Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2016 14:04 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕНАТА КОТРАГ,СЕВАР,УМАР И ПРЕСИЯН
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 21007 Коментари: 14 Гласове:
43

Последна промяна: 30.11.2016 09:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕНАТА КОТРАГ,СЕВАР,УМАР И ПРЕСИЯН


   Тези прочути имена са носени от древни Български владетели,значи произходът им е гарантирано Български и те определено може да бъдат разтълкувани не с помощта на тюркските и иранските езици,а само чрез днешния Български език- истинския наследник на езика,говорен от Аспаруховите Българи. За да бъде направено това не е нужно да бъдем гении, факири, фантазьори, илюзионисти или фокусници,а са нужни само малко умения и добро желание. Ако тези две условия са изпълнени и се потрудим достатъчно,бихме могли да получим блестящи и дори поразителни резултати.

  Повечето от тези резултати няма да бъдат харесани от "дошляците" иранисти и тюрколози разбира се: в техните трудове са заложени чест,авторитети,кариери и постове. Те обаче са единствено верните и от днес нататък Българския произход на древните Български имена няма никога вече да бъде подлаган на съмнение. Споменатите имена били познати и на Траките,но не защото Българите са старо Тракийско племе,а защото Траките са вид "пра"-Българи и едно от колената на Българския род.

  Както съм писал и другаде,старите ни лични имена са свързани с имена и епитети на езически богове,които са отречени под натиска на християнството. Затова много техни имена и епитети са забравени,но Езикавото археология успява да ги възстанови почти напълно,и в много отношения твърде убедително.

  Днешните ни сънародници не разбират религията на древните Българи,което е напълно естествено- тя отдавна е изкоренена а споменът за нея: старателно заличен от духовенството. Затова на много от нас тези обяснения ще се сторят странни,нереалистични и неприемливи поради силата на инерцията и на лъжите,с които са закърмени. Те обаче са верни и ВСЯКА бъдеща проверка на верността им ще доказва именно това,защото древните Българи са коренът на европейството и на световната цивилизация,която съвсем неслучайно е проходила в нашите земи,а чак след това е стигнала Месопотамия,Египет,
Индия,Америка и Китай.

  Боговете,чиито имена ще получим в резултат от тълкуванието не са нито странни,нито загадъчни- това са добре познатите от Средиземноморските митологии богове от Седморката,която присъства в "Розетата от Плиска" и в "Календара" на древните Българи,съставен по един от шестте основни цикъла на "Розетата". Ако съдим по известните лични имена,най-популярни сред боговете са били Марс (Арей),Сатурн,Слънце,Юпитер и Хермес,а споменатите четири имена не правят никакво изключение от това:

1. Котраг

   Това име означава Кутрик (Кутриг,Кут риг,Кут рег) или по-просто: Кут крал (Кралят Кут). Кут- това е бог Сатурн: един от най-популярните ако не и най-популярния Български бог. От него са образувани етнонимите Кути,Гути,Готи,Гети,Хети,Кутии,Гетони,Ганти (Гати+носовка),Котраги (Кут-реги),Кутригури (Кутри хора,Малки хора,Хората на Мала бога),Утигури (Кути-гури,Кути хора),Сатри (Катри,Кутри) и пр.,както и множество лични имена. Сатурн е Малкия бог (Мала бога) на древните Българи,защото от него произлизат всички останали богове. Затова числото му в "Розетата" е Нула (=Мало: прех. М-Н,А-У) и Ноль (Маль,Мали) от което става ясно,че понятието за "Нула" било известно на древните Българи далеч преди да стигне до индусите и до арабите.

  Най-неочаквано тези открития помогнаха да установим и друго нещо,което не влиза в основния замисъл на темата: къде са най-старите европейски местообиталища на Кутригурите (Кутрихората,Арийците на Сатурн),които са и Кутроготи (Сутроготи,Сотроготи) сиреч добре познатите Остроготи (с прех. ОС-СО),наричани още Хипоготи (Малки гети). Тези местообиталища очевидно са били на полуостров Крим (Крон),който очевидно е взел името си от тях,понеже името му означава "Сатурн" (Сатрун,Сатрин,Сатирин,Богът на Сатирите),а старото му име било Скандза или Сканджа (Секанча,Сакинча) т.е. Сканда (Скинта,Скита- без носовката,Скитска земя).

  Другото име на нулата потвърждава това: Зеро= Черо (Черъ,Черен),което е свещения цвят на Сатурн и указва,че думата "Зеро" се отнася именно за него. Бога Кут е наричан още Сут (Съд,Сед,Сат) и "Чут"- оттам в Русия се запазил древния Български израз "Чут-чут" (Едва-едва,Съвсем мъничко,Нищожно). От формите Сат (прех. К-С) и Сед произлиза етнонимът Сатри (Катри,Кут-ари,Сат-ири),"латинското" име Сатурн (Сатрун,Сатрин,Сатирин) и думата Едва (Едова,Седова,Съдова,Сатова),понеже Сатурн (наричан от египтяните Сет и Сети [Седи,Съди]) бил върховен съдник на боговете и хората. В отдавнашно време той бил върховен бог на първите Българи-земеделци,понеже като Бог на подземното царство давал реколта на земеделците и храна на хората,а името Котраг означава директно Кут-рег (Крал Сатурн)- Малкия бог на древните Българи.

  Че Кут е името на Малкия бог (Мала бога) личи по няколко неща:

а) Думата Кутре (Кут-Аре,Кут Същество) в Българския език обозначава най-малкия пръст на ръката или на крака.
б) Думата Нула навлязла в западния свят като обозначение на число,което е по-малко от единицата. Тази дума обаче си има Български прототип- Мало (По-малко от едно) и се отнася за онзи бог,който в "Розетата" е разположен преди Първия,а този бог е именно Сатурн. Това название и вървящото успоредно с него понятие за "НУЛА" е пренесено на запад вероятно от Катарите (богомилите),чиято вяра в крайна сметка е изкоренена у нас със задружните усилия на "византийци" и турци,но намерила добър прием в страни като Англия,Холандия,Прусия,Силезия,Швейцария и пр.,чието протестантство възникнало и се разпространило именно благодарение на нея.

2. Севар

  Това име е в тясна връзка със същия важен Български бог- Сатурн,а неговите значения са няколко:

а) Сувар (Савир,Север,Авар)- Владетел,чиято майка или род е от Българското племе Сувари (Савири,Севери,Авари) т.е. Ивери (Ибери,Кубери= Сатурнови).
г) Кувар (Кавар,с прех. С-К): оттам е името Каварна (Суварна,Северна).
д) Кабир (Кубер,Кубера),ще рече Сатурн.
е) Север- по името на Бога на севера (Кубер,Кубера,Кубар) или още Савир (Сабир,Сибир),носено от римския император Септимий Север и от династията на Северите (Савирите,Суварите).
ж) Ковар (Бога ковач т.е. Бога рудар)- виж думата Руда= Рода (Породена,Пораждаща).

  Името Кубар (Кубер) също има множество значения:

-Капар (Капа-ар) или Капата (Изначалието) на боговете и на Четирите посоки на света.
-Субар (Сабир,Събир- Бог на събирателството,урожая и реколтата).
-Сапар (Аспар,Испор,Наспор)- Бог на наспоряването,т.е. на зачатието и пораждането.
-Сайар (За-Яр,Зад Арей) т.е. Богът,появил се преди Арей (Арес,Марс).
... и т.н.

  От всичко това научаваме,че Сатурн (Крон,Кронос),наричан още Хронос (Време,Бреме,Брома) е аватар на Всебога Дионис (Бромий,Хромий) и един от най-важните Български богове,а нашите владетели,които били негови потомци с гордост носели неговото име. Произходът на римския император Септимий Север от Пуните (Хуните,Фините),наричани още Финики (Хуники) потвърждава,че името Север (Севар) определено не е римско а е прието от римляните,които дълго време криели,че императори с "Варварски" (Барбарски) произход са владели империята им далеч преди Максимин Тракиеца.

3. Умар (Умор)

  Това владетелско име е твърде показателно за изключителната древност на нашия народ. То се намира в тясна връзка с други подобни имена,ползвани от други народи като:

а) Омир (Хомир,Хомер)- Фригийски (Бригийски) вед ("аед"),изпял на гърците героичните поеми "Илиада" и "Одисея".
б) Амур (римски бог на любовта и секса).
в) Омур (тюркско т.е. източноскитско владетелско име).
г) Амаро (испанопортугалско лично име).
д) Амару (владетелско име на инките)- значението му е Аймаро (Потомък на Аймарите) т.е. Камарите (Хемарите,Кимарите): бяло (европеидно) племе (Кимари,Кимери),обитавало някои райони на Перу преди нашествието на испанците.
е) Емар (френско име- виж писателя Гюстав Емар).
ж) Емир (арабска владетелска титла,произлизаща от същото име).
з) Емил (латинското име Емилио [Емилий],означаващо Емир [Емар,Умар] и Омул (Ромул,Бромул).

  Ето как се оказва,че името Умар (Умор) е твърде плодотворно,понеже неговата пълногласна форма означава:

1. Хумар= Човек (същество,изделие,явление) от Хумус (Човек от хума,Земен човек,Човек на земята,Владетел на подземното царство). Същото това название съществува в северното Прикавказие като име на наш древен град- според него първите укрепления на този град са били изградени като Онгъла- със землени валове и дървени достроявания върху тях.
2. Хунар= Човекът Хун (Хунът).
2. Хемар (Човек от Хемус).
3. Кумар (Кумир,Идол).
4. Кимар (Кимер,Кимериец).
5. Кунар (Коняр,Конен бог),а това е разбира се Сатурн. Конят е негово свещено животно,затова в някои късни варианти на Българския календар на мястото на Сатурн е изобразен кон.

  Сатурн като Бог на подземното (Земното,Почвеното) царство прибирал душите и телата на мъртвите,а Конят в митологията на древните Скити откарвал душите на мъртвите в отвъдния свят. Затова конят бил свещено животно на Сатурн и заемал неговото място в късните варианти на Българския календар- не защото на китайците така им диктували капризите,а защото след Месеца на Слънцето ("Месец на овцата") и Месеца на Венера ("Месец на змията") в най-древните варианти на нашия и съответно на Шумерския календар се намирал Месецът на Сатурн ("Месецът на коня"),което е строго съобразено с реда на боговете върху "Розетата от Плиска" ("Звездата на маговете") и по-точно: с един от астрономичните й цикли.

4. Пресиян (Персиян)

На тази прекрасна картина талантливият художник Васил Горанов е изобразил Княз Пресиян и неговото семейство. Това е едно от най-добрите изображения с Българска владетелска тематика досега,ако не и най-доброто:

image

  Владетелското име Пресиян има няколко основни значения:

а) Пресияен= Прекомерно сияещ,Силно сияещ,Сиятелство (епитети на Слънчевия бог).
б) Персеин= Персийски,Завоевател на персите,Човек от племето "Перси" (Берси,Берсили).
в) Персей= Хорсей (Хорзей,Хръзей т.е. Слънчев). Това име го носели древен македонски (т.е. Тракийски) цар и известен персонаж от гръцката (по-точно от предгръцката) митология,а неговото значение е Пресияй (Пресияещ,Прекомерно сияещ). Персей не е грък- той е строител на квадровия ахейски (Пелазгийски) град Микена и е правнук на финикийския т.е. на Пуническия (Хуническия) цар Агенор,чието име също не е гръцко,понеже е носено и от един троянски герой. Името Агенор означава Ахенор (Ахинор) и Акамир (Сака мир,Сека мил,На Сечащия бог мил),а връзката на името Персей с небесните богове и по-конкретно със Слънцето и Хермес (който е аватар и проявление на Слънцето) се подчертава от начина,по който го изобразявали древните- с крила на главата или на краката:

image
  image image
  Думата Сияен,която се съдържа в корена на името означава Сиян (Силан,Силен) т.е. Солин (Слънчев,Слънчево проявление) и може да се отнася за бога Хермес (Гермес,Гърмес) т.е. светкавицата,която наистина е считана за проявление на Слънцето в древността. Така разбираме,че древно-македонският цар Персей и нашият княз Персиян (Пресиян) носят едно и също име,което за 1000-те години,които ги разделят е претърпяло леки фонетични промени но не дотам съществени,че приликите да не бъдат забелязани. Съвпадението между имена на македонски царе и на Български владетели не е нито единично,нито случайно явление- то иде от Пелазгийския (Тракийския) корен на античното племе Македони,а Траките са Първото коляно на Българския род.

  С откриването на тези аналогии става ясно,че имената на древните Българи не са нито тюркски,нито ирански- те са изконно Български и са ползвани от дедите ни поне от Бронзовата епоха насам,ако не и от времето на  Неолита. Точно затова приликите с ирански и тюркски имена не са случайни- Персите и (пра)Тюрките са част от народите на Дионис,които в старо време били преселени на изток от великия Български цар,но след 2-3 хилядолетия се променили до такава степен,че се отчуждили и раздалечили от изконния си Български корен. Техните етноними обаче и днес нашепват на запознатите,че Персите са някогашни Берси (Берсили) и Белзи (Белги) а пра-Тюрките: бивши Тураки (Малоазийски Траки).

  Нашите деди познавали това роднинство и го уважавали добросъвестно чак до средата на VI в.,когато тюрките изневерили на конфедерацията Стара Велика България и се отделили от нея,за да поемат курс към многовековна конфронтация с България. Новата им политика сериозно отслабила нашата стара империя,но не помогнала много на тюрките- скоро след своето отделяне опитът им за самостоятелна държава пропаднал а в крайна сметка китайците,на които те се доверили толкова наивно,завладели земите им в Тарим и много от тях прогонили на запад.

  От това допълнение става ясно защо тюрки и перси ползвали Български титли и имена,защо Българските и македонските владетелски имена (които останали неповлияни от настъпващото погърчване) си приличат и защо на бившите овчари и козари няма да им се налага повече да бият път до Монголия и до Сибир,за да търсят следи от "пра"-Българи там. Такива следи естествено те никога няма да открият,понеже пра-Българи са само онези наши предци,които са живели в праисторическите епохи (7000 г. пр. Хр.- 1200 г. пр. Хр.).  Последните "Пра-Българи" обитавали Балканите преди 3200 години в края на Бронзовата ера,а след гръцкото нашествие и началото на Желязната епоха вече има само Българи.






Гласувай:
44


Вълнообразно


1. barin - Здравей, Shtaparov,
13.04.2016 21:22
Здравей, Shtaparov, оказва се, че много значения имат имената на старите ни владетели от рода Дуло. Има прилика с имената на герои и личности от народите, с които имаме нещо общо и особено с тези,които ни крадат историята. Прекрасна тема, поздрави!
цитирай
2. nikikm - Здравей!
13.04.2016 21:56
Трябва да ти кажа,че понеже не съм историк,направо ме шашкаш от време на време в положителния смисъл на думата!В смисъл,извеждаш ме нагоре.Та,благодаря ти за това,както и за определено положителните емоции,които ми носи това придобиване на знание или отговор на отдавнашно и подсъзнателно тежащи въпроси! Пък пак ще попитам.. с коментар:
"(Севар) определено не е римско а е прието от римляните,които дълго време криели,че императори с "Варварски" (Барбарски) произход са владели империята им далеч преди Максимин Тракиеца."
Защо българи,баргари и пр.,се дистанцира от траки! Това едно и също,по моето скромно мнение и имената на различни племена и по различно време, влизат в едно,което ги обединява по цял свят.Това са траките- пеласги, /п-то е от гърците,иначе е б/, белазги,белгари-българи! БЕЛгАри ,ари-ора-хора! Бели хора! ТОВА Е! Под този знаменател попадат всички бели хора по света,или почти всички са белгари-българи! И националността и шовинизмът, отстъпват,съгласяват се!Страхотно!Нашата печалба е,че от тук тръгва всичко!ВСИЧКО!А бялото присъства навсякъде в названията и определенията от край време и е предпочитан цвят!Определено има общо със светъл,сияен,голям и божествен.Тази интерпретация на въпроса,дава отговор на много и запушва много здраво неприятелски уста! Носи страхотен позитив..ако съм прав разбира се и ако се приеме от светилата!Но,лично аз не се съмнявам,дълбоко съм съм убеден и не е само интуиция!Събуждал съм се нощем и съм се питал,защо това не се вижда? Какво не се изписа и от кого ли не, за произхода на името на българите,белгари,бели хора. Сияйни,големи,велики и Божествени,макар и днес да не изглеждаме съвсем така. Много ми се иска ..твоята подкрепа!Тази тема е за хора,като теб!


цитирай
3. shtaparov - Здравей...
14.04.2016 05:25
barin написа:
Здравей, Shtaparov, оказва се, че много значения имат имената на старите ни владетели от рода Дуло. Има прилика с имената на герои и личности от народите, с които имаме нещо общо и особено с тези,които ни крадат историята. Прекрасна тема, поздрави!

Многото значения на божествените имена са така характерни за Българите,както и многото варианти в изговарянето на тези имена- виж например различните съвременни форми (мъжки и женски) само на името Георги,които се ползват днес от народа ни:

Георги,Гьорги,Гьоре,Горо,Гьорче,Гьорчо,Гоше,Гошо,Жоро,Гочо,Гоце,Гюро,Джуро,Гергин,Гергина,Гергана,
Жорж,Жоржи,Джорджи,Герко,Герго,Геро и т.н.
цитирай
4. shtaparov - Трябва да ти...
14.04.2016 05:35
nikikm написа:
Трябва да ти кажа,че понеже не съм историк,направо ме шашкаш от време на време в положителния смисъл на думата!В смисъл,извеждаш ме нагоре.Та,благодаря ти за това,както и за определено положителните емоции,които ми носи това придобиване на знание или отговор на отдавнашно и подсъзнателно тежащи въпроси! Пък пак ще попитам с коментар:
"(Севар) определено не е римско а е прието от римляните,които дълго време криели,че императори с "Варварски" (Барбарски) произход са владели империята им далеч преди Максимин Тракиеца."
Защо българи,баргари и пр.,се дистанцира от траки! Това едно и също,по моето скромно мнение и имената на различни племена и по различно време, влизат в едно,което ги обединява по цял свят.Това са траките- пеласги /п-то е от гърците,иначе е б/белазги,белгари-българи! БЕЛгАри ,ари-ора-хора! Бели хора! ТОВА Е! Под този знаменател попадат всички бели хора по света,или почти всички са белгари-българи! И националността и шовинизмът,отстъпват,съгласяват се!Страхотно!Нашата печалба е,че от тук тръгва всичко!ВСИЧКО!А бялото присъства навсякъде в названията и определенията от край време и е предпочитан цвят!Определено има общо със светъл,сияен,голям и божествен.Тази интерпретация на въпроса,дава отговор на много и запушва много здраво неприятелски уста! Носи страхотен позитив..ако съм прав разбира се и ако се приеме от светилата!Но,лично аз не се съмнявам,дълбоко съм съм убеден и не е само интуиция!Събуждал съм се нощем и съм се питал,защо това не се вижда? Какво не се изписа и от кого ли не, за произхода на името на българите,белгари,бели хора. Сияйни,големи,велики и Божествени,макар и днес да не изглеждаме съвсем така. Много ми се иска ..твоята подкрепа!Тази тема е за хора,като теб!

В текста изрично е посочено,че Траките са Първото коляно на Българския род,а "Бели хора" означава най-вече "Хората на Белия (на Слънчевия) бог". БОЛГАРИ се тълкува още като Бол Гури (Многото хора) и Велк ора (Великите хора,Хората на Великия бог,т.е. отново на Слънцето). БОГАРИ пък означава Бог Ора (Божиите хора,Хората на Бога,Синовете Божии),ще рече- Юпитеровите (Зевсовите) племена,които станаха арийци (ари,ора). Така че и тук тълкуванието е по-скоро двуяко освен ако не приемем,че "Великия бог" е всъщност Юпитер и не отчетем че бялото,което е основен свещен цвят на Слънцето,било спомагателен свещен цвят на Юпитер в религията на древните Българи.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Щапаров!
14.04.2016 14:38
Чудесен постинг!
Прав си, траките са от народа,от който ние произхождаме!
Чудесно обяснение / и обосновано/ за съвременното звучение на това древно Българско име Пресиян!
Да, колкото и да не му се обръща внимание и да се отбягва, езикът издава много неща
Според съвременната история нямат обяснение латински думи в езика ни, ако приемем ,че са такива, като - съм, седя, виждам, око, уста, скала, агне, овца, кобила, муле пастир,роза и много други
Това е възможно, ако Българите са в контакт минимум поне пет века преди 681 година с римляните

Успех и хубав ден!
цитирай
6. shtaparov - Чудесен пос...
17.04.2016 13:29
leonleonovpom2 написа:
Чудесен постинг!
Прав си, траките са от народа,от който ние произхождаме!
Чудесно обяснение / и обосновано/ за съвременното звучение на това древно Българско име Пресиян!
Да, колкото и да не му се обръща внимание и да се отбягва, езикът издава много неща
Според съвременната история нямат обяснение латински думи в езика ни, ако приемем ,че са такива, като - съм, седя, виждам, око, уста, скала, агне, овца, кобила, муле пастир,роза и много други
Това е възможно, ако Българите са в контакт минимум поне пет века преди 681 година с римляните
Успех и хубав ден!

Да- ако приемем твърденията на нашите чуждофили за чиста монета,тогава трябва да обясним кога и как разни "латински" думи навлязоха в езика ни,при това те са повече от онези,които сбърканата им логика обявява за "пра"-Български??!! Ако зададем този въпрос на чуждофилите,те ще ни погледнат като отровени и няма да получим отговор,който да не претърпи сериозни критики от западните учени.
цитирай
7. litatru - Здравейте!
19.04.2016 10:10
Много хубаво поднесен и поучителен постинг.
Дано красивите старобългарски имена Пресиян, Севар и др. станат модерни. Това зависи от образователната ни система (от опресняването на родовата ни памет). Трябват ни повече компетентни родолюбци като теб!
Поздрави - Литатру!
цитирай
8. litatru - Здравейте!
19.04.2016 10:10
Много хубаво поднесен и поучителен постинг.
Дано красивите старобългарски имена Пресиян, Севар и др. станат модерни. Това зависи от образователната ни система (от опресняването на родовата ни памет). Трябват ни повече компетентни родолюбци като теб!
Поздрави - Литатру!
цитирай
9. shtaparov - Много хубаво поднесен и поучителен ...
19.04.2016 20:29
litatru написа:
Много хубаво поднесен и поучителен постинг.
Дано красивите старобългарски имена Пресиян, Севар и др. станат модерни. Това зависи от образователната ни система (от опресняването на родовата ни памет). Трябват ни повече компетентни родолюбци като теб! Поздрави - Литатру!

Благодаря за стоплящия отзив- дано Господ ни чуе и пожеланията ти да се сбъднат!
цитирай
10. indiram - Здравей, Щапаров!
19.04.2016 22:58
... Картинката с Perseus Е доста интересна!
Поздравления за материала! - за пореден път, вълнуващ, изчерпателен, ...

От пръв поглед, Севар и Пресиян - са ясни. ... Само не ми се рови в НетА, да видя как е написано ПресиЯн (на латински или по гръцки) - подозирам, че е ПресиАн...
Малко повечко време отнемат другите двама - Котраг и Умар - и за тях ще ми е интересно да видя как са ги изписвали...
От дадените примери, направих си асоциации, за фамилни имена и прякори на отделни хора, за различни обичаи и традиции... от мойто село, пък и от/за цялата наша "Земя като една човешка длан...

Поздрави!
цитирай
11. bojil - Чакаме значението и на другите д...
20.04.2016 13:29
Чакаме значението и на другите древно-Български имена: сред тях няма нито едно тюркско или иранско както виждам.
цитирай
12. shtaparov - . . . Картинката с Perseus Е доста ...
21.04.2016 16:39
indiram написа:
... Картинката с Perseus Е доста интересна!
Поздравления за материала! - за пореден път, вълнуващ, изчерпателен, ...

От пръв поглед, Севар и Пресиян - са ясни. ... Само не ми се рови в НетА, да видя как е написано ПресиЯн (на латински или по гръцки) - подозирам, че е ПресиАн...
Малко повечко време отнемат другите двама - Котраг и Умар - и за тях ще ми е интересно да видя как са ги изписвали...
От дадените примери, направих си асоциации, за фамилни имена и прякори на отделни хора, за различни обичаи и традиции... от мойто село, пък и от/за цялата наша "Земя като една човешка длан...Поздрави!

Всички имена и названия,изговаряни в езика ни с "Я",биват изписвани в гръцки и латински с "ИА" поради липса на съответната буква в техните езици. В днешния гръцки език звукът "Я" го има- очевидно под наше влияние така,както в различни новолатински езици под същото това влияние са се явили звуци като Ж,Ч,ДЖ,Ш и Ъ. Старите латинци и гърци дори да искаха,нямаше да могат да изпишат името Пресиян по друг начин,освен като PRЕSIAN или ПРЕСIАN,а за останалите споменати имена този проблем не съществува.
цитирай
13. dinkov - Динков
20.05.2016 00:04
shtaparov - това написах на sparotok на 05.01.2013 03:51 - Динков
" sparotok не разбирам от науката ономастика (да си призная мастика ми е по-близко понятие, употребява се навсякъде по Балканите), разбирам малко от икономика, че от тази гледна точка си напълно прав. Ще се обоснова. Балканския полуостров има като даденост, едни от най-добрите природо - климатични условия за живеене. Четири сезона, планини, равнини, низини, две морета Егея и Черно (уникално вътрешно море, с отлични показатели за поселение), че е съвсем нормално още от най-древни времена да има население. Това население няма как да се изпари. Може да се разсели, когато вследствие на добрите условия на живот се размножи( не напразно през Средните векове са казвали, че раят започва след като се преминат "Траянови врати"), а в последствие част от него да се завърне в родината на предците си (680 г.). Тя винаги ще е привлекателна от разказите на народа и се предава от поколение на поколение, а и всеки търси по-добро място за живеене, а ако е и принуден от чужди военни сили да си търси нова Родина, няма нищо по-естествено от това да потърси Родината на предците си. Ако тя е владение на друга държавна организация (Източната Римска империя), освен с бой няма как по-друг начин да се настани там. И кого ще потърси за помощ и съюзник. Естествено, че местното население. А ако те са им много близки роднини ( запазили са си сходен език и обичай), разбира се, че ще направят съюз против окупатора. Мисълта ми е, че може да си напълно прав, макар, че 100 процентовата истина е знае само Господ, но това не пречи да се правят изследвания с методите на науката ономастика, и вследствие на това да се ревизират догмите наложени в историята. "
Мисля, че е в синхронност с постинга ти. Прощавай, че препечатвам мой коментар от чужд постинг, но стана късно и ми се спи. Лека нощ.
Ицко
цитирай
14. shtaparov - shtaparov - това написах на spar...
20.05.2016 13:53
dinkov написа:
shtaparov - това написах на sparotok на 05.01.2013 03:51 - Динков
" sparotok не разбирам от науката ономастика (да си призная мастика ми е по-близко понятие, употребява се навсякъде по Балканите), разбирам малко от икономика, че от тази гледна точка си напълно прав. Ще се обоснова. Балканския полуостров има като даденост, едни от най-добрите природо - климатични условия за живеене. Четири сезона, планини, равнини, низини, две морета Егея и Черно (уникално вътрешно море, с отлични показатели за поселение), че е съвсем нормално още от най-древни времена да има население. Това население няма как да се изпари. Може да се разсели, когато вследствие на добрите условия на живот се размножи( не напразно през Средните векове са казвали, че раят започва след като се преминат "Траянови врати"), а в последствие част от него да се завърне в родината на предците си (680 г.). Тя винаги ще е привлекателна от разказите на народа и се предава от поколение на поколение, а и всеки търси по-добро място за живеене, а ако е и принуден от чужди военни сили да си търси нова Родина, няма нищо по-естествено от това да потърси Родината на предците си. Ако тя е владение на друга държавна организация (Източната Римска империя), освен с бой няма как по-друг начин да се настани там. И кого ще потърси за помощ и съюзник. Естествено, че местното население. А ако те са им много близки роднини ( запазили са си сходен език и обичай), разбира се, че ще направят съюз против окупатора. Мисълта ми е, че може да си напълно прав, макар, че 100 процентовата истина е знае само Господ, но това не пречи да се правят изследвания с методите на науката ономастика, и вследствие на това да се ревизират догмите наложени в историята. "
Мисля, че е в синхронност с постинга ти. Прощавай, че препечатвам мой коментар от чужд постинг, но стана късно и ми се спи. Лека нощ.
Ицко

Напълно справедливо е това,което говориш- такова е мнението на логично разсъждаващите хора,според мен. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815373
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи