Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2016 19:49 - БЪЛГАРИЯ СЪЗДАВА ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА ЦЪРКВА В ЕВРОПА - ДРУГИТЕ НАРОДИ ПОЛУЧАВАТ НАЦИОНАЛНИ ЦЪРКВИ ВЕКОВЕ СЛЕД НАС
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 11158 Коментари: 36 Гласове:
44

Последна промяна: 26.01.2019 22:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
БЪЛГАРИЯ СЪЗДАВА ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА ЦЪРКВА В ЕВРОПА - ДРУГИТЕ НАРОДИ ПОЛУЧАВАТ НАЦИОНАЛНИ ЦЪРКВИ ВЕКОВЕ СЛЕД НАС


   На територията на Европа днес има голям брой народи и национални църкви,но това не винаги е било така. Преди 1100 години на континента не е имало руска,сръбска,румънска,англиканска и гръцка църква- имало е само Българска и Римска. Римската и Цариградската църкви са принадлежали и формално още принадлежат на римския народ,който обаче днес не съществува. Затова Българите са вече първия народ,който има своя църква в Европа. Ако човек реши да погледне кога отделните народи са създали свои национални църкви на континента,лесно ще се убеди в това:

1. Българи: Автономна църква и Автокефалия- 870 г., Патриаршия- 919 г. (призната 927 г.).

                                   Българския патриарх Неофит I
image
2. Сърби: Автокефалия- 1219 г., Патриаршия- 1346 г. (призната 1375 г.).
3. Руси: Автокефалия- 1448 г. (призната 1589 г.). Патриаршия- 1589 г.
4. Англичани: Англиканска църква- 1534 г. (непризната).
5. Гърци: Автокефалия- 1833 г. (призната 1850 г.).
6. Румънци: Автокефалия- 1865 г. (призната 1885 г.). Патриаршия- 1925 г.
7. Украици: Автокефалия- 1919 г. (непризната), Патриаршия- 1992 г. (непризната).

                                  Киевско-Украински патриарх Филарет image
8. Естонци: Автономна църква- 1920 г.
9. Финландци: Автономна църква- 1921 г. (призната 1923 г.).
10. Латвийци: Автономна църква- 1921 г.
11. Турци: Автокефалия- 1922 г. (непризната).
12. Албанци: Автокефалия- 1922г.
13. Поляци: Автокефалия- 1924 г. (призната 1948 г.).
14. Белоруси: Автокефалия- 1948 г. (непризната).
15. Чехословаци: Автокефалия- 1951 г. (призната 1998 г.).
16. "Македонци": Автономна църква- 1958 г.,Автокефалия- 1967 г. (непризната).
17. Молдовци: Автономна църква- 1992 г. (непризната).
18. Черногорци: Автокефалия- 1993 г. (непризната).
19. Италианци: Автономна църква- 1993г. (непризната).

  Както виждаме,по-стари църкви от нашата в цяла Европа са само Цариградската и Римската. Първата е автокефална от 381 г. и Патриаршия от 451 г.,но тя е Вселенска и римска а не гръцка- първата собствено гръцка църква е основана едва през 1833 г. но е призната за канонична чак през 1850 г. Църквата на гр. Рим пък се счита за основана през 57 г. от н.е. но римски народ отдавна вече няма,затова тази църква не е национална а е станала интернационална като Вселенската. Затова тези две църкви не принадлежат на нито един точно определен народ,а на целия католицизъм и респективно- на целия православен свят.

  Тук няма да коментираме дериватите на Римо-католическата църква,понеже сред тях реално няма нито една автокефалия. Това че има или е имало Латински,Лисабонски,Венециански,Западноиндийски и прочее католически патриарх не превръща една католическа църква в автокефална- всички такива са под върховенството на папата,който назначава или уволнява съответните патриарси без да дава отчет на народите,за които те са структурирани. Тези църкви не са национални,понеже са създадени от Папската институция- не от народите,за чиито духовни нужди са призвани да се грижат.

  Има например католическа Чехословашка църква от 1920 г. със свои патриарси от 1924 г.,но тя е тясно подчинена на папата както всички други подобни на нея и е неразделна част от Папската институция,понеже не се ползва с никаква самостоятелност. В така представената "класация" не включваме Кипърската,Грузинската и Арменската църкви,които не принадлежат на Европейски народи нито 
Прима Юстиниана,създадена през 535 г. като църква на Българския народ от Западните Балкани,понеже в нейното название никъде не фигурира абревиатурата "Българска". Излишно е да споменаваме и Критската православна църква (частично автономна от 1965 г.),понеже отделен критски народ няма и тази архиепископия е съответно поместна,а не национална.

  В този списък не включвам Епископия Оногурия- вид автономна Българска църква,която съществувала до VIIв. и към която принадлежали явно Тервел и Кубрат,понеже Оногурите (Царско племе на Българите,Бели Хуни) отдавна вече не съществуват като такива а рамките на съществуване на тази автономна епископия са напълно неуточнени и непроучени. Навярно към нея са принадлежали Готите,които според много извори били християни още в IV в. а също и Алцековите Българи,дошли в Италия като християни и то апостолически но опазили родовия спомен,че техните деди са получили Свето кръщение лично от десницата на Свети апостол Андрей. Това означава,че първите Българи (примерно 1% от тогавашния Български народ) са кръстени още в 37 г. от н.е. при обиколката,която Св.Андрей прави на черноморските брегове а дали Оногурската (сиреч Българска) автономна епископия е създадена тогава или при покръстването на Римската империя- това още не може да се каже,без да бъдат направени по-задълбочени проучвания на руските и ватиканските архиви.

  Един поглед върху останалите споменати църкви обаче показва,че първата национална църква в Европа е създадена от Българите в Ранното Средновековие ако не и през Античността,втората- почти в началото на Зрелия Феодализъм а третата- чак през Късното Средновековие. Почти 80% от всички изброени църкви са създадени през съвременната епоха,която започва с Френската революция от 1789 г. а първата собствено гръцка църква е призната за самостоятелна 29 години преди освобождението на България от Османско иго.

  Българската църква е с 350 години по-стара от сръбската,700 години по-стара от руската и с близо 1000 години по-стара от гръцката- затова тя трябва да провежда своя собствена църковна политика,а не да се допитва до руската и да търси съвети от нея. Нашата църква е майка на руската,понеже първите руски християни от 988 г. били ариани или вид богомили,получили Свето кръщение от Самуиловата Българска патриаршия,принудени след 1018-1019 г. да приемат "византийско" Православие заедно с нас и отново предпочели Българско църковно върховенство под управлението на Асеневци.

  "Македонската" църква пък няма да бъде никога призната,докато не възстанови истинското си име- "Охридска Българска Архиепископия". Ако стори това,тя веднага ще бъде призната от водещите световни църкви а ако не го стори ще остане не просто неканонична,но самото й съществуване ще бъде грях към Бога понеже ще се окаже,че е признала за праведна онази безсъвестна,греховна и богопротивна кражба на национална идентичност,която извърши с цената на безброй насилия и фалшификации престъпната античовешка,антихристиянска и социоатеистична ерес,която днес познаваме под името "комунизъм".

image
  Ако пък бъдат открити данни,че нашата стара Епископия Оногурия е създадена от Св.апостол Андрей през 37 г. сл.Хр. изведнъж ще се окаже,че Българската църква е всъщност най-старата църковна организация в света,структурирана само 4 години след възнесението на Христос и цели 20 години преди създаването на Папската институция,което автоматична ще я постави начело на всички църкви в света. Докато не бъдат открити такива данни обаче ние не можем да твърдим нищо с положителност освен това,че споменатата епископия е съществувала със сигурност през V-VI в. и е била закрита вероятно между 665-680 г.,когато е изгубила паството си а нейният епископ паднал убит от хазарите или пък избягал в Италия заедно с Алцек.

   Затова в заключение можем да кажем,че Първата национална църква в Европа със седалище София,ръководена от Негово светейшество патриарх Неофит І е длъжна да дава мъдри съвети на останалите православни църкви и да ги поучава,а те да я слушат и да се прекланят пред нейната древност. Не големината на паството е важна днес съдейки по Вселенската патриаршия,а заслугите на  една църковна организация пред останалите. Нашата национална църква е дала пример на другите европейци,който те са последвали и вълна от новосъздадени национални църкви заля духовното пространство на Европа през последните 100 години. Явно Българският пример и днес е тъй важен за европейците,както в далечното минало а без него днес нямаше да има нито сръбска и гръцка,нито румънска и руска църква!






Гласувай:
44


Вълнообразно


1. nikikm - Поздравления приятелю Щапаров!
01.07.2016 20:17
Поздравления! И малко въпроси. Какво е това римски народ? Такъв етнос няма и имам силни съмнения,че канавата му е тракийска. Това първо. После,известно е,че първият покръстен народ са българите и още в 37 г. тук е Св.Андрей. Към годината на Никейския събор,Българското землище е било покрито с мрежа от църкви,разрушени по-късно от гърците,а участието на българите е десетки епископи /325г./ Спирам,но живо се интересувам от мнението ти.
цитирай
2. merlin68 - Ами нормално е Първата национална ...
01.07.2016 21:57
Ами нормално е Първата национална държава в Европа да има и Първата национална църква, нали така:).
Що се отнася до това, че днешната българска църква, стъпвайки върху пиедестала на първа, има правото да поучава и съответно изисква послушание от останалите, независимо броя на паството им... е тук не съм много съгласен:). Първорождението не винаги означава първомъдрост завинаги. Бих казал, че ако нашата църква генерира мъдрост и богоугодство в по-голяма степен от останалите, то те по божията воля ще я слушат и уважават като първа, иначе едва ли и с основание.
цитирай
3. nikikm - Поздрави
01.07.2016 22:52
и поздравления! Бях направил един коментар,но явно не е излязъл,тъй като имаше някакъв проблем с блог бг. Съжалявам,ако е така. Поздрави!
цитирай
4. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга, приятелю!
02.07.2016 09:08
Безкрайно съм ти благодарен за избраната от теб благородна мисия да разкриваш дълбоко забулените истини за България, силата и мъдростта на духа български и да поставяш аргументирано на позорния стълб всички опити за поругаване на националната ни чест и достойнство. Нека Бог ти дава здраве, живот и мъдрост в избрания от теб достоен път на родолюбец и истинолюбец!
цитирай
5. shtaparov - Поздравления! И малко въпроси. ...
02.07.2016 11:49
nikikm написа:
Поздравления! И малко въпроси. Какво е това римски народ? Такъв етнос няма и имам силни съмнения,че канавата му е тракийска. Това първо. После,известно е,че първият покръстен народ са българите и още в 37 г. тук е Св.Андрей. Към годината на Никейския събор,Българското землище е било покрито с мрежа от църкви,разрушени по-късно от гърците,а участието на българите е десетки епископи /325г./ Спирам,но живо се интересувам от мнението ти.

За покръстените от Св.апостол Андрей наши сънародници мислех да добавя някой ред тези дни в статията- за тях свидетелстват още Алцековите Българи при своето пристигане в Италия. Така става и с другите ми статии- обикновено в първия ден пускам основния материал,а през следващите дни дописвам подробности като тази. Смятам,че евентуалната църква на Алцековите Българи ще да е била Оногурската епископия- нейното паство изглежда се изнесло на Запад,когато дошли хазарите и оцеляването му станало несигурно.

Римския народ- това са собствениците на империята,създадена от жителите на гр. Рим т.е. Populus Romanus или римските граждани,както било правилно да се казва след ІІІ в. Етносът им за римляните бил без значение така,както в днешните САЩ никой не отдава значение дали произходът ти е ирландски,немски,английски,руски или Български,понеже за тях всички "техни" са американци така,както в Югославия всички бяха обявявани за югославяни а в Испания- за испанци.
цитирай
6. shtaparov - (Много важен постинг ! )
02.07.2016 11:50
анонимен написа:
Благодаря!

Здраве и късмет!
цитирай
7. shtaparov - Ами нормално е Първата национална ...
02.07.2016 11:59
merlin68 написа:
Ами нормално е Първата национална държава в Европа да има и Първата национална църква, нали така:).
Що се отнася до това, че днешната българска църква, стъпвайки върху пиедестала на първа, има правото да поучава и съответно изисква послушание от останалите, независимо броя на паството им... е тук не съм много съгласен:). Първорождението не винаги означава първомъдрост завинаги. Бих казал, че ако нашата църква генерира мъдрост и богоугодство в по-голяма степен от останалите, то те по божията воля ще я слушат и уважават като първа, иначе едва ли и с основание.

И аз съм по принцип на същото мнение приятелю,но в конкретния случай става въпрос за църква,която оцеляла от IX (ако не и от IV-V) век до XVIII в. с малко прекъсване,като още през XIX в. била възстановена- кой друг народ освен нашия може да се похвали с такъв дълъг църковен "стаж"? Само Римския народ,който обаче отдавна не съществува,а първия,основен и най-главен "пробив" в идеята,че всеки значим европейски народ трябва да има своя църква я правим именно ние- другите само се възползват от "пробойната",направена от нас.
цитирай
8. shtaparov - и поздравления! Бях направил един ...
02.07.2016 12:02
nikikm написа:
и поздравления! Бях направил един коментар,но явно не е излязъл,тъй като имаше някакъв проблем с блог бг. Съжалявам,ако е така. Поздрави!

Прав си- снощи точно правех опити да одобря пуснатите вече коментари,когато програмата така зацепи,че не ме пусна да направя нищо до днес на обяд.
цитирай
9. shtaparov - Безкрайно съм ти благодарен за и...
02.07.2016 12:03
batogo написа:
Безкрайно съм ти благодарен за избраната от теб благородна мисия да разкриваш дълбоко забулените истини за България, силата и мъдростта на духа български и да поставяш аргументирано на позорния стълб всички опити за поругаване на националната ни чест и достойнство. Нека Бог ти дава здраве, живот и мъдрост в избрания от теб достоен път на родолюбец и истинолюбец!

Поздравления приятелю!
цитирай
10. barin - Поздрави за постинга, shtaparov, и ...
02.07.2016 13:01
Поздрави за постинга, shtaparov,и тук сме преди останалите народи в Европа. Статистиката, която си направил го показва. Изпреварвали сме ги европейците по много показатели. Продължавай да търсиш материали и да пишеш интересни неща. От мен имаш пълна подкрепа.
цитирай
11. shtaparov - Поздрави за постин...
02.07.2016 14:52
barin написа:
Поздрави за постинга, shtaparov,и тук сме преди останалите народи в Европа. Статистиката, която си направил го показва. Изпреварвали сме ги европейците по много показатели. Продължавай да търсиш материали и да пишеш интересни неща. От мен имаш пълна подкрепа.

Благодаря за подкрепата приятелю- ще продължавам да се старая.
цитирай
12. nikikm - За Рим
02.07.2016 19:12
Чел съм,че е Рим създаден от Ахил Пелеев,след края на Троянската война. Ромул и Рем е измишльотина,добавена по-късно. Гръбнакът на "римската" армия са тракийци!Не само,но най-вече.Според мен има много хляб в тези неща.
цитирай
13. shtaparov - Чел съм, че е Рим създаден от Ахил ...
02.07.2016 20:10
nikikm написа:
Чел съм,че е Рим създаден от Ахил Пелеев,след края на Троянската война. Ромул и Рем е измишльотина,добавена по-късно. Гръбнакът на "римската" армия са тракийци!Не само,но най-вече.Според мен има много хляб в тези неща.

Старите легенди по принцип не лъжат: легендата за Ромул и Рем вероятно иде от Малоазийската (Мизо-Лидийска) родина на Латините (Лидините). Затова вълкът станал свещено животно и на тюрките,които получили боговете и митологията си от заминалите на изток с Дионис Трако-Фригийски нашенци. А за Рим трябва да разгледаме нещата комплексно и ще разберем: той е основан като град в 753 г. пр. Хр.,но като село съществува от времето на Троянската война ако не и преди нея. Не било лесно на неговите основатели да превърнат паянтовите си колиби в град,нито да вдигат циклопски стени без достатъчно "електорат",който да им помага- затова истинското основаване на града било отложено за по-късно,когато селските му основи били вече отдавна положени.
цитирай
14. shtaparov - До Анонимен
02.07.2016 20:20
shtaparov написа:
анонимен написа:
Благодаря!

Здраве и късмет!

Не съм изтривал коментара ви,уважаеми Анонимен: самата система след 2011-2012 г. премахва всички анонимни коментари,тълкувайки ги като "спам": макар далеч не всички да са такива.
цитирай
15. nikikm - Ромул
03.07.2016 01:18
shtaparov написа:
nikikm написа:
Чел съм,че е Рим създаден от Ахил Пелеев,след края на Троянската война. Ромул и Рем е измишльотина,добавена по-късно. Гръбнакът на "римската" армия са тракийци!Не само,но най-вече.Според мен има много хляб в тези неща.

Старите легенди по принцип не лъжат: легендата за Ромул и Рем вероятно иде от Малоазийската (Мизо-Лидийска) родина на Латините (Лидините). Затова вълкът станал свещено животно и на тюрките,които получили боговете и митологията си от заминалите на изток с Дионис Трако-Фригийски нашенци. А за Рим трябва да разгледаме нещата комплексно и ще разберем: той е основан като град в 753 г. пр. Хр.,но като село съществува от времето на Троянската война ако не и преди нея. Не било лесно на неговите основатели да превърнат паянтовите си колиби в град,нито да вдигат циклопски стени без достатъчно "електорат",който да им помага- затова истинското основаване на града било отложено за по-късно,когато селските му основи били вече отдавна положени.


Ромул и Рем са две деца,отгледани от лека жена /по това време такива жени са наричани вълчици/.Мълвата за това дава основание за по късното поставяне на РиР под вълчицата,която е етруски паметник,но те са непричом по отношение основаването на Рим.Основан е от траките! прли основаване,може и да е нямало нищо,но ние говорим за основаване. Как се развива по-нататък,в случая не е предмет на дискусия.
цитирай
16. shtaparov - Чел съм, че е Рим създаден от...
03.07.2016 01:38
nikikm написа:
shtaparov написа:
nikikm написа:
Чел съм,че е Рим създаден от Ахил Пелеев,след края на Троянската война. Ромул и Рем е измишльотина,добавена по-късно. Гръбнакът на "римската" армия са тракийци!Не само,но най-вече.Според мен има много хляб в тези неща.

Старите легенди по принцип не лъжат: легендата за Ромул и Рем вероятно иде от Малоазийската (Мизо-Лидийска) родина на Латините (Лидините). Затова вълкът станал свещено животно и на тюрките,които получили боговете и митологията си от заминалите на изток с Дионис Трако-Фригийски нашенци. А за Рим трябва да разгледаме нещата комплексно и ще разберем: той е основан като град в 753 г. пр. Хр.,но като село съществува от времето на Троянската война ако не и преди нея. Не било лесно на неговите основатели да превърнат паянтовите си колиби в град,нито да вдигат циклопски стени без достатъчно "електорат",който да им помага- затова истинското основаване на града било отложено за по-късно,когато селските му основи били вече отдавна положени.


Ромул и Рем са две деца,отгледани от лека жена /по това време такива жени са наричани вълчици/.Мълвата за това дава основание за по късното поставяне на РиР под вълчицата,която е етруски паметник,но те са непричом по отношение основаването на Рим.Основан е от траките! прли основаване,може и да е нямало нищо,но ние говорим за основаване. Как се развива по-нататък,в случая не е предмет на дискусия.

Да не забравяме обаче,че Рем това е Брем а Ромул е Бромул (Дионис),наричан още Болг- значи тези древни първооснователи са Български царе.
цитирай
17. zemja - Гордост е!
03.07.2016 06:42
" Първата национална църква в Европа със седалище София,ръководена от Негово светейшество патриарх Неофит І е длъжна да дава мъдри съвети на останалите православни църкви и да ги поучава,а те да я слушат и да се прекланят пред нейната древност."

Поздравления и благодарности, Щапаров!
цитирай
18. get - - Щапаров ... мисля погрешно е приравняването на държава - църква - "нация" ? Както е сторил ... !
03.07.2016 13:33
... блогъра от пост №2. ?!

- Какво имам в предвид?
1. Сведението от 12-ти век по църковната история(канон) отнасящо се за Втория канон на Втория вселенски събор от 381 г. в Константинопол:
“Забележи прочее от настоящия канон, че някога всички епархийски митрополити са били автокефални и че са се избирали от свои събори. Но това е било променено от 28-ия канон на Халкедонския събор (451 г.), който определя митрополитите на Понтийския, Азиянския и Тракийския диоцез и още някои други, които се споменават в този канон, да се назначават от Константинополския патриарх и да се подчиняват нему. Ако обаче намериш и други автокефални църкви като тази на България, на Кипър и на Иверия, да не се учудваш. Защото епископът на България е почетен от император Юстиниян”.
Забележка - живял ( 483 - 565 )
2.
“Християнска топография” (Книга III) на Козма Индикоплевст (средата на 6-ти век. ?):
" ... учението на Владиката Христос изпълва цялата земя. Благата вест се проповядва и изпълва целия свят…навсякъде, където се изповядва Христовото евангелие; и в Киликия, Азия, Кападокия, Лазика, Понт, в северните страни на скитите, сред ирканите, ерулите, българите, еладците, илирийците, далматите, готите, испанците, римляните, франките ... " - тук СЪЩЕСТВЕНОТО Е ?! - Къде са позиционирани БЪЛГАРИТЕ - не са ли НА СЕВЕР от "еладците" - ОТНОВО ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ - Писано е м/у 545 - 547 години?
- А от описанието на Козма, великолепно личи, че българите християни населяват територията източно от Илирик, северно от Елада и западно-югозападно от Видин и Враца, тоест земите на Македония, точно там, където е учредена архиепископията на Първа Юстинияна.
3.
Това е което КАРА Василий Българоубиец да ПРИЗНАЕ ПЪРВЕНСТВОТО на Охридската Архиескопия за Българите ... вероятно - но не само е това ... а и ?
4.
През 1156 г. охридският архиепископ Йоан Комнин в съборния акт на Цариградската патриаршия се подписал като “Смиреният монах и по милост Божи архиепископ на Първа Юстинияна и цяла България Комнин” ... ?
цитирай
19. shtaparov - (Гордост е)
03.07.2016 13:42
zemja написа:
" Първата национална църква в Европа със седалище София,ръководена от Негово светейшество патриарх Неофит І е длъжна да дава мъдри съвети на останалите православни църкви и да ги поучава,а те да я слушат и да се прекланят пред нейната древност."

Поздравления и благодарности, Щапаров!

Благодаря Елице и поздравления за прекрасните стихове,които си посветила на твоя любим в http://zemja/poezia/2016/06/27/ima-takava-liubov.1460766#last_comment !
цитирай
20. shtaparov - . . . блогъра от пост №2. ?! - К...
03.07.2016 14:40
get написа:
... блогъра от пост №2. ?!

- Какво имам в предвид?
1. Сведението от 12-ти век по църковната история(канон) отнасящо се за Втория канон на Втория вселенски събор от 381 г. в Константинопол:
“Забележи прочее от настоящия канон, че някога всички епархийски митрополити са били автокефални и че са се избирали от свои събори. Но това е било променено от 28-ия канон на Халкедонския събор (451 г.), който определя митрополитите на Понтийския, Азиянския и Тракийския диоцез и още някои други, които се споменават в този канон, да се назначават от Константинополския патриарх и да се подчиняват нему. Ако обаче намериш и други автокефални църкви като тази на България, на Кипър и на Иверия, да не се учудваш. Защото епископът на България е почетен от император Юстиниян”.
Забележка - живял ( 483 - 565 )
2.
“Християнска топография” (Книга III) на Козма Индикоплевст (средата на 6-ти век. ?):
" ... учението на Владиката Христос изпълва цялата земя. Благата вест се проповядва и изпълва целия свят…навсякъде, където се изповядва Христовото евангелие; и в Киликия, Азия, Кападокия, Лазика, Понт, в северните страни на скитите, сред ирканите, ерулите, българите, еладците, илирийците, далматите, готите, испанците, римляните, франките ... " - тук СЪЩЕСТВЕНОТО Е ?! - Къде са позиционирани БЪЛГАРИТЕ - не са ли НА СЕВЕР от "еладците" - ОТНОВО ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ - Писано е м/у 545 - 547 години?
- А от описанието на Козма, великолепно личи, че българите християни населяват територията източно от Илирик, северно от Елада и западно-югозападно от Видин и Враца, тоест земите на Македония, точно там, където е учредена архиепископията на Първа Юстинияна.
3.
Това е което КАРА Василий Българоубиец да ПРИЗНАЕ ПЪРВЕНСТВОТО на Охридската Архиескопия за Българите ... вероятно - но не само е това ... а и ?
4.
През 1156 г. охридският архиепископ Йоан Комнин в съборния акт на Цариградската патриаршия се подписал като “Смиреният монах и по милост Божи архиепископ на Първа Юстинияна и цяла България Комнин” ... ?

Цитатите,които си привел са изключително ценни приятелю get- посочи ако обичаш името на древния летописец,който е написал известието от т.1 на твоя текст.
цитирай
21. indiram - Здравей, Щапаров!
03.07.2016 19:35
Хубав материал!
... Значи, 19 църкви - Първата, Българската, от 9-ти век, а следващите 18 - са от два-три века, че и повече (векове) след Първата. А, Оногурската Епископия, ако се брои (пак Българска) от 7-ми век и ще заеме място преди 1-вата (от изброените) и пак ще е Българско! Вече, нали, световни авторитети потвърдиха, че Българският народ е от/сред (тук се вижда вината чия е) най-старите в Европа...

Интересен е и случая с Македонската църква... Както и да прозвучи (защото е извън темата), все ми е непонятно, защо Македонската земя и хората по нея, вместо да се присъедини към България (и не че у нас е розово), тръгна да прави държава.. Каква история и История?!

Докато четох и то няколко пъти материала за Българската църква... мислите ми все отиваха на 7-те църкви от Азия (Мала Азия, Анатолиа, днес Юго-западна Турция) от Откровението на Йоан... И си мисля, дали и те са Български, а някак си е пропуснато да се каже и напише (в прав текст) 7-те Български църкви... Или е подсказано някъде и следва да се намери...

Песента, Сребърни ята на Георги Минчев - Добър избор!

Поздрави!
цитирай
22. shtaparov - Хубав материал!. . . Значи, 19 цъ...
04.07.2016 01:57
indiram написа:
Хубав материал!
... Значи, 19 църкви - Първата, Българската, от 9-ти век, а следващите 18 - са от два-три века, че и повече (векове) след Първата. А, Оногурската Епископия, ако се брои (пак Българска) от 7-ми век и ще заеме място преди 1-вата (от изброените) и пак ще е Българско! Вече, нали, световни авторитети потвърдиха, че Българският народ е от/сред (тук се вижда вината чия е) най-старите в Европа...

Интересен е и случая с Македонската църква... Както и да прозвучи (защото е извън темата), все ми е непонятно, защо Македонската земя и хората по нея, вместо да се присъедини към България (и не че у нас е розово), тръгна да прави държава.. Каква история и История?!

Докато четох и то няколко пъти материала за Българската църква... мислите ми все отиваха на 7-те църкви от Азия (Мала Азия, Анатолиа, днес Юго-западна Турция) от Откровението на Йоан... И си мисля, дали и те са Български, а някак си е пропуснато да се каже и напише (в прав текст) 7-те Български църкви... Или е подсказано някъде и следва да се намери...
Песента, Сребърни ята на Георги Минчев - Добър избор! Поздрави!

В Анатолия има много интересни Български следи,за съжаление заличени от декултуризиращото въздействие на исляма.
цитирай
23. indiram - Здравей, Щапаров!
04.07.2016 03:09
Към 22:
Като започнем от Анатолия и гледаме на каквото има, а не на изгубеното (щото не знаем колко е и какво е), може и да намерим началото и края (Алфа и Омега - казва се пак в Откровението на Йоан)...

Гликерия има една песен... пускала съм я... пак ще я пусна...
В текста се говори за -
Питаш ме от къде съм...
... От Смирна дойдох... да намеря ... Родината си...

Поздрави!
цитирай
24. shtaparov - Към 22: Като започнем от Анатолия ...
04.07.2016 07:29
indiram написа:
Към 22:
Като започнем от Анатолия и гледаме на каквото има, а не на изгубеното (щото не знаем колко е и какво е), може и да намерим началото и края (Алфа и Омега - казва се пак в Откровението на Йоан)...

Гликерия има една песен... пускала съм я... пак ще я пусна...
В текста се говори за -
Питаш ме от къде съм...
... От Смирна дойдох... да намеря ... Родината си...

Поздрави!


Не случайно името Анатолия (Анадолия) някога е значело Ванатолия (Ванатория,Ванадария) т.е. Страната на Ванадите (Ванандовите Българи) или още Енеталия (Енетария,Венетария)- Страната на Венетите,понеже едните и другите са идентични.
цитирай
25. get - @ 20. shtaparov - посочи ако обичаш името на древния летописец,който е написал известието от т.1 на твоя текст.
04.07.2016 19:37
1.
Това сведение е оставено в края на XII век от "византиеца" Теодор Валсамон в негов коментар върху Втория канон на Втория вселенски събор от 381 г. в Константинопол, ТО НИ НАВЕЖДА в полза на ТЕЗАТА за РАННИ(късно-антично присъствие ... поне?) НА БЪЛГАРСКИ ПОСЕЛЕНИЯ в западната част на Балканите?
2.
На това ни навежда и приписката от българския превод на Хрониката на Константин Манаси, където се казва:
“При Анастасий цар, българите започнаха да поемат тази земя. Като преминаха от Бдин, и най-напред започнаха да превземат долната земя Охридска и след това цялата тази земя. От изхода на българите до сега има 870 години”.
Както знаем Анастасий е живял (491-518 г.)?
3.
Вече за припокриване(равнозначност) между църква - държава - народ МОЖЕМ ДА МИСЛИМ към време на император Юстиниян І учредил архиепископията, Прима Юстинияна, която се радвала на големи привилегии.
Новелата на император Юстиниян I от 18 март 545 г. гласи: “А преблаженият по това враме епископ на НАШЕТО РОДНО МЯСТО Първа Юстинияна, да има под своя юрисдикция(начал(ств)о) епископите на провинциите Средиземна Дакия, Крайбрежна Дакия, Превалитания и Дардания, на Горна Мизия и на Панония и те да бъдат ръкополагани от него.”
4.
По въпроса имаме оставено сведение и от Никифор Григора (1295–1360) ... по силата на което учЕните извеждат от името на реката Бу(л)га ... и нашето име - това сведение ОТНОВО ПРИЦИЗИРА ИДВАНЕТО НА БУлГАРИТЕ но от ВРЕМЕ НА ИКОНОБОРСТВОТО - но ОТБЕЛЕЖИ ... СЪЩОТО ИКОНОБОРСТВОТО ДАТИРА от ОСМИ - ДЕВЕТИ ВЕКОВЕ, което пък не се връзва с ОФИЦИАЛНО ВЪЗПРОИЕТАТА ДОКТРИНА-ДАТИРОВКА ... СЕДМИ ВЕК??!
5.
Тук, като "помощна лема" - вероятно следва да се обърнем ... Арианството - но по отношение на същото и залегналото историческите теории ТО Е НА "ГЕРМАНСКИЯТ" ГОТСКИ НАРОД?!
6.
Като втора ЛЕМА - можем да се върнем на въпроса Автентично ли е житието на свещеника Теофил - който бил наставник на Юстин/Управда - Който наши и чужди "специалисти" В ЕДИН ГЛАС ОТРИЧАТ - като неистинно?

- Успех :))!
цитирай
26. shtaparov - 1. Това сведение е оставено в края на ...
05.07.2016 19:41
get написа:
1.
Това сведение е оставено в края на XII век от "византиеца" Теодор Валсамон в негов коментар върху Втория канон на Втория вселенски събор от 381 г. в Константинопол, ТО НИ НАВЕЖДА в полза на ТЕЗАТА за РАННИ(късно-антично присъствие ... поне?) НА БЪЛГАРСКИ ПОСЕЛЕНИЯ в западната част на Балканите?
2.
На това ни навежда и приписката от българския превод на Хрониката на Константин Манаси, където се казва:
“При Анастасий цар, българите започнаха да поемат тази земя. Като преминаха от Бдин, и най-напред започнаха да превземат долната земя Охридска и след това цялата тази земя. От изхода на българите до сега има 870 години”.
Както знаем Анастасий е живял (491-518 г.)?
3.
Вече за припокриване(равнозначност) между църква - държава - народ МОЖЕМ ДА МИСЛИМ към време на император Юстиниян І учредил архиепископията, Прима Юстинияна, която се радвала на големи привилегии.
Новелата на император Юстиниян I от 18 март 545 г. гласи: “А преблаженият по това враме епископ на НАШЕТО РОДНО МЯСТО Първа Юстинияна, да има под своя юрисдикция(начал(ств)о) епископите на провинциите Средиземна Дакия, Крайбрежна Дакия, Превалитания и Дардания, на Горна Мизия и на Панония и те да бъдат ръкополагани от него.”
4.
По въпроса имаме оставено сведение и от Никифор Григора (1295–1360) ... по силата на което учЕните извеждат от името на реката Бу(л)га ... и нашето име - това сведение ОТНОВО ПРИЦИЗИРА ИДВАНЕТО НА БУлГАРИТЕ но от ВРЕМЕ НА ИКОНОБОРСТВОТО - но ОТБЕЛЕЖИ ... СЪЩОТО ИКОНОБОРСТВОТО ДАТИРА от ОСМИ - ДЕВЕТИ ВЕКОВЕ, което пък не се връзва с ОФИЦИАЛНО ВЪЗПРОИЕТАТА ДОКТРИНА-ДАТИРОВКА ... СЕДМИ ВЕК??!
5.
Тук, като "помощна лема" - вероятно следва да се обърнем ... Арианството - но по отношение на същото и залегналото историческите теории ТО Е НА "ГЕРМАНСКИЯТ" ГОТСКИ НАРОД?!
6.
Като втора ЛЕМА - можем да се върнем на въпроса Автентично ли е житието на свещеника Теофил - който бил наставник на Юстин/Управда - Който наши и чужди "специалисти" В ЕДИН ГЛАС ОТРИЧАТ - като неистинно?

- Успех :))!

Благодаря- това е много ценно приятелю,чудесен извор! Мисля,че иконоборството било опит за сближение между Арианство и Православие,за жалост неуспешен. А житието на Теофил не може да не е истинско- такива неща няма как да бъдат измислени,но сведенията в него не отърват ни на руснаци и германци,ни на гърци и "македонци",ни на сърби и "румънци". Затова те предпочитат да действат като нашата официална "историотворческа" секта- затварят си очите,премълчават и заобикалят всички исторически извори,които не пасват на техните заблуди и миражи.
цитирай
27. litatru - Поздравление
15.07.2016 22:28
за интересния постинг!
С уважение!
Литатру!
цитирай
28. shtaparov - (Поздравление...)
15.07.2016 23:03
litatru написа:
за интересния постинг!
С уважение!
Литатру!

Благодаря ти уважаема Величке- поздрав и за теб!
цитирай
29. anin - http://ydara.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2349:2013-06-05-09-33-19&catid=145:2013-08-28-12-35-27&Itemid=229
17.07.2016 14:22
Здрасти! Ти като специалист, какво мислиш за тази статия?
цитирай
30. shtaparov - Здрасти! Ти като специалист, какво ...
20.07.2016 12:22
anin написа:
Здрасти! Ти като специалист, какво мислиш за тази статия?

Благодаря- нямах време до днес да разбера какво точно се крие зад този материал но сега виждам,че той по принцип ми е познат. Поднесен е интересно и във висок патриотически дух,но не спада към строго научните материали а по-скоро към общопопулярните четива,които се пускат масово напоследък и можем да ги наречем "Фолкхистъри". Няма достатъчно научно издържани сведения там,но заради високия патриотизъм в него ще се въздържа от критики.
цитирай
31. demograph - Апостол Павел създава първата християнска епископия в Европа през 69г.!!!!
29.07.2016 00:25
През 69г. в местността "Мирото", в долината на р. Канина, край с. Огняново , близо до Никополис ад Местум, Апостол Павел покръства местните траки-българи и създава първата християнска епископия на континента. Това е документирано във Ватикана. Известно е и на Божидар Димитров. Залита се към Апостол Андрей, за мисията на когото няма толкова категоричен запис и веществени доказателства, както за покръстването на траките от Неврокопско - Гоцеделчевско. Никой освен няколко тамошни "фолкисторици" не си прави труда да го популяризира. А то е равностойно на европейски Ерусалим. В руините на Никополис ад Местум лежат останките на разкошна древна катедрала - епископията. Идете и вижте. Археолозите ще ви го доразкажат. Поздрав Щапаре! Както винаги трепеш рибата.
цитирай
32. shtaparov - През 69г. в местността "Ми...
02.08.2016 12:00
demograph написа:
През 69г. в местността "Мирото", в долината на р. Канина, край с. Огняново , близо до Никополис ад Местум, Апостол Павел покръства местните траки-българи и създава първата християнска епископия на континента. Това е документирано във Ватикана. Известно е и на Божидар Димитров. Залита се към Апостол Андрей, за мисията на когото няма толкова категоричен запис и веществени доказателства, както за покръстването на траките от Неврокопско - Гоцеделчевско. Никой освен няколко тамошни "фолкисторици" не си прави труда да го популяризира. А то е равностойно на европейски Ерусалим. В руините на Никополис ад Местум лежат останките на разкошна древна катедрала - епископията. Идете и вижте. Археолозите ще ви го доразкажат. Поздрав Щапаре! Както винаги трепеш рибата.

Това събитие е твърде интересно и заслужава да му се обърне най-голямо внимание разбира се,но за Св.Павел претендират и други както знаем,докато онова със Св.Андрей не само че е по-старо с 32 години,но за него никой друг освен нас не може да претендира,понеже имаме сведение от първа ръка- свидетелството на княз Алцек и на неговите Българи,записано от папските емисари в Италия.
цитирай
33. nothingfail - нерусЬкие руССкие
29.12.2016 00:24
действителните руси са украинците, а така наречените (велико-)руски (руССкие е прилагателно, не същността!), тоест руснаците, не са руси, а москали. Четете Паисий, 8 дял от историята му, за слав. учители - http://istoriata/listen/part8 , ако работи - 3,15мин и 4,4 мин - руси и москали отделно!!! Старата Рус/ия/ е Украйна, така че не руснците, а украинците придобиват църква по рано, и то от БъЛГарите/ БЛъГарите/ БуРГарите (the BRiGht one, оБаГРените). Не случайно, защото старите руси - украинци са трако=склАвено=БъЛГари от БаЛКаните, сега доказано и с ДНК - по Y DNA сведенията на Eupedia - БъЛГарите съвпадат по кръв със северните гърци на 96%, румънците на 92%, албанците на 85%, молдованите на 79%, гърците като цяло на 77%, украинците и сардинците на 60%, казанските татари (уж волжски булгари?0 - 31%, великие русские (москали) - 30% !!! Стара БъЛГария/ БуРГария не е на река Хипанис в Кубан, а на Хипанис, който е Бог/ Буг в югозападна Украйна отвъд Дунава!!!
цитирай
34. shtaparov - действителните руси са украинц...
29.12.2016 01:02
nothingfail написа:
действителните руси са украинците, а така наречените (велико-)руски (руССкие е прилагателно, не същността!), тоест руснаци не са руси, а москали. Четете Паисий, 8 дял от историята мъ, за слав. учители - http://istoriata/listen/part8 , 3,15мин и 4,4 мин - руси и москали отделно!!! Старата Русия е Украйна, така че не руснците, а украинците придобиват църква по рано, и то от българите. Не случайно, защото старите руси - украинци са трако=слАвяно=БЪЛГари от БАЛКаните, сега доказано и с ДНК - по Y DNA сведенията на Eupedia - БъЛГарите съвпадат по кръв със северните гърци на 96%, румънците на 92%, албанците на 85%, молдованите на 79%, гърците като цяло на 77%, украинците и сардинците на 60%, казанските татари (уж волжски булгари?0 - 31%, великие русские (москали) - 30% !!! Стара България не е на река Хипанис в Кубан, а на Хипанис Бог/ Буг в Украйна!!!

Така е- напълно съм съгласен и единствено за река Буг може да поспорим,понеже името й според мен означава Бург (Берг,Брег) или Бяг (Стремителна,Бързотечна). По река Кубан и днес си живеят Българи останали от Аспарухово време,но езикът им е като нашия- не е като чувашкия,затова Русия не им позволява да демонстрират своята истинска народностна принадлежност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4802177
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136392
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи