Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2016 18:26 - ЧЕРВЕНИТЕ УЧЕНИ БЯХА ГЕРМАНОФОБИ,НО ОХОТНО ОТКРИВАХА "СТАРОНЕМСКИ" ДУМИ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 20013 Коментари: 60 Гласове:
54

Последна промяна: 03.06.2016 16:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЧЕРВЕНИТЕ УЧЕНИ БЯХА ГЕРМАНОФОБИ,НО ОХОТНО ОТКРИВАХА "СТАРОНЕМСКИ" ДУМИ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК


   Научните кадри,създавани от "Партията" след 1944 г. не бяха учени в истинския смисъл на думата,а партийни работници. Основната им задача не бе да разкриват чистото познание на хората а само онова,което подкрепяше догмите на марксизма-ленинизма. Влиянието на този вреден подход върху науката и икономиката още се усеща с пълна сила във всички аспекти на обществения живот и пречи на народа ни да тръгне напред.

image
  Една от неговите догми в езикознанието бе тази,че в Българския език имало само 12 ("пра")Български думи,а всички останали били чуждици,заимствани от къде ли не- гърци, латинци, турци, "славяни", немци, негри, власи, печенеги та едва ли не и ескимоси имали дял в образуването на нашия език според него,а "заслуга" на Българите било само това,че те откраднали хиляди думи от споменатите народи и от тях си сглобили език. Дори и 12-те Български думи в крайна сметка бяха обявявани за тюркски,така  че в езика ни не оставаше място за НИТО ЕДНА Българска дума- нито една! Когато гърците вземали нещо от другите народи- което твърде често правели,наукообразните парт-работници и еврогъркомани казваха,че те обогатявали своята култура и познания,а когато Българи вземели някоя "чужда" дума в езика си- те просто я крадели!

  Такова престъпление срещу България не може да бъде простено и езиковедските школи,омърсили се с подобни арогантни обиди срещу създалия първата човешка цивилизация народ трябваше отдавна да са разгромени и ликвидирани,а на тяхно място да са създадени други,които си гледат работата съвестно и се въздържат от лъжи. Хората,които работеха за комунизма обаче не си отидоха с него- сега те са първи капиталисти в държавата,а своите кадри ги пазят добре и не дават на никой да ги мръдне от топлите местенца,които са "заслужили" с лоялността си към "Партията". Благодарение на тях в езика ни се появиха цяла редица "старонемски" думи,чието наличие те обясняваха с мимолетните преминавания на Готи през Българските земи между ІІІ-V век,а опитите за откриване на чисто Български думи в езика ни бяха системно заклеймявани и поругавани.

  Според скудоумните марс-ленински теории Готите не създали тук държава и образователни школи за разлика от Българите,но оставили десетки думи. Българите пък създали образователни школи и дълготрайна държава,но не оставили никакви думи- прилича ли на логика това? Присъствието на немски думи в езика на старите Българи е повече от абсурдно още повече,че немския език е окончателно сформиран едва след кръстоносните походи от XII-XIII в.,но за червените компилатори абсудни неща няма,щом партийното поръчение трябва да бъде изпълнено. Ето какви думи тези грешници обявяваха за  "старогермански и готски"- вижте колко аналогии и тълкувания имат те в нашия език и сами преценете колко са прави компилаторите и колко- "Анализът". Предложените думи имат прекрасни обяснения на Български,но техните значения не е можело да бъдат открити,без да има добро желание за това- такова у компилаторите обаче за съжаление не е имало нито грам:

1. Гост= Гощ (Който гощаваш [нагостваш] у дома си), Гажд (Комуто Угаждаш [У-гаждаш],Към когото нагаждаш [На-гаждаш] домакинството си). Съответно,думата Гощавам (Да нагостя) означава Гаждавам (Нагаждам,Угаждам),което иде от нашата древна дума Готино (Добре)- Правя така,че да ми е Готино. Във връзка с нея се намират думите Гостба (Гоства,Гостова,Гаждова- С която си угаждаш),Гаждам (Уцелвам,Нацелвам) и Гадже (Годче,Годениче)= Което ти Угажда и се Нагажда към твоите вкусове и изисквания. Във връзка с нея се намира и "сръбската" (т.е. Готската,Гетската) дума Газда (Стопанин).

2. Плуг= Плуз (Плъз,Който се плъзга в земята). Във връзка с нея са думите Лизгар (Плъзгар), Палешник (Палезник,Полезник,Полазник,Полъзник,Плъзник) и Пузалям (Пързалям) от Шопския ни говор.

3. Княз= Къняз (стара форма на думата,срещана в "Именника" на Българските князе), Каназ (друга форма на думата,употребявана в гръцките и арабски епиграфски паметници,касаещи нашето минало), Хунас (Хунът,Водачът на Царските Скити), Коназ (Кон-из,Из Коня) т.е. от Сатурн- Върховния бог, Из-кон (Изконен,Законен).

4. Скот
= Скит (Скитащо се по пасищата същество), Кот (С=К=КС=СК) ще рече Сход (Заход) и Ход (прех. К-Х)- Ходещо (Живо) същество,Животно.

5. Хижа= Кижа (прех. Х-К),Кища (Каща,Къща). Близка до нея е испанската дума Каза (Каса),която означава Каща (Къща). Промяната на някои от звуците в тази дума веднага ни казва,че се касае не за обикновена къща,а за някакъв по-особен вид къщи,който не се среща навсякъде и има малко по-различни функции от обикновените къщи. Тя е аналог на думата Кисинии (Кижинии,Хижинии),употребена в един от надписите около Мадарския конник а думата "Къща" не е обикновена- тя означава Къта (Кътъ,Скатано кътче в което можеш да се скатаеш,да намериш убежище),но също и Кут (Сатурн) което в преносен смисъл означава "Изградена от почва,от земя" и "Убежище на Сатурн". Най-старите къщи на човечеството са пещерите- те са по правило тъмни (Сатурн е Бог на нощта) и са вход към подземните дълбини,затова е нормално древните да са ги считали за убежища или храмове на Крон (Сатурн)- Богът на подземното царство,и да са ги свързвали с него.

6. Буква= Вуква (Виква,Викова),Звуква (Звукова,Възпроизвеждаща звук) където е очевидно,че "Буква" има тясна връзка с Българската дума Вик и с "латинските" думи "Вокс" и "Вокал",основната от които обикновено се превежда като "Глас" но буквалното й значение е Вок (Вик),понеже С=К=СК=КС. Английската дума "Бук" (Книга),произлизаща от подобна на нея старонемска дума няма нищо общо с буковото дърво както предполагат някои,понеже означава Вук (Вок т.е. Вокал,Вокален,Гласовит),Вик и Звук (диал.- Звек) а като краен смисъл- "Изпълнена със звуци",което е много по правдоподобно от старата версия.

  Според някои учени англо-немската дума "Бук" (Книга) имала нещо общо с названието на буковото дърво,от което се смята че били правени най-старите книги,но това по-скоро е точно обратното- името на Българското дърво Бук (Букъ,Бука) иде от думите Вука (Вика),Звука (Звукъ,Звуци) и Чука (Чукъ),понеже първите боздугани в човешката история били наричани от дедите ни "Чукове" и били правени не от къмък а разбира се от бук,понеже букът бил най-здравото дърво,можещо да издържи на силните удари,които се налагало да бъдат нанасяни с него. Така от думата Вика (Вука) са произлезли думи като Чука (Почуква),Бука (Дърво за направа на чукове т.е. на боздугани- именно такъв боздуган е кривака на Херакъл),Вук (Вулк,Вълк) т.е. Виещо (Изпълващо гората със звуци) животно,Вой (Вок: с прех. К-Й),Виене (Виане,Викане: с възст.на съгласна м/у 2 гласни) и пр.

7. Кладенец= Хладенец (Чрез който се разхлаждаш),но също Коладенец (от думата Коло=Кръг),т.е. Направен във формата на кръг,а това означава още Краденец (с прех. Л-Р) т.е. Граденец (Граден,Имащ формата на Кръг).

8. Хляб= Хлеб (Леб,Лап- Който го лапаш), Хруп (Руп,Руч- Който го ручаш,Който го ядеш), Хльоп (Кльоп: Който го кльопаш,с прех. Х-К и Б-П). Житните продукти били основна храна за древните Българи преди хиляди години,а диалектните думи Кльопам (=Хрупам,Ям) и Ручам още се употребяват в някои Български области.

9. Враг. Тази дума може да се разтълкува по три начина:

а) Враг= Драг (но в антоним!). И наистина- антонимът на всяка една такава дума би следвало да прилича много на нея но да е леко видоизменен дотолкова,доколкото да личи че това вече не е същата дума,а някаква друга дума с различен смисъл,имащ някаква връзка със смисъла на първата дума,като в случая тя представлява нейна противоположност.

б) Враг= Врад (прех. Г-Д), Вряд (Вред,Вредител,Който иска и може да ти навреди), Праг (Пречка,Препятствие),като "Праг" произлиза от думите Прач (Преч,Пречка) и Пръч (Пръчка). Тук също е валидно първото правило- думата Вред (Вредител,Навреждащ) може да произлиза от думата Враг чрез типовия преход Г-Д,а основната дума "Враг" да е прост фонетичен антоним на думата "Драг".

в) Враг= Враж (оттам- Вражески), Воръж (Во оръжие,Въоръжен,Вдигащ оръжие срещу теб). Тази теза е най-правдоподобна от трите- тя категорично отхвърля версията за "германски" произход на указаната дума. Тя ни доближава до най-ранната палеолитно-неолитна представа на дедите ни за оръжие,понеже означава още Воруш (Во-руш: от думата Руша,Разрушавам) и Ворог (Во-рог,Ворож,Вооръж) т.е. Наръгване (Нарогване) с рог (Наръгване с еленски рог),а еленските рога както знаем били често ползвани при различни видове дейности от първите хора по нашите земи.

10. Стъкло= Стекло (Стичащо се при обработка,Потичащо при загряване).

11. Котел= Kопел (прех. Т-П),Купел (Капул,Приличащ на капа),Голям като купол. Може да има и други обяснения: Кутел (Кут-ар с прех. Л-Р) т.е. Сатурнов или в преносен смисъл "Тъмен, Задимен, Черен, Очаден от саждите в огнището", Котвел (Готвел,В който готвиш яденето на домочадието или войската) а Котвел= Котйел (Котьел),с прех. В-Й-Ь.

12. Скут= Скат (Скатан,Скатано място от тялото),Скрут (с доб. Р)= Скрит (Намиращ се в потайните кътчета на тялото).

13. Купувам- произлиза от думата Купи,която означава Супи (Сипи,Сложи в торбата си), Гупи (Гепи,Вземи), Губи (Загуба на пари,Погубване на парите). Във връзка с нея са думите Копвам (Дограбвам,Сграбчвам), Докопвам се (Добирам се), диалектното Чопвам (=Копвам) и пр.,които може да са прости фонетични антоними на думите Гепувам (Гепвам,Взимам,Докопвам се) и Губувам (=Купувам) т.е. Губя (Изгубвам пари). Означава още Скупвам (К=С=СК=КС) т.е. Скупчвам (Събирам).

14. Изба= Изоба (Изова: с прех. Б-В и с възст.на гласна м/у 2 съгласни) т.е. Низова (Която се намира долу в ниското) и Мизова (Мазова т.е. "Мазе" с добавена наставка "-ова").

15. Булка= Буля (Забулена),чрез прехода К-Ь,а Було= Вало (Воало,Воалъ),Валъ (Преграда) или в краен смисъл- Забулена със забрадка в знак на това,че е омъжена! От нея произлизат думите Вулва (Вулова,Булова= Принадлежаща на булката) и Аул (Ваул,Вал,Преграда,Препятствие). В подкрепа на това тълкувание е следния цитат от Българската народна песен "Илия войник утива" (по статия на atil.blog.bg от 20.11.2015 г.):

"...Зъчука пътник завика,на невестините портички
Излязла да му утвори нейната малка зълвичка:
Пътниче странно пътниче,защо ми викаш и чукаш?
-Чул съм нивяста имати,и мене дари дарети,
ут мен й пръстен нусети. Куга си пръстен видяла,
нивяста си була фърлила,и си на зълва думаши:
-Този е пръстен Илиев,яз си утивам с Илия."


(Източник- "Капанци и текстове на капански народни песни от гр. Сеново", П.Радев,С.Цанков,Пловдив-2015 г.).

16. Курва= Курова (Принадлежаща на &уровете,Имаща пристрастие към &урове)- с извинение към читателите за натуралистичния речник. Не исках да ползвам този речник но се наложи,понеже тази дума щеше да остане единствената "немска" следа в Българския език,а търсенето на дори минимална такава както видяхме и по-горе е съвършено безпредметно и безполезно. Думата &ур не е латинска нито немска,а на свой ред означава Кул (Кол,"Колец"- който го забиваш в нивата),както и Кал (Почва,Земя). Затова древните писания твърдят,че хората са направени от Кал (Кар,&ур),а това е казано най-конкретно за Адам (Адин,Един) т.е. за Сама бога (Марс).

17. Блюдо= Болюдо (Болядо,Бол-ядо) т.е. Бол-юдо (Бол ядо,Голямо ядене,Голямо ястие). Във връзка с нея вероятно е "славянската" (древно-Българската) дума Верблюд (камила)= Велблюд (Велико блюдо,Голямо ястие),но думата Блюдо има още едно значение: Брюдо (с прех. Л-Р) т.е. Бръдо (Бръдук,Бърдук,Бардук,Бардуче и пр. с основно значение Глинен съд),а "Бол" е диалектна разновидност на думата Вел (Велико,Голямо)

18. Брадва= Брадова (Пратова,Прътова- "с която изпръткваш или разпръткваш противника,с която го прасваш"), Фратова (Фрътова: от старата ни дума Фрът [=Брадва],а значението е Прът (Нещо с което изпръткваш противника,с което му даваш "път") и Фрасова: С която Фрасваш или Прасваш противника,т.е. удряш го,пръткаш го). Родее се още с "руската" дума Бритва (Наточено острие,Бръснач),която значи още Бричва (Бричи,Бричеща), Бръсва (Бръснеща,Забърсваща) и Блъсва (Блъскаща противника).

19. Броня= Браня (Която те брани,отбранява ти тялото). Думата Бран поне никой няма да посмее да я обяви за "германска","келтска" или "латинска",макар думата Броня заедно с думата Брадва (Прътва) да са обявени от езиковедите за готски сиреч "германски". Истинското им значение обаче показва точно какви са били не само тези "енигматични" думи,но и самите Готи (Гети),за които старите очевидци ясно указват какви са били.

20. Вардя= Вадя (с отпадане на добавеното "Р") т.е. Водя (Ведя,Извършвам дейността на Ведическите племена,които са племената на Марс разбира се) а в бъквален смисъл- "Извършвам дейност,която я извършват военните". Думата Вардач (Пазач) означава и Вардар (Варда-Ар,Вардещ човек) т.е. Врадар (Вратар,Охранител на градските порти),при което Врата= Връта (Въртя) сиреч "Въртяща се на пантите си". Във връзка с нея е и думата Порта (Ворта,Варта),получена от прехода В-Б-П.

21. Дига= Вдига (Нещо,което е вдигнато или издигнато над терена), Диза (у Траките- "Град,Изграден,Ограден"), Дхига (Двига,Нещо извършено чрез движение),както и Зига (Зида,Зидъ),с прех. Г=Д,Д-Г. Родее се още с думата Диха (Духа,Духъ),понеже Светият Дух на езичниците бил Небесният бог Юпитер,който по тази причина бил наричан и Дув (Дев,Деву[c]),а Зид= Сид (Сидящ,Седящ непоклатимо). Оттам е думата Дувар (Дивар,Дигар) т.е. Издигащ се нависоко,имаща връзка и с думата Вар.

22. Меч= Сеч (прех. М-С), Меш (Муш,С когото намушкваш: прех. Ч-Ш), Мош (Мож,Можещ,Можащ,Могъщ), Нош (Нож), Мач (С който смаскваш съпротивата на врага) и пр.

23. Цел= Целение (Изцеление,Разрешаване [Излекуване] на проблема,Крайна цел на лечението) както и Цер (Изцеряване: прех. Л-Р). Тази дума би могла да означава още Кел (Кол) и Шил (Шило,Жило),като в случая би визирала центъра на някаква окръжност сиреч Стожера,който дедите ни забивали в средата на медното си гумно.

  Ето как се оказва,че немски думи в Българския език съвсем няма и ако трябва да сме по-точни има Български думи в немския език,който е с хиляди години по-нов и по-млад от Българския. Илюзията за наличие на такива думи е създадена донякъде заради езика на Готите (Гетите),от който са останали твърде малко следи за съжаление,но точно това породило появата на всякакви спекуланти и съчинители,които на базата на няколко оцелели Готски думи присвоили на германците език,който не е техен.

  За трезвомислещите изследователи впрочем произходът на Готите съвсем не е загадка,понеже древните историци и географи ясно са казали,че Готите са Склави ("Славяни",Сакалави) от Български род- виж и комент.17 на Гет към статия на Гепард (
http://gepard96.blog.bg/history/2015/10/05/codex-argenteus-ranen-gotski-pametnik-ili-kysen-srednovekove.1397002?reply=4794966) за Кодекс аргентеус от 05.10.2015 г.,който цитирам тук с малки корекции за удобство на читателя:

"1. Сръбския владетел Стефан Неманич нас Българите ни нарича готи.

2. В житието на същия след обявяването му за светец сръбските църковници ни наричат отново "готи".

3. Венецианският дож Андреа Дандоло в своите исторически коментари за нас като народ отново използва названието "готи" за нас.

4. Константин VII Порфиригенет описва "готски танц", в който танцьорите са облечени с кожи и гонят губилара. С думата "Губилара" Готите без съмнение са обозначавали гяволара (гяволаря,гявола),а при правените множество етимологични справки (по различни думи),колкото повече отиваме назад във времето,толкова по-близко звучащ започва да ни се струва "немския" език.

5. В тази връзка трябва да споменем,че старият високо-немски го водят за обособен едва през V в. сл.Хр.: по-рано какво е било,само "Бог и етимолог" знаят.

6. Най-големия немски капацитет Х. Волфрам пише по въпроса за "германците-готи",че ако махнем тази част от историята на готите,когато са достигнали Дунав,тогава просто "готска история" няма да има.

   Ще цитираме отново Хервиг Волфрам за археологическите данни,доказващи присъствие на "готи" в Скандинавия,за които е прието че са създатели и носители на историческата материална култура "Велбарк":

"Ако потърсим културата Велбарк в Скандинавия или дори на остров Готланд,едва ли ще намерим подкрепа от страна на археолозите...... По-скоро (те) биха били склонни да представят,че носителите на Културата Велбарк са предприели пътешествие през Балтийско море към Скандивания,а не че са тръгнали оттам към континента."

   Това е становището на признатия за най-голям европейски специалист по История на готите,чийто цитат е взет от неговата книга "Кратка история на готите" (Бълг. издание)."

  Ето как се оказва,че изнамерените от старата школа "немски" думи не са никак немски понеже имат древен Български корен,а самите Готи всъщност са вид Памирски "славяни" т.е. Българи. Българските следи при Памир са оставени преди всичко от тях и от Ваханите (Валхони,Вахандур Българ)- дори и двата вида Готи (Гети) са застъпени там: Масагети,които след преселението взели името Визиготи,и Острушани (Острогети),които след преселението станали Остроготи.

  Те не са "западни" и "източни" разбира се- историята не познава феномен,в който група древни племена да си сложи име,съобразено с посоките на света. Готите са Малки (Остро или Отро [Кутро] готи),които очевидците наричали Хипоготи,и Големи (Маса-гети или Визи-готи,от израза "Маса народ"). Малките се кланяли на Сатурн,а Големите- на Слънцено,но накрая и двата вида станали Ариани,понеже знаели че са директни Арии (Арийци). Сатурн и Слънцето пък са Нощно и Дневно проявление на Дионис,затова и двете племена по-рано вярвали в Залмоксис,който е обобщаващ аватар на Дионис.

  Накрая ще добавя един цитат от изказване на нашия забележителен учен акад. Георги Марков от Института за исторически изследвания на БАН,имащо пряко отношение към случая:

image
"Учебниците по история са били пренаписвани многократно,за да служат на политическите режими в страната. Историята е точна наука и вече не е слугиня на политиката",след което този почтен изследовател на Българското минало подчертава,че историците призовават към национално единство.

image
  С тази статия не искам да обидя германците- те са наши приятели и съюзници от век насам,но истината трябва да се знае а не да се укрива. Това,че сме приятели някому не значи да му спестяваме истината- особено ако това спестяване е в наш ущърб и системно накърнява полагаемото се самочувствие на нашия народ,с което причинява и постоянно засилваща се дезинтеграция в него. За нас германците са като руснаците и останалите културни народи- уважаваме ги,но преди всичко уважаваме България!






Гласувай:
56


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Поздравления, приятелю Щапаров!
13.05.2016 19:56
Да, има обяснение за появата на готи в нашите земи
Ами те са си гети
Но при убийството на Гета от брат му Каракала и влизането н сила на закона на осъждане на паметта на Гета, понятието Гети става, меко казано неудобно
Лесно се трансформира в Готи
Финикийците имат само съгласни в азбуката Гласните ги считат за променливи и не намират нужда да се маркират
Доказателството-готи и гети е налице!
Гласните наистина са взаимозаменяеми....
цитирай
2. nikikm - Здравей Щапаров!
13.05.2016 20:22
Простичко казано мехлем ми падна на сърцето,защото тази тема с немските и английските думи,отдавна ми се върти из главата,бях ти споделил,ако си спомняш,ама не е за моята уста лъжица.Та,знаеш ли каква благодатна тема си захванал,само че,откъм другия крой.Ако я разработиш,като български думи в немския език...нямам думи,какво ще се открие!Ами в английския? Направо ще ги разковеш! Та,благодаря ти,както винаги си върхът!Поздрави и давай,не спирай!
цитирай
3. tryn - Почитания!
13.05.2016 21:11
С голям интерес и задоволство прочетох и напълно вярвам на тези научно обосновани твърдения за произхода на българсите думи.
Благодаря, Щапаров!
цитирай
4. shtaparov - Простичко казано мех...
13.05.2016 21:32
nikikm написа:
Простичко казано мехлем ми падна на сърцето,защото тази тема с немските и английските думи,отдавна ми се върти из главата,бях ти споделил,ако си спомняш,ама не е за моята уста лъжица.Та,знаеш ли каква благодатна тема си захванал,само че,откъм другия крой.Ако я разработиш,като български думи в немския език...нямам думи,какво ще се открие!Ами в английския? Направо ще ги разковеш! Та,благодаря ти,както винаги си върхът!Поздрави и давай,не спирай!

Въртят ми се подобни идеи от доста време в главата но нямам достатъчно широк поглед върху тези два езика,за да направя от тях достатъчно извадки. Все пак съм набелязал някои примери в записките си но те ми се виждат недостатъчни за сглобяването на цяла статия,затова съм се въздържал да ги споделя. Ако имах повече време бих се задълбочил и безпроблемно бих открил доста аналози,но за целта ще ми трябват един-двама помощника с по-обстойни познания върху съответния език- аз знам кои думи да поискам от тях. Мога да ги намеря и чрез речниците,но това ще отнеме значително повече време и ще ме лиши от правилното произношение,което не е без значение.
цитирай
5. shtaparov - Да, има обяснение за появата на готи ...
13.05.2016 21:37
leonleonovpom2 написа:
Да, има обяснение за появата на готи в нашите земи
Ами те са си гети
Но при убийството на Гета от брат му Каракала и влизането н сила на закона на осъждане на паметта на Гета, понятието Гети става, меко казано неудобно
Лесно се трансформира в Готи
Финикийците имат само съгласни в азбуката Гласните ги считат за променливи и не намират нужда да се маркират
Доказателството-готи и гети е налице!
Гласните наистина са взаимозаменяеми....

Съгласен съм с теб приятелю но съм на мнение,че Готите (Гетите) не са завладявани от Рим,затова не са били длъжни да приемат нарежданията на римския император,а по-скоро сами променили етнонима си по силата на древното Българско правило- да се променя по една буква от самоназванието след всяко по-голямо преселение.
цитирай
6. shtaparov - С голям ин...
13.05.2016 21:42
tryn написа:
С голям интерес и задоволство прочетох и напълно вярвам на тези научно обосновани твърдения за произхода на българсите думи.
Благодаря, Щапаров!

Поздрави от сърце!
цитирай
7. nikikm - Ако мога да помогна..
13.05.2016 22:05
shtaparov написа:
leonleonovpom2 написа:
Да, има обяснение за появата на готи в нашите земи
Ами те са си гети
Но при убийството на Гета от брат му Каракала и влизането н сила на закона на осъждане на паметта на Гета, понятието Гети става, меко казано неудобно
Лесно се трансформира в Готи
Финикийците имат само съгласни в азбуката Гласните ги считат за променливи и не намират нужда да се маркират
Доказателството-готи и гети е налице!
Гласните наистина са взаимозаменяеми....

Съгласен съм с теб приятелю но съм на мнение,че Готите (Гетите) не са завладявани от Рим,затова не са били длъжни да приемат нарежданията на римския император,а по-скоро сами променили етнонима си по силата на древното Българско правило- да се променя по една буква от самоназванието след всяко по-голямо преселение.


Мисля,че това го знам от Спароток! Историята говори,че Император...не помня името и в момента няма да търся,убил брат си Гет. От страх да не ги накажат за споменаването на името на Гет,римските първенци започнали да наричат гетите - готи! Така Гетите станали Готи! За сега това, недоносче,поради извинителни за мен причини,но по-късно,може би ще мога да се изясня!Денят завършва и съм поуморен. Поне си мисля,че показах на плевника вратата!
цитирай
8. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга, Щапаров!
14.05.2016 08:24
Отново си извадил една истина за московските историци-марионетки, чието поръчение открай време е да омаловажат и затрият националното ни самосъзнание и достойнство. Много ме радва, че има в блога компетентни и почтени хора като теб, за да разобличават лъжците и да възстановяват българското национално самосъзнание. Да си жив и здрав!
цитирай
9. ozgojovan - Някои дебили и наукоподобни зна...
14.05.2016 13:07
Някои дебили и наукоподобни знахари си изкарват хляба с откриване на топлата вода. Старославянският и старонемският са родствени езици от индоевропейското езиково семейство, и...колко интересно- имат общи думи. Това значи ли, че старославянският произлиза от старонемския, или старонемският- от славянския, както се опитва да важничи и да се прави на интересен шаршарлапов шарлатански?? Попрочети някой от големите лингвисти, примерно Фердинанд де Сосюр, за произхода на езика, може и Хумболд, или Хердер, макар че са с две класи по-слаби езиковеди от Сосюр, за да си изясниш основните понятия и категории, преди да започнеш да акаш по въпросите на лингвистиката.
цитирай
10. shtaparov - Някои дебили и наукоподобни зна...
14.05.2016 14:02
ozgojovan написа:
Някои дебили и наукоподобни знахари си изкарват хляба с откриване на топлата вода. Старославянският и старонемският са родствени езици от индоевропейското езиково семейство, и...колко интересно- имат общи думи. Това значи ли, че старославянският произлиза от старонемския, или старонемският- от славянския, както се опитва да важничи и да се прави на интересен шаршарлапов шарлатански?? Попрочети някой от големите лингвисти, примерно Фердинанд де Сосюр, за произхода на езика, може и Хумболд, или Хердер, макар че са с две класи по-слаби езиковеди от Сосюр, за да си изясниш основните понятия и категории, преди да започнеш да акаш по въпросите на лингвистиката.

"Старославянски" и старонемски има откъде да са родствени- от техния общ древно-Български произход с тази разлика,че немският се отделил от нашия език по-отдавна и значително се раздалечил от него,а "славянският" в ония времена бил пряка форма на диалектен Български,говорен от почти всички жители на Стара Велика България след средата на VI в.,когато от нея отпаднали тюркските каганати. "Славянски" език впрочем няма- има старо-Български и не е нужно човек да чете чужди автори,за да открие че "славяните" са говорели собствения му роден език,макар и в някаква остаряла диалектна форма.
цитирай
11. shtaparov - Отново си извадил ед...
14.05.2016 14:05
batogo написа:
Отново си извадил една истина за московските историци-марионетки, чието поръчение открай време е да омаловажат и затрият националното ни самосъзнание и достойнство. Много ме радва, че има в блога компетентни и почтени хора като теб, за да разобличават лъжците и да възстановяват българското национално самосъзнание. Да си жив и здрав!

Такива истини трябва да бъдат напомняни ежедневно понеже човечеството има свойството да забравя,а грешките в политиката се плащат скъпо и това се доказва от сегашното състояние на страната,сравнено с онова през периода 1940-1941 г.
цитирай
12. germantiger - разбира се, германци
14.05.2016 15:36
http://www.chitatel/forum/topic/17610-за-германския-език-и-произход-на-готите/
цитирай
13. shtaparov - Да, има обяснение за появата на готи ...
14.05.2016 16:48
nikikm написа:
shtaparov написа:
leonleonovpom2 написа:
Да, има обяснение за появата на готи в нашите земи
Ами те са си гети
Но при убийството на Гета от брат му Каракала и влизането н сила на закона на осъждане на паметта на Гета, понятието Гети става, меко казано неудобно
Лесно се трансформира в Готи
Финикийците имат само съгласни в азбуката Гласните ги считат за променливи и не намират нужда да се маркират
Доказателството-готи и гети е налице!
Гласните наистина са взаимозаменяеми....

Съгласен съм с теб приятелю но съм на мнение,че Готите (Гетите) не са завладявани от Рим,затова не са били длъжни да приемат нарежданията на римския император,а по-скоро сами променили етнонима си по силата на древното Българско правило- да се променя по една буква от самоназванието след всяко по-голямо преселение.


Мисля,че това го знам от Спароток! Историята говори,че Император...не помня името и в момента няма да търся,убил брат си Гет. От страх да не ги накажат за споменаването на името на Гет,римските първенци започнали да наричат него и последователите му- готи! Така Гетите станали Готи! За сега това недоносче,поради извинителни за мен причини,но по-късно,може би ще мога да се изясня!Денят завършва и съм поуморен. Поне показах на плевника вратата!

Императорите са Каракала и Гета,но това че имената им са във връзка с този етноним е само една хипотеза или предположение на римски летописец- няма как да е факт,понеже няма данни Гетите да са изцяло завладявани от Рим.
цитирай
14. shtaparov - http://www/forum/topic/1761...
14.05.2016 16:51
germantiger написа:
http://www/forum/topic/17610-за-германския-език-и-произход-на-готите/

Знам твоето становище приятелю и го уважавам,но не го споделям. Това не пречи на добрите ни отношения разбира се- уважението е далеч по-важно от конфронтацията,така че здраве и късмет!
цитирай
15. didanov - точно в десятката приятелю!
14.05.2016 19:09
shtaparov написа:
leonleonovpom2 написа:
Да, има обяснение за появата на готи в нашите земи
Ами те са си гети
Но при убийството на Гета от брат му Каракала и влизането н сила на закона на осъждане на паметта на Гета, понятието Гети става, меко казано неудобно
Лесно се трансформира в Готи
Финикийците имат само съгласни в азбуката Гласните ги считат за променливи и не намират нужда да се маркират
Доказателството-готи и гети е налице!
Гласните наистина са взаимозаменяеми....

Съгласен съм с теб приятелю но съм на мнение,че Готите (Гетите) не са завладявани от Рим,затова не са били длъжни да приемат нарежданията на римския император,а по-скоро сами променили етнонима си по силата на древното Българско правило- да се променя по една буква от самоназванието след всяко по-голямо преселение.

Това твое твърдение е липсващата брънка!по-същото правило мизите при преселението си в Мала Азия стават мюзи, бригите -фриги,балхите -валахи и може би тините-витини.
Сродна аналогия има и с уж "изчезналия" език на траките с "откраднатия" език на българите. Поздрави
цитирай
16. get - - Тигре, знаеш че не обичам да хвърлям думите си на вятъра БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНО ... ?
14.05.2016 19:45
germantiger написа:
http://www/forum/topic/17610-за-германския-език-и-произход-на-готите/


... да съм се убедил в правотата им - а това след задълбочени изследвания!!!

- Но цялата "сага" започва от времето КОГАТО Хабсбургите - проявяват НЕПРИКРИТ АПЕТИТ - да продължат АСИМИЛАТОРСКАТА си политика по отношение на множеството народи(хора) които са ни известни чрез ИЗМИСЛЕНИЯТ етноним СЛАВЯНИ?
- Целият процес - поне при Хабсбургите начева от 16-ти век, с издаване на две антични произведения - това за Лангобардите и готите-"германци" :((( Продължено по време на Реформация(Германски Ренесанс) с "Магдебургските центурии" и по-късно вече, при създаване на национална държава на Германците!
- В този последен етап се ПРАВИ СПЕКУЛАЦИЯТА с Кодекс аргентеус(така че началото на спекулацията тук е по-скоро поставено от Швеция) но е възприето и продължено в лицето на "прусака" Т. Момзен.

- По отношение на последният - изпреварвайки аргументите-въпроси, които предполагам, че ще вкараш в защита на твоята теза - Кодекса е написан на "германски"! - Ще отговоря утвърдително - Да! С допълнението - Но? Езика НЕ Е ГОТСКИ а най-вероятно лангобардски ЗА КОЕТО ИМАМЕ УСТАНОВЕНИ артеФАКТИ - Които, следващите "готицистката линия" в германската историография ОТКАЗВАТ ДА ПРИЕМАТ и коментират?!

- Подобна е позицията и на руската историческа наука - която задружно "в хор" с германската такава, Припява: "готите са германци" - защото? Като се докаже ОБРАТНОТО - Тогава отиват по дяволите ВСИЧКИТЕ ИМ СПЕКУЛАЦИИ по ОТНОШЕНИЕ НА НАРОДНИСТНИЯТ ИМ ПРОИЗХОД - тъй като те в МНОЗИНСТВОТО СИ СА Фино-угри ... които от 11-ти, до 16-ти векове УЧАТ финско-славянското КОЙНЕ а то е с БАЗА Старо-български "СЛОВЕНСК" език - ЗАНЕСЕН ТАМ в резултат МИСИОНЕРСКАТА РОЛЯ НА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА по тези земи!
- Именно по тази причина ОЩЕ ОТ ВРЕМЕ на Екатерина(германката) ЗАПОЧВАТ СПЕКУЛАЦИИТЕ - каква е по произход княгиня Олга ... откъде те са ПРИЕЛИ ХРИСТИЯСНСТВОТО ... та от тогаз и до сега!

- С уважение!
цитирай
17. get - - Господине, вие като лингвист или като следовник на сляпата си любов на ... ?
14.05.2016 20:41
ozgojovan написа:
Някои дебили и наукоподобни знахари си изкарват хляба с откриване на топлата вода. Старославянският и старонемският са родствени езици от индоевропейското езиково семейство, и...колко интересно- имат общи думи. Това значи ли, че старославянският произлиза от старонемския, или старонемският- от славянския, както се опитва да важничи и да се прави на интересен шаршарлапов шарлатански?? Попрочети някой от големите лингвисти, примерно Фердинанд де Сосюр, за произхода на езика, може и Хумболд, или Хердер, макар че са с две класи по-слаби езиковеди от Сосюр, за да си изясниш основните понятия и категории, преди да започнеш да акаш по въпросите на лингвистиката.


... пан-славизма, ръсите обиди и псевдо-научни внушения?

- ЩЕ МИ ПОСОЧИТЕ ЛИ - Къде Ф. де Сосюр, се занимава със разделянето на "славянските" от англосанксонските езици?
- Псевдо-високият ви и науко-образен стил, НЕ ДАВА ОТГОВОР - на повдигнатите от Щапаров ПРОБЛЕМИ из областта на ЛИНГВИСТИКА и най-вече МОРФОЛОГИЯ, а не общата за Лингвистика, теория за ГЕНЕЗИС на Индо-европейското езиково семейство?
- А, ако ще говорим за същото, тоест ГЕНЕЗИС или СРАВНИТЕЛНА ЛИНГВИСТИКА ... Ще коментирам - пропускайки древните индийци, като граматика Панини ... а след това и гърци, Демокрит, Хераклит, Аристотел, Платон - ТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОЗОВАВАМЕ(коментираме) авторите РАБОТИЛИ ПО ВЪПРОСА, като Шлегел(твърдящ, че санскрита е "праезика" на индо-европейците) И НАЙ-ВЕЧЕ Август Шлайхер ... С КАПИТАЛНИЯТ му труд ", Компендиум на компаративната граматика на индоевропейските езици"!!!?

- Не мога НА СТО ПРОЦЕНТА да следвам разсъждения и методика на изводи при Щапаров - поради непознаване на същите - Но! Напълно се съгласявам Че?

- Примерно изкарваната за "германска" дума "плуг" - НЕ Е ГЕРМАНСКА - тъй като имаме сведение от Плиний - "думата е ЗАЕМКА В ЛАТИНСКИ от КЕЛТСКИ"? А в резултат от мои проучвания СМЕЛО ТВЪРДЯ същата Е ЗАЕМКА в КЕЛТСКИ - Както пример са заемки от НАС други думи в ГЕРМАНСКИТЕ ЕЗИЦИ!!
цитирай
18. get - - Тук ще допълня ... относно ИЗВОДА ви Диданов - езика на траките = български ... ?
14.05.2016 20:51
didanov написа:
shtaparov написа:
leonleonovpom2 написа:
Да, има обяснение за появата на готи в нашите земи
Ами те са си гети
Но при убийството на Гета от брат му Каракала и влизането н сила на закона на осъждане на паметта на Гета, понятието Гети става, меко казано неудобно
Лесно се трансформира в Готи
Финикийците имат само съгласни в азбуката Гласните ги считат за променливи и не намират нужда да се маркират
Доказателството-готи и гети е налице!
Гласните наистина са взаимозаменяеми....

Съгласен съм с теб приятелю но съм на мнение,че Готите (Гетите) не са завладявани от Рим,затова не са били длъжни да приемат нарежданията на римския император,а по-скоро сами променили етнонима си по силата на древното Българско правило- да се променя по една буква от самоназванието след всяко по-голямо преселение.

Това твое твърдение е липсващата брънка!по-същото правило мизите при преселението си в Мала Азия стават мюзи, бригите -фриги,балхите -валахи и може би тините-витини.
Сродна аналогия има и с уж "изчезналия" език на траките с "откраднатия" език на българите. Поздрави


... между "тракийският" палео-БАЛКАНСКИ имаме ОПОСРЕДСТВЕНО и СВЪЗВАЩО ЗВЕНО - ДО КОЕТО НАЙ-БЛИЗКО СТОЯТ - балто-славянските езици!
- За това, че тракийският показва големи прилики с балтийските (славянски) и чрез тях се превежда по-голяма част от лексиката го упоменават Дуриданов и Дечев ... но В РЕЗУЛТАТ НА ПАРТИЙНАТА КОМАНДНО-АДМИНИСТРАТИВНАТА НАМЕСА в НАУКАТА - траките според началните теории(в учебниците ни) ги анихилираха ... според втората - ги включиха ... но под вида, че приказвали на език близък до "албанският" или гръцкият ... Какво ли не прави политиката за да докаже "правотата" си? Както бе измислен МАКЕДОНИЗМА и МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК или В МОМЕНТА нещо още по-страшно "помашки език" и народ?!
- Да не забравяме, че "бащата на македонският език" ни бе оставил НАЗИДАТЕЛНАТА СИ ДОКТРИНА - Всички европейски(чети, синонимни персийски думи !) в българският език СА ТУРСКИ ...примерно ??
цитирай
19. shtaparov - Да, има обяснение за появата на готи ...
14.05.2016 22:51
didanov написа:
shtaparov написа:
leonleonovpom2 написа:
Да, има обяснение за появата на готи в нашите земи
Ами те са си гети
Но при убийството на Гета от брат му Каракала и влизането н сила на закона на осъждане на паметта на Гета, понятието Гети става, меко казано неудобно
Лесно се трансформира в Готи
Финикийците имат само съгласни в азбуката Гласните ги считат за променливи и не намират нужда да се маркират
Доказателството-готи и гети е налице!
Гласните наистина са взаимозаменяеми....

Съгласен съм с теб приятелю но съм на мнение,че Готите (Гетите) не са завладявани от Рим,затова не са били длъжни да приемат нарежданията на римския император,а по-скоро сами променили етнонима си по силата на древното Българско правило- да се променя по една буква от самоназванието след всяко по-голямо преселение.

Това твое твърдение е липсващата брънка!по-същото правило мизите при преселението си в Мала Азия стават мюзи, бригите -фриги,балхите -валахи и може би тините-витини.
Сродна аналогия има и с уж "изчезналия" език на траките с "откраднатия" език на българите. Поздрави

Да приятелю- Мизите при различни свои преселения имали възможност да станат още Миди,после Меди,Веди,Веси,Беси и т.н.,съвсем по същата закономерност.
цитирай
20. shtaparov - Да,има обяснение за появата на...
14.05.2016 22:53
get написа:
didanov написа:
shtaparov написа:
leonleonovpom2 написа:
Да, има обяснение за появата на готи в нашите земи
Ами те са си гети
Но при убийството на Гета от брат му Каракала и влизането н сила на закона на осъждане на паметта на Гета, понятието Гети става, меко казано неудобно
Лесно се трансформира в Готи
Финикийците имат само съгласни в азбуката Гласните ги считат за променливи и не намират нужда да се маркират
Доказателството-готи и гети е налице!
Гласните наистина са взаимозаменяеми....

Съгласен съм с теб приятелю но съм на мнение,че Готите (Гетите) не са завладявани от Рим,затова не са били длъжни да приемат нарежданията на римския император,а по-скоро сами променили етнонима си по силата на древното Българско правило- да се променя по една буква от самоназванието след всяко по-голямо преселение.

Това твое твърдение е липсващата брънка!по-същото правило мизите при преселението си в Мала Азия стават мюзи, бригите -фриги,балхите -валахи и може би тините-витини.
Сродна аналогия има и с уж "изчезналия" език на траките с "откраднатия" език на българите. Поздрави


... между "тракийският" палео-БАЛКАНСКИ имаме ОПОСРЕДСТВЕНО и СВЪЗВАЩО ЗВЕНО - ДО КОЕТО НАЙ-БЛИЗКО СТОЯТ - балто-славянските езици!
- За това, че тракийският показва големи прилики с балтийските (славянски) и чрез тях се превежда по-голяма част от лексиката го упоменават Дуриданов и Дечев ... но В РЕЗУЛТАТ НА ПАРТИЙНАТА КОМАНДНО-АДМИНИСТРАТИВНАТА НАМЕСА в НАУКАТА - траките според началните теории(в учебниците ни) ги анихилираха ... според втората - ги включиха ... но под вида, че приказвали на език близък до "албанският" или гръцкият ... Какво ли не прави политиката за да докаже "правотата" си? Както бе измислен МАКЕДОНИЗМА и МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК или В МОМЕНТА нещо още по-страшно "помашки език" и народ?!
- Да не забравяме, че "бащата на македонският език" ни бе оставил НАЗИДАТЕЛНАТА СИ ДОКТРИНА - Всички европейски(чети, синонимни персийски думи !) в българският език СА ТУРСКИ ...примерно ??

Съвсем в духа на същото ще дам още един ярък пример за грубо погазване на историческата истина от червените политици. Нашият уважаван учен от ХХ век проф. Димитър Ангелов става известен със знаковия си научен труд "Образуване на Българската народност". В първото му издание от 1971 г.,което както разбираме е съкратено,една изключително важна глава с название “Българското народностно име" съдържа повече от осем страници с коментари и цитати на древни извори указващи,че Българите по-рано се наричали "Траки",че някакви Българи се нарекли "славяни" и т.н. Във второто РАЗШИРЕНО издание на същия този научен труд от 1981 г. същата тази глава вече има само 4 (четири) страници,понеже най-важните сведения от първото издание тук въобще не фигурират!... Явно големия наш учен е бил притиснат по нареждане на задграничната цензура да премахне от разширеното издание най-щекотливите данни,
които силно дразнели парвенюшкото самочувствие на Московските "славянофили"...
цитирай
21. germantiger - 1
15.05.2016 00:59
Павел Дякон

Gothi siquidem Wandalique, Rugi, Heruli atque Turcilingi, necnon etiam et aliae
feroces et barbarae nationes e Germania prodierunt. Pari etiam modo et Winilorum,
hoc est Langobardorum, gens, quae postea in Italia feliciter regnavit, a
Germanorum populis originem ducens, licet et aliae causae egressionis eorum
asseverentur, ab insula quae Scadinavia dicitur adventavit.
цитирай
22. germantiger - 2
15.05.2016 01:00
Вилхелм де Рубрук

Sunt autem alta promontoria super Mare à Kersoua vsque ad orificium Tanais: Et
sunt quadraginta castella inter Kersouam et Soldaiam, quorum quodlibet fere
habet proprium idioma:inter quos erant multi Goti, quorum idioma est Teutonicum.
цитирай
23. germantiger - 3
15.05.2016 01:01
Готы говорят по-немецки (parlano in todesco). Я знаю это потому, что со мной был
мой слуга-немец; они с ним говорили, и [обе стороны] вполне понимали друг друга
подобно тому, как поняли бы один другого фурланец 128 и флорентиец. Я думаю, что
благодаря соседству готов с аланами произошло название готаланы. Первыми в этом
месте были аланы, затем пришли готы; они завоевали эти страны и [как бы] смешали
свое имя с именем аланов. Таким образом, ввиду смешения одного племени с другим,
они и называют себя готаланами. 129 И те, и другие следуют обрядам греческой
церкви, также и черкесы.

www.vostlit/Texts/rus9/Barbaro/frametext.htm

И накрая

 Quote

В 1683 г. известный путешественник, входивший в состав шведского посольства,
Энгельберт Кемпфер записывает, находясь в Московском государстве, что "в Крыму
еще сохранились многие немецкие слова, принесенные туда готскими колонистами.
Господин Бусбек... дал в своем четвертом сочинении значительное количество этих
слов, я же записал их гораздо больше" (цит. по: Adelung, 1817, 168). Таким
образом, Кемпфер располагал коллекцией лексических единиц готского языка конца
XVII в., но, к сожалению, этот бесценный материал пропал во время путешествия
ученого в Китай.[91] Следующее известие о готах находим в книге ученого-митрополита,
члена Российской Академии С. Сестренцевича-Богуша (1731 — 1826), где он пишет,
что готы, живущие близ Мангупа, резко отличаются от жителей соседних сел как
внешностью, так и языком (1806, 283). Он же в письме к отцу сообщает, что в "городах,
где история указывает на обитание готов, остались немалые пятна (Flecken), где
местный татарский язык похож на нижненемецкий; некоторых людей в Мангупе я
понимал. Но все они мусульмане и татаризованы. Они, собственно, не знают, что
это за язык, на котором говорят, и сообщают лишь, что первоначально были
христианами, а не мусульманами" (Adelung, 1817, 167 — 168).

wap.slavanthro.borda/
цитирай
24. germantiger - 4
15.05.2016 01:12
Какво правим с гепиди, ругии, вандали и прочее източни немци дошли заедно с
готите?

1 И те са траки

2 Те са немци, но в източна европа смесили се с тракийските гети/готи.

Защо древните автори отлично познаващи траките не наричат нито веднъж готите "траки",
още повече, траките и готите са едни и същи и съответно говорят един език. Защо
е нужно да имаме библия отделно на бески (тракийски), и готски (на Улфила), след
като готите са гети-тоест траки и съответно езикът им би следвало да е еднакъв с
този на бесите?
цитирай
25. germantiger - ...
15.05.2016 01:19
Мисълта ми е - нищо не става от "вас" - какво казвам

- замерването с извори про и контра може да бъде безкрайно и явно ще е безкрайно и какво от това

е и?! търсете, фантазирайте или правилно доказвайте друго

аз чета не за мнимите и не за спорните постижения на "моя народ" - аз чета и намирам за онова което е средни векове, ново време, най-ново време, а там "моята" Германия е титанична
цитирай
26. shtaparov - Павел Дякон Gothi siquidem ...
15.05.2016 02:06
germantiger написа:
Павел Дякон

Gothi siquidem Wandalique, Rugi, Heruli atque Turcilingi, necnon etiam et aliae
feroces et barbarae nationes e Germania prodierunt. Pari etiam modo et Winilorum,
hoc est Langobardorum, gens, quae postea in Italia feliciter regnavit, a
Germanorum populis originem ducens, licet et aliae causae egressionis eorum
asseverentur, ab insula quae Scadinavia dicitur adventavit.

Прекрасен пример приятелю: Павел Дякон не е признат капацитет по писане на правдоподобности,но е казал нещо феноменално: споменал е "германското" племе Турцилинги (Турци люнди,Турци лугье- с добавена носовка,Турци люде),което се наричало още Тюринги или (в древността) Туринги (Туранки,Тураки)!... Германско племе??!! Разбра ли сега кои племена древните са наричали "германски"? Онези,на които по-късно им казвали "Гермияни" и "Карамани" (Геремани)- ето на кои! А те,както казах и по-горе,идват от Средна Азия- не от Швеция или Норвегия!...
цитирай
27. shtaparov - Вилхелм де Рубрук Sunt autem ...
15.05.2016 02:14
germantiger написа:
Вилхелм де Рубрук

Sunt autem alta promontoria super Mare à Kersoua vsque ad orificium Tanais: Et
sunt quadraginta castella inter Kersouam et Soldaiam, quorum quodlibet fere
habet proprium idioma:inter quos erant multi Goti, quorum idioma est Teutonicum.

Никъде няма доказателства,че древните Тевтони са германци- напротив,името им (което в най-старите оригинали звучало като Теutoni сиреч Тьетони означава Татьони (Татини,Бащини) ще рече Юпитерови,но езикът не е немски...
цитирай
28. shtaparov - Готы говорят по...
15.05.2016 02:32
germantiger написа:
Готы говорят по-немецки (parlano in todesco). Я знаю это потому, что со мной был
мой слуга-немец; они с ним говорили, и [обе стороны] вполне понимали друг друга
подобно тому, как поняли бы один другого фурланец 128 и флорентиец. Я думаю, что
благодаря соседству готов с аланами произошло название готаланы. Первыми в этом
месте были аланы, затем пришли готы; они завоевали эти страны и [как бы] смешали
свое имя с именем аланов. Таким образом, ввиду смешения одного племени с другим,
они и называют себя готаланами. 129 И те, и другие следуют обрядам греческой
церкви, также и черкесы.

www/Texts/rus9/Barbaro/frametext

И накрая

 Quote

В 1683 г. известный путешественник, входивший в состав шведского посольства,
Энгельберт Кемпфер записывает, находясь в Московском государстве, что "в Крыму
еще сохранились многие немецкие слова, принесенные туда готскими колонистами.
Господин Бусбек... дал в своем четвертом сочинении значительное количество этих
слов, я же записал их гораздо больше" (цит. по: Adelung, 1817, 168). Таким
образом, Кемпфер располагал коллекцией лексических единиц готского языка конца
XVII в., но, к сожалению, этот бесценный материал пропал во время путешествия
ученого в Китай.[91] Следующее известие о готах находим в книге ученого-митрополита,
члена Российской Академии С. Сестренцевича-Богуша (1731 — 1826), где он пишет,
что готы, живущие близ Мангупа, резко отличаются от жителей соседних сел как
внешностью, так и языком (1806, 283). Он же в письме к отцу сообщает, что в "городах,
где история указывает на обитание готов, остались немалые пятна (Flecken), где
местный татарский язык похож на нижненемецкий; некоторых людей в Мангупе я
понимал. Но все они мусульмане и татаризованы. Они, собственно, не знают, что
это за язык, на котором говорят, и сообщают лишь, что первоначально были
христианами, а не мусульманами" (Adelung, 1817, 167 — 168).
wap/

В това безнадеждно късно сведение от XIV-XV в. се говори не за античните Готи (които изчезнали още в ранното средновековие),а за група средновековни немци,които се нарекли "Готи". Кога и как са попаднали тези немци в северното Причерноморие? През XII-XIII в.несъмнено: няма как по-рано,в изворите за Стара Велика България от VI-VIII в. в тези земи Готи няма- има обаче Ути-гури (Ути-хури,Ути хора) или просто Ути (Кути,Гути),които са разбира се Българи. В състава на Латинската империя (1204-1261 г.) пък имало разбира се и немци: по онова време немският език вече бил сформиран. Част от тези немци по пътя на войната или на търговията попаднали в указания район преди татарските нашествия,а след тях останала откъсната задълго от своите сънародници,които напълно отписала тези хора. Ежедневния татарски натиск несъмнено не им се е разминал- той довел до откъсване от родовата памет и до изграждане на по-тесни,но не и на окончателни връзки с местното население. Затова те се нарекли Готи по името на територията,която се принудили да обитават,но нито тяхното "самоназвание",нито онова на околната им територия могли да оцелеят в условията на последвалото турско завладяване и няколковековно "присъствие". По сходна причина част от американците днес се нарича Юти а друга част- Невади,което не ги превръща в индианци. И ешкеназите (Скитските евреи) днес населяват Израел,където дори говорят на иврит,но коренът им изобщо не е еврейски,понеже Ешкеите (наричани още Шкеи) са някогашни Скеи (Сакеи,Сакии,Саки) т.е. Скити,които приели за свое вероизповедание юдаизма под натиска на хазарите.
цитирай
29. litatru - Здравейте!
15.05.2016 09:22
Както винаги сте родолюбец! Представяте доказателствен материал плюс мнението на академик Г. Марков, плюс личното си мнение. Но, когато се намесят неродолюбци, които изопачават истината и, за да се наложат, си служат с обидни долнопробни думи (като ".каш) срещу автора на постинга, тогава лъсва българофобията. Когато става въпрос за сериозни въпроси, засягащи българщината, тогава всеки трябвя да забрави политическата си пристрастност и да бъде реалист. Само така можем да опазим националното ни достойнство, което и без това вече прилича на разпокъсана от... дреха.
Поздравление за достойния постинг и се радвам, че не отвръщате на грозните обиди с подобни.
Поздрави - Литатру!
цитирай
30. get - - Относно ВАНДАЛИ и РУГИИ - имаме извори и не само а и материални свидетелства, че ... ?
15.05.2016 12:08
germantiger написа:
Какво правим с гепиди, ругии, вандали и прочее източни немци дошли заедно с
готите?

1 И те са траки

2 Те са немци, но в източна европа смесили се с тракийските гети/готи.

Защо древните автори отлично познаващи траките не наричат нито веднъж готите "траки",
още повече, траките и готите са едни и същи и съответно говорят един език. Защо
е нужно да имаме библия отделно на бески (тракийски), и готски (на Улфила), след
като готите са гети-тоест траки и съответно езикът им би следвало да е еднакъв с
този на бесите?


... не са от германската народностна и културно-езикова общност? По отношение на изворов материал ... това ни показва "Вандалският речник", от М. Орбини а също и писалият през 16-ти век по въпроса Барберини. Има още два автора от приблизително същият времеви период, които твърдят същото по отношение език и народностна принадлежност!
- Относно "ругиите" - археолозите не причисляват материалната им култура към германската плюс религиозно-божественият им пантеон ... същото го пишат и поне двама църковни автори? Същото е и по отношение "прусите", стари - името на които е заето за Прусия(германската по своя характер държава) но създадена доста по-късно, след културното и физическо унищожаване на този късно-античен народ живял до Балтика? За същият в няколко съществуващи сведения се казва, че е с произход от Витиния(Мала Азия) мигрирал от там по време експанзията на Македония (време на Ал. Македонски) и неприемане на "елинизма"?

- По отношение на употребата "траки" при изясняване на миграционните и народо-формиращите процеси на южният бряг на Балтика - аз се въздържам да го употребявам а предпочитам, РОДСТВЕНИ НА БАЛКАНСКО НАСЕЛЕНИЕ!

- А относно Библиите ... Никита Ремисиански превежда текстовете за НАСЕЛЕНИЕ от ЕГЕЯ, тоест Беломорска Тракия и Родопи ... Урфила за население от Северозападно Черноморие и Малка Скития! За такъв превод споменава и В. Страбон - но след като го споменава - Защо не го е ползвал - нали е на"немски"?
цитирай
31. get - @ 28. shtaparov - Готы говорят по ... средновековни немци,които се нарекли "Готи".
15.05.2016 12:21
- За съжаление НЯМАМЕ НИКЪДЕ ИЗВОР(сведение) за средновековни "немци" - които да се наричат "готи"!
- За разлика от липсващи готи-немци, имаме ... документиран етноним ГУДИ за население, което живее в южната част на Великото литовско княжество - тоест съвременни Литва и Белорус. Това донякъде може да се вазглежда в контекста на споменатите през 2-ри век, от Птолемей "готини" живеещи в поречието на река Висла?

- А относно този извод?
"И ешкеназите (Скитските евреи) днес населяват Израел,където дори говорят на иврит,но коренът им изобщо не е еврейски,понеже Ешкеите (наричани още Шкеи) ..." - прощавай, но твърде съм скептичен - Как така живеещите далеко на юг "скити" извън германо-езиковата среда "евреи" са научили НЕМСКОТО НАРЕЧИЕ - Иврит?
- На този ми "езиков-аргумент" ме навеждат и данните КЪДЕ ПЪРВОНАЧАЛНО СЕ ПОЯВЯВАТ "ешкеназите". За пръв път те са в Прибалтика. Литовското княжество и Полско кралство там имаме указани най-големи диаспори на така известните "ас/шкенази". По-късно следва да вземем в предвид Екатерининото законодателство относно тях ... във връзка законодателно дадената от нея граница - Виж нейната: "Черта оседлости" ?! След смекчаването на нейното законодателство - имаме вече разселване на германо-езичните "евреи"(аскенази) на юг и изток?

- С уважение!
цитирай
32. get - - Накратко - Като извод обобщение, в отговор на твоите апели?
15.05.2016 12:26
germantiger написа:
Мисълта ми е - нищо не става от "вас" - какво казвам

- замерването с извори про и контра може да бъде безкрайно и явно ще е безкрайно и какво от това

е и?! търсете, фантазирайте или правилно доказвайте друго

аз чета не за мнимите и не за спорните постижения на "моя народ" - аз чета и намирам за онова което е средни векове, ново време, най-ново време, а там "моята" Германия е титанична


- Нямам нищо против величието на Германците! Но когато германските историци се опитват (като руските) да спекулират ... и доказвайки величието си - Крадат част от историята на Балканско живущо в Източна Европа(тоест Егея и Балкани) население ЗА ДА ДОКАЗВАТ на живеещите в Прибалтика хора - то аз съм длъжен ДА ЗАЩИТЯ ... "МОЯ" Народ - Който от предисторични времена е от ТУК, тоест поселява ПРИЧЕРНОМОРИЕ и ЕГЕЯ!

- С уважение!
цитирай
33. shtaparov - Какво правим с гепиди, ругии, ва...
15.05.2016 14:17
germantiger написа:
Какво правим с гепиди, ругии, вандали и прочее източни немци дошли заедно с
готите?

1 И те са траки

2 Те са немци, но в източна европа смесили се с тракийските гети/готи.

Защо древните автори отлично познаващи траките не наричат нито веднъж готите "траки",
още повече, траките и готите са едни и същи и съответно говорят един език. Защо
е нужно да имаме библия отделно на бески (тракийски), и готски (на Улфила), след
като готите са гети-тоест траки и съответно езикът им би следвало да е еднакъв с
този на бесите?

И тези племена са ми принципно ясни- казват им "Германци" само защото пристигали в Римската империя откъм германската граница- не заради друго. Затова във Византия първото име на турците било "Перси"- не че няма здрав смисъл и в това,но особено пък Вандалите са Вандари (Вундари)- Българи на Вунд,наричан в някои диалекти Бонд. В древноарменски,арабски,хазарски и пр. извори ги наричат ВНТР (Венетери,Венетари),сиреч Венетали (Ванадали)- Българи на Вананд (Ванад,Венет).
цитирай
34. shtaparov - Мисълта ми е - нищо не ст...
15.05.2016 14:20
germantiger написа:
Мисълта ми е - нищо не става от "вас" - какво казвам

- замерването с извори про и контра може да бъде безкрайно и явно ще е безкрайно и какво от това

е и?! търсете, фантазирайте или правилно доказвайте друго

аз чета не за мнимите и не за спорните постижения на "моя народ" - аз чета и намирам за онова което е средни векове, ново време, най-ново време, а там "моята" Германия е титанична

Ние никак не оспорваме германските победи и постижения- те наистина (както сам си го посочил) започват едва през Средните векове,но продължават и в ново време. До началото на XIX век обаче германците дори като народ официално ги няма- те са сформирани като нация по-късно,мисля че това го знаеш.
цитирай
35. shtaparov - Както винаги с...
15.05.2016 14:25
litatru написа:
Както винаги сте родолюбец! Представяте доказателствен материал плюс мнението на академик Г. Марков, плюс личното си мнение. Но, когато се намесят неродолюбци, които изопачават истината и, за да се наложат, си служат с обидни долнопробни думи (като ".каш) срещу автора на постинга, тогава лъсва българофобията. Когато става въпрос за сериозни въпроси, засягащи българщината, тогава всеки трябвя да забрави политическата си пристрастност и да бъде реалист. Само така можем да опазим националното ни достойнство, което и без това вече прилича на разпокъсана от... дреха.
Поздравление за достойния постинг и се радвам, че не отвръщате на грозните обиди с подобни. Поздрави - Литатру!

За мен Българофобите са като кучето,което си лае докато керванът си върви. Германтигер не го имам за Българофоб все пак де- в това са отличени най-вече гърците,те още не са се явили тук но,по-добре без тях- само ще ни развалят настроението с безсилни псувни и с други подобни демонстрации на гръцката "култура".
цитирай
36. shtaparov - - За съжаление НЯМАМЕ НИКЪДЕ ИЗВ...
15.05.2016 14:31
get написа:
- За съжаление НЯМАМЕ НИКЪДЕ ИЗВОР(сведение) за средновековни "немци" - които да се наричат "готи"!
- За разлика от липсващи готи-немци, имаме ... документиран етноним ГУДИ за население, което живее в южната част на Великото литовско княжество - тоест съвременни Литва и Белорус. Това донякъде може да се вазглежда в контекста на споменатите през 2-ри век, от Птолемей "готини" живеещи в поречието на река Висла?

- А относно този извод?
"И ешкеназите (Скитските евреи) днес населяват Израел,където дори говорят на иврит,но коренът им изобщо не е еврейски,понеже Ешкеите (наричани още Шкеи) ..." - прощавай, но твърде съм скептичен - Как така живеещите далеко на юг "скити" извън германо-езиковата среда "евреи" са научили НЕМСКОТО НАРЕЧИЕ - Иврит?
- На този ми "езиков-аргумент" ме навеждат и данните КЪДЕ ПЪРВОНАЧАЛНО СЕ ПОЯВЯВАТ "ешкеназите". За пръв път те са в Прибалтика. Литовското княжество и Полско кралство там имаме указани най-големи диаспори на така известните "ас/шкенази". По-късно следва да вземем в предвид Екатерининото законодателство относно тях ... във връзка законодателно дадената от нея граница - Виж нейната: "Черта оседлости" ?! След смекчаването на нейното законодателство - имаме вече разселване на германо-езичните "евреи"(аскенази) на юг и изток?
- С уважение!

Както добре знаеш,евреите навсякъде приемали езика на народа,при който живеели. Немския език на Ешкеназите не ги прави бивши немци. Ярък пример в това отношение са испанските Сефаради,които говорят испански но са дошли в Испания заедно с Вандалите и Аланите директно от Кавказ,понеже истинското име на тези Сефаради е Суваради (Суварати,Сувари). Тези бивши Сувари или Суварати (букв.Суварите) приели юдаизма поради близките си контакти с избягали от Римската империя евреи- онези,за които пише още Захарий Ритор- инак и днес щяха да са или езичници,или християни.
цитирай
37. knyazvojvoda - -Котел, старобългарски "...
15.05.2016 19:40
-Котел, старобългарски "котьлъ", смята се за латинска заемка навлязла чрез немския... Интересно как "заемката" "котьць" (клетка, кочина) идвала от странен ирански корен... Пределно ясно е че и двете думи са от един и същи корен, значещ тясно място. Парадокса е че има такъв "индоевропейски корен" "кот-" със същото значение, как ли "учените" не откриха тая връзка?
-Купувам идва от "куп", купувам значи "скупвам", "събирам".
-Броня няма как да е германска заемка, като в български съществува дума "бран", "браня".
-Дига е пряко свързана с глагола "дигам", по използван с различни представки.
цитирай
38. germantiger - ...
15.05.2016 21:45
shtaparov написа:
germantiger написа:
Мисълта ми е - нищо не става от "вас" - какво казвам

- замерването с извори про и контра може да бъде безкрайно и явно ще е безкрайно и какво от това

е и?! търсете, фантазирайте или правилно доказвайте друго

аз чета не за мнимите и не за спорните постижения на "моя народ" - аз чета и намирам за онова което е средни векове, ново време, най-ново време, а там "моята" Германия е титанична

Ние никак не оспорваме германските победи и постижения- те наистина (както сам си го посочил) започват едва през Средните векове,но продължават и в ново време. До началото на XIX век обаче германците дори като народ официално ги няма- те са сформирани като нация по-късно,мисля че това го знаеш.


Благодаря за уважението, аз например въобжще не уважавам българите, зщаото мисля че те не са били, не са и няма да бъдат нация. Искрено съжалявам, че не мога да ти върна жеста, тъй-като българите много често в историята са били жалки, да ти стане жал. Несъмнено много рядко са имали свои хълмове, които наричат върхове.
цитирай
39. germantiger - ...
15.05.2016 21:49
shtaparov написа:
germantiger написа:
Вилхелм де Рубрук

Sunt autem alta promontoria super Mare à Kersoua vsque ad orificium Tanais: Et
sunt quadraginta castella inter Kersouam et Soldaiam, quorum quodlibet fere
habet proprium idioma:inter quos erant multi Goti, quorum idioma est Teutonicum.

Никъде няма доказателства,че древните Тевтони са германци- напротив,името им (което в най-старите оригинали звучало като Теutoni сиреч Тьетони означава Татьони (Татини,Бащини) ще рече Юпитерови,но езикът не е немски...


Дейното невежество винаги е било характерно за много от постингите ти.

Усмихна с това за тевтоните, ще е хубаво да прочетеш Бенджамин Торп за Теу/Теус, но ти няма да го сториш и за това ще останеш да ме разсмиваш с още невежество :)

Ти действително хал-хабер на баш български език си нямаш от Теут, майтап няма не си чел въобще ?????????????????? !!!!!

цитирай
40. germantiger - ...
15.05.2016 21:51
От друга страна аз си бях ршеил да не коментирам чужди постинги в блог.бг, но ето че измених на решението ми - противната ми нисша българска природа надделя над висшата ми германска и се случи така, че вчера се разписах, да прощаваш друже ;)
цитирай
41. shtaparov - -Котел, старобългарски "...
16.05.2016 12:46
knyazvojvoda написа:
-Котел, старобългарски "котьлъ", смята се за латинска заемка навлязла чрез немския... Интересно как "заемката" "котьць" (клетка, кочина) идвала от странен ирански корен... Пределно ясно е че и двете думи са от един и същи корен, значещ тясно място. Парадокса е че има такъв "индоевропейски корен" "кот-" със същото значение, как ли "учените" не откриха тая връзка?
-Купувам идва от "куп", купувам значи "скупвам", "събирам".
-Броня няма как да е германска заемка, като в български съществува дума "бран", "браня".
-Дига е пряко свързана с глагола "дигам", по използван с различни представки.

Поздрави приятелю!
цитирай
42. shtaparov - Мисълта ми е - нищо не става от &qu...
16.05.2016 12:50
germantiger написа:
shtaparov написа:
germantiger написа:
Мисълта ми е - нищо не става от "вас" - какво казвам

- замерването с извори про и контра може да бъде безкрайно и явно ще е безкрайно и какво от това

е и?! търсете, фантазирайте или правилно доказвайте друго

аз чета не за мнимите и не за спорните постижения на "моя народ" - аз чета и намирам за онова което е средни векове, ново време, най-ново време, а там "моята" Германия е титанична

Ние никак не оспорваме германските победи и постижения- те наистина (както сам си го посочил) започват едва през Средните векове,но продължават и в ново време. До началото на XIX век обаче германците дори като народ официално ги няма- те са сформирани като нация по-късно,мисля че това го знаеш.


Благодаря за уважението, аз например въобжще не уважавам българите, зщаото мисля че те не са били, не са и няма да бъдат нация. Искрено съжалявам, че не мога да ти върна жеста, тъй-като българите много често в историята са били жалки, да ти стане жал. Несъмнено много рядко са имали свои хълмове, които наричат върхове.

Е,ти поне си честен но- не ми се обиждай- в теб има нещо сбъркано,драги приятелю. Човек,който не уважава дедите си не уважава и себе си- какво те е пречупило така,я вдигни глава и се гордей с цивилизационните дарове,които дедите ни дадоха на света!
цитирай
43. shtaparov - Вилхелм де РубрукSunt autem ...
16.05.2016 13:04
germantiger написа:
shtaparov написа:
germantiger написа:
Вилхелм де Рубрук

Sunt autem alta promontoria super Mare à Kersoua vsque ad orificium Tanais: Et
sunt quadraginta castella inter Kersouam et Soldaiam, quorum quodlibet fere
habet proprium idioma:inter quos erant multi Goti, quorum idioma est Teutonicum.

Никъде няма доказателства,че древните Тевтони са германци- напротив,името им (което в най-старите оригинали звучало като Теutoni сиреч Тьетони означава Татьони (Татини,Бащини) ще рече Юпитерови,но езикът не е немски...


Дейното невежество винаги е било характерно за много от постингите ти.

Усмихна с това за тевтоните, ще е хубаво да прочетеш Бенджамин Торп за Теу/Теус, но ти няма да го сториш и за това ще останеш да ме разсмиваш с още невежество :)
Ти действително хал-хабер на баш български език си нямаш от Теут, майтап няма не си чел въобще ?????????????????? !!!!!

Ти смяташ че този Бенджамин (Вениамин),който вероятно не е ни германец,нито англичанин или скандинавец ще ме научи на много нови неща? Не,няма да ме научи на почти нищо ново освен на няколко нови варианта на добре познатите стари истини. Нордическата митология е клон на Скитската (т.е. на Българската) и в това няма нищо чудно- все пак Шведите се наричаха някога Свеви,ще рече Савеви (Савови,Племената на Българския бог Сава). Техните теоними са и наши- не вярваш ли? Който е Теут (Тат,Тато),той е и Дойч (Док,Докс),но ти това няма откъде да го знаеш. Иначе казано- Юпитер,понеже Германите (Гърмените) са Племена на Гръмовержеца и на Хермес,който произлиза от него но това не е осакатената гръцка митология- това е прагерманска (сиреч пра-Българска) митология!
цитирай
44. shtaparov - От друга страна аз си бях ршеил да не ...
16.05.2016 13:46
germantiger написа:
От друга страна аз си бях ршеил да не коментирам чужди постинги в блог.бг, но ето че измених на решението ми - противната ми нисша българска природа надделя над висшата ми германска и се случи така, че вчера се разписах, да прощаваш друже ;)

Откога родителите станаха "низши" а децата- "висши"- откакто почнахте да си играете с компютри и тамагочита ли? Е-ехх деца,деца- отдавна сме разделени с вас но още не сме си така чужди,както ви се струва...
цитирай
45. get - - Това е абсолютно точно - като разсъждения и потвърждение, тъй като се засича ...
16.05.2016 21:09
shtaparov написа:
knyazvojvoda написа:
-Котел, старобългарски "котьлъ", смята се за латинска заемка навлязла чрез немския... Интересно как "заемката" "котьць" (клетка, кочина) идвала от странен ирански корен... Пределно ясно е че и двете думи са от един и същи корен, значещ тясно място. Парадокса е че има такъв "индоевропейски корен" "кот-" със същото значение, как ли "учените" не откриха тая връзка?
-Купувам идва от "куп", купувам значи "скупвам", "събирам".
-Броня няма как да е германска заемка, като в български съществува дума "бран", "браня".
-Дига е пряко свързана с глагола "дигам", по използван с различни представки.

Поздрави приятелю!


... времево, когато все още се е говорил латински език в който имаме съществителното "caupo" {четящо се "kaupo"} със значение: търговец, гостилничар, купувач - за същата казват, че е с неустановен произход и етимология ... като не им идва на ум да погледнат в един език, който наричат Старо-църковно"славянски". Някои етимолози се опитват да го извеждат от близката по звучене латинска - имаща я и в бг. език с означение "купа" - тоест, кухина - Но? Имаме и думата КОПА а глагола, с който се описва действието по натрупване на "копата" по нашият край му казваха КУПЯ - тоест трупам-пластя, натрупвам-прибавям?!

- Дължа уважение към Германският-тигър и поради това до сега не съм ... а и не искам да коментирам грозотата при създаването на Прусия а от там й, шизофренността на пруско-германската история!?
- При тях е, като при руснаците ... узурпирали са чужд етноним - след като на практика след 11-ти век е било избито и асимилирано живущото на източно-германски територии ... старо местно население - което съвсем не е било германско а родствено по-скоро на нас, като народи?!

- За първият миграционен процес от Анатолия и Балкани пише още драматурга Софокъл и хронологично указва ВРЕМЕ СЛЕД ТРОЯНСКА ВОЙНА!
- Вторият миграционен процес датира от време Римска инвазия на Балкани - тоест около начало на Новата ера - тук спирам!!?
цитирай
46. zaw12929 - Политиката винаги плува, като м...
17.05.2016 06:44
Политиката винаги плува, като масло над водата, растително . или животинско Да: "Научните кадри, след 1944 г. не бяха учени в истинския смисъл на думата,а партийни работници. А след "Евровизия" политиката... превърна ли либерализма във фашизъм... и докато там пеят "журито" дрънка оръжие ... срещу Православие, срещу славяни... и ние срещу себе си... и никога българските учени не са били оставени без подкрепа / финанси/ както днес...това е друга тема, но пак покрита с политика...
След 1944 българските учени- партийни ... ръководиха едно развитие, което направи България индустриална държава, която осигури добруване на хората- имаха доходи, имаха домове, изучаваха си децата и всички работеха на територията на държавата.. а днес сме в разруха в трета национална катастрофа Ние българите сме измамени и около нас срещу нас .... действат само в защита на чужди интереси... няма я гадната желязна завеса...
Няма ги и умните ни изУЧЕНИ ДЕЦА- станаха слуги на Запада... Да отричаме българското е да пеем в хора на авторите на тази национална катастрофа.. .наричам го цинизъм...
Пожелавам ви нови изследователски успехи....
цитирай
47. get - - Защо след като нямате елементарни познания по въпроса - Как така, се опитвате да обобщавате?
17.05.2016 19:58
zaw12929 написа:
Политиката винаги плува, като масло над водата, растително . или животинско Да: "Научните кадри, след 1944 г. не бяха учени в истинския смисъл на думата,а партийни работници. А след "Евровизия" политиката... превърна ли либерализма във фашизъм... и докато там пеят "журито" дрънка оръжие ... срещу Православие, срещу славяни... и ние срещу себе си... и никога българските учени не са били оставени без подкрепа / финанси/ както днес...това е друга тема, но пак покрита с политика...
След 1944 българските учени- партийни ... ръководиха едно развитие, което направи България индустриална държава, която осигури добруване на хората- имаха доходи, имаха домове, изучаваха си децата и всички работеха на територията на държавата.. а днес сме в разруха в трета национална катастрофа Ние българите сме измамени и около нас срещу нас .... действат само в защита на чужди интереси... няма я гадната желязна завеса...
Няма ги и умните ни изУЧЕНИ ДЕЦА- станаха слуги на Запада... Да отричаме българското е да пеем в хора на авторите на тази национална катастрофа.. .наричам го цинизъм...
Пожелавам ви нови изследователски успехи....


- Първото чрез което ще проверите САМ СЕБЕ СИ е КАТО ОТГОВОРИТЕ на ВЪПРОСА! - Руснаците(евразийци ?), като народностен генезис, СЛАВЯНИ ЛИ СА?
Второ - предците ни ТЮРКИ ЛИ СА?
Трето - населението в историко-географският балкански регион МАКЕДОНИЯ ... антични гърци ли са, или българи? ... от което произтича и ЧЕТВЪРТО?!
- По силата на каква историческа, научна или каква и да е друга логика ... оглавяваната от комунисти България ДЕНАЦИОНАЛИЗИРА част от народа си - обявявайки го за македонци - Което е такъв грях ... та само за него ТАКАВА ПАРТИЯ и ПОЛИТИКО-ИСТОРИЦИ-Л А К Е И следва да ги ... !!!!!

- Какво ревете за опропастеното ни бъдеще - та не бе ли държавно-политическата ни номенклатура тази - която извърши процеса на демонтаж на социализма а с това й (!) ... разграбване и унищожаване НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО НА ЦЕЛИЯТ ни НАРОД?!
цитирай
48. shtaparov - -Котел, старобългарски "...
17.05.2016 23:17
get написа:
shtaparov написа:
knyazvojvoda написа:
-Котел, старобългарски "котьлъ", смята се за латинска заемка навлязла чрез немския... Интересно как "заемката" "котьць" (клетка, кочина) идвала от странен ирански корен... Пределно ясно е че и двете думи са от един и същи корен, значещ тясно място. Парадокса е че има такъв "индоевропейски корен" "кот-" със същото значение, как ли "учените" не откриха тая връзка?
-Купувам идва от "куп", купувам значи "скупвам", "събирам".
-Броня няма как да е германска заемка, като в български съществува дума "бран", "браня".
-Дига е пряко свързана с глагола "дигам", по използван с различни представки.

Поздрави приятелю!


... времево, когато все още се е говорил латински език в който имаме съществителното "caupo" {четящо се "kaupo"} със значение: търговец, гостилничар, купувач - за същата казват, че е с неустановен произход и етимология ... като не им идва на ум да погледнат в един език, който наричат Старо-църковно"славянски". Някои етимолози се опитват да го извеждат от близката по звучене латинска - имаща я и в бг. език с означение "купа" - тоест, кухина - Но? Имаме и думата КОПА а глагола, с който се описва действието по натрупване на "копата" по нашият край му казваха КУПЯ - тоест трупам-пластя, натрупвам-прибавям?!

- Дължа уважение към Германският-тигър и поради това до сега не съм ... а и не искам да коментирам грозотата при създаването на Прусия а от там й, шизофренността на пруско-германската история!?
- При тях е, като при руснаците ... узурпирали са чужд етноним - след като на практика след 11-ти век е било избито и асимилирано живущото на източно-германски територии ... старо местно население - което съвсем не е било германско а родствено по-скоро на нас, като народи?!

- За първият миграционен процес от Анатолия и Балкани пише още драматурга Софокъл и хронологично указва ВРЕМЕ СЛЕД ТРОЯНСКА ВОЙНА!
- Вторият миграционен процес датира от време Римска инвазия на Балкани - тоест около начало на Новата ера - тук спирам!!?

Това,че "Купувам" може да означава още Скупчвам (Събирам) e cпоменато от мен още в първия вариант на статията ми- вижте нейната точно откопирана реплика в http://nikikm.blog/politika/2016/05/13/chervenite-ucheni-biaha-germanofobi-no-ohotno-otkrivaha-quot.1451278 ,публикувана от nikikm.blog на 13.05.2016 г. 2 часа след моята и сами ще се убедите в това. В моята статия направих тук-там някои корекции,но в неговата реплика никаква корекция не е направена- всичко е дадено така автентично,както го публикувах в първия момент.
цитирай
49. shtaparov - Политиката винаги плува,като...
17.05.2016 23:37
zaw12929 написа:
Политиката винаги плува, като масло над водата, растително . или животинско Да: "Научните кадри, след 1944 г. не бяха учени в истинския смисъл на думата,а партийни работници. А след "Евровизия" политиката... превърна ли либерализма във фашизъм... и докато там пеят "журито" дрънка оръжие ... срещу Православие, срещу славяни... и ние срещу себе си... и никога българските учени не са били оставени без подкрепа / финанси/ както днес...това е друга тема, но пак покрита с политика...
След 1944 българските учени- партийни ... ръководиха едно развитие, което направи България индустриална държава, която осигури добруване на хората- имаха доходи, имаха домове, изучаваха си децата и всички работеха на територията на държавата.. а днес сме в разруха в трета национална катастрофа Ние българите сме измамени и около нас срещу нас .... действат само в защита на чужди интереси... няма я гадната желязна завеса...
Няма ги и умните ни изУЧЕНИ ДЕЦА- станаха слуги на Запада... Да отричаме българското е да пеем в хора на авторите на тази национална катастрофа.. .наричам го цинизъм...
Пожелавам ви нови изследователски успехи....

Благодаря за добрите пожелания- и от мен същите за вас! Евровизия тази година много ме възмути,понеже се е превърнала в гнездо на корупция и фалшификации- това разбрах като видях,че са набутали в нея няколко азиатски и един австралийски отбор,с които е заприличала не на Евровизия а на Евророшизия.

А индустриализирането на България след 1950 г. беше пълен провал- днес индустрията ни отвсякъде буксува което значи,че тя никога не е имала здрава почва у нас,но за сметка на това започнахме да внасяме земеделски продукти от страни като Канада и Германия (да- и от Германия!!!),които са далеч по-индустриализирани от нас. Това означава,че крайния резултат от червените усилия не бе постигането на индустриализация която дори тогава до голяма степен бе фиктивна,а разоряването на хилядолетното Българско земеделие,което издържаше страната и народа ни дори тогава,когато индустриите на "развитите" държави се сриваха под напора на икономическите кризи. Една земеделска страна никога не може да бъде ударена от финансова или икономическа криза като тези,които удариха Русия в периода 1919-1925г. и Запада в периода 1929-1933 г.: земеделската страна просто никога не пада по гръб,освен ако някой не се погрижи да елиминира умишлено нейното земеделие. Е,в България след 1947 г. се случи за съжаление именно това- ние не станахме индустриалци,а почнахме да внасяме земеделски продукти от високоиндустриализирани страни като Германия,щото ще настъпи масов глад ако не го направим. Индустрията не става за ядене и не утолява глада ни- сиренето и хляба го утоляват. А те не излизат от машинните преси на завода-паметник в Червена могила или на Кремиковци (никому ненужни и преди,и сега)- излизат от ръцете на земеделските стопани,които съвсем не бяха на почит след 1944 г.
цитирай
50. shtaparov - Политиката винаги плува,като...
17.05.2016 23:52
get написа:
zaw12929 написа:
Политиката винаги плува, като масло над водата, растително . или животинско Да: "Научните кадри, след 1944 г. не бяха учени в истинския смисъл на думата,а партийни работници. А след "Евровизия" политиката... превърна ли либерализма във фашизъм... и докато там пеят "журито" дрънка оръжие ... срещу Православие, срещу славяни... и ние срещу себе си... и никога българските учени не са били оставени без подкрепа / финанси/ както днес...това е друга тема, но пак покрита с политика...
След 1944 българските учени- партийни ... ръководиха едно развитие, което направи България индустриална държава, която осигури добруване на хората- имаха доходи, имаха домове, изучаваха си децата и всички работеха на територията на държавата.. а днес сме в разруха в трета национална катастрофа Ние българите сме измамени и около нас срещу нас .... действат само в защита на чужди интереси... няма я гадната желязна завеса...
Няма ги и умните ни изУЧЕНИ ДЕЦА- станаха слуги на Запада... Да отричаме българското е да пеем в хора на авторите на тази национална катастрофа.. .наричам го цинизъм...
Пожелавам ви нови изследователски успехи....


- Първото чрез което ще проверите САМ СЕБЕ СИ е КАТО ОТГОВОРИТЕ на ВЪПРОСА! - Руснаците(евразийци ?), като народностен генезис, СЛАВЯНИ ЛИ СА?
Второ - предците ни ТЮРКИ ЛИ СА?
Трето - населението в историко-географският балкански регион МАКЕДОНИЯ ... антични гърци ли са, или българи? ... от което произтича и ЧЕТВЪРТО?!
- По силата на каква историческа, научна или каква и да е друга логика ... оглавяваната от комунисти България ДЕНАЦИОНАЛИЗИРА част от народа си - обявявайки го за македонци - Което е такъв грях ... та само за него ТАКАВА ПАРТИЯ и ПОЛИТИКО-ИСТОРИЦИ-Л А К Е И следва да ги ... !!!!!

- Какво ревете за опропастеното ни бъдеще - та не бе ли държавно-политическата ни номенклатура тази - която извърши процеса на демонтаж на социализма а с това й (!) ... разграбване и унищожаване НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО НА ЦЕЛИЯТ ни НАРОД?!

Благодаря приятелю- лека вечер и късмет!
цитирай
51. didanov - приятелю, какви земеделски продукти сме внасяли?
18.05.2016 01:02
ето данни на ООН за България 1989г. да се види какво изнасяме!

Какво е положението към 1989г. последната година от господстващия над 4 десетилетия социалистически строй в страната и в повечето страни от Източна Европа.

България е основен производител на житни растения (разл.от пшеницата – cereals) заемайки 2 място в Европа и 9 в света,

на биволско мляко, заемайки 3 място в Европа и 14 в света,
на сурово биволско месо – 2 в Европа след Турция и на 18 в света,
на копринени буби – 4 в Европа зад третата Румъния и 11 в света,
на орехи – 4 място в Европа и 7 в света,
на необработен тютюн – 5 място в Европа зад четвъртата Гърция и 11 в света,
на овче мляко – 5 в Европа зад четвъртата Румъния и 10 в света,
на синапово семе – 5 в Европа и 9 в света,
на череши – 6 в Европа пред Румъния и 8 в света,
на зелен пипер и чушки – 6 в Европа зад петата Румъния и 12 в света,
на сурова вълна – 6 в Европа и 18 в света,
на вишни – 7 в Европа и 8 в света,
на слънчоглед – 7 в Европа зад шестата Румъния и 11 в света,
на домати – 7 в Европа зад шестата Румъния и 14 в света,
на праскови и нектарини – 7 в Европа и 16 в света,
на лук – 8 в Европа зад седмата Румъния и 21 в света,
на сливи – 9 място в Европа и 11 в света,
на лешници – 9 място в Европа и 12 в света,
на лен – 9 място в Европа и 13 в света,
на малини – 10 в Европа и 11 в света,
на хмел – 10 в Европа и 15 в света,
на кайсии – 10 в Европа и 17 в света,
на кестени – 10 в Европа и 17 в света,
на краставици – 10 в Европа и 21 в света,
на пшеница – 11 в Европа и 24 в света,
на сурово заешко месо – на 11 в Европа и 19 в света,
на грозде – 11 в Европа и 18 в света,
на гъби и трюфели- на 12 в Европа зад единайстата Румъния и 21 в света,
на ягоди- 14 в Европа и 20 в света,
на френско грозде – 17 в Европа и 20 в света.
Сред другите видове продукция личи 22-то място в света при граха, 23 място в света при чесъна и ечемика, 25 място в света при ябълките и др.
цитирай
52. shtaparov - ето данни на ОО...
18.05.2016 12:40
didanov написа:
ето данни на ООН за България 1989г. да се види какво изнасяме!

Какво е положението към 1989г. последната година от господстващия над 4 десетилетия социалистически строй в страната и в повечето страни от Източна Европа.

България е основен производител на житни растения (разл.от пшеницата – cereals) заемайки 2 място в Европа и 9 в света,

на биволско мляко, заемайки 3 място в Европа и 14 в света,
на сурово биволско месо – 2 в Европа след Турция и на 18 в света,
на копринени буби – 4 в Европа зад третата Румъния и 11 в света,
на орехи – 4 място в Европа и 7 в света,
на необработен тютюн – 5 място в Европа зад четвъртата Гърция и 11 в света,
на овче мляко – 5 в Европа зад четвъртата Румъния и 10 в света,
на синапово семе – 5 в Европа и 9 в света,
на череши – 6 в Европа пред Румъния и 8 в света,
на зелен пипер и чушки – 6 в Европа зад петата Румъния и 12 в света,
на сурова вълна – 6 в Европа и 18 в света,
на вишни – 7 в Европа и 8 в света,
на слънчоглед – 7 в Европа зад шестата Румъния и 11 в света,
на домати – 7 в Европа зад шестата Румъния и 14 в света,
на праскови и нектарини – 7 в Европа и 16 в света,
на лук – 8 в Европа зад седмата Румъния и 21 в света,
на сливи – 9 място в Европа и 11 в света,
на лешници – 9 място в Европа и 12 в света,
на лен – 9 място в Европа и 13 в света,
на малини – 10 в Европа и 11 в света,
на хмел – 10 в Европа и 15 в света,
на кайсии – 10 в Европа и 17 в света,
на кестени – 10 в Европа и 17 в света,
на краставици – 10 в Европа и 21 в света,
на пшеница – 11 в Европа и 24 в света,
на сурово заешко месо – на 11 в Европа и 19 в света,
на грозде – 11 в Европа и 18 в света,
на гъби и трюфели- на 12 в Европа зад единайстата Румъния и 21 в света,
на ягоди- 14 в Европа и 20 в света,
на френско грозде – 17 в Европа и 20 в света.
Сред другите видове продукция личи 22-то място в света при граха, 23 място в света при чесъна и ечемика, 25 място в света при ябълките и др.

Е,това е само статистика,а данните на ООН са правени по наши податки,контролирани от "Партията"- не е сигурно доколко може да им се вярва,понеже много заводи и стопанства фалшифицираха цифрите на своите отчети както знаеш,за да не бъде ръководството им уволнено и наказано.

Но дори да приемем,че е имало някаква истина във всичко това,то бе постигнато под строгия диктат на "Партията" чрез ТКЗС или АПК,понеже имахме договори за износ на повечето от тези стоки към СССР,които трябваше да бъдат изпълнявани. Производството се правеше под единен контрол и под монопола на "Партията",който често се превръщаше в недопустим произвол и не можеше да продължи дълго така,понеже мнозинството от населението бе възмутено и вече наострено за съпротива. България не можеше да се върне към нормален живот,без да прекрати този произвол а това включваше неизбежното минаване през "Голгота". Проблемът дойде после- червените приватизатори не върнаха земите на хората в реални граници,а си присвоиха най-добрите от тях за строеж на хотели,бензиностанции,автокъщи,частни жилища,фирмени офиси,цехове и пр.- знаеш примерите в София,знаеш кой взе най-добрите имоти на хората и там и навсякъде другаде: пак онези същите. Сега наемите от чуждите имоти ги прибират пак те- те са и хората,които пречат на земеделците да произвеждат евтини родни продукти,понеже цялата власт вече не е в ръцете им нито под контрола им както преди затова,за да изперат крадените с помощта на банковите "кризи" пари,те искат да удържат поне търговията т.е. вноса на чужди продукти и да печелят от нея,изпирайки парите си. А такъв внос е невъзможен,ако имаме собствено производство- затова на него ще му се пречи с всички възможни средства,докато тези крадци не си получат даслуженото или докато не изперат парите,с които се нагушиха по времето на Луканов,Виденов и Орешарски.

Та онзи внос,за който става дума в текста се прави сега- сега ние внасяме земеделски продукти дори от Германия,а краставици (съдържат над 90% вода)- от Египет сиреч от пустинята! Червените приватизатори ни докараха дотам- да внасяме вода (под формата на краставици) от пустинята,леща от тундрата на Канада и боб (отколешна национална храна на Българина) от индустриална Германия- поредно престъпление срещу народа и родината,което бъдещето няма да прости!
цитирай
53. bezistena - Поздрави, Приятелю! И нашият ...
18.05.2016 13:57
Поздрави,Приятелю!
И нашият скромен принос в построяването на зикурата на истинската Българска история и човешкото познание,която преоткриваме и възстановяваме заедно с теб–достоен Българин и просветен Будител!

"В ярко осветения просторен тунел на Историята ни с изход,но заключен,в който продължават да се тълпят Българите,и става все по–светло,и става все по–задушно..."
http://bezistena.blog/history/2016/05/13/v-iarko-osveteniia-prostoren-tunel-na-istoriiata-ni-s-izhod-.1451280

Бъди благословен,Приятелю,и давай все така напред и нагоре!
Исус и Мария те обичат!
цитирай
54. shtaparov - Поздрави, Приятелю! И на...
18.05.2016 14:03
bezistena написа:
Поздрави,Приятелю!
И нашият скромен принос в построяването на зикурата на истинската Българска история и човешкото познание,която преоткриваме и възстановяваме заедно с теб–достоен Българин и просветен Будител!

"В ярко осветения просторен тунел на Историята ни с изход,но заключен,в който продължават да се тълпят Българите,и става все по–светло,и става все по–задушно..."
http://bezistena/history/2016/05/13/v-iarko-osveteniia-prostoren-tunel-na-istoriiata-ni-s-izhod-.1451280

Бъди благословен,Приятелю,и давай все така напред и нагоре!
Исус и Мария те обичат!

Благодаря за поздрава- дано Божията благодат осени народа ни и бъдещето да му принадлежи!
цитирай
55. indiram - Здравей, Щапаров!
18.05.2016 22:57
...
Показал си доста характерни думи - 23...
Ако, позволиш, ама, кога да чакам позволението ти, добавям (на своя глава)
24. Цяр (Лек)...
Имаме още много думи - вероятно на много хора ще им хрумнат... вече....

Ще намина пак! - да се запозная и с коментарите...
Поздрави!
40-ият глас е от мен
цитирай
56. shtaparov - . . . Показал си доста характерни ...
19.05.2016 13:14
indiram написа:
...
Показал си доста характерни думи - 23...
Ако, позволиш, ама, кога да чакам позволението ти, добавям (на своя глава)
24. Цяр (Лек)...
Имаме още много думи - вероятно на много хора ще им хрумнат... вече....

Ще намина пак! - да се запозная и с коментарите...
Поздрави!
40-ият глас е от мен

Благодаря- добре дошла си винаги,както и останалите приятели!
цитирай
57. dinkov - Динков
19.05.2016 22:16
shtaparov - не влизам в спора, нямам капацитет, но постинга ти ми хареса, коментарите без значение насоката също +1
Поздрав
Ицко
цитирай
58. shtaparov - shtaparov - не в...
20.05.2016 14:08
dinkov написа:
shtaparov - не влизам в спора, нямам капацитет, но постинга ти ми хареса, коментарите без значение насоката също +1
Поздрав
Ицко

Опитвам максимално да се доближавам до истината в моите изследвания,а ако тази ми дейност се и хареса на нашата приятелска аудитория- това вече е бонус: благодаря!
цитирай
59. get - - Щапаров, вероятно знаеш за т. нареченият "Буков аргумент" използван от лингвистите ... ?
27.05.2016 18:28
shtaparov написа:
dinkov написа:
shtaparov - не влизам в спора, нямам капацитет, но постинга ти ми хареса, коментарите без значение насоката също +1
Поздрав
Ицко

Опитвам максимално да се доближавам до истината в моите изследвания,а ако тази ми дейност се и хареса на нашата приятелска аудитория- това вече е бонус: благодаря!


... в опита им да установят ПРАРОДИНАТА на Индо-европейският език?
- Този "аргумент" е застъпен НАЙ-ВЕЧЕ в немската лингвистично-глотогенична теория (нем. Buchenargument) ... на индо-германските езици? Във връзка с нея германските лингвисти през XIX век заявяват:
- индо-европейските народи използват родствени думи за растението БУК;
- от което СЛЕДВА РОДИНАТА на ПРОТО-ЕВРОПЕЙСКИЯТ език следва да се търси в зоната КЪДЕТО Е РАЗПРОСТРАНЕНО ТОВА ДЪРВО?
- заявяват още (с което са съгласни и "нашите" лингвисти !) че, думата за книга(Бухе - нем.) и буква(бг.) са заемки от германските езици?

ТРЪГНАХ ДА ПРОВЕРЯВАМ ТЕЗИ ТВЪРДЕНИЯ - Знаеш ли какво се оказа?
А. В руският славянски думата БУК липсва ... казват, на същата отговаря "бузина", тоест нашенското ДРЯН?
Б. В гръцкият я свързват с думата им за "ям"-фагос"?!
В. В немският си я има ... ама няма писменост - така че, откъде я свързват ... Казват на БУКОВИ ДЪСЧИЦИ са пишели предшественика им на "Аз-бука", тоест РУНИте?

Г. Тук се спирам на БЪЛГАРСКИЯТ - В който следва ТАЗИ ДУМА ДА НЕ Е НАЛИЦЕ - а това по причина "историческите аргументи" на "родните" учени(?):
а) българите живеят в Памир и са тюрки - там нито бук расте ... нито книги правят от него?
б) славяните са БЕЗПИСМЕНИ - тоест по "славянско-родствена" линия НЯМА КАК ... ? - Защото "знаем", те до ДЕВЕТИ ВЕК били БЕЗПИСМЕНИ(чакали Кирил и Методий).
в) траките ... ама според учените "траките са романизирани или елинизирани" - въпреки Че? Четем именно за балканското население наричано "траки" следното??!
- Те живеят в АРЕАЛА като расте дървото БУК! ... древните автори пишат за тях - следните неща?

- Платон пише: "У траките се намирали много книги... Купища книги от Орфей и Музей".
- Ксенофонт също съобщава, че: "У траките се намирали и много книги."
- Еврипид: "На тракийски таблички е записано Орфеевото слово".
- За подобни Т А Б Л И Ч К И (?!) пишат и Питагор, и Хераклид. – Хайде помогни МИ :))) В търсенията – откъде СЕ Е ПОЯВИЛА ДУМАТА за ДЪРВЕНА//БУКОВА ТАБЛИЧКА – ВЪРХУ КОЯТО СЕ ПИШЕ ??!
- Поздрав!

цитирай
60. shtaparov - Нищо по-лесно от това, приятелю
27.05.2016 21:52
Нищо по-лесно от това,приятелю: казал съм го още горе в текста. Думата Буква няма как да означава "Букова","Борова","Бананова" или "Лешникова" понеже смисълът й ще се промени до такава степен,че човекът който я ползва ще се чуди дали да плаче или да се смее. Тя определено означава точно това,което съм написал- повтарям го и тук за повече яснота:

Буква= Вуква (Вукова,Викова)- виж думата ВИК,а също Звуква (Звукова,Помагаща за произнасянето на даден звук). Съответно на това,"английската" дума "Бук" (Книга) означава Вук (Вок т.е. Вокал,Вокален),Вик и Звук (диал.- Звек) а като краен смисъл- "Изпълнена със звуци",което е много по-правдоподобно от старата версия. И за да не стават повече обърквания,ще добавя това в текста на статията: нека има тълкуванието в разширен вид,заедно със значението на Българската дума Бук (Букъ,Бука).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816859
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136742
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи