Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2016 18:54 - БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД НА ТРАКИЙСКИТЕ ИМЕНА РЕЗОС,КОТИС,СИТАЛК И РЕМЕТАЛК
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 13734 Коментари: 14 Гласове:
39

Последна промяна: 14.12.2016 23:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД НА ТРАКИЙСКИТЕ ИМЕНА РЕЗОС,КОТИС,СИТАЛК И РЕМЕТАЛК


    Странно ще бъде за много хора да чуят,че тези особено звучащи имена имат Български произход,но това бе установено от "Анализа" категорично и не бива да бъде укривано от хората. Напълно е логично народ като Траките.който е говорел древен диалектен вариант на Българския език да е кръщавал своите владетели с Български,а не с чужди имена. Традицията при тях не е по-различна от онази при хората,които покварената от червените фалшификатори историческа наука наричаше "пра"-Българи: Траките кръщавали царете си с имена на Български богове.

  Сега на мнозина може да се стори,че не е било никак трудно да се установи окончателното значение на тези прочути Тракийски имена,но това съвсем не е така. Трудности тук създаваше същия проблем,който пречеше за разтълкуването на старите Български имена: липсата на точно систематизирана концепция за езика и за идеите,които са били вложени в тях.

  Днес обаче по волята Божия тези трудности са преодоляни и няма никакви пречки споменатите имена да бъдат разтълкувани,понеже Езиковата археология откри сериозен брой различни имена на всеки един от Седемте основни Български богове. Всеки бог имал значителен брой алоними (различни или приличащи си единосъщни имена) по една проста причина: вярата в него и в останалите езически богове е изповядвана от дедите ни в продължение на хиляди години,през което време народът ни създавал все повече и повече техни епитети и названия.

  И тъй,значението на указаните Тракийски имена е следното:

1. Резос= Рез-ос (Рез-из) т.е. Ръз из (Хръз из,Из Хърз). Значение: "Произтекъл из (от) Слънчевия бог",сиреч "Потомък на Дионис". Слънцето както знаем е дневно проявление на Всебога Дионис,затова статутът на цар Резос е бил извънредно висок- бидейки от рода на този велик бог,той бил от рода "Дуло",който е самия род на Дионис (Дилонис= Дулонос,Носещ ритон).

image

image
  Сродни на това Тракийско име са днешните Български лични и селищни имена Ризо (виж фам. Ризови), Арсо (= Харсо,Хърсо), Хръз (Добромир Хръз или Хриз), Ръсово (наше село,чието друго име е Хърсово), Разград (със старо име Хръзград), Резо (от което е името на село Резово и на минаващата през него река,наричана Резовска река), Расате (Хръзате= Слънчевия) и пр. както и "славянското",т.е. Българското име на Слънчевия бог Хорс,наричан още Хорз,Хърз и Хръз.

2. Котис= Кот-ис,Кот-из (Кут-из,Из Кут). Значение: Произтекъл из (от) Сатурн или "Потомък на Сатурн-Дионис". Както вече знаем,Кут е едно от имената на Сатурн в древната Българска митология а Сатурн бил считан за нощно проявление на Дионис което означава,че Котис също е от Дионисовия род и е сродник на владетелите от рода Дуло.

image

image

image

image
image
  Разликите в окончанията "-ОС" и "-ИС" на имената Резос (Рез-ос) и Котис (Кот-ис) може да бъдат обяснени по три начина:

1. Окончанието "-ОС" е сложено от гърците,а Траките са произнасяли името като Рез,Резъ (Резо,Ризо) или Резис.
2. Проява на диалектна езикова особеност,според която отделните Тракийски (Български) племена изговаряли някои свои общи думи с по-големи или по-малки фонетични отклонения.
3. Развитие на тракийския Български език за близо 800-те години,които делят единия цар от другия.

  Остатък от царското име Котис е нашето лично име Котуз (= Котюс),засвидетелствано във "Волжка" България и в северната част на Дунавска чрез фамилиите Кутузови и Котузови. Сродни на него са и днешните Български имена Коте (оттам фам. Котеви), Кути (фам. Кутеви,Кутини,Кутиеви), Кутинчо (виж фам. Кутинчеви), Кито (фам. Китови), Катя (Кутя), Китан (=Кутин) и пр.

3. Ситалк= Сит-талк (Сет-тълк). Значение: Тълкувател (Върховен жрец) на Сет (Сит,Сат) т.е. на Сития (Засищащия) бог с други думи на Сатурн (Бога Сит или Сеят- Бога на засищането и на посевите). Този бог освен това е Сатин (Ситен,Сетен),понеже е най-малкия бог и е сетният (последният),който затваря цикъла на "Розетата от Плиска",за да вдъхне живот на Световния бог и да го възкреси. Имената Сет (Сеят,Сит,Сад,Съд) и Кут (Кат,Кот,Кад) са единосъщни поради прехода С-К ("Сатем"-"Кентум"),който в древна България бил ежедневие понеже дедите ни ползвали както едните,така и другите форми на имената и нямали онези строго определени предпочитания само към "Сатем" или само към "Кентум" формите,които имат обособените по-късно народи. Затова границата между тези форми минава именно през нашите земи,като другите "славянски" народи остават в сферата на изоглосата "Сатем":

image
  Проучванията навеждат на мисълта,че двусъставното име Ситалк е образувано на местна почва и не могло да получи по-широко разпространение извън царската общност,която го употребявала поради краткото време,в което е използвано. Въпреки това сродни на него имена в Българския език има,но те са възникнали заради култа към същия бог,на който се кланяли Тракийските (Българските) царе. Такива имена са Соте (Сотъ,Сатъ), Сотир (Сот-Ар,Сатурнов човек), Сито (лично име,на което е кръстено село Ситово), Ате (виж фам. Атеви) от редуцираната форма (С)ате, Стойо (=Стой) от думите Сет-той и Седой (Съдой), Стоян (Стоин,Седоин,Седин т.е. Съдин) и пр.

image
  Името или по-точно титлата Тълкувател на Сит (Жрец на Дионис),носена от Ситалк не гарантира,че той е от рода Дуло: той спокойно може да е от друг царски род и да е придобил тази "име-титла" по заслуги. Имената на негови потомци и сродници обаче,наричащи се Котис,Садок и Спарадок говорят,че той също е потомък на Сатурн-Дионис което значи,че е имал тясна роднинска връзка с рода Дуло,макар да не е обслужвал Великия Дионисов храм на върха на планината,а някой друг по-малък от него.

4. Реметалк= Реме-тълк (Рама тълк,Брама тълк,Време тълк). Значение: Гледащ напред и назад във времето Тълкувател (Върховен жрец) на Брама (Брoма,Хрома,Рома,Рама) т.е. на Дионис,от чието име произлиза старо-Българската дума "Рамен" (= Рамин,Брамин),означаваща "Силен". Думата "Силен" навежда на същата мисъл,понеже означава Солин (Слънчев). Брама (Рама) е едно от имената на Сатурн-Дионис (Владетеля на времето),чието дневно проявление е Слънцето.

image
image image
  Това двусъставно име също е ползвано за кратко от някои наши владетелски династии но е дискредитирано поради тясната колаборация на повечето техни представители с римляните,затова не се откриват значителни следи от него,останали в старите Български земи. Да си тълкувател (Върховен жрец) на Дионис по онова време носело извънредно висок престиж но аз мисля че не може да се мисли еднозначно и по този въпрос.

  Впрочем Бесите след своето Второ въстание от 11 г. пр. н.е. били принудени да изоставят Великия кръгъл храм на Дионис заедно със своите жреци и отишли към днешна Украйна,минавайки през Добруджа и Прикарпатието,а от там след няколко века ги върнали обратно Волег,Драгон,Кубер и Аспарух. Така истинските жреци и тълкуватели на Дионис възвърнали своите хилядолетни земи,водени от Рода Дуло а фалшивите,които Рим назначил на тяхно място,постепенно се християнизирали и накрая- ромеизирали. Име "Роймедал",което е досущ като тяхното обаче останало в земите на днешна Холандия- земята на Хайландите (Хайланд-Арите т.е. Колендарите,Хайландурите [Алан-гурите]).

  Това означава,че назначените от Рим жреци на Дионис,които били Сапеи (Шопеи,Шопи) не са имали престижа на ония Беси (Веси,Въси),които ослужвали култа към Дионис в течение на хиляди години преди тях и принадлежали към неговия род. Че Бесите и Рода Дуло са едно и също нещо личи по техните названия: ДУЛО означава буквално РИТОН а в преносен смисъл- ДИОНИС което значи,че владетелите от Рода Дуло са преки Дионисови потомци,съответно- негови жреци. Етнонимът БЕСИ пък означава Веси (Въси),ще рече "ПЛЕМЕТО НА НАВЪСЕНИЯ БОГ",който разбира се е Богът на войната Марс-Арей,сиреч отново Дионис. Народи на Универсалния (Великия) бог Дионис са Марсовите племена,начело на които стояли разбира се Богарите (Баг-Арите,Бакх-ората или Народът на Бакх-Баг-Бог),чието име Болгари или Волгари е значело Велк-Ари (Великите Марсови,Хората на Великия бог),но и Волог-Ари (Племето на Вологес,сиреч Народът на Дионис или Изконните Дионисови жреци).

  Тракийското име Вологес,обичано от жреците на великия бог е почти идентично с името Волег (Волег плюс гръцката наставка "-ес"),което носел един Български владетел през 538 г.,а това не може да е случайно. Затова можем да считаме,че етнонимът БЕСИ (ВЪСИ т.е. МАРСОВИ) е единосъщен с етнонима БОГАРИ (ВОЛГАРИ),понеже двата имат едно и също значение- НАРОДЪТ НА ВЕЛИКИЯ МАРС-АРЕЙ (ДИОНИС). От тук можем да изкажем още едно мнение- че името Волег е значело просто Велик (Великия бог) който е разбира се Дионис,а Вологес е значело Веле-Гос (Великия Господ,Великия Сатурн-Дионис) и Волег-из (Произлязъл из [от] Великия [бог].

    Цар Реметалк става Велик Дионисов жрец,без да принадлежи към неговия род. Сапеите в крайна сметка се сродили с Бесите от рода Дуло но се приобщили към римската вяра,докато истинските жреци и потомци на Дионис през това време заживели свободен живот в земите,наречени от тях "Велика България" (= "България на Великия бог" или "Обединена България"). Начинът,по който се изписвало неговото име (Ройметалк) се обяснява с диалектна особеност на Българския език,в която думата "Време" е произнасяна като "Врейме" или "Врьеме",а Ройметалк= Врьеметълк или Врейме-тълк.

  Ето как се установява,че в далечното минало народът ни е имал такива невероятни и велики възходи,каквито никой от днешните потиснати и прекършени Българи не може дори да си представи. Те обаче са факт- като водачи на езическата,а после на Арианската и на Православната вяра дедите ни,бидейки Хора на Бог (Бакх,Дионис) отваряли вратите на света пред себе си и се сдобивали с такава сила,пред която НИКОЙ друг народ не можел да устои. Тази сила в крайна сметка си отишла- надявам се не завинаги- в резултат на религиозни реформаторства и вътрешни разцепления,но споменът за нея се запазил жив до наши дни за да пробуди великия Български дух,който да поведе човечеството към нови и никога непостигани висини.





Гласувай:
40


Вълнообразно


1. indiram - Здравей, Щапаров!
29.07.2016 22:56
...
По втората думичка КОТИС - в Родопа има думата КУТЯ - отглеждам дете, държа на ръце или в скута рожбата...

За картинките - на първата виждам надпис ДИОМЕДЕС (горе вдясно) и друг вдясно от колелото, почти в центъра - ГРЕКОс/ГрекоЙ или Срекос/срекой... и трети запис/надпис - 1333.КГ - три пъти/коти.
...
Поздрави!
цитирай
2. shtaparov - . . . По втората думичка КОТИС - в Р...
30.07.2016 00:07
indiram написа:
...
По втората думичка КОТИС - в Родопа има думата КУТЯ - отглеждам дете, държа на ръце или в скута рожбата...

За картинките - на първата виждам надпис ДИОМЕДЕС (горе вдясно) и друг вдясно от колелото, почти в центъра - ГРЕКОс/ГрекоЙ или Срекос/срекой... и трети запис/надпис - 1333.КГ - три пъти/коти.
...
Поздрави!

Здравей,Инди. "Кутя" значи "Кътя" (Кътам,Чувам,Отглеждам) и произлиза от името на същия бог,от който произлиза името КОТИС т.е. от Сатурн. Другия пък надпис всъщност не е "Грекос",а Д.Резос (Династ Резос). Поздрави и за теб!
цитирай
3. born - Уважаеми приятелю
30.07.2016 00:12
Това, че не коментирам по темите, които излагате, се дължи единствено на моята некомпетентност. Мисля, че това, което е написано тук /и в предходните постинги/е твърде меродавно и убедително. За базирането спрямо научните доказателства не говоря поради това, което написах по-горе. Харесва ми Вашия аналитичен патриотизъм и го споделям. Адмирации.
цитирай
4. indiram - ...
30.07.2016 01:21
КЪТЯ -
Какво казват у Родопа - Къте-къте-къте/Къти-къти-къти (получава се някакъв троен ритъм) - призовават, примамват Козите, а за дето пъргаво се катерят по баирите и скалите, наричат ги и кЪтерини или катерини...
И пак сме при Дионис/Сатурн, изобразяван и като похотлив Козел, с рога, а не шут(без рога)... А, шут - сут - кут, пак същия бог.

Кът - недоимък, малко, липсва, няма,
Къткам - значи скривам дълбоко, пазя в сърцето си и още много...

Поздрави!

Аха, видях Д РеСос - Д Резос.
Делта, която пишат като триъгълниче, ама малко са го разкривили и недописали, та ми се видя като Гама. Но, защо тия древни елино-гърци, имат буква Зита, а са написали с буква Сигма - хитрували са - за разбиване са им митовете!
цитирай
5. zaw12929 - Добре, че ви има неуморни български ...
30.07.2016 16:14
Добре, че ви има неуморни български търсачи на исторически факти с които се гордеем! Поздрави!
цитирай
6. shtaparov - Това, че не коментирам по темите, ...
30.07.2016 16:55
born написа:
Това, че не коментирам по темите, които излагате, се дължи единствено на моята некомпетентност. Мисля, че това, което е написано тук /и в предходните постинги/е твърде меродавно и убедително. За базирането спрямо научните доказателства не говоря поради това, което написах по-горе. Харесва ми Вашия аналитичен патриотизъм и го споделям. Адмирации.

Благодаря приятелю: според мен всяко научно твърдение,което не може да бъде доказано не е достатъчно научно и подлежи на критика или преразглеждане. Затова се старая така да изпипвам работите си особено напоследък,че да няма никакъв шанс те да бъдат разкритикувани с научни средства.
цитирай
7. shtaparov - Добре, че ви има неуморни български ...
30.07.2016 16:57
zaw12929 написа:
Добре, че ви има неуморни български търсачи на исторически факти с които се гордеем! Поздрави!

Поздрав и на теб- България се нуждае от хора като нас,които да се борят за възвръщане на старата й слава и да я измъкнат от безвремието,в което я вкараха чуждите влияния.
цитирай
8. shtaparov - КЪТЯ - Какво казват у Родопа - К...
30.07.2016 17:03
indiram написа:
КЪТЯ -
Какво казват у Родопа - Къте-къте-къте/Къти-къти-къти (получава се някакъв троен ритъм) - призовават, примамват Козите, а за дето пъргаво се катерят по баирите и скалите, наричат ги и кЪтерини или катерини...
И пак сме при Дионис/Сатурн, изобразяван и като похотлив Козел, с рога, а не шут(без рога)... А, шут - сут - кут, пак същия бог.

Кът - недоимък, малко, липсва, няма,
Къткам - значи скривам дълбоко, пазя в сърцето си и още много...

Поздрави!

Аха, видях Д РеСос - Д Резос.
Делта, която пишат като триъгълниче, ама малко са го разкривили и недописали, та ми се видя като Гама. Но, защо тия древни елино-гърци, имат буква Зита, а са написали с буква Сигма - хитрували са - за разбиване са им митовете!

Козелът е едно от свещените животни на Дионис- затова Кукерите често носят маски с кози кожи и рога. А думата КЪТ си означава директно КУТ (Скрито,Потайно място в недрата на Сатурн т.е. някъде под земята),понеже Скрит= Закрит (За-Крът),в което основната дума е Крит или Крът,означаваща... Кът (т.е. Кут),но с добавено "Р"!
цитирай
9. katan - Поздрави и възхищение, приятелю!
31.07.2016 17:19
АНАЛИЗЪТ разкрива много тайни, дълбоко КЪТАНИ от историци, не само наши.
Когато чета твоите "разкрития" и обяснения, неизменно се връщам моята баба Катя, която е родена и израсла в гръцката част на Македония. Тя до края не говореше "правилен" български език, а някакъв много странен диалект, който в последствие и аз се научих да й разбирам.
На въпроса на татко, когато се върнеше от работа, а ние седяхме под крушата: "Какво правите, маи?", тя неизменно отговаряше: "КУТИМ СЯ с дятето."
Все си мисля, че Родопите и Македония са едно цяло, но сигурно не съм права или само донякъде.
Освен това по онзи наш край са наричали козите по особен начин, който вече не си спомням. Като питах баба какво е това тя ми отговаряше "Такво с рога" и ми показваше нагледно. После татко ми казваше, че това са кози, които те са имали много, но самата дума не я помня.
Загуби ми се ищаха за история, който имах преди, но виждам, че не ме е напуснал съвсем.
Благодаря ти!

цитирай
10. shtaparov - АНАЛИЗЪТ разкрива много тайни, ...
31.07.2016 23:52
katan написа:
АНАЛИЗЪТ разкрива много тайни, дълбоко КЪТАНИ от историци, не само наши.
Когато чета твоите "разкрития" и обяснения, неизменно се връщам моята баба Катя, която е родена и израсла в гръцката част на Македония. Тя до края не говореше "правилен" български език, а някакъв много странен диалект, който в последствие и аз се научих да й разбирам.
На въпроса на татко, когато се върнеше от работа, а ние седяхме под крушата: "Какво правите, маи?", тя неизменно отговаряше: "КУТИМ СЯ с дятето."
Все си мисля, че Родопите и Македония са едно цяло, но сигурно не съм права или само донякъде.
Освен това по онзи наш край са наричали козите по особен начин, който вече не си спомням. Като питах баба какво е това тя ми отговаряше "Такво с рога" и ми показваше нагледно. После татко ми казваше, че това са кози, които те са имали много, но самата дума не я помня.
Загуби ми се ищаха за история, който имах преди, но виждам, че не ме е напуснал съвсем. Благодаря ти!

Под "Кутим ся"дедите ни несъмнено са разбирали "Кътаме се" (Скатаваме се,Крием се) понеже Кут (Кът) е Скрития бог- Онзи,когото не можеш да видиш заради това,че е скрит под земята.
цитирай
11. leonleonovpom2 - Поздрави, приятелю!
01.08.2016 10:14
Запазвам си правото за по-обстоен коментар по- късно!
Но така или иначе, мненията ни по въпроса са прекалено близки
Черно, бяло, жито идват в езика ни от траките
Това са три основни думи в езика, без които той не може!
Не може и в Българския да дойдат от някакви второстепенни или отмрели племена, за каквито смятат тракийските при"идването" на Аспаруховите Българи!?
Хубав ден ти желая!
цитирай
12. shtaparov - Запазвам си правото за по-обстоен ...
01.08.2016 16:22
leonleonovpom2 написа:
Запазвам си правото за по-обстоен коментар по- късно!
Но така или иначе, мненията ни по въпроса са прекалено близки
Черно, бяло, жито идват в езика ни от траките
Това са три основни думи в езика, без които той не може!
Не може и в Българския да дойдат от някакви второстепенни или отмрели племена, за каквито смятат тракийските при"идването" на Аспаруховите Българи!?
Хубав ден ти желая!

Не стига това приятелю а и етнонимът Българи (Богари,Бог-Ора),както се очертава,освен "Хората на Бог" е означавал и "Хората (Народът) на Бакх (Дионис)"!
цитирай
13. indiram - Здравей, Щапаров!
03.08.2016 23:16
...
може би, връзка с първата думичка РЕЗОС... но, въпросът ми е за думата РИЗА?!

Виждам (по-горе, коментар 12) - "Хората (Народът) на Бакх (Дионис)"! -
- и, се сещам/асоциация за селските (градовете да не се надуват, щото първо са били села) кръчми, които народът наричаха Хоремаг...

Поздрави!
цитирай
14. shtaparov - . . . може би, връзка с първата дум...
04.08.2016 00:24
indiram написа:
...
може би, връзка с първата думичка РЕЗОС... но, въпросът ми е за думата РИЗА?!

Виждам (по-горе, коментар 12) - "Хората (Народът) на Бакх (Дионис)"! -
- и, се сещам/асоциация за селските (градовете да не се надуват, щото първо са били села) кръчми, които народът наричаха Хоремаг...
Поздрави!

Намирам,че думата Риза (част от облеклото) е означавала Вриза (Влиза,с прех. Р-Л) т.е. Дреха,в която трябвало да влезеш за да я облечеш. В такъв смисъл,приликата с думата Резо е по-скоро случайна отколкото умишлена. Нещо повече: Риза дори си е значело направо Лиза- древна Българска дума,която откриваме в днешните двусъставни форми Влиза (Во-лиза),Слиза (Съ-лиза) и пр.,чийто начален произход е от думата Лаза (Лазя).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4802658
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136408
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи