територия.
цитирай
31. darktales - @
06.10.2016 11:39
Холандиите, Северна и Южна, са само две от провинциите на днешна Нидерландия. Името се е закрепило неправилно, но трайно за цялата страна, защото там са били основните пристанища и моряците от Британия и скандинавските страни са казвали "отивам в Холандия". Жителите на другите провинции могат люто, бясно да се обидят, ако им кажеш, че са от Холандия, както шотландците с Англия. За да няма такива дрязги, се е решило страната да носи сегашното име. Инак според основния етнос би трябвало да е Фризландия, но такава област има и в Германия, вече обединена по него време, и мрачният тевтонски гений е щял да се намръщи свирепо и недоволно.
"Holt" е малка горичка, по-скоро пръснати "китки" от дървета, както се среща често при преминаването на гористия пояс към крайбрежието. В сегашния английски се употребява за същото думата "grove", съставна част на много британски селища и географски имена.
Едно време не са гледали толкова надалеч и не са сравнявали крайбрежието на Северно море с Шварцвалд, а с това което е на един-два дни път. Контрастът поле-горичка се отнася за обработваемите земи към вътрешността на Фризия, обезлесени още през ранното Средновековие, сравнени с относително по-неплодородните непосредствено крайбрежни. Освен това, голямото наводнение през 13 в. буквално е променило географията на този район. И Лудогорието е оправдавало името си само докъм края на 18 в., но името се е запазило.
цитирай
32. shtaparov - Холандиите, Северна и Южна, са само ...
08.10.2016 16:22
darktales написа:
Холандиите, Северна и Южна, са само две от провинциите на днешна Нидерландия. Името се е закрепило неправилно, но трайно за цялата страна, защото там са били основните пристанища и моряците от Британия и скандинавските страни са казвали "отивам в Холандия". Жителите на другите провинции могат люто, бясно да се обидят, ако им кажеш, че са от Холандия, както шотландците с Англия. За да няма такива дрязги, се е решило страната да носи сегашното име. Инак според основния етнос би трябвало да е Фризландия, но такава област има и в Германия, вече обединена по него време, и мрачният тевтонски гений е щял да се намръщи свирепо и недоволно.
"Holt" е малка горичка, по-скоро пръснати "китки" от дървета, както се среща често при преминаването на гористия пояс към крайбрежието. В сегашния английски се употребява за същото думата "grove", съставна част на много британски селища и географски имена.
Едно време не са гледали толкова надалеч и не са сравнявали крайбрежието на Северно море с Шварцвалд, а с това което е на един-два дни път. Контрастът поле-горичка се отнася за обработваемите земи към вътрешността на Фризия, обезлесени още през ранното Средновековие, сравнени с относително по-неплодородните непосредствено крайбрежни. Освен това, голямото наводнение през 13 в. буквално е променило географията на този район. И Лудогорието е оправдавало името си само докъм края на 18 в., но името се е запазило.

Не оспорвам,че думата Holt означава “Горичка" и е възможно в Нидерландия да е имало такива но определено смятам,че етнонима Холанди не идва от нея- никой народ не кръщава своите родове с имена на храсталаци,бурени,жита или дървета. Древността познава само едно изключение,явило се по напълно оправдателна причина (каквато у холандите не съществува)- това са келтските Друиди (Друвити,Друвета= Дръвета) поради изричното религиозно преклонение на келтската религиозна върхушка пред дърветата,в които според нея се вселяват духовете на Седемте основни Български богове.

Затова ако приемем,че името Холандия идва от дърветата веднага ще се наложи да приемем и това,че Холандите са преки потомци на келтските (т.е. Белгийските) Друиди и са сложили името си именно заради това,макар ревнивите римляни да твърдят,че са избили Друидите до крак. Стигнем ли до там бързо ще осъзнаем,че Друидите не са били нищо друго освен една "сектантска" разновидност на нашенските Халдеи,което ни връща обратно към моето първоначално твърдение и дори го подкрепя с пълна сила.
цитирай
33. darktales - 32. shtaparov
08.10.2016 19:15
Когато се е появило "Холандия" като място на картата, етно топонимът на цялата страна, включително и самата Холандия в тесен смисъл, е бил Фризландия. "Холандия" се е наложило в епохата на географските открития, защото Амстердам и Ротердам са в този район - единият в Южна, другият в Северна Холандия. Там са били големите пристанища, корабостроителници, а после търговски кантори, банки и т.н.
Впрочем не настоявам, че съм непременно прав, просто разглеждам възможност.
На мен ми е интересна другата английска дума за малка горичка - grove. Немският й произход е доста съмнителен, а архаична й форма, която се е произнасяла като нещо подобно на "грАа" с редуцирано "f" на края, много ми "звъни" на нашенско.
цитирай
34. shtaparov - Когато се е появило "Холан...
08.10.2016 20:54
darktales написа:
Когато се е появило "Холандия" като място на картата, етно топонимът на цялата страна, включително и самата Холандия в тесен смисъл, е бил Фризландия. "Холандия" се е наложило в епохата на географските открития, защото Амстердам и Ротердам са в този район - единият в Южна, другият в Северна Холандия. Там са били големите пристанища, корабостроителници, а после търговски кантори, банки и т.н.
Впрочем не настоявам, че съм непременно прав, просто разглеждам възможност.
На мен ми е интересна другата английска дума за малка горичка - grove. Немският й произход е доста съмнителен, а архаична й форма, която се е произнасяла като нещо подобно на "грАа" с редуцирано "f" на края, много ми "звъни" на нашенско.

И аз мисля така приятелю- забелязах го още преди но не исках да го споменавам,за да не каже някой че прекалявам. Тъй или инак думата Гроув (в по-стар вариант Грове) иде от нашето Горов (Горова,
Принадлежаща на горите) а Фризланд означава "Страна на Фризите" (Фригите,Бризите т.е. Бригите). Приятна вечер и късмет!
цитирай
35. zaw12929 - Илюстрована брошура Браво!
10.10.2016 16:06
Илюстрована брошура Браво!
цитирай
36. shtaparov - Илюстрована брошура Браво! Н...
10.10.2016 19:19
zaw12929 написа:
Илюстрована брошура Браво!

Нямаше начин да направя материала по-кратък: опитах но не се получи.
цитирай
37. litatru - :)
12.11.2016 10:07
Поздравления!
Литатру
цитирай
38. shtaparov - Поздравления! Литатру Поз...
12.11.2016 22:58
litatru написа:
Поздравления!
Литатру

Поздрав и за теб,Величке!
цитирай
39. krumbelosvet - Ох, аман
22.02.2017 14:18
Да обединяваш древни българи и да РАЗЕДИНЯВАШ ДНЕШНИТЕ. Аман от анти. Ако целта е днешните да изчезнат, те това е пато.
цитирай
40. shtaparov - Да обединяваш древни българи и да ...
22.02.2017 16:13
krumbelosvet написа:
Да обединяваш древни българи и да РАЗЕДИНЯВАШ ДНЕШНИТЕ. Аман от анти. Ако целта е днешните да изчезнат, те това е пато.

Днешните не съм ги аз разделял- раздели ги окупаторската армия,влязла в земите ни през септември 1944 г. Преди нея и особено преди комунизирането на БРСДП,извършено през 1919 г. Българите си бяха единни и никой не се съмняваше ни най-малко в това! Та не искам аз да разделям разделените вече Българи,а по-скоро искам да бъдат излекувани от заблудите си нашите чада,които окупаторът противопостави на основната маса от народа- онази,която бяга на запад заради режима,който след 30 години на промени още не е декомунизиран и демократизиран.
цитирай
41. krumbelosvet - Историк "не знае" за сопаджиите на Стамболов.
23.02.2017 07:09
И за ПЪРВИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ УБИЙСТВА, разстрела на офицеритя-русофили, герои от блестящата за нас Сръбско-българска война.
Трябваше да го напиша, за да си дам окончателно слетка, че НАИСТИНА, да обясняваш на ДНЕШНИТЕ българи, колко много българи преди тях са сменили език, облик и земи, и ИМ Е МНОГО ПО-ДОБРЕ, и едновременно бясно да СЕЕШ ОМРАЗА в днешните българи, НАИСТИНА Е СМЪРТНА ХВАТКА ЗА БЪЛГАРИЯ. Дали неумишлено?
цитирай
42. shtaparov - И за ПЪРВИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ...
23.02.2017 18:15
krumbelosvet написа:
И за ПЪРВИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ УБИЙСТВА, разстрела на офицеритя-русофили, герои от блестящата за нас Сръбско-българска война.
Трябваше да го напиша, за да си дам окончателно слетка, че НАИСТИНА, да обясняваш на ДНЕШНИТЕ българи, колко много българи преди тях са сменили език, облик и земи, и ИМ Е МНОГО ПО-ДОБРЕ, и едновременно бясно да СЕЕШ ОМРАЗА в днешните българи, НАИСТИНА Е СМЪРТНА ХВАТКА ЗА БЪЛГАРИЯ. Дали неумишлено?

Стамболов не е първия,който е посегнал: руснаците бяха първите,които се обявиха против Съединението и пратиха сръбска армия да ни "накаже" за проявеното своеволие. Пак те изтеглиха всичките си офицери от България,за да й "помогнат" по-лесно да падне под чужда окупация,та в нея вместо Българи да се разпореждат ненормалниците-сърби! Стамболов добре знаеше това и само даваше заслужен отговор на руските ламтежи за слагане нов хомот върху шията на България: политика,с която той определено НЕ БЕШЕ съгласен. Но и тогава,както и сега,простите хора бяха против него и против постигането на реална независимост от Българите,мислейки първосигнално,че той е русофоб! Не- той не беше русофоб: той защитаваше извоюваната с толкова мъки и жертви свидна Българска свобода,а тази защита си имаше цена!
цитирай
43. krumbelosvet - Ох, ПАК "не знае" историкът
24.02.2017 08:42
Даже Симеон Радев не си позволява да обвини русите за Сръбско-българската. Щото когато сърбите бягат, АВСТРИЙЦИ предупреждават нашите, че ако продължат, ще срещнат АВСТРИЙСКИ войски. А царят изтегля офицерите, (след чардафонските глупости на Захари) за да не попадне в небрано лозе, че нарушава Берлинския д-р. ПАК не знае историкът, КСЙ подготвя условията за съединението и спира Турция от използване на пълномощията по Берлинския договор. Под "русофобия" се разбира ЧУВСТВО. Стамболов наистина не се ръководи от чувства. Но, като всички "десни" смята, че антируската политика е в български интерес. А народът и много интелигенти (не само "първосигналните прости хора") са прозрели по-дълбоко. ЗАПАДЪТ НЕ НИ БРОИ ЗА СВОИ, ПРЕЗИРА НИ И НЕ Е ГОТОВ ДА ПОЖЕРТВА и Е Д И Н ВОЙНИК ЗА НАС.
И Стамболов прави ВЪРХОВНОТО ЗЛО - довежда Фердинанд. Осъзнава грешката си, но късно. До днес плащаме тая "грешчица".
цитирай
44. shtaparov - Даже Симеон Радев не си позволява да ...
24.02.2017 23:58
krumbelosvet написа:
Даже Симеон Радев не си позволява да обвини русите за Сръбско-българската. Щото когато сърбите бягат, АВСТРИЙЦИ предупреждават нашите, че ако продължат, ще срещнат АВСТРИЙСКИ войски. А царят изтегля офицерите, (след чардафонските глупости на Захари) за да не попадне в небрано лозе, че нарушава Берлинския д-р. ПАК не знае историкът, КСЙ подготвя условията за съединението и спира Турция от използване на пълномощията по Берлинския договор. Под "русофобия" се разбира ЧУВСТВО. Стамболов наистина не се ръководи от чувства. Но, като всички "десни" смята, че антируската политика е в български интерес. А народът и много интелигенти (не само "първосигналните прости хора") са прозрели по-дълбоко. ЗАПАДЪТ НЕ НИ БРОИ ЗА СВОИ, ПРЕЗИРА НИ И НЕ Е ГОТОВ ДА ПОЖЕРТВА и Е Д И Н ВОЙНИК ЗА НАС.
И Стамболов прави ВЪРХОВНОТО ЗЛО - довежда Фердинанд. Осъзнава грешката си, но късно. До днес плащаме тая "грешчица".

Да- довеждането на Фердинанд е било огромна грешка: ако не беше тя,историята на цяла една Европа щеше да е друга. Проблемът е в това,че Стамболов не приел предложението той самия да стане княз: ако го бе приел,нямаше да претърпим нито една национална катастрофа!
цитирай
45. krumbelosvet - В историята
26.02.2017 18:55
Няма "ако".
Но през Първата Световна, положението е било "на кантар" и България наистина е можела да обърне световната И СВОЯТА, ДА, СВОЯТА история към едно БЛЕСТЯЩО БЪДЕЩЕ. Ако не беше на страната на Австроунгария.
В тоя случай нямаше да има Октомври 17-та, и Стамболийски, и 9-ти юни, и 9-ти септември, а вероятно и Втора световна. Но това не са, май, човешки дела. А на Бога или на Врага Му. Та казвам аз, като така, да не се ругаем по политически причини.
ПП: Сигурно знаете защо Стамболов не приема тая възможност - да стане Княз. Предвиждал е, с основание, че МОМЕНТАЛНО ще изгуби популярност и подкрепа. При всичките си безспорни качества обаче, Стамболов носи антируски капаци на очите.
цитирай
46. shtaparov - Няма "ако". Но през П...
26.02.2017 22:41
krumbelosvet написа:
Няма "ако".
Но през Първата Световна, положението е било "на кантар" и България наистина е можела да обърне световната И СВОЯТА, ДА, СВОЯТА история към едно БЛЕСТЯЩО БЪДЕЩЕ. Ако не беше на страната на Австроунгария.
В тоя случай нямаше да има Октомври 17-та, и Стамболийски, и 9-ти юни, и 9-ти септември, а вероятно и Втора световна. Но това не са, май, човешки дела. А на Бога или на Врага Му. Та казвам аз, като така, да не се ругаем по политически причини.
ПП: Сигурно знаете защо Стамболов не приема тая възможност - да стане Княз. Предвиждал е, с основание, че МОМЕНТАЛНО ще изгуби популярност и подкрепа. При всичките си безспорни качества обаче, Стамболов носи антируски капаци на очите.

Аз съм на същото мнение: Стамболов е трябвало да вземе княжеската титла,да омекоти позицията си към Русия и да подобри международните отношения на България,вместо да ни вкарва в "гащите" никому ненужен чужденец.
цитирай
47. martina132 - незнанието ви ме удивява
23.07.2018 09:34
Между български и старобългарски език има разлика.
И Цар се е писало Царъ,Царь!
И второ - единствено българи и руснаци са имали титлата Цар и Царица и никой друг.
Какви глупости сте надрънкали тука,бе хора?Какви румъняски сте си измислили,
хаха,като се вижда,че на три ,места след думата Царъ се съдържа буквата Ъ,която си е типично българска буква!
Румъния се създава през 1865 година и без съгласието на хората се налага латински и новосъздадения румънски език.Но все още имат останали доста български думи.
цитирай
48. martina132 - незнанието ви ме удивява
23.07.2018 09:35
Между български и старобългарски език има разлика.
И Цар се е писало Царъ,Царь!
И второ - единствено българи и руснаци са имали титлата Цар и Царица и никой друг.
Какви глупости сте надрънкали тука,бе хора?Какви румъняски сте си измислили,
хаха,като се вижда,че на три ,места след думата Царъ се съдържа буквата Ъ,която си е типично българска буква!
Румъния се създава през 1865 година и без съгласието на хората се налага латински и новосъздадения румънски език.
цитирай
49. martina132 - Между български и старобългарски ...
23.07.2018 10:03
Между български и старобългарски език има разлика.
И Цар се е писало Царъ,Царь!
И второ - единствено българи и руснаци са имали титлата Цар и Царица и никой друг.
Какви глупости сте надрънкали тука,бе хора?Какви румъняски сте си измислили,
хаха,като се вижда,че на три ,места след думата Царъ се съдържа буквата Ъ,която си е типично българска буква!
Румъния се създава през 1865 година и без съгласието на хората се налага латински и новосъздадения румънски език.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815163
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи