Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2016 19:24 - СВЕТОВНИЯ БОГ НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ СТОИ В ЦЕНТЪРА НА "РОЗЕТАТА ОТ ПЛИСКА"
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 28476 Коментари: 29 Гласове:
52

Последна промяна: 29.08.2016 16:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
СВЕТОВНИЯ БОГ НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ СТОИ В ЦЕНТЪРА НА "РОЗЕТАТА ОТ ПЛИСКА"


    Българите са имали Световен бог- това личи пo "Розетата от Плиска",в чийто център се намира йероглифът ІYI. Този йероглиф е изписан не само върху нея,но и на много други места което означава,че богът чието име обозначава той е бил особено важен за дедите ни. Йероглифът IYI твърде отдавна прави впечатление на учените,които се мъчат да го разгадаят но уви неуспешно. Седемте лъча на "Розетата" обаче,които обозначават Седемте главни Български богове говорят,че в центъра на Розетата може да стои само всеобщия Световен бог,който обединява Седемте богове в едно цяло и ги "сглобява" в един всеобщ Световен бог.

  Световния бог е Главен бог на Българите,а името му разбира се е Свят (Савят,Сават). Главния Български бог Сава,за който говори още през XIX в. Раковски е именно Сават (Съвят,Свят). Бога Свят е Свет (Светен,Свещен,Светъл) и Съвят (Съвет,Съветник,Съветващ),а също Сава (Слава- с добавено "Л"). Богът Сават е още Кават (Коват) или Бога-Ковач,който кове съдбите на боговете и хората. Той владеел света преди всички други и от него се родили боговете,света и човечеството. Пораждането обаче било необикновено- Световния бог бил седмоединен и в началото на времето се превърнал в седем отделни богове,заради което лъчите върху "Розетата" са седем. Това означава,че Световния бог на Българите е Дионис.

  Идеята за Световния бог не е никак чужда на древните народи,които добре знаели кой стои в центъра на "кръга",образуван от Седемте основни богове. Това личи в едно старо изображение,съобразено с откритите в библиотеката на вавилонския цар Ашурбанипал артефакти:

image


  В него (отляво) виждаме Седемте основни Български богове,представени като човешки фигури с различни атрибути. В центъра между тях обаче има една ОСМА ФИГУРА,която не е нищо друго освен Световния бог или Всебога,
изобразен с иконографията на Сабазий (Великия бог)- именно той е Дионис.
    Според "гръцките" (т.е. Тракийските) легенди титаните убиват късния Дионис и го разкъсват на седем части,а после го изяждат. Той обаче е съживен (възкръснал) благодарение на сърцето му,което титаните не успели да погълнат,като частите му са сглобени от Деметра (Деа Матра,Дева Матера,Майката Божия),а възкръсналият Дионис гарантира възкресението на хората (виж "Озирис vs Дионис или стълбата на боговете" от 02.11.2010 г. с автор d3bep.blog.bg). Седемте лъча на Розетата или седемте богове върху нея са всъщност седемте части,на които е разкъсан Всебога Дионис,намиращи се в своеобразно седмоединство помежду си което означава,че в центъра на "Розетата" е именно Дионис (Световния бог) а името,изписано с йероглифа IYI е едно от неговите имена.

image

image

image
  Дионис e Главен (Световен) бог на Траките,понеже бил бог на доброто и злото,на светлината и тъмнината,на бялото и черното,на живота и смъртта,на войната и мира. Той бил едновременно бог на светлината (Слънцето) и тъмнината (Сатурн),понеже Слънцето е дневно проявление на Дионис а Сатурн- нощно. Затова Траките имали божество,наричано Суетлин (Светлин) сиреч Светин (Светан),от което идва днешното Българско име Цветан. Митовете за Дионис са описани от Павзаний,Прокул,Диодор Сицилийски и други антични автори,а седемте лъча на Розетата идеално съвпадат със седемте части,на които го разкъсали титаните. Култа към Дионис се разпространил от Британия и Испания до Индия и Тарим- затова следи от единството на Седемте богове ще намерим на много места в Стария свят.

   Оригиналната легенда за частите,на които бил разкъсан този бог обаче я помнели само древните Българи- хората,които издигнали Дионис за цар и след смъртта му го обожествили. Затова боговете в Розетата от Плиска не са подредени в оня ред който му придаваха досегашните изследователи,а в правилния и математически точен Дионисов цикъл което показва,че Българите са дали на света този бог и останалите седем богове,затова до Х-XI в.сл.Хр. единствено те са знаели начина,по който се подреждат боговете върху Розетата.

  Световният Български бог е Дионис,понеже е Свет (Бог на светлината и на Слънцето),а също Савят (За-Вят,За-Вед,Богът преди Вед),т.е. Богът преди Марс. Богът преди Марс е разбира се Сатурн- той е основно проявление на Световния бог,родоначалник и изначалие на боговете. Зевс-Юпитер може да е цар и водач на боговете,но техен родоначалник е Сатурн-Дионис: без него нямаше да има Зевс както личи от "гръцката" митология,в която Кронос (Крон т.е. Сатурн) е бащата на Зевс-Юпитер. Че Дионис е Слънце (светлина) и Сатурн (тъмнина) едновременно личи от произведенията на Макробий,според когото Слънцето е дневно а Сатурн- нощно проявление на Дионис. Богът Вяд (Вьед,Вед) пък е Марс (Арес) и Дионис едновременно,понеже е богът на Ведическите племена,които завладели Индия и се прочули с името Арийци.

  Арийците както разяснихме по-рано са Арейци (Хората на Арей т.е. на Арес-Дионис),а военните функции на Дионис личат по това,че той завладял Индия със сила и носел Тирс (Трис,Трес),с който трескал (тряскал) враговете си по време на конфликт.

                          Дионис покорява Индия- римска мозайка
image
   Нашествието на Дионис в Индия и нашествието на Арийците (Арейците) в Индия са две имена на едно и също събитие- няма други събития в Индия по онова време,които да могат да се отъждествят помежду си освен тези. Те съвпадат като хронология и последици,а в края на нашествието ядрото на Дионисовите армии останало в Бактрия (Бакатурия,Багатурия,Памир),което обяснява присъствието на Българи в Памир през по-късните времена.

  Езикът на Ведическите племена е архаичен Български- не гръцки от което следва,че Арите (Ората,Арийците) не са били гърци и никакви други освен Българи. Това е така,защото техния бог Вед (Вяд) е Марс,който носел още имената Ведин (Водин- Бог на водите) и Один (Водан,Вотан). Именно той е богът Адин (Един) или Той Самият (Сама бога,Първия след Сатурн),на когото е кръстена Българската година Сомор (Сам-ор,Сам-Ар,Сам Яр). Именно Марс е Тракийският Херос (Ерос,Арес,Йерос,Хер-из)- любимия Всебог на древните Тракийци,както и Орфей (Орвей,Яровей,Яровий). Той пък не е нищо друго освен "славянския" Яровит (Яровод,Яро-вод,Ярей вожда).

  Главният бог на древните Българи разбира се е Главен (Клавен,Клавин),откъдето иде неговия епитет Славин (Славен),а  също епитета Кавен (Ковин,Бога-Ковач). Богът-Ковач е Хефест (Кевест,Кевещ,Ковещ),а също и Кабир (Кубер),защото Кубер (Кубера,Кувер) е още Ковар (Ковящия бог)- пряка еманация на Дионис. Затова Великите Самотракийски богове т.е. Кабирите са четири: понеже Дионис-Свентовит бил бог с четири лица,а четирите му лица били четиримата Дионисовци,за които говорят римските писатели.

  Българския главен бог е още Кубар и Купар (Куп-Ар,Съвкупният бог). Той е Капар (Кап-Ар,Капата на боговете) и Субар (Събир: прех. К-С)- Бог на урожая,плодородието и събирателството. Богът Субар е Сувар (племенния бог на Суварите),Савар (Сава-Ар),Савир и Север: Богът на севера,а неговото име носят римския император Север,Българските князе Севар и Кубер както и мнозина други. Той е Сатурн (Сатрун,Сатрин- Богът на Сатрите т.е. Сатирите),значи той е богът и на Катирите (Катарите),които са Чдар Българ (Чидар Българ,Кидар Българ) или същите онези Кидари,които са споменати в Библията. Едни от тях още в древността останали в Близкия изток като колонизатори,а другите били отведени от Дионис към Средна Азия,където добили името Кидарити.

  Сатурн е Дионис,защото Сатирите са Съдари (Съд-Ари,Хората на върховния съдник),а Сатурн е Сатрин- Богът на Сатрите (Сатирите). Техния бог Дионис носел много имена,едно от които е Сат (Съд),друго- Сит (Засищащия бог) а трето- Сет (Сеят: Засяваващия бог,Богът Родоначалник). Затова в Индия Дионис бил наричан Бромий (Брома,Брама,Рама) и Хромий (Хромия бог),а Хромия бог е Крон (Хрон,Хром) и Хран (Бог на храната и прехраната),на когото е кръстен великия Български княз Крум (Крун,Крон). Той е още Корон (Короната на боговете) и Каран (Чаран,Чърен) сиреч Чрон (Чрън,Црън),затова свещен цвят на Сатурн е именно черният. Дионис е също така Бел (Вел,Великия бог) и Хел (Кол,Коло,Соло),ще рече Солънце (Слънце,Соличе- без носовката) и Сонце (Конце,Конец) понеже е началото и края,доброто и злото,живота и смъртта,деня и нощта.

  Затова Световния бог Савят (Сават,Съвят) е още Сиват (Живат,Живот),Шива (Сива,Жива) т.е. Жива бога,но също Марс (Март,Морт),Марш (Мърш,Мърша)
 и Свентовит (Световод,Водача на света) у "славяните" (Волжките Българи). Световния бог е Мир ("Господар" на персийски език,"Свят" на руски),което означава Мил (Мал: с прех. Р-Л) т.е. Мала бога или Сатурн. Сатурн-Дионис е Малък,защото е скъсен (нарязан на части) и куц (къц,клъц= "Накъцан,Накъсан,Накълцан"),каквото име носел княз Маламир (Мало-мир,Мало-мил,На Малкия бог мил).

  Сат (Сет,Сатурн) пък е Кут (Чут,Кутр) и Кът (Малкия бог),заради когото днес ползваме израза "Много е кът" за стока,която е много малко и не достига. Той е Чет и Черт (Богът на четмото и писмото),наречен от християните "Чорт" за да бъде очернен. Богът "Чет" (Сет,Сат) бил Чест (Честност) и Чист (Бог на чистотата и честта,Бог на неопетнените и неопозорените от срамни дела),Чед (Бог на чедата т.е. на малките деца) и Бог на Истината (Ситината,Сатината),от когото гърците се страхували и срамували. Великия Световен бог обаче е тъждествен с бога Пан (Пун,Плън,Пълен),който е бог на урожая и на пълните хамбари,затова с думата "Пан" гърците обозначавали своето понятие за "Всичко" (виж думите Пандемия,Пантократор,Пантюркизъм,Панславизъм и пр.).

  Бога Чут т.е. Сатурн е още Чад (Очаден) и Кад (Окаден),понеже е бог на подземното царство а свещения му цвят е черният. От него иде думата Сатана (Сатина,Сатинъ,Сатурнов),но Сатаната не е просто Сатурн (Нощния Дионис) а Световния бог или Целокупния Дионис,от който монотеистите толкова много се бояли,че очерняли името му и го превръщали в символ на злото. Това личи от факта,че Сатаната е изобразяван като кукер с козина,опашка и рога,а другото му име- Луцифер означава Лъчефор (Лъченосен),понеже е алоним на Слънчевия бог (Дневния Дионис). Той бил още много и много неща но сега ще се спрем върху името,с което е споменат върху Розетата от Плиска.

   Най-важния бог на древните Българи е обозначаван със знака IYI,което не се чете "Йуй" както им се струва на първите негови изследователи,а по съвсем друг начин. Примерът на великия изследовател Петър Добрев с думите Йуви и Ефе (Еве) за жалост не върши работа,понеже Йуви е Йово т.е. Юпитер,а Ефе (Еве) е всъщност Севе (Саве,Сава) сиреч Световния бог,който е отъждествяван по-често със Сатурн. Че това е така личи по три неща:

1. Върху "Розетата" този йероглифът IYI е насочен право към лъча на Сатурн.

2. Ухото на Розетата,което дедите ни привързвали вероятно с конски косми понеже конят е свещено животно на Сатурн,е насочено директно към надписа с името на Сатурн,разположен върху най-горния лъч на Розетата.

Надписът с името на Сатурн върху Розетата така,както е разчетен от Спароток image 
  Звуковата стойност на тези два йероглифа е установена от Павел Серафимов (Спароток) чрез изключително сполучлива съпоставка на древно-Българските руни от Розетата с Крито-Микенските линеари:

image 
  Единственото,което не е успял да дешифрира Спароток е точното звучене и значение на божествените имена изписани върху "Розетата",както и връзката на разчетените термини с конкретните Български богове- нещо,с което блестящо се е справил "Анализът". Седемте лъча както знаем са посветени на седемте основни Български богове: Зевс (Юпитер), Хермес, Марс, Сатурн, Земя (Луна), Слънце и Венера. Тези богове не били небесни тела както си внушават мнозина,а строго определени понятия и явления от реалния живот,които е можело да се видят от всекиго. С течение на времето обаче тези богове получили и свои небесни тела,по чието движение древните се научили да предсказват бъдещето.


3. Йероглифът IYI директно посочва Българското име на Световния бог и е едно от имената на Кубера-Сатурн т.е. на Дионис. Напълно логично е в центъра на "Розетата" да стои Световния бог- той е много по-висше божество от Тангра или Зевс,които са разновидности на Юпитер. На фона на Бога Свят Тангра и Зевс са като деца,понеже са породени по негова заповед и са възрастни прераждания (аватари) на младежа Марс,който като Първи бог е наричан още Адин (Адем,Адам),но е направен от кал сиреч от онова,което се намира в Подземното царство под властта на Сатурн.

   Затова преди Марс е Сатурн- Нулевият бог чието число е 0 (Нула),понеже името му е Мало (Нуло),Зеро (Херо,Зоро,Зора: Зората на боговете) и Миро (Миръ,Свят).
 Името,което разчита Серафимов върху неговия лъч от "Розетата" е ЛО-НО (Лоно= Вътрешност,Пазва). Приемам това за вярно,понеже алтернативната дума Вътре означава Въ Тере (Во Тера,В Земята) а онова,което за древните хора било вътре в земята,е подземното царство на Сатурн.

  Четенето на Спароток обаче има едно ценно и бих казал феноменално допълнение. В древните линеари и в Архаичния Български език звукът Л практически не се различавал от звука Р,което означава че името на бога може да е било друго,а от него да е възникнала думата Лоно. "Ръкащата" форма РОНО,която получаваме в алтернатива е част от името на бог Сатурн но не цялото име,понеже Линеарите А и В така и не са разчетени окончателно заради нежеланието на гръкоманската световна наука да признае,че езикът на микенците не е гръцки. Истинското четене на Сатурновото име в случая е имало два варианта- ХРОНО (с добавено "Х") и КРОНО (Кронос),понеже знакът + е наричан от Българите на новото време "кръст",а древните Българи са го чели като КРЪ и КРО (ХРО).

  Сравнителното езикознание показва,че при йероглифите са възможни различни варианти на четене на един и същ знак- думата Кръст например може да звучи в различни езици и диалекти по различен начин: Крест,Кръс,Кроче,Крус,Крис и пр.,но нейния най-прост и разбираем от всички знак е именно онова +,което са употребили дедите ни върху Розетата. Така разбираме че името на Сатурн (най-стария Български бог),което е изписано върху Розетата от Плиска вече е установено,а негови "Лъкащи" алтернативи са думите ХЛОНО и ХОНО (КОНО),кото показва от къде произлиза думата КОН и защо конят,бидейки свещено животно на Сатурн,е бил толкова любим на Българите.

  Името на Сатурн прозира от неговите свещени числа,които в "Розетата" са НУЛА (НУЛО,МАЛО т.е. Нищожно малко) и СЕДЕМ (СЪДИН)- Числото на Върховния съдник,което в английския език се произнася СЕВЪН (САВИН)- Числото на Сава. То е останало в Англия не заради някакво специално пристрастие на старите британци към Българските богове,а заради британското наследство на Народа Болги (FIR BOLG).

  Моите проучвания установиха,че боговете в "Розетата от Плиска" са разположени обратно на часовата стрелка,а след лъча на Сатурн е лъчът на Марс. С
ъпоставките на Павел Серафимов показаха,че името на Марс е обозначено със звукова стойност,много близка до разчетената от него дума СА-А (САА),където знакът Y ще да е осначавал СА или нещо много близко до него. "Анализът" обаче установи,че правилното четене на думата СА-А е СА-МА (САМА),зад която се крие САМА БОГА или самият Марс,т.е. Самотния (Първия) бог,обозначен в "Календара" ни с думата Сомор (Сам-ар,Той Самият).

  Това потвърждава,че знакът Y в йероглифа IYI се е чел като "СА",но не казва как се е чел знакът I - още повече,че това дори Павел Серафимов не е успял да го установи. Той си има сериозна причина за това: в Егейските линеари знакът I не е сричков знак,а цифров и не е писмен знак,а обозначение на числото 1 (едно). У средновековните Българи обаче този знак е две приложения: първото служело за изписване на числото 1 (едно),а второто обозначавало някаква сричка,чиято фонетична стойност не била далеч от думата,с която Българите наричат числото ЕДНО още повече,че то е свещено число именно на Сама бога (Марс). А в този случай ние сме една крачка напред: знакът I в йероглифа IYI се повтаря два пъти което означава,че с по-упорито и задълбочено проучване ще успеем да установим загадъчното име на великия Български бог,което дедите ни са изписали върху Розетата.

  Намирането на истината обаче не бе толкова лесно и трябва да кажа,че ми отне два месеца докато я открия. Имаше немалко погрешни предположения разбира се както и забатачвания които ме караха да мисля,че разчитанията на Спароток може би са погрешни. Наличието на голям брой чисто Български имена сред древните "Микенци" (Ахейци,Пеласги) обаче ми даваше сили да продължа своите издирвания и да не се отказвам,а в мен се затвърждаваше мисълта,че разчитанията няма как да са коренно погрешни и е нужно в тях да бъдат направени само някои дребни и незначителни корекции,за да блесне истината в цялото си великолепие. Тогава по волята Божия просветлението дойде и се оказа,че в конкретния случай не е било нужно дори да се прави корекция,а само да се открие онази приемлива фонетична стойност на знака I,която да помогне за сглобяването на ясно различима Българска дума или израз от йероглифа IYI.

   Името на великия Български бог Дионис,разположен в центъра на "Розетата от Плиска" е изписано с три знака което говори,че е било съставено най-малко от три срички,средната от които е СА. Първата и последната сричка,както установих след целенасочено двумесечно проучване,е четена като БАТ,с което целия йероглиф IYI е имал фонетичната стойност БАТ-СА-БАТ (БАТ САБАТ).

   Думата Бат в нашия древен език е означавала Господар,както бе отбелязано и другаде а Сабат е форма на името Сават (Съвят,Свят) за което по-горе установихме,че е едно от имената на Световния бог. С това целия израз БАТ САБАТ придобива ясното значение ГОСПОДАРЯ СВЯТ.

  Това потвърждава изложеното по-горе мнение,че Свят= Съвят= Сават= Сабат и ни дава най-забележителния Български теоним,от когото евреите са заимствали своя Шабат. Шабат или Събота на Господа у тях се пада винаги в събота (деня на Сатурн) което означава,че Сава,Сават и Сабат са схващани като алтернативни имена на Сатурн-Дионис. Крон (Хрон,Хран) бил изключително важен за древните,понеже бил Хранещия бог за дедите ни- бога Сит (Засищащия) и Сет (Засяващия),без чиято помощ хората масово измирали от глад. Затова е естествено той да е толкова почитан от Българите,които хиляди години оцелявали благодарение на земеделието и е също така естествено да бъде отричан от ранните елини,които мразели земеделието и се прехранвали само от търговия,пиратство и грабежи.

  Богът Сет (Сеят,Сад) е п
окровител на растежа на засетите семена и на посевите,чиито корени се намират именно в Подземното царство. Затова думата Ядене за дедите ни означавала Садене и Съдене (Почитане на Върховния съдник),а останалите думи свързани с храната и с нейното приготвяне имат тясна връзка с името на Сатурн. Другото му име Кубера означава още Субера (Събира) и Сувара (Севера) понеже той бил бог на севера,поради което дедите ни погребвали мъртвите си с глава насочена на север с надеждата,че той ще ги съди справедливо за делата им и ще бъде милостив към прегрешилите.

  Малцина у нас знаят,че йероглифите са една от най-съвършените писмени системи в света,позволяща на хората да общуват дори когато говорят на най-различни езици. В това отношение те са голяма сила- великата китайска империя е оцеляла до днес в тези гигантски размери само благодарение на йероглифите. Вземете на китайците йероглифите и до няколко поколения Китай ще се превърне в необединима група от постоянно враждуващи дребни държавици. Йероглифите и езичеството държали и великата Българска империя по същия начин- затова след приемането на азбука и християнство тя започва с такива темпове да се разпада,че малко повече от век след това е почти напълно заличена от картата на света.

  Йероглифите позволяват на хора,говорещи различни езици и диалекти да общуват свободно помежду си,без да им се налага да учат всеобщ международен език. В Китай например днес се говорят 13 основни и няколко десетки по-малки езика,а в миналото броят им бил още по-голям,но всички те общуват свободно помежду си без преводач благодарение на йероглифите. Науката е установила за китайския "език" някои интересни факти,които не се познават у нас:

"Лингвистите често разглеждат китайския като езиково семейство. Но поради социалнополитическото и културно положение в Китай и поради факта, че всички говорими варианти на езика използват една общоприета писмена система,е прието да се говори за тези обикновено взаимно неразбираеми разновидности като за “Китайски език”. Разнообразието от китайски диалекти се равнява с това на романските езици и дори превъзхожда това на германските и славянските езици." 

(по данни от Уикипедия,в чиято достоверност няма основания да се съмняваме).

  Фактите,които днес се установяват за Китай,преди 1200 и 1500 години били валидни за България. Когато тя станала огромна империя с невиждани размери (V-VI в.),в нея по различно време били включени различаващи се от Българите народи- тюрки, перси, хорезмийци, германи, гърци, латинци, индуси, монголи, арменци, тохари, согдийци, евреи, араби и пр. Те не можели да се разбират помежду си,без да познават "пра"-Българската йероглифна писмена система,но с нейна помощ всички се разбирали отлично,без да е ставало нужда империята да им налага Българския език за официален международен и без никой от тях да е изучавал чуждите за него езици.

  Това означава,че йероглифът IYI може да е имал и други видове четения,не всички от които са били чужди а някои са били само диалектни. Веднъж открил основното значение и разчитане на централния надпис,лесно успях да се добера до другите негови варианти,които във всеобщо резюме са следните:

1. Бат Сабат (Господаря Свят)
2. Бати Сабати (Батъ Сабатъ)
3. Вяд Савят (с последващ преход Д-Т)
4. Вед Савет (със същия разговорен преход Д-Т)
5. Вод Севод (Вод Всевод,Вожд Всеводач)
6. Вез Савез (Връзка-Съюз),или в друг вариант Юз Съюз (виж думата Юзда= Везда,Везита т.е. Свързваща)
7. Вас Савас (Цар Сабаз)
8. Вел Савел (Великия Савул)

  Особено впечатление правят последните два варианта,според които Световния бог е наричан още Сабазий но и Вел Савел,чието значение е Вел Савул (Великият Сава,Великия Световен бог),откъдето произлиза другото име на Дявола- Велзевул. Когато изричали това име обаче дедите ни не мислели за дяволи и караконджоли,а за своя свещен върховен бог Савят (Свят),който стоял начело на пантеона и от когото така се страхували монотеистите,че обявили всичко свързано с него за опасна ерес,престъпно вещерство и погубване душата на вярващия. Прави впечатление и името Сабат,което с носовка е звучало като Самбат и позволява да разберем от къде произлиза името на Само (Само бат),брата на Курт-бат ("Кубрат").

  Велзевул бил считан в близкоизточните религии за Всебог (Световен бог),а негови алтернативни имена в Близкия Изток са Белзебуб,Баелзебуб и Ваелзевул. Той е познат в християнството и юдаизма като "принц на демоните",понеже пречел на монотеистите да наложат своите вярвания на древните езичници. Считан за един от най-висшите "демони" (т.е. езически богове),той стои много високо в йерархията и е най-силният,понеже е Всебог. Свързват го със Седемте смъртни гряха най-вече с горделивостта и чревоугодничеството,а според някои теолози той е "Принц на фалшивите богове". Учените приемат,че името ВЕЛЗЕВУЛ е от античен произход и според юдаизма се тълкува по следния начин:

Баал- господар,принц (на Български "Ваал"= Вьел,Вел- Велик)
Зебуб (Себуб)- муха. Това обаче е вторично съчинен лингвистичен каламбур,понеже "Л" не може да премине в "Б" и думата съответно не е Себуб (която идва от Българското "Буба,Буболечка") а Севул (Савел)- форма на Българското лично име Севар (Север,Севел),ползвана от древните римляни и евреи.

  Юдеите обаче предпочитат изопачената форма Валсебуб,на която придават значение Принц на мухите или на всички нечистотии,по които ходят мухите- в преносен смисъл "Принц на мръсното,пошлото,зловонното и злото". Езичеството за тях наистина е изглеждало такова понеже в чест на Аполон, Зевс, Атина, Хера и на другите езически богове се правели различни кръвни жертвоприношения на агнета, бикове, крави, овни, кокошки, петли и пр.,което естествено привличало в района на светилищата рояци от мухи. За самите езичници обаче като истински автори на името ВЕЛЗЕВУЛ значението било съвсем различно така,както за Берберите думата "Барбари" не значи "мръсни,невчесани и буйстващи разбойници",а за древните Вандали народностното им име не означава "разбойници,унищожители и съсипници".

   Така виждаме,че названието Сабат (Самбат) не е нито гръцко нито еврейско,а е ранна форма на думата Сават или Съвят (Свят). То има невероятен брой други значения в Българския,който пръв от всички езици я въвежда в употреба. От него например идва думата Запад (Западане),с която обозначаваме една от посоките на света или Слизането на Слънчевия бог в Подземното царство,с което той се превръща в Сатурн. От нея е името на популярния Трако-Фригийски бог Сабазий (Сабази,Саваси,Съпаси),което освен всичко друго означава и "Запази" (Бог-Пазител,Бог Спасител). Затова от формата Сабази произлиза популярното днешно име Спас (Спасе),което означава Запас (Запаз) и Спаси (Спасителя).

  Интересно е и другото име,с което Траките наричали Сабазий- Сабан. Това е всъщност името на Българския княз Сабин от VIII в.,понеже Сабан (Сабин) е самият Саван или Савин- Българският световен бог Сава,на когото нашите владетелски родове обичали да кръщават децата си.

  Думата ВЕД,която срещаме в един от вариантите освен "ВОДАЧ" има и друг смисъл- тя е името,с което е обозначаван Бога на Ведическите племена Марс-Арей,чието свещено число е ЕДНО. Числото ЕДНО всъщност получава названието си именно от него,понеже означава ВЕДНО (ВЕДИНО,Числото на Ведическия бог) и обяснява точно онова,от което се е побоял нашият уважаем приятел Спароток в своите разчитания,понеже знакът I е не само число (както е в Микенските линеари)- той е и сричка,която в съчетание със знака Y дава в архаичния Български език напълно смислен израз,който разрешава цялата загадка на йероглифа IYI.

  Това е една от причините "Розетата" да бъде открита в дворцовия кладенец- тя е хвърлена там лично от княз Борис (в качеството на върховен първожрец),за да бъде пречистен с осветената му вода двореца от влиянието на боговете,които олицетворявала или пък за да бъде върнат свещения знак на онези богове,които властвали във водите на кладенеца: в случая на Подземния бог Сатурн и на Водния бог Марс-Арей,който бил наричан още Воден (Водин,Ведин).


  Алтернативните думи ВАД и ВЯД,с която дедите ни замествали титлата БАТ в някои свои диалекти означават просто ВОД (ВОДАЧ) и ВОЖД,но произходът им иде от Бога на ведическите племена ВЕД (МАРС) което значи,че те са военни титли. Това се потвърждава от думата Войвода (Бой-вода,Войн-вода),означаваща Повеждащ боевете и Водач на воините. Другото разчитане "БАТ (БАТЪ)" на знака I се потвърждава и от "гръцкото" название ЙОТ (ЙОТА) на същия този знак в "гръцката" азбука,което не е типично финикийско наследие,а е пеласгийска (Българска) заемка в гръцкия език.

  В допълнение ще напомня,че от думата БАТ (ВАД) произлизат популярните до днес думи ГОСПОДИ (ГОС-ПАТИ,ГОС-БАТЪ) и СВОБОДА (СВАБАДЪ,ВСЕ-БАТЪ),ползващи се с голяма популярност не само у нас,но и във всички бивши Български земи включително в някои части на Персия,а втората дума е едно от имената на Световния бог понеже значи ВСЕОБЩ ГОСПОДАР,а той за дедите ни бил богът,който осигурявал истинска свобода на народите.


  С това можем да считаме "Розетата от Плиска" за окончателно разшифрована понеже вариантите на Спароток,допълнени и обяснени най-подробно от "Ангеловия анализ" обозначават имената на всичките седем основни богове,в които вярвали дедите ни. Основния начин на подреждане бе установен от мен още преди 4 години,но след подробен анализ на разчитанията,направени от Спароток той бе напаснат окончателно върху лъчите на "Розетата",без да му се прави никаква друга корекция освен тази,че на "върха" на боговете вместо Слънцето бе поставен Сатурн. Това в срайна сметка се оказа необходимо,понеже Сатурн бил за дедите ни Начало на времето,Родоначалие на боговете и пр. а като такъв той бил много по-важен от Слънцето,което се явява само един от неговите аватари.

 Важността на седемте богове върху "Розетата" не се определяла от размера на астрономическите тела,които дедите ни наблюдавали в небето и кръщавали с техните имена- ако беше така,най-важни богове в "Розетата" и в старите митологии щяха да са не Зевс и Сатурн,а Слънцето и Луната,последвани от Венера и Марс. Древните хора преценявали важността на своите богове по тяхното значение и принос и едва след това- по техния размер.

  Най-важно за дедите ни в старите несигурни времена било оцеляването,затова техен най-важен бог е бил Сатурн. Той покровителствал урожая (плодородието) и прехраната,без която оцеляването на древните земеделски общества било невъзможно. Сатурн 
включвал подземното царство,скалите и планините а също вечността на отвъдния живот,което в очите на древните Палеопонтийци било водещ проблем преди всички други проблеми. Зевс (Юпитер) е по-важен от Слънцето макар небесното му тяло да изглежда нищожно малко и невзрачно в сравнение с него,понеже бил бог на цялото небе,докато Слънцето и Луната заемали само една малка част от небето. Марс пък бил богът на водите,бурите и конфликтите а Земята (чието небесно тяло е Луната)- богиня на плодородието,раждането и майчинството във всичките му разновидности. Хермес е богът на гърма и на светкавиците а Венера- на любовта,секса и привързаността. Това последното не било пренебрегвано от древните,но не било и водещо за тях- затова Венера е далеч по-маловажна от Юпитер,макар небесното й тяло да изглежда много по-голямо и по-ярко от неговото.

  Световният бог Сават обаче бил далеч по важен от всички богове взети заедно,понеже той бил Начало на началата,по-важно дори от самия Сатурн. Той бил наричан от дедите ни Сава,но също Слава (с добавено "Л") и Слово (с прех. А-О),следователно той става причина за зараждането на монотеизма във всичките му форми (юдаизъм,християнство и ислям),които по принцип отхвърлят идеята за смъртта на Световния бог,свързана с разкъсването му на седем части и приемат само единната му ненакърнима форма за своя основа.

  Сега става ясна още една загадка- защо близкоизточните народи наричат Седмолъчката,която според нейното окончателно разчитане е откровено Български знак на хиляди години със семитското (юдеоарабско) название "Ключът на Соломон". Отговорът е прост: тези които са сложили такова име на седемлъчните розети са имали предвид не смъртния еврейски цар Соломон,а неговия Български предшественик и божествен кръстник Солиман (Солей-ман: Слънчев мъж),наричан от дедите ни по-често Коломан (Коло-ман,Мъжът-Слънце),но също Калиман (Кали-ман,Мъжът от калта) и Големан (Големия мъж,Бога Мъж). Мъжът от калта може да е Сатурн-Дионис от Подземното царство или Адам (Адин,Водин т.е. Марс-Арей-Дионис),а Големия мъж: Марс (Марж,Маж) сиреч Арей-Дионис,с което нещата се напасват и везната се накланя към Световния бог Сават (Съвят,Свят).

  Старите евреи не са имали пристрастие към седмолъчните розети,нито към Седемте основни Български богове от което следва,че Соломон се е кланял на Български богове или е ползвал неюдейски религиозни способи,за да прави предсказания по Български. Каквато и да е истината,името "Ключ на Соломон" за великия Български символ определено е неподходящо,неточно и получено вторично а правилното име,с което трябва да наричаме Розетата е "Звезда на Дионис" и "Ключът към Света",понеже Всебога Дионис е комплексен бог,без чието правилно разбиране дълбоката Българска древност не може да бъде обяснена.




Гласувай:
53


Вълнообразно


1. merlin68 - Поздрави! Четох с голям интерес ...
17.07.2016 20:43
Поздрави!
Четох с голям интерес въпреки, че в лингвистиката хич ме няма:)
цитирай
2. barin - Поздравления за написаното. Вн...
17.07.2016 20:44
Поздравления за написаното. Внимателно го изчетох и видях, че всичко написано е доказано и подкрепено с факти. Като ходих в музея в Плиска тази година не успяха да ми обяснят толкова обстойно и подробно за седем-лъчевата розета.
цитирай
3. shtaparov - Поздрави! Четох с голям интерес ...
17.07.2016 20:51
merlin68 написа:
Поздрави!
Четох с голям интерес въпреки, че в лингвистиката хич ме няма:)

Благодаря- сърдечен поздрав и за теб!
цитирай
4. shtaparov - Поздравления за написаното. Вн...
17.07.2016 20:54
barin написа:
Поздравления за написаното. Внимателно го изчетох и видях, че всичко написано е доказано и подкрепено с факти. Като ходих в музея в Плиска тази година не успяха да ми обяснят толкова обстойно и подробно за седем-лъчевата розета.

Ами те хората в музеите не са виновни,че не знаят почти нищо истинско за "Розетата"- просто системата ги е забравила и им е вменила само едно задължение: да се придържат строго към старите догми до предпоследно разпореждане,каквото така и не са получавали в близките 70 години...
цитирай
5. litatru - Браво!
17.07.2016 22:07
Много интересен постинг.
Литатру
цитирай
6. danailvdimitrov - с вещерство и магии и всякакви езически божества
17.07.2016 22:07
и до днес се занимават много хора. Това обаче не означава че Бога на българите е Озирис,Орфей,Сува и тн.

Българите са християни! И цяла България е пълна с кръстове още от идването на Св.апостоли по тези земи. Понеже преди другите народи са разбрали кой е истинския Бог. Затова са и първите християни на Европа.

цитирай
7. nikikm - Здравей и да те почвам!
17.07.2016 22:26
Първо,ами не знам..велико е! Второ,ще задавам въпроси,заради самият себе си,а ако намериш полза..за това пиша,дай Бог!
*Петър Добрев е действително за уважение,но има и "заслугите " на Златарски,които сринаха България!Не е автохтонец и това е много вредно,изключително вредно за българската кауза!Това елиминира всичките му позитиви.
*Йероглифът IYI не датира ли от по-рано? Прм.от неолита?
*Тангра и Зевс разновидност на Юпитер? Те са преди него!
*Марс,Арес,Ярост е преди Сатурн..?
*Защо е този акцент върху руните,когато са еволюирали в друга, но подобна писменост,която е завладяла огромна част от света! И днес е в кирилицата и в Латиницата. Латиницата има за основа българската писменост,както и т.н. "гръцка".
*Все още смятам ариите за Ари-Ора-Хора! Както и Българите за Белгари.Пеласгите за Беласги.На много въпроси дава отговор и много добро ще стори това виждане,което се недооценява!
*Обожествяването на Дионис,тракобългарски цар,не става ли в Индия,най-многочисления народ в света? Занесъл им е огъня,научил ги е на земеделие,рударство,грънчарство, и пр..Как да не го направят Бог и как да не влезе в епосите им! У нас е бил само Цар!Велик!
*Марс,дали е Херос-Герой,Ерос-любовник,или Ярост-войнолюбец...нова е супер! В десятката,коктейл на качествата и олицетворение на мъжеството!Тук няма какво да кажа!
Бог да те пази,да си жив и здрав и не ми намярай!
цитирай
8. nikikm - Забравих.
17.07.2016 22:31
Знакът ипсилон с хасти,от коя страна на розетката се намира и как да го видя в оригинал?
цитирай
9. zaw12929 - Минало неповторимо за великите ни ...
17.07.2016 22:38
Минало неповторимо за великите ни предци и може ли да си обясним защо сме унизени, бедни болни- безбожници!
Поздрав за актуалния, нужен постинг!
цитирай
10. shtaparov - Много интересен постинг. Литат...
17.07.2016 22:58
litatru написа:
Много интересен постинг.
Литатру

Благодаря уважаема Величке- желая нови творчески успехи и на теб!
цитирай
11. shtaparov - и до днес се занимават много хора. ...
17.07.2016 23:01
danailvdimitrov написа:
и до днес се занимават много хора. Това обаче не означава че Бога на българите е Озирис,Орфей,Сува и тн.

Българите са християни! И цяла България е пълна с кръстове още от идването на Св.апостоли по тези земи. Понеже преди другите народи са разбрали кой е истинския Бог. Затова са и първите християни на Европа.

Разбира се приятелю- днешния Български бог ние си го уважаваме,но не бива да изоставяме историческата памет на отминалите епохи,когато Българското величие и слава гърмеше в ушите на света,а никой не бе чувал ни за турци и руснаци,ни за китайци и американци.
цитирай
12. shtaparov - Знакът ипсилон с хасти, от коя ст...
17.07.2016 23:02
nikikm написа:
Знакът ипсилон с хасти,от коя страна на розетката се намира и как да го видя в оригинал?

Е,оригиналът се съхранява в София а йероглифът IYI е на гърба на "Розетата".
цитирай
13. shtaparov - Минало неповторимо за великите ни ...
17.07.2016 23:06
zaw12929 написа:
Минало неповторимо за великите ни предци и може ли да си обясним защо сме унизени, бедни болни- безбожници!
Поздрав за актуалния, нужен постинг!

Това е лесно обяснимо: унижението ни дойде от разцеплението и противопоставянето между бивши и настоящи Българи,а безбожието ни бе внесено от чужбина по заръка на хората,които мразят християнските ценности и осъждат учението на Христос.
цитирай
14. shtaparov - Първо...
17.07.2016 23:13
nikikm написа:
Първо,ами не знам..велико е! Второ,ще задавам въпроси,заради самият себе си,а ако намериш полза..за това пиша,дай Бог!
*Петър Добрев е действително за уважение,но има и "заслугите " на Златарски,които сринаха България!Не е автохтонец и това е много вредно,изключително вредно за българската кауза!Това елиминира всичките му позитиви.
*Йероглифът IYI не датира ли от по-рано? Прм.от неолита?
*Тангра и Зевс разновидност на Юпитер? Те са преди него!
*Марс,Арес,Ярост е преди Сатурн..?
*Защо е този акцент върху руните,когато са еволюирали в друга, но подобна писменост,която е завладяла огромна част от света! И днес е в кирилицата и в Латиницата. Латиницата има за основа българската писменост,както и т.н. "гръцка".
*Все още смятам ариите за Ари-Ора-Хора! Както и Българите за Белгари.Пеласгите за Беласги.На много въпроси дава отговор и много добро ще стори това виждане,което се недооценява!
*Обожествяването на Дионис,тракобългарски цар,не става ли в Индия,най-многочисления народ в света? Занесъл им е огъня,научил ги е на земеделие,рударство,грънчарство, и пр..Как да не го направят цар и как да не влезе в епосите им! У нас е бил само Цар!Велик!
*Марс,дали е Херос-Герой,Ерос-любовник,или Ярост-войнолюбец...нова е супер! В десятката,коктейл на качествата и олицетворение на мъжеството!Тук няма какво да кажа!
Бог да те пази,да си жив и здрав и не ми намярай!

1. Петър Добрев не налагаше своите тези умишлено като Златарски,нито държи на своята непогрешимост- той знае,че преди Бактрия Българите са живели другаде но на онзи етап,в който е започнал да пише своите книги (скоро след 1989 г.) е било невъзможно да го каже.
2. Йероглифът IYI датира най-късно от края на халколита или началото на Бронзовата епоха: има глинен съд от тогава,чието изображение ще приложа към статията в близките дни,щом успея да го направя. За по-рано от това време нямам сигурни данни и наблюдения,но не изключвам вероятността да го е имало и в неолита.
3. Тангра и Зевс са типични разновидности на Юпитер (Диу-Патер,Богът Баща): точното му название е без значение,идеята за Бога-Баща е важна.
4. Марс-Арес не е преди Сатурн,а точно след него- не мисля да съм допуснал грешка като съм написал,че е преди него след като всъщност е точно след него.
5. Акцентът върху руните идва заради това,че те още стоят неразчетени макар да се знае от какъв език са били използвани,затова много от тайните на великата Българска цивилизация стоят още неразкрити.
6, Ариите са Ора (Хора),но също и Яри (Яреи,Марсовите племена).
7. Обожествяването на Дионис е станало навсякъде от където е минал- в Тракия,Индия,Египет (боговете Сет и Атон/Адин),Персия,Юдея,Шумеровавилония,Британия и т.н.
цитирай
15. nikikm - Е, по-добре от нищо,
17.07.2016 23:18
но при толкова въпроси,иска се време! Да си жив и здрав!
цитирай
16. born - За мен изложението Ви е с голяма п...
17.07.2016 23:19
За мен изложението Ви е с голяма познавателна стойност. Впечатли ме и анализът на иероглифното писмо, като вероятно сте прав относно разпадането на Българската държава след християнското й цивилизоване. Изобщо темата е впечатляваща и с перфектната логика, която прилагате при доказване на своята теория. Адмирации.
цитирай
17. 1997 - Отнасям се с недоверие
18.07.2016 10:24
Приемам йероглифът IYI за знак, отразяващ понятието "мъж", "българин". Китайският йероглиф за подобното понятие е Ф, виждаме го на всички китайски стоки.
А българският йероглиф ИЗОБРАЗЯВА слабинните гънки с пениса под тях и с двата "свидетеля" :)- тестисите. По принцип да търсим звуково съответствие на йероглиф е много погрешно.
цитирай
18. shtaparov - но при толкова въпроси, иска се в...
18.07.2016 10:54
nikikm написа:
но при толкова въпроси,иска се време! Да си жив и здрав!

Здраве и късмет приятелю!
цитирай
19. shtaparov - За мен изложението Ви е с голяма п...
18.07.2016 10:58
born написа:
За мен изложението Ви е с голяма познавателна стойност. Впечатли ме и анализът на иероглифното писмо, като вероятно сте прав относно разпадането на Българската държава след християнското й цивилизоване. Изобщо темата е впечатляваща и с перфектната логика, която прилагате при доказване на своята теория. Адмирации.

Тази тема винаги ми е харесвала и с години спокойствие нямах,докато не успях по волята Божия да се добера до някои отговори.
цитирай
20. shtaparov - Приемам йероглифът IYI за знак, ...
18.07.2016 11:01
1997 написа:
Приемам йероглифът IYI за знак, отразяващ понятието "мъж", "българин". Китайският йероглиф за подобното понятие е Ф, виждаме го на всички китайски стоки.
А българският йероглиф ИЗОБРАЗЯВА слабинните гънки с пениса под тях и с двата "свидетеля" :)- тестисите. По принцип да търсим звуково съответствие на йероглиф е много погрешно.

Имаш право да се съмняваш- не е лесно да бъде приет отговора на загадка,съществувала 200 години- загадката за произхода на Българите. Другото е тълкувание с елементарна логика: щом в Микена е имало "пра"-Български имена и писменост,а разчетените с нейна помощ йероглифи дават имена на Български богове,логично е в центъра на Розетата да има също такъв Български бог,а старите разчитания да помогнат за установяване на новите.
цитирай
21. indiram - Здравей, Щапаров!
19.07.2016 01:57
Много интересно! - Поздравления, Щапаров!
Розетата от Плиска - как би прозвучало да поставим Плиска отпред - Плискайската Розета... и как ли ще/е написано по Латински???
Обаче, ето какво ми хрумна:
- 7 лъча плюс 1 символ (IYI) равно на 8.
- 7 по 2 знака (14 - !) плюс 1 символ (с 3 знака - !) равно на ... варианти, поне 2..
...
Символът е симетричен! - каквото е отляво, същото е отдясно!
Древните българи са владеели добре и буквите, и числата, и знаците...

А, че Слънцето изгрява откъдете го виждаме, че изгрява и тази посока е наречена от хората Изток, и се движи... и казваме, че залязва на Запад (относително!)... подобно и с тъмнината, Нощта, която следва Слънцето, ама на дистанция... И, с тия двете, се изпълват Световете... ВремеТо! (Елините, защото иде реч за минали времена, а не за днешните гърци, като "Хитрата сврака с двата крака!" - не са намерили по-вярна дума от ВРЕМЕ, и с тоя Кронос ни дават КОД)

Богата статия! Има време за още размисли!
А, символът, може да има и полов/сексуален контекст, Унифицирано, и за 2-та пола, а не само за единия...

Поздрави!
цитирай
22. anin - https://youtu.be/P09savxvgAE
19.07.2016 12:50
Интересно видео
цитирай
23. shtaparov - Интересно видео Да- видях го: има ...
19.07.2016 17:52
anin написа:
Интересно видео

Да- видях го: има интересни неща,но не всичко казано в него е точно тъй,както е поднесено. "Кода Дуло" е всъщност "Йероглифа на Дионис" (IYI)- ако не го кажем точно хората си мислят кой-знае какво,а то си е пределно ясно. Дионис е Световен бог на Беласгите (Траките,Българите),а Дуло са преките потомци на Дионис: в това е разковничето и не всекиму това ще допадне но както съм казал и другаде,истината е само една- няма две истини.
цитирай
24. shtaparov - Много интерес...
19.07.2016 18:02
indiram написа:
Много интересно! - Поздравления, Щапаров!
Розетата от Плиска - как би прозвучало да поставим Плиска отпред - Плискайската Розета... и как ли ще/е написано по Латински???
Обаче, ето какво ми хрумна:
- 7 лъча плюс 1 символ (IYI) равно на 8.
- 7 по 2 знака (14 - !) плюс 1 символ (с 3 знака - !) равно на ... варианти, поне 2..
...
Символът е симетричен! - каквото е отляво, същото е отдясно!
Древните българи са владеели добре и буквите, и числата, и знаците...

А, че Слънцето изгрява откъдете го виждаме, че изгрява и тази посока е наречена от хората Изток, и се движи... и казваме, че залязва на Запад (относително!)... подобно и с тъмнината, Нощта, която следва Слънцето, ама на дистанция... И, с тия двете, се изпълват Световете... ВремеТо! (Елините, защото иде реч за минали времена, а не за днешните гърци, като "Хитрата сврака с двата крака!" - не са намерили по-вярна дума от ВРЕМЕ, и с тоя Кронос ни дават КОД)

Богата статия! Има време за още размисли!
А, символът, може да има и полов/сексуален контекст, Унифицирано, и за 2-та пола, а не само за единия...Поздрави!

Кронос всъщност е Български бог и гърците са го взели от нас: това личи от тяхната митология,където Кронос (Крон,Хрон) е отречен заради Зевс. Нашите знания за него обаче са в голяма степен изгубени след X-XI в. и тяхното възстановяване става не без помощта на гръцки,латински и прочее извори,благодарение на които забелязваме тясната връзка на този бог с древните Българи.

А сексуалния контекст на йероглифа IYI е по-скоро привиден,отколкото фактически: дедите ни определено не са целели да постигнат именно него. Ако разместим знаците в йероглифа четенето веднага би се променило,но това на нашите предшественици не им било необходимо,а симетрията в изписването и в произнасянето им действала като магическа формула за здраве и късмет.
цитирай
25. zemja - Аз мога само да се поклоня!
20.07.2016 19:23
Прочетох с интерес и възхита този стойностен и познавателен текст.
Прекланям се пред труда, волята и благородните усилия на изследователя – да разгадае един йероглиф и да докаже една истина...

Бъдете здрав, Щтапаров!
цитирай
26. shtaparov - Прочетох с интерес и възхита този ...
21.07.2016 22:59
zemja написа:
Прочетох с интерес и възхита този стойностен и познавателен текст.
Прекланям се пред труда, волята и благородните усилия на изследователя – да разгадае един йероглиф и да докаже една истина...
Бъдете здрав, Щтапаров!

Благодаря- убеден съм,че нашата историческа наука има нужда точно от това: да се работи повече върху Българската слава и да се намали до минимум онова вайкане,с което биват пълнени учебниците ни досега.
цитирай
27. elenapeeva - Страхотна статия! Много неща на...
08.10.2016 09:13
Страхотна статия! Много неща научих и си обясних, които не ги бях срещала в учебниците си по Богословие, поднесени и по този начин систематизирани знания....чета с огромен интерес. Поздравления!!!
цитирай
28. shtaparov - Страхотна ...
08.10.2016 16:08
elenapeeva написа:
Страхотна статия! Много неща научих и си обясних, които не ги бях срещала в учебниците си по Богословие, поднесени и по този начин систематизирани знания....чета с огромен интерес. Поздравления!!!

Да- това са авангардни знания,с каквито дори научните ни светила още не разполагат,а ако будните ни патриоти знаеха в седемте лъча на "Розетата" какви са нещата,щяха да скачат от вълнение и радост!
цитирай
29. shtaparov - Боговете без религия са идоли. Р...
21.09.2017 15:16
zarenkow написа:
Боговете без религия са идоли. Разликата е че боговете в религиите, за разлика от идолите има съвършено друга мисия, но винаги една и съща във всички религии. За да се разбере това, трябва да се разбере, какво представляват религиите изобщо. Когато разглеждаш купето на влака, не можеш да знаеш предназначението на влака. Няма да скандализирам чуждите мнения, смятащи за толкова разбираемо, какво е религията. Обикновено, човек знае докато се научи, но някои знаят завинаги. :))) Безусловно живеем в единен неделим Свят и ако в него виждаме отделни неща, то е защото нямаме друга възможност да го изучаваме, освен да делим неделимия Свят на части. Така е и с разбирането на религиите. Няма по добра или лоша религия, няма по добър или по лош Бог в тях, защото те не се състезават, чрез ценните системи правила, а не системи от ценности, кодирани в тях, да са добри според представите на други религии, а се състезават да са по витални, да правят генерираните от тях общества по жизнени. Има единствен висш морал и етика и той се нарича оцеляване. Ох, сигурно вече станах досаден. Просто идеи за размисъл. Успех.

Благодаря- здраве и късмет! Религията е система от вярвания,съгласувани помежду си и обединени от общ принцип. Тя не е създадена да бъде опиум на народите,както ни лъжеха някога- напротив,чрез нея древните хора си обяснявали необяснимото,недостъпното за анализиране чрез науката. Доколко Бог е замесен в него и доколко не- това само Бог знае разбира се. Да определиш йероглифа IYI като символ на Световния бог не е трудно: нужно е само да мислиш по-комплексно и обобщително,че да имаш и подходящите знания. Всичко това по волята Божия се случи: понеже България го заслужава!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4802177
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136392
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи