Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2016 13:39 - ПАЛЕОПОНТИЙСКИ ПРОИЗХОД НА ИМЕНАТА ГОСТУН,КУБЕР И КУБРАТ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 9138 Коментари: 20 Гласове:
39

Последна промяна: 05.08.2016 22:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ПАЛЕОПОНТИЙСКИ ПРОИЗХОД НА ИМЕНАТА ГОСТУН,КУБЕР И КУБРАТ


    Проучването на тези древно-Български имена показа,че тяхната възраст е не по-малка от 4000-5000 години а тяхно месторождение е Припонтийския регион (областите,разположени около Черно море и в близост до него). Доказателство за това са техните тълкувания,които разкриват тесните им връзки с личните и божествени имена,ползвани от древните народи обитавали някога региона- траки,келти,елини,пелазги и "славяни". Тези тълкувания са следните:

1. Гостун= Госдан (Гос дан,Од Гос даден). Кое божество е наричано от дедите ни Гос? Това е бога Къс (Късия бог) сиреч Сатурн. Други по-важни имена на този важен Български бог са Кутр (най-малкото пръстче на ръката се нарича Кутре сиреч: Малкото),Мали (Мала бога),Сат (оттам- Сатри т.е. Сат-Ари,Служителите на Сат),Кут (затова Сатрите са още Кутри т.е. Кут-Ари: виж и прехода С-К) и пр. Затова Гостун означава "От Късия бог даден".

image
  Чуждестранен аналог на това име откриваме в Британия- там думата "Гос" означава "Призрак,Привидение,Дух",като  Призрак= Появяващ се при (по време на) зрак т.е. на здрач. Здрачът означава стъмване,а това веднага свързва Гос с Бога на Нощта,който е разбира се Сатурн. Самата дума разбира се означава точно това:

Здрач (Сдрач: първонач.форма)= Съдарач (Съдарич,Съд-Ар-ич,което е Съдар (Съд-Ар) плюс древно-Българското окончание за принадлежност -ИЧ. Богът-Съдник на дедите ни е Сатурн (Сатирин,Съдарин),понеже е бог на подземното царство,което приемало душите и телата на мъртвите според нашата древна религия.

  "Гостун" означава още Гостен (Нагостен)- виж Гостба,Гощавка,Гостенин (Гост) и пр. намиращи се във връзка отново със Сатурн,понеже произлизат от думите Гажд (У-гаждам,На-гаждам) и Гот (Готино ми е),които са тясно свързани с алонима "Кут" на този популярен Български бог. Този алоним станал причина за появата на думата Гот (=Бог) в Германия,Британия и другаде. Думата "Нагаждам" е тясно свързана с Бога на плодородието Сатурн,понеже нагаждането е възполване от продуктите на плодородието.

  Тук трябва да кажа защо Гостун е споменат в "Именника" като наместник и чий наместник бил той. Тюрколозите веднага родиха две деструктивни идеи,за да преварят патриотите и да наложат фалшивите си тези в учебниците преди тях- че той е бил наместник на тюрките или на аварите по времето,когато те владеели България. Да,но тогавашна България не била като днешната и съвсем не било лесно да бъде завладяна,а тогавашните Българи не били никак склонни да се покоряват комуто и да било за разлика от червените васали на сталинизма. Няма данни България да е завладявана тогава и ако човек се замисли,ще намери поне още две причини Гостун да е наместник (който накрая е наречен и Княз),без в ситуацията да бъдат намесвани каквито и да било тюрки или авари. Затова считам моята версия за единствено вярна- Гостун е бил наместник на Кубрат по време на неговото пребиваване в Цариград ("Константинопол"),или докато титуляра е бил още дете и се налагало да му бъде назначен наместник-регент,който да помага в управлението докато Кубрат навърши пълнолетие.

  Съвременен аналог на името Гостун намираме в Българската дума Господ,широко използвана и в другите "славянски" (Българистични) езици. Тя означава Гос-пат (Къс бат,Късия господар т.е. Сатурн-Дионис),но след време й е придадено значението Гос-пати т.е. Водача (Пати,Бати,Вади=Води) на духовете т.е. боговете (Гос,Къс),който в началото бил Сатурн,а после станал Зевс. Най-близко до "пра"-Българската форма Гос-бат тази дума я изговарят в Русия- думите Госпад и Госпади идат да покажат,че руснаците са в над 90% директни потомци на древни Българи,а не просто на викинги и угрофини. Други аналози на това име са Косьо (=Госьо,Късьо),Коста,Куси (виж фам. Кусеви= Госеви),Гроздан (Гоздан,Гос-дан: с добавено "Р") което значи още Грозд-дан (От гроздето даден,Роден по време на гроздобер),Куцар (Куц Ар= Къс Ар),Казимир (Касимил,На Късия бог мил) и пр.

  Друг ярък аналог на това Българско име е името на с. Гостун в Разложко (общ. Банско)- благодаря на didanov.blog.bg за ценното сведение. И макар то понякога да се наричало Густун това не променя нито името,нито неговото значение- дали ще го наричаме Жоро или Гошо,братовчед ми си е Георги а това е пример,който давам за да охладя евентуалните стремежи на разни македонисти и туркофили да се пробват да доказват,че Гостун и Густун са две различни имена.

2. Кубер= Кувер (с прех. Б-В,както в етнонимите Булгари-Вулгари) т.е. Кавар (келтски или по-точно Белгийски цар,чието име е познато от неговото царуване в Тракия през III в. пр. Хр.). Разделението между траки и келти станало между 3500 и 1200 г. пр. н.е. но макар в началото да било рехаво,с течение на времето се задълбочило. Името Кавар обаче може да е донесено в Галия между 1200-700 г. пр. н.е. от Белгите (Болгите),много от които според Ирландските саги отишли в Британия,за да се спасят от притесненията,на които ги подлагали нахлуващите от Азия гърци. Това име обаче е познато и на тях,както очевидно и на траките,понеже дълги векове е ползвано на тракийския остров Самотраки за обозначаване на четири особено важни божества,наричани Кабири (Кубери). Същото име е ползвано от арийските (ведическите) племена,наричани още индоарии,които завладели Индия между 2000-1200 г. пр. н.е.,пристигайки от Мала Азия и Балканския полуостров. При тях Кубера е бог на плодородието и севера,а защо е така,ни обясняват тълкуванията на "Анализа":

Кубера= Субера (с прех. К-С или от "Кентум" в "Сатем" форма)= Сувера (Севера,Северъ). От там произлиза "руско-татарското" название Сибирь (Сибира,Себера,Севера),призвано да обозначи студената северна земя,намираща се на север от "кръстниците" на това име,сиреч от "индийските" арии. Други тълкувания на това име сочат,че то означава още Събера (Събира)- име,достойно за бог на плодородието и урожая (порожая т.е. порождая: с възст.на І-та съгласна),който вероятно е бил познат още на първите кроманьонски ловци-събирачи,стъпили в Европа. Името му се свързва най-вече с Дионис и означава още Купара (Капара,Кап-аря) т.е. "Капата" (Капото,"Шапката") на боговете или Върховният бог,който несъмнено е Стария бог (богът на Сатрите т.е. на Старите),почитан от нашите деди преди Зевс.

  Семантиката на това име е изключително богата и включва десетки други значения и взаимовръзки,които дори максималният обем на статиите в blog.bg не би позволил да споделим напълно. Затова се спирам само на някои от тях,а другите ще останат за включване в някое по-обширно чисто научно изследване,каквото приетият тук научно-популярен стил не може да допусне в пълен размер. Затова ще добавя единствено,че Зевс (Зйевус,Зиевус,Зиези) е приет за бог вероятно по времето на природния катаклизъм,причинил Потопа в Черно море и датиран (засега още приблизително) между 5500-4800 г. пр. н.е. Зевс разбира се не бил приет наведнъж от всички поклонници на Кубера,а поетапно- така,както било приемано след новата ера християнството. Част от езичниците навярно никога не са приемали Зевс (Юпитер) за върховен бог,а направо са станали монотеисти в резултат от агресивната инвазия на християнството или исляма.

 Сега можем да считаме,че голяма част от предгръцкото население на Елада не е имало за върховен бог Зевс,а именно Кубера (Кубер)- затова древните гърци пишат,че преди Зевс върховен бог е бил Кронос или Крон,който е разбира се Сатурн. "Еладските" Белазги (Белгари) и тогава си имали местен Бог-баща,чиито функции били малко по-различни от функциите и  прерогативите на елинския Зевс,наричан най-често Диас (Зиас),но преди него винаги слагали Родоначалника на боговете,който в тяхната митология е Сатурн-Дионис. Гърците пък били склонни към екстремизъм и крайности за защитата на "своя" Зевс (предгръцкия Зйевус),затова премахнали напълно Крон от пантеона си.

  Кубера (Сатурн-Дионис) е някогашният върховен бог на Българите и на палеопонтийските им роднини. Евреите до късно помнели че някога е имало Световен бог,който се наричал Сабир (Кабир,Кубер,Савир) но по-късно бил отхвърлен. Един от главните урартски богове носел името Куера (Куаръ,Кубера),Келтския (всъщност Белгийски) цар в Тракия преди 2300 години се наричал Кавар (Кувар,Кубар) а на арабски думата Кубар означава Звезда (т.е. Обожествено небесно тяло) от времето преди появата на Мохамед. Тракийските Кабири (=Кубери) са изява на култа към Дионис,а главния бог на Хуните (Царските Скити) носел името Куар (=Кубар) според древния арменски историк Мовсес Калакантуци,което иде да покаже откъде Българите са взели името на македонския си княз.

  По името на Кубер доведените от него на Балканския полуостров наши сънародници били наричани Куберити така,както доведените от Драгон Българи са наречени Драговити:

image
 
  В латиноговорящите страни има доста аналози на това име,което било донесено в Испания и Франция от Готи,Алани,Бургунди и Вандали:

1. Фабиан Куберо (аржентински футболист)
2. Хосе Куберо (костарикански национал)
3. Хонатан Куберо (уругвайски футболист)
4. Пиер дьо Кубертен (първият съвременен олимпиец). Съответно,Кубертен= Кубер дан (От Кубера даден).

  Подобни имена носели някои еврейски Ешкенази (юдаизирани Скити),както и Баварския град Кобург (Куберк,Куберик),от който носят фамилията си днешните Кобурги (Куберки). Същото име под формата Севар (Ковар,Кобар) е носено от друг наш езически княз,както и от римския император Север. С него са свързани също "романските" думи Капаро (Кабаро,Ко-паро,Код пари,Со пари) и Кабаре (Сабаре,Сепаре) т.е. Събере (Място за събиране или за отделяне на клиентите: прех. С-К).

  Според византийския император Константин VII Порфирогенет (913-959 г.) имало древно анатолийско божество Кубар,а "Анализът" открива,че името на "пра"Българския род Кубиар означава именно Кубар (Сатурн-Дионис),но с меко източноевропейско произношение като Кубьар или Кубьер.

3. Кубрат. Това Българско име подобно на много други е представено в няколко различни варианта:
Хор Бат, Куврат, Коврат, Курдбаад, Хуврат, Хорват, Кобрат и др.п.,но в "Именника" е представено като Курт. Различните варианти идват от особеностите на древния Български и от изопачителната сила на гръцки и арменски върху чуждите за тях имена. "Анализът" обаче установява,че основна измежду всички е формата Курт,понеже Кубрат (Хорбат,Курдбаат)= Курбат (Курт Бат),което реабилитила представената в "Именника" форма и я поставя отново на преден план. Значи владетелското име Кубрат (Корбат) е двусъставно и представлява лично име плюс прикачената към него титла,подобно на формите Телериг (Телец рих),Исперих (Испор рих),Теодорих (Теодор рих),Карнобат (Карно Бат= Крум владетеля),Самбат (Само Бат) и пр.

  Тогава ще се заемем най-вече с тълкуването на съкратената форма Курт,а на останалите форми с оглед огромната популярност на този наш владетел ще потърсим дали има чуждестранни аналози- феномен,който наблюдаваме за други наши владетелски имена като Атила,Ирник,Испор,Кубер,Борис,Владимир,Маламер и пр. Тази дума не означава "Вълк" както им се иска на тюрколозите,понеже:

1. "Тюркската" дума Курт (Вълк) е всъщност персийска а първоначалното й звучене било Хурд,което я свързва с индоарийското Врика (в диал.вариант Вирка,Вурка),което е архаична диалектна форма на Българските думи Влика (Влъка) и Вулка (Вълка,Вълкъ).

2. Името "Аспарух" според тюрколозите означавало Еш Берьо (Приятел на вълка,Приятелят вълк) от което виждаме,че те са изпаднали в пълна безпътица относно начина,по който дедите ни са наричали вълка. Според някои те го наричали Курт а според други- Берьо,и всяко предпочитание към едното или другото автоматично отхвърля втория възможен вариант за обяснение на тези владетелски имена.

  Но дори туркотатарската дума Берьо (Вълк) не е изконно тюркска а е всъщност индоарийска (Българска),понеже дедите или господарите на пра-тюрките били малоазийско-кавказки индоарии,затова и тя има Българска етимология: Берьо= Бельо (прех. Р-Л)= Вельо (Въльо: с прех. Б-В). Затова оставяме техните смешни "етимологии" на миналото и ще опитаме да установявим истинската божествена етимология на разискваното име:

Курт= Кут (с премахване на добавеното "Р") и Курц (Куц),т.е. Сатурн! Ето колко било просто- само една буква,добавена според закономерностите на древния Български език ни е деляла от истинското значение на името,дадено в знак на уважение към истинския главен бог на древните Българи! Кут е Сат,понеже К (Кентум)=С (Сатем) а Сатри= Кутри (Кут-ари,Хората на Кут). Сат е богът на Сатирите (Сат-Арите,Сат-Ората),на Катарите (Кат-арите,Кут-ората) и на Кукерите (Кикарите,Скокарите). Той е Къс понеже представлява кълнът (начало на покълването) на боговете,а кълновете винаги са малки. Затова той е Малък (Мала бога),а в руския език Чут-Чут (Кут-Кут) означава "Дребен,Нищожен,Едва забележим".

  Курт е също Кутр (с вариране на добавеното "Р" преди или след основната съгласна),затова от там идва етнонима Кутригури (Кутри хури,Кутри хора= Малките хора,Малкото племе) и названието "Кутре" на малкото пръстче на ръката. С думата "Кутре" народът обозначава малките кученца,а от формата Кутр идва името Котраг и етнонима Котраги (Хора на Котраг). Народната ни дума "Кутро" от Беломорска Македония (благодаря на katan.blog.bg за ценното сведение!) пък била използвана доскоро за обозначаване на нещо малко,а етнонимът Кутри-гури (Кутри-хора) не е нищо друго освен друго име на Хипоготите (Малките готи),наричани още Остро-готи (т.е. Сотро-готи,Котро готи: прех. ОС-СО и С-К). Това още веднъж показва пристрастеността на дедите ни към божествения Сатурн (Сатирин,Кутарин) и към Дионисовите култове свързани с него,понеже Сотроготите са Сатродети (Деца на Сатрите).

  Значи името Курт,споменато в "Именника" е правилно употребено и е носено от велик Български владетел,затова от него са останали голям брой съвременни наши и чужди аналози:

1. Курти= Куртъ (виж фам. Куртеви).
2. Курди (Курдо и пр.)- виж фам. Курдови.
3. Кордо- виж фам. Кордови.
4. Кудри- виж фам. Кудреви.

5. Коте (виж фам. Котеви).
6. Котис (Тракийско царско име= Кот из,Из Кот,Произтекъл от Кот).
7. Кутинчо (фам. Кутинчеви).
8. Кутий,Кутьо (фам. Кутиеви).

9. Кутевски (наше фамилно име).
10. Кутул (фам. Кутулови).
11. Кутуй (фам. Кутуеви).
12. Кутрово (наше село).

13. Катрище (наше село= Кутрище,Светилище на Сатурн).
14. Кадровица (наше село= Кутровица).
15. Куртово Конаре (наше село).
16. Курт (лично име в Германия)- виж Курт Майер,Курт Манерхайм и пр.

17. Катул (лично име в Римската република).
18. Кюрди (западноирански етноним)= Курти.
19. Куртгород (местност до украинското село Малая Перешчепина,в която е открито съкровището и предполагаемото погребение на Кубрат). Така местното население още веднъж ни дава истинското име на владетеля.
20. Котуз (наше лично име- виж фам. Котузови). То е форма на името Котис и има същото значение като него.

21. Кутуз (лично "руско" име- виж фам. Кутузови).
22. Келти (част от Галите)= Кети (без добавеното "Л") т.е. Кути.
23. Готи (Коти,Кути т.е. Сатурнови).
24. Гети (Гути,Кути). Има и друго значение- Дьети (Дети,Деца) което го свързва с първото,понеже децата са малки като Малкия бог (Сатурн-Дионис),от който Гети,Кути,Готи,Гути и пр. са взели имената си. Затова другото значение на етнонима Готи е Дьоти (диалектен вариант на думата Дьети- Деца).

25. Култура ("гръцка" дума,дошла от името на същия бог)= Кут-ара (без добавеното "Л").
26. Курц (немска дума,която означава "Къс")- тя очевидно е дошла от онзи Сатурнов теоним,от който е образувано името на великия княз.

  Излишно е да добавям,че в древния Български думите със или без добавено Л(Р) съществували успоредно една с друга и често били ползвани заедно и взаимно заменяни,без да се промени техния смисъл- ето няколко примера за напомняне:

1. Булгари- Бугари.
2. Белоград (Белград)- Београд.
3. Тръчи- Тъчи (Течи,Тича).
4. Толко- Токо (в някои Шопски говори).
5. Колко- Коко
и т.н.

  Името Курт може да има още едно обяснение- Курат (Херат: с възст. на гласна м/у 2 съгласни и прех. К-Х),свързващо го с бога Хермес,но намирам първото за по-правдоподобно и го разглеждам по-подробно от това по причини,които ще видим по-долу.

   Разглеждайки чуждите и старинните Български аналози на пълноименната форма "Кубрат" се натъкваме на нещо странно: тя се оказва аналог на някои инак познати,но съвършено необяснени досега владетелски имена от някогашните земи на Стара Велика България. "Ръкащата" форма на името Кобрат (Кубрат) си има "Лъкащ" вариант- Ковлад (Кувлад),който е споменат в прикарпатски "славянски" (украински,словашки и прочее) легенди като някогашен цар на "славяните". Ковлад и Коврад (Кобрат) са една и съща личност без съмнение още повече,че според някои предания Ковлад е считан за бог на подземното царство,а това веднага ни казва че той е Сатурн. Кои са царете на "славяните" (Склавите,Сакалавите) другаде вече сме обяснили,затова не е никак странно,че някои "славянски" народи са запазили спомена за Кубрат до наши дни.

image
  Думата Ковлад е добре позната в нашия език- "Ковладя" означава "Клеветя,Хуля,Трия сол на главата,Чукам му на главата,Създавам му проблеми". От нея е получена и думата Клеветя- чрез махане на добавеното "Л" от втората сричка и слагането му в първата. "Ковлад" означава директно Коват (Бога-ковач): това е римския бог Вулкан (бог на подземния огън) и нашия Дионис- бог на подземното царство. Дедите ни отдавали на него земетръсите и вулканичните изригвания,на които ставали свидетели по "гръцките" (всъщност Пелазгийски) острови,на Апенините и в Кавказ. Друга форма на името Ковлад е Колад (с отпад.на "В")- споменатият от Паисий Хилендарски загадъчен цар Колад е именно Ковлад (Коврат).

  Има няколко чуждестранни аналози на Българското царско име Коврад (Колад),които днес са станали известни- "италианското" Корадо (Корадъ,Коладъ: с прех. Р-Л) и готското Конрад,получено по същия начин и чрез добавяне на носовка,или чрез директния преход В-Н от името Коврад.

  Защо казваме,че тези имена са палеопонтийски? Защото са ползвани от древните народи,обитавали и все още обитаващи Черноморските крайбрежия. Готите например са някогашни Гети,живели някога на полуостров Крим (Ким) или древната Скандза (Скинта,Скита без носовката т.е. Скития). На североизток и югоизток от Черно море живели племената Кути,Ути,Гути,Утигури и Кутригури а на юг и на запад от него- племената Гети и Хети. Кутригурите са преки наследници на племето Кути (Кутри- с добавено "Р"),обитавало района в края на Бронзовата епоха а Гетите с течение на времето станали Ганти (Генти- с добавена носовка),Ванти (т.е. Ванати,Венети,Ванади) и Анти (Ганти,Генти). Ванандовите Българи например са Ванади (с носовката- Вананди) и Венети а хората от племето Утигури са Ути-хури (Ути хора,Гути хора,Готи хора) което значи Гети. Всички тези племена са ползвали различни или подобни варианти на това име и обитават района поне от Бронзовата епоха,ако не и от по-рано а това директно означава,че "пра"-Българските имена са едни от най-старите лични имена,регистрирани до момента на земята.

  Ахейските (Пелазгиските) племена в земите на днешна Гърция също ползвали много "пра"-Български имена- Вокило, Крумено, Винайо (=Винахо,Винехо), Токеу, Кувирийо (=Кубирио), Северийо и пр. (http://sparotok.blog.bg/politika/2010/06/06/trakiiskite-gospodari-na-mikenskite-gyrci-ii.557858),което още веднъж потвърждава тезите за тяхната неизчислима древност. Непростима научна грешка е да бъдат считани Ахейците за гърци: гръцки историци още преди 2000 години са писали,че Скитското племе Ахейци обитавало североизточните брегове на Черно море и воювало срещу елините. Пелопонеските Ахейци явно се изместили там след дорийското (т.е. гръцкото) нашествие на Балканите (XII-XI в. пр. н.е.),затова древните гърци считали Ахил за Скит а средновековните направо казвали,че е Българин. Той няма и как да е грък,след като името Ахил (често произнасяно като Акил и Акиле) не е форма на някакво гръцко име,а на "пра"-Българското Вокил (Вокиле,Вокилъ) т.е. Окил (Акил).

  Влиянието на великия бог Сатурн (Сатрин,Сатирин) сред Българите в крайна сметка се оказа много по-голямо от това,което можеше дори да се предполага- затова с основание можем да считаме,че именно той е бил главния бог на Българите до окончателното приемане на християнството. Това схващане се подкрепя с математическа точност от феноменалния "пра"Български паметник наричан "Розетата от Плиска",както и от някои особени но твърде стари думи в ежедневния Български език,насочващи директно към него.

  Древността на Българския народ е неизчислима а истинските му културни достижения не са изброявани от никого досега. Той бил най-великия европейски народ,който нямал равен на себе си в битките,занаятите,строителството,търговията и културата преди фараоните на Египет да пратят срещу него пиратски експедиции,организирани от близкоизточните им васали елините. Частично обезлюдените след поредния Дионисов поход Балкани обаче допаднали на гърците и те останали в тях за да се измъкнат от опеката на фараона,но още нямали нито култура нито истински език,а само един беден пиратски речников жаргон. По тая причина те трябвало да заимстват много неща от дедите ни,а от старата си родина донели само финикийското писмо,няколко битови обичая и любовта към морето. Затова фалшивата Българска история,която ни поднасяха досега в училище,трябва час по-скоро да бъде коригирана- оставането й в сегашния вариант е престъпление срещу народа на България,което крещи за възмездие!





Гласувай:
40


Вълнообразно


1. mt46 - Поздрав за интересния постинг!...
23.06.2016 17:39
Как може да обясним наличието на името "Курт" в немския език?...
цитирай
2. barin - Здравей, приятелю Щапаров. Наб...
23.06.2016 17:49
Здравей, приятелю Щапаров. Набързо изчетох материала, а през нощта, когато напиша моята нова тема ще го погледна по-подробно. От имената ми направи впечатление връзката Ахил-Акела-Вокил-Окил. Под името"скити" гърците наричат много северни народи, основно българите, а съм срещал, че в по-късни времена ни наричат"мизи" и "кумани", само да не сме българи за тях. Поздрави за намерения материал и темата!
цитирай
3. tryn - Поклон пред ерудицията, родолюбието и труда ти, Щапаров!
23.06.2016 19:10
"...фалшивата Българска история,която ни поднасяха досега в училище,трябва час по-скоро да бъде коригирана- оставането й в сегашния вариант е престъпление срещу народа на България,което крещи за възмездие!"

Здрав и благословен бъди!
цитирай
4. indiram - Здравей, Щапаров!
23.06.2016 20:58
Имаше 11 гласа преди мен, доРде прегледам, станаха 12, аз съм 13!- ... а 13 е много хубаво число!
Поздравления!
... Щото ми се понаместиха някои отговори, които съм търсила ...е-хе, от...

И, Винету, и Хари Потър - и двамцата имат Пра-Българска жилка, както и авторите на съответните книги (романи) - Който се съмнява, ще го пратя при Петър, да брои петлите, до колко пъти ще пропеят... и да се отрече... от НеГо!
...
Всички пътища водят към Рим, а Рим къде е! Този, който днес е столица на Италия, или другаде? - моге би, някъде в България! - в Българския език!
Много ценен, даже многоценен материал има в статията ти!

Поздрави!
цитирай
5. shtaparov - Как може да обясним наличие...
23.06.2016 23:12
mt46 написа:
Как може да обясним наличието на името "Курт" в немския език?...

Единствено и само със силното Българско влияние,наложено в древна Германия от Готи,Вандали,Бавари,Сорби,Пруси,Сакси и пр.
цитирай
6. shtaparov - Здравей, прияте...
23.06.2016 23:18
barin написа:
Здравей, приятелю Щапаров. Набързо изчетох материала, а през нощта, когато напиша моята нова тема ще го погледна по-подробно. От имената ми направи впечатление връзката Ахил-Акела-Вокил-Окил. Под името"скити" гърците наричат много северни народи, основно българите, а съм срещал, че в по-късни времена ни наричат"мизи" и "кумани", само да не сме българи за тях. Поздрави за намерения материал и темата!

Ами тогавашните гърци всъщност знаели,че всички назовани тук племена са Българи по народност- затова само уточнявали към кое конкретно племе са принадлежали тези Българи. Приказките,че тогавашните ни сънародници били безбройни множества племена и народи не са били празна работа,а очевиден за летописците факт.
цитирай
7. shtaparov - ". . . фалшивата Българска ...
23.06.2016 23:21
tryn написа:
"...фалшивата Българска история,която ни поднасяха досега в училище,трябва час по-скоро да бъде коригирана- оставането й в сегашния вариант е престъпление срещу народа на България,което крещи за възмездие!"

Здрав и благословен бъди!

Благодаря Елице- здраве и късмет и на теб!
цитирай
8. shtaparov - Имаше 11 гласа преди...
23.06.2016 23:27
indiram написа:
Имаше 11 гласа преди мен, доРде прегледам, станаха 12, аз съм 13!- ... а 13 е много хубаво число!
Поздравления!
... Щото ми се понаместиха някои отговори, които съм търсила ...е-хе, от...

И, Винету, и Хари Потър - и двамцата имат Пра-Българска жилка, както и авторите на съответните книги (романи) - Който се съмнява, ще го пратя при Петър, да брои петлите, до колко пъти ще пропеят... и да се отрече... от НеГо!
...
Всички пътища водят към Рим, а Рим къде е! Този, който днес е столица на Италия, или другаде? - моге би, някъде в България! - в Българския език!
Много ценен, даже многоценен материал има в статията ти!Поздрави!

За Хари Потър и Винету не мога да гарантирам- все пак те са измислени герои. Виж,за личното име Потър (Питър,Петър) работата е друга,а индианското име Винету сякаш показва древно европейско влияние- Ванаду (Венету,Венетъ)?? Не че такова не е имало в Америка,но е трудно проследимо и доказуемо. А че е имало- имало е: синеоките идоли от Перу го доказват!
цитирай
9. nikikm - indiram
24.06.2016 00:07
indiram написа:
Имаше 11 гласа преди мен, доРде прегледам, станаха 12, аз съм 13!- ... а 13 е много хубаво число!
Поздравления!
... Щото ми се понаместиха някои отговори, които съм търсила ...е-хе, от...

И, Винету, и Хари Потър - и двамцата имат Пра-Българска жилка, както и авторите на съответните книги (романи) - Който се съмнява, ще го пратя при Петър, да брои петлите, до колко пъти ще пропеят... и да се отрече... от НеГо!
...
Всички пътища водят към Рим, а Рим къде е! Този, който днес е столица на Италия, или другаде? - моге би, някъде в България! - в Българския език!
Много ценен, даже многоценен материал има в статията ти!

Поздрави!


Чети си Потър и Винету и ако не мърсиш,може и да станеш,кат Боко! Многоценен и високо ентелектуанален кадър!
цитирай
10. didanov - здравей приятелю
24.06.2016 00:47
поздрави за постинга..аз бих добавил, че името Зевс е заето от гърците тракийско-българско име Живе, Живко,а оттам живот или даряващ живот, което се свързва директно с Великата Богиня майка, която е двуполова и под Зевс се нейното мъжко начало.(не случайно "зои" на гръцки е живот)
Не ми стана много ясно, кой е този български Бог Сатурн? Според гръцката митология Сатурн - бог на земеделието, в гръцката митология Кронос. Името му идва от лат. satus или satio (сеене).
В Римския форум има посветен на него храм, издигнат в 498 пр.н.е., където е съхранявана държавната хазна и хоругвите на легионите, когато не са били във военен поход. През средновековието е считан за Римският бог на земеделието, справедливостта и силата; той държал сърп в лявата си ръка и вързоп жито в дясната. Името на майка му било Хелена. Съпругата му се казвала Опис. Сатурн бил баща на Церера, Юпитер и Веритас.На Сатурн е посветен празникът Сатурналии (по-късно Карнавал)...
има едно село близо до Банско, което се казва Гостун, дали е било в чест на регента на Кубрат? Някои автори смятат Гостун за чичо му Органа..
За името Кроват има поне два известни митични владетеля преди Кубрат с това име, които се смятат също от рода Дуло.
поздрави
цитирай
11. shtaparov - поздрави за по...
24.06.2016 01:34
didanov написа:
поздрави за постинга..аз бих добавил,че името Зевс е заето от гърците тракийско-българско име Живе,Живко,а оттам живот или даряващ живот,което се свързва директно с Великата Богиня майка,която е двуполова и под Зевс се нейното мъжко начало.(не случайно "зои" на гръцки е живот)
Не ми стана много ясно,кой е този български Бог Сатурн? Според гръцката митология Сатурн - бог на земеделието, в гръцката митология Кронос. Името му идва от лат. satus или satio (сеене).
В Римския форум има посветен на него храм,издигнат в 498 пр.н.е.,където е съхранявана държавната хазна и хоругвите на легионите,когато не са били във военен поход. През средновековието е считан за Римският бог на земеделието,справедливостта и силата; той държал сърп в лявата си ръка и вързоп жито в дясната. Името на майка му било Хелена. Съпругата му се казвала Опис. Сатурн бил баща на Церера,Юпитер и Веритас.На Сатурн е посветен празникът Сатурналии (по-късно Карнавал)...
има едно село близо до Банско,което се казва Гостун,дали е било в чест на регента на Кубрат? Някои автори смятат Гостун за чичо му Органа..
За името Кроват има поне два известни митични владетеля преди Кубрат с това име, които се смятат също от рода Дуло.поздрави

За Зевс съм съгласен- така е,но статията не е конкретно за него,затова не съм го разгледал подробно. Той несъмнено е Жива бога на нашите деди- от там е индуският Шива и латинското Йова.

А Сатурн се оказва труден за описание и охарактеризиране- той за дедите ни не бил онова,което бил за гърци и римляни а нещо много повече: Изначалието на целия божествен пантеон. Там той няма баща и майка,а е породен от само себе си или е продукт на остаряването на някой от другите богове (Слънце или Зевс),получен чрез неговото прераждане. Както се очертава,той претърпявал метаморфоза и от Стар бог се превръщал в Млада бога,за да положи новото изначалие на боговете и да затвори божествения цикъл. Той бил Бог на нощта но и на Истината,на живота и смъртта- нека да го наречем Црън,макар че имал много имена едно от които е Крон (Чрън). Той е Нощно лице на Слънцето у древните,бог на урожая и плодородието,но и на подземното царство: това го изведох само с помощта на "Анализа",преди да съм научил за какъв са го считали римляните и гърците. Мислех да напиша специална статия само за него,но това се оказа доста непосилно- Сатурн имал много лица и едно от лицата му е Богът на нощта,за когото вече има отделна статия. Другото му лице е Нощния Дионис- тия ритони в "пра"Българските царски сервизи не са слагани там случайно.

Село Гостун при Банско не носи персонално името на нашия княз а е кръстено по-скоро на бога,който е негов патрон сиреч- на Сатурн. Защо дедите ни са решили така- смятам че някъде в района на селото съществуват някакви доказателства,които са ги накарали да сложат точно това име. От какво естество са тези доказателства и какво точно трябва да търсим за да ги открием- това е друга тема.

А евентуалната предполагаема идентичност между Гостун и Органа не се потвърждава засега от "Анализа"- докато първият носи едно от имената на Сатурн,вторият е кръстен по-скоро на Марс затова считам,че (съгласно данните от "Именника") Гостун управлява между 603-605 г.,а Органа ще да е управлявал от последната четвърт на VI в. до 603 г.
цитирай
12. leonleonovpom2 - Поздрави, приятелю Щапаров!
24.06.2016 13:41
Чудесен материал!
Харесва ми и подходът ти!
Не като някой отявлен, изучен чуждопоклонник, който веднага в Българското ще потърси чуждия произход
Ама, чакай да видим ,сигурно е еди каква си думата?! Или пък някаква друга, но не Българска Последното е задължително Всякаква друга може да е , но недопустимо е, да е Българска
Сигурно тем подобни не се чувстват и Българи!
Няма друго обяснение
Каквито и доказателства да им представиш за правотата на твърденията си, те упорито повтарят, че не може да е Българско!?
Чуждо е!
Сигурно в предишни животи са били пазачи На чужда собственост!

Та ти нахакано защитаваш Българското, без да се влияеш от подобна агресивност!

Присъединявам се към коментара на Делян за Зевс
Гърците са взели и присвоили много неща от траките и за капак им се подиграват
Но това си е типично гръцка черта
Но , хайде, друга тема е, да не я развиваме

Желая ти успех, приятелю!
цитирай
13. katan - Вярвам на всяка твоя дума!
24.06.2016 14:25
Особено се впечатлих от "Кутри хора= Малките хора".
Така ми казваше моята баба от Гръцката част на Македония - "такво кутро кат' теб".
Питала съм татко какво е "кутро", а той ми казваше, че е "малко, дребно на ръст".
Баба ми беше НЕграмотна. Невъзможно е да е търсила сравнение и произход на корена на думите:).
Тя просто ги използваше, както са ги използвали от векове.
Много неща, които преди години не разбирах от нейния говор с годините и опита ми се изясняват.
Благодаря ти, приятелю!
цитирай
14. shtaparov - Чудесен матер...
24.06.2016 14:47
leonleonovpom2 написа:
Чудесен материал!
Харесва ми и подходът ти!
Не като някой отявлен, изучен чуждопоклонник, който веднага в Българското ще потърси чуждия произход
Ама, чакай да видим ,сигурно е еди каква си думата?! Или пък някаква друга, но не Българска Последното е задължително Всякаква друга може да е , но недопустимо е, да е Българска
Сигурно тем подобни не се чувстват и Българи!
Няма друго обяснение
Каквито и доказателства да им представиш за правотата на твърденията си, те упорито повтарят, че не може да е Българско!?
Чуждо е!
Сигурно в предишни животи са били пазачи На чужда собственост!

Та ти нахакано защитаваш Българското, без да се влияеш от подобна агресивност!

Присъединявам се към коментара на Делян за Зевс
Гърците са взели и присвоили много неща от траките и за капак им се подиграват
Но това си е типично гръцка черта
Но , хайде, друга тема е, да не я развиваме

Желая ти успех, приятелю!

Благодаря- желая много успехи и на теб! Онези повтарячи на лъжи трябва час по-скоро да бъдат ометени от университетите- чак ми е чудно,че никой от прехвалените "патриоти" с политически платформи не е организирал нито един протестен митинг срещу тях! Изглежда онези политици,които представят партиите си за патриотични не са чак такива патриоти,за каквито се представят!
цитирай
15. shtaparov - Имаше 11 гласа преди мен, доРде п...
25.06.2016 23:07
nikikm написа:
indiram написа:
Имаше 11 гласа преди мен, доРде прегледам, станаха 12, аз съм 13!- ... а 13 е много хубаво число!
Поздравления!
... Щото ми се понаместиха някои отговори, които съм търсила ...е-хе, от...

И, Винету, и Хари Потър - и двамцата имат Пра-Българска жилка, както и авторите на съответните книги (романи) - Който се съмнява, ще го пратя при Петър, да брои петлите, до колко пъти ще пропеят... и да се отрече... от НеГо!
...
Всички пътища водят към Рим, а Рим къде е! Този, който днес е столица на Италия, или другаде? - моге би, някъде в България! - в Българския език!
Много ценен, даже многоценен материал има в статията ти!
Поздрави!

Чети си Потър и Винету и ако не мърсиш,може и да станеш,кат Боко! Многоценен и високо ентелектуанален кадър!

Тук допускам,че е станала някаква грешка приятелю. Инди не заслужава да я третираме така- поне аз не съм забелязал.
цитирай
16. shtaparov - Особено се впечатлих от...
25.06.2016 23:08
katan написа:
Особено се впечатлих от "Кутри хора= Малките хора".
Така ми казваше моята баба от Гръцката част на Македония - "такво кутро кат' теб".
Питала съм татко какво е "кутро", а той ми казваше, че е "малко, дребно на ръст".
Баба ми беше НЕграмотна. Невъзможно е да е търсила сравнение и произход на корена на думите:).
Тя просто ги използваше, както са ги използвали от векове.
Много неща, които преди години не разбирах от нейния говор с годините и опита ми се изясняват. Благодаря ти, приятелю!

Браво Катя- това е една чудесна патриотична подкрепа за този материал,хвала на хора като теб!
цитирай
17. nikikm - Просто,
01.07.2016 00:35
shtaparov написа:
nikikm написа:
indiram написа:
Имаше 11 гласа преди мен, доРде прегледам, станаха 12, аз съм 13!- ... а 13 е много хубаво число!
Поздравления!
... Щото ми се понаместиха някои отговори, които съм търсила ...е-хе, от...

И, Винету, и Хари Потър - и двамцата имат Пра-Българска жилка, както и авторите на съответните книги (романи) - Който се съмнява, ще го пратя при Петър, да брои петлите, до колко пъти ще пропеят... и да се отрече... от НеГо!
...
Всички пътища водят към Рим, а Рим къде е! Този, който днес е столица на Италия, или другаде? - моге би, някъде в България! - в Българския език!
Много ценен, даже многоценен материал има в статията ти!
Поздрави!

Чети си Потър и Винету и ако не мърсиш,може и да станеш,кат Боко! Многоценен и високо ентелектуанален кадър!

Тук допускам,че е станала някаква грешка приятелю. Инди не заслужава да я третираме така- поне аз не съм забелязал.


така съм го схванал,може и да греша. Днес го чета пак и реакцията ми е същата,явно нещо ми убягва,може би и в начинът на изразяване да има нещо,което да не ми е ясно. Иначе на БЪЛГАРИН РЪКА НЕ ВДИГАМ!
цитирай
18. litatru - Впечатлена съм!
01.07.2016 13:19
С уважение - Литатру!
цитирай
19. shtaparov - Имаше 11 гласа преди мен, доРде п...
02.07.2016 11:35
nikikm написа:
shtaparov написа:
nikikm написа:
indiram написа:
Имаше 11 гласа преди мен, доРде прегледам, станаха 12, аз съм 13!- ... а 13 е много хубаво число!
Поздравления!
... Щото ми се понаместиха някои отговори, които съм търсила ...е-хе, от...

И, Винету, и Хари Потър - и двамцата имат Пра-Българска жилка, както и авторите на съответните книги (романи) - Който се съмнява, ще го пратя при Петър, да брои петлите, до колко пъти ще пропеят... и да се отрече... от НеГо!
...
Всички пътища водят към Рим, а Рим къде е! Този, който днес е столица на Италия, или другаде? - моге би, някъде в България! - в Българския език!
Много ценен, даже многоценен материал има в статията ти!
Поздрави!

Чети си Потър и Винету и ако не мърсиш,може и да станеш,кат Боко! Многоценен и високо ентелектуанален кадър!

Тук допускам,че е станала някаква грешка приятелю. Инди не заслужава да я третираме така- поне аз не съм забелязал.


така съм го схванал,може и да греша. Днес го чета пак и реакцията ми е същата,явно нещо ми убягва,може би и в начинът на изразяване да има нещо,което да не ми е ясно. Иначе на БЪЛГАРИН РЪКА НЕ ВДИГАМ!

И аз съм на същото мнение- поздравления!
цитирай
20. shtaparov - С уважение,Литатру!
02.07.2016 11:36
litatru написа:
С уважение - Литатру!

Благодаря,Вели- чест и уважение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816270
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136737
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи