Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2016 17:01 - ИСТИНАТА И СПЕКУЛАЦИИТЕ ОКОЛО АТЛАНТИДА - ЕДИН РАЗЛИЧЕН ПОГЛЕД
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 24185 Коментари: 40 Гласове:
46

Последна промяна: 27.01.2019 16:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          ИСТИНАТА И СПЕКУЛАЦИИТЕ ОКОЛО АТЛАНТИДА

   
   Атлантида става известна от "Диалозите" Тимей и Критий на старогръцкия писател-философ Платон (ок. 427-347 г.пр.Хр.),писани към 360 г.пр.Хр. Историците преди него не споменават странната му история и полезната информация е сравнително малко,затова темата "Атлантида" е станала поле за изява на всякакви фантасти,мошеници и спекуланти,а написаното от Платон продължава да вълнува хората и да развихря тяхното въображение. Объркването по въпроса е огромно- едни учени мислят историята на Атлантида за измислица,други- за далечно отражение на обективната истина 9000 години преди Платон а трети за античен роман,базиран на някакви древни факти но обогатен от автора с измислени от него събития.

     Платон- римско копие по                                         Платон и учителя му Сократ-
      скулптура на Силанион                                              средновековна рисунка
                  
image        image       Сериозните учени игнорират темата "Атлантида",смятайки я за хлъзгава и утопична. Затова няма да правя помпозни съчинителства и шокиращи изказвания за нея,а ще направя опит да отсея истината от лъжата и да помогна на Българина да изгради свое мнение,без да се допитва до езотерици и помощник-полтъргайсти,привидения и сънища,чужди гадатели като Едгар Кейси и ентусиазирани,но незрели тълкуватели като Фон Деникен.

  В очите на малцината скептици,смятащи Атлантида за измислена всички обяснения по въпроса са излишни. Повечето хора обаче не са на това мнение и смятат,че Атлантида е съществувала някога някъде а истината,подобно историите за Троянската война,е отдавна изгубена и един ден ще бъде открита. Затова статията е предназначена именно за тях,а целта е да сложи ред в хаоса от догадки и предположения,та по пътя на точната преценка и здравия разум да изясни кое в тази история може да е вярно и кое- отколешна заблуда.

  Разказът за острова,потънал в морето преди 11400 години трудно би се побрал върху каменна колона както пише в известието за нея,но дори това не устройва спекулантите,които се възползват от липсата на ясни исторически данни и бързат да запълнят информационния вакуум с безброй свои версии и съчинения. Спекулациите по темата са много,затова ще изредя само някои от тях.

1. Водолази често намирали останки от мегалитни постройки на атланти около Бахамските острови,но предпочитали да мълчат за тях,за да не привлекат търсачи на съкровища,които щели да отмъкнат ценни находки и да повредят руините с динамит. Това е лъжа- няма на света островитяни,не искащи да привлекат на острова си туристи,които да пълнят хотелите и да им осигуряват печалби. Жителите на малките острови са по правило бедни,опитват всеки шанс за забогатяване и не изпускат нито една възможност за това.

  Все пак се чуват отделни съобщения за открити подводни стени на Бахамите,но тях не ги проучва и разисква научното общество,а жълтата преса и "фолкисторията". Това говори че всички съобщения са лъжи и заблуди,целящи именно това- да привлекат туристи в бедния островитянски край. Всички "стени" са естествени скални образувания,стърчащи тук-там по дъното и заблуждаващи неопитните гмуркачи. Около тях не е открит нито един древен артефакт да не говорим за металните изделия,с които си служели атлантите.

2. През първата половина на ХХ в. американския ясновидец и паралечител Едгар Кейси предсказал,че в 1968-1969 г. част от древна Атлантида около о-в Бимини (близо до Флорида) ще се издигне над водата. Това не се случва което говори,че Кейси бил повече спекулант отколкото предсказател.

3. Развалините на предколумбовия град Тиахуанако и близкото плато Алтиплано в Боливия били част от древна Атлантида. Заблуда- след появата на града там не е имало никакъв океан,а районът е по-скоро пустинен и сух.

4. Рисунките в Перуанското плато Наска били правени от атланти. Лъжа- ако атлантите обичаха да правят такива неща,те щяха да ги направят и другаде по света а не само на това пустинно плато,отдалечено от предполагаемото място на Атлантида на хиляди километри разстояние,половината от което джунгла а другата половина океан,без да броим огромната планинска верига на Андите.

5. Атлантите можели да летят,затова създали рисунките в Наска. Защо тогава бягаха от потъващия си остров с кораби и лодки,а не с балони и самолети? И защо следващите хора,полетели в небето се родиха 11000 години след тях? Ясно е защо!

6. Бежанци от Атлантида пренесли своята цивилизация по всички земи и континенти,включително в Египет. Къде тогава се губеше тая цивилизация 6300 години,след което се появи изведнъж на Балканите? Защо наследниците на Дунавската цивилизация (Шумер,Египет,Индия,Китай и Америка) бяха твърде бедни,за да се равняват с постиженията на атлантите? Защо храмове,подобни на атлантските се появиха на континента цели 9000 години след катастрофата и къде бяха атлантите през това време: на околосветско пътешествие или на семинар,организиран от АОНСУ? Отговор спекулантите нямат!

7. Населението на Атлантида преди 11400 години стигало до 25 млн. души. Това е заблуда: населението на целия свят е достигнало 25 млн. преди 5-6 хиляди години.

8. Атлантида била около Канарските и Азорските острови а те са единствената суша,останала от нея. Това не е вярно- древните Гуанчи от тези острови не познавали мореплаването и металите за разлика от атлантите,а геоложки проучвания около островите сочат,че голяма суша около тях не е имало от времето на динозаврите.

9. Атланти издигнали пирамидите в Египет,Мексико,Перу и Китай. Заблуда: американските пирамиди са само стъпаловидни,а единствената стъпаловидна пирамида в Стария свят е строена 2200 години преди тях. Американските пирамиди имат стълбища,каквито в Стария свят имат само зикуратите (заградите),издигнати 2000 г. преди тях,а голямото хронологично разминаване изключва вероятността да ги е строил един и същ народ. Евразийско влияние в Америка е имало но не от народите,строили пирамидите а от други народи,които са виждали вече готови пирамиди или зикурати,затова накарали американските индианци да издигнат такива и на тях.

10. Атлантида била земя на древните Българи. Това твърдение засега остава без коментар.

11. Извънземни научили атлантите на въздухоплаване с кораби от блестящ лек метал,мегалитно строителство и преместване на камъни със силата на мисълта. Това са смешни,глупави и срамни твърдения- излиза че извънземните,за които в първоизточника нищичко не пише,са учели атлантите да ползват летящи чинии и самолети,но забравили да ги научат как се правят компютри и джиесеми и не ги предупредили за наближаващата катастрофа. Научили ги обаче да правят каменни огнища и глинени съдове,което сочи какво е било културното равнище на "извънземните".

12. Според спекуланта Кейси атлантите имали лъчево оръжие,подобно на днешния лазер. Явно той още в 1933 г. е чул за тайни разработки на такова оръжие,правени от Никола Тесла и веднага ги е включил в своите "предсказания",правейки се на пророк. Другите забележки към това "откритие" на атлантите е споменато в т.11.

13. Атлантите имали ядрено оръжие. Тази безрамна изцепка не обяснява как примитивни скотовъди и земеделци от древна Атина,живеещи в прости дървени колиби и егреци са победили една ядрена сила.

14. Атлантите владеели непознати технологии,които им помагали да левитират,да намират високоенергийни точки по земната повърхност,да улавят енергия от Космоса и да водят ядрени войни. Омръзна ми да коментирам лъжите на безсрамните мошеници,измислящи тези безподобни глупости а само ще добавя,че не мога да си представя кои други древни народи са били толкова силни,че да принудят атлантите да ги третират с ядрено оръжие вместо с гранати и картечници- пигмеите,чукчите или тибетците? А как високоразвитите атланти,имащи ядрено оръжие бяха победени от жителите на Атина и не сглобиха поне една картечница или базука,та да попилеят за минути въоръжените с тояги и каменни брадви атиняни заедно с техните колиби? Безотговорните съчинители на глупости за Атлантида нямат отговор на този въпрос!

  Много писатели,фолкисторици и фантасти пишат небивалици за Атлантида и извънземните,ръководени от своето въображение. Повечето сериозни учени смятат техните фантазии и спекулации за чисто празнословие,но не могат и да отхвърлят всичко с лека ръка,а за формулирането на научно становище трябва да видим първо с какво разполагаме.

  Платон научил за Атлантида по твърде смущаващ и съмнителен начин,чието описание много прилича на лъжливо увъртане. Разказал я приятелят му Критий,който научил историята от 90-годишния си дядо. Дядото я чул от баща си Дропидес,а той- от атинския законодател Солон (638-559 г. пр.Хр.),който бил негов роднина. Историята не свършва дотук- Солон често ходел в Египет,за да учи тайните на жреците и в старата египетска столица Саис (дн. Ел Саид) жрецът Псонхис му показал гравирана каменна колона с описание на цялата история. Платон взел още информация от учениците на Питагор,а според Климент Александрийски Солон чул историята от жреците Псонхис и Псенофис в градовете Саис и Хелиопол.

  Сто години преди Платон историкът Херодот пише за атланти в Северна Африка. Той  споменава солено езеро до което се издигала планината Атлас,чиито върхове били обвити почти постоянно с мъгла. Местните хора се наричали атланти по името на планината за която казвали,че опира в небето. Херодотовите данни се отнасят за земите на днешен Тунис (= Пунис,Пуник,Пуническа земя),на запад от който се намират солените езера и планината Атлас (в територията на Алжир),но дали това са старите атланти или само колонизатори от Атлантида не казва ни Платон,нито Херодот.

  През V в.сл.Хр. гръцкия философ Прокъл в своите "Коментари към Тимей" описва с подробности посещението на Платон в Египет. Според него Платоновия ученик Крантор открил въпросната колона в храма на богинята Нейт и установил,че надписът потвърждава разказа на Платон. Гръцкия историк Плутарх (І-ІІ в.сл.Хр.) написал труд със заглавие "Животът на Солон",в който изложил негова поема с името "Атлантикос",за съжаление изгубена. Платоновия ученик 
Аристотел казвал,че в историята за Атлантида учителят му изложил своите възгледи за идеалната държава. Това твърдение е доста правдоподобно с уговорка,че Платон може да е чул легендарни спомени за Атлантида и да е написал своя версия,за да прикрие извора на своето познание.

  Гръцкия историк Диодор Сицилийски (І в.пр.Хр.) в своя труд “Bibliotheca historica” пише за нападение на амазонки срещу атлантите и за атланти около планината Атлас в Северна Африка. Плиний Стари смята атлантите за жители на Северна Африка и им приписва “чудновати черти”. Според него те не познават човешките обичаи,нямат лични имена,проклинат изгрева и залеза и не сънуват нощем. Това обаче не подхожда на онази Атлантида,която е описана от Платон.

  Така заключаваме че е имало две места,населени с атланти: Платонова Атлантида (безследно изчезнал остров сред океана) и Херодотова Атлантида (около днешните Атласки планини в Алжир и Мароко). Съществуването на първата,която ще наречем Литературна Атлантида не е сигурно доказано,но онова на втората стои извън всякакво съмнение,като е много вероятно едната да е била стара колония на другата. Загадки витаят най-вече около Платоновата (Литературната) Атлантида,затова ще се задълбочим най-вече върху нея и по научен път ще опитаме да открием дали е имало някаква връзка помежду им.

  Няма как да направим това обаче,ако не систематизираме по-конкретните данни с които разполагаме и не ги подложим на научен анализ. 
Изнесената от Платон информация трудно би се побрала дори върху две колони,но никой не е опитвал да прави сериозни научни изводи от нея. Затова ние Българите първи в света ще направим това,та направените от нас заключения да станат пътеводен фар на народите и да им помагат за отсейване на истината от лъжата във всички случаи,близки до този. За целта е нужно да направим кратка научна оценка на всеки елемент от информацията на Платон,а тя е описана в резюмиран вид,близък до автентичния в книгата на Българския автор Живко Манолов "ЗАГАДКАТА АТЛАНТИДА" (изд. "Литера Прима"- 2002 г.):

1. Атлантида не била материк в днешния смисъл на думата,а остров сред океана (
http://en.wikipedia.org/wiki/Atlantis),заобиколен от плавателни канали и обитаван от хората отдавна. Величествен планински връх с името Атлас се губел в облаците над Атлантида.

image

  Значи островът не е бил много голям- инак нямаше от всичките му страни да се вижда връх Атлас. Това показва,че диаметърът на Атлантида не е бил повече от 100-150 км. Интересно е обаче разбирането на древните хора за "океан"- противно на очакванията то не съвпада с днешното понятие,понеже в онази епоха не е имало човек,преплавал огромните пространства на истинските океани и успял да се върне при своите,за да им каже какви са реалните им размери.

  Тогава не е имало карти на земното кълбо,които да покажат на хората колко малко е сушата и колко големи са океаните,а понятието на гърците за "океан" било далеч по-скромно от съвременното. На мнозина това не им харесва,но фактите са категорични- римляните смятали за океан проливът Ламанш или Па дьо Кале (Английски канал),чиято широчина е от 34 до 240 км:

image


image

  На изток от Oceanus Britannicus е днешното Северно море,наричано от древните Oceanus Germanicus (Германски океан):

image

  Ето го истинския лик на древните океани и океанът,в който се намирала Атлантида не бил нищо по-различно от това! Изводът е,че не трябва да търсим Атлантида там,където ни води нашето разпуснато въображение а там,където най-лесно са можели да я забележат древните гърци и египтяни сиреч- в Източното Средиземноморие. Това се подкрепя и от Омир,който в своята поема "Илиада" пише следното:

"Вчера отиде Кронид да гостува отвъд Океана,
при етиопци почтени,а с него и всички безсмъртни..."


  "Кронид" е синът на Кронос сиреч Зевс,а етиопците според Омир живеели отвъд океана,гледано откъм Троя. Те не обитавали Америка разбира се- живеели си в Африка но морето,което днес наричаме "Средиземно",по времето на Омир било "океан" и той не е сгрешил. Неговите съвременници не са имали измервателни техники,с които да открият същинските размери на Атлантика и на Средиземно море,затова не можели да ги съпоставят и най-значимия океан,който познавали те е именно Средиземно море.

2. Атлантида била столица на голяма империя с много острови и части от съседни материци. Няма пречка една островна държава да владее части от близките до нея материци,стига да е достатъчно силна за това.

3. Тази богата на реки и природни ресурси земя била на запад от Херкулесовите стълбове.

  Няма причина да вярваме,че "Херкулесовите стълбове" в онази далечна епоха са точно онези,които знаели древните гърци. По времето на Атлантида първо не е имало елини,които да ги поставят за ориентир на точно определено място,а не е имало и Херкулес- сведенията за него говорят,че той живял в края на Бронзовата ера 30 години преди Троянската война. Не е имало Херкулесови стълбове преди Херкулес,а свои ориентири елините създали едва в епохата на гръцката колонизация (VII-VI в.пр.Хр.).

  Истинските ориентири на атлантите,които може да укажат мястото на техния остров са навярно отдавна изчезнали и унищожени,или си сменили имената след идването на елините и така станали неузнаваеми. Херкулес (Херакъл) от края на Бронзовата ера не е бил грък- по онова време гърците били непознат за Европа народ,който обитавал старите си земи в Близкия изток.

  Атлантида изчезнала далеч преди появата на гърците,затова те нямат спомен за нея и откриват нейната история в египетски документи. Ако Херкулес е гръцки герой,няма как египтяните да ориентират по неговите стълбове остров,потънал хилядолетия преди появата на гърците,понеже самите египтяни не са ползвали гръцки ориентири. Тази логика поражда въпроса как египтяните локализирали острова преди появата на Херкулесовите стълбове и как не са изгубили спомена за него без този важен ориентир?

  Изводът е един: преди нахлуването на гърците в Европа е имало място на изток от Атлантида,наричано от Палеопонтийците "Херкулови стълбове". То било някъде в Егея,но изчезнало заради същия катаклизъм или променило името си след гръцкото нашествие а както има два Олимпа и два пъпа на света,така и Херкулесови стълбове е имало на две различни места.

4. Остров Атлантида бил по-голям от Либия и Азия взети заедно,а царството му владеело земите от Либия до Египет и части от Италия. Островът бил дълъг 540 и широк 360 км (изчислено в гръцки стадии),а около него имало сухопътни кръгове,свързани с мостове.

  Разстоянията,посочени от Платон не отговарят на днешните представи за размерите на Либия и Азия,затова трябва да бъдат приведени в съответствие с древните понятия за тях. Името АЗИЯ някога носела страната на племето Ази (Аси),която определено не била по-голяма от днешните Черна гора или Албания. Древна Либия била коренно различна от днешната: за античните хора тя била една тясна крайбрежна ивица между Египет и Киренайка и едва след XVI в. понятието ЛИБИЯ се разширило. Така виждаме,че сборът на тези две землища не бил по-голям от онова,което посочихме по-горе сиреч от териториите на Черна гора и Албания взети заедно,което ни доближава до началното становище,че остров Атлантида не бил по-дълъг от 50-100 км.

  Как се появиха тези огромни цифри тогава? Много лесно- Атлантида не е измервана от гърци и египтяни,а от атланти и ако вярваме на Платоновата датировка,по нейно време не е имало ни гърци,ни египтяни. Атлантските мерки определено са били различни от гръцките и египетските или ако не от двете,поне от едните. Преизчисляването на разстояния по непознати мерки в древността било неблагодатна,а често и напразна работа- не е имало шанс изчисленията да излязат верни още повече,че тогава не са ползвани "арабски" цифри,които да улеснят изчисленията.

  Първото изчисление трябва да е правено от египтяните,които по време на Платонова Атлантида още обитавали Сахарските савани и естествено са объркали мерките. После гърците преизчислили египетските мерки в свои и още повече ги объркали. По-късно римски книжовници,а след тях "византийски" и арабски преписали трудовете на Платон,което коствало още преизчисления,за да бъдат приведени разстоянията в крак с изискванията на обществото,което щяло да чете техните преписи.

  Пореден удар върху точността на разстоянията нанесли Средновековието и Ренесанса,когато големината трябвало да бъде преизчислена от арабски фарсахи или римски мили в левги или версти. Последно преизчисление е правено в съвременната епоха,за да бъдат разстоянията представени в метри и километри от което виждаме,че поднесената големина на Атлантида е сведение от седма или осма ръка,на което никой сериозен учен не би се доверил.

5.
 В Атлантида имало добре познати животни- коне,бикове,слонове,овце,кози и елени,а също развити занаяти,търговия и корабоплаване.


  Явно този загадъчен остров не бил далеч от ареала на разпространение на конете,биковете,слоновете и елените,което веднага изключва "дестинации" като Северна и Южна Америка а също Антарктида и Австралия,включително Индийския и Тихия океан. В Атлантида нямало лами,опосуми,ягуари,тапири и мравояди,затова не можем да я поставяме в двете Америки. Жителите на Америка и Австралия не са виждали коне до Великите географски открития,затова спекулантите трябва да посвият летящите си въображения и да се примирят с мисълта,че Атлантида не е била там.

6. Столицата на Атлантида била наричана Град на златните порти а Диодор Сицилийски пише,че в Африка я наричали Серсенес- това е име и на египетски фараон. Тя била цветущ и благоустроен град,но освен него атлантите нямали други градове. Той бил заобиколен от здрава крепостна стена,направена от огромни скални блокове.

image
  Това,че в Атлантската империя е имало само един град означава,че тя не била толкова голяма колкото ни се струва,а понятието на древните хора за размери на страни,острови и континенти коренно се различавали от нашите.

  Огромните скални блокове са от онова "Циклопско строителство",което го има на много места в днешна България,но то се появява към началото на Бронзовата епоха. Няма основания да мислим,че Атлантида е правела изключение от това правило още повече,че нейните жители са ползвали бронза,който е открит между 4000-3500 г. пр.н.е.

7. Атлантите били добродетелен народ с идеално държавно устройство,който изградил на острова голям храм на Посейдон с два фланкиращи каменни пилона на входа,високи по 30 метра. Храмът в днешни мерки бил дълъг 180 метра,широк 90 и висок 20 метра и имал доста "варварски вид". В него имало златна статуя на Посейдон,препускащ на колесница с шест крилати коня и много орнаменти от злато и скъпоценни камъни. Имал голям вътрешен двор с фонтан,а около храма били сложени златните статуи на първите царе и много фонтани. Освен главния храм в града имало още множество други по-малки храмове.

  Значи атлантите познавали и обработвали златото,а първото обработено злато в света се появява в нашите земи между 4500-4300 г. пр.Хр. и Атлантида не може да е загинала преди това. Този студен душ за "атлантофилите" е точен научен извод и всеки почитател на Атлантида трябва да се съобразява с него,вместо да чете съчинени от спекулантите измислици.

  Атлантите имали колесници и коне,а първите коне са опитомени между 4000-3500 г. пр.н.е. в Евразия и няма как на острова да са попаднали коне преди това,най-малко пък да бъдат впрягани в колесници. Първите колесници се появяват между 3500-3000 г. пр.Хр. а колелото: 4000-5000 г. пр.Хр. което значи,че Атлантида не е потънала по-рано от тази дата.

8. На острова е имало вулкан,а много архитектурни елементи в храма и столичния град били изработени от вулканични материали- бели,черни и червени камъни,обсидиан и черен базалт. Древните отбелязали странния цвят на камъните понеже не били много местата,където са можели да видят такива. Тези подробности указват,че на острова наистина е имало вулкан и той може да е станал причина за потъването на Атлантида. Единственото познато място,на което и днес има от всички видове посочени материали заедно с останките на древен град се намира на остров Тира (Санторин) който не само е вулкан,но е един от най-опасните вулкани в света.

9. Жителите на острова имали свещени книги и реликви,което не е странно изключение за дълбоката древност. Библейския Ной според евреите например ползвал някаква свещена книга,дадена от ангелите на Адам,като лампа в своя ковчег-кораб.

  Сведението за книгите има сериозна датировъчна стойност: най-старата писменост в света е открита в нашите земи,а нейната поява не е по-късна от 6000-7000 г. пр.н.е. Това доказва че датата,в която Платон поставя гибелта на Атлантида определено не е вярна.

10. Атлантите имали религиозни церемонии с истински жестоки битки. Победителите отвеждали конете на победените а загубилите битката били хвърляни в кратера на близкия вулкан като жертви,с които да омилостивят бога на подземния огън.

  Тук отново виждаме,че атлантите са имали опитомени ездитни коне и бог на подземния огън. Значи те били конен народ и вярвали в Сатурн- бога на подземното царство,от когото елините панически се бояли и бягали като от огън. Конен народ,който се кланя на Сатурн в исторически аспект е имало- това са древните Скити сиреч Българите. Научаваме и друго- атлантите принасяли на боговете човешки жертви: обичай,спазван до IX-X в. от Българите и някога от микенците,у които са открити археологически доказателства за това. Гърците никога не принасяли човешки жертви което доказва,че микенците не са били гърци.

11. Жителите на Атлантида,наричани атланти били потомци на бог Посейдон,комуто една земна девойка родила десет синове. Най-възрастния от тях- Атлант,разделил земите на острова между тях. Затова основен в него бил култът към Посейдон.

Това стеснява още повече кръга на нашето търсене- Атлантида се намирала на място,където бил разпространен култа към Посейдон,а това е единствено Егейския регион. Кой е бог Посейдон,споменат в древни (включително Микенски) документи като Посидон,Посидаон и Поседао? Това е Марс (Арей),понеже Посидон= По Сидон (По Съдин,По Сатин) или богът,който в цикъла на Розетата е поставен след Сатурн. Той е бог и на водите,понеже Вода= Веда (Марсова),а водите според древните хора излизат от дълбоките земни недра,значи ги ражда царството на Сатурн,точно като техния "патрон" Марс. Затова Посейдон е име на морския Арес- бог на бурите и морските стихии,който е винаги въоръжен макар и с тризъбец,а Микенската форма "Посидао" означава Посидьо (По-Съдьо) или Посидано (По-Съдино)= Онзи,който е след Бога-Съдник (след Съдещия бог).

image  image

12. За да омилостивят могъщите подземни божества,атлантите правели жертвоприношения на хора. Такива жертвоприношения както казах в т.10 са правили Микенците и Българите в чест на Сатурн,но никога елините.

13. Жилищата на атлантите и на техните потомци били с кръгла форма.

  Кръгли жилища най-често строели Галите (Келтите) от племената Белги и Болги,а египтяни и гърци строели правоъгълни. Днес малко хора знаят,че археолозите са открили голям брой жилища с кръгла форма във Волжка България- значи народът,който я прилага е поклонник на Слънцебога Дионис. Кръгът е сред основните символи на Слънцебога Дионис,затова храмовете му в Тракия и древна България били винаги кръгли.

14. Жилищата били измазвани с глина и украсени с рисунки на цветя и животни,а в тях имало големи каменни огнища. Това не е новост за Българския неолит,а най-старите рисувани жилища на света са открити в анадолските праисторически селища до Чаталхююк (дн.Турция),датирани между 7400-5600 г. пр.Хр.:


image

image
15. Атлантите ползвали в своето ежедневие съдове от глина,мед и бронз,а жреците и търговците имали освен това съдове от сребро и орихалк (аурихалкум- "златомед"). Това е нова датировъчна следа: най-старите глинени съдове в Средиземноморието се появили преди 8000-9000 години,медта навлиза в употреба преди 7000 години а среброто- преди 6000. Широката употреба на бронз в ежедневието започва едва преди 5500 години което значи,че атлантите са хора от Бронзовата ера,на които желязото било непознато.
16. В центъра на всяко атлантско село имало голям площад,където с песни и танци се празнували важни събития и се взимали важни решения. Къщите били разполагани В КРЪГ около площада а селяните били добри земеделци,които имали пътища и градини.


  Площади в центъра на селата,които се ползват за масови събирания и празници има най-вече в Българските села: това са тъй-наречените Мегдани (=Междани,Междини). Гърците също чествали на площадите си събития и празници,но те правели на тях също търговия и политически заседания,което е непознат за атлантите обичай.

17. Жителите правели ритуали и молебени  за дъжд с помощта на жреците,а след пролетна сеитба изпълнявали ритуални танци под ударите на тимпани и барабани.

  Молебени за дъжд се правят на много места по света дори днес,а доскоро се правеха такива и в България. Гърците не правели такова нещо понеже по начало отбягвали земеделието,а египтяните не изпитвали особена нужда от дъжд,понеже напоявали земите си с водите на Нил. Явно атлантите не били египтяни или гърци а някакъв друг народ,чийто остров не бил на юг от тропиците а на север от тях,понеже на него имало четири климатични сезона.


18. Атлантите водили дълга война срещу Атина в опит да поробят нейното население,но претърпели несполука- атиняните победили и освободили поробените от атлантите народи. Хилядолетия по-късно атиняни още празнували тая победа чрез ежегодния фестивал в чест на Атина Палада- покровителка на града. Посейдон пък бил покровител на Атлантида и враждувал с богиня Атина,която отказала да му стане любовница.

  Основаването на Атина като град се отнася към 13 в.пр. Хр.,но на неговото място имало селце от ок. 5000 г.пр. Хр. Градът бил крепост а селото- група колиби с лека дървена конструкция. В града имало храмове на Атина,Посейдон,Аполон,Деметра и Хеката,но жилищата му били пак такива колиби и се пита в задачата:

а) Ако Атлантида бе наистина толкова мощна и подкрепяна от извънземни както я представят спекулантите,как не можа да се справи с тази група сламени колиби и овчарски егреци,а се остави да бъде победена от тях?

б) Ако тя е загинала преди 10 000- 12 000 години,как успя да воюва с град,основан 6-7 хиляди години след нейната гибел- да не би атлантите да са имали машини на времето?


 
Отговор на тези въпроси спекулантите няма да дадат,но Щапаров Младши ще даде. Ако някога е имало Атлантида,тя не била така мощна както я представят фантазьорите,а била силна колкото група колиби и егреци и не е имала по-високи технологии от тях. Датата на нейното загиване също е сгрешена което заявявам с твърда убеденост,а нейното потъване по никакъв начин не е могло да стане преди началото на Бронзовата ера.

19. Столицата на атлантите 4 пъти преживявала катаклизми: навярно по-малки вулканични изригвания или земетресения,но успявала да се възстанови. Това е приемливо- 17 години преди своето затрупване от Везувий римските градове Помпей и Херкулан също преживели разрушително земетресение,но успели да се възстановят.

20. Скоро след войната срещу Атина земята под краката на атлантите почнала да трепери,от вулканските гърла излезли страшни огнени реки и подпалили всичко по пътя си. Тежки облаци вулканичен прах паднали на земята като кални потоци,заливащи всичко по пътя си. Гръмотевични бури се редували с проливен дъжд,а гигантски приливни вълни налитали една след друга върху опустошените брегове. Накрая Атлантида за един ден била потопена на морското дъно,а последните живи хора малко преди това събрали най-необходимото и побързали да напуснат нестабилната си земя с кораби,лодки и салове.


 
Това описание е твърде реалистично,за да бъде игнорирано. В Атлантида имало вулкан- явили се вулканични облаци и лава. Станало страховито изригване- появили се цунамита (приливни вълни) и залели всички брегове околовръст. Потъването на острова в един ден е лесно обяснимо с такова изригване- ако градът на атлантите е бил построен върху "тапата",запушваща кратера на огромен крайморски вулкан с препълнена от лава магмена камера,той би се изпарил не за ден а буквално за минути,ако внезапно катастрофално изригване взриви магмената камера,след което морските води ще нахлуят със страховит грохот в нея и ще я напълнят с вода.

21. Според автора на "Тимей и Критий" Атлантида загинала 9000 години преди неговото време (ок. 9400 г. пр. Хр.) или 11500 години преди нашето.

  Както казах по-горе,не можем да приемем тази датировка за вярна: металите по онова време още не били открити а конят изобщо не бил опитомен- да не говорим,че колесницата е изнамерена през късната Бронзова епоха.

22. Платон казва,че след тази катастрофа в морето не можело да се плава заради гъстата тиня,явила се на мястото на Атлантида. Според Херодот сатрапите казали на персийския цар Ксеркс,че от определено място нататък в Атлантика не можело да се плава заради гъстата тиня. Карийският географ Сцилакс (VI в. пр.Хр.) твърди,че Атлантическия океан е негоден за корабоплаване поради плитководие,тиня и водорасли. Картагенски моряци описват дъно плитко под водата,правещо океана много плитък и негоден за корабоплаване. Плутарх споменава "остров Огигия" на 5 дни път западно от Британия,трите острова на запад от него и морето отвъд тях,по което се плавало трудно и било пълно с тиня.

  Тази "тиня" изглежда е онази вулканична пемза ("морска пяна"),която изхвърлят вулканите при своите изригвания. Тя била толкова лека,че плавала по повърхността на водата и при голямо изригване можела да задръсти всяко засегнато море. Огигия и другите острови са вероятно Ирландия и Оркней,а морето на запад от тях било задръстено с пемза от някое изригване на исландските вулкани. То може да е и Саргасово море,което някога може да не е било там където е днес,понеже топлия Гълфстрийм и студеното Лабрадорско течение,които причиняват неговата поява често менявали местата и посоките на своите течения и никой не е сигурен,че преди 3000 години те са били точно там,където са днес. Ако две взаимно захранващи се океански течения изместят своите русла за 3-4 хиляди години,човечеството трудно ще докаже това а старите им места ще останат почти неустановими- "вода у река" както казва народа.

23. Фризийците т.е. Фризите (древно население на Дания) в своята книга "Дера Линда" са отразили история,приличаща на запазен спомен за тази катастрофа:

  "Атланд,както моряците наричаха страната,бе погълната от вълните заедно с нейните планини и долини,и всичко друго бе залято от морето. Много хора бяха погребани в земята а други,които избягаха се удавиха в морето. Планините дишаха огън... горите бяха опожарени до пепел а вятърът раздуха праха,който покри цялата земя."

  За това интересно сведение ще направим три предположения:

а) Че авторът на книгата е чел историите на Платон и е вмъкнал в нея това,което му направило най-силно впечатление.
б) Че Фризите са част от онези древни народи,които запазили спомена за Атлантида и техните Аеди (Веди) го рецитирали по памет на записвача.
в) Че най-древните Фризи са преки очевидци на събитието,описано от Платон. Ако това е така,Атлантида не е била далеч от първите местообиталища на това "данско" племе а къде са били те,ще ни каже Езиковата археология.

  Според нея Фризи= Фриги (с прех. Г-З) т.е. Бризи (Бриги,Блъги),което ни насочва отново към Балканския полуостров и Анатолия,а това изключва вероятността Атлантида да е била на хиляди километри от Егея. Затова,ако легендата за острова не е измислица,ние трябва да го търсим в Бяло море и да проверим изказаната от гръцки учени хипотеза,че Атлантида е била на Санторин.

image
  image
  Ако допуснем,че Атлантида е била на о-в Санторин и направим съпоставка с вече известните данни,като ги съобразим с направените по-горе забележки изведнъж ще осъзнаем,че тази хипотеза единствена измежду всички съвпада с изнесените от Платон данни. Санторин е пръстеновиден  вулканичен остров и това,което стърчи днес над морето са само стените на кратера,а вулканът е в средата на "пръстена".

  Днес кратерът му е залян от морето,но това не винаги е било така. Вулканът е стар и прави малки изригвания през няколко века а огромни и катастрофални: през 3000-4000 години. Някои "малки" изригвания са били по-големи от онова,което унищожило Помпей и Херкулан а голямото може да причини глобален катаклизъм,който да засегне 40% от земното кълбо понеже Санторин е супервулкан,чийто кратер е голям между 13 и 17 км,а някога е бил още по-голям. Там има червени,бели и черни камъни,каквито е имало в Атлантида:

image  
  Някога целият остров бил с кръгла форма (както я рисуват Атлантида) и имал в центъра си друг остров,образуван от лавови натрупвания като онова,което се заформя днес. Между вътрешния и външния остров е имало канал,запълнен с морска вода- точно както в Атлантида,а също и канали между отделните сегменти на кратера. В центъра на вътрешния остров се издигала вулканична планина с височина 1300-1500 метра:

  "Архипелагът е с вулканичен произход,известен преди всичко с катастрофалното вулканично изригване.....през 1400 г. пр.н.е. Преди това изригване бреговата линия на Санторини е била почти правилна окръжност,получена в резултат на вулканичните изригвания,довели до образуването на острова....Учените преценяват,че изригването взривило планина с височина 1300 м. Във въздуха били вдигнати 100 куб. км. скали. Следи от чудовищната експлозия са открити в Египет и по цялото източно крайбрежие на Средиземно море. И днес на малкия остров Неа Камени (= Новите камъни,бел.моя),който се намира в калдерата,има активен вулканичен кратер.

  Историците смятат,че изригването на вулкана е причината за изчезването на критско-минойската цивилизация: о-в Крит.... (е) на 100 км южно от Санторини и вероятно бил опустошен от образувалата се при експлозията огромна вълна. Счита се,че това е една от възможните основи на мита за Атлантида."
                                                 
(Справка- Българска Уикипедия)

  На тази хипотеза не пасваха датировката,размерите и мястото на острова,но този проблем бе отстранен по силата на съображенията,които споделих по-горе а накрая останаха само съвпаденията,които няма как да са случайни.

  Вулканът Санторин изригнал с невиждана сила ок.1629-1628 г. пр.Хр. (по радиовъглеродни изчисления) и се предполага,че до 1200 г. пр. н.е. е имал още едно мощно изригване. Образуваните цунамита залели почти всички брегове на Средиземно море,като на места височината им достигнала 100- 200 метра:

  "Древнейшее население Фиры (=Тиры: бел.моя),которое появилось здесь ок. 3000 г. до н.э.,было догреческим. Присутствие влияния Минойского Крита было установлено при раскопках на Акротири,когда из-под 40-метрового слоя вулканического пепла откопали целое селение двух-трёх этажных домов,украшенных фресками,которые напоминают настенную живопись минойских дворцов. В этот период остров,должно быть,назывался Стронгила (Круглый)....вулкан Санторин,который находился в центре острова и имел высоту 1,5 км,в то время ещё не начал своё разрушительное действие.

Минойское извержение

  Однако около полутора тысяч лет до н. э. (1500 до н. э. - 1645 до н. э. ....) произошло сильнейшее извержение вулкана Санторин....решительным образом изменившее как историю древнего мира,так и форму острова. В результате извержения кратер вулкана провалился и образовалась огромная кальдера....которая сразу же была заполнена морем. Площадь морской поверхности кальдеры достигает около 32 кв. миль,а глубина 300-400 м. От древней Стронгилы остался только видимый в настоящее время полумесяц с отвесной скалой более 300 м западной части и ....пляжами восточной части. После заполнения жерла вулкана водой произошло её испарение и огромной силы взрыв (эффект парового котла),который вызвал огромное цунами,высотой предположительно от 100 до 200 м,обрушившееся на северное побережье КритаПоследствием цунами стал закат минойской цивилизации..."
                                                     (справка- руска Уикипедия)

  Ако приемем,че Санторин е Атлантида ще получим отговор на всички въпроси с изключение на един- имената им са различни. Липсата на съвпадение в имената е тежък аргумент,който би спрял научно мислещите изследователи да обявят Атлантида за открита. "Анализът" обаче установи,че имената Атлантида и Санторин имат еднакво значение,а второто име е възникнало от първото.

  Прочутото име Санторин не е гръцко- островът го наследява от венецианците,които владели района близо 5 века (XIII-XVII в.) То означава Сан Торин (Сан Тирен,Св.Тирен)- име на католически светец,почитан от мисионерите на Латинската империя. То ни връща към гръцкото име на острова- ТИРА (в други варианти Тера,Фира).

   "Тира" е Тора (Торъ) от Българската митология и не се отнася за Богинята-Земя (в което липсва логика),а за Тор: "норвежкия" (т.е. Скитски) бог на мълниите и гърма. Нормално е един вулкан да бъде свързван с Бога на гърма (Зевс-Юпитер),който в древната ни митология наследява Марс,а в "скандинавската" е син на Один (Водин,Ведин),който също е Марс. Името ТИРА е явно от Минойската епоха,когато в Егейския свят освен "Минойци" (Кафтари- Южни Българи) живели и много Пелазги (Беласги- Еладски Българи),защото е име на древното племе Тирени (Торяни,Народът на Тор),наричано още Троени (Трояни) и Турани: стар анатолийски народ с Български произход.

  Другото име на Тирените е Етруски,което означава Теруски (с прех. ЕТ-ТЕ) т.е. Тирески (Тиренски,с носовка). Те не били роднини на турците,а техни поробители- отведени в Средна Азия от Дионис,много Тирени (чиито роднини са Дероните) станали "иранци" и предали част от езика си на завладените местни племена така,както други Арийци оставили част от езика си на завладените от тях индуси. Така се оказа,че най-стари жители на о-в Тира са Тирените (Етруските),пишещи с променени "пра"-Български руни (йероглифи).

  Затова името Атлантида означавало Атлантица (с прех.Ц-Д) или Страната на Атлант (Атлас). Древните гърци нямали буква "Ц",затова я заменяли с Д или К,а Атлант е другото име на титана Атлас- брат на Прометей и братовчед на Посейдон. Оттам колкото неочаквано,толко и закономерно "Анализът" установи,че:

АТЛАС= АТРАС (ЯТРУС,ЕТРУС: с прех. Л-Р)!

   Значи древните Атланти били Атласи (Етруси,Етруски) или другояче казано Тирени (Жители на о-в Тира),които са още Троени (Троянци),сиреч роднини на Българите. Не казвам,че атлантите са Българи- обществото не е готово да чуе това,но не искам да крия истината и народът ни трябва да знае,че атлантите са троянци и тиренци (тирени,турани),които се пръснали по света след изригването и отишли в северна Африка,Италия и дори в средна Азия по "Каспийския път" (Бяло море- Черно- Азовско и Каспийско (през Дон и Кумо-Маничката падина) а оттам- в Памир и Тарим през западния приток на Амударя,захранвал Каспийско море преди 2-3 хиляди години.

  Така разбираме,че Езиковата археология открива тайната на
 Атлантида по много прост но ефективен метод,а Платон описал част от истината и не смеел да сподели с четящите гърци,че идеализираното от него атлантско общество е всъщност Барбарско ("Варварско"). Истината трябваше да бъде разкрита именно от Българин,за да бъде почетена паметта на хилядите жертви в тази древна катастрофа и делата на нашите деди да получат справедливата оценка на поколенията.






Гласувай:
47


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Чудесен постинг, приятелю!
06.09.2016 18:03
Да, остров Тира еле Санторини по всяка вероятност е основния заподозрян за Атлантида! Вулканът е унищожил и Минойската цивилизация! На остров Крит!
Тогава корабите не са плавали в открито море, а са следвали бреговата линия по ред причини През нощта спирали да нощуват, да заредят с храна и вода
Та, пътуването до острова, което сега изглежда фасулска работа, тогави си е било цяло приключение!

Желая ти успех, приятелю!

Хубава вечер!
цитирай
2. apostapostoloff - Кратко, сбито и
06.09.2016 18:12
ясно. Много четивно.
цитирай
3. shtaparov - Забелязах, че последния пасаж от ...
06.09.2016 19:33
Забелязах,че последния пасаж от текста не се вижда заради големия обем на статията,затова го прилагам тук до момента,в който ще успея да съкратя дългия текст и пасажът да се появи там,където му е мястото. Липсващия текст е следният:

Така разбираме,че тайната на Атлантида е разкрита по много прост но ефективен метод от Езиковата археология,а Платон описал част от истината и не смеел да сподели с четящите гърци,че идеализираното от него атлантско общество е всъщност Барбарско ("Варварско"). Истината трябваше да бъде разкрита именно от Българин,за да бъде почетена паметта на хилядите жертви в тази древна катастрофа и делата на нашите деди да получат справедливата оценка на поколенията.
цитирай
4. mariniki - уникално...
06.09.2016 20:22
чест и почитания...
цитирай
5. nkf - Много внимателно четох и препро...
06.09.2016 20:30
Много внимателно четох и препрочитах това, което си писал. Смятам, че логиката и обосновката ти са перфектни и аз 100 % се доверявам назаключенията ти, обаче...Има един проблем, струва ми се, че няма материални, археологически доказателства за това, че Атлантида/Тира е Санторин, а и аз поне не се сещам за налични артегакти, които да са свързани с тази култура. Това, смятам, би било голяма преграда пред конвенционалната наука. Все пак не мисля, че диалозите "Тимей" и "Критий" са създадени с чисто преподавателска цел - да опишат идеалното общество. Поздрави за великолепния труд.

П.С. Книгата на фризийците (с която те си приписват родство с атлантите), казват, била късен фалшификат от 16-17 век.
цитирай
6. nikikm - Браво Щапаров!
06.09.2016 21:42
Беше бяло петно в главата ми и по-скоро го смятах митология! Благодаря ти и за аргументирания и неочакван завършек,който обаче отново и отново сочи истината по отношение на Българите и тяхната история! Строежът расте!Благодаря ти отново!
цитирай
7. faktifakti - благодаря
06.09.2016 21:44
за образователната публикация.
обогатих се.
цитирай
8. shtaparov - ясно. Много четивно. Цяла седмица ...
06.09.2016 22:13
apostapostoloff написа:
ясно. Много четивно.

Цяла седмица поправям разтегнатия текст и още не съм сигурен дали съм успял- ако не бе той,щях да съм публикувал статията още на 1-ви. Лека вечер и късмет!
цитирай
9. shtaparov - Да, остров Тира еле Санторини по ...
06.09.2016 22:15
leonleonovpom2 написа:
Да, остров Тира еле Санторини по всяка вероятност е основния заподозрян за Атлантида! Вулканът е унищожил и Минойската цивилизация! На остров Крит!
Тогава корабите не са плавали в открито море, а са следвали бреговата линия по ред причини През нощта спирали да нощуват, да заредят с храна и вода
Та, пътуването до острова, което сега изглежда фасулска работа, тогави си е било цяло приключение!

Желая ти успех, приятелю!

Хубава вечер!

Не им било никак леко на древните но те били нахакани смелчаци,които не се спирали пред никакви опасности.
цитирай
10. shtaparov - чест и почитания. . . Благодаря- ...
06.09.2016 22:18
mariniki написа:
чест и почитания...

Благодаря- изпитвам същото уважение и към теб!
цитирай
11. shtaparov - Много внимателно че...
06.09.2016 22:22
nkf написа:
Много внимателно четох и препрочитах това, което си писал. Смятам, че логиката и обосновката ти са перфектни и аз 100 % се доверявам назаключенията ти, обаче...Има един проблем, струва ми се, че няма материални, археологически доказателства за това, че Атлантида/Тира е Санторин, а и аз поне не се сещам за налични артегакти, които да са свързани с тази култура. Това, смятам, би било голяма преграда пред конвенционалната наука. Все пак не мисля, че диалозите "Тимей" и "Критий" са създадени с чисто преподавателска цел - да опишат идеалното общество. Поздрави за великолепния труд.

П.С. Книгата на фризийците (с която те си приписват родство с атлантите), казват, била късен фалшификат от 16-17 век.

Проблемният обем на тази статия не ми позволи да приложа към нея снимки на "Минойски" артефакти от Санторин,открити под 40-метровия вулканичен пласт. А за книгата и аз мисля,че нещата не са много редовни но давам евентуално обяснение на проблема за в случай,че учените решат да я обявят за автентична.
цитирай
12. shtaparov - Беше бяло петно в главата ми и по-...
06.09.2016 22:24
nikikm написа:
Беше бяло петно в главата ми и по-скоро го смятах митология! Благодаря ти и за аргументирания и неочакван завършек,който обаче отново и отново сочи истината по отношение на Българите и тяхната история! Строежът расте!Благодаря ти отново!

Ето как се оказва,че и в най "заклетата" митология има зрънце истина.
цитирай
13. shtaparov - за образователната публикация. ...
06.09.2016 22:26
faktifakti написа:
за образователната публикация.
обогатих се.

За мен е чест да бъда на твоите услуги,Eвчe уважаема!
цитирай
14. didanov - здравей приятелю
07.09.2016 01:39
поздрави за огромния труд, който си положил, но като атлантофил ще ти опонирам по много от точките ти. Според мен изхождаш от невярна позиция относно атлантите, но на първо време бих ти противоречил, че Едгар Кейси е обикновен шмекер или нещо такова. Занимавал съм се по въпроса - има достатъчно много документирани доказателства за неговите способности, но за непознатите читатели бих предоставил следната информация:"Едгар Кейси е ясновидец и паралечител на ХХ век, споредкойто видимият свят все още не е обяснен чрез съществуващите научни теории. Доказвайки че границите на времето и на пространството могат да се прескочат с помощта на ясновиденията, Кейси разчита визуализирани послания и диагностицира здравословното състояние на болни, като им предписва най-полезното лекарство.

Кейси лекувал и “от разстояние”, като от дома си в полутранс правел астрален скок и успявал да влезе във връзка с пациентите си, дори когато се намирали на стотици километри./ При алтернативно състояние на съзнанието, предизвикано с автохипноза, екстрасенсът предприема астралното пътуване, практикувано векове наред от индуските лечители. /

Учените не могат да обяснят този феномен, но чудото е регистрирано от десетки изследователи. По време на своите психо пътувания Едгар “виждал” болните, разкривал болестта и предписвал лечението (излекувал над 8000 болни), но виждал също и заобикалящата среда на болния, като я описвал с най-малките подробности.

Освен от точността на визуализациите му наблюдаващите специалисти са поразени от просветлението, при което екстрасенсът “придобивал” сложни медицински познания, които в нормална обстановка не притежавал.

Кейси не само описвал с подробности “миналия” живот на съвременниците си, а и усещал основните събития от древната история.

Имал е чести видения за потъналия континент Атлантида, описвал живота и разказвал за социалното и научното развитие на атлантите. Упорит тълкувател на Библията, краен идеалист по дух, убеден привърженик на теорията за прераждането, астралният лечител не интерпретирал своите прозрения в спиритични рамки, а считал, че те са стимулирани от т.нар. колективно подсъзнание, синтезиращо паметта на Вселената, наречено от него Акаша.

През житейския си път (1877 – 1945) Кейси оставя 14 256 писмени послания за миналото, настоящето и бъдещето, които днес се съхраняват от неговите последователи в Асоциацията за изследвания и просветление във Вирджиния.
цитирай
15. batogo - !!!:))) Поздравления, търсачо на истината!
07.09.2016 09:56
Много съм ти благодарен за този перфектен анализ за изясняване на реалностите в историята и митовете, създадени от човечеството! Винаги с интерес и удовлетворение чета написаното от теб.
цитирай
16. shtaparov - Много съм ти благодарен за този п...
07.09.2016 12:00
batogo написа:
Много съм ти благодарен за този перфектен анализ за изясняване на реалностите в историята и митовете, създадени от човечеството! Винаги с интерес и удовлетворение чета написаното от теб.

Много е важно да се знае,че ние патриотите държим на историческата истина и защитаваме именно нея- не лъжите и спекулациите.
цитирай
17. didanov - съществуването на атлантите като свръхразвита цивилизация
07.09.2016 14:01
може да обясни откъде са дошли високите астрономични, технологични и математически способности на древните цивилизации, как са построени пирамидите в Египет, Северна и Южна АМерика, и защи всички с аоринетирани спрямо съзвездията Орион и Плеядите. Може да се обясни календара на маите, древнобългарския календар, египетските рисунки на самолети, транспортни средства, индийските вимани, южноамериканските рисунки на космически кораби, изсичането на многотонни каменни блокове и преместването им на стотици километри, множеството археологични находки п целия свят на хора с гигатски размери от 3 до 5 метра. Самите богове и митични владетели на древните са имали качества, които отговарят на вискоразвита цивлизация - да летят и телепортират(Хермес) да огъват метал и коват (Хефест) да стрелят със "светкавици"Зевс, да разделят морета -Мойсей, да правят злато -Мидас,да говорят с животните, да управляват придорните стихии, да строят приказни градове без спойка и без да са познавали колелото (Мачу Пикчу), да построят огромни кораби (Ной), да събарят крепостни стени с тръба (Йерихон), да изработват без лупа финни златни съкровища (Варненското), да строят огромни мегалити, храмове и кули ан невъзможни дори в днешно време места и непознати технологии. Историите за златното руно, Кивотът, Граала, скрижалите, златните маски, жезлите какъо и всичко дотук изброено говорят за една Де-волюция на човешката цивилизация протекла от 15 000 г. до периода на Инквизицията може би. Това знание предадено от атлантите на първите представители на нашата раса постепенно се забравя и загубва във времето, било поради природни катаклизми, войни, преселвания, като остават само митовете за великани, атланти, богове, свръххора (Херкулес). Все пак знанието за тези древни технологии е запазено - него са го търсили тамплиерите в храма на Соломон, конкистадорите в Америка, Хитлер в Тибет и БЪлгария, британците в Индия и т.н
цитирай
18. shtaparov - поздрави за огромния труд, който си ...
07.09.2016 19:26
didanov написа:
поздрави за огромния труд, който си положил, но като атлантофил ще ти опонирам по много от точките ти. Според мен изхождаш от невярна позиция относно атлантите, но на първо време бих ти противоречил, че Едгар Кейси е обикновен шмекер или нещо такова. Занимавал съм се по въпроса - има достатъчно много документирани доказателства за неговите способности, но за непознатите читатели бих предоставил следната информация:"Едгар Кейси е ясновидец и паралечител на ХХ век, споредкойто видимият свят все още не е обяснен чрез съществуващите научни теории. Доказвайки че границите на времето и на пространството могат да се прескочат с помощта на ясновиденията, Кейси разчита визуализирани послания и диагностицира здравословното състояние на болни, като им предписва най-полезното лекарство.

Кейси лекувал и “от разстояние”, като от дома си в полутранс правел астрален скок и успявал да влезе във връзка с пациентите си, дори когато се намирали на стотици километри./ При алтернативно състояние на съзнанието, предизвикано с автохипноза, екстрасенсът предприема астралното пътуване, практикувано векове наред от индуските лечители. /

Учените не могат да обяснят този феномен, но чудото е регистрирано от десетки изследователи. По време на своите психо пътувания Едгар “виждал” болните, разкривал болестта и предписвал лечението (излекувал над 8000 болни), но виждал също и заобикалящата среда на болния, като я описвал с най-малките подробности.

Освен от точността на визуализациите му наблюдаващите специалисти са поразени от просветлението, при което екстрасенсът “придобивал” сложни медицински познания, които в нормална обстановка не притежавал.

Кейси не само описвал с подробности “миналия” живот на съвременниците си, а и усещал основните събития от древната история.

Имал е чести видения за потъналия континент Атлантида, описвал живота и разказвал за социалното и научното развитие на атлантите. Упорит тълкувател на Библията, краен идеалист по дух, убеден привърженик на теорията за прераждането, астралният лечител не интерпретирал своите прозрения в спиритични рамки, а считал, че те са стимулирани от т.нар. колективно подсъзнание, синтезиращо паметта на Вселената, наречено от него Акаша.

През житейския си път (1877 – 1945) Кейси оставя 14 256 писмени послания за миналото, настоящето и бъдещето, които днес се съхраняват от неговите последователи в Асоциацията за изследвания и просветление във Вирджиния.

Здравей,Диляне! Не оспорвам че Кейси е имал и попадения,но специално в случая за Атлантида както виждаме се е провалил. Освен това в чужбина има тенденция неговите постижения да бъдат изкуствено преувеличавани което разбира се е дразнещо,понеже е ненаучно. Допускам дори,че след време ще го обявят за нов Нострадамус ако не и за Месия- затова няма да покажат всичките му писма безрезервно,а ще вадят от тях "парче по парче" само онова,което им върши работа- точно както правят и с Нострадам разбира се.
цитирай
19. shtaparov - може да обясни откъде са дошли ви...
07.09.2016 19:34
didanov написа:
може да обясни откъде са дошли високите астрономични, технологични и математически способности на древните цивилизации, как са построени пирамидите в Египет, Северна и Южна АМерика, и защи всички с аоринетирани спрямо съзвездията Орион и Плеядите. Може да се обясни календара на маите, древнобългарския календар, египетските рисунки на самолети, транспортни средства, индийските вимани, южноамериканските рисунки на космически кораби, изсичането на многотонни каменни блокове и преместването им на стотици километри, множеството археологични находки п целия свят на хора с гигатски размери от 3 до 5 метра. Самите богове и митични владетели на древните са имали качества, които отговарят на вискоразвита цивлизация - да летят и телепортират(Хермес) да огъват метал и коват (Хефест) да стрелят със "светкавици"Зевс, да разделят морета -Мойсей, да правят злато -Мидас,да говорят с животните, да управляват придорните стихии, да строят приказни градове без спойка и без да са познавали колелото (Мачу Пикчу), да построят огромни кораби (Ной), да събарят крепостни стени с тръба (Йерихон), да изработват без лупа финни златни съкровища (Варненското), да строят огромни мегалити, храмове и кули ан невъзможни дори в днешно време места и непознати технологии. Историите за златното руно, Кивотът, Граала, скрижалите, златните маски, жезлите какъо и всичко дотук изброено говорят за една Де-волюция на човешката цивилизация протекла от 15 000 г. до периода на Инквизицията може би. Това знание предадено от атлантите на първите представители на нашата раса постепенно се забравя и загубва във времето, било поради природни катаклизми, войни, преселвания, като остават само митовете за великани, атланти, богове, свръххора (Херкулес). Все пак знанието за тези древни технологии е запазено - него са го търсили тамплиерите в храма на Соломон, конкистадорите в Америка, Хитлер в Тибет и БЪлгария, британците в Индия и т.н

Имам точни отговори на всички въпроси,които си повдигнал приятелю но не можах да ги изложа тук,понеже обемът на статията не ми позволи да го направя. Всъщност древните не са изобразявали ни ракети,ни самолети,нито извънземни или някакви великани,различни от днешните двуметрови хора- изобразявали са само техни си предмети и явления от езическите времена,които за нас са напълно непознати и затова опитваме да ги оприличаваме на неща,които вече сме виждали. Приятна вечер и късмет!
цитирай
20. shtaparov - До didanov
07.09.2016 19:41
А мнението ми за постиженията на Атлантида вече го знаеш- те са описани само от Платон и ние трябва да изберем: ще му вярваме ли по принцип или няма да му вярваме. Ако ще му вярваме,тогава няма причина да оспорваме,че първобитните атиняни са победили "развитите" атланти,а Атина е основана като град преди 3300-3400 години.
цитирай
21. barin - Здравей, Shtaparov, при такава ...
07.09.2016 21:50
Здравей,Shtaparov, при такава тема освен поздравления за труда и комплектуването нищо друго не мога да напиша! Всичко е доказано от теб и аргументирано по параграфи.
цитирай
22. didanov - здравей приятелю
08.09.2016 00:08
за Кейси са написани над 300 книги и в над 35 държави има центрове представляващи неговите възгледи - той определено е феномен като Ванга и пророчествата му са доста точни, а успешните диагнозите му от разстояние в състояние н хипноза нямат обяснение. Конкретно информацията за Атлантида, която цитираш Кейси прави предсказанието с уточнението, че тези открития ще бъдат направени едва когато човечеството се повдигне духовно. Общо казано и Кейси и Ванга и Сердюкова говорят за едно и също значими археологически открития, които ще са свързани с изключително древни обекти. Те ще са толкова важни по своята същност, че ще преобърнат представите на хората за техния произход, за космологията и за религията. За мен именно атлантите и тяхната цивилизация са отговорът на това. Доказателства за атланти не е само писанията на Платон, както казах преди многбройните находки на огромни скелети по целия свят, и огромните древни постройки за които класическата археология дава смешни обяснения в опит да замаже незнанието си. НО тепърва предстоят да се откриват още неща. Първите атиняни вероятно не са били първобитни както сеоирази, защото след потъването на Атлантида оцелелите атланти заживяват заедно с хората и се опитват да ги научат на каквото могат. Тук разликата е съществена, защото атлантите са имало активно трето око за директна връзка с Акаша, при нас е само зачатък. Все пак много от хората са възприели знанията и културата на атлантите, имали са достъп до техни технологии и оръжия. било е въпрос на време кога ще се обърнат срещу учителите си,освен това битката за Атина богиня(атлантка) е водела хората срешу атлантите - вероятно само местен конфликт. Подобна битка пресъздават и гръцката митология с титаномахията - войната на боговете (свръххората) срещу титаните (атлантите), като някои от титаните напр. Океан минават на страната на боговете (хората). В зората на расата ни изобщо не става дума за първобитност, а точно обратното. Теорията на Дарвин просто внася много прах в очит
цитирай
23. didanov - внася прах в очите
08.09.2016 00:21
от друга страна запитвал ли си се защо Атлантическия океан се казва така? в чест на кого?на Атлант-Атлас или на потъналата Атлантида? И в двата случая става дума за атланти наречени титани.
като завършек няколко от сбъднатите пророчества на Кейси:
Сред по-значимите пророчества на Кейси, които междувременно са се сбъднали, са: 1) Крахът на стоковия пазар и Голямата депресия в САЩ през 20 век; 2) Възходът и падението на Адолф Хилтлер; 3) Началото на Втората световна война (и коя от страните ще я загуби); 4) Смъртта на щатския президент Франклин Рузвелт и убийството на Джон. Ф. Кенеди; 5) Независимостта на Индия от Великобритания; 6) Откриването на Скрижалите от Мъртво море (Една от любимите теми на Кейси е била тази за есеите и ролята им за въплъщението на Христос – бел. Стопанина); 6) Разпадането на Съветския съюз и колапсът на комунизма; 7) Изобретяването на устройства, работещи с инфрачервена светлина, която ще позволява по-добро виждане на тъмно, и др. Кейси предсказва и деня на смъртта си.
лека вечер.
цитирай
24. shtaparov - Здравей, Shtaparov, при такава ...
08.09.2016 15:27
barin написа:
Здравей,Shtaparov, при такава тема освен поздравления за труда и комплектуването нищо друго не мога да напиша! Всичко е доказано от теб и аргументирано по параграфи.

Благодаря- поздрав и за теб приятелю! Можеше навярно да напиша още нещичко,но опасността от повторно надвишаване на максимално допустимия обем ме спря да дам по-подробно заключение.
цитирай
25. shtaparov - от друга страна запитвал ли си се ...
08.09.2016 15:33
didanov написа:
от друга страна запитвал ли си се защо Атлантическия океан се казва така? в чест на кого?на Атлант-Атлас или на потъналата Атлантида? И в двата случая става дума за атланти наречени титани.
като завършек няколко от сбъднатите пророчества на Кейси:
Сред по-значимите пророчества на Кейси, които междувременно са се сбъднали, са: 1) Крахът на стоковия пазар и Голямата депресия в САЩ през 20 век; 2) Възходът и падението на Адолф Хилтлер; 3) Началото на Втората световна война (и коя от страните ще я загуби); 4) Смъртта на щатския президент Франклин Рузвелт и убийството на Джон. Ф. Кенеди; 5) Независимостта на Индия от Великобритания; 6) Откриването на Скрижалите от Мъртво море (Една от любимите теми на Кейси е била тази за есеите и ролята им за въплъщението на Христос – бел. Стопанина); 6) Разпадането на Съветския съюз и колапсът на комунизма; 7) Изобретяването на устройства, работещи с инфрачервена светлина, която ще позволява по-добро виждане на тъмно, и др. Кейси предсказва и деня на смъртта си.
лека вечер.

Не оспорвам всички пророчества на Кейси но мисля,че нашата прорицателка баба Вангя бе далеч по-добра от него,а и най-добрия пророк може да направи грешка- човешко е все пак,а грешките у пророците си имат процентен израз,различен за всеки от тях. Имам обаче доста добро научно обяснение за това как не Кейси,
а всеки друг е можел да направи почти същите предсказания като него,ако бе изпълнил няколко съвсем точно определени условия. За което е нужен и малко късмет разбира се.
цитирай
26. shtaparov - за Кейси са написани над 300...
08.09.2016 15:42
didanov написа:
за Кейси са написани над 300 книги и в над 35 държави има центрове представляващи неговите възгледи - той определено е феномен като Ванга и пророчествата му са доста точни, а успешните диагнозите му от разстояние в състояние н хипноза нямат обяснение. Конкретно информацията за Атлантида, която цитираш Кейси прави предсказанието с уточнението, че тези открития ще бъдат направени едва когато човечеството се повдигне духовно. Общо казано и Кейси и Ванга и Сердюкова говорят за едно и също значими археологически открития, които ще са свързани с изключително древни обекти. Те ще са толкова важни по своята същност, че ще преобърнат представите на хората за техния произход, за космологията и за религията. За мен именно атлантите и тяхната цивилизация са отговорът на това. Доказателства за атланти не е само писанията на Платон, както казах преди многбройните находки на огромни скелети по целия свят, и огромните древни постройки за които класическата археология дава смешни обяснения в опит да замаже незнанието си. НО тепърва предстоят да се откриват още неща. Първите атиняни вероятно не са били първобитни както сеоирази, защото след потъването на Атлантида оцелелите атланти заживяват заедно с хората и се опитват да ги научат на каквото могат. Тук разликата е съществена, защото атлантите са имало активно трето око за директна връзка с Акаша, при нас е само зачатък. Все пак много от хората са възприели знанията и културата на атлантите, имали са достъп до техни технологии и оръжия. било е въпрос на време кога ще се обърнат срещу учителите си,освен това битката за Атина богиня(атлантка) е водела хората срешу атлантите - вероятно само местен конфликт. Подобна битка пресъздават и гръцката митология с титаномахията - войната на боговете (свръххората) срещу титаните (атлантите), като някои от титаните напр. Океан минават на страната на боговете (хората). В зората на расата ни изобщо не става дума за първобитност, а точно обратното. Теорията на Дарвин просто внася много прах в очит

Не е лошо все пак човек като Кейси,който е бил толкова надарен (почти като "всеки" американец- знаеш как е във филмите),да бе дал първо една точна дефиниция на това какво означава понятието "духовно повдигане",за да следим критериите и да се ориентираме по тях кога Божем това повдигане ще започне и доколко успешно ще протече. А без такава точна дефиниция и след 1000 години ще има спекуланти,които ще ни зоват към духовно издигане но и те няма да знаят какво конкретно означава това и какво материално изражение получава,когато все пак се появи.
цитирай
27. didanov - здравей приятелю
08.09.2016 16:15
В един от своите “прочити”, когато бил в транс, той споменава, че част от Атлантида лежи на океанското дъно край остров Бимини. Той прави също и недвусмисленото предсказание, че западната част на Атлантида, наречена Посейдия, ще се надигне отново и ще бъде забелязана през 1968 – 1969 г. Първата многозначителна находка действително се появява през 1968 г. при остров Андрос от групата на Бахамските острови. От борда на самолет ясно се виждали контурите на подводна правоъгълна постройка. Сред известните находки през тези две години фигурира и една стъпаловидна пирамида, забелязана под водата от капитан на малък кораб. По-навътре в морето при Бахамските острови била забелязана и после отново загубена друга доста голяма пирамида. На малка дълбочина водолази открили нещо като подводна улица, оградена от двете страни с огромни обработени каменни блокове, идеално пасвани един до друг и един върху друг. В природата няма естествени образувания на блокове с идеални прави ъгли. От вкаменени корени върху стометровата каменна стена специалисти датирали конструкцията от шест до дванайсет хиляди години. Знае се къде са тези стени, снимани са и всеки може да се увери в съществуването им. Изненадващо е, че те много приличат на подобни подводни конструкции в езерото Титикака. Индианците аймара и кечуа казвали на испанците, че Тиуанако е град, построен от боговете, но не знаели нищо за каменните строежи под водата в езерото Титикака. Според категоричния коментар за находките край Бимини на Аарон Дювал, президент на Дружество за египтология и на музея в Маями, точно такива находки били очаквани. Той заявява: “Тези находки отговарят не само на предсказанията, направени от Едгар Кейси, но и на писанията на Платон”.
цитирай
28. shtaparov - В един от своите “прочити”, когато ...
08.09.2016 18:35
didanov написа:
В един от своите “прочити”, когато бил в транс, той споменава, че част от Атлантида лежи на океанското дъно край остров Бимини. Той прави също и недвусмисленото предсказание, че западната част на Атлантида, наречена Посейдия, ще се надигне отново и ще бъде забелязана през 1968 – 1969 г. Първата многозначителна находка действително се появява през 1968 г. при остров Андрос от групата на Бахамските острови. От борда на самолет ясно се виждали контурите на подводна правоъгълна постройка. Сред известните находки през тези две години фигурира и една стъпаловидна пирамида, забелязана под водата от капитан на малък кораб. По-навътре в морето при Бахамските острови била забелязана и после отново загубена друга доста голяма пирамида. На малка дълбочина водолази открили нещо като подводна улица, оградена от двете страни с огромни обработени каменни блокове, идеално пасвани един до друг и един върху друг. В природата няма естествени образувания на блокове с идеални прави ъгли. От вкаменени корени върху стометровата каменна стена специалисти датирали конструкцията от шест до дванайсет хиляди години. Знае се къде са тези стени, снимани са и всеки може да се увери в съществуването им. Изненадващо е, че те много приличат на подобни подводни конструкции в езерото Титикака. Индианците аймара и кечуа казвали на испанците, че Тиуанако е град, построен от боговете, но не знаели нищо за каменните строежи под водата в езерото Титикака. Според категоричния коментар за находките край Бимини на Аарон Дювал, президент на Дружество за египтология и на музея в Маями, точно такива находки били очаквани. Той заявява: “Тези находки отговарят не само на предсказанията, направени от Едгар Кейси, но и на писанията на Платон”.

Знам че винаги има какво да се каже приятелю,но с тези открития не се занимават учени от БАН,НАСА или Кеймбридж,а както казах и другаде- жълтата преса и литература (за съжаление!)- вярвам това да ти е направило впечатление.
цитирай
29. kolevn38 - Едгар Кейси не е бил гадател и баятел.
08.09.2016 18:36
И много точно е посочул къде се е намирала Атлантида, защо е загинала цивилизацията на атлантите и къде са се разселили те - в Египет, днешна Баския и Латинска Америка. Пътят Бимини, ако ти говори нещо - това е част от доказателството. Има книга, в която е описано всичко каьано от Кейси за Атлантида. Писана е от единия от синовете му. Прочети я.
цитирай
30. shtaparov - И много точно е пос...
09.09.2016 16:30
kolevn38 написа:
И много точно е посочул къде се е намирала Атлантида, защо е загинала цивилизацията на атлантите и къде са се разселили те - в Египет, днешна Баския и Латинска Америка. Пътят Бимини, ако ти говори нещо - това е част от доказателството. Има книга, в която е описано всичко каьано от Кейси за Атлантида. Писана е от единия от синовете му. Прочети я.

Е,чак толкова точен не е бил,макар да има някои верни неща в казаното от него. Баските например са дошли от Припонтийския регион- той е тяхна прародина а не средата на океана. А ако е имало нещо в средата на Атлантика,не е имало начин то да е било Атлантида по съображенията,които споделих в самата статия,а нещо друго и да го кръщаваме точно с името "Атлантида" е първосигнална реакция проявена не от самия Кейси,а от средновековните тълкуватели на Платон,които по погрешка са кръстили океана "Атлантически".
цитирай
31. elenapeeva - Страхотна разработка, поздрав...
12.09.2016 06:46
Страхотна разработка, поздравления за задълбочения труд, който си положил! Преди ми беше доста объркана информацията за Атлантида, но от статията ми се изясниха много от въпросите, на които нямах отговор-благодаря!
цитирай
32. tryn - Здравейте, Щапаров!
12.09.2016 09:14
Прочетох с интерес и задоволство и останах зашеметена от толкова много факти, систематизирани, аргументирани и поднесени в достъпна за масовия читател форма.
Мога само да благодаря и да се поклоня пред дълбоките познания, пред таланта Ви
и пред благородната воля да докажете една истина, към която човечеството търси път от векове...

Бъдете благословен!
цитирай
33. shtaparov - Страхотна раз...
12.09.2016 19:07
elenapeeva написа:
Страхотна разработка, поздравления за задълбочения труд, който си положил! Преди ми беше доста объркана информацията за Атлантида, но от статията ми се изясниха много от въпросите, на които нямах отговор-благодаря!

Благодаря ти за отзива- и аз открих при теб много неща,които ме възхитиха!
цитирай
34. shtaparov - Прочетох с ...
12.09.2016 19:09
tryn написа:
Прочетох с интерес и задоволство и останах зашеметена от толкова много факти, систематизирани, аргументирани и поднесени в достъпна за масовия читател форма.
Мога само да благодаря и да се поклоня пред дълбоките познания, пред таланта Ви
и пред благородната воля да докажете една истина, към която човечеството търси път от векове...

Бъдете благословен!

Дал Бог добро Eлице- на теб и на целия ни народ!
цитирай
35. mariniki - възхищавам се...
12.09.2016 23:06
на постингите Ви, на Вашата ерудиция и познания...
Благословен сте... благодаря Ви...
цитирай
36. shtaparov - ...на постингите...
13.09.2016 19:44
mariniki написа:
на постингите Ви, на Вашата ерудиция и познания...
Благословен сте... благодаря Ви...

Просто използвам знанията си за доброто на България и Българите,като се старая да спазвам научните принципи в своите изследвания.
цитирай
37. born - Темата е безкрайно интересна и вълнуваща !
13.09.2016 21:46
В супераналитичното Ви изложение намирам много логика и никакво манипулиране на изложените факти, а едно творческо и задълбочено изследване на съществуващите знания по въпросите, вълнуващи света вече хиляди години. Благодаря за чудесно поднесеното познание. Почитания !
цитирай
38. shtaparov - В супераналитичното Ви изложение ...
14.09.2016 21:30
born написа:
В супераналитичното Ви изложение намирам много логика и никакво манипулиране на изложените факти, а едно творческо и задълбочено изследване на съществуващите знания по въпросите, вълнуващи света вече хиляди години. Благодаря за чудесно поднесеното познание. Почитания !

Можех да добавя още няколко неща към този текст,но ограничения обем на статиите в Блог.бг осуети тези намерения и ме принуди да не се разпростирам много извън онова,което вече съм написал.
цитирай
39. born - Жалко наистина, но да се надяваме да продължите темата !
14.09.2016 22:26
shtaparov написа:
born написа:
В супераналитичното Ви изложение намирам много логика и никакво манипулиране на изложените факти, а едно творческо и задълбочено изследване на съществуващите знания по въпросите, вълнуващи света вече хиляди години. Благодаря за чудесно поднесеното познание. Почитания !

Можех да добавя още няколко неща към този текст,но ограничения обем на статиите в Блог.бг осуети тези намерения и ме принуди да не се разпростирам много извън онова,което вече съм написал.

цитирай
40. shtaparov - (Жалко наистина,но да се надяваме да продължите темата)
15.09.2016 18:53
born написа:
shtaparov написа:
born написа:
В супераналитичното Ви изложение намирам много логика и никакво манипулиране на изложените факти, а едно творческо и задълбочено изследване на съществуващите знания по въпросите, вълнуващи света вече хиляди години. Благодаря за чудесно поднесеното познание. Почитания !

Можех да добавя още няколко неща към този текст,но ограничения обем на статиите в Блог.бг осуети тези намерения и ме принуди да не се разпростирам много извън онова,което вече съм написал.

Не мога да обещая това на всяка цена: по-скоро ще опитам с течение на времето да съкратя това-онова от вече готовата статия и да направя някои кратки добавки в нея. Друга интересна информация по тази тема ще откриете в http://budha2/history/2015/06/07/diadovo-e-bylgarskata-atlantida.1367107 .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816788
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136742
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи